UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI FACULTATEA DE BUSINESS SPECIALIZAREA ADMINISTRAREA AFACERILOR

RAPORT DE SINTEZĂ PROIECT
Lansare de produs Vopseaua de par “Ana Aslan”

Master an II, AA, Gr.1 Groza Romeo-Vlad Cluj-Napoca

2012
1

au fost necesari 15 ani. care pe atunci se numea Flacara Cluj. insa in ultimii 60 de ani. folosirea procainei ca ingredient in compozitia cremelor cosmetice a fost interzisa. la persoanele in varsta. La momentul cu pricina se discuta despre formula in termeni medicali. preocuparea pentru frumusete neconstituind una dintre prioritatile statului. Staruri de cinema aflate in cautarea celor mai avansate potiuni de intinerire au raspuns pozitiv lansarii Gerovital H3. numerosi cercetatori manifestandu-si interesul cu privire la efectele cremei pe termen lung asupra tenului ridat. motivatia fiind legata de alergiile sesizate. Farmec Cluj-Napoca. Mai mult decat atat. o crema a reusit sa beneficieze de recunoastere internationala si sa reziste testului pietii: Gerovital H3.1. se angajeaza sa produca prima crema cosmetica Gerovital H3 in anul 1967. ph-ul procainei a fost scazut la o valoare cuprinsa intre 3-4. procainei i-au fost dedicati mai multi ani de studiu de catre Ana Aslan. Ana Aslan a preparat in anul 1952 primul podus anti-imbatranire. Profesor Dr. a carui formula avea la baza procaina (cunoscuta pana atunci doar ca anestezic local) si pe care l-a denumit Gerovital H3. cu un tonus ridicat. Pentru ca Gerovital H3 sa intre pe o linie de productie. In compozitia cremei. cu ocazia Congresului International de Gerontologie. Succesul Gerovital H3 a depasit cu mult granitele Romaniei. printre cliente numaranduse Claudia Cardinale. aceasta observandu-i efectele in special pe persoanele in varsta. Descrierea proiectului Romania nu se poate mandri cu o traditie in ceea ce priveste dezvoltarea formulelor cosmetice. Crema contribuia la regenerarea epidermei si sustinea procesele metabolice specifice pielii tinere. Ana Aslan purtand mai multe discutii cu Liviu Turdean. 2 . a fost prezentata 6 ani mai tarziu. atenuarea ridurilor si mentinerea unui nivel optim de hidratare. desfasurat in Italia la Verona. conform normelor internationale. proaspat numit in functia de director al companiei in perioada respectiva. Inovatia Anei Aslan. De 15 ani. crema fiind considerata o inovatie in materie de cosmetica anti-imbatranire. Marlene Dietrich sau Jaqueline Kennedy. Ce anume promitea Gerovital H3 femeilor trecute de 40 de ani? O piele mai ferma.

s-a hotarat penetrarea unei noi piete. blandete si placere. vopseaua Ana Aslan infrumuseteaza culoarea naturala. uniform de la radacina pana la varfuri. sa ocupam un loc in frunte in ceea ce priveste cota de piata si sa realizam o cifra de afaceri lunara de cca 500mil.Pornind de la acesta imagine pozitiva pe care brandul Gerovital il are atat in tara cat si in strainatate. lei pe luna. De asemenea. compania a hotarat sa intre pe piata si cu un alt produs in afara cremelor hidratante. Ne propunem ca in primul an de producere a noului sortiment de vopsea sa ne creem o clientela stabila. sa ne atragem cat mai multi clienti. Vrem sa oferim consumatorilor bunuri de cea mai buna valoare posibila. compania Gerovital fiind cunoscuta de catre consumatori ca un distribuitor de produse de calitate. si de a-si pastra reputatia de producator de produse de calitate. si anume cea a vopselelor de par pentru femei. firma urmareste ca in timp sa devina liderul incontestabil al pietii vopselelor – creme colorante. Pentru aceasta va fi nevoie de o cercetare riguroasa a pietei. keratina si vitamina C disponibila în 15 culori originale de la negru albastrui la rosu intens si blond luminos. Scopul companiei este de a face cunoscut pe piata acest produs. 3 . Compania crede in puterea naturii. Culoarea obtinuta este extrem de stralucitoare si durabila in timp. Un alt obiectiv urmarit este acela de a gasi un echilibru intre ceea ce ne propunem noi si ceea ce cauta consumatorul. Linia “Ana Aslan” Cu lecitina. Produsele noastre sunt intotdeauna testate de experti inainte de a fi puse pe piata. . Am combinat experieţele stiintifice cu elemente ale naturii pentru a crea produse cu ingrediente naturale care sunt in acelasi timp eficiente si usor de folosit. Am strans aceasta putere. Scopul proiectului Datorita faptului ca se bucura de o reputatie foarte buna. Gerovital crede in respectul fata de mediul inconjurator. care este o sursa de creativitate. si anume crearea unei vopsele de par numita semnificativ dupa creatoarea brandului Gerovital “Ana Aslan”.are dubla actiune: vopseste si protejeaza in acelasi timp. lei si un profit brut de 150mil. Datorita formulei sale atent cercetate in laboratoarele Gerovital: acopera parul alb in totalitate. eficacitate.

 la nivel comportamental – să cumpere măcar o cutie de vopsea– 30% din auditoriul ţintă. cat din tara. Piata vopselelor nu este fragmentata si are niste marci majore care sa polarizeze vanzarile.Obiectivul campaniei de reclamă este următorul:  mesajul reclamei se adresează pieţii ţintă care se suprapune cu auditoriul ţintă-persoanele cu venit mediu. Promovarea mărcii se va realiza prin următoarele forme:  Anunţuri publicitare in reviste destinate femeilor în fiecare săptămână.19 octombrie 2012. 50% din auditoriul ţintă să asocieze utilizarea vopselei produsă de firma noastră cu efectuarea de lucrări de calitate. Dimensiune: Proiectul va influenta femeile cu varsta intre 17-40 din Romania.plasate în centrele de distribuţie în dreptul rafturilor unde este amplasată vopseaua Ana Aslan  Reclamă televizată pe posturile: TVR 1. dar dornice de a utiliza o vopsea de calitate cu proprietăţi unice. Contextul: Piaţa produselor de colorare a parului: vopsele. Prima. urmărind să construiască cererea primară şi să informeze consumatorii asupra avantajelor pe care le pot obţine. Majoritatea consumatorilor 62% prefera sa cumpere vopsele cu nume de marca impus pe piata. In prezent. Cum: Deoarece produsul se afla in faza de lansare. treptat.  tipul de influenţă exercitat asupra auditoriului este:  la nivel cognitiv – să cunoască cel puţin 3 sortimente de vopsea.Pro Tv. dar si importatori. Se doreste atragerea a unui procent de 70% din totalul consumatorilor. 38% prefera alte marci. se caracterizeaza prin concentrare. exista cativa mari producatori interni. vopseaua Ana Aslan va utiliza reclama. Piata vopselelor a inceput sa se structureze. pudrelor decolorante. atat straini.  Afişe A4 color . stabilitate si concurenta intensa. tratament colorant direct. Ne propunem ca până la 31 decembrie 2005. Campania de marketing si comunicare a fost lansata in septembrie 2011 si comunicata pana in prezent.Unde : Romania Cand: Proiectul a fost elaborat pentru perioada 28 mai 2011. Din punct de vedere al 4 . Antena1 . in timp ce restul consumatorilor.

In continuare. La randul lor. fiind dispusa in timp. in cazul vopselelor este important atat pretul cat si calitatea si ambalajul. producatorii vor incerca sa ofere produse mai sofisticate care sa aduca un plus privind caracteristicile celorlalte categorii de vopsele .cererii. nuantei. Conform statisticilor criteriile care stau la baza cumpararii vopselelor sunt prezentate in urmatorul tabel: 30 25 20 15 Series1 10 5 0 A B C D E F G AB- au incercat si alta data si au fost satisfacuti – 23% pretul – 27% aspect ambalaj – 4% componente – 6% nume marca/producator – 11% mod folosire – 7% calitate – 22% 5 CDE- FG- . totusi piata va pune din ce in ce mai mult accent pe calitate. protectiei. chiar sa plateasca mai mult pentru a obtine un produs superior din punct de vedere al durabilitatii.

Beneficiari: cumparatorii de produse cosmetice din Romania ( in general femeile). Participanţi: Managementul si angajatii companiei. care reflecta calitatea deosebita a 6 .9 ron este unul ridicat dar competitive. Crt. firmele de publicitate si televiziunile contractate. Trasaturile si caracteristicile proiectului Evaluarea Pana in momentul de fata lansarea vopselei de par Ana Aslan a fost un succes. compania fiind cunoscuta ca un lider pe piata cremelor de fata hidratante si nicidecum in domeniul vopselelor de par. Totodata pretul acestui produs care este de 24. Starea actuala: proiectul a inceput in luna mai 2011 si se afla in curs de derulare.Ne propunem sa atragem cotele firmelor de piata concurente: Nr. 1 2 3 4 5 FIRMA Wella Londa Gerocossen Garnier Schwarzkopf COTA DE PIAŢĂ (%) 28 20 14 12 26 Natura: proiectul face parte din domeniul produselor cosmetice. de infrumusetare. acest succes regasindu-se in cifrele pe care compania la inregistreaza la nivelul incasarilor in urma comercializarii acestui produs. Dar in urma strategiei de publicitate in care s-au folosit femei celebre din lumea spectacolelor si cea mondena de la noi din tara precum si prin strategia de vanzari directe si personalizate pe nevoile clientului acest produs a reusit sa se impuna pe piata si sa atraga un numar mare de consumatori. Desi la inceput publicul tinta a fost destul de sceptic cu privire la lansarea acestui nou produs de catre Gerovital.

. Consumatorii au constatat ca insusirile sale deosebite ating si chiar depasesc nivelul pretului.Acopera în totalitate firul de par. Amenintari: .sampon colarant) Organizarea Pregatirile pentru lansarea acetui produs pe piata din tara a inceput in data de 28 mai 2011.Dezvoltarea continua a tehnologiei de obtinere a produsului. . apar abateri temporare ale pretului pentru a-l adapta la presiunile pe termen scurt datorate modificarii pietei.Concurenta.Rezistenta culorii.Patrundera pe noi segmente de piata. care datorita calitatilor deosebite se spera a fi cel mai bine vandut dintre vopselele comercializate la noi in tara. Nivelul de baza al pretului poate fi redus prin acordarea de rabaturi si bonificaţii. anunturi publicitare in reviste destinate femeilor in fiecare 7 .Pret relativ ridicat. . .acestui produs.Produsul nu este inca cunoscut pe piata.Lipsa mirosului de amoniac: Oportunitati: . El are o acoperire in costurile de productie si nu ar trebui să afecteze cererea acestui produs. Puncte slabe . Promovarea produsului prin reclame. In cadrul strategiilor pe termen lung. . .Compozitia vopselei este obtinuta din ingrediente naturale 100%.Stralucire intensa. . clientilor sau concurentei.Aparitia noilor tentinde in materie de vopsire a parului (spuma coloranta.Dezvoltarea gamei de produse. . Puncte tari şi puncte slabe produsului nou lansat pe piaţă: Puncte tari .

a inceput la mijlocul lunii august. care este considerat a fi unul destul de ridicat dar pana la urma accesibil. obiectandu-se in general asupra pretului. Majoritatea persoanelor chestionate au fost multumite de calitatea produsului. afise A4 color . 8 . Loialitatea utilizatoarelor fata de o anumita marca este in stare incipienta. multe persoane “alergand” inca intre branduri. stabilitate si concurenta intensa. O alta modalitate de monitorizare a produsului a fost analizarea cifrelor obtinute in urma comercializarii produsului. Problemele-cheie ale proiectului Problemele intampinate de catre noi la inceput in campania de lansarea acestui produs a fost in general lipsa de flexibilitate a consumatorilor de a schimba produsul pe care il folosesc. acest fiind de 10. Monitorizare si Control Monitorizarea campaniei de lansare a produsului s-a facut prin aplicarea de chestionare si interviuri asupra unui esantion din publicul tinta.plasate in centrele de distributie in dreptul rafturilor unde este amplasata vopseaua.000 euro pe an.saptamana. In ceea ce priveste publicitatea. particularitatii si beneficii pe care le prezinta un produs sau altul. Planificarea Pana in momentul de fata desfasurarea campaniei de lansare a produsului s-a derulat conform planului. Gerovital nu dispune de un buget de promovare foarte mare. Adica daca un consumator folosea vopsea de par de la Wella sau Schwarzkopf e foarte greu sa ii schimbi preferintele. Deasemenea am organizat focus-grupuri pentru a strange informatii despre ce ar putea sa fie imbunatatit la produsul nostru. probabil si ca urmare a comunicarii in media a unui intreg arsenal de noutati. Concluzii Piata produselor de colorare a parului se caracterizeaza prin concentrare. pentru a vedea cum a fost receptat produsul in randul consumatorilor care ne intereseaza.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful