P. 1
Assignment Pga 101

Assignment Pga 101

|Views: 35|Likes:
Published by Miszz Laila

More info:

Published by: Miszz Laila on Jun 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

TAJUK: PENCAPAIAN AKADEMIK SESEORANG PELAJAR DI PERINGKAT UNIVERSITI BOLEH DIPENGARUHI OLEH FAKTOR PSIKOLOGI SEPERTI PERSONALITY, KONSEP

KENDIRI, MOTIVASI, DAN GAYA KOGNISINYA. HURAIKAN KENYATAAN TERSEBUT DENGAN CONTOH-CONTOH YANG SPESIFIK.

PENGENALAN

Sistem pendidikan di negara Malaysia merupakan salah satu bidang terpenting dan mendapat sering mendapat perhatian daripada pihak kerajaan. Hal ini kerana bidang pendidikan berupaya mendidik dan membimbing modal insan berminda kelas pertama selari dengan hasrat kerajaan untuk melahirkan pakar-pakar dalam bidang kritikal. Oleh itu, pencapaian akademik pelajar amat penting untuk menempatkan diri dalam bidang kerjaya yang nyata banyak memberi peluang kepada pelajar yang cemerlang sahaja.

Walau bagaimanapun, pencapaian akademik pelajar kini banyak dipengaruhi oleh faktor psikologi. Hal ini harus dikaji dan diberi tumpuan yang serius bagi melahirkan pelajar yang cemerlang dari segi mental, fizikal serta pencapaian akademiknya. Mengikut pandangan umum, pendidikan ialah aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan pembentukan dan perkembangan ilmu, kemahiran, kerohanian dan jasmani manusia. Pendidikan boleh diertikan sebagai aktiviti-aktiviti yang mempunyai objektif, rancangan dan organisasi untuk mendidik pelajar supaya menjadi insan yang berilmu pengetahuan, berakhlak mulia, dan berupaya menguasai kemahiran tertentu untuk menyesuaikan diri dalam masyarakatnya pada masa depan (Mok Soon Sang, Psikologi Pendidikan, hal. xi).

2006.(http://www. 2. kecerdasan.com. Dewan Bahasa dan Pustaka. Fawziah Yahya dan Zurihanmi Zakariya. khasnya pemikiran. Tengku Sarina Aini Tengku Kassim dan Yusmini Md. 1998. Asmawati Baharuddin. Asmah Suboh. PTS Profesional Publishing Sdn Bhd. potensi. 4. Habibah Elias dan Noran Fauziah Yaakub. Mok Soon Sang.Kaedah Mengajar & Kemahiran Interpersonal Guru. 6. BIBLIOGRAFI BUKU RUJUKAN 1.00 p. Kuala Lumpur. 2. PTS Profesional Publishing Sdn Bhd.m) . 3. Noor . Subang Jaya. Mok Soon Sang. Kumpulan Budiman Sdn Bhd. Selangor. Psikologi Pendidikan. sikap. LAMAN WEB 1.utm.my onlinejournal. 5. naluri. 2000. perasaan. 9.my/modules. Pahang. 1997.(http://www.m) .php?name=News&file=print&sid =413. Teori Personaliti. Ilmu Pendidikan untuk KPLI. Selangor. 2005. 26 September 2010. 2003. Psikologi Personaliti.Manakala psikologi pula bermaksud satu disiplin ilmu yang mengkaji secara saintifik tingkah laku manusia. 26 September 2010. Psikologi Pendidikan Untuk Kursus Diploma Perguruan Semester 3. keperluan dan tindak balas manusia terhadap rangsangan persekitaran sosial (Mok Soon Sang. viiii). Azizi Yahaya. Aplikasi Kognitif dalam Pendidikan.pts. Perkataan psikologi berasal dari dua perkataan Greek iaitu “Pyche” yang bererti jiwa dan “logos” yang bererti kajian terhadap sesuatu. Kumpulan Budiman Sdn Bhd. hal.penerbit. Selangor) 4. Makruf Publisher & Distributors Sdn Bhd.00 p.

utm. 6.my/pen2006/SSU/lourd/index. 9.penerbit.com/doc/3991095/EKSTROVERT-DAN-INTROVERT.m) 4.pdf. 1 Ogos 2010.(http://www.00 a. .m) 5.3.my/6265/1/bab6.(http://eprints.html0.00 p.(http://www.m). 1 Ogos 2010.00 a.usm.scribd. 29 September 2010. 10.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->