Okay.. umum kita ketahui ramai yang berminat untuk menggunakan kenderaan sendiri.

Setelah sekian lama menaiki basikal, motorsikal mesti ada keinginan untuk memiliki kereta sendiri.. Tujuan bagi memiliki kereta sendiri terpulang kepada individu itu sendiri.. Contohnya ada yang mengatakan mereka tak nak kena hujan, senang nak bawa makwe dating, nak bawa ibubapa jalan – jalan.. nak modified kereta lumba dijalanan.. semua ada sebab tersendiri.. Selain dari soal harga kenderaan yang telah dipersetujui, dah cuba pandu uji dan anda berkenan pada kenderaan tersebut, dan kenderaan tersebut akan di hantar ke PUSPAKOM untuk tujuan pemeriksaan Pinjaman Kewangan dan Tukar Hak Milik (TKM). Anda juga boleh memeriksa kenderaan tersebut dahulu.. Ini adalah untuk mengetahui sama ada kereta yang anda hendak beli bebas dari kemalangan.. Ade sesiapa yang hendak beli kereta yang pernah terjadi kemalangan? Kalau ada abaikan entry ini.. Untuk pengetahuan perkara utama bagi sesebuah kenderaan yang menjalani pemeriksaan kewangan dan Tukar hak milik sangat mudah, perkara tersebut ialah:Bagi pemeriksaan Kewangan
 

Pemeriksaan Identiti (nombor enjin dan nombor casis) Potong dan Sambung.

Bagi Pemeriksaan Tukar Hak Milik
  

Pemeriksaan Identiti (Nombor casis dan nombor enjin) Potong Sambung Kadar ketelusan Cahaya. Sama ada kenderaan bercermin cerah atau gelap.

Jadi bagi kedua – kedua jenis pemeriksaan tadi kita tumpukan kepada pemeriksaan potong dan sambung, sekiranya terdapat kesan potong atau sambung pada satu atau 2 bahagian di pillar kenderaan (tiang kat tingkap) sama ada kiri dan kanan, kemalangan kecil kecilan di mana – mana bahagian fender, front panel atau bahagian depan atau belakang kemek2 akibat kemalangan kebiasaan nya kesan kemalangan itu tidak akan ditulis pada keputusan pemeriksaan yang dipanggil VR1 pemeriksaan kewangan ataupun VR1 Sijil Tukar Hak milik. ‘mungkin’ ini adalah untuk mengelakan harga kenderaan tersebut jatuh. Bagaimana kita nak tahu kereta yang kita nak beli tu tidak pernah mengalami kemalangan? emmm cara yang paling mudah ialah dengan memanggil kawan-2 yang arif dalam bidang ini.. kalau ade tukang – tukang ketuk kenderaan, pomen – pomen yang bijaksana.. tapi kalau nak tengok sendiri, pun boleh.. apa yang aku terangkan ialah cara yang mudah sahaja dan tidak perlu menggunakan alatan canggih.. biji mata yang terang , sebatang lampu suluh dan sebatang test pen! 2 alat yang moden ini boleh men’detect ‘ sama ada kenderaan yang anda nak beli bermasalah atau tidak. Mudah bukan… Pertama sekali kita tengok nombor Chasis Kenderaan. Ini bagi tujuan kenderaan bermasalah ye.. bukan untuk tujuan pengesahan Identiti.

sekiranya ada simen pada bahagian cowl panel cat nya agak terang dan tidak sekata.. sama ada jelas kelihatan atau tak. sekiranya ada kesan spot welding diganggu sama ada kereta tersebut telah ditukar cowl panel (masuk no casis kereta curi/ tukar kereta) ataupun kenderaan tersebut pernah mengalami kemalangan ngeri berlanggar secara berhadapan. Kedua... terusik atau tidak. . sebab kejadian ini berlaku apabila enjin terperosok kedalam menghentam cowl panel (tapak nombor casis). kalau taknak gores perhatikan kesan cat. Buka getah Pada pillar setiap pintu.Guna test pen tadi dan gores sedikit sama ada terdapat kesan simen yang menutup kesan kemalangan lama. atau perhatikan spot welding pada bahagian cowl panel tadi.

. disitu kita boleh mengetahui samada lantai kereta pernah ditukar atau pun kenderaan itu potong dan sambung.. Untuk gores dengan testpen pastikan owner bagi.. walau cantik macamana pun proses potong sambung yang dibuat di kawasan bengkel keadaanya boleh tahan setahun sahaja.Buka getah ni dan tengok spot welding nye ye. . kang tak pasal2 kena marah. kalau tak nampak nugget or spot weldingnya bermakna kereta tersebut ada masalahle. Bukan apa. kemudian di bahagian latai tersebut pasti akan berkarat dan reput. disini kita boleh tau samada kereta tersebut potong atau tak. Sebarang Pertanyaan boleh tanya dekat komen.... boleh juga gores tengok samada ada kesan simen atau tak. Pastikan anda pergi sekali ke Puspakom Untuk membuat pemeriksaan untuk mengetetahui keadaan kenderaan anda secara jelas. Jadi pastikan kesan kimpalan dari kilang masih jelas kelihatan. Elakan amalan Rasuah. melihat pada bahagian dalam pillar tersebut. Banyak cara lagi nak mengesan samada kenderaan itu pernah mengalami kenderaan ini dan paling penting kalau boleh tengok bahagian bawah kenderaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful