You are on page 1of 126

ERICH MARIA REMARQUE: NYUGATON A HELYZET VLTOZATLAN

Ez a knyv nem vd s nem valloms. Csak beszmol szeretne lenni egy nemzedkr l, amelyet a hbor elpusztitott - elpusztitott mg akkor is, ha a grntok megkmltk. 1 Kilenc kilomternyire tanyzunk a front mgtt. Tegnap flvltottak; most tele a gyomrunk szemes babbal,marhahssal, jllaktunk s elgedettek vagyunk. Mg estre is kapott mindenki egy tele csajkval; azonkvl megduplztk a kolbszs kenyrporcit - ez mr dfi. Ilyen eset rg nem esett: a pirosparadicsomfej szakcs valsggal rnk tukmlja az telt; mindenkinek, aki az tjba kerl, int a kanalval, s becsletesen megtlti az ednyt. Valsggal ktsgbeesik, mert nem tudja, hogyan rtse ki a gulysgyjt. Tjaden s Mller felkajtattak egy-egy mosdtlat, s sznig tltettk maguknak tartalkul. Tjaden mohsgbl teszi, Mller vatossgbl. Hogy Tjaden hova eszi mindezt, az rejtly el ttnk. Sovny, mint a keszeg, s olyan is marad. Hanem a legfontosabb az, hogy a dohnyporcikat is megduplztk. Mindenki tz szivart, hsz cigarettt s kt bagt kapott - ez mr igazn tisztessges dolog. n a bagmat elcserltem Katczinskyval cigarettra, gy ht negyven cigarettm van. Ezzel megl az ember egy napig. Amellett: ez az egsz ellts tulajdonkppen nem is minket illet. Nem ilyen b kez a porosz. Csak valami tvedsnek ksznhetjk. Tizenngy nappal ezel tt el re kellett mennnk, hogy egy msik csapatot felvltsunk. A frontszakaszunk meglehet sen nyugodt volt, gy ht az lelmez altiszt visszatrsnk napjra a rendes mennyisg lelmiszert kapta meg, s egy szztven emberb l ll szzadrl gondoskodott. Hanem ppen az utols napon meglep er sen kezdtek dolgozni az angol tzrsg nehzgyi, lland perg t z al vettk a mi llsainkat, gyhogy csak nyolcvanan trtnk vissza. jszaka vonultunk be, s tstnt ledobtuk magunkat a fldre, hogy mindenekel tt aludjunk egy nagyot; mert Katczinskynak igaza van: nem is volna olyan rossz ez a hbor, csak tbbet alhatnk az ember. Ell, az llsban, sz sem lehet alvsrl, s tizenngy nap hossz id . Dl volt, amikor kezdtnk kikecmeregni a barakkokbl. Flra mlva mindenkinek a kezben volt mr a csajkja, s sszegylekeztnk a gulysgy el tt, amely zsros s tpll telszagot terjesztett. Persze a leghesebbek lltak

legel l: a kis Albert Kropp, akinek a legvilgosabb az esze kzttnk, s ezrt mg csak rvezet ; Mller V., aki mg tanknyveket cipel magval, s hadirettsgir l lmodozik perg t z kzben fizikatteleket magol! -, Leer, aki krszakllt visel, s flttbb kedveli a tiszti bordlyok lenyzit; eskdzik, hogy ezeket hadseregparancs ktelezi, hogy selyeminget viseljenek, s kapitnytl flfel megfrdjenek a vendg ltogatsa el tt; a negyedik n vagyok, Paul Baumer. Mind a ngyen tizenkilenc vesek vagyunk, mind a ngyen ugyanabbl az osztlybl kerltnk a harctrre. Kzvetlenl mgttnk llnak a bartaink. Tjaden, egy sovny lakatos, olyan id s, mint mi, a legnagyobb zabl a szzadban. Karcsn l neki az evsnek, s olyan dagadtan kel fl, mint egy visel s poloska; Haie Wesths, hasonl kor, t zegfejt , aki knyelmesen kezbe tud fogni egy komiszkenyeret, s megkrdezi: talljtok ki, mi van a kezemben; Detering, egy paraszt, aki csak a tanyjra s felesgre gondol; s vgl Stanislaus Katczinsky, a csoportunk feje, szvs, ravasz, minden hjjal megkent negyvenves ember, az arca fldszn , a szeme kk, a vlla lelg, csodlatosan meg tudja szimatolni a pecsenyeillatot, a sznak mindkt rtelmben, s a veszlytelen helyeket is. A mi csoportunk llt az ln a gulysgy el tt kgyz sornak. Trelmetlenkedni kezdtnk, mert a mit sem sejt szakcs mg egyre llt s vrt. Vgre is Katczinsky odakiltott neki: - No, nyisd mr ki azt a levespinct, Heinrich! Hiszen ltni val, hogy megf tt mr a bab. A szakcs lmosan rzza a fejt: - El bb legyetek itt mindnyjan. Tjaden elvigyorodott: - Hiszen itt vagyunk mind. Az altiszt mg mindig nem rtette a dolgot. - Persze, j is volna! Ht hol vannak a tbbiek? - Azokat te nem fogod ma etetni! A tbori krhzban vannak, meg a tmegsrban. A szakcs odavolt, amikor a valsgot megtudta. Megtntorodott. - Pedig n szztven emberre f ztem! Kropp oldalba bkte. - Ht akkor legalbb jllakunk egyszer. No, kezdd mr! De hirtelen valami vilgossg cikzott t Tjaden agyn. Hegyes egrkpe valsggal csillogni kezdett, szeme ravaszul sszehunyorodott, arca megrndult, s kzelebb lpett a szakcshoz: - Ember, hiszen akkor te kenyeret is szztven ember szmra kaptl. Mi? Az altiszt zavartan, szrakozottan blintott. Tjaden mellen ragadta. - s kolbszt is? A paradicsomfej erre is rblintott.

Tjaden llkapcsa megremegett. - s dohnyt is? - Igen, mindent. Tjaden sugrz kppel nzett krl. - A f zfnftyl jt, diszn szerencsnk van! Hiszenakkor ez mind a mink! Akkor minden ember vrjatok csak -, igenis, ppen dupla porcit kap! De erre mr ledezni kezdett a paradicsomfej, s kijelentette: - Azt nem lehet. Csakhogy most mr mi is felvillanyozdtunk, s kzelebb tlekedtnk. - Ugyan, mrt ne lehetne, te murokrpa? krdezte Katczinsky. - Mert ami szztven embernek szl, az mgse szlhat nyolcvannak. - Azt majd megmutatjuk - morogta Mller. - Az telt nem bnom, de porcikat csak nyolcvan embernek adhatok ki er skdtt a paradicsomfej . Katczinsky bosszankodni kezdett. - Hiszen tged is csak felvltanak, nem? Nem nyolcvan embernek, hanem a msodik szzadnak kaptl elltst, punktum. Azt add ki! A msodik szzad mi vagyunk. Nyakra msztunk a nyavalysnak. Senki sem szerette; j egynhnyszor megesett mr az hibjbl, hogy a lvszrokban elksve s hidegen kaptuk meg az telt, mert egy kis grntt z miatt nem merszkedett elg kzel a kondrjval, s az telhordozink sokkal nagyobb utat voltak knytelenek megtenni, mint a tbbi szzad telhordozi. Bulcke, az els szzadnl, derekabb legny volt. Kvr volt ugyan, mint a hrcsg tlen, de ha arra kerlt a sor, maga cipelte a fazekakat a t zvonalba. ppen jkedvnkben tallt, s bizonyosan nagy muri lett volna, ha fel nem bukkan a szzadparancsnokunk. Megtudakolta, hogy min veszeksznk, s egyel re csak annyit mondott: - Igen, tegnap nagy vesztesgeink voltak. Aztn belpillantott az stbe. -A bab jnak ltszik. A paradicsomfej rblintott. - Zsrral s hssal f ztem. A hadnagy rnk nzett. Tudta, hogy mit gondolunk. Klnben is sok mindent tudott, mert kztnk n tt fel, s mint altiszt kerlt a szzadhoz. Mg egyszer leemelte a fed t az str l, s szimatolgatott. Elmentben azt mondta: - Hozzatok nekem is egy tnyrral. A porcikat pedig mind ki kell osztani. Rnk fr. A paradicsomfej ostoba poft vgott. Tjaden krltncolta. - gy kell neked, gy kell neked! gy adja a bankot, mintha lelmez tiszt volna. Most pedig lss neki, te vn szalonnavadsz, s nehogy rosszul tallj szmolni... - Ksd fel magad! - sziszegte a paradicsomkp .

Majd megpukkadt dhben. Ezt a histrit nem tudta sszel flrni, nem rtette tbb a vilgot. S mintha meg akarta volna mutatni, hogy most mr mindegy, nknt kiosztott mg fejenknt egy fl font m mzet. Ma igazn j napunk van. Mg posta is rkezett, majdnem mindenki kapott nhny levelet s jsgokat. Most tlgunk a barakkok mgtt lev res rtre. Kropp egy margarinos bdn kerek fdelt cipeli a hna alatt. A rt jobb szln nagy tmeglatrina, fdtt, lland plet. De ez csak a regrutknak val, akik mg nem tanultk meg, hogyan kell mindent el nysen felhasznlni. Mi valami klnbet keresnk. Tudniillik mindenfel sztszrva apr, egyszemlyes bdk llanak, hasonl clra. Ezek ngyszgletesek, tisztk, fbl kszltek, krs-krl zrtak, s kifogstalan, knyelmes az lsk. Az oldalukon fogk lgnak, gyhogy hordozni is lehet ket. Hrmat krben sszetolunk, s kedlyesen helyet foglalunk. Kt rn bell fl nem kelnk innen. Emlkszem mg, mennyire feszlyezett bennnket eleinte mint regrutkat a kaszrnyban, amikor a kzs latrinkat kellett hasznlnunk. Ezeken nincs ajt; hsz ember l egyms mellett, akrcsak a vonaton. Egy pillantssal t lehet tekinteni ket - hja, a katont llandan szemmel kell tartani. Id kzben tbbet is megtanultunk, mint annak a kis szemremrzetnek a lekzdst. Lassanknt klnb dolgokban is nagy gyakorlatra tettnk szert. Ideknn azonban valsggal lvezetes a dolog. Nem is tudom mr, mirt kellett rgebben szgyenl sen elfordulnunk az ilyesmit l, hiszen ppen olyan termszetes, mint az evs meg az ivs. S taln nem is kellene sok szt vesztegetni r, ha nem jtszank nlunk annyira fontos szerepet, s ppen neknk nem lett volna annyira j, hiszen a tbbiek mr rg magtl rtet d nek tekintettk. A katonnak meghittebb terlet a gyomra s emsztse, mint akrmilyen ms embernek. Szkincsnek h romnegyed rszt innen veszi, s a legnagyobb rmnek s a legmlyebb elszrnyedsnek kifejezse itt tallja meg a maga zamatos alfestst. Lehetetlen is, hogy az ember ms mdon ugyanily szabatosan s vilgosan fejezze ki magt. No, a csaldunk meg a tantmestereink alaposan elcsudlkoznak majd, ha egyszer hazakerlnk, de ht itt ezen a nyelven beszl mindenki: A mi szemnkben ezek a folyamatok knyszer nyilvnossgukkal visszanyertk az rtatlansg jellegt. S t mi tbb: oly magtl rtet d v vltak a szemnkben, hogy kedlyes elintzsket ppen annyira rtkeljk, mint, mondjuk, egy szpen megcsinlt, grntbiztos fedezket. Nemhiba szletett meg az a sz, amely mindenfle fecsegst "latrinabeszdnek" nevez; ezek a helyek ptoljk a katonasgnl a pletykasarkot s a trzsasztalt. Ez id szerint jobban rezzk magunkat, mint a legszebb, fehr csemps luxushelyisgben. Az csak higinikus lehet, ez azonban szp. Csodlatos, gondolattalan rk ezek. Flttnk kklik az g. A lthatron napsugrban frd rgztett, srga lggmbk s az elhrt gyk lvedkeinek fehr felh cski. Nha kve alakban trnek flfel, amikor egy repl t ldznek.

A front tompa morajt csak mint nagyon tvoli vihart halljuk. A mellettnk elzizzen poszmhek hangosabbak nla. s krlttnk mindenfel a virgos rt. A f szlak gyngd bugi ringatznak, kposztalepkk rpkdnek, libegnek a vnasszonyok nyarnak lgy, meleg szell jben, leveleket s jsgokat olvasunk, fstlnk, lekapjuk a sapknkat, s magunk mell tesszk, a szl jtszadozik hajunkkal, szavainkkal s gondolatainkkal. A hrom kis bd ott ll a ragyog piros pipacsokkztt. Trdnkre rakjuk a margarinos bdn fdelt. Nagyszer asztal a skat-jtkhoz. Kropp magnl hordja a krtyt. Minden jtszma utn beszrunk egy kis ramslit. A vilg vgig ellnnk gy. A barakkok fel l harmonika hangja hallatszik. Nha letesszk a krtyt, s egymsra nznk. Ilyenkor valamelyik azt mondja: "Gyerekek, gyerekek..." vagy: "Ez belnk is traflhatott volna" - s egy pillanatra elhallgatunk. Van bennnk valami er s, visszafojtott rzs, mindenki tudja, nem kell r sok szt vesztegetni. Knnyen megeshetett volna, hogy ma nem lnk ezekben a bdkban - tkozottul kzel jrtunk hozz. s ezrt olyan j minden, ezrt hat olyan er sen-a piros pipacs, a j tel, a cigaretta meg a nyri szell . Kropp azt krdi: - Ltta mg valamelyik Kemmerichet? - St. Josephben fekszik - mondom n. Mller azt mondja, hogy a fels combjt l ttk t, ez j seb, mert haza lehet kerlni vele. Elhatroztuk, hogy dlutn megltogatjuk. Kropp el szed egy levelet. - Kantorek tiszteltet benneteket. Nevetnk. Mller eldobja a cigarettjt, s aztmondja: - Szeretnm, ha itt volna! Kantorek volt az osztlyf nknk, szigor kis ember. Hegyes egrarca volt s szrke ,szalonkabtja. Alakja krlbell olyan, mint Himmelstoss altisztnek, a "klosterbergi rm"-nek. Egybirnt komikus, hogy a vilg szerencstlensgt oly gyakran okozzk kis emberek: sokkal energikusabbak s kellemetlenebbek a nagynvs eknl. Mindig vigyztam, nehogy olyan frontszakaszra kerljek, ahol a szzadparancsnok kis ember; az ilyenek tbbnyire tkozott sintrek. Kantorek a tornarkon addig sznokolt neknk, mg vgre az osztlyunk a vezetse alatt zrt sorokban felvonult a kerleti parancsnoksghoz, s jelentkezett katonnak. Most is magam el tt ltom, ahogy villog cvikkervel rnk nzett, s meghatott hangon krdezte: - Ugye jttk, bajtrsak? Ezek a nevel k oly gyakran kszen tartjk rzelmeiket a mellnyzsebkben; hiszen rnknt el szedik. De ez akkor mg nem t nt fel neknk. Igaz, hogy egyiknk habozott, s nem nagyon akart velnk tartani. Joseph Behm volt, egy kvr, kedlyes fi. Aztn mgiscsak engedett a rbeszlsnek, mert

msklnben lehetetlenn tette volna magt. Taln tbben is gondolkoztak gy, mint ; de senki sem maradhatott el, hiszen a "gyva" szval mg a szl k sem igen fukarkodtak akkoriban. Az embereknek halvny sejtelmk sem volt arrl, ami elkvetkezett. Legokosabbak voltak tulajdonkppen az egyszer , szegny emberek; azok mindjrt kezdetben szerencstlensgnek tartottk a hbort, mg a jobbmdak azt se tudtk, hova legyenek rmkben, pedig ht ppen k el bb lthattk volna tisztn a kvetkezmnyeket. Katczinsky azt lltja, hogy ennek a m veltsg az oka,mert az elbuttja az embert. Kat pedig megfontolja, amitmond. Sajtsgos mdon Behm mindjrt az els k kzt esett el. Egy roham alkalmval lvst kapott a szembe, halottnak hittk s otthagytuk. Magunkkal nem vihettk, mert nyakra-f re htrlnunk kellett. Dlutn egyszerre csak halljuk a kiltst, s ltjuk mszklni a t zvonal el tt. Csak eszmlett vesztette a lvst l. Minthogy semmit sem ltott, s meg rjtette a fjdalom; nem keresett semmi fedezket, s gy aztn odatrl lel ttk, miel tt valaki rte mehetett volna. Persze Kantoreket nem lehet ezzel sszefggsbe hozni - hov is lenne a vilg, ha mr ezt is b nnek nevezn k? Ezerszmra akadtak Kantorekek, akik mind meg voltak gy z dve arrl, hogy rejuk nzve igen knyelmes mdon a lehet legjobbat cselekszik. De ppen ezrt buktak meg a mi szemnkben. Az lett volna a dolguk, hogy segtsgkkel, vezetskkel mi, tizennyolcvesek, eljussunk a feln ttek vilgba, a munka, a ktelessg, a kultra s a halads, a jv vilgba. Nha kignyoltuk ket, s csnyeket kvettnk el ellenk, de voltakppen hittnk nekik. A tekintly fogalmval, amelynek hordozi voltak, a mi gondolkozsunkban sszekapcsoldott a nagyobb belts s emberibb tuds fogalma. De az els halott, akit lttunk, sztrombolta ezt a meggy z dst. R kellett jnnnk, hogy a mi korunk becsletesebb, mint az vk; csak frzisaikkal s gyessgkkel voltak el nyben flttnk. Az els perg t z rmutatott a tvedsnkre, s romm l tte azt a vilgnzetet, amelyre bennnket tantottak. Amikor k mg mindig csak rtak s beszltek, mi mr tbori krhzakat s haldoklkat lttunk - amikor k mg az llam szolglatt a legnagyobb dolognak neveztk, mi mr tudtuk, hogy er sebb annl a hallflelem. Nem lett azrt bel lnk se zendl , se szkevny, se gyva fick - ezek a kifejezsek mind olyan knnyen lltak nluk! -, ppen gy szerettk a haznkat, mint k, s minden tmads alkalmval btran mentnk el re; de most mr tudtunk klnbsget tenni, egyszerre megtanultunk ltni. s lttuk, hogy az vilgukbl nem maradt meg semmi. Egyszerre irtzatosan egyedl maradtunk egyedl kellett boldogulnunk. Miel tt Kemmerichhez indulunk, sszepakoljuk aholmijt; tkzben hasznt veheti majd. A tbori krhzban nagy a forgalom; most is, mint mindig, karbol-, genny- s izzadsgszaga van. A barakkokban sok mindent megszokik az ember, de itt mgis inba szllhat a btorsga. Addig krdez skdnk, mg el nem jutunk

Kemmerichhez; egy teremben fekszik, s az rm s a gymoltalan izgalom gynge kifejezsvel fogad bennnket. Amg ntudatlan volt, elloptk az rjt. Mller a fejt rzza: - Mindig mondtam neked, hogy ilyen j rt nem hoz magval az ember. Mller kiss tapintatlan s okvetetlenked . Msklnben befogn a szjt, hiszen a vak is ltja, hogy Kemmerich nem kerl ki tbb ebb l a teremb l. Egszen mindegy, hogy megtallja-e az rjt; legfljebb haza lehetne kldeni. - Ht hogy vagy, Franz? - krdi Kropp. Kemmerich lecsggeszti a fejt. - Vagyogatok, csak tkozottul fj a lbam. Rnznk a takarjra. A lba drtkosrban van, vastagon borul flje az gytakar. Mllert lbszron rgom, mert kpes volna megmondani Kemmerichnek, amit neknk mr odaknn elbeszltek a szanitcek: hogy Kemmerichnek nincs mr lba. T b l levgtk. Rettent sznben van, srga s fak, arcn mr ott vannak azok az idegen vonsok, amiket oly pontosan ismernk, mert mr szzszor lttuk. Tulajdonkppen nem is vonsok, inkbb jegyek. B re alatt mr semmi let nem lktet; kiszortottk a felsznre, bellr l a hall kszkdik egyre kijjebb, a szemn uralkodik is mr. Itt fekszik Kemmerich bajtrsunk, aki mg nemrgen lhst sttt, s a grnttlcsrben kuksolt velnk egytt -mg az, s mr mgsem , a kpe elmosdott, hatrozatlann vlt, mint egy fnykplemez, amelyre kt flvtelt csinltak. Mg a hangja csengse is a hamura emlkeztet. Visszagondolok az elutazsunkra. Anyja, egy derk kvr asszony ksrte ki a plyaudvarra. Szakadatlanul srt, arca flduzzadt, megdagadt a srstl. Kemmerich szgyellte, hogy ppen az anyja tudta legkevsb meg rizni a nyugalmt, valsggal sztfolyt, zsrr s vzz. Amellett kivlasztott engem, minduntalan megragadta a karomat, s knyrgtt, hogy vigyzzak odakinn Franzra. Igaz, Franznak is olyan arca volt, mint egy gyereknek, s olyan puha csontjai, hogy ngyheti borjvisels utn ldtalpa lett. De ht hogy lehet a harctren vigyzni valakire! - Most ht hazakerlsz - mondja Kropp -, szabadsgra mg legalbb hrom-ngy hnapig kellett volna vrnod. Kemmerich blint. Nemigen tudok a kezre nzni, olyan, mint a viasz. Krme alatt a lvszrok szennye, kkesfekete, mint a mreg. Eszembe jut, hogy ezek a krmk mg sokig fognak tovbbn ni ksrteties pincenvnyek gyannt, amikor Kemmerich mr rgen nem llegzik tbb. Magam el tt ltom ezt a kpet: dughzv grblnek ssze, s csak n nek, n nek, s velk egytt a haj is, a sztporlad koponyn, mint a f a j fldben, ppen, mint a f , hogy is lehetsges ez...? Mller lehajol. - Magunkkal hoztuk a holmidat, Franz. Kemmerich a kezvel int. - Tegytek az gy al.

Mller odateszi. Kemmerich ismt az rt kezdi emlegetni. Hogy is nyugtassuk meg, anlkl, hogy gyant bresztennk benne! Mller felbukkant az gy all egy pr piltacip vel. Nagyszer angol cip , puha, srga b rb l, trdig r, s vgig be lehet f zni - kvnatos dolog. Mllert fllelkesti ez a ltvny, sszemri a cip talpt a maga kapcsos bakancsa talpval, s azt krdi: - Magaddal viszed ezt a cip t, Franz? Mind a hrman ugyanazt gondoljuk: mg ha meggygyulna is, csak egyet hasznlhatna, teht semmit sem rne ezzel a cip vel. De ahogy most ll a dolog, isten ellen val vtek, hogy itt marad; mert a szanitcek termszetesen tstnt elcsrjk, amint Kemmerich lehunyta a szemt. Mller megismtli: - Nem akarod itt hagyni? Kemmerich nem akarja. Ez a legjobb holmija. - Kicserlhetn k - indtvnyozza ismt Mller -, ideknn hasznt veheti az ember ilyesminek. De Kemmerich rendthetetlen. Lbra lpek Mllernek; hzdozva ismt az gy al teszi a szp cip t. Beszlnk mg egyr l-msrl, aztn elbcszunk. - Sok szerencst, Franz. Meggrem neki, hogy holnap visszajvk. Mller is err l beszl: a f z s cip re gondol, s ezrt akar rsen lenni. Kemmerich nyg. Lza van. Odaknn meglltunk egy szanitcet, s krjk, hogy adjon injekcit Kemmerichnek. Nem hajland. - Ha mindenkinek morfiumot akarnnk adni, hordszmra volna bel le szksg. - Te bizonyra csak tiszteket szolglsz ki mondja harapsan Kropp. Gyorsan kzbelpek, s mindenekel tt egy cigarettt adok a szanitcnek. Elveszi. Aztn megkrdezem: - Szabad egyltaln injekcit adnod? Megsrt dik. - Ha nem hiszitek, minek krdez skdtk? Mg nhny cigarettt nyomok a kezbe. - Tedd meg neknk ezt a szvessget. -No j - mondja. Kropp bemegy vele egytt, nem bzik benne, ltni akarja. Mi odaknn vrunk. Mller megint a cip t kezdi emlegetni. - Nagyszer en illenk nekem. Ezekben a csnakokban folyvst felhlyagzik a lbam. Gondolod, hogy holnap szolglat utn mg letben talljuk? Ha jjel elpatkol, sznt se ltjuk tbbet a cip nek. Albert visszajn. - Gondoljtok, hogy. .. - krdi. - El van intzve - zrja le Mller a vitt. Visszamegynk a barakkjainkba. n arra a levlre gondolok, amelyet holnap kell rnom Kemmerich anyjnak. Borzongok, szeretnk egy ital plinkt. Mller

f szlakat tp, s azokat rgja. A kis Kropp egyszerre csak eldobja cigarettjt, vadul tapod rajta, krlnz, bomlott, zavart tekintettel, s azt dadogja: - tkozott, piszok npsg, tkozott, piszok npsg. Tovbbmegynk j darab ideig. Kropp megcsendesedett; ismerjk mr, ez a frontlz, mindenki keresztlmegy rajta. Mller megkrdi: -Mit rt neked tulajdonkppen Kantorek? Flkacag: - Hogy mi vagyunk a vas ifjsg. Mind a hrman dhsen nevetnk. Kropp kromkodik; rl, hogy beszlhet. Igen, gy gondolkodik, gy gondolkodik ez a szzezer Kantorek! Vasifjsg. Ifjsg! Egyiknk sincs tbb hszesztend snl. De hogy fiatalok volnnk? A fiatalsg rg volt. regek vagyunk. *** 2 Klns elgondolnom, hogy odahaza, rasztalom egyik fikjban van egy elkezdett drma, Saul, meg egy csom kltemny. Sok estt tltttem el ilyesmivel, hiszen majdnem valamennyien csinltunk valami efflt; de oly valszn tlenn vlt el ttem az egsz, hogy mr elkpzelni is alig tudom. Amita itt vagyunk, el bbi letnknek vget vetettek, de a mi megkrdezsnk nlkl. Megprbljuk nha ttekinteni s megmagyarzni a dolgot, de nemigen sikerl. ppen el ttnk, hszvesek el tt homlyos minden - Kropp, Mller, Leer meg nel ttem, el ttnk, akiket Kantorek vasifjsgnak nevez. Az id sebb emberek mind szilrdan ssze vannak ktve a rgebbi dolgokkal, van valami alapjuk, van felesgk, gyermekk, hivatsuk, s vannak rdekeik, amik mr oly er sek, hogy azokat a hbor sem szaktja szt. Neknk, hszveseknek, csak szleink vannak, s nmelyiknknek kedvese. Ez nem sok, mert a mi korunkban a leggyngbb a szl k ereje, a kedvesnk pedig mg nem uralkodik rajtunk: Ezeken kvl nlunk nemigen van egyb; egy kis rajongs, egy-kt kedvtels, meg az iskola: ennl tovbb mg nem rt el az letnk. s mindebb l nem maradt semmi. Kantorek azt mondan, hogy mi ppen az let kszbn lltunk. Hiszen ilyenformn van valahogy a dolog. Mg nem vertnk gykeret, a hbor elmosott bennnket. A tbbiek, az id sebbek szmra a hbor: flbeszakts, gondolatban tl tudnak ltni rajta. Minket azonban magval ragadott, s nem tudjuk, mi lesz ennek a vge. Egyel re csak annyit tudunk, hogy valami klns, szomor mdon eldurvultunk, mbr szomorak is ritkn vagyunk mr. Ha Mller szeretn is megkapni Kemmerich cip jt, azrt nem kisebb rszvttel viseltetik irnta, mint valaki, aki fjdalmban gondolni sem merne erre a cip re.

De Mller tud klnbsget tenni a dolgok kzt. Ha Kemmerich hasznt vehetn a cip nek, akkor Mller inkbb meztlb szaladna keresztl a drtkertsen, mintsem azt fontolgassa, hogyan juthatna hozz. gy azonban a cip olyasvalami, aminek semmi kze Kemmerich llapothoz, ellenben Mller j hasznt vehetn. Kemmerich meghal, mindegy, ki kapja meg a cip t. Mirt ne vetn magt utna Mller, hiszen tbb jussa van r, mint egy szanitcnek! Ha Kemmerich mr meghalt, ks minden. Ezrt vigyz mr most. Elvesztettk az rzknket ms sszefggsek irnt, mert mestersgesek. Rnk nzve csak a tnyek igazak s fontosak. A j cip pedig ritka. Azel tt ez is mskppen volt. Amikor a kerleti parancsnoksghoz mentnk, hsz fiatalemberb l ll osztly voltunk, s hetykn megborotvlkoztunk mindnyjan sokan el szr letnkben -, miel tt a kaszrnya udvarra lptnk. Nem voltak hatrozott terveink a jv re, a karrier s hivats gondolata alig volt mg valakinl gyakorlatilag oly hatrozott, hogy letformt jelenthetett volna; ehelyett tele voltunk bizonytalan eszmkkel, amelyek az letnek s a hbornak is valami idealizlt s majdnem romantikus jelleget klcsnztek a szemnkben. Tz hten t katonai kikpzst kaptunk, s ez az id dnt bben talaktott bennnket, mint az iskolai let tz esztendeje. Megtanultuk, hogy egy kipucolt gomb fontosabb, mint ngy ktet Schopenhauer. Eleinte csodlkozva, aztn elkeseredve s vgl kzmbsen ismertk fl, hogy nem a szellem a fontos, hanem a vikszel kefe, nem a gondolat, hanem a rendszer, nem a szabadsg, hanem a fegyelem. Lelkesedssel s jakarattal lettnk katonk; de mindent megtettek, hogy ezt kiverjk bel lnk. Hrom ht mlva mr nem volt flfoghatatlan el ttnk, hogy egy paszomnyos levlhord nagyobb hatalommal rendelkezik velnk, mint valamikor a szleink, nevel ink s a kultrnak valamennyi kre Platntl Goethig. Fiatal, ber szemnkkel meglttuk, hogy tantink klasszikus hazafogalma itt egyel re az egynisg olyan felldozsban valsul meg, amin t a legalantasabb cseldt l sem mert volna elvrni az ember. Tisztelgs, vigyzzlls, dszlps, fegyverprezentls, jobbra t, balra t, bokacsattogtats, kromkods, ezerfle zaklats, msknt kpzeltk el a feladatunkat, s rjttnk, hogy gy ksztenek el a h siessgre, mint holmi cirkuszi lovakat. De hamarosan megszoktuk ezt is. S t azt is megrtettk, hogy ezeknek a dolgoknak egy rsze szksges, ms rsze tkletesen flsleges. A katona hamar megorrontja az ilyesmit. Az osztlyunkat hrmasval-ngyesvel osztottk el az egyes szakaszokba, frz halszokkal, parasztokkal, munksokkal s kzm vesekkel egytt, akikkel hamarosan sszebartkoztunk. Kropp, Mller, Kemmerich meg n a kilencedik szakaszhoz kerltnk, amelyet Himmelstoss altiszt vezetett. A kaszrnyaudvar legkegyetlenebb embernyzjnak tartottk, s ez volt a bszkesge. Tmzsi kis frter, aki mr tizenkt esztend t szolglt; flborzolt rkabajuszt viselt, s polgri hivatsa szerint levlhord volt. Kropp, Tjaden, Westhus meg n klnsen a begyben voltunk, mert megrezte bennnk a csndes dacot.

Egy reggel tizenngyszer vetettem meg az gyat. Mindig tallt benne valami hibt, s sztbontotta. Hszrs munkval - persze nmi sznetekkel - olyan puhra kentem egy pr srgi, k kemny bakancsot, hogy mg Himmelstoss sem tallhatott rajta semmi kivetnivalt; parancsra egy fogkefvel tisztra sikltam a szakasz szobjt; Kropp meg n egy kzikefvel meg egy szemtlapttal nekilttunk, hogy a havat elsprjk a kaszrnya udvarrl, s kitartottunk volna a megfagysig, ha vletlenl fl nem bukkan egy hadnagy, aki elkldtt bennnket, s kemnyen rripakodott Himmelstossra. Ennek kvetkezmnye, sajnos, csak annyi volt, hogy Himmelstoss annl jobban dhngtt rnk. Egyms utn ngy vasrnap rsgen voltam, s ugyanannyi ideig szolglatos a szobban is; teljes flszerelssel, fegyverrel gyakoroltam a laza, nyirkos, trt fldn az "ugorj, indulj" s "fekdj" veznyszavakra, amg valsgos srkoloncc vlva ssze nem roskadtam ngy ra mlva pedig bemutattam Himmelstossnak kifogstalanul megtisztogatott flszerelsemet, az igaz, hogy vresre drzslt kzzel; Kropp, Westhus s Tjaden trsasgban keszty nlkl, metsz hidegben, negyedrig gyakoroltam az "llj"-t, csupasz ujjunk a fagyos puskacs re tapadt, s Himmelstoss leskel dve llkodott krlttnk, s vrta a legcseklyebb mozdulatot, hogy a hibt megllapthassa; jjel kt rakor nyolcszor rohantam le egy szl ingben a kaszrnya legfels emeletr l az dvarra, mert az alsnadrgom nhny centimterre lelgott a zsmoly szlr l, ahov az embernek a holmijt kellett rakni. Mellettem szaladt a szolglatos altiszt, Himmelstoss, s folyvst a lbujjaimra taposott; a szuronyvvst llandan Himmelstoss-szal kellett gyakorolnom, nlam egy slyos vasrd, nla knnyen kezelhet fapuska volt, gyhogy knyelmesen kkre-zldre verhette a karomat; igaz, egyszer gy feldhdtem, hogy vakon nekirohantam, s olyat dftem a gyomrba, hogy sszeesett. Amikor panaszkodni akart, a szzadparancsnok kikacagta, s azt mondta neki, hogy vigyzzon, ismerte Himmelstosst, s rlt, hogy egyszer megjrta. Tkletessgig vittem a szekrny tetejre val felmszst; lassanknt mr a trdhajltsban sem akadt prom; rettegtnk, ha csak a hangjt is hallottuk, de mgsem tudott legy rni bennnket ez a megbokrosodott postal. Amikor Kropp meg n a barakktborban vasrnap egy rdon cipeltk t a latrinavdrket, s Himmelstoss ragyogra pucovlva, kimen re kszen, ppen arra ment, elnk llt, s megkrdezte, hogy tetszik neknk ez a munka: semmivel se tr dve, gy tettnk, mintha megbotlannk, s leloccsantottuk a lbt a vdrk tartalmval. Tombolt, de most mr betelt a mrtk. - Ebb l vrfogsg lesz - kiltotta. Kropp megelgelte a mulatsgot. - El bb azonban vizsglat lesz, s akkor kipakolunk -mondotta. - Hogy beszl maga egy altiszttel - bmblt r Himmelstoss. - Megbolondult? Vrjon, amg krdezik! Mit akar maga? - Mindent kipakolni az altiszt rrl! - mondta Kropp, vigyzzllsba helyezkedve.

Himmelstoss most mr mgiscsak szrevette, hogy mi kszl, s sz nlkl tvozott. Hetvenkedett ugyan mg egy kicsit elt nse el tt: "Majd megmutatom n nektek", de a hatalmnak vge volt. Mg egyszer megprblkozott a trt fldn a "fekdj"-jel meg az "ugorj, indulj"-jai. Mi ugyan engedelmeskedtnk a parancsnak, mert ht parancs - parancs, azt teljesteni kell. De oly lassan hajtottuk vgre, hogy Himmelstoss ktsgbeesett. Kedlyesen trdre ereszkedtnk, aztn a karunkra, s gy tovbb; ekzben mr dhngve msik veznyszt kiltott. Mi mg nem is izzadtunk, amikor mr berekedt. Aztn bkn hagyott bennnket. Igaz, hogy mg most is disznknak nevezett. De ebben mr volt valami tisztelet. Volt sok tisztessges kplr is, aki okosabban viselkedett; s t tbbsgben voltak a tisztessgesek. De mindegyiknek legf bb gondja az volt, hogy kellemes itthoni beosztst minl tovbb megtarthassa, s ez csak gy sikerlhetett, ha erlyesen bnt a regrutkkal. Ekzben kiprbltk rajtunk a kaszrnyai nevelsnek minden fogst, s gyakran vltttnk dhnkben. Sokan megbetegedtek kzlnk, s t Wolf meg is halt td gyulladsban. De nevetsgesnek talltuk volna, ha beadjuk a derekunkat. Kemny, gyanakv, rzketlen, bosszvgy, durva emberekk vltunk, s ez jl is volt gy, mert ppen ezek a tulajdonsgok hinyzottak bel lnk. Ha enlkl kldenek ki bennnket a lvszrokba, taln a legtbben megbolondulunk. gy azonban el voltunk ksztve arra, ami rnk vrt. Nem trtnk ssze, alkalmazkodtunk; segtsgnkre volt ebben hszesztend s korunk, ami sok egyebet anynyira megneheztett. A legfontosabb azonban az volt, hogy flbredt bennnk valami szilrd, gyakorlati rzse az sszetartozsnak, s ez aztn a harctren felfokozdott a legjobb, amit a hbor megteremtett: a bajtrsi rzss! Ott lk Kemmerich gya mellett. Az llapota egyre rosszabbodik. Krlttnk nagy srgs-forgs. Krhzvonat rkezett, s kivlogatjk a szllthat sebeslteket. Kemmerich gya mellett elmegy az orvos, mg csak r sem nz. - Majd legkzelebb, Franz - mondom n. Knykre emelkedik a prnk kztt. Levgtk a lbamat. Ezt ht tudja mr, Blintok s azt felelem: - rlj, hogy gy megusztad. Hallgat. Tovbb beszlek: - Levghattk volna mind a kett t is, Franz. Wegeler a jobb karjt vesztette el. Az sokkal rosszabb. Meg aztn haza is kerlsz. Rm nz. - Azt hiszed? - Ht persze. Ismtli: - Azt hiszed? - Az bizonyos, Franz. Csak szedd ssze magad az operci utn. Int, hogy jjjek kzelebb. Flje hajolok, s azt suttogja:

- n nem hiszem. - Ne beszlj bolondokat, Franz, egy-kt nap mlva magad is beltod. Ugyan, nagy dolog az is, hogy az embernek levgjk a fl lbt; itt klnb dolgokat is helyrehoznak. Magasra emeli egyik kezt. -Nzd meg ezeket az ujjakat. - Ez az operci miatt van. Csak egyl rendesen, majd sszeszeded magad. Van-e rendes ennivaltok? Rmutat egy tlra, amely mg flig tele van. Megharagszom. - Franz, muszj enned. Az evs a f dolog. Hiszen ez egszen j. Elutast mozdulatot tesz. Kis sznet utn lassan mondja: - Valamikor f erdsz akartam lenni. - Az mg mindig lehetsz - vigasztalom. Vannak most nagyszer m vgtagok, szre sem veszed, hogy hinyzik valamid. Odacsatoljk az izmokhoz. A m kznek az ujjait is lehet mozgatni, dolgozhat vele az ember, akr mg rhat is. Amellett naprl napra j dolgokat tallnak ki. Egy darabig csndben fekszik. Aztn azt mondja: - A f z s cip met elviheted Mllernek. Blintok s elgondolkozom: mit mondhatnk neki, amivel felvidtanm. Ajkt mintha eltrltk volna, szja megn tt, a foga mintha krtbl volna. A hs sztolvad, a homlok er sebben kidomborodik, a jromcsontok kiugranak. Kezd el t nni a csontvz. A szeme beesik. Nhny ra alatt vge lesz. Nem az els , akit ilyen llapotban ltok; de egytt n ttnk fel, s ez mgiscsak ms. Lelopkodtam a dolgozatait. Az iskolban tbbnyire ves, barna ruht viselt, kifnyesedett ujjakkal. volt az egyetlen kztnk, aki a nyjtn az risforgst meg tudta- csinlni. A haja ilyenkor gy hullott az arcba, mint a selyem. Kantorek bszke volt r ezrt. De a cigarettt nem brta. B re nagyon fehr volt, egyltaln volt benne valami lenyos vons. Lenzek a bakancsomra. Otromba, kapcsos jszg, a nadrg belegy rve; ha az ember flll, kvrnek, er snek ltszik ezekben a szles csvekben. De ha frdni megynk s levetkznk, egyszerre ismt vkony a lbunk, keskeny a vllunk. Nem vagyunk tbb katonk, hanem gyszlvn fik, s el sem hinn az ember, hogy elbrjuk a borjt. Klns ltvny a meztelensgnk, ilyenkor civlek vagyunk, s krlbell gy is rezzk magunkat. Franz Kemmerich kicsinek, vkonynak ltszott a frd ben, mint egy gyerek. Most itt fekszik - mirt is? Az egsz vilgot ide kellene vezetni ehhez az gyhoz, azt mondani: "Ez itt Franz Kemmerich, tizenkilenc s fl esztend s, nem akar meghalni. Ne engedjtek meghalni!" A gondolataim sszekavarodnak. Ez a karbolos, szks leveg elnylkstja a td t, olyan, mint egy fojtogat, nyls pp. Besttedik. Kemmerich arca elspad; oly spadt,hogy dereng fnyvel kivlik a prnk kzl. Szja lassan megmozdul. Kzelebb hajlok hozz. Azt suttogja: - Ha az rmat megtalljtok, kldjtek haza.

Nem tiltakozom. Hibaval mr. Nem lehet meggy zni. Nyomorultnak, tehetetlennek rzem magamat. Ez a beesett halntk homlok, ez a szj, amely mr nem egyb fogsornl, ez a hegyes orr! s odahaza a kvr, sr asszony, akinek rnom kell. Csak tl volnk mr ezen a levlen. Szanitcek jrnak krl, vegekkel s vdrkkel. Egyik odajn, kutat pillantst vet Kemmerichre, s ismt eltvozik. Ltszik, hogy vr valamit, valszn leg szksge van az gyra. Egszen kzel hzdom Franzhoz, s beszlek, mintha bizony ez megmenthetn. - Meglehet, hogy a klosterbergi dl telepre kerlsz, Franz, a villk kz. Ott az ablakbl a mez k fltt ellthatsz addig a kt fig a lthatron. Most van a legszebb id , amikor a gabona rik, az esti napstsben olyan a mez , mint a gyngyhz. s a nyrfasor, a Kloster patak mellett, ahol durbincsokat fogtunk! Megint berendezhetsz egy akvriumot, s halakat tenyszthetsz, ki-be jrhatsz, nem kell krdezned senkit, s mg zongorzhatsz is, ha akarsz. Odahajlok rnykba vesz arca fl. Halkan llegzik mg. Az arca nedves, sr. Szamrsgot csinltam ezzel a sok ostoba fecsegssel! - Ugyan, Franz - tkarolom a vllt, s archoz tapasztom az arcomat. - Akarsz aludni? Nem felel. A knnyek lecsorognak az arcn. Szeretnm letrlni, de nagyon piszkos a zsebkend m. Eltelik egy ra, izgatottan figyelve lk, figyelem minden arcvonst, nem akar-e mg valamit mondani. Csak legalbb kittan a szjt s kiltana! De csak sr, flrehajtva a fejt. Nem beszl anyjrl, testvreir l, nem szl semmit, ez mind mgtte lehet mr; most egyedl van, a maga kis, tizenkilenc esztend s letvel, s sr, mert ez az let elhagyja. Ez a legtehetetlenebb, legslyosabb bcs, amelyet valaha lttam, mbr nehz eset volt a Tiedjen is, aki az anyja utn bmblt, er s fick volt, mint a medve, s kimered szemmel, rettegve, oldalfegyvervel tartotta tvol gytl az orvost, amg csak ssze nem roskadt. Egyszerre felnyg Kemmerich, s hrgni kezd. Felugrok, kibotorklok s krdezem: - Hol az orvos? Hol az orvos? Amint a fehr zubbonyt megpillantom, meglltom. - Jjjn gyorsan, mert Franz Kemmerich meghal. Kiszabadtja magt, s megkrdezi egy ott ll szani tct l: - Ki az? - 26-os gy, fels comb amputlva - feleli az. Az orvos rhorkan: - Mit tudhatok n rla, ma mr t lbat amputltam - azzal flretol engem, s azt mondja a szanitcnek: Nzzen utna - s rohan a m t be.

Reszketek dhmben, amint a szanitccel megindulok. Az rm nz, s gy szl: - Egyik operci a msik utn, reggel t rtl fogva, csak a mai napon tizenhat halott volt megint, a tied a tizenhetedik. Hszra mg bizonyosan felvisszk... Elgynglk, egyszerre csak nem brom tovbb. Nem akarok mr kromkodni, nincs rtelme, szeretnk sszeesni, s sohasem kelni fel tbb. Ott llunk Kemmerich gya mellett. Meghalt. Arca mg nedves a knnyekt l. Szeme flig nyitva, srga, mint a rgi csontgomb. A szanitc oldalba bk. - Elviszed a holmijt? Blintok. - Tstnt el kell vinnnk - folytatja -, szksgnk van az gyra. Odaknn mr a folyosn hevernek. sszeszedem a holmit, s lekapcsolom Kemmerich azonossgi jegyt. A szanitc a zsoldknyvet keresi. Nincs itt. Azt mondom, hogy bizonyosan az irodban lesz, s azzal megyek. Htam mgtt mr storlapra rngatjk Franz testt. A kapu el tt megvltsnak rzem a sttsget s a szelet. Llegzem, ahogy csak a td mb l telik, s arcomon oly melegnek s lgynak rzem a leveg t, mint mg soha. Lenyok, virgos rtek, fehr felh k kpe surran t hirtelen a fejemen. Lbam magtl mozog a bakancsban, gyorsabban megyek, szaladok. Katonk haladnak el mellettem, beszlgetsk felizgat, anlkl, hogy megrtenm. A fldben er k keringenek, s a talpamon t belm radnak. Elektromossg pattog az jszakban, a front tompn dbrg, mint egy dobverseny. Tagjaim hajlkonyan mozognak, zleteimet er snek rzem, lihegek, fjok. Az jszaka l, s n is lek. hsget rzek, er sebbet a gyomor hsgnl. Mller a barakk el tt ll, s vr rm. Odaadom a cip t. Bemegynk, s felprblja. Pontosan illik a lbra. Kotorsz az ennivali kzt, s megknl egy szp darab szafaldval. Forr rumos tea is van hozz. *** 3 Ptlst kapunk. A rseket jra betmik, s a barakkokban ismt elfoglaljk a szalmazskokat. Rszben regemberek, de huszont fiatalt is utalnak t hozznk, ptlsul a tbori regrutadepbl. Majdnem egy vvel fiatalabbak nlunk. Kropp oldalba bk: - Lttad a gyereket? Blintok. Kifesztjk a mellnket, az udvaron megborotvlkozunk, keznket zsebre vgjuk, nzzk a regrutkat, s rgi, rgi katonknak rezzk magunkat. Katczinsky csatlakozik hozznk. tmegynk a listllkon, s eljutunk az j emberekhez, akik ppen gzmaszkot s kvt kapnak. Kat megkrdezi az egyik legfiatalabbat:

- Rgta nem kaptatok semmi becsletes ennivalt, mi? A gyerek flrehzza a szjt. - Reggel karrpakenyr, dlben karrpa-f zelk, este karrpakotlett s karrpa-salta. Katczinsky szakrt en fttyent. - Karrpakenyr? Akkor szerencstek volt; mert stnek mr f rszporbl is. De mit szlsz a szemes babhoz, akarsz egy csajkval? A gyerek elpirul. - Ugyan, ne ugrass. Katczinsky csak ennyit felel: - Fogd az ednyedet. Kvncsian megynk utna. Odavezet bennnket egy szalmazsk mellett ll hordhoz. Csakugyan flig tele van marhahssal f tt szemes babbal. Katzzinsky gy ll el tte, mint egy generlis, s azt mondja: - Nyisd ki a szemed, nyjtsd ki az ujjad! Ez a jelsz a poroszoknl. Meg vagyunk lepve. n azt krdem: - A fenbe is, Kat, hogy jutsz te ehhez? -Mg rlt a paradicsomfej , amikor elvettem t le. Hrom ejt erny selymet adtam rte. Hideg szemes bab: finom dolog. Nagylelk mozdulattal ad a gyereknek egy porcit, s azt mondja: - Ha legkzelebb idejssz az ednyeddel, a bal kezedben vagy egy szivar legyen, vagy bag. rtetted? Aztn hozznk fordul. - Ti persze gy is kaptok. Katczinsky nlklzhetetlen ember, mert van valami hatodik rzke. Mindentt akad ilyen ember, de eleinte senki sem ismeri fel. Minden szzadban akad egy vagy kett . Katczinsky a legagyafrtabb, akit ismerek. Foglalkozsra nzve, azt hiszem, suszter, de ez nem tartozik a dologra, rt minden mestersghez. J vele bartsgban lenni. Kropp meg n bartai vagyunk, s Haye Westhus is flig meddig hozznk tartozik. mr persze inkbb vgrehajt szerv, mert Kat parancsnoksga alatt dolgozik, ha olyasmit kell megszerezni, amihez er s klre van szksg. Ezrt aztn megvan a maga kln haszna. Pldul jnek idejn tkletesen ismeretlen helyre rnk, egy nyomorsgos fszekbe, amelyen tstnt megltszik, hogy csak a puszta falakat hagytk meg bel le. A szlls stt kis gyrplet, amelyet ppen most rendeztek be erre a clra. gyak llnak benne, azaz hogy inkbb vzak, nhny lc, drttal befonva. A drtfonadk kemny. A testnk al nincs mit tenni, mert a takarnkkal takarzni kell. A storlap tlsgosanvkony. Kat szemgyre veszi a helyzetet, s azt mondja Haie Westhusnak: - Gyere csak velem. Elindulnak, neki a teljesen ismeretlen helysgnek.

Flra mlva jra itt vannak, karjuk tele magasra trnyozott szalmval. Most mr melegben alhatnnk, ha nem korogna olyan rettenetesen a gyomrunk. Kropp megkrdezi egy tzrt l, aki mr rgebben tartzkodik ezen a tjkon: - Van itt valahol kantin? - No hiszen! - kacag fel a tzr. - Itt ugyan nem kapsz semmit. Mg kenyrhjat sem. - Ht lakk nincsenek mr itt? - De, van egy-kett - mondja a tzr, s kp egyet. - De azok maguk is ott llkodnak minden konyhast krl, s koldulnak. Ez mr komisz llapot. Akkor ht: egy lyukkal beljebb a nadrgszjat, s vrni kell reggelig, amg a menzsi megrkezik. De azrt ltom, amint Kat flteszi sapkjt, s megkrdezem: - Hov mgy, Kat? - Krlnzek egy kicsit. - s megy kifel. A tzr gnyosan vigyorog. - Nzz csak, sokat nem ltsz, azt tudom. Csaldottan feksznk le, s fontolgatjuk, hogy ne vegyk-e el a konzerveket. Hanem ez kockzatos dolog. gy ht alvssal prblunk jllakni. Kropp ketttr egy cigarettt, s nekem adja a felt. Tjaden beszl a maga nemzeti telr l: nagy szemes bab szalonnval. Nem szereti, ha borsf nlkl ksztik. De a legfontsabb, hogy egytt kell megf zni mindent, az isten szerelmrt, nem szabad kln f zni a krumplit, a babot meg a szalonnt. Valaki felmordul, hogy mindjrt borsf v aprtja Tjadent, ha tstnt el nem hallgat. Erre elcsndesedik a nagy szoba. Csak egy-kt gyertya lobog vegnyakba szrtva, s a tzr kp egyet-egyet id nknt. Mr szunyklunk is flig-meddig, amikor nylik az ajt, s megjelenik Kat. Azt hiszem, hogy lmodom: hna alatt kt kenyr, kezben egy vres homokzsk lhssal. A tzrnek kiesik a pipa a szjbl. Megtapogatja a kenyeret. - Bizony isten, igazi kenyr, mg meleg is. Kat nem beszl tovbb a dologrl. Van kenyr, a tbbi nem szmt. Meg vagyok gy z dve, hogyha kitennk a sivatagba, egy ra alatt vacsort kertene: datolyt, sltet s bort. Kurtn rszl Haira: - Vgj ft. Aztn kabtja all el hz egy serpeny t, zsebb l egy mark st, s t mg egy szelet szalonnt is; mindenre gondol. Haie tzet rak a padln. A t z pattog a csupasz gyrhelyisgben. Kimszunk az gyunkbl. A tzr habozik. Fontolgatja, mondjon-e egy dicsr szt, htha vetnek neki is valamit. De Katczinsky r se nz, leveg neki. Erre kromkodva elfordul. Kat tudja a mdjt, hogyan kell a lhst puhra stni. Nem szabad mindjrt a serpeny be tenni, mert akkor kemny lesz. El bb meg kell f zni egy kevs vzben.

Ksnket keznkben tartva, krben kuksolunk, s teleesszk magunkat. Ez Kat. Ha valamilyen vidken egy esztend ben csak egy ra hosszat lehetne valami ehet dolgot felhajszolni, pontosan ebben az rban, mintha valami isteni vilgossg szlln meg, fltenn sapkjt, kimenne, egyenesen, mintha irnyt vezetn - s megtalln. Megtall mindent; ha hideg van, kis klyhkat, ft, sznt, szalmt, asztalokat, szkeket - de mindenekel tt az ennivalt. Rejtlyes dolog, az ember azt hinn, a leveg b l varzsolja el . Legragyogbb teljestmnye ngy adag tengeri rk volt. Igaz, hogy egy kis zsrt szvesebben vettnk volna. Leheveredtnk a barakkok napos oldaln. A ktrny-, a nyr- s az izzadt lbszag rzik. Kat mellettem l, mert szeret szrakozni. Ma dlben egy ra hosszat szalutlst gyakoroltunk, mert Tjaden hanyagul szalutlt egy rnagynak. Ez sehogy sem akar kimenni Kat fejb l. Azt mondja: - Vigyzz, mg elvesztjk a hbort, mert tlsgosan jl tudunk szalutlni. Kropp kzelebb lpeget, felgy rt nadrgban. Kimosott harisnyjt szradni teszi a f re. Kat az gre nz, er teljes hangot hallat, s tszellemlten mondja: - A j finom szemes bab trombitnl hangosabb. Vitatkozni kezdenek. Egy veg srbe fogadnak a flttk lezajl repl harc eredmnyre. Katot nem lehet eltrteni vlemnyt l, amelyet rgi frontkatona mdjra ismt rmben fejez ki: - Ha mindenki egyformn enne, a hbornak vge lenne. Kropp ellenben gondolkoz f . Azt indtvnyozza, hogy a hadzenet legyen affle npnneply, belp jegyekkel s muzsikval, mint a bikaviadal. Az arnban a kt orszg miniszterei s tbornokai frd nadrgban, dorongokkal flfegyverkezve menjenek neki egymsnak. Aki letben marad, annak az orszga gy ztt. Ez egyszer bb s jobb volna, mint a mostani hbor, amelyben nem azok harcolnak egymssal, akiknek kellene. Az indtvny tetszik. Aztn tsiklik a beszlgets a kaszrnyafegyelemre. Bennem ekzben megelevenedik egy kp. Izz dl a kaszrnya udvarn. A forrsg csndesen fekszi meg a teret. A kaszrnyk mintha kihaltak volna. Mindenki alszik. Csak a dobosok gyakorlsa hallatszik, valahol fellltak s gyakorolnak, gyetlenl, egyhangan, butn. Micsoda hrmashangzat: dli h sg, kaszrnyaudvar s dobgyakorls! A kaszrnya ablakai resek s sttek. Nmelyikb l szrad, hromnysts vszonnadrgok lgnak. Az ember vgyakozva nz oda. A szobk h vsek. , ti stt, haragos kaszrnyaszobk, vasgyak, kocks gytert k, rekeszes szekrnyek, zsmolyok! Mg utnatok is lehet kvnkozni; s t ideknn mesebeli viszszatkrz dseiv vltok az otthonnak, ti, sz k kamrk, tele az llott telnek, alvsnak, fstnek s tizzadt ruhnak szagval! Katczinsky ragyog sznekkel, nagy izgalommal rja le. Mit nem adnnk, ha ide visszakerlhetnnk! Mert messzebb mr nem is merszkednek gondolataink.

Ti, kora reggeli oktatrk: "Milyen alkatrszekre oszlik a 98-as fegyver?" Ti, dli tornark: "Zongorzni tudk el re. Jobbra t. Jelentkeztek a konyhban krumplit hmozni." Kjelgnk a visszaemlkezsekben. Kropp hirtelen flkacag, s azt mondja: - Lhnben tszllni. Ez volt a kplrunk legkedvesebb jtka. Lhne tszll plyaudvar. Hogy a szabadsgolt katonk el ne tvedjenek, Himmelstoss a kaszrnyaszobban gyakoroltatta velnk az tszllst. Meg kellett tanulnunk, hogy Lhnben aluljr vezet a csatlakoz vonathoz. Az gyak jelentettk az aluljrt, s mindenkinek fl kellett llni az gy bal oldaln. Akkor jtt a veznysz: "Lhnben tszllni!", s villmgyorsasggal mindenki tmszott az gy alatt a msik oldalra. Ezt rk hosszat gyakoroltuk. Ekzben a nmet repl gpet lel ttk. stksknt zuhan lefel, fstcsvt hagy maga utn. Kropp egy veg srt vesztett rajta, s bosszsan szmolgatja a pnzt. - Ez a Himmelstoss mint levlhord bizonyra szerny ember - mondottam, amikor mr Albert csaldsa elcsndesedett -, hogy lehet, hogy altiszti mivoltban ilyen embernyz? Erre a krdsre ismt megelevenedik Kropp. - Nemcsak Himmelstoss ilyen, nagyon sokan vannak. Mihelyt paszomnyt vagy kardot kapnak, ms emberr vlnak, mintha botot nyeltek volna. - Ezt az egyenruha teszi - vlekedem n. - Ht krlbell - mondja Kat, s nagy sznoklatra kszl -, de az ok valahol msutt van. Ltod, ha egy kutyt krumplievsre kapatsz, aztn egy darab hst adsz oda neki, mgiscsak utnakap, mert ilyen a termszete. Ha az embernek adsz egy darabka hatalmat, ugyanez trtnik: utnakap. Magtl megy ez, mert az ember magban vve els sorban vadllat, s tn csak aztn ken dik r valami tisztessg, mint a zsr a csomagolpaprra. A katonasg ppen azt jelenti, hogy valakinek mindig hatalma van a msikon. Csak az a baj, hogy mindenkinek tlsgosan sok hatalma van; az altiszt a kzemberrel, a hadnagy az altiszttel, a kapitny a hadnaggyal gy kibabrlhat, hogy belebolondul. s mert ezt tudja, egy kicsit mindjrt r is szoktatja magt. Nzd csak a legegyszer bb pldt: jvnk a gyakorltrr l, s fradtak vagyunk, mint a kutyk. Kiadjk a parancsot: nekelni. No, az nek egy kicsit vontatottan megy, hiszen mindenki rl, ha a puskjt tudja mg cipelni. Mris htraarcot parancsolnak a szzadnak, s egyrai bntet gyakorlatot kap. Visszajvet megint neket veznyelnek, s most aztn harsog az nek. Mi a clja ennek az egsznek? A szzadparancsnok elrte, amit akart, mert van hatalma hozz, Senki sem gncsolja rte, ellenkez leg, azt mondjk r, hogy stramm gyerek. Mellesleg szlva, cseklysg az egsz, klnb dolgok is vannak, amikkel nyzzk az embert. Mrmost azt krdezem: akrmicsoda is az ember civilben, mifle plyn engedhet meg magnak ilyesmit anlkl, hogy bevernk a pofjt? Ez csak a

katonasgnl lehetsges! Ltjtok, ez aztn fejbe szll mindenkinek. Annl inkbb fejbe szll, minl kevesebb szava volt mint civilnek. - Ht azt mondjk, hogy fegyelemnek kell lenni veri oda Kropp. - Okot mindenre tallnak - morogja Kat. -Meglehet, hogy igazuk van. De azrt nem kell kibabrlni az emberrel. s magyarzd meg ezt egy lakatosnak vagy szolgnak vagy munksnak, magyarzd meg egy parasztnak, mrpedig a legnysg legnagyobb rsze az; csak annyit lt, hogy nyzzk, s a harctrre viszik, s pontosan tudja, mi szksges, mi nem. Mondom nektek: csodlatos! Csdlatos, hogy az egyszer katona gy kitart itt a fronton. Ezt mindenki elismeri, mert mindenki tudja, hogy csak a lvszrokban sz nik meg a katona idomtsa, de nhny kilomterrel a front mgtt jra kezd dik, akr a legnagyobb ostobasgokkal is, szalutlssal s dszlpssel. Mert ht ez a vastrvny: a katont mindenesetre foglalkoztatni kell. De most megjelenik Tjaden, piros foltos arccal. Olyan izgatott, hogy dadog bel. Sugrz kppel potyogtatja a sztagokat: - Himmelstoss tban van felnk. Kikerlt a frontra. Tjaden klnskppen dhng Himmelstossra, mert az a barakktborban a maga mdjra prblta megnevelni. Tjaden be szokott vizelni az gyba, jjel lmban gyakran megtrtnik vele. Himmelstoss kemnyen, szilrdan lltotta, hogy ez csak lustasg, s hozz mlt mdot eszelt ki, hogy Tjadent kigygytsa. Felkutatott a szomszdos barakkban egy msik gyba vizel t, akinek Kindervater volt a neve. Ezt sszekvrtlyozta Tjadennel. A barakkokban a szoksos mdon voltak elhelyezve az gyak, egyms fltt kett , az gy alja drtbl. Himmelstoss gy helyezte el ezt a kt embert, hogy az egyik a fels , a msik az als gyba kerlt. Az alul fekv persze rettenetesen prul jrt. Ezrt aztn msnap este helyet cserltek, az als kerlt a fels gyba, hogy bosszt llhasson. Ez volt Himmelstoss nevel rendszere. Az tlet komisz volt, de j elgondols. Sajnos, nem hasznlt semmit, mert az el zetes fltevs helytelen volt: nem a lustasg volt a baja ennek a kt embernek. szrevehette ezt mindenki, aki fak b rket ltta. A dolog azzal vgz dtt, hogy egyikk mindig a padln hlt. Knnyen megh lhetett volna. Ekzben Haie is mellnk telepedett. Rm hunyorgat, s htatosan drzsli risi mancsait, egytt ltk t katonaletnk legszebb napjt. Harctrre indulsunk el tt val este volt. Az egyik magas szmmal elltott ezredhez osztottak be bennnket, de beltzsre el bb visszakldtek a garnizonba, nem a regrutadepba, hanem egy msik kaszrnyba. Msnap kora reggel kellett elutaznunk. Este flkerekedtnk, hogy leszmoljunk Himmelstoss-szal. Erre mr hetekkel ezel tt megeskdtnk egymsnak. S t Kropp mr annyira volt, hogy elhatrozta, hbor utn postatisztnek megy, hogy ks bb, ha Himmelstoss ismt levlhord lesz, fljebbvalja legyen. Kjelegve kpzelte el, hogy kibabrl majd vele. Mert hiszen ppen ezrt nem tudott legy rni bennnket; mindig szmoltunk azzal, hogy egyszer majd csak keznkbe kaparintjuk, legks bb a hbor vgn.

Egyel re csak alaposan el akartuk verni. Bajunk nem trtnhetik, hiszen nem ismer meg, s msnap reggelklnben is elutazunk. Tudtuk, melyik kocsmban l minden este. Amikor innen a kaszrnyba ment, egy stt, kiptetlen utcn kellett thaladnia. Itt lestnk r egy k raks mgtt. Nlam egy gytert volt. Reszkettnk a vrakozstl: vajon egyedl lesz-e. Vgre meghallottuk a lpteit jl ismertk, elgszer hallottuk reggel, amikor kicsapta az ajtt s elb dlt: "Flkelni!" - Egyedl? - suttogta Kropp. - Egyedl! - Tjadennel vatosan megkerltk a k rakst. Mr meg is villant a derkszjnak a csatja. Himmelstoss kiss pitykosnak ltszott: nekelt. Mit sem sejtve ment el mellettnk. Megragadtuk az gytert t, nesztelenl ugrottunk egyet, htulrl rbortottuk a fejre, lerntottuk, hogy gy llt ott, mint valami fehr zskban, s karjt nem tudta flemelni. Az nek elhallgatott. A kvetkez pillanatban mr ott volt Haie Westhus Szttrt karokkal tolt htra bennnket, hogy lehessen az els . Nagy kjjel megfelel pozitrba helyezkedett, flemelte a karjt, mint egy jelz rbocot, kezt, mint egy szeneslaptot, s olyat vgott a fehr zskra, hogy egy krt agyonthetett volna. Himmelstoss felbucskzott, t mterrel tvolabb rt fldet, s bmblni kezdett. Gondoskodtunk err l is, mert volt nlunk egy prna. Haie leguggolt, trdre tette a prnt, megragadta Himmelstosst ott, ahol a feje volt, s rnyomta a prnra. Mindjrt tompbban szlt a hangja. Haie id nknt leveg hz engedte jutni, ilyenkor pomps kilts lett a hrgsb l, aztn megcsndesedett megint.. Most Tjaden legombolta Himmelstoss nadrgtartjt, s lehzta nadrgjt. Foga kzt tartotta a porlplct. Aztn flemelkedett, s mozogni kezdett. Csodlatos kp volt: Himmelstoss a fldn, flbe hajolva s fejt trdn tartva Haie, rdgien vigyorg arccal s gynyr sgt l nyitva maradt szjjal; aztn a vonagl, cskos alsnadrg, azokkal az ikszlbakkal, amelyek a letolt nadrgban minden tsre a legeredetibb mozdulatokat vgeztk - s mindezek fltt, mint egy favg, a fradhatatlan Tjaden. Vgl valsggal el kellett rngatnunk onnan, hogy mi is sorra kerlhessnk. Haie vgre ismt lbra lltotta Himmelstosst, s befejezsl kln el adst rendezett. Mintha csillagokat akart volna leszedni az gr l, gy lendtette pofonra a jobb kezt. Himmelstoss felfordult. Haie ismt flemelte, kell kppen elhelyezte, s most bal kezvel nyjtott t egy mesterien clzott pofont. Himmelstoss vlttt, s ngykzlb meneklt. Cskos levlhord htulja csillogott a holdfnyben. Mi vgtatva t ntnk el. Haie mg egyszer krlnzett, s zordonan, jllakottan, kiss rejtlyesen mondotta: - A bossz olyan, mint a vres hurka. Himmelstoss voltakppen rlhetett: mert az a mondsa, hogy egyik embernek nevelnie kell a msikat, most sajt szemlyn hozta meg gymlcseit.

J tantvnyai voltunk, elsajttottuk az mdszert. Sohasem tudta kikutatni, hogy kinek ksznhette a dolgot. Egy gytert t mindenesetre nyert rajta; mert amikor nhny ra mlva mg egyszer arra nztnk, nem lehetett mr megtallni. Ez az este volt az oka annak, hogy msnap reggel kiss nyugodtabban utaztunk el. Egy leng krszakll ezrt meghatottan h s ifjsgnak nevezett bennnket. *** 4 El re kell mennnk sncmunkra. Sttedskor el llnak a teherautk. Felmszunk. Meleg este van, s az alkonyat gy burkol be bennnket, mint egy kend , amelynek vdelme alatt jl rezzk magunkat. sszekt egymssal; mg a fsvny Tjaden is megajndkozott egy cigarettval, s tzet ad hozz. Egyms mellett llunk, oly szorosan, hogy senki sem lhet le. Nem is szoktuk meg. Mller vgre jkedv ; j cipjt hordja. A motorok pfgnek, a kocsik recsegnek, zrgnek. Az utak agyonnyzva, tele gbben vel. Vilgot nem szabad gyjtani, ezrt aztn gy belehuppanunk mindegyikbe, hogy majd kibukfenceznk a kocsikbl. Ez nem nyugtalant tlsgosan. Mi trtnhetik velnk? Az eltrt kar jobb, mint a goly az ember hasban, s sokan valsggal kvnjk az ilyen j alkalmat, hogy hazakerlhessenek. Mellettnk hossz sorban muncis oszlopok haladnak. Siet s a dolguk, llandan elhagynak bennnket. Trfkat kiltunk t nekik, s k visszafelelnek. Megltunk egy falat, az utcrl flrees hzhoz tartozik. Egyszerre hegyezni kezdem a flemet. Tvednk? Megint vilgosan hallom a libaggogst. Egy pillants Katczinskyra visszapillant rm; megrtjk egymst. - Kat, hallok ott valakit, aki a csajknkba kvnkozik. Blint. - Meglesz, ha visszakerlnk. Itt ismerem a jrst. Persze hogy ismeri. Kat pontosan ismer minden libacombot, hsz kilomternyi krzetben. A kocsik elrik a tzrsg terlett. Az gyllsokat bokrokkal leplezik a repl k el l, mintha valami katonai kerti nneplyen jrnnk. Vidmnak s bksnek ltszanak ezek a lugasok, csak ne gyk tanyznnak bennk. A leveg nyomasztv vlik, gyfstt l s kdt l. Keser en rezzk nyelvnkn a puskapor zt. A lvsek olyat drdlnek, hogy a kocsink megrezzen bel, a visszhang hangosan morog utna, minden meginog. Arcunk szrevtlenl megvltozik. Nem a lvszrokba kszlnk ugyan, csak sncmunkra, de azrt minden arcra fel van rva: itt a front, bekerltnk a krzetbe. Ez mg nem flelem. Aki oly gyakran ment el re, mint mi, annak megvastagszik a b re. Csak az ifj regrutk izgatottak. Kat oktatja ket:

- Ez egy harminc s feles volt. Hallani lehet a lvsr l, mindjrt hallatszik a becsapds. De a becsapdsok tompa nesze nem hallatszik idig. Elvsz a front morajban. Kat arrafel flel. - Ma jszaka nagy tnc lesz. Mindnyjan flelnk. A front nyugtalan. Kropp azt mondja: - A Tommyk mr l nek. A lvseket tisztn hallani. Angol tegek, jobbra a mi szakaszunktl. Egy rval korbban kezdik. Nlunk mindig pontosan tz rakor szoktk. - Mi jut ezeknek az eszbe - kiltja Mller -, taln siet az rjuk? - Nagy tnc lesz, mondom nektek, rzem a csontjaimban. - Kat flrntja a vllt. Mellettnk hrom lvs drdl el. A t zsugr ferdn lvell a kdbe, az gyk bmblnek, morognak. Mi megborzongunk, s rlnk, hogy holnap reggel ismt a barakkokban lesznk. Arcunk nem halvnyabb s nem pirosabb, mint mskor; nem is feszltebb vagy ernyedtebb, s mgis egszen ms. rezzk, hogy a vrnk valami ramkrbe kapcsoldott be. Nem szbeszd ez, hanem tny. A front, a front tudata az, ami ezt a kontaktust megteremti. Abban a pillanatban, amint az els grntok ftylni kezdenek, amikor a leveg t szttpik a lvsek, az ereinkbe, a keznkbe, a szemnkbe hirtelen bekltzik valami meglapul vrakozs, leselkeds, valami fokozottabb brenlt, az rzkeknek klns hajlkonysga. A test egyszerre teljes kszenltbe helyezkedik. Gyakran gy rmlik nekem, mintha az sszerzott, remeg leveg vetn rnk magt hangtalan szrnyakkal; vagy mintha maga a front volna az, amib l olyan elektromossg sugrzik ki, amely ismeretlen idegvgz dseket mozgat meg. Mindig ugyanaz ismtl dik: elindulunk, s morgold vagy jkedv katonk vagyunk - aztn elrjk az els tzrsgi llsokat, s beszlgetsnk minden egyes szava mskppen cseng. Ha Kat ott ll a barakkok el tt, s azt mondja: "Nagy tnc lesz" - ht ez csak az vlemnye, semmi egyb; de ha itt mondja, akkor az a mondat olyan les, mint egy szurony jszaka a holdfnyben, simn keresztlvgja a gondolatainkat, kzelebb j , s stt jelent sggel mondja a bennnk felbredt ntudatlannak: "Nagy tnc lesz." Taln legbens bb, legtitkosabb letnk az, ami megremeg, s vdekezni kszl. Az n szememben a front nem ms, mint flelmes rvny. Ha az ember mg messzire van a kzppontjtl, a csndes vzben, mg akkor is rzi szv erejt, amely maghoz hzza, lassan, menthetetlenl, szinte ellenlls nlkl. A fldb l, a leveg b l azonban elhrt er k radnak felnk, legtbbnyire a fldb l. Senkinek nem jelent a fld oly sokat, mint a katonnak. Ha hosszan, hevesen odatapad hozz, ha arcval, tagjaival belvjja magt a perg t z hallflelmben, akkor egyetlen bartja, testvre, anyja: a fld. Flelmt s kiltsait belenygi hallgatsba s biztonsgba.

A fld felfogja mindezt. S tovbbengedi, jabb tz msodpercnyi futsra s letre, aztn megragadja ismt, nmelykor rkre. Fld fld - fld! , fld! Hajlsaiddal, lyukaiddal, mlyedseiddel, ahov bebjhatik, bekuporodhatik az ember! Fld, te adtad neknk a borzalom grcsei kzt, a felszkell megsemmisls kzepette, a robbansok hallos bmblse kzben a megnyert letnek risi visszacsap hullmt! A szinte sztrongyolt letnek rjng rohama, bel led visszaradva, tfolyt a keznkn, s mi, megmentettek, beld stunk, s az tlt percek nma, retteg boldogsgban, ajkunkkal haraptunk beld! Lnynknek egyik rsze, a grntok els morajra, egyetlen mozdulattal vezredeket htrl visszafel. Az llat sztne az, ami flbred bennnk. Vezet s oltalmaz bennnket. Nem tudatos, sokkal gyorsabb, sokkal biztosabb, sokkal csalhatatlanabb, mint a tudat. Megmagyarzni nem lehet. Az ember megy, s nem gondol semmire egyszerre csak ott hever egy fldmlyedsben, s szilnkok rpkdnek fltte; de nem tud visszaemlkezni, hogy hallotta a grnt kzeledst, hogy eszbe jutott volna fldre vetni magt. Ha az eszben bizakodik, mr rg egy csom sztszrt hsdarab lenne. A msik volt az, a bennnk l titokzatos, les szimat, ami lerntott s megmentett, anlkl, hogy tudnk, hogyan. Ha ez nem volna, akkor Flandritl a Vogzekig rgen nem lne mr ember. Elindulunk mint morgold vagy jkedv katonk, abba a znba kerlnk, ahol a front kezd dik, s emberllatokk vlunk. Csenevsz erd fogad be. Elhaladunk a gulysgyk mellett. Az erd n tl leszllunk. A teherautk visszamennek. Holnap majd, miel tt kivilgosodik, rtnk jnnek. A kd s a puskaporfst mellmagassgnyira bortja a mez t. A holdfny csillog fltte. Az ton csapatok vonulnak. Az aclsisakok tompa reflexei megcsillannak a holdvilgban. A fejek s a puskk kiemelkednek a fehr kdb l, blogat fejek, imbolyg puskacsvek. Tvolabb ell felszakad a kd. A fejek itt mr alakok k vlnak - kabtok, nadrgok, bakancsok gy merlnekfl a kdb l, mint valami tejtbl. Oszlopp alakulnak. Az oszlop egyenesen el re menetel. Az alakok kk zrulnak. Az egyes embereket nem lehet tbb felismerni, csak egy stt k toldik el re, s sajtsgosan egsztik ki a kdtban felje sz fejek s puskk. Csak az oszlopot ltni, embereket nem. Egy keresztton knny gyk s muncis szekerek vonulnak fel. A lovak hta csillog a holdvilgban, mozdulataik szpek. Bszkn hnyjk fejket. Ltszik a szemk villogsa. Az gyk s a szekerek elsiklanak a holdfnyes tjkp kdbe vesz httere el tt. Az aclsisakos lovasok akr egy elmlt korszak lovagjai valahogy szp s megragad az egsz.

Az utszok fel igyeksznk. Csapatunk egyik rsze hajltott, hegyes vasrudakat rak a vllra, a msik sima vascsveket dug t drttekercseken, s gy vonul el. A teher knyelmetlen s nehz. A terep szaggatott vlik. Ellr l jelentseket adnak tovbb: "Vigyzat, balra nagy grnttlcsr. Vigyzat, rok!" Szemnk feszlten figyel, lbunk, botunk el re tapogatzik, miel tt a test terhe rereszkednk. Hirtelen megll a menet; az ember arca belet dik az el tte lev nek drttekercseibe, s elkromkodja magt. Nhny sztl tt szekr llja utunkat. jabb parancs: "Cigarettt, pipt kioltani!" Kzvetlenl az rkoknl vagyunk. Ekzben teljesen besttedett. Megkerlnk egy erd cskt. Aztn el ttnk van a frontszakasz. Bizonytalan, vrses vilgossg dereng a lthatr egyik vgt l a msikig. Folytonos mozgsban van. tcikzik rajta az tegek torkbl kilobban t z. Vilgtgolyk emelkednek magasra. Ezsts s piros gmbk, amik sztpattannak, s fehr, zld, piros csillagok alakjban zporoznak le. Francia raktk lvellnek fl, a leveg ben selyemerny t bontanak ki, s egszen lassan lebegnek al. Nappali vilgossgot rasztanak mindenre, fnyk egszen hozznk hatol, rnykunkat lesen ltjuk a fldn. Percekig lebegnek, miel tt kignnek. Tstnt jak szllnak fel mindentt. Kztk zldek, pirosak, kkek. - Szp kis slamasztika - mondja Kat. Az gylvsek vihara egyetlen tompa drgss er sdik, aztn ismt csoportos becsapdsokba hull szt. Ropognak a gppuskk szraz sortzei. Fejnk fltt teli a leveg lthatatlan szguldssal, vltssel, ftylssel, sziszegssel. Ezek csak kisebb lvedkek; de kztk orgonlnak a nagy "szenesldk", a legslyosabbak, s messze a htunk mgtt csapdnak le az jszakban. Valami hrg , rekedt, tvoli kiltsuk van, olyan, mint a szarvasb gs, s plyjuk magasan hzdik a kisebb lvedkek vltse s ftylse fltt. A fnyszrk kezdik vgigkutatni a fekete eget. gy cssznak rajta, mint risi, vgk fel vkonyod egyenes vonalak. Az egyik megll, s csak egy keveset remeg. Tstnt ott terem mellette egy msik, keresztezik egymst, egy fekete freg van kzttk, s prbl elmeneklni. a repl . Bizonytalann vlik. Elvakul. Tmolyog. Szablyos tvolsgokra leverjk a vascveket. Mindig kt ember tart egy tekercset, a tbbi a tskedrtot gombolytja le. Undokfajta drt ez, s r , hossz tskkkel. Elszoktam mr a legngyltst l, s flhastom a kezemet. Nhny ra alatt elkszlnk. De rrnk mg, amg a teherautk jnnek. Legtbben lefekszenek s alszanak. Megprblom n is. De tlsgosan h vsdik mr. Megrzik, hogy kzel vagyunk a tengerhez. A hideg minduntalan felbreszti az embert.

Egyszerre mlyen elalszom. Amikor hirtelen rndulssal felriadok, nem tudom, hol vagyok. Ltom a csillagokat, ltom a raktkat, s egy pillanatra gy rmlik, hogy valami kerti nneplyen aludtam el. Nem tudom; reggel van-e vagy este. Ringatzom a flhomly halvny blcs jben, s lgy, nyugodt szavakra vrok, amiknek jnni kell, csak nem srok? Szememhez kapok - csudlatos, ht gyerek vagyok n? Puha b r - csak egy msod percig tart, aztn megismerem Katczinsky krvonalait. A vn katona nyugodtan l, s pipzik, de persze kupakos pipbl. Amikor szreveszi, hogy bren vagyok, azt mondja: - Alaposan sszerndultl. Hiszen csak egy cnder volt, odazgott a boztba. Fellk; furcsn egyedl rzem magam, j, hogy Kat itt van. Elgondolkozva nz a front fel, s azt mondja: - Egszen csinos t zijtk, csak ne volna olyan veszedelmes. Mgttnk becsapds. Nhny regruta ijedten riad fel. Egy-kt msodperc mlva ismt elzg flttnk valami. Kzelebb, mint az imnt. Kat kiveri a pipjt. Itt baj lesz. Mr nyakunkon is van. Elmszunk, ahogy hamarj ban lehet. A legkzelebbi lvs mr bizonyosan kznk tall. Gyjtlvedk. Nhnyan felordtanak. A lthatron zld raktk szllanak fl. A sr magasra repl. Szilnkok surrognak krlttnk. Halljuk mg a csattansukat, amikor a becsapdsok zaja mr rgen elcsndeslt. Mellettnk hever egy ijedt regruta, egy lenhaj gyerek. Kezt az arcra szortotta. A sisakja elgurult. El halszom valahonnt, s fejbe akarom nyomni. Fltekint, eltasztja a sisakot, s mint a gyerek, karom al dugja fejt, a mellemre bjva: Keskeny vlla vonaglik. Olyan a vlla, mint Kemmerichnek. n hagyom. De hogy a sisaknak legalbb valami hasznt vegye, rteszem a hts felre, nem ostobasgbl, hanem megfontolsbl, mert ez a testnek legkiemelked bb pontja. Ha vastag is ott a hs, a sebesls mgis tkozottul fjdalmas, azonkvl a krhzban hnapokig kell hason fekdnie, s azutn majdnem bizonyosan snttani fog. Valahol hatalmasan becsapott. A becsapdsok kzt kiltsokat hallani. Vgre csnd lesz. A t z elsprt felettnk, most az utols tartalkrkokat ostromolja. Megkockztatunk egy pillantst. Piros raktk libegnek az gen. Valszn leg tmads kvetkezik. Nlunk tovbb is csend van. Fellk s megrzom a regruta vllt. - El re, kisfiam!. .. ez egyszer mg sikerlt. Zavartan nz krl. Biztatom: - Majd csak megszokod. szreveszi a sisakjt s flszjazza. Lassanknt maghoz tr. Egyszerre lngvrsre pirul, s zavar ltszik az arcn. Kezvel vatosan htranyl, s

gytr dve nz rm. Tstnt megrtem: gylz. Ht hiszen nem ppen ezrt tettem oda a sisakjt, de mgis megvigasztalom: - Nem szgyen ez, klnb emberekkel is megtrtnt, hogy az els gyt zben tele lett a nadrgjuk. Eredj oda a bokor mg, s dobd el az alsnadrgodat. El van intzve. A gyerek elkotrdik. A vilg csndesebb krlttnk, de az ordts nem sz nik. - Mi baj, Albert? - krdezem. - Odat egy-kt oszlop telitallatot kapott. Az ordts tovbb tart. Nem emberek ezek. Az ember nem tud ilyen flelmesen ordtani. - Sebeslt lovak - mondja Kat. Sohasem hallottam mg lovat ordtani, s alig tudom elhinni. Az egsz vilg szenvedse, a meggytrt teremts, valami vad, szrny fjdalom az, ami ott nyg. Belspadunk. Detering flegyenesedik. - Sintrek! Sintrek! L jtek ht le ket! Gazdaember, s jl ismeri a lovat. Kzel ll a szvhez. S mintha szndkosan trtnnk, most majdnem elhallgat a tzels. Annl vilgosabban hallatszik az llatok ordtsa. Nem tudjuk mr, honnan jn, hiszen most oly csndes, ezsts a tjk. Lthatatlanul, ksrtetiesen hallatszik mindentt g s fld kztt mrhetetlenn dagadt fl, Deterng dhngeni kezd, s azt ordtja: - L jtek le, l jtek ht le, az istennyila csapjon beltek! - El bb az embereket kell elvinni - mondja Kat. Felllunk s keressk, hol van az a hely. Ha megltjuk az llatokat, jobban brjuk. Meyernl tvcs van. Ltunk egy stt csoportot. Szanitcek hordgyakkal; ltunk fekete, nagyobb, mozg tmegeket. Ezek a sebeslt lovak. De nem mind. Nmelyik tvolabb vgtat, leroskad. Aztn ismt tovbbrohan. Egyiknek a hasa van fltpve. Belei hosszan kilgnak. Beljk gabalyodik s leroskad, de ismt flll. Detering flkapja a puskjt s cloz. Kat felti a leveg be. - Megbolondultl? Detering megreszket, s a fldre dobja puskjt. Lelnk s befogjuk a flnket. De ez a szrny , panaszos nygs, jajongs mindenen thatol. Sokat el tudunk viselni mindnyjan, de most kitkzik rajtunk a verejtk. Szeretnnk flllni, s elszaladni akrhov, csak ezt az ordtst ne halljuk tbb. Pedig ht nem is emberekr l van sz - csak lovakrl. A stt gomolyagbl ismt hordgyak vlnak ki. Aztn egyes lvsek csattannak. A fekete tmegek megvonaglanak s ellapulnak. Vgre! De mg nincs vge. Az emberek nem tudnak hozzfrni a sebeslt llatokhoz, azok meneklnek flelmkben, s egsz fjdalmuk kittott szjukba tolul. Egyik alak trdre ereszkedik. Lvs hallatszik - egy l leroskad -, most mg egy: Az utols

az ells lbaira tmaszkodik, s krben forog, mint egy krhinta, lve kering, kifesztett ells lbai segtsgvel, valszn leg a hta van sszezzva. A katona odarohan s lelvi. Lassan, alzatosan csszik le a fldre. Levesszk keznket a flnkr l. Az ordts elnmul. Csak valami hosszan elnyjtott, elhal shajts van mg a leveg ben. Aztn ismt csak a raktk, a grntok neke s a csillagok - szinte klns. Detering megindul s kromkodik: - Szeretnm tudni, mit vtettek ezek! Aztn mg egyszer odajn hozznk. Hangja izgatott, szinte nneplyesen hangzik, amikor ezt mondja: - n mondom nektek, az a legnagyobb komiszsg, hogy llatok is vannak a hborban. Visszamegynk. Ideje, hogy a teherautkhoz jussunk. Az g valamivel vilgosabb lesz. Hajnali hrom ra. A szl friss s h vs. A fak hajnali id szrkre festi arcunkat. Libasorban tapogatzunk el re, rkokon s tlcsreken t. Ismt kds znba kerlnk. Katczinsky nyugtalan. - Ez rossz jel. - Mi bajod? - krdezi Kropp. - Szeretnm, ha mr otthon volnnk. Otthon - vagyis a barakkban. -Nem tart sok, Kat. Kat ideges. - Nem tudom, nem tudom. A futrkokba jutunk, aztn ki a rtre. Felbukkan a kiserd ; itt mr ismernk minden talpalatnyi fldet. Itt van mr a vadsztemet , srdombokkal s fekete keresztekkel. Ebben a pillanatban ftyls hallatszik a htunk mgtt. Er sdik, ropog, mennydrg. Meggrnyednk - szzmternyire el ttnk t zfelh csap fl. A kvetkez pillanatban az erd nek egy darabja egy msodik becsapdstl lassan a fatet k fl emelkedik. Hrom, ngy fa repl fl, kzben darabokra zzdva. A kvetkez grntok mr gy sziszegnek, mint az st szelel csapjai - er s t z... - Fedezk! - ordtja valaki. - Fedezk! A rt egszen sima, az erd tlsgosan messze s veszlyes, nincs ms fedezk, csak a temet s a srdombok. A sttsgben odabotorklunk, s mintha odakptek volna bennnket, egyszerre mindenki egy srdomb hthoz tapad. Pillanattal sem korbban a kelletnl. A sttsg rjngeni kezd. Hullmzik s tombol. Az jszaknl feketbb sttsgek szguldanak felnk s flttnk risi bukfencekkel. A robbansok tze vgiglobog a temet n.

Menekvs nincs sehol. A grntok felvillansa kzben ki merszkedem pillantani a rtre. Olyan, mint a felkorbcsolt tenger. A lvedkek hegyes lngjai szk kutak gyannt ugranak ki bel le. Ezen lehetetlensg lve tjutni. Az erd elt nik. Az gyt z szttiporja. Sztrongyolja. Sztszaggatja. Itt kell maradnunk a temet ben. El ttnk megreped a fld. Rgk zporoznak. Lkst rzek. Kabtom ujjt felszaktotta egy szilnk. Meglblom az klmet. Fjdalmat nem rzek. De ez nem nyugtat meg. Vgigsimtom a karomat. Karcols van rajta, de pp Ekkor gy nekivgdik valami a koponymnak, hogy elhomlyosodik az ntudatom. Mint a villm cikzik t rajtam a gondolat: nem szabad eljulni! Elmerlk valami stt ppbe, s tstnt kibontakozom bel le ismt. Egy szilnk csapdott a sisakomhoz. Olyan messzir l jtt, hogy nem ttte t. Kitrlm szememb l a sarat. El ttem flszakad egy reg. Csak hatrozatlanul ltom. A grnt nem egyknnyen tall ismt ugyanabba a tlcsrbe, ezrt le akarok oda ereszkedni. Egy ugrssal hosszan el revetem magam, ellapulva a fldn, mint a hal, ekkor ismt fttyt hallok, gyorsan sszehzom magam. Fedezk utn kapok. Bal fel l rzek valamit. Odaszorulok hozz. Az a valami enged. n nygk. A fld felszakad. A lgnyoms dbrg a flemben. Bemszom az enged valami al. Magamra tertem: fa, szvet, fedezk, nyomorsgos fedezk a lecsapd szilnkok ellen. Kinyitom a szememet: ujjaim egy ruhaujjba, egy karba kapaszkodnak. Sebeslt? Rkiltok - semmi vlasz -, halott. Kezem tovbb nylkl. Faszilnkokat tapintok, ekkor ismt eszembe jut, hogy temet ben vagyunk. Hanem a t z mindennl er sebb. Nem lehet gondolkozni. Mg mlyebbre mszom a kopors al. Oltalmazzon meg, mg ha maga a hall fekszik is benne. El ttem ttong a tlcsr. Szemem valsggal marokra fogja. Egy ugrssal oda kell jutnom. Ekkor arcomba csap valami, egy kz a vllamba kapaszkodik, taln feltmadt a halott? A kz megrz. Fel fordtom a fejemet. A fnynek msodpercnyi felvillansban belebmulok Katczinsky arcba. Szja kittva. Ordt. Nem hallok semmit. Megrz. Kzelebb jn. Egy pillanatnyi csndesls kzben elr hozzm a hangja: - Gz. gz. gz. tovbbadni! El rntom gzmaszkomat. T lem valamelyes tvolsgra fekszik valaki. Semmi egybre nem gondolok, csak erre: annak az embernek ott tudnia kell. - Gz. gz! Kiltok. Kzelebb kszom. Hozzcsapok a tokkal. Nem vesz szre semmit. Mg egyszer - mg egyszer. Csak megbjik. Regruta. Ktsgbeesve nzek Katra; mr feltette a maszkot. Kirntom n is a magamt, a sisak flrerpl. A maszk rsimul az arcomra. Elrem azt az embert. Legkzelebb van hozzm a tokja. Megragadom a maszkot. Rhzom a fejre. Odakap. n elengedem, s hirtelen, egy ldulssal a tlcsrben fekszem. A gzgrntok tompa puffansa sszekeveredik a robbanlvedkek pattogsval. Valami harang zg a robbansok kztt. Gongok, rckerepl k hirdetik minden-

fel: gz, gz, gz... A htam mgtt valami huppans, egyszer, ktszer. Letrlm a maszkom szemvegr l a rkdsl leheletet. Ltom mr: Kat, Kropp s mg valaki. Ngyen hevernk nehz, figyel feszltsgben, s oly gyngn llegznk, ahogy csak lehet. A gzlarcban tlttt els pillanatok dntenek letr l s hallrl: elg s r -e? Ismerem azokat a szrny kpeket a krhzbl: a gzbetegeket, akik napokig tart fulladozs kzben, darabokban hnyjk ki elgett tdejket. vatosan llegzem, szjamat a patronra nyomva. A mrges leveg most siklik el a talaj fltt, s szll le minden mlyedsbe. Mint valami puha, szles medza lepedik meg a tlcsrnkben, s beveszi magt mindenv. Megbkm Katot. Jobb kimszni s fnt heverni, mint itt, ahol a gz a legjobban meggylemlik. De nincs id nk; a t zes jra megkezd dik. Mintha mr nem is lvedkek bmblnnek, mintha maga a fld tombolna. Nagy reccsenssel valami fekete dolog zdul kznk. Kzvetlenl mellettnk csap le egy magasra feldobott kopors. Ltom, hogy Kat megmozdul, s tmszom hozz. A kopors a tlcsrnkben tartzkod negyediknek kinyjtott karjra-zuhan. Az ember msik kezvel megprblja letpni a gzmaszkot. Kropp mg idejben odakap, kezt kemnyen htrahajltja, s er sen lefogja. Kat meg n nekiltunk, hogy a sebeslt kart kiszabadtsuk. A kopors fdele meglazult s megrepedt. Knnyen leszakthatjuk. A halottat kidobjuk, lehengeredik, aztn azon igyeksznk, hogy az als rszt meglaztsuk. Szerencsre az ember eljul, s Albert segthet neknk. Most mr nem kell olyan vatosnak lennnk, s teljes er nkbl dolgozunk, mg vgre a kopors mly shajtssal enged az aljafesztett s nyomsnak. Vilgosabb lett. Kat fogja a koporsfdl egyik darabjt, alja teszi az egyik sztzzott karnak, s mi sszes sebktz csomagjainkat krje ktjk. Tbbet e pillanatban nem tehetnk. A fejem zg a gzmaszk alatt, majd sztreped. A td tl van er ltetve, mindig ugyanazt a forr, elhasznlt leveg t kapja, halntkomon kiduzzadnak az erek. Azt hiszem, megfulladok. Szrke fny szivrog be hozznk. Szl spr a temet fltt. Felkszom a tlcsr szlre. A piszkos pirkadatban egy kitpett lbszr hever el ttem. Cip je tkletesen p, ezt mind vilgosan ltom els pillantsra. De most nhny mternyivel tvolabb flemelkedik valaki. Megtisztogatom a maszkom vegt. Az izgalomtl tstnt elkdsdik jra, odabmulok - az az ember mr nem hord gzmaszkot. Msodpercig vrok mg. Nem roskad ssze, kutatva nz krl, s tesz nhny lpst - a szl sztszrta a gzt.

A leveg tiszta. Ekkor hrgve n is lerntom a maszkot, s elnylok a fldn. A leveg gy rad belm, mint a hideg vz. Szemem meg akar trni. A hullm elbort, s stten kioltja ntudatomat. A becsapdsok megszntek. A tlcsr fel fordulok, s intek a tbbieknek. tkaroljuk a sebesltet. Egyiknk megfogja snbe ktztt karjt. gy botorklunk el sietve. A temet romhalmaz. Koporsk, hullk hevernek sztszrva. Ezeket mg egyszer megltk; de mindegyik, akit szttptek, megmentett kzlnk valakit. A svny elpusztult, a tbori vast snei odat fel vannak szaktva. Felgrblve merednek a leveg be. El ttk hever valaki. Megllunk, csak Kropp megy tovbb a sebeslttel. A fldn hever ember regruta. Csp je csupa vr; annyira elgynglt, hogy a tbori kulacsomhoz kapok, amelyben tes rum van. Kat lefogja a kezemet, s a sebeslt fl hajol. - Hol kaptad be, bajtrs? A regruta a szemt mozgatja; sokkal gyngbb, semhogy felelni tudna. vatosan felhastjuk a nadrgjt, nyg. -Nyugodtan, nyugodtan, jobban leszel majd. Ha haslvse van, nem szabad innia. Nem hnyt. Ez j jel. Lemeztelentjk a csp jt. Az egsz egy hspp csontszilnkokkal. zlett rte a lvs. Ez a gyerek sohasem jr tbb. Megnedvestett ujjammal megtrlm a halntkt, s adok neki egy kortyot. A szeme meglnkl. Csak most ltjuk, hogy a jobb karja is vrzik. - Kat a lehet legszlesebbre hasogat szt kt sebkt csomagot, hogy befdje a sebet. n valami szvetet keresek, hogy lazn bebugyolljam. Nincs mr semmink. Ezrt tovbbhastom a sebeslt nadrgjt, hogy alsnadrgjnak egy darabjt hasznljam ktelknek. De nincs neki. Jobban megnzem: ez az el bbi lenhaj gyerek. Kat ekzben jabb sebkt csomagokat hozott egy halott zsebb l, s ezeket vatosan rtesszk a sebre. Azt mondom a gyereknek, aki folyvst rnk nz: - Most hozunk egy hordgyat. Erre kinyitja a szjt, s azt suttogja: - Itt maradni. - Hiszen mindjrt visszajvnk - mondja Kat. - Hordgyat hozunk neked. Nem lehet megltni rajta, hogy megrtette-e. Utnunk nyszrg, mint egy gyerek. -Ne menjetek el... Kat krlnz, s azt suttogja: - Nem kellene egyszer en revolvert fogni, hogy vge legyen? A gyerek alig fogja tllni a szlltst, s legfljebb nhny napig hzhatja mg. De amit eddig szenvedett, semmi ahhoz kpest, amit hallig szenvedni fog. Most

mg kbult, s nem rez semmit. Egy ra mlva elviselhetetlen fjdalmak vist gomolyaga lesz bel le. Azok a napok, amiket mg megrhet, egyetlen rjng knszenvedst jelentenek szmra. s kinek hasznl, akr megri ezeket a napokat, akr nem? Blintok. - Igen, Kat, revolvert kellene fogni. - Add ide - mondja, s megll. Ltom rajta az elszntsgot. Krlnznk, de mr nem vagyunk egyedl. El ttnk kis csoport gylekezik ssze. Fejek merlnek fel a tlcsrekb l s rkokbl. Hordgyat hozunk. Kat a fejt rzza. - Ilyen fiatal klykk - s megismtli -, ilyen rtatlan, fiatal klykk... A vesztesgeink cseklyebbek, mint gondolhattuk volna: t halott s nyolc sebeslt. Csak egy rvid tzrsgi tmads volt az egsz. Kt halottunk az egyik feltpett srban hever; ezeket csak el kell fldelnnk. Visszamegynk. Nmn baktatunk libasorban egyms utn. A sebeslteket a szanitcllomsra viszik. A reggel komor. A betegpolk szmokkal s cdulkkal szaladglnak. A sebesltek nyszrgnek. Esni kezd. Egy ra mlva elrjk a teherautkat, s felmszunk rjuk. Most mr tbb a hely, mint idejvet. Er sebben esik. Storlapokat teregetnk ki, s fejnkre bortjuk. A vz dobol rajtunk. Ktoldalt lecsurog az es . A kocsik belecsobbannak a gbben kbe; s mi fllomban ringatzunk jobbra-balra. A kocsi elejn kt ember hossz vills botot tart a kezben. Ezek gyelnek a telefondrtokra, amelyek keresztl-kasul lgnak az t fltt, olyan mlyen, hogyelkaphatnk a fejnket. A kt ember idejben megfogja vills botjval, s temeli flttnk. Halljuk a kiltsukat: "Vigyzat, drt!" - Fllomban lehajolunk, s jra felegyenesednk. Egyhangan ringatznak a kocsik, egyhangak a kiltsok, egyhangan csurog az es . Csurog a fejnkre. Meg a halottakra ott ell. A kis regruta testre, akinek a sebe tlsgosan nagy a csp jhez kpest. Csurog Temmerich srjra. Csurog a szvnkre. Egy becsapds drren valahol. Flriadunk; a szemnk feszlten figyel, keznk jra ksz, hogy testnket a kocsi oldaln keresztl az t sncba ldtsa. De tbb nem kvetkezik. Csak az egyhang kiltsok: "Vigyzat, drt!" - Lehajolunk, s jra fllomba merlnk. *** 5

Nehz dolog egyesvel lni a tett, ha szzszmra nyzsg az emberen. Egy kicsit kemny llat, elunjuk folyvst krmmel roppantgatni. Tjaden egy suvikszos skatulya fdelt drttal rer stette egy g gyertyacsonkra. Ebbe a kis serpeny be egyszer en beledoblja az ember a tet it - egyet roppan, s el van intzve. Krben lnk, ingnket az lnkben tartjuk, fels testnk meztelen a meleg leveg ben, a keznk szorgalmasan dolgozik. Hainak klnsen finom fajta tetvei vannak: vrs kereszt van a fejkn. Ezrt azt lltja, hogy a thourhoudi krhzbl hozta ket, s egyenesen a f trzsorvostl kapta. A zsrt, amely lassacskn felgylemlik a plhfdlben, bakancskensre akarja felhasznlni, s flra hosszat bmblve kacag ezen az elmssgn. De ma nincs valami nagy sikere; tlsgosan foglalkoztat bennnket valami ms. A szbeszdb l valsg lett. Himmelstoss itt van. Tegnap jelent meg, mr hallottuk is jl ismert hangjt. lltlag odahaza nagyon is kegyetlenl mrtogatott meg a trt fldben nhny ifj regrutt. Nem tudta, hogy kztk van a kormnyelnk fia is. Ez aztn kitrte a nyakt. Itt majd csodlkozni fog. Tjaden rk ta magyarzza a klnbz eshet sgeket, hogyan fog megfelelni neki. Haie elgondolkozva nzegeti hatalmas mancsait, s felm vg a szemvel. Az a bizonyos vers fnypontja volt az letnek; bevallotta, hogy nha mg most is lmodik rla. Kropp s Mller szrakoznak. Kropp egymaga zskmnyolt egy teli csajka lencst, valszn leg az utszok konyhjn. Mller mohn sandt r, de uralkodik magn, s azt krdezi: - Albert, mit csinlnl, ha most egyszerre kitrne a bke? - Bke, az nincs! - jelenti ki kurtn Albert. - No de ha mgis - er skdik Mller -, mit csinlnl? - Lelpnk! - morogja Kropp. - No, az vilgos. s aztn? - Leszopnm magam - mondja Albert. - Ne hlyskedj, komolyan gondolom. - n is - feleli Albert -, mi az rdgt csinlnk mst? Katot rdekli a krds. Elkri Kropptl a maga sarct a lencsb l, megkapja, aztn hosszan gondolkozik, s gy szl: - Ht hiszen persze hogy leszopn magt az ember, de aztn flkapna a legels vonatra - s al, az anyjukhoz. Albert? ember, ha bke volna... Viaszosvszon trcjbl kikotor egy fnykpet, s bszkn mutogatja: - Az regem! - Aztn elrakja s kromkodik: - tkozott tet hborja! - Te knnyen beszlsz - mondom n. - Van gyereked s felesged. - Bizony - blint r -, gondoskodnom kell rla, hogy legyen mit ennik. Nevetnk. -Abban nem lesz hiny, Kat, legfeljebb rekvirlsz nekik. Mller hes, s mg mindig nincs nyugta. Felriasztja Haie Westhust a verekeds szp lmbl.

- Ht te mit csinlnl, Haie, ha most kitrne a bke? - Legjobb volna, ha elfenekelne tged, amirt egyltaln ilyesmir l kezdesz beszlni! - mondom n-, hogy kerl most ez ide? - Hogy kerl a tehnlepny a hztet re? - feleli lakonikusan Mller, s ismt Haie Westhushoz fordul. Egyszeri meggondolsra tlsgosan nehz krds ez Hainak. Csvlja szepl s fejt. - Azt gondolod, hogyha nem volna mr hbor? - Azt. rdgd van, hogy megrtetted. - Akkor megint jhetnnek a n k, mi? - Haie nyalogatja a szja szlt. - Azok is, persze. - No, a rosseb egye meg - mondja Haie, s flenged az arca -, akkor felcspnk egy j darab vszoncseldet, amolyan igazi dragonyosfajtt, tudod, akin van valami fognival, aztn egyebet se tennk vele, csak zsupsz az gyba! Kpzeld csak el, igazi tollas gyba, rugs matraccal; egy htig se hznm fel a nadrgomat. Mindenki hallgat. Ez a kp tlsgosan is gynyr sges. A b rnk vgigborzong. Vgre megembereli magt Mller, s azt krdi: - s aztn? Sznet. Aztn, kiss zavartan, kijelenti Haie: - Ha altiszt volnk, eleinte mg a poroszoknl maradnk s bezuplnk. - No, te ugyan alaposan meghibbantl - mondom n. Kedlyesen megkrdezi t lem: - Fejtettl te mr t zeget? Prbld meg egyszer. Azzal kihzza kanalt a bakancsa szrbl, s belenyl Albert csajkjba. - Az se lehet rosszabb, mint a sncmunka a Champagne-ban - felelem n. - Csakhogy tovbb tart - feleli Haie, mikzben rgja az telt, s elvigyorodik. Aztn meg lgni sem lehet. - No de otthon mgiscsak jobb, Haie. - Jobb is, rosszabb is - mondja, s ttott szjjal elmlyed a gondolatban. Vonsairl le lehet olvasni, hogy mit gondol. Nymorsgos falu s lp kztt, nehz munka a puszta forrsgban, kora reggelt l estig, alacsony br, piszkos munkaruha. - Katonknl bkben semmi gondja az embernek - szlal meg jra-, a menzsi minden napra kijr, ha nem kapod meg, lrmzhatsz, megvan az gyad, minden hten tisztt vltasz, mint egy gavallr, vgzed az altiszti szolglatot, megvan a szp flszerelsed - este szabad ember vagy, s elmgy a kocsmba. Haie rendkvl bszke az tletre. Valsggal belszeret. - Ha pedig a tizenkt esztend det leszolgltad, megkapod az obsitodat, s elmsz mez rnek. Stlhatsz egsz ll nap. Beleizzad a jvend kirajzolsba. - Kpzeld csak el, hogyan traktlnak mindentt. Itt plinkval knlnak, ott egy fl liter borral. A mez rrel mindenki jba akar lenni.

- De hiszen bel led sohasem lesz altiszt, Haie veti kzbe Kat. Haie meghkkenve nz r s elhallgat. Agyban bizonyosan megjelennek most a tiszta szi estk, a pusztai vasrnapok, a falusi harangok, a szolglkkal eltlttt dlutnok s jszakk, a szalonnval t zdelt pohnka kalcsok, a kocsmban gondtalanul elfecsrelt rk... Ennyi kpzel dssel nem tud olyan hamar elkszlni; ezrt csak ennyit morog bosszankodva: - De sok butasgot krdeztek sszevissza. Felhzza az ingt, s begombolja a kabtjt. - Ht te mit csinlnl, Tjaden? - kiltja Kropp. Tjaden csak egyre tud gondolni. - Vigyznk, hogy Himmelstoss meg ne szkjk el lem. Legszvesebben kalitkba zrn, s minden reggel rvetn magt egy doronggal. brndozva mondja Kroppnak: - A te helyedben azon igyekeznk, hogy hadnaggy legyek. Akkor gy kibabrlhatsz vele, hogy a frsz is kitri. - Ht te, Detering? - kvncsiskodik tovbb Mller. Szletett tant bcsi ezzel az rks krdez skdsvel. Deteringnl nehezen ll a sz. De erre a krdsre mgis vlaszol. A leveg be nz, s csak ennyit mond: - Aratsra ppen hazarnk. Azzal flll s elmegy.. Gondjai vannak. Felesgnek kell gazdlkodni a tanyn. Tetejbe mg kt lovt is elvittk. Mindennap olvassa az rkez jsgokat, hogy vajon az oldenburgi vidkn is szrazsg van-e. Ha es nem lesz, nem boldogulnak a sznval. E pillanatban megjelenik Himmelstoss. Egyenesen a mi csoportunk fel tart. Tjaden arcn foltok tnek ki. Egsz hosszban a f be veti magt, s izgalmban behunyja a szemt. Himmelstoss kiss hatrozatlan, a jrsa meglassdik. Aztn mgiscsak odalp hozznk. Senki sem tesz gy, mintha fl akarna llni. Kropp rdekl dve nz fel. Most el ttnk ll s vr. Minthogy senki sem szl egy szt sem, Himmelstoss megereszt egy krd "na?" szcskt. Eltelik nhny msodperc; Himmelstoss lthatan nem tudja, hogyan viselkedjk. Legszvesebben srg sen kibabrlna mindnyjunkkal. Azt azonban, gy ltszik, megtanulta mr, hogy a front nem kaszrnyaudvar. Ismt megprblkozik, s most mr nem mindnyjunkhoz fordul, hanem csak egy emberhez, remli, hogy gy knnyebben kap vlaszt. Kropp van legkzelebb hozz. Ezrt t tiszteli meg. - Na, maga is itt van? De Albert nem bartkozik vele. Kurtn ennyit vlaszol: - Azt hiszem, egy kicsit rgebben, mint maga.

A vrses bajusz megremeg. - gy ltszik, mr nem ismertek, mi? Tjaden most felveti a szemt. - Dehogynem. Himmelstoss felje fordul: - De hisz ez Tjaden, ugye? Tjaden flemeli a fejt. - s te, tudod, hogy mi vagy te? Himmelstoss elkped. - Mita tegez dnk mi? Nem riztk egytt a disznkat. Sehogy sem tud kivackoldni ebb l a helyzetb l. Ezt a nylt ellensgeskedst nem vrta. De egyel re vigyz magra; bizonyosan hallott valamit arrl az ostobasgrl, hogy itt a fronton htulrl lelvik az embert. Tjaden dhben mg elmss is vlik, amikor a diszn rzst hallja emlegetni. - Nem, azt te egyedl rizted. Most mr Himmelstossnak is felforr a vre. De Tjaden sietve megel zi. Muszj, hogy kiadja, ami benne rekedt. - Akarod tudni, hogy mi vagy? Diszn vagy, kutya vagy, az bizony! Ezt mr rg meg akartam mondani neked. Sok hnap elgttele csillog kis disznszemben, amikor ezeket a szavakat elharsogja. Most mr Himmelstoss is nekivadul: - Mit akarsz, te piszok fszek, te rongyos t zegvg? lljon fel, csapja ssze a bokjt, ha fljebbvalja beszl magval! Tjaden fensgesen legyint. - Mehet, Himmelstoss. Al mars. Himmelstoss maga a megvadult szolglati szablyzat. A csszr nem lehetne mlyebben megsrtve, mint . vltve mondja: - Tjaden, szolglatban parancsolom magnak: lljon fl! - Ht mg mit? - krdi Tjaden. - Teljesti a parancsomat vagy nem? Tjaden nyugodtan s vglegesen vlaszol tudtn kvl a legismertebb klasszikus idzettel. Ugyanakkor a hts felt mutatja neki. Himmelstoss elrohan: - Haditrvnyszk el lltom! Ltjuk, amint elt nik az iroda irnyban. Haie s Tjaden hatalmas t zegvg-bmblsben trnek ki. Haie gy nevet, hogy az llkapcsa kificamodik, s egyszerre tehetetlenl ll ott, kittott szjjal. Albert knytelen egy klcsapssal helyreigaztani az llkapcst. Kat aggodalmaskodik. - Ha fljelent, baj lesz. -Azt hiszed, hogy megteszi? - krdi Tjaden.

- Bizonyosan - mondom n. - A legkevesebb, amit kaphatsz, tnapi vastagbrtn - jelenti ki Kat. Ez nem izgatja Tjadent. - tnapi brtn: tnapi nyugalom. - s ha vrfogsgba kerlsz? - akadkoskodik az alapos Mller. - Akkor annyi id re vgeztem a hborval. Tjaden a szerencse fia. Gondot nem ismer. Elvonul Haival s Leerrel, hogy az els felindulsban ne talljanak re. Mller mg mindig nem vgzett. Megint Kroppot szedi el . - Mit csinlnl, Albert, ha most csakugyan hazakerlnl? Kropp jllakott mr, s ezrt engedkenyebb. - Hnyan is volnnk most tulajdonkppen az osztlyban? Szmolgatjuk: hszbl heten elestek, ngyen megsebesltek, egy az rltekhzba kerlt. Legfljebb tizenketten volnnk. - Ebb l hrom hadnagy - mondja Mller. - Azt hiszed, elt rnk ezek, hogy Kantorek rjuk ordtson? - Nem hiszem; magunk sem t rn k el. - Mi a vlemnyed tulajdonkppen a Wilhelm Tell hrmas cselekmnyr l? - jut eszbe egyszerre Kroppnak, s gurul nevettben. - Mik voltak a gttingai Hainbund cljai? krdezi most Mller igen szigor hangon. - Hny gyermeke volt Mersz Krolynak? felelem n nyugodtan. - Magbl semmi sem lesz az letben, Baumer - vakogja Mller. - Mikor volt a zmai csata? - kvncsiskodik Kropp. - Magban nincs erklcsi komolysg, Kropp, ljn le, elgtelen - intem le n. - Min feladatokat tartott Lkurgosz legfontosabbnak az llamban? - sziszegi Mller, s gy tesz, mintha szemvegt igazgatn. - Hogy helyesebb: mi, nmetek, csak az Istent l flnk, mstl senkit l, vagy pedig, csak az Istent fljk? - teszem fel a fogas krdst. - Hny lakja van Melbourne-nek? - csicsergi vissza Mller. - Hogy akarja n az letben megllni a helyt, ha mg azt sem tudja? - krdezem felhborodva Albertet. - Mi az a kohzi? - tromfol le bennnket Albert. Az egsz vacakbl nem sokat tudunk mr. Nem is vettk semmi hasznt. Arra senki sem tantott meg az iskolban, hogyan kell es ben, viharban cigarettra gyjtani, hogyan lehet nedves fbl tzet csiholni - arra sem, hogy a szuronyt legokosabb a hasba dfni, mert ott nem akad meg, mint a bordk kztt. - Mit r ez mind? - mondja elgondolkozva Mller. - Mgiscsak vissza kell lnnk az iskolapadba. n lehetetlensgnek tartom ezt. - Taln hadirettsgit tesznk majd. - Arra is el kell kszlni. s ha leteszed is, mi lesz aztn? Egyetemi hallgatnak lenni sem sokkal klnb dolog. Ha pnzed nincs, muszj magolni.

- Mgiscsak jobb valamivel. De azrt buta fecsegs, amit ott belnk tmnek. Kropp kifejezi a hangulatunkat. - Hogy lehet ezt mind komolyan venni, ha mr ideknn van az ember? - De mgiscsak kell valami hivatst vlasztani - vitatkozik Mller, mintha maga volna Kantorek. Albert ksvel tisztogatja a krmeit. Elcsodlkozunk ezen a gigerliskedsen. De csak szrakozottsgbl teszi. Flretolja a kst s kijelenti: - Hiszen ez az ppen. Kat meg Detering meg Haie ismt visszatrnek a foglalkozsukhoz, mert mr volt nekik azel tt is. Himmelstoss nemklnben. De neknk nem volt. Hogy is szokhatnnk valami foglalkozshoz ez utn? - s egy mozdulattal a front fel int. - T kepnzesnek kne lenni, s aztn egyedl lakni egy erd ben - mondom n, de tstnt elszgyellem magam nagyzsi mnim miatt. - Mi lesz akkor, ha mi hazakerlnk? - mondja Mller, s maga is megdbben. Kropp vllat von. -Nem tudom. Csak legynk ott egyszer, aztn majd kisl. Voltakppen mind tancstalanok vagyunk. - Mit is lehetne csinlni? - krdem n. - Nekem semmihez sincs kedvem - feleli fradtan Kropp. - Egy szp napon gyis meghal az ember, mit r ez az egsz? Nem hiszem, hogy egyltaln hazakerln nk. - Ha ezen gondolkozom, Albert - mondom kis id mlva, s hanyatt fekszem -, ht n, ha azt a szt hallanm, hogy bke, s csakugyan igaz lenne, valami elkpzelhetetlen dolgot tennk, annyira a fejembe szll most is ez a sz. Valami olyat tennk, tudod, ami megrn azt, hogy az ember benne volt ebben a slamasztikban. Csakhogy nem tudok elkpzelni semmit. Amit lehetsgesnek ltok, a hivatst, a tanulst, a fizetst s gy tovbb - attl mind hnyni szeretnk, hisz ez mr mind rgi dolog s undort. Nem tallok semmit... nem tallok semmit, Albert. Egyszerre remnytelennek, ktsgbeejt nek ltok mindent. Kropp szintn ezen gondolkozik. - Egyltaln nehz dolgunk lesz mindnyjunknak. Vajon az otthonlev k nem aggdnak-e nha emiatt? Kt esztendeig csupa lvldzs meg kzigrnt; ezt nem lehet ks bb gy levetni, mint egy harisnyt... Megegyeznk abban, hogy mind egyformn llunk; nemcsak mi itt, de mindenki, mindentt, aki hasonl helyzetben van, egyik tbb, msik kevsb. Kzs sorsa ez a mi nemzedknknek. Albert ki is mondja: - A hbor alkalmatlann tett bennnket mindenre. Igaza van. Mi mr nem vagyunk ifjsg. Nem akarjuk tbb megostromolni a vilgot. Menekl k vagyunk. Meneklnk nmagunk el l. Az letnk el l. Tizennyolc esztend sek voltunk, s kezdtk szeretni a vilgot s az letet; s

lvldznnk kellett r. Az els becsapd grnt a szvnket tallta. El vagyunk zrva a tevkenysgt l, a trekvst l, a haladstl. Nem hisznk tbb benne; csak a hborban hisznk. Az iroda megelevenedik. gy ltszik, Himmelstoss alarmrozta. A tbbiek ln a kvr rmester lohol. Mulatsgos, hogy majdnem minden zups rmester kvr. Nyomban a bosszt liheg Himmelstoss. Cip je csillog a napfnyben. Flllunk. Az rmester rnk tmad: - Hol van Tjaden? Termszetesen nem tudja senki. Himmelstoss gonosz pillantst vet rnk. - Dehogynem tudjtok. Csak nem akarjtok megmondani. El a farbval. Az rmester kutatva nz krl; Tjaden nincs sehol. Mskppen prblkozik. - Tjaden tz perc mlva jelentkezzk az irodban. Azzal elvonul, nyomban Himmelstoss. - Az az rzsem, hogy a legkzelebbi sncmunknl egy drttekercs fog Himmelstoss lbra esni vlekedik Kropp. - Sok heccet csinlunk mg vele - kacag Mller. Ez most minden becsvgyunk: hogy egy levlhordval kibabrljunk. Bemegyek a barakkba, s hrt viszek Tjadennek, hogy elt nhessen. Aztn megvltoztatjuk helynket, s ismt letelepednk krtyzni. Mert ehhez rtnk: krtyzshoz, kromkodshoz, hadviselshez. Nem ppen sok hszesztend s korunkhoz kpest - s nagyon is sok. Flra mlva Himmelstoss ismt kztnk van. gyet sem vet r senki. Tjaden fel l krdez skdik. Vllat vonunk. - Nektek kne megkeresni - csknyskdik. - Micsoda nektek? - rdekl dik Kropp. - No ht nektek, akik itt vagytok. - Krem, ne tessk minket tegezni - mondja Kropp, mint egy ezredes. Himmelstoss az gb l pottyan le. - Ht ki tegezi magukat? - Maga! - n? - Igenis. Nem hagyja nyugton a dolog. Gyanakodva sandt Kroppra, mert sejtelme sincs rla, hogy mit akar. De azrt ezen a ponton nem bzik elgg magban, s engedkenyebb lett. - Nem talltk meg? Kropp a f be fekszik, s azt mondja: - Volt maga mr ideknn? - Ahhoz magnak semmi kze - jelenti ki Himmelstoss. - Vlaszt krek.

- Rendben van - feleli Kropp s flll. - Nzzen csak oda, ahol azok a kis felh cskk vannak. Azok a becsapdsok. Ott voltunk mi tegnap. t halott, nyolc sebeslt. De ez mg csak trfa volt. Ha majd legkzelebb maga is kimegy, a legnysg, miel tt meghal, odall majd maga el, sszecsapja a bokjt, s alzattal jelenti: "Tessk megengedni, hogy kid ljek! Tessk megengedni, hogy megdgljek!" ppen ilyen emberekre vrunk ideknn, mint maga. jra lel. Himmelstoss pedig elt nik, mint egy stks. - Hromnapi fogsg - vlekedik Kat. - Legkzelebb n pakolok ki - mondom Albertnek. De egyel re vge. Ellenben este, nvsorolvasskor, kihallgatst tartanak. Az irodban l a hadnagyunk, Bertinck, s egyms utn hvat be bennnket. Nekem is meg kell jelennem mint tannak, s megmagyarzom, hogy mirt tagadta meg Tjaden az engedelmessget. Az gybavizel k histrijnak hatsa van. Himmelstosst odahvjk, s n megismtlem vallomsomat. - Igaz ez? - krdi Bertinck Himmelstosst. Az hmez-hmoz, de vgl is be kell ismernie, amikor Kropp hasonlkpp vall. - Ht mirt nem jelentette ezt akkor senki? krdezi Bertinck. Mi hallgatunk; hiszen maga is tudhatja, hogy mi rtelme van a katonasgnl, ha ilyen cseklysgek miatt panaszt tesz az ember. Van-e egyltaln panasz a katonasgnl? Ezt be is ltja, s elszr leszidja Himmelstosst, mg egyszer energikusan megmagyarzvn neki, hogy a front nem kaszrnyaudvar. Aztn er sebb hangon Tjadent veszi el : kap egy terjedelmes erklcsi prdikcit s hromnapi "kzpbrtnt". Kroppot egy szemhunyortssal egynapi brtnre tli. - nem megy msknt - szl hozz sajnlkozva. rtelmes fick. A kzpbrtn kellemes. A brtnhelyisg azel tt tykl volt; itt ltogatkat is fogadhatnak, mi mr rtjk a mdjt, hogy hozzjuk frk zznk. A "vastagbrtn" pincehelyisg lett volna. Rgebben fhoz is ktztek bennnket, de ez most tilos. Nmelykor gy bnnak mr velnk, mint emberekkel szoks. Egy rval azutn, hogy Tjaden s Kropp a drtrcsok mgtt kuksolnak, tnak indulunk, hogy megltogassuk ket. Tjaden kukorkolva dvzl. Aztn jszakig skatot jtszunk. Persze Tjaden nyer, azzal a buta szerencsjvel. Indulban Kat azt Krdi t lem: - Mi a vlemnyed a libasltr l? - Nem rossz - vlekedem. Felmszunk egy muncis autra. Az t kt cigarettba kerl. Kat pontosan megjegyezte a helyet. Az istllt egy ezredtrzs foglalta le. Elhatrozom, hogy n hozom el a libt, s utastsokat krek. Az istll a fal mgtt van, s ajtaja csak egy faszeggel van bezrva. Kat odatartja a kezt, rlpek s felmszom a falra. Kat ekzben rt ll. A tls oldalon nhny pillanatig llva maradok, hogy szemem megszokja a sttsget. Aztn rismerek az istllra. Nesztelenl odalopzom, kitapogatom a faszeget, kihzom s kinyitom az ajtt.

Kt fehr foltot klnbztetek meg. Kt liba, ez slyos eset: ha egyiket megfogja az ember, a msik ggogni kezd. Szval meg kell fogni mind a kett t; ha elg gyorsan mozgok, sikerl. Egy ugrssal rjuk vetem magam. Az egyiket tstnt megkaparintom, egy pillanat mlva a msikat. Mint az rlt vagdosom a fejket a falhoz, hogy elkbtsam ket. De gy ltszik, nincs bennem elg er . A bestik krkognak, csapkodnak lbukkal, szrnyukkal. Nekikeseredve harcolok, de az ldjt, micsoda ereje van egy ilyen libnak! gy rngatnak, hogy csak tmolygok ideoda. A sttben utlatosak ezek a fehr rongyok, a karjaimnak szrnya n tt, szinte attl flek, hogy az gbe emelkedem, mintha egy pr lggmbt tartank a markomban. Kezd dik mr a lrma is: az egyik leveg hz jutott, s gy zrg, mint egy breszt ra. Mg krl sem nzhetek, kvlr l befel topog valami, fltaszt, a fldn fekszem, s dhs morgst hallok. Egy kutya. Flrenzek, s mris a nyakamhoz kap. Tstnt mozdulatlann merevedem, s mindenek el tt behzom llamat a gallromba. Egy dog. rkk valsgnak tetszik, amg vgre viszszahzza a fejt, s lel mellm. De ha mozdulni prblok, morog. Fontolgatom a helyzetet. Az egyetlen, amit tehetek, hogy kezembe kertem kis revolveremet. Innen mindenesetre el kell t nnm, miel tt emberek jnnek. Centimterenknt tolom a kezemet a revolver fel. gy rzem, mintha rk telnnek el. Egy-egy kis mozdulatra mindig veszedelmes morgs kvetkezik; egy darabig mozdulatlanul fekszem, aztn j ksrletet teszek. Amikor kezemben a revolver, a kezem reszketni kezd. Megtmasztom a fldn, s tisztzom magamban a dolgot: a revolvert flkapni, l ni, miel tt a kutya hozzm kaphatna, aztn meglgni. Lassan llegzem, s kzben nyugodtabb leszek. Aztn visszafojtom a llegzetemet, magasra rntom a revolvert, eldrdl, a dog vltve ugrik flre, n eljutok az istll ajtajig, s keresztlbotlom az egyik menekl libn. rlt gyorsasggal megragadom, egy lendtssel tvetem a falon, s magam is felmszom. Mg nem jutottam t rajta, amikor a kutya mr maghoz trt, s utnam ugrik. Gyorsan ledobom magam. Tz lpsre el ttem ll Kat, hna alatt a liba. Amint megpillant, mr iszkolunk is. Vgre szusszanhatunk egyet. A liba kimlt, Kat egy pillanat alatt elintzte. Azonnal meg akarjuk stni, hogy senki se fogjon gyant: Fazekakat s ft hozok a barakkbl, bemszunk egy kis elhagyatott pajtba, amelyet ilyen clokra kutattunk fl. Az egyetlen szelel ablakot s r n elfggnyzzk. Van valami t zhelyfle is, egy tgln hever vaslemez. Tzet gyjtunk. Kat tisztra kopasztja s elkszti a libt. A tollat gondosan flrerakjuk. Kt kisprnt akarunk bel le csinlni, ezzel a flrssal: "Nyugodjl bkn a perg t zben!" A front gydrgse ott zmmg menedkhelynk krl. A t z vilgossga lobog az arcunkon, a falon rnykok tncolnak. Nha tompa drrens hallatszik,

ilyenkor megremeg a pajta. Repl bombk. Egyszer tvoli kiltsokat hallunk. Nyilvn egy barakkot talltak el. Repl gpek berregnek; felhangzik a gppuskk kattogsa. De innen t lnk semmi fny nem hatol ki, amit meg lehetne ltni. gy lnk egymssal szemkzt, Kat meg n, kt kopott kabtos katona, akik libt stnek jnek jszakjn. Nem beszlnk sokat, de gyngdebb rzssel vagyunk egyms irnt, mint amilyennek a szerelmesek rzst kpzelem. Mik vagyunk mi? Kt ember, az letnek kt pici szikrja, odaknn pedig az jszaka, a hall kre. Ott lnk a szln, veszedelemben s mgis vdetten, a keznkn zsr csurog, szvnk kzel van egymshoz, s az id is olyan, mint a tr: a szeld t z lobogsban ide-oda imbolyognak az rzsek fnyei s rnyai. Mit tud rlam? Mit tudok n rla? Azel tt egyetlen gondolatunk sem lett volna hasonl - most itt lnk egy liba el tt, rezzk egyms jelenltt, s oly kzel vagyunk egymshoz, hogy beszlnnk sem kell err l. Sokig tart, mg egy liba megsl, mg ha fiatal s kvr is. Ezrt felvltjuk egymst. Egyik ntzi, a msik alszik. Lassanknt isteni illat kezd terjengeni. A kls zrejek valami ktelkk vltoznak, lomm, amelyb l azonban nem vsz ki teljesen az emlkezs. Fllomban ltom, amint Kat emelgeti a kanalat - szeretem t, a vllt, szgletes, grnyedt alakjt -, s ugyanakkor erd ket, csillagokat ltok mgtte, amelyek megnyugtatnak engem - engem, a katont, aki otromba bakancsban, derkszjval, kenyrzskjval olyan kicsi a magas g alatt, jr az ton, amely el tte hzdik, gyorsan felejt, s mr csak ritkn szomorkodik, s megy tovbb, egyre tovbb, a nagy jszakai g alatt. Egy kis katona meg egy jsgos hang - s ha megcirgatnk, taln meg sem rten mr, az otromba bakancs, eltemetett szv katona, aki masroz, mert bakancsot visel, s mindent elfelejtett a masrozson kvl. Nincsenek-e a lthatrban virgok, nincs-e egy tjk, amely oly csendes, hogy a katona srni szeretne? Nincsenek-e ott kpek, amelyeket nem vesztett el, mert sohasem voltak az vi, zavar kpek, amelyek mgis rkre elvesztek az szmra? Nem ll ott az hsz esztendeje? Csakugyan nedves az arcom? Hol vagyok? Kat ll el ttem, risi, grnyedt rnyka gy borul flm, mint az otthon. Halkan beszl, mosolyog s visszamegy a t zhz. Aztn azt mondja: - Ksz. - Igen, Kat. Megrzkdom. A pajta kzepn csillog a barna slt. Elvesszk sszecsukhat villnkat s zsebksnket, s levgunk egy-egy combot. Komiszkenyeret esznk hozz, s belemrtogatjuk a zsrjba. Lassan esznk, tkletesen kilvezzk a gynyr sget. - zlik, Kat?

- Nagyon! Neked is? - Nagyon, Kat. Testvrek vagyunk, s klcsnsen egyms fel tologatjuk a legjobb falatokat. Aztn cigarettra gyjtok, Kat meg szivarra. Mg sok maradt a libbl. - Mit szlnl, Kat, ha vinnnk egy darabot Kroppnak s Tjadennek? - Rendben van - mondja. Levgunk egy darabot, s gondosan jsgpaprba burkoljuk. A tbbit tulajdonkppen a barakkunkba akarjuk vinni; de Kat nevet, s csak ennyit mond: - Tjaden. Beltom, hogy mindent el kell vinnnk. gy ht flkerekednk, s megindulunk a tykl fel, hogy felkltsk kettejket. El bb mg elpakoljuk a tollakat. Kropp s Tjaden b bjos ltomsnak nznek bennnket. Aztn rlni kezd a foguk. Tjaden kt kzzel emeli szjhoz a liba szrnyt, mint egy szjharmonikt, s gy rgcslja. Kiissza a zsrt a fazkbl, s nagyot csettint: - Ezt sohasem felejtem el nektek! Visszamegynk a barakkba. Itt van ismt a magas g, itt vannak a csillagok, itt a kezd d virradat, s n megyek alatta, n, otromba bakancs, teli gyomr katona, kis katona a hajnalban, mellettem pedig grnyedten, szgletesen Kat, a bajtrsam. A barakk krvonalai a virradatban gy kzelednek felnk, mint egy fekete, jsgos lom. *** 6 Offenzvt emlegetnek. Kt nappal el bb megynk ki a frontra, mint mskor. Az ton elhaladunk egy sztl tt iskola mellett. Hosszanti oldaln kett s magas fal vadonatj, vilgos, fnyezetlen koporskbl. rzik mg rajtuk a gyanta, a feny , az erd szaga. Van itt vagy szz. - J el kszlet az offenzvra - mondja elcsodlkozva Mller. - Ez neknk szl - morogja Detering. - Ne fecsegj - riad r Kat. - rlj, ha mg koporst kapsz - vigyorog Tjaden -,a te cltbla pofdnak csak egy storlapot tartogatnak, majd megltod! A tbbiek is trflkoznak; kietlen trfk ezek, de mi egyebet tehetnnk? Hiszen a koporsk csakugyan neknk szlnak. Ilyen dolgokban hibtlan a hbors organizci. Ell mindentt forr a vilg. Az els jszakn tjkozdni prblunk. Minthogy meglehet s csnd van, hallhatjuk, amint az ellensges front mgtt szakadatlanul grdlnek a szlltmnyok, egszen hajnalig. Kat azt mondja, hogy nem tvoz szlltmnyok ezek, hanem csapatokat, muncit, gykat hoznak. Az angol tzrsget meger stettk, azt tstnt meghalljuk. A tanytl jobbra legalbbis nggyel tbb hsz s feles teg van, a nyrfacsonk mgtt pedig

aknavet ket ptettek be. Azonkvl rkezett egy sereg kis francia gy is, karims cnderekkel. Nyomott hangulatban vagyunk. Kt rval azutn, hogy bebjtunk a fedezkbe, sajt tzrsgnk l bennnket a lvszrkokban. Ngy hten bell harmadszor trtnik ez. Ha mg clzsi hiba volna, senki sem szlna semmit, de az a baj, hogy a csvek tlsgosan ki vannak l ve; egszen a mi szakaszunkig szrnak, oly bizonytalanok gyakran a lvsek. Ma jjel kt sebesltnk volt emiatt. A front kalitka, ahol az embernek idegesen kell vrnia arra, ami trtnni fog. A grntok rpplyjnak rcsa alatt feksznk, s a bizonytalansg feszltsgben lnk. Flttnk a vletlen lebeg. Ha egy lvedk jn, lebjhatok, ennyi az egsz; hogy hova csap be, azt nem tudhatom pontosan, s nem is vltoztathatok rajta semmit. Ez a vletlen az, ami kznyss tesz bennnket. Nhny hnappal ezel tt egy fld alatti fedezkben ltem, s skatot jtszottam; egy id mlva fllltam, s elmentem, hogy megltogassam egy msik fedezkben lev ismer seimet. Mire visszajttem, az els nek nyoma sem volt mr, egy slyos tallat szttiporta. Visszamentem a msodikba, s ppen jkor rkeztem, hogy segtsek kisni. Kzben beomlott. ppoly vletlenl, mint ahogy eltallnak, letben is maradhatok. A grntbiztos fedezkben rapityv tphetnek, s a szabad mez n srtetlenl llhatok tz ra hosszat perg t zben. Minden katont csak ezer vletlen tarthat letben. s minden katona hisz s bzik a vletlenben. Vigyznunk kell a kenyernkre. Utbbi id ben igen elszaporodtak a patknyok, mita az rkok nincsenek tlsgos rendben. Detering azt lltja: ez a legbiztosabb el jele annak, hogy baj lesz. A patkny itt klnsen utlatos, mert olyan nagy. Az a fajta ez, amelyet hullapatknynak neveznek. Undok, gonosz, csupasz kpe van, s az embert melygs foghatja el, ha hossz, kopasz farkt ltja. Nagyon hesek lehetnek. Majdnem mindnyjunk kenyerbe belergtak. Kropp storlapba burkolta, s a feje al tette a kenyert, de nem tud aludni, mert a patknyok vgigszaladnak az arcn, hogy a kenyrhez frhessenek. Detering ravasz akart lenni: a mennyezetre vkony drtot er stett, s arra akasztotta kenyeres batyujt. Egyszer jszaka meggyjtja zseblmpjt, s ltja, hogy a drt ide-oda lbldzik. A kenyren egy kvr patkny lovagolt. Aztn vget vetnk a dolognak. A megrgott kenyrdarabokat gondosan kivgjuk; a kenyeret semmi esetre sem dobhatjuk el, mert akkor holnap nincs mit ennnk. A kivgott szeleteket a helyisg kzepn lerakjuk a fldre. Ki-ki el veszi az sjt, s tsre kszen helyezkedik el. Detering, Kropp s Kat kszen tartjk a zseblmpjukat. Nhny perc mlva halljuk mr az els topogst s rngatst. A nesz er sdik, egyre szaporodnak az apr lbak. A zseblmpk flvillannak, s egyszerre rcsap

mindenki a sztrebben fekete csapatra. Az eredmny j. Laptszmra hajigljuk ki a patknytestek cafatjait az rok szlre, s ismt lesbe llunk. Ez a fogs mg nhnyszor sikerl. Aztn szrevettek valamit az llatok, vagy megszimatoltk a vrt. Nem jnnek tbb. De azrt msnapra mgis elvittk a fldn lev kenyrmaradvnyokat. A szomszd szakaszban a patknyok megtmadtak kt nagy macskt meg egy kutyt, agyon haraptk ket, s megrgtk a testket. Msnap eidami sajt van. Mindenki majdnem egy negyed sajtot kap. Ez rszint j, mert az eidami sajt zlik, rszint pedig rossz, mert ezek a vastag vrs gmbk idig mindig nagy slamasztikt jelentettek. Sejtsnk csak er sdik, amikor mg plinkt is osztogatnak. Mindenesetre megisszuk, de nem valami jkedvvel. Napkzben versenyt lvldznk a patknyokra, s lgunk ide-oda. A tltny- s kzigrntkszleteket megszaportjk. A szuronyokat magunk vizsgljuk vgig. Akad tudniillik olyan, amelynek tompa oldala f rsznek van kivagdosva. Ha odat ilyennel fognak el valakit, menthetetlenl lepuffantjk. A szomszd szakaszban rtalltak embereinkre, akiknek ezekkel a f rsz-szuronyokkal levgtk az orrt, s kiszrtk a szemt. Aztn szjukat, orrukat f rszporral tltttk meg, s gy fojtottk meg ket. Egy-kt regrutnak van mg ilyen szuronya; ezt elvesszk, s mst szerznk nekik. A szurony mindenesetre vesztett jelent sgb l. A rohamnl mostanban divatoss kezd vlni, hogy csak kzigrnttal s sval megy el re az ember. A kilestett s knnyebb s sokoldalbb fegyver, nemcsak nyakba lehet tasztani az ellensgnek, hanem mindenekel tt tni lehet vele, nagyobb lendlete van; klnsen ha ferdn trafl az ember vll s nyak kz, knnyen bevghat egszen a mellig. A szurony gyakran megakad ott, ahov bedftk, ilyenkor el bb er sen r kell lpni a msiknak a hasra, hogy kiszabadtsa az ember, s ezalatt maga is knnyen kaphat egyet. Ezenkvl nmelykor le is trik. jszaka gzt jelentenek. Vrjuk a tmadst, s kszenltben hevernk, gzmaszkban, hogy aztn letpjk, mihelyt az els rnyk felbukkan. Szrkl a reggel, s nem trtnik semmi. Egyre csak az ideg rl dbrgs odat, vonatok, vonatok, teherkocsik, teherkocsik, ugyan mifle sszevons kszl ott? A tzrsgnk llandan lvi, de nem sz nik meg, nem sz nik meg. Az arcunk fradt, s elnznk egyms mellett. - gy lesz, mint a Somme-nl, azutn ott is ht nap, ht jjel tartott a perg t z mondja stten Kat. Nem szellemeskedik tbb, amita itt vagyunk, ez pedig rossz jel, mert Kat rgi frontkatona, van szimatja. Csak Tjaden rl a j porciknak meg a rumnak; s t azt hiszi, hogy teljes nyugalomban fogunk visszatrni, nem lesz semmi. Majdnem gy is ltszik. Egyik nap mlik a msik utn. jjel a lyukban lk, rsgen. Fejem fltt flleszllnak a raktk meg a vilgterny k. vatos vagyok, s feszlten figyelek, a szvem hangosan dobog.

Szemem minduntalan rtved az ra vilgt szmlapjra; a mutat sehogy sem akar tovbbmozdulni. Az lom rnehezedik szempillimra, mozgatom lbujjaimat a bakancsban, hogy bren tudjak maradni. Semmi sem trtnik a felvltsomig, csak egyre az a dbrgs hallatszik odatrl. Lassanknt megnyugszunk, s folyvst skatot meg mauslit jtszunk. Htha szerencsnk van. Az g egsz nap tele rgztett lggmbkkel. Azt mondjk, hogy odat most tankokat is lltanak be, s a tmadsban repl k is rszt vesznek. Ez azonban kevsb rdekel bennnket, mint az, amit az j lngszrkrl beszlnek. j derekn flbrednk. A fld dbrg. Slyos t z alatt vagyunk. A sarkokba bjunk. Mindenfle kaliber lvedkeket klnbztetnk meg. Mindenki a holmija utn nyl, s minden pillanatban jra meggy z dik, hogy megvan mg. A fedezk remeg, az jszaka egyetlen bmbls s villmls. A msodpercig tart vilgossgnl egymsra nznk, s spadt arccal, sszeszortott ajakkal rzzuk a fejnket. Mindenki rzi, amint a slyos lvedkek leszaggatjk az rok mellvdjt, feldljk a lejt t, s sztvetik a legfels betontmbket. Megfigyeljk azt a tompbb, rjng bb tst, amely egy dhs ragadoz llat talpnak csapshoz hasonlt, amikor a mi rkunkat tallja a lvs. Reggelre nhny regruta mr elzldl s hny. Ezek mg nagyon tapasztalatlanok. Lassanknt valami utlatos, szrke fny szremlik be az llsokba, s fakbb teszi a becsapdsok felvillanst. Itt a reggel. Most robbanaknk keverednek ssze a tzrsgi t zzel, ez a leg rltebb rzkds a vilgon: ahol lecsap, ott tmegsr van. A vlts kimegy, a megfigyel k betmolyognak, piszokkal teliszrva, reszketve. Egyik hallgatva heveredik a sarokba s eszik, a msik, egy pttartalkos, zokog; a lgnyoms ktszer rptette keresztl a mellvden, s egyb baja nem trtnt, csak idegsokkot kapott. A regrutk rmerednek. Az ilyen baj nagyon ragads, vigyznunk kell, egyiknekmsiknak mris remeg az ajka. J, hogy nappalodik, taln dlel tt lesz a tmads. A t z nem gyengl. Htunk mgtt is van. Amennyire ellthatunk, mindentt srs vas szk kutak frecscsennek a magasba. Igen szles vezetet szrnak be. Tmads nem jn, de a becsapdsok tovbb tartanak. Lassanknt megsketlnk. Alig beszl mg valaki. Nem is rthetn k meg egymst. A mi rkunk majdnem elt nt. Sok helyen mr csak flmternyire r fl, lyukak, tlcsrek, fldhnysok szaggatjk meg. Kzvetlenl a mi llsunk el tt robban szt egy grnt. Tstnt elsttedik minden. Be vagyunk temetve, s ki kell snunk magunkat. Egy ra mlva ismt szabad a bejrat, s valamivel nyugodtabbak vagyunk, mert volt munknk. Szzadparancsnokunk bemszik hozznk, s jelenti, hogy kt fedezk odavan. A regrutk megnyugszanak, amint megltjk. Azt mondja, hogy ma este megprblnak majd telt kihozni. Ez vigasztalan hangzik. Senki sem gondolt r, csak Tjaden. Most onnan kvlr l ismt kzelebb jut hozznk valami; ha telt hoznak, nem llhat olyan rosszul

a dolog, gondoljk a regrutk. Mi nem zavarjuk ket hitkben: tudjuk, hogy az tel ppoly fontos, mint a munci, s csak ezrt kell ideszlltani. De nem sikerl. Kimegy egy msodik klntmny is. Az is visszatr. Most mr Kat is ott van, s mg is dolgavgezetlenl jn vissza. Senki sem tud ezen a t zn thatolni, mg a kutya farka sem elg vkony ahhoz. Megint egy lyukkal beljebb hzzuk a nadrgszjat, s minden falson hromszor annyi ideig nymmogunk. gy sem elg; tkozottul hesek vagyunk. n meg rzk egy kenyrhjat; a belt kieszem, a hj ott marad a kenyereszskban; nha-nha rgcslok rajta. Az jszaka elviselhetetlen. Nem tudunk aludni, magunk el bmulunk s szunyklunk. Tjaden sajnlja, hogy a megrgott kenyrdarabokat rpazaroltuk a patknyokra. Nyugodtan meg rizhettk volna. Most mindenki megenn. Hinyzik a vz is, de ezt mg nem rezzk annyira. Reggel fel, amikor mg stt van, izgalom tmad. A bejraton t egy raj menekl patkny ront be, s sietve mszik fl a falakon. A zseblmpk megvilgtjk ezt a z rzavart. Mindenki kiabl, kromkodik s ti a patknyokat. Az arcok eltorzulnak, a karok tnek, az llatok nyivkolnak, nehezen tudjuk abbahagyni, kevs hja, hogy egymsra nem tmadunk. Ez a kitrs kifrasztott. Most jra feksznk s vrunk. Csoda, hogy a mi fedezknknek mg nincs vesztesge. Egyike a mg megmaradt nhny mly llsnak. Bemszik egy altiszt; egy kenyr van nla. Hrom embernek mgis sikerlt jjel keresztljutni, s valami elemzsit hozni. Ezek azt beszlik, hogy a t z vltozatlan er vel bort be mindent, egszen a tzrsgi llsokig. Rejtly, hogy honnan vesznek azok odat annyi gyt. Vrni kell, vrni! Dlben megtrtnik, amire mr szmtottam. Egyik regruta rohamot kap. Mr rgen megfigyeltem, amint nyugtalanul csikorgatta a fogait, hadonszott sszeszortott klvel. Jl ismerjk ezeket a meghajszolt, kimered szemeket. Az utols rkban csak ltszlag csndesedett el a gyerek. Magba roskadt, mint a korhadt fa. Most flll. Felt ns nlkl vgigmszik a helyisgen, vr egy darabig, aztn a kijrat fel surran. Odalpek hozz s megkrdezem: - Hova? - Mindjrt visszajvk - mondja, s el akar menni mellettem. - Ugyan vrj, hiszen gyengl mr a t z. Figyelni kezd, s a szeme megtisztul egy pillanatra. Aztn ismt olyan homlyosan csillog, mint a veszett kuty; hallgat s flretaszt engem. - Vrj egy percig, bajtrs! - kiltok r. Kat figyelni kezd. Abban a pillanatban, amikor a regruta flrelk engem, megragadja, s ketten lefogjuk. Tstnt tombolni kezd. - Hagyjatok bkn! Hagyjatok bkn! Ki akarok menni!

Nem hallgat a j szra, szja nedves, s kpkdi a szavakat, a flig elnyelt, rtelmetlen szavakat. A fedezklz, a fedezklz rohama ez. gy rzi, megfullad itt, s csak egyetlen sztnt ismer: hogy kijusson. Ha futni engedn k, minden fedezk nlkl elrohanna valahov. Nem az els . Minthogy igen vad, s mr a szeme is kifordult, nincs ms segtsg: el kell verni, hogy szre trjen. Meg is tesszk, gyorsan s knyrtelenl, s el is rnk annyit, hogy egyel re ismt nyugodtan l. A tbbi belespad ebbe a histriba; remlhet en elriasztja ket. Ez a perg t z tlsgosan sok ezeknek a szegny frtereknek: a tbori regruta depbl mindjrt olyan slamasztikba kerltek, amit l egy rgi katona is meg szlne. Ez utn az eset utn mg jobban idegest bennnket a fullaszt leveg . gy lnk itt, mint a srunkban, s csak arra vrunk, hogy betemessenek. Egyszerre szrny vlts s vlmls. A fedezk minden zben recseg-ropog egy telitallattl; szerencsre knny volt, a betontmbk kibrtk. rces, flelmes csrmpls hallatszik, a falak meginognak. Puskk, sisakok, fld, sr, por rpkdnek a leveg ben. Knkves g z hatol be. Ha a szilrd fedezk helyett olyan knny valamiben lnnk, amilyet mostansg szoktak pteni, egyiknk sem lne mr A hats azonban gy is elg rossz. Az el bbi regruta mr megint tombol, s kt msik is rkezdi. Egyik nekiiramodik s elszalad. A msik kett vel meggy lik a bajunk. n a menekl utn rohanok, s gondolkozom, ne l jek-e a lba szrba, ekkor ftyls hallatszik, ledobom magam, s amint flllok, az rok teli van szrva forr szilnkokkal, hscafatokkal s egyenruharongyokkal. Visszamszom. Az els , gy ltszik, valban meg rlt. Ha szabadon engedik, fejjel rohan a falnak, mint a bakkecske. jjel meg kell majd ksrelnnk, hogy htravigyk. Egyel re gy ktzzk meg, hogy tmads esetn tstnt szabadon engedhessk. Kat azt indtvnyozza, hogy jtsszunk skatot; mit csinljunk, taln knnyebb lesz gy? De ebb l sem lesz semmi. Flelnk minden kzel jr becsapdsra. Rosszul szmoljuk az tseket, vagy nem a kell sznt hvjuk ki. Abba kell hagynunk. Mintha valami hatalmasan dng stben lnnk, amelyet minden oldalrl tnek. Mg egy jszaka! Most mr eltompultunk a feszlt vrakozstl. Ez a gyilkos feszltsg, mint valami kicsorbult ks, kaparja vgig a htgerincnket. Lbunk megtagadja a szolglatot. Keznk reszket. Testnk csak gyenge b rrteg a nagy nehezen elfojtott rltsg fltt, a vgtelen ordts fltt, amely mindjrt kitr gtlstalanul. Nincs hsunk tbb, nincsenek izmaink. Nem tudunk mr egymsra nzni, mert flnk, hogy valami kiszmthatatlan trtnik. sszeszortjuk az ajkunkat majd csak elmlik... htha megmeneklnk? Egyszerre megsz nnek a kzeli becsapdsok. A tzels tovbb tart, de htrbb hzdott. A mi rkunk szabad. Megragadjuk a kzigrntokat, a fedezk el

dobjuk s kiugrlunk. A perg t z megsz nt, de helyette er s zrt z van a htunk mgtt. Itt a tmads. Senki sem hinn, hogy ebben a sztdlt sivatagban mg emberek lhetnek, de az rokbl mindenfel l felbukkannak az aclsisakok. tvenmternyire t lnk mr llsba vittek egy gppuskt, tstnt ugatni kezd. A drtsvnyek szt vannak szaggatva. De valamit azrt gy is fel tudnak tartztatni. Ltjuk, amint a rohamozk kzelednek. A mi tzrsgnk dolgozik. Gppuskk kattognak, puskk ropognak. Azok odat el redolgozzk magukat. Haie s Kropp megkezdik a kzigrnt-hajiglst. Dobjk, amilyen gyorsan gy zik. A szrakat mr lehzva nyjtjk oda nekik. Haie hatvanmternyire hajt, Kropp tvenre. Ez ki van prblva s fontos. Azok odat futs kzben nem sokat tehetnek, amg harmincmternyire nincsenek t lnk. Flismerjk az eltorzult arcokat, a lapos sisakokat. Francik. Elrik a drtsvny maradvnyait, s mr lthat vesztesgeik vannak. Egsz sort lefektetett a mellettnk dolgoz gppuska; aztn sok akadly van az jratlts krl, s kzelebb jutnak. Ltom, amint az egyik belerohan egy spanyollovasba, magasra emelt arccal. A test sszelottyad, kt keze fennakad, mintha imdkozni akarna. Aztn a test egszen eld l, s mr csak az ell tt kezek lgnak a drtfonadkban, a kar csonkjaival. Abban a pillanatban, amikor mi visszahzdunk, ell hrom arc emelkedik fl a fldr l. Az egyik sisak alatt stt kecskeszakll s kt szem, er sen rm szegezve. Flemelem a kezemet, de nem tudom a kzigrntot odadobni e klns szemek kz. Egy rlt szempillantsig az egsz csata gy tombol krlttem, mint valami cirkusz, s ez a kt szem egyes-egyedl mozdulatlan benne - aztn odat felemelkedik a fej, ltok egy kezet, egy mozdulatot, s a kzigrntom odarepl, egyenesen bel. Visszaszaladunk, spanyollovasokat rngatunk az rokba, s lehzott kzigrntokat szrunk magunk mg, amelyek biztostjk tzes visszavonulsunkat. A legkzelebbi llsbl tzelnek a gppuskk. Veszedelmes llatokk vltunk. Nem harcolunk. Vdekeznk a megsemmisls ellen. Nem emberekre hajigljuk a grntokat, nem tudunk mi err l ebben a pillanatban. Ott tl a hall hajszol bennnket, kezek s sisakok alakjban. Hrom napja el szr nzhetnk az arcba. Hrom napja el szr vdekezhetnk ellene. rjng dh fog el bennnket. Nem hevernk mr tehetetlenl vrakozva a vrpadon. Pusztthatunk s lhetnk, hogy megmenekljnk s bosszt llhassunk magunkrt. Meghzdunk minden zugban, minden drtsvnytakar mgtt, s ktegszmra dobljuk a kzeled k lba el a robbananyagot, miel tt tovbbsurrannnk. A kzigrntok ropogsa er sen belenyilall karunkba, lbunkba, lesunyt fejjel szaladunk, mint a macska, elraszt a hullm, amely hordoz bennnket, amely kegyetlenn tesz, tonllv, gyilkoss, akr rdgg is - ez a hullm, amely flelemmel, dhvel, lni vgyssal sokszorozza meg az er nket, mikzben keressk s kiharcoljuk a meneklst. Ha az apd jnne feld azokkal odat, habozs nlkl hajtand fel a kzigrntot!

Az ells rkokat feladjuk. De ht rkok mg ezek? Szt vannak l ve, megsemmistve, egyes rokdarabok csupn. Lyukak, amiket folyosk ktnek ssze. Grnttlcsrek. De azoknak odat egyre tbb a vesztesgk. Nem szmtottak ennyi ellenllsra. Dlre jr az id . Forrn st a nap. Szemnket marja az izzadsg, kabtunk ujjval trlgetjk. Nha vr is keveredik hozz. Felbukkan az els ; valamivel jobb karban lev rok. A mieink megszlltk, s el ksztettk az ellenlksre. Befogad bennnket. Tzrsgnk nagy er vel dolgozni kezd, s lezrja az ellensg el retrst. A htunk mgtt kzeled vonalak megllnak. Nem tudnak el rejutni. Tzrsgnk sztzillja a tmadst. Figyelnk. A t z szz mterrel tovbbugrik, s mi ismt el retrnk. Mellettem egy rvezet nek lerpl a feje. Szalad mg nhny lpst, mikzben a vr szk kt gyannt tr ki a nyakbl. Komoly kzitusra nem kerl sor, amazok knytelenek visszavonulni. jra elrjk a magunk rkait; s tovbb megynk el re. , ez a visszaforduls! Elrtk mr az oltalmaz tartalkllsokat. Szeretnnk keresztlmszni rajtuk s elt nni - s most vissza kell fordulni, jra bel a borzalomba. Ha nem volnnk automatk ebben a pillanatban, fekve maradnnk, hallos fradtan, akarattalanul. De ismt el revonszolnak. Akarattalanul s mgis rlten, vadul s dhngve, lni akarunk, mert azok ott most a mi hallos ellensgeink. Puskik s grntjaik ellennk irnyulnak. Ha mi nem semmistjk meg ket, k semmistenek meg bennnket. A barna fld! A felszaggatott, sszerepedezett barna fld, amely zsrosan csillog a napsugrban, a szakadatlan, tompa automatam kds httere, lihegsnk a rugk berregse, ajkunk szraz, fejnk dltabb, mint egy tdorbzolt jszaka utn - gy tmolygunk el re, s rostv lyuggatott lelknkbe gytr er vel frdik be a barna fld s a zsros nap kpe, meg a vonagl s halott katonk, akik gy fekszenek itt, mintha ennek gy kellene lennie, lbunkba kapnak s kiltoznak, mg mi keresztlugrlunk rajtuk. Semmi rzs nincs mr bennnk egyms irnt. Alig ismernk egymsra, ha zaklatott szemnk el tt felbukkan a msiknak kpe. rzketlen halottak vagyunk, akik valami trkknek, valami veszedelmes varzslatnak segtsgvel mg futni s lni tudnak. Egy fiatal francia htramarad. Utolrik. Flemeli a kezt. Egyikben ott van mg a revolver - nem tudjuk, l ni akar-e, vagy megadni magt -, egy s keresztlvgja az arct. Egy msik ltja ezt, s prbl tovbbmeneklni - szurony rpl a htba. Magasra ugrik. Kitrja kt karjt. Ttott szjjal ordt. Tovbbtmolyog. Htban ingadozik a szurony. Egy harmadik eldobja puskjt, lekuporodik. Szemt eltakarja kezvel. Htramarad nhny msik fogollyal, hogy elcipelje a sebeslteket. ldzs kzben egyszerre az ellensges llsokba jutunk. Annyira nyomban vagyunk a htrl ellensgnek, hogy szinte egyszerre rkeznk meg vele. Ezrt kevs a vesztesgnk. Egy gppuska ugat, de egy

kzigrnt elintzi. Hanem azrt ez a nhny msodperc elg volt, hogy nlunk ten haslvst kapjanak. Kat az egyik srtetlenl maradt gppusksnak puskaaggyal zzza szt az arct. A tbbit leszrjuk, miel tt kzigrntjaikat el kaphattk volna. Aztn mohn kiisszuk a h t vizet. Mindentt drtvg ollk csattognak. Deszkk zuhannak a svnyeken keresztl. A keskeny bejratokon beugrlunk az rkokba. Haie egy risi francia nyakba dfi az sjt, s eldobja az els kzigrntot; nhny msodpercre megbjunk egy mellvd mgtt, aztn res el ttnk az rok egyenes darabja. A legkzelebbi hajts ferdn svlt t a sarkon, s szabad utat teremt. Futs kzben behajtupk egyet-egyet a fedezkekbe is. A fld megldul. Ropog, g zlg s nyg. Csszs hsfoszlnyokon botorklunk, puha testeken. Belesem egy felszaktott hasba, amelyen egy j, rendes tiszti sapka hever. A kzdelem megszakad. Elvesztjk az sszekttetst az ellensggel; minthogy itt nem tarthatjuk magunkat sok, tzrsgnk vdelme alatt visszavonulunk az llsainkba. Alighogy ezt a rendelkezst megtudjuk, nagy sietve berontunk a legkzelebbi fedezkekbe, hogy szszeszedjnk annyi konzervet, amennyi ppen a keznk gybe esik. Legf kppen corned beef-et s vajat. .. Szerencssen kerlnk vissza. Odatrl egyel re nem kvetkezik jabb tmads. Tbb mint egy ra hosszat hevernk, lihegnk, pihennk, miel tt valaki megszlalna. Annyira ki vagyunk facsarva, hogy er s hsgnk ellenre sem gondolunk a konzervekre. Csak lassan, lassan kezdnk ismt emberhez hasonltani. Az odat lev corned beef az egsz fronton hres, s t nha ez a f oka egy-egy vratlan el retrsnek a mi rsznkr l, mert a mi elltsunk ltalban rossz; folyton hesek vagyunk. sszesen t konzervdobozt kaparintottunk meg. Azokat az embereket odat becsletesen elltjk; valsgos fny zs ez a mi hezsnkhz, rpamarmeldunkhoz kpest. ton-tflen hever a hs, csak utna kell nylni. Haie azonkvl megkaparintott egy vkony francia fehr kenyeret is, s bedugta a derkszjba, mint egy st. Egyik vge kiss vres, de ht azt le lehet vgni. Szerencse, hogy most jllakhatunk, szksgnk lesz mg az er nkre. A jllaks ppen annyit r, mint egy j fedezk; ezrt vgydunk r olyan mohn, mert az letnket mentheti meg. Tjaden mg kt tbori kulacs konyakot is zskmnyolt. A kulacsok krbejrnak. Esteledik. Kzeleg az jszaka. A tlcsrekb l kd szll fel. Mintha ksrteties titkokkal volnnak teli a lyukak. A fehr kd flnken mszik krs-krl, miel tt el merne siklani a lyuk szle fltt. Aztn hossz svok hzdnak egyik tlcsrt l a msikig. H vs van. rsgen llok, s kibmulok a sttsgbe.Marhahskonzerv. Gyngnek rzem magam, mint a tmads utn mindig, s ezrt nehezemre esik egyedl maradni a gondolataimmal. Voltakppen nem is gondolatok ezek, csak

emlkek, amik most gyngesgemben ksrtenek, s klns hangulatba ringatnak. Felszllanak a vilgterny k, s egy kpet ltok, egy nyri estt, amikor a dm keresztfolyosjn llok, s elnzem a magas rzsabokrokat, amelyek a kis kert kzepn virtanak, ahov a kanonokokat temetik. Krskrl a rzsafzr stciinak k szobrai. Senki sincs ott; nagy csndessg fogja krl ezt a virgz ngyszget. A nap melegen t z a vastag szrke kvekre. Megtapintom a kezemmel, s rzem a meleget. A palatet jobb sarka fltt a dm zld tornya emelkedik az este tompa, lgy kksgbe. A krbefut folyosk napfnyes kis oszlopai kztt ott bujkl az a h vs homly, amit csak templomokban rez az ember; ott llok, s arra gondolok, hogy hszves koromban megismerem majd azokat az izgalmas dolgokat, amelyek az asszonytl erednek. A kp megdbbent en kzel van, mr-mr hozzm r, amikor a legkzelebbi vilgtgoly fellobbansa sztfoszlatja. Megragadom a puskmat s belltom. A csve nedves. Szorosan megfogom, s sztdrzslm ujjaimmal a nedvessget. A vrosunk mgtt elterl rtek kzt, egy patak mentn, egy sor reg nyrfa llt. Messzir l lehetett ltni, s br a fk mind egy oldalon sorakoztak, mgis nyrfaallnak neveztk. Mr gyerekkorunkban is szerettk; megmagyarzhatatlanul vonzott bennnket. Egsz napokat tltttnk a fk alatt, s hallgattuk szeld susogsukat. Ott ltnk az rnykban a patak partjn, s belgattuk lbunkat a csillog, siet habokba. A vz tiszta illata s a nyrfk lombja kzt jtszadoz szl meldija uralkodott a kpzeletnkn. Nagyon szerettk ezeket a fkat, s e napoknak kpe mg ma is megdobogtatja a szvemet, amg szerte nem foszlik. Klns, hogy minden felbukkan emlknek kt tulajdonsga van. A leger sebb, hogy mindig csndesek, s gy hatnak mg akkor is, ha a valsgban nem voltak annyira csndesek. Hangtalan jelensek, amelyek pillantsokkal, mozdulatokkal, sztlanul, hallgatva beszlnek hozzm, s hallgatsuk az a megrz valami, ami arra knyszert, hogy megragadjam a kabtom ujjt, a puskmat, nehogy belvesszek ebbe a felolvadsba, ebbe a meglazulsba, amelyben testem szeretne kiterjedni s szelden sztfolyni, hogy eljusson a dolgok mgtt rejl csndes hatalmassgokhoz. Azrt oly csndesek ezek az emlkek, mert ppen ez az, ami oly megfoghatatlan neknk. A fronton nincs csnd. S a front varzsa oly messzire terjed, hogy sohasem kerlhetnk ki bel le. Mg htul a depkban s a pihen szllsokon is mindig flnkben marad a t z zmmgse s tompa drmblse. Sohasem vagyunk olyan messze, hogy ezt ne hallank. Ezekben a napokban azonban elviselhetetlen volt. A csnd az oka annak, hogy az elmlt vilg kpei nem annyira kvnsgokat bresztenek, mint inkbb gyszt, valami szrny , nyugtalan mlabt. Ezek a dolgok voltak valamikor - de nem trnek vissza tbb. Elmltak, ms vilgot alkotnak, amely szmunkra elveszett. A kaszrnyaudvarokon valami lzad, vad vgyakozst idztek el . Akkor mg

ssze voltak ktve velnk. Egymshoz tartoztunk, ha elvltunk is egymstl. Fltmadtak a katonadalokban, amiket nekelgettnk, amikor a hajnalpr s az erd k fekete krvonalai kzt gyakorlatozni mentnk a rtre; heves visszaemlkezsek voltak, bennnk laktak; s bel lnk jttek. De itt az rkokban minden elveszett. Az emlk nem tmad fel tbb bennnk; mi halottak vagyunk, az meg messze van a lthatron. Jelens csupn, titokzatos visszaver d fny, amely ksrt bennnket, mi pedig flve s remnytelenl szeretjk. Er s - s er s a mi vgyakozsunk is -, de elrhetetlen, s mi tudjuk ezt. ppoly hibaval, mint arra vrni, hogy generlisok lesznk. s mg ha visszaadnk is neknk ifjsgunk sznhelyt, nemigen tudnk, mihez fogjunk vele. Azok a gyngd s titokzatos er k, amelyek bel le radtak belnk, nem tmadhatnak fel tbb. Ott lehetnnk ismt, jrhatnnk-kelhetnnk; visszaemlkeznnk r, szeretnnk, meghatna a ltsa. De ez csak olyan volna, mint amikor egy halott bajtrsunk arckpe lttn elgondolkozunk; a vonsai, az arca s az egytt tlttt napok csalka letre brednek emlkezsnkben - de a kp mgsem maga. Nem lennnk tbb gy sszektve vele, mint azel tt voltunk. Hiszen nem az vonzott hozz, hogy szpsgt s hangulatt flismertk, hanem a kzssg, a ltnk dolgaival s esemnyeivel val testvri egyttrzs, amely elhatrolt bennnket, s szleink vilgt mindig kiss rthetetlenn tette szmunkra; mert valahogy gyngden belje vesztnk, odaadtuk neki magunkat, s a legkisebb rszlet is mindig a vgtelensg tjba torkollott a mi szemnkben. Taln csak ifjkorunk kivltsga volt ez; nem lttunk mg semmi korltot, nem hittnk semmifle vgben; lt bennnk a vr vrakozsa, amely eggy olvasztott napjaink folysval. Ma gy jrnnk ifjsgunk sznhelyn, mint valami utazk. Elgettek bennnket a tnyek. Olyan megklnbztetseket ismernk, mint a keresked k, s olyan szksgessgeket, mint a mszrosok. Nem vagyunk gondtalanok tbb flelmesen kzmbsek vagyunk. Ott lesznk, ha lnk, de fogunk-e lni? Elhagyatottak vagyunk, akr a gyermek, s tapasztaltak, mint az regember. Durvk, szomorak s flletesek vagyunk - azt hiszem, el vagyunk veszve. A kezem hideg, a b rm brzong; pedig meleg jszaka van. Csak a kd h vs. Ez a flelmes kd, amely megszllja el ttnk a halottakat, s kiszvja bel lk a legparnyibb, mg megbjt letet. Holnapra spadtak, zldek lesznek. A vrk megalvadt, fekete. Mg mindig emelkednek a vilgterny k, s rvetik knyrtelen fnyket a megkvlt tjra, amely tele van krterrel s fnyes hidegsggel, akr a hold. A b rm alatt kering vr flelmet s nyugtalansgot hordoz fel a gondolataimba. Elgynglnek s reszketnek, melegsget s letet akarnak. Nem brjk tovbb vigasz s hitegets nlkl. Megzavarodnak a ktsgbeess meztelen kpe el tt. Hallom az ednyek csrmplst, s egyszerre heves vgy fog el meleg tel utn; jt tesz majd s megnyugtat.

Nagy nehezen knyszertem magam, hogy vrjak, amg felvltanak. Aztn lemegyek a fedezkbe, s tallok egy pohr rpakst. Zsrosra f ztk, jz , lassan eddeglem. De csndes maradok, br a tbbiek mr jobb hangulatban vannak, mert a tzels elhallgatott. Telnek-mlnak a napok, s minden ra felfoghatatlan s magtl rtet d . Tmadsok vltakoznak ellentmadsokkal, s az rkok kzt, a tlcsrmez n lassacskn felhalmozdnak a halottak. A sebeslteket, akik nem tlsgosan messze hevernek, tbbnyire el tudjuk hozni. De nmelyiknek sokig kell hevernie, s halljuk, amint meghal. Egyet hiba keresnk kt ll napig. gy ltszik, a hasn fekszik, s nem tud megfordulni. Msknt nem magyarzhat, hogy nem talljuk meg; mert csak akkor olyan nehz az irnyt megllaptani, ha valaki egszen a fldre szortott szjjal kiltoz. Komisz lvst kaphatott, affle gonosz sebet, amely nem tudja a testet gyorsan annyira elgyngteni, hogy az ember belekbuljon, de nem is annyira knny , hogy a gygyuls remnysgvel lehessen elviselni a fjdalmakat. Kat gy vlekedik, hogy vagy a medencjt roncsolta szt a lvs, vagy a gerincbe kapott golyt. A melle nem lehet megsebeslve, klnben nem volna annyi ereje, hogy gy kiltozzon. Ha msfajta sebet kapott volna, mozogni is ltnnk. Lassanknt bereked. A hangja olyan szerencstlenl cseng, hogy akrhonnan jhetne. Az els jszakn hromszor mentek ki rte embereink. De amikor azt hiszik, hogy megtalltk az irnyt, s mr odamsznak, amint legkzelebb flelni kezdenek, ismt msfel l jn a hang. Egszen hajnalig hiba keressk. Napkzben tvcsvekkel vgigkutatjuk a terepet; nem tallunk semmit. A msodik napon halkabban kilt; szre lehet venni, hogy ajka s szja kiszradt. Szzad parancsnokunk kivteles szabadsgot s hromnapi radst gr annak, aki megtallja. Ennek nagy csbt ereje van, de hiszen anlkl is megtennnk, amit csak lehet, mert ez a kiltozs szrny . Kat s Kropp mg dlutn is el remennek. Albertnek ellvik a flcimpjt. Hiba - nem talljk meg. S amellett tisztn rtjk, amit kilt. Eleinte mindig csak segtsgrt kiltott, a msodik jszakn lza lehetett, felesgvel s gyermekeivel beszlt, gyakran megrtettk az Eliz nevet. Ma mr csak sr. Estre krkogss gyngl a hangja. De halkan nyg mg egsz jszaka. Azrt halljuk ilyen pontosan, mert a szl a mi rkunk fel fj. Reggel, amikor azt hisszk, hogy mr rg nyugton van, mg egyszer halljuk fuldokl hrgst. Melegek a napok, s a halottak temetetlenl hevernek. Nem tudjuk, hov tegyk ket. A grntok temetik el. Soknak gy felpuffad a hasa, mint valami lggmb. Sziszegnek, bfgnek, mozognak. A gz mozgoldik bennk. Az g kk s felh tlen. Estre nyomasztv vlik a leveg , s a fldb l forrsg szll fl. Ha felnk fj a szl,vrszagot hoz magval, nehz s utlatos, desks

szagot, a tlcsrek halott szagt, amely mintha kloroformbl s rothadsbl volna sszekeverve, s melygst, hnyst okoz. Az jszakk csndesednek, s megkezd dik a vadszat a grntok rzb l val vezet kariki s a francia vilgtraktk selyemerny i utn. Hogy a vezet karika mrt olyan kvnatos jszg, azt igazban senki sem tudja. A gy jt k egyszer en kijelentik, hogy rtkes. Vannak emberek, akik annyit cepelnek magukkal, hogy elvonulskor grbn, ferdn jrnak a nagy teherrel. Haie legalbb mond valami okot; el akarja kldeni menyasszonynak, mint harisnyakt -ptlkot. Ezen persze hallra nevetik magukat a frzek; trdket csapkodjk: "A f zfnftyl jt, nagyszer vicc, van m esze ennek a Hainak!" Klnsen Tjaden nem br magval; kezben van a legnagyobb karika, s minden pillanatban keresztldugja rajta a lbt, hogy megmutassa, mennyi szabad hely marad mg. - Ty , Haie, annak lehet m lba - s a gondolatai egy kicsit fljebb is csusszannak-, de feneke is olyan lehet, mint egy elefntnak. Nem gy z eleget foglalkozni ezzel a gondolattal. - Biz isten, szeretnk vele egyszer fenkrever sdit jtszani. Haie sugrzik a boldogsgtl, amirt a menyasszonya ily nagy elismersre tallt, s elgedetten s tmren mondja: - Jvgs fehrnp. A selyemerny ket gyakorlatibb mdon lehet felhasznlni. Hrombl vagy ngyb l kitelik egy blz, kinek kinek a mellb sge szerint. Kropp meg n zsebkend nek hasznljuk. A tbbiek hazakldik. Ha az asszonyok lthatnk, hogy gyakran mekkora veszedelmek kzt szerzik meg ezeket a vkony rongyokat, kutyul megijednnek. Kat rajtakapja Tjadent, amint egy dgltt grntrl a legnagyobb lelki nyugalommal prblja lekalaplni a karikkat. Mindenki msnak kezben felrobbant volna. Tjadennek most is szerencsje van, mint mindig. Egy egsz dlel ttn t kt lepke jtszadozik az rkunk el tt. Citromlepkk, srga szrnyukon piros pontok. Ugyan mi szl hozhatta ket erre? Semmifle nvny, semmifle virg nincs itt sehol. Megpihennek egy koponya fogain. ppen ilyen gondtalanok a madarak is, rgta megszoktk a hbort. A kt front kzt minden reggel pacsirtk szllnak a magasba. Tavaly mg a kltsket is megfigyelhettk, s fl is neveltk a fikikat. A patknyoktl nyugtunk van az rokban. El rementek, tudjuk, hogy mirt. Meghznak; ahol egyet megltunk, lepuffantjuk. jszaka ismt halljuk odatrl a dbrgst. Napkzben csak rendes t z van, gyhogy kijavthatjuk az rkokat. Szrakozs is akad, arrl a repl k gondoskodnak. Naprl napra szmos lgi prbaj tallja meg a maga kznsgt. A harci repl ket nem bnjuk, de a megfigyel ket gy lljk, mint a pestist; ezek hozzk nyakunkra a tzrsgi tzet. Nhny perccel megjelensk utn mr

zuhog a srapnel, a grnt. Egyetlen napon tizenegy embert vesztnk el, kztk t szanitcet. Kett t gy sztszaggatnak, hogy Tjaden szerint kanllal lehetne ket az rok falrl lekaparni, s a csajkban eltemetni. Egy msiknak hast s lbait szaktjk le. Holtan fekszik a melln az rokban, arca citromsrga, krszakllbl izzik mg a cigaretta tze. Vgigg s sziszegve alszik ki az ajkai kzt. A halottakat egyel re az egyik nagy tlcsrbe rakjuk. Mr hrom rteg van egyms fltt. Vratlanul jra kezd dik a perg t z. Nemsokra itt lnk ismt a ttlen vrakozs feszlt merevsgben. Tmads, ellentmads, lks, ellenlks - ezek csak szavak, de mi mindent foglalnak magukban! Sok embert vesztnk, leginkbb regrutkat. A mi szakaszunk ismt ptlst kap. Egyik jonnan fellltott ezred: jformn csupa fiatalember, az utoljra besorozott vjratokbl. Alig volt valami kikpzsk, csak elmletileg gyakorolhattak egyet-mst, miel tt a harctrre vonultak. Azt mg tudjk, hogy mi a kzigrnt, de a fedezkr l alig van sejtelmk. Mindenekel tt pedig nincs szemk hozz. Fl mter magasnak kell lenni annak a talajemelkedsnek, amit mr szrevesznek. mbr okvetlenl szksgnk volt er stsre; jformn tbb munknk van a regrutkkal, mint amennyi hasznukat vesszk. Gymoltalanok ezen a slyos tmadsi terleten, s gy hullanak, mint a legyek. A mai llharc ismereteket s tapasztalatokat kvetel. rteni kell a terepet. Kell, hogy az embernek flben legyen az egyes lvedkek hangja s hatsa. El re kell tudni, hol csapdnak be, milyen a szrsuk, s hogyan kell vdekezni ellenk. Ez a fiatal ptls persze minderr l jformn semmit sem tud. Felmorzsoldik, mert alig tudja megklnbztetni a srapnelt a grnttl - elsprik, mert valamennyi rettegve hallgatja a veszlytelen, nagy, messze htul becsapd "szenesldk" vltst, s kzben nem veszi szre a lapos szrs kis bestik ftyl , halk surranst. sszebjnak, mint a birkk, ahelyett, hogy sztszaladnnak, s mg a sebeslteket is gy pufogtatjk le a repl k, mint a nyulakat. , ezek a spadt rpaarcok, ezek a siralmas, grcsbe szorul kezek, ezek a sznalmasan btor szegny kutyk, akik mgiscsak el remennek s tmadnak! Ezek a derk szegny kutyk, akik olyan riadtak, hogy nem mernek hangosan ordtani, s sztszaggatott mellel, hassal, karral, lbbal halkan nyszrgnek az anyjuk utn, s tstnt elhallgatnak, ha rjuk nz az ember! Halott, hamvas, hegyes arcuk oly flelmesen kifejezstelen, mint a holt gyermek. Srni szeretne az ember, ha elnzi, amint felugranak, szaladnak s elesnek. Szeretn elnspngolni ket, amirt olyan ostobk - aztn lbe venni, s elvinni innt, ahol nincs semmi keresnivaljuk. Szrke kabtot, nadrgot, bakancsot viselnek, de legtbbjknek tlsgosan b az egyenruha, ltyg a tagjaikon, a vlluk tlsgosan keskeny, a testk kicsi, erre a gyermekmrtkre nem szabtak egyenruht. Egy rgi katonra t-tz regruta jut.

Sokat elragad egy hirtelen gztmads. Nem is jutottak odig, hogy megsejtsk, mi vr rjuk. Egsz fedezket tallunk, tele elkklt fejjel, elfeketlt ajakkal. Az egyik tlcsrben tlsgosan hamar lekaptk az larcokat; nem tudtk, hogy a gz a mlyedsben legtovbb marad meg; amikor odafnn msokat larc nlkl lttak, k is lerntottk, s mg ppen eleget szippantottak be, hogy elgessk tdejket. llapotuk remnytelen, vrmlsek s fulladsi rohamok kzt haldokolnak. Az rok egyik szakaszban egyszerre csak Himmelstoss-szal tallom szemkzt magam. Ugyanabban a fedezkben bjunk meg. Llegzetfojtva hevernk egyms mellett, s vrjuk, mg az el retrs megkezd dik. Brmennyire izgatott vagyok is, mikzben kifutunk, mgis tvillan a fejemen egy gondolat: nem ltom Himmelstosst. Gyorsan visszaugrom a fedezkbe s megtallom; egy zugban fekszik, s egy kis horzsolssal a sebesltet szimullja. Arca olyan, mintha elvertk volna. Lzas flelem gytri, hiszen jonc mg ezen a helyen. Engem azonban meg rjt a dh, hogy a fiatal ptls knn van, meg itt. - Kifel! - vltk r. Meg se mozdul, ajka reszket, bajusza remeg. - Kifel! - ismtlem. Felhzza a lbt, a falhoz hzdik, s vicsorgatja a fogt, mint egy komondor. Megragadom a karjt, s fl akarom rntani. Vakkant egyet. Ekkor mr nem brok az idegeimmel. Nyakon cspem, megrzom, mint egy zskot, hogy csak gy harangoz a feje, s arcba kiltom: - Te rongy, nem mgy ki?! Te kutya, te embernyz, itt akarsz lapulni? Megdermed. Falhoz verem a fejt - te barom! -, oldalba rgom - te diszn! -, s kifel tasziglom, fejjel el re. ppen egy j emberhullm r oda. Kztk egy hadnagy. Meglt s rnk kilt: - El re, el re, csatlakozni, csatlakozni! S amire az n tseim nem voltak kpesek, azt elrte ez a sz. Himmelstoss meghallotta fljebbvaljt, bredezve nz krl, s csatlakozik a tbbihez. Utnamegyek, s ltom, amint kiugrik az rokbl. Megint az a snjdig Himmelstoss, aki a kaszrnya udvarn volt, s t utol is rte a hadnagyot, s messze el rerohant. Perg t z, zrt z, fggnyt z, aknk, gz, tankok, gppuskk, kzigrntok szavak, szavak, de bennk van a vilg minden borzalma. Arcunk kicserz dtt. Gondolkozsunk eltompult. Hallosan fradtak vagyunk; ha tmads kvetkezik, nmelyiknket kllel kell tni, hogy maghoz trjen s menjen a tbbivel; a szemnk gyulladt, a keznk sztmarcangolva, a trdnk vrzik, a knyknk sszeverve. Hetek - hnapok - vek telnek el? Csak napok. A haldoklk szntelen arct ltjuk, hogyan mlik krlttnk az id , magunkba lefetyeljk a tpllkot, szaladunk, hajtunk, lvnk, gyilkolunk, hevernk,

elgynglnk, eltompulunk, s csak az tartja bennnk a lelket, hogy mg gyngbbek, mg eltompultabbak, mg gymoltalanabbak vannak krlttnk, s tgra meredt szemmel nznek rnk, mint holmi istenekre, akik nmelykor meg tudnak meneklni a halltl. A nyugalom ritka riban tantgatjuk ket. - Ltod azt a lassan msz fazekat? Az egy kzeled akna! Maradj fekve. Elmegy a fejnk fltt. De ha gy meg gy jn, akkor uzsgyi, vesd el magad! El lehet szaladni el le. lestjk a flket, hogy szrevegyk a kisebb lvedkek alattomos surrogst, amit alig hall meg az ember, de ki kell hallani az ltalnos lrmbl, mint a sznyog dngst; megrtetjk velk, hogy ezek veszedelmesebbek, mint a messzir l el re hallhat nagy lvedkek. Megmutatjuk nekik, hogyan kell elbjni a repl k el l. Hogyan tetteti magt halottnak az ember, ha a tmads trohan rajta. Hogyan kell lerntani a kzigrntot, hogy fl msodperccel lecsapdsa el tt robbanjon; megtantjuk ket, hogyan kell a karims cnderrel elltott grntok el l villmgyorsan tlcsrekbe bukni. Eljtsszuk nekik, hogyan gngylt fel az ember egy lvszrkot egy kteg kzigrnttal. Megmagyarzzuk, hogy mi a klnbsg az ellensg s sajt kzigrntunk robbansi ideje kzt. Figyelmeztetjk ket a gzgrntok hangjra, s megmutatjuk nekik azokat a fogsokat, amelyekkel a hall el l megmeneklhetnek. Figyelnek, engedelmesek - de ha arra kerl a sor, izgalmukban tbbnyire ismt rosszul csinljk a dolgot. Haie Westhust leszaktott httal cipelik el. A sebn minden llegzetvtelnl keresztllktet a td . Mg megszorthatom a kezt. "Vgem van, Paul" - nygi, s fjdalmban a karjba harap. Ltunk embereket lni, akiknek koponyacsontja hinyzik; ltunk katonkat szaladni, akiknek mind a kt lbfeje le van tpve; a tredez csonkokon botorklnak a legkzelebbi mlyedsig; egy rvezet kt kilomternyire mszik a kezn, maga utn vonszolva sztroncsolt trdt. Egy msik a ktz helyre megy, s kezvel tartja vissza kibuggyan beleit. Ltunk embereket hinyzik a szjuk, az lluk, az arcuk; tallunk valakit, aki fogval kt ra hosszat szortja ssze karjn az t eret, hogy el ne vrezzk. Flkel a nap, eljn az j, a grntok ftylnek. Az letnek vge. De azt a kis darab sztdlt fldet, ahol hevernk, megtartottuk a tler vel szemben: Csak nhny szz mtert engedtnk t. De minden mterre jut egy halott. Felvltanak bennnket. A kerekek grdlnek alattunk. Mi eltompultan llunk, s lehajlunk, ha ezt a kiltst halljuk: - Vigyzat, drt! Nyr volt mg, amikor erre jttnk. A fk zldelltek. Most mr szi kpk van. Az jszaka szrke s nedves. A teherautk megllanak. Lemszunk; sszevissza doblt kis csapat, sok nv maradka. Oldalt a sttben

emberek llnak, s ezredek, szzadok szmait kiltjk ki. s minden kiltsra klnvlik egy kis csoport. Piszkos, fak katonk szegnyes, nyomorult csoportja, flelmesen kis csoport, flelmesen kis maradk. Most a mi szzadunk szmt kiltja valaki. Megismerjk a szzadparancsnok hangjt. Megmeneklt ht. A karja fel van ktve. Odalpnk hozz, megismerem Katot s Albertet, egyms mell llunk, egymsra tmaszkodunk, egymsra nznk. Aztn mg egyszer s mg egyszer kiltjk a szmunkat. De hiszen kilthatjk: nem hallatszik el a krhzakba s a tlcsrekbe. Mg egyszer: - Msodik szzad, ide hozzm! Aztn halkabban: - Nincs tbb a msodik szzadbl? Hallgat s kiss rekedten krdezi: - Ez az egsz? - s kiadja a parancsot: - Megszmolni. Szrke a reggel, nyr volt mg, amikor kimentnk, s szztvenen voltunk. Most fzunk, sz van, a levelek zrgnek. A hangok fradtan libbennek fl: "Egy, kett , hrom, ngy", s harminckett nl elhallgatnak. Hossz hallgats, aztn egy hang megkrdi: - Van mg valaki? - s vr, aztn halkan mondja: - Csoportokba. - Aztn flbeszaktja, s csak gy tudja folytatni: - Msodik szzad. - s nagy nehezen hozzteszi: - Msodik szzad, szabadon lpve indulj! Egyetlen sor, egyetlen rvid sor lp ki a reggelbe. Harminckt ember. Messzibbre visznek vissza, mint mskor, egy tbori regruta-depba, hogy jra csoportostsanak bennnket. A szzadunknak tbb mint szzembernyi ptlsra van szksge. Egyel re sszevissza lgunk, ha szolglatunk nincs. Kt nap mlva hozznk kerl Himmelstoss is. Nem olyan nagyszj mr, mita a lvszrokban volt. Indtvnyozza, hogy bkljnk ki. n hajland is vagyok, mert lttam, amint a letpett ht Haie Westhust segtett elvinni. s mert klnben is igazn rtelmesen beszl, megengedjk, hogy meghvjon a kantinba. Csak Tjaden bizalmatlan s tartzkod. De t is megnyeri Himmelstoss, mert elmondja, hogy helyettesteni fogja a szabadsgra men szakcsot. Bizonysgkppen tstnt el rukkol kt font cukorral, s Tjadent kln fl font vajjal ajndkozza meg. Arrl is gondoskodik, hogy a legkzelebbi hrom napra a konyhba veznyeljenek bennnket krumplis rpahmozsra. Az tel, amivel ott megtraktl, kifogstalan tiszti menzsi. Ilyenformn most ismt birtokban vagyunk annak a kt dolognak, ami a katona boldogsghoz szksges: a j telnek s a nyugalomnak. Ha meggondoljuk: nem sok. Nhny vvel ezel tt mg szrnyen megvetettk volna magunkat. Most szinte elgedettek vagyunk. Minden csak megszoks dolga, mg a lvszrok is.

Ez a megszoks az oka annak, hogy ltszlag oly gyorsan felejtnk. Tegnapel tt mg a t zben voltunk, ma bolondsgokat csinlunk, s kalandozunk a krnyken, holnap ismt az rokba megynk. De valjban nem felejtnk el semmit. Ameddig a harctren kell lennnk, a fronton tlttt napok, ha egyszer elmltak, elmerlnek bennnk, mint a kvek, mert sokkal slyosabbak, semhogy tstnt gondolkozni tudnnk rajtuk. Ha megtenn k, utlag meggyilkolnnak bennnket; mert ennyit szrevettem mr: a borzalmat el lehet viselni, amg egyszer en lapul az ember; de gyilkol, ha gondolkozunk rajta. ppen mint ahogy llatokk vlunk, amikor el remegynk, mert ez az egyetlen, ami megmenthet bennnket: ugyangy vlunk felletes trfacsinlkk s lomszuszkokk, ha nyugton vagyunk. Nem tehetnk mst, ez valsgos knyszer. lni akarunk mindenron; nem terhelhetjk meg magunkat olyan rzelmekkel, amelyek bkben igen szpek lehetnek, de itt hamisak. Kemmerich halott, Haie Westhus haldoklik. Hans Kramer testvel nagy bajban lesznek az tlet napjn, amg egy telitallattl sztszedett darabjait sszeragasztjk. Martens elvesztette mind a kt lbt. Meyer halott. Marx halott. Beyer halott. Hmmerling halott. Szzhsz ember hever valahol l tt sebekkel - tkozott dolog. De mi kznk hozz? Mi lnk! Ha megmenthetnnk ket, meghiszem azt, hogy nekiltnnk, mindegy volna, ha magunk belepusztulunk is. Mert veszett btorsg van bennnk, ha akarjuk; flelmet nemigen ismernk - hallflelmet, azt igen. Az msvalami, az testi dolog. De a bajtrsaink halottak, nem segthetnk rajtuk. Nekik mr nyugtuk van - ki tudja, mi ll mg miel ttnk? Levgjuk magunkat, alszunk vagy zablunk, amennyit lehet. Iszunk s pfkelnk, hogy el ne unjuk magunkat. Az let rvid. A front borzalma elt nik, ha htat fordtunk neki. Komisz s mrges trfkkal tmadunk r. Ha valaki meghal, azt gy fejezzk ki, hogy befogta a fenekt. S gy beszlnk mindenr l. Ez megment a meg rlst l; addig tudunk ellenllni, amg gy fogjuk fel a dolgot. De nem felejtnk! Amit a hbors jsgokban lehet olvasni a csapatok aranyos humorrl, hogy mindjrt tncmulatsgokat rendeznek, mihelyt a perg t zb l visszatrtek, az mind ostoba beszd. Nem azrt tesszk ezt, mert humorunk van, hanem azrt van humorunk, mert klnben elvinne az rdg. A testnk gysem igen brja mr sok, a humorunk hnaprl hnapra keser bb. s jl tudom: mindaz, ami a hbor idejn lemerl bennnk, mint a k , a hbor utn jra felbukkan, s csak akkor kezd dik majd az letre-hallra szl kimagyarzkods. A fronton eltlttt napok, hetek, vek mg egyszer visszatrnek, halott bajtrsaink feltmadnak, s velnk masroznak, a fejnk kitisztul. Lesz clunk, s gy mas-

rozunk majd, mellettnk halott bajtrsaink, mgttnk a fronton tlttt vek: ki ellen? Ki ellen? Itt a krnyken frontszinhz volt nemrgiben. Egy deszkafalon mg most is ott vannak az el adsok tarka plaktjai. Kropp meg n tgra meredt szemmel llunk el ttk. Fel nem fogjuk, hogy ilyesmi is van mg a vilgon. Az egyik fiatal lenyt brzol vilgos nyri ruhban, derekn piros lakkv. Egyik kezvel a mellvdre tmaszkodik; a msikban szalmakalapot tart. Fehr harisnyt s fehr cip t visel, csinos, magas sark, csatos cip t. Mgtte a kk tenger hullmtarjai ragyognak, oldalvst egy napsugaras bl. Gynyr lny, keskeny az orra, piros az ajka, hossz a lba, elkpzelhetetlenl tiszta s jl polt, bizonyosan ktszer frdik napjban, s sohasem piszkos a krme. Legfljebb egy kis homok kerl bele nha a strandrl. Mellette egy frfi ll fehr nadrgban, kk kabtban, matrzsapkban. De ez sokkal kevsb rdekel bennnket. A deszkafalra ragasztott leny valsgos csuda neknk: Egszen elfelejtettk, hogy ilyesmi is van a vilgon, s mg most is alig hisznk a szemnknek. Annyi bizonyos, hogy vek ta nem lttunk ilyesmit, a vidmsgnak, szpsgnek s boldogsgnak mg csak tvolrl hasonlatos kpt sem. Ez a bke, ilyennek kell lennie. Ezt rezzk nagy izgalommal. - Nzd csak ezt a knny cip t, ebben egy kilomtert se tudna masrozni mondom, s mr abban a pillanatban egygy nek tallom magamat, hiszen hlyesg ilyen kp lttn masrozsra gondolni. - Hny ves lehet? - krdi Kropp. - Legfljebb huszonkett - vlekedem. - Hiszen akkor id sebb volna nlunk! Mondom neked, nincs tbb tizenhtnl! Vgig libab rzik a htunk. - Ez j volna, Albert, mi? Rblint. - Odahaza nekem is van egy fehr nadrgom. - Fehr nadrg! - mondom n. - De ilyen leny... Klcsnsen vgignzzk egymst. Nem sokat ltni rajtunk: kifakult, foltos, piszkos egyenruht viselnk mind a ketten. Az sszehasonlts remnytelen. Ezrt aztn legkzelebb lekaparjuk a deszkafalrl a fehr nadrgos fiatalembert, vatosan, nehogy a lenynak baja essk. Ezzel mr el is rtnk valamit. Aztn Kropp azt indtvnyozza: - Ki kne irtatni a tetveinket. Nem vagyok egszen egy vlemnyen vele, mert a holmink megszenvedi a tetvetlentst, ellenben a tetveket kt ra mlva ismt megkapja az ember. De amikor jra elmlylten szemlljk a kpet, hajlandnak mutatkozom. S t tovbb is megyek.

- Utnanzhetnnk, hogy nem kaphatunk-e tiszta inget. Albert valamilyen okbl gy vlekedik: - Kapca mg jobb volna. - Taln kapca is, majd krlnznk egy kicsit. De most arra lg Leer s Tjaden; megltjk a plaktot, s a trsalgs egy szempillants alatt illetlenre fordul. Leernek volt viszonya el szr az osztlyunkban, s izgat rszleteket beszlt el rla. A maga mdjn lelkesedik a kprt, s Tjaden hevesen szekundl neki. Nem mondhatom, hogy ez undort bennnket. Aki nem disznlkodik, nem is igazi katona. De ebben a pillanatban valahogy nincs kedvnk hozz, ezrt elszakadunk t lk, s olyan rzsekkel indulunk a tetvetlent intzet fel, mint valami finom ridivat-zletbe. Azok a hzak, ahol a szllsunk van, kzel esnek a csatornhoz. A csatornn tl nyrfaerd kkel krlvett tavak, a csatornn tl asszonyok is vannak. A mi oldalunkon kirtettk a hzakat. A msik oldalon nha mgis ltni lakkat. Este szunk a csatornban. Arra jn hrom asszony a parton. Lassan jrnak, s nem nznek flre, mbr nincs frd nadrg rajtunk. Leer tkilt hozzjuk, nevetnek s megllnak, nznek bennnket. Trt franciasggal odakiltozzuk nekik, ami ppen esznkbe jut, mindent sszevissza, sietve, nehogy elmenjenek. Nem valami finom dolgokat mondunk, de ht honnan is vennnk? Egy karcs barna n is van kztk. Csillog a foga, amikor nevet. Mozdulatai gyorsak, a szoknya lazn csapdik lbszraira. A vz ugyan hideg, de mi nagyon izgatottak vagyunk, s igyeksznk flkelteni az rdekl dsket, hogy itt maradjanak. Elmssgekkel prblkozunk; vlaszolnak is, de nem rtjk, hogy mit. Nevetnk s integetnk. Tjaden okosabb nlunk. Beszalad a hzba, kihoz egy komiszkenyeret, s magasra emeli. Ennek nagy sikere van. Az asszonyok blintanak, s integetnek, hogy menjnk t. Csakhogy nem szabad. A tls partra lpni tilos. A hidaknl mindentt rk llanak. Igazols nlkl semmit sem lehet tenni. Ezrt azt magyarzgatjuk, hogy jjjenek k hozznk, de fejket rzzk, s a hdra mutatnak. ket sem engedik t. Megfordulnak s lassan mennek flfel a csatorna mentn, mindig a part mellett. szva ksrjk ket. Nhny szz mter utn elkanyarodnak, s egy hzra mutatnak, amely flrbb bukkan el fk s bozt kzl. Leer megkrdezi, hogy ott laknak-e. Nevetnek, igen, ott van a hzuk. Odakiltjuk nekik, hogy elmegynk majd, ha az rk nem ltjk. jszaka. Ma jjel. Flemelik a kezket, laposan sszeteszik, rfektetik az arcukat, behunyjk a szemket. Megrtettk. A karcs barna tnclpseket tesz. Egy sz ke azt csicsergi: - Kenyr... j.

Buzgn er stgetjk, hogy magunkkal visszk a kenyeret. S t egyb pomps dolgokat is. Szemnket forgatjuk, keznkkel mutogatunk. Leer majd megfullad, amint a "kolbszt" akarja megmagyarzni. Egsz lelmezsi raktrt grnnk nekik, ha kellene. Elindulnak. s mg sokszor visszafordulnak. Kimszunk az innens partra, s figyeljk, hogy igazn bemennek-e abba a hzba, hiszen meg lehet, hogy csalnak. Aztn visszaszunk. Igazols nlkl senki sem mehet t a hdon. Teht jszaka egyszer en tszunk majd. Elfog az izgalom, s nem tudunk megszabadulni t le. Nem brjuk ki egy helyben, s a kantinba megynk. Ott ppen sr van s valami puncsfle. Puncsot iszunk, s fantasztikus lmnyeket hazudozunk egymsnak. Mindegyik szvesen hisz a msiknak, s trelmetlenl vrja, hogy mg vastagabb hazugsggal tromfolhassa le. A keznk nyugtalan. Megszmllhatatlan cigarettt pfkelnk el, mg vgre Kropp azt mondja: - Voltakppen vihetnnk nekik nhny cigarettt is. Ekkor sapknkba tesszk a cigarettt s meg rizzk. Az g olyan zld, mint az retlen alma. Ngyen vagyunk, de csak hrman mehetnk; meg kell szabadulnunk Tjadent l, s addig itatjuk rummal s punccsal, amg tntorogni nem kezd. Amikor besttedik, megindulunk a hzaink fel, Tjadent kzrefogva. Csak gy izzik bennnk a kalandos kedv. A karcs, barna asszony az enym. Ebben mr megegyeztnk. Tjaden leesik a szalmazskjra s horkol. Egyszer flbred, s oly ravaszul vigyorog rnk, hogy megijednk, s azt hisszk, tettette magt, s hiba ntttk bel azt a sok puncsot. Aztn visszaesik, s tovbb alszik. Mind a hrman egy-egy komiszkenyeret szednk el , s jsgpaprba burkoljuk. Odacsomagoljuk hozz a cigarettkat is. Azonfell hrom j porci mjas hurkt, amit ma este kaptunk. Tisztessges ajndk. Az egsz holmit egyel re a bakancsunkba dugjuk; a bakancsot magunkkal kell vinnnk, nehogy odat a tls parton drtba s cserepekbe lpjnk. Minthogy pedig el bb sznunk kell, egyb ruhra nincs szksgnk, hiszen stt is van, s nincs messzi utunk. Elindulunk, bakancsunkat a keznkben tartva. Gyorsan belecsusszanunk a vzbe, hanyatt feksznk, szunk, s fejnk fl tartjuk a telirakott bakancsokat. A tls parton vatosan kimszunk. El szedjk a csomagokat, s felhzzuk a bakancsot. A holmit most hnunk al szortjuk. Vizesen, meztelenl, egy szl bakancsban futni kezdnk. A hzat megtalljuk. Stten bjik meg a bozt kztt. Leer belebotlik egy gykrbe,s felhorzsolja a knykt. - Sebaj - mondja vidman. Az ablakokat fatblk takarjk. vatosan megkerljk a hzat, s prblunk bekukucsklni a hasadkokon. Aztn trelmetlenkedni kezdnk. Kroppot hirtelen bizonytalansg fogja el. - Htha egy rnagy van benn nluk?

- Akkor meglgunk - mondja vigyorogva Leer -,leolvashatja innen az ezredszmunkat - s rcsap a hts felre. A hz ajtaja nyitva van. Bakancsunk hangosan kopog. Kinylik egy ajt, vilgossg rad ki rajta. Egy asszony ijedten kilt fel. Mi azt mondjuk: - Pszt, pszt, camarade, bon ami - s a varzsl mozdulatval emeljk magasra a csomagjainkat. Most ltjuk a msik kt asszonyt is. Az ajt egszen kinylik, a vilgossg rnk vet dik. Megismernek, s mind a hrman eszeveszetten kacagnak a felvonulsunkon. Hajladoznak, grnyedeznek az ajtban a kacagstl. Milyen hajlkonyan mozognak! - Un moment - elt nnek, s rongydarabokat doblnak felnk, amikbe gy-ahogy beburkolzunk. Aztn belphetnk. Kis lmpa g a szobban. Meleg van. S valami parfmillat is szllong. Kibontjuk csomagjainkat, s tadjuk nekik. A szemk ragyog, ltszik, hogy hesek. Aztn mindnyjan zavarba jvnk egy kicsit. Leer kzmozdulattal evst indtvnyoz. Erre ismt megelevenedik a trsasg. Az asszonyok tnyrokat, kseket hoznak, s nekiesnek az telnek. Minden fals mjas hurkt bmulva emelnek fl, miel tt megennk, s mi bszkn lnk ott. Elrasztanak beszdjkkel, nem sokat rtnk bel le, de halljuk, hogy bartsgos szavak. Taln nagyon fiatalnak is ltszunk. A karcs barna megsimogatja a hajamat, s azt mondja, amit minden francia asszony mindig mond: - La guerre. grand malheur. pauvres ga ons. Megfogom karjt, ajkamat tenyerbe nyomom. Ujjai tfogjk arcomat. ppen flttem van izgat szeme, b rnek enyhe barnasga s piros ajka. Szja olyan szavakat mond, amiket nem rtek. A szemt sem rtem egszen, tbbet mond, mint amennyit idejvet vrtunk. A hzban tbb szoba is van. tmen ben ltom Leert, amint kzzelfoghatan s hangosan bartkozik a sz kvel. Hiszen rt ehhez is. Hanem n. .. n belvesztem valami tvoli, halk s fktelen rzsbe, s rbzom magamat. Kvnsgaim klnsen keverednek ssze, vgybl s megsemmislsb l. Szdlk, nincs itt semmi, amibe mg meg lehetne kapaszkodni. Bakancsainkat az ajt el tt hagytuk, helyettk papucsokat adtak, s most nincs semmi, ami visszaidzhetn belm a katona biztonsgt s szemtelensgt: se puska, se derkszj, se kabt, se sapka. Belhullok a bizonytalanba, trtnjk, aminek trtnnie kell, mert mindennek ellenre mgiscsak flek egy kicsit. A karcs barna szemldke mozog, amikor gondolkozik; de mozdulatlan, amikor beszl. Nmelykor a hang nem is vlik egszen szv, elfullad vagy flig kiejtve szrnyal el flttem: szll nyl, stks. Mit tudtam n err l - mit tudok most? Ennek az idegen nyelvnek szavai, amikb l alig rtek valamit, lmos csndbe ringatnak, amelybe barnn, flig megvilgtva merl el a szoba, s csak a flm emelked arc eleven s vilgos.

Milyen sokrt arc, ha egy rval ezel tt mg idegen volt, s most olyan gyngdsgre hajlik, amely nem bel le szrmazik, hanem az jszakbl, a vilgbl meg a vrb l, ami mintha mind egytt sugrozna benne. A trbeli dolgokat megrintik s talaktjk ezek a sugarak, klnss vlnak, s szinte tiszteletet rzek vilgos b rm irnt, amikor resik a lmpa fnye, s a h vs, barna kz vgigsimtja. Mennyire msknt van itt minden, mint a legnysgi bordlyokban, ahov engedlynk van, s ahol hossz sorokban vrakozunk. Nem akarok rjuk gondolni, de akaratlanul is eszembe villannak, s megrmlk, mert ilyesmit l taln sohasem szabadulhat meg tbb az ember. De aztn rzem a karcs barnnak az ajkt, odatapadok hozz, behunyom szememet, s szeretnk elfelejteni mindent, hbort, borzalmat, komiszsgot, hogy ifjan s boldogan bredjek fel. a plaktra festett leny kpre gondolok, s egy pillanatig azt hiszem: attl fgg az letem, hogy t megnyerhetem-e. s mg jobban befurakodom az lel karok kz: htha csoda trtnik. Ks bb valahogy ismt sszetallkozunk mindnyjan. Leer nagyon eleven. Meleg bcst vesznk, s belebjunk bakancsunkba. Az jszaka leveg je leh ti forr testnket. A nyrfk risok gyannt merednek a sttsgbe s susognak. A hold fenn van az gen, s tkrz dik a csatorna vizben. Nem futunk, csak nagy lptekkel sietnk egyms mellett. - Ez megrt egy komiszkenyeret - mondja Leer. n nem tudtam rsznni magamat, hogy megszlaljak, mg csak jkedvem sincs. Ekkor lpteket hallok, s egy bokor mg bjunk. A lpsek kzelednek, kzvetlenl mellettnk haladnak el. Egy meztelen katont ltunk, bakancsban, ppen, ahogy mi vagyunk, hna alatt csomag, s galoppban vgtat el re. Tjaden. Mr el is t nt. Nevetnk. Holnap kromkodni fog. szrevtlenl jutunk el a szalmazskjainkhoz. Az irodba hvnak. A szzadparancsnok szabadsgjegyet s vasti jegyet ad, s j utat kvn. Megnzem, mennyi a szabadsgom. Tizenht nap, tizenngy a szabadsg, hrom az utazs. Keveslem s megkrdezem, nem kaphatnk-e t napot az utazsra. Bertinck rmutat a jegyre. Csak akkor ltom, hogy nem kerlk tstnt vissza a frontra. Szabadsgom leteltvel mg kurzusra kell jelentkeznem a pusztai tborban. A tbbiek irigyelnek. Kat j tancsokat ad: hogyan prbljak otthon meglapulni. - Ha gyes vagy, ott ragadhatsz. Tulajdonkppen jobb szerettem volna, ha csak egy ht mlva kell elutaznom, mert addig mg itt vagyunk, itt pedig j dolgom van. Termszetesen itatst kell rendeznem a kantinban. Mind rszegek vagyunk egy kicsit. Elszomorodom; hat htig maradok tvol, ez persze nagy szerencse, de mi lesz, amikor visszajvk? Haie s Kemmerich mr nincs. - vajon ki lesz a kvetkez ?

Iszunk, s egyms utn elnzegetem bajtrsaimat. Albert mellettem l s dohnyzik, jkedv . Mindig egytt voltunk; szemkzt kuksol Kat, lelg vllval, szles hvelykujjval, nyugodt hangjval; Mller, el rell fogval s ugat nevetsvel; az egrszem Tjaden; Leer, aki szakllt nveszt, s negyvenvesnek ltszik. Fejnk fltt s r fst lebeg. Mi is lenne a katonbl dohny nlkl? A kantin valsgos menedkhely, a sr tbb, mint ital, jele annak, hogy az ember veszlytelenl kinyjthatja a tagjait. Meg is tesszk, abban nincs hiny, hosszan kinyjtjuk a lbunkat, s kedlyesen kpkdnk mindenfel. Milyen klns mindez, amikor msnap elutazik az ember! jszaka mg egyszer tmegynk a csatorna msik partjra. Szinte flek megmondani a karcs barnnak, hogy elmegyek, s hogy mire visszatrek, bizonyra msutt lesznk; hogy teht nem ltjuk tbb egymst. De a karcs barna csak blogat, s szavaim hatsa nemigen ltszik rajta. Eleinte nem rtem ezt, de aztn megvilgosodik el ttem. Leernek mgiscsak igaza van: ha a frontra mentem volna, azt mondtk volna megint: pauvre gar~on, de a szabadsgolt katonrl nemigen akarnak tudni, az nem olyan rdekes. Eh, vigye az rdg a karcs barnt, zmmgsvel s fecsegsvel. Az ember csodkban hisz, aztn az egsz nem ms, mint - komiszkenyr. Msnap reggel, tetvetlents utn, a tbor vasthoz megyek. Albert s Kat elksr. Az llomson azt halljuk, hogy a vonat csak nhny ra mlva indul. Nekik vissza kell trni a szolglatba. Elbcszunk. - Minden jt, Kat. Minden jt, Albert. Elindulnak s visszaintegetnek. Alakjuk egyre kisebbedik. Minden lpsk, minden mozdulatuk belm vs dtt, messzir l rjuk ismernk. Aztn elt nnek. Lelk a borjmra s vrok. Hirtelen rjng trelmetlensg fog el - indulnk, minl el bb. Plyaudvaron heverek, sok leveses st el tt llok; sok fapadon kuporgok; de aztn odakinn nyomaszt, flelmes s ismer s lesz a tjk. Elsurran a sttl ablakok el tt. Falvak, ahol a szalmatet mint mlyen lehzott sapka borul a favzas hzakra; gabonafldek, amelyek gyngyhzknt csillognak a ferdn hull fnyben, gymlcsskertek, cs rk s vn hrsak. Az llomsok neve itt mr megremegteti a szvemet. A vonat prszkl, dobog, az ablaknl llok, s megkapaszkodom a keretben. Ezek a nevek fogjk krl az ifjsgomat. Sk rtek, fldek, tanyk; az gre rajzoldik egy magnyos fogat kpe az ton, amely prhuzamosan halad a lthatrral. Soromp el tt parasztok vrnak, lenyok integetnek, gyerekek jtszanak a tltsen, utak vezetnek a krnykre, sima utak, tzrsg nlkl. Este van, s ha a vonat nem zakatolna, kiltani szeretnk. A sksg szlesre trul, a messzesgben halvnykken kezdenek feltnedezni a hegyek krvonalai. Megis-

merem Dollenberg jellegzetes vonalt, azt a rovtks nyerget, amely hirtelen megszakad, ahol az erd vlasztvonala megsznik. Emgtt kell kvetkezni a vrosnak. De most kdsen mlik az aranypiros fny a vilgra, a vonat egyet kanyarodik, mg egyet - s valszn tlenl, homlyba burkoltan, stten llnak a nyrfk, messze, hossz sorban egyms mgtt, rnykbl, fnyb l s vgyakozsbl alkotva. A fld lassan elfordul velk egytt; a vonat megkerli ket, a kzk sz klnek, egyetlen tmbb vlnak, s egy pillanatra csak egyetlen ft ltok; aztn ismt kibjik a tbbi a legels mgl, s mg sokig rajzoldnak az gre, mg az els hzak el nem takarjk. Vasti tjr. Az ablaknl llok, nem tudok elmozdulni. A tbbiek a holmijukat szedegetik ssze a kiszlls el tt. n az tszelt utca nevt mondogatom magamban: Bremerstrasse... Bremerstrasse... Odalenn biciklistk, kocsik, emberek, szrke utca s szrke aluljr - gy megragad, mintha anym volna. Aztn megll a vonat, itt a plyaudvar, lrmval, kiltozsokkal, feliratokkal. Felkapom s magamra kapcsolom a borjmat, fogom a puskmat, s lebotorklok a lpcs n. A peronon krlnzek; senkit sem ismerek az itt srg -forg emberek kzl. Egy vrskeresztes n vr valami innivalval knl. Flrefordulok, nagyon is egygy en mosolyog rm, thatja fontossgnak tudata: nzztek, kvt adok egy katonnak! Bajtrsnak szlt, ppen ez kellett mg. Knn a plyaudvar el tt a foly zg az utca mellett, fehren tajtkzik el a malomrok zsilipjei kzl. Ott ll mellette a ngyszgletes, vn rtorony, el tte a nagy, tarka hrsfa, mgtte az este. Gyakran ldgltnk itt - milyen rgen volt, istenem! A malomrok hdjn mentnk t, s beszvtuk az porodott vz h vs, rothadt illatt; flje hajoltunk a zsilipen innen hmplyg nyugodt vznek, ahol zld ksznvnyek s algk lgnak a hd pillrein; a zsilip tls oldaln pedig meleg napokon lveztk a flfreccsen tajtkot, s fecsegtnk a tanrainkrl. tmegyek a hdon, nzegetek jobbra-balra; a vz mg mindig tele algval, s mg mindig ragyog vben lvell lefel; a toronypletben a vasalasszonyok most is, mint akkor, csupasz karral llnak a fehrnem el tt, s a vasalk forrsga kirad a nyitott ablakokon. Kutyk szaladglnak a keskeny utcn, a hzak kapujban emberek llnak, s utnam nznek, amint piszkosan, megterhelve elmegyek el ttk. Ebben a cukrszdban fagylaltot ettnk, s a cigarettzst gyakoroltuk. Ebben az utcban, amely elsiklik mellettem, ismerek minden hzat: a f szerzletet, a drogrit, a pkm helyt. Aztn ott llok a kopott kilincs , barna kapu el tt, s a kezem elnehezedik. Kinyitom a kaput: furcsa h vssg fogad, s bizonytalann teszi a szememet.

Bakancsom alatt megcsikordul a lpcs . Odafnn ajt nyikorog, valaki a korlt fl hajol. A konyhaajtt nyitottk ki, ppen krumplifnkot stnek, rzik a szaga a hzban; hiszen ma szombat van, s bizonyosan a n vrem az, aki a rcson thajolva lenz. Egy pillanatra elszgyellem magam, s lestm a fejemet, aztn lekapom a sisakot s flnzek. Igen, a legid sebb n vrem. -Paul - kiltja -, Paul...! Blintok, a borjm a lpcs korltnak csapdik, a puskm olyan nehz. Felrnt egy ajtt, s bekiltja: - Mama, mama, megjtt Paul! Nem tudok tovbb menni. - Mama, mama, megjtt Paul! A falnak tmaszkodom, s megmarkolom sisakomat s puskmat. Beljk kapaszkodom, amilyen er sen csak lehet, de egyetlen lpst sem tudok tenni tbb, a lpcs kdbe vsz szemem el tt, a puska agyval megtm a lbamat, fogamat haragosan szortom ssze, de nem brok azzal a szval, amit a n vrem kiltott, hibaval minden, er szakkal knzom magamat, hogy nevessek s beszljek, de egy szt sem tudok kinygni, ott llok ht a lpcs n, szerencstlenl, gymoltalanul, szrny grcsben, s nem akarok srni, s a knnyek csak gy prgnek vgig az arcomon. A n vrem visszajn s megkrdezi: - Mi bajod ht? Erre sszeszedem magam, s felbotorklok az el szobba. Puskmat egy sarokba tmasztom, borjmat a fal mell, a sisakot rteszem. Le kell vetni a derkszjat is, a rajta lev holmival. Aztn dhsen mondom: - Adj mr vgre egy zsebkend t! Ad egyet a szekrnyb l, s letrlm az arcomat. Fejem fltt a falon vegszekrny, azokkal a tarka lepkkkel, amiket rgebben gy jtttem. Most anym hangjt hallom. A hlszobbl jn. - gyban van? - krdem a n vremt l. - Beteg - feleli. Bemegyek hozz, kezet nyjtok neki, s mondom oly nyugodtan, ahogy csak t lem telik: - Itt vagyok, mama. Csndesen fekszik a flhomlyban. Aztn aggdva krdi, s rzem, amint a pillantsa vgigtapogat: - Megsebesltl? - Nem, szabadsgon vagyok. Anym igen spadt. Flek vilgot gyjtani. -No lm, itt fekszem s srok - mondja -, ahelyett, hogy rlnk. - Beteg vagy, mama? - krdezem. - Ma flkelek majd egy kicsit - mondja, s a n vremhez fordul, aki knytelen minduntalan kiugrani a konyhba, hogy el ne gesse az telt: - Nyisd fel azt az fonys veget is, hiszen azt szereted, ugye? - krdez engem.

- Igen, mama, azt mr rgen nem ettem. - Mintha sejtettk volna, hogy jssz - nevet a n vrem -, ppen a kedves teledet stttem, krumplifnkot, s most mg fonya is lesz hozz. - Hiszen szombat is van - felelem n. - lj le ide hozzm - mondja az anym. Rm nz. Keze fehr, beteges, vkony az enymhez kpest. Alig nhny szt beszlnk, s hls vagyok neki, amirt nem krdez semmit. Mit is mondhatnk: hiszen megtrtnt minden, ami lehetsges volt. psgben megsztam, s most itt lk mellette. A konyhban pedig ott a n vrem, kszti a vacsort, s nekel hozz. - des fiam - mondja halkan az anym. Sohasem voltunk nagyon gyngdek egymshoz, hiszen nem szoks ez szegny embereknl, akiknek sok a dolguk meg a gondjuk. Nem is rtenek hozz, nem szvesen er stgetik azt, amit amgy is tudnak. Ha anym azt mondja nekem: "des fiam" - az ppen annyi, mintha msvalaki, isten tudja, mit mondana. Bizonyosan tudom, hogy ez az fonys veg az els , amelyet hnapok ta kibontanak, s hogy nekem tartogatta, ppen gy, mint azt a kiss rgi kekszet, amivel most megknl. Valami kedvez alkalommal kaphatott egy keveset, s azt tstnt eltette nekem. Ott lk az gya mellett, s az ablakon t barnn s aranyosan csillognak a szemkzti kocsmakert gesztenyefi. Lassan llegzem, s azt mondom magamban: "Itthon vagy, itthon vagy!" De elfogdottsgom sehogy sem akar flengedni, mg mindig nem tudom beletallni magamat mindebbe. Itt van az anym. Itt a n vrem. Itt a lepks szekrnyem. Itt a mahagni zongora - de n magam nem vagyok mg egszen itt. Egy ftyol s egy lps van kzttnk. Flllok ht, odaviszem borjmat az gyhoz, s el szedem, amit magammal hoztam: egy egsz eidami sajtot, amit Kat szerzett nekem, kt komiszkenyeret, hromnegyed font vajat, kt mjashurka-konzervet, egy font zsrt s egy zacsk rizst. - Ennek bizonyosan hasznt veszitek. Blintanak. - Itt, ugye, rosszul lltok lelem dolgban? - rdekl dm. - Ht bizony nem nagy a b sg. Ti odaknn eleget kaptok? Mosolygok s rmutatok a magammal hozott holmira. - Ennyit bizony nem mindig, de azrt csak megvagyunk valahogy. Erna elviszi az lelmiszereket. Anym hirtelen hevesen megragadja a kezemet, s akadozva krdi: - Nagyon rossz volt odaknn, Paul? Mit feleljek erre, anym? Nem fogod megrteni, nem fogod fel soha. Nem is kell, hogy megrtsd. Hogy rossz volt-e, azt krdezed, Te, anym? Megrzom a fejem, s ezt mondom: -Nem, mama, nem is olyan rossz. Sokan vagyunk egytt, gy knnyebb elviselni.

- Igen, de nemrg itt jrt Heinrich Bredemeyer, s azt beszlte, hogy most borzaszt odaknn, azzal a gzzal meg minden egybbel. Anym mondja ezt! Azt mondja: azzal a gzzal meg minden egybbel. Nem tudja, mit beszl, csak flt .engem. Elmondjam neki, hogy egyszer hrom ellensges rkot talltunk, ahol mind megmerevedve lltak az emberek, mintha a guta ttte volna meg ket? A mellvdeken, a fedezkekben, ahol ppen voltak, ott lltak vagy hevertek, elkklt arccal, halva. - , mama, amit gy sszevissza beszlnek! - felelem. - Az a Bredemeyer csak gy beszl a vilgba. Hiszen ltod, p vagyok s meghztam. Anym reszket aggodalma visszaadja a nyugalmamat. Most mr tudok jrnikelni, beszlni, felelni, s nem flek, hogy hirtelen a falhoz kell tmaszkodnom, mert a vilg puha lesz krlttem, mint a gumi, s az ereim olyan revesek, mint a tapl. Anym fl akar kelni, addig kimegyek a konyhba a n vremhez. -Mi baja van? - krdezem. Vllat von: - Mr hnapok ta fekszik, de nem engedte, hogy megrjuk neked. Tbb orvos is jrt nla. Az egyik azt mondta, hogy valszn leg ismt a rk... A kerleti parancsnoksghoz megyek jelentkezni. Lassan jrok az utcn. Itt-ott megszlt valaki. Senkivel sem llok meg sokig, mert nem akarok sokat beszlni. A kaszrnybl visszajvet er s hang szlt meg. Elgondolkozva fordulok vissza, s egy rnaggyal llok szemkzt. Rm ripakodik: - Nem tud szalutlni? - Bocsnat, rnagy r - mondom zavartan -, nem lttam. Mg hangosabbra fogja a szt: - Ht mg rtelmesen beszlni sem tud? Szeretnk a kpbe vgni, de uralkodom magamon, klnben oda a szabadsgom. sszecsapom a bokmat, s azt mondom: - Nem lttam az rnagy urat. - Ht akkor tessk vigyzni! - vlti. - Hogy hvjk? Jelentkezem. Vrs, kvr brzata mg mindig fldlt. - Csapatteste? El rsszer en jelentem. Mg mindig nem elg neki. - Hol fekszenek? De nekem most mr elg, s azt mondom: - Langemark s Birschoot kzt. - Micsoda? - krdi, kiss meghkkenve.

Megmagyarzom neki, hogy egy rja jttem szabadsgra, s magamban azt gondolom, hogy most mr csak leszll a magas lrl. De tvedek. Ellenkez leg, mg jobban megvadul: - Szval szeretn itt is bevezetni a frontszoksokat? Olyan nincs! Itt, hl istennek, rend van! S azt veznyli: - Hsz lpst vissza. Indulj! Bennem tompn forr a dh. De nem tehetek ellene semmit: Azonnal lefogathat, ha gy tetszik neki. Szval visszamegyek, el rejvk, s hatmternyi tvolsgrl merev szalutlsba rndulok, amit csak akkor hagyok abba, amikor mr hat mterrel elhagytam. Ismt odahv maghoz, s most bartsgosan tudtomra adja, hogy ez egyszer mg megkegyelmez. Feszes vigyzzllsban megksznm. - Indulj! - veznyli. sszecsapom a sarkamat, htraarcot csinlok s elmegyek. Ez az eset elrontotta az estmet. Igyekszem hazakerlni. S otthon sarokba hajtom az egyenruht. Ezt amgy is terveztem. Aztn el szedem a szekrnyb l a civil ruhmat, s flveszem. Egszen elszoktam mr t le. Az ltny meglehet sen rvid s sz k. N ttem a katonasgnl. Sehogy se boldogulok a gallrral meg a nyakkend vel. Vgl is a n vrem kti meg. Milyen knny egy ilyen ruha, az ember gy rzi, mintha alsnadrgban s ingben volna. Megnzem magamat a tkrben. Klns ltvny. Napbarntotta, kiss hosszra nylt konfirml dik nz rm csodlkozva. Anym rl, hogy civil ruht viselek; gy kzelebb rez maghoz. De apm jobban szeretn, ha egyenruht hznk fel, gy szeretne velem elmenni az ismer skhz. n azonban nem vagyok hajland. J dolog csndesen lni valahol, pldul a szemkzti kocsmakertben, a gesztenyefk alatt. A levelek az asztalra meg a fldre hullanak. Nem sok levl. A legels k. El ttem egy pohr sr. Az ivst megtanulja az ember a katonasgnl. Csak a felt ittam ki, teht vr mg nhny h vs korty, s rendelhetek msodikat, harmadikat, ha akarok. Nincs sorakozs, s nincs perg t z. A kocsmros gyerekei kugliznak, s a kutya lembe hajtja fejt. Kk az g, s a gesztenyefk lombjai kzt keresztlltszik a Margit-templom zld tornya. J ez gy, s n szeretem. De az emberekkel nem boldogulok. Az egyetlen, aki nem krdez skdik, az anym. Mr apmmal msknt ll a dolog. Szeretn, ha beszlnk valamit a harctrr l. Olyan kvnsgai vannak, amiket meghatnak s ostobnak tallok. Vele mr nem vagyunk a rgi viszonyban. Legszvesebben folyton-folyvst hallana valamit. Felfogom, hogy nem tudja, mennyire nem lehet az ilyesmit elbeszlni, s szvesen teljestenm a kvnsgt; de veszedelmes

szavakba foglalni ezeket a dolgokat, flek, hogy akkor risira n nek, s nem tudok uralkodni tbb rajtuk. Hov lennnk; ha egszen vilgoss vlnk el ttnk mindaz, ami odakint trtnik? gy ht csak berem azzal, hogy nhny vidm histrit mondok el neki. azonban azt krdi, hogy vettem-e rszt kzelharcban. Azt mondom: nem, s flllok, hogy kimenjek. De ez nem segt. Amikor mr az utcn nhnyszor megijedtem, mert a villamos csikorgsa hasonlt a kzeled grnt vltshez, valaki a vllamra csap. A nmettanrom, aki elraszt a szoksos krdsekkel: - No, hogy vagyunk odakint? Rettent , rettent , ugye? Persze, persze, borzaszt, de ht ki kell tartani. s vgre is odakint j elltsuk van, amint hallom. J sznben van, Paul. Megersdtt. Itt persze rosszabbul llunk, igen, termszetesen, hiszen magtl rtet dik, hogy a legjobb mindig a katoninknak kell! Magval cipel a trzsasztalhoz. Nagyszer en fogadnak. Egy igazgat a kezt nyjtja nekem, s azt mondja: - gy, a frontrl jn? Ht milyen ott a szellem? Kit n , kit n ! n kijelentem, hogy mindenki nagyon szeretne hazajnni. Hangosan felkacag: - Meghiszem azt! Csakhogy el bb el kell agyabugylni a francikat. Dohnyzik? Itt van, gyjtson r. F r, hozzon egy pohr srt is a mi ifj harcosunknak. Sajnos, elfogadtam a szivart, s gy knytelen vagyok itt maradni. Mindenki csak gy cspg a jakarattl. Erre nem lehet panasz. Mgis bosszs vagyok, s olyan gyorsan szvom a szivart, ahogy csak lehet. Hogy mgis tegyek valamit, egy hajtsra megiszom a pohr srt. Tstnt msodikat rendelnek: tudjk az emberek, mivel tartoznak egy katonnak. Arrl vitatkoznak, hogy mit kell annektlnunk. Az arany ralncos igazgat akar legtbbet: egsz Belgiumot, Franciaorszg sznterleteit s nagy darabot Oroszorszgbl. Pontosan megokolja, mirt van szksgnk minderre, s hajthatatlanul vitatkozik, amg csak a tbbiek nem engednek. Aztn magyarzni kezdi: hol kell Franciaorszgban az ttrst megkezdeni, s kzben hozzm fordul: - Csak mozduljatok mr egy kicsit elre azzal az rks llharccal. Dobjtok ki azokat a frtereket, akkor meg lesz a bke. Azt felelem, hogy a mi vlemnynk szerint az ttrs lehetetlen. Azoknak odat tlsgosan sok a tartalkjuk. Klnben is ms dolog a hbor, mint idehaza kpzelik. Flnyesen leint, s bebizonytja, hogy nem rtek ehhez. - Persze, az egyes ember - mondja -, csakhogy az sszessgen fordul meg minden. Azt pedig maga nem tlheti meg gy. Csak a maga kis szakaszt ltja, s ezrt nincs semmi ttekintse. Megteszi a ktelessgt, kockztatja az lett. Ez vgtelenl tiszteletre mlt dolog - mindnyjan megrdemelnk a vaskeresztet -,

de mindenekeltt Flandriban kell ttrni az ellensges frontot, s aztn fellr l felgngylteni. Szuszog s trlgeti a szakllt. - Teljesen fel kell gngylteni, fellr l lefel. Aztn neki Prizsnak. Szeretnm tudni, hogyan kpzeli ezt. S magamba dntm a harmadik pohr srt. Tstnt jat hozat. Hanem n flllok. Zsebembe dug mg nhny szivart; s bartsgos vllveregetssel bocst el. - Minden jt! Remlem, hamarosan valami rendes dolgot hallunk rlatok. Msknt kpzeltem el a szabadsgot. Egy vvel ezel tt msknt is volt. Nyilvn n vltoztam meg id kzben. Egsz szakadk van a mai s az akkori id k kzt. Akkor mg nem ismertem a hbort. Nyugodtabb szakaszokban fekdtnk. Ma szreveszem, hogy ntudatlanul br, de jobban sztmorzsoldtam. Itt nem ismerem ki tbb magamat. Idegen vilg ez nekem. Egyik krdez skdik, a msik nem, s megltszik rajta, hogy bszke erre; s t nmelyik megrt brzattal mondja, hogy err l nem is lehet beszlni. Aztn nagyra van ezzel a mondsval. Legszvesebben egyedl vagyok. Akkor nem zavar senki. Mert valamennyi rkk ugyanarra tr vissza, hogy jl vagy rosszul folynak a dolgok, egyik gy vlekedik, msik amgy, s aztn valamennyi gyorsan ttr a maga lett jelent dolgokra. Rgebben bizonyra ppen gy ltem, de most mr nem tudok hozzjuk kapcsoldni. Tlsgosan sokat beszlnek. Vannak gondjaik, cljaik, kvnsgaik, amiket nem tudok gy elfogadni, mint k. Sokszor ott lk valamelyikkel a kis kocsmakertben, s prblom megmagyarzni neki, hogy ilyen nyugodtan lni: mindennl tbbet r! Persze megrtik ezt, elismerik, maguk is gy vlekednek, de csak szavakkal, szavakkal, hiszen ez az ppen! trzik, de mindig csak flig, a msik njk ms dolgokkal foglalkozik, mert mr gy vannak kettosztva. Egyik sem rzi t egsz letvel. Magam sem tudom igazn megmondani, amit gondolok. Ha gy ltom ket szobjukban, irodjukban, hivatalos munkjukban, az ellenllhatatlanul vonz; n is szeretnk mindebben benne lenni, s megfeledkezni a hborrl; de ugyanakkor valami visszatasztt is rzek az egszben. Oly sz k dolog ez, hogy is tlthet ki egy egsz letet, szt kellene rombolni, hogy is lehet gy minden, mikzben odakint most szilnkok svltenek el a tlcsrek fltt, vilgtgolyk szllnak a magasba, sebeslteket hoznak htra storlapokon, s a bajtrsak az rkokban hzdnak meg! Ezek itt ms emberek, ezeket n nem rtem meg igazn, irigylem s megvetem ket! Katra, Albertre s Tjadenre kell gondolnom: vajon mit csinlnak? Taln a kantinban lnek vagy sznak nemsokra ismt el re kell mennik. Szobmban az asztal mgtt egy barna b rdvny van. Letelepszem r. A falakon sok kp rajzszggel meger stve, rgebben folyiratokbl vagdaltam ki. Kztk kpeslapok s rajzok is, amik megtetszettek nekem. A sarokban kis vasklyha. A szemkzti fal mentn ll a knyvespolcom.

Ebben a szobban ltem, miel tt katona lettem. A knyveket egyenknt vsroltam abbl a pnzb l, amit raadssal kerestem. Sokat antikvriusnl, pldul az sszes klasszikusokat. Ktetje egy mrka hsz pfennigbe kerlt, kemny, kk vszonktsben. Teljes kiadsokat vettem, mert alapos fi voltam, nem bztam meg a vlogatott m vek kiadiban, hogy csakugyan a legjobbat vlogattk ki. Ezrt csak sszes m veket vsroltam. El is olvastam becsletes buzgalommal, de a legtbb nem tetszett igazn. Annl jobb vlemnyem volt a tbbi knyvr l, a modernekr l, amelyek sokkal drgbbak is voltak. Nhnyat nem is egszen tisztessges ton szereztem: klcsnkrtem s nem adtam vissza, mert nem tudtam megvlni t le. Az llvny egyik polca tanknyvekkel van tele. Nem tlsgosan kmltem ket, nagyon elnyztam, lapokat tptem ki bel lk, elgondolhat, hogy milyen clokra. Lent pedig becsomagolt fzetek, paprok, levelek, rajzok s vzlatok. Megprblom belekpzelni magamat az akkori id be. Hiszen itt van mg a szobban. Megrzem tstnt: a falak meg riztk. Kezem ott pihen a dvny karjn, most knyelembe helyezkedem, felhzom a lbamat is, kedlyesen ldglek a sarokban, a dvny karjai kzt. A kis ablak nyitva, az utca meghitt kpt mutatja, a vgn kiemelked templomtoronnyal. Az asztalon nhny szl virg. Tollszrak, ceruzk, egy kagyl mint levlnehezk, tintatart - itt nem vltozott semmi. Ilyen lesz minden akkor is, ha szerencsm lesz, ha vge a hbornak, s rkre hazajvk. ppen gy fogok itt lni, gy nzem a szobmat s vrok. Izgatott vagyok, de szeretnm, ha nem lennk az, hiszen ez nem az igazi rzs. Azt a csndes elragadtatst, azt a heves, nvvel nem nevezhet vgyakozst szeretnm jra rezni, amit rgen reztem, ha a knyveim el lptem. Ragadjon meg jra a kvnsgok szele, amely a knyvek tarka fedelb l szllott fel, olvassza meg azt a slyos, halott lomtmbt, amely valahol bennem van, s bressze fel bennem jra a jvend trelmetlen vrst, a vilgnak szrnyal lvezst - hozza vissza ifjsgom elvesztett kszsgt. lk s vrok. Eszembe jut, hogy el kell mennem Kemmerich anyjhoz; megltogathatnm Mittelstaedtet is, a kaszrnyban kell lennie. Kinzek az ablakon. A napos utca kpe mgtt, ftyolszer en, elmosdottan, flmerl egy domblncolat, s tvltozik egy vilgos szi napp, amikor a t z mellett lk, s Kattal meg Alberttel hjban slt krumplit eszem. De erre nem akarok gondolni, kitrlm agyambl a kpet. Beszljen a szoba. Karoljon t, hordozzon. rezni akarom, hogy ide tartozom. Hallgatzni akarok, hogy tudjam, ha ismt a frontra megyek: a hbor elmerl s megfullad, ha elrasztja a hazatrs hullma. Elmlik. Nem marcangol szt bennnket. Nincs ms hatalma rajtunk; csak a kls hatalom! A knyvek gerince sorban ll egyms mellett. Ismerem mg valamennyit, s emlkszem, hogyan szedtem rendbe. Knyrgk nekik a szememmel: beszljetek

hozzm; fogadjatok magatokba - fogadj magadba, te egykori let, te gondtalan, szp let -, fogadj ismt magadba. Vrok, vrok! Kpek vonulnak el el ttem, nem ragadnak meg. Csak rnyak s emlkezsek. Semmi - semmi. Nyugtalansgom egyre n . Hirtelen az idegensg flelmes rzse tmad fel bennem. Nem tudok visszatallni. Ki vagyok zrva; akrmennyit knyrgk, akrhogy er lkdm, semmi sem mozdul. rzketlenl s szomoran lk itt, mint a hallratlt, s a mlt elfordul t lem. Ugyanakkor flelmet is rzek: flek, hogy nagyon is felidzem, mert nem tudom, mi trtnhetik akkor. Katona vagyok, katonsan kell viselkednem! Fradtan llok fel, s kinzek az ablakon. Aztn el veszek egy knyvet, lapozgatok benne, hogy olvassak, de flreteszem, msikat veszek kezembe. Alhzott sorok vannak benne. Keresek, lapozgatok, j knyveket szedek el . Mr egsz halom hever mellettem. Egyebek is kerlnek hozz, mg siet sebben, lapok, fzetek, levelek. Nmn llok el ttk, mint valami trvnyszk el tt. Gyvn. Szavak... szavak... szavak... nem rnek el engem. A knyveket lassan visszateszem ismt az res helyekre. Vge! Csndesen kimegyek a szobbl. Mg nem adom fl a harcot. A szobmba nem lpek ugyan tbb, de azzal vigasztaldom, hogy nhny nap mg nem jelenti okvetlenl a vget. Esztend kig rrek mg - azutn, ks bb... Egyel re elmegyek Mittelstaedthez a kaszrnyba. Ott lk a szobjban, ezt a leveg t nem szeretem, de megszoktam. Mittelstaedt olyan jsgot tartogat nekem, amely tstnt felvillanyoz. Elmondja, hogy Kantoreket besoroztk mint npflkel t. - Kpzeld csak - mondja, s nhny j szivart hz el -, a krhzbl idejvk, s mindjrt belbotlok. Nyjtja felm a mancst, s azt vakogja: "Nini, Mittelstaedt, ht hogy van?" Nagy szemeket meresztek r, s azt felelem: "Kantorek npflkel , a szolglat - szolglat, azt magnak kne legjobban tudni. Haptkba lljon, ha fljebbvaljval beszl!" Lttad volna az arct! Olyan volt, mint az ecetes uborka s a dgltt grnt keverke. Nagy habozva megprblta mg egyszer trfra fogni a dolgot. Akkor egy kicsit lesebben reccsentettem r. Most a leger sebb fegyvert szedte el , s bizalmasan krdezte: "Kieszkzljem magnak a hadirettsgit?" Persze rted: emlkeztetni akart! Erre elfogott a dh, s n is emlkeztetni kezdtem: "Kantorek npflkel , maga kt vvel ezel tt elsznokolt bennnket a kerleti parancsnoksghoz, kztnk Joseph Behmet is, aki tulajdonkppen nem akart menni. Hrom hnappal azel tt esett el, hogy besoroztk volna.

Maga nlkl vrt volna addig. Most pedig indulj! Majd beszlnk mg egymssal." Nem kerlt nagy fradsgomba, hogy egy szzadba osszanak vele. El szr is magammal vittem a raktrba, s csinos flszerelsr l gondoskodtam szmra. Mindjrt megltod. Kimegynk az udvarra. A szzad el lpett. Mittelstaedt vigyzzba lltja ket, s szemlt tart. Ekkor megpillantom Kantoreket, s alig tudom visszafojtani a nevetst. Hossz, kifakult kk kabtot visel. Htn s ujjain nagy, stt foltok. A kabt valami ris lehetett, annl kurtbb a kopott, fekete nadrg. Fl lbikrjt csupaszon hagyja. Bakancsa viszont tlsgosan b . K kemny, srgi jszg, hegye flhajlik, s mg oldalvst kell bef zni. Kiegyenltskppen a sapkja ismt tlsgosan kicsi, hihetetlenl piszkos, nyomorsgos vacak. Az egsz ltvny sznalomra mlt. Mittelstaedt megll el tte: - Kantorek npflkel , hogy vannak kipucolva a gombjai? Maga, gy ltszik, sohasem tanulja meg ezt? Elgtelen, Kantorek, elgtelen... Magamban ordtok a gynyr sgt l. ppen gy szidta Kantorek az iskolban Mittelstaedtet, ugyanezzel a hanghordozssal: "Elgtelen, Mittelstaedt, elgtelen" Mittelstaedt tovbb gncsoskodik: - Nzze meg Boettchert, az rendes ember, rla pldt vehetne! Alig hiszek a szememnek. Hiszen Boettcher is itt van, Boettcher, az iskolnk kapusa. s ez a pldakp! Kantorek olyan pillantst vet rm, mintha meg akarna enni. n azonban rtatlanul az arcba vigyorgok, mintha nem is ismernm. Milyen buta kpe van ebben a vacak sapkban, ebben az egyenruhban! s ilyen ember miatt drukkoltunk mi, amikor a katedrn trnolt, s a ceruzjval flnyrsalta az embert a rendhagy francia igk miatt, amikkel aztn semmit sem rtnk Franciaorszgban. Kt ve sincs mg ennek - s most itt llok. Kantorek npflkel , egyszerre megfosztva minden varzstl, grbe trddel, fazkfl karral, rossz sipkban, nevetsges testtartssal, lehetetlen egy katona! Nem tudom tbb sszehangolni azzal a katedrn l , fenyeget kppel, s igazn kvncsi vagyok, mit csinlnk, ha ez az eleven nyomorsg t lem, a rgi katontl, ismt meg mern krdezni: -Baumer, mondja meg, hogy van az imparfait-ja azsszes... Mittelstaedt egyel re rajvonalgyakorlatokat vgeztet. Kantoreket jakaratan megteszi csoportvezet nek. Ennek is megvan a maga klns rtelme. Rajvonalban val el nyomulsnl tudniillik a vezet nek mindig hsz lpssel a maga csoportja el tt kell jrni; ha teht azt veznylik: htra arc, indulj! - akkor a rajvonal csak megfordul, ellenben a csoportvezet egyszerre hszlpsnyire a vonal mg kerl, knytelen el revgtatni, hogy ismt hsz lpssel megel zze a csoportjt. Ez sszesen

negyven lps. De alighogy megrkezett, egyszer en ismt htra arc, induljt parancsolnak, s neki megint negyven lpst kell a msik irnyba rohanni. gy aztn a csoport mindssze kedlyesen megfordul, mg a csoportvezet gy szguld ide-oda, mint a karika a fggny rdjn. Az egsz pedig Himmelstoss szmos kiprblt receptje kz tartozik. Kantorek nem is vrhat egyebet Mittelstaedtt l, mert egyszer osztlyt ismteltetett vele. Mittelstaedt pedig szamr volna, ha nem lne ezzel a j alkalommal, miel tt ismt a harctrre kerl. Az ember taln valamivel knynyebben hal meg, ha a katonasg egyszer ilyen lehet sgeket adott a kezbe. Kantorek egyel re ide-oda ugrl, mint a felriasztott vaddiszn. Egy id mlva Mittelstaedt abbahagyatja ezt a gyakorlatot, s most megkezd dik a fldn kszs fontos gyakorlsa. Trdre s knykre tmaszkodva, puskjt el rsszer en tartva, kzvetlenl el ttnk nyomul el re a fldn Kantorek pomps alakja. Szuszog, mint a g zgp, s a szuszogsa des zene flnknek. Mittelstaedt azzal igyekszik lelket nteni bel, hogy Kantorek tanr r mondsaibl szrmaz idzetekkel vigasztalja Kantorek npflkel t. - Kantorek npflkel , mi abban a szerencsben rszesltnk, hogy nagy id kben lhetnk, ktelessgnk, hogy mindnyjan sszeszedjk magunkat, s killjuk azt is, ami keserves. Kantorek kikp egy piszkos fadarabot, ami a foga kz kerlt, s izzad, mint a l. Mittelstaedt lehajol, s lelkesen magyarzza neki: - s cseklysgek miatt sohasem szabad a nagy lmnyr l megfeledkezni, Kantorek npflkel ! Csodlkozom, hogy Kantorek nem pukkad szt, klnsen, mert most tornara kvetkezik, s itt Mittelstaedt nagyszer en utnozza t, megragadja a nadrgja lept a nyjtn val hzdzkods kzben, hogy llt feszesen a rd fl emelhesse, s ekzben csak gy cspg bel le a blcs beszd. ppen gy cselekedett vele egykor Kantorek. Aztn kiosztjk a tovbbi szolglatot. - Kantorek s Boettcher elmennek komiszkenyrrt! Vigyk magukkal a kzikocsit. Nhny pillanattal ks bb a kt ember megindul a kzikocsival. Kantorek dhngve szegi le a fejt. A kapus bszke, mert knny a szolglata. A kenyrgyr a vros msik vgn van. Szval odavissza keresztl kell mennik az egsz vroson. - Ezt mr nhny napja csinljk - vigyorog Mittelstaedt. - Vannak, akik mr lesik, hogy meglthassk ket. - Nagyszer - mondom -, de ht nem tett mg panaszt? - Megprblta! A parancsnokunk hallra kacagta magt, amikor meghallotta a histrit. Ki nem llhatja az iskolamestereket. Klnben a lnyval is jba vagyok. - El fogja rontani a vizsgdat.

- Ftylk r - mondja nyugodtan Mittelstaedt. - A panasza egybknt is hibaval volt, mert be tudtam bizonytani, hogy tbbnyire knny szolglata van. - Nem tudnl egyszer gy istenigazban kibabrlni vele? - krdezem. - Ahhoz tlsgosan butnak tartom - feleli Mittelstaedt, fensgesen s nagylelk en. Mi a szabadsgon tlttt id ? Valami ingadozs, ami utlag sokkal nehezebb tesz mindent. Mr most belkeveredik a bcs fjdalma. Anym sztlanul nz rm; tudom, hogy szmllja a napokat - minden reggel szomor. jra elmlt egy nap. A borjmat elrakta, nem akarja, hogy a vlsra emlkeztesse. Gyorsan replnek az rk, ha egyedl morfondroz az ember. Kiszaktom magamat gondolataim kzl, s elksrem a n vremet. A mszrszkbe megy nhny font csontrt. Nagy kedvezmny, s mr reggel sorba llnak az emberek, hogy kivrjk. Sokan eljulnak. Nincs szerencsnk. Amikor mr flvltva hrom ra hosszat vrakoztunk, felbomlik a sor. A csont kifogyott. J, hogy n itt is kapom az elltsomat. Hazaviszek bel le az anymnak, s gy mindnyjan valamivel tpllbb telhez jutunk. Egyre nehezebb vlnak a napok, egyre szomorbb az anym szeme. Mg ngy nap. El kell mennem Kemmerich anyjhoz. Ezt nem lehet lerni. Ezt a remeg , zokog asszonyt, aki megrz s rm kilt: Minek lsz te, ha meghalt! - elraszt knnyeivel, s azt kiltja: - Mirt is van gyerek a vilgon, hogyha. - aztn leroskad egy szkbe, s sr: - Lttad? Lttad mg? Hogyan halt meg? Azt mondom neki, hogy szvbe kapott golyt, s azonnal meghalt. Rm nz, ktelkedik: - Hazudsz. n jobban tudom. reztem, hogy milyen nehezen halt meg. Hallottam a hangjt, reztem jszaka a rettegst, mondd meg az igazat, tudni akarom, tudnom kell. - Nem - mondom -, ott voltam mellette. Tstnt meghalt. Halkan knyrg: - Mondd meg nekem. Meg kell hogy mondd. Tudom, vigasztalni akarsz, de ht nem rted, hogy kegyetlenebbl megknzol, mintha megmondand az igazat? Nem tudom elviselni a bizonytalansgot, mondd meg, hogyan volt, ha mgolyan szrny is. Akkor is jobb, mint az, amit msklnben gondolok. Nem mondom el n azt soha, mg ha felaprtanak se. Rszvttel vagyok irnta, de kiss ostobnak is tallom. Nyugodjk meg, hiszen Kemmerich nem tmad fl, akr tudja, akr nem, hogyan halt meg. Ha az ember annyi halottat ltott, nem tudja mr egszen megrteni, hogy lehet ennyi fjdalmat rezni egyetlen halott miatt. Kiss trelmetlenl mondom ht: - Tstnt meghalt. Nem is rezte. Az arca egszen nyugodt volt. Az asszony hallgat. Aztn lassan krdezi:

- Megeskszl erre? - Meg. - Mindenre, ami szent neked? , istenem, mi szent nekem? Hiszen az ilyesmi gyorsan vltozik nlunk. - Igen, tstnt meghalt. - Ne gyere vissza, ha nem igaz! - Ne jjjek vissza, ha tstnt meg nem halt. Isten tudja, mi mindent nem vllalnk mg. De gy ltszik, vgre hisz nekem. Sokig sr s nyg. El kell mondanom, hogy trtnt a dolog, s kitallok egy trtnetet, amelyben most mr majdnem magam is hiszek. Amikor elmegyek, megcskol s megajndkoz a fia kpvel. Regruta egyenruhjban egy kerek asztalra tmaszkodik, amelynek hntatlan nyrfagbl vannak a lbai. Mgtte kulisszaknt festett erd . Az asztalon srskancs. Utols estm otthon. Mind hallgatagok vagyunk. Korn lefekszem, megragadom a prnimat, magamhoz szortom, beljk temetem a fejemet. Ki tudja, alszom-e mg valaha ilyen tollas gyban! Anym ks jszaka bejn a szobmba. Azt hiszi, alszom, s n gy is teszek, mintha aludnk. Beszlni, egytt virrasztani tlsgosan nehz. Ott l szinte reggelig, br fjdalmai vannak, s nha sszegrnyed. Vgre nem brom mr tovbb, s gy teszek, mintha flbrednk. - Eredj aludni, mama, megh lsz itt. - Mg eleget alhatom ks bb - feleli. Fellk az gyban. - Hiszen nem kerlk mindjrt a harctrre, mama. El bb mg ngy htre a barakktborba megyek. Onnan taln haza is jhetek egy vasrnap. Hallgat. Aztn csndesen krdezi: - Nagyon flsz? - Nem, mama. - Mg azt akartam mondani neked: vakodjl az aszszonyoktl Franciaorszgban. Rossz asszonyok vannak ott, kisfiam. , anym, anym! A te szemedben gyermek vagyok -mirt is nem hajthatom srva ledbe a feiemet? Mirt kell mindig nekem lenni az er sebbnek, a nyugodtabbnak, hiszen n is szeretnm, ha egyszer srhatnk, s megvigasztalnnak, igazn alig vagyok tbb gyermeknl, a szekrnyben mg ott lgnak a rvidnadrgjaim - oly rvid id telt el azta, mirt mlt el ht rkre? T lem telhet nyugalommal felelem: - Ahol mi vagyunk, ott nincsenek asszonyok, mama. - s lgy nagyon vatos a harctren, Paul. , anym, anym! Mirt nem foghatlak a karomba, mrt nem halhatunk meg egytt? Micsoda szegny, nyomorlt kutyk vagyunk! - Igen, mama, vatos leszek. - Mindennap imdkozom rted, Paul.

..., anym, anym! Keljnk fl, menjnk el, vissza az elmlt esztend kbe, ahol ez a sok nyomorsg mr nem nehezedik rnk - vissza hozzd s hozzm, oda, ahol csak mi ketten vagyunk, anym! - Taln kaphatsz valami veszlytelenebb beosztst is. - Igen, mama, knnyen meg lehet, hogy a konyhra kerlk. - Fogadd csak el, ne bnd, ha megszlnak is rte. - Azzal nem tr dm, mama. Felshajt. Arca fehr derengs a sttsgben. - De most mr aludnod kell, anym. Nem felel. Flkelek s vllra bortom a takarmat. Karomra tmaszkodik, fjdalmai vannak. gy vezetem t a szobjba. Egy darabig mg mellette maradok. - Neked is meg kell gygyulnod, mama, mire visszajvk. - Igen, igen, fiacskm. -Aztn ne kldjetek nekem ennivalt, mama. Van neknk odaknn elg. Idehaza inkbb rtok fr. Milyen szegnyen fekszik az gyban, , aki engem mindennl jobban szeret a vilgon. Amikor mr menni akarok, sietve azt mondja: - Szereztem mg neked kt alsnadrgot. J gyapjbl. Meleget tart majd. El ne feledd becsomagolni. ..., anym, tudom, mennyi sorballsba, szaladglsba, koldulsba kerlhetett neked ez a kt alsnadrg! , anym, anym, hogy lehet azt megrteni, hogy el kell mennem t led, hiszen ki msnak van rem joga, mint neked? Mg itt lk, te ott fekszel, olyan sokat kellene mondanunk egymsnak, de hiba, mr sohasem fogjuk elmondani. - J jszakt, mama. - J jszakt, fiacskm. A szoba stt. Anym lehelete szllong benne. Kzben ketyeg az ra. Knn az ablak el tt susogs hallatszik. A gesztenyefk susognak. Az el szobban belebotlom a borjmba, megpakolva fekszik ott, mert reggel nagyon korn kell elmennem. Beleharapok a prnmba, kezem grcssen szorongatja az gy vasrdjait. Sohasem kellett volna hazajnnm. Odaknn kzmbs, gyakran remnytelen voltam - most mr sose leszek tbb ebben a lelkillapotban. Katona voltam, s most mr nem vagyok semmi egyb, csak fjdalom - magamrt, anymrt, mindenrt, ami oly vigasztalan s vgtelen. Sohasem kellett volna szabadsgra jnnm. *** 8 A pusztai tbor barakkjait mg ismerem. Itt nevelte Himmelstoss Tjadent.

De msklnben alig ismerek itt valakit; minden megvltozott, mint rendesen. Csak egykt ember akad, akivel rgebben futlag tallkoztam. A szolglatot gpiesen vgzem. Este majdnem mindig a katona otthonban vagyok, ott folyiratok hevernek, de azokat nem olvasom; hanem van egy zongora is, s azon szeretek jtszani. Kt leny szolgl ki, az egyik fiatal. A tbort magas drtkerts veszi krl. Ha ks n jvnk vissza a katonaotthonbl, igazolvny kell. Persze aki az rrel jban van, anlkl is keresztl tud csszni. Borkabokrok s nyrfaerd k kzt mindennap szzadgyakorlatokat vgznk a pusztn. Ez elviselhet , ha tbbet nem kvn az ember. Elrerohanunk, ledobjuk magunkat, s leheletnkt l hajladoznak a puszta fvei s virgai. A tiszta homok ilyen kzvetlen kzelsgb l olyan, mintha laboratriumban kszlt volna, csupa icipici kavicsbl. Sajtsgosan csbtja az embert, hogy a kezvel beletrjon. De legszebbek mgis a nyrfaerd k. Minden pillanatban vltoztatjk a sznket. Most a legvilgosabb fehr sznben csillognak a trzsek, selymesen s leveg sen lebeg kztk a lombok pasztellzldje; a kvetkez pillanatban oploskkre vltozik az egsz, a hncs ezsts szne elmossa a zldet; de egy helyen tstnt majdnem feketv mlyl a szn, ha felh vonul t a nap el tt. S az rnyk ksrtetknt fut vgig a most faknak ltsz trzsek kztt, s tovbb a pusztn, a lthatr fel; kzben pedig a nyrfk mr fehr nyel , nnepi zszlk gyannt llanak az jra sznez d lomb aranyosvrs lobogsban. Gyakran annyira elmlyedek e gyngd fnyek s ttetsz rnykok jtkba, hogy jformn meg sem hallom a veznyszavakat; ha egyedl van az ember, megfigyeli s megszereti a termszetet. Nem sok kapcsolatom van az emberekkel, nem is kvnom, hogy tbb legyen a szoksosnl. Sokkal kevsb ismerjk egymst, semhogy tbb telhetne t lnk, mint egy kis fecsegs estnknt egy-egy jtszma huszonegyes vagy mausli. Barakkjaink mellett van a nagy orosz tbor. mbr drtfalak vlasztjk el t lnk, de azrt a foglyoknak mgis sikerl tjnni hozznk. Igen flnknek, tartzkodnak ltszanak, pedig tbbnyire szakllas, nagy nvs emberek; gy hatnak, mint valami elvert, alzatos bernthegyi kutyk. Barakkjaink krl llkodnak, s vgigkutatjk a hulladkos hordkat. Elkpzelhet , hogy mit tallnak ott. Mr a mi kosztunk is sz ks s f knt rossz: karrpa hat rszre vgva s vzben megf zve; murokrpatorzsa, mg azon piszkosan; a foltos krumpli valsgos nyencfalat, s a legel kel bb tel a vkony rizsleves, melyben lltlag aprra vagdalt marhahsfoszlnyok sznak. De olyan aprra vagdaljk, hogy meg sem tallja az ember. Mindazonltal, termszetesen, megesznk mindent. Ha valaki egyszer olyan gazdag, hogy nem tisztogatja ki egszen a csajkjt, tzen llnak ott, akik szvesen tveszik t le a maradkot. Csak azt mossk ki s ntik a hulladkos hordba, amit mr a kanl nem tud kikaparni. Ehhez kerl aztn nha egy-egy darab karrpahj, penszes kenyrhaj s mindenfle szemt.

Ezrt a hg, zavaros, piszkos vzrt jrnak ide a foglyok. Mohn meregetik a b zs hordkbl, s elviszik a zubbonyuk alatt. Furcsa dolog ilyen kzelr l ltni az ellensgeinket. Az arcuk elgondolkoztatja az embert, csupa derk parasztbrzat, szles homlok, szles orr, szles ajak, szles kz, gyapjas haj. Szntsra, kaszlsra, almaszedsre kellene hasznlni ket. Mg jmborabbnak ltszanak, mint a mi frz parasztjaink. Szomorak a mozdulataik, szomor a koldulsuk, mikor ennivalt krnek. Mind meglehet sen gyngk; mert ppen csak annyit kapnak enni, hogy hen ne vesszenek. Hiszen mi magunk sem lakunk jl mr rgen. Vrhasban szenvednek, s nmelyik lopva, aggodalmas pillantssal mutogatja ingnek vres cscskt. Htuk, nyakuk meggrnyedt, trdk megrokkant, fejket ferdn tartjk, amikor kezket kinyjtjk, s kevs nmet tudomnyukkal koldulnak-koldulnak, azon a lgy, halk basszus hangon, amely a meleg klyhra, az otthoni szobkra emlkeztet. Akad ember, aki gy beljk rg, hogy felfordulnak, de ilyen kevs van. A legtbben nem tr dnek velk, elmennek mellettk. Megesik nha, hogy valakit dhbe hoz a nyomorsguk, s ezrt rg beljk. Csak ne nznnek gy az emberre - mennyi szenveds fr el kt olyan kis helyen, amit egy ujjval eltakarhat az ember: kt szemben. Estnknt tjnnek a barakkokba s kereskednek. Mindenket elcserlik kenyrrt. Nha sikerl is nekik, mert j cip jk van, mink pedig rossz. Magas szr cip jk b re csudlatosan puha, akr a bagaria. A kztnk lev parasztfik, akik hazulrl disznsgokat kapnak, megengedhetik maguknak az ilyen csert. Egy pr cip ra krlbell kt-hrom komiszkenyr, vagy egy komiszkenyr s egy kisebb szrazkolbsz. De majdnem valamennyi orosz rgen tladott mr mindenn. Csak sznalmas holmit hordanak, s apr faragvnyokat meg grntszilnkokbl s rz vezet gy r kb l ksztett trgyakat prblnak elcserlni. Az ilyesmi persze nem hoz sokat, brmily rengeteg fradsgba kerlt, nhny szelet kenyrrt gazdt cserl. A mi parasztunk szvs s ravasz, ha alkuszik. Addig tartja az orosz orra al a kenyeret vagy kolbszt, amg bel nem spad moh vgyba, s ki nem forgatja a szemt - akkor aztn mindegy neki. A paraszt pedig krlmnyes lasssggal pakolja el a zskmnyt, el hzza vastag zsebkst, lassan, megfontoltan levg magnak egy szelet kenyeret a kszletb l, s hogy megjutalmazza nmagt, minden fals mellett kanyart egy darabot a j szrazkolbszbl is. Izgat dolog egy ilyen vacsort ltni, az ember dobolni szeretne a paraszt vastag koponyjn. Ezek ritkn knljk meg a tbbieket. De nem is ismerjk egymst elgg. Elg s r n llok rt az oroszoknl. A sttsgben ltszik mozg alakjuk, olyanok, mint valami beteg glyk, nagy madarak. Odajnnek a rcshoz, nekitmasztjk az arcukat, ujjaik belekapaszkodnak a drthurkokba. Gyakran sokan llnak egyms mellett. gy szvjk be a szelet, amely a pusztrl s az erd k fel l j .

Ritkn beszlnek, akkor is kevs szval. Embersgesebbek, s szinte azt hiszem, testvribbek egymshoz, mint mi. De taln csak azrt, mert szerencstlenebbnek rzik magukat. Aztn meg rjuk nzve vge van mr a hbornak. De ht a vrhasra vrni, az sem let. A npfelkel k, akik rzik ket, azt beszlik, hogy kezdetben lnkebbek voltak. Mint ilyen helyen rendesen, viszonyokat sz ttek egymssal, s gyakran klzsre, kselsre kerlt a sor. Most mr egszen eltompultak, s kzmbss vltak, a legtbb nem is onanizl, annyira elgynglt, br egybknt gyakran egsz barakkok szoktak ilyesmivel lni. Ott llnak a rcsnl; nha az egyik tmolyogva elmegy, s hamarosan msik foglalja el a helyt. A legtbb hallgat, csak egy-kett koldul egy cigarettacsikkrt. Ltom stt alakjukat. Szaklluk lobog a szlben. Semmit sem tudok rluk, csak azt, hogy foglyok, s ppen ez az, ami megrz. Az letk nvtelen s b ntelen; ha tbbet tudnk rluk, hogy mi a nevk, hogyan lnek, mit vrnak, mi nyomja a lelkket, akkor volna valami clja ennek a megrzkdtatsnak, s rszvtt vlhatnk bennem. De gy csak a teremtett lnyek fjdalmt rzem bennk, az let szrny szomorsgt s az emberek knyrtelensgt. Egy parancs ellensgeinkk tette ezeket a csndes alakokat; egy msik parancs bartainkk vltoztathatn. Valahol egy asztalon nhny ember, akit senki sem ismer kzlnk, alr valami okmnyt, s aztn esztend kig legf bb clunkk vlik az, amit a vilg msklnben megvetsvel s legslyosabb bntetsvel sjt. Ki tud itt mg klnbsget tenni, amikor ezeket a gyerekarc, apostolszakll, csndes embereket ltja! Minden altiszt gonoszabb ellensge a regrutnak, minden tanr a diknak, mint k neknk. s mgis jra rjuk l nnk, k meg mirnk, ha szabadok volnnak. Megijedek: ezt nem szabad tovbbgondolnom. Ez az t a mlysgbe visz. Nincs mg itt az ideje; de nem akarom elveszteni ezt a gondolatot, meg rzm, elzrom, amg vge nincs a hbornak. A szvem dobog: itt van a cl, a nagy, az egyszeri cl, amelyre a lvszrokban gondoltam, amelyet kerestem, mint letlehet sget minden emberiessgnek e katasztrfja utn vajon olyan feladat lesz ez a kvetkez letre, amely mlt a borzalom veihez? El szedem a cigarettimat, mindegyiket ktfel trm, s odaadom az oroszoknak. Meghajolnak s rgyjtanak. Most egyik-msik arc kzepn piros pont izzik. Megvigasztalnak ezek a pontok: mintha stt falusi hzak apr ablakai volnnak, amelyek elruljk, hogy mgttk menedket ad szobk vannak. Telnek-mlnak a napok. Egy kds reggelen ismt eltemetnek egy oroszt; hiszen most szinte naponknt halnak. ppen rsgen vagyok, amikor temetik. A foglyok karnekbe fognak, tbb szlam nekbe, s gy hangzik, mintha nem is emberi hang volna, hanem orgona, valahol messze a pusztn. A temets gyorsan folyik.

Este megint ott llnak a rcsnl, s a szl elltogat hozzjuk a nyrfaerd k fel l. A csillagok hidegek. Most mr ismerek kzlk egynhnyat, aki t rhet en beszl nmetl. Van kztk egy muzsikus is, azt mondja, heged s volt Berlinben. Amint meghallja, hogy tudok egy kicsit zongorzni, el hozza a heged jt s jtszik. A tbbi lel, s htt a rcshoz tmasztja. A muzsikus ll s jtszik, gyakran olyan elrved kifejezssel, mint a heged sk szoktk, ha szemket behunyjk, aztn ismt ritmikusan mozgatja hangszert, s rm mosolyog. Alighanem npdalokat jtszik, mert a tbbiek vele ddolnak. Stt dombok mly, fld alatti dngse ez. A heged szlam karcs lenyknt ll fltte, ragyogan s magnyosan. Az emberi hangok elhallgatnak, a heged magra marad, vkonyan szl az jszakban, mintha fznk; kzelben kell llni, zrt teremben bizonyra jobb volna; ideknn elszomortja az embert ez a magnyosan kdorg hang. Nem kapok szabadsgot vasrnapra, mert csak nemrg voltam hosszabb szabadsgon. Ezrt elutazsom el tt az utols vasrnapon apm s legid sebb n vrem jn el hozzm ltogatba. Egsz nap a katonaotthonban lnk. Hov is mehetnnk, a barakkba nem akarunk. Dlben kistlunk a pusztra. Keservesen vonszoljk magukat az rk; nem tudjuk, mir l beszljnk. Anym betegsgr l beszlnk ht. Most mr bizonyos, hogy rkja van, benn is fekszik a krhzban, s nemsokra megoperljk. Az orvosok remlik, hogy meggygyul, de mi mg sohasem hallottuk, hogy a rkbl kigygyult volna valaki. - Hol fekszik? - krdem n. - A Lujza-krhzban - mondja apm. - Melyik osztlyon? - A harmadikon. Meg kell vrnunk, hogy mennyibe kerl az operci. maga akart harmadik osztlyra menni. Azt mondta, akkor van valami szrakozsa. Olcsbb is. De hisz akkor annyi ms beteggel fekszik egytt! Csak legalbb aludni tudna jszaka. Apm blint. Arca petyhdt, csupa rnc. Anym sokat betegeskedett; krhzba ugyan csak akkor ment, ha knyszertettk, de azrt sok pnzbe kerlt, s apm lete tulajdonkppen erre ment r. - Csak legalbb tudn az ember, mennyibe kerl az operci - mondja. - Ht nem krdezttek meg? - Egyenesen nem, azt nem lehet, htha megharagszik az orvos, s mgiscsak neki kell anyt megoperlni. Igen - gondolom keser en -, ilyenek vagyunk, ilyen a szegny ember. Nem meri az rat megkrdezni, inkbb rettenetes gondokat szenved el; bezzeg ms, akinek

nincs szksge r, termszetesnek tallja, hogy el re megllaptjk az rt. Az ilyenekre nem is haragszik meg az orvos. - Aztn ks bb a ktsek is olyan drgk mondja apm. - Ht a betegpnztr nem d semmit? - krdem n. - Tlsgosan rgen beteg mr az anyd. - De ht van valami pnzetek? Fejt rzza. - Nincs. De most megint tlrzhatok. Tudom: jflig fog ott llni az asztala mellett, hajtogatni, ragasztani, szabni. Este nyolckor eszik abbl az er tlen valamib l, amit lelmiszerjegyre kap. Aztn bevesz egy port a fejfjsa ellen, s tovbb dolgozik. Hogy kiss felvidtsam, elmondok neki nhny trtnetet, ami ppen eszembe jut, katonatrfkat, ms efflket, tbornokokrl s rmesterekr l, akiket egyszer valahol megugrattak. Aztn az llomsra ksrem ket. tadnak nekem egy veg lekvrt s egy csomag krumplifnkot, amit mg anym sttt szmomra. Aztn elmegy velk a vonat, s n visszatrek. Este rkenek egy kis lekvrt a krumplifnkra, s eszem bel le. Sehogy sem zlik: Kimegyek ht, hogy az oroszoknak adjam. Aztn eszembe jut, hogy anym maga sttte, s taln fjdalmai voltak, amg a forr t zhely mellett llt. Visszateszem a csomagot a borjmba, s csak kt darabot viszek el az oroszokhoz. *** 9 Nhny napig utazunk. Az gen megjelennek az els repl k. Tehervonatok haladnak el mellettnk. gyk, gyk. Aztn tkerlnk a tbori vastra. Keresem az ezredemet. Senki sem tudja, hol van most. Valahol meghlok, valahol reggel ennivalt kapok s holmi hatrozatlan utastsokat is. Ismt tnak indulok borjmmal s puskmmal. Amikor megrkezem, a mieinkb l senki sincs mr a sztl tt helysgben. Azt hallom, hogy repl divzit csinltak bel lnk, amit mindentt akkor dobnak a t zbe, ha baj van. Ez nem vidt fel tlsgosan. Azt beszlik, hogy nagy vesztesgeink voltak. Kutatok Kat s Albert utn. Senki sem tud rluk. Tovbb keresek s bolyongok - furcsa rzs. Mg egy j szakt s egy msodikat is indin mdra tanyzva tltk el. Aztn hatrozott hrt kapok, s dlutn jelentkezhetem az irodban. Az rmester ott tart. A szzadom kt nap mlva visszajn, nincs rtelme, hogy kikldjn. - Hogy telt a szabadsg? - krdi. - Szp volt, mi? - Rszben, rszben - felelem. - Hja, hja - shajtja -, csak ne kne megint eljnni. Ez mindig elrontja a msodik felt.

Lgok sszevissza, amg reggel be nem vonul a szzad, szrkn, piszkosan, bosszsan, komoran. Ekkor felugrom, s kzjk keveredem, a szemem kutat: itt van Tjaden, itt prszkl Mller, itt van Kat s Kropp is. Egyms mell helyezzk szalmazskjainkat. B nsnek rzem magam, amikor rjuk nzek; pedig ht nincs r okom. Miel tt elaludnnk, kihozom a krumplifnk meg a lekvr maradvnyait, hogy nekik is jusson valami. A kt kls fnk megpenszedett, de azrt meg lehet mg enni. Ezeket magamnak vlasztom, s a frissebbeket Katnak s Kroppnak adom. Kat rgcsls kzben megkrdi: - Bizonyosan anyd sttte. Rblintok. - J - mondja -, megrzik rajta. Szinte srni tudnk. Nem ismerek magamra. De majd csak jobb lesz megint minden itt, Kattal, Alberttel meg a tbbiekkel. Idetartozom n. - Szerencsd volt - sgja Kropp mg elalvs el tt -, azt beszlik, hogy Oroszorszgba kerlnk. Oroszorszgba. Hiszen ott mr nincs hbor. A messzesgben drg a front. A barakkok falai csrmplnek. Hatalmas tisztogats. Egyik nvsorolvass a msik utn. Mindenfle szempontbl megvizsglnak bennnket. Ami elszakadt, azt kicserlik j holmival. n kifogstalan j kabtot kapok. Kat termszetesen egsz, teljes mundrt. Hresztelni kezdik, hogy itt a bke, de valszn bb a msik vlemny, hogy Oroszorszgba szlltanak bennnket. De mire val Oroszorszgban a jobb holmi? Vgre kiszivrog az igazsg: a csszr jn, hogy megszemlljen bennnket. Ezrt van a sok vizsglat. Nyolc napig azt hihetn az ember, hogy regruta kaszrnyban van, olyan munka s gyakorlatozs folyik. Mindenki bosszs s ideges, mert a tlsgos pucovlst nem szeretjk, a dszlpst mg kevsb. ppen az ilyen dolgok kesertik el a katont, mg jobban, mint a lvszrok. Vgre itt a nagy pillanat. Vigyzzban llunk, megjelenik a csszr. Kvncsiak vagyunk, milyen lehet. Ellp az arcvonal el tt, s voltakpp nmi csaldst okoz nekem: kpei utn nagyobbnak, hatalmasabbnak kpzeltem, s f knt azt hittem, hogy drg hangja van. Vaskereszteket osztogat, s egyik-msik katont megszltja. Aztn elvonulunk. Ks bb beszlgetnk egymssal. Tjaden csodlkozva mondja: - No, ez aztn a legels ember a vilgon. El tte mindenkinek vigyzzba kell llni, de mindenkinek, kivtel nlkl! - s gondolkodni kezd: - Taln mg Hindenburgnak is, mi? - Bizony - er sti meg Kat. De Tjadennek mg ez sem elg. Kis ideig gondolkodik, aztn megkrdi: - Ht egy kirlynak vigyzzba kell-e llni a csszr el tt?

Ezt senki sem tudta pontosan, de nem hisszk. Azok mr mind a ketten olyan magasan vannak, hogy ott bizonyra nincs is igazi vigyzzlls. - Micsoda butasgokat eszelsz ki - mondja Kat. - A f dolog, hogy te vigyzzban llj. De Tjadent tkletesen megejtette a varzslat. Egybknt nagyon is szraz fantzija szrnyra kap. Nzd csak - jelenti ki -, egyszer en nem tudom felfogni, hogy egy csszr ppen gy vgzi a szksgt, mint n. -Arra mrget vehetsz - mondja nevetve Kropp. - Bolond likbl bolond szl fj - folytatja Kat -, tetvek jrnak a fejedben, Tjaden, eredj csak gyorsan a latrinra, hogy kitisztuljon a fejed, ne beszlj olyanokat, mint egy plys gyerek. Tjaden elt nik. - De egyet mgis szeretnk tudni - mondja Albert -, hogy lett volna-e hbor, ha a csszr nemet mond. - Egszen bizonyosan - vetem kzbe -, hiszen lltlag egyltaln nem akarta. - No ha maga nem is, de taln ha lett volna a vilgon hsz-harminc ember, aki nemet mond. - Igen, taln - ismerem el n -, csakhogy ht ppen azok akartk. - Mulatsgos, ha meggondolja az ember folytatja Kropp -, hiszen mi azrt vagyunk itt, hogy a haznkat vdjk. De a francik is azrt vannak itt, hogy a hazjukat vdjk. Kinek van ht igaza? - Taln mind a kett nek - mondom n, anlkl, hogy hinnm. - No igen - mondja Albert, s ltom rajta, hogy sarokba akar szortani -, csakhogy a mi professzoraink, papjaink s jsgjaink azt mondjk, hogy csak neknk van igazunk, ez remlhet en gy is van; de a francia profeszszorok, papok s jsgok azt lltjk, hogy csak nekik van igazuk, ht mrmost mi ebben az igazsg? - Azt nem tudom - mondom n -, mindenesetre hbor van, s hnaprl hnapra tbb orszg avatkozik bel. Tjaden jra megjelenik. Mg mindig izgatott, s tstnt belkap a beszlgetsbe, azt krdezi, hogy egyltaln hogyan keletkezik a hbor. - Tbbnyire gy, hogy egyik orszg slyosan megsrti a msikat - feleli Albert bizonyos flnnyel. De Tjaden ostobnak tetteti magt. - Egy orszg? Ezt nem rtem. Egy nmet hegy csak nem srthet meg egy francia hegyet. Vagy egy foly, vagy egy erd , vagy egy bzafld. - Igazn ilyen buta vagy, vagy csak tetteted magad? - mordul r Kropp. - Hiszen nem gy rtettem. Egyik np srti meg a msikat. - Akkor nekem itt semmi keresnivalm - feleli Tjaden -, n nem rzem srtve magamat. - No, neked magyarzzon valamit az ember mondja bosszsan Albert -, de ht nem is az ilyen bugrisokon fordul meg a dolog. - Akkor meg ppen hazamehetek csknyskdik Tjaden, s mindenki nevet.

- rts meg, ember, a npr l, a kzssgr l van sz, teht az llamrl - kiltja Mller. - llam, llam - Tjaden ravaszul csettint az ujjaival tbori csend rk, rend rsg, ad, ez a ti llamotok. Ha ezzel van dolgod, ksznm szpen, nem krek bel le. - Helyes - mondja Kat -, most el szr mondtl valami okosat, Tjaden, llam s haza, az valban klnbz dolog. - De mgiscsak egyv tartozik - fontolgatja Kropp - llam nlkl nincs haza. - Helyes, de gondold meg, hogy mi majdnem valamennyien egyszer emberek vagyunk. S Franciaorszgban is a legtbb ember munks, kzm ves vagy kishivatalnok. Mrmost mirt akarna egy francia kovcs vagy suszter bennnket megtmadni? Nem, ez mind csak a kormnyok dolga. Amg ide nem kerltem, sohasem lttam francit, s a legtbb francia ugyangy lehet velnk. Azokat ppoly kevss krdezik, mint bennnket. - Mirt van ht egyltaln hbor? - krdezi Tjaden. Kat vllat vont. - Bizonyosan vannak olyan emberek, akiknek hasznl a hbor. - No, n nem tartozom kzjk - vigyorog Tjaden. - Te nem, s itt senki. - Ht kicsoda? - csknyskdik Tjaden. Nem hasznlhat a csszrnak se. Hiszen annak mindene megvan, ami kell. - Nem gy van az - feleli Kat -, hborja mg eddig nem volt. s minden nagy csszrnak szksge van legalbb egy hborra, klnben nem lesz hres uralkod. Nzd csak meg a tanknyveidben. - A tbornokokat is hress teszi a hbor mondja Detering. - Mg hresebb, mint a csszrt - er sti meg Kat. - Bizonyosan ms emberek lappanganak itt, akik keresni akarnak a hborn drmgi Detering. - n azt hiszem, ez csak affle lz - mondja Albert. - Senki sem akarja tulajdonkppen, s egyszerre csak itt van. Mi nem akartuk a hbort, az ellensg ugyanezt lltja - s mgis benne van a fl vilg. - Csakhogy odat tbbet hazudnak, mint nlunk - felelem n-, gondoljatok a foglyok rpirataira, amikben az volt, hogy mi felfaljuk a belga gyerekeket. Azokat a fickkat kne flakasztani, akik ilyesmit rnak. Ezek az igazi bnsk. Mller flll. - Mindenesetre jobb, hogy itt folyik a hbor, mintha Nmetorszgban folynk. Nzztek csak meg ezeket a tlcsrmez ket! - Az igaz - ismeri el mg Tjaden is -, de mg jobb, ha egyltaln nincs hbor. Bszkn tvozik, mert megadta neknk, egyves nknteseknek, s a vlemnye valban tipikus itt, az ember minduntalan tallkozik vele, s nem is felelhet r semmi okosat, mert ezzel egytt megsznik a tbbi sszefggs megrtse is. A kzkatona nemzeti rzse egyszer en annyi: itt van. De azzal vge is, minden egyebet gyakorlatilag a maga szemszgb l tl meg. Albert bosszsan heveredik le a f be.

- Legjobb nem is beszlni err l az egsz vacakrl. - gyse vltoztathatunk rajta semmit - hagyja helyben Kat. Tetejbe mg az jonnan kapott holmit majdnem hinytalanul vissza kell adnunk, s helybe megkapjuk rgi rongyainkat. Az j csak pardra val volt. Oroszorszg helyett ismt a frontra megynk. tkzben egy siralmas erd n haladunk keresztl: a fatrzsek szttpve, a fld felbarzdlva. Egyes helyeken szrny lyukak. - A fenbe, itt aztn jl bevgott - mondom Katnak. - Aknavet - feleli, aztn flfel mutat. Az gakon halottak lgnak. Ahol az egyik fa trzse kt gra oszlik, egy meztelen katona kuksol, sisakja mg a fejn van, de egyb semmi nincs rajta. Csak a fele van odafnn, egy fels test, amelynek lbai hinyzanak. - Mi trtnt itt? - krdem n. - Ezt bizony kilktk a ruhjbl - morogja Tjaden. - Mulatsgos - mondja Kat -, nemegyszer lttuk ezt mr. Ha egy ilyen akna odaprkl, csakugyan kilki az embert a ruhjbl. Ez a lgnyoms miatt van. Tovbb nzel dm, gy van csakugyan. Itt egyenruhafoszlnyok lgnak magukban, mshov vres pp tapad, ami valamikor emberi tagokat jelentett. Itt egy test fekszik, amelynek csak egyik lbn van mg egy darab az alsnadrgbl, nyakn a katonakabt gallrja, msklnben meztelen, ruhja szanaszt lg a fn. Mindkt karja hinyzik, mintha kicsavartk volna, egyiket hsz lpssel tovbb fedezem fel a boztban. A halott az arcn fekszik. Ott, ahonnt karjai kiszakadtak, a fld fekete a vrt l. Lba alatt szt van zillva az avar, mintha mg kaplzott volna. - Nem trfa ez, Kat - mondom. - Egy grntszilnk az ember hasba, az se trfa feleli vllat vonva. - Nem szabad ellgyulni - jelenti ki Tjaden. Nemrg trtnhetett az egsz, a vr mg friss. Minthogy csupa halottat ltunk, nem tltjk vele az id t, hanem jelentjk a dolgot a legkzelebbi szanitcllomson. Vgre is nem a mi dolgunk, hogy ezeket a hordgyas cs drket megkmljk a munktl. Jr rt kldenek ki annak a megllaptsra, hogy mennyire van mg megszllva az ellensges lls. A szabadsgom miatt valami klns rzs fog el a tbbiekkel szemben; s ezrt jelentkezem, hogy kldjenek ki. Megbeszljk a tervet. Kibjunk a drtkertsen, s aztn elvlunk, hogy kln-kln ksszunk el re. Kis id mlva tallok egy lapos tlcsrt, abba lecsszom, onnan kandiklok kifel. A terepet kzepes erej gppuskat z alatt tartjk. Mindenfel l beszrjk nem tlsgos er sen, de mgis elgg ahhoz, hogy az ember ne nagyon emelgesse a nyakt. Kibontakozik egy vilgterny . A terep mereven nylik el a fak fnyben. Annl feketbben csap ssze azutn fltte ismt a sttsg. Az rokban imnt azt beszltk, hogy feketk vannak velnk szemkzt. Ez kellemetlen, mert rosszul lehet ltni ket, s amellett jr rben is igen gyesek. Sajtsgos mdon ppoly

gyakran megtrtnik az is, hogy oktalanul viselkednek: Kat is, Kropp is lel tt egyszer egy fekete ellensges jr rt, mert ezek az emberek mohsgukban cigarettztak tkzben. Katnak s Albertnek csak a cigaretta vgt kellett megclozni. Mellettem egy kis grnt svlt el. Nem hallottam a kzeledst, s nagyon megijedek. Ugyanebben a pillanatban eszeveszett flelem fog el. Egyedl vagyok itt, gyszlvn tehetetlenl a sttben; taln mr rg megfigyel egy tlcsrb l kt msik szem, s egy kzigrnt elhajtsra kszen vrja, hogy sztszaggasson. Iparkodom sszeszedni magamat. Nem els jr rszolglatom ez, s nem is klnsen veszedelmes. De az els a szabadsgom ta, s a hely mg klnben is meglehet sen ismeretlen nekem. Felfogom, hogy nincs rtelme ennek az izgalomnak, hogy a sttsgben valszn leg nem lappang semmi, klnben nem l nnek olyan alacsonyan. Hiba! A gondolatok vad sszevisszasgban zgnak vgig az agyamon - hallom anym int hangjt, ltom a leng szakll oroszokat, amint a rcsra tmaszkodnak, csodlatos vilgossggal ll el ttem egy kantin a szkeivel, egy valenciennes-i mozi, s kpzeletem gytr dve lt egy utlatos, szrke, rzketlen puskaszjat, amely leskel dve, nmn ksr, akrmerre fordtom a fejemet: minden prusomon kitr a verejtk. Mg mindig ott heverek abban a fldtekn ben. Megnzem az rmat; csak nhny perc telt el. Homlokom izzadt, szemem nedves, kezem reszket, halkan lihegek. Semmi egyb az egsz, csak a flelemnek egy szrny rohama, kznsges, nyomorult flelem attl, hogy a fejemet kidugjam s tovbb msszak. Feszltsgem ppknt folyik szt, s mr csak az a vgyam, hogy fekve maradhassak. Tagjaim a fldhz tapadnak; hasztalan ksrlem meg, nem akarnak elvlni onnt. Odabjok a fldhz, nem tudok el remenni, elhatrozom, hogy fekve maradok. De tstnt j hullm spr vgig rajtam, a szgyenkezs, megbns s a biztonsgrzet hullma is. Kiss flemelkedem, hogy krlnzzek. g a szemem, gy belmeresztem a sttsgbe. Egy vilgtgoly flemelkedik - meglapulok ismt. Esztelen, zavaros harcot vvok magammal, ki akarok mszni a fldtekn b l, s mgis jra visszacsszom, azt mondom magamban: muszj, hiszen a bajtrsaidrl van sz, nem holmi ostoba parancsrl, s tstnt aztn: mi kzm hozz, nekem csak egy elveszteni val letem van! Ennek mind a szabadsg az oka, menteget zm elkeseredetten. De ezt magam sem hiszem, rettent szgyenkezs fog el, lassan flemelkedem, el refesztem a karjaimat, htamat utnuk hzom, s most flig a tlcsr szln fekszem. Ekkor valami neszt hallok s visszarndulok. A gyans neszt gydrgsben is pontosan meghallja az ember. Hallgatzom; a nesz a htam mgl jn. A mieink, akik vgigmennek az rkon. Most fojtott hangokat is hallok. A hang csengsr l tlve, meg lehet, hogy Kat beszl.

Egyszerre valami szokatlan melegsg rad szt bennem. Ezek a hangok, ez a nhny halk sz, ezek a lpsek a htam mgtt a lvszrokban egyszerre kirntanak a hallflelem szrny magnybl, melynek mr majdnem ldozatul estem. Ezek a hangok tbbet jelentenek az letemnl, tbbet az anyai szeretetnl s a flelemnl; ez a leger sebb, a legoltalmazbb dolog a vilgon: a bajtrsaim hangja. Nem vagyok tbb egy darab remeg let, egyedl a sttsgben - hozzjuk tartozom s k nhozzm, ugyanaz a flelem, ugyanaz az let van bennnk, egyszer en s slyosan kt ssze valami. Szeretnm belnyomni az arcomat ebbe a hangba, ebbe a nhny szba, amely megmentett s segteni fog. tcsszom a tlcsr szln, s vatosan haladok el re. Ngykzlb mszom; sikerl megllaptanom az irnyt, krlnzek s megjegyzem az gyt z kpt, hogy visszatalljak. Aztn csatlakozst prblok keresni a tbbiekkel. Mg mindig flek, de ez mr okos flelem, rendkvl felfokozott vatossg. Az jszaka szeles, s rnyak hzdnak ide-oda, amikor az gyk torka felvillan. Emiatt tbbet is, kevesebbet is lt az ember a kelletnl. Gyakran mozdulatlann merevedem, de sose jn semmi. gy meglehet sen el re jutok, aztn v alakban visszafordulok ismt. A csatlakozst nem talltam meg. Minden mter, amivel a mi rkunkhoz kzelebb jutok, bizakodssal tlt el; de persze mg nagyobb sietsgre is sztkl. Nem volna szp, ha most a vgn mg bekapnk egyet. Ekkor j rmlet fut vgig rajtam. Nem ismerem mr pontosan az irnyt. Csndesen lekuksolok egy tlcsrbe, s prblok tjkozdni. Nemegyszer trtnt meg, hogy valaki elgedetten beugrott egy rokba, s csak akkor fedezte fel, hogy rossz helyen jr. Egy id mlva ismt hallgatzom, mg mindig nem vagyok bizonyos a dolgomban. A tlcsrek z rzavaros tmkelege most oly ttekinthetetlen, hogy izgalmamban egyltaln nem tudom, merre forduljak. Htha prhuzamosan mszom az rkokkal - ez gy tarthat a vilg vgig. Ezrt ismt kanyarodom egyet. Ezek az tkozott vilgterny k! Mintha egy ll rig gnnek. Az ember egyetlen mozdulatot sem tehet, hogy tstnt golyk ne ftyljenek krltte. De mindegy. Innt ki kell jutnom! Meg-megakadva haladok tovbb, mszom a fldn, kezemet vresre tpik a csipks szl szilnkok, olyan lesek, mint a borotva. Nmelykor az az rzsem, mintha az g kiss vilgosodnk a lthatron, de ez kpzelds is lehet. Lassanknt azonban szreveszem, hogy mr letre hallra megy a mszs. Bevg egy grnt. Tstnt utna kt msik. Azzal kezd dik a tnc. Vratlan tzrsgi tmads. Gppuskk ropognak. Egyel re nincs ms htra, mint fekve maradni. gy ltszik, tmads kszl. Mindentt vilgtraktk szllanak fl. Szakadatlanul. sszegrnyedek egy nagy tlcsrben, hasig vzben.

Ha a tmads megkezd dik, belmerlk a vzbe, amennyire megfullads nlkl lehet, arccal a srban. Halottnak kell tettetnem magamat. Egyszerre hallom, amint a t z visszaugrik. Tstnt lecsszom a tlcsr fenekn sszegy lt vzbe, sisakomat htravetem a nyakamba, szjamat ppen csak olyan magasra tartom, hogy egy kis leveg hz jussak. Aztn mozdulatlann dermedek, mert valahol csrmpl valami, a topogs, dobogs egyre kzeledik; minden ideg fagyosan sszerndul bennem. A csrmpls elhalad flttem, az els csapat elment. Agyamat ez az egyetlen gondolat feszti: mit csinlsz, ha valaki beugrik ebbe a tlcsrbe? Most gyorsan kirntom kis t rmet, kemnyen megmarkolom, s kezemmel egytt ismt elrejtem az iszapban. Agyamban kalapl a gondolat: ha valaki beugrik, tstnt szrok, tstnt tdfm a nyakt, hogy ne kilthasson, msknt nem lehet. Az az ember ppen gy meg lesz ijedve, mint n, csupa flelemb l is rtmadnnk egymsra, nekem kell az els nek lenni! Most a mi tegeink l nek. Egy grnt a kzelembe csap le. Ez rlten megvadt, mg csak az kell nekem, hogy a tulajdon lvedknk talljon el; kromkodom s fogamat csikorgatom a srban; a dh kitrse utn mr csak nygni s knyrgni tudok. Flem flfogja a grntok drrenst. Ha a mieink ellenlkst kezdenek, meg vagyok mentve. Fejemet a fldre szortom, s hallom a tompa drgst, amely tvoli bnyarobbansokhoz hasonlt, aztn ismt flemelem, hogy a fenti neszekre figyeljek. A gppuskk ropognak. Tudom, hogy a drtsvnyeink er sek s majdnem srtetlenek; egy rszk er srammal van megtltve. A puskat z er sdik. Nem jutnak keresztl, vissza kell fordulniok. Ismt sszegrnyedek, a vgs kig megfeszlt idegekkel. Mg hallani a dobogst, surranst, zrgst. Kzben egyetlen rikolt kiltst. Lvik ket, a tmadst visszavertk. Ismt vilgosabb lett valamivel. Mellettem siet lpsek. Az els k. Elhaladtak. Ismt msok. A gppuskk ropogsa szakadatlan lncc olvad ssze. ppen meg akarok fordulni kiss, ekkor puffanst hallok, slyos csattanssal egy test zuhan le hozzm a tlcsrbe. Lecsszik. Rajtam fekszik... Nem gondolok semmit. Nem hatrozok el semmit. rjngve odadfk, s csak azt rzem, hogy a test megvonaglik, aztn ellgyul s sszeroppan. Kezem ragads s nedves, amikor magamhoz trek. A msik,hrg. Nekem gy rmlik, mintha bmblne. Minden llegzetvtele olyan, mint egy kilts, egy mennydrgs, de csak az ereim kalaplnak ilyen hangosan. Szeretnm befogni a szjt. Fldet tmni bel. Mg egyszer odadfni, hogy maradjon csndben, mert elrul; de annyira mr magamhoz trtem - s hirtelen el is gyngltem -, hogy nem tudom tbb remelni a kezemet.

gy ht a tlcsr legtvolabbi sarkba hzdom, s ott maradok, szememet mereven rszegezve, kszen arra, hogy ismt nekirontsak, ha megmozdul; de ez az ember nem tesz mr semmit, hallom a hrgsn is. Homlyosan ltom. Csak egy kvnsg l bennem, hogy elkerljek innt. Ha gyorsan nem lehet, tlsgosan kivilgosodik; mr most is nehz lesz. De amint megprblom flemelni a fejemet, mr beltom, hogy lehetetlen. A gppuskat z annyira s r , hogy tlyuggat, miel tt egyet ugorhatnk. Mg egy prbt teszek a sisakommal, kiss el retolom s flemelem, hogy a lvedkek magassgt megllaptsam. Pillanat mlva egy goly kiti a kezemb l. A t z teht egszen alacsonyan srolja a terepet. Nem vagyok elg messzire az ellensges llstl, hogy a lvszek tstnt puskavgre ne cspjenek, ha meneklni prblok. Vilgosodik. Epedve vrom a mieink tmadst. Az ujjpereceim elfehrednek, gy sszeszortom, gy knyrgk, hogy sz njk meg a t z, s jjjenek a bajtrsaim. Mlnak a percek. Pillantst sem merek vetni a tlcsrben hever stt alak fel. Er szakkal elnzek mellette, s vrok, vrok. A lvedkek sziszegnek. Aclhl gyannt fognak krl. .. nem hagyjk abba, nem hagyjk abba! Ekkor megpillantom vres kezemet, s hirtelen melygs fog el. Fldet veszek a kezembe, s azzal drzslm a b rmet; most legalbb piszkos a kezem, s nem ltszik rajta a vr. A tzels nem enyhl. Most mindkt oldalrl egyformn er s. Nlunk valszn leg rgen elveszettnek tartanak mr. Vilgos, szrke reggel. A hrgs egyre hallatszik. Befogom a flemet, de hamarosan elveszem ismt az ujjamat, mert klnben a tbbi zajt nem hallom. A szemkzt lev alak megmozdul. sszerezzenek s akaratlanul is odanzek. Most aztn mintha rtapadna a szemem. Egy kis bajusz ember fekszik ott. Feje oldalra billent. Karja flig behajlik. Feje er tlenl nehezedik r. Msik keze a melln, ez vres. Meghalt - gondolom magamban -, meg kellett halnia, nem rez mr semmit; ami itt hrg, az csak a teste. De a fej megprbl flemelkedni, a nygs egy pillanatra er sebb vlik, aztn a homlok ismt visszahull a karra. Ez az ember nem halott; haldoklik, de mg nem halt meg! Arrafel kszom, megllok, kezemre tmaszkodom, ismt tovbbcsusszanok, vrok - aztn tovbb. Rettenetes, hrommteres t, hossz, flelmes t. Vgre ott vagyok mellette. Ekkor flveti a szemt. Mg hallhatott engem, s most iszonyatos rmlet kifejezsvel nz rm. A test csndesen hever, de a szemben valami oly szrny menekls van, hogy egy pillanatra azt hiszem, elg ereje lesz, hogy a testet magval ragadja. Szz meg szz kilomternyire, egyetlen rndtssal. A test most csndes, nem mozdul, hangot sem d, hrgse elnmult, de a szeme kilt, ordt, minden let sszegy lt benne, valami megfoghatatlan er fesztss, hogy elmenekljn, valami szrny borzalommal - a halltl, ntlem.

zleteim megroggyannak. A knykmre esem. Nem, nem, suttogom magamban. A szeme kvet, egy mozdulatot sem tudok tenni, amg ez a szem rm nz. A keze ekkor lassan leesik a mellr l. Csak egy kis darabon, nhny centimternyire, de ez a mozdulat megtri a szem hatalmt. El rehajlok, fejemet rzom, s azt suttogom: nem... nem... nem. Flemelem egyik kezemet. Meg kell mutatnom neki, hogy segteni akarok rajta, s megsimogatom a homlokt. A szeme visszarebben a kezem kzeledtre, most fellazul merevsge, szemhjai mlyebbre ereszkednek. A feszltsg enyhl. Kibontom a gallrjt, s knyelmesebben igaztom el a fejt. Szja flig nyitva, szavakat prbl formlni. Az ajka szraz. Tbori kulacsom nincs itt, nem hoztam magammal. De van vz a tlcsr iszapos fenekn. Lemszom. El veszem a zsebkend met, kitertem, lenyomom, s tenyerembe fogom fel a rajta keresztlcsurg srga vizet. Lenyeli. Mg egyszer hozok. Aztn kigombolom a kabtjt, hogy bektzzem a sebt, ha lehet. Mindenesetre meg kell tennem, hogy ha elfognnak, lssk azok odat, hogy segteni akartam rajta, s ne l jenek agyon. Vdekezni akar, de a keze tlsgosan gynge. Inge a testhez ragadt, s nem lehet flretolni, htulgombols. Nincs ms htra, mint felvgni. Keresem a kst, s jra megtallom. De amikor vagdosni kezdem az ingt, mg egyszer kinylik a szeme, ismt benne van a kilts s az az rlt kifejezs, gyhogy be kell fognom a szemt, s odasgom neki: - Hiszen segteni akarok neked, bajtrs! Camarade, camarade, camarade! - er sen hangslyozvn ezt a szt, hogy megrtse. Hrom dfst kapott. Betakarom a magammal hordott ktszerrel, de a vr tovbb folyik. Er sebben megszortom a ktst, erre feelnyg. Egyebet nem tehetek. Most vrni kell... vrni... Ezek az rk! A hrgs jra kezd dik. Milyen lassan hal meg az ember! Mert azt tudom: megmenteni nem lehet. Prbltam ugyan elhitetni magammal, de a nygse dlre sztfoszlatta ezt az nltatst. Ha kszs kzben el nem vesztettem volna a revolveremet, lel nm. Leszrni nem tudom. Dltjban elkdslnek a gondolataim. Gytr az hsg. Szinte srnom kell azon, hogy enni akarok, de ez ellen hiba kzdk. Tbbszr is vizet adok a haldoklnak, s magam is iszom. Ez az els ember, akit sajt kezemmel ltem meg, akit pontosan lthatok, akinek halla az n m vem. Kat meg Kropp meg Mller szintn lttk, ha eltalltak valakit, sok emberrel megtrtnik, a kzelharcban gyakran is. De minden llegzetvtele a szvemet nyzza. Az id ennek a haldoklnak dolgozik. Lthatatlan kse van, amellyel ledf engem: az id s a gondolataim. Sokrt nem adnm, ha letben maradna. Nehz itt fekdni, s ltni s hallani t. Dlutn hrom rakor meghal.

Flllegzem. De csak rvid id re. Nemsokra mg nehezebben viselem el a hallgatst, mint el bb a nygst. Szeretnm, ha ismt hrgne, szakadozottan, rekedten, egyszer halk spolssal, aztn ismt rekedten. Oktalansg, amit teszek. De el kell foglaljam magamat valamivel. Mg egyszer elrendezem teht a holttestet, hogy knyelmesebben fekdjk, mbr nem rez mr semmit. A szemt lezrom. A szeme barna, a haja fekete, oldalt kiss gndr. A bajusz alatt telt, puha szj,.orra kiss hajlott, b re barns, nem olyan fak mr, mint az imnt, amikor lt mg. S t egy pillanatra majdnem egszsgesnek ltszik az arc; aztn hirtelen olyan idegen halott brzatt esik vissza, amilyent oly gyakran lttam, s valamennyi hasonlt egymshoz. A felesge bizonyosan rgondol most, nem tudja, mi trtnt. Olyan a kpe, mintha gyakran rt volna neki; az asszony kap is mg t le postt - holnap, s egy ht mlva -, egy eltvedt levelet taln mg egy hnap mlva is. Olvasni fogja, s az ura beszl hozz abban a levlben. Az llapotom egyre rosszabbodik; nem tudok uralkodni a gondolataimon. Milyen lehet az az asszony? Mint a karcs barna, ott a csatornn tl? Az enym-e vajon? Taln az enym most, ppen ezrt! Brcsak itt lenne mellettem Kantorek! Ha az anym gy ltna! Ez a halott bizonyosan lhetett volna mg harminc esztendeig, ha n pontosabban megjegyzem a visszafel vezet utat. Ha kt mterrel tvolabb fut balra, most odat heverszne az rokban, s j levelet rna a felesgnek. De ett l nem leszek okosabb, hiszen ez a sorsa mindnyjunknak. Ha Kemmerich tz centimternyivel jobbra tartja a lbt, ha Haie t centimternyivel el bbre hajol... Nylik, nylik a hallgats! Beszlek, beszlnem kell! Elmondom neki: - Bajtrs, nem akartalak meglni. Ha mg egyszer beugranl ide, nem tennm meg, fltve, hogy te is okosan viselkednl. De azel tt csak egy gondolat, egy lehet sg voltl nekem, amely az agyamban lt, s elhatrozst szlt: ezt a lehet sget dftem le. Csak most ltom, hogy te is olyan ember vagy, mint n. Akkor a kzigrntjaidra, a szuronyodra, a fegyvereidre gondoltam - most a felesgedet ltom, az arcodat, a kzssgnket. Bocsss meg, bajtrs! Ezt mindig ks n ltjuk meg. Mirt nem mondjk meg neknk jra meg jra, hogy ti ppen olyan szegny kutyk vagytok, mint mi, hogy az anytok ppen gy aggdik, mint a mink, s egyformn flnk a halltl, s egyformn halunk meg, egyforma fjdalommal. Bocsss meg, bajtrs, hogy is lehettl te az ellensgem! Ha ezt a fegyvert, ezt az egyenruht ledobjuk, ppen gy testvrem lehetnl, mint Kat Albert. Vgy el t lem hsz esztend t, bajtrs, s kelj fel; vgy tbbet is, hisz gysem tudom, mit kezdjek vele! Minden csndes, a front nyugodt, csak a puskk ropognak. A golyk alacsonyan jrnak. Nem sszevissza lvldznek, hanem lesen cloznak mindkt oldalon. Nem mozdulhatok ki.

- Irni fogok a felesgednek - szlok sietve a halotthoz. - rok neki, hadd tudja meg t lem, megmondom neki mindazt, amit neked mondok. Ne szenvedjen, segteni fogok neki, s a szleidnek is meg a gyermekednek. Kabtja mg flig nyitva van. A trcjt knny megtallni. De habozom, hogy kinyissam-e. Benne van a katonaknyve a nevvel. Amg a nevt nem tudom, taln elfelejthetem mg. Az id elmossa ezt a kpet. De a neve olyan szg, ami belm ver dik, s sohasem lehet kihzni tbb. Akkora ereje van, hogy mindent visszaidzhet jra, minden visszatr, s odalphet elm. Hatrozatlanul tartom kezemben a trct. Leejtem, kinylik. Nhny kp s levl hull ki bel le. Flszedem s ismt el akarom rakni, de a rm nehezed nyoms, az egsz bizonytalan helyzet, az hsg, a veszly, a halottal tlttt rk ktsgbe ejtettek. Gyorstani akarom a megoldst, felfokozni a knzst, egyben vgt is vetni, mint ahogy az ember egy fhoz csapja t rhetetlenl fj kezt, nem tr dvn azzal, hogy mi lesz aztn. Egy asszony meg egy kislny kpei, kis amat r fnykpek, borostynfal el tt flvve. Mellettk levelek. Kiszedem s olvasni prblom. Legnagyobb rszt nem rtem, nehz is kiolvasni, s n keveset tudok franciul, de minden sz, amit lefordtok, gy hatol a mellembe, mint egy lvs, mint egy t rdfs. A fejem majd sztpattan az izgalomtl, de annyit mg megrtek, hogy ezeknek az embereknek sohasem szabad rnom, ahogy az imnt gondoltam. Lehetetlensg. Mg egyszer megnzem a kpeket. Nem gazdag emberek. Nvtelenl pnzt kldhetek nekik, ha ks bb lesz valami keresetem. Ebbe kapaszkodom, ez mgis ad valami talajt a lbam al. Ez a halott ssze van ktve az letemmel. Mindent meg kell ht tennem s grnem, hogy megmeneklhessek, vaktban megfogadom, hogy csak rte s a csaldjrt akarok lni; nedves ajakkal beszlek hozz, s lelkem mlyn az a remnysg lappang, hogy ezzel megvltom magamat, s taln mgis kikerlk innt - egy kis cselfogs, ks bb aztn majd megltja az ember. Ezrt kinyitom a knyvet, s lassan olvasom: Grard Duval, typograph. A cmet a halott ceruzjval rrom egy levlbortkra, aztn gyorsan visszacssztatom az egszet a kabtja zsebbe. Megltem Grard Duval nyomdszt. Nyomdsznak kell lennem - gondolom egszen megzavarodva. - Nyomdsznak... Nyomdsznak... Dlutn nyugodtabb vagyok. A flelem oktalan volt. A nv nem zavar meg. A roham elmlik. - Bajtrs - szltom meg ismt a halottat, de most mr nyugodtan mondom ezt -, ma neked, holnap nekem. De ha megszabadulok, bajtrs, harcolni fogok az ellen, ami mindkett nket sszezzott: neked az letedet... s nekem. Nekem is az letemet! Meggrem neked, bajtrs, ennek nem szabad tbbet megtrtnnie. Ferdn t z a nap. Eltompultam a fradtsgtl s hsgt l. A tegnap kdbe vsz el ttem, nem is remlem, hogy innen mg kikerlhetek. Elszunyklok, s mg azt

sem fogom fel, hogy esteledik. Jn az alkony. Most gy tallom, hogy gyorsan jn. Mg egy ra. Ha nyr volna, mg hrom ra kellene. Mg egy ra! Most egyszerre reszketni kezdek, hogy valami kzbe tall jnni. Nem gondolok tbb a halottra, most mr egszen kzmbs nekem. Egy csapsra flbred az let vgya, s feledsbe vsz minden, amit elhatroztam. Csak gpiesen hadarom, nehogy mg most is szerencstlenl jrjak: - Megtartok mindent, mindent, amit neked grtem - de mr tudom, hogy nem fogom megtenni. Hirtelen eszembe jut, hogy sajt bajtrsaim is rm l hetnek, amikor odamszom, hiszen nem tudjk. Kiltani fogok, mihelyt lehet, hogy megrtsenek. Addig heverek az rok el tt, amg vlaszt nem kapok. Az els csillag. A front nyugodt marad. Flllegzem s izgalmamban magamhoz beszlek. - Semmi ostobasg, Paul, nyugalom, nyugalom, Paul, akkor meg vagy mentve... Ha keresztnven szltom magamat, gy rzem, mintha msvalaki tenn, s nagyobb er vel hat rm a sz. Nvekszik a sttsg. Izgatottsgom csillapodik, vatossgbl vrok, amg az els raktk fl nem szllnak. Aztn kimszom a tlcsrb l. A halottat mr elfelejtettem. El ttem a kezd d jszaka s a halvnyan megvilgtott fld. Szemgyre veszek egy lyukat, abban a pillanatban, amint a fny kialszik, odaugrom, tovbbtapogatzom, elrem a legkzelebbit, lebjok, tovbbsurranok. Kzelebb jutok. Ekkor ltom egy rakta fnynl, hogy a drtsvnyen bell valami ppen mozog mg, miel tt mozdulatlann meredne; s csndesen fekszem. Legkzelebb ismt ltom; nyilvn a mi rkunkbl val bajtrsak. De vatos vagyok, amg r nem ismerek a sisakjainkra. Aztn kiltok. Tstnt utna vlaszul felhangzik a nevem: - Paul. Paul. Ismt kiltok. Kat s Albert az, egy storlappal indultak el a keressemre. - Megsebesltl? - Nem, nem. Lecsusszanunk az rokba. Ennivalt krek s elnyelem. Mller cigarettt ad. Nhny szval elmondom, mi trtnt. Nem j dolog; sokszor megesett mr ilyesmi. Az egszben csak az jjeli tmads a klns. De Kat Oroszorszgban egyszer mr kt napot tlttt az orosz front mgtt, amg keresztl tudta verekedni magt. A halott nyomdszrl nem szlok semmit. Csak msnap reggel nem brom tovbb. El kell mondanom Katnak s Albertnek. Mind a kett megnyugtat. - Emiatt ne bntson a lelkiismeret, mi egyebet tettl volna? Hiszen azrt vagy itt!

Nyugodtan hallgatom ket, megvigasztal a kzelsgk. Micsoda rltsgeket is fecsegtem ssze ott a tlcsrben! -Nzz csak oda - mondja Kat. A mellvdeknl nhny lvsz ll. Tvcsves puska fekszik el ttk, s lesik a szemkzt lev frontszakaszt. Egyszer-egyszer eldrdl egy lvs. Most kiltsokat hallunk. - Ez tallt! - Lttad, hogy felugrott? Mellrich kplr bszkn fordul htra, s bejegyez magnak egy pontot. A mai lvszlistban vezet. Hrom ktsgtelenl megllaptott tallattal. - Mit szlsz ehhez? - krdi Kat. Blintok. - Ha gy folytatja, ma estre egy tarka madrkval tbb lesz a gomblyukban mondja Kropp. - Vagy hamarosan vice rmester lesz - egszti ki Kat. Egymsra nznk. - n nem tennm - mondom. - Azrt mgis j - mondja Kat -, hogy ppen most ltod. Mellrich ismt a mellvdhez lp. Puskja csve ide-oda jr. - Szt sem rdemes vesztegetni a te dolgodra - mondja egy blintssal Albert. Magam sem rtem mr magamat. - Csak azrt volt, mert olyan sok kellett vele egytt hevernem - mondom. - Vgre is: a hbor - hbor. Mellrich puskja kurtn, szrazon eldrdl. *** 10. J helyet csptnk el. Nyolcadmagammal az a ktelessgnk, hogy egy falut rizznk, amelyet kirtettek, mert tlsgosan lvi az ellensg. F kppen az lelmiszerraktrra kell gyelnnk, amely mg nem egszen res. Elltsunkrl magunk gondoskodunk az llomnybl. ppen a megfelel emberekre bztk ezt - Kat, Albert, Mller, Tjaden, Leer, Detering, az egsz csoportunk itt van. Igaz, hogy Haie elesett. De mgiscsak rlt szerencsnk van, mert a tbbi csoportnak mind nagyobb vesztesge volt, mint a minknek. Fedezkl egy betonozott pinct vlasztunk, ahova kvlr l lpcs vezet le. A bejratot kln betonfal vdi. Most nagy tevkenysget fejtnk ki. Ismt alkalmunk van, hogy nemcsak a tagjainkat, de a lelknket is kinyjtztassuk. Mrpedig az ilyen alkalmon kapni szoktunk; hiszen sokkal ktsgbeejt bb a helyzetnk, semhogy

sokig rzeleghetnnk. Az csak addig lehetsges, amg egszen kutyul nem llnak a dolgok. Neknk nem marad ms htra, mint trgyilagosnak lenni. s oly trgyilagosak vagyunk, hogy nha elborzadok, ha a rgi, hbor el tti id k egyegy gondolata pillanatra felbukkan bennem. De nem is marad meg sokig. A helyzetnket olyan knnyedn kell felfognunk, ahogy csak lehetsges. Fel is hasznlunk erre minden alkalmat, s a borzalom mellett kzvetlen kzelsgben, minden tmenet nlkl ott van a hlyskeds. Nem tehetnk mst, fejest ugrunk bel. Most is lelkes buzgalommal dolgozunk azon, hogy megteremtsnk egy idillt, termszetesen a zabls s alvs idilljt. Mindenekel tt felszereljk a pinceodt matracokkal, amiket a hzakbl cipelnk oda. A katona feneke is szeret nmelykor puhn lni. Csak a helyisg kzepn hagyjuk pusztn a fldet. Aztn takarkat s dunnkat szerznk, nagyszer , puha dolgokat. Hiszen mindebb l eleget tallunk a faluban. Albert meg n flfedeznk egy sztszedhet mahagni gyat, melynek mennyezett kk selyem s csipke bortja. Kutyul megizzadunk tszlltsa kzben, de az ilyesmit mgsem engedheti ki a kezb l az ember, hiszen nhny nap alatt gyis sztl nk. Kat meg n vgigvizsgljuk a hzakat. Nem sok id telik bel, tallunk egy tucat tojst s kt font meglehet sen friss vajat. Hirtelen recsegs-ropogs tmadt az egyik szalonban, egy vasklyha tri t a falat, elrpl mellettnk egymternyire, s ismt ttr a szemkzt lev falon. Kt lyuk. Az utca tls oldalrl jn, ahol grnt csapott a hzba. - Diszn szerencsnk volt - vigyorog Kat, s azzal tovbb kutatunk. Egyszerre csak hegyezni kezdjk a flnket s nekiiramodunk. Egy pillanat mlva elb vlten llunk; egy kis lban kt eleven malac ugrabugrl. Megdrzsljk szemnket, s vatosan odanznk ismt: csakugyan, mg mindig ott vannak. Megragadjuk ket - semmi ktsg, kt valsgos ifj diszn. Ebb l flsges tel lesz. Fedezknkt l vagy tvenlpsnyire van egy kis hz, amely tiszti szllsul szolglt. A konyhjban risi t zhely, kt rostllyal, serpeny kkel, fazekakkal s stkkel. Minden kznl van, s t egy sznben rengeteg aprfa is - valsgos eldord. Kt embernk reggel ta kinn van a fldeken, krumplit, murokrpt s zldborst keresni. Tudniillik knyesek vagyunk, s ftylnk az lelmiszerraktr konzervjeire, friss telt akarunk. A kamrban mris van kt fej karfiol. A malacok le vannak vgva. Ezt Kat intzte el. A slthz krumplifnkot is akarunk csinlni. De a krumplihoz nem tallunk reszel t. Ezen segtnk hamarosan. Plhfdelekbe szgekkel egy csom lyukat tnk, s mris talakultak reszel v. Hrom ember vastag keszty t hz, hogy ujjukat megkmljk reszels kzben, kt msik krumplit hmoz, s gyorsan halad a munka. Kat magra vllalja a malacokat, a murokrpt, a borst s a karfiolt. A karfiolhoz mg valami fehr szszt is kever. n a fnkot stm, mindig ngy darabot egy-

szerre. Tz perc alatt megtanulom gy forgatni a serpeny t, hogy az egyik oldalukon megslt fnkok magasra rplnek, a leveg ben megfordulnak, s jra felfogom ket. A malacokat egyben stjk. Mindenki krlllja a t zhelyet, mint valami oltrt. Ekzben ltogatk rkeznek, kt tvrsz, akiket nagylelk en meghvunk a lakomra. A nappali szobban lnek, ott zongora is van. Egyik jtszik, a msik nekel: An der Weser. rzssel nekli, de meglehet sen szszos kiejtssel. Mindazonltal meghat bennnket, mikzben a t zhely mellett azt a sok j dolgot ksztjk. Lassanknt szrevesszk, hogy baj van. A rgztett lggmbk szleltk a kmnynkb l felszll fstt, s t z al vesznek bennnket. tkozott kis szrlvedkeket kapunk, amik kis lyukat tnek, s messzire s alacsonyan szrnak. Mind kzelebb ftyrsznek hozznk, de ht az telt mgsem hagyhatjuk cserben. A nyomorultak belvik magukat. Nhny szilnk besvlt fnt a konyha ablakon. A stssel hamarosan elkszlnk. De a fnkkal mr nehezebb boldogulni. A becsapdsok oly s r n kvetik egymst, hogy a szilnkok egyre gyakrabban csattannak a hz faln, s zdulnak be az ablakon. Valahnyszor a kzeled fttyt hallom, letrdelek a serpeny vel s a fnkkal, s a falhoz bjok, az ablak alatt. Aztn tstnt talpra ugrom ismt, s tovbb stk. A szszok abbahagyjk a muzsiklst, egy szilnk belevgott a zongorba. Lassanknt mi is elkszlnk, s megszervezzk a visszavonulst. A legkzelebbi becsapds utn ketten a f zelkes fazekakkal szerencssen megfutjk az tven mtert a fedezkig. Ltjuk,amint elt nnek. Most a legkzelebbi lvs. Mindenki lebjik, aztn elnyargal kt ember, mindegyik egy nagy kanna els rend babkvval, s a kvetkez becsapds el tt elri a fedezket. Most Kat s Kropp veszik kezkbe a lakoma fnypontjt: a nagy serpeny t a barnra slt malacokkal. vlts, trdre buks, s mr nyargalnak is az tvenmternyi szabad terleten. n mg megstm az utols ngy fnkot; kzben ktszer kell fldhz vgnom magamat, de vgl is ngy darabbal tbb kszlt el, s ez a kedves telem. Aztn megragadom a magas lbra lltott vasserpeny t, s a hz kapuja mg bjok. Svlts, reccsens, roppans, aztn elnyargalok, kt kzzel mellemre szortva a serpeny t. Mr szinte megrkeztem, de ekkor egyre er sd ftyls hallatszik, futok, mint a szarvas, megkerlm a betonfalat, szilnkok csapdnak a falhoz, leesem a pince lpcs jn, s kt knykmet sszetm, de egyetlen fnkot sem vesztettem el, s a serpeny t nem fordtottam fl. Kt rakor kezd dik az evs. Eltart hatig. Fl htig kvt iszunk, tiszti kvt, az lelmezsi raktrbl; s tiszti szivart, cigarettt szvunk, hasonlkppen az lelmezsi raktrbl. Pontosan fl htkor hozzkezdnk a vacsorhoz. Tz rakor az ajt el hajtjuk a malacok csontvzt. Ekkor konyak s rum kerl sorra, szintn

az istenldotta lelmezsi raktrbl, s ismt hossz, vastag, gy r s szivar. Tjaden megllaptja, hogy csak egyvalami hinyzik: lenyok egy tiszti bordlybl. Ks este nyvogst hallunk. Egy kis szrke macska l a bejratnl. Becsalogatjuk s jltartjuk. Erre neknk is jra megjn az tvgyunk. Mg lefekvs kzben is rgondolunk. De az jszaka komiszul telik. Tlsgosan zsros volt a lakoma. A friss malachs megtmadja a beleket. A fedezkben folytonos jvs-mens. Odaknn llandan kt-hrom ember l letolt nadrggal s kromkodik. n magam kilencszer megyek ki. Hajnali ngykor cscsteljestmnyt rnk el: kint l mind a tizenegy ember, az rsg s a ltogatk. g hzak merednek fl fklyk gyannt az jszakban. Grntok zgnak s vgnak be. Az utcn muncis oszlopok vgtatnak. Az lelmiszerraktr egyik oldala fel van szaktva. A muncis oszlopok emberei nem tr dnek a rpkd szilnkokkal, odatdulnak, mint a mhraj, s markolsszk ki a kenyeret. Mi nyugodtan t rjk. Ha szlnnk, legfljebb elvernnek bennnket. Ezrt ms mdszerhez folyamodunk. Megmagyarzzuk, hogy mi vagyunk az rsg, s tjkozottak lvn, el szedjk a konzerveket, s kicserljk olyasmire, ami neknk kell. Mindegy, hiszen rvidesen gyis sztlvik az egszet. *** 11.

Magunknak csokoldt hozunk a raktrbl, s tblaszmra esszk. Kat azt mondja, hogy ez igen j a hasmens ellen. Majdnem tizenngy nap telik el ilyenformn, evssel, ivssal, lgssal. Senki sem zavar bennnket. A falut lassanknt eltntetik a grntok, mi pedig boldogan lnk. Amg valami megvan az lelmezsi raktrbl, minden mindegy neknk, s egyetlen kvnsgunk, hogy itt rhessk meg a hbor vgt. Tjadenb l olyan finom ember lett, hogy a szivart csak flig szvja el. El kel arccal jelenti ki, hogy ezt gy szokta meg. Kat is nagyon meglnklt. Reggel ez az els kiltsa: - Emil, hozzon kavirt s kvt. Egyltaln rlten el kel ek vagyunk, mindenki sajt tisztiszolgjnak tekinti a msikat, magzza s parancsolgat neki. - Kropp, viszket a talpam, fogja meg azt a tet t s azzal Leer odanyjtja neki a lbt, mint egy tncosn , Albert pedig megragadja a lbnl fogva, flrngatja a lpcs n. - Tjaden!

- Mi az? -lljon knyelmesen, Tjaden, klnben pedig nem gy mondjk, hogy mi az, hanem: parancsra; szval: Tjaden! Tjaden ntudatlanul ismt Gtz von Berlichingent idzi, rjr a szja. Tovbbi nyolc nap mlva parancsot kapunk az elvonulsra. Vge az ri letnek. Kt nagy teheraut szed fl bennnket. Magasan meg vannak rakva deszkval. De a tetejbe Albert meg n felpakoljuk a mennyezetes gyat, kk selyembortsval, matracokkal s a kt csipks takarval. Htul, az gy fejnl mindkett nk szmra egy-egy zsk, a legjobb lelmiszerekkel. Nha megtapogatjuk, s csak gy ugrl a szvnk, amint a kemny szrazkolbszt, mjashurka-konzerveket, a szivarskatulykat kitapintjuk. Mindenkinl van egy ilyen teli zsk. Kropp meg n mg kt piros brsony karosszket is megmentettnk. Az gyra lltottuk, s gy terpeszkednk bennk, mint egy sznhzi pholyban. Flttnk baldachin gyannt az gy mennyezetnek selyembortsa. Mindegyiknk szjban hossz szivar. gy nznk le a magasbl a krnykre. Kzttnk egy papagjkalitka, amit a macska szmra talltunk. A macskt magunkkal visszk, a kalitkban heversz a csszje el tt s dorombol. Az autk lassan grdlnek az ton. nekelnk. Htunk mgtt flfreccsennek a grntok szk ktjai az immr egszen elhagyatott falubl. Nhny nap mlva kivonulunk, egy helysget kell kirtennk. tkzben tallkzunk a kiteleptett menekl lakosokkal. Talyigkon, gyerekkocsikban, htukon cipelik a holmijukat, grnyedten jrnak, arcuk csupa bnat, ktsgbeess, sietsg s megads. A gyerekek anyjuk kezn lgnak, nha id sebb lenyka vezeti a kisebbeket, akik el retmolyognak, s folyvst visszanzegetnek. Nmelyik nyomorsgos jtkbabt hurcol magval. Mind hallgatnak, amint elmennek mellettnk. Mg menetoszlopban haladunk, hiszen a francik csak nem l nek olyan falura, ahol honfitrsaik vannak. De nhny perc mlva vlt a leveg , megreszket a fld. Kiltsok hangzanak - egy grnt sszezzta az utols szakaszt. Szjjelugrunk s a fldre vetjk magunkat, de ugyanabban a pillanatban rzem, hogy elvesztem azt a feszltsget, amely mskor a t zben ntudatlanul mindig azt tteti velem, amit kell; fojtogat, szrny flelemmel vonaglik fl bennem a gondolat: elvesztl - s a kvetkez pillanatban mintha ostorcsaps vgna vgig a lbamon. Hallom Albert kiltst, ott van mellettem. - Talpra, indulj, Albert! - ordtom, mert vdtelenl hevernk a puszta fldn. Tmolyogva flll, s futni kezd. Mellette maradok. t kell msznunk egy svnyen; magasabb, mint mi vagyunk. Kropp belkapaszkodik az gakba, n megragadom a lbt, flkilt, megldtom, trpl. Egy ugrssal n is a nyomban vagyok, s egy tba esem, amely ott van a svny mgtt. Arcunk tele vzilencsvel s iszappal, de a fedezk j.

Bel is mszunk nyakig. Ha vltst hallunk, egszen a vz al merlnk. Amikor ezt mr vagy tzszer megismteltk, kezdem megsokallani. Albert is nyg: - Gyernk innt, mert elesem s megfulladok. - Hol kaptad be? - krdezem. - Azt hiszem, a trdemen. - Tudsz szaladni? - Gondolom. - Ht akkor rajta. Bellunk az tszli sncba, s lehajolva szaladunk tovbb. A t z ldz bennnket. Az t a l szerraktr fel vezet. Ha az flrobban, soha egy gombot sem tallnak meg bel lnk. Megvltoztatjuk ht a tervnket, s derkszgben megfordulva, futunk rkon-bokron t. Albert lassdni kezd. - Szaladj csak, majd utnad megyek - mondja, s ledobja magt. Felrntom a karjnl fogva s megrzom. - Talpra, Albert, ha egyszer lefekszel, sohasem tudsz tovbbmenni. Indulj, majd tmogatlak. Vgre elrnk egy kis fedezket. Kropp belvgja magt, s n bektzm. A lvs valamivel a trde fltt rte. Aztn magamat nzem meg. A nadrgom vres, a karom is. Albert rteszi ktszereit a sebeimre. A lbt mr nem tudja mozgatni, s mind a ketten csudlkozunk, hogyan jutottunk el idig is. Ez csak a flelem m ve; elszaladtunk volna mg ell tt lbbal is, a lbunk csonkjn. Mg tudok mszni gy-ahogy, s utnakiltok egy arra jr parasztszekrnek, fl is vesz bennnket. Tele van sebesltekkel. Egy szanitc rvezet tetanuszinjekcit ad a mellnkbe. A tbori krhzban gy intzzk a dolgot, hogy egyms mell fektessenek. Vkony levest kapunk, mohn s megvet en kanalazzuk ki, mert jobb id khz szoktunk ugyan, de hesek vagyunk. - Most hazamegynk, Albert - mondom. - Remljk - feleli. - Csak tudnm, mi a bajom. A fjdalmaink er sbdnek. A kts get, mint a t z. Iszunk, iszunk, egyik pohr vizet a msik utn. - Mennyivel van a lvs a trdem fltt? krdi Kropp. - Legalbb tz centimternyire, Albert - felelem. Valjban taln hrom. - Elhatroztam - mondja kis id mlva -, hogyha valamimet levgjk, vget vetek az egsznek. n nem fogok nyomorkul jrklni a vilgban. gy feksznk ott a gondolatainkkal - s vrunk. Este a vghdra visznek bennnket. Megijedek s gyorsan fontolgatom, mitv legyek; mert tudvalev , hogy a tbori krhzban knnyen amputlnak az orvosok. A nagy sietsgben egyszer bb ez, mint a kompliklt foltozgatsok. Eszembe jut Kemmerich. Semmi esetre sem engedem elaltatni magamat, mg ha be kell is zznom egy-kt ember koponyjt.

Minden jl megy. Az orvos gy kotorsz a sebemben, hogy szemem el tt elfeketedik a vilg. - Ugyan ne komdizzk - szitkozdik, s vagdalkozik tovbb. Az er s fnyben villog szerszmok gonosz llatokhoz hasonltanak. A fjdalom elviselhetetlen. Kt pol fogja le a karomat, de egyiket kiszabadtom, s ppen az orvos szemvegnek akarom nekildtani, amikor szreveszi s flreugrik. - Altassk el ezt a frtert - kiltja dhngve. Erre megcsndesedem. - Bocssson meg, doktor r, nem fogok mozdulni, de ne altassanak el. - Na persze - motyogja, s ismt el veszi a szerszmait: Sz ke gyerek, legfeljebb harmincves, dikprbajok nyomai az arcn, szemn utlatos aranykeretes ppaszem. szreveszem, hogy most bosszantani akar, csak gy vjkl a sebben, s a szemvege fltt id nknt rm sandt. A kezem grcssen szorongatja a fogt, inkbb megdglm, de egy mukkanst sem fog t lem hallani. Kihalszott egy szilnkot, s odadobja nekem. gy ltszik, meg van elgedve a viselkedsemmel, mert gondosan snbe ktz, s azt mondja: - Holnap indulhat hazafel. Aztn gipszbe tesznek. Amikor ismt sszekerlk Kropp-pal, elmondom neki, hogy valszn leg mr holnap rkezik egy krhzvonat. - Beszlnnk kell a szanitc- rmesterrel, hogy egytt maradhassunk, Albert. Sikerl az rmesternek nhny megfelel sz ksretben tnyjtani kt gy r s szivaromat. Szagolgatja s megkrdi: - Van ebb l tbb is? - Mg egy j markkal - mondom -, s a bajtrsamnak is - s Kroppra mutatok. Szvesen kiadnnk holnap magnak egytt, a krhzvonat ablakbl. Persze megrti, mg egyszer megszagolja a szivart, s azt mondja: - Rendben van. jszaka le sem hunyjuk a szemnket. Abban a teremben, ahol feksznk, ht ember haldoklik. Az egyik egy ra hosszat nekel egyhzi nekeket, crnavkony tenor hangon, amg hrgni nem kezd. Egy msik el bb az ablakhoz mszott az gybl. Ott fekszik el tte, mintha mg utoljra ki akart volna nzni. Hordgyaink a plyaudvarn llnak. Vrjuk a vonatot. Esik az es , s a plyaudvarnak nincs fdele. A takark vkonyak. Mr kt rja vrunk. Az rmester gy gondoz bennnket, mint egy anya. Nagyon rosszul vagyok, de nem feledkezem meg a tervnkr l. gy mellesleg megmutatom a szivaroscsomagot, s egy szivart odaadok el legkppen. Az rmester ezrt storlapot bort flnk. - Te, Albert - jut eszembe egyszerre -, a mennyezetes gy meg a macska... - s a karosszkek - teszi hozz. Igen, a piros plss karosszkek. Este gy ltnk bennk, mint valami kiskirlyok, s elhatroztuk, hogy ks bb raszmra brbe adjuk, rnknt egy cigarettrt. Gondtalan let s j zlet lett volna. - Albert - jut eszembe ismt -, ht az elemzsis zskjaink!

Elszomorodunk. Ezekre bizony szksgnk lenne. Ha a vonat egy nappal ks bb indulna, Kat bizonyosan megtallt volna bennnket, s utnunk hozott volna mindent. tkozott sors. A gyomrunkban rntott leves, vkony krhzi koszt, a zskjainkban pedig disznslt-konzerv. De oly gyngk vagyunk, hogy ez sem izgat fel klnsebben. A hordgyak teljesen tznak, mire reggel befut a vonat. Az rmester gondoskodik arrl, hogy ugyanabba a kocsiba kerljnk. A vonaton egsz sereg vrskeresztes n vr. Kroppot egy als gyban helyezik el. Engem flemelnek, s a fltte lev gyba akarnak lefektetni. - Az isten szerelmrt. - szalad ki egyszerre a szjamon. - Mi baj? - krdi a n vr. Mg egy pillantst vetek az gyra. Hfehr vszonnal van letakarva, elkpzelhetetlenl tiszta vszonnal, mg a vasals nyoma is vilgosan ltszik rajta. Az n ingemet ellenben hat hete nem mostk ki s nagyon sros. - Nem tud egyedl bemszni? - krdi aggodalmaskodva a n vr. - Dehogynem - mondom izzadva, -, de el bb vegyk el onnan az gynem t. - Mirt? Valsgos disznnak rzem magamat. Ebbe fekdjem n bele? - De hiszen n. - itt elakad a szavam. - Hogy egy kicsit piszkos? - krdi btort hangon. - Nem baj, majd kimossuk megint. - Nem, nem - mondom izgatottan. - Nem szoktam meg a kultrnak ezt a rohamt. - Ha maguk kint heverhettek a lvszrokban, mi is kimoshatunk egy gyhuzatot folytatja a n vr. Rnzek, frissnek s fiatalnak ltszik, tiszta s finom, mint minden ezen a helyen; az ember meg sem rti, hogy ez nemcsak tiszteknek szl, knyelmetlenl, s t valahogy fenyegetve rzi magt. Hanem ez a n hallra knoz, knyszert, hogy mindent megmondjak. - Csakhogy. - elhallgatok, hiszen meg kell rtenie, mit akarok mondani. - Mi a baj? - A tetvek! - kiltom el vgre magamat. Nevet. - Hadd legyen egyszer azoknak is j napjuk. Naht nekem mindegy. Bemszom az gyba s betakarzom. Egy kz tapogatja vgig a takart. Az rmester. Elvonul a szivarokkal. Egy ra mlva szrevesszk, hogy megynk. jszaka flbredek. Kropp is mozgoldik. A vonat lgyan grdl a sneken. Egyel re mg felfoghatatlan minden: gy, vonat, hazafel! Halkan odasgom neki: - Albert! - Mi az?

- Tudod, hol van a latrina? - Azt hiszem, odat jobbra az az ajt. - Mindjrt megnzem. Stt van, kitapogatom az gy szlt, s vatosan le akarok csszni. De a lbam nem tall semmi tmaszt, csszni kezdek, a gipszkts tehetetlenn tesz, s nagy puffanssal a padln fekszem. - A fene egye meg - mondom. - Megttted magad? - krdi Kropp. - Hallhattad - morgok vissza -, a fejemet. A kocsi hts rszben kinylik az ajt. Bejn a n vr, vilgot hoz s meglt. - Kiesett az gybl! Megtapogatja a pulzusomat, s homlokomra teszi a kezt. - Pedig nincs lza. - Nincs - ismerem el n. - Ht lmodott valamit? - krdezi. - Olyasmi - felelem kitr en. Most jra kezd dik a krdez skds. Rm nz rtatlan szemvel, tiszta s csodlatos teremts, annl kevsb mondhatom meg neki, hogy mit akarok. Ismt flemelnek. Na, szpen vagyunk. Mihelyt elmegy, tstnt jra meg kell prblnom a leszllst. Ha regasszony volna, inkbb meg tudnm neki mondani, mir l van sz, de egszen fiatal, legfljebb huszont ves, hiba, nem mondhatom meg. Ekkor segtsgemre jn Albert, nem szgyenl s, s vgl is nem rla van sz. Utnakilt a n vrnek. Az megfordul. - N vr, a bajtrsamnak. - csakhogy Albert sem tudja mr, hogyan fejezze ki a dolgot kifogstalan, tisztessges mdon. Odaknn, egyms kzt, egyetlen szval fejezzk ki, de itt, egy ilyen hlggyel szemben... egyszerre azonban eszbe jut az iskola, s folykonyan fejezi be: - Ki kell neki menni, n vr. - Vagy gy - mondja a n vr -, azrt nem kell kimsznia az gybl, gipszbe kttt lbbal. Mit akar? - fordul hozzm. Ez az j fordulat hallosan megrmt; sejtelmem sincs, hogy kell szakszer en megnevezni ezeket a dolgokat. A n vr segtsgemre jn. - Kicsi vagy nagy? Micsoda szgyen! Izzadok, mint egy majom, s zavartan mondom: - Ht csak kicsi. Mindegy, mg ez is szerencse. Kapok egy veget. Nhny ra mlva mr nem n vagyok az egyetlen, reggelre pedig megszoktuk a dolgot, s szgyenkezs nlkl krjk, amire szksgnk van. A vonat lassan halad. Nmelykor megll, s kirakjk a halottakat. Gyakran ll meg.

Albertnek lza van. n t rhet en vagyok, vannak ugyan fjdalmaim, de kellemetlenebb az, hogy a gipszkts alatt valszn leg tetvek tanyznak mg. Iszonyan viszket, s nem lehet vakarzni. A napokat vgigszunykljuk. A tjkp csndesen sz r dik be az ablakon. Harmadik jszaka Herbesthalban vagyunk. Hallom a n vrt l, hogy Albertet a lza miatt kirakjk a legkzelebbi llomson. - Meddig megy a vonat? - krdezem. - Klnig. - Albert, mi egytt maradunk - mondom -, vigyzz csak. Amikor legkzelebb krljr a n vr, visszafojtom a llegzetemet, gy, hogy a fejem megduzzad s kivrsdik. A n vr megll. - Fjdalmai vannak? - Igen - mondom nygve -, most egyszerre. H mr t ad s tovbbmegy. Nemhiba jrtam Kathoz iskolba, ismerem a drgst. Ezek a katonai h mr k nem szmolnak a tapasztalt katona tudomnyval. Egyszer en magasra kell csak hajtani a higanyt, aztn gy marad a sz k csben, s nem esik le tbb. Hnom al dugom a h mr t, ferdn lefel, s mutatujjammal llandan sszeszortom. Aztn flfel fordtva megrzom. Ezzel elrek 37,9-et. Ez azonban nem elg. vatosan kzel tartok hozz egy g gyuft: az eredmny 38,7. Amint a n vr visszajn, ismt felfjom magam, kiss szakadozottan llegzem, merev szemmel bmulok r, nyugtalanul mozgoldom, s azt suttogom: - Nem brom tovbb. Fljegyzi a nevemet egy cdulra. Azt jl tudom, hogy nagy ok nlkl nem bontjk ki a gipszktsemet. Albertet meg engem egytt fognak kirakni. Egy katolikus krhzban feksznk, ugyanabban a szobban. Nagy szerencse ez, mert a katolikus krhzak hresek a j bnsmdrl s a j kosztrl. A vonatunk az egszet megtlttte, sok a slyos eset. Ma mg nem is kerlnk vizsglatra, mert kevs az orvos. A folyoskon szakadatlanul jrnak a gumikerek , lapos kocsik, s mindig fekszik rajtuk valaki. tkozott helyzet, gy kitertve lenni, mg j, ha alszik az ember. Az jszaka igen nyugtalan. Senki sem tud aludni. Reggel fel kiss elszunnyadunk. Mire kivilgosodk, flbredek. Az ajt nyitva, a folyosrl hangokat hallok. Flbrednek a tbbiek is. Valaki, aki mr nhny napja itt van, megmagyarzza a dolgot. - Itt fnt a n vrek minden reggel imdkoznak a folyosn. gy hvjk ezt, hogy reggeli htat. Hogy ti is rszesedjetek benne, kinyitjk az ajtkat. Bizonyra j szndkkal teszik, csakhogy neknk fj a fejnk, fjnak a csontjaink. - Micsoda ostobasg - mondom -, ppen amikor egy kicsit elaludt az ember.

- Itt fnt vannak a knnyebb esetek, itt gy csinljk - feleli a bajtrs. Albert felnyg. n dhs kezdek lenni s felkiltok: - Csnd legyen odaknn. Pillanat mlva megjelenik egy n vr. Fehr-fekete ruhjban olyan, mint egy csinos kvmelegt . - Ugyan csukja be az ajtt, n vr - mondja valaki. - Imdkozunk, azrt van nyitva az ajt - feleli. - De mi mg aludni szeretnnk. - Jobb imdkozni, mint aludni. - Ott ll, s rtatlanul mosolyog. - Klnben is ht ra van mr. Albert ismt nyg. - Becsukni az ajtt! - kiltom. A n vr megdbben, nyilvn nem tudja felfogni a dolgot. - De hiszen magukrt is imdkozunk. - Mindegy! Becsukni az ajtt! Elt nik s az ajtt nyitva hagyja. A litnia jra felhangzik. Nekivadulok, s azt mondom: - Most hromig szmolok. Ha addig nem lesz vge, odavgok valamit. - n is - jelenti ki egy msik. tig szmolok. Akkor fogok egy palackot, clozok, s az ajtn keresztl kidobom a folyosra. Ezer darabra trik. Az imdkozs elhallgat. Egy csom n vr jelenik meg az ajtban, s csndesen szid bennnket. - Becsukni az ajtt! - kiltjuk mi. Elvonulnak. Az el bbi kicsike marad utolsnak. - Pognyok - csicsergi, de azrt becsukja az ajtt. Gy ztnk. Dlben jn a krhz felgyel je, s alaposan lehord bennnket. Vrfogsgot s mg egyebet is gr. De ht egy krhzi felgyel , akrcsak az lelmezsi raktr felgyel je, hossz kardot s vllrojtot visel ugyan, hanem azrt tulajdonkppen mgis hivatalnok, s mg a regrutk sem ismerik el igazi katonnak. Akrmit mond, elengedjk a flnk mellett. Ugyan mi trtnhetik velnk? - Ki dobta ki a palackot? - krdi. Mg miel tt fontolgathatnm, hogy jelentkezzem-e, azt mondja valaki: - n! Egy bozontos szakll ember flegyenesedik. Mindenki feszlten figyeli, hogy mirt jelentkezett. - Maga? - Igenis. Izgatott voltam, amirt ok nlkl flbresztettek, elvesztettem az eszemet, nem tudtam, mit cselekszem. - gy beszl, mintha knyvb l olvasn. - Hogy hvjk? - Joseph Hamacher, pttartalkos. A felgyel elmegy. Mind kvncsiak vagyunk.

- Mrt jelentkeztl? Hiszen nem is te voltl? - Mindegy - mondja vigyorogva. - Nekem vadszjegyem van. Ezt persze mindenki megrti. Akinek vadszjegye van, azt teheti, amit akar. - Igen - folytatja -, fejlvst kaptam, s erre bizonytvnyt lltottak ki nekem, hogy id nknt beszmthatatlan vagyok. Azta nagyszer dolgom van! Engem nem szabad ingerelni. Nem lesz semmi bajom. Az inspektor megpukkadhat odalenn. s azrt jelentkeztem, mert tetszett, hogy kidobtk azt az veget. Ha holnap reggel ismt kinyitjk az ajtt, megint kihajtunk egyet. Boldogok vagyunk. Joseph Hamacher trsasgban megkockztathatunk mindent. Aztn rtnk jnnek a nesztelen, lapos kocsik. A ktsek belragadtak a sebekbe. Ordtunk, mint a vadllatok. Nyolcan vagyunk a szobnkban. Legslyosabb a sebe Peternek, egy gndr fekete haj legnynek; kompliklt td lvs. A mellette fekv Franz Wchternek sztl ttk a karjt; egyel re nincs vele klnsebb baj, de a harmadik jszakn kilt, hogy csengessnk, mert azt hiszi; keresztlvrzett a ktse. Er set csengetek. Az inspekcis n vr nem jn. Este meglehet sen megdolgoztattuk, mert mindnyjan j ktst kaptunk; s ezrt fjdalmaink voltak. Egyik gy akarta a lbt elhelyeztetni, a msik amgy, a harmadik vizet krt, a negyediknek a prnjt kellett felrzni; a kvr reg n vr vgl mr haragosan drmgtt, s csapkodta az ajtkat. Most alighanem megint ilyesvalamit sejt, mert nem jn. Vrunk. Aztn azt mondja Franz: - Csngess mg egyszer. Csngetek. Mg mindig nem mutatkozik. A mi szrnyunkon jjel csak egy inspekcis n vr van, taln ppen ms szobkban van dolga. - Bizonyos, Franz, hogy vrzel? - krdezem. Mert klnben megint lekapnak bennnket. - A kts nedves. Senki sem tud vilgot gyjtani? Ez is lehetetlen. A kapcsol az ajt mellett van, s senki sem tud flkelni. Ujjamat a cseng n tartom, mg el nem zsibbad. Taln elbbiskolt a n vr. Hiszen sok a munkjuk, s mr napkzben tler ltetik magukat. Ht mg ez a folytonos imdkozs! - Nem kne vegeket hajiglni? - krdezi a vadszjegyes Joseph Hamacher. -Azt mg kevsb hallja meg, mint a csngetst. Vgre kinylik az ajt. Nagy bosszsan megjelenik az reg n vr. Amint ltja, hogy mi trtnt Franzcal, sietni kezd, s azt kiltja: - Ht mrt nem szlt senki? - Hiszen csengettnk. Szaladni senki sem tud kzlnk. Franz er sen vrzett; bektzik. Reggel ltjuk az arct: hegyesebb, srgbb lett, pedig este mg majdnem egszsgesnek ltszott. Most mr gyakrabban jn be valamelyik n vr.

Nmelykor vrskeresztes kisegt n vrek is vannak kztk. Jakaratak, de nha kiss gyetlenek. Ha az gynem t kicserlik, gyakran fjdalmat okoznak az embernek, s ett l gy megijednek, hogy azt mg fjdalmasabb ltni. Az apck megbzhatbbak. Tudjk, hogyan kell hozznylni az emberhez, de szeretn k, ha kiss vidmabbak volnnak. Igaz, akad kztk humoros termszet is, ezek nagyszer ek. Ki ne tenne meg mindent Libertine n vr kedvrt? Csudlatos n , az egsz szrnyon j hangulatot teremt, mihelyt messzir l megpillantjuk. S van itt ilyen tbb is. T zbe mennnk rtk. Igazn nem panaszkodhatunk, az apck gy bnnak velnk, mintha civilek volnnk. Szinte flelem fogja el az embert, ha a hely rsgi krhzakra gondol. Franz Wachter nem kap er re tbb. Egy napon elviszik, s el is marad. Joseph Hamacher megmagyarzza: - Ezt nem ltjuk tbb. A halottas szobba vittk. - Mifle halottas szobba? - krdi Kropp. - No, a haldoklk szobjba. - Mi az? - Az a kis szoba, ennek a szrnynak a vgben. Aki mr hamarosan leteszi a kanalat, azt odaviszik. Kt gy van benne. Mindenki a haldoklk szobjnak hvja. - De ht mirt teszik ezt? - Ks bb aztn nincs annyi dolguk az emberrel. Knyelmesebb is, mert mindjrt ott van a halottashz liftje mellett. Taln azrt is teszik, hogy senki se haljon meg a krtermekben, a tbbiek miatt. Knnyebben is virraszthatnak mellette, ha egyedl fekszik. - De ht az ember maga? Joseph vllat von: - A legtbb nemigen veszi mr szre. - Ht mindenki tudja? - Aki mr rgebben itt van, termszetesen tudja. Dlutn j ember foglalja el Franz Wachter gyt. Nhny nap mlva elviszik az j embert is. Joseph sokat jelent kzmozdulatot tesz. Mg sok mst ltunk jnni s menni. Sokszor ott lnek a hozztartozk az gy mellett, s srnak vagy halkan, zavartan beszlgetnek. Egy regaszszony egyltaln nem akar elmenni, de ht jszakra mgsem maradhat. Msnap reggel nagyon korn jn, de mgsem elg korn; mert amikor az gyhoz lp, mr msvalaki fekszik benne. A halottashzba kell mennie. Az almt, amit magval hozott, neknk adja. A kis Pter is rosszabbul van. A lztblja nagyon csnya, s egy napon ott ll gya mellett a lapos kocsi. - Hova? - krdezi. - A ktz terembe.

temelik. De a n vr elkveti azt a hibt, hogy katonakabtjt leemeli a fogasrl, s azt is kocsira rakja, hogy megtakartson egy utat. Pter tstnt megrti, mir l van sz, s le akar gurulni a kocsirl. - Itt maradok! Lenyomjk. Halkan siptja sztl tt tdejvel: - Nem akarok a haldoklk szobjba menni. - De hiszen a ktz terembe megynk. - Ht akkor minek viszik a kabtomat? - Nem tud tbbet szlni. Rekedten, izgatottan suttogja: - Maradok! Nem felelnek neki s kitoljk. Az ajt el tt fl akar lni. Gndr, fekete feje reszket, szeme csupa knny. - Visszajvk! Visszajvk! - siptja. Az ajt becsukdik. Mind izgatottak vagyunk, de hallgatunk. Vgre megszlal Joseph: - Ezt mr sokat mondtk. De ha egyszer ott van az ember, mgse brja ki. Megoperlnak, s kt napig hnyok. A csontjaim nem akarnak sszen ni, mondja az orvos rnoka. Msoknl meg rosszul n tt ssze, s jra el kell trni. Ez is elg nyomorsg. Az jak kztt van kt fiatal ldtalp katona. A vizit alkalmval flfedezi ket a f orvos, s boldogan ll meg el ttk. - Ezen segtnk - mondja -, csinlunk egy kis opercit, s meggygyul a lbuk. rja fl, n vr. Amint elment, a mindentud Joseph figyelmezteti ket: - Nehogy engedjtek magatokat megoperlni! Ez tudniillik valami tudomnyos bogara az regnek. Egszen megvadul, ha kezbe kaparinthat valakit. Megoperlja a ldtalpakat, s ldtalpatok csakugyan nem lesz tbb, csak dongalbatok, s egsz letetekben botra tmaszkodva jrhattok. -De ht mit csinljon az ember? - krdi az egyik. - Nem szabad engedni! Azrt vagytok itt, hogy a l tt sebeiteket gygytsk ki, nem pedig a ldtalpatokat! Ht a harctren nem volt ldtalpatok? No, ltjtok! Most mg tudtok szaladni, de ha egyszer az regnek a kse al kerltk, nyomorkok vagytok. Neki ksrleti nyulakra van szksge, erre j alkalom a hbor, mint minden orvosnak. Nzzetek csak le az llomsra, egy tucat ember mszkl ott, akit megoperlt. Nmelyik 14 -15 ta itt van, veken t. Egyik sem tud jobban szaladni, mint azel tt, de majdnem valamennyi rosszabbul, a legtbbnek gipszbe van rakva a lba. Minden fl esztend ben jra elcspi ket, megint eltri a csontjukat, s minden alkalommal jra meggri az eredmnyt. Vigyzzatok, nem csinlhatja meg, ha nemet mondtok. - Eh - mondja fradtan az egyik -, inkbb a lbamat nyomortsk meg, mint a koponymat. Mit tudod, mi rhet, ha megint kikerlsz innt? Csinljanak velem, amit akarnak, csak hazakerlhessek. Inkbb a dongalb, mint a hall.

A msik - ppen olyan fiatal, mint mi - nem akar beleegyezni. Msnap reggel az reg mind a kett t lehozatja, s addig beszl, lrmzik, amg bele nem egyeznek. Mit is tehetnnek egyebet? Hiszen csak kzkatonk, az meg nagykutya. Gipszbe ktve, elaltatva hozzk vissza ket. Albert rosszul van. Elviszik s amputljk. T b l levgjk a lbt. Most mr jformn nem beszl tbb. Egyszer azt mondja, hogy agyonl n magt, csak hozzjuthatna a revolverhez. j szlltmny rkezik. A szobnkba kt vak kerl. Az egyik egszen fiatal muzsikus. A n vreknl soha sincs ks, ha enni adnak neki; egyszer mr kitpte egyikknek a kezb l. De brmily vatosak, mgis trtnik valami. Az esti etetsnl elhvjk a n vrt az gytl, s addig az asztalra teszi a tnyrt meg a villt. A muzsikus kitapogatja a villt, megragadja, teljes erejb l a szve irnyba dfi, aztn felkap egy cip t, s veri befel a villa szrt, ahogy csak tudja. Segtsgrt kiltunk, s hrom emberre van szksg, hogy a villt elvehessk t le. Tompa gai mr mlyen behatoltak a mellbe. Egsz jszaka szid bennnket, gyhogy senki sem tud aludni. Reggelre srgrcst kap. Ismt szabadulnak fel gyak. Mlnak a napok, fjdalom s flelem, nygs s hrgs kzepette. Most mr a halottas szoba sem hasznl, nem elegend , az emberek jszaknknt a mi szobnkban is meghalnak. Gyorsabb a hall, mint a n vrek megfontolsa. De egy napon flpattan az ajt, begrdl a lapos kocsi, s spadtan, sovnyan, flegyenesedve, diadalmasan, kcos, gndr fejjel ott l Pter a hordgyon. Libertine n vr ragyog arccal tolja rgi gyhoz. Viszszakerlt a haldoklk szobjbl. Mr rg halottnak hittk. Krlnz: - No, mit szltok ehhez? Mg Joseph is knytelen elismerni, hogy ilyesmit el szr lt letben. Egyiknk-msikunk lassanknt flkelhet mr. n is mankt kapok, hogy tiblbolhassak. De nem sokat hasznlom; nem tudom elviselni Albert tekintett, amikor vgigmegyek a szobn. Mindig olyan furcsa szemmel nz utnam. Ezrt nha kszkm a folyosra, ott szabadabban mozoghatok. Egy emelettel lejjebb vannak a has- s gerinclvsek, a fejlvsek, s azok, akiknek mindkt kezt vagy lbt amputltk. A jobb szrnyon llkapocslvsek, gzbetegek, orr-, fl- s nyaklvsek. A bal szrnyon vakok, td lvsek, medence-, zlet-, vese-, here-, gyomorlvsek. Itt ltszik csak meg, hny helyen lehet egy embert eltallni. Ketten merevgrcsben haldokolnak. B rk megfakul, tagjaik megmerevednek, vgl csak a szemk l mg - sokig. Szmos sebesltnek sztl tt tagja egy tmaszt villn szabadon lg a leveg ben; a seb al ednyt helyeznek, abba cspg le a genny. Az ednyt minden kt vagy hrom rban kirtik. Msokat szorosan bektve nyjtztatnak ki, s az gyrl lelg nehz slyok szortjk le ket: Ltok blsebeket, amelyek llandan tele vannak blsrral. Az orvos rnoka

rntgenfelvteleket mutat nekem, teljesen sztzzott csp csontokrl, trdekr l s vllakrl. Felfoghatatlan, hogy ilyen szttpett testek mg emberi brzatot viselnek, s azokban a maga mindennapi mdjn folyik tovbb az let. S amellett ez mg csak egyetlenegy krhz, egyetlenegy lloms szzezrek vannak Nmetorszgban, szzezrek Franciaorszgban, szzezrek Oroszorszgban. Micsoda rtelmetlensg mindaz, amit valaha rtak, cselekedtek, gondoltak az emberek, ha ilyesmi lehetsges. Hazugsg s hibavalsg minden, ha vezredek kultrja mg azt sem tudta megakadlyozni, hogy a vrnek ezt az radatt kionts-k, hogy a knoknak szz meg szzezer ilyen brtne legyen a vilgon. Csak a krhz mutatja meg igazn, hogy mi a hbor. Fiatal vagyok, hszesztend s; de az letb l nem ismerek semmi mst, csak a ktsgbeesst, a hallt, a flelmet s a legesztelenebb felletessgek sszekapcsoldst a szenveds rvnyvel. Ltom, hogy npeket hajszolnak egyms ellen, s a npek hallgatva, tudatlanul, ostobn, engedelmesen, rtatlanul meglik egymst. Ltom, hogy a vilg legokosabb agyvel i fegyvereket s frzisokat tallnak ki, hogy mindezt mg rafinltabb s tartsabb tehessk. S velem egytt ltja ezt minden korombeli ember itt s odat, az egsz vilgon, velem egytt li t az n nemzedkem. Mit csinlnak majd az apink, ha egyszer flllunk, eljk lpnk, s szmadst kvetelnk? Mit vrnak t lnk, ha majd eljn egy olyan id , amikor nem lesz hbor? Esztend kn t az ls volt a foglalkozsunk - ez volt az els hivatsunk az letben. Az letr l val tudsunk a hallra szortkozik. Mi trtnhetik mg ezutn? s mi lehet bel lnk? Szobnkban a legid sebb Lewandowski. Negyvenves; s mr tz hnapja fekszik a krhzban slyos haslvssel. Csak az utols hetekben jutott annyira, hogy meggrnyedve sntiklni tud egy kicsit. Nhny nap ta nagy izgalomban van. A felesge rta neki abbl a lengyelorszgi kis fszekb l, ahol lakik, hogy vgre ssze tudta kuporgatni az tikltsget s megltogatja. Mr ton is van, s mindennap megrkezhetik. Lewandowskinak nem zlik tbb az tel, mg a vrskposztval krtett kolbszt is elajndkozza, amint nhny falst legy rt bel le. Folyvst a levllel szaladgl a szobban, mindenki tzszer is olvasta mr. Isten tudja, hnyszor vizsgltk meg a posta blyegz jt, az rs szinte flismerhetetlen mr a zsrfoltoktl s ujjnyomoktl; s ami el re lthat volt, bekvetkezett: Lewandowski belzasodik, s ismt gyba kell fekdnie. Kt esztendeje nem ltta a felesgt. Id kzben gyermeke szletett, azt magval hozza. De Lewandowskit valami egszen ms foglalkoztatja. Remlte, hogy kimen t kaphat, ha a felesge megrkezik, mert hiszen vilgos: szp dolog ltni az asszonyt, de amikor ilyen hossz id utn ismt egytt van vele, valami egyebet is szeretne, ha lehetsges.

Lewandowski mindezt rk hosszat megbeszlte velnk, mert a katonasgnl nincs titkolzs az ilyesmiben. Nem is tall ezen senki megtkznivalt. Azok, akik mr kijrhatnak, pomps helyeket mondtak neki a vrosban, nyilvnos kerteket s parkokat, ahol zavartalanul megbjhatnak, s t valaki egy kis szobt is tudott. De mit hasznl mindez - Lewandowski gyban fekszik, s gondokba merl. Semmi rme nincs az egsz letben, ha ezt az alkalmat el kell mulasztania. Vigasztaljuk s meggrjk neki, hogy valahogy majd csak elintzzk a dolgot. Msnap dlutn megjelenik a felesge, elcsigzott kis jszg, aggodalmas, ugrl madrszemmel, valami fodros, szalagos, fekete kpenyben, tudja a j g, honnan rklhette. Halkan mormog valamit, s flnken megll az ajtban. Megijed attl, hogy hatan vagyunk a szobban. No, Marja - mondja Lewandowski, s veszedelmesen mozog az dmcsutkja -, nyugodtan bejhetsz, ezek nem bntanak. Az asszony krljr, s kezet ad mindnyjunknak. Aztn megmutatja a gyereket, aki id kzben bepiszktotta a plyjt. Az asszonynl van egy gyngykkel kihmzett nagy tska, abbl tiszta pelenkt vesz el , s hamarosan szrazba teszi a gyereket. Ezzel t is esik az els zavaron, s a hzastrsak beszlgetni kezdenek. Lewandowski nagyon izgatott, s nagy, kerek szemvel boldogtalanul sandt rnk jra meg jra. Az id kedvez , az orvosi viziten tl vagyunk, legfljebb mg egy n vr nzhetne be a szobba. Ezrt egyiknk mg egyszer kimegy, kmszemlre. Visszajn s blint. - Semmi veszedelem. No, mondd meg neki, Johann, aztn rajta. A hzastrsak anyanyelvkn beszlgetnek. Az asszony elpirulva, zavartan pillant fl. Mi jindulatan vigyorgunk, s kicsinyl gesztusokkal jelezzk, hogy ugyan, nincs abban semmi! rdg vigyen minden el tletet, ms id kbe val az, itt fekszik Johann Lewandowski asztalos, nyomorkk l tt katona, s itt van a felesge, ki tudja, mikor lthatjk mg egymst, akarja az asszonyt, kapja meg, slussz! Ketten az ajt el llnak, hogy feltartztassk s elfoglaljk a n vreket, ha vletlenl arra jrnnak. Krlbell negyedrig szndkoznak rkdni. Lewandowsky csak oldalvst tud fekdni, ezrt valaki mg nhny prnt rak a hthoz, Albert a gyereket fogja, aztn kiss flrefordulunk, a fekete kpeny elt nik a takar alatt, mi pedig hangosan beszlve s er sen csapkodva a krtyt, skatot kezdnk jtszani. Jl megy minden. A krtyk nagy izgalmak kzepette jrnak krl, s ekzben szinte megfeledkeznk Lewandowskirl. Egy id mlva srni kezd a gyerek, mbr Albert ktsgbeesetten ringatja. Egy kis sustorgs, suhogs hallatszik, s amint egy pillanatra flnznk, ltjuk, hogy a gyereknek mr szjban a cucli, s ismt az anyjnl van. A dolog sikerlt.

Most gy rezzk magunkat, mint egy nagy csald, az asszony felvidult, Lewandowski pedig izzadva s sugrz arccal fekszik. Kipakol a hmzett tskbl, egy pr j kolbsz kerl napvilgra, Lewandowski megmarkolja a kst, s a kolbszt darabokra szabdalja. Nagy kzmozdulattal mutat rnk, s az elcsigzott kis asszony vgigjr bennnket, rnk nevet, kiosztja a kolbszt - most hatrozottan csinosnak ltszik. Anyusnak szltjuk, rl neki, s felrzza a prninkat. Nhny ht mlva minden reggel a Zander-intzetbe kell mennem. Ott szjakba f zik s mozgatjk a lbamat. Karom mr rgen meggygyult. A harctrr l jabb szlltmnyok rkeznek. A sebeket mr csak fehr krepppaprral ktik be. Sz ken van mr odakinn a ktszer. Albert lbcsonkja jl gygyul. A seb majdnem sszeforrt mr. Nhny ht mlva el kell mennie innt egy intzetbe, ahol m lbat kap. Mg mindig keveset beszl, s sokkal komolyabb, mint azel tt. Gyakran a mondat kzepn elhallgat, s mereven bmul maga el. Ha nem lenne velnk egytt, mr rgen vgzett volna magval. gy azonban tlesett a legrosszabbjn. Nha mr kibicel, amikor skatot jtszunk. n dlsi szabadsgot kapok. Anym nem akar tbb elengedni. Oly gynge! Most mg rosszabb minden, mint legutbb. Aztn behvnak az ezredhez, s ismt a harctrre utazom. Albert Kropp bartomtl nehz a bcs. De a katonasgnl ezt is megtanulja az ember id vel. *** 11. Nem szmlljuk mr a heteket. Tl volt, amikor megjttem, ha grnt csapott be, a megfagyott fldkoloncok csaknem olyan veszedelmesek voltak, mint a szilnkok. Most ismt zldellnek a fk. letnk a front s a barakkok kzt vltakozik. Rszben megszoktuk mr; a hbor is ppen olyan oka a hallnak, mint a rk, a tuberkulzis, az influenza s a vrhas. Csak ppen gyakoribbak, vltozatosabbak s kegyetlenebbek a hallesetek. A gondolataink mintha agyagbl volnnak, a napok vltakozsa gyrja ket - jk, hogyha nyugton vagyunk, s halottak, amikor a t zben feksznk. Tlcsrmez k odaknn s idebenn. Mindenki gy van ezzel, nemcsak mi; ami azel tt volt, az nem szmt, valjban nem is tudjuk mr. A tanuls s nevels alkotta klnbsgek szinte teljesen eltrl dtek, s jformn flismerhetetlenek. Nmelykor el nyt

jelentenek valami helyzet kihasznlsban; de htrnyokkal is jrnak, mert olyan gtlsokat bresztenek fl, amiket le kell kzdeni. Olyan ez, mintha valamikor rgen klnbz orszgok pnzei lettnk volna; ezeket sszeolvasztottk, s most valamennyi ugyanazt a b- lyegz t viseli. Aki fl akarja ismerni a klnbsgeket, annak az anyagot kell pontosan megvizsglnia. Els sorban katonk vagyunk, s csak azutn - valami klns, szgyenl s mdon - egyes emberek. Nagy testvrisg ez, sajtsgosan egyesti magban valami nyomt a npdalok bajtrsi hangulatnak, a fegyencek szolidaritsrzsnek s a hallratltek ktsgbeesett sszetartsnak - az letnek olyan fokn, amely a veszly kzepette kiemelkedik a hall feszltsgb l s elhagyatottsgbl, s a mg megnyert rk felletes elfogadsv vlik, minden ptosz nlkl. H siesnek s htkznapinak nevezhetn az ember, ha rtkelni akarn - de kinek jut ez eszbe? Benne foglaltatik az is, hogy Tjaden, amikor ellensges tmadst jelentenek, rlt sietsggel kanalazza ki szalonns borslevest, mert ht nem tudhatja, letben lesz-e mg egy ra mlva. Sok vitatkoztunk ezen, hogy helyes-e vagy sem. Kat helytelenti, mert azt mondja, gondolni kell a haslvs lehet sgre is, az pedig teli gyomorral veszedelmesebb, mint res gyomorral. Az ilyen dolgok problmk a mi szmunkra, komolyan vesszk ket, s ez nem is lehet msknt. Itt, a hall hatrn, szrnyen egyszer az let vonala, a legszksgesebbre szortkozik, minden egyb tompa lomba merl; ez a mi primitvsgnk s ez a menekvsnk. Ha differenciltabbak volnnk, mr rg meg rltnk, megszktnk vagy elestnk volna. Olyan ez, mint egy szaki-sarki expedci; az let minden megnyilvnulsnak csak a ltfenntartst szabad szolglnia, s szksgszer en erre is van belltva. Minden egyebet szm zni kell, mert flslegesen fogyasztan az er t. Ez az egyetlen mdja a megmeneklsnek, s gyakran gy ltom magamat, mint egy idegent, ha az elmlt id titokzatos visszfnye csndes rkban tompa tkr gyannt kivetti bel lem mostani letem krvonalait, s aztn csodlkozom, hogy az a megnevezhetetlen aktv dolog, amit letnek neveznek, hogyan tudott mg ehhez a formhoz is alkalmazkodni. Minden egyb megnyilvnuls tli lmt alussza, az let llandan lesben ll, gy figyeli a hall fenyegetseit - gondolkoz llatokk tesz bennnket, hogy megadhassa neknk az sztn fegyvereit -, tkletesen eltomptott, hogy ssze ne zzzon bennnket az a borzalom, amely vilgos, tudatos gondolkozs mellett megrohanna, felbresztette bennnk a bajtrsi rzst, hogy az elhagyatottsg rvnyb l kimenekljnk, megajndkozott a vademberek kzmbssgvel, hogy mindennek ellenre megrezzk mindazt, ami pozitvum, s tartalkul raktrozzuk fel a Semmi rohama ellen. gy ljk a legkls felszn zrt s kemny lett, s ritka eset, hogy valami esemny szikrt csiholjon bel lnk. Ilyenkor azonban meglepetsszer en fellobban a slyos, flelmes vgyakozs lngja. Ezek azok a veszlyes pillanatok, amelyek megmutatjk neknk, hogy az alkalmazkods mgiscsak mestersges, hogy nem egyszer en nyugalom, hanem olyan nyugalom, amelyre a leger sebb feszltsggel knyszertjk magunkat.

Kls letformnkban alig klnbznk a busman ngerekt l; de mg ezek mindig ilyenek tudnak lenni, mert hiszen ilyenek, s szellemi erejk megfesztsvel legfeljebb tovbbfejl dnek: nlunk megfordtva van a dolog. Mi nem a tovbbfejl ds, hanem a visszafejl ds rdekben fesztjk meg bens er inket. Azok feszltsg nlkl, magtl rtet d mdon ilyenek, mi rendkvli feszltsg rn s mestersgesen. s jszaka, ha lombl bred az ember, a felje rad ltomsok varzstl leny gzve, azoknak kiszolgltatva, rmlten rzi, mily gynge a tmasz, mily vkony a korlt, amely a sttsgt l elvlaszt bennnket kis lngok vagyunk, amelyeket gynge falak alig-alig vdelmeznek a felbomls s az eszeveszettsg vihara ellen, amelyben lobogva gnk, s nha majdnem kialszunk. Ilyenkor a csata tompa zgsa gy r v vlik, amely bezr bennnket, sszegrnyednk, s nagy szemet meresztve bmulunk ki az j szakba. Egyetlen vigasztalnk alv bajtrsaink llegzse - s gy vrjuk a reggelt. Minden nap s minden ra, minden grnt s minden halott vkonyabbra kszrli ezt a vkony tmaszt, s az vek gyorsan leromboljk. Ltom, amint lassanknt omladozik mr krlttem. Itt van az a buta histria Deteringgel. A zrkzott emberek kz tartozott. Az volt a szerencstlensge, hogy egy kertben megpillantott egy cseresznyeft. ppen a frontrl jttnk, ez a cseresznyefa az j szlls kzelben, egy kanyarodnl hirtelen ott llt el ttnk a hajnal derengsben. Levelet nem hajtott mg, de telis-tele volt fehr virggal. Este nem lttuk Deteringet. Vgre el kerlt, s nhny virgz cseresznyefag volt a kezben. Mulattunk rajta s megkrdeztk: taln lenynz be indul? Nem felelt, csak vgigfekdt az gyn. jszaka hallottam, hogy mozgoldik: mintha csomagolna. reztem, hogy baj lesz, s odamentem hozz. gy tett, mintha nem trtnt volna semmi, n pedig azt mondtam: - Nehogy valami ostobasgot csinlj, Detering. - Eh mit, csak nem tudok aludni. - Ht minek hoztad azokat a cseresznyefa gakat? - Taln csak szabad cseresznyefa gakat hozni feleli csknysen, aztn kisvrtatva: - Odahaza van egy nagy gymlcssm, s abban cseresznyefim. Amikor virgzanak, a sznapadlsrl olyan az egsz, mint egy nagy leped , olyan fehr. Most van itt az ideje. - Meglehet, hogy hamarosan szabadsgra mehetsz. Az is lehet, hogy flmentenek mint gazdt. Blint, de nem hallgat rm. Ha a parasztnak flbolydul a lelke, klns az arckifejezse - valami keverke a tehnnek s a vgyakoz istennek, flig brgy, flig magvalragad. Hogy msfel tereljem a gondolatait, egy darab kenyeret krek t le. Ad, amennyit akarok. Ez gyans, mert klnben fukar. Ezrt bren maradok. Nem trtnik semmi, reggel olyan, mint mskor.

Valszn leg szrevette, hogy megfigyelem. Harmadnap reggelre mgis elt nt. Ltom, de nem szlok semmit, hogy id t hagyjanak neki, htha sikerl megszknie. Mskor is eljutottak mr Hollandiba. Nvsorolvassnl szreveszik, hogy hinyzik. Egy ht mlva halljuk, hogy elfogtk a tbori csend rk, ezek a megvetett katonai zsaruk. Nmetorszg fel indult ez persze remnytelen dolog volt -, s ppoly termszetes is, hogy mindenhez igen ostobn fogott. Ebb l mindenki megrthette volna, hogy szksnek csak a honvgy s pillanatnyi megzavarods az oka. De ht mit rtenek meg a haditrvnyszk bri szz kilomternyire a harcvonal mgtt? Sohasem hallottunk tbb Deteringr l. De mskppen is kitr nmelykor ez a veszedelmes megporodott vz, akrcsak a tlf ttt g zkaznbl. Mg azt kell elmondanom, Bergernek hogyan lett vge. Az rkaink mr rgen szt vannak l ve, a front elasztikuss vlt, gyhogy tulajdonkppen nem is folytatunk mr igazi llharcot. Ha megtrtnt a tmads s az ellentmads, marad egy sztszaggatott vonal, s elkeseredett harc a tlcsrek kztt. Az els vonalat ttrtk, s mindenfel egyes csoportok vetettk meg a lbukat, tlcsrekb l folytatjk a harcot. Egy tlcsrben vagyunk, oldalvst angolok, egyik szrnyunkat felgngyltik, s htunk mg kerlnek. Krl vagyunk vve. Nehz megadni magunkat, kd s fst hzdik el flttnk, senki sem venn szre, hogy kapitullni akarunk, taln nem is akarunk, ezt ilyen pillanatokban maga sem tudja az ember. Halljuk kzeledni a kzigrntok robbansait. Gppusknk beszrja az ells flkrt. A h t vz elprolog, gyorsan sorba adjuk a szekrnyeket, megtltjk a vizeletnkkel, ismt van viznk, tovbb tzelhetnk. De mgttnk egyre kzeledik a ropogs. Nhny pillanat, s elvesztnk. Ekkor kzvetlen kzelnkben egy msik gppuska kezd dolgozni. A szomszd tlcsrben rejt zik, Berger hozta oda, ugyanakkor htulrl ellentmadst kezdenek, megszabadulunk s sszekttetst tallunk htrafel. Amikor ks bb meglehet sen j fedezkben vagyunk, egyik telhord elmondja, hogy nhny szz lpsnyire egy sebeslt jelentshord kutya hever. - Hol? - krdi Berger. A msik lerja neki a helyet. Berger elindul, hogy az llatot elhozza vagy lel je. Fl vvel ezel tt mg nem tr dtt volna vele, jzanul viselkedett volna. Megprbljuk visszatartani. De amikor komolyan elmegy, csak annyit tudunk mondani: " rlt!" - s tjra engedjk. Mert a frontlznak ezek a rohamai veszedelmess vlnak, ha az embert nem lehet azonnal fldhz vgni s lefogni. Berger pedig egy mter nyolcvan centimter magas, a leger sebb ember a szzadban. Csakugyan rlt, hiszen keresztl kell hatolnia a t zfalon; de ht ez az a villm, amely mindnyjunk fltt leskel dik valahol, s most belcsapott s meg rjtette.

Msok tombolni kezdenek, elszaladnak, de volt olyan is, aki kzzel-lbbal, szjjal folyvst a fldbe prblta besni magt. Persze sokszor szimulljk is az ilyesmit, de hiszen tulajdonkppen maga a szimulls is jellemz . Bergert, aki a kutyval akar vgezni, medencelvssel hozzk vissza, s egyik trsunk, aki rte ment, mg golyt is kap a lbikrjba. Mller meghalt. Kzvetlen kzelb l vilgtgolyt l ttek a gyomrba. Flrig lt mg, teljes ntudattal, irtzatos fjdalmak kztt. Miel tt meghalt, tadta nekem a trcjt, s rm hagyta a cip jt - azt, amit valamikor Kemmericht l rklt. Hordom, mert j a lbamra. Utnam Tjaden kapja meg, meggrtem neki. Mllert ugyan el tudtuk temetni, de aligha marad sokig zavartalanul. Htrlunk. Odat tlsgosan sok a friss angol s amerikai ezred. Tlsgosan sok a corned beef s fehr bzaliszt. Tlsgosan sok az gy. Tlsgosan sok a repl gp. Mi pedig sovnyak, kihezettek vagyunk. Az telnk olyan rossz, s annyi ptszerrel szaportjk, hogy megbetegsznk t le. A nmet gyrosok meggazdagodtak neknk a vrhas sztmarja a beleinket. A latrink llandan tele vannak; meg kellene mutatni az otthonlev knek ezeket a szrke, srga, nyomorult, mindenbe beletr dtt arcokat, ezeket az sszegrnyedt alakokat, akiknek testb l a klika kinyomja a vrt, s akik legfljebb rvigyorognak egymsra, eltorzult, fjdalomtl remeg ajkukkal: -Nem is rdemes megint flhzni a nadrgot. Tzrsgnk a vgt jrja - nagyon kevs a munci, az gycsvek annyira kitgultak, hogy a lvsek bizonytalanok, s szrsuk minket is r. Kevs a lovunk. Friss csapataink vrszegny, dlsre szorul fik, a borjt nem brjk, de meghalni tudnak. Ezrvel. Semmit nem rtenek a hborhoz, csak el remennek, s lelvetik magukat. Egyetlen repl trfbl kt szzadot lvldztt le, miel tt mg fedezkr l tudtak volna valamit, azon frisssen, ahogy a vonatbl kilptek. -Nmetorszg hamarosan kirl - mondja Kat. Nem is remltk, hogy ennek valamikor vge lehet. Egyltaln nem gondolunk olyan messzire. Az ember lvst kaphat s meghalhat; megsebeslhet, akkor a krhz a legkzelebbi lloms. Ha nem amputljk, akkor el bb vagy utbb kezbe kerl valamelyik trzsorvosnak, aki gomblyukban a hadi rdemkereszttel, gy szl az emberhez: - Mit, hogy egy kicsit kurtbb az egyik lba? A fronton nem kell szaladni, ha btor az ember. Alkalmas. Mehet! Kat elmond egy trtnetet, amelyhez hasonlk vgigjrjk a frontot, a Vogzekt l Flandriig, a trzsorvosrl, aki a fellvizsglaton felolvassa a neveket, s ha az

ember el ll, fl sem nz, csak ennyit mond: - Alkalmas. Odaknn katonkra van szksgnk. - El lp egy falb ember, a trzsorvos ismt azt mondja: Alkalmas. Erre - Kat felemeli hangjt - azt feleli az ember: - Falbam mr van; de ha most kimegyek, s lelvik a fejemet, akkor fafejet is csinltatok magamnak, s trzsorvosnak megyek. Ez a vlasz mindnyjunknak nagy gynyr sget szerez. Lehetnek j orvosok, s vannak is sokan, de szz vizsglat kzl egyszer minden katona a keze kz kerl annak a sok h sfogdosnak, akinek legf bb gondja, hogy a listjn minl tbb alkalmatlant vagy segdszolglatost vltoztasson alkalmass. Sok ilyen histria van, s a legtbbje mg sokkal keser bb. De ezekben sincs lzad vagy kedvront szndk; tisztessgesek, s nven nevezik a gyermeket; mert nagyon sok csals, igazsgtalansg s komiszsg van a katonasgnl. Nem nagy dolog az, hogy mgis egyik ezred a msik utn indul neki az egyre kiltstalanabb harcnak, s tmads tmadst kvet, mikzben a vonalunk htrl s szttredezik? A tankok gny trgybl slyos fegyverr vltak. Jnnek pnclozottan, hossz sorban grdlve, s minden msnl inkbb megtestestik szemnkben a hbor borzalmt. Az gykat, amelyek a perg tzet kldik rnk, nem ltjuk, az ellensg tmad sorai olyan emberek, mint mi - de ezek a tankok gpek, lncszalagjaik vgtelenek, mint a hbor, a megsemmislst jelentik, amikor rzketlenl begrdlnek a tlcsrekbe, s ismt kimsznak, feltartztathatatlanul; egsz flotta bmbl , fstokd pnclokbl, sebezhetetlen, halottakat s sebeslteket sztlapit aclllatokbl, vkony brnkben sszezsugorodunk el ttk, hatalmas erejk szalmaszll vltoztatja karunkat, gyufaszll kzigrntjainkat. Grntok, gzfelh k, tankflottillk - szttiprs, sztrgs, -hall. Vrhas, influenza, tfusz - fulladozs, elgs, hall. Lvszrok, krhz, tmegsr - tbb lehet sg nincs. Egy tmadsnl elesik Bertinck, a szzadparancsnokunk. Azok kz a nagyszer fronttisztek kz tartozott, akik minden nehz helyzetben ell vannak. Kt ve volt mr nlunk, sebesls nlkl - egyszer mr trtnni kellett valaminek. Egy lyukban lnk, s be vagyunk kertve. A puskaporfelh k olaj vagy petrleum szagt hozzk magukkal. Flfedeznk kt embert, lngszrt hoznak, egyiknek htn van a szekrny, msiknak kezben a cs, amelyb l t z freccsen ki. Ha elrnek bennnket, vgnk van, mert ppen most nem tudunk visszavonulni. Tzelni kezdnk rjuk. De egyre kzelebb jnnek, s a dolog aggasztv vlik. Bertinck velnk fekszik a lyukban. Amikor szreveszi, hogy nem tallunk, mert az er s t zben nagyon is gyelnnk kell, hogy fedezve legynk, felkap egy puskt, kimszik a lyukbl, s karjra tmaszkodva cloz. L - s ugyanabban a pillanatban csattanva becsap mellette egy goly, visszapattan, eltalltk. De tovbb fekszik s cloz, leengedi a puskt, jra archoz emeli, vgre eldrdl a lvs. Bertinck elejti a puskt, azt mondja: - j - s visszacsszik A kt

lngszrs ember kzl a htuls megsebeslt, elesik, a msiknak kezb l kicsszik a cs , mindenfel frecskendez a t z, s az ember meggyullad. Bertinck mellbe kapta a lvst. Kisvrtatva egy szilnk sszezzza az llt. Ugyanennek a szilnknak van mg annyi ereje, hogy Leernek felszaktsa a csp jt. Leer nyg, s karjra tmaszkodik, hamarosan elvrzik, senki se tud segteni rajta. Nhny pillanat mlva sszelottyad, mint a kirl tml . Mit hasznl most neki, hogy az iskolban olyan j matematikus volt? Hnapok telnek el. 1918 nyara a legvresebb, a legnehezebb. A napok, mint aranyba s kkbe ltztt angyalok, megfoghatatlanul llnak a megsemmisls gy r je fltt. Itt mindenki tudja, hogy elvesztjk a hbort. Nem sokat beszlnek rla, htrlunk, nem tmadhatunk tbb a nagy offenzva utn, nincs mr embernk, nincs muncink. De a hadjrat tovbb tart - a hall tovbb arat... 1918 nyara - az let, ebben a sovny alakjban, sohasem tetszett el ttnk olyan kvnatosnak, mint most: a piros pipacs a szllsaink el tt elterl rteken, a sima ht bogarak a f szlakon, a meleg estk a flhomlyos, h vs szobkban, a fekete, titokzatos alkonyi fk, a csillagok, a vz folysa, az lmok s a hossz alvs - , let, let, let! 1918 nyara - mg sohasem viseltek el nmn tbb szenvedst, mint abban a pillanatban, amikor a frontra indultunk. Flbukkantak a gazdtlan, izgat hresztelsek fegyversznetr l s bkr l, megzavarjk a szvet, s az indulst nehezebb teszik, mint valaha! 1918 nyara - sohasem volt keser bb s szrny sgesebb az let; mint a t z riban, amikor a halvny arcok a piszokban hevernek, s a kezek grcssen sszefondva knyrgnek: "Ne, ne! Ne most! Ne most; az utols pillanatban!" 1918 nyara - a remny szele, amely vgigzg a kigett mez kn, a trelmetlensg s csalds rjng lza, a hall legfjdalmasabb borzongsa, megfoghatatlan krds: mirt? Mirt nem vetnek mr vget ennek? s mirt szllong a szbeszd, hogy vge van? Annyi itt a repl , s oly biztos a dolgban, hogy egyes emberekre is vadsznak, mint a nylra. Egy nmet repl gpre legalbb t angol s amerikai jut. Egy hes, fradt nmet katonra t er s, friss msik jut az ellensges lvszrokban. Egy nmet komiszkenyrre tven hskonzerv odat. Nhny es s ht van a htunk mgtt, szrke g, szrke, sztfoly fld, szrke hall. Amg kijutunk az llsokba, a nedvessg mr thatol kpenynkn, ruhnkon, s gy marad az egsz id alatt, amit ell tltnk. Sohasem szradunk meg. Akinek van mg cip je, fll homokzskokkal kti be, hogy az agyagos vz ne fusson bele olyan gyorsan. A puskk megkrgesednek, az egyenruhk megkrgesednek, minden sztfolyik, sztolvad, a fld cspg , nedves, olajos tmeg, srga pocsolykkal, csiga alak, piros vrtcskkal, amikben halottak, sebesltek s letben maradottak lassanknt elmerlnek.

A vihar vgigkorbcsol bennnket, a szilnkok jges je kiszaktja a z rzavaros, srga gomolyagbl a sebesltek vkony gyermekkiltsait, s jnek idejn a sztszaggatott let gytr nygsekkel kszl a hallgatsra. A keznk: fld, a testnk: agyag, a szemnk: es pocsolya. Nem tudjuk, lnk-e mg. Aztn a h sg, mint egy medza, tikkasztan hzdik be a lyukainkba, s egy ilyen ks nyri napon telhords kzben sszeesik Kat. Ketten vagyunk. Bektm a sebt; gy ltszik, a lbikrja zzdott ssze. Csontlvs - Kat ktsgbeesetten nyg fel: - Most. - ppen most. Vigasztalom. - Ki tudja, meddig tart mg ez a slamasztika? F , hogy meg vagy mentve... A vr hevesen ttr a ktsen. Kat nem maradhat egyedl, amg n hordgyat prblok kerteni. Nem is tudok sehol szanitcllomst a kzelben. Kat nem tlsgosan nehz; htamra veszem, s viszszamegyek vele a ktz helyre. Ktszer megpihennk. A szllts nagy fjdalmat okoz neki. Nem sokat beszlnk. Kigomboltam a kabtom gallrjt, lihegek, izzadok, arcom megduzzadt a slyos teher cipelst l. Mgis er szakoskodom, hogy menjnk tovbb, mert a terep veszlyes. - Lehet mr, Kat? - Muszj, Paul. - Ht akkor rajta. Fllltom, az p lbn ll, s egy fatrzshz tmaszkodik. Aztn vatosan megfogom sebeslt lbt, ldul egyet, s az egszsges lb trdt is karom al fogom. Az utunk egyre nehezebb. Nmelykor egy grnt ftyl arra. Olyan gyorsan megyek, ahogy csak tudok, mert Kat sebb l a fldre cspg a vr. Nem tudunk vdekezni a becsapds ellen, mert mire fedezket tallnk, mr rgen megtrtnt. Hogy a nehezt vgigvrjuk, egy kis tlcsrbe hevernk le. Tet adok Katnak tbori kulacsombl. Elszvunk egy cigarettt. - Bizony, Kat - mondom szomoran -, most mgiscsak elvlunk egymstl. Hallgatva nz rm. - Emlkszel mg, Kat, amikor a libt rekvirltuk? Meg hogy hogyan hztl ki a slamasztikbl, amikor kis regruta koromban el szr sebesltem meg? Akkor mg srtam. Idestova hrom esztendeje mr, Kat. Blint. Fltmad bennem a flelem az egyedlmaradstl. Ha Katot elviszik, nincs itt tbb bartom. - Kat, mindenesetre viszont kell ltnunk egymst, ha igazn bke lesz, miel tt visszajnnl a frontra.

- Ht azt hiszed, hogy alkalmas leszek n mg egyszer ezzel a csonttal? - krdi keser en. - Szp csndben meggygyul majd. Hiszen az zletnek nem esett baja. Taln csak rendbe jn mg. - Adj mg egy cigarettt - mondja. - Ks bb taln csinlhatunk majd egytt valamit, Kat. - Nagyon szomor vagyok, lehetetlen, hogy Kat, a bartom, a lelg vll, vkony, puha bajsz Kat, akit msknt ismerek, mint akrki ms embert, Kat, akivel ezeket az veket megosztottam, lehetetlen, hogy ez a Kat meg n tbb ne tallkozzunk. - Mindenesetre add meg az otthoni cmedet, Kat. s itt van az enym, flrom neked. A cdult beteszem a trcmba. Milyen elhagyatott vagyok mris, pedig mg itt l mellettem. Ne ljek-e gyorsan a lbamba, hogy vele maradhassak? Kat hirtelen csuklani kezd, elzldl, elsrgul. - Gyernk tovbb - dadogja. Felugrom, gek a vgytl, hogy segthessek rajta, flveszem s nekiiramodom, nyjtott, lass, kitart futssal, hogy a lbt ne lgzzam tlsgosan. A torkom kiszradt, szemem el tt vrs s fekete minden, amikor elszntan, knyrtelenl tovbb botorklva, vgre elrem a szanitcllomst. Ott trdre roskadok, de mg van annyi er m, hogy arra az oldalra d ljek, ahol Kat egszsges lba van. Nhny pillanat mlva flegyenesedem. Kezem, lbam reszket, nagy nehezen tallom meg tbori kulacsomat, hogy egy kortyot igyam. Az ajkam is remeg ivs kzben. De mosolygok - Kat megmeneklt. Kisvrtatva kezdem megklnbztetni azt a zavaros hangtmeget, amit a flem felfog. - Ezt megsprolhattad volna - mondja egy szanitc. rtetlenl nzek r. Katra mutat. Nem rtem. -A lbikrjba kapott lvst - mondom. A szanitc megll. - No, oda is. Megfordulok. Szemem mg mindig zavaros, jra mlik rlam a verejtk, befutja a pillimat. Letrlm s rnzek Katra. Nmn fekszik. - Eljult - mondom gyorsan. A szanitc halkan fttyent: - Ahhoz mr n jobban rtek. Meghalt. Minden fogadst llok. Fejemet rzom: - Az lehetetlen! Tz perccel ezel tt mg beszltem vele. Eljult.

Kat keze meleg, megragadom a vllt, hogy teval ledrzsljem. rzem, hogy megnedvesednek az ujjaim. Amint visszahzom a feje mgl, vres a kezem. A szanitc ismt fttyent egyet a foga kzt: - Ltod? Kat, anlkl, hogy szrevettem volna, tkzben szilnkot kapott a fejbe. Csak egy kis lyukat ltok, egszen kicsi, eltvedt szilnk lehetett. De elg volt. Kat meghalt. Lassan flllok. - El akarod vinni a zsoldknyvt meg a holmijt? - krdi a szakaszvezet . Blintok, s ideadja. A szanitc csodlkozik. - Hiszen nem is vagytok rokonok? Nem, nem vagyunk rokonok. Nem, nem vagyunk rokonok. Jrok n most? Van mg lbam egyltaln? Flemelem a szememet, krljrtatom, s vele egytt krben forgok, amg csak abba nem hagyom. Minden gy van, mint eddig. Csak Stanislaus Katczinsky honvd halt meg. Aztn semmir l sem tudok tbb. *** 12 sz van. A rgiek kzl nem sokan vannak mr itt. Ht osztlytrsam kzl n vagyok az utols. Mindenki bkr l, fegyversznetr l beszl. Mindenki vrakozik. Ha ismt csalds lesz a vge, sszeroskadunk, a remnysg tlsgosan er s, nem lehet jra elragadni anlkl, hogy kirobbanna. Ha bke nem lesz, forradalom lesz. Kt htig nyugtom van, mert egy kis gzt nyeltem. Kis kertben lk egsz nap, knn a napon. Most mr hamarosan elkvetkezik a fegyversznet, magam is hiszem. Aztn hazamegynk. Itt elakadnak a gondolataim, s nem jutnak tovbb. Ami nagyobb er vel vonz s vr, mind csupa rzs. lnivgys, honvgy, a vr sztne, a megmenekls mmora. De nem cl. Ha 1916-ban hazakerlnk, vihart korbcsoltunk volna fel lmnyeink fjdalmval s erejvel. Ha most hazatrnk majd - fradtak vagyunk, remnytelenek. Nem tudjuk tbb kiismerni magunkat a vilgban. Nem is fognak megrteni bennnket - mert el ttnk nvekedik egy nemzedk, amely ugyan itt kzsen tlttte velnk ezeket az veket, de volt gya s hivatsa, s most visszamegy rgi pozcijba, ahol el fogja felejteni a hbort - utnunk pedig nvekedik egy msik nemzedk, a mi korbbi nnkhz hasonl, ez idegen

lesz, s flretol bennnket. Flslegesek vagyunk sajt magunknak is, n ni fogunk, nmelyek alkalmazkodnak, msok meghajolnak, sokan tancstalanok lesznek az vek szertefoszlanak, s mi vgl is tnkremegynk. De taln ez is, amit gondolok, csak rosszkedv s megdbbens, ami tstnt elmlik, ha ismt a nyrfk alatt llok, s hallgatom a levelek susogst. Hiszen nem lehet, hogy rkre elmlt az a puhasg, ami vrnket nyugtalantotta, az a bizonytalan, megdbbent , eljvend valami, a jv nek ezer arca, az lmokbl s knyvekb l sz tt meldia, az asszony susogsa s megsejtse - nem lehet, hogy ez mind megsemmislt, perg t zben, ktsgbeessben s legnysgi bordlyokban. A fk tarkn, aranyosan csillognak, a madrberkenye bogyi kipiroslanak a lombok kzl, orszgutak fehren szaladnak a lthatr fel, s a kantinok mhkasok gyannt zgnak a bke hrt l. Felllok. Nagyon nyugodt vagyok. Hadd jjjenek a hnapok, az vek, nem vesznek el t lem tbb semmit, nem vehetnek el. Annyira egyedl vagyok, annyira nem vrok semmit, hogy flelem nlkl nzhetek a szemkbe. Az let, amely tcipelt ezeken az esztend kn, itt van mg kezemben s szememben. Hogy lekzdtteme, nem tudom. De amg itt van, keresni fogja a maga tjt, akr akarja a bennem lev "n", akr nem. Paul Baumer elesett 1918 oktberben, egy napon, amely az egsz fronton oly nyugodtan s csndesen telt el, hogy a hadijelents mindssze erre a mondatra szortkozott: nyugaton a helyzet vltozatlan. El reroskadt, s gy fekdt a fldn, mintha aludnk. Amikor visszafordtottk, ltszott rajta, hogy nem szenvedhetett sokig arckifejezse olyan nyugodt volt, mintha szinte rlne annak, hogy gy trtnt. Vge!!!