De ce sunt scumpe medicamentele?!

De: Dan COSTE Aparut in nr 17 / 04 August 2009 Categorii: ECONOMIC

Producatorii. piata farmaceutica romaneasca a depasit cifra de afaceri de un miliard de euro. Pentru stimularea consumului. In 2006 atingea 1. tara noastra sta cel mai prost in privinta consumului de medicamente per ansamblu. chiar si in conditii de criza. La unele dintre acestea ne vom referi in cele ce urmeaza.de promovare si desfacere a diverselor produse. insa acest lucru nu se prea intampla. producatorii si distribuitorii de medicamente au identificat tot felul de metode. insa in nici un caz piata medicamentelor nu va scadea fata de anii anteriori. Pacientul ar trebui sa fie si el reprezentat de stat.Piata medicamentelor infloreste de la un an la altul.1 miliarde de euro. Practici ilicite si imorale ale producatorilor . distribuitorii si medicii sunt bine reprezentati de numeroase asociatii profesionale. in vreme ce ungurii isi permit sa cheltuie 367 de euro/an/locuitor.dincolo sau la limita legii . care le apara eficient interesele. pacientii cheltuie din ce in ce mai mult pentru sanatate si primesc tot mai putin. pentru ca in 2007 sa se cifreze la 2. Previziunile pentru anul in curs sunt greu de estimat. Acesta nu trece de 70 de euro/an/locuitor. datorita crizei mondiale. In 2005.6 retete pe cap de pacient. medicii romani elibereaza doar 0. Proportional. Stau dovada cresterea permanenta a preturilor medicamentelor si diversele practici . Anual. Cu toate acestea.5 miliarde.

sub denumiri diferite. cu deosebirea ca este mult mai ieftin. oricine este capabil sa produca un medicament echivalent o poate face fara restrictii.Medicamentele se impart in doua mari categorii: cele inovatoare sau originale. Cum procesele dureaza ani de zile. obtinand mai multe patente pentru acelasi medicament. S-a ajuns pana la 1. Medicamentele sunt protejate pe o perioada de 20 de ani. au inregistrat produsul in mai multe tari. In primul rand. O alta practica a constat in chemarea in judecata a producatorilor care au creat medicamentul generic. pana ca o versiune generala a unui medicament sa devina valabila dupa expirarea patentului. In acest scop. . De curand. dupa expirarea patentului. Mai exact. in perioada 2001 – 2007 europenii au platit pe medicamente cu trei miliarde de euro mai mult decat ar fi fost normal. Comisia Europeana a dezvaluit ca marii producatori de medicamente inovatoare au blocat ori nu au scos pe piata in mod deliberat medicamente generice ieftine. profitul inregistrat astfel acoperind cu prisosinta cheltuielile de judecata. in acest timp produsul inovator s-a vandut in continuare. In urma acestei practici. marile companii au recurs la diverse metode cel putin imorale. Dupa aceea. numit generic.300 de patente pentru acelasi produs. descoperite in urma mai multor ani de cercetari si a unor investitii enorme si cele generice. care le imita pe primele. comisia a descoperit ca. au trecut luni si chiar ani. dupa expirarea perioadei de protejare a patentului. nu este cu nimic mai prejos decat originalul. In lume exista doar cateva companii de forta care produc medicamente inovatoare. Produsul rezultat. chiar dupa expirarea termenului de protejare a inventiei.

312.79 RON.87 RON.710. Amenzi aplicate. Legea interzice asociatiilor de agenti economici luarea oricarei decizii ce are ca obiect sau ca efect restrangerea.049. Printre companiile incriminate la Bruxelles se numara GlaxoSmith Kline din Marea Britanie.Documentele confiscate de comisarul european de la unii producatori atesta cum acestia cautau in permanenta solutii pentru obtinerea de brevete.SC Relad Pharma SRL . impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca. In mai anul .331. Pentru intelegeri anticoncurentiale de impartire a pietei de insulina din Romania au fost aplicate urmatoarele amenzi: .SC Mediplus Exim SRL – 49.SC Eli Lilly Export SA – 3. “cu singurul scop de a limita posibilitatile competitiei”.59 RON. . .SC A&A Medical SRL – 4. s-au depus contestatii.36 RON. dar suspendate In octombrie 2007. iar ceilalti au obtinut profituri fara sa faca nimic.26.060. numai ca acestea sa amane lansarea pe piata a medicamentelor la preturi mai mici. Consiliul Concurentei din Romania a declansat din oficiu o investigatie pe piata distributiei de medicamente. cu privire la incalcarea legii in materie. Sanofi-Aventis din Franta si Pfizer din SUA.000 de milioane de euro.823.231. Companiile l-au acuzat pe comisarul european ca “nu reuseste sa priceapa complexitatea pietei”. Cum era si de asteptat. Astfel.908. S-a mers pana acolo incat marile companii au platit producatorilor de generice si pana la 200. . primii producatori si-au vandut in continuare produsele inovatoare la preturi mari.

in mod eronat. Cu toate acestea. Cei mai multi dintre noi nu stiu ca. In acest sens. Medicii intretin confuzia pacientilor. producatorul trebuie sa inregistreze medicamentul pe care vrea sa il scoata pe piata la Ministerul Sanatatii. Genericele. Urmeaza ca si celelalte firme implicate se adreseze justitiei. pacientii nu platesc mai mult pentru ceva mai bun. circa 80% din bani sunt cheltuiti pe cea de-a doua categorie de medicamente. Preferam medicamentele germane. justitia a respins contestatia Mediplus Exim SRL. la fel ca si noi. spre exemplu. Cum se formeaza pretul medicamentelor Indiferent de tara de origine. in functie de propriile interese. care inca se judeca. . timp in care sanctiunile sunt suspendate. A urmat contestatia Relad Pharma. recomandand anumite medicamente. ci pentru marca producatorului. precizarile Agentiei Nationale a Medicamentului sunt fara echivoc: “Medicamentele originare care se afla inca sub protectia patentului nu au inlocuitori si sunt necesare pentru tratarea anumitor afectiuni pentru care nu exista alternative de tratament”.trecut. unii medici sustin. doar medicamente generice. Astfel. asta nu inseamna ca este si inovator. iar cele romanesti – doar niste copii ale primelor. desi aceasta tara produce.. la fel de eficiente ca inovatoarele Romanii cumpara 60% medicamente autohtone si 40% din import. daca achizitioneaza un medicament strain. Mai grav. ca medicamentele straine sunt inovatoare.

cadouri si sponsorizari. distribuitorii mai beneficiaza de o cota de 7.5%. se stabileste un pret. Pentru acoperirea cheltuielilor de desfacere catre farmacii. In cazul medicamentelor din import. se negociaza pretul fara taxe. Care sponsorizari all-inclusive constau in . producatorii si distribuitorii au gasit o modalitate sa-si promoveze produsele. cuprins intre 12 si 24%. in functie de valoarea comerciala. Motiv din care se pot acorda spagi substantiale. cheltuiala care in timp se justifica cu prisosinta. la intrarea acestuia in tara. Sponsorizari all-inclusive In ciuda faptului ca produsele ce se elibereaza doar pe baza de reteta in spatiul comunitar nu pot fi promovate prin publicitate – decat in randul medicilor si farmacistilor. Medicii care prescriu mai multe retete pentru anumite medicamente. cunoscuta sub denumirea de marja de import. pretul astfel format primind denumirea “cu ridicata”. O importanta covarsitoare in stabilirea pretului o are negocierea cu reprezentantii Ministerului Sanatatii. care nu mai poate fi modificat ulterior.De comun acord.5%. Daca se obtine un pret bun. farmaciile isi mai adauga si ele un adaos comercial. La acesta se adauga TVA. sunt recompensati cu bonificatii procentuale din cifra de vanzari. In fine. Apoi. se adauga o cota de 8. afacerea poate deveni extrem de profitabila.

practicile traditionale Su Jock. ba chiar si vacante impreuna cu familia in strainatate. Indonezia. Codex Alimentarius. Qigong-ul medical. cristaloterapia. Pana acum. terapia prin masaj tui si na. la nivel mondial. cum era de asteptat. Ministerul Sanatatii are in vedere desfacerea medicamentelor inclusiv in supermarket-uri. bioritmologia. in magazine se vand doar produse farmaceutice considerate suplimente alimentare. ci se practica peste tot in lume. tehnica radianta. recunoscut si sub numele de Legea produselor alimentare. cum sunt terapiile naturiste. printre care China. acupunctura. Aceasta forma de mituire a medicilor si farmacistilor zelosi nu este o inventie romaneasca. peste 500 de milioane de oameni au protestat impotriva acestei reglementari. Thailanda. Masura a starnit.achitarea unor participari formale la diverse simpozioane internationale. Potrivit contestatarilor. Industria chimica farmaceutica vrea monopol Incepand cu luna decembrie a anului in curs urmeaza sa intre in vigoare. folosirea suplimentelor alimentare si a vitaminelor naturale. asa cum se intampla in tarile civilizate. de fapt. Feng Shui. au declarat ca o vor ignora. Pentru contracararea recomandarilor farmacistilor care reprezinta interesele anumitor producatori de medicamente ce se elibereaza fara reteta. o . vii controverse. iar mai multe state. Codex Alimentarius se spune ca ar fi. stimularea electrica sau neuromagnetica si multe altele. Brazilia. medicina alopata si tibetana. La ora actuala. Argentinac sau Canada. codul ar scoate in afara legii orice metoda alternativa de tratare a pacientilor.

pe care nu intentioneaza sa le previna ori sa le vindece. Este vorba despre Dipherline (utilizat in cancerul de prostata metastazat) si Dysport (pentru tratarea copiilor cu insuficienta motorie cerebrala). Codex Alimentarius prevede eliminarea suplimentelor alimentare naturale. De aceea. zona geografica. industria farma mondiala a fost acuzata ca realizeaza miliarde pe seama bolilor cronice. unitatea medicala. In contractele incheiate erau mentionate. s-ar prefera doar alinarea suferintelor. modalitatea de plata (cash sau numerar). Anul acesta. iar orice concurenta va fi eliminata. in cadrul mai multor congrese internationale. prin inlocuirea cu 28 de produse farmaceutice de sinteza. pe baza de reteta. Medicii care promovau aceste medicamente au fost recompensati prin tot felul de sponzorizari. suma respectiva. Comisioane pentru medici Concernul farmaceutic francez Beaufour Ipsen International a practicat in Romania o strategie foarte eficienta pentru promovarea si desfacerea unor medicamente.gaselnita pentru eliminarea oricarei concurente de pe piata industriei chimice farmaceutice si constituirea unui monopol international al marilor concerne. suspecte de a fi toxice. pe langa prevederile legale. precum si produsul farmaceutic pentru care se acorda comisionul mascat. Pe scurt. Acestea vor fi disponibile doar in farmacii. Pentru achizitionarea de produse farmaceutice marca Beaufour Ipsen. unii directori de spitale primeau . deoarece ar ramane fara piete de desfacere. numele medicului.

In tara noastra se promoveaza medicamente. Daca mai mult de jumatate dintre parinti vor fi de acord sa isi vaccineze fetele. actuala conducere a ministerului a declansat o campanie de informare a populatiei cu privire la aceasta boala. daca era factor de decizie. care “s-au obisnuit sa prescrie numai medicamente scumpe”. Astfel. Vaccinul impotriva cancerului de col uterin nu a fost omologat si a produs pana in prezent mai multe decese si numeroase reactii adverse. care a costat Ministerul Sanatatii peste 20 de milioane de euro. In disperare de cauza. Din aceasta promovare. De intreaga campanie. iar unitatile farmaceutice independente vand cosmetice si pantofi ortopedici pentru a supravietui. vicepresedintele acestei entitati. Colegiul Farmacistilor din Romania a declansat o adevarata ofensiva impotriva medicilor. oamenii au inteles ca medicamentele romanesti ieftine nu sunt bune”.000 de vaccinuri. care se elibereaza cu sau fara prescriptie medicala. campania va fi reluata. obligand parintii fetitelor de 11 ani sa le vaccineze. Guvernul Romaniei a favorizat anumiti producatori si distribuitori de medicamente sa vanda tarii noastre 110. Si daca va fi. doar 3% dintre copii fiind vaccinati. dupa cum a declarat Clara Popescu.comisioane de 5% din valoarea acestora. De curand. Interese murdare Anul trecut. s-a ales praful. si daca nu. a mai sustinut Popescu. De acelasi procent se bucura si dirigintele farmacist de spital. “Pacientii alearga de la o farmacie la alta pentru a gasi plafoane. distribuitorul a pus la cale o adevarata retea formata din medici si farmacisti. un . foarte scumpe.

lucru este cat se poate de cert: in jurul acestei campanii roiesc o serie de interese materiale de ordinul milioanelor. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful