You are on page 1of 38

Sa revisteta

s a

a t

e

r
Edita: Ceip Castell de Santa Àgueda FERRERIES http://c07001149.eduwebs.caib.es/ Curs: 2.011-12 Número 28
1

v i

e t
s

Pàg. 1 ………………………….……... PORTADA Pàg. 2 ………………………….………ÍNDEX Pág. 3…………………….…………….EDITORIAL Pàg. 4…………………….…………….NOTÍCIES BREUS Pàg. 5-6 ….………….……………….. FESTES I CELEBRACIONS Pàg. 7-8 ………..…………………….. SETMANA CULTURAL Pàg. 9 ………………………………… CLASSE DE SES GALLINES Pàg. 10 ……………………………….. CLASSE DELS INDIS Pàg. 11 ……………………………….. CLASSE DE LES ESTRELLES Pàg. 12 ……………………………….. CLASSE DE LES LLUNES Pàg. 13 ……………………………….. CLASSE DEL FONS DE LA MAR Pàg. 14 ……………………………….. CLASSE DELS ARBRES DEL BOSC Pàg. 15 ……………………………….. CLASSE DE PRIMER Pàg. 16 ……………………………….. CLASSE DE SEGON Pàg. 17 ……………………………….. CLASSE DE TERCER A Pàg. 18-19 ………………………..….. CLASSE DE TERCER B Pàg. 20 ……………………………….. CLASSE DE QUART Pàg. 21 ……………………………….. CLASSE DE CINQUÈ Pàg. 22 ……………………………….. CLASSES DE TERCER CICLE Pàg. 23-24 …..…………………………CLASSES DE SISÈ Pàg. 25-26 …..…………………………RECOMANACIONS DE LLIBRES Pàg. 27 …………………………………TEATRE Pàg. 28 …………………………………EDUCACIÓ FÍSICA Pàg. 29 …………………………………BIBLIOTECA Pàg. 30 …………………………………PROJECTE ARTISTES Pàg. 31 ………………………………... PROJECTE RONDALLAIRES Pàg. 32-33..…………………………….ENGLISH Pàg. 34-35…………………….………..OPINIÓ Pàg. 36-38……………………………...APIMA

DIPÒSIT LEGAL : PM 728-2011 Imprimeix : CEIP CASTELL DE SANTA ÀGUEDA

2

EDITORIAL
Amb el final de curs a ben a tocar, ens arriba de nou aquest número de la Revisteta, una publicació escolar que ve a ser un resum històric del que ha estat aquest curs 2011/12. Potser aquest temps que vivim ara és el preludi d'un canvi important que encara no sabem com serà, però que si intuïm que no serà fàcil, però SEGUIREM! amb il·lusió, amb coratge i amb empenta. Al llarg d'aquest curs han passat moltes coses: la biblioteca ha canviat d'imatge, hem anat a felicitar el Nadal cantant cançons pel poble, hem celebrat el dia escolar de la no-violència i la pau, ens hem disfressat amb passacarrers inclòs, quasi quasi ens hem posat uniforme escolar i tot, hem cel·lebrat les olimpíades escolars, l'escola per la primavera ha florit, està plena de ramellets amb poesies, ... Mentrestant, entre celebració i celebració, hem seguit aprenent i descobrint coses noves: els indis, les rondalles, el Parc Natural de l'Albufera des Grau, les gallines, el fons de la mar, els fars de Menorca, els arbres del bosc, les estrelles, l'univers, els dinosaures,hem anat de colònies, les salines, viatge de final de curs,... I ara, quan esteim al final de juny, tots ens mereixem unes bones vacances, per poder retornar al setembre amb moltes ganes! Als companys i companyes que el curs que ve aniran ja a l’institut, els desitjam molta sort. I als mestres que no torneu... gràcies per tot i ja sabeu que teniu les portes de l'escola obertes per a voltros. Gràcies a tots per la feinada feta durant aquest curs: mestres, pares, mares, alumnes, etc. Bon estiu a tothom i fins al curs que ve!

3

NOTÍCIES BREUS
ENHORABONA!!! ANADES I VINGUDES

Durant aquest curs hi ha mestres de la nostra escola que han estat mamàs: na Pili Moll ha tingut un fillet i n’Ester Marquès una filleta. Na Nines Febrer també ha tingut una filleta a principis de juny. Felicitats a totes tres!!!

Volem aprofitar aquestes pàgines per despedir a na Marian Mir, la mestra d’anglès, que el proper curs serà a una escola de Mallorca i donar la benvinguda a n’Eva Mus, que ha obtingut la destinació definitiva en aquesta escola. SORT I VENTURA A TOTES DUES!!!!

AGRAÏMENT A UN GRUP DE MARES

INVERSIONS APIMA

Volem agrair la gran feina feta per na
Cata Serra, n’Alba Deulofeu, na Verónica Arellano i na Lola Pons, totes elles mares de la nostra escola. Van ser les encarregades de decorar les parets i les cortines de la biblioteca. Sou unes artistes!!!

Volem agrair a l’Apima les
inversions que ha fet a la nostra escola: s’ha renovat el terra de l’aula de psico, ha contribuït en l’adequació de la biblioteca, ha renovat les cortines de tercer cicle, .. A més els volem donar les gràcies per la seva disposició a escoltar totes les nostres propostes, ja que sense ells tot seria un poc més complicat.

PISSARRES DIGITALS

Aquest curs la Conselleria d’educació ens ha concedit dues pissarres digitals per a les aules de segon cicle.
4

FESTES I CELEBRACIONS
SA BUNYOLADA NADAL I VISITA DEL PATGE

Divendres dia 28 d'octubre a l'escola
vam fer una bunyolada. Van venir algunes àvies i mares d'alumnes d'infantil i primer cicle i mus van mostrar com es fan els bunyols. Des d'aquí les donem les gràcies. Van ser uns bunyols boníssims!!!!

Dia 22 de desembre, tots els alumnes
i mestres de l’escola vam sortir al carrer per cantar i felicitar el Nadal. Vam anar a l’ajuntament, al geriàtric, a l’escola infantil, al col·legi Sant Francesc i a l’IES Biel Martí. Els patges ens van visitar. Van arribar amb un cabriol, carregats de regals per a tots els fillets i filletes de l’escola. Els més petits els esperaven al carrer amb les cartes preparades. Els patges ens van explicar que havien tingut un viatge un poc accidentat però a la fi havien pogut arribar Els diferents grups van recitar i cantar les poesies de Nadal i van entregar les cartes als patges que ens van donar caramels i els regals per a cada classe.

SANT ANTONI

Amb motiu de la celebració de Sant Antoni, patró de Menorca, a l'escola vam fer una torrada de sobrassada. Un grup de pares, mares i avis van venir a l'escola per ajudar-nos i compartir amb tots noltros aquest deliciós berenar. Des d'aquí donem les gràcies a l'APIMA que va col·laborar en l'organització d'aquesta activitat i en general a tots els pares, mares i avis que van participar.

5

FESTES I CELEBRACIONS
CARNAVAL DIA D’ENGANAR

El divendres de Carnaval, alumnes i
mestres van venir disfressats a l’escola. El tema d’aquest any eren els personatges de contes i la literatura infantil i juvenil. Ens vam trobar caputxetes, bruixes, blancaneus, princeses, .... i fins i tot en Tintín i en Harry Potter. Des dels protagonistes més clàssics i inoblidables dels contes de tota la vida, fins a personatges de còmics i novel·les juvenils. A mig matí vam anar a fer una volta pel carrer i quan van tornar a l’escola van fer una desfilada de disfresses, jocs i balls al poliesportiu.

El dia 1 d’abril a Menorca és el dia
d’enganar i a l’escola vam voler commemorar aquesta festa amb una broma. Divendres dia 30, a primera hora pares i alumnes van quedar molt sorpresos quan van veure aquests cartells penjats a les entrades de l’escola. Hi va haver grups d’alumnes que no els va agradar massa la idea d’haver de dur uniforme el proper curs i per aquest motiu van recollir firmes, van fer una pancarta i es van manifestar, dispostos fins i tot a fer vaga contra aquesta mesura. Els pares, la majoria van intuir que podria ser una broma, encara que els quedava el dubte, si seria o no veritat. Al final de la jornada es va informar que tot havia estat una broma. Esperem que tothom s’ho hagi pres amb simpatia i bon humor

DIA DE LA PAU

Dilluns dia 30 de Gener a la nostra escola vam celebrar el dia de la Pau. Durant els dies previs i baix el lema, "tots tenim dret a ser feliços", els diferents grups-classe vam reflexionat i dur a terme diferents activitats. I com a cloenda, dilluns ens vam trobar tots junts al poliesportiu on es van recitar poemes i cantar cançons.

6

SETMANA CULTURAL
Aquest curs, coincidint amb que serà any
olímpic, hem dedicat la setmana cultural a les olimpíades. Han estat uns dies molt intensos, entretinguts i a la vegada molt divertits, ja que hem fet moltes activitats col·lectives que ens han ajudat a aprendre l'origen de les olimpíades, el sentit que tenen, la importància del joc amb equip, col·laboració, competitivitat, esforç...i moltes altres coses que ens han fet gaudir d'aquests dies. El primer dia vam fer una gran posada en escena del que és una inaguració de les olimpíades, amb la presència dels païssos participats i com no, de les banderes que els identifiquen. De cada país hi havia un parell d'"abanderats" que van explicar l'origen del seu país i el significat de la bandera, va ser un acte molt divertit, ja que hi havia païssos de tots els gusts i colors!!! A partir d'aquí per cicles hem anat fent tallers amb diferents activitats relacionades amb els jocs olímpics: elaboració de les medalles, creació de diferents jocs amb material de rebuig, creació d'una mascota que identifiqui les olimpiades d'aquest any, i com no, participació de diferents jocs típics de les olimpíades al pati. Com a cloenda d'aquestes olimpiades es va fer una clausura amb tots els participats dels jocs, després d'haver fet una bona cursa de jocs col·lectius amb grups on hi havia fillets i filletes de P-3 fins a 6è de primària.

Jocs col·lectius

Com no, també hi ha haver la presència de l'antorxa olímpica amb el foc encès que ens indica que les olimpíades han començat!!!

A l'acte de cloenda es van entregar les medalles olímpiques a tots els participants i es va fer un gran ball final, i també l'entrega d'un diploma olímpic.

7

SETMANA CULTURAL
Podeu veure algunes de les imatges que es van poder recollir d'aquests tres dies olímpics que vam celebrar a la nostra escola, i que per uns instants ens van fer sentir com uns grans esportistes!! Va ser molt divertit!!

Prese

ntació

dels p a

ïsos

ció a Invita

partic

ip

es mpíad es Oli ar a l

Inauguració: desfilada països

da Cloen

dalles ga me e : entr

Ball fi na l
8

Classe de les gallines
FEIM UN HORT A LA NOSTRA ESCOLA fillets i filletes de sa classe de ses gallines de P3-A hem iniciat una nova aventura. Amb sa nostra mestra na Cata i amb l’ajuda d’en Guel (el conserge) hem començat a cultivar un hort. Al costat de la nostra aula hi havia un trosset de terra desaprofitada i, vam decidir anar a Truvi a comprar planter i llavors de maduixes, lletugues, mongetes i carbassonets. Els alumnes de P3-B, i els de 1r i 2n de primària també van sembrar tomatigueres i espinacs. Vam fer molta feina i ja tenim el tros de terra ben ple. Casi cada dia sortim a regar, i ara ens toca esperar a veure que sortirà. Prepareu-vos famílies, que a lo millor els vostres fills/es vindran carregats de verdureta i fruita ben bona i fresca!!

Els

9

Classe dels indis
Aquest curs, a l'aula de P3, hem estat la
Classe dels Indis. Vam decidir posar-nos aquest nom perquè ens feia il·lusió la idea de conèixer coses sobre la cultura i els costums dels indis nord-americans. Vam engegar aquest projecte demanant a les famílies que ens ajudessin a cercar informació sobre el tema i poder dur-ho a la classe per, després, ensenyar-ho als altres companys. Vam dur material de tot tipus: fotografies, llibres, contes, disfresses, pel·lícules, plomes... Partint de la informació que anàvem duent, ens sorgien nous interrogants i el nostre interès anava en augment. Des de com anaven vestits, fins com eren les seves cases, com feien els rituals, com caçaven... Ja al darrer trimestre, ens vam proposar un objectiu molt concret: fer un tipi similar al dels indis! Per açò vam escriure una carta a un pare de la classe, que és fuster, a veure si ell ens podria ajudar. Per alegria nostra, va accedir encantat! Per arribar a fer una construcció així, primer vam haver d'acordar com havia de ser (quants de fillets hi podrien entrar, com podria ser d'alt, per a què l'empraríem...), en vam fer un disseny, vam prendre mides per fer un càlcul aproximat... i vam explicar les nostres idees al pare de na Carme. En Joan, amb la mateixa il·lusió que nosaltres, ens va venir a muntar el tipi. Va quedar tal i com l'havíem imaginat! Ara ens tocava a nosaltres decorar-lo tal i com ho feien els indis de veritat... Ens va quedar una xulada! Però el que més ens importa és que vam ser capaços de realitzar un projecte de grup, cercant nosaltres mateixos les estratègies i els recursos necessaris. Implicant-nos amb il·lusió i esforçant-nos per aconseguir el nostre objectiu!!
10

Classe de les estrelles
E SE CLASE DE SES ESTRELLES ECET CURS EM FET UN PRUJECTE MOLT XULU DE SES FLOS!! EM DIVIDIT SE CLASE EN 4 GRUPS DE FEINE I CADE UN DELLS SA ENCEREGAT DESPLICA ELS ALTRES CUMPANYS COSES COM: • COM NEXEN I SELIMENTEN SES FLOS • CE NESESITEN PER VIURE • SES DIFERENTS FORMES CE TENEN

E MES DEPENDRE TOTAS ECESTES COSES, EM FET ECTIVITATS MOLT XULES COM: • SEMBRA LLEVOS DE DIFERENTS TIPUS DE FLOS. EM VIST COM AN TURNAT GROSES I XULES, PERO MUS NEM CUIDAT MOLT!! • EM DIBUXAT MOLTS TIPUS DE FLOS I SEBEM CE NIA DE MOLTS CULOS I FORMES. • EM VISITAT SE FLURISTERIE TRUVI, ELLA MUS AN MUSTRAT MOLTES COSES I EM VIST FLOS DE MOLTS TIPUS!!

EM ES PRUJECTE EM EPRES MOLTES COSES, I LU CE ES MES IMPURTANT, EM XELAT MOLT!!!!
11

Classe de les llunes
TOTS ES FIETS I FIETES DE SE CLASE DE SE LLUNE DURANT ECET CURS EM TREBELLAT I EM APRES MOLTES COSES. ENTRE TOTS VAM DISIDI CE VULIEM EPENDRE MOLTES COSES DES UNICORNS I PER ASO VAM CUMENSA UN NOU PRUJETE. PER DUNA RESPOSTE E TOTS ES NOSTRUS INTERUGANTS DES UNICORNS VAM DISIDI FE SINC GRUPS DE TREBALL. CADE GRUP A ESTAT SENCEREGAT DE DUNA RESPOSTE E SE PREGUNTE CE LI VA TUCA, SERCANT INFURMASIO EM SEJUDE DE SES SEVES FEMILIES. DESPRES, DE MENERE INDIVIDUAL I EXI COM DUIEM SINFURMESIO E SAULA U ANAVEM ESPLICANT A SE RESTA DE SE CLASE. A PERTI DECESTES ESPLICESIONS, ES BARCU VIETGE, UN TITELLE, MUS PRUPUSAVE I PREPERAVE DIFERENTS ACTIVITATS. UNE DELLES VA SE FE SE BANYE E MIDE REAL!! PER FERLE VAM MEDI, DIBUXA, PINTA, RETEA, AFERA,........

EM EPRES MOLTES COSES EM ECET PRUJECTE I TOT GRASIES E SES FEMILIES, SENSE ELLES NO EGES ESTAT PUSIBLE!!!

12

Classe del fons de la mar
ACET CURS EM ESTAT SE CLASE DES FONS DE LE MA PERCE VULIEM SEBRE I EPENDRE CI VIU I CE PASE A LES PRUFUNDITATS DE LA MA.

EM FET MOLTE FEINE I PER ESO SEBEM CE A LA MA I VIUEN MOLTES FEMILIES DESPECIES. TEMBE SABEM CA MENGEN, COM RESPIREN, COM ES REPRUDUEXEN, COM SON PER DINS I MOLTES COSES MES.

VAM ANA DESCURSIO EM BARCU PES PORT DE MO I VAM PUDE VEURE ES FONS DE LE MA. TEMBE VAM VISITA ES MERCAT DES PEX I MUS VAM MIRA PEXUS. NI EVIE DE PETITS I DE MOLT GROSUS!!!!
13

Classe dels arbres del bosc
EM FET ES PRUJECTE DES ABRES DES BOSC I EM EPRES MOLT SOBRE ES ABRES, SES PLANTES CE IA DEVORA AS ABRES I ES ENIMALETS CE VIUEN E UN BOSC. ES DOS GRUPS DE SINC ANYS VAM ANA DASCURSIO E CALE RAFELET, ON IA UN BOSC MOLT PULIT DUSINES I ALTRES ABRES. ALLA VAM CUNEXE A SAVIE UZINA, CE ES SE PRUTAGUNISTA DUN CONTE CE MUS VA ESPLICA SE MESTRE. CUAN ERE PETITE VA CEDA TOTE SOLE SENSE CAP ABRE AL SEU VOLTANT I CUAN VA CREXE VA FE MOLTS EGLANS CE ES VAN CUNVERTI EN USINES, I E POC E POC ES VA FE UN BOSC. SAVIE UZINE ES SUZINE MES GROSE DES BOSC DE REFELET I LE VAM EBRESA ENTRE UNS CUANTS FIETS. PESEJANT, PESEJANT VAM ERIBA E SE PETITE PLAJE I VAM FE CESTELLS DERENE I VAM JUGA MOLT.

14

Classe de primer
ANAM A SEMBRAR LLETUGUES A L’HORT DE L’ESCOLA Primer: Na Marian va preparar sa terra emb es cavec Segon: I vem plantar ses llatugues. I vam fer un furat al terra i vem pusar la planta.

Tercer: Despres vam regar ses lletugues amb sa ragadora.

Quart: Esperam cui moltes lletugues.

15

Classe de segon

16

Classe de tercer a
D’EXCURSIÓ AL PARC NATURAL DE S’ALBUFERA DES GRAU

A principi de curs vam anar d'excursió al Parc Natural de S'Albufera des Grau.
Abans havia vingut una educadora ambiental a la nostra escola i ens va proposar fer una investigació sobre la tortuga caretta caretta. Ens vam posar a fer feina i vam aprendre moltes coses que no sabíem. Sabíeu que... • Les tortugues posen els ous a l'hivern? • • • • • Cada vegada posen uns 100 ous? Posen els ous en el lloc on elles van néixer? Neixen després d'uns 45-60 dies? Mengen crancs, algues, borns, crustacis, ...? Poden pesar des de 105 kg fins a 160kg?

• Moren per culpa de diferents impactes ambientals: contaminació de la mar, xarxes de pesca, depredadors, ...? • Estan en perill d'extinció i protegides?

Un altre dia vam anar a la classe de P5A que feien un projecte sobre el fons de la mar i els vam mostrar tot el que noltros havíem après.

17

Classe de tercer b
EXPERIMENTS A CLASSE Durant aquest curs, els alumnes de tercer B hem fet una sèrie d'experiments que ens han ajudat a entendre una mica més allò que treballam a l'aula, aquí en teniu una quants: L'aire pesa o no pesa? Objectiu: volem saber si l'aire pesa, és difícil saber-ho perquè no el podem posar a una bàscula. Què necessitam? • Un pal gros, dues bosses de plàstic, tres cordes, un pal petit, un punxó. Passes de l'experiment: a) Amb els pals i les cordes construïm una balança. b) A cada extrem hi posam una bossa plena d'aire, mirant que la balança quedi igualada. c) Un de nosaltres aguanta la balança, mentre que un altre punxa el globus perquè surti tot l'aire. Conclusió: Quan vam punxar la bossa i va sortir l'aire, la balança és va inclinar cap a l'altre costat ja que pesava més. Per tant vam comprovar que l'aire pesa. Ens ho vam passar molt bé fent aquest experiment! N'Ayram ens va sorprendre a tots duent una balança feta seva de casa.

La “superpalanca” Objectiu: comprovar si es cert que amb una palanca es poden alçar objectes que pesen molt amb molt poc esforç. Què necessitam? • Un llistó de fusta de 96 cm, una peça del joc de construcción, pesos de diferents grams, llibres de lectura. Passes de l'experiment: a) Col·locam el llistó damunt el punt de recolzament (peça del joc de construcció), fent que quedi equilibrat. b) Posam un pes a un extrem (els llibres) i a l'altre pesos fins que la balança s'equilibra (2'5 kg) c) Anam movent el punt de recolzament cap als llibres, i comprovam que de cada vegada necessitam menys pes per equilibrar la balança. Conclusió: Hem comprovant que amb una màquina senzilla com ara una palanca, podem moure pesos grossos amb poc esforç.
18

Classe de tercer b
Canvis d'estat de l'aigua Objectiu: experimentar diferents canvis d'estat de l'aigua en un mateix experiment, per entendre millor el cicle de l'aigua. Què necessitam? • Un bòtil d'aigua congelada, un tassó d'aigua calenta Passes de l'experiment a) Col·locam el bòtil d'aigua congelada damunt el tassó d'aigua calenta, a un pam més o manco. b) El vapor desprès del tassó puja fins el bòtil congelat (zona freda). c) Quan arriba al bòtil, el vapor es refreda i condensa, formant gotes. Aquestes tornen a caure al tassó. Conclusió: En un experiment molt senzill podem veure un cicle de l'aigua en miniatura.

L'experiment de la llum Objectiu: Volem demostrar que la inclinació de la Terra quan gira al voltant del Sol origina les estacions de l'any. Què necessitam? • Una ferratina i el rellotge de la classe. Passes de l'experiment: a) Col·locam un adhesiu a la paret de devora la finestra, just allà on hi ha la marca del Sol, just quan el rellotge marca les 13:30h. b) Durant els pròxims dies anam comprovant a quina hora passa la marca del Sol per la marca de la ferratina. c) Calculam quants minuts s'allarguen les hores de llum cada dia que passa. Conclusió: Pel gener, a Menorca el dia s'allarga uns 2 minuts diaris, mentre que el vespre es va escurçant.
19

Classe de quart
SORTIDA A "ES PINARET"

Dijous dia 15 i 16 de març del 2012 nos vam anar es
pinaret amb es professors: na Mari Cruz , en Bep , en Pepe i en Guillem.Quan vam aribar a es Pinaret ens vam trobar en Bep i na Pilar, els monitors d´allà, ens van explicar a vont eren els dormitoris. Quan van arribar vam repartir les habitacions. Na Mari Cruz ens va fer una foto i estavam molt contentes d´haver arribar i amb moltes ganes de començar l´excursió.

Na Pilar ens va explicar el recorregut que teniem que fer per arribar fins la torre de defensa " El Castellar ". Començava des de el Pinaret, canal... Despres vam anar des del Pinaret fins es Castellar.Hi vam passar per es canal, (que fa uns quants anys a l´època que tot eren horts s´inundava d´aigua i ho arrossegava tot, inclús arrivaba fins les coves que hi ha a Santandria) ,ses coves de Santandria , sa platja de Santandria,sa Caleta i fins es Castellar. Vam entrar dins sa torre de defensa, pujar escales i des de allà es dominava i es veien totes les cales de Ciutadella. Va ser molt polit, però a la vegada perillós a l´hora de pujar l´escala, perque tenies com vertigo i mareigs. Vam fer grups de feina per replegar bruticies i coses naturals de la platja. Es va fer una classificació dels materials que haviem trobat entre tots: copinyes, vidres, “petroli”, pedres, plàstics, taps,restes de posidonia, cigarros, ferro...etc. Al final n´hi havia de tot.
20

En arribar a la Cala de Santandria, vam fer un petit descans per berenar i agafar forçes. Vam entrar dins les coves de Santandria i vam veure fóssils petits marins de quan l´aigua entrava dins la cova. Es capvespre que va venir en Francesc i Guiem vam jugar a l'escondite ,a futbol i volei.També van celebrar el cumple de Na Tessa i en Marc amb un pastís "boníssim". Per sa nit vam fer una gran vetlada i a les onze i mitja ens vam anar al llit. El segon dia amb en Bep d´es Pinaret vam anar a reconeixer les plantes el bosc: plantes aromàtiques silvestres, arbres típics de Menorca i altres plantes amb noms molt raros com la planta de "caputxa de frare" , després i molt ràpidament vam fer un perfum de Romani i vam tornar a casa nostra molt contents. Quan vam arribar a ca nostra estavan tan cansats que inclús vam fer una siesta!

Classe de cinquè
UN BON DIA

Els i les alumnes de 5è ara estudiam LA
MATÈRIA. Sabem que segons la composició la matèria es presenta de dues maneres: Substàncies pures i mescles. I que les mescles tenen solut i dissolvent. L'aigua de la mar és una mescla homogènia. Els components de les mescles es poden separar de diferent maneres. Una manera és per evaporació. Per tot això, la nostra mestra va decidir anar a veure les Salines Noves que hi ha a la colàrsega del port de Fornells. No vam poder veure sal perquè ara no fan extracció, però n'Elena ens va explicar com funcionava, i vam veure fins i tot per on entra l'aigua de la mar dins unes “tanques” de molt poca profunditat per què després s'aigua s'evapori. (Tal vegada tornaran a fer extracció de sal a Menorca!)

Després vam anar a l'escola de Fornells. És molt petita!.Vam arribar a l'hora del pati i vam jugar dos partits de futbol al camp del “Nortenyo”. El primer, Fornells contra Ferreries ( 8 contra 20),vam guanyar, però de manera molt injusta. El segon partit ens vam mesclar, això va està millor. VAM XALAR MOLT! Llavonces anam cap a veure sa torre que hi ha a la bocana. Vam pujar per unes escales de caragol molt estretes que marejaven. Na Marga Pons ens va explicar per a què servien les torres de Menorca i on n'hi havia. Després de fer unes fotos vam anar a ca n'Elena. Com que teníem molta calor vam anar a la vorera de la mar i ens vam banyar el cap. Vam descansar una miqueta i corrents cap al bus perquè ja era molt tard. I tornam a Ferreries molt cansats i molt contents!

21

Classes de tercer cicle
CONEIXEM MAÓ

Aquesta sortida la vam fer quan estudiàvem Història de Menorca. Hi vam anar tot el 3r cicle. Dia 7 de desembre de 2011 anam cap a Maó i allà, a la plaça Bastió, ens esperava n'Àngela per explicar-nos la història de la ciutat i de Menorca. Vam veure el pont de Sant Roc ( el Sant el van posar per protegir a tota la gent de les epidèmies), per on passava la murada, els edificis més importants del carrer Isabel II, el Museu de Menorca, l' església de Sant Francesc, la plaça Constitució, el Principal de Guàrdia... Després vam entrar a l'Ajuntament.

A l'Ajuntament ens va rebre la batlessa i regidores. Vam seure al saló de plens i vam veure els retrats dels fills il·lustres de Menorca. Vam estar una bona estona asseguts i vam fer preguntes a n'Àgueda (la batllessa). Després ens van mostrar tot l'edifici. També vam visitar el teatre Principal. Amb en Xavier (un senyor encarregat) vam poder anar per tot. Ens va mostrar l'escenari, els camerinos, el galliner, la sala de la Reina .... Quan estàvem asseguts al galliner ens va dir que el Principal té un fantasma, com tots els teatres. Va ser una passada!!! És el teatre d'òpera més antic d'Espanya.

22

Classes de sisè
Durant els tallers d'artística, els alumnes de 5è i 6è han aprés a construir un laberint per a jugar-hi amb mèrvols i alguns han quedat molt polits

23

Classes de sisè
A uns dels tallers de plàstica, els alumnes de sisè
cals. Aquí us mostram un d'ells. CREAMOS UNA TROMPETA CON MATERIAL RECICLADO Material: -Tubo de 6 centímetros. -Una botella de plástico con superficie lisa. -Celo. -Tijeras. -Cúter. -Papel de lija. -Martillo. Pasos: 1-Primero tienes que hacer un pequeño corte con el cúter en la botella, en la parte de arriba transversalmente. 2-Luego sigues cortando el corte con la tijeras. 3-Seguidamente haces lo mismo con la parte de abajo. 4-Cuando no tenga ninguno de los dos extremos vuelves a cortarlo, esta vez de arriba a abajo. 5-Después, doblamos lo que hay de la botella en forma de cono y lo pegamos con celo. 6-Seguidamente coges la parte de arriba de la botella (la que habíamos cortado antes). 7-Luego colocas la boca de la botella dentro del agujero de la base del cono y lo pegas con celo. Si lo has hecho bien tendrá forma de clarinete. han construït instruments musi-

8-A continuación vamos a martillear un extremo del tubo y lo lijamos a la vez para que no se deshaga. 9-Por último, cuando tengas un extremo del tubo aplastado, sopla por ese extremo y sonará como una trompeta. 10- ¡Pon el tubo encima del cono y ya has hecho una trompeta!

24

Recomanacions de llibres
ELS ALUMNES I LES ALUMNES DE TERCER CICLE RECOMANAM LLIBRES - PARAULA DE VESTIDOR: un llibre per tots els culers. (Tomeu Alberto) - LES CRÒNIQUES DE NÀRNIA, EL LLEÓ, LA BRUIXA I L'ARMARI: molta fantasia i màgia.(Llúcia Al·lès) - HARRY POTTER I LA PEDRA FILOSOFAL: Llibre de fantasia i màgia . (Pere Al·lès) - LA PRINCESA DE LOS HIELOS: intriga i fantasia. (Gemma Arguimbau)) - MI NOMBRE ES STILTON ,GERÓNIMO STILTON:És un llibre de misteri apassionant.(Adrià Barber) - L'ILLA DE RATA FORT: És pels que li agraden molt les aventures.(Marta Bosch) - MILA Y LUNA ¿bruja o hada?: M'encanten els éssers fantàstics, i a tu? (Laura Doblas) - ISA Y LA NAVIDAD EN PONY CLUP : T'agraden els cavalls ? Idò aquí tenc un llibre que t'agradarà .(Ona Febrer) - LA REINA DE LOS GNOMOS :d'aventures fantàstiques (Andrea Galera ) - MILA Y LUNA UN HECHIZO SECRETO:Una bruixa i una fada viuen aventures. (Michel García) - GOL NOS VAMOS A BRASIL: un grup de futbol que va a Brasil.(Lluís Llopis) - SIS VIATGES AL REGNE DE LA FANTASIA: és molt divertit que passen aventures (Aina Marquès) - MANOLITO GAFOTAS: “És molt “xistós”, es temps et passarà volant. (David Marradas” - FLAMBOS GREEN: la missió més guai de la teva vida ( Eric Melli) - EL DIARI SECRET DE COLETTE: fa pensar en l'amistat (Àngels Martí) - UN SUEÑO SOBRE PUNTAS: molt bo si us agrada la dansa. (Elena Mª) - BAT PAT: lluitaràs contra pirates (Denis) - EL AMULET MÁGICO: molt entretingut, ple d'aventures (Elena S.) - EL CAS DEL CORDILL A INTERNET:sabràs com resoldre casos policials (Aida ) - LA NOCHE DE MAGIA: És molt entretingut , va d'aventures. (Paula Moll) - EL MAPA PERDIDO:fantasiós (Irene) - BILLY ELLIOT: emocionant (Mireia) - EL LLIBRE DE LIONEL MESSI: realitat25 (Pere)

Recomanacions de llibres
- LA VELLA QUE VIVIA EN UNS CAVALLETS: immigració (Joan) - NO VOLIES KARATE, STILTON: aventures (Diana) - TODO LO QUE NECESITAS SABER SOBRE EL MUNDO: entretingut (Tonia) - EL LLIBRE DE LA ZAMPACHICHA MIAU MIAU: humor i misteri (Sergio) - TERCER VIATGE AL REGNE DE LA FANTASIA: fantasiós (Ariadna) - L'ATLES VERD MARAGDA: fantasiós (Xènia) - EL FANTASMA DEL METRO: misteriós (Jordi) - LA ISLA DE NIM: emoció (Toful) - EL SECRET DE LA CASA DELS HORRORS: imaginació (David) - DRAGON FALL nº1: graciós (Bià) - EL SOMRIURE DE LA NATÀLIA: fantasiós (Andrea) - COMENÇA EL CAMPIONAT: diversió (Pau) - UN SOMNI SOBRE PUNTES: entretingut (Laura) - DIARI DE GREG 3: graciós (Julen) - HASTA PRONTO, CAPITÁN: interessant, un poc graciós (Cristian) - LA DAMA Y EL DRAGÓN: misteriós, emocionant (Neus) - TENGO GANAS DE TI: amor i aventura (Anne) - MILA Y LUNA. BRUJA POR UN DIA: divertit i graciós (Alicia) - A LES GOLFES EN PASSA ALGUNA: misteriós, emocionant (Ane) - EL DIARIO DE NICKY: divertit i emocionant (Paula) - LA GRAN FINAL: intrigant i emocionant (Tumeu) - EL HOBBIT: és fantasiós i d'aventura (Martí) - ANTI BARBIS; QUATRE GATS: és entretingut i va de l'estiu (Maria) - GUIA PARA LA VIDA, POR BART SIMPSON: divertit i graciós (Juan) - EL RETORN DEL CAPITÀ (GOL): divertit (Àngel) - GERÓNIMO STILTON, EL VIAJE DEL TIEMPO: és emocionant i d'aventures (Jesús) - TITANIC: intriga, emocionant (Mauricio) - GERÓNIMO STILTON, VIATGE AL REGNE DE LA FANTASIA: recomano el llibre perquè a cada cinc o sis capítols surt un cristall, el fregues amb la mà i fa olor (Josep) - ELS CROMOS ROBATS: interessant, ple de misteris. (Adrià)
26

Teatre
SHAKESPEARE A L'ESCOLA

Aquest tercer trimestre els alumnes de tercer de primària han estat assajant dues versions d'obres de teatre en llengua anglesa: Romeo & Juliet i Midsummer night's dream (“Somni d'una nit d'estiu”). Aquesta activitat ens ha permès practicar la llengua anglesa oralment i passarho bé practicant les diferents escenes. Com ja sabeu Romeo & Juliet és la història de dos enamorats que no poden estar junts ja que les seves famílies són enemigues. A la versió de la nostra escola la història acaba una mica diferent a la que va escriure Shakespeare, ja que els dos enamorats al final de l'obra ressuciten. Per altra banda Somni d'una nit d'estiu és una història de màgia on un follet crea una mica de confusió entre els habitants ja que té en les seves mans una poció màgica que posant-la sobre els ulls d'algú fa que quan aquest o aquesta es desperta s'enamori de la primera cosa que veu. Aquí teniu algunes fotos dels assajos que hem fet:

27

EDUCACIÓ FÍSICA
JUGAM, JUGAM!!!

Aquest curs a les classes d'educació física hem jugat a moltes coses: hem jugat a
tennis taula, hem fet atletisme divertit, ens han vengut a veure els jugadors del Menorca Bàsquet, ens hem disfrasssat a classe, hem fet jocs de totes parts del món, hem fet psicomotricitat, hem celebrat les nostres pròpies Olímpiades, ... i moltes coses més que encara ens queden per jugar.

28

La biblioteca de l’escola
BENVINGUTS AL PARADÍS DELS LLIBRES !!!

Enguany com molts de vosaltres ja sabeu
hem fet una rentada de cara a la biblioteca de l'escola amb l'objectiu de, poc a poc, utilitzarla com a recurs per tal d'afavorir el plaer per la lectura. De moment ja hem realitzat alguns tallers que podeu consultar a la pàgina web de la biblioteca (http://bibliocastellstagueda.blogspot.com.es/) i hem posat en marxa un servei de préstec de llibres. Deia un escriptor: “ Sempre vaig imaginar que el paradís seria qualque tipus de biblioteca', nosaltres hem començat a construir aquest petit paradís dins l'escola per a què els alumnes i tota la comunitat educativa puguin descobrir-lo i gaudir d'ell.

29

Projecte artistes
PROJECTE: ELS NOSTRES ARTISTES

Aquest curs hem duit a terme un projecte internivellar, entre els alumnes de tres anys d’infantil i els alumnes de tercer curs. Es tracta d’un projecte anomenat “Els nostres artistes”, on hem anat descobrint diferents artistes força coneguts (com Matisse, Miró, Pollock, Warhol, Mondrian) i les seves obres. A cada artista hi dedicàvem tres sessions. En una primera sessió, cada grupclasse, prenia un primer contacte amb l’artista i la seva obra a través de la visualització i anàlisi dels quadres mitjançant fotografies, llibres d’art o presentacions en power point. Parlàvem de la tècnica que crèiem que havia emprat per fer el quadre (degoteig, collage, fotografia...), fèiem converses sobre el que pensàvem que volia expressar l’artista, parlàvem de quines parts ens agradava més del quadre, quines menys... Durant la segona i tercera sessió, tres alumnes de tercer venien a les aules d’infantil per explicar-nos el què havien après sobre el pintor (aspectes de la seva vida i de la seva obra) i ens ensenyaven les produccions que havien fet prèviament a classe. Els “grans” ens mostraven a treballar aquella tècnica i ens ajudaven, en petits grups, a realitzar-la nosaltres, també. D’aquesta manera, els grans aprenien a fer petites exposicions orals en públic,a transmetre i exposar allò que havien après i a desenvolupar una actitud d’ajuda i respecte cap als més petits. Per altra banda, els alumnes d’infantil es sentien feliços cada dimecres, per la visita dels majors. Aprenien a escoltar , admirats, altres infants. S’adonaven de la importància de l’esforç per fer les coses ben fetes i es deixaven ajudar, encantats, pels seus amics de tercer. Una experiència molt enriquidora, tant per uns com per altres!!
30

Projecte RONDALLAIRES
Els fillets i filletes de 5 anys i els de tercer A hem participat en un projecte molt interessant que es diu Rondallaires. Hem fet feina col·laborant entre diferents escoles de Menorca, una de Mallorca, una d'Eivissa i una de Catalunya.

Tot

va començar quan les mestres ens van dir que havien trobat a Internet un video d'un tal Iqbal, que deia que era un hakawati i cercava ajuda per fer un recull de rondalles i donar-les a conèixer per la xarxa. Ens va caure amb gràcia i ens va fer moltes ganes ajudar-lo, així que vam escriure a la seva adreça de correu electrònic. Prest ens va contestar molt content i admirat, perquè a més a més de nosaltres, va rebre correus d'altres escoles. La millor manera d'ajudar al nostre nou amic era fent feina tots junts i així va ser com n'Iqbal va preparar un bloc, que ha estat el punt de trobada de les diferents escoles i on hem recollit moltes rondalles.

De totes les rondalles, va ser la somera de n'Iqbal que en va triar tres i, organitzats en tres grups de fillets de diferents edats, hem preparat una presentació de cada rondalla com a resultat final del projecte. Si voleu conèixer a n'Iqbal, qui som els joves rondallaires o escoltar una rondalla, visitau: http://www.rondallaires.blogspot.com.es
31

English
A anglès, amb els alumnes de 5è i 6è na Marga Pons ha preparat aquests passatemps. Els alumnes van cercar les imatges que els il·lustren i per crear els jocs van emprar aquesta pàgina web: http://www.genempire.com/

CROSSWORDS

WORD SEARCH

32

ENGLISH
WORD SEARCH

MAZES

33

opinió
Después de llevar más de
30 años entre pupitres, tizas, cuadernos, libros y rodeado de niños y niñas, me considero autorizado a opinar sobre lo que me tocó vivir y lo que me tocará vivir después de tanto recorte. Yendo hacia atrás en el tiempo, recuerdo aulas abarrotadas de entre 35 y 45 alumnos y me da un escalofrío al pensar que esto puede llegar a suceder. Antes se pedía mucha disciplina en las aulas para poder gobernarlas. Si alguien se propasaba en el aula, en casa también recibía una reprimenda. Ahora se pide al maestro mucha más flexibilidad en el trato diario y a la vez conseguir objetivos que muchos en su casa no los consiguen: límites de conducta, buenos modales, urbanidad...incluso recibiendo críticas por ello. Está claro que no solamente instruimos, sino que también educamos, pero eso sí, de acuerdo con unos valores compartidos con los padres. Hace 30 años las clases tenían un sentido de magistrales, no pudiendo dedicar tiempo personal a los alumnos más necesitados. El que espabilaba seguía el ritmo, el diferente quedaba atrás y se incorporaba al mundo laboral que entonces estaba en los 14 años. Ahora, con grupos reducidos, se dedica más tiempo a atender las diferencias individuales: alumnos con déficit de atención, con hiperactividad, con dificultades específicas de aprendizaje más o menos profundas (ahora asisten alumnos con síndrome de Down a las escuelas), o nos podemos encontrar con alumnos que se incorporan más tarde al sistema educativo ( emigrantes de otros países o de la península a los que hay que dar un apoyo específico en catalán). 34 La sociedad de hace 30 años era muy diferente a la actual: ha evolucionado siguiendo unas normas y objetivos que a veces no son los correctos: consumismo confundido con felicidad, dejadez de autoridad paterna...también de los hijos se esperaba solamente que fuesen algo más de lo que ellos habían logrado ser. Mi carrera de maestro se la debo a los sacrificios de mi madre viuda trabajando honradamente de sol a sol. Y como yo, tantos otros que llegaron a estudiar o a formarse para ser ahora los padres que formáis esta escuela. Ahora, lo que los padres quieren que sean sus hijos, tiene que ir de acuerdo con intereses laborales del mercado de trabajo y con los interese personales. Ahora existe afortunadamente una amplia oferta formativa para ser más competente en la sociedad moderna. Toda esta problemática se ha ido formando y solucionando a lo largo de un largo proceso de más de 30 años. No podemos decir que sea la solución ideal, pero si que se intenta que cada año que pasa se vaya mejorando. En esta situación estamos al 2012, cuando se nos vienen encima unos recortes que retrasarán, entorpecerán e incluso destruirán avances significativos que han costado mucho esfuerzo conseguir. El hecho de que una aula pueda estar sin maestro un mes entero supone un trastorno para el funcionamiento del colegio, pero sobre todo una deficiente formación académica. Tener una aula masificada supone no atender debidamente las individualidades. Disponer de menos profesores, supone no poder desdoblar grupos numerosos como hasta ahora se hacía.

opinió
Estimados padres, los maestros seguiremos con nuestra labor diaria, en unas condiciones poco adecuadas. En vosotros está la capacidad de pode invertir esta situación, como así ha sucedido cada vez que necesitábamos un maestro para desdoblar una aula numerosa. Son vuestros hijos quienes al final saldrán más beneficiados. Un niño educado e instruido será una persona con capacidad de crítica para poder diferenciar lo que el mundo le ofrece. ¡En la educación está el futuro de cada persona, y del pueblo o nación que habita esa persona! Pepe Sánchez

Content!

Estic molt content de saber que, en el darrer procés d'escolarització, 23 famílies hagin decidit triar la nostra escola com a escola d'educació dels seus fills, i també que hagin triat la llengua catalana com a llengua d'aprenentatge del seu ensenyament. Benvinguts siau tots, podeu estar segurs que heu fet bé de triar la nostra escola i de triar el català com a llengua vehicular de l'ensenyament, és el millor pels vostres fills i filles, per la nostra escola, pel nostre poble, per Menorca. Ningú dubte que l'aprenentatge de vàries llengües es bo pels nostres infants i joves, el castellà, l'anglès, el català... totes miren cap al futur amb optimisme, però en aquests moments la nostra llengua necessita, ara més que mai, un treball de consolidació a la nostra terra. Josep Marí i Pallicer

35

APIMA

36

37

38