You are on page 1of 68

DREAMLAND

KROLOPP-LEXA

Csigk, kagylk

BVR ZSEBKNYVEK MRA FERENC KNYVKIAD

RTA DR. KROLOPP ENDRE RAJZOLTA LEXA KLRA

A CMLAPOT URAI ERIKA TERVEZTE

MSODIK KIADS

DR. KROLOPP ENDRE, 1981 LEXA KLRA, 1981

Amikor az sember vagy negyvenezer vvel ezeltt elszr fztt nyaklncot tarka csigahzakbl, nemcsak a legsibb kszer ksztsbe fogott, de egy nagy szenvedlybe is: a gyjtsbe. A csigk s kagylk sznpomps s formagazdag hza, mondhatnnk, az els luxuscikk volt az sember kezdetleges kereskedelmben. Az satsok leletei bizonytjk, hogy az kszerknt becslt tengeri csigahzak mr az skorban eljutottak a szrazfldek belsejbe is a csere rvn. De a csigahz nemcsak az els kszer volt, hanem a legsibb pnz is taln. A csendes-ceni szigetvilgban s Afrika belsejben szinte napjainkig a kauri csigk pontosan meghatrozott rtk hzt hasznltk fizeteszkzknt. A csigagyjts kezdetben hasznot hajt foglalatossg volt, ma a bvrkod ember szprzkt fejleszt szrakozs. Igaz, kzben a keres, kutat szem eltt a termszet jabb s jabb titkai trulnak fel, s elbb-utbb a csigagyjtt mr az is rdekli, hogy mi is a neve annak a csignak vagy kagylnak, amit tallt, hol s hogyan l, milyen az letmdja, vajon htkznapi faj-e, vagy ritkn fordul el, meglelni tudomnyos rdekessgnek is szmt. Ez a knyvecske a Magyarorszgon s kzvetlen krnykn l 206 csiga s kagyl kzl a 105 leggyakoribb fajt mutatja be. A htizsk zsebben lapulva j szolglatot tehet a kirndulsokon a felbukkan csigk, kagylk felismersnl vagy a hazavitt zskmny meghatrozsnl az otthoni bvrkodskor. A kagylk, csigk puha testt kevs kivtellel (meztelencsigk) msztartalm, tbbnyire sznes hj: kagyltekn, illetve csigahz vdi. A gyjtemnyekben leginkbb ezeket az res hzakat rzik. Klnben is tbbnyire a hzakon tallhatk azok a blyegek is, amelyek alapjn az egyes csiga- s kagylfajokat egymstl el lehet klnteni. 3

Ismerkedjnk meg teht a csigahz, illetve kagyltekn nhny fontos rszvel, mert erre a ksbbiekben szksgnk lesz (lsd az I. tblt). Ha a csigahzat cscsval fgglegesen magunk el tartjuk s szembefordtjuk, elssorban a szjadkra lesznk figyelmesek. (A csiga igazi szja az llat testn van, a tapogatk alatt!) Aszerint, hogy a szjadk a tengelytl jobb vagy bal kzre esik, jobbra vagy balra csavarodott hzrl beszlnk. A hzak nagy tbbsge jobbra csavarodott. A szjadkban nha fogszer lemezkk (n. fogak) vannak. A csccsal ellenttes oldalon sokszor hengeres mlyeds lthat, ez a hz kldke. A hzat a cscs s a szjadk kzt lev kanyarulatok alkotjk, ezek rintkezsi vonala a varrat. A kanyarulatok szmt (K), a hz magassgt, amit a cscstl a szjadk aljig mrnk (M) s szlessgt (Sz), illetve ezek hatrrtkeit millimterben adjuk meg. A kagyltekn a csigahznl egyszerbb felpts. A kt teknt a zrpnt tartja ssze, amely az llat pusztulsa utn knnyen szthasad, s a teknk klnvlnak. A tbbnyire hosszks teknn ell a bbot ltjuk. A tekn bels oldaln (amit legtbb kagylnknl gyngyhzrteg bort) a bb alatt a zrprknyzatot, ezen a fogakat talljuk. A kt tekn fogazata gy illik ssze, mint az ajtzr a hozz ill kulccsal. A tekn belsejben izombenyomatokat lthatunk. Ha az idetapad izmokat tvgjuk, a kagyl sztnylik. Tavasszal vagy sszel induljunk csigt gyjteni. Nem kell megijedni az estl, mert pp akkor bjnak el rejtekhelykrl, s a fvn, lehullott avaron, nvnyek levelein vagy a sziklkon mszklnak. Szraz idben kvek, lehullott lomb alatt s sziklarepedsekben rdemes kutatni utnuk. Az res hjak legtbbszr ppolyan jl meghatrozhatk, mint az l pldnyok. Vzicsigkat s kagylkat a partrl hlval, legbiztosabban azonban a vzbe gzolva gyjthetnk; res hzakat a partra vetett hordalkban bven tallhatunk.

I. tbla

VZICSIGK

1. Rajzos csiga (Theodoxus danubialis). K: 3, M: 5-7, Sz: 9-15. Nagyobb folyinkban (Duna, Drva, Zala, Mura) l. Hogy a vzramls el ne sodorja, szilrdan a kvekre, kavicsokra tapad. Kopoltys csiga, ezrt kpes a vzben elnyelt oxignbl llegezni. Talpn szaruszer hjfedt visel, amivel a hzba visszahzdva a szjadkot elzrja (hasonl hj fedje van az sszes kopoltys csignak). Hzn sokszor apr srga, daraszer kiemelkeds van: ezek a petk, amelyeket az llat fajtrsai raktak a hjra, mskor csak kvekre. A folyvizek szennyezdsvel egyre inkbb ritkul. 2. Fekete csiga (Theodoxus prevostianus). K: 3, M: 3-5, Sz: 6-9. Fekete vagy sttlila hzn gyakran sttebb zegzugos rajzolat tnik fel. Langyos hvzekben (16-25 C) l, kevs lelhelyt ismerjk (Tata, Miskolc-Tapolca, Disgyr, Kcsfrd, Sly). 3. Bdncsiga (Theodoxus transversalis). K: 3, M: 4-5, Sz: 9-11. Ez is folyvzi faj, a Duna, Tisza, Drva, Mura, Zagyva, Hernd medrben nagyobb szmban is elfordul. Hzt hrom fekets vagy sttlila ersebb vagy halovnyabb hosszanti csk dszti. 4. Folyami bdncsiga (Theodoxus fluviatilis). K: 3, M: 4-5, Sz: 9-10. Hajkra tapadva a szomszdos orszgok folyibl hurcoldott be a Tiszba is, ahol Szeged mellett gyjtttk. Vrhat, hogy msutt is megtelepszik folyvzeinkben. 5. Patakcsiga (Sadleriana pannonica). K: 4-5, M: 2-4, Sz: 2-3. A Bkk hegysg s a Tornai Karszt (Jsvaf-Aggtelek krnyke) forrsainak, tiszta viz patakjainak lakja. A forrsokban tenysz vzinvnyeket s a kveket sokszor valsggal ellepi, de nem knny szrevenni, mert hzt gyakran zld moszatbevonat fedi.

II. tbla

4 5

1. Kznsges vzicsiga (Bithynia tentaculata). K: 5-6, M: 8-16, Sz: 6-9. A leggyakoribb kopoltys vzicsignk. Fleg llvizekben, pocsolykban, holtgakban, kisebb tavakban, mocsarakban tallhat, de lass folys vizekben is elfordul. Megl a langyos viz hvforrsokban is (25 C-ig), rdekes, hogy ott a pldnyok az tlagnl kisebbek. Ha kzbe vesszk, az llat behzdik hzba, s a hjfedvel elzrja szjadkt, mintha ajtt csukna be. Hj fedje a szjadk alakjt kveti, ezrt fell kihegyesedik. 2. Kis vzicsiga (Bithynia leachi). K: 4-5, M: 5-12, Sz: 4-8. Ez a csiga is az llvizek lakja, de ritkbb, mint az elz faj. Kanyarulatai az igen mly varratok kvetkeztben lpcszetesen helyezkednek el egyms fltt, hjfedje kerekded. 3. Folyami fiall csiga (Viviparus acerosus). K: 7, M: 30-55, Sz: 23-37. Legnagyobb kopoltys csignk. Zldesbarna hzt legtbbszr hrom vrsesbarna csk dszti. Hj fedje vkony, szaruszer anyagbl ll lemez, amely a szjadk alakjt kveti, s ezrt fell kiss kihegyesedik. Lass folys vizekben, holtgakban, kisebb tavakban az iszapos fenken mszkl. Fejnek ormnyszer nylvnyval turkl az iszapban. Tpllka mindenfle apr freg s nvnyi trmelk. Elevenszl (pontosabban: elevent toj), mert a petk mg az anyai szervezetben rnek meg, s a petkbl kikel, kb. fl cm-es kicsik megszletsk utn azonnal mszklni tudnak. A hmek hza karcsbb, a nstnyek szlesebb. 4. Fiall csiga (Viviparus contectus). K: 6, M: 30-42, Sz: 22-35. Hasonlt az elz fajhoz, de zmkebb termet, varratai mlyebbek, kanyarulatai lpcszetesebbek. Mocsarakban, iszapos fenek tavakban l. Hj fedje barns, szaruszer lemez. Ez a faj is elevenszl. rdekes letmdjt s szaporodst kitnen tanulmnyozhatjuk, mert jl lehet tartani akvriumban is.

III. tbla

2 3

1. Kerekszj csiga (Valvata piscinalis). K: 4, M: 6, Sz: 5. Ennek a gmblyded-kpos, tompa cscsos hz csignak szjadka teljesen kerek, ami az sszes eddig bemutatott fajtl megklnbzteti. ll- s lassan foly vizekben l, az orszg egsz terletn elg gyakori. Kopoltyja kis, mintegy 2 mm-es, madrtollhoz hasonl szerv, amit a csiga kitol a szjadkn. A kopolty a hz fl nylik, a csiga ezzel veszi fel a vzben elnyelt levegt. Kerli a szennyezett vagy mocsaras vizeket. 2. Folyami kerekszj csiga (Valvata naticina). K: 3, M: 4-5, Sz: 5-6. Hasonlt az elz fajhoz, de hza laptottabb, utols kanyarulata jobban kiszlesedik. Kizrlag folyvizekben l. Nlunk csak a Dunbl ismeretes, azonban ott sem gyakori. Kopoltyja ennek is madrtoll alak, mint a kerekszj csig. 3. Lapos kerekszj csiga (Valvata cristata). K: 3, M: 1, Sz: 3-4. Hza egy skban felcsavart, gy teljesen lapos. A tbbi lapos hz vzicsigtl (vzi tdcsigk, lsd ksbb) teljesen kr alak szjadka klnbzteti meg, valamint az l llaton a feltn tollkopolty. llvizekben, klnsen a vzinvnyzettel gazdagon bentt mocsaras helyeken talljuk. 4. Kavicscsiga (Lithoglyphus naticoides). K: 4, M: 7-12, Sz: 7-10. Kpos hza apr kavicsra emlkeztet. Hja vastag, gy a sebesen raml vz s a grgetett hordalk koptat hatsnak is jl ellenll. Folykban, csatornkban, nagyobb tavakban a homokos fenken mszkl. Rtapad a hajk aljra, gy a vzi utakon oda is eljutott, s ott is megtelepedett, ahol korbban nem lt. Nlunk a Dunbl, Rbbl, Tiszbl, Bodrogbl, Galgbl ismeretes, de gyakori a Balatonban is. Szerves iszappal tpllkozik, ezzel rszt vesz a vizek biolgiai ntisztulsban.

10

IV. tbla

2 3 4

1. Folyamcsiga (Fagotia acicularis). K: 8-10, M: 16-24, Sz: 6-8. Vastag hj, szarubarna vagy zldes rnyalat, tornyos hzt gyakran srgsbarna csk dszti. Az llat feje ormnyszeren megnylt, tapogati hosszak, fonalszerek. Folyvizekben, a meder aljn, kveken mszklva l. Nlunk a Dunban, a Lajtban s a Kerkban fordul el. Ismeretes tovbb langyos hvforrsokbl is, de a hvforrsokban (Tata, Disgyr-Tapolca, Kcsfrd) l pldnyok mindig sttebb sznek, kisebbek, karcsbbak, tlagmretk: M: 12-16, Sz: 4-6. 2. Pettyes csiga (Fagotia esperi). K: 8-9, M: 15-22, Sz: 6-10. Hasonlt az elz fajhoz, de annl zmkebb termet, s hzt apr vrsbarna foltok dsztik. Ez a dszts nem mindig lthat, mert a hjt sokszor stt szn bevonat bortja. Ez a csiga is folyvzi faj. A Dunban itt-ott, a kveken mszklva mg megtallhat, de a vz szennyezdse mr sok helyrl kipuszttotta, s gy manapsg fleg a partra kikotort dunai kavicsbl gyjthetjk a pttys csigahzakat. A Dunn kvl a Lajtban tallhat. Hvforrsaink kzl csak Tatn lt, de ott nemrg kipusztult. 3. Szvai vzicsiga (Amphimelania holandri). K: 5-7, M: 9-23, Sz: 8-13. Igen vltozkony faj (a, b). Hza zmkebb, vagy nyltabb kp alak. Hja sima vagy tarajszer lekkel dsztett, amelyeken csomszer duzzanatok is lhetnek. Szne a srgsbarna s a sttbarna kzt vltozik, egyszn vagy kt-ngy sttbarna cskkal dsztett. Folyvzi llat, leggyakrabban a Szvbl s mellkfolyibl kerl el. Magyarorszgon a Drva, Mura, Kerka s Zala folykbl gyjtttk, de mindentt csak nhny lelhelye ismeretes.

12

V. tbla

1 2

3/b 3/a

1. les csiga (Planorbis planorbis). K: 5-6, M: 3-4, Sz: 12-21. Srgs-szarubarna hzt fell dombor, alul lapos kanyarulatok alkotjk. Az utols kanyarulat als szle kzelben lesen kill taraj fut. Az iszapos fenek, nvnyzettel gazdagon bentt llvizeket, rkokat kedveli. Az eddig ismertetett vzicsigkkal ellenttben nem kopoltyval llegzik a vzben elnyelt oxignbl, hanem idnknt a vz felsznre kikapaszkodva, kpenyregbe levegt szv (tds csigk). A vz szennyezdsvel jr oxignhiny gy nem zavarja, s a vz kiszradst is ideig-rig elviseli. Hoszsz, serteszer tapogati vannak, szemei azonban nem ezek vgn tallhatk, hanem a tapogatk tvnl helyezkednek el (lszem tdscsigk). Vre piros, ezrt testszne stt vrsesbarna. Egyik leggyakoribb vzicsignk. Klnsen a sksgok s dombvidkek vizeiben gyakori, de az alacsonyabb hegysgekben is megtallhat. Mostoha krlmnyek kztt, pldul kiszradflben lev pocsolyban, mretei jval az tlag alatt maradnak, a nagyobb, lland vzlls helyeken viszont ltalban nagyobb termet pldnyok lnek. 2. Tnyrcsiga (Planorbarius corneus). K: 5-6, M: 11-19, Sz: 2740. Nagy, lapos hza zldesbarna vagy vrsesbarna. Fellete sokszor rcsos-ripacsos. Nvnyekkel gazdagon bentt holtgakban, tavakban, mocsarakban mindentt megtallhat, de kisebb pocsolykban s rkokban is gyakori. Petit kocsonys anyagba gyazva, csomkban rakja le. A fiatal llat hzt srn ll vkony, igen apr sertk fedik, amelyek a kanyarulaton hosszanti sorokba rendezdnek. Amikor a sertk kihullnak, az idsebb llatok hzn igen apr bemlyedsek maradnak a hajdani sertk helyn. Ez okozza a kezdkanyarulatok sajtos selymes fnyt.

14

VI. tbla

1. Vzicsiga (Anisus spirorbis). K: 5-6, M: 1-2, Sz: 6-7. Korong alak hznak kanyarulatai fell domborbbak, alul laptottabbak, kerlete gy kiss szgletes. Szjadkn bell fehr ajakszer megvastagods lehet. A vrsbarna test csiga balra billentve hordozza hzt (ez a sajtsg egybknt az sszes lapos hz vzicsigra is vonatkozik). Fleg a kisebb llvizekben, mocsarakban honos. Rendkvl ignytelen, elfordul olyan vizekben is, ahol ms vzicsiga mr nem tud meglni, pldul az alfldi szikes tavakban vagy a homokbuckk kzti mlyedsekben meghzd idszakos pocsolykban. tvszeli a kiszradst is, kihzza egy kevs nedvessggel is a kvetkez esig, amikor lhelye ismt megtelik vzzel. Leggyakoribb az Alfldn, de gyakori a Dunntlon is, mg a hegyvidken ritkbban akadunk r. 2. Lemezcsiga (Anisus vortex). K: 6-7, M: 1-2, Sz: 8-11. Hza igen lapos, ugyanakkor lesen tarajos, gy lemezszer. Hja vkony, ttetsz, ezrt ltni lehet testben a szerveket, jl megfigyelhetjk pldul szvnek lktetst. Vzinvnyekkel gazdagon bentt kisebb llvizekben sokfel gyakori, de a nagyobb tavak s folyk parti vizeiben is elfordul. 3. Rcsos csiga (Gyraulus albus). K: 4-5, M: 1-3, Sz: 4-8. Zldesfehr vagy srgsszrke hza selyemfny. Nagytval megnzve hosszanti prhuzamos sorokba rendezd kiemelkedseket s ezt keresztez vonalakat ltunk, ami rcsos felletet eredmnyez. Utols kanyarulata a szjadk tjn ersen kitgul, az utols elttinl kt-hromszor szlesebb. rdemes megfigyelni, hogy szjadknak skja milyen ferde, a hj ugyanis fell elbbre nylik, mint alul. Az ll- vagy lassan foly vizek nvnyzettel kevsb bentt rszeit kedveli.

16

VII. tbla

1. Pogcsacsiga (Bathyomphalus contortus). K: 7-8, M: 1-2, Sz: 4-6. Hza pogcsra vagy mg inkbb szorosan felcsavart szjra emlkeztet. Fels oldala sk, az als tlcsrszeren bemlyedt. Mivel kanyarulatai magasak s igen keskenyek, gy szjadka is keskeny, flhold alak. ll- s lassan foly vizekben, a nvnyeken mszkl. 2. Gombcsiga (Segmentina nitida). K: 4-5, M: 1-2, Sz: 4-8. Hza fell dombor, alul lapos gombra emlkeztet. Utols kanyarulata hrom-ngyszer szlesebb az elznl, az als oldal kzelben taraj fut rajta vgig. A hj fellete mindig ragyogan fnyes. Az utols kanyarulat regt nhny, egymstl szablyos tvolsgra lev, hrom rszbl ll, fehr zomncszer duzzanat szkti. A hrom duzzanatbl kett a kanyarulat fels, illetve als oldaln, mg a harmadik az elz kanyarulat faln helyezkedik el. Kisebb tavakban, mocsarakban gyakori. 3. Sapkacsiga (Ancylus fluviatilis). M: 4-9, Sz: 3-7. Hza nem csavarodott, hanem egyszer kp alak. Cscsa htrafel hajlik, s kiss jobbra nz. A hz krvonala szles ellipszis forma. Hja vkony, fehres-srgs szn, ttetsz. Folyvizekben, ritkbban nagyobb tavakban, ersen a kvekre tapadva l. Nlunk a hegyvidk lakja, de ott is csak kevs helyrl ismeretes (Mtra, Brzsny, Pilis). 4. Pajzscsiga (Acroloxus lacustris). M: 7-8, Sz: 3-4. Az elz fajhoz hasonlan hza nem csavarodott. Krvonala hosszks, ngyszgletesbe hajlik. Alakja kzpen kiemelked pajzsra emlkeztet, hegyes cscsa htrafel s balra irnyul. Hja igen vkony, trkeny. ll- s lassan foly vizekben, a vzinvnyek levelre s szrra, legtbbszr ndszlak vzben lev rszre tapadva l. A sksgon s dombvidken elterjedt faj, de nagyobb tmegben sehol sem tallhat.

18

VIII. tbla

1. Iszapcsiga (Lymnaea stagnalis). K: 7-8, M: 42-67, Sz: 21-33. Legnagyobb termet vzicsignk. Szrks vagy szarusrga szn hznak utols kanyarulata ersen kiblsdik, a hz nagyobb rszt ez alkotja. ll- s lassan foly vizekben mindentt gyakori, de klnsen az iszapos fenek vizeket kedveli. Hznak alakja ersen vltoz. Ahol szabadon mozoghat, ott karcsbb pldnyai lnek, nvnyzettel gazdagon bentt pocsolykban szlesebb hzakat tallunk. Vzinvnyekkel, moszatokkal, nvnyi trmelkkel tpllkozik. 2. Mocsri csiga (Lymnaea [Stagnicola] palustris). K: 6-7, M: 20-50, Sz: 10-21. Szarubarna hza tornyosan megnylt, a hj fellete sokszor hlzatos. Alakja vltoz, karcsbb s zmkebb egyedei ismeretesek. Mocsarakban, pocsolykban, tavakban l, de vzlevezet rkokban, vzmedenckben is tallhatjuk. 3. Pocsolyacsiga (Lymnaea [Radix] peregra). K: 3-5, M: 15-29, Sz: 10-28. Az elz fajoknl kisebb, vltozkony. Egyik tpusa hegyesebb, vastagabb hj, kanyarulatai lpcszetesek. Ilyenek lnek a kisebb llvizekben, pocsolykban, a nedves rtek tocsogiban. Ez a tpus tallhat a langyos hvizekben s a hegyvidk hideg viz patakjaiban is. A msik tpus hja vkony, hza szles tojsdad alak, szinte az egsz hzat az utols nagy kanyarulat alkotja. Fknt a holtgak, tavak s mocsarak nvnyzettel gazdagon bentt rszeiben otthonos. 4. Flcsiga (Lymnaea [Radix] auricularia). K: 4, M: 25-30, Sz: 20-26. Vkony hj hznak utols kanyarulata igen ersen kitgult, ezzel megszabja az egsz hz alakjt. Szjadka a kiblsdtt utols kanyarulatnak megfelelen fl alak. A hasonlsgot fokozza, hogy szeglye sokszor visszahajlik. Hja vkony, srgsfehr vagy szaruszn. Nvnyzettel bentt nagyobb ll- s lassan foly vizekben l.

20

IX. tbla

1. Mjmtelyes csiga (Lymnaea [Galba] truncatula). K: 5-6, M: 5-15, Sz: 3-6. Szarusrga hjnak kanyarulatai lpcszetesen helyezkednek el egyms fltt, utols kanyarulata nem tgul ki feltnbben. Mocsarak s kisebb llvizek, rkok lakja. Megl a nedves rteken, a fvek tvn, ssok zsombkja kzt meggyl vzben s a forrsok tocsogs krnykn is. A mjmtely kztes gazdja, a freg egyik fejldsi alakja ugyanis ebben a csigban lskdik. A juhok legelszs kzben a fvn mszkl csigkat is megeszik, gy az lskd a mjukba vndorol, s ott nagyobb tmegben megtelepedve, pusztulsukat okozza. Ma mr hatsos gygyszerekkel tudunk vdekezni ez ellen az lskd ellen is. 2. Hlyagcsiga (Physa fontinalis). K: 4-5, M: 10-14, Sz: 6-8. Hza a legtbb csigval ellenttben nem jobbra, hanem balra csavarodott (ha cscsval flfel tartjuk, s a szjadka felnk nz, az a tengelytl bal kzre esik). Az utols kanyarulat ersen kitgul, gy az alacsony hz hlyagszer, annl is inkbb, mert hja vkony, srgs s nagyon fnyl. Az llat talpa hosszan kihegyesedik. A sk- s a dombvidkek llvizeinek lakja. 3. Nagy balogcsiga (Aplexa hypnorum). K: 6, M: 12-15, Sz: 5-7. Hza az elz fajhoz hasonlan balra csavarodott, de nagyobb, karcsbb, utols kanyarulata nem tgul ki annyira. Az Alfldn elg gyakori, a Dunntlon ritka. 4. Ktlt csiga (Carychium minimum). K: 4-5, M: 2, Sz: 1. Igen megnylt, apr hza vztisztn ttetsz vagy fehres. Az llat teste is fehr. Szjadknak pereme megvastagodott, benne nagytval hrom fogat lehet ltni. Szrazfldn, de csakis nagyon nyirkos helyeken: vizek partjn, lpos, nedves rten, moha kzt, nedves fadarabok s kvek alatt tallhat. Gyakori faj, de kicsinysge miatt nehz szrevenni.

22

X. tbla

2 1

SZRAZFLDI CSIGK

1 Borostynkcsiga (Succinea putris). K: 3-4, M: 15-32, Sz: 717. Hosszks tojsdad hzt nagyobbrszt a kitgult utols kanyarulat alkotja, szjadka ennek megfelelen nagy. Hja igen vkony, ttetsz, srgs-vrses, borostynszn. Szeme a kt pr tapogat kzl a hosszabbik cscsn l (nyelesszem tdscsigk), ami jellemz a tbbi, ezutn sorra kerl szrazfldi csigra is. Ersen vzhez kttt llat, vagy a vzparti ndon, sson, fzesen mszkl, vagy nedves rten, lpon, rtereken talljuk. A szrazsgot nem viseli el. Teste sokszor annyi vizet vesz magba, hogy nem is tud teljesen visszahzdni hzba. Eleven, zld s fonnyadt nvnyi rszekkel tpllkozik. 2. Karcs borostynkcsiga (Succinea elegans). K: 3, M: 9-16, Sz: 5-8. Hza kisebb, karcsbb az elz fajnl. A hz hosszanti tengelye s a szjadk tengelye nem esik egybe. letmdja megegyezik az elz fajval. 3. Kis borostynkcsiga (Succinea oblonga). K: 3-4, M: 6-14, Sz: 4-7. Utols kanyarulata az egsz hznak csak kisebb rsze, ezrt szjadka is kisebb, kerekebb. A borostynkcsigk kzl ez a faj van a legkevsb vzhez ktve: nedves rtek, vizek partjn l, de mr az alfldi szikes rteken is elfordul. 4. Ragyog csiga (Cochlicopa lubrica). K: 5-6, M: 6-7, Sz: 3. Hza karcs tojsdad alak. ttetsz, stt szarusrga vagy vrsesbarna hjnak csillog fellete sima. Szjadkpereme bell megvastagodott. Nedvessgkedvel; nyirkos rteken, bokrok srje alatt, de talaj erdkben, szrazabb helyeken pedig a kvek s fadarabok al hzdva l. A zld s elsrgult nvnyrszeken kvl alsrend gombkkal (penszgombkkal) tpllkozik.

24

XI. tbla

1. Sokfog csiga (Abida frumentum). K: 8-12, M: 6-12, Sz: 3-4. Hza hengeres ors alak. Srgs vagy barns szaruszn hja finoman, szablyosan bordzott, selyemfny (a bordzottsg nagyt alatt jl ltszik). Szjadknak bels pereme ajakszeren megvastagodott (ajakduzzanat). Ezen s a szjadk boltozatn 8-9 fehr fog, illetve lemezke van. A vilgosszrke llat mszs kzben hzt vzszintesen lefektetve hordja. Melegkedvel, a legtbb csigval ellenttben jl tri a szrazsgot. Szraz rteken, napos lejtkn, sziklaprknyokon, a f s moha kzt vagy a sziklkon, kfalakon mszklva l. A sksgokon, dombvidkeken s az alacsonyabb hegysgekben gyakori. 2. Hamvas csiga (Chondrina clienta). K: 6-7, M: 5-8, Sz: 2-3. Hza hossz, hegyes kp alak. Szne vrsbarna, tbbnyire kkes rnyalattal, ezrt nevezik hamvasnak. Szjadkban 7 fehr, fogszer lemezke van, kzlk nhny vilgos vonalknt a hjon is ttnik. Sziklalak llat, csak mszsziklkon vagy azok repedseiben tallhat. Szraz idben a sziklhoz tapad, ess idben mszkl. A sziklra telepedett zuzmkkal s moszatokkal tpllkozik. A Bkk s a Tornai Karszt vidkn gyakori, a Dunntlikzphegysgben tbb helytt elfordul. 3. Hordcsiga (Orcula dolium). K: 8-10, M: 4-10, Sz: 2-5. Hengeres, illetve hord alak hznak cscsa kihegyesed. Hja srgs- vagy vrsesbarna. Szjadkban ajakduzzanatot s 3-4 fogat lthatunk. Hegyvidki llat, fleg a mszkhegysgek mohos sziklin vagy a lehullott levelek avarjban l. 4. Tompavg csiga (Orcula doliolum). K: 8-10, M: 5-7, Sz: 2-3. Hza kisebb, mint az elz faj, hordszer ugyan, de cscsa flgmb alak. Srgsbarna hjt ritksan ll, vkony, bordaszer kiemelkedsek fedik. Szjadkban fehr ajakduzzanat s 3 fog van. A Dunntlon s az szaki-kzphegysg terletn l.

26

XII. tbla

3 4

1. Bbcsiga (Pupilla muscorum). K: 6-7, M: 3-5, Sz: 1-2. Apr, hengeres hza szaruszn. Szjadkban nagytval parnyi, fehr fogat s a peremet ksr fehr ajakduzzanatot lthatunk. Szraz, nha nedvesebb terleteken a f, lehullott lomb, mindenfle nvnyi maradvny vagy kvek all kerl el. 2. Trpecsiga (Vertigo pygmaea). K: 5, M: 2, Sz: 1. Legkisebb csigink egyike. Vrsesbarna vagy szaruszn hza tojsdad. Szjadkban ajakduzzanat s 5 apr fog van. Leggyakoribb nedves rteken a f s moha kztt, de megl szrazabb helyeken is. 3. Balogcsiga (Vertigo angustior). K: 5-6, M: 2, Sz: 1. Hasonlt az elz fajhoz, de hza balra csavarodott. Szjadkban 4 apr fog, illetve lemezke van. Nedves rteken, nyirkos erdk s boztosok aljn l. 4. Tsks csiga (Acanthinula aculeata). K: 4, M: 2, Sz: 2-3. Gmblyded, tompa cscs hznak fellett bordaszer kiemelkedsek bortjk, amelyek klnsen az utols kanyarulaton ersek, s annak peremn tskeszer nylvnyokk fejldnek. Hegy- s dombvidki erdkben, az avarban s fadarabok alatt tallhat. 5. Bords csiga (Vallonia costata). K: 4, M: 1,5, Sz: 2-3. Hza az elz fajnl laposabb. Kanyarulatai bordzottak, az utols kanyarulaton nagytval mintegy 30 bordt lehet megolvasni. Kldke tg. Az utols kanyarulat a szjadk tjn ersen kitgul. A szjadk pereme bell gyrszeren megvastagodott. Moha s f kzt, fadarabok s kvek alatt gyakori. 6. Parnycsiga (Punctum pygmaeum). K: 4, M: 1, Sz: 1-2. Hza lapos, kldke tg, tlcsrszer, kanyarulatai lassan, egyenletesen szlesednek. Hja ttetsz, igen finoman bordzott. Erdkben: f kzt, lehullott lomb s fadarabok alatt l.

28

XIII. tbla

1 2

6 5

1. Tonnacsiga (Chondrula tridens). K: 7-8, M: 7-18, Sz: 4-7. Hengeres hza srgs vagy barns szaruszn. Szjadkban ers ajakduzzanat s ltalban 3 fog van, nha mg egy gyengn fejlett negyedik is megjelenik (szegletduzzanat). Melegkedvel, fleg a szrazabb gyepekben s bokrosokban l, ritkbban nedves helyeken is elfordul. 2. Csavarcsiga (Ena obscura). K: 6-7, M: 7-10, Sz: 3-4. Megnylt, kihegyesed, barna szn hzt htrafel lehajtva s kiss jobbra fordtva viseli. Domb- s hegyvidki erdkben az avar alatt, valamint sziklkon l. 3. Szrazfldi ajtscsiga (Pomatias elegans). K: 5, M: 12-17, Sz: 8-12. Szne szrks-srgs vagy hsvrsbe hajl, egyszn vagy 3 ibolysbarna cskkal tarkzott. A cskok gyakran hromszglet rszekre daraboldnak. Cscsa srga vagy ibolyabarna. Hja rcsos felszn, mert hosszanti s keresztirny, vkony, bordaszer kiemelkedsek bortjk, a kt utols kanyarulaton a hoszszanti bordk ersebbek. Szervezetileg kopoltys csiga, gy hjfedje van, amivel szjadkt el tudja zrni. A szrazfldi letmd folytn azonban kopoltyja visszafejldtt, a td faln megy vgbe a lgzs, az oxign felvtele. Bokrok alatt (szraz helyen), de forrsok mellett is megtallhat. Magyarorszgon ritka, nagyobb szmban csak a Tihanyi-flszigeten l. 4. Zebracsiga (Zebrina detrita). K: 6-8, M: 19-29, Sz: 8-12. Megnylt tojsdad hza egyszn fehr vagy barna harntcskokkal svozott (a, b). Szjadka bell barna, peremt fehr ajakduzzanat ksri. Az llat srgsbarna, feje kkesszrke. Hzt ersen htrafel lehajtva hordja. Melegkedvel csiga. Szraz rteken, gyr fv vagy bokros lejtkn, utak mentn, szntfldeken tallhat. Elhalt nvnyi rszekkel tpllkozik.

30

XIV. tbla

4/a 4/b

1. Fnyes orscsiga (Cochlodina laminata). K: 10-13, M: 14-22, Sz: 4-5. Hza ors alak, srgs- vagy vrsbarna, fnyl fellet. Szjadkban 8 lemez, illetve red van, ezeknek egy rsze olyan mlyen l, hogy csak a hzat megfelel helyzetben tartva lthatjuk, illetve a hjon tnnek t (zrosszj csigk). Szjadka bell barns szn, fehr garatduzzanata a hjon vilgossrga svknt ltszik t. Az llat karcs teste szrke. Hegy- s dombvidki erdkben, lehullott lombok s kvek alatt, sziklkon, fatrzseken, fk krge alatt tallhat. Korhadt nvnyekkel, alsrend gombkkal (penszgombk) tpllkozik. 2. Nagy orscsiga (Iphigena ventricosa). K: 10-13, M: 14-22, Sz: 4-5. Vrsbarna, nha fekets, hasas ors alak hza finoman bordzott. Ajakduzzanata barna, lemezeinek s redinek elhelyezkedse eltr az elz fajtl. Az erdk nyirkosabb rszein, korhad fadarabok, fakreg, moha s kvek alatt l. Hegy- s dombvidken helyenknt haznkban is gyakori. 3. Vsett orscsiga (Clausilia dubia). K: 10-12, M: 11-15, Sz: 3-3,5. Hza az elz fajnl kisebb s karcsbb. Szarubarna, nha feketsbarna hja srn vonalkzott-bordzott, a bordk kze keresztirnyban rovtkolt, ezrt fellete rcsos szerkezet. Szjadka tojsdad, jl fejlett garatduzzanattal. Jellegzetes redinek s lemezeinek elhelyezkedse. Hza hol zmkebb, hol karcsbb. Erdkben: sziklkon, fatrzseken, fakreg s kvek alatt l. 4. Erdei orscsiga (Laciniaria biplicata). K: 12, M: 15-24, Sz: 45,5. Ors alak hza szarubarna, srn, ersen bordzott. Szjadka krte alak, alul csatorns, szeglye megvastagodott. Lemezei, redi a fajra jellemz mdon helyezkednek el. Leggyakoribb orscsignk, amely erds, bokros helyen, a lehullott lombok s fadarabok alatt az alacsonyabban fekv tjakon is megtallhat, de igazi hazja hegyvidkeinken van.

32

XV. tbla

1. Tarka csiga (Discus rotundatus). K: 6, M: 3-4, Sz: 1-2. Lapos hza fll ersen, szablyosan, alul gyengbben bordzott. Szne srgsbarna, szablyos kzkben barnsvrs foltok tarktjk, als oldala egyszn. Kldke igen tg, tlcsrszer. Erds-bokros terleteken, az avar s fadarabok alatt, ktrmelk kzt akadhatunk r. A Brzsnyben, a Bakonyban, a Badacsonyon, Kszeg s Sopron krnykn l. 2. Ragyog tcsiga (Cecilioides acicula). K: 5-6, M: 4-5, Sz: 1-2. Karcs, tszeren megnylt hza rendkvl vkony hj, szntelen, teljesen tltsz (az elpusztult llat hza ksbb tejfehr szn s tltszatlan lesz). Az llat teste fehr. Mivel a fldben, sokszor mlyen a talaj felszne alatt l, teljesen vak. Rejtett letmdja miatt ritkn kerl szemnk el elevenen. Szerves anyagokban gazdag talajokban, fleg a Dunntlon gyakori. Elkerl rgi srokbl a csontokrl is, ahol valsznleg az alsrend gombkkal (penszgombk) s boml szerves anyagokkal tpllkozik. 3. Kpos csiga (Zonitoides nitidus). K: 5, M: 4-5, Sz: 6-7. tltsz, fnyes srgs vagy vrses szarubarna hza alacsony kp alak. Szjadka majdnem kerek, kldke tg. Az llat szne kkesfekete. Ersen nedvessgkedvel, vizek partjn, nedves rteken, rtri erdkben a sr nvnyzet kzt, vzmossok aljn l. 4. Kvi csiga (Aegopis verticillus). K: 6-7, M: 17-21, Sz: 25-32. Gmblyded-kpos hznak fellete igen finoman rcsos szerkezet, alul sima, fnyl. Kanyarulatai tarajosak, az utolsk kerlete azonban legmblytett. Szne zldessrga vagy barnszld. Az llat teste karcs, szne szrke. Lehullott lomb s kvek alatt l. Rszben nvnyev, rszben ragadoz, mert gilisztkat, st csigt is eszik.

34

XVI. tbla

1. Csillog csiga (Oxychilus draparnaudi). K: 5-6, M: 6-8, Sz: 13-15. Hza lapos, vkony hj, nagyon fnyes. Szne srgs szaruszn vagy vilgos vrsbarna, alul kkesfehr. Hja tltsz. Kldke tg, tlcsrszeren tgul. Utols kanyarulata a szjadk tjn tbb mint ktszer olyan szles, mint az elz. Az llat karcs, kkesszrke szn. Az avarban s kvek alatt, sziklaregekben gyakori, barlangokban is elfordul. Ragadoz csiga, amely fleg ms, sokszor nlnl is nagyobb csigafajok hst eszi. Dombvidkeinken s hegysgeinkben gyakori. 2. tltsz csiga (Oxychilus glaber). K: 5-6, M: 6-8, Sz: 11-15. Hasonlt az elz fajhoz, de kevsb lapos, kldke szk. Utols kanyarulata a szjadk tjn csak msflszer olyan szles, mint az elz. Lehullott lomb, fadarabok s kvek alatt l, barlangokban is gyakori. Ez is ragadoz, s az elzhz hasonlan igen gyors mozgs llat. Az szaki-kzphegysgben s a Dunntlon elterjedt, az Alfldn ritka. 3. Kristlycsiga (Vitrea crystallina). K: 5, M: 1,5-2, Sz: 3-4. Hza lapos korong alak, kldke szk. Hja igen vkony, fnyes, vegszeren tltsz, zldes rnyalat. Az llat karcs teste fehres szn. A nedvessget kedveli, vzparti nvnyek kzt, erdk nyrkos talajn, avar s kvek alatt, sziklaregekben l. A Dunntlon s hegysgeinkben gyakori, az Alfldn ritka. 4. Dombi csiga (Aegopinella minor). K: 5, M: 5-6, Sz: 9-11. Hza lapos, srgs vagy zldes szarubarna, alul fehres. Hja vkony, tltsz. Kldke tg, szjadka tojsdad, tengelye le- s kifel irnyul. Utols kanyarulata a szjadk tjn kt s flszer-hromszor szlesebb az elznl. Az llat szne szrkskk. Avar, korhad fa s kvek alatt, ktrmelk kzt, erds-bokros terleteken l. Boml szerves anyagokkal s csigk, frgek hsval tpllkozik.

36

XVII. tbla

1 2

1. Kascsiga (Euconulus fulvus). K: 5-6, M: 3, Sz: 3-4. Hza gmblyded-kpos, mhkas alak. Kanyarulatai igen lassan szlesednek, kldke thegynyire szk. Szjadka ellipszis alak, szlesebb, mint amilyen magas, pereme les, nem vastagodott meg. Szne vilgosabb vagy sttebb szarubarna, ttetsz, fnyl. Az llat feketsszrke. Vizek partjn, nedves rteken, nedves erdkben az avar, korhadt fadarabok s kvek alatt l. A Dunntlon, az Alfldn s hegysgeinkben szrvnyosan mindentt megtallhat. 2. veges csiga (Vitrina pellucida). K: 3-3,5, M: 6, Sz: 5. Hza gmblyded, rendkvl vkony, hrtyaszer hja vegesen tltsz. Szntelen vagy srgs-zldes rnyalat. Az llat pusztulsa utn az res hj zavaross, tltszatlann vlik. Utols kanyarulata tbb mint ktszer szlesebb az elznl. Szjadka kerekded. A lehullott lomb alatt, ktrmelk kzt l, nedves krnyezetben, de bokrok, fk vdelmben szrazabb helyeken is megtallhat. Szrvnyosan elfordul hegy- s dombvidkeinken, st az Alfldn is. 3. Flmeztelen csiga (Daudebardia rufa). K: 2,5-3, M: 1,5, Sz: 6. Hzt majdnem teljesen a kitgult s hosszirnyban lemezszeren megnylt utols kanyarulat alkotja. Szjadka majdnem vzszintes helyzet, kldke tg. Hja igen vkony, tltsz, zldessrga, nha vrsesbarna szn. A kkesszrke llat jval nagyobb, mint a hza, nem tud visszahzdni bel. A hz, mint valami sapka, l az llat testn, a legfontosabb szerveket vdi. Ragadoz csiga, amely fleg fldigilisztkat, ms csigafajokat, szkkat eszik. Mlyen a lehullott lomb s kvek alatt, laza fldben, barlangokban l. Domb- s hegyvidkeinken sokfel megtallhat.

38

XVIII. tbla

1. Nagy meztelencsiga (Limax maximus). Hossza: 100-200 mm. Szne igen vltoz, legtbbszr szrke, barnval vagy feketvel tarkzott, foltos. Bre rncos, testnek hts rsze gyengn tarajos. Talpa egyszn. Teste nylktl csillog, a nylka szntelen. Ha az llat teste mszs kzben kinylik, ell, a jobb oldalon megfigyelhetjk a lgznylst. A meztelencsigk (helyesebben hzatlan csigk vagy csupaszcsigk) bre alatt kis fehr mszlemezke van, ez a hz cskevnye, ami a hzas csigk hznak felel meg. Fleg jjel mszkl, legfeljebb nagyobb esk utn tallkozhatunk vele nappal is. Csakis a nedves helyeken gyakori. Tpllka friss s korhadt nvnyi rszek, gombk. 2. ris meztelencsiga (Limax cinereo-niger). H: 200-400. Szne a fehrtl a feketig vltoz, leggyakrabban sttszrke vagy fekete, de lehet piros, srga vagy barna is. Egyszn vagy foltokkal tarkzott, esetleg svos. Az elz fajra igen hasonlt, de jl megklnbzteti attl hrompszts talpa (a kzps paszta vilgos, a kt szls sttebb). Nagyobbra n, mint az elz faj, bre rncosabb, httaraja ersebb. Nylkja szntelen. Br alatti mszlemezkje 9-15 mm. Gyakori hegy- s dombvidkeinken. 3. lnk meztelencsiga (Arion subfuscus). H: 50-70. Szne srga vagy vrsessrga, hta sttebb, a trzs oldaln stt, a lb szeglynl srgsfehr svval. Talpa srgsfehr, testnek nylkja srga vagy narancssrga. F tpllka a gomba. Hegy- s dombvidkeinken elterjedt, az Alfldn ritka. 4. Pince-meztelencsiga (Limax flavus). H: 80-110. Karcs teste srga, narancssrga vagy srgsszrke, nha apr stt foltokkal. Talpa egyszn, nylkja srga. jjeli llat. Barlangokban, fld alatti lyukakban, kutakban, vermekben, pinckben l, tbbnyire emberi lakhelyek kzelben. Megeszi a legklnbzbb lelmiszereket s ezek boml hulladkait.

40

XIX. tbla

1. Lantos meztelencsiga (Arion circumscriptus). H: 30-50. Szne szrks-olajzld, olajbarna vagy szrke. Hta sttebb, talpa felett vilgos sv hzdik. Teste ells rszn (pajzs) stt, lant alak rajzolat lthat. A fiatal llatoknak tarajuk is lehet, ez a felntt csign hinyzik, de hta kzepn vilgos rncokbl ll vonal fut. Talpnak kzps pasztja sttebb, nyalkja szntelen. Lass mozgs, lusta llat. Klnsen a Dunntlon gyakori, az Alfldrl csak nhny helyrl ismeretes. 2. Kk meztelencsiga (Bielzia coerulans). H: 80-160. Legszebb, de meglehetsen ritka csupaszcsignk. Mindig egyszn. Szne legtbbszr csillog szrkskk vagy azrkk, de fzld, sttzld, ultramarinkk, feketskk s lila is lehet. Taraja jl fejlett, nylkja srgs. Meglehetsen gyors mozgs, karcs llat. Tpllka gomba, zuzm, nvny levelek. A tbbi hzatlan csighoz hasonlan, ez is a nedves helyeket kedveli. Krpti csiga, nlunk a Bkk s a Stor-hegysgben l, jabban a Tornai Karszt terletn is megtalltk. 3. Kerti meztelencsiga (Deroceras agreste). H: 30-35. Karcs teste srgsfehr vagy hsvrs, gyakran apr stt foltokkal tarkzott. Taraja gyengn fejlett, talpnak kzps pasztja tbbnyire vilgosabb a szlsknl. Erdkben, ligetekben, rteken, de szntfldeken s kertekben is gyakori. Ha elszaporodik, a szntfldi s kerti nvnyek, az elvermelt, trolt zldsg stb. megdzsmlsval rzkeny krokat okozhat. Nappal deszkadarabok, ktrmelk kzt vagy a fldben lyukakban hzdik meg. A mezgazdasgi termnyekkel akaratlanul is sokfel elhurcoltk, gy ltalnosan elterjedt s gyakori.

42

XX. tbla

1. Krcsiga (Helicella obvia). K: 5-6, M: 7-12, Sz: 14-23. Lapos, korong alak hznak alapszne krtafehr, szrks vagy barns rnyalattal. Egyszn vagy barns cskokkal tarkzott. A cskok elmosdhatnak. Szjadka kerek, kldke tg, tlcsrszern tgul. Melegkedvel csiga, szraz, fves helyeken, parlagon hagyott szntfldeken, tltseken sokszor csapatostul talljuk, a fszlakra, krkra, gizgazra felkapaszkodva. Alacsonyabban fekv tjainkon mindentt gyakori, ma is terjedben van. 2. Pusztai csiga (Helicopsis striata). K: 5-6, M: 5-8, Sz: 8-16. Hza kisebb s kposabb az elz fajnl. Szne srgsfehr vagy szrksfehr, barna cskokkal dsztett. A hj felszne ersebben vagy finomabban bordzott. Szjadka kerek, kldke szk. Kopr, fleg napsttte helyeken l. Napkzben mlyen lehzdik a talajba. Leggyakoribb az Alfldn, de ismeretes a Dunntl tbb pontjn is. 3. Nagyfog csiga (Perforatella bidentata). K: 7-8, M: 4-7, Sz: 7-9. Gmblyded hznak fellete finoman, szablyosan bordzott, alul sima, fnyl. Szne vilgos szarubarna, kerlete mentn s a varrat alatt vilgosabb cskkal. Kldke igen szk, a rhajl szjadkperem majdnem elfedi. Fekv hold alak szjadkban kt ers fog lthat. Nedves, mocsaras helyen, vizek partjn a nvnyzet alatt, rtri geresekben l. Haznkban a Dunntl nyugati s dlnyugati felbl, az Alfldn a hres lpvidkrl: Btorligetrl ismeretes. 4. Tejfehr csiga (Monacha cartusiana). K: 6, H: 6, Sz: 9-19. Laptott-kpos hza tejszeren kkesfehr vagy barnsfehr. Utols kanyarulata ersen kitgul. Szjadka hold alak, ajakduzzanata fehr vagy vrsessrga. Kldke szk. Szrazabb s nedvesebb rteken, bokros, fves terleteken gyakori.

44

XXI. tbla

1 3

1. Pelyhes csiga (Trichia hispida). K: 5,5-6, M: 4-5, Sz: 6-9. Hza laptott-gmblyded, apr, srn ll szrkkel fedett, amelyek knnyen lehullanak, gy leginkbb csak a fiatal pldnyokon lthatk. Szne srgs szarubarna vagy vrsbarna, kerlete mentn vilgos cskkal. Kldke tg. Szjadka flhold alak, bels peremt tbbnyire fehr ajakduzzanat ksri. Erdkben s bokros terleteken, patakok partjn a sr nvnyzet kzt vagy a fldn, kvek s fadarabok alatt tallhat. Leggyakoribb hegy- s dombvidkeinken. Az Alfldn ritka. 2. Egyfog csiga (Trichia unidentata). K: 6-7, M: 5-6, Sz: 7-8. Hasonlt az elz fajhoz. Hza gmblyded-kpos, apr szrkkel fedett. Szarubarna, a kerlete mentn vilgosabb cskkal. Szjadka ferde hold alak, bell talljuk a fehr ajakduzzanatot, ezen a fogszer kiemelkedst. Kldke nagyon szk. Hegyvidki erdkben a lehullott lomb s kvek alatt l. Csak a Bkkbl, a Tornai Karsztrl, a Pilisbl s Kszeg krnykrl ismeretes. 3. Szemcss csiga (Trichia erjaveci). K: 5-6, M: 7-10, Sz: 10-16. Laptott hza kkes hamuszrke vagy vilgos srgsfehr. Hja csak fiatalkorban szrs, a kifejlett llat hza finoman szemcss. Utols kanyarulata ersen kitgul. Ajakduzzanata fehr, a hjon vilgos svknt ttnik. Kldke az utols kanyarulatnl ersen kitgul. Erds, bokros helyeken l. Gyakori a Mecsekben, de elfordul msutt is a Dunntlon, pldul Szekszrd mellett, s felbukkant jabban Budapest krnykn is. 4. Bokorcsiga (Euomphalia strigella). K: 5-6, M: 9-14, Sz: 13-21. Gmblyded-kpos hza vilgos szarubarna, nha vrses rnyalat, kerlete mentn vilgos cskkal. Hzt csak fiatalkorban fedik szrk. Utols kanyarulata ell, a szjadk tjn ersen kiszlesedik, lehajlik. Ajakduzzanata ers, kldke tg. Bokros, ligetes helyeken, elssorban az alacsonyabb fekvs terleteken l.

46

XXII. tbla

1. Vrsny csiga (Monachoides incarnata). K: 6, M: 8-13, Sz: 12-17. Vrses- vagy srgsbarna hza gmblyded-kpos. Hja tompa fny, mert igen finoman szemcss-pikkelyes. Utols kanyarulata ersen kitgul, vge a szjadknl kiss lehajlik. Szjadkban jl fejlett, hsvrs ajakduzzanata van, ez a hjon barnssrga svknt tnik t. Kldke szk. Erds, bokros helyen l, a nvnyeken mszkl, vagy a lehullott lomb s fakreg al hzdik. A kzphegysgek s a dombvidkek csigja, az Alfldn csak ritka vendg. 2. Hmzett csiga (Monachoides umbrosa). K: 5-6, M: 6-7, Sz: 10-15. Lapos hza srn pikkelyes-szemcss, vilgos szaruszn. Utols kanyarulata ersen kitgul, kerlete szgletes. Szjadka majdnem kerek, ajakduzzanata ritkn van. Kldke igen tg. Az llat kpenye foltos, a foltok a hzon ttnnek. rnyas, nyrkos erdkben, bokrok kzt l, a Dunntl nyugati s dli rszn. 3. Szrs csiga (Monachoides rubiginosa). K: 5-6, M: 4-6, Sz: 6-8. Apr termet, vrsbarna hz csiga. Hjnak fellett srn fedik apr szrk. Kerletn tbbnyire stt csk fut. Szjadka kerekded, ajakduzzanata nincs. Kldke nagyon szk. Vizek mentn, nedves rteken a nvnyzeten vagy a korhad nvnymaradvnyok alatt tanyzik. 4. Berki csiga (Bradybaena fructium). K: 5-6, M: 14-22, Sz: 1626. Gmblyded-kpos hznak szne fehr, srgs- vagy vrsesbarna, kerlete mentn gyakran vrsbarna cskkal. Utols kanyarulata ersen kitgul, szjadkban fehr vagy vrses ajakduzzanat van. Kldke szk. Az llat szrksvrs vagy srga, kpenye tbbnyire stten foltos, a foltok a hjon tltszanak. Leggyakoribb a vizek partjait ksr bokros, ligetes terleteken, de szrazabb helyeken is felbukkan. A nvnyeken mszkl. Hegyvidkeinken s a Dunntlon elterjedt, az Alfldn ritkbb

48

XXIII. tbla

1. Korongcsiga (Helicodonta obvoluta). K: 6-7, M: 4-6, Sz: 1214. Lapos, korongszer hza a tnyrcsigra emlkeztet, kanyarulatai igen szorosan felcsavartak. Szne vrsbarna, ritkn ll szrkkel fedett. Szjadka hromkarj, szle kitremlett, lilsvrs ajakduzzanata van. Kldke igen tg. Erds-bokros helyeken az avarban, fadarabok, kvek alatt tallhat. A hegyvidken mindennapos, helyenknt a dombvidki erdkben is gyakori, az Alfldrl azonban nem ismeretes. 2. Svos csiga (Helicigona faustina). K: 5-6, M: 9-14, Sz: 14-22. Hza lapos, kiss kiemelked csccsal. Szne vrsbarna vagy barnssrga. Sttbarna cskkal dsztett, a csk fltt s alatt a hj vilgosabb. Ajakduzzanata gyenge, kldke tg. Szne sttszrke. A nedves helyeket kedveli. Mohval bentt sziklkon, fatrzseken, vzparti nvnyeken, kvek all kerl el. Hegyvidki csiga, nlunk a Brzsnyben, a Mtrban s a Bkkben l. 3. Bnti csiga (Helicigona banatica). K: 6, M: 17-21, Sz: 22-36. Hza alacsony, szles kp alak, a kanyarulatok peremn taraj fut vgig, ez az utols kanyarulaton gyengbb. Szne srgsbarna vagy zldesbarna, kerlete fltt barna csk lehet. Ajakduzzanata jl fejlett, kldke mrskelten tg. Erdkben, az avar alatt l. Erdly dli s dlnyugati rszben gyakori. Aradnl s Nagyvradnl elri az Alfldet, s nemrg Magyarorszg terletn is felbukkant. 4. Hromfog csiga (Isognomostoma isognomostoma). K: 5, M: 6-8, Sz: 8-12. Laptott-gmblyded hza finoman szemcss s ritkn ll szrkkel bortott, vrsbarna szn. Szjadka hromkarj, ajakduzzanata bell lemezszeren kill, rajta 3 fogszer nylvny l. Kldke szk, rsszer. Hegy- s dombvidki erdkben l, nlunk Tapolca s Kszeg krnykn, a Bkk s a Tornai Karszt vidkn tallhat.

50

XXIV. tbla

1. Ligeti csiga (Cepaea nemoralis). K: 5, M: 16-21, Sz: 19-25. Hza gmblyded-kpos, vastag hj. Alapszne vilgossrga vagy srgs-vrses. Egyszn vagy egy-t sttbarna cskkal tarkzott. Az egyes cskok sszeolvadhatnak szlesebb vekk. Szjadka szles hold alak, ajakpereme a kldkre hajlott, s azt elfedi. A szjadk boltozata, ajakpereme s gyengn fejlett ajakduzzanata barna. Erdk szln, ligetekben, bokros helyeken a nvnyek szrn, leveln tallhat. A Dunntl nyugati s dli rszn honos. 2. Kerti csiga (Cepaea hortensis). K: 5, M: 13-18, Sz: 17-23. Az elz fajnl kisebb, kposabb, ajakpereme s jl fejlett ajakduzzanata fehr. Alapszne citromsrga vagy vilgos rzsaszn, gyakran egy-t barna cskkal dsztett (a, b, c). Nedvesebb erdkben, ligetekben, kertekben l. A Dunntl nyugati rszn, tovbb a Duna menti erdkben tallhat. 3. Pannon csiga (Cepaea vindobonensis). K: 5-6, M: 14-23, Sz: 17-27. Hza gmblyded-kpos. A hj felszne finoman, szablyosan vonalks-bords. Alapszne fehressrga-barnssrga, barna cskokkal. A napsttte dli lejtk csiginak alapszne vilgos, cskjai igen halvnyak. Utols kanyarulata a szjadknl hirtelen lehajlik. Ajakpereme s ajakduzzanata vilgosbarna. Melegkedvel llat. Szraz bokrosokban, gyepekben, erdszleken a nvnyek levelein, utak mentn, kfalakon l. Az egyik leggyakoribb csiga haznkban. 4. Mrvnyozott csiga (Helicigona [Arianta] arbustorum). K: 6, M: 15-24, Sz: 17-27. Gmblyded-kpos hznak szne fnyl gesztenyebarna, szablytalan szalmasrga foltokkal dsztett. Kerlete mentn gyakran sttbarna csk fut. Ajakduzzanata fehr. Ajakpereme a kldkre hajlik, s azt elfedi. Nedves erdkben, ligetekben, bokrokon, a lehullott lomb s fadarabok alatt l, a Duna mentn, a Pilis, a Brzsny, a Bkk vidkn, a Dunntlon.

52

XXV. tbla

2/b 1

2/a

2/c

1. ti csiga (Helix pomatia). K: 5, M: 34-55, Sz: 35-55. Hza gmblyded-kpos, hja durvn, szablytalanul vonalkzott. Szne srgsbarna vagy fehresszrke, t vilgosabb vagy sttebb barna, illetve lilsbarna cskkal dsztett, de a cskok gyakran elmosdnak, sszeolvadnak. Utols kanyarulata ersen kiblsdik. Ajakduzzanata fehr vagy kkesvrs, kldke szk, mert a kihajl ajakperem rszben elfedi. A hz alakja s nagysga ersen vltoz. Az llat szne szrkssrga, brt hossz- s keresztirny mlyedsek ripacsoss teszik. Erdkben, ligetekben, boztos helyeken, kertekben l. Nedvesebb s szrazabb terleteken egyarnt elfordul. Friss s korhadt nvnyi rszekkel tpllkozik. Mszhj petinek (csigatojs) tmrje kb. 2 mm, ezeket a csiga a talpval sott gdrbe rakja. Hzt tlen szilrd, msztartalm fedvel zrja el, ennek azonban a kopoltys csigk szjfedjhez nincs kze, nincs az llat talphoz nve. Az ti csiga a legnagyobb csignk. A nyugat-eurpai orszgokban (Nmetorszg, Belgium, Franciaorszg, Svjc) finom csemegnek szmt, ezrt nagy mennyisgben exportljuk. Sajnos, tlzott gyjtse miatt haznkban szma egyre gyrl, maholnap kipusztulstl kell tartani. jabban tenysztsvel is prblkoznak. 2. Ugarcsiga (Helix lutescens). K: 4, M: 31-33, Sz: 29-34. Hasonlt az elz fajhoz, de kisebb termet, hza kposabb, szne vilgossrga. Cskjai halvnyak, de nem olvadnak ssze. Szraz, meszes s homokos talaj domboldalakon, parlagon hagyott szntfldeken l. Nlunk az Alfld szakkeleti-keleti rszein honos.

54

XXVI. tbla

KAGYLK

1. Tompa folyamkagyl (Unio crassus). Hossza: 50-90. Szlessge: 30-45. Teknje rvid, nincs ktszer olyan hossz, mint amilyen szles. Bbjt sr, koncentrikus rncok fedik. A tekn vastag hj, ers. Szne sttzld, srgsbarna vagy sttbarna. A tekn bels fellett szpen csillog gyngyhzrteg bortja. Az llat a kt tekn kzl kinyl lbval tolja magt elre a meder homokjban, mikzben barzdt hagy maga mgtt. Az ilyen barzdt kell kvetni, vgzdsben rtallunk a homokba besott kagylra. A vzben lebeg szerves trmelket, apr llatkkat kiszrve tpllkozik. Elssorban a folyk, patakok lakja, de elfordul nagyobb tavakban is, gy pldul a Balatonban. 2. Folyamkagyl (Uni tumidus). H: 60-94, Sz: 30-44. Teknje megnylt tojsdad alak, kb. ktszer olyan hossz, mint amilyen szles. Bbjn ritksan ll, durva zegzugos rncok vannak. Szne olajzld vagy gesztenyebarna, sokszor a bb tjrl kiindul vilgosabb zld sugarakkal dsztett. Folykban, patakokban, nha tavakban l. Gyakori az Alfldn s a Balatonban. 3. Festkagyl (Uni pictorum). H: 80-133, Sz: 40-55. Teknje megnylt, nyelv alak, tbb mint ktszer olyan hossz, mint amilyen szles. Als szeglye kzpen kiss homor. Bbjt apr dudorok fedik. Szne srgs olajzld vagy olajbarna. ll- s folyvizekben egyarnt elfordul. Klnsen gyakori az Alfld vizeiben s a Balatonban. Nevt onnan kapta, hogy rgebben a festk kagylteknket hasznltak a festk kikevershez. A festkagylk s a folyamkagylk teknjnek gyngyhzrtegt a gombgyrtsnl is felhasznltk, jelentsgk a manyag gombok trhdtsval ersen cskkent.

56

XXVII. tbla

1. Tavikagyl (Anodonta cygnea). H: 120-200, Sz: 80-123. Teknje tojsdad krvonal, bbja alig emelkedik ki, bbrsze eltt a tekn szrnyszeren megnylt. Fogai nincsenek. Szne barnszld, srgszld vagy srga. Hja vkony, izombenyomatai gyengk. Alakja s nagysga igen vltoz. Iszapos fenek llvizekben l. Sksgon s dombvidken gyakori, a Balatonban is elterjedt. 2. Lapos tavikagyl (Pseudanodonta complanata). H: 60-87, Sz: 35-51. Teknje megnylt tojsdad alak, igen lapos. Bbja alig emelkedik ki, kt-hrom sorba rendezdtt dudorok lnek rajta. Fogai nincsenek. Szne sttbarna. A folyvizek csendesebb folys szakaszain s llvizekben l. Ritka kagyl, a Dunbl, Tiszbl, Zagyvbl, Drvbl s a Balatonbl ismeretes. 3. Vndorkagyl (Dreissena polymorpha). H: 30-40, Sz: 15-20. Teknjnek legtbbszr megtrt hromszglet krvonala van. Bbja hegyes, egszen ell helyezkedik el. Zrprknyzatn fogak nincsenek. A tekn alapszne srgsszrke vagy zldessrga, sttbarna hullmos vagy zegzugos cskokkal dsztett. Lbnak mirigyei finom fonalakat termelnek, ezzel a vz alatti szilrd trgyakra (clpkre, kvekre, hajk fenekre stb.) vagy ppensggel l kagylk teknjre ersti magt. Tbbnyire csomkban, tmegesen telepszik meg. Elfordul, hogy a vzmvek vezetkeit, vzszr berendezseit olyan tmegben lepi el, hogy vzszolgltatsi zavarokat okoz. Vndorkagylnak azrt nevezik, mert a mlt szzad elejtl hazjbl, a Kaszpi-t s Fekete-tenger krnykrl a vziutakon a hajkra tapadva szinte egsz Eurpba eljutott, s ott elterjedt. Nlunk a Dunban s mellkfolyiban l, a harmincas vek elejn a Balatonba is bekerlt, s ott is elszaporodott.

58

XXVIII. tbla

1. Gmbkagyl (Sphaerium corneum). H: 15-25, Sz: 10-11. Teknje szles tojsdad alak, nagyon hasas, gy a kt tekn egytt csaknem gmbszer. Bbja majdnem kzpen fekszik. Apr fogai ersek. Szne szrksbarna, gyakran srgs vekkel dsztett. Teknjnek alakja s nagysga ersen vltoz. ll- s lassan foly vizekben az iszapban l. Haznkban az alacsonyabb terletek vizeiben gyakori. 2. Nagy gmbkagyl (Sphaerium rivicola). H: 20-25, Sz: 10-11. Az elz fajnl nagyobb, vastagabb hj. Teknje szles tojsdad alak, bbja majdnem kzpen fekszik. Fellete a tekn kzepe tjtl szablyosan, krkrsen bordzott. Szne srgsbarna vagy olajbarna, esetleg vrses. Elssorban folyk, ritkbban nagyobb tavak iszapjban l, szrvnyosan tbbfel megtallhat az Alfldn s a Dunntlon. 3. Nagy borskagyl (Pisidium amnicum). H: 8-11, Sz: 6-8. Teknje tojsdad krvonal, hasas. Bbja a tekn kzpvonala mg toldott. Felszne a bbtl kiindulva krkrsen vonalks-bords. Szne srgsszrke vagy szrksbarna. A tekn fogai aprk, de ersek. Folyk s nagyobb patakok vizben vagy nagyobb tavak parti vizeiben l. Rokonsgba tbb apr borskagylfaj tartozik, ezek egy rsznek teknje olyan hasas, hogy valban apr borsszemre vagy egyb nvnymagra emlkeztet. 4. Trkeny kagyl (Sphaerium [Musculium] lacustre). H: 8-16, Sz: 7-15. Teknje kerekded, ngyszgletesbe hajl, lapos, de kzpen megduzzadt. Bbja kposan kiemelkedik. Hja igen vkony, trkeny, szrksfehr vagy srgsfehr szn. Fogazata gyengn fejlett. Kisebb llvizek, rkok, mocsarak, holtgak, tavak iszapjban sokfel megtallhat.

60

XXIX. tbla

2 1

NVMUTAT
(A rmai szmok a sznes tblkat, az arab szmok a kpeket ismertet szvegoldalakat jellik.) tltsz csiga XVII., 36 Balogcsiga XIII., 28 Balogcsiga, nagy X., 22 Bbcsiga XIII., 28 Bnti csiga XXIV., 50 Berki csiga XXIII., 48 Bokorcsiga XXII., 46 Bords csiga XIII., 28 Borostynkcsiga XI., 24 Borostynkcsiga, karcs XI., 24 Borostynkcsiga, kis XI., 24 Borskagyl, nagy XXIX., 60 Bdncsiga II., 6 Bdncsiga, folyami II., 6 Csavarcsiga XIV., 30 Csillog csiga XVII., 36 Dombi csiga XVII., 36 Egyfog csiga XXII., 46 les csiga VI., 14 ti csiga XXVI., 54 Fekete csiga II., 6 Festkagyl XXVII., 56 Flmeztelen csiga XVIII., 38 Fiall csiga III., 8 62 Fiall csiga, folyami III., 8 Folyamcsiga V., 12 Folyamkagyl XXVII., 56 Folyamkagyl, tompa XXVII., 56 Flcsiga IX., 20 Gombcsiga VIII., 18 Gmbkagyl XXIX., 60 Gmbkagyl, nagy XXIX., 60 Hamvas csiga XII., 26 Hromfog csiga XXIV., 50 Hmzett csiga XXIII., 48 Hlyagcsiga X., 22 Hordcsiga XII., 26 Iszapcsiga IX., 20 Kagylk XXVII., 56-XXIX., 60 Kascsiga XVIII., 38 Kavicscsiga IV., 10 Kerekszj csiga IV., 10 Kerekszj csiga, folyami IV., 10 Kerekszj csiga, lapos IV., 10 Kerti csiga XXV., 52 Ktlt csiga X., 22 Krcsiga XXL, 44 Korongcsiga XXIV., 50 Kvi csiga XVI., 34

Kristlycsiga XVII., 36 Kpos csiga XVI., 34 Lemezcsiga VII., 16 Ligeti csiga XXV., 52 Mjmtelyes csiga X., 22 Mrvnyozott csiga XXV., 52 Meztelencsiga, lnk XIX., 40 Meztelencsiga, kk XX., 42 Meztelencsiga, kerti XX., 42 Meztelencsiga, lantos XX., 42 Meztelencsiga, nagy XIX., 40 Meztelencsiga, ris XIX., 40 Meztelencsiga, pince- XIX., 40 Mocsri csiga IX., 20 Nagyfog csiga XXL, 44 Orscsiga, erdei XV., 32 Orscsiga, fnyes XV., 32 Orscsiga, nagy XV., 32 Orscsiga, vsett XV., 32 Pajzscsiga VIII., 18 Pannon csiga XXV., 52 Parnycsiga XIII., 28 Patakcsiga II., 6 Pelyhes csiga XXII., 46 Pettyes csiga V., 12 Pocsolyacsiga IX., 20 Pogcsacsiga VIII., 18 Pusztai csiga XXL, 44 Ragyog csiga XI., 24 Ragyog tcsiga XVI., 34

Rajzos csiga II., 6 Rcsos csiga VIL, 16 Sapkacsiga VIII., 18 Svos csiga XXIV., 50 Sokfog csiga XII., 26 Szrazfldi ajtscsiga XIV., 30 Szrazfldi csigk XI., 24XXVI., 54 Szvai vzicsiga V., 12 Szemcss csiga XXII., 46 Szrs csiga XXIII., 48 Tarka csiga XVI., 34 Tavikagyl XXVIIL, 58 Tavikagyl, lapos XXVIIL, 58 Tnyrcsiga VI., 14 Tejfehr csiga XXL, 44 Tompavg csiga XII., 26 Tonnacsiga XIV., 30 Trkeny kagyl XXIX., 60 Trpecsiga XIII., 28 Tsks csiga XIII., 28 Ugarcsiga XXVI., 54 veges csiga XVIIL, 38 Vndorkagyl XXVIIL, 58 Vzicsiga VIL, 16 Vzicsiga, kis III., 8 Vzicsiga, kznsges III., 8 Vzicsigk II., 6-X., 22 Vrsny csiga XXIIL, 48 Zebracsiga XIV., 30 63

HU ISSN 0324-3168 ISBN 963 11 2610 2 Mra Ferenc Ifjsgi Knyvkiad, Budapest Felels kiad: Szilvsy Gyrgy igazgat Kossuth Nyomda (81.0068), Budapest, 1981 Felels vezet: Bede Istvn vezrigazgat Felels szerkeszt: D. Nagy va Mszaki vezet: Has Pl Kpszerkeszt: rva Ilona Mszaki szerkeszt: Vgh Judit 95 000 pldny. Terjedelem: 2,8 (A/5) v. IF 4236

A Bvr Zsebknyvek eddig megjelent ktetei: Madarak (4. kiads) Vadvirgok 1. (4. kiads) Gombk (2. kiads) Halak (3. kiads) Lepkk (3. kiads) Dsznvnyek (2. kiads) Csigk, kagylk (2., j grafikval kszlt kiads) Fk, bokrok (2. kiads) Legyek, hangyk, mhek, darazsak (2. kiads) Vadak (2. kiads) svnyok Mohk, zuzmk, harasztok (2. kiads) Bogarak (2. kiads) Kvletek Kutyk (2. kiads) Kgyk, bkk Dszmadarak (2. kiads) Vadvirgok 2. (2. kiads) Kultrnvnyek 1. (2. kiads) Pkok, skorpik (2. kiads) Hzillatok (2. kiads) Gymlcsk (2. kiads)

sllatok (2. kiads) Kultrnvnyek 2. Felhk llatkerti emlsk llatkerti madarak Gygynvnyek Tengeri llatok 1. Tengeri llatok 2. Emberek Kaktuszok, pozsgsok Fszernvnyek Klns nvnyek Kisemlsk Embereldk