P. 1
СКРИПТА ПО ТУРИСТИЧКА ГЕОГРАФИЈА

СКРИПТА ПО ТУРИСТИЧКА ГЕОГРАФИЈА

|Views: 785|Likes:
Published by Kire Andonov

More info:

Published by: Kire Andonov on Jun 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/25/2013

pdf

text

original

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty
uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd
fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx
cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq
wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg
hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc
vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq
wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg
hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc
vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq
wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg
hjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbn
mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert
yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas
dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklz

СКРИПТА ТУРИСТИЧКА ГЕОГРАФИЈА

2 КОЛОКВИУЈМ

5/17/2012

Paula Apcevska

2

1. ТУРИСТИЧКО ГЕОГРАФСКАТА ПОЛОЖБА НА Р. МАКЕДОНИЈА

Туристичко-географската положба на Р. Македонија претставува значајна
компонента на туристичкиот развој. Таа не само што се јавува сама по себе
како туристичка вредност, туку делува и на другите компоненти на туристичкиот
развој. Според тоа, туристичко-географската положба на Р. Македонија има
комплексно значење за туристичкиот развој и така треба да се прифати во
туристичко географското проучување. Во рамките на туристичко- географската
положба на Р: Македонија, интересот ќе се задржи на следниве
карактеристики:

- Територија

- Граници и гранични премини

- Јужноевропска туристичко географска положба

- Балканска туристичко географска положба

- Туристичко географска положба спрема главните туристички правци

- Туристичко географска положба спрема туристичките емитивни простори

- Туристичко географска положба спрема главните конкурентни

туристички региони и земји
- Туристичко географска положба спрема соседните држави и нивните

туристички вредности и
- Функционални белези на туристичко –географската положба.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->