P. 1
SSC_GK

SSC_GK

5.0

|Views: 686|Likes:
Published by delhimyth
ssc general knowledge
ssc general knowledge

More info:

Published by: delhimyth on Jun 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2013

pdf

text

original

GK

BIOLOGY 1.Hepatitis A is known as infectious hepatitis whereas hepatitis B is called serum hepatitis. 2. The life span of parrot is 140 years. 3.Dengue fever is known as break bone fever 4. Tuberculosis is called Koch's disease 5.Leprosy is called Hansen's disease. 6. A test used to confirm typhoid infection is called Widal test 7.Kerala has the highest no. of head and neck cancers in the world. 8.Lentivirus are slow acting virus e.g HIV 9.National Aids Research Insitute is located in Pune 10.World health day - 7th April 11.The mineral element which is useful for lowering of B.P is Potassium 12. Milan, A centre of Italian industry is thought to be the most polluted city in the world 13.Hippocratus, the father of medicine was first to recognise the problem of water pollution

PHYSICS 1.Nuclear size is measured in fermi which is order of the diameter of proton 2.Planets do not twinkle because they are near the earth and minute variations in the intensity is not noteceable. 3.Radioactive substance emit neutron 4.Magnetism at the centre of the bar magnet is zero. 5.If a wave is travelling from one medium to another there is no change in amplitude 6.The property that is used in functioning of rain proof material is surface tension

7.Sound of frequency below 20Hz is called infrasonic 8.Mach no is associated with the speed of aircraft 9.Stars which single clear to naked eyes but are double when seen through a telescope are called Binaries 10. on a clear glass plate , a drop of water and a drop of mercury was placed .water drop spread while mercury drop remain spherical this is because cohesion of mercury is greater than adhesion with glass.

Name the index on which NSE is set to launch derivative trade. -->FTSE 100 index Which country logged fastest exports growth in 2011 as per WTO report and at what percentage? -->India at 16% Which act was amended to include compulsory registration of marriages in India? -->Registration of Births and Deaths Act, 1969 Which bill was approved to regulate Government purchases of above Rs.50 lakh through a transparent bidding process? -->Public Procurement Bill Where in Himachal Pradesh is the Indian Institute of Information Technology (IIIT) expected to be set up? -->Una district What denominations of currency notes will RBI introduce bearing rupee symbol? -->Rs.20 and Rs.50 currency notes What percentage and value of US based Max New York Life Insurance was sold to Mitsui Sumitomo Insurance (MSI)? -->26% and Rs.2,731 crore Which country replaced China as Iran’s top oil client? -->India

Which football stadium will stage the very first event of the 2012 Olympics? Wembley Std.London Hampden Park Glasgow Millennium Std. Cardiff City of Coventry Std. Lord's Cricket Ground will host the Olympic tournament for archery judo cricket horse racing Geeta Poghat, who on 1 April 2012 qualified for London Olympics 2012 belongs to which of the following sports? Wrestling Boxing Gymnastic Weight-Lifting Lender Paes clinched his 50 career title at Miami Opens, Paes won the doubles title with_ _ _ _ _ _ _ Radek Stepanek Max Mirnyi Daniel Nestor Mahesh Bhupati Which of the following state won the National Inter-State Tennis Championship? Maharashtra Uttar Pradesh Tamil Nadu Karnataka Indian Tennis pair of Mahesh Bhupati and Rohan Bopanna won the doubles title of Dubai Open on 3 March 2012. It was Bhupati’s ..............career title. 30th 15th 50th 1st

Dow Chemicals whose sponsorship to the London Olympics was highly protested in India is the parent company of Union Carbide (Etisalat Vodafone Coca Cola 2012 London olympics will be which summer olympiad 29th 30th 31st 28th Which cricketer holds the record for most first class Test centuries Jack Hobbs Sachin Tendulkar D.G.Bradman George Headley Graham Gooch Who holds the record for part of most Test Wins in Cricketing history Steve Waugh Ponting Warne Vivian Richards Sachin

SOME OLYMPIC FACTS: 1. SUMMER OLYMPICS HAS BEEN CANCELLED THREE TIMES-1916,1940 AND1944. Three Olympiads had to pass without a celebration of the Games because of war: the 1916 Games were cancelled because of World War I, and the summer and winter games of 1940 and 1944 were cancelled because of World War II. 2.MEDALS-The athletes or teams who place first, second, or third in each event receive medals. The winners receive gold medals, which were solid gold until 1912, then made of gilded silver and now gold-plated silver. Every gold medal however must contain at least six grams of pure gold.

3.BOYCOTT-Australia, Great Britain and Switzerland are the only countries to send a team to every Olympic Games since their inception in 1896. 4.OLYMPIC MOTTO-The Olympic motto is Citius, Altius, Fortius, a Latin expression meaning "Faster, Higher, Stronger". 5.BROADCASTING-The 1936 Summer Olympics in Berlin were the first Games to be broadcast on television, though only to local audiences.[71] The 1956 Winter Olympics were the first internationally televised Olympic Games,[72] and the following Winter Games had their broadcasting rights sold for the first time to specialized television broadcasting networks.

New Year festivals in South and Southeast Asian cultures, celebrated on the sidereal vernal equinox: Assamese New Year, or Rongali Bihu (India's Assam Valley) Bengali New Year, or Pohela Boishakh (Bangladesh and India's West Bengal state) Burmese New Year, or Thingyan (Burma) Sikh New Year, or Vaisakhi (Punjab region) Khmer New Year, or Chol Chnam Thmey, most commonly celebrated on April 13 (Cambodia) Lao New Year, or Songkan / Pi Mai Lao, generally celebrated from 13 to 15 April (Laos) Malayali New Year, or Vishu (India's Kerala state) Nepali New Year, or Bikram Samwat / Vaishak Ek (Nepal) Oriya New Year, or Maha Visuba Sankranthi (India's Orissa state) Sinhalese New Year, or Aluth Avurudhu (Sri Lanka) Tamil New Year, or Puthandu (India's Tamil Nadu state, Sri Lanka) Thai New Year, or Songkran, celebrated from 13 to 15 April (Thailand) Tuluva New Year, or Bisu (India's Karnataka state)

during the civil disobedience movement, who led the 'red shirts' of north-western india? A. Abdul kalam azad b. Khan abdul ghaffar khan c. Mohammad ali jinnah d. Shaukat ali he belonged to nw part of british india which is nw current day khyber pakhtunwa province of pak and he was first non indian to get bharat ratna. Bcoz of partition we nt lost only the fertile agricultural land of punjab but personalities lyk him,allama iqbal etc.

Which among the following article was inserted in the indian constitution by 42nd amendment 1976, in purview of india being a signatory of stockholm conference of 1972? A. Article 45 b. Article 47a c. Article 48a d. Article 51a stockholm conference of 1972-->UN conference on the human environment article 48a-->.protection and improvement of environment and safeguarding of forests and wild life which among the following country creates most problems related to the "round tripping" in indian economy in context with fdi from this country to india? A. United states b. Mauritius c. Maldives d. United kingdom rigveda samhita denotes one-fourth of its hymns to: A. Rudra b. Marut c. Agni d. Indra collection of vedic sanskrit hymns in which state is located the ancient bhima devi temple ? A. Rajasthan b. Himachal pradesh c. Haryana d. Punjab ancient bhima devi temple is located in pinjore town (panchkula distt.near chandigarh) of haryana. It was adjudged the ‘best maintained tourist friendly monument’ in the country by the union tourism ministry in 2010 consider the following events: 1. First round table conference 2. Pakistan declaration 3. Poona pact 4. Gandhi irwin pact which among the following represents the correct chronological order of the above events? A. 1 , 2, 3, 4 b. 1, 4, 3, 2, c. 4, 3, 2, 1 d. 3, 4, 2, 1

first round table conference -- nov 1930 -jan 1931 to discuss constitutional reforms in india gandhi irwin pact --5 march 1931 political agreement signed by mahatma gandhi and the then viceroy of india, lord irwin before the second round table conference in london under leadership of sarojini naidu poona pact -- 24 september 1932 agreement between the lower caste untouchables of india led by Dr. B. R. Ambedkar and the upper caste hindus of india led by Gandhi that took place at yerwada central jail in pune pakistan declaration --28 january 1933 pamphlet published by choudhary rahmat ali, in which the word pakistan was used for the first time and was presented in the round table conference in 1933(3rd) prohibition of traffic in human beings, which among the following articles of constitution of india deals with this ? A. Article 21 b. Article 22 c. Article 23 d. Article 24 consider the following statements: 1. Minimum support price is used to procure the food grains from the farmers at the remunerative prices. 2. Central issue price is used to issue this food grain to the sections of society particularly poor and vulnerable section. Which among the above statements is / are correct? A. Only 1 b. Only 2 c. Both 1 & 2 d. Neither 1 nor 2 which among the following is studied under " fulminology"? A. Sudden changes in atmosphere b. Lightning c. Cloudbursts d. Volcanic eruptions babar died on 26th december 1530 and was laid to rest at arambagh in agra. Afterwards, his body was taken to and buried at which among the following places (during the times of sher shah)? A. Delhi b. Farghana c. Kabul d. Samarkand

samarkand is a place in uzbekistan and farghana valley is a region in central asia spanning into many countries

Which Indian company has entered into an agreement with Kaspersky Lab (a Moscow-based IT security solution firm), to offer managed security services to telecom companies? Tech Mahindra/ Mahindra Satyam Name the Four financial institutions that have agreed to form India's first $2bn (around 10,000cr Rs.) Infrastructure Development Fund to finance infrastructure projects in India. LIC, Bank of Baroda, ICICI Bank and Citi Financial. Recently, Hitachi, Toshiba and Sony signed a deal to merge their small and medium-sized LCD businesses and to create a new company. The name of the company being referred to here is: Japan Display Which Indian city hosted the sixth International Conference on Aluminum in December 2011? Hyderabad Aditi Technologies has announced the acquisition of which cloud computing company? Cumulex Indian Railways recently signed a contract to carry out reconstruction of a 56-km rail line in which Asian country? Sri Lanka Titan Industries has acquired which Swiss watch brand? Favre Leuba Where was FICCI FRAMES 2012- Asia's largest global convention on film media and entertainment inaugurated? Kolhapur, Maharashtra Which Indian state celebrated its 77th Foundation Day on April 1, 2012? Odisha What is the name of the 26/11 survivor who has been selected as a flag bearer at the 2012 London Olympics? Harnish Patel Name the Indian NGO chosen for the USA's first Innovation Award for Empowerment of Women and Girls. Chintan (Founder: Ms. Bharati Chaturvedi)

Who wrote the Lyrics of the Indian National Anthem? Allama Iqbal Kadambari Devi Rabindranath Tagore Bankim Chandra Chatterjee Which Indian academician, activist and social reformer was Mahatma Gandhi’s mentor? Ram Manohar Lohia Bal Gangadhar Tilak Raja Ram Mohan Roy Gopal Krishan Gokhale Just before midnight 14th August 1947, Jawaharlal Nehru rose in the Constituent Assembly to deliver the most famous speech ever made by an Indian. Which of the following were the opening lines of the speech?? “Long years ago we made a tryst with destiny…" "We have finally achieved what we had struggled for…" "Swaraj is our birthright and we have won it..." "India is independent.." At the time of independence which portfolio in the central government was being taken care of by Mrs. Indira Gandhi? Information & Broadcasting Agriculture Women and Child Empowerment None Besides being the Deputy Prime Minister, Sardar Patel was given 3 additional portfolios to handle immediately after Independance. Identify the three. ?? Home Affairs, Information and Broadcasting and the Ministry of States Defence Ministry, Information & Broadcasting & Ministry of States Home Affairs, Agriculture & Finance Ministry None of these

On April 8, 1929 Bhagat Singh and an accomplice threw bombs in the Central Assembly Hall while the Assembly was in session. The bombs did not hurt anyone. After throwing the bombs, Bhagat Singh and the second revolutionary, deliberately courted arrest by refusing to run away from the scene. Who was this brave revolutionary? Sukhdev Batukeshwar Dutt Rajguru Udham Singh

A gifted scholar who was selected to the prestigious ICS, Netaji Subhash Chandra Bose later founded his own political party to continue his struggle for the full and immediate independence of India from British rule. Pick the name of this party. Gadr Party All India Forward Bloc INA Swaraj Party Before Independence there were approximately 568 Princely states in India. Which was the largest Princely State to join the Indian Union? Jammu and Kashmir Junagarh Hyderabad Mysore

at which of the following place in india is coming up a national maritime complex to showcase various facets of indian maritime industry? A. Mumbai b. Kochi c. Chennai d. Bhubneshwar e. Mangalore the laccadives and the maldives islands were conquered by indians in the reign of a. Chalukya dynasty. B. Lodhi dynasty. c. Chola dynasty. d. Gupta dynasty.

With which among the following , united nations security council resolution 1386 is related ? A. Sanctions against iraq b. Sanctions against iran c. Establishment of the international security assistance force (isaf) in afghanistan d. Sanctions against north korea the enactment of cofeposa was done in 1974 for which among the following purposes? A. To enable the state authorities for preventive detention b. To curb the smuggling and conserve foreign currency c. To stop the financing of terrorist activities d. Maintenance of internal security consider the following statements: 1. In context with the human intervention in the protected areas, biosphere reserves are called ‘living laboratories’2. In biosphere reserve, no activities except research are permitted which among the above statements is/ are correct? a. Only 1 b. Only 2 c. Both 1 & 2 d. Neither 1 nor 2 who said "while the state exists there is no freedom while there is freedom there will be no state". A. Marks b. Bentham c. Mill d. Lenin

Education solutions provider Educomp said its ICT division, Edureach has bagged an order worth Rs 209 crore from the Assam government under the ICT@Schools project. Indian Oil Corporation Ltd would be laying pipelines to Jammu and Himachal Pradesh for supply of diesel, petrol and kerosene and the land where the pipeline will be set has been identified for the purpose. Iraq has issued a tender to buy a minimum of 30,000 tonnes of basmati rice from India and Pakistan origin. India to become the 6th country in the world to operate a nuclear-powered submarine-inducted the Russian-built Akula class Nerpa submarine---> Rechristened as INS CHAKRA. THE OTHER FIVE In this league: the US, Russia, France, the UK and China.

Narayana Murthy conferred with the Sir Jehangir Ghandy Medal. Serbian President who resigned recently-Boris Tadic Electronics Voting Machine was first introduced in the elections (on experimental basis) in 1989-1990 in 16 Assembly Constituencies in the states of Rajasthan (5), M.P. (5) and NCT of Delhi (6) at the General Elections to the respective Legislative Assemblies held in November, 1998. The maximum number of candidates in any INDIAN constituency at any election so far has been 1033In the Modakurichi Assembly Constituency of Tamil Nadu in 1996. The UDYAMI helpline launched by the Government is for Micro, Small and Medium enterprises. Electronic Voting Machines can record a maximum of 3840 votes. PRANAV MISTRY: An MIT Graduate whose project "SPARSH" will allow users to copy the desired data from a device by just a touch and then transfer it simply by touching another device. He had demonstrated his SPARSH project at the NASSCOM summit. The first Indian commodity to have been registered as a Protected Geographic Indication (PGI) product by the European Commission (EC) ---> Darjeeling Tea[/COLOR]

Who among the following is the author of award winning Hindi Book Bharatiya Sansad Aur Media? a. Navneet Mishra b. Devendra Upadhyay c. Prakash Purohit d. Vashishtha Narayan Singh Which book Was Authored by Krishna Deva Raya? a. Mitakshra b. Rajtarangini c. Karpoor Manjari d. Amukta Malyad

Apple is considered a good source of vitamin a. K b. B c. A d. D e. C Under which of the following ministries comes the Department of Border Management? a. Ministry of Home Affairs b. Ministry of Defense c. Ministry of Overseas Affairs d. None of them What was Gandhiji's view regarding the VArna System? a. Expressed opposition b. Expressed no definite opinion c. Opposed it in theory only d. Accepted it in original form What is the S. I. unit of magnetic flux density? a. Gauss b. Tesla c. Oersted d. Weber Which among the following was used to create sculptures in the Mathura school of art that flourished around 1st century AD? a. Marble b. State stone c. Granite d. Red sandstone How many states of India are covered under the National Horticulture Mission? a. 18 b. 20 c. 22 d. 25

Which among the following is correct definition of Bacteriophage? a. A Bacteria that destroys Virus b. A Virus that destroys Bacteria c. A Bacteria that destroys another bacteria d. A Bacteria that destroys Fungi Consider the following statements: 1. India has a tropical monsoon climate 2. India is located within the tropics Which among the above statements is/ are correct? a. Only 1 is correct b. Only 2 is correct c. Both 1 & 2 are correct d. Neither 1 nor 2 is correct In which state is located the Tuirial Hydro Electric Project ? a. Manipur b. Mizoaram c. Nagaland d. Arunachal Pradesh The Upper House of Egypt parliament is known as which among the following? a. Shura Council b. Majilis Al-Sha’ab c. Dewan Rakyat d. Majlis al-Nuwaab Which among the following was the first Government Company to be privatized in India? a. Hotel Corporation of India b. Rashtriya Chemicals & Fertilizers Ltd c. Maruti Udyog Limited d. Modern Foods Industries Limited Which among the following is a correct full form of COMESA? a. Common Market For Eastern and Southern America b. Common Market For Eastern and Southern Africa c. Common Market For Eastern and Southern Asia d. None of them

The tip of the match-stick contains a. phosphorus pentoxide b. white phosphorus c. red phosphorus d. Phosphorus trichloride What is the meaning of "Chemolangma" in Tebetan Language? a. Mount Everest b. Kanchanjangha c. Himalaya d. Tibet Economic Planning comes under which of the following lists ? a. Union List b. Concurrent list c. State List d. None of them Mulk Raj Anand is the author of a. The Post Office b. Gora c. India Wins Freedom d. Coolie Vyas Sanman is given for excellence in the field of a. Music b. Literature c. Social Service d. Sports mixure of solid Al2O3 and Fe2O3 can be separated by the method of a. Forth floatation b. Magnetic separation c. Gravity separation d. Dissolving in Water Which of the following natural regions is known as the big game country or "a Land of safari"? a. Tropical deserts b. Equatorial regions c. Temperate grass land regions d. Savanna or tropical grassland regions

Which of the following states has become the first in India where HIV/AIDS Testing is mandatory before marriage? a. Maharashtra b. Delhi c. West Bengal d. Goa Which of the following packages is used for composition in printing press? a. Lotus b. dBase c. Page Maker d. Word Perfect The first ASIAD was held in the city of: a. Tokyo b. Beijing c. Bangkok d. New Delhi At present, how many states of India are being served by Women Chief Ministers? a. Two b. Three c. Four d. Five Who among the following is the chairman of National Knowledge Commission? a. Sam Pitroda b. Deepak Nayyar c. Nandan Nilkeni d. Dr. Pushp Bhargav Dr. Nelson Mandela is the -----------foreign national to receive India's most coveted award, Bharat Ratna? a. 1st b. 2nd c. 3rd d. 4rd

As per the Union Budget 2011-12, an international award with a prize money of Rs 1 crore is being instituted for promoting values of universal brotherhood in the memory of which among the following icons of the country? a. Mahatma Gandhi b. Rabindranath Tagore c. Swami Vivekananda d. Jawahar Lal Nehru Among state, which is the leading Gold medal winner state in the 34th National Games ? a. Mizoram b. Maharastra c. Manipur d. Kerala The Dehang Debang Biosphere Reserve is located in which among the following states? a. Manipur b. Assam c. Sikkim d. Arunachal Pradesh

1. Who has been appointed the new Managing Director of Hyundai India? a Bo Shin Seo b Andrew Mark c Anil Aggarwal d Anand Mahindra

2. Where is the Central Rice Research Institute Located? a. Bengaluru b. Kanpur c. Coimbatore d. Cuttak

3. Which of the following organisations has its headquarters in Rome? a. World Food Programme b. Food and Agriculture Organisation c. International Labour Organisation d. European Free Trade Association 4. Reserve Bank of India (RBI) on13 February 2012 changed the bank rate, a medium-term signal rate after nine years with the objective to realign it with the marginal standing facility (MSF) rate as a onetime technical adjustment to link it with the main policy repo rate. What does the changed bank rate stand stand at? a. 9.5% b. 8.3% c. 10.1% d. 8% 5. As per the first nationwide retail inflation data released by the Centre of Statistical Office on 21 February 2012, inflation based on the all India Consumer Price Index stood at what per cent in January 2012? a. 6.6% b. 7.65 c. 8.32% d. 5.50% 6. Reserve Bank of India (RBI) panel on priority sector lending on 21 February 2012 proposed increment in the target (priority sector) for foreign banks to what per cent of net bank credit from the current level of 32 per cent with sub-targets of 15 per cent for exports and 15 per cent for the MSE sector? a. 53% b. 40% c. 46% d. 39% 7. India asked which one of the following nations to bring in a national anti-piracy legislation for investigation and prosecution of suspected pirates? a Somalia b China c Egypt d Ghana

8. The largest (12.76 carat) rough pink diamond ever found in Australia was discovered in a West Australian mine owned by Rio Tinto. What was diamond named? a. Argyle Pink Jubilee b. Williamson Pink c. Aurora Butterfly of Peace d. Eureka Diamond 9. Union Home Minister P. Chidambaram inaugurated the the fourth and final regional hub of the National Security Guard (NSG) in which of the following places on 23 February 2012 a. Mumbai b. Imphal c. Srinagar d. Vishakhapattnam 10. The Reserve Bank of India (RBI) panel on priority sector lending on 21 February 2012 proposed increment in the target (priority sector) for foreign banks to 40% of net bank credit from the current level of 32 per cent with sub-targets of 15 per cent for exports and 15 per cent for the MSE sector. The committee was headed by which of the following members? a. M. V. Nair b. Dr. D. Subbarao c. Dr. K.C. Chakrabarty d. Subir Gokran

6th World Water Forum, World Water Council

12 Mar 2012 - 17 Mar 2012 Marseilles, France

World Meteorological Day

23 Mar 2012

GK: Who among the following will head the National Council for Senior Citizens? [A]Prime Minister of India [B]Chairman of National Development Council [C]Deputy Chairman of Planning Commission [D]Minister of Social Justice and Empowerment Which among the following was the venue of Arab league summit, that was held from 27 March 2012 to 29 March 2012? Baghdad Which among the following panel of RBI has recently recommended to raise the Priority sector targets for foreign banks to 40% of net bank credit from the current level of 32 per cent with sub-targets of 15 per cent for exports and 15 per cent for the MSE sector? MV Nair Panel Which among following urban transport systems has recently entered the Guiness Book of World Record as the longest driverless metro network in the world? Dubai Metro As per the latest World Trade Report 2011 published by WTO, India is one of the largest Service Exporters of the world. What rank as been assigned to India in terms of largest Service Exporters? 10th Recently, the Finance Ministry of Government of India has developed a new index shortened as CRIS. What is the correct full form of CRIS? Comparative Rating Index for Sovereigns A national award in India in the name of Maharashtrian saint Sant Gadge Baba Ji has been announced in relation to what? Sanitation and Cleanliness

GK Mantra... Ministry of Environment and Forest (MoEF) BANS the use of live animals in dissection and other experiments. Zee TV becomes the first Indian Channel to get landing rights in China. MasterCard CEO, Ajay Banga, elected as the new Chairman of the US-India Business Council (USIBC). Himachal Pradesh celecbrates its 65 years of foundation. Asia's first Dolphin Research center to be set up in Patna. India and UAE ink an agreement to amend the double taxation avoidance treaty and also agreed to set up a joint committee to look after consular issues. Religion-Neutral Marriage Registration and a separate Marriage Act for the Sikhs gets cabinet nod. New Speaker of the 16th Uttar Pradesh Assembly --> Mata Prasad Pandey Korean-American physician Jim Yong Kim chosen as the new WORLD BANK CHIEF. The 20th ASEAN summit was held in Phnom Penh, Cambodian Capital, on April 3-4.

INVENTIONS

Who discovered natural radioactivity Ans : Hentry Bequeral Hydrogen was discovered by Ans : Cavendish Who invented Microprocessor Ans : Ted Hoff Name the scientist who proposed Doppler Effect Ans : Christian Doppler Who discovered Argon Ans : Ramsay Name the scientist who proposed pH value Ans : Sorenson Who discovered the Law of Gravitation Ans : Sir Isaac Newton Who discovered penicillin Ans : Alexander Fleming Who invented dynamite Ans : Alfred Nobel

Ahmedabad is situated on the banks of the river Ans : Sabarmati Allahabad is situated on the banks of the river Ans : confluence of the Ganga and Yamuna Ayodhya is situated on the banks of the river Ans : Sarayu Badarinath is situated on the banks of the river Ans : Ganga Kolkatha is situated on the banks of the river Ans : Hooghly Cuttack is situated on the banks of the river Ans : Mahanadi Delhi is situated on the banks of the river Ans : Yamuna Guwahati is situated on the banks of the river Ans : Brahmaputra Haridwar is situated on the banks of the river

Ans : Ganga Luckow is situated on the banks of the river Ans : Gomati Kanpur is situated on the banks of the river Ans : Ganga Jabalpur is situated on the banks of the river Ans : Narmada Kota is situated on the banks of the river Ans : Chambal Ludhiana is situated on the banks of the river Ans : Sutlej Srinagar is situated on the banks of the river Ans : Jhelum Surat is situated on the banks of the river Ans : Tapti Vijayawada is situated on the banks of the river Ans : Krishna Sambalpur is situated on the banks of the river Ans : Mahanadi Patna is situated on the banks of the river Ans :Ganga Luckow is situated on the banks of the river Ans : Gomati Kanpur is situated on the banks of the river Ans : Ganga Jabalpur is situated on the banks of the river Ans : Narmada Kota is situated on the banks of the river Ans : Chambal Ludhiana is situated on the banks of the river Ans : Sutlej Srinagar is situated on the banks of the river Ans : Jhelum Surat is situated on the banks of the river Ans : Tapti Vijayawada is situated on the banks of the river Ans : Krishna Sambalpur is situated on the banks of the river Ans : Mahanadi Patna is situated on the banks of the river Ans : Ganga

GA SECTION

Consider the following: 1. Jallianwalla Bagh incident 2. Japanese Advancement in Second World War 3. Pakistan Declaration Which among the above incidents changed the attitude of Gandhi towards British considerably? a. Only 1 b. Only 1 & 2 c. Only 1 & 3 d. All 1, 2 & 3 Where are the headquarters of National Cadet Corps ? a. Pune b. New Delhi c. Chandigarh d. Bhopal Where are located the famous tourist spots viz. Chatham Saw Mill, Wandoor Beach, Mount Harriet & Limestone Caves? a. Goa b. Andaman & Nicobar Islands c. Lakshadweep d. Tamil Nadu Which among the following is a Local wind? a. Fohn b. Trade wind c. Westerly wind d. Doldrums Which among the following programme was started with the assistance of Ford Foundation? a. Community Development Programme b. Intensive Agriculture Development program (IADP) c. Intensive Agriculture Area programme (IAAP) d. High Yielding Variety Programme (HYVP)

Which one of the following States/UTs of the country has more than fifty percent tribal population of the total population. a. Andaman and Nicobar Islands b. Dadra and Nagar Haveli c. Himachal Pradesh d. Puducherry Rafflesia is the plant with largest flowers and found in many parts of the South East Asia . It is a ______? a. Mangrove Plant b. Ornamental Plant c. Parasitic Plant d. Carnivorous Plant e. Gymnosperm Where did the dance form “Mohini Attam” develop? a. Manipur b. Kerala c. Karnataka d. Tamil Nadu The main objective Swaraj Party was a. To gain Purna Swaraj b. To enter the Councils c. To start Non-Cooperation d. To demand a new Constitution for India Which among the following is the correct location of the Central Research Institute for Dryland Agriculture (CRIDA)? a. Hyderabad b. Jodhpur c. Anand d. Hissar Who among the following founded a National Press, National Paper, National Society, National School, National Theatre, National Store, National Gymnasium and National Circus making the term "National" popular in British India? a. Devendra Nath Tagore b. Jyotindra Nath Tagore c. Nabagopal Mitra d. Rajnarayan Basu

In which country is located Newcastle Port, the world's largest coal export port? a. Canada b. Australia c. Mexico d. USA In which among the following types comes the Interest Rate Risk? a. Credit risk b. Market risk c. Operational risk d. All the above categories In which of the following Central Asian countries, the "Sharq Taronalari" film festival is held biennially, in which many Indian artists also take part? a. Kazakhstan b. Uzbekistan c. Kyrgyzstan d. Tajikistan Into how many zones, India can be divided according to rainfall ? a. 3. b. 4. c. 5. d. 6.

Which of the following organizations is implementing the "Memory of the World Programme"? a. World Economic Forum b. UNESCO – c. UNICEF d. World Trade Organization 'Hubble' is a. An electric car b. The nearest Star c. A space telescope d. None of these

The Treaty of Versailles ended the a. World War b. World War II c. French Revolution d. Japanese War Under which of the following departments / ministries comes the "Grant-in-aid to Universities & Research Institutions" in India? a. Department of Economic Affairs b. Department of Higher Education c. Planning Commission d. None of them

In which of the following country are the largest users of internet? a. United States b. India c. China 700 mil. d. Brazil e. Russia Which one among the following has the largest shipyard in India a. Kolkata b. Kochi c. Mumbai d. Visakhapatnam

1.FERMI is the unit of a.energy b.momentum c.impulse d.length 2.phenomena which produces colors in a soap bubble is a.diffraction b.dispersion c.interference d.polarisation

3.growth harmone is produced by a.thyroid b.adrenal c.thymus d.pitiutary 4. pinus is an example of a. gymno sperm b.angiosperms c.bryophytes d.false fruit 5.theory of inheritance of acquired character was proposed by a. De Vries b. Darwin c.Lamarck d.Herodotus 6.Echidna is found in a. India b.America c.Australia d.Japan 7.which of the following branches is taught in both the subjects, botany and zoology a. herpetology b.mycology c.ornithology d.genetics 8.cell theory was proposed by a. Aristotle b.Watson and Crick c. Robert Hooke d. Schleiden and Schwann 9.which mirror is used for shaving a. plane b.concave c.convex d.plano-convex 10.a given mass of water has minimum volume at a. 0 degree Celsius b. 0 degree Kelvin c. 4 degree Celsius d. 4 degree Kelvin

SCIENCE QUES Due to which of the following a shaving blade when placed gently on water floats? (a) Surface tension (b) Viscosity (c) Law of floatation (d) Archimedes principle The term hydroponics’ is used to describe (a) sound propagation under water (b) cultivation of plants in water (c) a disease in which patient develops fear of water (d) study of electronic devices which work under water A person feels difficulty in breathing on entering into an underground storage of wheat grains. This is likely due to the increased concentration of (a) Moisture (b) N2 (c) CO2 (d) floating dust particles White coal is (a) uranium (b) ice (c) hydro-electricity (d) diamond A healthy man consumes maximum calories while playing (a) golf (b) rambha-rambha dance (c) football (d) billiards Vegetable crop with rectangular seeds is (a) carrot (b) turnip (c) onion

(d) fenugreek Which of the following substances has the lowest specific gravity? (a) Iron (c) Marble (b) Gold (d) Brass The chief ingredient of the mosquito repellent cream is derived from (a) Lemon (b) Tulsi (c) Neem (d) Rice bran Which of the following features distinguish musical sounds from noise? 1. Regularity in sound 2. A musical sound has a single frequency 3. Absence of sudden changes of amplitude in respect of musical sounds (a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) l and 3 (d) l,2 and 3 The following statement regarding ‘biomedication’, It involves the use of bacteria and fungi to 1. cleanup aquifers 2. clean up toxic dumps 3. clean up oil spills 4. cure bacterial and fungal diseases Of these, the correct ones are (a) l and 2 (b) l and 3 (c)1, 2 and 3 (d) l, 2, 3 and 4 Athletes normally have larger sized hearts because (a) their blood is thicker and requires more heart muscle to circulate it. (b) greater blood pressure developed during workout requires thicker heart walls. (c) their cardiac output is regulated by change of cardiac rate during workout. (d) their cardiac output is regulated by change of stroke volume during workout.

Which of the following when taken by pregnant women, is found to be the cause of deformed children? (a) Glycerol (b) Xylidine (c) Thalidomide (d) None of these

Dr . Tessy Thomas aged 47 is the Project Director for Agni-V in Defence Research and Development Organisation, Hyderabad. She is the first woman scientist to head a missile project in India. Tessy hails from Alappuzha, Kerala and did her engineering graduation in Government Engineering College, Thrissur. She also has an M.Tech in Guided Missile from the Institute of Armament Technology, Pune (now known as the Defence Institute of Advanced Technology). Tessy was associate project director of the 3,000 km range Agni-III missile project.She was the project director for Agni IV which was successfully tested on 2011.Tessy was appointed as the Project Director for AGNI-5 in 2009 and is based at the Advanced Systems Laboratory in Hyderabad.

The Agni-V is India’s first Inter Continental Ballistic Missile (ICBM), and will give the country the capability to strike every country in the world apart from the United States (KYUN??? KAISE??? Am not sure). If successful, India will join an elite club. Only the US, Russia, France and China currently possess the capability to operate an ICBM. Once fired, it cannot be stopped. It travels faster than a bullet and can carry 1,000 kilograms of nuclear weapons. It can be launched using a special canister. Why, it can even be launched from a roadside! The missile can be launched only after a decision by the Cabinet Committee on Security (CCS). (Source for this point: NDTV) It can be launched only on the direct orders from the Prime Minister. (Source: Daily Bhaskar.com) Agni-V can be configured to launch small satellites and can be used later even to shoot down enemy satellites in orbits. Tipped to be a game changer by DRDO Chief Dr VK Saraswat, Agni-V will extend India's reach all over Asia, parts of Africa and parts of Europe.

This is India's first launch of a 5,000 kilometre range missile. The Agni-V was built at a reported cost of Rs 25 billion ($486 million).

SCIENCE
Sugar syrup is used for the preservation of fruits because it (a) mixes well with the fruits (b) kills the micro-organisms present in them (c) drains moisture to inhibit growth of micro organisms (d) helps to improve their taste and flavor Without burning paper, water can be boiled in a paper cup because (a) water is a good conductor of heat with high specific heat. (b) paper is a bad conductor of heat. (c) ignition temperature of paper is more than boiling point of water. (d) heat capacity of paper is less than that of water. Water is a highly effective coolant for a car engine because (a) water boils at a comparatively high temperature. (b) water is a good conductor of heat. (c) evaporation of water produces lot of cooling. (d) water has very high specific heat capacity. Microwave links are preferred for telephone because (a) long – distance telephone becomes easier. (b) more telephones can be used. (c) transmission is cheaper. (d) reception is cheaper. If you float on your back, on water, your weight will be (a) less than the weight of water displaced by you (b) zero (c) half of your normal weight (d) equal to your normal weight

Which of the following is used as an insecticide? (a) Organchlorine (b) Organophosphate (c) Carbamate (d) Pyrethrin Which of the following is most poisonous? (a) Acetic acid (b) Methyl alcohol (c) Ethyl alcohol (d) Potassium chloride From which part of the Geranium plant is its oil (used in making perfumes) extracted? (a) Roots (b) Stems (c) Leaves (d) Flowers Which of the following chemicals is most suitable to control insects on small scale? (a) E.D.B. (b) B.H.C (c) Celphos (d) Sevidol Which of the following are pollutants that a traffic constable is likely to inhale? 1.Carbon monoxide 2. Lead 3.Sulphur dioxide 4. Oxides of nitrogen (a) l,2 and 3 (b) l,2 and 4 (c) l,3 and 4 (d) 2,.3 and 4

the headquarters of survey of india is located at a.chennai b.dehradun c.hyderabad d.bengluru

2. to which one of the following types of vegetation does rosewood belong? a. tropical evergreen b.tundra c.himalayan d.tidal 3.a dairy cooperative centre was first set up at (no idea) a. rajkot ' b.manmad c.anand d.sholapur 4.international date line falls along a.180 degree b.0 degree c. 90 degree d. 270 degree 5.in saffron the dried parts used as spice as a. flowers b.petals c.stigmas d.arils 6.thrombosis is a disease of the a.thyroid gland b.lungs c.blood d.brain 7.sex hormones are formed from a.fats b.cholestrol c.amino acids d.dissacharides 8. the breathing organ of the rohu fish is a.green gland b.trachea c.gill d.lung 9.Asian games 2014 will be held at a.japan b.south korea c.thailand d.singapore 10.who has written the book " the idea of the justice" a. amartya sen

b.arun shourie c.amitabh kant d.amit dasgupta 11.which of the following states has the highest wind power installed capacity a.karnataka b.maharashtra c.rajashtan d.tamil nadu

12. the precious stone sapphire is a mineral of a.aluminium b.silver c.nickel d.magnesium 13.cloud is an example of a.aerosol b.emulsion c.gel d.foam 14.fumdamental right to indian citizen are a.justicable b.non justicable c.absolute' d.unlimited 15.our eyes have a.concave lens b.plano convex lens c.convex lens d.plano concave lens

Olympic Gold Quest Olympic Gold Quest is a program of the Foundation Of Sports And Games (Not-For Profit Section 25 company), started by Indian sporting icons Geet Sethi and Prakash Padukone to identify and support Indian athletes with a proven track record and who have the potential to win Olympic gold medals. In 2010 Leander Paes and Vishwanathan Anand also joined the Board of Directors. Viren Rasquinha is the COO of Olympic Gold Quest.[3] Olympic Gold Quest supports 21 athletes in the four disciplines of athletics, badminton, boxing and shooting. Following are the athletes:

Athletics: Tintu Luka, Gayathri, Vikas Gowda, Om Prakash Singh Karhana Badminton: Saina Nehwal, Guru Sai Dutt, P. Kashyap, Sai Praneeth, P V Sindhu Boxing: Mary Kom, Sanjay Kolte, Usha Nagisetty, Nanao Singh, Suranjoy Singh, Shiva Thapa Shooting: Gagan Narang, Tejaswini Sawant, Annu, Rakesh Manpat, Rekha, Sanjeev Rajput, Vijay Kumar, Omkar Singh Gagan Narang is the top most contender 4 Gold in 2012 London Olympics.

Rajiv Gandhi Khel Ratna

India‟s highest honour(Civilian Award) given for achievement in sports (Individual / Team) It carries a medal, a scroll of honour and a substantial cash amt of 7.5 Lac The award was instituted in the year 1991-92 to supply the lack of a supreme national accolade in the field of sports Predating the RGKR are the Arjuna awards that have always been given to outstanding sportspersons in each of many sporting disciplines every year. The award was not conferred upon any sportsperson or team in the year 1993-94 First Awardee(s) Viswanathan Anand -1991-92 Last Awardee(s) Gagan Narang -2010-11 Max. time given in field of Shooting (5times) Cricketers who had received this award --Sachin,Dhoni Notable Awardees -->Karnam Malleswari,Leander Paes ,Dhanraj Pillay,Pullela Gopichand,Anjali Bhagwat,Anju Bobby George,Rajyavardhan Singh Rathore,Pankaj Advani,Mary Kom ,Vijender Singh ,Sushil Kumar ,Saina Nehwal,Gagan Narang. Abhinav Bindra is youngest person to receive Rajiv Gandhi Khel Ratna award at 18 years of age

 

     

Name of first Indian woman who won olympic medal? Karnam Malleshwari in 2000 Sydney Olympics and she was the first Olympic medalist who received RGKR award prior to olympic success.

Olympic facts in 116 yr India have won only 20 medals.it includes 9 golds. Out of these,8 golds were won in hockey only. Thanks to sir Dhyanchand.

JUDGES OF MAN BOOKERS AWARD 2011: 1. 2. 3. 4. Matthew d'Ancona Susan Hill Chris Mullin Gaby Wood

AWARD WINNER: Julian Barnes BOOK: The Sense of an Ending PUBLISHER:Jonathan Cape

n which year , dakshin gangotri, india's first settlement in antarctica got buried in ice? A. 1986 b. 1989 c. 1990 d. 1991 e. 1993 currently active settlement -- maitri which of the following cities has been selected to host the 22nd winter olympic games in 2014? A. Vancouver b. Sochi -- in russia c. Turin d. Moscow

which of the following dances of kerala was called by jawahar lal nehru as poor man's kathakali ? A. Chavittunatakom b. Kolkalli c. Ottamthullal d. Kootiyattam e. Thiruathirakkali which of the following battles destroyed all chances of french rulein india ? A. Battle of talikota. B. Battle of plassey. c. Battle of wandiwash. b/w british indian army and french forces d. Battle of panipat.

The concept of mixed economv means: A. To have balanced development in the agricultural and industrial sector b. Simultaneous development of the rural and urban sector c. To have equal distribution of wealth among the rural and the urban poor d. Simultaneous existence of the private and public sector

2011 ICC Awards The eighth ICC awards ceremony Cricketer of the Year: Jonathan Trott (England) Test player of the year: Alastair Cook (England) ODI player of the year: Kumar Sangakkara (Sri Lanka) ICC Emerging player of the year: Devendra Bishoo (West Indies) Best T20 performance of the year: Tim Southee (New Zealand) Spirit of Cricket award: India ICC Associate player of the year: Ryan ten Doeschate (Netherlands) Umpire of the year: Aleem Dar (Pakistan) Women's Cricketer of the Year: Stafanie Taylor (West Indies) LG people's choice award: Kumar Sangakkara (Sri Lanka)

GA STUFF

The Magnetic Resonance Imaging (MRI) is mainly used for which of the following purposes? (a) It is a technique used to monitor the functioning of a satellite placed in space. (b) It is a useful technique to measure the intensity of the magnetic fields. (c) It is a new technique used in diagnosing diseases. (d) It is used to bring sharpness in colour photography (e) None of these Which of the following can be used for biological control of mosquitoes? (a) Gamaxene (b) DDT (c) Gambusia (d) Oil In the medical system of treatment to relieve pains,’ called Acupuncture (a) herbs are used (b) drugs are used (c) electric shocks are applied (d) fine needles are pricked in the body Air-pockets that cause aircrafts to lose altitude suddenly are caused by (a) dense cloud cover (b) poor visibility (c) temperature inversions (d) intense low pressure in valleys that suck in air Which of the following contains cobalt? (a) Vitamin B12 (b) Vitamin K (c) Chlorophyll (d) Hemoglobin Acid rain can cause (a) destruction of crops and trees (b) destruction of fish (c) damage to buildings (d) All the above

The ozone layer in the upper part of the atmosphere protects us from (a) visible radiations -- ans marked in key (b) infra- red rays (c) ultraviolet radiations (d) cosmic rays ‘When used for benign purposes, this is known simply as fertilizer. But when mixed with diesel fuel and set off, if has a detonation velocity of 1,1000 m per sec’. The powerful tool of destruction referred to above is (a) C-4 (b) TNT (c) Semtex (d) Ammonium nitrate Ozone attacks (a) glass (b) mercury and silver (c) copper (d) silver and iron (e) None of these Which of the following is paired correctly? (a) Lysosomes – Hereditary characters (b) Xylem – Vascular tissue (c) Heavy water – Allotropic form of carbon (d) Graphite – Deuterium oxide Fertility of soil can be improved by (a) adding dead earthworms (b) removing dead earthworms (c) adding living earthworms (d) removing living earthworms and adding dead earthworms Which of the following is not obtained from the bark of a tree? (a) Cinnamon (b) Quinine (c) Bhang (d) Tannin

Which of the following is a correct description of the use of Tetracycline? (a) It is a pest killer. (b) It is a preservative. (c) It is used for air purification. (d) It is known as anti-plague drug (e) It enhances qualities of aeroplane fuel. Which of the following is source of a non-conventional energy? (a) Coal (b) Oil (c) Biogas (d) None of these Sun’s heat reaches earth by which of the following modes of heat transmission? (a) Conduction (b) Convection (c) Radiation (d) Heat exchange

22th Apr --- Earth Day 21st April was Civil Services day.

GA QUIZ
F-lb is a/an (a) game (b) refrigerant (c) drug (d) aircraft Who compiled Adi Granth ? a. Guru Arjan Dev. b. Guru Angad. c. Guru Nanak Dev. d. Guru Ram Das.

The roundworms can be removed from the intestine of the man by administering (a) enteroquinol (b) tetracycline hydrochloride (c) piperazine citrate (d) penicillin (intramuscular) Under similar conditions of pressure and temperature, the density of humid air is (a) less than that of dry air (b) more than that of dry air (c) equal to that of dry air (d) more than or less than that of dry air depending on temperature Gautam Buddha delivered his first sermon at (Common ques) a. Vaishali b. Pataliputra c. Sanchi d. Sarnath Consider the following statements about a former Minister/ Prime Minister / President of India? 1. His birthday falls in November and is celebrated as a National Observance all over India 2. He is known to have established first Indian Institute of Technology and the University Grants Commission 3. He served as head of CBSE, once upon a time Which among the following personalities, the above statements refer to ? a. Jawahar Lal Nehru b. Maulana Abul Kalam Azad c. S Radhakrishnan d. Zakir Hussain A microprocessor is (a) a whole computer contained in an Integrated circuit (IC) chip (b) the Arithmetic and Logic Unit (ALU) of a computer contained in a single IC chip. (c) the Central Processing Unit (CPU) of a computer contained in a single IC chip. (d) the Complete Memory Unit of a computer contained in a single IC chip. Which among the following country's territory shared the maximum in the Anatolia or Asia Minor geographical region? a. Azerbaijan b. Bulgaria c. Turkey

d. Armenia e. Lebanon Which of the following is a correct description of ‘tissue culture’? (a) Conservation of forests and plantation (b) Growth and propagation of horticultural crops (c) Science of cultivating animal tissue in artificial medium (c) Protection of wild animals (e) None of these A manifesto known as "Philosophy of the Bomb”, was brought out by which among the following organizations? a. Ghadar Party b. Hindustan Republic Association c. Hindustan Socialist Republic Association d. INA Which among the following banks had issued first successful Credit Card of the world? a. Bank of America b. Standard Chartered Bank c. CitiBank d. ANZ Grindlays Bank The minimum possible temperature beyond which matter cannot be cooled is (a) – 98-5 (b) -100°C (c) – 273 °C (d) – 4695°C In context with the Indian music, Abhang are the devotional songs dedicated to which among the following gods? a. Jagannatha b. Narayana c. Vitthala d. Vamana Ion-exchange is a process of (a) fermentation (b) metal extraction (c) water softening (d) heavy water production

Which among the following correctly defines Pinaka? a. A Multi Barrel Rocket Launcher Developed by DRDO b. A Missile Developed by DRDO c. A Missile imported from Russia d. A rocket launcher developed by France A substance which can act both as an acid and a base is known as (a) Amorphous (b) Allotropic (c) Amphoteric (d) Water What makes a lemon sour? (a) Tartaric acid (b) Hydrochloric acid (c) Citric acid (d) Acetic acid Overdose of antibiotics will cause the suppression of synthesis of which among the following vitamins in human body? a. Vitamin A b. Calciferol c. Vitamin K d. Biotin Which of the following statements regarding cellulose are correct? 1. It is a naturally occurring organic substance found in plants. 2. It is used for making rayon. 3. It consists of long unbranched chain of glucose units. (a) l and 2 (b) 2 and 3 (c) l and 3 (d) 1,.2 and 3 Triticale is the first man-made plant to join the rank of cereals and is a remarkable success story in hybridization. Triticale is a hybrid of (a) wheat and corn (b) wheat and soyabean (c) wheat and rice (d) wheat and rye

In which of the following states, the Government has notified the Kameng Elephant Reserve and Deomali Elephant Reserve? a. Assam b. Manipur c. Mizoram d. Arunachal Pradesh Most of the desert plants bloom during night time because (a) the desert insects are active during night time. (b) they are sensitive to the phases of moon. (c) the desert insects eat away flowers during daytime. (d) their blooming is controlled by low temperature. Which among the following fulfilled the definition of a "Hermit Kingdom" once upon a time? a. France b. Korea c. Israel d. Nepal Which among the following famous telecom company started working as a pulp paper manufacturing entity in the 19th century? a. Nokia b. Samsung c. Fujitsu d. Sony

Who among the following started the practice of military governships in India , by leaving the military governors called "Strategos" in India? a. Greeks b. Shakas c. Kushanas d. Parthians

INS Vikramaditya is the new name for the former Soviet aircraft carrier Admiral Gorshkov, which has

been procured by India, and is estimated to enter service in the Indian Navy after 2012. The Vikramaditya is a modified Kiev class aircraft carrier built in 1978–1982 at Black Sea Shipyard, Mykolaiv, Ukraine. It is projected to replace India's only current aircraft carrier, INS Viraat.

Which of the following countries became the first country to adopt Euthanasia (mercy killing for those suffering from incurable diseases) ? a. USA b. Britain c. The Netherlands 2nd one was belgium d. Australia e. None of these The author of 'Midnight's Children' is: a. Vikram Seth b. Khuswant Singh c. Salman Rushdie d. Sobha De in sabki aur amitav ghosh ki books ka ratta mar lo bahut aati hai Which among the following is the closest explanation to the 'Opex London 2012'? a. Its a new programme of Union Sports Ministry to prepare Indian athletes for 2012 London Olympics b. It is a programme of Ministry of Environment and Forests for promoting India's stand for the upcoming summit in London in 2012 c. It’s a Mega exhibition that is planned in London in 2012 and is going to be world's largest exhibition d. None of the above The force that causes a spring to eventually return to its normal length is called a. Potential force b. Gravitational force c. Spring force d. Restoring force -- explained by rssj Which among the following states in North East India is not Christianity dominated ? a. Meghalaya b. Mizoram c. Nagaland d. Tripura Which of the following factors is thz,. most important in the econonw, of Lakshadweep ? a. Maize b. Fisheries. c. Coconut. d. None of these.

Which of the following statements, about Taj Mahal, is correct ? a. It was completed in twenty years. b. Its cost of construction was four crores of rupees. c. Twenty thousand workmen were employed for its construction. d. All of these.

Which of the following chemical gases is used as one of the popular tear gas for riot control, generally? a. Nitrous oxide--N20 Laughing Gas b. Methane c. CS Gas d. Phosphine -PH3 toxic gas Why do we not see stars in the day light ? a. Because of the powerful light of the sun. b. Because stars do not emit any light in day time. c. Because stars are hidden by the sun. d. None of these Horse Power is the practical unit of power. Which of the following represents the number of watts equivalent to 1 Horse Power? a. 720 watts b. 732 watts c. 746 watts d. 752 watts Who among the following is the current chief Justice of United States of America? a. John G. Roberts 17th one b. William Rehnquist. c. Warren E Burger d. Earl Warren e. None of the above In which part of the world an economic organization SELA works? a. North America b. Latin America c. Africa d. Asia Pacific e. Australia

Which among the following is the largest tropical lake in the world? a. Lake Victoria -- in africa b. Lake Malawi c. Lake Kivu d. Lake Superior - largest freahwater lake e. None of them Which of the following vitamins helps in the absorption of calcium? a. Vitamin A b. Vitamin B c. Vitamin C d. Vitamin D

1.who among the following developed the technology of underground nuclear explosion? a. Dr homi bhabha b. vikram sarabhai c. raja ramanna d. P. K. Iyengar 2.what happens when a ray of light enters slab of glass from air? a. its wavelength decreases b. its wavelength increases c. its frequency increases d. no change in wavelength and frequency

3.due to which reason the larger iceberg melts down from lower surface instead of upper surface? a. the lower surface of melting iceberg remains hot b. the ice of lower surface is not pure c. due to more pressure in lower surface the melting point of ice decreases d. the ice at upper surface is different 4.when the speed of car is doubled then what will be the braking force of the car to stop it in the same distance? a.4times b.2times c.half d.one-fourth

'Wise' recently came into news. It isa. A novel written by Barack Obama b. NASA's new space telescope c. A Government of India welfare programme for the mentally challenged d. None of the above Which one of the following offices is found only in a Parliamentary From of Government? a. President b. Vice-President c. Prime Minister d. King Refrigerators keep food unspoiled because a. At its low temperature, bacteria and moulds are inactive b. At its low temperature, the germs are killed c. At its low temperature, the germs are frozen d. It sterilises the food Where is the Vallabhbhai Patel stadium located? a. Jamnagar b. Mumbai c. Chennai d. Delhi What is the name of a channel that separates the Andaman Islands from the Nicobar Islands in the Bay of Bengal? a. Palk Strait b. 10 degree channel c. 12 degree channel d. Kardiva Channel e. None of them Vodafone a telecome major hails from? a. UK b. Germany c. USA d. France

Terminal Markets Complex Scheme was launched for the which of the following industries? a. Textile b. Handicrafts c. Agriculture d. Commodity Futures

2012 Bahrain Grand Prix
 

(22nd Apr)

Sebastian Vettel started the race from pole WINNER ---> Sebastian Vettel (GER) - Red Bull Renault

The vital constituent of blood that helps in clotting is a. Platelets b. Plasma c. Haemoglobin d. Serum where is located the export promotion council for handicrafts (epch) ? A. Jaipur b. Delhi c. Kolkata d. Varanasi development means economic growth plus a. Price stability b. Social change c. Inflation d. Deflation which public sector oil corporation will be setting up a new oil refinery at bina in madhya pradesh? A. Indian oil corporation b. Bharat petroleum corporation c. Hindustan petroleum corporation d. Indo-burma petroleum corporation which,phenomenon of light explains the following ? (i) a coin lying at the bottom, of a cylinder full of water seems to be raised. (ii) a stick partially dipped in water appears broken. A. Because of reflection. b. Because of refraction. c. Because of interference.

D. Because of diffraction. Which among the following is not a landlocked country? A. Austria b. Hungary c. Paraguay d. Zimbabwe e. Mozambique

On which of the following planets of the solar system, the scientists have seen a "Great Red Spot" which is an anticyclonic storm persistent since last over 180 years? a. Mars b. Jupiter c. Saturn d. Mercury Ras ben Sakka , the northernmost point of the Africa continent is located in which among the following countries? a. Egypt b. Tunisia c. Algeria d. Morocco Consider the following states: 1. Tripura 2. Mizoram 3. Meghalaya 4. Manipur The correct order of increasing area of the above states is shown by which among the following? a. 1, 2, 3,4 b. 1, 4, 2, 3 c. 1, 3, 4, 2 d. 1, 2, 4, 3 E. S. L. Narasimhan is the Governor of which among the following states? a. Karnataka b. Andhra Pradesh c. Tamil Nadu d. Kerala The Headquarters of MCF (Master Control Facility) is a. Hyderabad b. Thumba c. Sri Harikota

d. Hassan Who among the following heads the Trade and Economic Relations Committee (TERC) in India? a. Prime Minister b. Minister of Commerce c. Finance Minister d. Finance Secretary First Indian Prime Minister to visit Siachen was ? a. Rajiv Gandhi b. Inder Kumar Gujaral c. Mammohan Singh d. Atal Bihari Vajpayee The "Universal Adult Suffrage" is enshrined in which among the following articles of Constitution of India? a. 323 b. 326 c. 327 d. 328 The International Space Station is located in which among the following orbits? a. Low Earth Orbit (LEO) b. Medium Earth orbit (MEO) c. Intermediate Circular Orbit (ICO) d. Geostationary Orbit (GEO). A combination of several medicines called SHREZ is used in the treatment of which among the following diseases? a. HIV/ AIDS b. Diphtheria c. Tuberculosis d. Malaria

Which of the following provinces / autonomous regions of China has witnessed Ethnic tensions recently? a. Zhejiang b. Guangxi c. Shanghai d. New Mongolia e. Xinjiang

Elephanta Caves are famous for. a. the elephants which live in the caves. b. the special way in which caves have been built. c. the statues of Shiva and Parvati. d. the abundant supply of gas and its location Chashma-3 and Chashma-4 which were recently in news are the following type of power projects of Pakistan? a. Thermal b. Hydropower c. Nuclear d. Geothermal Which theory believes that 'state originates in war'? a. Social contract theory b. Force theory c. Divine theory d. Evolutionary theory Where is located Asthenosphere? a. Above stratosphere b. Below Ionsphere c. Below Lithosphere d. Above Lithosphere Where is located INSDAG? a. Kolkata b. New Delhi c. Hyderabad d. Chennai Dalai Lama is the temporal head of which among the following subschools of Tibetan Buddhism? a. Nyingmapa b. Kagyupa c. Sakyapa d. Gelugpa Groupware is a a. Hardware b. Software c. Network d. Firmware

1. Setting up of which one of the following is not stated in the constitution of India ? (A) Planning Commission (B) Finance Commission (C) Election Commission (D) Union Public Service Commission 2. A Money Bill in the Parliament can be introduced only with the recommendation of the— (A) President of India (B) Union Cabinet (C) Speaker of the Lok Sabha (D) Union Finance Minister 3. Panchayats at the intermediate level may not be constituted in a state, having a population less than— (A) Ten Lakhs (B) Fifteen Lakhs (C) Twenty Lakhs (D) Twenty five Lakhs 4. Who has been the only Lok Sabha speaker to have become the president of India ? (A) Gyani Zail Singh (B) V. V. Giri (C) Neelam Sanjiva Reddy (D) K. R. Narayanan 5. What does the Constitution (Ninety Second Amendment) Act, 2003 deal with ? (A) Creation of a separate National Commission for scheduled tribes (B) Cyber Crime (C) Inclusion of Bodo, Dogri, Maithili and Santhali languages in the Eighth Schedule (D) Making right to free and compulsory education a fundamental right 6. Who among the following is the Chairman of the Steering Committee to oversee the functions of the National Authority Chemical Weapons Convention (CWC) ? (A) The President (B) The Prime Minister (C) The National Security Adviser

(D) The Cabinet Secretary 7. Who presides over the joint sitting of the Lok-Sabha and the Rajya Sabha ? (A) The Speaker of the Lok Sabha (B) The Vice-President (C) The President (D) The Union Minister of Parliamentary Affairs

Answers 1. (A) 2. (A) 3. (C) 4. (C) 5. (C) 6. (D) 7. (A)

1. The strait of malacca lies between— (A) Myanmar and Malaysia (B) Malaysia and Indonesia (C) Indonesia and Philippines (D) Philippines and Taiwan 2. How many states of India border Myanmar ? (A) Two (B) Three (C) Four (D) Five 3. In which layer of the atmosphere do most weather phenomena occur ? (A) Exosphere (B) Stratosphere (C) Ionosphere (D) Troposphere 4. Which one of the following ocean currents converges with the Gulf stream ? (A) Benguela Current (B) South Atlantic Current (C) Kuroshio Current (D) Labrador Current 5. Compaction of soil— (A) Decreases void ratio (B) Decreases dry density and increases voids ratio

(C) Decreases shear strength and increases porosity (D) Increases shear strength as well as porosity 6. The best method of applying water to sandy undulating area is— (A) Free flooding (B) Sub irrigation (C) Furro method (D) Sprinkler irrigation

Answers 1. (B) 2. (C) 3. (D) 4. (D) 5. (A) 6. (D)

gk army exercise 1.india bangladesh ----samprati 2.india france ---------shakti 3.india oman -------- exercise eastern bridge books:1.the sense of an ending --- julian barns 2. Revolution-2020 --- chetan bhagat 3. The tcs story and beyond --- s. Ramadurai 4. The keshvanand bharti (case) --- t.r. Andhyarujina 5. Growth with financial stability:central banking in emerging market --- rakesh mohan

GK agriculture:1.EPZ (export processing zone) is located in SURAT 2.INDIA have 15 agro climate region to increase agro production 3.9 agro climate region located in up only 4.india have 20 (AEZs) agro ecological zones 5.argiculture price commission and fci----1965

sport:-1. prince of wales cup related to golf 2. queen's berry rules ----name of boxing rules 3. fifa world cup 2014---brazil 4. 33rd fedration cup won by salgavkar club(goa) beat kolkata 5. 124th durand cup won by charchil brothers beat prayag united 6. indian squash player dipika pallikal won second WISPA Title in USA 7.bopanna & aesam ul haq quraishi won doubles title of stockholm open tenis 8. indian national senior tennis championship 2011 singles:---male won by UKI BHAMRI female won by SATUJA BHONSLE 9.JAPAN OPEN & SHANGHAI MASTERS TENNIS SINGLES TITLE WON BY ANDY MARE 10. CHINA OPEN SINGLES MALE --tomas berdych FEMALE--agnieszka radwanska

11. RANJAN SODI won gold in world shooting comp. in AL-AIN(UAE) 12. HIMMAT RAI won dlf masters golf tournament

Kanishka built his capital at a. Taxila. b. Peshawar. c. Nalanda. d. Pataliputra. The color of a star indicates its________ ? a. Distance b. Luminosity c. Mass d. Temperature e. None of these 4th July, 1776 is important in world history because a. Battle of Plassey started b. Sea route to India was discovered c. English King Charles II was executed d. American congress adopted the Declaration of Independence

Match the following hot spring locations of India with their states: 1. Manikaran --- A). Himachal Pradesh 2. Bakreshwar --- B). Gujarat 3. Tuwa --- C). West Bengal 4. Unai --- D). Maharastra a. 1-A, 2-B, 3-C, 4-D b. 1-A, 2-C, 3-D, 4-B c. 1-A, 2-D, 3-C, 4-B d. 1-A, 2-C, 3-B, 4-D The 110-km long Actual Ground Position Line (AGPL ), which has been a thorny issue between India and Pakistan is located near which among the following? a. Siachen glacier b. Sir Creek c. Shakshgam d. Sopore What was,the original name of Tantia Tope, a leader of the Indian Uprising of 1857? a. Gopal Krishna Gokhale b. Nana Saheb c. Balaji Rao d. Ramchandra Panduranga Approximately what fraction of total global carbon dioxide emissions are emitted by India? a. 2% b. 5% c. 8% d. 13% e. 10% First share market in India was established in a. Delhi b. Mumbai c. Kolkata d. chennai e. Kolhapur The official language of Sri Lanka is a. Tamil. b. Sinhala. c. Both (a) and (b)

d. English. e. a,b,d Which of the following is ductless gland ? a. Thyroid. b. Pituitary. c. Supra-renal. d. All of these. Which of the following helps in clotting of blood? a. Vitamin B1 b. Vitamin B2 c. Vitamin D d. Vitamin K The most abundant element in the earth's crust is a. Silicon b. Aluminium c. Nitrogen d. Oxygen Why do birds not have respiratory trouble at the time of flying at high altitude? a. Their lungs are very large b. They fly inactively c. They have extra air sacs d. They use less oxygen e. None of these The highest wicket-taker in one-day international cricket is: a. Shane Warne b. Wasim Akram c. Kapil Dev d. Muralitharan

Which one of the following Articles Provide "Right to Equality"? a. Article-14 b. Article-19 c. Article-20 d. Article-18

World Intellectual Property Day
 

Observed annually on 26 April Event was established by the World Intellectual Property Organization (WIPO) in 2000 to "raise awareness of how patents, copyright, trademarks and designs impact on daily life" and "to celebrate creativity, and the contribution made by creators and innovators to the development of societies across the globe" Each year, a message or theme is associated with the event 2011 – Designing the Future 2012 – Visionary Innovators 26 April was chosen as this was the date on which the Convention Establishing the World Intellectual Property Organization entered into force in 1970.

The Vice President is elected by an electoral college consisting of votes of Only members of Parliament Members of Parliament as well as Members of Legislative Assemblies Members of Rajya Sabha Members of Parliament, Members of Legislative assemblies and Members of Legislative councils Who among the following is considered to be the final interpreter and guardian of the Indian constitution? President Supreme Court Prime Minister Supreme Court and High Court both A minister in Union Government is individually responsible to whom? Parliament President Prime Minister Council of Ministers Which state adopted the three tier system of Panchayati Raj for the first time? Karnataka Bihar Andhra Pradesh Rajasthan Jammu and Kashmir is accorded the special status, according to which of the following articles? Article 368 Article 369

Article 372 Article 370 What fraction of the members of Rajya Sabha retire after every two years? 1/6 1/2 1/3 2/3

1.which is not a cancer a.leukaemia b.glaucoma(eye disease) c.sarcoma d.carcinoma 2.most common type of cancer in world(male) a.oral cancer b.lung cancer c.blood cancer d.pulmonary cancer(guys beware of this) 3.blood cancer is a.leukaemia b.thrombosis c.haemophilia d.hemolysis 4.which of the following is most infectious disease a.hepatitis B b.AIDS c.allergic cough and cold d.malaria 5.which of the following is the example of sex linked disease a.AIDS b.colour blindness(rest are sexually transmitted diseases) c.syphillis d.tetanus 6.widal test are performed for a.malaria fever b.cholera c.typhoid fever d.dengue fever 7.organ which is most affected by alcohol is a.heart b.cerebrum c.liver d.kidney 8.which of the following drug taken with alcohol has dangerous effect

a.morphin b.opium c.aspirin d.marijuana 9.which part of the body exhibits regenration a.spleen b.kidney c.brain d.liver 10.in which part of plant groundnut oil is stored a.leaf b.tuber c.stem d.root 11.botanical name of TEA is a.piper nigrum b.thea sinesis c.coffea arabica d.none 12.which fibre crop occupies the maximum area in india a.jute b.cotton c.flax d.sisham 13.which is the highest energetic fruit among these a.mango b.guava c.apple d.banana 14.cotton fibres are obtained from a.leaf b.root c.phloem d.seed 15.an cotraceptive pills contain a.progesterone and estrogen b.spermicidal salts c.chemicals that cause automatic abortion d.chemical that prevents fertilisation answers in bold

In which of the following layers of atmosphere, you would find Ozone^layer ? a. Troposphere b. Stratosphere c. Ionosphere d. Exosphere

With which of the following countries India carried on trade during the reign of Chandragupta Maurya ? a. Burma. & China. b. China & Srilanka c. Afghanistan & Thailand d. Afghanistan & Bhutan During the colonial period in India, what was the purpose of the Whitley Commission? a. To review the fitness of India for further political reforms b. To report on the existing conditions of labour and to make recommendations c. To draw up a plan for financial reforms for India d. To develop a comprehensive scheme for Civil Services in India Lock Jaw, i.e., difficulty in opening the mouth is a symptom of a. Cholera b. Plague c. Tetanus d. Diphtheria Which of the following authorities can provide for the Grants-in-Aid to the States if it deems necessary? a. The Finance Commission b. The Planing Commission c. The President from the Contingency Fund of India d. The Parliament Which among the following companies was recently awarded most respected company in the power sector for the year 2011 by the Business World? a. Tata Power b. National Thermal Power Corporation c. National Hydroelectric Power Corporation d. Powergrid corporation of India G-15 is a group of a. Developed countries b. Developing countries c. Companies d. Non-aligned countries Which among the following compound of barium is used as radio contrast agent for X-ray imaging and other diagnostic procedures and also commonly called as Barium Food? a. Barium Carbonate b. Barium Sulphate c. Barium Bromide d. Barium hydroxide e. Barium Iodide Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India? a. M. C. Setalvad

b. K. M. Munshi c. Jawaharlal Nehru d. B. N. Rau Where is the Bharat-Kala-Bhawan situated in Uttar Pradesh? a. Agra b. Allahabad c. Varanasi d. Lucknow Who among the following Prime Minsters sent Cripps Mission to India? a. James RAmsay McDonald b. Stanley Baldwin c. Neville Chamberlain d. Winston Churchill The outer covering of the flower is called a. femur. b. calyx. c. leaf. d. none of these. Who wrote the book 'Computer Liberation and Dream Machine', the first book on personal computers? a. John McCarthy b. Ted Nelson c. Niklaus Wirth d. Karl Capek 'Man-The Maker of His Own Destiny' book was written by a. V.S. Naipaul b. Mahatma Gandhi c. Guenter Grass d. Swami Vivekananda During the history of Independent India, which of the following states have been excluded in a census ? a. Jammu & Kashmir b. Assam c. Jammu & Kashmir and Assam d. Jammu & Kashmir and Sikkim e. No state has been left in any census The temperature which has the same reading on both Fahrenheit and Celsius scales is a. 40° b. -40° c. -34° d. -140° On which date is observed Central Excise day ?

a. 25-Feb b. 24-Feb c. 24-Mar d. 25-Mar e. 26 Feb

1.first census of india was done in a.1891-1901 b.1911-1921 c.1981-1991 d.1951-961 2.highest infant morality rate in india is a.u.p b.bihar c.m.p d.rajasthan 3.first contry to adopt family planning programme a.japan b.usa c.india d.britain 4.country with maximum population density a.usa b.china c.japan d.bangladesh 5.world population day a.5 june b.11 july c.4 october d.21march 6.minimum no. of females per 1000 males is in a.harayna b.goa c.bihar d.orissa 7.at present population growth rate of india is a.2% b.1.6% c.2.7% d.1% 8.average male to female ratio in world population is a.3:4 b. 2:3 c. 1:1 d. 1.45:2

9.the scientific study of human population is called as a.demography b.social geography c.cytogenics d.non of these

1. Which of the following is not associated with the UNO? A.ILO B.WHO C.ASEAN D.All of the above 2. The chairmanship/presidency of the UN Security Council rotates among the Council Members A.every 6 months B.every 3 months C.every year D.every month 4. Permanent Secretariat to coordinate the implementation of SAARC programme is located at A.Dhaka B.New Delhi C.Colombo D.Kathmandu 5. The Indian delegation to the first World Conference on Human Rights was led by A.Dr. Manmohan Singh B.Farooq Abdullah C.Dinesh singh D.Alam Khan 6. The year 1995 is the Golden Jubilee year of which of the following international organisations? A.UNO B.NAM C.GATT (now WTO) D.ASEAN 7. The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) is located at which of the following places? A.Geneva B.Rome C.Paris D.Vienna

8. Amnesty International is an organisation associated with which of the following fields? A.Protection of Cruelty to animals B.Environment protection C.Protection of human rights D.Protection of historic monuments

9. The office of the UN General Assembly is in A.Vienna B.New York C.Paris D.Zurich 10.Which is principal organ of the United Nations that as virtually accomplished its object? A.The Security Council B.The General Assembly C.The International Court of Justice D.The Trusteeship Council

The headquarters of International Atomic Energy Agency is in ? a. Geneva b. Paris c. Vienna--Austria d. Washington Hw to remember--> (Hitler was born in Austria -- WW 2 -Nuclear Bomb--IAEA) Who among the following is known to set up municipal institutions at work in India in 1882? a. Lord Lytton b. Lord Ripon--1881 Pop.Census by Ripon (discussed yesterday) c. Lord Lansdowne d. Lord Mayo Who among the following will be called as the first citizen of Mumbai? a. Sheriff b. Mayor c. Chief Minister of Maharastra d. Governor of Maharastra e. None of them

The leaching loss of Nitrogen (N) is more in the form ofa. Ammonia b. Nitrate c. Nitrogen d. Water solution Which among the following is measured by an Odometer? a. Pressure b. Height c. Distance d. Velocity On which of the following dates World Press Freedom Day is observed in May ? a. May-01 b. May-03 c. May-06 d. May-10 Which among the following is the correct set of G4 nations? a. India, Brazil, Russia, China b. India, Brazil, China, Japan c. India, Brazil, Russia, Germany d. India, Brazil, Germany, Japan-->to support each other's bids for permanent seats on the United Nations Which among the following act was known as the Anarchical and Revolutionary Crime act 1919? a. Indian Arms Act b. Pitts India Act c. Ilbert Bill d. Rowlatt Act Which among the following is the only landlocked country in ASEAN? a. Thailand b. Laos c. Vietnam d. Cambodia Which one of the following is a water soluble vitamin? a. Vitamin A b. Vitamin C Imp

c. Vitamin D d. Vitamin K Which of the following is the name of the first acknowledged supercomputer? a. CHIPS-1 b. FLOSOLVER-1 c. CRAY-1 d. MK-1 Who conquered Mt. Everest ten times? a. Rita Ang b. Nawang Gombu c. Yasuo Kato d. Tenzing Norgdly Which of the following places in India is known for first ever fort erected by any European Power? a. Calicut b. Cochin -- Portuguese c. Masulipattanam d. Goa e. Madras Which of the following country is known as first state to adopt Christianity as its religion in the early years of the 4th century? a. Kingdom of Armenia b. Kingdom of England c. Kingdom of Bohemia d. Kingdom of Ceredigion e. Kingdom of Bulgaria Which of the following statements is correct about Alexander's invasion of India ? a. Lana route was opened from. Europe to India. b. Cultural effects of the invasion were more , significant than the political effects. c. He defeated Porus at Hydaspes (Jhelum) but he was impressed by the bravery of Porus and made him 'Satrap' of the territories which Alexander had conquered. d. All of these. Match List-I with List-II: List-I: A. Brijmohan Lall Munjal B. Kiran Karnik C. Kiran Muzumdar Shaw D. Sunil Mittal List-II: 1. Biotechnology 2. Automobile industry 3. Software Industry 4. Telecom Industry 5. Film Industry a. A-4, B-1, C-5, D-2 b. A-4, B-3, C-1, D-2

c. A-2, B-3, C-1, D-4 Kiran Shaw MD of BIOCON ,Munjal HeroMoto Corp ,Kiran Karnik -- former president of NASSCOM ,Mital -Airtel d. A-2, B-1, C-5, D-4

8. The electoral college that elects the vice-president of india consists of— (a) members of rajya sabha only (b) elected members of both the houses of parliament (c) members of both the houses of parliament (d) members of the rajya sabha and the legislative assemblies of states 9. Which one of the following political theories advocates the withering away of the state and ushering in a new society in which there will be no state and no ceasses ? (a) liberalism (b) democratic socialism (c) marxism (d) fabian socialism 10. Recently, who among the following took over as chief election commissioner from b.b. Tandon ? (a) m. Damodaran

(b) n. Gopalaswamy (c) y. V. Reddy (d) s. Y. Qureshi 11. When did the united nations organization come into existence ? (a) october 24, 1945 (b) october 24, 1943 (c) november 26, 1945 (d) november 26, 1943 12. According to the preamble of the constitution, india is a— (a) sovereign democratic socialist republic (b) sovereign socialist secular republic (c) sovereign democratic republic (d) sovereign socialist secular democratic republic 13. Match list-i with list-ii and select the correct answer using the codes given below the lists— list-i (state) (a) goa (b) haryana (c) meghalaya (d) sikkim

list-ii (full statehood granted in) 1. 1966 2. 1972 3. 1975 4. 1987 codes : (a) (b) (c) (d) (a) 3 1 2 4 (b) 4 2 1 3 (c) 3 2 1 4 (d) 4 1 2 3 14. Consider the following statements— 1. In the lok sabha, 12 members are nominated by the president of india. 2. In the rajya sabha, a maximum of 2 members of the anglo-indian community can be nominated by the president of india. Which of the statements given above is/are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2

15. Who among the following has not been a chief justice of india ? (a) r. C. Lahoti (b) g. B. Pattanaik (c) s. S. Gill (d) v. N. Khare 16. Who among the following had the longest tenure as the prime minister of india ? (a) morarji desai (b) charan singh (c) v. P. Singh (d) lal bhadur shastri 17. Who presides over the meetings of the lok sabha? (a) speaker (b) vice president (c) prime minister (d) president 18. Where is the headquarters of the uno ? (a) geneva (b) the hague (c) new york

(d) paris 19. What is the maximum time interval permissible between two successive sessions of the parliament ? (a) four months (b) six months (c) eight months (d) nine months 20. What is the minimum age laid down for a candidate to seek election to the lok sabha ? (a) 18 years (b) 21 years (c) 25 years (d) 30 years 21. Which are the two states (other than up) having the highest representation in lok sabha ? (a) bihar and madhya pradesh (b) bihar and maharashtra (c) karnataka and andhra pradesh (d) tamil nadu and rajasthan

22. What is the period of appointment of the comptroller and auditor general of india ? (a) 6 years (b) 6 years or 65 years of age whichever is earlier (c) upto 65 years of age (d) upto 64 years of age 23. The finance commission is premarily concerned with recommending to the president about— (a) the principle governing grants in aid to be given to the states (b) distributing the net proceeds of the taxes between the centre and the states (c) neither (a) nor (b) (d) both (a) and (b) 24. The parliament can make law for the whole or any part of india for implementing international treaties— (a) with the consent of all the states (b) with the consent of majority of states (c) with the consent of states concerned (d) without the consent of any state

25. Rajya sabha can delay the finance bill sent for its consideration by the lok sabha for a maximum period of— (a) one month (b) one year (c) seven days (d) fourteen days
8. (c) 9. (c) 10. (b) 11. (a) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (c) 16. (a) 17. (a) 18. (c) 19. (b) 20. (c) 21. (b) 22. (b) 23. (d) 24. (d) 25. (d)

What type of citizenship is provided by the Indian Constitution a. Dual Citizenship. b. Single Citizenship. c. Both of these. d. Neither of these. Who was the first Test centurion in Indian Cricket? a. Vinu Mankad b. C. K. Naidu c. Lala Amarnath d. Pankaj Roy National Income is the a. Net National Product at market price b. Net National Product at factor cost c. Net Domestic Product at market price d. Net Domestic Product at factor cost In which of the following islands of India, India’s largest Solar Power based Island Electrification Project is being run ? a. Andaman b. Nicobar c. Lakshadweep

d. Diu e. Wheelar Island A consumer's equilibrium choice or position is one at which a. his savings are maximised b. his assets are maximised c. his satisfaction is maximum d. price of goods is maximum Who among the following can be a chairman of the National Human Rights Commission? a. Any serving judge of Supreme Court b. Any retired Judge of Supreme Court c. Serving Chief justice of India d. Retired Chief Justice of India Which among the following is known as highest dividend paying company in India? a. Infosys b. ONGC c. NTPC d. SAIL Which among the following is the upper limit of sound advice of Central Pollution Control Board (CPCB) for residential areas? a. 50 Decibels b. 55 Decibels c. 60 Decibels d. 65 Decibels e. 70 Decibels Which of the following countries is the world's largest emitter of Carbon Dioxide in the atmosphere? a. China b. America c. Russia d. India Lines on a map, where pressures are equal, are called a. Longitudes b. Latitudes c. Isobars d. Isotopes Who was the founder of Chalukya dynasty ?

a. Pulakesin I. b. Pulakesin II. c. Rajarajadeva. d. None of these.

bring out the incorrect statement: gud ques a. West coast plain is narrower than the East Coast plain b. Kutch peninsula is made of tertiary rock system c. Pulicat lake near Chennai is a typical lagoon d. Nilgiri is the nodal point of Western Ghats, eastern Ghats and Southern system e. East coast plains get more rainfalls than west coast plains For purity of which of the following commodity is expressed in ICUMSA numbers? a. Refined Edible Oil b. Refined Edible Sugar c. Refined Vegetable Oil d. Milk e. Pulses Environment Treaty Kyoto Protocol will be expired in: a. 2012 b. 2014 c. 2015 d. None of these When the length of a pendulum in a clock is increased, then a. The period increases and the clock loses time b. The period increases and the clock gains time c. The period decreases and the clock gains time d. The period remains constant and the clock maintains correct time. Saga dawa is the name of the religious festival of? a. Jainism b. Buddhism c. Zoroastrianism d. Judaism When a CD (Compact Disc used in audio and Video system) is seen in sunlight, rainbow like colours are seen. This can be explained on the basis of phenomenon of a. reflection and diffraction b. reflection and transmission

c. diffraction and transmission d. refraction, diffraction and transmission-How does the Isotope of Iodine, Iodine-135 plays an important role in Nuclear Power Generation? a. It is used as a fuel supplement in some of the modern Nuclear Reactors b. It is a bi-product of Nuclear Reaction which kills the neutrons and this inhibits the power formation c. It is a moderator used actively in the Nuclear Reactors d. It is an experimental substance for Nuclear Fusion Where are most of the earth's active volcanoes concentrated ? a. Europe b. Pacific Ocean c. Africa d. South America e. Atlantic Ocean 2016 Summer Olympics will be held at: a. Sydney b. Madrid c. Chicago d. Rio de Janerio –Brazil

Hussain Sagar is a lake in Hyderabad, India, built by? a. Ibrahim Quli Qutb Shah. b. Abrahim Quil Qutb Shah c. Sher Shah Suri d. Hazrat Hussain Shah Wali Who among the following described protoplasm as the physical basis of life? a. T. H. Huxley b. Leeuwenhoek c. Rudolf Virchow d. J. C. Bose In which of the following years the custom duties were completely waived for the trade for East India Company? a. 1717 b. 1715 c. 1710

d. 1705 e. 1713 Consider the following: 1. Department of Space2. Department of Telecommunications3. India Meteorological Department4. All India Radio 5. DoordarshanWhich among the above are in the Joint venture of Indian National Satellite System (INSAT)? a. 1, 2 & 3 b. 2, 3, 4 & 5 c. 1, 4 & 5 d. all of them In which of the following states in India , the first megawatt scale capacity grid-interactive Solar Photovoltaic Power Plant of the country has been setup ? a. Gujarat b. Maharastra c. Karnataka d. Tamilnadu e. West Bengal In the cultivation of which among the following horticultural crops "Udyan Pandit Award" is given? a. Mango b. Orange c. Apple d. Grapes Correct Ans all of these Which among the following countries is not in G-8? a. France b. Japan c. Italy d. Australia The nuclear reactors which were damaged heavily due to strong Earthquake-cum-Tsunami that hit Japan on March 11, 2011 causing radiation leakage at: a. Fukushima b. Tokyo c. Kyoto d. None of them Hirakud Dam, one of world's longest earthen dams is located in which among the following states? a. Andhra Pradesh

b. Orissa Mahanadi river c. Karnataka d. West Bengal Which among the following has not been a source of substantial power in India as of now? a. Solar Energy b. Wind Energy c. Bio-Energy d. Tidal Energy In which state are located the Integrated Kashang Hydroelectric Project & Sainj Hydroelectric Project which are being supported by Asian Development Bank ? a. Jammu & Kashmir b. Himachal Pradesh c. Uttarakhand d. Punjab Investment in which among the following is the Most Risk Free asset of a Bank as per the RBI guidelines? a. Housing Loans b. Government Approved Securities c. Government Securities d. Loans against Jewellery Imp --> Govt recruiting org. lays more stress on ques frm energy sector

1.Name of S. Chandrashekhar is associated with which of the following subjects ? (A) Cosmology (B) Chemistry (C) Fluid Mechanics (D) Astrophysics 2.Sea-coast of which of the following states is the longest ? (A) Andhra Pradesh (B) Maharashtra (C) Orissa (D) Tamil Nadu 3.‘RAF’ is the abbreviated form of which of the following ? (A) Ready Action Force

(B) Rapid Action Force (C) Reverse Action Force (D) Repeat Action Force

4.Tehri dam is built on which of the following rivers ? (A) Ganga (B) Brahmputra (C) Bhagirathi (D) Yamuna 5. ‘Jeevan Aastha’—a scheme relating to investment and saving, was launched during 2008-09, by— (A) Tata AIG guess (B) ICICI Prudential (C) Bajaj Allianz (D) LIC 6. Which of the following, according to Mahatma Gandhi, is the strongest force in the world ? (A) Non-violence of the brave (B) Non-violence of the weak (C) Non-violence of the coward (D) Non-violence of the downtrodden 7. Which of the following is true regarding ‘No Confidence Motion’ in the Parliament ?gud ques 1. There is no mention of it in the Constitution. 2. A period of six months must lapse between the introduction of one ‘No Confidence Motion’ and another. 3. Atleast 100 persons must support such a motion before it is introduced in the House. 4. It can be introduced in the Lok Sabha only. (A) 2 and 4 (B) 1, 2, 3 and 4 (C) 1, 2 and 3 (D) 1 and 4 8. Which of the following is an extra-constitutional and nonstatutory body ? pet ques (A) Finance Commission (B) Planning Commission (C) Union Public Service Commission (D) Election Commission 9. Deep fried food materials are carcinogenic because they are rich in— (A) Fats

(B) Hydrocarbons (C) Cooking oil (D) Nicotine 10. The toxicity of which of the following heavy metals leads to liver cirrhosis ? (A) Copper (B) Lead (C) Mercury (D) Zinc 11. Cell or tissue death within a living body is called as— (A) Neutrophilia (B) Nephrosis (C) Necrosis (D) Neoplasia

Capitalism" refers to: a. the use of markets b. government ownership of capital goods c. private ownership of capital goods d. private ownership of homes & cars The demand for a product would be more inelastic: a. the greater is the time under consideration b. the greater is the number of substitutes available to buyers c. the less expensive is the product in relation to incomes d. all of the above Which of the following is the most liquid? a. a savings account b. a 6 month FD c. a home d. water Demographic divide refers to a rise in population 2011 CSE a. between the age group of I to 14 years b. between the age group of 15 to 64 years c. between the age group of 65 to 74 years d. above 74 years

Which one of the following taxes/cess is levied by States in India? a.Tax on motor vehicles b.Tax on hotels c.Educational cess d.Tax on wealth Disposable Income is equal to: a. National Income b. Real GDP c. National Income Minus Taxes d. National Income Minus Taxes Plus Transfers Which of the following is an automatic stabilizer? a. unemployment benefits b. spending on education c. defense spending d. net interest The law of demand states that: a. as the quantity demanded rises, the price rises b. as the price rises, the quantity demanded rises c. as the price rises, the quantity demanded falls d. as supply rises, the demand rises

Which is the largest gland in the human body? a. Thyroid b. Liver c. Pancreas d. None of these as well as the largest internal organ in the human body What is the FDI cap in India in Banking sector ? a. 100% b. 74% c. 51% d. 49% e. 35%

Bank PO aspirants is it correct ?????? India is helping which of the following Asian countries in setting up Software Tech Parks ? a. Bangladesh b. Bhutan c. China d. Myanmar e. None of these Who among the following were the allies of Mir Qasim in the battle of Buxar in 1764 A. D.? a. Shujauddaula and Shah Alam -II b. Shah Alam-II and Mohammad Ali c. Shujauddaula and Mohammad Ali d. Muzaffar Jung and Muhammad Khan Bangash Which among the following is not correctly matched ? (Biological Institutes of India) a. National Institute of Immunology (NII) - New Delhi b. Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (CDFD) - Hyderabad c. National Centre for Cell Science (NCCS) - Faridabad d. Institute of Bioresource and Sustainable Development (IBSD),- Imphal e. Rajiv Gandhi Centre for Biotechnology (RGCB) - Thiruvananthapuram National Centre for Cell Science (NCCS) -- Pune National Institute for Animal Welfare, Ballabggarh, Faridabad, Project Sambhab is being launched in which among the following states? a. West Bengal b. Orissa c. Bihar d. Chhattisgarh project aims at converting cyclone shelters into communication hubs Which of the following is not a Kharif Crop( sown in June and raised in Autumn )? a. Cotton. b. Linseed. c. Millets. d. Maize. kharif -- rice(Paddy) ,millet (Bajra),Sorghum (Jowar),Maize,Mung bean (green gram) Arhar or Tur (Pigeon pea) Urad (blacgram)Peanut{groundnut)Sunflower

Soybean rabi----wheat,barley,peas,gram,mustard Everything else can wait, but not agriculture"Which among the following leaders is noted for the above famous statement in context with agriculture in India? a. Sardar Balwant Singh b. Sardar Patel c. Jawahar Lal Nehru d. Mahatma Gandhi What is the most essential element of nationality a. A common race b. A common language c. A common religion d. Corporate sentiment From the given options, bring out the one which is not a function / power of Reserve Bank of India : a. To assume the responsibility of meeting directly or indirectly all reasonable demands for accommodation b. To hold cash reserves of the commercial banks and make available financial accommodation to them c. To enjoy monopoly of the note issue d. To assume responsibility of all banking operations of the government e. To assume the responsibility of statistical analysis of data related to macro economy of India

1. Which of the following places was known as a centre of learning in ancient India? (1) Nalanda (2) Ujjain (3) Allahabad (4) None of these 2. Which of the following is not a carbohydrate? (1) Wax (2) Starch (3) Sucrose

(4) Maltose 3. Deficiency of which vitamin causes night blindness? (1) Vit. B (2) Vit. C (3) Vit. A (4) Vit. E 4. Who conducts the State Assembly Elections? (1) Chief Justice of the High Court concerned. (2) Chief Justice of the Supreme Court (3) Chief Election Commissioner (4) Governor of the State concerned 5. Infrastructure sector recorded a growth of what per cent in Novemberr 2011 after touching five-year low of 0.3% in October 2011 due to an impressive growth in cement, electricity and refinery products? (1) 2.3% (2) 3.9% (3) 4.6% (4) 6.8% 6. According to the RBI data, India's foreign exchange reserves fell by what amount to $302.1 billion during the week ended 16 December 2011 on account of a fall in foreign currency assets? (1) $4.67 billion (2) $3.33 billion (3) $5 billion (4) $5.75 billion

7. Lok Sabha on 27 December 2011 passed the Lokpal and Lokayukta bill, 2011. Consider the following statements: i) The setting up of Lokayuktas by the states would not be mandatory. ii) The constitutional amendment bill fell through. Choose the right option: (1) Both i and ii are correct. (2) Only i is correct. (3) Only ii is correct. (4) Neither i nor ii is correct. 8. The enigmatic leader of North Korea Kim who led his nation for 17 years through a devastating famine while frustrating the United States and other global powers with approach to talks on giving up nuclear arms in return for food and other assistanceon died on 17 December 2011 after he suffered a massive heart attack. Name the leader (1) Kim Jong-il (2) Kim Il-sung (3) Kim Jong-un (4) Kim Jong-chul 9. Who defeated ace badminton player and World No. 4 Saina Nehwal of India in the women’s singles final of the $500000 BWF World Super Series badminton championship in China on 18 December 2011? (1) Zhang Ning (2) Xie Xingfang (3) Xu Huaiwen (4) Wang Yihan

2. 10. NASA's Kepler mission discovered the first Earth-size planets orbiting a sun-like star outside our solar system. These planets are called ___ and____. (1) Kepler-20e; Kepler-20f (2) Kepler-20a; Kepler-20b (3) Kepler-20c; Kepler-20d (4) Kepler-20m; Kepler-20n

Who is the present Solicitor-General of India ? Rohinton Fali Nariman Who among the Following is the Deputy Governor of RBI ? Haroon Rashid Khan frm Odisha With Which country, USA called off the war after 9 years ? Iraq Which among the Following is not the Currency of any country ? Ecuador To which country did USA asked India to stop importing crude oil ? Iran Which among the following terms is associated with the game of Cricket ? Silly Point Dipika who recently won the Challenge Cup 2012 is associated with which game ? Squash Deepika Pallikal Winner of Padam Vibhushan Award 2012 T V Rajeswar, former IPS Who among the following won the 2011 Nobel Prize for Literature ? Tomas Transtromar , Swedish Writer Which actress won Film Award 2011 ? Vidya Balan Who among the following the President of a country ? Nicolas Sarcozy,France

India recently started a nuclear plant at ? Jaitapur,9900 MW ,NPCIL PROJ ,RATNAGIRI MAHRASHTRA Which county launched tiangpong I in Orbit ? China Recently China Started Seychelle project at which Sea ? Indian Ocean

Sachin Scored his 100th ton against which country ? Bangladesh India's Credit Rating agency ? CRISIL ,Credit Rating and Information Services of India Ltd Newly Elected Chief Minister of Uttar Pradesh ? Akilesh Yadav Meaning of alphabet F in NBFC ? Financial ,Non-banking financial company Essential requirement to involve poor people in Financial Inclusion ? Banking Author of the Book Malgudi Days ? RK Narayan Who among the following is the author of India Origin ??? Kiran Desai The Objective of Signing Kyoto Protocol ? Climate Change Which among the following is the member country of the BRICS ? South Africa Scheme to attract more Children to the School ? Mid-Day Meal since 1960s Functions of the NABARD Bank ? To help Co operative & RRBs Lawn Tennis ? Davis Cup 2018 commenwealth Games ? Australia,Gold Coast -- Queensland Rajiv Awas Yojana ? Slum-free City Planning andto make India Slum free UNIT OF MEASUREMENT OF HEAT- Joule World Aids day -- 1 Dec

Which one of the following is the correct sequence of the victories of Babur? a. Panipat, Chanderi, Ghaghara and Khanwah b. Panipat, Ghaghara, Khanwah and Chanderi c. Panipat, Khanwah, Chanderi and Ghaghara d. Ghaghara, Panipat, Khanwah and Chanderi Which of the following pairs is correct?

a. Ashvaghosa - Vikramaditya b. Banabhatta - Harshvardhan c. Harisena - Kanishka d. Kalidasa - Samudragupta In which of the following group the shares of those companies are kept which, don't comply with the stock exchange listing agreement? a. X Group b. Y Group c. Z Group d. O Group e. N Group In which of the following States deposits of chromite occur ? a. Bihar. b. Karnataka. c. Maharashtra. d. All of these. At which of the following place Rajiv Gandhi died of human bomb explosion? a. New Delhi b. Chennai c. Sriperumbudur d. Coimbatore Which of the following was selected as capital by Kanishka? a. Purushpur-- nw present day Peshawar ,Pakistan b. Pataliputra c. Ujjain d. Kannauj The function of hemoglobin is a. Transportation of oxygen b. Destruction of bacteria c. Prevention of anemia d. Utilization of energy In which year, Submarine Telegraphy System was opened between India and Europe? a. 1862 b. 1865 c. 1867 d. 1875

Which among the following state has highest number of Export Oriented Units in India? a. Tamil Nadu b. Maharastra c. Karnataka d. Andhra Pradesh Every kilogram of seawater has approximately how much dissolved salts? --->gud ques a. 1 gm b. 0.35 gms c. 3.5 gms d. 35 gms (1.2 oz ) Gypsum is added to Cement so that, _________? a. setting of cement can be fastened b. setting of cement can be slowed c. Cement strength can be improved d. Cement strength can be controlled he British Empire is rotten to the core, corrupt in every direction, and tyrannical and mean" Which among the following Europeans is known to have made this statement? a. Annie Besant b. Nellie Sengupta c. Sister Nivedita d. William Wedderburn Where is located Nirmal Hridaya ? a. Bangalore b. New Delhi c. Kolkata d. Varanasi e. Lucknow Which of the following was the physician who adored Kanishka's court a. Vasumita b. Charaka c. Sushruta d. Asvaghosha At the commencement of the Constitution of India, every person who bad his domicile in the territory of India and was made a citizen of India. a. who was born in the territgry of India.

b. either of whose parents was bom in the territory of India. c. who has been ordinarily resident in the territory of India for not less than five years immediately preceding such commence ment. d. any of these. Which ancient scared text influenced the Indian mind most? a. Bhagavat Gita b. Purans c. Epics d. Upanishads First Jnanpith Award winner,G Sankara Kurup was from which of the following states? a. Madhya Pradesh b. Kerala c. Tamil Nadu d. West Bengal Sellers market denotes a situation where a. Commodities are available at competitive rates b. Demand exceeds supply--characterized by high prices c. Supply exceeds demand d. Supply and demand are equal As per the article 358, when the proclamation of emergency is made by the President under article 352, the freedoms guaranteed in which of the following articles are automatically suspended? a. Article 14 b. Article 15 c. Article 17 d. Article 18 e. Article 19 A body is thrown vertically upwards with a speed of 100 m/sec. While coming back on ground, its speed at starting point will be a. 100 m/sec b. 1000 m/sec c. 50 m/sec d. 200 m/sec Which among the following is an essential feature of a Unitary Government ? a. Written Constitution b. Independence of Judiciary c. Double Citizenship

d. None of them In which year Tax Reforms committee was constituted by Government of India? a. Aug-57 b. Aug-75 c. Jul-90 d. Aug-91 e. Oct-93 In which of the following Industrial Policy Statements , Tiny Unit was defined for the very first time in India? a. New Industrial License Policy 1970 b. Industry Policy Statement 1973 c. Industrial Policy Statement 1970 d. Industrial Policy Statement 1977 The State in India having dry season for only 3 to 4 months every year is a. West Bengal b. Kerala c. Mizoram d. Himachal Prades Process of breeding fish in ponds and artificial reservoirs is known as a. Aquaculture b. Fishing c. Apiculture d. Pisciculture

1) President of Indian olympics association (IOA) ? Ans: Prof. Vijay Kumar Malhotra, (Acting President ) 2) Where is the Head Querters of International Olympic Committee (IOC) ? Ans: Lausanne, Switzerland 3) President of International Olympics committee (IOC) ? Ans: Jacques Rogge

4) What is the motto for Olympics ? Ans: Citius, Altius, Fortius (means Faster, Higher, Stronger ) 5) 2012 London Olympics watchdog commissioner who was resigned in protest at Dow Chemical's sponsorship? Ans: Meredith Alexander 6) Who was selected as Chief de Mission of 2012 olympics by IOA ? Ans: Ajit Pal 7) Name london olympics 2012 mascot ? Ans:Wenlock and Mandeville

1.

Question Hour:

During the parliamentary session, the day's business normally begins with the question hour. The Ministers reply to the questions raised by the members of the Parliament.
2. Zero Hour:

The period follows the question hour and it starts at the noon and its duration is one hour (from 12 noon to 1 P.M.). During the zero hour, various issues of public importance are raised without prior notice. currently gng on
3. Cut Motion:

The motion that seeks reduction in the amount of a demand presented by the government is known as the cut motion. The Speaker has the discretion to admit a cut motion. He may or may not admit it. This device is used by the members of the legislature to draw the attention of the government to a specific grievance or problem.
4. Calling Attention Motion:

With the prior permission of the Speaker, any member of the Parliament may call the attention of a Minister to a matter of urgent public importance. The Minister may make a brief statement about the matter or he may ask for time to make a statement later.

5. No-confidence Motion:

It is a resolution introduced by the Opposition claiming that the House has lost its confidence in the government.
6. Censure Motion:

This motion seeks to censure the government for its 'lapses'. the motion is passed in the Popular House, the government resigns.
7. Privilege Motion:

It is a motion moved by a Member of Parliament. He charges the Minister with committing a breach of the privilege of the House by withholding or distorting facts.

8. Point of Order:

A Member of Parliament may raise a point of order if he feels that the proceedings of' the House do not follow the normal rules. The presiding officer decides whether the point of order raised by the member should be allowed.
9. Adjournment:

'Adjournment' is suspension of a session of the House for a day,) few days or indefinitely. The presiding officer (the Speaker or the Chairman) has the discretion to do it. Daily ka kaam hi
10. Prorogue:

'Prorogue' means the ending of a session of the Parliament without dissolving it. The President of India has the discretion to do it.
11. Dissolve:

To 'dissolve' means to end the life of the Parliament. The President has" the discretion to do it.
12. Quorum:

It is the minimum number of members of a legislature that must be present to make the proceedings valid. In case of the Parliament, the quorum of either House shall be one-tenth of the total number of

members of the House.
13. Vote on Account: IMP

There is usually a gap between the presentation of the budget and its approval. Sometimes, particularly in an election year, the budget may not be passed before the end of the current financial year and the beginning of the next financial year. To meet this contingency, the vote on account is taken normally for two months for a sum equivalent to one sixth of the estimated expenditure for the entire year under demand grants. This enables the government to draw this amount from the Consolidated Fund of India to meet the expenses in the intervening period.
14. Whip:

Each party appoints a whip to control and discipline its members elected the legislature (either House of the Parliament or of the State Legislature). He is called party whip and he must be a member of the legislature. On crucial occasions like voting no confidence motion and important bills, he exercises 'whip' to the members of the legislate wing of his party to attend the meeting and vote as directed by party leadership.

Some facts----> Diseases and their Agents Mosaic disease of tobacco is caused by TMV(tobacco mosaic virus) Bunchy top of banana---> Banana virus Wilt of potato---> Pseudomonas Solonacearum Bacteria Black arm of cotton---> Xanthomonas Bacteria Bacterial blight of rice ---> Xanthomonas Oryzae bacteria Citrus canker ----> Xanthomonas citri bacteria Tundu Disease of wheat---> Corinobacterium titrici bacteria

Major Agricultural Revolutions in India: 1--Black Revolution-Petrolium Production 2--Blue Revolution-Fish Production 3--Brown Revolutiom-Cocoa Production 4--Golden Revolution-Overall Horticulture Development / Honey Production 5--Golden Fiber Revolution-Jute Production 6--Green Revolution-Food grain Production 7--Grey Revolution-Fertilizer Production 8--Pink Revolutiomn-Onion Production / Pharmaceutical / Prawn Production 9--Red Revolution-Meat and Tomato Production 10--Round Revolution-Potato Production 11--Silver Fiber Revelution-Cotton Production 12--Silver Revolution-Egg / Poultry Production 13--White Revolution-Milk / Dairy Production 14--Yellow Revolution-Oil Seed Production 15--Evergreen Revolution-Overall Development of Agriculture

Economic liberalization began in true sense in July 1991 in India. Which among the following was the first step of the government while taking the country towards Economic Liberalization? a. Substantial changes in industrial license policy were made b. The Rupee was made convertible c. Procedural formalities for Foreign direct Investment were removed d. The government significantly reduced the taxes e. The Government launched a highly focused Foreign Trade Policy The book `Falling Over Back-wards' is written by a. Arun Shourie b. Ninan Koshi c. Arundhati Roy d. R.K. Narayan What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull a. Asura

b. Arsa c. Gantharva d. Rakshsa The Zonal Councils were Provided by a. an act of Parliament--Nehru's Idea b. President of India c. Constitutions of India d. Finance of Commission The first newspaper in India was a. Sambad Kaumudi b. The Bengal Gazette--English ,published frm Kolkata , started in 1780 c. Meratul Akbar d. Sambad Prabhakar Who among the following presided the first session of Indian National Congress 1885? a. W. C. BONNERJEE b. DADABHAI NAOROJI c. BADRUDDIN TYABJI d. GEORGE YULE e. None of them Which among the following Rabi crop can not tolerate frost at any stage of its life? a. Wheat b. Mustard c. Gram d. Pea e. Lentil Apart from sugarcane (most commonly Saccharum officinarum) which among the following plants is widely known in the world as a commercial source of table sugar ? a. Toona cilata b. Gloriosa superba c. Asparagus pulmosus d. Beta vulgaris --Sugar Beet e. Brassica alba

some gk stuff.... 1. VAT is levied on the basis of VALUE.. 2. A system record of all economic transactions completed between residents of a country and the rest of the world in a year is known as Balance of Payments. 3. Laissez- faire system is No Govt. Intervention 4. Those goods which have positive relationship between Price and Quantity demanded are called as GIFFEN GOODS. 5. "Bad money derives good money out of circulation" - GRESHAM'S LAW. 6. Kargam is a folk dance of Tamil nadu 7. Sidereal Day- 27 days 7 hours 11.6 seconds 8. Oldest insurance company- ORIENTAL LIFE INSURANCE

What is the maturity period for National Savings Certificate (NSC) and Monthly Income Scheme (MIS)? a)3 years b)1 year c)5 years d)6 years NOTE: Earlier, it was 6 years. A new National Savings Certificate (NSC) instrument, with maturity period of 10 years, has also been introduced Among the following, which port of India is known as the "child of partition?" a)Kandla b)Haldia c)Paradip d)Mormugao The Financial Stability Board (FSB) came into existence at which of the venues of the G-20 Summit? a)Seoul b)Toronto c)Pittsburg d)London Exchangeable Bonds are the ones which can be exchanged with which of the following: a)Equity shares of a group company b)Equity shares of a single company c)None of them d)Both of them

The main emphasis of Upnishads is on which aspect of philosophy? a. Bhakti b. Gyan c. Karma d. Tapa A particular cell organelle is sometimes referred to as the `suicide bag' because it contains certain enzymes (acid hydrolase) that can break down the cell components or even the whole cell. Which one of the following is such an organelle? a. Lysosome b. Mesosome c. Phagosome d. Ribosome The remains of Vijayanagar Empire can be found in a. Bijapur b. Golcunda c. Hampi d. Baroda Pipavav in Gujarat is best known for which among the following? a. India's first private port b. India's First Greenfield refinery c. India's First ship breaking yard d. None of the above Consider the following statements: 1. Not all banks come under the regulation of Right to Information Act 2. Not all banks come under the Schedule 2 of RBI Which among the above statements is / are correct? a. Only 1 is correct b. Only 2 is correct c. Both 1 and 2 are correct d. Neither 1 nor 2 is correct Which among the following is not a privilege of the president under article 361 of the constitution? a. The executive power of the Union shall be vested in the President and it shall be exercised by him (or her) in accordance with the constitution b. the president shall not be answerable to the any court for exercise and performances of the powers and duties of his/ her office or for any act done or purporting to be done by him in the exercise of those powers and duties c. No criminal proceedings whatsoever shall be instituted and continued against the president in any

court during the term in the office d. No process for the arrest or imprisonment of the president shall be issued from any court e. all of above Which of the following elements is not present in stainless steel? a. Iron b. Tungsten c. Chromium d. Nickel Which of the following sections of the Right of Children to Free and Compulsory Education Act. prohibits the conducting of admission test in schools? a. Section 10 b. Section 11 c. Section 13 d. Section 14 Which of the following types of forest is found in India ? a. Broadleaved forests. b. Coniferous forestL c. Dry deciduous-forests. d. All of these Broadleaved forests occupy 96.1 per cent of the total forest area in the country. These forests are chiefly found in Central and South India. Coniferous forests occupy 3.9 per cent of the total forest area in the ,country. These forests are mainly found in the Himalayan ranges. Dry deciduous forests are found in Andhra Pradesh, Tamil Nadu and Karnataka. These forests yield 'Sandal Wood' producer under monopolistic advertises his product so that it can a. reduce the marginal cost of the product b. increase the demand for his product c. reduce the production cost of the product d. meet the demand in the market In which year Public Debt Act was passed ? a. 1938 b. 1940 c. 1944 d. 1948

Which state in India has largest road network ? a. Tamil Nadu b. Uttar Pradesh c. Maharashtra d. Karnataka

President Election:-An electoral college consisting of the elected members of both houses of the Parliament and the elected members of the State Legislative Assemblies (Vidhan Sabha). The election uses theSingle Transferable Vote method of proportional representation. Removal:-Through Impeachment. The process of impeachment may start in either house. The charges are contained in a notice which has to be signed by at least one quarter of the total members of that house. The notice is sent up to the President and 14 days later, it is taken up for consideration. A resolution to impeach the President has to be passed by a two-third majority of the total members of the originating house. It is then sent to the other house where it has to be passed by 2/3rd majority. The president has the right to defend himself during the process.Legislative Assembly members do not participate in impeachment.

Vice President Election:-By an electoral college consisting of all the Members of both Houses of Parliament. Removal:-By a vote of the majority of the votes of all the members of both Houses of Parliament.But only Rajya Sabha can initiate the process.

Supreme Court Judge Election:-President appoints in consultation with Supreme Court. For this the person must be a citizen of India and must have been,for at least five years, a Judge of a High Court or of two or more such Courts in succession, or an Advocate of a High Court or of two or more such Courts in succession for at least 10 years, or the person must be, in the opinion of the President, a distinguished jurist. Removal:-A Judge of the Supreme Court cannot be removed from office except by an order of the President passed after an address in each House of Parliament supported by a majority of the total membership of that House and by a majority of not less than two-thirds of members present and voting,and presented to the President in the same Session

High Court Judge Election:-President after consultation with the Chief Justice of India, Governor of the State Concerned & Chief Justice of High Court. Removal:-Exactly Same as in case of Supreme Court Judge

Legislative relationship between Lok Sabha and Rajya Sabha

In legislative matters, Rajya Sabha enjoys almost equal powers with LokSabha,except in the case of Money Bills where the latter has overriding powers. Such Bills cannot be introduced in Rajya Sabha and are deemed to have been passed if these are not returned to Lok Sabha within fourteen days. In the case of Bills, a disagreement between the two Houses may arise when a Bill passed by one House is rejected by the other House; or the Houses have finally disagreed as to the amendments to be made in the Bill; or more than six months lapse from the date of the reception of the Bill by the other House without the Bill being passed by it. A joint sitting of the Houses is convened for this purpose. In the case of Money Bills, there is no question of a deadlock as the Rajya Sabha has a limited say in such matters. There is no provision for a joint sitting in case of a deadlock over a Constitution Amendment Bill. It cannot be passed if other House does not pass it. Only in case of non-money bills joint provision of joint sitting is available.

Important United Nations Organizations
1. United Nations Organization --------- New York 2. Economic Commission of Europe ---------- -Geneva 3. Economic & Social Commission of Asia ------- Bangkok 4. Economic Commission of Latin America ---------Santiago, Chile 5. Economic Commission for Africa --------Addis Ababa ,Ethopia 6. Economic Commission for Western Asia------Baghdad, Iraq 7. UNESCO -------Paris 8. Universal Postal Union (UPU) --------Berne, Switzerland 9. WHO ------------Geneva ( It is nt in Delhi ) 10. World Intellectual Property Organization (WIPO) ------Geneva 11. World Meteorological Organization (WMO) ------Geneva 12. World Trade Organization (WTO)------ Geneva,Switzerland

13. International Telecommunication Union (ITU)------Geneva 14. International Labour Organization (ILO)------- Geneva 15. United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) -----Vienna 16. Food & Agricultural Organization (FAO) -----Rome 17. International Fund for Agricultural Development (IFAD) Rome 18. International Maritime Organization (IMO) London 19. International Atomic Energy Agency (IAEA) ----Vienna 20. IBRD (International Bank of Reconstruction & Development) or World Bank -------Washington 21. International Development Association -----Washington 22. International Finance Corporation (IFC) -----Washington 23. International Monetary Fund (IMF) ------Washington 24. International Telecommunication Satellite Organization (INTELSAT) ---Washington 25. International Civil Aviation Organization (ICAO). -----Montreal, Canada 26. UNICEF----- New York 27. United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)---- Geneva 28. United Nations Conference on Trade & Development (UNCTAD) ----Geneva 29. United Nations Institute for Training & Research (UNITAR) ----New York 30. United Nations Relief & Work for Palestine Refugees in the Near East ---- Gaza City & Amman ,Jordan 31. United Nations Population Fund (UNFPA) ----New York 32. United Nations Postal Administration (UNPA)--- New York 33. United Nations Development Programme ----(UNDP) New York 34. United Nations Environment Programme -----(UNEP) Nairobi 35. International Civil Service Commission (ICSC) ----New York 36. Organization for Prohibition of Chemical Weapons ----The Hague,Holland 37. United Nations Drugs Control Program (UNDCP)----- Vienna 38. United Nations Interregional Crime & Justice Research Institute ----Turin, Italy 39. United Nations Fund for International Parterships ---- New York 40. UN-HABITAT ( United Nations Human Settlement Programme) ----Nairobi 41. United Nations International School (UNIS) ----New York 42. World Food Programme (WFP) -----Rome 43. World Tourism Organization (WTO) -----Madrid, Spain 44.United Nations Framework Convention on Climate Change( UNFCC )---- Rome 45. United Nations Institute for Disarmament Research (UNIDIR) ----Geneva 46. United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)---- Geneva 47. United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL) ----Vienna, Austria 48. United Nations Program on HIV/AIDS - (UNAIDS) ---Geneva, Switzerland

Women in Indian Freedom Struggle

Margaret Elizabeth Noble (Sister Nivedita)

Margaret Elizabeth Noble (1867-1911), better known as Sister Nivedita, was an Anglo-Irish social worker, author, teacher and disciple of Swami Vivekananda. She met Vivekananda in 1895 in London and travelled to India (Kolkata) in 1898. Swami Vivekananda gave her the name Nivedita (which means one who is dedicated to God) In later years, Nivedita took up the cause of Indian independence. She promoted pan-Indian nationalist views both in her writings and in public meetings.
Mira Alphonse

Mira Alphonse, the Mother, was born in Paris in 1978. She had shown depth of vision and fragrance of expression even in her early childhood. She came to India in 1914 and met Shri Aurobindo. She was associated with the work of Shri Aurobindo when he started a philosophical monthly named Arya on August 15, 1914, to express his vision of man and his divine destiny. She took charge of Ashram in Pondicherry in 1926. She was the inspirer of Auroville, the international town near Pondicherry. It was to serve as a meeting place for the followers of Shri Aurobindo.
Madeliene Slade (Mira Behn)

Madeleine Slade known as Mira Behn – the name given by Mahatma Gandhi was a great believer in Gandhian philosophy & an active supporter of the Indian Freedom Struggle. She was a prolific writer & regular contributor to Young India & Harijan. She made intensive tours to all over India to promote Khadi & Satyagrah movement.She left India in 1959 & settled in a village near Vienna. In 1981, she was honoured with Padma Vibhushan.
Anne Besant

A strong votary of truth, she came to India in 1893 at the age of 46, impressed as she was by its great religion and philosophy. As early as 1898 and later in 1902 she urged Indians to were native dress, use and develop Indian manufacturers and also develop a national language. Dr. Annie Besant entered active politics in 1914. She demanded Home Rule for India and suffered internment for it from June to September 1917. By then she had tried and achieved unification of the Congress and Hindus and Muslims in 1916. She had done ample work to formulate favourable opinion about the Indian question in outside world. The August declaration of 1917 is attributed to her efforts.She fittingly became the president of Indian National Congress in 1917.
Swarup Rani

The mother of Jawaharlal Nehru, Swarup Rani Nehru cheerfully gave her husband and children to the country’s cause and herself, old and trail entered the pray at its thickest.
Sarojini Naidu

Born in Family reputed for its scholarly background, Sarojini was educated in England.She showed a

marked flair for literature at an early age which alter found expression in beautiful English verses & earned her the title “Nightingale of India”. She actively particapted in the Home Rule League at the call of Mrs. Annie Besant. At the beginning of Quit India Movement she was arrested & detained with Gandhiji at Aga Khan Palace, Poona. She was the first lady to become governor of UP in free India.
Vijay Lakshmi Pandit

Sister of Pandit Jawaharlal Nehru also played a great role in the freedom movement.She was elected to Uttar Pradesh Assembly in 1936 and in 1946. She was the first woman in India to hold a ministerial rank. She was imprisoned thrice for taking part in the Civil Disobedience Movement in 1932. 1941 and 1942. After Independence, she continued to serve the country. She was the first woman to become president of theUnited Nations General Assembly.
Sucheta Kripalani

The contribution of Sucheta Kripalani in the struggle for freedom is also worthy of note. She courted imprisonment for taking part in freedom struggle. She was elected as a member of Constituent Assembly in 1946. She was general secretary of Indian National Congress from 1958 to 1960, and first women Chief Minister of Uttar Pradesh from 1963 to 1967. Sucheta Kripalani was in the words of Shrimati Indira Gandhi, “a person of rare courage and character who brought credit to Indian womanhood.”

1. Name the freedom fighter with picture of whom Rs.5 coin would be introduced by RBI. Ans. Bhagat Singh 2. Name the news search engine introduced by Rediff.com Ans. Relatime News Search 3. Tiger brand is associated with which company? Ans. Britannia 4. Name the cricketer who was honoured with lifetime membership of the Sydney Cricket Ground. Ans. Sachin Tendulkar 5. Which country has been ranked as the world’s richest country in the list compiled by US magazine Forbes? Ans. Qatar 6. Which country did India beat to qualify for London Olympics men’s hockey 2012? Ans. France 7. Name the service that is to be launched by Times Group to enable viewers to watch movies and TV shows online.

Ans. BoxTV.com 8. Name the football player who led India to the gold in the inaugural Asian Games in New Delhi who passed away recently. Ans. Sailendra Nath Manna 9. Who won the Allan Border medal (Australia cricketer of the year) award 2012? Ans. Michael Clarke 10. Which west Asian country approved for new constitution recently? Ans. Syria 11. Which model of Nokia phone has been built with 41-megapixel sensor camera? Ans. Nokia 808 Pureview camera phone 12. Name the digital music store launched by flipkart.com. Ans. Flyte 13. Name the online property search portal launched by HDFC in Kolkata Ans. HDFC Red

Various Political/Non Political Offices of India
President                 

Name proposed by 50 electors & security deposit of Rs 15000. Disputes in connection with the election of President are decided by Supreme Court. Oath by Chief justice of India. MLAs & members of both house of the parliament vote in the election. The president submits his resignation to the Vice President. Impeachment can be initiated by either house of parliament (2/3 majority). Nominated members can also participate but they do not participate in the election of president. (No SRT ) MLAs do not participate in impeachment. In case the office becomes vacant fresh elections within 6 months. The president enjoys suspensive veto powers & it applies only to the non money bills. With regards to constitutional amendments president has no veto powers. President can promulgate ordinances when the parliament is in recess only on matters in the union & concurrent list. The ordinances must be approved by parliament within 6 weeks. All money bills originate on the recommendation of the President. Appoints finance commission. If there is no party with clear cut majority the president can use his discretion. He cannot declare any emergency on his own.

UPSC Chairman & 9 members. 

  

Members appointed for a 6 year term or till they attain 65 years of age. President can issue orders for the removal of the members of the UPSC only after supreme court makes such recommendation on the basis of an enquiry. Members not eligible for employment by the government after retirement. The state can restrict the fundamental rights of civil servants. Current Chairman --> D P Aggarwal

Comptroller & Auditor General    

6 years or till the age of 65 years. (Current-->Vinod Rai ) The president can remove CAG only after recommendation of the two houses of parliament. He only conducts audit. Submits report to President who in turn places it before parliament.

Attorney General     

Qualification same as judge of supreme court. (Current--Goolam Essaji Vahanvati) Appointed by the President of India under Article 76(1) of the Constitution of India and holds office during the pleasure of the President. Appears before supreme court & various high courts involving the Government of India. The Attorney General is assisted by a Solicitor General (Current--> Rohinton Fali Nariman ) and four Additional Solicitors General Indian government's chief legal advisor, and its primary lawyer in the Supreme Court of India.

Election Commission       

ECI is an autonomous, constitutionally established federal authority responsible for administering all the electoral processes in the Republic of India. Election Commission was established on 25th January 1950(Voters Day) The commission consists of a Chief Election Commissioner (CEC) (Current --> SY Qureshi) and two Election Commissioners Two commissioners with equivalent power. ( Present-->V. S. Sampath, Harishankar Brahma ) Period of 6 years. Job also includes delimitation of constituency to ensure same number of people in each. The election commission of India appoints the „Returning officers‟ for the state assembly elections to help conduct fair elections. Election of local bodies comes under state election commission. The state election commission is a single member commission comprising SEC.

Finance Commission (Art. 280)     

Formed--> November 22, 1951 Established under Article 280 of the Indian Constitution by the President of India Qualified to be appointed as judges of the high court or special knowledge of finance & accounts of government. Comprises chairman (Current-->Vijay Kelkar Chairman of 13th Fin. Comm. 2010-15 )& four other members. Functions:-recommend distribution of taxes between centre & states, grant-in-aid to states, advice president on any matter.

Planning Commission     

 

Planning Commission is an institution in the Government of India Non-statutory body which formulates 5 year plans. Planning Commission was set up on 15 March 1950, with Prime Minister Nehru as the chairman. Planning Commission though is a non statutory as well extra constitutional body, i.e. has been brought by an executive order. Prime Minister as the ex-officio Chairman, the committee has a nominated Deputy Chairman, who is given the rank of a full Cabinet Minister. Mr. Montek Singh Ahluwalia is presently the Deputy Chairman of the Commission. Parent agency is Ministry of Finance The Commssion works through its various divisions, of which there are three kind: General Planning Divisions, Special Planning Divisions, Programme Administration Divisions

Indian Constitution Borrowed Features Chori Chori Chupke Chupke 1. British Constitution --Parliamentary form of Government, Rule of Law, Law making procedure, Single Citizenship; Institution of Speaker, doctrine of pleasure tenure of civil servants. 2. American Constitution-- Judicial System, Fundamental Rights, President as Executive Head, Public Interest Litigation (PIL), Preamble 3. Canadian Constitution-- Federal System with a strong central authority; Residual powers, Centre State Relation. 4. Irish Constitution-- Directive Principles, Election of the President of India, Nomination of Rajya Sabha members by President. 5. Australian Constitution-- Concurrent list; Freedom of Trade & Service within country

6. Weimar(Germany) Constitution --Emergency Provision 7. Soviet (USSR) Constitution --Five Year Plans; Fundamental duties 8. Govt of India Act 1935 --Office of the governor, powers of the federal jury. 9. South African Constitution --Amendment of Constitution, Election of members of Rajya Sabha 10. French Constitution --Republic 11. Japanese Constitution --Fundamental Duties.

India’s Border Dispute India is involved in the following international disputes: Bangladesh
   

6.5 km of the border between India and Bangladesh remains to be demarcated. Dispute with Bangladesh over South Talpatti Island / New Moore in the Bay of Bengal. Ongoing discussions with Bangladesh to exchange 162 minuscule enclaves between the two. MMS signed a pact with Bangladesh for the same which Mamta Banerjee opposesd

Nepal

Kalapani village (Indo-Nepal Border) of India is claimed by Nepal and Nawalparasi district of Nepal is claimed by India.

Maldives

Dispute over Minicoy Island with Maldives.

Pakistan
 

The unresolved Kashmir dispute, involving Siachen Glacier and other areas with Pakistan. Dispute over Sir Creek and the maritime boundary between the two.

People's Republic of China
 

India claims Aksai Chin and Trans-Karakoram Tract. China claims Arunachal Pradesh, a state in north-east India.

Exercise Indian Politics "Forgiveness is a virtue of the brave." - Indira Gandhi 1. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

A. it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution B. it has to operate within the limits prescribed by the Constitution C. the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution D. All of the above Option D

2. The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in

A. 1970 B. 1971 C. 1972 D. 1973 Option D

3. The members of the Rajya Sabha are elected by

A. the people B. Lok Sabha C. elected members of the legislative assembly D. elected members of the legislative council Option C

4. The members of the panchayat are

A. nominated by the district officer B. the electorates of the respective territorial constituencies C. nominated by local self-government minister of the state D. nominated by the block development organization Option B

5. The power to decide an election petition is vested in the

A. Parliament B. Supreme Court C. High courts D. Election Commission Option c 6. The present Lok Sabha is the

A. 9th Lok Sabha B. 10th Lok Sabha C. 14th Lok Sabha D. 15th Lok Sabha Option D

7. The Parliament of India can make use of the residuary powers

A. at all times B. only during national emergency C. during national emergency as well as constitutional emergency as well in a state D. None of the above . The members of Lok Sabha hold office for a term of

A. 4 years

B. 5 years C. 6 years D. 3 years 9. The Parliament exercises control over council of ministers, the real executive, in several ways. Which one of the following has been wrongly listed as a method of control over executive?

A. Questions B. Supplementary questions C. Adjournment motions D. None of the above 10. The number of writs that can be prayed for and issued by the Supreme Court and/or a High Court is

A. 3 B. 4 C. 5 D. 6 11. The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is

A. 25 years B. 21 years C. 18 years D. 35 years 12. The pension of a high court judge is charged to the

A. Consolidated Fund of India B. Consolidated Fund of the state where he last served C. Consolidated Funds of the different states where he has served D. Contingency Fund of India

13. The preamble says that the state in India will assure the dignity of the individual. The constitution seeks to achieve this object by guaranteeing

A. equal fundamental rights to each citizen

B. the right to adequate means of livelihood to each individual C. just and humane conditions of work to each individual D. equal wages for equal work to each individual irrespective of sex 14. The minimum age of the voter in India is

A. 15 years B. 18 years C. 21 years D. 25 years 15. The members of a State Commission can be removed by the

A. governor on a report by the Supreme Court B. governor on a resolution passed by Parliament C. president on a report by the Supreme Court D. president on a resolution passed by Parliament 16. The members of the Rajya Sabha are

A. directly elected by the people on the basis of universal adult franchise B. elected by the members of the state legislative assemblies C. elected by the members of the state legislative councils D. elected by the members of the state legislative councils and state legislative assemblies 17. The president addresses both the Houses of Parliament assembled together

A. during emergency session summoned for the purpose B. every session C. first session after each general election and the first session of each year D. any session

18. The president can dissolve the Lok Sabha on

A. advice of the prime minister B. advice of the chief justice of India C. recommendation of Lok Sabha D. recommendation of the Rajya Sabha

Economic Terms
Fiscal Deficit     

When a government's total expenditures exceed the revenue that it generates(excluding money from borrowings). Deficit differs from debt, which is an accumulation of yearly deficits. A fiscal deficit is regarded by some as a positive economic event. For example, economist John Maynard Keynes believed that deficits help countries climb out of economic recession. On the other hand, fiscal conservatives feel that governments should avoid deficits in favor of a balanced budget policy.

GDR   

A bank certificate issued in more than one country for shares in a foreign company. The shares are held by a foreign branch of an international bank. The shares trade as domestic shares, but are offered for sale globally through the various bank branches.

Sensex   

An abbreviation of the Bombay Exchange Sensitive Index (Sensex) - the benchmark index of the Bombay Stock Exchange (BSE). It is composed of 30 of the largest and most actively-traded stocks on the BSE. Initially compiled in 1986, the Sensex is the oldest stock index in India.

26. The first day session of the indian constituent assembly was chaired by— (a) dr. Rajendra prasad (b) pandit jawahar lal nehru (c) dr. B. R. Ambedkar (d) dr. Sachchidanand sinha 27. Which one of the following is not a department in the ministry of human resource development ? (a) department of elementary education and literacy (b) department of secondary and higher education (c) department of technical education (d) department of women and child development 28. Who is known as the first law officer of india ? (a) chief justice of india (b) law minister of india (c) attorney general of india (d) law secretary

29. The comptroller and auditor general is appointed by the president. He can be removed— (a) by the president (b) on the address from both houses of parliament (c) by the supreme court (d) on the recommendation of the president by the supreme court 30. Who will decide the office of profit ? (a) president and governor (b) union parliament (c) supreme court (d) union public service commission 31. To be officially recognised by the speaker of the lok sabha as an opposition group, a party or coalition of parties must have at least— (a) 55 members (b) 60 members (c) 80 members (d) 1/3 of total members of the lok sabha 32. Which of the following is not included in the directive principles of state policy ? (a) prohibition of liquor (b) right to work (c) equal wage for equal work (d) right to information 33. Right to education to all children between the age of 6 to 14 years is— (a) included in the directive principles of state policy (b) a fundamental right

(c) a statutory right (d) none of these 34. How many times has financial emergency been declared in india so far ? (a) 5 times (b) 4 times (c) once (d) never 35. Which of the following motions can the council of ministers in india move ? (a) no confidence motion (b) censure motion (c) adjournment motion (d) confidence motion

36. Which one of the following expenditures is not charged on the consolidated fund of india? (a) salary and allowances of the president of india (b) salary and allowances of the governor of a state of india (c) salary and allowances of the justice of the supreme court of india (d) salary and allowances of the speaker of the lok sabha 37. Which one of the following is the time limit for the ratification of an emergency period by the parliament ? (a) 14 days (b) 1 month (c) 3 months (d) 6 months 38. Who among the following is constitutionally empowered to declare a geographic area as a scheduled area ? (a) governor (b) chief minister (c) prime minister (d) president 39. Given below are two statements— assertion (a) : Powers for conducting elections to the parliament and state legislatures in a free and fair manner have been given to an independent body i.e. The election commission. Reason (r) : Power of removal of election commissioners is with the executive. In the context of above, which one of the following is correct ? Codes : (a) both a and r are true and r is the correct explanation of a (b) both a and r are true but r is not the correct explanation of a (c) a is true but r is false (d) a is false but r is true

40. Who has given this statement ? "man is born free but he is always in chains." (a) locke (b) rousseaue (c) benthan (d) robert mill

26. (d) 27. (c) 28. (c) 29. (a) 30. (a) 31. (a) 32. (d) 33. (b) 34. (d) 35. (d) 36. (b) 37. (b) 38. (d) 39. (b) 40. (b)

Books & Authors
Ancient       

Meghaduta;Raghuvamsa; Kumarasambhava; Vikramorvasiyam Abhijnanashakuntalam(Drama)---Kalidas Si-yu-Ki ----Hiuen Tsang Sushruta Samhita (encyclopedia on surgery) ----Sushruta Charaka Samhita (Teachings of Atreya) -----Charaka Buddhacharita, Vajrasuchi, Suandarananda ----Asvaghosha Mahabhasya ----Patanjali Harshacharita, Kadambari ------Banabhatta

Medieval India  

      

Rihlah (Rihla or Safarnama) ---- Ibn Batuta Tarikh-i-Firuzshahi-----Ziauddin Barani Most important work of sultanate period and named after Sultan firoz shah tughlaq . In this book one gets accounts of social developments and agrarian matters. Akbar Nama----Abul Fazal Tughluq Nama, Tarik-i-Alai, Nuh Sipihr, Ashiqa -----Amir Khusro Tuzuk-i-Jahangiri (Autobiography) ----Jehangir Tuzuk-i-Baburi/ Baburnama (in Turkish –Autobiography) ----Babur Shahjahannama ----Inayat Khan Periya Puranam (12th book of Tamil Veda called Tirumurai) ---- Shekkilar Sur Sagar (Life of Krishna) ---- Sur Das

Modern India          

Ghulamgiri (challenged superiority of Brahmins),Dharma Tritiya Ratna, Ishvara & Life of Shivaji ---Jyotiba Phule Tuhfat-ul-Muwahhidin (Gift to Monotheists in Persian) ---Raja Rammohan Roy How did America get Freedom ,Activities of Bolsheviks, Wave of the Mind, Colour of Swadeshi, Revolutionary Life--Ram Prasad Bismil The Wonder That was India --- A.L. Basham Doctrine of Passive Resistance (Articles in Bande Mataram) ----Aurobindo Ghosh Loyal Muhammadans of India,Tahaib-al-Akhlaq----Sayyid Ahmad Khan Neel Darpan ----Dinbandhu Mitra Indian War of Independence (seized by British) ----V.D. Savarkar New Lamp for the Old (Series of Articles criticizing Congress) , Bhawani Mandir--Aurobindo Ghosh Anandamath---Bankim Chandra Chattopadhyay It depicts a Sannyasi (Brahmin ascetic) army fighting Indian Muslims who are in the employ of the East India Company. The book calls for the rise of Brahmin/Hindu nationalism but, ironically, concludes with a character accepting British Empire as a necessity. The novel was also the source of the song "Vande Mataram" (I worship the Mother) which, set to music by Rabindranath Tagore, was taken up by many secular nationalists. The novel is loosely based on the time of the Sannyasi Rebellion, however in the actual rebellion, Hindus sannyasis and Muslim fakirs both rebelled against the British East India Company.

Newspapers/Magazines/Weeklies During Struggle 4 Independence
Harijan Bandhu, Harijan Sevak ---- Mahatma Gandhi Samvad Kaumudi, Mirat-al-Akhbar ----- Raja Ram Mohan Roy Tattvabodhini Patrika , Indian Mirror ----Maharishi Devendranath Tagore Banga Darshan ----Bankim Chandra Chattopadhyay Maratha (English) & Kesari (Marathi) ----Lokmanya Bal Gangadhar Tilak The Punjabi, ‘The Pupil’ (English) ---- Lala Lajpat Rai New India ,Bande Matram ---Bipin Chandra Pal New India ,Common Will ----Annie Besant (Demanding Home Rule) Indian Sociologist (London) ---Shyamji Krishnaverma Al-Hilal --- Maulana Abul Kalam Azad (during Khilafat) The Comrade ----Mohammad Ali (during Khilafat movement) Nation ----G.K. Gokhale Karmyogi ----Aurobindo Ghosh Prabudha Bharat, Udbodhava ---Vivekananda Darpan ---Bal Shastri Jambekar Socialist ---S.A. Dange.

41. A member of the union public service commission can be removed by the— (a) president (b) prime minister (c) chief justice of supreme court (d) chairman of the upsc 42. Match list-i with list-ii and select the correct answer from the code given below the lists— list-i (names) (a) hobbes (b) rouseau (c) locke (d) hitler list-ii (events) 1. French revolution 2. Glorious revolution 3. Execution of charles i 4. Second world war codes : (a) (b) (c) (d) (a) 2 3 1 4 (b) 3 1 2 4 (c) 1 4 2 3 (d) 1 2 4 3

43. The bureaucracy performs— (a) only administrative functions (b) only judicial functions (c) only legislative functions (d) administrative as well as quasi-judicial and quasi-legislative functions 44. The president of the union of india has the same constitutional authority as the— (a) british monarch (b) president of usa (c) president of pakistan (d) president of france 45. Which organ is the custodian of the national purse ? (a) executive (b) judiciary

(c) legislature (d) civil servants 46. Which one of the following is not a constitutional body ? (a) election commission (b) finance commission (c) planning commission (d) union public service commission 47. Who can be the member of the rajya sabha but can speak both in rajya sabha and lok sabha ? (a) the deputy chairman of the rajya sabha (b) leader of the house in the rajya sabha (c) nominated members of the rajya sabha (d) ministers who are members of the rajya sabha 48. Who was the first deputy prime minister of india ? (a) morarji desai (b) vallabbhai patel (c) g. B. Pant (d) devi lal 49. The right to vote in elections to a parliament is a— (a) fundamental right (b) political right (c) legal right (d) natural right 50. Under which constitution amendment, 10 fundamental duties of the citizens were included in the constitution ? (a) 24th (b) 38th (c) 42nd (d) 44th

41. (a) 42. (b) 43. (d) 44. (a) 45. (c) 46. (c) 47. (d) 48. (b) 49. (b) 50. (c)

List of 2012 Padma Bhushan Awardees Smt. Shabana Azmi Art – Cinema Maharashtra Shri Khaled Choudhury Art – Theatre West Bengal Shri Jatin Das Art – Painting Delhi Pandit Buddhadev Das Gupta Art – Instrumental Music – Sarod West Bengal Shri Dharmendra Singh Deol alias Dharmendra Art – Cinema Maharashtra Dr. Trippunithwra Viswanathan Gopalkrishnan Art – Classical vocal and instrumental music Tamil Nadu Ms. Mira Nair Art – Cinema Delhi Shri M.S. Gopalakrishnan Art – Instrumental Music-Violin Tamil Nadu Shri Anish Kapoor Art – Sculpture UK Shri Satya Narayan Goenka Social Work Maharashtra Dr. (Judge) Patibandla Chandrasekhar Rao Public Affairs Germany Shri George Yong-Boon Yeo Public Affairs Singapore

Prof. Shashikumar Chitre Science and Engineering Maharashtra Dr. M S Raghunathan Science and Engineering Maharashtra Shri Subbiah Murugappa Vellayan Trade and Industry Tamil Nadu Shri Balasubramanian Muthuraman Trade and Industry Maharashtra Dr.Suresh H. Advani Medicine – Oncology Maharashtra Dr.Noshir H Wadia Medicine-Neurology Maharashtra Dr.Devi Prasad Shetty Medicine-Cardiology Karnataka Prof.(Dr.)Shantaram Balwant Mujumdar Literature and Education Maharashtra Prof.Vidya Dehejia Literature and Education USA Prof.Arvind Panagariya Literature and Education USA Dr.Jose Pereira Literature and Education USA Dr.Homi K. Bhabha Literature and Education UK Shri N Vittal Civil Service Kerala

Shri Mata Prasad Civil Service Uttar Pradesh Shri Ronen Sen Civil Service West Bengal

Name the mango variety named after the youngest Chief Minister of Uttar Pradesh. ‘Akhilesh aam’, named after Akhilesh Yadav Which Indian state is planning to make 100 the common number to dial in any emergency? Tamil Nadu Name the Australian billionaire who has signed a memorandum of understanding with state-owned Chinese company CSC Jinling Shipyard to build Titanic II. Clive Palmer Who became the 1st player to cross 2000 runs in cricket tournament IPL? Suresh Raina Which country is keen to boost trade ties with Kerala? Singapore Name the Indian American journalist who won White House Correspondents journalism award 2012 (Merriman Smith Award for Excellence in Presidential Coverage under pressure in the print category). Manu Raju Name the personality who replaces Rajendra S Pawar as Nasscom chairman. TCS chief, N.Chandrashekaran Who earned her first WTA title at the age of 25, being her 25th title of her career? Maria Sharapova Who became the 1st player to win Barcelona title for 7 times? Rafael Nadal Name the yesteryear actress who featured in the popular song ‘Ae Meri Zohra Jabeen’ from the film ‘Waqt’who passed away recently. Achala Sachdev

King & their Famous Courtiers.

Pushyamitra Sunga

Patanjali compiler of the Yoga Sutra, a major work containing aphorisms on the philosophical aspects of mind and consciousness -----------------------------------------------------------------------------------------Chandragupta II (Vikramaditya) Court

Nine jewels (Navaratnas) Amarsimha – Wrote Amarkosha. Vishakhadutta wrote the play “Devi-Chandraguptam” which throws light on the life of King Chandragupta II Vikramaditya. Kalidas -most notable among all of them. Three famous plays written by Kalidasa are Mālavikāgnimitram (Mālavikā and Agnimitra), Vikramorvaśīya (Pertaining to Vikrama and Urvashi) and Abhijñānaśākuntalam (The Recognition of Sakuntala). Kalidasa's play Mālavikāgnimitra has as its hero the second Sunga king Agnimitra (Son of Pushyamitra Sunga who was the military general & usurped power from Sungas). In addition to his plays, Kalidasa wrote two surviving epic poems Raghuvamsha (Dynasty of Raghu) and Kumarasambhava (Birth of Kumar Kartikeya, first son of Lord Shiva), as well as the lyrical Meghaduta (Cloud Messenger) and Ritusamhāra (The Exposition on the Seasons). Aryabhatta: world's greatest mathematician-astronomer, was born in Patliputra in Magadha, modern Patna in Bihar Varamihira:was an Indian astronomer, mathematician, and astrologer who lived in Ujjain. ---------------------------------------------------------------------------------------Kanishka’s Court

Ashvaghosha was a great poet and a master of music. He wrote Buddhacharita, a biography of the Buddha. Charak was a great physician and he wrote a book, Charak Samhita, which is based on the Ayurvedic system of medicine. Vasumitra headed the fourth Buddhist council held in Kashmir. Nagarjuna was the propounder of the Madhyamika Buddhism & a great Buddhist scholar. Sushruta ancient Indian surgeon and is the author of the book Suśruta Saṃhitā, in which he describes over 300 surgical procedures.He lived, taught and practiced his art on the banks of the Ganges in the area that corresponds to the present day city of Varanasi in North India. he is also known by the title Father of Surgery ------------------------------------------------------------------------------------Akbar’s Navratna

1. Abul Fazl – Author of Akbarnama & Ain-i-Akbari 2. Faizi - was Abul Fazl’s brother. He was a poet that wrote verses in Persian. King Akbar appointed him tutor in mathematics for his son.

3. Tansen - Mian Tansen was a singer for King Akbar, born a Hindu in 1520, who was a poet himself. He was a student of music from Swami Haridas. 4. Birbal was a poor Brahmin who was appointed to the court of Akbar for his intelligence, and became a court jester. Born by the name Maheshdas, he was conferred the name Raja Birbal by the Emperor. He died in a battle. 5. Raja Todar Mal was Akbar’s finance minister, who from 1560 onwards overhauled the revenue system in the kingdom. He introduced standard weights and measurements, revenue districts and officers. His systematic approach to revenue collection became a model for the future Mughals as well as the British. 6. Raja Man Singh, the Kacchwaha rajput raja of Amber 7. Abdul Rahim Khan-I-Khan, son of Bariam Khan. 8. Fagir Aziao Din – Akbar’s Advisors 9. Mullan Do Piaza - Akbar's Advisors

Social & Cultural Reform Movements
Atmiya Sabha, 1815-1828

Founded by Raja Ram Mohan Roy in 1815 to propogate monotheism & other reforms in the Hindu Society
Radha Swami Satsang, 1861

Founded in 1861 with main center at Agra by Tulsi Ram also known as Shiv Dayal Saheb. It propogated belief in one supreme being, religious unity, emphasis on simplicity of social life & social service
Prarthana Samaj,1867

Started by Dr. Atmaram Pandurang in 1867 in Bombay. Its objective was to reform Hindu religious thoughts & practice in the light of modern knowledge.
Arya Samaj, 1875

By Swami Dayanand Saraswati in 1875 to reform Hindu Religion
Ramakrishna Mission

form the core of a worldwide spiritual movement known as Ramakrishna Movement or Vedanta Movement.The Ramakrishna Mission is a philanthropic, volunteer organization founded by Ramakrishna's chief disciple Swami Vivekananda on May 1, 1897. The Mission conducts extensive work in health care, disaster relief, rural management, tribal welfare, elementary and higher education and culture. HQ-Belur Math W.Bengal

FROM FERA 2 FEMA
FERA--Foreign Exchange Regulation Act 1973, FERA,
       

Violation of FERA was a criminal offence. Offences under FERA were not compoundable. FERA Emphasized strict exchange control.Control everything that was specified, relating to foreign exchange. Penalty was 5 times the amount involved. Citizenship was a criteria to determine residential status of a person under FERA. There was only one Appellate Authority namely Foreign Exchange Regulation Appellate Board. Aimed at minimizing dealings in foreign exchange and foreign securities. FERA was introduced at a time when foreign exchange (Forex) reserves of the country were low, Forex being a scarce commodity.

FERA was repealed in 1999 by the government of Atal Bihari Vajpayee and replaced by the Foreign Exchange Management Act, which liberalised foreign exchange controls and restrictions on foreign investment.

FEMA,Foreign Exchange Management Act 1999
     

 

Violation of FEMA is a civil wrong Offences under FEMA are compoundable Penalty is 3 times the sum involved FEMA also brought with it the Prevention of Money Laundering Act 2002, which came into effect from 1 July 2005 Stay in India for more than 182 days is the criteria to decide residential status. There are two appellate authorities namely 1. Special Director (Appeals) and 2. Appellate Tribunal for Foreign Exchange Relax the controls on foreign exchange in India, as a result of economic liberalization Restrictions are imposed on people living in India who carry out transactions in foreign exchange, foreign security or who own or hold immovable property abroad.

1.the color of the light is fixed by a.velocity b.amplitude c.wavelenght d.frequency 2.who invented radar a.robert watson b.flemming

c.bush well d.austin 3.which of the following is marked on the common use fluroscent tubelight a.220 k b.273 k c. 6500 k d. 9000 k 4.transistors act like a.an amplifier b.an oscillator c.both of these d.non of these 5.what can be used to measure the temperature of sun a.thermometer b.pyrometer c.thermocouple d.non of these 6.in which of the folowing sound velocity is maximum a.in the air at 0 degree C b. in the air of 100 degree C c.in the water d.in the wood(sound's velocity is max in solids) 7.who had developed the missile a.Bernor bon b.Robart opan heemar c.Adbend Taylor d.Samuel cohen 8.the three dimensional photograph is prepared through a.holography b.photography c.photochromatic process d.radiography 9.the dry cell is a.primary cell b.secondary cell c.tertiary cell d.quaternary cell 10.the power of sunglass is( in diopter units) a. 0 D b. 1D c. 92 D d. 4 D 11.the first computer to be fabricated in india a.sidhartha(param was first supercomputer) b.param c.megha d.cyber 12.which of the following is applicable to all the computers

a.BASIC b.COBOL c.MACHINE LANGUAGE d.FORTRAN 13.the inventor of www is a.bill gates b.lee n.fiyong c.n.russel d. timbernrus lee 14.the political party which has been first to start its own website is a.BJP b.INC c.DMK d.AIDMK 15.CAD implies a.computer algorithm for design b.computer added design c.computer application for design d.non of these 16.which of the following noble gas doesn’t exist in air a.helium b.neon c.argon d.radon 17.which is the heaviest metal a.silver b.gold c.mercury d.platinum 18.milk is an example of a.solution b.emulsion c.colloidal solution d.air solution 19.which of the following is philospher’s wool a.zinc bromide b.zinc nitrate c.zinc oxide d.zinc chloride 20.which of the following has maximum calorific value a.hydrogen b.charcol c.natural gas d.gasoline 21.which of the following is cold blooded a.fish b.frog c.lizard

d.all of these 22.how many bones are found in human skull a.8 b.30 c.32 d.34 23.which of the following is needed necesarrily to digest food a.air b.water c.enzyme d.mineral 24.the organ in which RBC is formed in body is a.heart b.spleen c.liver d.bone marrow 25.the pressure exerted by the blood on which of the following organ is called blood pressure a.heart’s wall b.veins c.arteries d.cells

Important Governor Generals & Viceroys
Lord William Bentinck (1828 – 1835)    

Carried out the social reforms like Prohibition of Sati (1829) and elimination of thugs (1830). Made English the Medium of higher education in the country (After therecommendations of Macaulay). Suppressed female infanticide and child sacrifice. Charter Act of 1833 was passed; made him the first Governor General of India.Before him, the designation was Governor General of Bengal.

Lord Dalhousie (1848 – 1856)     

Opened the first Indian Railway in 1853 (from Bombay to Thane). Laid out the telegraph lines in 1853 (First was from Calcutta to Agra). Introduced the Doctrine of Lapse and captured Satara (1848 ), Jaipur and Sambhalpur (1849), Udaipur (1852), Jhansi (1853) and Nagpur (1854). Established the postal system on the modern lines through the length and breadth of the country, which made communication easier. Started the Public Works Department. Many bridges were constructed and the work on Grand Trunk Road was started. The harbors of Karachi, Bombay and Calcutta were also developed.

   

Made Shimla the summer capital. Started Engineering College at Roorkee. In 1854, “Wood’s Dispatch’ was passed, which provided for the properly articulated system of education from the primary school to the university. Due to Ishwar Chandra Vidyasagar‟s efforts, remarriage of widows was legalized by Widow Remarriage Act, 1856).

Lord Canning (1856 – 1862)      

The last Governor General and the first Viceroy. Mutiny (1857 REVOLT )took place in his time. On Nov, 1858, the rule passed on to the crown. Withdrew Doctrine of Lapse. The Universities of Calcutta, Bombay and Madras were established in 1857. Indian Councils Act was passed in 1861.

Lord Mayo (1869 – 1872)    

Started the process of financial decentralization in India. Established the Rajkot college at Kathiarwar and Mayo College at Ajmer for the Indian princes. Organised the Statistical Survey of India Was the only Viceroy to be murdered in office by a Pathan convict in the Andamans in 1872.

Lord Lytton (1876 – 1880)     

Known as the Viceroy to reverse characters. Organised the Grand ‘Delhi Durbar’ in 1877 to decorate Queen Victoria with the title of ‘Kaiser – I – Hind’. Arms Act(1878 ) made it mandatory for Indians to acquire license for arms. Passed the infamous Vernacular Press Act (1878 ). Starchey Commission on Famine appointed in 1880

Lord Ripon (1880 – 1884)     

Liberal person, who sympathized with Indians. Repealed the Vernacular Press Act (1878 ) Passed the local self – government Act (1882) Took steps to improve primary & secondary education (on William Hunter Commission‟s recommendations). The I Factory Act, 1881, aimed at prohibiting child labour.

 

Passed the Ilbert Bill (1883) which enabled Indian district magistrates to try European criminals. But this was withdrawn later For the first time in Indian history, a census was held in 1881

Lord Curzon (1899 – 1905)       

Passed the Indian Universities Act (1904) in which official control over the Universities was increased. Partitioned Bengal (October 16, 1905) into two provinces 1, Bengal (proper),2.East Bengal & Assam. Appointed a Police Commission under Sir Andrew Frazer to enquire into the police administration of every province. The risings of the frontier tribes in 1897 – 98 led him to create the North Western Frontier Province(NWFP). Passed the Ancient Monuments Protection Act (1904), to restore India‟s cultural heritage. Thus the Archaeological Survey of India was established. Passed the Indian Coinage and Paper Currency Act (1899) and put India on a gold standard. Extended railways to a great extent.

Lord Chelmsford (1916 – 1921)       

August Declaration of 1917, whereby control over the Indian government would be gradually transferred to the Indian people. The government of India Act in 1919 (Montague – Chelmsford reforms) was passed. Rowlatt Act of 1919; Jallianwala Bagh Massacre (April 13, 1919). Non – Cooperation Movement. An Indian Sir S.P.Sinha was appointed the Governor of Bengal. A Women‟s university was founded at Poona in 1916. Saddler Commission was appointed in 1917 to envisage new educational policy

Lord Reading (1921 – 1926)          

Rowlatt act was repeated along with the Press act of 1910. Suppressed non-cooperation movement. Prince of Wales visited India in Nov.1921. Moplah rebellion (1921) took place in Kerala Ahmedabad session of 1921. Formation of Swaraj Party. Vishwabharati University started functioning in 1922. Communist part was founded in 1921 by M.N.Roy. Kakory Train Robbery on Aug 9, 1925. Communal riots of 1923 – 25 in Multan, Amritsar, Delhi, etc.

  

Parts of the Constitution
Part ---Articles-------- Areas I-------1-4 ------The Union & its Territories II ------5-11 ------Citizenship III -----12-35 ----Fundamental Rights IV -----36-51----- Directive Principles of State Policy IVA-- ---51A -----Fundamental Duties (42nd Amendment) V ------52-151 ---The Union Government VI ------152-237--- The State Government VII ------238 -----Dealt with states in Part B of the First Schedule. Repealed in 1956 by the Seventh Amendment. VIII ----239-241 --Union Territories. Article 242 repealed. IX -----243 A-O ----The Panchayats IX-A ---243 P-ZG ---The Muncipalities X---- -244-244 A --The Scheduled & Tribal Areas XI--- --245-263---- Relations between the Union & the States XII -----264-300A-- Finance, Property, Contracts & Suits XIII ----301-307 ---Trade, Commerce & Intercouse within the territory of India XIV -----308-323--- Services under the Union & the States XIV A ---323A-323B--- Administrative Tribunals (42nd Amendment 1976) XV ------324-329 ----Elections XVI ------330-342 ---Special Provisions (Reservations of SC, ST, Anglo Indian etc) XVII -----343-351 ----Official Language XVIII ----352-360 ---Emergency Provisions XIX------ 361-367----Miscellaneous Provisions (Immunity of President, Legislature etc) XX ------368 -------Amendment of the Constitution XXI -----369-392 ---Temporary, Transitional & Special Provision XXII ----393-395--- Short Title, Commencement, Authoritative

Schedules of the Constitution
Schedule I Deals with territories of the 28 states & 7 union territories Schedule II Salaries allowances of president, V.P, Speaker, Judges, CAG etc. Schedule III Various forms of Oaths & affirmation which various incumbents have to take. Schedule IV Seats allotted to various states & UTs in the Rajya Sabha (Council of States) Schedule V Administration & Control of scheduled areas. Schedule VI Administration of tribal areas in Assam, Meghalaya & Mizoram Schedule VII Subjects in the three lists – Union, State & Concurrent Schedule VIII List of 22 regional languages Schedule IX Certain acts & regulations dealing with land reforms & zamidari system abolition.(Added by I constitutional amendment). Schedule X Disqualifications on grounds of defection. (52nd Amendment) Schedule XI 29 subjects on which panchayats can legislate. (73rd Amendment) Schedule XII 18 subjects on which municipalities have control. (74th Amendment)

"From each according to his capacity, to each according to his needs" ds the principle of a. Democracy b. Fascism c. Communism d. Dictatorship Peasants of Bardoli started a 'Satyagraba' under the leadership of a. Mahatma Gandhi. b. Sardar Vallabh Bhai Patel. c. Subhas Chandra Bose. d. Jawaharlal Nehru. The Western Ghats region runs to a length of 1600 kilometers. Which among the following states are covered by the Western Ghats? a. Tamil Nadu, Karnataka, Kerala b. Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Goa c. Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Goa, Maharashtra d. Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Goa, Maharashtra , Gujarat A Bank opened in Special Economic Zones in India comes under which among the following ? a. International Banking b. Domestic Banking c. Offshore Banking--someone pls explain abt this offshore banks to bhaar ke hote hain d. National banking Who among the following was the chairman of Second Administrative Reforms Commission? a. V. Ramachandran b. A.P. Mukherjee c. Veerappa Moily --V.Imp ques d. Vijay kelkar Which Article of the Constitution of India abolishes untouchability and forbids its practice in any form? a. Article 16 b. Article 17 c. Article 18 d. Article 15 Where is the UN International Crime and Justice Research Institute located a. New Delhi b. Rome c. Turin d. None of the above

Which of the following is the largest District of India in terms of Area a.Kutch -This Ques was designed by me b.Jaisalmer c.Leh d.Bikaner

India is traversed by the: a. Tropic of Capricorn b. Tropic of Cancer c. Equator d. None Aung San Suu Kyi who was in news recently is the a. Prime Minister of Indonesia b. Leader of Opposition in Myanmar c. Prime Minister of Singapore d. Leader of Opposition in Singapore e. President of East Timor A diode.... a. Functions only in one direction b. Functions in both the directions c. Does not function at all d. It gets damaged, when voltage is applied Name the project which is located in Maharashtra and which was rocked by an earthquake in the year 1967. a. Gandak Project. b. Koyna Project. c. None of these. d. Both of these. Buenos Aires (Argentina) is famous for a. film industry. b. diamond mining. c. biscuits. d. dairy products.

Who amongst the following is the author of the book 'Red'? a. Irwin Allan Sealy b. Suketu Mehta c. C. Raja Mohan d. M. J. Akbar Which of the following projects is a joint undertaking of the Governments of Andhra and Orissa ? a. Kakrapara Project. b. Machkund Project. c. Mayurakshi Project. d. All of these How much salt is required by an average healthy man in one year ? a. 5 kg. b. 5.5 kg. c. 6 kg. d. 6.5 kg. Who was the first Lok-Ayukt of Uttar Pradesh? a. Vishambar Dayal b. Kailash Nath Goyal c. Vijai-Luxmi-Pandit d. Pt. Dwarika Pd. Mishra The sphere of living matter together with water, air and soil on the surface of the earth is known as a. Lithosphere b. Biosphere c. Hydrosphere d. Atmosphere Measles is caused by a. Bacteria b. Fungus c. Virus d. Protozoan

Which of the following is Correct in Ref. to President Obama a.44th President ,Democratic,Served as Senator of Illinois b.Born in Hawaii c.Graduate from Harvard Law School and Columbia Univ. d.None e.All of these

Important Committees and Commissions in India List of Committees Butler Committee - Relation between Indian states & paramount power Hurtog Committee - Growth of British India education-its effects Muddiman Committee - Working of Diarchy as in Montague Chelmsford reforms Malhotra Committee - Insurance Reforms Janaki Ram Committee - Security Scam Ajay Vikram Singh Committee - Faster promotions in Army Rajinder Sachar Committee 1 - Companies and MRPT Act Rajindar Sachar Committee 2 - Report on the social, economic and educational status of the Muslims of India. Jyoti Basu Committee - Report on Octroi abolition. Balwant Rai Mehta Committee - Recommendations on decentralization system Sawant Committee - Enquiry on corruption, charges against ministers & Anna Hazare Chelliah Committee - Eradicating black money Wanchoo Committee - Tax enquiry Bhanu Pratap Singh Committee – Agriculture Agarwal Committee - Nepotism in granting petrol pump, LPG connections Rangarajan Committee - Reforms in private sector Naresh Chandra Committee - Corporate governance Chakravarti Committee - Banking sector reforms Rekhi Committee - Structure of indirect taxation G.V.Ramakrishna Committee - Disinvestment in PSU shares Kelkar Committee 1 - First committee on backward castes P.C.Hotha Committee - Restructuring of civil services Justice B.N.Kirpal Committee - 1st chairman National Forest Commission Godbole Committee - Enron Power Project J.C.Kumarappa Committee - Congress agrarian Reforms Committee Swaminathan Committee - Population policy Rangaraju Committee – Statistics Wardha Committee - Inquiry on murder of Graham Staines Vohra Committee - Criminalization of politics Kelkar Committee 2 - Direct-Indirect Taxes Alagh Committee - Civil Service Examinations Abid Hussain Committee - Recommendations on Small scale industries Narasimham Committee - Banking sector reforms

Chelliah Committee - Tax reforms Mashelkar Committee - National Auto Fuel Policy Boothalingam Committee - Recommendations on integrated wages, income and price policy. Omkar Goswami Committee Industrial sickness Yashpal Committee - Review of School Education system Ram Nandan Prasad Committee - Constitution of creamy layers among Backward Castes. Kelkar Committee 3 - Enquiry on Kargil defense deals. Saharya Committee - Tehelka tapes List of Commissions U.C.Benerjee Commission - Enquiry into Godhra carnage (Railways) Nanavati-Shah - commission Posy Godhra riots Palekar Tribunal - Journalist pay reforms Hunter Commission - Jallianwalabagh massacre Nanavati Commission - 1984 Sikh riots Mukherjee Commission - Death/Disappearance of Subhash Chandra Bose Librehan Commission - Babri Masjid demolition case Sarkaria Commission - Centre-State relations Sri Krishna Commission - 1992 Bombay riots Thakkar Commission - Indira Gandhi assassination case Phukhan Commission - Tehelka tapes Malimath Commission - Criminal Justice Upendra Commission - Inquiry on rape and murder Thangjem Manorama Devi G.C.Garg Commission - Train accident near Khanna, Punjab Mandal Commission - Reservation of seats for Backward castes Kothari Commission - Educational reforms

Which of the following objectives is set forth in the Preamble ? a. Social, Economic and Political Justice. b. Liberty, Equality and Fraternity. c. National Sovereignty. d. All of these. Of the following the busiest oceanic trade route is a. Cape route b. North Atlantic c. Panama canal d. Suez canal i have a doubt in this ques in b/w Suez and North Atlantic Which of the following four Oceans is oldest ? a. Indian Ocean.

b. Arctic Ocean. c. Atlantic Ocean. --newest nt sure though d. Pacific Ocean. In computers, what is the function of Kernel? a. Holding the chip in place b. Communication between hardware and software components c. Maintaining Computer File System d. Maintaining Software configuration Which among the following was the purpose of setting up the Balwant Rai Mehta Committee in 1956? a. Suggesting measures for democratic decentralization b. Reporting the working of the Village Panchayats c. Suggesting measures for better efficiency in the implementation of the Community Development Projects CSAT level d. Investigating the feasibility of setting up new Panchayat Machinery Who among the following is credited with the invention of polio vaccine? a. Louis Pasteur b. Albert Sabin c. Jonas Salk d. Alexander Fleming Which among the following constitutional amendment bills is known for establishment of administrative tribunals? a. 41st amendment act b. 42nd amendment act c. 61st amendment act d. 69th amendment act

Which of the following groups represents world's largest energy producers as well as largest energy consumers? a. OPEC b. BRICS c. SAARC d. IBSA e. MERCOSUR

James Augustus Hickey is also known as ________? a. Father of Indian media b. Father of Indian Press c. Father of Indian Television d. Pioneer of Photography in India e. None of them In context with the Credit Card Business in India, a Hot card refers to ______? a. Low Interest Credit Card b. Unsolicited Credit Card c. Lost Credit Card d. Highly Promoted Credit Card What percentage of land is under forests in India a. 19. b. 23. -- may have changed as this is an Old Data c. 27. d. 31 The ancient Indian text Panchasiddhantika deals with the 5 principles of which among the following? a. Vedic Rituals b. Philosophy c. Astronomy d. Medicine Who among the following is the ex-officio chairman of Indian Council of World Affairs ? a. Foreign Minister b. President c. Vice President d. Prime Minister Which among the following was steel plant of India is sometimes called India's First Swadeshi Steel Plant? a. Bengal Iron Works Company b. TISCO c. IISCO d. Bokaro Steel Plant As per the Indus Water Treaty, India has got rights for exclusive use of all of the waters of which of the above river and their tributaries before the point where the rivers enter Pakistan? a. Chenab, Sutlej and Beas, b. Sutlej, Beas and Ravi

c. Beas & Ravi d. Sutlej and Beas A recent Constitution Amendment bill proposes to Insert a new article 43 B in Part IV of the Constitution of India. This new article in directive principles of state policy is related to which among the following? a. Rural Business Hubs b. Cooperative Societies c. Village Panchayats d. Forest Development Who of the following attended all the three round table conferences? a. B R Ambedkar b. M M Malviya c. Vallabh Bhai Patel d. Mahatma Gandhi On February 18, 1911, the first commercial plane flew in India between which among the following cities? a. Mumbai & Pune b. Allahabad & Naini c. Agra and Delhi d. Mumbai and Nasik The Indian Government has conducted the "Operation Safe Homecoming" to evacuate and bring home the Indian nationals from which among the following disturbed countries of the Middle East / Africa in 2011? a. Egypt b. Libya c. Tunisia d. Bahrain

International Organizations
       

Amnesty International ----------------------------------London Asian Development Bank --------------------------------Manila Association of South East Asian Nations (ASEAN) --------Jakarta European Union ---------------------------------------- Brussels European Free Trade Association ----------------------- Geneva European Space Research Organization ------------------Paris International Committee of the Red Cross-----------------Switzerland International Criminal Police Organization (INTERPOL) -----Lyons (France)

                 

North Atlantic Treaty Organization (NATO)--------------- Brussels Organization of Economic Corp & Development(OECD) -----Paris African Union ( 53 member countries) --------------------Addis Ababa OPEC --------------------------------------------------Vienna South East Asia Treaty Organization ---------------------Bangkok Commonwealth of Independent States (CIS) -------------Minsk (Belarus) SAARC -------------------------------------------------Kathmandu Gulf Cooperation Council --------------------------------Riyadh Organization of Islamic Conferences ---------------------Jedah, Saudi Arabia League of Arab States ----------------------------------Cairo G-24 --------------------------------------------------Washington DC Mercosur (Brazil, Argentina, Uruguay, Paraguay)----------Montevideo Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation ---Mauritius Bank for International Settlements ----------------------Basel, Switzerland International Rice Research Institute --------------------Manila International Cricket Council---------------------------- Dubai Commonwealth Heads of Government Meet (CHOGM)----- London International Union for Conservation of Nature (IUCN)-----Switzerland

A person wants to contest election for the membership of Gram Panchayat, what should be his age? a. 18 years or above b. 19 years or above c. 21 years of above d. Minimum 25 years Which among the following act was known as the Anarchical and Revolutionary Crime act 1919? a. Indian Arms Act b. Pitts India Act c. Ilbert Bill d. Rowlatt Act At which of the following places, Government Medals are minted? a. Kolkata and Noida b. Devas and Hoshangabad c. Nasik and Hyderabad d. Mysore and Salboni Nasik--Postal and Judicial Stamps(Telgi )

Who committed the most daring murder of Sir Curzen Wyllie in 1907 in a public meeting in London?

a. B.N. Dutta b. M.L. Dhingra c. Sardar Ajit Singh d. S.C. Chatterjee The Higher court issued a writ to a lower court preventing it from exceeding its jurisdiction. This is referred to as ________? a. Certiorari b. Prohibition c. Habeas Corpus d. None of them, The total utihty which a consurner derives from n units of a commodity minus the total utility he derives firom 'n -1' unit is a. marginal utility of n units b. consumer's surplus from n units c. consumer's surplus 'n-1' units d. total utility of n units In Economics the terms "Utility" and "Usefulness" have a. same meaning b. different meaning c. opposite meaning d. None of these Consider the following statements: 1. India is largest producer of Pulses 2. India is largest Consumer of Pulses 3. India is largest importer of Pulses Which among the above statements hold correct? a. Only 1 b. Only 1 & 2 c. Only 2 & 3 d. all 1, 2 & 3 The Council of the Ministers is collectively responsible to a. The Prime Minister b. The President c. The Lok Sabha----Article 74 d. The Rajya Sabha

Which among the following is not a member country of the Mekong Ganga Cooperation? a. India b. Bangladesh c. Thailand d. Vietnam e. Cambodia

Revolutionary Activities
         The first political murder of a European was committed in 1897 at Poona by the Chapekar brothers, Damodar and Balkishan. Their target was Mr.Rand, President of the Plague Commission, but Lt.Ayerst was accidentally shot. In 1907, Madam Bhikaiji Cama, a Parsi revolutionary unfurled the flag of India at Stuttgart Congress (of Second international). In 1908, Khudiram Bose and Prafulla chaki threw a bomb on the carriage of kingford, the unpopular judge of Muzaffapur. Khudiram, Kanhaiyalal Dutt and Satyendranath Bose were hanged. (Alipur Case). Anant Kanhare & Ganesh Savarkar short dead collector Jackson of Nasik with the revolver sent by V.D. Savarkar (Nasik Conspiracy Case) In 1909, M L Dhingra shot dead Col.William Curzon Whyllie, the political advisor of “India Office” in London. In 1912, Rasbihari Bose and Sachindra Nath Sanyal threw a bomb, Lord Hardinge at Delhi. (Delhi Conspiracy Case). In Oct, 1924, a meeting of revolutionaries from all parts of India was called at Kanpur. They setup Hindustan Socialist Republic Association/Army (HSRA).They carried out a dacoity on the Kakori bound train on the Saharanpur-Lucknow railway line on Aug. 9, 1925. Ram Prasad Bismil, Rajendra Lahiri, Roshan Singh & Ashfaqullah Khan were hanged. Sachindranath Saynal was sentenced to life imprisonment. Chandra Sekhar Azad was also involved but he escaped Bhagat Singh, with his colleagues, shot dead Saunders (Asst. S.P. of Lahore, who ordered lathi charge on Lala Lajpat Rai) on Dec.17, 1928. Then Bhagat Singh and Batukeshwar Dutt threw a bomb in the Central Assemblyon Apr 8, 1929. Thus, he, Rajguru and Sukhdev were hanged on March. 23,1931 at Lahore Jall (Lahore Conspiracy Case) and their bodies cremated at Hussainiwala near Ferozepur. In 1929 only Jatin Das died in Lahore jail after 63 days fast to protest against horrible conditions in jail. Surya Sen, a revolutionary of Bengal, formed the Indian Republic Army in Bengal. In 1930, he masterminded the raid on Chittagong armoury. He was hanged in 1933. In 1931, Chandrashekhar Azad shot himself at Alfred Park in Allahabad

   

In 1940, almost 21 years after the Jallianwala Bagh massacre of 1919 in Punjab province of India, Udham Singh shot the unsuspecting 75-year-old Michael O'Dwyer in London. O'Dwyer had been Governor of the Punjab in 1919, when Gen Henry Dyer mercilessly ordered British troops to fire on a congregation of unarmed Indian who had gathered at the Jallianwala Bagh on the holy day of Baisakhi, who included Sikhs, Muslims, Hindus and Christians

In which year Akbar's reign ended? a. 1600 b. 1605 c. 1601 d. 1610 Aluminum is getting popular worldwide today as a "Green Metal". Which among the following properties of Aluminum makes it a Green Metal? a. Aluminum has been providing a replacement of wood for saving forests and contributes in environment protection b. Aluminum is a light metal and it is resistant to corrosion c. Aluminum has fairly high rate of recycling and it can be re-used repeatedly without its quality deteriorating. d. The lands after the Bauxite mining can be restored very quickly and easily The central point of social contract theory is that the state isa. A man made institution b. Sovereign c. Democratic d. Absolute The highest gallantry award in India is a. Ashok Chakra b. Paramvir Chakra aka PVC c. Mahavir Chakra d. Param Vishista Sewa Medal Ice floats on water but sinks in alcohol why a. Because the force of attraction between the molecules of ice and alcohol is greater than the force of attraction between b. Because the specific gravity of ice is less than that of water but more than that of alcohol. c. Because water is more viscous than alcohol. d. Because of all of these reasons. Which among the following emperors introduced the two laws of Vyavahar Samta and Danda Samata? a. Chandragupta Maurya b. Asoka c. Chandragupta Vikramaditya d. Samudragupta Dr. Nelson Mandela is the -----------foreign national to receive India's most coveted award, Bharat Ratna? a. 1st

b. 2nd c. 3rd d. 4rd When was Bengal-partition by Curzon annulled: a. 1909 b. 1902 c. 1908 d. 1911 Polythene is industrially prepared by the polymerization of a. Methane b. Styrene c. Acetylene d. Ethylene Errors in computer results could be due to a. encoding of data b. transmission of data c. manipulation of data d. all of the above Who is the author of the book, 'The political Biography of Mahatma Gandhi' ? a. G.L.Nanda b. B.R.Nanda c. D.N.Dhawan d. None of the above Which of the following changes can be brought about by the, application of a force ? a. Change in the state of rest of a body. b. Change in the state of motion of a body. c. Both of these. d. None of these. Darfur is a war affected area located in which of the following countries? a. Ethiopia b. Sudan c. Congo d. Kenya e. Uganda Which one of the following grows under the tree?

a. Cabbage b. Bengal gram c. Peanuts d. Castor A person who cannot see distant objects is suffering from a. Colour blindness. b. Hypermetropia. c. Myopia. d. Astigmatism.

Taj Mahal is greatly affected due to: (A) Tourist(B) Acid rain (C) Deforestation (D) Sound pollution Conversion of heat into electrical energy is achieved by using: (A) Ammeter(B) Hydrometer (C) Voltmeter(D) Thermocouple Harappa is situated on the bank of the river: (A) Ganga(B) Ravi (C) Yamuna(D) Sindhu (Indus) According to Mahatma Gandhi, which the following is correct? (A) Religion is to be separated from politics. (B) Politics and religion must go hand in hand. (C) Religion should be completely banned. (D) Politics must be completely eliminated from socio-economic life. The ports located along the eastern coast of India are: (A) Kandla and Haldia (B) Haldia and Cochin (C) Paradeep and Kandla (D) Paradeep and Haldia National Income Estimates in India are prepared by: (A) National Development Council (B) National Productivity Council (C) National Income Committee ( D) Central Statistical Organisation

The basic purpose of the formulation of Din-i-Ilahi was: (A) universal brotherhood- nt sure (B) universal faith (C) universal harmony (D) universal belief Name the country which has a woman Prime Minister of Indian Origin: (A) Fiji (B) Trinidad and Tobago (C) Sri Lanka (D) Bangladesh Who is the Chair person of National Disaster Management Authority of India? (A) Sh. Kamal Nath (B) Ms. Mamta Banerjee (C) Dr. Manmohan Singh (D) Sh. Digvijay Singh Who is the Director of Bhaba Atomic Research Centre? (A) Vikash Krishan (B) Arjun Vajpai (C) Ratan Kumar Sinha (D) Atul Gawande Which one of the following is not a benefit of saliva? (A) It facilitates swallowing (B) It increases RBCs in the body--nt sure (C) It keeps the mouth and teeth clean (D) It aids speech by facilitating movements of lips and tongue Match List – I with List – II and select the correct answer using its codes given below the Lists. List – I ------- List – II (A) Pulicat Lake(1) Orissa (B) Chilka Lake(2) Rajsthan (C) Wular Lake(3) Tamil Nadu (D) Sambhar Lake(4) Kashmir A-3,B-1,C4,D-2 In West Bengal, Raniganj is associated with: (A) Coalfields (B) Iron ore (C) Manganese ore (D) Copper

Who expounded “The Theory of Drain”? (A) Tilak (B) Dababhai Nauroji (C) Gokhale (D) Govinda Ranade The best Index of Economic development is provided by: (A) Growth in Percapita Real Income from the year to year. (B) Growth in National Income at Current Prices. (C) Growth in savings ratio. (D) Improvement in the Balance of Payments Position.

With which of the following sports is related Rovers Cup? a. Badminton b. Cricket c. Football d. Hockey e. None of them Which among the following rock system in India is also known as storehouse of minerals ? a. Archaean Rock system b. Dharwar system c. The Cudappah system d. The Vindhyan System e. None of above In Rigveda the rivers Ganga & Yamuna are mentioned as below: a. Yamuna Once, Ganga Thrice b. Yamuna Thrice, Ganga Once c. Ganga Twice , Yamuna Once d. Yamuna Thrice, Ganga Twice e. Yamuna Twice, Ganga Twice Which of the following rulers had turned the Moti Masjid of Lahore built by Mughal emperor Shah Jahan into a gemstone repository? a. Jahangir b. Shah Jahan c. Furrukhsiyar d. Maharaja Ranjit Singh e. None of them How the mass of a body changes when it is brought to the moon's surface from earth ? a. It increases. b. It decreases. c. It does not change.

d. It may or may not change. The International Court of Justice has a. 10 judges b. 15 judges c. 03 judges d. 05 judges Which among the following Union Territory of India has largest Area? a. Delhi b. Andaman & Nicobar Islands c. Dadra & Nagar Haveli d. Chandigarh e. Daman & Diu Who among the following established Mewar Kingdom in Rajasthan ? a. Nagaditya b. Shiladitya c. Bappa Rawal d. Mahdenra II When an ant bites a person, which irritating chemical it (ant) injects into his (person) body ? a. Acetic acid b. Citric acid c. Tartaric acid d. Formic acid Indian Constitution consists of a. 10 Schedules. b. 9 Schedules. c. 12 Schedules. d. 8 Schedules

Q1. On what issue the Yahoo CEO Scott Thompson had to quit ? Ans. Inaccurate information given in CV Q2. Which brand took advertising into outer space in the year 2001 when a Russian rocket had its big logo painted on it ? Ans. Pizza hut Q3. Name the hair dresser who pioneered the ' Bob cut'

Ans. Vidal Sassoon Q4. What is the meaning of the term seigniorage in public finance ? Ans. The difference between the value of money and the cost to produce it Q5. Which type of biscuits are very popular from Kayani bakery of Pune ? Ans. Shrewsbury biscuits Q6. What unique feedback does the hybrid car Honda Insight provides to Its drivers ? Ans. Mileage based on the way they're driving Q7. What is the real name of the JP Morgan trader labelled London whale who has caused a 2 bn $ trading loss ? Ans. Bruno Iskil Q8. After it's split with TATA Motors where has Fiat started it's first independent dealership ? Ans. Hyderabad Q9. Which MNC seed co is in the eye of the storm between Hindu and TOI started by a P Sainath article ? Ans. Monsanto Q10. Who are the Partners of Dunkin Donuts in India ? Ans. Jubilant Foodworks Q11. How many failures did Rovio have before they hit pay dirt with Angry Birds ? Ans. 51 failures Q12. What or who is a "brogrammer" in silicon valley speak ? Ans. A programmer who breaks the usual expectations of quiet nerdiness and calls everyone else a 'bro'. Made famous in the movie The Social Network.

The blue colour of the clear sky is due to a. Diffraction of light b. Dispersion of light -- nt sure (Scattering Phenomena) c. Reflection of light d. Refraction of light Who among the following is known for preparing the draft of Quit India Resolution? a. Sardar Patel b. Jawahar lal Nehru - nt sure c. Acharya Kriplani d. P Sitarammaiya e. None of them Which among the following characterizes Yellow Journalism ? a. Pertaining to new developments in Science & Technology b. Pertaining to War and Terrorism c. Pertaining to Blogs and Personal websites d. Pertaining to sensational, slanderous , scandalous content e. Pertaining to Bureaucracy & Political affairs As per the projected own tax revenues of their governments (excluding the shares from Union tax pool), by Thirteenth Finance Commission which among the following states in India ranks first in projected revenue generation for 2010-15 period? a. Gujarat b. Maharastra c. Andhra Pradesh d. Tamil Nadu Which among the following is the most common cause of Sunburn? a. Ultraviolet Radiation b. Visible Radiation c. Infrared Radiation d. Microwave Radiation At which of the following sessions, the Indian National Congress adopted a significant resolution against the use of Indian troops in China, Mesopotamia and Persia? a. 1920 Calcutta Session b. 1923 New Delhi Session c. 1927 Madras Session d. 1931 Karachi Session Acetylene cannot be safely pressurized as a pure compound. Which among the following is used for safe

storage and transportation of Acetylene? a. Kerosene b. Acetone c. Vinegar (Acetic Acid) d. Propylene glycol Who among the following is the first Indian to score a century in Indian Premier League (IPL)? a. Rohit Sharma b. Manish Pandey c. Virender Sehwag d. Sachin Tendulkar Sandhyarani Devi Wangkhem, was a winner of a Silver Medal in the 2010 Asian Games in Guangzhou, China. In which sports she won this medal? a. Shooting b. Taekwando c. Squash d. Wushu Which among the following is the major marine food export item of India ? a. Frozen Fish b. Frozen Shrimp c. Frozen Crabs d. Cephalopods

With which one of the following companies the Cairn India has signed a deal ? ONGC Imperial Oil Vedenta Hindusthan Petroleum

Best e-governed state in India ? Delhi Karnataka Tamilnadu Punjab National Safety Day is celebrated in which of the following days ? March 4th

January 4th April 4th May 4th Who among the following is the author of the Book entitled 'Revolution 2020' ? Mulkaraj Anand Anitha Desai Arundathi Roy Chetan Bhagat NTCA stands for _____________. National Temple Conservation Authority National Tiger Conservation Authority National Tea council Authority National Tobbaco Council Authority __________ Summit was organised in Hyderabad on October 12th 2011 by FICCI. India Africa Business Summit India Pakisthan Business Summit India China Business Summit India USA Business Summit Chairman of 13th Finance Comission Dr.Vijay Kelkar Dr.Manmohan Singh Montek Singh Ahluwlia J.S Sarma Qustion 8 Who is Dr.Narendra Jaydev ? Member Planning Comission Planning Comission Vice Chairman RBI Governor Deputy Governor RBI Fifty Lakh Students Participated in Surya Namaskar on January 12th 2012 in which of the following States ? Andhra Pradesh Bihar Punjab Madhya Pradesh

Which of the following conducts economic census in India ? Indian Labour Organisation Central Statistical Organisation Election commision Planning commission

Who was the first President of India? Dr. Rajendra Prasad Who built the Grand Trunk Road? Sher Shah Suri Who built the Agra Fort? Akbar Who built the Red Fort in Delhi? Shah Jahan Who built the Qutub Minar? Qutb-ud-din Aibak In whose memory was the Taj Mahal built? Mumtaz Mahal Name the Rajput princess whom Akbar married. Jodha Bai Who was the last ruler of the Mughal dynasty? Bahadur Shah Zafar Who defeated Sultan Ibrahim Lodi in the First Battle of Panipat in 1526? Babur Name the famous battle that Rana Pratap fought against Akbar's forces. Haldighat Who was the founder of Sikhism? Guru Nanak Who was the 24th Tirthankara of Jainism? Vardhamana Mahavir Name the holy book of the Parsis. Zend Avesta Which religion has 24 great teachers called Tirthankaras? Jainism Who built the famous Sanchi stupa? Ashoka Where is the Deer Park where Buddha first preached his religion? Sarnath Name the place where Buddha was born. Lumbini Name the capital of King Vikramaditya. Ujjain What was Patna known as in ancient times? Pataliputra Which king had Chanakya as his minister? Chandragupta Maurya Name Maharana Pratap's famous horse. Chetak Who was the first Viceroy of India?

Lord Canning

Who was the last Viceroy of India? Lord Mountbatten Which of Akbar's uncles served as his guardian and won the Delhi throne for Akbar? Bairam Khan In which century was Lord Buddha born? 6th century B.C. When did Gandhiji launch the Quit India movement? 9th August 1942 When did Jawaharlal Nehru die? 27th May 1964 How many days did the battle of Mahabharata last? 18 How many times did Mahmud of Gazni invade India? 17

Interesting Fast Facts About Human Body A yawn usually lasts for approximately six seconds. Children who are breast fed tend to have an IQ seven points higher than children who are not. Children grow faster in the springtime than any other season during the year. Eating chocolate three times a month helps people live longer as opposed to people who overeat chocolate or do not eat chocolate at all. Constipation is caused when too much water is absorbed in the large intestine and poops become dry. A ear trumpet was used before the hearing aid was invented by people who had difficulty hearing. The average human dream lasts only 2 to 3 seconds. The average person has at least seven dreams a night. Bile produced by the liver is responsible for making your feces a brownish, green colour. It takes more muscles to frown than it does to smile. By the time you are 70 you will have easily drunk over 12,000 gallons of water. A man named Charles Osborne had the hiccups for approximately sixty-nine years. The average person walks the equivalent of twice around the world in a lifetime.

The average person laughs about 15 times a day. The vocabulary of the average person consists of 5,000 to 6,000 words. About 10% of the world’s population is left-handed. Soaking beans for twelve hours in water before they are cooked can reduce flatulence caused by beans. Scientists say that babies that are breastfed are more likely to be slimmer as adults than those that are not breastfed. Scientists have determined that having guilty feelings may actually damage your immune system Research has indicated that approximately eleven minutes are cut off the life of an average male smoker from each cigarette smoked.

Important Battles in the Indian History Year Details of Battle B.C ————————————————— 326 Alexander defeated Porus in the Battle of Hydaspas. 261 Ashoka defeated Kalinga in the kalian war.

A.D —————————————————712-- Invasion of Sind by Mohd-bin-Qasim. 1191---First Battle of Tarain in which Prithviraj Chauhan defeated Mohd. Ghori. 1192 -- Second Battle of Tarain in which Mohd.Ghori defeated Prithviraj Chauhan. 1194 --- Battle of Chhandwar in which Mohd. Ghori defeated Jaichandra of Kannauj. 1526 -- First Battle in Panipat in which Babar defeated Ibrahim Lodhi. 1527-- Battle of Khanua in which Babar defeated Rana Sanga. 1529-- Battle of –Ghaghara in which Baber defeated the Afghans.

1539-- Battle of Chausa in which Sher Shah Suri defeated Humayun. 1540-- Battle of Kannauj (or Bilgram) in which Sher Shah Suri defeated Humayun and forced him to flee. 1556-- Second Battle of Panipat in which Bairam Kahan (representing Akbar) defeated Hemu. 1565-- Battle to Talikota (or Banihatti) in which an alliance of Ahmednagar, Bijapur, Golkonda and Bidar defeated the Vijaynagar empire (represented Sadasiva). 1576-- Battle of Haldighati in which Akbar defeated Maharana Pratap. 1615-- Mewar submitted to the Mudhals. A treaty of peace was signed between Jahagir and Rana Amar Singh of Mewar. 1649-- Kandahar was lost to Persia forever by the Mughals. 1658-- Battle of Dharmatt and Samugarh in which Aurangzeb defeated Dara Shikoh. 1665-- Raja Jai Singh Defeated Shivaji and the Treaty of Purandar siged. 1708-- Battle of Khed in which Shahu defeated Tara Bai. 1737-- Battle of Bhopal in which Baji Rao defeated Mohd. Shah. 1739-- Battle of Karnal in which Nadir Shah defeated Mohd. Shah. 1757-- Battle of Plassey in which the English forces (Under Robert Clive) defeated Siraj –ud-daula, the Nawab of Bengal. 1760-- Battle of Wandiwash in which the English forces defeated the French forces. 1761-- Third Battle of Panipat in which Ahmed Shah Abdali defeated the Marathas. 1764-- Battle of Buxar in which the English under Munro defeated the alliance of Nawab Mir Qasim of Bengal, Nawab Shuja-ud –daula of Awadh and Mughal emperor Shah Alam. 1767-69 --First Anglo Mysore War in which Hyder Ali defeated the English forces. 1770-- Battle of Udgir in which the Marathas defeated the Nizam. 1766-69-- First Anglo Maratha War in which the British were defeated.

1780-84-- Second Anglo Mysore War. Hyder Ali died During the battle (1782) and the field was taken by his son Tipu Sultan. The war concluded with the Treaty of Mangalore (1784) 1789-92-- Third Anglo Mysore War in which Tipu Sultan was defeated. The Treaty of Serirangapatnam followed. 1799-- Fourth Anglo Mysore war in which Tipu was Defeated and Killed. 1803-06-- Second Anglo Maratha War in which the British defeated the Marathas. 1817-19-- Third Anglo Burmese War in which the British defeated the Marathas badly. 1824-26-- First Anglo War in which the British defeated the Burmess. 1839-42-- First Anglo Afghan War in Which the British Defeated Afghan ruler Dost Mohammad. 1845-46-- First Anglo Sikh war in which the Sikhs were defeated. 1848-49-- Second Anglo Sikh war in which the Sikhs were defeated and Punjab was annexed by the British. 1852-- Second Anglo Burmese War in which the British won. 1865-- Third Anglo Burmese War in which the British won & annexed Burma. 1868-80-- Second Anglo Afghan war in which the English suffered losses. 1919-21- Third Anglo Afghan War in which the English, Though victorious, did not benefit from

Discovery of Scientific Laws and Theories

1. Atomic Theory-John Dalton 2. Dynamic Theory of Heat-Kelvin Quantum Theory-Max von Planck

3. First Formal Statement of Geometrical Principles-Euclid 4. General and Special Theories of Relativity-Albert Einstein 5. Law of Attraction and Revision of Electrical Charges-C.A. Coulomb 6. Law of Conservation of Energy- Joule 7. Law of Diffusion-Fink 8. Law of Electrical Resistance or Ohm’s Law-G S. Ohm 9. Law of Falling Bodies-Galileo Law of Multiple Proportion- Dalton 10. Law of Natural Selection- Darwin 11. Law of Practical Calculation of Alternating Current-Steidmetz 12. Law of Specific Gravity- Archimedes 13. Law of Universal Gravitation-Newton 14. Laws of Electrolysis-Michael Faraday 15. Laws of Motion-Newton 16. Laws of Refraction of Light- Snell 17. Molecular Hypothesis- Avogadro 18. Motion-Laws of Planetary- Kepler 19. Radioactivity-A. Becquerel 20. Theory of Displacement of Water or Laws of floatation-Archimedes 21. Uranium-Fission Theory-Hahn

Who’s Who in India of 2012

Pratibha Devi Singh ---Patil President of India Mohammad Hamid Ansari ---Vice President Manmohan Singh ---Prime Minister of India (Chairman of Planing Commission) Ms. Meira Kumar ---Speaker, Lok Sabha Mr. K. Rahman Khan ---Deputy Chairman, Rajya Sabha Mr. Karia Munda ---Deputy Speaker, Lok Sabha Ms. Sushma Swaraj ---Leader of Opposition (Lok Sabha) Mr. Arun Jaitley ---Leader of Opposition (Rajya Sabha) Dr. Montek Singh Ahluwalia ---Deputy Chairman, Planning Commission Mr. S.Y. Quraishi ---Chief Election Commissioner Mr. Harishankar Brahma ---Election Commissioner Mr. Justice K.G. Balakrishnan ---Chairperson, National Human Rights Commission Mr. Vinod Rai ---Comptroller and Auditor General of India(CAG) Mr. Justice M.N. Rao ---Chairman, National Commission for Backward Classes Prof. D.P. Agarwal ---Chairman, UPSC Dr. M.S. Swaminathan ---Chairman, National Commission on Farmers (NCF) Mr. Satyanand Mishra ---Chief Information Commissioner

Mr. N. K. Raghupathy ---------------Chairman, SSC Dr. Vishwa Mohan Katoch ---Director General, Indian Council of Medical Research Mr. C. Chandramouli ---Register General and Census Commissioner of India Mr. P. V. Reddi ---Chairman Law Commission Mr. Duvvuri Subbarao ---Governor, Reserve Bank of India (RBI) Mr. Baldev Raj ---President, Indian National Academy of Engineering Mr. Sam Balsara ---Chairman, Audit Bureau Circulation Mr. M. C. Joshi ---Chairperson, Central Board of Direct Taxes(CBDT) Mr. U. K. Sinha ---Chairman, Securities & Exchange Board of India Ms. Mamata Sharma ---Chairperson, National Commission for Women Dr. Vijay Kelkar ---Chairman, 13th Finance Commission Mr. Sam Pitroda ---Chairman, National Knowledge Commission Mr. Rajiv Takru ---CEO, Prashar Bharti Mr. Ratan Tata ---Chairman, Investment Commission Mr.Natarajan Chandrasekran---Chairman, NASSCOM Mr. Rajkumar Dhoot--- President, ASSOCHAM Mr. V. S. Sampath ---Election Commissioner Mr. Shiv Shankar Menon ---National Security Advisor and Special

Advisor to PM (Internal Security) Dr. Vivek Kumar Agnihotri ---Secretary General Rajya Sabha Mr. T. K. Vishwanathan ---Secretary General Lok Sabha Mr. Nehchal Sandhu ----Director IB Mr. A. P. Singh ---Director CB

List of Firsts in India
Defence (in the Republic of India)         

Commander-in-Chief of Free India: General Sir Roy Bucher Indian Commander-in-Chief of Free India: General Kodandera Madappa Cariappa, 1949 Chief of Air Staff: Air Marshal Sir Thomas Elmhirst Commander-in-Chief, IAF: Air Marshal Subroto Mukerjee, 1954 Chief of Naval Staff: Vice Admiral R D Katari Field Marshal: Sam Manekshaw, 1973 Cosmonaut: Sqn Ldr Rakesh Sharma, 1984 First Muslim Air Force Chief: Air Marshal Idris Hasan Latif First female jawan in the Army: Sapper Shanti Tigga

------------------------------------------------------------------------Nobel Prize      

Nobel Prize winner: Rabindranath Tagore for the Nobel Prize in Literature, 1913. He was also the first Asian to get the prize. Nobel Prize in Physics: C. V. Raman in 1930, Subrahmanyan Chandrasekhar in 1983. (US citizen of Indian origin) Nobel Prize in Medicine: Har Gobind Khorana in 1968. (US citizen of Indian origin ) Nobel Peace Prize: Mother Teresa of Kolkatta in 1979 (Indian citizen of Albanian origin) Nobel Prize in Economics: Amartya Sen in 1998 Nobel Prize in Chemistry: Venkatraman Ramakrishnan in 2009 (UK citizen of Indian origin)

Awards and Titles             

   

Miss World: Reita Faria in 1966 Miss Asia Pacific: Zeenat Aman in 1970 Miss Universe: Sushmita Sen in 1994 Miss Earth: Nicole Faria in 2010 Dhan Gopal Mukerji, first Indian to win any literary award (the Newbery Medal) in the US, in 1927 for Gay Neck, the Story of a Pigeon Nirad C. Chaudhuri, first Indian to win a major non-fiction award, the Duff Cooper Prize in the UK, in 1966 for The Continent of Circe Arundhati Roy won the Booker prize for her novel "The God of Small Things" in the year 1997 making her the first Indian woman to receive the prestigious award. Bhaswati Bhattacharya was the first Indian to speak as Orator at the Harvard University Commencement Exercises in 1993. Bharat Ratna: Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, C. Rajagopalachari, and Dr C.V. Raman in 1954 Commandeur of the Order of Arts and Letters(France): Mrinal Sen[4] Chevalier of the Order of Arts and Letters(France): Sivaji Ganesan Dadasaheb Phalke Award: Devika Rani in 1969 Ashoka Chakra Award to a civilian : D.K. Jatar (posthumous) and M.C Dixit, captain and co-captain respectively, of the sabotaged plane Kashmir Princess, for "most conspicuous bravery, daring and self-sacrifice" Magsaysay Award: Vinoba Bhave, 1958 Stalin Peace Prize (now known as Lenin Peace Prize) in 1952-Saifuddin Kitchlew Oscar for Lifetime Achievement - Satyajit Ray 1992 Nishan-e-Pakistan: Morarji Desai,19 May 1990

------------------------------------------------------------------------Economy  

First power plant in India with Soviet Collaboration: Neyveli Lignite Corporation (Tamil Nadu) in 1962. First central PSU to be privatised: Modern Food Industries in January 2000

------------------------------------------------------------------------Exploration      

Person to fly in a balloon and land in a parachute, and also to take ballooning as a profession: Ram Chandra Chatterjee. Person to reach the South Pole: Col Jatinder Kumar Bajaj. Woman to scale Mount Everest: Bachendri Pal on 23 May 1984. She was the 5th woman in the world to scale the peak. Woman to reach South Pole: Reena Kaushal Dharmshaktu. Person to reach the North Pole: Squadron Leader Sanjay Thapar Person to have walked across Gobi desert: Sucheta Kadethankar.

Firsts in India
Women              

                 

WomenGraduates: Kadambini Ganguly and Chandramukhi Basu,(Arts) 1883,Univ ok Kolkatta Head of an Undergraduate Academic Institution: Chandramukhi Basu, 1888 Honours Graduate: Kamini Roy (1886) Court martialled: Anjali Gupta in 2005 Lawyer: Cornelia Sorabjee (1892) also the first female graduate from Bombay University, and the first woman in the world to read law at Oxford. Photojournalist: Homai Vyarawalla (1913)--V.Imp as she passed away recently Doctorate of Science: Asima Chatterjee (1944) Chief Justice of a High Court (Himachal Pradesh): Leila Seth, 1991 Supreme Court judge: Kumari Fathima Beevi High Court Judge : Anna Chandy Woman President of the United Nations General Assembly : Vijaya Lakshmi Pandit, 1953 Physician: Kadambini Ganguly, 1886 Airline Pilot: Durba Banerjee In space: Kalpana Chawla aboard Space Shuttle Columbia flight STS-87, on 19 November 1997. She was a naturalized United States citizen, and represented the US during the event. Nobel Prize winner: Mother Teresa in 1979 (Albanian born Indian citizen) Monarch of Delhi Sultanate: Razia Sultan (1205–1240) of Mamluk Sultanate (Delhi) Prime Minister: Indira Gandhi, 1966 Minister in a government: Rajkumari Amrit Kaur in the Ministry of Health Chief Minister of a State: Sucheta Kripalani, Chief Minister of Uttar Pradesh, 1963–1967 Woman Chief Minister of West Bengal: Mamata Banerjee, 2011 Governor: Sarojini Naidu, Governor of Uttar Pradesh, 1947–1949 Woman Governor of West Bengal: Padmaja Naidu, 1956–1967. Central Minister (in pre-independent India): Vijayalakshmi Pandit, minister of local self-government and public health, 1937 Speaker of the Lok Sabha: Meira Kumar Indian National Congress President: Annie Besant President: Pratibha Patil, 2007 IPS Officer Kiran Bedi Asian Games gold medal winner: Kamlijit Sandhu ,400mtr ,1970 The first Indian woman to climb Mount Everest : Bachendri Pal, 1984 Chess Grandmaster: Koneru Humpy, 2002.She was also the youngest woman in the world to become a grandmaster at 15 years old. To win 1st round match in a Grand Slam event: Nirupama Vaidyanathan beat Italian Gloria Pizzichini in the first round of the 1998 Australian Open To reach 4th round (highest of a Grand Slam event: Sania Mirza in the Singles category of the 2005 US Open.

     

Grand Slam junior title: Sania Mirza (partnering with Russian Alisa Kleybanova) in the Doubles category of the 2003 Wimbledon Championships. State Finance Minister: Dr Upinderjit Kaur, in Punjab : October, 2010 Paris Cycling Event : Divya Tate(44) : August, 2011 The first Indian woman pilot: Harita Kaur Deol becomes the first Indian woman pilot in the Indian Air Force (IAF), on a solo flight in 1994. To Cross Gobi Desert : Sucheta Kadethankar(33) :2011 First Indian woman to reach the final of an Olympic event Pilavullakandi Thekkeparambil Usha, popularly known as P. T. Usha .Lost the Bronze medal by 1/100th of a second in 400 mtr hurdles,1984 LA olympics

Famous books and their writer 1.Shame , the moor’s last sigh, the ground beneath her feet, Fury, Shalimar and the clown, Luka and the fire of life, the enchantress of florence ---- SALMAAN RUSHDIE 2.Magic seeds, Half a life, The enigma of arrival, A bend in the river, An area of darkness, India:a wounded civilisation, a million mutinies now, house for mr. Biswas , guerillas, a flag on the island – V.S NAIPAL 3.a brief history of time, black holes and baby universe--- STEPHEN HAWKING 4.a village by the sea, fasting feasting, the zig zag way- ANITA DESAI 5.all’s well that ends well , twelth night– WILLIAM SHAKESPEARE 6.an autobiography, glimpses of world history--- JAWAHAR LAL NEHRU 7.an equal music—VIKRAM SETH 8.business@ the speed of thought, the road ahead—BILL GATES 9.circle of reason---AMITAV GHOSH 10.chitra, crescent moon, the court dancer—RABINDRA NATH TAGORE 11.death of a city--- AMRITA PRITAM 12.descent of man--- CHARLES DARWIN 13.ethics of new millenium---DALAI LAMA 14.golden threshold, songs of india--- SAROJINI NAIDU 15.unto the last--- RUSKIN BOND 16.my presidential years--- R.VENKATRAMAN 17.future of india----VIMAL JALAN 18.what went wrong---- KIRAN BEDI 19.ageless body, timeless mind---DIPAK CHOPRA 20.rediscovery of india----MEGHNATH DESAI 21.courts and their judgement, worshiping false gods---- ARUN SHOURIE 22.wings of fire,ignited mind----A.P.J ABDUL KALAM 23.two leaves and a bud, sword and the sickle, the bride’s book of beauty---- MULK RAJ ANAND 24.the vendor of sweets---- R.K NARANYAN 25.the judgement--- KULDEEP NAIYAR

First in India --Science
   

           

          

Hydroelectric plant: Sidrapong near Darjeeling, commissioned in 1897, followed by the Gaganachukki waterfall of the Sivasamudram Falls, Mysore Kingdom, built in 1902 Place to get electricity: Darjeeling in 1897, followed by Calcutta[ in 1898 and Kolar Gold Fields in 1902. Man in space: Rakesh Sharma aboard Soyuz T-11, on 3 April 1984. He was the 138th man in space worldwide. Woman in space: Kalpana Chawla aboard Space Shuttle Columbia flight STS-87, on 19 November 1997. She was a naturalized United States citizen, and represented the US during the event. Test-tube baby: Durga Agarwal, born 1978 Scientific Expedition to Antarctica: 1981 Nuclear Reactor: CIRUS(Canada India Research Utility Services)BARC Mumbai, Maharashtra First Genetically Modified Food Product in India : Bt. Egg plant Hybrid (Bt. -- Bacilius thuringiensis) Satellite : Aryabhata, launched on 19 April 1975 Satellite dedicated exclusively for educational services : EDUSET Successfully indigenous launch vehicle : SLV-3 Prospective space tourist: Santhosh George Kulangara, proposed in 2009 aboard Virgin Galactic Cloned Animal : Bhass, sampura In 1850, the first experimental electric telegraph line was started between Kolkata and Diamond Harbor. In 1851, it was opened for the use of the British East India Company 1854: Telegraph service opened to the Public First telephone exchange: On 28 January 1882, Major E. Baring, declared open the Telephone Exchanges in Calcutta, Bombay and Madras. The exchange in Calcutta named the "Central Exchange", with a total of 93 subscribers. Later that year 1902 - First wireless telegraph station established between Sagar Islands and Sandheads. 1907 - First Central Battery of telephones introduced in Kanpur. 1913-1914 - First Automatic Exchange installed in Shimla. 1927 - Radio-telegraph system between the UK and India, with Imperial Wireless Chain beam stations at Khadki and Daund. Inaugurated by Lord Irwin 1933 - Radiotelephone system inaugurated between the UK and India. 1960 - First subscriber trunk dialing route commissioned between Lucknow and Kanpur. 1979 - First optical fibre system for local junction commissioned at Pune. 1980 - First satellite earth station for domestic communications established at Secunderabad, A.P.. 1984 - First Underground Metro Railways System at Calcutta. 1984 - C-DOT established for indigenous development and production of digital exchanges. 1995 - First mobile telephone service started on non-commercial basis on 15 August 1995 in Delhi.

SPORTS
       

 

              

Indian to swim across the English Channel: Mihir Sen, 1958 Woman to swim across the English Channel: Arati Saha, 1959 Formula One race driver: Narain Karthikeyan Formula One team: Force India F1 A1 GP race victory: Narain Karthikeyan, Zhuhai, China, 2007 Person to equal world record in Archery: Limba Ram, 1992 Person to walk across the Mongolian Gobi Desert of 1626 kilometers in 51 days: Sucheta Kadethankar in 2011. Ashish Kumar is the first Indian to win a medal in both Asian games( 12 to 27 November 2010, Guangzhou(China)) and Commonwealth games(Delhi, India, from 3 to 14 October 2010). He won Bronze medal in both games. Shiva Keshavan is the first Indian to win a Gold Medal for India in Winter sports at the Asia Cup in Japan on 18 December 2011. The Asian Champion is also a 4 time Olympian and has set the new Asian speed record on ice at 134.3 kmph. Chess Grandmaster : Male - Vishwanathan Anand, 1988. Female - Koneru Humpy - 2002 - She was also the youngest woman to become a grandmaster at 15 years old.(Hou Yifan of China is the youngest woman to become a grandmaster at 14years and 6 months.) Grand Slam title: Mahesh Bhupathi (partnering with Japanese Rika Hiraki) in the Mixed Doubles category of the 1997 French Open. Woman to win a match in a Grand Slam event: Nirupama Vaidyanathan first round of the 1998 Australian Open Woman to reach 4th round of a Grand Slam singles event: Sania Mirza in the Singles of the 2005 US Open. Woman to win a Grand Slam title: Sania Mirza (partnering with Mahesh Bhupathi) in the Mixed Doubles category of the 2009 Australian Open. Grand Slam junior title: Leander Paes in the Singles category of the 1990 Wimbledon Championship. Grand Slam junior title by a woman: Sania Mirza in the Doubles category of the 2003 Wimbledon Championships. Cricket tournament: The Bombay Triangular (1905–1911) which later became the Bombay Quadrangular (1912–1936) Cricket test match: Against England at Lord's, 25 June 1932 One day Cricket captain: [Ajit Laxman Wadekar] Test Cricket captain: C. K. Nayudu for the 1932 tour of England Indian to score an ODI century was Kapil Dev, 175* against Zimbabwe in the 1983 WC Cricketer to score a century: Lala Amarnath, 118 against England in December 1933 at Bombay Gymkhana grounds Cricketer to score a double century: Polly Umrigar, 223 against New Zealand at Hyderabad in 1955-56 Batsman to complete 10,000 runs in Test cricket: Sunil Gavaskar (he was first in the world to achieve this feat) Batsman to complete 10,000 runs in ODI cricket: Sachin Tendulkar (he was first in the world to achieve this feat)

First woman to score a double hundred in test cricket : Mithali Raj [214* against Newzealand at Wellington 2004] (she was first in the world to achieve this feat)

MISC.
    

Places/District to achieve 100% literacy rate: Ernakulam district, Kerala, 1990 City/town to achieve 100% literacy rate: Kottayam, Kerala, 1989 District to achieve 100% literacy rate ,District to be polio-free,lowest population growth rate: Pathanamthitta district, Kerala District to achieve tobacco free: Kottayam district, Kerala, 27 September 2008 District to become India's 'total electrified district': Palakkad, Kerala, 2011

KERALA ROCKSSSSSS
                  

City to have an e-court: Ahmedabad, 8 February 2009 First Passenger Train: between Mumbai and Thane on 16 April 1853 First suburban railway line: Mumbai Suburban Railway in 1857 First rapid transit (Metro) rail: Kolkata Metro in 1984 First Motorcar: in 1897, Mr Forster of Crompton Greaves First Motorcar in regular use, in 1901, Francis Spring, Chennai First Indians to own a motor car: Jamshedji Tata 1901 and Rustom Cama, Parsi Lawyer 1901 First competitive event Delhi-Bombay trials 1905 at the behest of Lord Curzon and Motor Union of Western India to test the suitability of the Automobile for Indian roads Oldest surviving and running cars in India: De Dion Bouton 1904, Rover 1905 First woman to drive a car in India: Suzanne RD Tata 1905 (Asked in KBC ) First Motor Taxi Mumbai, 1911 First largescale import of motor cars: Relatively large contingent of motorcars imported for the Delhi Darbar held in 1911 to mark the arrival of King George V First registration scheme for motor vehicles in India: 1912 First Assembly of motor cars: General Motors sets up the first assembly unit to assemble cars from imported parts in 1928. The National Series AB sedan is produced. First manufacture of motor cars: Hindustan Motors begins production of cars in 1942. Premier automobiles and Standard Motors setup. First act leading to liberalization of the Auto sector: Maruti 800 launched in 1983 and the automotive industry is progressively liberalized First fully indegenous passenger car developed in India, Tata Indica launched in 1998 First expressway: Mumbai-Pune Expressway in 2000 First major acquisition of a foreign company by an Indian company: Tata Motors acquires Jaguar and Land Rover in 2007.

  

 

      

First world-famous automotive product designed and developed in India. Tata Nano launched in 2008 First aeroplane in India Maharaja of Patiala 1910 Domestic commercial aviation is born in India in 1911 when on 18 February, Henri Piquet, flying a Humber biplane, carries mall from Allahabad to Naini Junction, some six miles away. 1927: India's first airline, Imperial Airways, extends its Empire Routes to India, connecting India with the outside world for the first time through an air network. A de Havilland Hercules flies the Cairo-Basra-Karachi-Jodhpur-Delhi route. It is also the first domestic passenger flight to be operated in India. On 10 February 1929, JRD Tata is awarded India's first pilot licence, Pilot Licence No.1 by Federation Aeronotique International signed by Sir Victor Sasoon on behalf of the Aero Club of India and Burma. 1932: Urmila K Parikh becomes the first woman to get a pilot licence when she is given an a licence by the Aero Club of India and Burma. 1932: JRD Tata launches India's first scheduled airline, Tata Airlines, by piloting the first flight himself from Karachi to Bombay via Ahmedabad on a single-engine Puss Moth with a load of airmail. First Wax statue of a living Indian: Mahatma Gandhi at Madame Tussaud's in 1939 Newspaper : Hickey's Bengal Gazette in 1779 -Imp Exclusive internet magazine: Bharat Samachar Miss India to participate in Miss Universe: Indrani Rahman in the Miss Universe 1952 Pageant at Long Beach, California President of the Indian National Congress: W C Bonnerjee, 1885 Graduate in Medicine: Soorjo Coomar Goodeve Chuckerbutty India‟s First woman Merchant Navy Officer Sonali Banerjee

Important Facts Biggest planet : Jupiter Smallest plant : Mercury Satellite of Earth : Moon Nearest planet from Sun : Mercury Farthest planet from Sun : Neptune Nearest planet to Earth : Venus Brightest planet : Venus

Brightest star : Dog Star Planet having maximum number of satellite : Jupiter (63) Coldest planet : Neptune Red planet (seen at night) : Mars Heaviest planet : Jupiter Biggest satellite of solar : Ganymede system Smallest satellite of solar system : Demos Blue planet : Earth Red planet : Mars Morning star : Venus Evening star : Venus Sister of Earth : Venus 9th planet : Karla

Who assumed the title "Devanampiya Priyadarshi"? a. Bimbisara b. Kaniska I c. Harshavardhana d. Ashoka Which of the following sports was invented by James Naismith? a. Football b. Basket Ball c. Ice Hockey d. Badminton e. Boxing Which of the following country recently came out with a decision to create a "Mother Earth Ministry" ?

a. Peru b. Bolivia c. Argentina d. Brazil e. Uruguay Why human breath is visible in winter but not in summer a. Because visibility is better in winter than in'summer. b. Because the moisture in the breath condenses, as it comes out of the mouth, during winter. c. Because of both of these reasons. d. Because of neither of these reasons. Consider the following measures of credit control: 1. Bank rate Policy 2. Open market Operations 3. Regulation of Margin Requirements 4. Cash reserve Ratio Bring out the quantitative methods of credit control? a. 1 only b. 1 & 2 only c. 1, 2 & 3 only d. 1, 2 & 4 only e. 3 only Which among the following soil type has a property of holding moisture for release of plants during the dry period? a. Alluvial b. Black c. Lateritic d. Red & Yellow Anatomy is the branch of science which deals with a. Structure of animals and plants b. Functioning of body organs c. Animal behavior d. Cells and tissues Under which of the following ministries comes the Department of Border Management? a. Ministry of Home Affairs b. Ministry of Defense c. Ministry of Overseas Affairs d. None of them Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways : 1. Soil formation. 2. Prevention of soil erosion. 3. Recycling of waste.

4. Pollination of crops. Select the correct answer using the codes given below : a. 1,2,and 3 only. b. 2,3 and 4 only. c. 1 and 4 only. d. 1,2,3 and 4 only Which among the following is the focus of 3 articles of Constitution of India viz. Articles 24, 39 & 45? a. Minorities b. Women c. Children d. Aged persons ANS IN BOLD
20 MAY -- World Metrology Day

1. ISRO recently gave clearance for using which frequency band from satellite for internet on trains? A. C Band B. KU band C. S Band D. 3G Spectrum 2. Who is recently appointed New Governer of Goa: A. Shivraj singh B. Manohar Parrikar C. BV Vachoo D. Kamla Beniwal 3. Employees’ Provident Fund(EPF) launches new service on 1st May 2012: A. Pay Online EPF B. E-Challan and Receipt (ECR) facility C. EPF Balance Check Online facility D. RTI File Online for RPF Issues 4. Supreme Court Cancelled All 2G Licenses of which Operator in Feb. 2012 A. Uninor B. Airtel

C. Reliance D. MTNL 5. Which foreign restaurant chain is planning to open 1,000 stores in India by 2015? A. Pizza Hut B. Dominos C. Nascafe D. Subway 6. Who won the award in the best Actress category at the London Asian Film Festival (LAFF) 2012 for film "BOL": A. Sabana Azami B. Veena Malik C. Humaima Malick D. Frieda Pinto 7. 28th Asian Snooker Title winner is: A. Pankaj Adwani B. Geet sethi C. Aditya Mehta D. Somdev Barman

Chronology of European exploration of Asia (India)
First wave of exploration (mainly by land)
        Alexander the Great conquers parts of Central Asia and parts of northwestern India 300 BC Seleucus Nicator, founder of the Seleucid Empire, forays into northwestern India but is defeated by Chandragupta Maurya, founder of the Maurya Empire, and they become allies soon after. 250-120 BC Greco-Bactrian rule in parts of Central Asia and parts of the Punjab region. 180 BC-10 AD -- Rule of the Indo-Greek kingdom in parts of northwestern India. 30 BC-640 AD--The Romans begin trading with India. The Italian John of Montecorvino was a Franciscan missionary, traveller and statesman, founder of the earliest Roman Catholic missions in India and China. 1470 --Travels of Afanasy Nikitin, the first Russian to visit India. The English merchant Ralph Fitch, together with John Newberry and John Eldred, a jeweller named William Leedes and a painter, James Story, traveled via Mesopotamia to India and Malacca (in Malaysia). Leedes stayed in Agra to work for Akbar.

Second wave of exploration (by sea)
  1497-1499 -- Portuguese Vasco da Gama, accompanied by Nicolau Coelho and Bartolomeu Dias, is the first European to reach India by an all-sea route from Europe. 1502-1503 --Second trip of Vasco de Gama to India.

  

1503-1504--Afonso de Albuquerque establishes the first Portuguese fort in Kochi, India. 1505--Francisco de Almeida is appointed as the first viceroy of Portuguese India 1524--Third trip of Vasco de Gama to India.

Others Noteworthy Europeans
     1579-1619-Thomas Stephens was probably the first Englishman to set foot in India where he died in 1619. 1599-1614 John Mildenhall, with Richard Newman, reach Agra, India, overland in 1614. 1612-1617--Thomas Coryat travels by foot to India. 1615-1618--Thomas Roe is ambassador to the court at Agra, India of the Great Mogul, Jahangir. 1656-1669 --François Bernier travels to Middle East and then spend eight years at the court of the mughal emperor Aurangzeb.

Which are the fundamental duties of citizens laid down in the Indian constitution? 1 to preserve the rich heritage of our composite culture 2 to protect weaker sections from social injustice 3 to develop the scientific temper and spirit of inquiry 4 to strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity Which of the above are correct? a 12 b2 c 134 d 1234 The Nagara, the Dravida and the Vesara are the a. three main racial groups of the Indian sub continent. b. Three main linguistic divisions in to which the languages of India can be classified c. three main styles of Indian temple architecture d three main musical gharanas prevalent in India Which of the following can be said to be essentially the parts of inclusive governance? 1. Permitting the non banking companies to do banking 2. Establishing effective district planning committees in all the districts 3. Increasing the govt. spending on public health 4. Strengthening the midday meal scheme codes a. 1, 2 b. 3, 4 c. 2, 3, 4 d. All

Which of the following is/are cited by the scientists as evidence/evidences for the continued expansion of universe? 1. Detection of microwaves in space 2. Observation of red shift phenomenon in space 3. Movement of asteroids in space 4. Occurrence of supernova explosions in space code a. 1 2 b. 2 c134 d none Find the correct answer: CFC, known as ozone depleting substances are used 1. In the production of plastic foams 2 in the production of tubeless tyres 3. In cleaning certain electronic components 4. As pressurizing agents in aerosol cans a 123 b4 c 134 d 1234 Consider the following statements 1. Union territories are not presented in the Rajya Sabah 2. It is within the purview of the CEC to adjudicate the election disputes 3. According to the Constitution of India, parliament consists of Lok Sabah and Rajya Sabha only correct a1 b 23 c 13 d none National water mission is properly and completely implemented how will it impact the country? 1 part of the water needs of urban areas will be met through recycling of waste water. 2 the water requirements of coastal cities with inadequate alternative sources of water will be met by adopting appropriate technologies that allow for the use of ocean wirer. 3. All the rivers of Himalayan origin will be linked to the rivers of peninsular India 4. The expenses incurred by farmers for digging bore wells and for installing motors and pump sets to draw groundwater will be completely reimbursed by the govt. Correct

a1 b 12 c 34 d 1234 The national green tribunal act. 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the constitution of India/ 1 right to healthy environment, construed as a part of Right to life under article 21 2 provision of grants for raising the level of administration in the scheduled areas for the welfare of scheduled tribes under article 275(1) 3 powers and functions of gram Sabah as mentioned under article 243 (A) correct a1 b 23 c 13 d 123 How does national biodiversity authority help in protecting the Indian agriculture? 1. NBA checks the bio-pairacy and protects the indigenous and traditional genetic resources. 2. NBA directly monitors and supervises the scientific research on genetic modification of crop plants 3 applications for intellectual property rights related to genetic/ biological resources cannot be made without the approval of NBA. Correct a1 b 23 c 13 d 123 In the parliament of India, the purpose of an adjournment motion is a. to allow a discussion on a definite matter of urgent public importance b. to leer opposition members collect information from the ministers c to allow a reduction of specific amount in demand for grant d to postpone the proceedings to check the inappropriate or violent behaviour on the part of some members In the areas covered under the panchayat (extension to the scheduled areas) act, 1996 what is the role/ power of gram Sabah? 1. Gram Sabah has the power to prevent alienation of land in the scheduled area. 2. Gram Sabah has the ownership of minor forest produce 3. Recommendation of gram Sabah is required for granting prospecting licence or mining lease for any mineral in the scheduled areas. Correct

a1 b 12 c 23 d 123 Which of the following can be threats to the biodiversity of a geographical area? 1 global warming 2 fragmentation of habitat 3 invasion of alien species 4 promotion of vegetarianism correct a 123 b 23 c 14 d 1234

   

       

Raja Ram Mohan Roy was born in a famous family of Bengal in 1772 A.D. He was a great scholar of Sanskrit, Persian, and English and knew Arabic, Latin and Greek. He studied Hindu scriptures like the Vedas, the Upanishadas etc. and books of other religions and translated ancient Indian works on religion and philosophy into Bengali. He joined the service of the East India Company in 1805 and gradually rose to high offices. He died in England in 1833 while he was pleading the case of pension for the Mughal emperor Akbar-II. It was the great Raja Rammohan Roy, who realized that India would be a backward country, if her people did not learn English, Mathematics and Science. He spent his own money and started a college to teach English and Science.That is why he is called the‘Maker of Modern India’. Raja Ram Mohan Roy was the first social reformer of Modern India and he is rightly called the 'Father of Modern India'. He had a rational and scientific approach and believed in the principle of human dignity and social equality. He was deeply devoted to the work of religious and social reform, so he founded the 'Brahmo Samaj* in 1825. He condemned polytheism and idol worship and propagated the concept of one God. His religious ideas had assimilated elements of Islam, Christianity, Hinduism and modern European liberal philosophy. He attacked the caste system and campaigned to persuade the Government to abolish 'Sati' system and child marriage. He advocated equal rights for women, right of widows to remarry and right of women to property. He stood for modern education, introduction of English education for the propagation of science in India and modernization of Indian society. He was internationalist and supported the cause of freedom everywhere. He celebrated the success of the 1830 Revolution in France

SAIL's plant in Karnataka is situated at a. Bangalore b. Bhadravati c. Belgaum d. Hubli e. Mysore Consider the following statements regarding India's National Bird peacock: 1. Wildlife Protection Act 1972 prohibits killing of Peacock 2. Wildlife Protection Act 1972 allows domestic trade of Peacock feathers 3. Wildlife Protection Act 1972 allows exports of Peacock feathers Which among the above statements hold true? a. 1 & 2 b. 1 & 3 c. 1 only d. 2 & 3 e. all are correct The novel "White Tiger" which won the Man Booker Prize, 2008 is authored by a. Arundhati Roy b. V.S. Naipaul c. Kiran Desai d. Aravind Adiga Which of the following pairs is correct? a. Bonn - Danube b. Baghdad - Tigris c. Rome - Seine d. Paris - Tiber Indian Navy and which among the following Navies have regularly conducted joint exercises named 'INDRA'since 2003? a. Russian b. UK c. US d. Australia Anup Shridhar is the name that you would associate with? a. Chess b. Golf c. Lawn-Tennis d. Badminton

The Right of Children to Free and Compulsory Education Act is applicable in ______? a. Whole of India b. Whole of India except Jammu & Kashmir c. Whole of India except Jammu & Kashmir and Sikkim d. Whole of India subject to states participation e. None of the above is a correct statement The main function of the kidney is a. To control blood pressure b. To control body temperature c. To remove waste product from the body d. To help in digestion of food Who among the following translated the Autobiography of Madam Curie in Hindi? Very gud ques a. Atal Bihari Vajpayee b. Lal Bahadur Shastri c. Choudhary Charan Singh d. Gobind Ballabh Pant 2010 Nobel Literature Prize winner Mario Vargas Llosa is from which of the following countries? a. Brazil b. Peru c. Argentina d. Mexico Karl Marx's appeal was directed primarily to a. peasants b. industrial workers c. the middle classes d. capitalists The monsoon airs in the country reaches at which bank first of all? a. Coastal region of Orissa b. Bay of Bengal region Sunderbans c. Coastal region of Kerala of South Indian region d. Kachchh region of Gujarat e.Tamil Nadu The bank employees are expected to be in the branched 15 minutes before the beginning of the customer service. Which of the following committee recommended this?

a. Goiporia committee b. Rangrajan Committee c. Jilani Committee d. Tarapore Committee e. Talwar Committee Which among the following scheme is related exclusively to Financial Inclusion? a. Swawlamban b. Swabhiman c. NSAP d. None of them Wikipedia, the online encyclopedia, was founded by.. a. David Filo & Jimmy Wales b. Larry Sanger and Jimmy Wales c. Larry Page and Sergei Brin d. Paul Allen and Steve Woznik In which tribe the divorced women is most respected a. Korawa of Mizapur in UP b. Santhals c. Lushai of Assam d. Khasi tribe In which of the following country is deployed the United Nations Peacekeeping Mission MINUSTAH in which a bunch of Indian Army personnel is also deployed? a. East Timor b. Palestine c. Haiti d. Lebanon Which among the following is not a Major agri-export of India? a. Marine Products b. Cashew c. Pulses d. Cereals Ashoka called the Third Buddhist Council at a. Magadha -- Pataliputra lies in Magadh region b. Srinagar c. Kalinga d. Sarnath

In the year 1940, Muslim League held its Session at Lahore and passed a resolution demanding a. Pakistan. b. release of Muslim leaders. c. an enquiry into the excesses committed by the Congress Ministries on Muslims. d. an enquiry into the Moplah Revolt In case of gas turbines, the gaseous fuel consumption guarantees are based on a. High heat value b. Low heat value c. Net calorific value d. Middle heat value Who among the following is the author of "I Predict: A Century of Hope Towards an Era of Harmony with Nature and Freedom from Hunger" ? a. APJ Abdul Kalam b. M S Swaminathan c. Manmohan Singh d. Amartya Sen

Baba Budangiri Hills in Karnataka are the place of origin of which among the following plantation crops in India? a. Neelgiri Tea b. Coffee c. Rubber d. All of them In which year Physical coins and banknotes were introduced for the first time in Euro? a. 1999 b. 2000 c. 2001 d. 2002 e. 2003 The open market operations refer to the sale and purchase by the RBI of a. foreign exchange b. gold c. government securities d. all of these

In which date the IT department observes the Income Tax Day ? a. 1-Jul b. 24-Jul c. 25-Jun d. 4-Sep e. 31-Mar The theory of use and disuse was used to explain evolution by a. Lamarck b. Darwin c. De Vries d. Wallace The Magsaysay Award is given for proficiency in which of the following? a. Literature b. Peace c. Science d. Social Science Who among the following is known as the Morning Star of Indian Renaissance? a. Ram Mohan Roy b. Swami Vivekananda c. Acharya Vinoba Bhave d. Rabindra Nath Tagore Which of the following was the effect of resignation of Congress Ministries ?(ques based on this was asked in CSAT 12) a. Bureaucracy was strengthened. b. Governor-General became autocratic. c. Emergency was proclaimed in those Provinces from where the Congress bMinistries resigned. d. All of these. Which among the following is India's biggest regional broadcaster? a. Sun TV b. Gemini TV c. Manorama News d. Asianet The Rate at which the Reserve Bank of India discounts the Bills of Exchange of the commercial Banks is known as the following? a. Base Rate

b. Repo Rate c. Reverse Repo Rate d. Bank Rate Great Stupa at Sanchi is in a. Uttar Pradesh b. Madhya pradesh c. Chattisgarh d. Andhra Pradesh Which among the following is the most populous country of Africa ? a. Niger b. Nigeria c. Egypt d. Algeria e. South Africa The wall of a dam is broader at the base a. because streamlining is required b. to withstand pressure that increases with depth c. to withstand pressure that increases in a horizontal plane d. to withstand pressure that is increased with atmospheric pressure In Centre-State Financial relations in India, Gadgil Formula is used in: a. division of tax revenue b. formulating the policy for fresh borrowings c. writing off States' indebtedness to the Centre d. allocating Central Plan assistance between States The Government of India is planning to open Rail Link between Sealdah to Devpura. Devpura is locatd in a. Nepal b. Bangladesh c. Bhutan d. Myanmar Which statement is correct I. Shashi Tharoor was the former under Secretary in the United Nation II. Presently he is the MP(Rajya Sabha) a. I. is correct b. II. is correct c. Both are correct d. Both are incorrect

Who among the following established Ramakrishna Mission? a. Swami Vivekananda b. Swami Ashokananda c. Swami Nityaswarupananda d. Swami Kirtidananda e. None of them Year 1921 is known as a year of "Great Divide" in the demographic history of India . After that in which decade there was a slight dip in the rate of decadal population growth in India? a. 1921-31 b. 1931-41 c. 1941-51 d. 1951-61

The letter T in the Government agency C-DOT refers to which among the following? a. Technology b. Telematics c. Telepathy d. Telecommunication Which among the following group best fits in a definition of a ‘shadow banking system’? a. Scheduled Commercial Banks , Non Banking Finance Companies , Hedge Funds b. Non banking Finance Companies, Investment banks , Hedge funds c. Scheduled Commercial Banks, Private Banks and NBFC's d. Scheduled Commercial banks, Cooperative Banks and Investment Banks The method of amending the constitution by popular Veto is found ina. Britain b. Switzerland c. Russia d. India A line on the map joining places having equal duration of^sunshine is called^as? a. Isoneph b. Isohel c. Isohyte d. Isobath

Optical fibres are based upon the phenomenon of which of the following? a. Interference b. Dispersion c. Diffraction d. Total Internal Reflection In which state is located the Wheeler Island , which is used to test various missiles and other defense equipments of India? a. Tamil Nadu b. Odisha c. Gujarat d. Andhra Pradesh Approximately what fraction of World's Mangrove vegetation is in India? a. 3% b. 6% c. 9% d. 12%

Among the following cities, which one is at the highest altitude above mean sea level? a. Bangalore b. Delhi c. Jodhapur d. Nagpur Any logic ??????? Which among the following is used as an antidote ? a. Paracetamol b. Nicotine c. Thiamine d. Activated Charcoal e. Caffeine The study which deals with secret writing is known as a. Cryptography b. Secretology c. Cytography d. Cryptology

Who wrote a book describing the theory of economic drain of India during British rule? a. Lala Lajpat Rai b. Dadabhai Naoroji c. Mahatma Gandhi d. Jawaharlal Nehru Convention on Biological Diversity is also denoted by which among the following? (led to Nagoya Protocol in 2010) a. COP 10 b. COP 12 c. COP 15 d. COP 16 Murugappa Gold Cup is related to which among the following sports? a. Football b. Hockey c. Badminton d. Table Tennis What is the number of letters in Sanskrit Alphabet? a. 36 b. 42 c. 54 d. 59 A Pincode that begins with 66, would refer to which among the following states? a. Karnataka b. Kerala c. Andhra Pradesh d. Tamil Nadu

Spinach leaves are rich source of a. Vitamin A b. Iron c. Carotene d. Vitamin E Which among the following temperature scale is based upon absolute zero?

a. Celsius b. Fahrenheit c. Kelvin d. Rankine e. None of them Who among the following headed the Union powers Committee of the Constituent Assembly? a. Dr. Rajendra Prasad b. H C Mookherjee c. Jawahar Lal Nehru d. Dr. B R Ambedkar who among the following heads the National Drinking Water and Sanitation Council in India? a. Prime Minister b. Deputy Chairman of Planning Commission c. Rural Development Minister d. Chairman of National Commission on Farmers U Thant Award is given for a. Contribution to east-est understanding b. Community leadership c. Social service--peace d. Journalism Which among the following is the most densely populated country in South Asia ? a. Bangladesh b. Pakistan c. Sri Lanka d. Maldives Which river crosses the equator twice? a. Amazon b. Congo c. Nile d. Orinoco gud one

Which country is the Second highest producer of fruit and vegetables in the world? a. Brazil b. Australia c. China

d. India Which of the following cities is coming up with India’s first integrated municipal solid waste management plant ? a. Delhi b. Kolkata c. Kanpur d. Lucknow e. Bangalore People of Rigvedic Civilisation are known as a. Early Aryans b. Rigvedic Aryans or Vedic Aryans. c. Indo-Aryans d. All of these. A bird sitting on a high tension electric wire does not get electrocuted because a. it has high resistance b. the body is earthed c. it does not form a closed path for the flow of current d. its feet are good insulators Which among the following National Park is distinct in India because it encompasses a Project Tiger Reserve, an Elephant Reserve and a Biosphere Reserve (all of them)? a. Manas Tiger Reserve--Assam b. Kanha Tiger Reserve c. Panna Tiger Reserve d. Simplipal Tiger Reserve

17. In which year, the restructured Twenty Point Programme (TPP) became effective? (1) 2006 (2) 2007 (3) 2008 (4) 2009 18. The “PerformAchieveTrade” (PAT) Scheme has been launched for which among the following sectors in India? (1) Exports (2) Infrastructure

(3) Energy (4) Tourism 19. Recently, India has proposed a special $ 10 Billion Science, Technology and Innovation (STI) fund for which among the following organizations? (1) SAARC (2) BRICS (3) IBSA (4) NonAligned Movement 20. Which among the following is the fifth generation fighter being developed by India and Russia? (1) Mikoyan MiG35 (2) Lockheed JetStar (3) Sukhoi/HAL (4) Mitsubishi F2

21. What is the Capital Adequacy ratio for a new bank applying for license in India, as per the draft guidelines of RBI for issuing new bank licenses? (1) 9% (2) 10% (3) 11% (4) 12% 22. Which among the following is the panel on natural resources? (1) Ashok Chawla Committee (2) Dharmadhikari Committee (3) Santosh Hegde Committee (4) None of them 23. The controversial "Good Conduct Bond" made news recently in context with which among the following companies? (1) Hero Honda (2) Reliance Industries (3) Reliance Communications (4) Maruti – Suzuki 24. Earth Hour is organized by ___? (1) UNESCO (2) Earth Hour Foundation

(3) World Wildlife Fund (4) United Nations Environment Programme 25. Pohang Iron and Steel Company is from which among the following countries? (1) South Korea (2) North Korea (3) China (4) Japan 26. The Housing Startup Index (HSUI), which is soon to be launched in India in 2012, is on the pattern of which among the following existing indices? (1) Index of Industrial Production (2) Consumer Price Index (3) Wholesale Price Index (4) SENSEX 27. Which among the following is the core method of stabilizing the markets under the Market Stabilisation Scheme (MSS)? (1) Issuing Treasury Bills and/ or dated securities (2) Purchasing Treasury Bills and/ or dated securities (3) Conducting Open Market Operations (4) All of above 28. What are the General AntiAvoidance Rules, or GAAR, that made news recently? (1) GAAR is a set of rules aimed at curbing aggressive tax planning (2) GAAR is a set of rules aimed at curbing money laundering by Indians to Foreign countries (3) GAAR is a set of rules aimed at regulating investments by Indians in foreign Countries (4) GAAR is a set of rules aimed at regulating investments by Foreigners in India 29. What is the ceiling on FDI in Airlines in India? (1) 26% (2) 49% (3) 51% (4) 100% 30. Which among the following countries has current presidency of G20? (1) Canada (2) France (3) Mexico (4) Germany

Ans: 17.(2) 18.(3) 19.(2) 20.(3) 21.(4) 22.(1) 23.(4) 24.(3) 25.(1) 26.(1) 27.(1) 28.(1) 29.(2) 30.(3)

Q1) West Bengal Govt has given second language status to which language ? a) Rajasthani b) Urdu c) Konkani d) Nepali

Q2) The image of Nelson Mandela will appear on South Africa’s new currency notes to mark the ……….. anniversary of the anti-apartheid icon’s release from prison. a) 21 b) 22 c) 23 d) 24

Q3) India has decided to create Pancheswar with which country ? a) Sri Lanka b) Nepal c) Bangeladesh d) Pakistan

Q4) Which country holds the maximum gold reserves in the world ?

a) China b) Russia c) America d) Japan

Q5) Where did the “ 2012 SEOUL NUCLEAR SECURITY SUMMIT “ held ? a) New Delhi b) Seoul c) Istanbul d) Shanghai

Q6) Name the capital of Spain ? a) Washington b) Masco c) Madrid d) Melbourne

Q7) 21st Sultan Azlan Shah Cup Tournament to be held at ————a) Ipoh b) New Delhi c) Karanchi d) Russia

Q Washington announced a ………..reward for information on Hafiz Saeed, the founder of the organization accused of masterminding. a) $1 million b) $5 million c) $10 million d) $20 million

Q9) Who has accepted West Bengal government’s proposal to become brand ambassador of the state ? a) Amitabh Bachan b) Shah Rukh Khan c) Amir Khan d) None of these

Q10) CM internal security conference held at ? a) Chennai b) Chandigarh c) New Delhi d) Mumbai

GS QUES CPO Economy Survey Of India published every year by --- Min of Finance First Linguistic state of India---Andhra Leading Sediment transporting river of India -- Ganges Kesari -- Marathi Newspaper by B.G Tillak Kullu Valley -- b/w Dhauladhar and Pir Panjal (Inner Himalaya) Land Jutting -- Peninsula Other Name of Nana Sahib --Dhondu Pant Jhum-- a cultivation type Lithosphere - Earth crust Adam Apple -- thyroid Cartilage Booker Prize 2011 -Julian Barnes RG Khel Ratna -- Gagan Narang Tummapallii famous for -- Uranium Mines 2012 Olympics -- UK HDR 2010 by UNO ,Rank of India---119 UT which is Bottom in Child sex Ratio --Daman and Diu

Agni-v:- A brief synopsis 1..Agni series and range Agni-2- 2000km Agni-3- 3500km Agni-4- 4000km Agni-5- 5000km 2...Benefits of Agni_5 a..To destroy enemies satellite.. b..we can use it to target 4 or 5 aim at a time with the help of its 2 metre wide mouth at the peak...this feature is called MIRV(multiple independently targetable re entry vehicle) c...If enemy knocks down our satellite , then it will be used to put Mini n micro satellite into orbit to maintain adamant communication... 3..people behind the scene... 1.DRDO Chief dr V.k .sarawat 2..Female missile scientist "Tessy thomas alias agni putri,. she is the chief scientist on this project...hence called agni putri..

....she was project diretor on agni-2 project and became first women scientist to handle such responsibility... 4..ICBM concept... a..stans for inter continential ballistic missile..which covers minimum 5000km range... b...if its payload cutdown to certain level, then it can cover the 5000 km range but as of now it is better to call it LRBM(long range ballistic missile).. 5..Join the club. join the club of likes china,usa,russia, and france which do have iCBM's.. 6..Technology back ground... 80% -indigenous 20%-foreign 7..Accuracy whie aiming it has more accuracy then its competitor country while bombarding a target.. 8..Shoot from.. Wheeler island, chandipur ,orissa, india at 8.07 am But still 2more tests are likely 2 b held within one yr , then at the end of 2013 , iit will be handed over to forces... 9..In the pipeline.. 1..Currently working on AGNI-6 2..range it covers 6000-8000km 3..it is hard core ICBM....

In which year, State Bank of Indore was established as Bank of indore? a. 1910 b. 1916 c. 1920 d. 1922 A light year is a unit of a. time. b. distance. c. velocity. d. intensity of light. Which of the following statements is incorrect about ultra-sonics ? a. These are sounds whose frequencies are higher than 20,000 cycles per second. b. These are audible to the human ear. c. Bats produce ultra-sonic sounds. d. Ultrasonic waves find an important application in submarine echo sounding Who among the following introduced Kabuliyat and Patta? a. Babur b. Shershah c. Akbar d. Shahjahan e. Jahanagir What is the name given to the state of atmosphere day by day [and week by week ? a. Climate. b. Weather. c. Meteor. d. Comet Which of the folloWing was the most famous early converts to, Buddha's teachings ? a. Moggallane. b. Sariputra. c. Anand. d. All of these. Robert Noyce and Gordon Moore are the founders of? a. HP b. Oracle c. Google d. Intel

Why are cloudy nights warmer ? a. Because clouds do not allow radiation of heat from earth. Thus, only very less heat escapes into the atmosphere. b. Because clouds emit heat radiations. c. Because cool light of the moon is obstructed by the clouds. d. None of these. In which state are located the Integrated Kashang Hydroelectric Project & Sainj Hydroelectric Project which are being supported by Asian Development Bank ? a. Jammu & Kashmir b. Himachal Pradesh c. Uttarakhand d. Punjab In which of the following years was the first Railways line between Bombay and Thane laid? a. 1853 b. 1854 c. 1856 d. 1858 Which among the following treaties was never signed between US & Russia? a. START -I b. START -II c. START-III d. New START Treaty e. SORT Why is the chimney, used in factories, made tall ? a. Because a tall chimney is able to maintain a steady flow of upward drift of waste gases. b. Because a shorter chimney will pollute air near the surface of earth. c. Because a tall chimney acts as a lightning conductor. d. Because of none of these reasons. Which among the following was called a worst Political blunder of Dalhousie? a. Annexation of Oudh -Awadh b. Annexation of Punjab c. Occupation of Lower Burma d. Abolition of Doctrine of lapse e. None of them Relative humidity

a. Is lowest at the equator increasing towards the poles b. is maximum in sub-tropical anticyclones c. is maximum with latitudes seasonally d. is lower in winter than in higher latitudes Who were the signatories to the Treaty of Purandar(1665)? a. Shivaji and Aurangzeb b. Shivaji and Jai Singh c. Shivaji and Shiesta Khan d. Shivaji and Afjal Khan It is easier to carry two buckets of water in one hand each, than to carry only one in one hand because a. weights of buckets are balanced b. centre of gravity falls within the body c. centre of gravity and centre of equilibrium fall within the feet d. resultant weight of buckets is zero

32. Where did sachin tendulkar make his first double century against South africa in 2010? (1) Nagpur (2) Gwalior (3) Mumbai (4) Jaipur 33. The gas used for artificial ripening of green fruits is (1) Carbon dioxide (2) Ethane (3) Ethylene (4) Butane 34. The currency of Netherland is (1) Peso (2) Pesata (3) Rupiah (4) Euro 35. OPEC stands for (1) Oil Producing European Countries (2) Organization of Petroleum Exporting Countries (3) Oil and Petroleum Exploring Countries (4) Organization of Pacific Exploring Countries 36. Who founded the Indian National Congress? (1) W.C. Banerjee (2) A.O. Hume (3) Sardar Patel (4) Subhash Chadra Bose 37. Uro Cup is related to

(1) Badminton (2) Hockey (3) Football (4) Polo 38. Central Drug Research Institute is located at (1) Bangalore (2) Lucknow (3) Patna (4) Kolkata

Answers 32. Ans.(2) 33. Ans.(3) 34. Ans (4) 35. Ans.(2) 36. Ans.(2) 37. Ans.(3) 38. Ans.(2)

If an economy is in equilibrium at the point where plans to save and to invest ire equal, then goverbiiietit expenditure must be a. zero b. equal to government income c. larger thari government incorne d. negative As per provisions of Money laundering Act 2002, if a customer makes a cash transaction of minimum _________, the teller would insist him to provide information on the purpose of transaction. Fill in the blank: a. Rs. 5 Lakh b. Rs. 10 Lakh c. Rs. 15 Lakh d. Rs. 20 Lakh e. Rs. 1 Lakh Which of the following statements is correct a. Pulmonary artery carries pure blood b. Pulmonary artery carries impure blood c. Pulmonary vein carries impure blood d. None of these Who authored Sanskrit play the 'Mudrarakshasa' ?

a. Kalidas b. Banabhatta c. Vishakhadatta d. Bhavabhuti In which of the following States of India, groundnut is grown ? a. Tamil Nadu. b. Andhra Pradesh, c. Uttar Pradesh. d. All of these. During the Civil Disobedience Movement, who led the 'Red Shirts' of North-Western India? a. Abdul Kalam Azad b. Khan Abdul Ghaffar Khan c. Mohammad Ali Jinnah d. Shaukat Ali "James Bond" is a character created by a. Ian Fleming b. Perry Masion c. Agatha Christie d. Wode House In which of the following states, Electronic Voting Machines (EVMs) were used for the first time in India? a. Karnataka b. Kerala --1982 c. Tamil Nadu d. West Bengal In sunlight a rose appears red. In green light, the same rose appears a. red b. black c. green d. yellow In context with various development programmes in India, who among the following are the targets of SABLA scheme? a. Female Children below 6 years b. Adolescent Girls c. Woman below poverty Line d. Urban women e. Widows

Mobile No. Portability in India started in a.2009 b.2010 c.2011 d.2012 What was the nationality of Mahbub ul Haq, one of the pioneers of Human development theory and founder of the Human Development Report (Other is Amartya Sen)? a. UK b. USA c. Pakistan d. Saudi Arabia e. Canada Ellora Caves are a. in Gaya (Bihar). b. in Puri (Orissa). c. near Aurangabad in Maharashtra. d. in Rameshwaram (Tamil Nadu). Which among the following is the correct description of Nagara , Dravida and Vesara? (CSAT 2012) a. The three main racial groups b. Three Linguistic Divisions c. Three main styles of Indian temple architecture d. Musical Gharanas Which among the following companies was named after a code name for a CIA project that its founder was working on before founding this company? a. Amazon b. Oracle c. Apple d. Adobe In September 2010, Reserve Bank of India cancelled the license of Anyonya Co-operative Bank Ltd, India's oldest co-operative bank. Where this co-operative bank was established in 1889? a. Mumbai b. Vadodara c. Bhopal d. Lucknow Consider the following:

1. Mahavir Jayanti 2. Buddha Purnima 3. Guru Nank Jayanti Which among the following may fall in the same months of the Gregorian calendar ? a. 1 & 2 b. 2 & 3 c. 1 & 3 d. all 1, 2, 3 e. None of them A Firm will shut down rather than carry on producing in the short run if a. average revenue is less than average total cost b. total revenue is less than total variable cost c. marginal revenue is less than niarginal cost d. price is less than average revenue An Indian private company wants to invest in the Defense Sector in India . What is the investment limit by the Government of India on Indian Private Companies in Defense sector, subject to license? a. 26% b. 49% c. 73% d. 100% The editor of Young India and Harijan was ____? a. Nehru b. Ambedkar c. Mahatma Gandhi d. Subhash Chandra Bose The world record for maximum number of double centuries is held by? a. Vivian Richards b. Don Bradman c. Rahul Dravid d. Brian Lara A "Charge-coupled device" in the modern Digital Cameras has replaced which among the following in the traditional Cameras? a. Lens b. Shutter c. Photographic film d. Flash equipment

The chief defect of the Monistic Theory of Sovereignty is thata. It requires obedience from the bulk of the people b. It is anti-democratic c. It explains the legal nature of sovereignty d. It reposes all powers in a determinate human superior In the Parliamentary form of Government "He is the first among equals". Who is he? a. President b. Prime Minister c. Leader of Opposition d. Speaker of Lower House

13. Access Deficit Charge (ADC) refers to which industry? (1) Insurance (2) Telecom (3) Automobile (4) Information technology (IT)

15. Who certifies a Bill to be a Money Bill in India ? (1) Finance Minister (2) President (3) Speaker of the Lok Sabha (4) Prime minister 16. Which of the following is NOT considered as National Debt? (1) National Savings Certificates(NSCs) (2) Longterm Government Bonds (3) Insurance Policies (4) Providend Fund 17. Which of the following International Tennis Tournaments is held on grass court? (1) US Open (2) Wimbledon (3) French open (4) Australion Open 18. Which of the following is a permanent member of the UN Security Council? (1) Switzerland (2) Japan (3) Ukraine (4) China 19. Instrument used for measuring area on map is called (1) Planimeter (2) Ediograph (3) Pantograph (4) Opisometer 20. The vitamin that helps to prevent infections in the human body is

(1) Vitamin A (2) Vitamin B (3) Vitamin C (4) Vitamin D

Answers : 13. Ans.(2) 15. Ans.(3) 16. Ans.(3) 17. Ans.(2) 18. Ans.(4) 19. Ans.(1) 20. Ans.(1)
40. What is web casting? (1) Casting a movie / TV star in a role on the www (2) Transmitting the video and audio on the internet (3) Playing of music on the internet (4) Searching on the web 41. Which one of the following is not a part along the western coast of India? (1) Nhava Sheva (2) Marmagao (3) Tuticorin (4) Kochin 42. Which one of the following statement is correct? (1) Natural gas is found in Dharwar rock formations (2) Bauxite is found in Kodarma (3) Petroleum reserves are found in Aravalli Hills (4) Cuddapah series is famous for diamonds 43. Heat from the Earth reaches to atmosphere by the process of (1) Conduction (2) Convection (3) Radiation (4) All of these 44. Which of the following two sites of Indus Valley civilisation have been found in Gujarat? (1) Mohanjodaro and Harrappa (2) Lothal and Dholavira (3) Mohanjodaro and Dholavira (4) Lothal and Harrappa 45. The World's largest shipbreaking yard is situated in Gujarat near Bhavnagar. Identify the place (1) Alang(2) Anand (3) Keshod (4) Veraval

40. Ans.(2) 41. Ans.(3) 42. Ans.(4) 43. Ans.(4) 44. Ans.(2) 45. Ans.(1)

What is the body temperature of a normal man? 81.1oC 36.9oC 98.6oC 21.7oC Which of the following helps in clotting of blood? Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin K Total volume of blood in a normal adult human being is 5-6 liters 3-4 liters 8-10 liters 10-12 liters Red blood corpuscles are formed in the Liver Bone marrow Kidneys Heart How many bones are there in an adult human being? 210 260 206 300 The pancreas secretes

Insulin Bile juice Peptic juice None of these Tibia is a bone found in the Skull Arm Leg Face The largest part of the human brain is the Medulla oblongata Cerebellum Cerebrum None of these What is the main component of bones and teeth? Calcium carbonate Calcium phosphate Calcium sulphate Calcium nitrate The main constituent of hemoglobin is Chlorine Iron Calcium None of these The main function of the kidney is To control blood pressure To control body temperature To remove waste product from the body To help in digestion of food The function of hemoglobin is Transportation of oxygen Destruction of bacteria Prevention of anemia Utilization of energy Which of the following glands secrete tears?

Lachrymal Pituitary Thyroid Pancreas Which is the largest gland in the human body? Thyroid Liver Pancreas None of these Which is the largest organ in the human body? Liver Heart Skin Kidney A person of which of the following blood groups is called a universal donor? O AB A B Which gland in the human body is called the master gland? Pancreas Thyroid Pituitary Spleen How many bones are there in a newly born infant? 206 230 280 300 Which of the following have maximum calorific value? Carbohydrates Fats Proteins Vitamins Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?

Vitamin B Vitamin C Vitamin A Vitamin D The average heartbeat per minute in a normal man is 50 70 80 100 A person with which of the following blood groups can receive blood of any group? A AB B O Malaria is a disease which effects the Heart Lungs Spleen Kidneys Which of the following diseases is caused by virus? Small pox Tuberculosis Malaria Cholera Medulla oblongata is a part of human Heart Brain Liver Sex organ Myopia is a disease connected with Ears Eyes Lungs Brain Leukemia is a disease of the

Lungs Blood Skin Nerves Short-sightedness can be corrected by using Convex lens Concave lens Convex-concave lens Concave-convex lens Trachoma is a disease of the Liver Eyes Lungs Kidneys Match the following Column I Column II Beriberi 1. Vitamin A Scurvy 2. Vitamin B Rickets 3. Vitamin C Night Blindness 4. Vitamin D ABCD (a) 3 2 1 4 (b) 2 1 3 4 (c) 2 3 4 1 (d) 2 3 1 4 Typhoid and cholera are typical examples of Infectious diseases Air-borne disease Water-borne disease None of these Pyorrhea is a disease of the Nose

Gums Heart Lungs Lack of what causes diabetes. Sugar Insulin Calcium Vitamins Appendix is appendix is a part of Small intestine Large intestine Stomach Liver Match the following columns Column I Column II Cataract 1. Bones Jaundice 2. Eyes Diabetes 3. Liver Arthritis 4. Pancreas ABCD (a) 2 3 4 1 (b) 2 3 1 4 (c) 1 3 4 2 (d) 3 2 4 1 Bronchitis is a disease of which of the following organs? Blood Bladder Liver Respiratory tract ECG is used for the diagnosis of aliments of Brain Heart

Kidneys Lungs Biopsy is done on Tissues taken from a dead body Tissues taken form a living body Blood from veins Blood from arteries Barium is used for Checking blood group X-ray of alimentary canal X-ray of brain None of these Dialysis is used for the treatment of Kidney failure Heart weakness Brain diseases None of these Insulin is injected into the intestines by Pancreas Liver Stomach Gall bladder Lock Jaw, i.e., difficulty in opening the mouth is a symptom of Cholera Plague Tetanus Diphtheria Which of the following pairs is incorrect? Plague-rats Rabies-dog Tapeworm-pig Poliomyelitis-monkey Match the following columns Column I Column II

Air-borne 1. Tetanus Water-borne 2. Tuberculosis Contact 3. Cholera Wound 4. Syphilis ABCD (a) 2 3 1 4 (b) 2 3 4 1 (c) 3 2 4 1 (d) 4 3 2 1 Ricketts is a disease of the Bones Tissue Muscles Blood Which of the following statements is correct Pulmonary artery carries pure blood Pulmonary artery carries impure blood Pulmonary vein carries impure blood None of these Lungs are situated in the Abdominal cavity Pericardial cavity Buccal cavity Thoracic cavity The human cell contains 44 chromosomes 48 chromosomes 46 chromosomes 23 chromosomes Enzymes help in Respiration Digestion of food Immune system

Reproduction Food is normally digested in the Liver Stomach Small intestines Large intestines

Question: What is called as the "Roof of the World"? 1. Indira Point 2. Kanchenjunga 3. Pamir Knot 4. Indira Col Answer: 3 Question: The illustrious names of Aryabhatta and Varahamihir are associated with the age of the 1. Guptas 2. Kushanas 3. Mauryas 4. Palas Answer: 1 Question: Who generally acknowledged as the pioneer of local self government in modern India? 1. Ripon 2. Mayo 3. Lytton 4. Curzon Answer: 1 Question: Which Article of the Constitution of India abolishes untouchability and forbids its practice in any form? 1. Article 16 2. Article 17 3. Article 18 4. Article 15 Answer: 2 Question: The idea of Pakistan was first conceived by 1. Muhammad Iqbal 2. M. A. Jinnah 3. Shaukat Ali 4. Aga Khan Answer: 1 Question: Which of the following countries has introduced "Direct Democracy"?

1. Russia 2. India 3. France 4. Switzerland Answer: 4

Question: Inflation occurs when aggregate supply is 1. More that aggregate demand 2. Less than aggregate demand 3. Equal to aggregate demand 4. None of the above Answer: 2 Question: Which State has the lowest per capita income in India? 1. Bihar 2. Orissa 3. Rajasthan 4. Gujrat Answer: 2 Question: In the budget figures of the Government of India, fiscal deficit is 1. Total expenditure - total receipts 2. Revenue expenditure - revenue receipts 3. Capital expenditure - capital receipts + market borrowings 4. Sum of budget deficit and Government's market borrowings and liabilities Answer: 1

Question: The eighth Joint Economic Group dialogue between China and India was held in January 2010 in Beijing, China after a gap of 1. two years 2. three years 3. four years 4. five years Answer: 3 Question: According to the recently released World Bank Report, the Chinese economy grew by the close of fourth quarter of 2009 at the rate of 1. 9.7 percent 2. 10.7 percent 3. 10.8 percent 4. 11 percent

Answer: 2 Question: As per the quality of life Index 2010, which was released worldwide in January 2010, the united States occupies the 1. Second Place 2. Third Place 3. Fifth Place 4. Seventh Place Answer: 4 Question: The India-France deal for civil nuclear corporation, which came into force in January 2010, had been signed between the two countries in 1. September 2008 2. October 2008 3. November 2008 4. December 2008 Answer: 1 Question: Wodeyars were the ruler of 1. Princely State of Mysore 2. Princely State of Travancore 3. Vijayanagaram 4. None of these Answer: 1 Question: "Black Pagoda" is in 1. Egypt 2. Srilanka 3. Madurai 4. Konark Answer: 4

Question: The meeting of the Rajya Sabha are presided over by the 1. President 2. Vice President 3. Prime Minister 4. Speaker Answer: 2 Question: Lunar eclipse occurs on 1. A new moon day 2. A full moon day 3. A half moon day 4. both 1 and 2

Answer: 2 Question: Which of the following crops helps in nitrogen fixation? 1. Rice 2. Wheat 3. Beans 4. Maize Answer: 3

Question: Detroit in the U. S. A. is known as the city of 1. Motor Car 2. Lights 3. Aeroplanes 4. Rockets Answer: 1 Question: The term "Fourth Estate" refers to 1. Backward States 2. Judiciary 3. Press 4. Tea Estate Answer: 3 Question: SAIL's plant in Karnataka is situated at 1. Bangalore 2. Bhadravati 3. Belgaum 4. Hubli Answer: 2

Question: At which of the following place Rajiv Gandhi died of human bomb explosion? 1. New Delhi 2. Chennai 3. Sriperumbudur 4. Colombo Answer: 3 Question: Who is not the Speaker of the Lok Sabha ever? 1. Somnath Chatterjee 2. P. A. Sangma 3. Meira Kumar

4. Sushma Swaraj Answer: 4 Question: The Governor General associated with the abolition of slavery was 1. Cornwallis 2. Bentinck 3. Dalhousie 4. Rippon Answer: 2

Question: The name of India's first carrier is 1. INS Vikrant 2. INS Nilgiri 3. INS Kukri 4. INS Himgiri Answer: 1 Question: The general direct flow of summer monsoon in India is 1. From South to North 2. From South West to South East 3. From South East to South West 4. From South West to North East Answer: 2 Question: World No-Tobacco Day is observed on 1. May 25 2. May 31 3. May28 4. May 24 Answer: 2

Question: Which one of the following ecosystems covers the largest area of the earth's surface? 1. Desert Ecosystem 2. Grassland Ecosystem 3. Mountain Ecosystem 4. Marine Ecosystem Answer: 4

Question: With which game is the Double Fault associated? 1. Lawn Tennis 2. Football 3. Cricket 4. Hockey Answer: 2 Question: Where is the oldest oil refinery in India located? 1. Digboi 2. Cochin 3. Mathura 4. Guwahati Answer: 1

Question: The Siwaliks stretch between 1. Indus and Sutlaj 2. Potwar basin and Teesta 3. Sutlaj and Kali 4. None of these Answer: 2 Question: Thalassaemia is a hereditary disease affecting 1. Blood 2. Lungs 3. Heart 4. Kidney Answer: 1 Question: Polythene is industrially prepared by the polymerization of 1. Methane 2. Styrene 3. Acetylene 4. Ethylene Answer: 4

Question: In cricket the length of pitch between the two wickets is 1. 24 yards 2. 23 yards 3. 22 yards 4. 21 yards

Answer: 3 Question: Which one of the following is not the official language of the United Nations Organisation? 1. Arabic 2. Chinese 3. Portuguese 4. Spanish Answer: 3 Question: Which countries are separated by Mac Mohan Line? 1. India and Pakistan 2. China and Tibet 3. India and China 4. India and Bangladesh Answer: 3

Question: Which one of the following is a water soluble vitamin? 1. Vitamin A 2. Vitamin C 3. Vitamin D 4. Vitamin K Answer: 2 Question: Among the following who was the Speaker in two Lok Sabhas? 1. Rabi Ray 2. Shivraj Patil 3. P. A. Sangma 4. G. M. C Balyogi Answer: 4 Question: 'Lakshya' which is part of Indian Defence System is 1. Surface of air missile 2. Missile Firing Submarine 3. multi Barrel rocket System 4. Pilotless target aircraft Answer: 4

Question: Which one of the following states has only one representatives each in Lok Sabha? 1. Manipur, Meghalaya 2. Himachal Pradesh and Jammu Kashmir 3. Arunachal Pradesh and Tripura 4. Mizoram and Nagaland

Answer: 4 Question: Who among the following is known as the guardian of the Public Purse in India? 1. The Comptroller and Auditor General of India 2. The President 3. The Minister of Finance 4. The parliament Answer: 1 Question: Biological Oxygen demand (BOD) is used as a standard measure of 1. Oxygen level in forest System 2. Oxygen level in animals 3. Oxygen level in water system 4. Oxygen level in atmosphere Answer: 3

Question: Which of the following Crops is of Kharif Season? 1. Soyabean 2. Linseed 3. lentil 4. Mustard Answer: 1 Question: Fruit most suitable for making jelly is 1. Papaya 2. Karunda 3. Mango 4. Banana Answer: 3 Question: Who was the first chief Justice of Supreme court of Calcutta? 1. Hyde 2. Elijah Impey 3. Lemaistre 4. Monson Answer: 2

Question: By which of the following Acts were the Commercial Rights of East India Company Abolished? 1. Regulating Act of 1773 2. Charter Act of 1813 3. Charter Act of 1833 4. Charter Act of 1853 Answer: 3

Question: Who Was the founder of All India Muslim League? 1. Sir Syed Ahmad Khan 2. Nawab Saleem Ullah Khan 3. Liyaqat Ali Khan 4. Mohammad Ali Jinnah Answer: 2 Question: Vishakhapatnam Steel Plant obtains its iron ore from the mines of 1. Bababudan 2. Bailadila 3. Dalli-Rajhra 4. Gurumahisaini Answer: 1

Question: The First Finance Commission was constituted in the year 1. 1956 2. 1953 3. 1952 4. 1951 Answer: 4 Question: Which one of the following Settlements comprised Zamindar as middleman to collect the land revenue? 1. Mahalwari Settlement 2. Ryotwari Settlement 3. Permanent Settlement 4. None of the above Answer: 3 Question: Which of the following was the court language during the reign of Akbar? 1. Hindi 2. Urdu 3. Persian 4. Arabic Answer: 3

Question: What were the districts called in the Vijaynagar empire? 1. Nadu 2. Khurram 3. Kottam 4. Janpad Answer: 3

Question: Which was the first National News Agency of India? 1. The Indian Review 2. The Free Press of India 3. The Associated Press of India 4. None of the above Answer: 3 Question: The depiction of the stones of the previous lives of Gautama Buddha was first done in the art of 1. Sarnath Pillar of Asoka 2. Bharhut Stupa 3. Ajanta Caves 4. Eilora Caves Answer: 2

Question: The British Parliament can do everything except make a woman a man and a woman a man?To whom is this statement ascribed? 1. Dicey 2. Hegal 3. De Lolme 4. none of above Answer: 3 Question: Which of the following states did not come into being in 1987? 1. Mizoram 2. Arunachal Pradesh 3. Goa 4. Manipur Answer: 4 Question: The number of Zonal Councils in India is 1. Five 2. Four 3. Seven 4. Eight Answer: 1

Question: National Commission for Back ward Classes was established in 1. 1994 2. 1993 3. 1995 4. 1999

Answer: 2 Question: Indravati Hydroelectric Project is the multipurpose projet of 1. Maharashtra state 2. Gujarat state 3. Orissa State 4. Tamil Nadu state Answer: 3 Question: Which sector contributes the maximum share in National income of India? 1. Primary 2. Secondary 3. Tertiary 4. All the above have equal share Answer: 3

Question: Shankarlal Guru committee was associated With 1. Agricultural Marketing 2. Agricultural production 3. Public Distribution System 4. None of above Answer: 1 Question: IMF is the result of 1. Hawana Conference 2. Rome Conference 3. Brettonwood Conference 4. Geneva Conference Answer: 3 Question: The Difference between Gross Domestic product and Net Domestic product is 1. Government Revenue 2. Net Indirect Tax (Indirect Tax Subsidy) 3. Consumption of fixed Capital 4. Net Capital Formation Answer: 4

Question: First share market in India was established in 1. Delhi 2. Mumbai 3. Kolkata 4. chennai

Answer: 2 Question: The acronym STD written on Telephone booth stands for 1. Straight Telephone Dial 2. Switch Telephone Dial 3. Subscriber Telephone Dialing 4. Save Telephone Dialing Answer: 3 Question: India has signed a landamrk deal for sale of Dhruv Advance Light Helicopters (ALHs) with 1. Venezuela 2. Peru 3. Ecuador 4. Chile Answer: 3

Question: Humidity is measured by which of the following instrument? 1. Barometer 2. Thermometer 3. Hygrometer 4. Hydrometer Answer: 3 Question: Rabindranath Tagore was awarded Noble Prize for his literary work named 1. Geetanjali 2. Rajtarangini 3. Chokher Bali 4. Kapal Kundala Answer: 1

Question: Which of the following department of Indian Government takes care of education of children with physical disabilities? 1. Ministry of Welfare 2. Ministry of Sports 3. Ministry of HRD 4. Ministry of Rural Development Answer: 1

Question: Amrita Pritam's work "A Revenue Stamp" is 1. A book of stories 2. A novel 3. A biography

4. An autobiography Answer: 4 Question: "Nadi Ke Dweep" is the creation of 1. Nirmala Verma 2. Krishna Sobit 3. Gajanan Madhav Muktibodh 4. Sachidananda Heeranand Vatsyayan Agyeya Answer: 4 Question: The poetic work "Rashmirathi" was written by 1. Maithilisharan Gupt 2. Mahadevi Verma 3. Ramdhari Singh Dinkar 4. Surya Kant Tripathi Nirala Answer: 3

Question: "Operation Black Board" refers to providing schools with 1. Enough number of black boards 2. New type of black boards 3. Training for using new type of black boards 4. All essential learning materials. Answer: 4 Question: Transistors used in electronic equipments are mostly made of 1. Silver 2. Copper 3. Silicon 4. Carbon Answer: 3 Question: The disease diphtheria affects 1. Lungs 2. Intestine 3. Throat 4. Body joints Answer: 3

Question: Which of the following is the brightest planet as seen from the earth? 1. Mercury 2. Uranus 3. Venus 4. Mars Answer: 3

Question: The Harry Potter series is written by 1. K K Rowling 2. K J Rowling 3. J K Rowling 4. A K Rowling Answer: 3 Question: The most common communicable disease is 1. Influenza 2. Typhoid 3. Cholera 4. Polio Answer: 1

Question: Among the following, the richest source of protein is 1. Ground Nut 2. Rice 3. Potato 4. Apple Answer: 1 Question: Taoism is a school of 1. Chinese philosophy 2. Japanese philosophy 3. Buddhist philosophy 4. Sri Lankan philosophy Answer: 1 Question: Hydrogen is used instead of Helium to fill balloons for meteorology because 1. of its low density 2. It is not very reactive under normal conditions 3. It is almost insoluble in water 4. It can be prepared easily Answer: 1

Question: The most abundant element in the earth's crust is 1. Silicon 2. Aluminium 3. Nitrogen 4. Oxygen Answer: 4 Question: Stainless steel is an example of 1. A metallic compound 2. A homogeneous mixture

3. A heterogeneous mixture 4. An inorganic compound Answer: 1 Question: The Non-Cooperation Movement was ultimately withdrawn by Mahatma Gandhi 1. On the directions of the Party 2. On account of amicable settlement with the British 3. On account of violent incidents at Chauri-Chaura 4. On account of excessive repression by the Government Answer: 3

Question: The Preamble of the Constitution after 42nd amendment declares India 1. Sovereign Socialist Secular Democratic Republic 2. Sovereign Democratic Republic 3. Federal Democratic Republic 4. Federal Socialist Democratic Republic Answer: 1 Question: The International Date Line is the 1. Equator 2. 0° Longitude 3. 88° East Longitude 4. 180° Longitude Answer: 4 Question: The real executive power under a Parliamentary Government rests with 1. The Parliament 2. The King 3. The Council of Ministers 4. The Civil Servants Answer: 3

Question: Who among the following was the first Maratha Ruler to get legal recognition from the Mughals? 1. Sahuji 2. Shivaji 3. Balaji Baji Rao 4. Sambhaji Answer: 1 Question: The average solar day is approximately 1. 24 hrs 2. 24 hrs 15 minutes 3. 24 hrs 52 minutes 4. 24 hrs 15 Second Answer: 1 Question: The constellation Sapta-Rishi is known to westerns as the 1. Seven Monks

2. Alpha Centauri 3. Big Dipper 4. Small Bear Answer: 3

Question: One kilobyte is equal to 1. 1000 bytes 2. 1024 bytes 3. 100 bytes 4. 1023 bytes Answer: 2 Question: Which of the following is a cellulose fiber? 1. Cotton 2. Wool 3. Rayon 4. Polyester Answer: 1 Question: Which of the following is not an example of Operating System? 1. Windows 98 2. BSD Unix 3. Microsoft Office XP 4. Red Hat Linux Answer: 3

Question: Which of the following vitamins helps in the absorption of calcium? 1. Vitamin A 2. Vitamin B 3. Vitamin C 4. Vitamin D Answer: 4 Question: Dengue fever is spread by 1. Aedes aegypti mosquito 2. Common House flies 3. Anophilies mosquito 4. Rodent like rats and squirrels Answer: 1 Question: Which of the following is not a fundamental right of the Indian citizens? 1. Right to property 2. Right to freedom of expression 3. Right to vote 4. Right to remain silence

Answer: 1

Question: Which supercomputer is developed by the Indian Scientists? 1. Param 2. Super 301 3. Compaq Presario 4. CRAY YMP Answer: 1 Question: Genome is the key to tomorrow's medical practices because 1. It unleashes an information revolution 2. It provides a new outlook into medicine 3. It is a new way of making drugs 4. It can enable customized medicines. Answer: 2 Question: Which of the following is not a missile tested in Indian Missile Programme? 1. Agni 2. Trishul 3. Prithvi 4. Arjun Answer: 4

Question: Mahatma Gandhi started his struggle against apartheid in 1. Natal 2. Transvaal 3. Johannesberg 4. Champaran Answer : 1

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->