You are on page 1of 1

1.

a ttel

A Fld alakja s mozgsai


A Fld a sajt tengelye krl forog, ezrt a Fld alakja geoid (fld alak), ellipszoid. A centrifuglis er hatsra az Egyenlt mentn kiszlesedik, mg a sarkoknl belapul. A Fld alakjra a bizonytk: a lthatr kr alak. A Fld alakjrl kvetkezik a szolris ghajlati vek kialakulsa. A leghidegebb a sarkoknl, a legmelegebb az Egyenlt mentn.

Szolris ghajlati vek: szaki hideg szaki mrskelt forr dli mrskelt dli hideg

Hideg vezet: szaki-sarkkr s az szaki-sark, a dli-sarkkr s a dli-sark kztt alakult ki, vagyis ez az vezet a sarkkrk s a sarkpontok kztt alakult ki. A mrskelt ghajlati vezet: Az szaki-sarkkr s a Rktrt, a dli sarkkr s a Baktrt kztt hzdik, vagyis a trtk s a sarkkrk kztt. A forr ghajlati vezet: A Baktrt s a Rktrt kztt hzdik. A legmelegebb ghajlati vezet.

A Fld egyrszt forog sajt tengelye krl, msrszt kering a Nap krl. Forgs: Kpzeletbeli forgstengely krl, nyugatrl keletre. Idtartama: 1 nap/24 ra. Kvetkezmnyei: nappalok s jszakk vltakozsa, Nap ltszlagos mozgsa (Nap kel, dele, nyugszik). Ebbl a ltszlagos mozgsbl jtt ltre az idmrs. Kerings: A Fld a Nap krl ellipszis alak plyn kering, nyugatrl keletre. Idtartama: 365+ nap. A Nap krli kerings s a forgstengely ferdesge kvetkeztben ugyanazon szlessgi kr mentn egy v alatt vltozik a napsugarak hajlsszge (kis hajlsszghideg, nagy hajlsszg-meleg). Ennek kvetkezmnye az vszakok vltakozsa, hmrsklet vltozsa, nappalok hossza.