P. 1
Untitled

Untitled

|Views: 2|Likes:
Published by Elena Sava

More info:

Published by: Elena Sava on Jul 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as TXT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2014

pdf

text

original

2.2. Modelarea unor circuite electrice, sisteme mecanice, electromecanice, hidra ulice şi termice cu ajutorul funcţiilor de transfer 2.2.1.

Modelarea circuitelor electrice

2.1. Să se deducă funcţia de transfer a generatorului electric din figura 2.1, conside rând că mărimea de intrare este tensiunea aplicată înfăşurării de excitaţie , iar marimea de este tensiunea generată V2(s). Se cunosc inductanţa şi rezistenţa înfăşurării de excitaţie, L

Fig. 2.1. Solutie: Se scriu ecuaţiile generatorului cu ajutorul impedanţelor operaţionale şi se elimină curen tul între cele 2 ecuaţii. Observaţie: pentru simplificarea scrierii, se va subînţelege că variabilele electrice su nt funcţii de variabila s. De unde , prin împărţirea celor două ecuaţii, se obţine: Notând şi rezultă:

2.2. Să se deducă funcţiile de transfer ale circuitelor electrice din fig. 2.2 Fig. 2.2. Soluţie: Dipolii din figura 2.2 (a, b, c) sunt divizori de tensiune echivalenţi circuitului din fig.1.2 (d), a cărui funcţie de transfer este dată de relaţia: a) b) unde unde şi ; rezultă:

Notând :

2.3. Să se deducă funcţiile de transfer ale reţelelor electrice din fig 2.3 (a,b şi c) fol osind metoda de calcul cea mai convenabilă. Fig. 2.3. Soluţie: a) Se poate folosi fie metoda curenţilor pe ochiuri, fie metoda potenţialelo r la noduri.O folosim pe prima, utilizând curenţii reprezentaţi în figură.

b) Şi în acest caz, se poate folosi fie metoda curenţilor pe ochiuri, fie metoda potenţi alelor la noduri. Utilizând-o pe ultima se scriu ecuaţiile: de unde se obţine sistemul echivalent: Rezultă:

4 b Circuitul este un regulator PD cu filtrare.4 d.5. 2.4 a. să se precizeze.4 c Circuitul este un regulator PID: unde: 2. 2. funcţia de transfer va avea forma: sau unde 2.4. se folo seşte relaţia divizorului de tensiune: Sub forma canonică. a) În cazul circuitului T din fig.2. 2. prin aplicarea primei teoreme a lui Kirchhof f în nodul A.5 a.4. Să se calculeze funcţiile de transfer ale circuitelor din fig. inductanţa şi rezistenţa cu un generator echivalent având tensiune a electromotoare şi impedanţa internă: Circuitul are forma din fig. având funcţia de transfer: unde: c) Pentru circuitul din fig. se obţin: .b şi c şi să se s crie sub forma canonică.3 d şi. cu ce tip de regulator a vem de a face. 2. Fig. În acest circuit. 2. Soluţie: Circuitele studiate sunt echivalente circuitului din figura 2. Să se calculeze funcţiile de transfer ale circuitelor din fig. se exprimă curenţii şi cu ajutorul tensi unilor de intrare şi de iesire ţinând seama de faptul că potenţialul nodului A este nul.5. 1. să se precizeze legea de reglare asigurată de fiecare circuit dacă sunt folosite ca regulatoare. pentru deducerea funcţiei de transfer. Fig. Soluţie: În toate cele trei scheme electrice intervine circuitul T din fig. 2.5 a şi unde este un factor de reglaj neunitar determinat de poziţia cursorului potenţiome trului P. de fiecare dată. dat de generatorul V. Rezultă: a) Pentru circuitul din figura 1. curentul care trece prin ramura a divizorului de curent se d etermină în funcţie de curentul .5 d. Din egalitatea rezultată.4 a Circuitul este un regulator de tip PI având funcţia de transfer: unde b) Pentru circuitul din fig. b şi c şi să se scrie sub forma canonică.Funcţia de transfer sub forma canonică are forma: sau unde c) Folosind teorema lui Thevenin se echivalează partea din reţea care conţine generato rul de tensiune . Se apl ică prima teoremă a lui Kirchhoff in nodul A.1.

7 este reprezentat un regulator cu legi de reglare diferite pentru canalul erorii ε(t) şi canalul semnalului de ieşire. Fig. circuitul etse un regulator PD cu fil trare.6.b unde: În situaţia în care si . semnalul de pe calea de reacţie y(t) şi semnalul de la ieşirea regulatorului u(t) sunt tensiuni faţă de masă iar R(s). Să se determine funcţia de transfer a circuitului din fig. rezult㪠Aplicând prima teoremă a lui Kirchhoff în nodul A. Z2. se poate scrie: Deoarece rezultă că Înlocuind expresiile impedanţelor Z1. Semnalul de referinţă r(t). y(t).6. să se scrie sub forma canonică şi să se explice funcţia lui. modulul de derivare D 2. anume.7.5. 2. de unde: Circuitul este un regulator PID cu filtrare. int rodus cu semn schimbat. b) În circuitul T din fig. constanta de timp de derivare f iind Td. . 2. 2. c) Pentru circuitul T din fig. în concluzie. în nodul A. având funcţia de transfer: unde 2.5 c care generează curentul şi Pentru circuitul T care dă curentul şi . 2. r ezultă Folosind notaţiile: Funcţia de transfer devine: Circuitul realizează derivarea semnalului. Za în expresia funcţiei de transfer. el efectuează filtrarea semnalului datorită elementelor de întarz iere de ordinul I care au constantele de timp şi T2 şi datorită elementului de avans întarziere cu constantele de timp T’ şi T”. rezultă: de unde: notând: Funcţia de transfer de forma: . 2.6 a. Y(s) si U(s) sunt transformat . În fig. element la care predomină întârzierea deoarece c nstanta adimensională având Circuitul este o parte constitutivă a regulatorului liniar continuu ELC113 0 din sistemul de automatizare românesc SEROM şi. De asemeni. Soluţie : Schema echivalentă a circuitului analizat este redată în figura 2.6.b care generează curentul I1: şi: În circuitul T care generează curentul şi: Aplicand prima teoremă a lui Kirchhoff.Circuitul este un regulator PI cu filtrare cu factorul de amplificare re glabil: unde .

: (2. rezultă: (2. V1(s). în (2. Fig. nu există riscul apariţiei unor impulsuri Dirac în componenţa semnalului u(t).6) de unde: (2.8) Înlocuind.2) Amplificatorul A2 împreună cu elementele pasive R3 şi C1 constituie un regulat or de tip I. dată de (2. 2. Aplicând relaţia 2.. unde y(t)este mărimea de ieşire a sistemului automat controlat de regulator. Se aplică prima teoremă a lui Kirchhoff în nodul A: (2. rezultă: (2.ele Laplace ale acestor mărimi.7) Amplificatorul A4 este un sumator inversor: (2.4) Amplificatorul A3. Soluţie: Semnalele r(t).8.8. Curentul I5 prin rezistenţa R5 este.5) aplicând prima tensiune a lui Kirchhoff în nodul B. regulatorul este de tip PID ai cărui parametrii sunt daţi de rel aţiile: (2.8.8. v2(t) şi v3(t).8.9) (2.8. 2.. în felul acesta chiar dacă r(t) este de forma unui semnal treaptă.1) şi din această relaţie. Y(s).8. rezultă: (2.8. notată cu E(s) are expresia : de unde: Se observă că semnalul de pe calea de reacţie este derivat în timp ce semnalul d e referinţă nu este.11) . Mărimea U(s ) este transformata Laplace a semnalului de ieşire al regulatorului u(t). pentru acest etaj..10) În concluzie... Se poate scrie: Fig.8..8. V2(s) şi V3(s) sunt transformatele Laplace ale acestor tensiuni si al e tensiunilor v1(t). Etajul constituit din amplificatorul A1 împreună cu rezistenţele R1 şi R2 joacă ro lul elementului de comparaţie.8. iar E(s) este transformata Laplace a semnalului de eroare . U(s). y(t) şi u(t) sunt tensiuni între punctele menţionate şi masă. Să se determine funcţia de transfer a regulatorului din figura 2.7.3) de unde: (2. 2.. R5. R(s).. unde unde Transformata Laplace a semnalului de eroare ... conform relaţiei 2.8.8.8.8.2) şi prelucrând-o. rezistenţele R4. R6 şi condensatorul C2 constituie un regulator de tip PD.8).8. expresia tensiunii V1. rez ultă: (2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->