IPGM KAMPUS PEREMPUAN MELAYU, MELAKA

KERTAS KERJA SEMINAR PENGURUSAN KEWANGAN

TARIKH:
30 JULAI 2009 (KHAMIS)

ANJURAN:
UNIT PENGEMBANGAN & KHIDMAT KAUNSELING JABATAN HAL EHWAL PELAJAR & BIRO PENDIDIKAN JAWATANKUASA PERWAKILAN PELAJAR SESI 2009/10

Pelbagai cara pengurusan yang berkesan akan dipelajari oleh guru pelatih dan boleh diaplikasikan apabila mereka mengawal perbelanjaan mereka. bukan sahaja dari ahli-ahli jawatankuasa pihak penganjur. tetapi juga dari guru pelatih yang peka akan kepentingan program ini. Seterusnya. Di samping itu.1. bengkel ini diharap dapat membantu guru pelatih membuat keputusan yang baik dalam kehidupan harian dan seterusnya dapat meningkatkan keyakinan diri dalam pengurusan kewangan. Diharapkan agar program ini akan mendapat sambutan dan kerjasama yang menggalakkan. kami yakin program yang diatur oleh Unit Pengembangan & Khidmat Kaunseling serta Biro Pendidikan ini akan mencapai matlamatnya. . pendedahan dan pengalaman yang ditimba daripada bengkel pengurusan kewangan ini akan memberikan satu perspektif baru dan penghayatan yang lebih mendalam berkenaan cara pengurusan kewangan yang bijak kepada guru pelatih khususnya.0 Pengenalan Bengkel pengurusan kewangan ini merupakan satu program yang bertujuan membina satu kesedaran kepada guru pelatih tentang cara menguruskan kewangan dengan menggunakan teknik yang betul. iaitu melahirkan rakyat Malaysia yang mengamalkan daya pemikiran yang kritis dan kreatif agar dapat bersaing dalam arus globalisasi. Ini selaras dengan matlamat Wawasan 2020. Dengan kerjasama yang padu daripada semua pihak.

1 Membimbing guru pelatih mengamalkan perbelanjaan berhemah dan menguruskan kewangan mereka dengan cara yang betul.0 Tarikh : 30 Julai 2009 5. mereka juga boleh meningkatkan keyakinan diri dengan cara memantapkan kemahiran pengurusan kewangan mereka. IPGM Kampus Perempuan Melayu.0 Objektif 3. 6.0 Peserta : 200 orang-PPISMP Semester 3/2009 & Jawatankuasa Perwakilan Pelajar . 4.0 Tempat : Dewan Tun Fatimah.2.2 Membantu guru pelatih membuat keputusan yang baik dalam kehidupan harian melalui teknik pengurusan kewangan yang berkesan. Pendedahan terhadap kemahiran pengurusan kewangan ini akan mencetus satu pandangan baru dan lebih positif terhadap sebarang aktiviti yang berunsurkan kewangan pada masa akan datang. Pada masa yang sama. Selain itu.3 Meningkatkan keyakinan diri guru pelatih dengan cara memantapkan kemahiran pengurusan kewangan mereka.0 Matlamat Bengkel mengamalkan ini diharapkan akan dapat dan melatih guru pelatih mampu perbelanjaan berhemah seterusnya menguruskan kewangan mereka dengan cara yang betul. 3. bengkel ini akan membantu guru pelatih membuat keputusan yang baik dalam kehidupan harian melalui teknik pengurusan kewangan yang berkesan. 3. 3.

7. Noor Hayatee binti Md. Noor (Pengarah IPGM KPM) 1) Penaung 2) Penasihat : Datin Siti Hanifah binti Madarsa (Timbalan Pengarah IPGM KPM) 3) Pengerusi : Dr. 0 Jawatankuasa : : Pn. Dolah (Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar) 4) Pensyarah Penasihat : Puan Noraidah binti Yaakob : Puan Noryani binti Md.Yusof 5) Pengarah Program 6) Setiausaha 1 7) Setiausaha 2 : Wan Nor Adila binti Wan Adnan : Nor Amalina binti Abd Aziz : Aisyah Nadzirah binti Zakaria AJK Kerja 8) Penyelaras Program : Naib Yang Di-Pertua 1 Naib Yang Di-Pertua 2 : Biro Peralatan dan Teknik Biro Agama dan Dakwah : Biro Kebajikan dan Sosial Naib Setiausaha Agung Kehormat 1 : Biro Penerangan dan Penerbitan Naib Bendahari Agung Kehormat 2 : Biro Asrama dan Makanan Naib Setiausaha Agung Kehormat 2 : Biro Kebudayaan dan Kesenian Naib Bendahari Agung Kehormat 1 : Biro Sukan dan Rekreasi Biro Perhubungan Luar 9) Peralatan : 10) Kebajikan 11) Dokumentasi 12) Makanan 13) Buku Program 14) Tugas-tugas Khas . Mihat bin Hj. Hj.

00 PEK RM 3. 12. .30pm : Slot kedua bertajuk “ Perancangan Kewangan “ bersama penceramah.30pm : Makan tengahari. Sesi penilaian keberkesanan program. 10.00 2 Sijil Penyertaan 200 keping - Stor pusat 9. 10. Anggaran Kewangan : Maklumat Perbelanjaan Kuantiti / Unit Biaya (RM) Catatan 1 Minum pagi Untuk guru pelatih =  2 biji kuih  Segelas air Penceramah dan pensyarah =  2 botol air mineral  3 biji kuih RM 3.0 Tentatif Program : 8.00 x 10 orang = RM 30.30 am : Pendaftaran peserta.30-11.00-12.00am : Kudapan pagi.00-8.30-1.0 Bil. Sesi penyampaian cenderamata kepada penceramah.30am : Slot pertama bertajuk “ Ceramah Pendidikan Pelaburan“ bersama penceramah. : Sesi penyampaian cenderamata kepada para penceramah. 4. : Sesi penilaian keberkesanan program. Slot 1 bersama penceramah bertajuk “ Ceramah Pendidikan Pelaburan “ 2.30-10. : Bersurai.00 x 200 orang = RM 600. Slot 2 bersama penceramah yang bertajuk “ Perancangan Kewangan “ 3.0 Pengisian Program : 1. 11. 8.8.

Instrumen soal selidik 12. adalah diharapkan seminar ini mendapat kelulusan dan sokongan penuh daripada pihak pengurusan IPGM Kampus Perempuan Melayu. .Pemerhatian .0 Penutup Seminar Pengurusan Kewangan ini merupakan satu cara bagi mendidik guru pelatih untuk mengamalkan perbelanjaan berhemah seterusnya membantu guru pelatih menguruskan kewangan dengan cara yang betul. Oleh yang demikian. Kejayaan seminar ini juga adalah diharapkan akan menjadi garis panduan kepada guru pelatih yang berhasrat menganjurkan seminar seumpama ini pada masa akan datang demi kepentingan IPGM Kampus Perempuan Melayu. Di samping itu.11. seminar ini dapat membantu guru pelatih untuk membuat keputusan yang baik dalam kehidupan seharian melalui teknik pengurusan kewangan yang berkesan.0 Penilaian : Program ini akan dinilai keberkesanannya melalui : .

Institut Pendidikan Guru Malaysia. Kampus Perempuan Melayu. Disemak oleh.YUSOF) Pensyarah Penasihat Biro Pendidikan. Jawatankuasa Perwakilan Pelajar 2009. Jawatankuasa Perwakilan Pelajar 2009. Seminar Pengurusan Kewangan. Seminar Pengurusan Kewangan. Kampus Perempuan Melayu.Disediakan oleh. ______________________________ ( NOR AMALINA BINTI ABD AZIZ ) Setiausaha 1. ______________________________ ( PUAN NORYANI BINTI MD. . Institut Pendidikan Guru Malaysia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful