HBEF 1403 SENI DALAM PENDIDIKAN

DISEDIAKAN OLEH: MOHD NAZRI B MAT NAYAN SEMESTER : SEPTEMBER 2011 NO MATRIKS: 791006086129002 NO TELEFON: 014-8702457 EMAIL: nazrinayan@oum.edu.my

KAJIAN TEMPATAN TAHUN5 .

TIK TIK TIK TIK TIK TIK HUJAN MENITIK TITIK HUJAN MAKIN LEBAT CEPAT ADIK NAIK KE RUMAH NANTI AYAH IBU MARAH TIK TIK TIK TIK HUJAN MENITIK TITIK HUJAN MAKIN LEBAT CEPAT ADIK TUTUP JENDELA ANGKAT KAIN BAJU KITA .

KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5 CUACA DAN IKLIM KHATULISTIWA .

CIRI-CIRI IKLIM DI MALAYSIA SUHU  ANGIN  HUJAN  .

CUACA Cuaca adalah keadaan udara di sesuatu tempat pada satu ketika tertentu  Keadaan cuaca di kawasan-kawasan di negara kita tidak banyak berbeza antara satu dengan yang lain  Jenis keadaan cuaca ada 5.  .

4. 3.JENIS KEADAAN CUACA 1. 2. HUJAN PANAS BERANGIN REDUP MENDUNG . 5.

HUJAN .

HUJAN Hujan adalah titisan air yang terbentuk di udara menjadi awan dan jatuhke bumi  Negara kita menerima hujan sepanjang tahun PENGARUH CUACA HUJAN TERHADAP KEGIATAN HARIAN  Sekiranya hari hujan banyak aktiviti tidak dapat dilakukan diluar rumah  Aktiviti dalam rumah seperti membaca surat khabar dan menonton televisyen dapat dilakukan jika keadaan cuaca hujan  .

PANAS .

PANAS    Negara kita menerima keadaan panas sepanjang tahun Keadaan cuaca panas apabila sinaran matahari yang terik Cuaca panas menyebabkan suhu kawasan menjadi tinggi PENGARUH CUACA PANAS TERHADAP KEGIATAN HARIAN  Cuaca panas membolehkan kita menjemur pakaian .

BERANGIN .

BERANGIN KEADAAN BERANGIN BERLAKU APABILA KUMPULAN ANDIN BERGERAK  TERDAPAT BEBERAPA JENIS ANGIN IAITU: .ANGIN TENANG .ANGIN KENCANG PENGARUH CUACA BERANGIN TERHADAP KEGIATAN HARIAN   BIASANYA CUACA BERANGIN BAYU KANAKKANAK BOLEH BERMAIN LAYANG-LAYANG .ANGIN BAYU .

MENDUNG .

MENDUNG Cuaca begini biasanya menunjukkan kemungkinan hujan akan turun  Biasanya awan mendung mengandungi hujan  Keadaan sekeliling agak gelap kerana cahaya matahri tidak kelihatan  .

REDUP .

bersukan di kawasan lapang dan kanak-kanak dapat bermain di taman permainan.REDUP Cuaca menjadi agak gelap kerana cahaya matahari dilindungi awan  Suhu persekitaran kurang panas  Suhu menjadi rendah dan langit tidak terang PENGARUH CUACA REDUP TERHADAP KEGIATAN HARIAN  Pelbagai aktiviti boleh dilakukan seperti beriadah.  .

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful