Newsletter Volume 4 Issue 28

Volume 4, Issue 28

Gusht 9 , 2012

Our Words Weekly Issue
“ N E W L I F E ” J E T A E R E

S P EC I A L P O I N T S O F I N TE RE S T:  Americas birthday!! Patriotism, responsibility and more... No Sided articles and no restriction for our members, our guest and our friends. Latest needs for our community and the latest resolutions Our Free Voice through our words.

DITËLINDJA E AMERIKËS: PATRIOTIZËM, PËRGJEGJËSI, DETYRË nga
Me një simbolikë të fortë patriotike dhe politike u shoqërua festimi dhe fjalimi i Presidentit Obama, për ditën e pavarësisë së SHBA këtë vit. Dhe nuk kish si të ndodhte ndryshe. Jo vetëm dhe thjesht se Amerika ndodhet në prag fushate për zgjedhjet presidenciale, por edhe për faktin se këtë vit, në përvjetorin e 236 të lindjes së shtetit të demokracisë dhe lirive më të mëdha, vjen me një sërë arritjesh të mëdha në politikën e brendshme dhe atë të jashtme, duke mbajtur lidershipin e zhvillimeve më të rëndësishme globale. Janë këto edhe një arsye më shumë që, për herë të parë që nga prilli i këtij viti, Presidenti Obama gjendet në mënyrë të qëndrueshme përpara kandidatit Mitt Romney në sondazhe. Sipas “Gallup Poll”, Obama kryeson me 48% kurse Romney ndjek me 44%. Kishte tre muaj që kandidatët ishin praktikisht shumë afër me njëritjetrin në parashikime. Ndërsa në politikën e jashtme dhe atë globale, roli i lidershipit të SHBA-së mbetet gjithnjë primar dhe vendimtar si në çështjet e vendosjes dhe ruajtjes së demokracisë në mbarë botën, të sigurisë ndërkombëtare dhe luftën kundër terrorizmit ndërkombëtar (“Pranvera arabe”, ndjekja e zhvillimeve në Siri, vëmendja ndaj Ballkanit Perëndimor, veçanërisht roli për pavarësinë e plotë të Kosovës, dhe roli në gjithë rajonet e globit), ashtu dhe në rolin vendimtar që ka marrë në zgjidhjen e problemeve të krizës ekonomike dhe financiare globale, veçanërisht të mbështetjes për zgjidhjen e krizës në Eurozonë, etj. Në arritjet kryesore të politikës së brendshme spikasin: Së pari, rigjallërimi i ekonomisë amerikane dhe ulja e nivelit të papunësisë (rritja ekonomike do të jetë 2 për qind këtë vit edhe 2,6 për qind vitin e ardhshëm, ndërsa papunësia po ulet nën 8 për qind) duke i bërë ballë me sukses sfidave dhe pasojave të krizës globale. Së dyti, triumfi i Presidentit Obama përmes Vendimit të Gjykatës së Lartë të SHBA që u shpreh pro ligjit Obama për sistemin shëndetësor, vendim ky që pritet të ndikojë pozitivisht në rrugën e Obamës për një fitore në zgjedhjet presidenciale të nëntorit (kjo çmim të logjikshëm dhe parashikon shtrirjen e sigurimit shëndetësor për 16 milionë amerikanë që i përkasin shtresës së varfër. Së treti, nisma e Presidentit Obama për Ndryshimet në Ligjin e Emigracionit. Jo pa qëllim, në qendër të festimeve në Shtëpinë e Bardhë ishin këtë vit Ushtria (pjesa patriotike) dhe emigrantët (pjesa politike). Në një ceremoni të organizuar, 25 ushtarë të Ushtrisë Amerikane u bënë qytetarë të SHBA. (Në periudhën që pasoi sulmet më 11 shtator 2001, qeveria amerikane e ka shndërruar shërbimin ushtarak në një hap më afër drejt marrjes së nënshtetësisë. Rreth 8000 emigrantë çdo vit regjistrohen në ushtrinë amerikane.). Sigurisht që simbolika politike ishte shumë e fortë. Me këtë gjest Presidenti Obama iu drejtua emigrantëve dhe sidomos votuesve hispanikë, të cilët janë një komunitet që mbështet fuqishëm politikat e Obamës, në lidhje me emigracionin dhe një komunitet, i cili mund të jetë vendimtar për rezultatin e zgjedhjeve të nëntorit në shtete si Kolorado dhe Nevada. Presidenti Obama, disa javë më parë, deklaroi se qeveria amerikane do të ndalojë deportimet dhe do të japë leje pune për qindra mijëra emigrantë të paligjshëm që kur kanë ardhur në SHBA kanë qenë fëmijë. Kuptohet që komuniteti hispanik e përshëndeti këtë lëvizje. “Çfarë dite e përsosur për të festuar ditëlindjen e Amerikës, demokracisë më të vjetër në botë, me disa nga qytetarët tanë më të rinj. Kjo është një nga gjërat që më pëlqen të bëj më shumë. Më jep gëzim dhe frymëzim të madh, sepse më kujton që ne jemi një vend i cili nuk është i lidhur thjesht nga kombësia, por nga besimi ndaj ideve të caktuara. Të gjithë ju bëtë diçka shumë të thellë. Ju

4th of July in USA
sepse ky ligj ishte flamuri i politikës së Obamës gjatë katër viteve të tij në presidencë, si dhe sepse ky ligj ishte më i kontestuari nga opozita republikane). Ligji parashikon që çdo amerikan detyrohet të blejë sigurim shëndetësor brenda vitit 2014. Përveç këtij detyrimi ligji përmban edhe masa të tjera si mbulimi i sigurimit shëndetësor të fëmijëve nga prindërit deri në moshën 26 vjeç. Ligji kërkon nga shoqëritë e sigurimeve që t’u ofrojnë sigurim shëndetësor të gjithëve pavarësisht nga gjendja shëndetësore, me

I N S I D E T H I S I S S U E :

Festa e Pavarsise ne SHBA Lufta Xhelal Zeneli, Vasil Tabaku, Agim desku, Fatbardha Demi, Mimoza Rexhvelaj, Raimonda Moisiu, Silvana Berki, Vullnet Mato, Pilo Zyba, Skender Braka , Mimoza Rexhvelaj, Vasil Tabaku, Koco Danaj, Jesika Leon

Faqe 1-28 Faqe 1-7 Faqe 2-3, 4-5 7-9 Faqe 5-7 9, 12

LUFTA PËR TË DREJTËN E TRASHËGIMISË SË MAQEDONISË GJEOGRAFIKE (FQ. 7)
Arben Llalla: LUFTA PËR TË DREJTËN E TRASHËGIMISË SË MAQEDONISË GJEOGRAFIKE (Gara e grekëve, serbëve dhe bullgarëve për të paraqitur sa më shumë popullsi të etnive të tyre gjatë shekujve të kaluar) Shpeshherë historia na ofron gjëra të pashpjegueshme, ajo është një tunel i pafund, ku herë ka dritë për të shikuar të shkuarën dhe herë është errësirë, në shumicën e këtyre raste historianët dhe studiuesit na i ofron gjërat ashtu siç e kërkon politika fituese e kohës. Historia në rastin e Maqedonisë Antike është burimi i konflikteve për të drejtën e trashëgimisë së saj. Kjo gjë, sot vazhdon ende të shfrytëzohet për të legjitimuar projektet politike dhe qëndrimin sa më gjatë në pushtet të atyre që çirren si trashëgimtarë të drejtpërdrejtë të kombit të lashtë maqedonas dhe të Aleksandrit të Madh. Që në kohët e lashta Maqedonia gjeografikisht ka pësuar vazhdimisht ndryshime duke përfshirë me këtë emër shtrirje të ndryshme gjatë periudhave historike. Pra, emri Maqedonia Gjeografike që nga kohët e lashta e deri më sot ka pësuar tkurrje duke e humbur madhështinë e saj. Pretendimet për emrin Maqedoni dhe historinë e saj që nga koha antike vazhdojnë të sjellin probleme historike dhe territoriale ashtu si në shekujt e mëparshëm. Prej kaq vitesh me emrin Maqedoni kemi tre territore: 1). Maqedonia greke, 2). Maqedonia bullgare, 3). Republika e Maqedonisë që është themeluar nga

Faqe 6-7 7,-9, 10-14 17-19

Adresa Anetaresimi

Faqe 28

P a g e

2

O u r

W o r d s

Perfundimi, Maqedonia krijesa fantazmë - nga Spiro Butka
Ballkanit Ilirik, për të luftuar kundër Perandorisë Turke, fenomen ky që u konkretizua me betejën e Fushë Kosovës. Edhe pse koalicioni dështoi, lufta si vetmi mjet shpëtimi, u bë domosdoshmëri jetike për Shqiptarët. Kryengritjet e njëpasnjëshme, rrodhën deri në mesin e shekullit e 15të, kohë kjo që identifikon riorganizimin e Shtetit Shqiptar, me në krye Gjergj Kastriot Skënderbeun. Nën udhëheqjen Prijësit të Kastriotëve, shqiptarët e bashkuar 25 vjet rresht, jo vetëm që i rezistuan pushtimit Osman, por me përpjekjet e tyre luftarake, e mbajtën këtë perandori larg dyndjes për në Evropë. Si rrodhi emërtimi Maqedoni Emërtimi Maqedoni përflitet se rrjedh nga Greqishtja e vjetër, por e vërteta e historisë gjuhësore, pohon të kundërtën e këtij pretendimi absurd të Helenve Grek, të njohur tashmë si falsifikator të historisë dhe të cirilistëve bullgarofolës sllavë, të sajuar si të tillë brenda historisë të kësaj kohe. Në realitet vizioni i këtij termi vendor në gjeografinë e lashtë, personifikohet së tepërmi, gjatë zbërthimit të togfjalëshit Pellazgo-Ilir të lashtësisë Shqipe magje-doni, që do të thotë dëshironi magje, pra mjetin për gatimin e bukës. Ky argumentim gjuhësor, vërtetohet më tej dhe me faktin konkret, të pozicionimit gjeografik të këtij vendi, në epiqendër të Ilirisë së lashtë, të cilën historia e njeh me kufij verior deri në brigjet jugore të rrjedhjes të Danubit dhe në lindje me ujërat e Detit të Zi dhe atë Egje. Nuk flitej bullgaro-sllavishtja e vet quajtur maqedonishte, sepse në atë kohë të lashtë historike, nuk ekzistonte asnjë shtet Sllav në atë tokë te rrethuar nga disa dete. I gjithë gadishulli Ilirik, fliste gjuhën Pellazgjishte, Shqipen e vjetër, të quajtur e të etiketuar si barbare, nga historianët e lashtësisë Herodoti e Tuqiditi. Madhështinë e kësaj vërtetësie historike të tyre, e saktëson akoma më shumë, Homeri, krijuesi i poezisë së lashtë, me vargjet e sinkronizuara me tingujt e kësaj gjuhe, në poemat e famshme ‘Iliada’ dhe ‘Odiseja’. Ekzistenca e Maqedonisë, është një realitet i pamohueshëm brenda tërësisë historike të shoqërisë njerëzore, por jo ashtu si e dëshirojnë, Sllavët Cirilikë dhe Helenët Grek. Ajo është pjesë përbëre e Ilirisë Shqiptare dhe nuk mund të kundërshtohet nga asnjë argument historik. Vetë lashtësia e asaj kohe, në rrjedhat e veta gradualisht pohon, se Maqedonia njihet në antikitet, nga vetë historia e lashtë, në vitet e themelimit të sajë nga mbreti Amintas III-të, afërsisht në vitet 393-370 p.e.s. Antikiteti i mëtejshëm, rreshton brenda historisë mbretin Filip në vitet 359-336 p.e.s. dhe më pas Aleksandri i Madh në periudhën 356-323 p.e.s. Kufizohej në veri me Dardaninë, në lindje me Thrakën, në Jugë me Epirin dhe Thesalinë, ndërsa në perëndim me Penestët, Enkelët, Kaonët e Molosët. Homeri në poemat e famshme të tij ‘Iliada’ dhe ‘Odiseja’, nuk i zë fare me gojë Maqedonët, por përmend Ilirët, Thrakasit, Edonët, Pajonët, Dardanët e Frygët, që sipas tij ata janë vetëm Ilir. Kufijtë e Maqedonisë Ilire ndryshuan, si rezultat i pushtimeve të shumta, gjatë mbretërimit të Aleksandrit të Madh shqiptar, i cili kur fliste para ushtrisë së tij, shprehej në gjuhën Ilirishte, pra Shqipen e vjetër. Këtë e vërtetojnë historianët e lashtë Herodoti e Tuqiditi dhe poeti i lashtë Homeri. Straboni, përmend emrin Maqedoni, por ai thekson se më parë ajo është quajtur Emathius. Grekët e njohin Maqedoninë por sipas interesave politike, që ata kanë e synojnë për pushtime të tjera për llogari të Megalidhëse. Harta më e vjetër e këtij gadishulli, ajo rreth viteve 582-612 p.e.s. tregon shtrirjen e Ilirisë në anën e djathtë të rrjedhës të Danubit. Vazhdimi më tej i sajë, tregon se lagej me Detin e Zi dhe Egje, ndërsa në jug përfshinte komplet teritoret e Greqisë deri ne Kretë, nga ku sot shkrimet e vjetra të gjetura nga

It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
Unconstitutional President in Albania does not want toaccept the truth as being a fraud…. Will he Survive the Storm??? Assassinations in Albania at its Highest….al lead to the current PM.

Children in Albania rumbling through trash to find their daily bread….where are the Billions in minerals for these kids?

Perse su arrestua nga forcat europiane ne momentin e mos qenies Ambasador Haxhinasto? Ja dhe Europianet shkelin rregullat e tyre….Si kane goje te thone mos shikoni pas krimet e se kaluares?

Private contracts with in GOP and GOV in Albania stop people from large protests on Human rights violations and killings...

Why are Canadian Companies stealing Albanian Oil and Lands? Who is behind them? The PM ?

Se preku Kushtetutën për Presidentin dhe e do për imunitetin ?! (Vijon)
Pse Berisha s’e preku Kushtetutën për Presidentin dhe e do për imunitetin ?! Që kryeministri Sali Berisha gjendet në panikun e rrëshqitjes së pushtetit dhe frikës se një ditë do të gjykohet për megaskandalet që kanë tronditur shoqërinë shqiptare në katër vitet e fundit, kjo duket qartë tek sjellja e tij e dyfishtë. Askush nuk mund të rrijë pa u surprizuar apo të mos e kuptojë lojën mendjelehtë të tij, por që nëpërmjet taborëve të medias së varur në çengelin qeveritar dhe “zagarëve të gjuetisë” i bëjnë shpëlarje trurit ndërkombëtar dhe popullor, duke arritur atë që duan. Kështu ndodhi pas zgjedhjeve të 2009, ku çuditërisht “Klani i Klanit” i mbushi mendjen Blushit të thoshte se kishin humbur zgjedhjet ende pa mbaruar shqyrtimi i dy mandateve të deputetëve Shkodër Berat nga Kolegji Zgjedhor. Kështu ndodhi me kauzën e hapjes së kutive. Berisha tha se nuk e linte Kushtetuta, por ishte po kjo Kushtetutë të cilën ai preku kur hapi kutitë e 8 majit për bashkinë e Tiranës. Dhe bashkë me taborët e tij mbronte idenë se duhej numëruar vullneti i qytetarëve për votat gabim. Atë vullnet që nuk pranoi ta lexonte për zgjedhjet e 2009 dhe i dogji me Ristanin kutitë fshehurazi për të mos u zbuluar gjëma. Nëse e akuzojnë për korrupsion atë dhe familjen e tij po nga foltorja e parlamentit, ai i çon në gjykatë dhe i dënon me gjobë deputetët opozitarë. Por nëse këta të fundit e padisin po për akuza e shpifje të ulëta që lëshon nga foltorja e Parlamentit, po kjo gjykatë vendos ta pushojë padinë për mungesë provash apo se ai gëzon imunitet. Dhe nuk mbaron këtu. Zgjedhja e Presidentit të ri ofroi opsionin për ndryshim të Kushtetutës dhe që presidenti të zgjidhej nga Populli. Por Berisha doli përsëri dhe tha; Nuk e ndryshoj Kushtetutën, pasi Rama e bëri këtë në 2008 dhe nuk ka më nevojë të ndryshohet. Dakord, një argument bindës dhe Presidentin e partisë e futi në xhep pa konsensus, pa frymë Kushtetuese, por në germë. Ndërsa tani ka hapur një debat të ri me kanakarin e tij të megakorrupsionit me bllok, Ilir Meta. Pra do të ndryshojë Kushtetutën për çështjen e imunitetit. Por ende nuk i ka shpjeguar popullit, përse Sali Berisha kërkon të prekë Kushtetutën (atë që ai thoshte para dy muajve se nuk e prekte), për imunitetet dhe nuk e bëri për Presidentin nga Populli ?!. Përgjigjen e kësaj pyetje nuk e di vetëm Berisha, pasi ai është lehtësisht i lexueshëm. Paniku i lexohet tek enjtja e të dy syve, që tregon makthin për të ardhmen, përballjen me drejtësinë e popullit dhe të një shteti të drejtë që do të ndërtohet, ku nuk mund t’i shpëtojë dot më as vjedhjes së votave, as Ristanëve të korruptuar, as Gërdecit, as trafiqeve e korrupsionit, por as vrasjeve të 21 Janarit. Kjo është përgjigjja pse Berisha nuk e preku Kushtetutën për Presidentin dhe kërkon ta prekë për Imunitetet. Sepse Presidentin e donte për vete dhe vetëm ashtu mund ta merrte, kurse Imunitetet i do për të futur në qeli opozitarët, që të fitojë përsëri pushtetin dhe t’i shpëtojë burgut. Por ka një problem të madh, sepse sikurse në 1996 me Piramidat, populli ka

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

3

Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre

KRIZA LINDORE DHE LËVIZJA SHQIPTARE (vazhdon)
Mbretërinë Greke. Këta morën përsipër detyrën që të organizonin në këto vise një kryengritje filoheleniste. Nën ndikimin e këtyre faktorëve në fund të korrikut bisedimet grekoshqiptare u ndërprenë. Komiteti i Stambollit dhe platforma e tij politike Qëndresa osmane e Plevnës vazhdoi pesë muaj. Ndërkohë patriotët shqiptarë, edhe pse bisedimet e Janinës u ndërprenë, nuk hoqën dorë nga ideja e kryengritjes çlirimtare kundërosmane. Ata i vazhduan përpjekjet për t’i shkrirë komitetet shqiptare lokale në një komitet kombëtar, për formimin e komitetit qendror kombëtar dhe për përgatitjen e kryengritjes së armatosur. Por, ndërsa në malet Ballkan dhe në sektorin e Kaukazit ushtritë osmane ndalën përparimin e ushtrisë ruse, në frontin malazez, në Shqipërinë e Veriut në gusht 1877, mbrojtja turke u thye dhe ushtria osmane filloi të tërhiqej drejt jugut. Kjo ngjarje tronditi opinionin publik në Shqipërinë e Veriut. Në këto rrethana u formua në Shkodër një komitet shqiptar i përbashkët për qytetarët myslimanë e katolikë, i kryesuar nga Pjetër Gurakuqi. Në memorandumin e këtij komiteti kërkohej të formohej një shtet kombëtar më vete nën vasalitetin e sulltanit, siç ishin në atë kohë Serbia dhe Rumania. Por gjendja në frontin me Malin e Zi u stabilizua shpejt. Përparimi i ushtrisë malazeze u ndal. Gjatë vjeshtës së vitit 1877 patriotët shqiptarë i kushtuan kujdes edhe fushatës së zgjedhjeve për parlamentin e dytë osman. Megjithëse zgjedhjet qenë indirekte dhe u zhvilluan nën diktatin e valinjve, nën trysninë që vinte nga poshtë dolën deputetë edhe disa personalitete atdhetare, ndër të cilat ishte edhe Abdyl Frashëri. Çeljen e parlamentit në dhjetor të atij viti patriotët shqiptarë, sidomos antarët e Komitetit të Janinës, e shfrytëzuan për të organizuar në kryeqytetin perandorak një takim në shkallë kombëtare. Për këtë qëllim, përveç deputetëve të parlamentit, u thirrën në Stamboll edhe personalitete të njohura shqiptare që përfaqësonin pothuajse të gjitha krahinat e Shqipërisë. Në mbledhjen e parë, që u mbajt më 18 dhjetor 1877, u miratua forumi i organizatës atdhetare revolucionare me emrin Komiteti Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave të Kombësisë Shqiptare, ose siç u quajt shkurt Komiteti i Stambollit. Kryetari i Komitetit u zgjodh Abdyl Frashëri. Megjithëse nuk dihet ende përbërja e plotë e këtij Komiteti, janë njohur tanimë si anëtarë të tij Pashko Vasa, Jani Vreto, Ymer Prizreni, Zija Prishtina, Sami Frashëri, Ahmet Koronica, Mihal Harito, Iljaz Dibra, Mehmet Ali Vrioni, Seid Toptani, Mustafa Nuri Vlora, Mane Tahiri etj. Në programin politik të Komitetit të Stambollit përfshihej teza mbi organizimin me ngutësi të kryengritjes së armatosur kundërosmane dhe krijimin e shtetit kombëtar shqiptar. Komiteti vendosi gjithashtu që të zhvilloheshin bisedime me Greqinë për të arritur një aleancë shqiptaro-greke sipas platformës së parashtruar nga Abdyl Frashëri. Ndërkohë ngjarjet në front pësuan një kthesë rrënjësore. Më 10 dhjetor 1877 qëndresa e Plevnës u thye. Ushtritë ruse filluan të përparonin përmes maleve Ballkan. Serbia e Mali i Zi morën zemër nga përparimi rus dhe rifilluan veprimet luftarake kundër Turqisë. Perandoria Osmane tani dukej se ishte në pragun e katastrofës së plotë. Në këto rrethana qeveria e Athinës e pranoi propozimin e ri të paraqitur nga patriotët shqiptarë për të rifilluar bisedimet dypalëshe që ishin ndërprerë në fund të korrikut. Turi i dytë i bisedimeve shqiptarogreke u zhvillua në Stamboll gjatë gjysmës së dytë të muajit dhjetor 1877. Këtë radhë qeverinë greke e përfaqësonte Stefanos Skuludhi, deputet në parlamentin e Greqisë. Abdyl Frashëri, i cili kryesonte përsëri delegacionin shqiptar, tani nuk përfaqësonte Komitetin Ndërkrahinor të Janinës, por Komitetin Kombëtar të Stambollit. Abdyli i parashtroi Stefanos Skuludhit planin e hollësishëm të shpërthimit të kryengritjes shqiptare, e cila do të fillonte në Shqipërinë e Jugut. Menjëherë pas saj do të formohej qeveria e përkohshme e Shqipërisë, që do të njihej nga Greqia, e cila do të hynte gjithashtu në luftë kundër Perandorisë Osmane në Thesali. Kryengritja do të shtrihej në Gegëri e në Kosovë. Greqia do t’i ndihmonte shqiptarët me armatime. Projekti i Abdyl Frashërit ishte i leverdishëm për të dyja palët. Shqipëria siguronte tërësinë territoriale, duke përfshirë në kufijtë e saj edhe vilajetin e Janinës (Epirin), ndërsa Greqia hiqte dorë nga Epiri, por do të aneksonte pa luftë Thesalinë, me ndihmën e oficerëve shqiptarë që komandonin ushtrinë osmane. Abdyli u përpoq edhe një herë ta bindte qeverinë e Athinës, se ishte në interes të Greqisë që ajo të kishte si aleate, kundër Perandorisë Osmane e kundër rrezikut rus, një Shqipëri të fortë, prandaj nguli këmbë që aleanca dypalëshe të ndërtohej sipas parimit të njohjes së një principate të pavarur shqiptare në kufijtë e saj etnikë, në krye të së cilës mund të vihej edhe një princ me origjinë nga dinastia që mbretëronte në Greqi. Por pala greke nuk hoqi dorë as këtë radhë nga pretendimet ndaj Shqipërisë. Si rrjedhim, në ditët e fundit të dhjetorit, me urdhrin telegrafik të ardhur nga Athina, bisedimet shqiptaro-greke u ndërprenë përsëri. Në fillim të vitit 1878 situata në front u përmbys plotësisht. Pasi kaluan malet Ballkan, ushtritë ruse filluan të përparonin me shpejtësi në drejtim të jugut, pa ndeshur ndonjë rezistencë serioze nga ana e ushtrive osmane. Më 4 janar 1878 ato pushtuan Sofjen, më 18 janar Edrenenë dhe më 28 janar arritën në fshatin Shën-Stefan, në periferi të Stambollit. Nga paniku që pushtoi Perandorinë Osmane përfituan ushtritë serbe, të cilat marshuan pa vështirësi drejt vilajetit të Kosovës dhe, pasi morën Pirotin, Nishin, Kurshunlinë dhe Vranjën, në fund të janarit arritën në Gjilan. Po ashtu, ushtritë malazeze pushtuan më 10 janar Tivarin, më 19 janar Ulqinin dhe një javë më vonë dolën në brigjet e liqenit të Shkodrës e të lumit të Bunës. Disfata e plotë e ushtrive osmane i shqetësoi të gjitha Fuqitë e Mëdha. Në mënyrë të veçantë ajo tronditi Britaninë e Madhe, e cila, për të penguar hyrjen e ushtrive ruse në Stamboll, dërgoi flotën e saj luftarake në detin Marmara. Në të njëjtën kohë, me nxitjen e saj, Porta e Lartë i kërkoi komandës ruse armëpushim. Duke parë se Anglia ishte e vendosur të mbronte me çdo kusht kryeqytetin osman, Rusia nënshkroi në Edrene, më 31 janar 1878, armëpushimin me Perandorinë Osmane dhe filloi bisedimet për të përfunduar Traktatin e Paqes me të. Situata e re ndërkombëtare, që u krijua pas disfatës së plotë turke, e detyroi Komitetin e Stambollit ta rishikonte programin e vet. Sipas tij, shpërthimi në këto rrethana i kryengritjes kundërosmane në Shqipëri do të ishte një hap i dëmshëm, që do ta lehtësonte përparimin e ushtrive serbe, malazeze e greke në brendi të trojeve shqiptare dhe do t’u jepte rast monarkive fqinje që ta sanksiononin me anën e fitores ushtarake aneksimin e viseve të pushtuara prej tyre. Për këtë arsye Komiteti hoqi dorë përkohësisht nga projekti i kryengritjes së armatosur dhe hartoi një program të ri politik për Lëvizjen Kombëtare Shqiptare. Programi i ri, i cili u përpunua në ditët e para të vitit 1878, përmbante ndryshime taktike e jo strategjike. Udhëheqësit e Komitetit të Stambollit nuk hoqën dorë nga synimi i tyre i mëparshëm, nga

Në “Ditën e gjenocidit grek ndaj shqiptarëve të Çamërisë”, 27 qershor 1994 – Nga: Valon Kurtishi (vijon)
Në “Ditën e gjenocidit grek ndaj shqip- rinisë çame dha kontribut në forcat majtiste greke të tarëve të Çamërisë”, 27 qershor 1994 – cilat ishin të vetmet që realisht luftonin sadokudo 27 qershor 2012 Nga: Valon Kurtishi kundër italianëve, bullgarëve dhe Vermahtit. Një pjesë e politikanëve shqiptarë morën pjesë në formingrisin statusin juridik për shqiptarë min e qeverive lokale ngjashëm si në çdo qytet dhe nën sundimin grek. Çështja është fshat tjetër të Greqisë, ku u formuan pushtete lokale ngritur disa herë në Lidhjen e në mënyrë që të sigurojnë vazhdimësi në ushtrimin Kombeve, por Greqia gjithmonë ka e aktiviteteve të përditshme shoqërore, si arsimi, refuzuar një zgjidhje të drejtë në pajtim shëndetësia, furnizimi me ushqim, sigurimi i rendit me parimin e fqinjësisë së mirë dhe dhe qetësisë publike etj. normave ndërkombëtare të këtij kontesti etnik. Gjatë periudhës pranverë/verë 1944, forca të mëdha ushtarake dhe paramilitare greke nën udhëheqjen e Dështimi italian në nënshtrimin e komandantit të EDES Napoleones Zervas, kryen Greqisë, çoi në ndërhyrjen e Vermahtit pastrim etnik të territorit shqiptar të Çamërisë duke në vitin 1941. Shqiptarët çamë, 80% e masakruar mbi 3000 qytetarë të pafajshëm shqippopullsisë së gjithmbarshme të tarëë si dhe duke deportuar për në shtetin amë mbi krahinës sipas regjistrimit italian të 25, 000 mijë të tjerë.(Shifrat e dhëna variojnë në vitit 1941, qëndruan përgjithësisht burime të ndrysme me ato maksimale që arijnë në: indiferentë në përplasjen e madhe të masakruar 10, 000 mijë, të deportuar mbi 50, 000 civile mes grekëve të djathtë dhe mijë). Me këtë, kjo pjesë e tokave etnike shqiptare komunistë. Për më tepër, një pjesë e shqiptare mbeti vetëm me shqiptarët ortodoksë të cilëve akoma sot nuk u lejohet shprehja publike e identitetit nacional. Shteti grek nuk njeh kategori etnike në regjistrimet e popullsisë duke u mohuar shqiptarëve ortodoksë të drejtën bazike të shprehjes së lirë të identitetit të tyre kombëtar. Regjimi komunist i zënë me konsolidimin e pushtetit të vet diktatorial dhe me luftën civile brenda vendit, nuk reagoi ndaj kësaj masakre çnjerëzore ndaj një pjesë të popullsisë shqiptare. Gjatë viteve 50, regjimi komunist i detyroi shqiptarët e Çamërisë të marin kolektivisht shtetësi shqiptare, duke kryer edhe një akt tjetër antikombëtar të përmasave të frikshme. Ndryshimi i sistemit rezultoi me rihapjen e çështjes shqiptare në opinionin kombëtar dhe ndërkombëtar. Me këtë, edhe çështja çame si komponentë e rëndësishme dhe e pandashme e kauzës kombëtare u bë prezente në opinion. 27 qershori u shpall me vendim të Kuvendit si, “Dita e gjenocidit grek ndaj shqiptarëve të Çamërisë”. Kohëve të fundit çështja çame përfaqësohet edhe në Kuvendin popullor nga parti që i takojnë eksluzivisht këtij komuniteti (Partia për drejtësi, integrim dhe unitet). Ekziston Instituti për studime çame, një numër i shoqatave që kanë si pikë programore çështjen në fjalë. Çdo vit në Tiranë mbahet Java e kulturës dhe historisë çame, si dhe organizohet marshimi në Qafë – Botë, në kufi me Greqinë ku sivjet planifikohet të ndërtohet memoriali kushtuar viktimave shqiptare të gjenocidit grek. Janë organizuar konferenca shkencore, janë botuar libra të shumtë me këtë tematikë, është pretenduar ngritja e çështjes në Gjykatat ndërkombëtare nga një studio ligjore britanike. Qeveritë shqiptare janë treguar historikisht të paafta ose të pavullnetshme për të ngritur këtë

P a g e

4

O u r

W o r d s

Shkrime nga Raimonda Moisiu
-Ne Perandorine e Mimozave!''Sonte kam Ditelindjen!Celi syte…He, mo, celi! Dhe me puth… Ke turp te me puthesh? Po na kane mbuluar floke te verdhe ,lepurushi im i bindur Te me puthesh fort, shume, papushim! Une sonte kam ditlindjen! Tere bota eshte imja sonte! Boten time e kam te mbyllur Me hekura te florinjte prej lulemimozash Une jam "kucedra" qe E kam mberthyer skllavin tim Mes ketyre hekurave I kam shtruar nje postiqe te blerte prej bari Dhe e urdheroj Te me puthe Aq sa jane yjet pertej perdes se mimozave! E shikon se sa Sy te dashuruar Po na kundrojne keta caste i dashuri im Ndersa po bejme dashuri? Ku jane syte, the? Po jane syte e yjeve, o budallai im i bukur! Me shterngo shume shuuuuumeeee nuk ke fuqi me? Te dhimbsem une? Aman, te lutem

Ku po te shpie? Eja me mua dhe mbylli syte, E di une se ku do Flake tej paqeten e cigareve te te shpie, lepurushi im i bindur, Ke hyre ne perandorine e mimozave Shtriu mbi bar! Te mimozave dhe te barit Shtriu dhe hesht! Dhe…posiiiiiiiiiiiii Dhe ne perandorine time Mos mendo asgje, Mos mermerij asgje, Mire??....Ha – h a Hahahaaaaaaaaaaa! Do te besh cfar te them une Une dua tani Qe te me puthesh prap

Biggest Heist on private land continues to happen in Albania...How can they, the Albanian politicians sell someone else’s land??

Sekreti I Vatikanit Dhe Historia E Popullit Shqiptar Pergjate Viteve (vijon)
te dates 22 dhjetor 1966 lejon qe te konsultohen fondet e ASV me dokumenta, doreshkrime dhe lende tjeter deri ne perfundim te pontifikatit te papes Pius IX, [1846 1878], perkatesisht vitit 1878, dhe perfundimisht papa Paulus II, [1972 2005], gjate pontifikatit te tij, dy here shtyn kufirin kohor: heren e pare me 22 dhjetor 1978, lejon te konsultohen fondet e ASV deri ne perfundim te pontifikatit te papes Leone XIII, perkatesisht viti 1903 dhe heren e dyte me 20 gusht 1985, hap fondet e ASV per studiues deri ne perfundim te pontifikatit te papes Benedictus XV, perkatesisht 22 janar 1922, dhe perfundimisht me 22 janar 1998, eshte hapur edhe: Archivio Sacra. Ne Archivio Segreto Vaticano ruhen koleksione te ndryshme vellimesh, ku jane rregjistruar, zakonisht te plota ne tekstin e tyre integral, letrat zyrtare te papeve. Disa nga keto koleksione jane formuar nga regjistrat e letrave te ashtuquajtura "bulla" per shkak te vules se tyre metalike, pothuajse gjithmone prej plumbi, qe varej ne origjinalet. Nder koleksionet e regjistrave te bulave, me te famshmet jane Registri Vaticani (Registra Vaticana = Reg. Vat.), Registri Avignonesi (Registra Avenionensia = Reg. Aven.), dhe Registri Lateranensi (Registra Lateranensia = Reg. Lat.). Emrat e ketyre koleksioneve nuk kane asnje lidhje me permbajtjen e dokumentave qe ato permbajne: jane emertime konvencionale te vena kohet e fundit per t'i dalluar ato nga njeri tjetri ne arkiv. Referenca topografike: Vatikan, Avinjon, Lateran nuk ka lidhje as me vendin ku jane regjistruar apo formuar keto seri. Keshtu p.sh. jo vetem Registri Avignonesi, por edhe Registri Vaticani jane krijuar ne Avinjon, nderkohe qe fondi Registri Lateranensi u krijua kur papet ishin larguar tashme nga Laterani. Elementi topografik ka vlere vetem persa i perket vendndodhjes se regjistrave para se te vinin ne Archivio Segreto Vaticano ose prej nga kane ardhur per ne kete arkiv. Registri Vaticani. Ky eshte fondi me i vjetri dhe me i rendesishmi i bulave papnore i cili perbehet nga 2047 vellime madhesish te ndryshme, nga te clat 299 te parat, jane te shkruara ne pergamen, ndersa vellimet 300 deri ne 2020 jane te shkruara ne leter, fillimisht karton i bute, pastaj me vone leter e zakonshme e nje cilesie te larte ku dallohen shume qarte shenjat e ujit [filigranes]. Vellimet e ketij fondi kane nje vazhdimesi kronologjike te panderprere qe nga papa Inocentius III [1198 1216], per te perfunduar te papa Pius V [1566 1572]. Ky fond eshte ruajtur ne godinen e Selise se Shenjte, qe nga themelimi i Archivio Segreto Vaticano nga ku e kane marre edhe emrin. Reg. Vat. numer 2, eshte origjinal ne pergamen nga koha e papes Gregorius VII [1073 1085] dhe ka nje rendesi te veçante per ne shqiptaret, ngase aty kemi te shenuar toponimin Albaniae, ne nje bule papnore te dates: 20 mars 1074. Registri Avignonesi. Ky fond emrin e ka marre nga vendi ku jane ruajtur vellimet me dokumenta dhe doreshkrime, ne Avinjon, deri ne vitin 1783, kur jane sjelle ne Archivio Segreto Vaticano. Vellimet e para te ketij fondi, edhe pse pjeserisht te ruajtura, fillojne nga koha e pontifikatit te papes Klementi V, [1305 1314], ndersa vazhdimesia e panderprere fillon nga pontifikati i papes Johannes XXII [1316 1334] dhe perfundon ne vitin 1415 ne kohen e pontifikatit te antipapes Benedictus XIII [1394 1423]. Ky fond ka gjithsej 349 vellime te shkruara kryesisht ne leter, te cilat jane te periudhes se Avinjonit dhe konkordojne me fondin Registri Vaticani, nga numer 52 deri 347. Ne kete seri jane te ruajtura Litterae Communes, te cilat dilnin nga Kancelaria dhe Litterae Secretae, te cilat dilnin nga Dhoma Apostolike. Nga pontifikati i papes Johannes XXII, Registra Avenionensia jane te renditur sipas permbajtjes, tendence kjo e cila gjate kohes eshte theksuar me shume dhe eshte karakteristike e ketij fondi. Nga koha e pontifikatit te papes Johannes XXII (1316 1334), kemi edhe serine e regjistrave, te ashtuquajtur Segreti e cila permban letra nga de

MUNDËSIA E LASHTËSISË SË SHQIPTARËVE QË NGA ATLANTIDA LEGJENDARE?! (vijon)
MUNDËSIA E LASHTËSISË SË SHQIPTARËVE QË NGA ATLANTIDA LEGJENDARE?! Gjurmëve të një hipoteze të guximshme historike: MUNDËSIA E LASHTËSISË SË SHQIPTARËVE QË NGA ATLANTIDA LEGJENDARE?! Në kuluaret e historiografisë botërore, ekzistojnë një tendencë serioze e dëshmimit të mundshëm të një hipoteze tejet të guximshme se, shqiptarët dhe baskët, janë 2 popuj specifik të Evropës që kanë një prejardhje të lashtë historike, ku zanafillat edhe më të hershme të tyre mund të kërkohen aq larg, deri tek civilizimi i lashtë misterioz botëror, i njohur si Atlantida. Mundësia e prejardhjes së shqiptarëve nga Atlantida e lashtë legjendare, kuptohet, është totalisht në suazat e një hipoteze të së mundshmes, me tendenca serioze akademike edhe të dëshmimit të saj të afërt materialoshkencor. Ashtu siç do të shohim në vazhdim, prejardhja e lashtë e shqiptarëve, ka mundësi të mos fillon me civilizimin e hershëm pellazg-ilir, por i ka rrënjët shumë thellë e më thellë se sa realisht mendojmë ne vetë. Në dritën e kërkimeve dhe zbulimeve të reja, hasa në një hipotezë tejet të guximshme se pasardhësit e popullit të Atlantidës legjendare në Evropë, mund të janë baskët dhe shqiptarët. Kuptohet nuk u befasova, por as nuk e pranova atë menjëherë si megalomani nacionale e cila sigurisht më konvenonte si shqiptar. Përkundrazi, kërshëria ime mu ngacmua seriozisht dhe unë fillova të hulumtoj edhe më tej duke gjurmuar dhe mbledhur materiale të ndryshme që sado pak do të mundësojnë më racionalist t’i besoj kësaj hipoteze. Se pellazgët dhe ilirët e kanë një prejardhje të lashtë në këto troje dhe se ne jemi pasardhës të denjë të këtyre civilizimeve, flasin shumë studime jo vetëm të studiuesve shqiptarë, por numri më i madh i tyre është nga ata të huajt. Në suazat e shkencës së mirëfilltë, teoria tanimë e dëshmuar e prejardhjes së shqiptarëve të sotëm nga pellazgët dhe ilirët e lashtë, askund nuk kontestohet. Gjurmët e para materiale dhe më të vjetra të ekzistimit të jetës në këto troje, janë zbuluar në fshatin XARRË ( afër Sarandës) . Këto janë: vegla pune, armë,

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

5

Kungulli nuk shkon gjithmonë mbi ujë (vazhdon)
burg të përjetshëm. Të mos flasim për komandant Harun Aliun e të tjerët që u likuiduan pas konfliktit të vitit 2001. Në anën tjetër ende mbetet pa u zbuluar kryerësit e këtyre veprave. -Disperzimi i fakulteteve është punë e vet universiteteve se ato kanë autonomi të plotë për vendosje. Strategjikisht ky disperzim nuk na konvenon se dobësohet qendra universitare, në një anë dhe në anën tjetër studimet nuk mund të jenë aq cilësore në raport me ato që zhvillohen në kampuset universitare. Për fat të keq me këto disperzime copëtohet dhe dobësohet edhe forca dhe jeta e përbashkët studentore. -Si gjatë kësaj qeverisje që është shkelur demokracia në këtë vend nuk ka ndodhur asnjëherë më parë. USHT-në me forca policore dhe militante të BDI-së e pushtuan dhe kështu u arrit që ky Universitet të radhitet i fundit në listën e universiteteve më prestigjioze në Botë. -Flitet për arritje të vlerave, kurse në realitet, me përjashtime, u krijuan vlera të dyshimta e jo vlera të vërteta. Për disa USHT-ja shërben vetëm për biznes, ku u bënë shumë komprometime dhe afera. Në vende udhëheqëse caktohen kuadro jo sipas përgatitjes profesionale aftësive e meritave po në baza partiake dhe shoqërore. Kjo nuk do të thotë se aty nuk ka kuadro të mirëfillta por ato nuk përfillen andaj nuk vijnë në shprehje. -Të gjitha mediat,me ndonjë përjashtim të vogël, janë vënë nën diktatin e pushtetit qeveritar dhe në këtë situatë nuk e di se sa ka vend të thuhet se ekziston liria e të shprehurit. Vetë zv/kryeministresha Teuta deklaroi se dialogu me mediat është në fazë delikate. Nga ky pushtet u bastis TV-ALB, u sulmua dhe u mbyll A1, Koha e Re, merren në shënjestër dhe në forma të ndryshme kërcënohen të gjithë ata që marrin guximin ti kundërvihen kësaj Qeverie. Për promovim të frymës euroatlantike as qe mund të bëhet fjalë për shkak se kjo Qeveri vetëm deklerativisht është për BE dhe NATO kurse realisht punon kundër anëtarësimit në to. Gruevski i shpalli të gjithë armiq si NATO-n, SHBA-të, BE-në etj, pasi dështoi pranimi i

Dergime nga Cezar Ndreu

Perpara Syve te Europes (vijon)
GJERESISHT PARA SYVE TE EUROPES DEBIMI MASAKRIMI ,VRASJET DHUNIMET DHE JA SE SI ESHTE PRGATITUR KY DEBIM LEXO NE VAZHDIM PER KET DEBIM TE TMERSHEM TE SERBISE DËBIMI I SHQIPTARËVE ... Prof. Dr. Vasa Çubriloviç koncepteve të gjera shtetërore të Jovan Ristiçit, Serbia këputi një copë tjetër të kësaj pyke pas aneksimit të Toplicës dhe Kosanicës. Në këtë kohë, rajonet midis Jastrebacit dhe Moravës jugore qenë spastruar në mënyrë radikale nga të gjithë shqiptarët.Nga viti 1918 e këtej ka qenë detyra e shtetit tonë të tanishëm të shkatërrojë mbeturinat e këtij trekëndëshi shqiptar. Ai nuk e bëri këtë gjë. Ka disa arsye për këtë, por ne do të përmendim vetëm më të rëndësishmet prej tyre: 1)Gabimi kryesor i autoriteteve në fuqi në atë kohë është se, duke harruar se ku ndodheshin, ata deshën t’i zgjidhnin të gjitha problemet madhore etnike të Ballkanit të turbulluar dhe të gjakosur me metodat Perëndimore. Turqia solli në Ballkan zakonet e Sheriatit, sipas të cilave, fitorja në luftë dhe pushtimi i një vendi të jep të drejtën e jetës dhe të pronës mbi subjektet që e banojnë. Bile edhe të krishterët e Ballkanit mësuan nga turqit se jo vetëm pushteti dhe sundimi shtetëror, por edhe shtëpijat e pronat janë të fituara apo të humbura si shpërblim. Koncepti i raporteve të pronësisë private mbi tokën në Ballkan u zbut në një farë shkalle nëpërmjet ligjeve, urdhëresave dhe marrëveshjeve të tjera ndërkombëtare të lëshuara nën presionin e Evropës, por ky koncept ka qenë në një farë shkalle leva kryesore e shtetit turk dhe e shteteve të Ballkanit deri në ditën e sotme. Nuk kemi nevojë t'i referohemi një të kaluare të largët. Ne do të përmendim vetëm disa raste të kohëve të fundit, shpërnguljen e grekëve nga Azia e Vogël në Greqi dhe të turqve nga Rumania në Turqi. Ndërsa të gjithë shtetet e Ballkanit që nga viti 1912 i zgjidhën ose janë në rrugën e zgjidhjes së problemeve të pakicave kombëtare me anë të shpërnguljeve masive, ne kemi mbetur në metodat e ngadalëshme dhe të ngathta të kolonizimit gradual. Rezultatet e kësaj kanë qenë negative. Që kjo është kështu e tregojnë më së miri statistikat nga 18 distriktet që përfshijnë trekëndëshin shqiptar. Nga këto shifra del se në këto krahina shtimi natyral i popullsisë shqiptare është më i madh se rritja totale e popullsisë sonë nga shtimi natyral plus banorët e rinj (nga 1921 deri më 1931 popullsia shqiptare u rrit 68.060, ndërsa ajo serbe tregon një rritje prej 58.745, një diferencë prej 9.315 vetësh në dobi të shqiptarëve). Duke marrë parasysh karakterin e vështirë të shqiptarëve, rritjen e theksuar të numrit të tyre dhe vështirësitë gjithnjë në rritje të kolonizimit me metodat e vjetra, me kalimin e kohës ky çpërpjestim do të bëhet edhe më i madh dhe eventualisht do t'i japë fund kolonizimit tonë që nga viti 1918 e këtej. 2)Bile edhe metoda e kolonizimit gradual nuk u aplikua si duhet. Akoma më keq, në një problem kaq të rëndësishëm, nuk ka pasur një plan të përcaktuar shtetëror, në të cilin do të aderonte dhe të cilin do ta aplikonte çdo qeveri dhe regjim. Puna është bërë me ndërprerje, me hope, çdo ministër i ri çbënte atë që kishte bërë parardhësi, ndërkohë që vetë nuk krijonte asgjë të qëndrueshme. Qenë shpallur ligje dhe rregullore, por edhe ashtu të dobëta, siç ishin ato nuk zbatoheshin. Disa persona, sidomos deputetë nga krahina të tjera, kur nuk arrinin të

P a g e

6

O u r

W o r d s

Agim Krasniqi, NORMALJA E ELBASANIT (vijon)
Agim Krasniqi NORMALJA E ELBASANIT dhe nuk u lejua të vazhdonte rregullisht. Kështu, pas një viti veprimtarie frytdhënëse, atë embyllën pushcila u hap e u nis nga vetëm50 nxënës, sot ka të tuesit osmanë. Me përpjekjet e shkruar më tepër se 150, të ndarë në katër rende, mësuesve dhe kërkesat këmbëngulëse një tëshkollës fillore e tri të Premtares. E jo vetëm të popullit, u riçel nga mesi i vitit nga Toskëria, që ka qenëgjithmonë e para ndër arsimor 1911-1912. Megjithatë, u tregimet kombëtare e ndër luftërat e gjuhës, po më mbyll përsëri, kur Shqipëria e Mesme fort nga Gegëria e sipërme, nga ajo Kosova fisnike u pushtua nga ushtria shoviniste serbe e trimoshe, me të përpjekurit e të ndershmit Hasan dhe u rihap mbas shpalljes së be Prishtina, i cili na rroftë për jetë, na erdhën Pavarësisë së Shqipërisë, nëvitin mjaft nxënës, sa që mund të thuhet, pa frikë lajthi- arsimor 1913-1914. Deri në Konmi, se nuk ka kënd të Shqipërisë,që mos të ketë gresin e Lushnjës (1920), ajo u mbyll këtu mbrenda përfaqësuesin e e u rihap pesë herë Shkolla Normale e tij"(Rev."Normalisti", numër përkujtimor, viti Elbasanit la gjurmë të pashlyera në 1909-1959, faqe 21). jetën e arsimitdhe të kulturës sonë Por kjo shkollë Normale nuk e pati jetën të gjatë kombëtare e të mbarë vendit, në përgjithësi. Ajo luajtirol të madh në disa drejtime kryesore: në përgatitjen e mësuesve të rinj dheaftësimin e mëtejshëm të atyre ekzistues, mësimdhënien e gjuhës amtare,organizimin e praktikave pedagogjike, hartimin dhe botimin e tekstevemësimore, të shtypit pedagogjik etj. Në vitin arsimor 1923-1924, pranë saj uçel shkolla ushtrimore, e cila solli një ndihmesë të vyer në përgatitjen pedagogjike të mësuesve të ardhshëm. Është për t'u shënuar dhe botimi irevistës mujore “Normalisti", e cila doli aty në vitet 1929-1937.Roli i mësuesve dhe i nxënësve të shkollës Normale të Elbasanit ishte imadh, si gjatë lëvizjes demokratike në vitet '30, në qendresën antifashistedhe në vitet e Luftës II Botërore. Me dhjetëra prej tyre morën pjesë me armënë dorë e rreth 70 nga ata dhanë jetën për çlirimin e AtdheutPas çlirimit të Shqipërisë, ajo u

Shkrime nga NAFI ÇEGRANI
SFIDË PRANGAVE TË UDB-Së /varianti per botim / Tiranë, Ky libër le të mbetet fuqia e së vërtetës! Ua kushtoj atyre që u vranë, u tretën ose u zhdukën pa lënë gjurmë qe edhe sot s’u dihen as varret! Dhe familjes sime që më dhanë forcë për të mbijetuar skëterrën e burgjeve sllave, që të shpreh e të shkruaj te vërtetën e shenjtë njerëzore. Autori © Të gjitha të drejtat e botimit të këtij libri janë të rezervuara, brenda dhe jashtë Shqipërisë. Libri nuk mund të riprodhohet ose të kopjohet pa lejen paraprake me shkrim nga autori. ,,Njeriut të vuajtur dhe shqiptarit të fortë e trim, Nafi Çegrani, që ka ç’ti shtojë faqeve të historisë së dhimbshme të popullit tonë! Kujtim nga nata e rrëfimeve të gjata ,, Adriatik Kallulli Tiranë, 24 mars 1995 PARATHËNIE Edhe një autor, Nafi Çegrani po hap faqet e shkruara të librit të jetës së tij, që opinioni publik të njihet me ngjarje, me personazhe, me gëzime e dhimbje që nuk bën të mbeten të varrosura përgjithmonë në kujtesën ku janë ruajtur. Për mua, që po marr penën të shkruaj atë që është bërë zakon të quhet parathënie, më saktë opinioni i parë i shprehur nga një lexues, autori Nafi Çegrani, ishte krejt i panjohur, siç janë miliona e miliona njerëz në botë, por mbasi u njoha me dorëshkrimin e librit, ai tashmë m’u bë njëri nga ata njerëz, i cili ndan me të tjerët kënaqësinë dhe dhimbjet. Të gjitha këto i ka përshkruar me mjeshtëri artistike, pasi i ka përjetuar në mënyrë shumë dramatike dhe i ka ruajtur me xhelozi në kujtesë, dhe në çastet kur vendos t’i ekspozojë para vlerësimit të gjykimit publik. Unë si njëri nga lexuesit e parë të dorëshkrimit të autorit kam dëshirë të ftoj dhe lexuesit e tjerë të pasionuar pas letërsisë jetëshkrimore dhe librave “agjenturorë” ta lexojnë këtë libër të Nafi Çegranit, që edhe të mësojnë diçka prej tij, por edhe të kuptojnë ashtu siç dikton arsyeja motivet dhe dëshirat nga niset autori për të zbrazur para njerëzve “thesin e sekreteve”, që ai po e mban për vite në kurriz si ish-punonjës zyrtar i shërbimit sekret të ish-Jugosllavisë, si shqiptar që pati rastin e volitshëm ose fatkeq ta njihte këtë shërbim nga brenda zyrës së tij, apo edhe nga pozitat e njeriut të vitrinës dhe kulimave. Pozita në të cilën vë me vetëdije veten autori i librit, jep një shembull klasik që ilustron përjetimin therës të dilemës së përjetshme që filozofia popullore shqiptare e ka shprehur me fjalët: “Hall të rrosh dhe gjyq të vdesësh”. Në rastin e Nafi Çegranit kjo dilemë e përgjithshme është individualizuar në një mënyrë edhe më therëse që do ta shprehja pak më ndryshe: “Hall të heshtësh dhe gjyq të flasësh”. Nga leximi i librit lexuesi do ta kuptojë se deri në çastet e fundit autori Nafi Cegraru është përpëlitur në kthetrat e kësaj dileme. Ai ka pasur dëshirën e madhe që libri jetëshkrimor dhe i përjetimeve të tij të hapet për të gjithë lexuesit. Por ai nuk mund t’i shpëtonte as brengës e mos ndoshta duke hapur plagë të tij dhe të të tjerëve nga një e kaluar e tmerrshme për shqiptarët do të shkaktojë vuajtje dhe dhimbje të reja, pezmatime dhe plagë të tjera. Këto përjetime të autorit do të jenë të kuptueshme për cilindo. Kjo, mendoj unë, ka qenë një nga arsyet kryesore që më detyroi të bëhesha lexues i privilegjuar i këtij libri qysh në dorëshkrim, pasi autorin, edhe pse nuk njiheshim, për shkak të analizave të mia politiko-diplomatike, më kërkoi t'i jepja mendim nëse ishte apo jo e udhës të botohej ky libër si dhe ndonjë vërejtje për përmirësime të mundshme të tij. Kështu, pa e njohur më parë autorin Nafi Çegrani, u përfshiva dhe unë në njëfarë mënyre në dilemën e tij “hamletiane”, të botohet apo të mos botohet ky libër? Meqenëse flitej për botim të librit unë nuk e quaja të përshtatshme të mos mbaja qëndrim ndaj kësaj dileme. E kisha parasysh implikimin moral dhe politik që mund të sjellë edhe për njeriun që shkruan parathënie përfshirja në zgjidhjen e një dileme të tillë, sidomos për faktin se bëhet fjalë për subjekte, vërtetësinë e të cilëve vetëm autori mund ta përcaktojë për faktin se ishte zyrtar i UDB -së famëkeqe jugosllave. Qysh në çastet kur rashë në kontakt me dorëshkrimin në mendje më lindi përfytyrimi i pashmangshëm i atyre që janë mësuar të përgjojnë nëpër qoshet e errëta të labirinteve të intrigës që të lëshojnë pastaj insinuata për “lidhje udbashe”, që në të shumtën e rasteve porositen nga shërbëtorë të UDB-së. Por vendosa të mos i largohem kërkesës për të dhënë mendimin që e kërkoi një njeri, i cili përpiqet t’i transmetojë bashkëkombësve të vet diçka të vështirë dhe ngacmuese nga jeta e tij. Dilema e Nafi Çegranit “Hall me heshtë dhe gjyq me fol”, (ta botoj apo të mos e botoj) nuk është vetëm personale. Ajo merr përmasë problemi parimor kombëtar dhe njerëzor, prandaj vendosa që të jap pa lëkundje mendimin se ky libër duhej botuar, sepse më e rëndësishme nga të gjitha është të zbulohen të vërtetat, pasi është më mirë të dish edhe të vërtetat e hidhura se sa t’u largohesh atyre. Kur isha deputet në vitin 1991 në Shqipëri jam shprehur pa nguruar për hapjen e dosjeve të shërbimit sekret. Në përputhje me këtë qëndrim, tashmë të mbajtur, nuk mund të isha ndryshe në rastin e veprimit të Nafi Çegranit, pavarësisht se do të ketë spekulime sidomos për autorin. Si shkrues i parathënies së një libri të tillë nuk mund të marr përsipër të them asgjë për saktësinë e përmbajtjes, sepse përmbajtja e këtij libri vjen nga punë të fshehta, nga qoshe të panjohura të botës shpirtërore individuale të autorit, nga zyra shërbimesh sekrete, nga mbresa të krijuara nën terror e gjyqe të dënimit me vdekje, prandaj detyra e çdo lexuesi është që librin ta presë në maksimumin e mirëkuptimit edhe në qoftë se do të ndeshen me gjëra që do t’i duken të dyshimta. Kur shkruaja këta rreshta më erdhi në ndihmë rasti kur doli në dritë libri i të ndjerit Petro Marko me titull “Retë dhe gurët” (Intervistë me vetveten). Këtë intervistë shkrimtari i njohur, i vuajtur edhe në burgje dhe kampe përqendrimi, e nis pikërisht me këto fjalë: “Ç’janë kujtimet? - jeta e jetuar nga emocionet me të gjitha armët që e mbajnë gjallë, me të gjitha normat që ka krijuar kuvendi i shekujve... Ç’mbetet në kujtesë, ka kaluar nëpër shoshën e viteve të shqetësimeve dhe të ëndrrave dhe të realitetit lakuriq dhe të gjurmëve te emocioneve...”. Pikërisht kështu ndodh edhe me librin e Nafi Çegranit. Ky ish-punonjës i shërbimit sekret jugosllav në librin që i ka paraqitur lexuesit nuk ka bërë vetëm punë të ngushtë profesionale, me përmbledhje raportesh. Ai ka bërë letërsi. Ky libër radhitet shumë mirë në literaturën e kujtimeve. Kur ka shkruar këtë libër, ai më shumë është vënë në rolin e gazetarit, për të cilin ka pasur pasion gjithmonë, se sa profesionistit të UDBsë. Duke shkruar me pasionin dhe ndjesitë e gazetarit, ai ka arritur të mos shfaqet aq i zymtë sa një punonjës i shërbimit sekret. Në të njëjtën kohë ai ka shkruar edhe siç shkruajnë ata që përjetojnë burgjet e rënda, por edhe këtu është ndier dora e gazetarit. Nganjëherë është larguar nga pozicioni i kronistit të ngjarjeve, i gazetarit që vëren dhe interpreton dhe i pasqyruesit të punëve të fshehta për t’u kthyer në gjurmues dhe studiues të ngjarjeve historike. Në këto raste ai i ka dhënë librit të vet edhe drejtime jo aq të nevojshme. Në libër gjejmë edhe historinë e tij familjare, jetën e tij në familjen e gjyshit, babait dhe të vetën, gjejmë kënaqësitë e vegjëlisë dhe të rinisë dhe tmerret e përjetuara në peripecitë e mëvonshme. Edhe këto kanë shumë vlera për lexuesin, sepse japin një tablo të jetës familjare shqiptare. As autori, as unë që shkruaj parathënien, as lexuesi i vëmendshëm nuk mund të mënjanojë mundësinë që nga leximi i këtij libri të lindin shumë pyetje. Duhet të ketë me siguri edhe pyetje therëse ç’është ky libër? Pse botohet ky libër? Ç’bën autori: kryen detyrën qytetare, kënaq kapriçon, apo vazhdon një kombinacion të shërbimit sekret? Në librin e ish-punonjësit të UDB-së gjejmë njeriun fëmijë, familjar, punonjësin e shërbimit sekret gazetarin dhe letrarin. Ai ka dhënë atë që ka menduar që ka ndjerë deri tani dhe kërkon mirëkuptimin e lexuesve. Ai nuk e fsheh thyerjen që ka ndodhur në jetën e tij, por ai kërkon që ajo të merret ashtu siç është. Nafi Çegrani e bëri të tijën. Ai u paraqit para lexuesve më i hapur se çdoherë tjetër. Kjo është meritë e librit. Nga kjo përfiton më tepër e vërteta. PËRSE E SHKRUAJTA KËTË LIBËR? Siç e kam theksuar edhe më herët, jam betuar në qelinë e vdekjes “si njeri i akuzuar dhe i dënuar me gënjeshtra, në proces të montuar policor-gjyqësor. “Faji” im ishte vetëm ai pse isha shqiptar dhe si i tillë kisha lexuar dhe mësuar mjaft nga dosjet dhe materialet sekrete të UDB-së dhe SDB-së, të cilat dikur i kam pasur në dispozicion si operativ dhe analist në sektorin IV të SDB-së republikane për Maqedoninë në Shkup, e që si shqiptar, nuk duhet t'i dija... “Sluzhbene tajne keje imash u glavu, moraju da idu sa sve glavom”, (fshehtësitë zyrtare të cilat i ke në kokë, patjetër do të shkojnë me tërë kokën”, - thoshin bylykbashët e shërbimit të fshehtë jugosllav në gjuhën e tyre serbokroate kur më vizitonin në qelinë

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

7

Shkrime nga Vullnet Mato
I PAVDEKSHËM PËRMBI SHKËMB (“BOTA E RE”: Emri i poetit dhe shkrimtarit të mirënjohur, Vullnet Mato, skalitet në faqen e malit të origjinës së tij, nga të rinjtë dhe dashamirësit e Fterrës. Sunday,February, 2O1O) Ti më thua, si nuk të dhanë të paktën një dekoratë, që gjysmë shekulli blove, mijëra ditënetë me mend!... Të them, nuk ka shpërblim më të madh sesa ky në art, kur vetë njerëzit të bëjnë të pavdekshëm mbi shkëmb... Të rinjtë e vendlindjes çmuan arin e penës sime, pasi gërmova në disa galeri letrare thellësinë, sfiduan dekoratën që fsheh një sirtar komodine, dhe ma skalitën emrin, ku e shohin gjithë vitet që vijnë. Kur kohërat të hedhin sytë te gjoksi i gjerë i malit, të kujtojnë penën që kam ngjyer te gjaku i zemrës, për brezat që s’duan të dinë ç’ka brenda sirtari, po ç’bëri për ta ky emër gjatë viteve të jetës. Dhe nuk ma gdhendën në pllakë guri të vogël, por tek më madhështori shkëmb i murrmë, ku rrasa, si pllakë mermeri, që pushton një kodër, ma mban emrin në gjoks, të mos harrohem kurrë. Oh, ti më thua, si s’të dhanë të paktën një dekoratë, që gjysmë shekulli blove, mijëra ditënetë me mend, të them, nuk ka shpërblim më të madh sesa ky në art, kur vetë njerëzit të bëjnë të pavdekshëm mbi shkëmb... PSE QAJNË PËR DIKTATORËT Kemi parë lemeri të mëdha lotësh varfanjak, sikur të ketë vdekur vetë krijuesi i madh i botës, kur vdiq diktatori që i shtypi frymën më gjatë popullit rus, kinez, shqiptar dhe Lindjes së Evropës. Këtë komedi vajtuese pamë dhe në Korenë e Veriut, ku shkriu akulli i rrugëve me lot maskarade, për atë që mbylli një popull në vrimën e miut, të hajë thërrimet e mbetura nga gaveta ushtarake. Ç’është kjo dyfytyrësi qesharake ndër të shtypurit e mjerë, që ndonëse të lidhur si qeni në shtrakun e lëtyrave ditore, qajnë si fëmijë fatkeq, faqet duke çjerrë, kur duhet të gëzohen që e hoqi fshesa mortore?! Kur vjen pas tij bastardi tjetër nga ai klan i pinjollëve, që derisa përcillet nën tokë zgjat dominimin në pushtet, për të shtypur me dy këmbë frymëmarrjen njerëzore, tek të gjithë frymorët që mban nën frymën e vet.

Diktatori Stalin mblodhi gjeneralët e diktatit në sallë, kërkoi t’i sillnin një pule dhe ca kokrra misri. Pasi i shkuli pendët

Dëshmitë e të mbijetuarve, si i piqnin të gjallë fëmijët nga Enkelejd Gurbardhi
Mejremja vijon historinë e familjes Gjinika: “Pas pak ditësh, disa miq të familjes Gjinika arrijnë dhe kapin djalin e Bullunit dhe ia çojnë në shtëpi Rizait. I thonë ja ku e ke, merre dhe piqe të gjallë siç bënë me Nailin. Rizai, burrë i mençur dhe shumë i ndjeshëm, çohet dhe e sheh djalin nga afër. Ia prek djalit mjekrën që sa kishte filluar t’i rritej, e ledhaton pak dhe jep urdhër që ta lajnë, ta rruajnë dhe t’i vishnin rrobat më të mira të Nailit. Më pas, mbledh burrat dhe e ul në tavolinë të hajë me ta, pasi kishte porositur që të therej një dash. Për disa ditë e mban në shtëpinë e tij me gjithë të mirat dhe më pas, me disa njerëz ia kthen babait të tij duke i çuar njëkohësisht dhe mesazhin që nuk është ai”. Të dyja gratë, të humbura nëpër masakrat e atyre viteve, nuk dinë ç’të rrëfejnë më parë. Fillojnë një dëshmi, vijojnë një tjetër dhe përfundojnë me të tjera… “Kujt ia merrte mendja që do të shiheshim sërish. Tani që u takuam, do të shkojmë te tokat tona”, thotë Mejremja. “Kam marrë dhe pasaportë amerikane, tani nuk më ndalojnë dot më”, shton Eminia, teksa nxjerr dokumentin amerikan. Të refuzuara disa herë nga Policia Kufitare greke, me mëkatin e vetëm se janë çame, dy gratë që tashmë kanë kaluar 90 vite nuk kanë shkelur që nga adoleshenca në fshatin e lindjes. Në moment ato vendosin: Këtë javë do të ikim, gjallë a vdekur!----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vargjet e një 90 -vjeçareje.Nga Kllogjeri në Qafë-Botë, të shtunën ishte një ditë kujtimi, respekti, por edhe çudie. Një 90-vjeçare recitonte gjithë kohës. Një aktrim i vërtetë, do të thoshin profesionistët. Një dëshmi në vargje themi ne pasi e dëgjojmë. “I kam kaluar 90 vjet, por kam 78 vjet që i mbaj mend përmendësh. M’i ka mësuar nuja (nëna) që fëmijë”, thotë e moshuara. Ndalon për pak dhe hyn në bisedë, duke thënë njëkohësisht edhe emrin. Duket se i pëlqen prezantimi i plotë: Quhem Fahro Luçite Braho, jam nga Lopesi dhe jam e martuar me Brahim Ademin. Më pas, sikur të ishte në skenë, merr rastisi aty pranë, vijon nën lot: “nanë ç’minxirë ke parë/ tregomë ku e kanë u janë nxjerrë sytë dhe janë tredhur… Fryma fillon t’i merret, sytë i ka mbyllur krejtësisht dhe bie në tokë. Nxitojmë të gjithë ta ngremë. Vjen shpejt në vete dhe në përgjigjen e parë që të jep, pasi i thërret në emër, thotë: “Tani sikur u çlirova pak. Ndjehem më mirë”. Ndjehem më mirë përsërit, por duket se nuk është edhe aq mirë. Me vetëdije kërkon që të rrijë aty e ulur…------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Familja më vdiq nga uria.Vetëdija duket se është ringjallur fuqishëm te shumë moshatarë të saj, pavarësisht se shkenca në këtë rast do të ishte treguar dyshuese. Si Bahro, ulen dhe shumë gra e burra. Është dita e vetme kur bashkohet dhimbja e tyre dhe, duke e rrëfyer, edhe pse e kanë bërë dhe vite të tjera, duket se lehtësohen disi. “Ulemi dhe flasim. Secili nga ne kujton diçka të dhimbshme nga vetja dhe flasim. Sikur lehtësohemi pak”, thotë Hajrie Karameto. Ka qenë fëmijë 7 vjeç kur ia kanë masakruar familjen, por flet sikur të kishte qenë 70 vjeç. Rrugës së arratisjes nga Çamëria drejt Delvinës ka lënë të vdekur babanë, nënën, një vëlla, nusen e xhaxhait dhe dhjetëra të afërm të tjerë. “Unë nuk e di se si jam gjallë. Prindërit më vdiqën nga uria, pasi gjithçka gjenin për të ngrënë, na e jepnin ne fëmijëve. Vëllai më i vogël që ishte shëndetligë që kur lindi dhe ishte me gji, vdiq, pasi nëna nuk pati më qumësht që t’i jepte”, kujton Hajria. Si Hajria janë edhe të afërmit e 2 700 të vdekurve të tjerë nga uria… Çamë të krishterë Pavarësisht besimit, çamët e krishterë duket se u janë gjendur pranë atyre myslimanë. Herë me informacion, herë me ushqim

qëndrim, bëhet shumë serioze dhe thotë vargjet me dialektin çam, duke bërë gjeste me duar dhe kokë: “Moj Kllogje shqiptare/ u bëre për çamët varre/ është pak një lapidar/ kemi xhixhotë, hem kushërinjtë e parë…”. Si një recituese profesioniste, gruaja 87-vjeçare ulet në gjunjë dhe, duke këputur një lule që

varrë/ të marr dyfeqin (pushkë) me gjerdanë…). Kalojnë disa minuta, por Fahroja nuk ndalet. Vargjet e saj nuk janë thjesht elegji, por edhe dëshmi të masakrës së Napoleon Zervës. Flet për vajza të çnderuara në sy të familjes, gra shtatzëna që u është shpuar barku me bajonetë, burra që

LUFTA PËR TË DREJTËN E TRASHËGIMISË SË MAQEDONISË GJEOGRAFIKE (nga fq.1) Vijon
Tito më 1945, ku jetojnë rreth 2 milion banorë të etnive të ndryshme, pra një shtet shumë etnik. Robert d’Angely, në librin Enigma shkruan se: “Thuhet se shteti me emrin Maqedoni është themeluar nga fundi i shek.IX para K., duke e zgjeruar hapësirën që shënonte emri i tij. Nën mbretërimin e Filipit II, atit të Aleksandrit të Madh, ai u shtri nga Mali Orbel te Mali Olimbit dhe nga vargmali i Pindit deri te lumi Nestos. Në epokën romake Maqedonia u përfshi në Illyricum. Dhe kjo ndarje nuk na duket arbitrare; ajo shpjegohet nga fakti se emri Illyricum përfshinte një popullsi homogjene, të përbërë në atë kohë vetëm nga pellazgë, që mbanin emra të ndryshëm si maqedonë, epirotë, albanë(toskë, etruskë dhe gegenë), dalmatë, dhe të tjerë ilirë, dhe flisnin po atë gjuhë: pellazgjishten ose shqipen”. Akademiku Kristo Frashërit në një punimin e tij për Maqedoninë shkruan: “Në shek.I-II të erës sonë ekzistonin dy provinca romake me të njëjtin emër-Maqedonia e Parë(Macedonia Prima) me qendër Selanikun dhe Maqedonia e Dytë(Macedonia Secunda) me qendër Durrësin. Te vepra e gjeografit Aleksandrin të shek. II, Klaud Ptolemeu (Geographia, Libri 12), Maqedonia e Dytë, pra provinca e Durrësit shtrihej në veri deri në derdhjen e lumit Drin, në lindje përtej Liqenit të Ohrit deri te qyteti Heraklea i Lynkestëve, kurse në jug, përtej Vlorës deri në malet Akroceraune të Himarës. Më vonë, Maqedonia e Dytë u quajt provinca e Epirit të Ri (Epirus Nova) me qendër Durrësin dhe përfshinte, sipas njoftimeve që ndeshim në Notitia Dignitatum (III, 13) edhe një pjesë të Maqedonisë historike (Epirus nova et pars Macedonia Salutaris). Për këtë arsye, shpeshherë në burimet historike mesjetare, savante europiane, Arbëria është identifikuar me Maqedoninë (Albania sive Macedonia) dhe shqiptarët e provincës së Durrësit, janë quajtur maqedonë. Përkundrazi, banorët sllavë pasi u vendosën në Maqedoni në fillim u quajtën skllavinë dhe më vonë bullgarë, kurse vendi i tyre në fillim Skllavini dhe më vonë Bullgari. Është e vërtetë se herë pas here emërtimi gjeografik Maqedoni është zhvendosur, por zhvendosja ka ndodhur kryesisht drejt Lindjes deri në Selanik e përtej dhe asnjëherë drejt veriut, në kurriz të provincës së Dardanisë”. Me Maqedoninë e vjetër, lidhen vetëm shqiptarët. Emri Maqedoni nuk është me prejardhje sllave në masën që nuk ka origjinë greke. Personazhi eponim i Maqedonisë, Maqedoni (emrin e të cilit e mban Maqedonia) është bir i “Ilirit Lykaon”). (p.Grimal, 1951), pra birit të pellazgëve, emrin e të cilit mban populli pellazg. Ajo që bie në sy, sipas të gjitha burimeve të mitologjisë greke, pellazgët nuk kanë kurrfarë lidhje etnike me helenët apo me ndonjë popull tjetër. Kurse ilirët lidhen aq shumë etnikisht me pellazgët, sa disa autor marrin shpesh pellazgët për ilirë, ose anasjelltas. Profesori i historisë në Universitetin FrancheComtesë Arsim Spahiu për çështjen e Maqedonisë thotë: “Grekët e parë, kur erdhën në Ballkan (shek.XVIII-XVII para e.s), e kanë gjetur vendin të banuar nga popujt joindoevropian, të mbizotëruar nga pellazgët. Emrat e qyteteve si Athina, Teba etj., dhe toponime të tjera të Maqedonisë, si dhe të krahinës që më vonë ka marrë emrin Helladë, apo Greqi, shpjegohen jo vetëm me mitologjinë dhe letërsinë e Greqisë së vjetër, por edhe me mitologë, mitolografë dhe

P a g e

8

O u r

W o r d s

BALETI I DRERIT TE PLAGOSUR nga Vasil Tabaku
Unë eci dhe pengohem nëpër grumbuj fjalësh të derdhura nëpër rrugë… Zbret Nata Zbret nata Pastaj Fillon gosti e diajëve Bota Luan me mrekullitë e errësirës. Në errësirë Për errësirën e verbër Duke pritur të çverbërohet… Ujku Ujku Njihet nga ujkërimat. Qeni Nga qenëritë. Po njerzit?… Për sot Për sot Fluturat E mbyllën fluturimin. Mbi krahët e tyre Janë vizatuar qiejtë, klithma të kaltëra drite… Kohë Dita Eshtë shkruar Si një fjali e qartë, Kërkohen sy Për ta lexuar… Hëna vdes mbi shkëmbinjë Hena vdes mbi shkëmbinjtë e dhimbjes si fytyra e trishtuar e gruas mbi supet katror të burrit. Sytë e gruas janë gozhduar në qiell. Guximi i tradhëtisë femërore bredh nëpër yje me arkivolin e buzëqeshjes. Tej në horizont mbi shpinën e murrëtyer të muzgut si mbi supet e egra te bishës bie pluhur drite dhe ca regëtima hëne… Fytyra e gruas lind dhe perëndon pas çdo psherëtime rënkuese… Hëna vdes ngadal mbi prerjet e ashpra gjeometrike të shkëmbinjëve… Përtej vdekjes Unë pash Si digjej fjala Zjarret të ngrinin në horizont Si diej të ftohtë akulli Zërat e akullt ecin në rrugë Statujat e munguara midis njerëzve statuja. Bota Lexonte heshtjen Me zë të lart… Me buzëqeshjen ndër duar Vendi im Me varret më të bukur se shtëpitë, Mermerit ngadale.. Ju të vdekur të gjallë Për ku nxitoni? Përtej vdekjes Matan jetës Kush mund t!ju presë…? Nga vini ju të jallëvdekur Me ecjen e thyer, me fjalën e vrarë Ju të vdekur të gjallë Mbështjellë me qefinin e heshtjes sonë?

Skender Braka, Gresa Pirana, Mimoza Rexhvelaj, Namik Selmani
bashku me te ëmën dhe dëshiron Përreth tyre të errëtat që ti të jesh i buzëqeshur. mjegullzeza dhëmbë shtrënMendon Arditi një cikë, dhe ashtu guar. i përlotur buzëqesh me gjysmë Nëpër të vetmin shteg të shpirti. pamundësisë ringjitem. Kthehet në shtëpi merr librin në Rrëzohem përmes zhurit të Historia të cilën po e dorë kishte dy faqet e fundit për të përbaltur, ndotur shirash. lexoja në roman më dukej mbaruar dhe me vëmendje lexon: Vetëdijshëm përpiqem t’i sikurse po përshkruante Ngritet i përmenduar ,shkon “Kaloi kohë e gjatë djaloshi anashkaloj honit të kontërë jetën time. të pijë një kafe në barin aty vendos të bëhej i lumtur për hir të fliktit. Isha ulur në atë kolltukun pranë. së dashurës së tij që e kishte lartë Me mund i përzgjatem një tim të preferuar që gjendej Takon një mikeshë të tij të në qiell,vazhdoi dhe jetoi për të rrezeje që përthyet në fund të korridorit dhe tjerët ..të kishte një jetë“. rrëpirash. shoh se gati po me mbaro- mirë që kishte kohë pa e parë. Biseduan gjatë dhe Arditi i Mbyll librin Arditi dhe kthen Mëkot rrekem të kapem pas ja së lexuari librin. tregoi ngjarjen që kishte kokën kah familja e tij që ishin fijesh të padukshëme të Çdo fjalë e autorit më përjetuar. mbledhur e mendon me sy drejtuar hiçit . pershkruante mua, në çdo Mikja e tij e dëgjon me qiellit: Aty ku gjëndet një e vetme hap që kisha hedhur e vëmendje dhe i thotë: fjalë kohën për të helmuar. hidhja….unë,unë po -Ke dëgjuar ti Ardit se në - E dashur ,e di je atje lartë e po Ku një jusrifikim i pabazë lexoja jetën time. këtë jetë ndodh gjithcka për më shikon,je ai yll im që mi gjëndet për të vrarë Autori përshkruante një arsye ..? ndriqon netët e mia pa gjumë, po mirësinë. djaloshin e vogel i cili Ai mendon se po e buzëqeshem,më shih dhe të Gjëndet atje dhe një mjet kishte një jetë shumë të ngushëllonte që t’ia hiqte premtoj që jeta ime do vazhdoj të ndërgjegjen për të mirë e të lumtur pranë trishtimin ,dhe ashtu pa jetë e lumtur për ata atje i shishkatërruar. gjirit të ngrohtë familjar i menduar i’a kthen Arditi: kon…ndërsa ty… Dhe ca helm “of demacili u rrit në një frymë TY do të të kam brenda shpirtit gogy” për të çoroditur intelektuale u shkollua dhe -Lëri budallallëqet për zotin më mirë të isha i vdekur . tim,gjersa dhe unë të jem atz tek njerëzimin. arriti mjaft në jetën e tijë. Me një nënbuzëqeshje mikja ti. Më kanë mësuar se bota Ishte një biznismen i e tij i thotë: Vrapon kah vëllau i tij e sheh asgjë nuk mbart me tepri. shkelqyer dhe të gjithë e buzëvarur e pyet sye ç’kishte, Se lufta për të vërtetën nuk donin dhe e respektonin. është aspak një sakrifikim. Një dite tek kthehej për në -E dashura yte ishte një njeri i Ai me një ton të mërzitur i thotë mrekullueshëm që zoti deshti më humbi Reksi,miku im besnik. Se në tërë universin gjithçka shtëpi makina e tij përqë ajo të ndahej nga jeta në Arditi i vë dorën tek supet e i merr kuptimin e mirëfillt të plaset në një ndërtesë të atë mënyrë,tashmë duhesh të thotë… tij. madhe ai shpëton por jesh i lumtur se ke atje lartë Çdo gjë ndodh për një arsye -i Kur arsyeja arrij të brenda në veturë kishte të në qiell dikë që nuk do të ta dashur vëlla, vetzbuloj domethënien e dashurën e tij,që e shoh këtë fytyrë të kthehet kah dritarja i buzëqeshën çdo materializimi. nesërmja i ndante nga trisht ,dëshiron që ti, ti japësh yllit të tij ndriques,teksa mbështet Kur shpatë e Demokleut martesa. një buzëqeshje, që shpirti i kokën në supet e të vëllait thyhet përpara çdo pakti. Lexonte e vajtonte Arditi saj të pushoj i qetë. Atje ku del një tym, nën të tashmë 30 vjeq. Nëse Zoti deshti që t’a merrte Skender Braka ndezur është një zjarr. Historia me romanin e lartë egziston një arsye… Gjithçka eshte nje hiç dhe hiçi Atje ku gjëmon një këmbadjaloshit dhe e Arditit une kam dëgjuar se nëna i në , është një besimtar. është gjithçka. ishin identike. kishte vdekur si fëmijë .. Kotësia humbet kuptimin Mendonte me vehte Arditi Mendime të grryera gëlltit kur shmang mashtrimin. Arditi, më mirë të kisha :-Vërtet nuk ma kishte moçalishtja e papjekurisë. Politika si kurizane krihet vdekur edhe une së bashthënë,nuk e dija. Rëndomë shpresën e vetvetes vret kur se lëvrojnë ustallarë. ku më të.. Po i pergjigjet mikesha e tij ,e momenti i nxituar. Gjithçka eshte nje hiç dhe Kishte kaluar kohë ng shikon për atë të thashë .. Një grusht mendimesh shoh hiçi është gjithçka. Nga lartë po të shikon së ngjitur altarit të maturisë. Ky është më i hidhuri Gresa Pirana. TË SHIKOJ....MË BUZËQESH (prozë) fataliteti,mendonte përsëri: - Përse o zot nuk më morre frymën e fundit gjersa ndodhesha në spital para vdekjes? Pse ndodhi mrekullia dhe shpetova?!… realitet e lumi ai ..... përsëri them: e lumi ai që materien në sy e ka. mimoza rexhvelaj Apstrakt Namik Selmani Piedestalet pa statuja Kë të vë në mermerin kristalor bukurisht të gdhendur Të ardhur nga malet në dimër, në dhjetor? A të vë një poet të menduar me trille e me sy të etur Që shpirtit tim dhe tokës i dha zjarr e lule kurorë?

Abstraktia e qenies njerzore ku dashuria eshte e barazvleshme me biznesin e rradhes ,ku deshtimi eshte i pranushem si publicitet ,nuk prish pune xhepi te jet plote e per plot me arrogance.... A të vë një kovaç Te demtojne me shume duarnxirë e ballëdjersitur iluzionet dhe permendoret Tek ndeshet me lugatinqe ngrjeme ne koke per hekur si me një gjarpër persona qe nuk meritojne të kuq as hapsiren shterp....dhe A ta gjej një bujk që kur e verteta zhvishet krasit një vreshtë të lakuriq te ngjane me me te sapongritur frikshmin perbindesh... Apo një mësues të Vrapon ta veshesh me stil, thinjur para kohe si deti luksi nuk mund te mbuloi me shkumë? qelbesiren qe djersin.... Te thena dhe te pathena A të vë një marinar dhe ato qe do te thuhen syndriçuar që puthet me per ngushellim s,jane as tokën gje vec hipokrizi veshur Në prag të bredhërimit me mashtrim. magelian drejt ujërave të Kacavjerrjet prej majmuni kaltra? per te kapur shpresen qe A mund të gjej një ngerrveshet dhe te perqesh lulishtar në lulishten e me perpjekjet Don vetme Kishoteske per te hypur Që gdhin netët e gjata mbi re... edhe mbi një filiz, tek Ke ngecur? petalet e arta? Eh, ia bere gropen vetes qe kur genjeshtrat i A të vë një ushtar që mbulove me genjeshtra aq betejën e fundit ka lënë sa nuk mbajne me..(?) Dhe letrën e parë të Nderlikimi i qenies me dashurisë po e nis për zinxhire te panevojshem larg? sepse lindem te lire te -E dime, nënë, atdheut i zhveshur nga ndjesite kemi një borxh përherë mizore te botes me nje te të rëndë qare filloi kuptimi i Deri në pulsimin e fundit ekzistences.... të gjakut në damarë..

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

9

Për vëllezërit serbë të Shkëlzenit dhe kolegët e mi kosovarë Nga Mero Baze
Në shtator të vitit 2005 kam qenë i pranishëm në një takim të Sali Berishës me Presidentin rumun Basesku, në një qoshe të OKB në Nju Jork. Edhe pse kish vetëm tri ditë që kish ardhur në pushtet, e vetmja gjë që Berisha i kërkoi Baseskut, ishte se si të koordinonin punët kundër një kompanie serbe që kishte monopol energjetikën në Ballkan. Biseda u bë në kontekstin e kërkesës që Berisha i bëri Baseskut për ta ndihmuar me energji elektrike, pasi dimri që po vinte ishte kërcënues dhe liqenet e Shqipërisë ishin tharë. Basesku në fakt u hutua shumë nga kërkesa dhe nuk i dha asnjë përgjigje për biznesmenin serb, por i premtoi se do ta ndihmonte me eksport energjie. Biznesmeni serb ishte në të vërtetë Hamoviç, njeriu për të cilin Berisha tani po prish dhe linjat e interkonjeksionit Shqipëri- Kosovë dhe po saboton fuqizimin e tyre vetëm që ky biznesmen të vazhdojë të sundojë dhe të ketë monopolin e shpërndarjes së energjisë elektrike. Kush e pajtoi Sali Berishën me këtë biznesmen dhe si u arrit nga armiqësia e tij parimore tek miqësia e tij deri në sakrifikim të hapësirës energjetike shqiptare në Ballkan? Përgjigja e vetëm është Damir Fazlliç, biznesmeni i Familjes Berisha. Kur Berisha ende nuk ishte kthyer nga Nju Jorku në Tiranë, biznesmeni në fjalë kish hapur ndërkohë katër kompani biznesi, në të cilët kish përfshirë dhe kunatin e Lulëzim Bashës si administrator. Fazlliç kish ndërmjetësuar marrëveshjen mes Berishës dhe BG&R, një kompani lobimi amerikane që u shfaq në fushatën e zgjedhjeve të vitit 2005. Berisha faturoi për këtë kompani zyrtarisht 500 mijë dollarë, ndërsa rreth 1 milionë dollarë i nxori në rrugë informale në Maqedoni në emër të pagesëscash për ta, duke përdorur si shofer ministrin e sotëm të Brendshëm. Në anën tjetër paratë i prisnin njerëzit e Damir Fazlliç. Në të vërtetë dyshimi i madh ishte se paratë u kthyen tek bizneset e Fazlliçit në Tiranë, të cilat startuan nën kujdestarinë me të drejta të plota juridike të studios së vajzës së kryeministrit. Argita Berisha, siç është provuar përmes avokates së studios së saj, kishte të drejta të plota për shitje- blerje dhe tërheqje paresh të aseteve të këtyre kompanive, deri dhe në tërheqje lekësh nga llogaria e tij personale. Më shumë se kaq nuk ka arsye të quhesh pronar real i atyre bizneseve. Pasi çështja shpërtheu në vitin 2008 dhe Fazlliç u mor i pandehur, Berisha u angazhua personalisht në

Mbretresha Teuta
Mbretresha Teuta e brendshme dhe kercenimet e jashtme.Nderkohe edhe strategjikisht,ajo punoi per te zbutur armiqesite e mbreterve te vecuar dhe,pergjithesisht, per te shuar rivalitetet e grupeve shoqerore te aramatosura brenda mbreterise.Me kete vije dinamike dhe elastike,mbreteresha-stratege e rriti prestigjin,shendoshi pozita ne gadishull e Adriatik dhe pergatiti terrenin e opinionin per hapa dhe aksione te reja. Per te ndaluar marrjen e territoreve te Ilirise dhe tkurrjen e shtetit ilit ne nje hapesire te cunguar,Teuta e shkallezoi fushaten ushtarake.Me shpine te sigurte dhe krahun lindor aleat,ajo u vu ne krye te ekspedites se dyte ushtarake ilire (230 p.e.s.) kunder Lidhjes Epirote ne jug si rreziku me imediat.Ajo frymezoi dhe komandoi me sukses ushtrine e floten.Kryeqyteti epirot,Foinika (Finiqi i sotem),qe dallohej si me i pasuri midis qyteteve te Epirit,ra ne duart e ushtrise ilire.Republika e Epirit u mund politikisht dhe ushtarakisht,sepse nga pikepamja strategjike u izolua dhe u mbajt e shkeputur nga Maqedonia.Epiri,me pas,braktisi aleatet,etolet dhe u lidh me mbreterine e Teutes. Pasi theu frontin kryesor,mbreteresha i shpernguli forcat dhe zmbrapsi mesymjen e ushtrise dardane nga Lindja,aleatit te dyte te Epirit,te cilet llogarisnin me egoizem se mund te mashtronin "gruanstratege",duke e futur ne gogtije ne dy fronte.Mirepo,Teuta u tregua me e shkathet.Ajo perfundoi armepushimin me epirotet,ku siguroi njeheresh nje aleance me ta kunder ahejve dhe etoleve,duke zbutur rrezikun dardan.Me keto fitore ushtarake te rendesishme dhe disa aleanca ushtarake te njekoheshme,si psh. edhe me Lidhjen Arkanane,ajo e shtriu sundimin ne trojet etnike, duke vendosur nje kufi te drejteperdrejte te shtetit te saj me ate te botes greke. I ktheu vemendjen dhe fuqite ne Perendim,drejt qyteteve bregdetare qe te largonte kercenimin me te madh (pranine romake).Keshtu,ne pranveren e vitit 229 ndertoi anije te tjera dhe i dergoi ne viset e Hellades (Greqise).Pjesa me e madhe u nisen per ne Korkyre,kurse te tjerat qendruan ne limanin e Epidamnit gjoja per furnizim,por ne fakt,per ta marre ate me dredhi. Banoret e besuan,vecse kur pane kapjen e mureve te qytetit vrapuan dhe luftuan derisa i debuan detaret e Teutes.Atehere,kjo priti derisa erdhi ne ndihme flota e Etolise dhe e Akaise,te cilat,se bashku,i dolen perpara flotes ilire.Beteja u zhvillua ne afersi te ishullit Paksos.Ketu detaret ilire u versulen me anijet e tyre te lidhura nga kater dhe u perleshen me armiqte.Kundershtar et,te futur ne mes te sqepave te

anijeve te lidhura bashke mezi leviznin,derisa ne saje te shpejtesise ne te lundruar dhe te nje ere te favorshme,u larguan.Pra,grupimi detar grek u shpartallua.Ishulli me rendesi strategjike ne detin Jon (qe mbyllte hyrje-daljet ne MesdheAdriatik e anasjelltas),ra ne

Histori me histeri nuk shkruhet Nga Kolec Traboini (viojn)
kenë dokumente të marrëveshjeve të fshehta midis Zogut dhe Beogradit). Nga ana tjetër të mos harrojmë se në Shqipëri u vu prej fuqive të mëdha një Princ, Vilhelm Vidi, dhe se atë e rrëzuan turkoshakët të cilët nuk duronin një princ të krishterë (siç i thoshin “kaur”). Dhe nëqoftëse Shqipërisë i duhej një mbret si nevojë historike në vitin 1927, përse nuk iu kthyen Vidit, a ndonjë personi tjetër me gjak mbretëror në Europë por pikërisht beut të Matit, i cili nuk kishte gjak mbretëror? Të mos harrojmë se Greqia fqinje, për të evituar grindjet e brendshme për sundim, pranoi mbretin e sjellë nga Europa, familja e të cilit u trashëgua mbi një shekull në fron, deri në vitet 1960. Natyrisht, kjo nuk mund të bëhej në Shqipëri sepse Zogu e kish “zogun” në dorë dhe nuk donte ta lëshonte, dhe, për më tepër, kishte një parlament pa kundërshtarë politikë e, kështu, nuk ishte e vështirë të bënte atë që bëri, madje në fillim e quajti veten plot pompë “Skënderbeu i III, Mbret i Shqiptarëve” ( lexo: The Vorld Book Encyklopedia, Vol.18.faqe 9902, 1956 USA). Më pas, duke e parë se kjo tingëllonte disi groteske, e uli tonin duke u quajtur thjesht “Mbret”. Se si e qysh mbretëroi ky mbret, që Serbia ia bëri peshqesh Shqipërisë, dhe analiza e krimeve të tij politike, janë një çështje tjetër që nuk është me vend ta trajtoj këtu, por meqënëse disa aludojnë për influenca sllave tek Fanolistet pra kundërshtarët e Ahmet Zogut, mund të themi se kjo, jo vetëm që nuk qëndron (edhe armiku më i madh i sllavëve, poeti Gjergj Fishta ka qenë antizogist), por historia ka treguar të kundërtën e, për këtë, mjafton të përmendim një fakt: Kreshnikut të Kosovës e të Shqipërisë Hasan Prishtinës, Qeveria Jugosllave i afroi miliona për ta zbutur si kundërshtar, por kur e pa se ai nuk ishte burrë që tradhtonte idealet e veta, bëri ç’është e mundur që ta vriste, ja kërkoi këtë favor Ahmet Zogut “Mbretit të Shqiptarëve”. Ky për të zbatuar porosinë e padronëve të tij serb që e sollën në pushtet, vuri katilin Ibrahim Çela të kryente aktin mizor në një rrugë të Selanikut, në vitin 1933. Me këtë vrasje u fik Kosova. Kështu që, se kush janë të influencuar nga sllavët ruso-serb; Monarkistët apo Republikanët, Zogistët apo Fannolistët, nuk mund të përcaktohet ex-catedra, por duke u përpjekur, sa të jetë e mundur, për të bërë një analizë të paanshme dhe duke i vendosur figurat historike në sfondin e ngjarjeve dhe në rrjedhimet e tyre. Aq më tepër që klasifikime të tilla, jo vetëm që të çojnë në vlerësime të gabuara historike, por edhe e tensionojnë bisedën deri në atë shkallë sa që humbet

Shkrime nga PILO ZYBA (Vijon)
. . Pjesë nga novela dashurës time, gjithmone jam tërhequr brënda vetes, kam heshtur, dhe kurrë nuk kam luftuar ashtu si duhej, për sqarimin e ngjarjeve.Gjatë tërheqjeve të mia për të mos humbur dashurinë dhe gëzimet që me sillte ajo, harrova se po humbisja personalitetin tim.Gjatë gjithë kohës kurrë nuk mendova per personalitetit, por vetëm për dashurinë, për endërrat e bukura që thurja për të...Ky, dhe të tjera, ka qënë ndoshta gabimi im më i madh në këtë dashuri, pasi nuk munda të vendosja një ligj, i cili do dinte të ndante të drejtat dhe detyrat tona.Keshtu e shtyva veten drej një të pa njohure, e cila çdo ditë dhe me shumë më çveftësonte dhe si njeri... Kurrë nuk mendova se jeta është e gjatë, por gjithmonë mendova se pa këtë dashuri as jeta nuk me duhej... Përsa i përket të dashurës sime,ose “ Drits sime” si e quaja, mund të them se, përveç të gjitha atyre qe kam përshkruar në ditaret e mia, ishte dhe mbetet për mua njeriu me i dashur, më i bukur, me një dashuri të thellë dhe të pastër, por njëkohesisht me një cilësi qe mua më kushtojë gjithë kohës së dashurisë, mosbesimi ndaj meje, ndaj dashurisë. Nuk e di nese kjo cilësi i vinte nga ndjenja e thellë e dashurisë, për të cilën jam i sinqerë dhe e pranoj, apo ndoshta e shtyrë nga të tjerë, apo nga vetja, por lufta e cila eshte e përsëritur dhe e dokumentuar dhe ne bisedat e gjata dhe të filmuara, të cilat munden të hapen, të dëgjohen dhe të shikohen vetem me vendim gjykate, dhe te juristit tim, Apostolos Kerkidhis...të cilat ndodhen në kasafortën time personale, vazhdimisht që nga dita qe une e kam parë të arsyshme per ta dokumentuar kete dashuri...Po keshtu, edhe ditarët e mi, por edhe librat e mi me poezi, me titull ……………dhe ……… të cilat ja kam kushtuar të dashurës time,qe mendoja ti botoja, por qe botohen mbas vdekjes time.Këta libra dhe dokumentacione të tjera, do mbeten një prove e pa kundërshtushme e ndjenjuave të mia për këtë dashuri, dhe vete Dritën time... Të dy bashkë, kemi thurur ëndërra të mëdha, por thika e pa mëshirshme i pret ato në mes me gjyqin e padrejtësisë, dhe lirisë për ti shijuar këto endërra dhe për ti bërë realitet.Nuk e di si mund të vazhdoje gjendja ime shpirtërore, si dhe sa kohe, por di se çdo gjë do jetë e detajuar, e saktë, e qartë, për të mos pasur

DASHURI E PA PËRFUNDUAR veç dashurisë së tij dhe syve të të dashurës së tij...Në thellësi të syve të saj, shpirti të saj, kam parë vetëm lumturinë dhe gëzimet e mia...ato gëzime që nuk i ndjeva kurrë në jetë, por vetem ne kete dashuri.Por, kam bërë një gabim, i cili, si në rrjedhen e një lumi me ka marrë gjithnjë e më poshtë pa e kuptuar drejt një deti dhimbje të pa shmangshme...Duke parë shqetësimin e të

P a g e

1 0

O u r

W o r d s

Kryengritje fshatare Nga Dilaver Goxhaj (vijon)
Vullnetarët e UÇK-së nga diaspora me mentalitet fshatar, siç ka mbetur edhe sot e gjithë ditën shumica e inedukuar, 82% e sëcilës me teligjencës kosovare. arsim të mesëm e të lartë, ndaj Prandaj zotërinj autorë të dhe bëri me vete tërë opinionin librit “Çështja shqiptare” dhe diplomacinë botërore dhe dhe ju pacifistët dhe anangazhoi përkrah saj edhe tishqiptarët e pandreqshëm: aleancën më të madhe ushkorigjohuni! I edukuari, e tarake botërore, NATO-n. Kjo në mënyrë të veçantë idealerdhi nga që ne, pjestarë e isti pë kombin, nuk është as UÇK-së, ishim më të civilizuar fshatar, as banor i qytetit, se tërë inteligjenca e Prishtinës. por është thjesht një qytetar Është e vërtetë se pothuajse në i emancipuar i shoqërisë përqindjen dërmuese pjestarët njerëzore, ndaj dhe dinim të e UÇK-së ishin me origjinë luftonim, dinim të bënim dhe përbërje fshatare, por nuk edhe politikë edhe diploështë turp të jesh nga fshati dhe maci, pavarësishtë se në fshatar, është turp të mbetesh fund u tradhëtuam dhe u çarmatosëm. Ndoshta kjo nga që ishim të edukuar, ngaqë besonim se njerëzit e edukuar nuk tradhëtojnë, qofshin ata shqiptarë apo ndërkombëtarë. Besimi i tepëruar është një tipar i idealistëve. Megjithatë, janë vet autorët anglezë,që bien ndesh me konkluzionin e tyre, kur një faqe më pas shprehen: “lufta nuk bëhej thjesht për të çliruar territoret, por për të hapur kufijtë me Shqipërinë, ndaj dhe lufta kish një dimension më të madh ushtarak dhe politikisht, simbolikë që nuk e gjeje gjëkundi tjetër”[4]. Sikur ajo luftë të ishte thjeshtë një luftë fshatarësh të paditur, sikundër përfytyrohen fshatarët e Ballkanit, njësoj si du a më shumë shekuj më parë, a mund të kishte ajo ushtri çlirimtare dhe ajo luftë atë simbolikë dhe ato përmasa që shprehen vet autorët? Lufta çlirimtare në Kosovë nuk mund të quhet e tillë edhe për një lloj kuptimi tjetër, pasi kemi të bëjmë me një fshatarësi të ngritur nga ana kulturore dhe arsimore. Në vitet 1997-1999 kish kaluar ajo kohë kur fshatarësia kosovare nuk kish asnjë privilegj, që ishte e përjashtuar nga çdo lloj dije dhe që jetonin të mbyllur në bashkësi të vogla (fise) e të veçuara dhe mbeteshin jashtë aktivitetit shoqëror, si të huaj ndaj fatit të tyre historik. Fshatarësia e Kosovës ishte njëqindpërqind e shkolluar, të gjithë dinin të shkruanin e të lexonin, jetonin pranë njeri-tjetrit nëpër bashkësi komunash, në kooperativa dhe ndërmarrje bujqësore, por edhe në qytete, pa folur për rininë e saj e cila ose ishte nëpër universitete ose ishte emigrante në Perëndim nga dhe u kthyen dhe mbushën radhët e formacioneve të UÇK-së. Fshatarësia e Kosovës ishte ajo që bijtë e saj universitarë në vitin 1981 tronditën jo vetëm Jugosllavinë por tërë Evropën me demostratat e tyre, që e detyruan Jugosllavinë të zbarkonte 150 mijë ushtarë në Kosovë, të shoqëruar me qindra tanke e autoblinda, dhe ishin ata “fshatarët” universitarë që u hodhën mbi tanke si Vojo Kushi dikur në Tiranë. Organizimi i popullsisë

Skerdilajd Konomi, the face of Hope in Albania...( never will he be forgotten)

Firmëtari Hajredin Cakrani zbulon postën sekrete të Pavarësisë
Firmëtari Hajredin Cakrani zbulon postën sekrete të Pavarësisë rim profesional shumëplanësh ne po punojmë për t’i plotësuar e për t’u dhënë kuptim frazave dhe ngjarQysh nga muaji dhjetor 2011 jeve që rrëfehen në këtë filluam t’i këqyrim në laborator ditar. për arsyen që ju thashë e për të Çfarë përmbajnë konkretbërë të mundur rivendosjen isht këto dorëshkrime dhe sipas rendit të duhur. Por cilave vite u përkasin? sidomos e rëndësishme për ne Në fakt, se kur ka filluar të ishte zbulimi i asaj që shkruhej shkruajë Hajredin Cakrani, në këto fletë të vjetëruara nga nuk mund të përcaktohet me koha. Natyrisht që ka edhe faqe saktësi, por mendohet, në të dëmtuara, por me një restau- bazë të studimit të tyre, se ditari fillon aty nga viti 1882. Për fat është ruajtur data që përfundon ditari, për shkak se ndodhej përpara kapakut nga fundi dhe sipas shënimit daton “15 Nëndor, Vjeshtë e tretë ‘932”. Përmbajtja është befasuese, edhe për mënyrën sesi e ka mbajtur ai ditarin, ku përdorur vetëm emrat dhe titujt e fisnikërisë së kohës, si p.sh. Sulo beu. Kjo të bën të mendosh se ai nuk e ka shkruar me idenë se do ta bëjë publik ndonjë ditë. Ai thjesht ka mbajtur kujtime dhe ka shkruar këtë ditar si bashkëbisedim me veten. Pjesa e lexueshme, sepse janë disa fletë të dëmtuara dhe të palexueshme, fillon më “1882, allafrenga” me takimin e tij me Sami Frashërin në Stamboll. Dua të theksoj se janë fare të paktë ata patriotë dhe rilindës që nuk i njihnin vëllezërit Hajredin e Bektash Cakrani. Kohëzgjatja e ditarit, me mungesat që thamë vazhdon deri në ditën e mbarimit të tij. Si analizohet në këto shënime situata e Shqipërisë para, gjatë dhe pas Pavarësisë? Situata para Pavarësisë jepet me nota të gjalla, sidomos ajo e viteve 1911 dhe 1912 dhe është shumë e ngarkuar me ngjarje. Në fillim të vitit 1911 Hajredin dhe Bektash Cakrani shkojnë në Stamboll dhe marrin direktivën nga Përfaqësuesit e Shqipërisë në Parlamentin Turk, Nexhip bej Draga e Hasan bej Prishtina, për kryengritje të përgjithshme dhe në mënyrë specifike flitet aty për mundësinë e gjetjes së armëve, pasi i kishin mobilizuar kryengritësit. Aty shpjegohet sesi vëllezërit Cakrani janë pjesëmarrës direkt në Kryengritjen e

Naum Veqilharxhi: Si e vrau atdhetarin Kisha greke Prof. Dr. Fedhon Meksi (fq.11)
Naum Veqilharxhi: Si e vrau atdhetarin Kisha greke Prof. Dr. Fedhon Meksi Bizantit, duhet të përfshinte edhe Shqipërinë e Jugut. Protagonistët e Megali Idhea-s u përpoqën të shfrytëzonin dasitë fetare, KONTEKSTI HISTORIK mungesën e shkollave Pas shkatërrimit të shtetit të Ali shqipe, si edhe vonesën e pashë Tepelenës, si dhe të lindjes së një lëvizje patriëndrrave që u thurën për një otike shqiptare të organishtet monarkik shqiptar, dësh- zuar. përimi dhe pesimizmi që pasoi u shoqërua me frikë dhe Gjatë kësaj periudhe filloi pasiguri, veçanërisht, kur fabrikimi dhe përhapja e kryeministri grek Koleti shpalli teorive të ndryshme anMegali Idhea-n, sipas të cilit tishqiptare. Veçanërisht e Greqia, si trashëgimtare e djallëzuar ishte teoria e "afirmimit të identitetit të përbashkët në mes grekëve dhe shqiptarëve, vetëm mbi bazën e fesë dhe të kulturës". Bëhej fjalë për ortodoksët shqiptarë që banonin në trojet e tyre dhe praktikonin fenë e vet ortodokse, por që predikohej në kisha të varura nga Patrikana, ku shërbenin klerikë grekë që luanin edhe rolin e mësuesve në shkollat greke. Ndërkohë, fëmijët shqiptarë të fesë myslimane ndiqnin shkollat turke, duke pasur si mësues hoxhallarët, kurse fëmijët e shqiptarëve katolikë ndiqnin shkolla italiane me mësues priftërinj katolikë. Duke vënë shenjën e barazimit ndërmjet fesë dhe kombësisë, shqiptarëve u mohohej identiteti i tyre kombëtar. Ata nuk njiheshin zyrtarisht si popull më vete dhe të ndarë e të përçarë në këtë mënyrë, nuk luftonin për çlirimin e atdheut të vet, por për lirinë e vendeve të tjera, shpesh edhe kundër njëritjetrit. Ky ka qenë kuadri historik ku u gjend Naum Veqilharxhi, i cili shumë herët kuptoi se shqiptarët, të ndarë jo vetëm nga feja por edhe nga ana territorialedialektore në gegë e në toskë, rrezikonin të zhdukeshin si komb. LUFTA NË MES SHQIPES DHE GREQISHTES Shkrimi i shqipes në Jug njihet se ka filluar në shek. XIV, sigurisht me alfabetin grek. Por, duke filluar nga shek. i XVIII kishte nga ata që mendonin se gjuha shqipe duhej të shkruhej me një alfabet të veçantë që nuk do të ishte as arab, as grek, as latin, apo cirilik. Ndër ta mund të përmendet J. Vellarai, si edhe Th. Haxhifilipi që u vra nga kisha fanarjote dhe më pas ia dogjën shkrimet. Përpjekjet për të futur shqipen në kisha dhe në

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

1 1

Shkrime nga Agim Desku
ta mbroj secilën pjesë te shqipeve secilin kufi. Murat Gashi Cikel poetik Poezi nga vitet 1990 1995 - sta Përkulje Një lule për ditëlindjen tënde seciln cep te shqipeve te mia ,te atdheut tim që zotnat ma lanë kujtim edhe me luftë edhe me dashuri Judë kot përkulesh Në pentagram di vetëm notën SI Ke ngrënë në të gjitha pjatat, Hengre me te gjitha lugët, Do të kërkosh e vend askund Jeton në luzme s'do të kesh Judë as në tokë as në qiell do të Mund të falë çdo gjë jesh Pos teje Thellësi e zemrës Plangu i ri Dardani Emrat e dëshmorëve u bënë Jeton në luzmën e gjakut Hengre edhe në te gjitha vorbat petku YT Flamujtë e dashurisë për TY U ngritën kudo Jargët janë brirët e tu zbulues Marshoj nëpër faqet e tua Do të jesh në krahun e luhistoria getërve, Në krahun e fëlliqësisë, Çdo ëndërr u bë fli As deti i thellë s'do të të tretë. Për larine e Dardanisë tim Si rrahazemër e qindëvjetshave Dardani As të tretet trualli i trimërisë Baladë për vjeshtën e përseritur Ti asht i njomë i ndryshkur Ja të erdha Më këngën e te uriturëve në buzë Ta puth fushën e dhëmbjeve. Kullosat në dhëmbin e vesës Vezullojnë dhimbëshëm Plagë e përhershme Vjeshtë e përseritur. Pikë pikëllimi Si pikë pikëllimi Mblidhnin thengjill Të zi si fati i tyre Dy përbindësh të dalë nga përrallat Më të tmerrshme të përrallave I ndjekin T'jua marrë fatin si thengjilli Apo thengjillin si fat.

Albania heading toward a new Dictatorship where the parliament commits fraud the president follows and the premier orders it….

Ku eshte Kallezimi Penal ne Gjykaten Kushtetuese per votimin me dy duar? Fjale shume dhe vepra hic...Shperdoroet besimi, vullneti & ...

Delegatët strugan të Vlorës nderohen me Urdhërin “Nderi i Kombit”
Delegatët strugan të Vlorës nderohen me Urdhërin “Nderi i Kombit” Presidenti i Republikës së Shqipërisë, prof.Dr. Bamir Topi, në kuadër të shënimit të 100 Vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë, në kuadër të autorizimeve të institucionit President i Republikës, dekoroi, gjithë grupin e firmëtarëve të Aktit të Pavarësisë e ndër ta edhe delegatët nga Struga, Dr.Myrteza Ali Strugën, Zydi Ohrin , Nuri Sojliun, Hamdi bej Ohrin, Mustafa Barutçiun,me urdhërin “Nderi i Kombit”. Në çertifikatën që më ra në dorë, e Dr.Myrteza Ali Strugës shkruan: “Patrioti Dr.H. Murteza bën pjesë në “Grupin e firmëtarëve të Dokumentit të Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë, 28 Nëntor 1912”, dekoruar me rdhërin “Nderi i Kombit”, nga Presidenti i Republikës, SHTZ, Bamir Topi, me dekoratën nr.7574, datë, 26.06.2012, me motivacionin: “Për meritat e tyre historike si figura të shquara të kombit dhe rolin e tyre madhor në krijimin dhe shpalljen e shtetit të lirë e të pavarur shqiptar si finalizim i luftës dhe përpjekjeve të parreshtura të popullit liridashës shqiptar në rrjedhë të historisë” Ai ka lindur në Dibër, kurse shkollën fillore dhe të mesme e ka kryer në Strugë. Që në moshë të re i dedikoi shumë kohë përhapjes së gjuhës shqipe, sidomos te fëmijët e familjeve të varfëra. Kjo veprimtari u zgjërua më tej në kohën kur doktor Myrtezai së bashku me Nuri Sojliun dhe Zydi Ohrin, themeluan një shkollë shqipe, e cila kishte shtrirjen e vet në Strugë, Ohër, Pogradec dhe fshatrat për rreth. Në vitin 1903, ai vendos të largohet për studime të larta në Stamboll, ku pas përfundimit të shkollës për teologji, mendon t’i vijojë studimet edhe në Universitetin francez të mjekësisë të Stambollit. Pas diplomimit në Stamboll, Myrtezai kthehet në atdheun e tij, në qytetin e Strugës, ku fillon të ushtrojë profesionin e mjekut. Në këtë punë, spikat humanizmi i tij. Në qytetin e Strugës, ai hap edhe farmacinë e tij, në të cilën përgatiste edhe barna për të sëmurët, pasi atëhere ishte e pamundur të gjendeshin barna. Në nëntor të vitit 1912, doktor Myrteza Ali Struga, së bashku me Zydi

Naum Veqilharxhi: Si e vrau atdhetarin Kisha greke Prof. Dr. Fedhon Meksi (Nga fq 10) Vijon
shkolla, sollën acarime midis kishës greke dhe shqiptarëve. Qëndrimi i grekëve ishte i qartë: djegje alfabeteve të veçanta dhe vdekje autorëve të tyre, ndërsa shqipja do të lejohej vetëm për mësimin e greqishtes. Grekët u tërhoqën paksa. Tashmë, gjuhës shqipe nuk i mohohej shkrimi në qoftë se bëhej në favor të greqishtes, mjafton që të mos shkruhej me shkronja të posaçme. Por N. Veqilharxhi mendonte se sipas këtij plani, vërtet shqipja shkruhej dhe lëvrohej, por ideja e krijimit të kulturës shqiptare nuk realizohej dhe, për më tepër, shqiptarët do të vazhdonin të ishin të ndarë sipas feve, ose më mirë, sipas alfabeteve. Me veprën e tij, N. Veqilharxhi do të tejkalonte kështu qëndrimin e V. Meksit dhe G. Gjirokastritit, që shqipëruan Dhiatën e Re duke përdorur kryesisht shkronjat greke. "IDENTITETI I PËRBASHKET" PER HELENIZIMIN E SHQIPËRISË SË JUGUT DHE ROLI I GJUHES SHQIPE Ngjarjet e fundit të shek. XVIII, që po çonin drejt konstruktimit të kombeve në juglindjen evropiane, nuk mund të mos preknin edhe shqiptarët që ishin në kontakt të drejtpërdrejtë me shoqëritë që kërkonin të formonin "identitete të reja kolektive". Në këtë luftë të hapur në fushën e fesë dhe të gjuhës, ku bashkë me shpatat, thikat dhe pushkët, u përdorën edhe helmet, ishte e qartë se shqiptarët do të dilnin të humbur, derisa armët e tyre të ishin vetëm librat, penat dhe fletoret. Dinamika e shkrirjes dhe asimilimit nëpërmjet afirmimit të një identiteti të përbashkët të sajuar, pra, midis fesë ortodokse dhe gjuhës e kulturës greke, e nxori në pah një dallim të rëndësishëm midis grekëve dhe shqiptarëve. Përveç konstitucionit të ndryshëm shpirtëror, apo e thënë me fjalë të tjera të identitetit kombëtar, shqiptarizmit, dallimi tjetër qëndronte te gjuha që flisnin shqiptarët. Ai ideoi platformën e vet dhe punoi për të lëvruar gjuhën shqipe dhe për të ngritur shkollat shqipe, sepse vetëm kështu mund t'i bëhej qëndresë helenizimit. NAUM VEQILHARXHI, FORMIMI PATRIOTIK - POLITIK Naumi i takon një familjeje me tradita në fushën e kulturës në përgjithësi dhe shqiptarisë në veçanti. Gjyshi i tij Llazar Bredhi, ishte një nga veprimtarët për futjen e shqipes në kisha dhe shkolla 2). I ati i Naumit, Panajoti, ishte vendosur në ishullin e Itakës, njëri nga 7 Ishujt Jonianë, rreth vitit 1796. Si furnitor i shkathët i garnizoneve ushtarake, ai kishte nuhatur barut, deri sa në ato anë ishin afruar edhe ushtritë e Napoleonit. Francezët u larguan pas humbjeve në frontet e tjera dhe Itaka u pushtua nga anglezët, të cilëve u shërbeu Panajoti, gjithmonë si furnizues. Ndoshta kështu shpjegohet që djemtë e tij Naumi,

P a g e

1 2

O u r

W o r d s

Iliret
ILIReT Nuk ka asnje dyshim qe termi "dullos" perdoret ketu KREUIII me kuptimin me te gjere, ashtu sikurse padiskutueshem fakti qe kemi ndodh shpesh qe te bejme me nje mase popullsie autoret antike i mbi te cilen ushtrohet shtypje quajne helotet ekonomike dhe politike. "dulle te Midis ilireve ky nuk ishte nje lakeldemoneve". fenomen i vecante per ardianet. Nje rast tjeter eshte Nje shekull me vone Agaai qe permend tharkidi ne vepren e tij Atheneu, per penestet. Sipas "Evropaikon" do te pohoje se tij "thesalet quajne peneste "dardanet kane kaq shume jo ata qe lindin skllever, por skllever (ai i quan keta me ata qe shtihen ne dore me emrin "dullos"), sa dikush ane te luftes". Dihet se me kishte 1 000, kurse te tjere emrin peneste quhej nje fis i edhe me shume. Secili nga keta tere ne territorin e Mbreterne kohe paqeje punon token, ise Ilire. Perkufizimi i kurse ne kohe lufte merr pjese Atheneut te con ne perne ushtri duke pasur si prijes fundimin se popullsia e ketij zotin ("despotes") e tij". fisi duhet te kete qene e Edhe pse Agatharkidi perdor ngjashme nga pikepamja e termin dullos, shpjegimet e gjendjes shoqerore me metejshme e bejne te qarte se prospelatet e ardianeve dhe kemi te bejme me nje popullsi dullet e dardaneve. te tipit te prospelateve ardiane. Prania e nje popullsie te tille te varur e te shfrytezuar (despotet) duket se banonekonomikisht midis ilireve, in ne qendrat e vogla te fortifikuara ose ne qytete. Kohen me te madhe ata e kalonin ne luftera dhe jo rralle me defrime. Theopompi na thote se sunduesit e prospelateve ardiane "cdo dite deheshin, benin mbledhje dhe shtroheshin ne gosti, te eshte nje deshmi e rendedhene pas te ngrenit e te sishme per te percaktuar pirit". Pjesen tjeter te karakterin dhe strukturen e popullsise e perbente masa shoqerise ilire. Sic tregojne e fshatareve te lire qe te dhenat e autoreve antike, luante, me sa duket, ende popullsia e varur e tipit nje rol kryesor ne prodhiprospelate-helote-peneste min shoqeror. perfaqesonte ne kete kohe Pervec perfitimit nga puna ne Iliri nje forme te hershe popullsise vendase, me te skllaverise qe ekzisshtresa e pasur siguronte tonte ne disa nga popullsite te mira materiale nekryesore ilire. Kjo kategori permjet grabitjes kolektive njerezish perdorej ne mase te popujve fqinje me ane ne punimet bujqesore dhe te lufterave. Tributet e mbase edhe ne shfrytezimin pervitshme qe detyroheshe minierave. Zoterit e tyre in te paguanin popujt e nenshtruar tregojne se keto grabitje kryheshin ne menyre sistematike. Keshtu ne shek. IV p.e.sone, shoqeria ilire paraqitet si nje shoqeri e ndare ne klasa e shtresa shoqerore. Kjo shoqeri njihte atehere format e hershme te varesise skllavopronare, prandaj edhe ishte nje shoqeri skllavopronare. Lindja e qyteteve ndihmoi per thellimin e diferencimit shoqeror, sepse duke u bere qendra te rendesishme te zejtarise dhe te tregtise ato i dhane hov rritjes se prodhimit, shkembimit me para dhe shfrytezimit te punes se huaj. Pa mbivleresuar peshen dhe rolin e qytetit ilir ne kete periudhe te hershme mund te thuhet se ai vepron jo vetem si bartes i skllavopronarise, por edhe si percues i saj ne boten fshatare qe e rrethon. E lidhur me qytetin me ane te marredhenieve ekonomike dhe e varur prej tij permes ketyre marredhenieve, bota fshatare ilire, sidomos ajo qe ndodhej rreth qyteteve nuk eshte me bota e organizimit fisnor. Ajo njeh tani marredhenie vartesie ne formen e skllaverise se tipit helot. Keshtu, ne shek. IV qyteti ilir na paraqitet me nje rol e peshe te ndjeshme ne jeten ekonomike e shoqerore te Ilirise. Si i tille ai sherbeu si baze e organizimit politik shteteror.

Shpëtim Kastrati, Gostia e fundit e Laokoontit
kishte shtruar në këtë gosti hirplotë, me të cilin donte të sfidonte vetëm zellin e tyre por jo vullnetin hyjnor. Në të gjithë këtë katrahurë që po ngjiste e stërpikur fund e krye komediane, shkaku nuk kishte qënë Helena ose nuk ishte stisur ajo, që të sulmohej rishtas Troja e sfilitur ose Shqipëria që po ripërtypte përsëri vetveten dhe po luante dramën e kobshme të viteve 1997 – 1998, ngaqë Helena ishte shumëfishuar tani, nuk përbënte më zili dhe as ngjallte xhelozi tek hyjnitë si më parë, ndaj një tjetër grua do të ishte shkaku dhe lakmia, krejt e ndryshme nga Helena, por edhe më e lakmueshme se ajo. Nëpër shpërgëjtë e kamufluar ose të pavëmendshëm ose të djallëzuar ishte shfaqur Edus që përfaqësonte shpurën që kishin grumbulluar dhe dispononin diamantin në sasi të konsiderueshme, ndaj dhe po ngriheshin me shpejtësi ekspedita dhe formacione të ashtuquajtura publike, politike, madje edhe grupe ushtarakësh haxhiqamilësh, për të sulmuar Trojën e Stisur nga të gjitha anët dhe për të rrëmbyer princeshën e diamanteve Edus me të gjithë pajën e sajë të lakmueshme. Por loja nuk ishte edhe aq e thjeshtë, dardanët dhe trojanët ishin disi po ata të mëparshmit të sprovuar disa herë në luftëra dhe nuk i mposhtje dot kollaj, ndaj dhe hija e Odiseut do të shfaqej rishtas, këtë herë edhe më shpejtë sepse rruga ishte e njohur për të. Hija e Kalit mostër ishte shfaqur përsëri, ndonëse me fytyrë tjetër, megjithëse Laokoonti e kishte bërë kurban atë edhe në prani të shfaqjes së Atenës dhe Herës, por mesa dukej kjo vet Homeri që e kishte sikletosur me të gjitha peripecitë Odisenë, nuk mundi ta rrëzojë, ngaqë ende preferohej ose përkëdhelej në Olimp si qënje e prapë për të bashkëshoqëruar njerëzimin deri në një ndërgjegjësim tjetër që tek Homeri nuk e gjejmë. Të vilanosura nga pija e tepërt ose nga helmi që u kishte shtuar epshin, Atena dhe Hera, nuk e kursenin skërmitjen duke vënë në pah dhëmbët e mprehtë të gjarpërit mu pranë fytyrës së Laokoontit, i cili si nëpër mjegull shihte vetëm Afërditën që luhatej mbi re dhe nuk mund t’i avitej, megjithëse ajo i zgjaste dorën e dhemshur që atje lart, tek po jepte edhe frymën e fundit dhe shpirti i tij po shtegëtonte në hapsirën që i kishte lënë vet Homeri, por që nuk do të largonte shumë, dhe si i përligjur do të shfaqej në trupin po aq të zellshëm të Azemit, kur magma e Trojës në thellësi sapo ishte rizgjuar dhe plasaritej me fitilat e parë aty - këtu, ndërsa kimia shpitërore e munxuar po jepte reaksionin e vet, por që çuditërisht shumica drejtoheshin për nga tri urat, duke e bërë këtë reaksion gati eksperimental ose mishmash në kokteje pelivanësh politikë, sesa të

nuk ishte pranuar në Olimp, dhe as që mund të pranohej përderisa edhe

Pirro i Epirit
zbukuroi ate me shume se cdo njeri tjeter dhe e beri rezidencen e tij Mbreterore. Pirroja njihej nga te gjithe si nje princ i madh dhe i mire. Ai zgjeroi territorin e vet duke ishullin e Korfuzit dhe krahinat te Maqedonise. Ne ate atmosfere ku mbizoteronte Lufta e vazhdueshme per pushtet midis Princave krahinore dhe me ata kufij shume te luhatshem, qe percaktonin juridiksionin e tyre, konflikti ishte i pashmangshem dhe i perjetshem, thuhet se gjate nje beteje me faresisin e vet Maqedon, ushtareve maqedonas u beri aq shume pershtypje shembellimi i Pirros me Aleksandrin e Madhe ,saqe braktisen Mbretin e tyre dhe u bashkuan me te. Roma, qe tradicionalisht Dhe vertet, kur maqedonet e konsiderohet e rrezuan nga froni mbretin e themeluar ne vitin 753p.e.s, tyre pazot. Demetrin, ata e ishte ngritur gradualisht si ftuan Pirron qe te sundonte edhe mbi Maqedonine. Mirepo, brenda shtate muajve ai e kuptoi se maqedont do te preferonin me mire qe sundimtar Maqedonas me te keq maqedonas, sesa nje te mire jomaqedonas. Prandaj hoqi dore vullnetarisht nga froni ne Vitin 287 para Kr.Pirroja enderronte te ngrinte nje perandori ne perendim, te ngjashme me ate te propozuar 40 vjet me pare nga kusheriri i atit te tij, Aleksander Molosi. bashkuar grupet e ndryshme ne nje konfederate nen udheheqjen Romak. kuar. Mjaft e fuqishme. Pushtimi i galeve apo i kelteve vershoi nga Veriu rreth Vitit 400 para Kr..,duke e shkaterruar Romen pjeserisht me ane te nje zjarri ne vitin 390 para Kr..dhe duke dominar nje pjese te madhe te Italise per njefare kohe. Rasti i volitshem erdhi ne vitin 282 para Kr.Qyteti i pasur tregtar i Tarentit (Taranto) ne jug te Italise, nje koloni Spartane, e kishte hale ne sy floten Romake ne portin e vet (gje qe binte ne kundershtim me marreveshjen) dhe Luftrat samnite te viteve 326- i kerkoi ndihme Pirros . 312 para Kr..dhe 299-291 para Kr..sapo kishin perfund- Pa pritur qe te zgjidhte uar kur Pirroja nisi te hidhte problemet inxhinjerike te nje sy nga Perendimii fryme- ures, ai shfrytezoi medoten zuar ndoshta nga ura portakonvencionale, duke kaluar tive qe kishte ngritur mbi me anije permes AdriHellespont persiani Kserksi atikut.25.000 trupa. Pervec 200 vjet me pare, Pirroja, 3000 kalores, ai mori dhe sipas Plinit, ishte i pari qe 19 elefante lufte, kafshe konceptoi nje ure te ngjashme gjigande te cilat italianet i permes Adriatikut ne piken e shihnin per here te pare. tij me te ngushte, ne Kur pane ushtrine romake ngushtincen e Otrantos. qe afrohej Tarentit ia dhane

qytet-shtet me i fuqishem ne Si rrjedhoje, ajo ishte bere Itali dhe, me pas, kishte gati nje republike e bash-

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

1 3

JU RRËFEJ EMRAT E DISA FSHATRAVE SHQIPTAR ORTODOKS NË MAQEDONI
hapim horizontin e jetёs me kushte sociale tё domosdoshme.Sa mundemi…………… Pyetja “sa” ёshtё vargёzim i mundeve qё ne hasim. E dashur Amerikё! Ёndёrra me tё cilёn u rritёn brezat nё Shqipёri, Vendi i LIRISЁ! Fёmijёria jonё kaloi me dёshirёn e madhe pёr tё udhёtuar drejt Statujёs sё LIRISЁ. Ishim brezi ku lirinё dhe formimin si individ, ku mundёsinё pёr tё realizuar veten profesionalisht dhe pёr tё bёrё karrierё e lidhnim me emrin, AMERIKЁ. Ishe ёndёrr pёr ne! Pёrmblidhnim , brenda gёrmave tuaja, ushqimet e mira, veshjet e bukura, jetesё prallore.Eh,sa kemi fjetur dhe jemi zgjuar duke menduar pёr ju. Admirim, respekt, dashamirёsi dhe pa u dukur emocionale, dashuri ndaj jush, AMERIKЁ. Çelsi i suksesit, ka emrin tuaj. Nuk dua tё gjykohem pёr elozhe, ndaj jush,sepse jam krejt e qartё me veten, nuk janё elozhe, ёshtё realiteti qё shumё e kanё prekur, e kanё jetuar dhe vazhdojnё ta jetojnё. E nё kёtё moment qё jam e lirё tё shkruaj, i ndruhem gjykimit! Hapёsiara e lirisё ka dimensionet e shteteve,qё zbatojnё ligjet. Po kujtoj vetёm njё thёnie tё njё plaku qё jetonte nё vendlindjen time. Nga malli ,ai u kthye nё atdhe, por u pёrplas me absurdin e komunizmit. -xha Vasil,si ёshtё Amerika?- e pyesnin Pёrgjigjia: “Eh, mo bir, vend qё harron nёnё e baba”. Mё tej nuk mund tё fliste ndryshe ,sepse e priste burgu. Vendi , ku njeriu ndjehet i barabartё pёrballё ligjit, ku mund tё protestojnё dhe tё kёrkojnё mё tё mirёn e jetesёs sё tyre. Vendi , ku shteti, shqetёsohet pёr mirёqёnien e individit dhe puna ёshtё edukata qё i ushqehet fёmijёs. Vendi, ku njeriu inteligjent pёrthithet nga institucionet shkollore dhe investohet pёr prirjen dhe talentin qё ka. Muzeumet janё memorje e tё kaluarёs ,e tё tashmes. Kujdesi dhe interesi ndaj tyre ёshtё nё pёrparёsi. Muzeu i Shkencave tё Natyrёs, pёr shembull, vizitohet nga mijёra njerёz,sepse, secili do tё njohё tё shkuarёn, gjithashtu, vazhdimёsinё e jetёs sё gjallesave. Vendi i muzikёs tё tё gjitha rrymave. Vendi i Michael Jackson. Memoriali i Paqes nё Tokё, memorial i dashurisё pёr fёmijёt qё vuajnё. Atje tej, pёrtej Atlantikut, shtrihesh,Amerikё. U bёnё 100 vjet shtet, e vёshtrimi ynё nuk ka tё sosur, rruga e kurbetit tё atёhershёm , mbante emrin tёnd, Parajsёn=Amerikё. Po,sot, me anё tё rrugёve ligjore, duam tё rrugёtojmё,sёrish, te kjo rrugё . 1-Princeton 2-MIT 3-Harvard 4-Yale 5-Stanford Ёndёrr pёr tё studjuar nё kёto Universitete. Me historikun e vet,secila. NASA Mjafton kaq dhe gjithё Universi pёrfshihet,aty. Sot, nё kёtё ditё, PAVARSIE, tё gjithё,sipas mёnyrёs sё tij, ndaj jush, shpreh mirёnjohje. Merr modelin, reagon, reflekton, vlerёson. E dashur Amerikё! Isha e lirё, ndaj shkrova, pёr ju…………………..

E dashur Amerikё! Nga Alketa Maksuti Sa herё feston pavarsinё, aq herё i rikthehemi vetes. Nё kuptimin, sa afёr dhe larg demokracisё dhe lirisё sё fjalёs dhe mendimit jemi. Nё aspektin,sa respektohet dhe vleresohet aftёsia e individit. Nga kёndvёshtrimi,sa tё interesuar jemi ndaj problemeve tё shtetasёve dhe sa i mirёpresim. Sa mundemi qё t’ju pakёsojmё atё copёz, varfёri, papunёsi,mosarsimim,mosdije. Sa mundemi t’ju

Shkruan Valmir Shabani
Valmir Shabani mundohen që të na bindin se punët janë mirë. Punët u pane qartë, gjithçka e paskan bërë për pushtet, e gjithë ajo që ndodhi para 11 viteve paska qenë që sot unë dhe çdo shqiptarë të bindemi me anë të deklaratave politike se “çdo gjë është mirë” dhe se në shumë raste duhet të kemi durim. Megjithatë, nuk dua të mendoni Ju por edhe lexuesit që un jam ndonjë simpatizues i partisë tuaj, ajo që më shtyu të ju shkruaj juve është se më është kujtuar një deklaratë e vjetër e juaja ku keni thënë: “Shqiptarët e maqedonisë këto të drejta që i kanë tash kanë mundur t’i kenë edhe pa luftë”, pra unë tash po e kuptoj se ne nuk paskemi fituar asgjë përpos punësimeve, gjë që është fakt punësime. Nuk dua t’i numëroj të gjitha ato që kemi përjetuar neve si popull që nga viti 2006 e deri më sot, edhe pse situatat e fundit që vijnë nga data “12 Maj 2010” janë aq shumë të dhimbshe sa që nuk i lanë as “Vardari”. Edhe ju keni gabuar shumë i nderuar, për shkak të inatit që kishi me z. Ali Ahmeti, duke mos e kontrolluar egon tuaj ju e humbët pushtetin dhe besimin ndaj qytetarëve, na morrët në qafë duke na lënë në gojë të shokëve të “Pollatit”! Mirëpo, për një gjë jam i bindur dhe atë shumë fuqishëm, Ju jeni i vetmi që mund të më shpëtoni mua dhe familjen time, popullin tim dhe bashkëmoshatarët e mij, ju mund të na nxirni nga ky hendek i thellë që kemi hyrë, por me punë jo me deklarata, të paktën tash që Maqedonia nuk e morri ftesën për në NATO të mos rrimë e ti presim këta që po mundohen t’i ngjesin “Gumat e plasura të trenit”, por të ecim para, sinqerisht po ju them, ne duhet të ecim para, para se fëmijët e mij të vijnë në jetë të shohin diçka të mirë, dua të shoh diçka edhe une, jo si babi im që edhe sa ishte i ri në moshë nuk pa drtë me sy e tash që është plakur nuk e sheh dritën se ia kanë zënë pamjen këta të “mëdhenjt”. Kur unë isha fëmijë shkoja e luaja me shokë nëpër klubet e mahallës video loja të ashtuquajtura “Flipernica”, dhe çdo herë kur ndodhte që të humb në lojëra shpresen e fundit e kisha tek “Zhetoni” i fundit, ashtu siç tani shpresën e fundit e kam tek Ju për sa i përket të ardhmës time që

se punësime do të bëheshin gradualisht edhe pa luftë në cilin do sektor qofshin ato

për momentin është e errët dhe nuk edi se kjo rrugë që jam nisur ku do të më përplas, flas për veten dhe familjen time, shokët e afërm që kam dhe njerzit e lagjes ku jetoj me të cilët më herët nuk i kemi pasur këto mendime për juve z. Thaçi, ju jeni të vetmit që

do të mund të bëni diçka për të ardhmen e gjeneratës time, unë besoj se do t’ia dilni, përndryshe nëse inatet nuk i keni haruar do të hyni në histori si tradhëtarë!

P a g e

1 4

O u r

W o r d s

Albanians running for Public Office in USA

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

1 5

Shkrime nga James Wm. Pandeli

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 6

O u r

W o r d s

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Deputeti Fatmir Xhindi

Gentian Zguri

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

1 7

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 8

O u r

W o r d s

Ngjarjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Kush e Organizoi Protesten?

Ku ishin Organizatoret?

4 Fajtore pa Faj gjenden vdekjen ne 21 Janar 2011

Kush drejton forcat shteterore mbrojtese?

Cilat jane procedurat e Policise para se te vrase?

Pronare banke ne Shqiperi, e papune!! Si te behesh Bilionere ne 3 muaj!!! Elvana Hana mbesa e L.Berisha

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

1 9

Vrasjet e krime te ndryshme te pazgjidhura ne Shqiperi

The Blair Connection

FLuturime Falas me urdher te ….

Vjedhja e lejuar ne Shqiperi e pronave per tu ndertuar rezervat ashtu dhe e mineralit te brendshem ne Shqiperi.

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Si pastroen parate nga peshku qe eshte qelbur nga koka!!!

Spitalet e Ndertuara me leke nga Tirana ne Qipro, Ishujt Keimen nepermjet nje grup manaxhimi ne New Jersey, USA. Keshtu jane pastruar shume para te vjedhura ndaj popullit SHqiptare.

Si mund te pastrosh parate e vjedhura nga viti 96-2005 nepermjet llogarive pa emer ne ishujt jasht Shqiperise...

P a g e

2 0

O u r

W o r d s

Disa Ngjarje e pazgjidhura ne Shqiperi nga Prokuroria...Kur vete Ina Rama ka frike per Femijet e saj!!

?
Duet nje Kryeprokuror allcak qe te zbardhi ceshtjet te pazgjidhura qe nga vitet 1944!! Perse nuk u pane dokumentat qe verifikonin fjalet e Albana Vokshit? Disa nga ceshtjet qe kane kaluar pa hetuar ne Shqiperi!!

Perse vetem 2 Vjet heqje Lirie u kerkua kur te tjere kane marre me shume per me pak korrupsion? NJe hetues I mire do ti kishte keto kriminele cdo 2 dite gati tu duke dhene llogari….

Perse nuk u hetua shkelja e kushtetutes Shqiptare nga Prokuroria? A thua ka marr fund drejtesia?

Bilioneret e Rinj te pa Prekur ne Shqiperi qe bejn hesapet me $$$ e popullit me keq se S. Berisha

The leader of Opposition in Albania rather spend $$ on luxury vacations in US rather than face the facts and reality in Albania!! Could it be that he’s so implicated with the GOV. that he can end up serving life sentences?

Njerezit vdesin ne Shqiperi sepse Sekseri I lejeve te ndertimit ne tirane Alban Xhillari me E.ramen nuk cajn koke perhapesira midis ndertesave qe te kalojn makinat e urgjences. Me ato ne Shqiperi, kercenimet dhe blerjet ecin, po jo me ne pertej Oqeanit.

A pyet njeri ku eshte burimi I milionave $$ qe ky njeri eshte kukull? Alban Xhillari Sekseri I Lejeve te ndertimit tani kush eshte se E.Rama iku?

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

2 1

Vjedhja e Mineraleve, Pergjegjesit!!!!

Mineralet ne very te shqiperise te monopolizuara!!! Perse?

Floriri nepermjet mineraleve

Vdesin njerezit per tu pasuruar njerezit e Kryeministrit Shqiptare bashk me Fatos Nanon si sekretar PD’s ne Washington DC. USA

Fluturime me parate e mineriave te populit Shqiptare...

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Njerezit pergjegjes...

Stream Oil Albania has a direct connection to Shkelzen Berisha as well as to his sister Argita Berisha...te tjeret kane vec 1% si kukull qe jane...

Si mund te vjedhesh token parate e pronarit te tokes me ane te kompanive nafte fantazme nderkoh fshiet nga pas vete KM.

Argita & SHkelzen Berisha Pergjegjes per vjedhjen e naftes nga pronaret….

P a g e

2 2

O u r

W o r d s

Disa mbikqyrje nga pertej Oqeanit mbi familjen Balliu!!!! Fahri Balliu I paprekshem ne abuzime ndaj popullit te elbasanit!!! Ta kthej koken pas te shohi rrobat e grisura qe ka pas...

Henris Balliu Guilty as part of Gerdec Tragedy as well as being part of it!!!

A ka burra me ne ate vend??? 700 Punetore te firmes Kurum ne Elbasan ne proteste!

Kush nga keta nuk ka Ilegalisht Perfituar Financiarisht ne kurriz te popullit Shqiptare??? Te tere fajtore!!!

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

2 3

Lidhja Vokshi—Xheka —-Spahiu—-klani Berisha

Albana Vokshi Florentia Xheka Arjan tartari cfare kane keto te tre te perbashket/? Jane kukuallat e Klanit Berisha duke mbajtur kompani ne emer te tyre por qe gjenden Berishat nga pas

Kumbaret qe kane interesa financiare te perbashketa me opoziten e Rames qe pagoi $$$ Fatos Nanos per postin e kryetarit!!!

Fatos Nano u debua nga posti Kryeministrit nga nderkombetaret Amerikane!!!

Azem Hajdari I vrare nga bashkepunimi NanoBerisha!!!

Import Export I Droges ne kohen e Fatos Nanon ne Shqiperi ishte ne kulm te larte te Europes...

Kryengritje nga njerez me arme per parate e vjedhura ne kohen piramidale & ate qe vijoi me pas me fatosin ne krye...gjykoni vete njerez….

Koha kur Ishte Fatos Nano ne pushtet ne Shqiperi , kur krimi dhe rrembimi ishte 1 mij perqind lart

P a g e

2 4

O u r

W o r d s

A Funksionon Kontrolli Shtetit ne Shqiperi

Shembujt e Parave qe vijn drejt SHBA nga vendi me I Varfer ne Europe... Perse?

Familja Berisha & Podesta group 1— Albanian Americans 2
The Albanian Mafia Lobbies against the rest of Albanian Americans!!! The Global War Continues.. Nje vrime ne uje me keshillat drejt Shqiperise….zvogelimi I reputacionit te Podesta Group per hir te familjes Berisha... Mr. Countryman shell shocked when the opposition and the government of Albania sit down to vote some laws….Question– Did they really sit down together? Yes and you are welcome... Is the money being diverted to the Podesta group for retaliatory against those that tell the truth outside of Albania? So far YES...the war goes on..

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

2 5

DOSJA ANTISHQIPTARE E GREQISË, 1912-2007 Eroll Velija (vijon)
predhat bien 300-500 metra në tokën tonë. Forcat greke nisin dhe një sulm ajror duke angazhuar 3 batalione. Në postën shqiptare ishte vetëm një skuadër e armatosur me automatikë dhe mitraloza. Forcat greke vranë ushtarët Tafil Ferhati, Memo Nexhipi, Ferid Bregasi, Shyqyri Avdia, Ibrahim Fetahu, Hasan Ramadani dhe u plagosën 6 të tjerë. Vetëm pasditen e 2 gushtit ushtria shqiptare arriti të zmbrapsë atë greke, e cila kish hyrë në territorin tonë. Nga ana e grekëve u vranë 100 ushtarë dhe u kapën rob 3.Kërcënimi i gjeneralit grek, Aleksandër Papagos, 3 gusht1949Qëllimet greke për Vorio Epirin nuk ishin vetëm fantazi e qarqeve të veçanta, por edhe e zyrtarëve të lartë të cilët jepnin vazhdimisht deklarata anti-shqiptare. Ish-ministri i Mbrojtjes, Aleksandër Papagos, deklaroi në Athinë se pas shkatërrimit të Andarteve, ”Pastaj do t’i biem Shqipërisë”. Kjo ishte dhe deklarata më e rëndë e lëshuar nga një gjeneral lufte, së cilës qeveria shqiptare iu përgjigj me një notë proteste.Incidenti i Leskovikut, 4 gusht 1949Pas Vidohovës, ushtria greke i shtriu sulmet në pjesët e tjera të kufirit. Sulme sporadike u regjistruan në sektorin e Bozhigradit dhe në drejtim të Leskovikut, në afërsi të piramidave Nr. 11, 12, 13 dhe 14. Grekët të mbështetur nga artileria dhe aviacioni, me forca të shumta sulmuan kuotat 1425 dhe 309. Kundërsulmet e forcave kufitare shqiptare i zmbrapsën grekët. Në këtë kohë ushtria greke filloi përdorimin e predhave të kalibër të lartë, të cilat lëshoheshin nga pikë larg kufirit, si dhe përdori avionët gjuajtës.Bombardimi i Menkulasit, 5 gusht 1949Vetëm gjatë dy ditëve, në gushtin e 1949-s ushtria greke ka hedhur më shumë sesa 1500 predha artilerie. Në komunikatën e Ministrisë së Mbrojtjes shqiptare thuhej se një pjesë e mirë e këtij municioni ka rënë në fshatin Menkulas (Devoll). I ndodhur në këto kushte, shteti shqiptar mori vendimin për mobilizimin e ushtrisë në gjithë kufirin jugor. Masat e marra për këtë mbrojtje në një urdhër të lëshuar nga Enver Hoxha “Mbi moslejimin e kalimit të forcave monarko-fashiste në tokën Shqiptare”.Beteja e Vidohovës, 7 gusht 1949Vidohova u shndërrua në një arenë të përplasjes shqiptaro-greke. Në piramidën I-55 trupat ushtarake greke kishin mundur të mblidheshin në territorin shqiptar dhe zhvilluan një betejë të ashpër me ato shqiptare, të përbëra nga një togë dhe një nënrepart i ushtrisë popullore. Ishte një betejë frontale ku forcat greke kishin zënë pikat kyçe. Brenda një dite forcat shqiptare arritën të merrnin pikat e zëna në kufirin shqiptar, po nuk mundën t’i mbanin dot deri në mbrëmje. Vetëm një ditë më vonë forcat shqiptare arritën të largonin togën greke.Rrëzimi i avionit grek, gusht 1949Përveç forcave tokësore, ushtria greke përdori dhe aviacionin. Një aeroplan ngrihej nga Korfuzi, duke depërtuar në zonën shqiptare për të bërë zbulim. Me gjithë mungesën e armëve kundërajrore, ushtria shqiptare arriti që me anë të një trekëndëshi me armë të lehta të vendosura në Çukë, Manastir, Ksamil ta detyronte të largohej atë. Në njoftimin Ministrisë së Mbrojtjes së asaj kohe raportohet se aeroplani u rrëzua në fushën e Finiqit dhe piloti u kap rob.Sulmi grek i 12 gushtit 1949Përreth gjashtë orë në mëngjesin e 12 gushtit forcat greke dhe ato shqiptare kanë zhvilluar një luftë të vërtetë në zonën e Gurit-Bilisht. Një brigadë e mbështetur nga artileria dhe katër aeroplanë të tipit “Spitfire” sulmojnë tokën shqiptare në drejtim të Bilishtit, ku arrijnë të zmbrapsin rojën kufitare. Luftimet u zhvilluan në afërsi të postës kufitare, ku repartet e ushtrisë shqiptare i thyen forcat greke me gjithë armët moderne që kishin. Ushtria greke kishte në përdorim 36 gryka zjarri të artilerisë, madje u përdorën dhe predha me napalm që digjnin çdo gjë përreth.Vrasja e komisarit Nasi Remaçka, 13 gusht 1949.Mëngjesin e 13 gushtit forcat greke prej dy brigadash, të mbështetura nga artileria, kaluan kufirin shqiptar në piramidën I-33, sektori i Bilishtit. Qëllimi ishte që të përqendroheshin në Malin e Palikut nga ku mund të sulmonin Bilishtin. Në këtë betejë u vra komisari i batalionit të kufirit Bilisht, Nasi Remaçka, së bashku me korrierin e tij, Dane Zeneli. Ndërkohë robërit grekë deklaronin se në betejën e një dite më parë kishin tërhequr 50 ushtarë grek të vrarë, ndërkohë që atë ditë u vranë 26 ushtarë grekë.Vrasjet e civilëve, 14 gusht 1949Mëngjesin e 14 gushtit forcat greke nisin një tjetër ofensivë. Brigada e 41-të, e mbështetur me një regjiment artilerie dhe një skuadrilje aeroplanësh “Spitfirë”, vazhduan sulmet e tyre kundër Shqipërisë. Në këtë ditë grekët hodhën më shumë se 2.000 predha artilerie në tokën shqiptare në katundet Trestenik, Kapshticë e Cangonj-Devoll si dhe në qytetin e Bilishtit. Nga goditjet e artilerisë mbetën 5 civilë të vrarë dhe u shkaktuan dëme materiale në disa shtëpi të katundeve të mësipërme.Bilanci i një lufte të pashpallur, gusht 1949.Në bazë të komunikatave të Ministrisë Mbrojtjes në vitet 1950, nga rreth 49 provokacionet e ushtrisë greke në kufirin jugor të Shqipërisë mbetën vrarë 29 ushtarë dhe oficerë të ushtrisë tonë. Por duke llogaritur dhe dëmet që u shkaktuan në civilë të paarmatosur, kjo shifër duhet të ketë qenë më e lartë. Ndërkohë që në komunikatë thuhet se në bazë të dëshmive të mbledhura nga robërit e luftës, forcat tona i kanë shkaktuar ushtrisë greke mbi 300 të vrarë dhe 500 të plagosur, ndërsa 270 të tjerë u kapën robër.Tanket greke në kufirin shqiptar, 1949Arsyetimi grek ishte se në tokat shqiptare fshiheshin partizanët që sulmonin qeverinë greke. Në “incidentet” në kufi u vunë në përdorim të gjitha armët. Në sulmin e 25 gushtit forcat greke sulmuan me avion artileri dhe 3 tanke. Sipas komunikatës operative të Ministrisë së Mbrojtjes, ky ka qenë një nga sulmet më të mirë organizuar nga ushtria greke, por që u arrit të ndalej nga pala jonë dhe ushtria greke u zmbraps në tokën e saj.Shërbimet sekrete greke, gjyqi i Bozhigradit, 1950Përveç incidenteve, shërbimet greke filluan dhe infiltrimin e agjentëve sekretë në territoret shqiptare. Në fshatin Bozhigrad, sot Miras, Korçë u zhvillua gjyqi kundër disa të të ashtuquajturve agjentë, megjithëse ky gjyq u shndërrua në një “shou” popullor, ku askush nuk mund të vërtetonte implikimin e banorëve. U cilësuan si agjentë grekë Qazim Sina, Qani Seskollari dhe Myslim Biskallari, sepse kishin hyrë në tokën tonë dhe zhvilluan aktivitet spiunazhi. Madje ata u akuzuan dhe për një plan për të vrarë kolonelin Petrit Dume.Krijimi i organizatës antishqiptare “MAVI”Në linjën e spiunazhit, gjenerali grek, Vasil Mellaj, rekruton një sërë minoritarësh shqiptarë dhe krijon organizatën anti-shqiptare “MAVI” (Fronti për Çlirimin e Vorio Epirit). Sipas ish-oficerit të Sigurimit Bekim Budo, minoritarët Spiridhon Vllahoni, Pandelejmon Kotokoni, Vasil

26 MARSI I VITIT 1981 E TUTJE PRANVERA STUDENTORE E VITIT 1981 nga Sylë Mujaj, Lugano
sot i duhet këtij populli. Pra, drejtësia para veti, para familjes, para Zotit e para popullit të vërtetën vetëm të vërtetën. Është racionale që mijëra gjymtyrë të këtij populli, edhe sot e gjithë ditën mbesin të nëpërkëmbur nga lloj-lloj profiterëve politiko-klanorë, apo mbetëm të anatemuar disa herë edhe si “problem”, atëherë kur çdo grup apo klan, në fillim thirren në ne e në të nesërmen, na sulmojnë ne!!?. Të keqën e kësaj po e ndiej edhe unë si pjesëtar i popullit tim, që vërtet bëri atë të mundshmen, “dhuroi” atë më të çmueshmen, rininë e vet, për të vetmin qëllim që Kosova ta heqë njëherë e përgjithmonë pushtuesin klasik e të egër Serbi, e hoqi me sukses dhe sot me krijimin e shumë miqve botërorë që padyshim u bë një hap i madh në zgjedhjen e fatit të shqiptarëve, sot po i afrohemi 30-vjetorit të Pranverës së Rinisë studentore apo gjymtyrëve më të vlefshëm të popullit tonë. Askush nga akëcila lëvizje, parti apo qeveri /sa duket e arsyeshme për shkak të dinamizmit të proceseve që edhe unë i vlerësoj të shpejta që mbeten një shembull i veçantë që vetëm për këto t’i thuash 30 vite për historinë mbeten të vogla, por për faktorin njeri është goxha një copë rrugë, padyshim me vlera të mëdha/. Sot nga ushtimat që vijnë nga vetë populli i Kosovës po ndihet fjala drejtësi e ligj. Pra, edhe ne si gjymtyrët kryesorë ë të popullit tonë mendoj se na takon e drejta jonë elementare, që padyshim jam i bindur se të burgosurit politikë të Kosovës janë vetë dëshmitarët e urtësisë e të mençurisë apo ajo fjala ime e stërpërsëritur “se i burgosuri politik i Kosovës nuk vret as spiunë as atdhetarë në popullin e vet”, por kërkon vetëm drejtësi e ligj për të padisiplinuarit apo matrapazët e popullit tonë. Përshëndetje e shpresë për bashkëpunim për hirin e vuajtjeve të popullit të Kosovës sot Sovrane të njohur zyrtarisht mbi 70 shtete botërore drejt zgjidhjes se padrejtësive në kombin tonë. Interesant do të ishte të grumbullojmë të dhënat për ish-të burgosurit politikë, biografitë e tyre, p. sh. ta njohim filanin e fistekun; kështu dalë ngadalë deri me 2011 do të ishim me të pasur si popull i vuajtur që po i realizon të drejtat e veta si popujt e tjerë të qytetëruar, na takon vetë në transparenca, të dihen këto të dhëna elementare deri sot unë i posedoj afro 5000 kartela me një pasuri historike brenda tyre. t’i mbledhim edhe do të tjera s`prish punë, por ndreq punë, sidomos sot kur po oshtinë nga populli, që po kërkohet drejtësia e ligj. Përshëndetje, mbes me shpresë që në njërën nga mbledhjet e Sofrës parlamentare; në një minutë heshtje, të përkujtohen ata që nuk janë me në mesin tonë dhe në mënyrë zyrtare të na "hiqen prangat dhe ato nenet e asaj ish-Jugosllavie; neni 136 lidhur me nenin 114 si kundërrevolucionar dhe nacionalist", që edhe ne të jemi të lirë ta themi të vërtetën tonë të asaj periudhe 1981-190 që me qëllim apo lloj-lloj përfitimi të ditës-të viteve apo dekadave, nuk po është guximi as nga shokët tanë të paktë në parlamentin tim. Kërkesa është e qartë dhe presim, dhe prapë presim… Kosova jonë sovrane, do ta kalojë edhe këtë proces të ndjeshëm Drejtësi. Pra, të funksionojë ligji, është e ndjeshme, por mendoj se do të kalohet ashtu si u kaluan edhe shumë e shumë procese edhe me të rënda, çdo tranzicion i ka vështirësitë e veta, dhe nëpër këto periudha kuptohet se kush vrapon mbas bajraktarit, klanit apo partisë që padyshim është pranuar pluralizmi, vetë i kemi kërkuar edhe miqtë tanë të na ndihmojnë, miqësia që deri me dje na mungonte sidomos e shenjta amerikanë e angleze që mbetet më e qartë se sa kjo evropiane, duhet me shpirtin e artit ta dëshmojmë se na duhet të kalohet në ligjin civilizues evropian tash. Pra, e kemi EULEX-in, që nëse dimë mirë t’i artikulojmë kërkesat tona, do të na mirëkuptojnë në e lypim atë me të thjeshtën drejtësi e ligj, fatbardhësisht populli sovran këtë po e kërkon, këtu pa përzierje në politikën e ditës të grupit klanit apo partisë ne kërkojmë që të flasim dhe të hapet periudha 19811990, që prapë mbetëm në një maksimë timen mund të jetë pak e zgjeruar "se i burgosuri nuk vjedh as nuk vret as spiun as atdhetarë", në këtë fjalë kam pak vërejtje na disa miq të mijë, por prapë mbetëm kryeneç kuptohet për periudhën 1981-1990. Lus të gjithë të burgosurit si pjesë e vuajtjeve të Kosovës martire të bashkëpunojmë, e të gjitha vlerat tona t’i tubojmë në Shoqatën e të burgosurve politikë të Kosovës / SHBPK/, t’i kushtojmë pak kohë edhe vetë të drejtave tona sipas kushtetutës së Kosovës , (qe numri i të burgosurve politikë të Kosovës nuk është i vogël që fatkeqësisht shumica e tyre sot jetojnë në një gjendje edhe me të rëndë se sa edhe shtresë e shtrenjte e invalidëve të luftës). Të bëhem "postieri i vuajtjeve tona, do t’i ndihmonim sado pak historisë së Kosovës tonë, mendoj dhe mbetëm që periudhën 19811990, që së paku të gjeneratat e reja mos ta lëmë një zbrazësi se padyshim do të na dënojnë rëndë. Fajin e kësaj vonese duhet kërkuar në familje, lagje qytete e në krejt Kosovën uroj që kjo fazë natyrore e pritur me vite, të kalohet edhe me lehtë se sa ato tjerat që vërtet ishin shumë të rënda e u kaluan. Të anashkalohen të burgosurit në këtë mënyrë si në Kosovë me 20. 000-25. 000 - apo 30. 000 mijëra vetave, nuk është as logjike as morale. Pra, nuk është as nderi ynë. Nuk ka ndodhur askund në këtë planet, duhet të çelet edhe kjo periudhë që fatbardhësisht pa këtë periudhë të ndritshme, po shihet, nuk funksionojnë as institucionet tona në pikën më të lehtë të quajtur drejtësi. E 1981-ta sot ka mbetur vetëm histori /bile e lavdishme/, që duhet të flasim për këtë periudhë, edhe nëse dikujt i pengon, që, së paku, ta dinë “hienat e sodit apo të djeshmit”, se edhe si gjallesa, edhe si familje, edhe si klane, edhe si parti, edhe si lëvizje, edhe si matrapazë të rastit, apo të

P a g e

2 6

O u r

W o r d s

A Study on Albania and it’s Politics from 1944-1960 Declassified (continues)

V o l u m e

4 ,

I s s u e

2 8

P a g e

2 7

A Study on Albania and it’s Politics from 1944-1960 Declassified pg2

WE ARE ALSO ON THE WEB WWW.NEWLIFEAACO.ORG

Non Profit Charitable Organization

“ N E W

L I F E ”

J E T A

E

R E

1774 - 76 street Suite D3 Brooklyn, New York 11214 Phone: 718-594-0511 Fax: 201-795-4795 E-mail: Endri@newlifeaaco.org

Cdo njeri mund te behet anetare dhe te bashkoet me misionin tone per te krijuar nje shtet te vogul ketu ne kete continent te madh. Te ndihmojme njeri tjetrin qoft dhe me nje keshille te thjeshte. Kjo eshte nje thirrje per te informuar njeri tjetrin plus dhe per projekte te ardhshme qe jane ne pune e siper. Se shpejti nje Shkolle Shqipe Anglishteje dhe nje vend ku te gjith njerezit te gjejn nje strehim nga cdo hall apo nevoje. Bashkimi ben fuqi dhe Zemra e Vullnetarit nuk ka cmim.

Building a Future One Person At a Time...

Margaritarët e shkrimit Ilir - Guri i zi i Shkodrës Ilirët
Te shtylla e majtë e A-së lexoh et edhe zanorja I. Bashtingllorja C (k) e formon këmbën e majtë të shtrirë të figurës së njeriut. Nga këto shkronja formohet fjala I OTI. Fjala e fundit fillon me bashtinglloren C (k) që u theksua më lartë, e cila po shtë është e ngjitur me bashtinglloren L, ndërsa lartë ka zanoren A dhe në fund bashtinglloren N, të cilat formojnë fjalën CLAN (klan). Teksti i plotë i kësajë kolone është: NGA I OTI CLAN (nga klani - familja jote). Përveç vijës që ndanë kolonën, aty është shënuar edhe një vi tjetër që thek son bazën e figurës së shtrirë. Dy shkronjat e fundit A dhe N, pak sa të largu ara prej të tjerave formojnë pikat e fundit të horizontit, majat e kodrave. Zanorja A në pozitën e parafundit, është krejtësisht e ngjajshme me A-në e alfabetit Lepontian, një fis Ilir mjaft i përparuar, i cili banonte në luginën e lumit Po dhe kishte një ndikim të madh në Italinë Veriore edhe më gjërë. Shkrime të këti fisi Ilir janë gjetur në kantonet zvicërane Graubynden,Tiçino si dhe në Lihtenshtajn, të cilat janë trajtuar në vazhdim të librit.* Disa sqarime shtesë të mbishkrimit Në vazhdim është paraqitur rrjedha e deshifrimit në mënyrë të përimtuar sipas shkronjave a, b, c, ç, d. Nën a. është qartësuar pjesa e parë e tekstit të kolonës së dytë duke e ndarë atë në tri pjesë, në mënyrë që të kuptohet sa më mirë rrjedha e deshifrimit. Nën b. është dhënë pjesa e dytë e fjalisë së kolonës së dytë duke qartësuar çdo shkronjë të tekstit. d. Nën c. është dhënë në tërsi teksti i kolonës së tretë për të qartësuar sidomos pjesën e fundit të saj, e cila ishte ndër më të vështirat për tu deshifruar. * A. Mati, libri i cituar faqe Nën ç. është dhënë i tërë teksti i 485. kolonës së pestë. * Margaritarët e shkrimit ilir. Nën d. është dhënë skica me pamjen e figurës së njeriut e formuar me shkro njat e tekstit të kësaj kolone. __________________________ __________________________ __ * Libri në dorëshkrim me këtë titull, në fillim të të cilit gjindet ky punim. * A. Mati libri i cituar faqe 454. * Z. Majani Fundi i Misterit Etrusk faqe 326 * Margaritaret e shkrimit ilir.

DITËLINDJA E AMERIKËS: PATRIOTIZËM, PËRGJEGJËSI, DETYRË nga ANASTAS ANGJELI (nga FQ.1)
zgjodhët të shërbeni. Ju veshët uniformën e një vendi, i cili ende nuk ishte tërësisht i juaji. Ju paraqitët vlerat, të cilat ne i festojmë çdo 4 Korrik: detyrë, përgjegjësi dhe patriotizëm. Akoma edhe tani ne jemi duke e përsosur bashkimin tonë, duke përhapur premtimin amerikan. Kjo përfshin edhe faktin që ëndrra amerikane të jetë e mundur edhe për ata burra dhe gra që janë të gatshëm të punojnë, të respektojnë rregullat dhe të përmbushin përgjegjësitë e tyre. Emigracioni e bën Amerikën më të fortë. Emigracioni na bën më të begatë dhe e pozicionon Amerikën për të drejtuar në shekullin XXI. Këta burra dhe gra e vërtetojnë këtë. Ju të gjithë jeni një nga arsyet se pse Amerika është e veçantë. Ju jeni një nga arsyet se pse, edhe pas dy shekujsh, Amerika është gjithmonë e re, gjithmonë duke vështruar drejt së ardhmes, gjithmonë duke besuar se ditët më të mira nuk kanë ardhur ende”. Çështja e emigracionit është shndërruar në një pikë ku dy kandidatët për president përplasen dhe debati politik po bëhet duke pasur në sfond edhe këtë çështje. Kandidati Romney ka mbështetur një program që lejon emigrantët e paligjshëm të vetëdeportohen. Dhe kuptohet që ky program nuk është pritur mirë nga komunitetet e emigrantëve dhe sidomos, nga ai hispanik. Për këtë arsye, Obama, gjatë fjalimit të tij, i mëshoi shumë kësaj çështjeje: “Ashtu siç vazhdojmë të mbetemi një komb i ligjeve duhet të vazhdojmë të mbetemi një komb emigrantësh. Për këtë arsye ne bëmë një hap përpara dhe po heqim hijen e deportimit nga njerëz që e meritojnë dhe që kanë ardhur në këtë vend që fëmijë”.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful