10 Fakta Bahaya Dadah

1. Dari segi Hukum. Sesungguhnya dadah diharamkan oleh Allah swt.

2. Kesihatan: Dadah seperti marijuana, kokain dan lain-lain meninggalkan kesan BURUK kepada kesihatan. Malah ia boleh membawa maut. Tambah pula dengan tabiat penagih dadah yang tidak menjaga kesihatan, malas bersenam dan lain-lain.

3. Sakit mental. Penyakit mental lebih tinggi untuk penagih dadah. Depresi yang berterusan dan kerosakan kepada otat dan sistem saraf hasil dari pengambilan dadah adalah punca utama.

4. Masa. Kegiatan mengambil dadah bukan sahaja membuang masa dan membahayakan anda, malah ia boleh merosakkan kehidupan anda di dunia ini. Lagi-lagi sekiranya anda perlu meluangkan masa di pusat-pusat pemulihan dan penjara.

5. Keluarga. Dadah adalah punca pecah-belai keluarga. Penagih dadah kerap menjadi beban kepada keluarga tersayang - mencuri duit, sakit depresi, sakit mental dan lainlain tabiat yang berpunca dari pengambilan dadah merosakkan institusi keluarga.

6. Kerjaya. Penagih dadah tiada fokus kerjaya. Dadah adalah fokus mereka. Ramai dibuang kerja disebabkan penyalahgunaan dadah. Adakah anda ingin membuang kerjaya dan keluarga anda demi dadah?

7. Kawan-kawan. Penagih dadah hidup keseorangan kerana mereka kehilangan keluarga, kawan-kawan yang tidak ingin terlibat sama dengan kegiatan terkutuk itu. Lama-kelamaan, penagih dadah akan mencari sesama dan terus merosakkan jalan kehidupan merakan.

over-dose. Tambah pula apabila penagih kehabisan duit. kemalangan. Ia tidak menguntungkan sesiapa. Maut. 10. bunuh diri. Duit. Penggunaan dadah yang berterusan akan jadikan penggunanya berasa murung. Dadah membawa maut melalui pelbagai cara . Dadah tidak membawa kegembiraan. HIV dan lain-lain. Dadah adalah satu pembaziran duit yang amat tinggi. Depresi.serangan jantung.curi. peras ugut.8. mereka akan melakukan apa sahaja untuk melayan penagihan mereka . pinjaman dan lain-lain. sedih dan hilang semangat. . Depresi itu lama-kelamaan boleh membawa masalah lain seperti penyakit mental dan maut! 9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful