You are on page 1of 56

First few questions were of Air Regulation: . Height and radius of VFR in congested Areas .

Fl to be flown in case of unlawful interference . Fl to be flown, True Heading was given along with variation and deviation, but what flight, VFR or IFR wasn't given. . Steady green light when a/c is on ground . Series of red lights whn a/c is in flight . Two questions were there on the radio failure in IFR. Meteorology . Conditions in front of Stationary Front . Chart was given with Isobars and fronts along with TAF clearly showing features of cold front, had identify the station Human Performance . Two questions on stress a . What behavior is not good in team work . Alcohol is filtered by which organ Navigation . What is the Chart length between 180E and 180W on same lat . . Chart length was given on 59 lat, what is the chart length on some other lat . Three Alternates were given with the course and the wind component, which alternate is close in terms of time . A to B distance was given and wind component, what is the total time between A to B and then back to A.

. What is the GS and Heading, Course and Wind component were given . QNH of ground is 1023 and elevation is 1500, how much you have to climb for FL 750 . In Mercator chart RL is a straight or curved line ? . What is the Drift on **lat? . What is the distance when an A/C descends 15000ft at the rate of 1500ft/min . Radio Altimeter turns Analog to Circular at - a. below 1000ft, b. at or below 1000ft, c. at DH. . One Altimeter is calibrated for Inst./Pos. error and other 1 is not, what happens is IAS changes . Power of NDB is 100KW what is the range? Technical . Increase in altitude but Angle of Attack, mass and IAS remains same, what happens to the Angle of Climb . With Increase in altitude what happens to the TAS and Drag Hey can u please explain me the solution for this question.. You are flying at FL 160. Outside air temperature is -27 C, and the pressure at sea level is 1003 hPa. What is the true altitude? A) 15090 feet. B) 16910 feet. C) 15630 feet. D) 16370 feet. Ans is (A) 15090

How are we getting 15090??

18th May 2011, 18:06

#738 (permalink)

planeboy_777
Join Date: Aug 2010 Location: mumbai Age: 21 Posts: 84

True altitude = Indicated altitude + (ISA dev x 4 x Thousands of feet) = 16000 + (-10 x 4 x 16) = 16000+(-640) = 16000-640 = 15360ft (on 1013.25) Height difference is 1013-1003=10Hpa therefore 10Hpa x 30= 300ft of height difference between 1013 and 1003 so 15360ft-300ft= 15060FT(1003hpa) silly numerical man!!! you made me remember my primar

Regs: DGCA stuff, squawk code, type of transponder, class 'B' VFR above 10,000MSL etc. Met Find height of tropopause from charts Lapse rate questions A/C flying south in southern hemi with stbd drift, which pressure is it flying into? What is pressure alt? when are pressure alt n density alt same? Human Performance Stress Rate of alcohol consumption in body Middle and inner ear related questions Eye questions including fovea and rods Nav Diagrams of AH and you have to identify the one with the given condition Altimeter numerical flying from A to B, speed 0.84M. Distance 300nm, you have to increase your ETA by 2min, when will you decrease your speed? Previous ETA was given Speed/Time problems Gyro Local time numerical

Tech AOA questions time &rel velocities hysterisis error combination of what all site errors adf has topple of DGI at pole topple/wander of DGI at somewhere else on earth where does the wing mounted compass send its signals..amplifier/dgi etc 1 question on taf with a miniature map asking you to identify the airport it applies to CDMVT 2-3 q bearing 2-3 q.. NDB bearing & qdm etc given what does attitude indicator indicate after straight level flight 180 deg turn... load factor in a turn stall speed stall angle VMU speed ...direction ....new latitude of place Lambert's departure cp pnr Eustachian tube stress REM sleep

Q1. When an altimeter is used for SSR it is always referenced to: A) 1013.25 hPa B) The pressure setting in use C) QFE D) QNH Q2. If an aircraft is equipped with one altimeter which is compensated for position error and another altimeter which is not, and all other factors being equal: A) there will be no difference between them if air the data computer is functioning normally. B) At high speed the non compensated altimeter will indicate a lower altitude. C) at high speed, the non compensated altimeter will indicate a higher altitude. D) ATC will get an erroneous altitude report SSR. Q3. VLO is defined as: A) Minimum possible speed that the aircraft could lift off the ground B) The maximum speed for landing gear operation C) The long range cruise speed D) Actual speed that the aircraft lifts off the ground Q4. The rate of climb: A) Is the downhill component of the true airspeed B) Is angle of climb times true airspeed C) Is the horizontal component of the true airspeed D) Is approximately climb gradient times true airspeed

divided by 100 Q5.. For a single engine class B aeroplane, V2 may not be less than: A) not applicable B) 1.15Vs C) 1.2Vs D) 1.5Vs Quote: increase in flaps will cause v2 to increase, decrease? or remain unchanged.(since Vs is the reference speed) is max cruise thrust greater, lesser or equal to max continous thrust how does change in altitude affect specific fuel consumption(sfc) - increase, decrease, remains constant.(increase in alt. will dec. the amount of thrust reqd. for a jet engine, so less fuel flow to the engin)e what is the best air:fuel ratio by weight for jet engines varies from 15:1(can vary)? at which point or region of a jet engine is the pressure at its highest the high pressure compressor? For a given aerofoil, the AOA which results in a stall: (a) remains constant regardless of bank, load or TAS

The stall speed of an aircraft will increase with: (c) increase in the all up weight of the aircraft

The three axis of an aircraft intersect at the: (b) centre of gravity

When approaching the stall, the separation point (c) moves towards the transition point The primary function of the rudder, while entering a turn from straight-and-level flight, is to: (a) overcome yaw caused by lowered aileron on higher wing An aircraft is in a state of equilibrium in: (b) in a steady climb Adverse aileron yaw is reduced by the use of: (b) frise type ailerons

Flying near high ground or mountains with winds in excess of 15km, you can expect strong turbulence and down draughts. What would you do to avoid damaging the aircraft and / or loosing control? (c) slow down to manoeuvring speed and fly upwind of ridge(not sure about flying upwind) On a cold, clear, humid night with a light wind, radiation

fog will form. What might form when the wind picks up to 15kts? (c) stratus Which clouds are the least likely to produce airframe icing? (c) vertical development cloud

1. What happens when CG is ahead of CP ? ..(or something like that..) a. downward force on tail plane b. upward force on tail plane c. no force on tail plane d. ......

2. What would you set your transponder code (SSR) to in the even of an emergency ? a. 7400 b. 7500 c. 7700 d. some other BS option

3. Some METAR was given .. with PROB30.. What does PROB 30 mean ?

a. probability of 30% b. chances of some BS occuring within next 2 hours ... c. d. ??

4. How will an intercepting aircraft signal the intercepted aircraft that it may continue it's flight ? .. (something like that) a. execute climbing right 90 degree turn without being out of sight of intercepted a/c b. overtake a/c from right c. (dont remember option) d. (dont remember option)

5. While taxiing, you notice flashing green light from tower. What does it mean ? 6. What frequency does a low altitude radar altimeter work on ? 7. Some question related to VDF and ground equipment.

8. Some question on scale ... 9. Some question on Mercator projection.

10. Select the correct statement (direct reading compass) : a. Accuracy of compass is proportional to the vertical component of earth's mag field. b. Accuracy of compass is inversely proportional to vertical earth's mag field. ( Switch the words vertical/horizontal and inversely proportional in the above to sentences to get option c and d)

11. What does anunciator in a Remote indicating compass indicate ? (Dont remember the options) 12. What is the Diameter of the earth ? 13. Two questions related to altimeter setting, QNH, QFE, WNE etc 14. What is used to increase lateral stability in an a/c ? (dont remember the options .. one of them was DIHEDRAL) 15. What are the typical values indicated wrt an a/c on an SSR display screen ... ?
........ (some more questions I recall ) ........... . .

16. what is metabolism ? 17. What are alveoli permeable to ? a. protein b. gases c. dont remember d. dont rememebr 18. What do you mean by dysbarism ? Dysbarism - Wikipedia, the free encyclopedia

19. What would you do if your breathing rate and heart rate were high on final approach, and you were hyperventilating ?? (dont remember options .. but trust me they were comical options) 20. Some problem related to Magnetic heading, Compass heading, Deviation, Variation etc .. (CDMVT type) 21. What would happen to your airspeed indicator reading if, after flying through some volcanic ash, your pitot tube and static ports get blocked ? 22. What does an airspeed indicator display if the pitot hole gets blocked with ice, but static vent remains open ? 23. Some question related to VHF, increasing altitude and it's relationship to atmospheric attenuation.

............

24. If you're flying through rain that freezes on impact, ... (choose the correct one) a) You're flying near thunderstorms b) You're flying through a cold front c) The freezing level would be at a higher altitude

d) Descending would make the ice go away from the airframe 25. Some question related to gyroscopes with a diagram. 26. How many planes of freedom does the gyro in a turn indicator have ? 27. While taxiing and making a right turn, turn coordinator indicates ... : a) Wings to the right, ball to the left b) Wings to the left, ball to the right c) wings to the left, ball to the left d) wings to the right, ball right 28. In a right banked turn, the turn co ordinator shows wings banked right and ball to the left. select the correct statement a) The bank angle is too much for the amount of rudder used. b) The bank angle is too less for the amount of rudder used .. (errr .. dont remember the options well )

29. There were atleast 2 questions related to GPS/GNSS/GLONASS and another question asking which of the 4 options was the most accurate system. (dont remember the 4 options well)

30. A numerical problem related to calculating the Time of Sunset in UTC at a given place. (Geographical Coordinates of the place is mentioned) 31. One question related to drag curve and point of least Lift to Drag ratio. 32. Several speeds were mentioned .. ie. VMU (Max unstick speed), VMC (min control speed), V1, Vr, V2, Vs and 4 options were given .. Correct option had to be ticked. options like like .. a) VMU < V1 < VS b) V1>VS>VMC etc etc ... (so study up on all the V Speeds !) 33. If Stalling speed for an aircraft at bank angle of 10 degrees = 60 knots, what would be it's stalling speed at 45 degree bank angle turn ? a) 70 Knots b) 83 Knots c) 85 Knots d) 90 knots 34. An aircraft that inadvertently deviates from it's flight path should : a) inform ATC if ETA changes by more than 10 min b) ??? c) ??? d) ??? 35. Time required for the eyes to adapt to the dark :

a) 10 min b) 20-25 min c) ?? d) ?? ....... .................... A Mercator Chart on a parallel 46 deg N, the Chart distance is 133 cms. What will be the scale factor at 36 deg N/S lat? 2. Departure questions X 2 nos. having the 1st position followed by 4 different legs in NM calculate the final position. 3. PET and PSR questions with G/S already calculated 1 each 4. Lots of Human Factors 15 questions. 5. Metrology atleast 15 questions. a. Metar's X 2 nos. on RVR 4 Flying @ FL 22000 decent to 4000 Ft. G/S 150 kts. what will be the ROD? 5. Mode C transponder can be operated in : A. Control airspace B. Uncontrolled airspace and to be turned on when ATC instructs c. Should be on at all times while flying

d. Should be on at all times while flying, but can be asked by the ATC to shut down. 6. Calculate range of 2 VOR's 7. Lambert conical chat X 2 questions. 8. CRM X 4 questions. 9. Radio aids like TCAS, SSR, Primary radar, DME atleast 8 to 10 questions.

TAS - 197 kts Course - 240 Wind - 180/30 Descending from FL 200 to FL 40 Horizontal Distance travelled - 39 NMs What is the ROD? Q6. Regarding take-off, the take-off decision speed V1: A) Is always equal to VEF (Engine Failure speed) B) Is an airspeed at which the aeroplane is airborne but below 35 ft and the pilot is assumed to have made a decision to continue or discontinue the take-off C) Is the airspeed of the aeroplane upon reaching 35 feet above the take-off surface D) Is the airspeed on the ground at which the pilot is assumed to have made a decision to continue or discontinue the take-off

Q7. The load factor in a turn in level flight with constant TAS depends on: A) the radius of the turn and the weight of the aeroplane B) the radius of the turn and the bank angle C) the bank angle only D) the true airspeed and the bank angle Q8. Given the following: True Course: 315 Wind velocity: 230/40 TAS: 420 knots What is the wind correction angle and the groundspeed? (WCA / GS) A) -6 / 415 B) +6 / 425 C) +6 / 415 D) -6 / 425 Q9. How many feet you have to climb to reach FL 75? Given: Departure aerodrome elevation = 1500 ft QNH = 1023 hPa Temperature = ISA 1 hPa = 30 ft A) 7800 ft B) 6300 ft C) 6600 ft D) 6000 ft Q10. The measured course 042 T

The variation in the area is 6 W and the wind is calm The deviation is 4 W In order to follow this course, the pilot must fly a compass heading of: A) 044 B) 058 C) 040 D) 052 Q11. Linear acceleration can give a false impression of a: A) climb. B) turn. C) descent. D) spin. Q12. Which of the following statements, if any, are correct? Euphoria is a possible result of hypoxia Euphoria can lead to degraded decisions in flight A) Neither. B) 1 & 2. C) 1 only. D) 2 only. Q13. Clear ice is most often experienced, when the outside temperature is: A) 0 to minus 20 C. B) Minus 5 to minus 10 . C) 0 to minus 5 C. D) Minus 5 to plus 5

Q14. FL 80, an OAT +06 C is measured. What will the temperature be at FL 130, if you consider the temperature gradient of the Standard Atmosphere? A) -6 C B) 0 C C) +2 C D) -4 C Q15. FL 160, an OAT -22 C is measured. What will the temperature be at FL 90, if you consider the temperature gradient of the Standard Atmosphere? A) -4 C B) +4 C C) 0 C D) -8 C Q16. An approximate equation for calculation conversion angle is: A) CA=dlong x sin Lat. x sin Long. B) CA=0,5 x dlat x sin Lat. C) CA=(dlong-dlat) x 0,5. D) CA=0,5 x dlong x sin lat. Q17. Using an NDB it is possible to experience which of the following errors or limitations? A) Night effect, station interference and latitude error. B) Coastal refraction, timing error and lack of a failure warning system. C) Coastal refraction, timing error and night effect. D) Night effect, station interference and lack of a failure

warning system. Q18. On an EHSI display, wind velocity can be displayed in which of the following modes? A) Map, Plan, Full ILS and Full VOR. B) Expanded ILS, Expanded VOR, Plan and Full ILS. C) Plan, Full ILS, Expanded VOR and Full VOR. D) Map, Expanded ILS, Full ILS and Full VOR. Q19. Radio altitude is shown on the EADI and changes from a digital display to a circular scale: A) below 1000 ft AGL. B) at 1000 ft and below AGL. C) at 2500 ft. D) at DH. Q20. If the needle and the ball of a Turn & Slip indicator both show left, what does it indicate: A) turn to left & too much bank. B) turn to right & too little bank. C) turn to left & too little bank. D) turn to right & too much bank. Q21. Following 180 stabilized turn with a constant attitude and bank, the artificial horizon indicates: A) too high pitch up and too high banking. B) attitude and banking correct. C) too high pitch-up and correct banking. D) too high pitch-up and too low banking. Q22. The speed VLO is defined as:

A) the speed at which the aircraft leaves the ground, not more than V2 and not less than VR B) the maximum speed for extending or retracting the landing gear C) the minimum speed in the landing configuration with one engine inoperative at which it is possible to maintain control of the aeroplane within defined limits whilst applying varying power D) the stall speed in the landing configuration Q23. Any acceleration in climb, with a constant power setting: A) decreases the rate of climb and the angle of climb B) improves the rate of climb if the airspeed is below VY C) improves the climb gradient if the airspeed is below VX D) decreases rate of climb and increase angle of climb Q24. Given true track 352 , variation 11 W, deviation -5 and drift 10 S the required compass heading isSIMILAR) A) 347 B) 005 C) 358 D) 018 Q24. What is the advantage of the remote indicating compass (slaved gyro compass) over the direct reading magnetic compass? A) It senses the earths magnetic field rather than seeks it, so is more sensitive.

B) It is connected to a source of electrical power and so is more accurate. C) It is lighter. D) It is not affected by aircraft deviation. Q25. From position A (04 N 030 W) an aircraft flies 600 NM due south, then 600 NM due east, the 600 NM due north, then 600 NM due west. What is the aircrafts final position in relation to A? A) Overhead A. B) Due east of A. C) Due west of A. D) Due south of A. Q26. On the 27th of February, at 52 S and 040 E, the sunrise is at 0243 UTC. On the same day, at 52 S and 035 W, the sunrise is at: (SIMILAR) A) 0243 UTC. B) 0523 UTC. C) 0743 UTC. D) 2143 UTC. Q27. The great circle track X - Y measured at x is 319 , and Y 325 Consider the following statementsSIMILAR) A) Northern hemisphere, Rhumb line track is 322 . B) Northern hemisphere, Rhumb line track is 313 . C) Southern hemisphere, Rhumb line track is 331 . D) Southern hemisphere, Rhumb line track is 322 . Q28. On a typical computer generated SSR display the following data on a particular flight will be shown:

A) Squawk code, Flight level , True heading, Airplane callsign. B) Destination, Flight level , Ground speed, Airplane callsign. C) Squawk code, Magnetic heading , Ground speed, Airplane callsign. D) Squawk code, Flight level , Ground speed, Airplane callsign. Q29. A DME transponder does not respond to pulses received from radars other than DME because: A) DME only responds to the strongest 100 interrogators. B) DME transmits and receives on different frequencies. C) it will only accept the unique twin DME pulses. D) each aircraft transmits pulses at a random rate. Q30. An aircraft DME interrogator transmits pair of pulses for limited periods at switch on. The transmission pattern is: (similar) A) 15000 pps for 100 seconds, thereafter 60 pps until lock on, then 27 pps. B) 270 pps for 100 seconds, thereafter 150 pps until lock on, then 25-30 pps. C) 27000 pps for 100 seconds, thereafter 60 pps until lock on, then 30 pps. D) 150 pps for 100 seconds, thereafter 60 pps until lock on, then 27 pps. Q31. An aircraft heading 325 (M) has an ADF reading of 330 Relative. The heading to steer to intercept the

280 track inbound to the NDB at 50 is: A) 340(M) B) 330(M) C) 310(M) D) 320(M) Q32. The maximum VHF range when flying at FL100 would beSIMILAR) A) 120 nm B) 100 nm C) 85 nm D) 12 nm Q33. An aircraft on an IFR flight in VMC experiences radio communication failure. The aircraft is assumed to: A) Land at the destination aerodrome. B) Return to the aerodrome of departure. C) Land at the nearest suitable aerodrome. D) Land at the alternate aerodrome. Q34. The procedure for an aircraft that suffers communications failure during an IFR flight in visual met conditions, should: A) Proceed direct to its destination. B) Maintain at last cleared level and speed for 20 minutes and then continue in accordance with the flight plan. C) Carry out instrument approach at the nearest airfield. D) Land at the nearest suitable airfield. Q35. An aircraft encountering radio communication

failure on an IFR flight in VMC is assumed to: A) Continue the flight to destination aerodrome in any case. B) Leave controlled airspace and continue the flight within uncontrolled airspace. C) Squawk IDENT and proceed to the alternate aerodrome. D) Continue to fly in VMC, land at the nearest suitable aerodrome, report its arrival. Q36. Q.When acknowledging mode and code, pilot needs to: a. Acknowledge code only b. Acknowledge both code and mode Q37. Q. What does series of green flashes indicate when on ground? Q38. Q.Lift and drag depend on a. Pressure distribution of wing aerofoil section b. cambered airfoil Q39. While turning the aircraft the pilot moves his/her head. What effect might the pilot be exposed to. a) Coriolis Force Q40. Decompression is caused by: c) Nitrogen coming out of solution Q41. The Retina b) Receives light, through electrical reactions, converts

it into electrical signals. Q42. Hyperventilation is likely to occur as a result of: B) the body attempting to compensate for a drop in partial oxygen pressure. Q43. Generally a healthy person can compensate for the lack of oxygen with altitude upto: 10,000-12,000 feet. Q44. Which gas diffuses from the blood to the lungs during external respiration? Carbon Dioxide Q45. Which illusion does linear acceleration cause? Climbing 46. 100% Oxygen without direct pressure onto the face can be used up to: 40,000 feet Q47. When being affected by Flicker Effect, the pilot should Turn off the strobe lights Q49. With pulse rate of 72 beats a minute and a stroke volume of 70ml. what is the cardiac output. 5 litres a minute Q50. A person suffering from Glaucoma will have Increased pressure of the eye

Q51. Decompression sickness symptoms can occur Following loss of cabin pressure at altitudes higher than 18,000 feet Q52. The effect of carbon monoxide: Increases with altitude Q53. Clear Ice forms at temp: Near Freezing Q54. A passenger complains of an inflated stomach at 8,000 feet. What action would you advised the passenger to take: 1. Unbuckle the seat belt and rub the stomach. 2. Avoid eating foods with fermentation qualities and or carbonated drinks. 3. Stand up and expel gases from the intestine. 4. Drink large amounts of water. 1,2,3 is correct 4 is false. Q55. The metabolism of alcohol is affected by time Q56.Hyperventilation can after a long period of time lead to unconsciousness due to. low partial pressure of oxygen to the brain Q57. The time of useful consciousness (TUC) following loss of cabin pressurization at 35,000 feet is. 30-60sec Q58Under normal conditions which gas diffuses from the

blood to the alveoli. Carbon dioxide Q59. Should a pilot fly with a bad cold he/she could suffer from: Sinus Pain Q60. Above what height night vision can start to reduce? 5,000 feet Q61. You suffer pain in an ear on a descent should you: Level off and, if necessary climb to the level where it first occurred. Q62. Q. An aircraft is flying over sea.FL 100.True altitude 10000ft.local QNH 1003. What can you say about the airmass over which the aircraft is flying: a. It is warmer than ISA b. It is colder than ISA c. Its average temperature is same as that of ISA d.The information is not sufficient Q63. Q.What kind of precipitation is from clouds found in middle latitudes: a. Drizzle b.Hail c. Heavy rain with large droplets d. Medium rain with large droplets Q64. Q.What does series of red flashes from ATC mean for aircraft in flight?

airport unsafe to land Q65. Q.When excessive carbon dioxide has been removed , the blood a. becomes alkaline attaching more oxygen to haemoglobin at lungs b. becomes acidic Q66. Eustachian tube is to: a. equalise pressue between middle ear and external atmosphere b. equalise pressure between sinuses and external atmosphere Q67. Apparent wander at 45 degrees north Q68. Rhumb line on direct Mercator: a. Straight line b. Convex to nearer pole Q69. Arousal: a. Body preparedness for a difficult task b.High level of arousal means high vigilance c. All of the above Q70.Time taken for body to adjust to circadian rhythm if flight time exceeds 24 hrs:IS 1-1.5 HR TIME CHANGE THEN 1 DAY a. 1-1.5 hrs per day Q. True track 358 Var 4 deg east. Flight level chosen will

be: a. FL 75 b. FL 80 c. FL 65 d. FL 70 Q71. Initial phase of lock on Aircraft to DME, the Aircraft's transmits at what pulses. Q. In fever below 35 deg C. a) mental disorders, coma b) shivering tends to cease, apathy Q72. Hysteresis error of altimeter is due to. Q. In an unaccelerated flight weight = Q. At 18,000 partial oxygen pressure is 1/2 of what at Sea level. what statement justifies it. a) Oxygen 1/2 of what it is at sea level b) blood is 50% saturated with oxygen Q73. What is random error, choose from the following example. a) A shooter mistakenly shoots from the gun b) A shooter shoots 1 in away from the target c) Pilot put wrong info in the FMS d) Q74. Movement of air masses in the warm front. Q. Heading indicator will stop rotating in the vertical plane at. A) Equator b) 45deg Lat

c) 30deg Lat d) Poles Q75. At medium lat Coriolis force experienced: a) 7.5deg to right b) 15deg to left c) 7.5 deg to the left d) 10.5 deg to the right Q76. Range of NDB at 10 kw a) 500nm b) 100nm c) 1000nm d) 50nm Few more increase in flaps will cause v2 to increase, decrease or remain unchanged. is max cruise thrust greater, lesser or equal to max continous thrust how does change in altitude affect specific fuel consumption(sfc) - increase, decrease, remains constant. what is the best air:fuel ratio by weight for jet engines at which point or region of a jet engine is the pressure at its highest

For a given aerofoil, the AOA which results in a stall: (a) remains constant regardless of bank, load or TAS (b) varies directly with the degree of bank (c) varies with the speed of airflow around aerofoil The stall speed of an aircraft will increase with: (a) decrease in the load factor (b) increase in the pitch attitude for straight and level (c) increase in the all up weight of the aircraft

The three axis of an aircraft intersect at the: (a) centre of pressure (b) centre of gravity (c) midpoint of the datum line When approaching the stall, the separation point (a) always stays in the same position (b) moves rearward (c) moves towards the transition point The primary function of the rudder, while entering a turn from straight-and-level flight, is to: (a) overcome yaw caused by lowered aileron on higher wing (b) overcome yaw caused by lowered aileron on lower wing (c) overcome yaw caused by raised aileron on higher wing

An aircraft is in a state of equilibrium in: (a) a steady rate 1 turn (b) in a steady climb (c) during take off Adverse aileron yaw is reduced by the use of: (a) vortex generators (b) frise type ailerons (c) boundary layer fences Flying near high ground or mountains with winds in excess of 15km, you can expect strong turbulence and down draughts. What would you do to avoid damaging the aircraft and / or loosing control? (a) maintain your heading and speed (b) slow down to manoeuvring speed (c) slow down to manoeuvring speed and fly upwind of ridge On a cold, clear, humid night with a light wind, radiation fog will form. What might form when the wind picks up to 15kts? (a) dew (b) frost (c) stratus Which clouds are the least likely to produce airframe icing? (a) middle cloud (b) high cloud

(c) vertical development cloud ---------------------------------------------------------

Q14. FL 80, an OAT +06 C is measured. What will the temperature be at FL 130, if you consider the temperature gradient of the Standard Atmosphere? A) -6 C B) 0 C C) +2 C D) -4 C Q15. FL 160, an OAT -22 C is measured. What will the temperature be at FL 90, if you consider the temperature gradient of the Standard Atmosphere? A) -4 C B) +4 C C) 0 C D) -8 C

answers to the above questions are as follows, if anyone thinks any of them are wrong, please feel free to correct me PS - sorry for not contributing any questions, the test was way too tough and the options were way too confusing for me to recollect anything from the time i walked out of the exam hall, trust me that's no excuse 1A 2C 3B 4D 5C 6D 7C 8A 9B 10D 11A 12B 13A 14D

15D 16D 17D 18A 19B 20A 21A 22B 23A ("decrease" word is missing infront of angle of climb) 24C 24A 25B 26C 27no idea, help! 28D 29C 30D 31B 32A 33C 34D 35D 36B 37continue to taxi until holding short for take off 38B 39spatial disorientation - option not present 49what is the formula to calculate this? 62A 63A 65A 66A 68B 69C 70FL80 71"intense sweating" - option not present 72A 73B 74warm air will override cold air 74D 75A 76C anyone knows the answers to the extra questions posted? thanks

An aircraft has to communicate with a VHF station at a range of 300 nm, if the ground station is situated 2500' amsl which ofthe following is the lowest altitude at which contact is likely to be made? a) 190' b) 1,378' c) 37,600' d) 84,100' Range (nm) = 1.25 sq root ht. of transmitter + 1.25 sq. root ht of reciever 300 =1.25 sq root 2500 + 1.25 sq root ht of rec. 300 = 62.5 + 1.25 sq root ht of rec 300-62.5 = 1.25 sq root ht of rec

237.5 =1.25 sq root ht of rec 237.5/1.25= sq. root ht of rec ( Assume this to be X feet amsl ) 190 = sq root x sq. both sides x= 36100 feet Hence, the close option is c Vs<V1< VR< Vmu <V2 Given TAS = 140 True Heading = 302 W/V = 45(T)/45Kt what is the Drift angle and Ground Speed? .De Compression Sickness is related with 1. Henry's Law 2. Dalton Law 3. Boyle Law 4.Charles law DME Accuracy is + - 0.2nm as per the latest ICAO Annex ; ( and 0.25 nm + 1.25 % of range for older aircraft, older than 1989)

Frangible = brakeable (easily broken)

How does leading and trailing edge flaps affect critical angle of attack ? Why is Vmcg determined with nosewheel steering disconnected ?? The lift coefficient (CL) of an aeroplane in steady horizontal flight is 0.42. An increase in angle of attack of 1 degree increases CL by 0.1. A vertical up gust instantly changes the angle of attack by 3 degrees. The load factor will be: 1.71 1.49 2.49 0.74 Q-An aeroplane performs a steady horizontal turn with a TAS of 200 kt. The turn radius is 2000 m. The load factor (n) is approximately: a)1.1 b)1.4 c)1.8 d)2.0 What are the basic elements transmitted by NAVSTAR/GPS satellites?

offset of the satellite clock from GMT i ephemeris data ii health data iii ionospheric delays iv solar activity A) i, ii, iv B) ii, iii, iv C) i, ii, iii, iv, v D) i, ii, iii Two identical turbojet aeroplanes (whose specific fuel consumption is assumed to be constant) are in a holding pattern at the same altitude. The mass of the first one is 95 000 kg and its hourly fuel consumption is equal to 3100 kg/h. Since the mass of the second one is 105 000 kg, its hourly fuel consumption is: A) 3787 kg/h B) 3426 kg/h C) 3259 kg/h (Mark scheme answer) D) 3602 kg/h Human Performance = 12-15 ques. 2) Theory of Flight = Lot of questions of difficult standard. 3) Met = 5-6 ques 3) Regs = 8-10 ques 4) Flight Instruments = Around 10. 5) Radio aids = 10-12

6) Gen. Nav = Around 20 Met --> Met ques were not easy and they were based on JAA. Eg. Mountain wave, Polar air mass, Freezing fog etc. Regs --> Easy. Eg. Transponder Codes, Airport signs, Interception signals. Human Performance --> In-Depth Knowledge reqd. Flight Instruments + Radio Aids --> ques were simple. Gen. Nav --> 20% questions were tricky. Theory of Flight --> 50% question were moderate and rest 50% question were tough. I hope this helps ppl who will sit fr Indigo cae in the following months...these are a few questions dat i remember from my exam on the 22nd : Regulations: 1.What does a red flare in the air mean? Ans:Not withstanding previous instructions do not land. 2.Visibilty,cloud minimas for VFR as well as IFR? 3.Flashing green on ground?

Ans:Continue/Clear to taxi. 4.A simple question on the semicircular system...ur heading was given so find the FL at which u can fly/ 5.Transponder codes for radio failure and unlawful interferance. and a couple of other easy questions on regs. Human Factors: 1.Three layers of eye? Probable ans:Iris,Cornea and Pupil remaining all questions were from oxford human performance book.(around 10 of them) Principles Of flight: 1.Relation between lift and drag wrt to aoa?? 2.Relation between lift and weight in unaccelarated climb? 3.A question on load factor.(in a turn) 4.relation between v1,vmc,vr,v2(this is a performance question but this was the only question from performance)

1.QNH of aerodrome-1003...elevation 1500feet...u have to climb to FL75..so how much are u actually climbing.(just remember FLis always at 1013.25) Basic questions on Dme range and frequency(U r 750 nm from station at night what frequency should u use??(I think the lowest in the MF band should be

the answer)
1)

Squak for radio failure. 2) DME slant range is 12 nm, a/c absolute altitude 9000msl, DME stn height x msl, what is the error is measured slant range 3) If there is misunderstanding due to uncommon language b/w controller and pilot what instruction will be issued for the a/c to make him land 4) Vitamin A causes loss of night vision due to ? 5) Some echoes are received 30 deg left of a/c track, Mag heading of a/c is 020 (M), variation, drift provided. Plot true bearing of the echoes? 6) Divergence Is associated with? 7) One metar ques asking , formation of due at night will be most profound in which case? 8) Unlawful interference, squak code? 9) Red flares shot from tower means ? 10) Tower shoots flashing red light, what does it mean ? 11) Anti-collision light should be ON during ? 12) One performance ques asking relation b/w V1,Vmu,Vmca ? 13) During descend pilot will descend on Mach no or CAS ? 14) Relation b/w TAS and IAS as you climb or descend? 15) Standard atmosphere is defined by (couple of options given) 16) Yaw Dampers are used for ?

17) Occluded front is formed when ? 18) Night vision is affected when ? 19) Stall speed given and a/c wt 6850 lbs what will be the stall speed when a/c wt is 5000? 20) Effect of camber in longitudinal stability? 21) Effect on landing distance when a/c is on ground effect? 22) You deploy flaps when coming in to land, this behavior results from which type of knowledge (options : skill based, rule based, knowledge based, pressure based)? 23) Stereoscopic vision is? 24) Lassaire-fair cockpit ? 25) What is white out? 26) One on seat of pants when in IMC? 27) Illusion created by linear acceleration in IMC condition? 28) Function of semi-circular canals in ear ? 29) Pilot decided to divert from his route 30) Static stability leads to (couple of options related to positive, negative, static dynamic stability) 31) Scale in lambert conical, contracts b/w std parallel and expands outwards from it. 32) Latent mistake causes (options given) 33) REM sleep relaxes _____ and slow wave sleep relaxes _____? 34) Effect of camber on longitudinal stability? 35) A pilot is going from A to B, at some point P he decides to divert . he has three options C,D,E.

(distance to C,D,E and HW/TW component was provided) find the destination which takes least time. TAS also given. 36) Pilot goes from A to B and back. TAS is 360 kts and HW is 60 kts. Find the time? 37) NDB allotted freq is? 38) Some freq was given and ques asked which cat will it fall in(VLF,LF,MF,VHF)?
2)

1 what happens to lift and drag(separate ques) as a plane climbs at const ias 2 a/c cruising at .84 mach at some altitue with time of departure and time of arrival given.it is required to delay its eta by 2 mins. when should it reduce its speed. (NOTE: the reduced speed is not given) 3 2 questions regarding intercepting and intercepted a/c 4 1 ques on rem sleep 5 astigmatism is? 6 stress is .... 4 options were given 7 an a/c is flying at a range of 750 nm on 320 fL which frequency should be used during night for r/t vhf,hf,mf,lf 8 to calculate range of transmission signal when

height of a/c and that of antennae is given 9 simple ques to calculate g/s and wca using cx2 10 coldest air in a cold front is where? 11 principle of vor 12 principle and frequency band of ssr 13 3 ques asking the squawk code 7500,7600,7700 14 when cold front moves what happens to the stability of air ahead 15 what is vso 16 what is vlo
3)

what does a red flare indicate to an a/c -squawk code Mode A for radio faliure -green flashes from light signals to an a/c on the ground -if equipped with transponder facility, when should it be used? -Transponder code '2000' Mode A is for ....... -clearance of the a/c above hilly terrain, congested area(along with the radius) -clearance from clouds in class B airspace, abv 10,000MSL

-DME working rinciple qstns -Meterology: TAFs, fronts, cloud types(shapes) -rate of turn, load factor qstns -1sm= ....... ' -NAVIGATION PROBLEMS: mach no., departure, CDMVT, Track-Hdg-drift, S=D/T, freq-wavelength numerics, scale, temp deviation, VOR indicator, line of sight range -how does a RL appear on a direct mercator chart?(staright line) -gyro errors, pitot-drain hole blockage -TCAS principle(transponders) -radio altimeter(system error) -avg. height/temp of tropopause in summer/winter -a while dumbell indicates ......... -right of way -Human Factors (in depth,as usual) -formation of hill fog -lapse rate, density altitude, pressure altitude -turning errors, altimeter errors -correlation betn Vs,V1,V2,Vmc,Vlof,Vr,Vmu(< > =) -what is the overall appearance of the a/c when the speed is reduced, and the altitude maintained -factors affecting stall speed increase/decrease -CL can be increased by.... (flaps and angle of attack) -lift-weight relation in an unaccelerated climb __________________________________

4)

If aircraft stalling speed is 74 kts, gross weight 6500 kg,what is the stalling speed with gross weigth 5000kg? A)57 B)67 6)74 D)91

ncrease in flaps will cause v2 to increase, decrease or remain unchanged. is max cruise thrust greater, lesser or equal to max continous thrust how does change in altitude affect specific fuel consumption(sfc) - increase, decrease, remains constant. what is the best air:fuel ratio by weight for jet engines at which point or region of a jet engine is the pressure at its highest For a given aerofoil, the AOA which results in a stall: (a) remains constant regardless of bank, load or TAS (b) varies directly with the degree of bank (c) varies with the speed of airflow around aerofoil The stall speed of an aircraft will increase with: (a) decrease in the load factor (b) increase in the pitch attitude for straight and level

(c) increase in the all up weight of the aircraft

The three axis of an aircraft intersect at the: (a) centre of pressure (b) centre of gravity (c) midpoint of the datum line When approaching the stall, the separation point (a) always stays in the same position (b) moves rearward (c) moves towards the transition point The primary function of the rudder, while entering a turn from straight-and-level flight, is to: (a) overcome yaw caused by lowered aileron on higher wing (b) overcome yaw caused by lowered aileron on lower wing (c) overcome yaw caused by raised aileron on higher wing An aircraft is in a state of equilibrium in: (a) a steady rate 1 turn (b) in a steady climb (c) during take off Adverse aileron yaw is reduced by the use of: (a) vortex generators (b) frise type ailerons (c) boundary layer fences

Flying near high ground or mountains with winds in excess of 15km, you can expect strong turbulence and down draughts. What would you do to avoid damaging the aircraft and / or loosing control? (a) maintain your heading and speed (b) slow down to manoeuvring speed (c) slow down to manoeuvring speed and fly upwind of ridge On a cold, clear, humid night with a light wind, radiation fog will form. What might form when the wind picks up to 15kts? (a) dew (b) frost (c) stratus Which clouds are the least likely to produce airframe icing? (a) middle cloud (b) high cloud (c) vertical development cloud
hey guys in today's attempt 13 ppl passed...im jst postin few ques n topics rem...hope dt wil b of sum help to any1 bt basically everyday d main topics in d xam r changin.... Nav-inst-radio 1.accuracy of DME 2.radio altimeter measures ?? a)true altitude b)true height c)2 more irrelevant opns.. {thr were 2 same ques} 3.if u r 210 NM away frm DME, y wont u get the indication?

4.on SSR whr is transponer nd interrogator? 5.VSI operates coz of difference in a)static b)dynamic c)total 6.LSS in troposphere? 7.VSI blocked during descent 8.2 ques on acceleration/deceleration error 9.one ques on turning error 10. RIC ques 11.speed of sound depends on? 12.circumference of earth 13.circumference at 60N 14.ques to calculate radius of cone of confusion 15.if u travel at some speed on circumference of equator at some tym...hw much speed u shud travel at 60 deg lat to travel at same tym. speed at equator was given 16. R/T ques 1.readability 5 means? 2.phrase monitor 3.phrase go ahead 4.some basic radio call MET 1.height of high clouds 2.high clouds are a.cirroform b.cumuliform two more optons i dnt rem 3.sfc temp +10 deg C dew point temp +15 deg C.. wt will b the base of cloud?(ans 2000 feet) 4.2 ques related to subsidence lost comm alot of CG ques Vfe rate of turn/radius of turn thats al i rem.... all the best

Ques: Aircraft flying at 6000' enters cone of confusion.wht is the diameter of the cone in (nm) Ans : VOR Cone of confusion radius cone of confusion = alt (in nm) x tan 50

6000'/6080'=0.98 nm 0.98 x tan 50 = 1.16 nm so diameter = 1.16 x 2 = 2.3 nm TAN 0 = PERPENDICULAR/BASE Angle is 50 degrees Base is the altitude of a/c Perpendicular is the radius of cone of confusion

I need help regarding solving of these questions,i am not able to get the concept to solve these meteorology problem,i would really appreciate if some one could help me out in these concepts Q1. MSA given as 12000ft, flying over mountains in temperatures +9*c ,QNH set as 1023.what will the true altitude when 12000 ft is reached? a. 11,940 b. 11,148 c. 12,210 D. 12,864 ANS -D{..........how plz explain.....} Q2.Flying at FL135above the sea, the Radio altimeter indicates a true altitude of 13500ft. the local QNH is 1019hpa.hence the crossed air mass is on average, a. At ISAstandard atmospher b. Colder than ISA C. Warmer than ISA D. There is insufficient information ANS-B{...why plz explain...} Q3. You are flying at FL160 with an OAT OF -27*C.QNH is 1003 hpa. what is your true altitude? a.15540 ft b.15090 ft c.16330 ft d.15730 ft ANS-B{.....how plz explain.....} Q4. What is approximate vertical interval which is equal to a pressure change of 1hpa at an altitude of 5500m? a. 8m{27ft} b. 32m{105ft} c. 64m{210ft} d. 15m{50ft} ANS-D{....how plz explain...}

ANSWERS

1) When the temp. at a give alt is not ISA you need to make corrections to the indicated altitude to get True altitude. The correction is for every 10*C above/below ISA you need to apply (add/sub) a correction of 4% to the Indicated altitude to get the true altitude. ISA dev at 12000 ft = actual (9*C) - ISA (-9*C) = 9+9 = 18*C 10*C= 4% correction so 18*C = 7.2 % correction 7.2% of 12000 = 864ft So since the temp at the given altitude is above ISA add the correction of 864ft to the indicated altitude of 12,000ft. So the answer is 12,000+864 = 12,864ft. 3) Again similar to Q no.1. Since ISA deviation here is -10*C you will need to subtract 4% of 16000ft from16000ft which is 16000-640 = 15360. Now since you are flying at FL 160 you will have set the altimeter setting as 1013.25. And your true altitude is based on your QNH which is 1003. So you will have to make an additional correction i.e 1003-1013 = -10 x 27 (1mb = 27ft) = -270 So finally true altitude = 15360-270 = 15090. 4) There are some fixed values given is some books as to the how the value of 1mb changes from S.L upto 40,000 ft. From what I can recall for every 1 hpa the change in ht. varies like this: @ S.L= 27ft, @ 2,000ft = 30ft, @20,000ft = 50ft and @ 40,000ft = 100ft 5500m = about 18,000 ft so the closest answer is 50ft. Sorry about Q no.4.. I'm not really good at explaining stuff as you can see. I'm not able to explain it in words. Perhaps if I could draw I could explain it better. But I will try to put it in words and get back.

Readability 2 means readable now n then 2.I understand and will comply with the message- a.Roger ( Answer) b. Wilco 3. Marshall's signal to apply brakes 4. An aircraft is intercepted by another aircraft,what frequency you will communicate this on- a. 121.5 Mhz to 243 Mhz b. 121.5 mhz to 125.5 mhz 5. Range of DME is correct within a.3% of range b.0.5 NM c. 0.2 NM

6. Accuracy of DME is a. + - 0.5 NM b. Increases as aircraft is flying at closer range 7. DME is able to discriminate between pulses intended for itself and for other a/c coz it rejects the pulses not synchronized with its own random PRF 8. Flashing green lights to a/c already taxing on ground means9. Whiteout means a. A/c is flying over a snow covered lake and related options 10.ILS Cat III (a) RVR is a. 200 mts b. 250 mts 11. theta =3 degree TAS=100 kts ROD=** ANS: 500 feet/minute 12.TCAS operation uses a. transponder replies from other a/c b. a special system installed on board 13.DME uses frequency a.1000 MHZ b. 100 Mhz c. 100 KHZ 14.Question related to Primary and Secondary Radar. Primary radar relies on target reflection and secondary radar on transponder replies 15. Which is the most prominent error of NDB - Quadrental Error 16.A signal is received after fading at the receiver,Which is the most likely reason a.Quadrental Error b. Night effect c. mountainous/terrain effect d. Coastal error 17.90% of water vapour is present in a. troposphere b. lower stratosphere 18. A-B 90Nm Along the track 60 nm from A, aircraft is positioned 4nm to right.What is the correction required to track directly to B a. 12 left b. 8 left 19.NDB frequency a.190-1750 KHZ 20.Which of the following is present in Middle Ear a. Embolym b. Ossicles c. Semicircular canal d. vestibular apparatus 21. VLE speed is a. the landing gear speed with full safety and related options 22.Blue line speed is a. Vyse b. Vmc c. Vne d. Vmo 23.mach No. Definiton 24. Divergence brings in what kind of weather 25. Echoes are received 30 degree to left.A/c hdg is 120 M , Find QTE? 26. Convergency. SH, C.A.=7, P-Q=95 Degree GC ,P-Q RL=? Ans is 088 Degree 27. Perihelion occurs a. Beginning of January b. Beginning of July 28.Civil twilight a.6 degree below the celestial horizon 29.Lines joining places of equal variation are ISOGONALS 30.Class B airspace Met Minima above 10000 feet 31.Met minima for 4500-9000 feet outside controlled airspace 32.A (45N 10 W)and B(48*30** N 15 W) Find the A-B RL track a. 300 b.330 c.345 33.a. ND shows flight director bars b.PFD is the main flying instruent c.Altitude information is displayed on PFD d.FMA related option Combination of correct answers was given 34.Stage 2 sleep comprises of 50% of sleep. 35.100% Acuity is achieved at FOVEA 36.On reaching the saturation vapour pressure, a. it will stay at the same temperature b. it will become colder c. it will become warmer 37. An a/c has been hijacked and is asked to commence a descend,It cannot notify ATC of its actions. a. It will fly an Emergency triangle b, Declare emergency c. Descend to an altitude which is at a deviation of 1000 ft wen flying FL290 above and 500fr if below FL290 38.Time of Useful consciousness at 35000feet is39, What SSR code is used for Emergency- 7700 40.An aircraft flyign with left static port blocked will- a. over read when side slipping towards port b. overread when side slipping towards starboard

41.Airfield is 0 metres above MSL,OAT is not given.QNH = 1022 HPa , QFF=? a. Less than 1022 b. more than 1022 c. 1022 d. Information is not sufficient to determine 42.One or more several static ports have been blocked on board a unpressurised aircraft.Correct remedial action will be- break the glass of Rate of climb indicator 43.Upsloping runway will give an illusion of - ?? 44. Worload is defined as- a.90% of crew resources have been utilized b. 60% of crew resources have been utilized c. Depends on Pilot expertise d. Availability of resources Combinations of answers is correct 45.Myopia is- a. Nearsightedness b. Farsightedness 46.NDB signal transmits a signal pattern in the horizontal plane which is a. omnidirectional b. Bi-lobar pattern c. Cardiod balanced at 30HZ freq. 47.Physiological gases are a. O2 and CO2 b. O2 and CO , Two more combinations were given 48.Ice on the aircraft surfaces will increase the landing distance by a. 40-50% b. 3040% c.10-15% 49.Stress management is 50.With respect to CO which of the following statements is correct- a. it has 5 Times affinity to attach with hemoglobin than oxygen b. It causes Hypoxia 51.100% oxygen corresponds to the FL of a. 10000 b. 40000 52. Cognitive Stress is53. On a 5 dot indicator, an a/c is flying at a range of 100Nm on a airway. How many dots will correspond to the deviation? a.1.5 dots b.2 dots c.3 dots 54.A pilot experiences bends in joints after the Flight, a. Seek Aviation Medical Assistance immediately b. Ignore as it will get better with time 55.Tidal Volume is- Answer is 500ML 56. To prevent Vertigo- Avoid rapid head movement during the turns 57. A ( 004N 30W ) aircraft flies 600 NM south then 600 NM east, 600 NM north, 600 NM west. Aircraft's present position is? 58. When acknowledging mode and code pulse from ATC,pilot will reply by a. Repeating both mode and code pulse b. repeat only code pulse 59.Variation is applied at beacon on VOR and at A/C for NDB. 60.FL 150 , TAS=250 Kts , OAT= --12Degree Icing will occur- a. Over flat terrain,away from fronts,moderate to severe Mixed Ice b. Pushed by clouds against the mountains,moderate to severe Mixed Ice c. Moderate to severe Rime Ice 61.A/C magnetic hdg is 120, variation= 17W track is 15 degree to the left of HDG. NDB bears (given in question) ,What will be the NDB bearing to plot on a Polar stereo graphic chart? 62.A/C is going from A (QNH 1012HPa) to B (QNH 1012Hpa), the altimeter reading differs.What could be the possible reason for this? a. Aircraft is flying over a warmer airmass b. Flying over a colder airmass c. Altimeter error 63. Dew Point and Air temperature are less than 1 Degree apart, what kind of weather will occur as a result a. Fog and Stratus b. clear sky 64. CU and CB are formed due to a. Convection b. radiation 65. Fog is a.<1000 mts visibilty due to solid and ice particles b. <1000 mts visibility due to solid and liquid particles c.< = 1000 mts due to ice and .......... particles d. < 1000 due to presence of precipitation 66.Geostrophic winds are proportional to a. density if air b. curvature of isobars 66.Average height of Stratosphere is a. 11 to 50 KM b. 50 to 85 KM 67.When is the coldest time of the day. 30 minutes after sunrise

some questions which i can recall1. What kind of illusion pilot goes under when a/c is in bank and pilot tries to pick up a pen frm ground 2.What kind of flaps are at rear of wing 3. question on v speeds....V1 Vmc V2 Vr etc. 4. If radio failure in IFR in VMC what will u do a. continue in VMC n land at most suitable aerodrome n inform ATC b. fly accd to flight plan and select 7600A on transponder c. ???? d. ????? 5. Series of green flashes 6. Very simple quest on PET 7. 2 questions on true heading variation magnetic correction!! 8. what type of clouds are NS ST AS ...a. convection b.Radiation c. sinking d.????? 9. Height and type of high clouds 10 Height and temp at tropopause over poles n equator 11. Questn on fohn winds 12. signal of adf is vertically/horizontally polarised to avoid diffraction/refraction/attenuation 13 Range and power of locator beacon

14. What is centre of pressure 15. Min length of clearway 16. Day Blind spot is due to a.lack of rods n cones on fovea b.overexposure to light on fovea c.lack of rods and cones on iris d.lack of rods and cones on optic nerve 17.First step by crew when decompression happens....dont rem the options 18. DME and VOR co-located when they r ........ meters apart 19. 4 quest on GPS,D-GPS 20. sum 3-4 basic questions on pitot static instruments 21. Total pressure = a. static +dynamic b. static -dynamic ....c ??? d ??? lt 22. Height of base of clouds 23. how does GC appear on polar stereographic chart 24.a pressure chart was given....v had to analyse 25. 2 questions on radiation fog (how they r formed and dissipates) 26. what of the followin r experience by student pilot a.nervousness b.hardness of controls c.sickness n loss of sleep d...??? 27. what r symptoms of hypoxia 28. what is autokinetic illusion 29. what is cocktail party effect :ugh: 30. rad alt 31. Mercator scale......length represents a distance of 90 miles at 45 degrees north.....same length represents x at 30 degrees....find x

32. Flying @ FL 22000 decent to 4000 Ft. G/S 150 kts. what will be the ROD? 33.. Mode C transponder can be operated in : A. Control airspace B. Uncontrolled airspace and to be turned on when ATC instructs c. Should be on at all times while flying d. Should be on at all times while flying, but can be asked by the ATC to shut down. 34. Calculate range of 2 VOR's