Va propun o reteta de waffe simpla ca buna ziua, ideala pentru micul dejun, alaturi de fructe proaspete, nutella, sirop

de artar sau miere sau pur si simplu pudrate cu putin zahar vanilat. Noi le preferam simple, pudrate cu putin zahar vanilat si cu multe fructe proaspete. Langa cafeaua de dimineata sunt, pur si simplu, o nebunie. Ingrediente 8 waffe: • 400 gr faina • 330 gr lapte • 2 oua • 80 gr zahar • 100 gr unt • 1 plic praf de copt • 2 plicuri zahar vanilat • 1 varf cutit sare Pentru inceput, punem untul intr-o craticioara si-l topim pe foc mic apaoi il lasam sa se raceasca complet. Spargem ouale intr-un vas, le batem usor cu o furculita si adaugam peste ele tot laptele. Amestecam bine cu un tel sau cu lingura. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si un varf de cutit de sare,

Amestecam bine, adaugam apoi zaharul si amestecam,

La sfarsit, adaugam untul rece dar inca lichid si il inglobam in aluat,

Aluatul final va avea o consistenta mai solida. Nu incercati sa mai adaugati lapte pentru ca nu vor creste cum trebuie si nu vor mai fi pufoase. Incingem aparatul de waffe iar cand este incins ii ungem ambele placi cu putin ulei. Adaugam in centrul placii inferioare un polonic mic de aluat si fara sa-l intindem, inchidem capacul, presam usor si asteptam pana ne anunta aparatul ca e gata waffa noastra,

Le coacem pe toate in acelasi fel. Le servim caldute, pudrate cu zahar vanilat si cu fructe proaspete. Pofta buna!!!

Prăjitură Franţuzeasca deosebita Foi 300 gr făină, 150 gr zahăr, 150 gr margarină, 1 praf de copt, 2 linguri de cacao, 200 gr smântână. Umplutura 6 albuşuri, 250 gr zahăr, 150 gr nucă cocos. Crema 6 gălbenuşuri, o budincă de vanilie, 500 ml lapte se fierb până se îngroaşă. După ce s-a răcit se amestecă cu 250 gr unt şi 250 gr zahăr. Aranjare - foaie maro; - umplutură cocos; - vişine şi stafide; - foaie maro; toate acestea se coc la cuptor 20-25 minute odată.

Deasupra se pune crema de vanilie şi se pudrează capucino sau cacao.

Prăjitură Boema
Blatul: 5 ouă, 3 linguri de apă, 2 linguri cacao, 8 linguri zahăr, 8 linguri făină. Se coace la foc potrivit. Crema: Un ou întreg, 150 gr margarină, 350 gr zahăr se freacă bine şi se pune pe aburi, până se îngroaşe. Se pun 4 linguri NESS, şi după ce se răceşte se amestecă cu jumătate litru de frişcă bătută. Aranjare: Blatul se însiropează bine cu esenţă de rom, NESS, sau cafea naturală. Se pune blatul, crema şi deasupra 1/2 litru frişcă bătută. Peste frişcă se ornează cu ciocolată.

Prajitură Cocomac Blatul: 8 albuşuri se bat cu 200 gr zahăr, 2 linguri făină, 1 praf copt, 50 gr de mac, 150 gr de nucă de cocos. Când este bătută se toarnă in tavă unsă şi tapetată cu făină. Foaie doboş: 2 ouă, 2 linguri apă, 4 linguri zahăr, 4 linguri făină. Se bate şi se pune la cuptor. Crema: 8 gălbenuşuri se freacă cu 300 gr de zahăr, 2 plicuri de ness, 150 ml lapte şi se

Se bate şi se pune la cuptor. Deasupra se ornează cu ciocolată rasă. În final se adaugă 250 gr nucă măcinată. 8 linguri făină. după care se amestecă cu 300 gr de margarină RAMA. 4 linguri apă. Se amestecă până zahărul se topeşte să nu rămană gogoloaşe. Această cremă se pune între două foi de napolitană. Se lasă la răcit. 8 linguri zahăr. Prăjitură RALUCA cu foi de napolitane. Separat se caramelizează 300 gr de zahăr la care se adaugă 250 gr margarină. Două foi doboş se fac din următoarea compoziţie: 4 ouă. dupa care se i-a de pe foc şi se amestecă cu gălbenuşurile fierte şi răcite.fierbe pe aburi. Crema nr 1 5 galbenuşuri se fierb pe aburi până se îngroaşă cu 200 gr zahăr. .

glazură cacao. 400 gr zahăr.1/2 din crema nr 2 .1/2 din crema nr 2 . Pentru ornare am folosit 200 gr ciocolată menaj topită cu 5 linguri de ulei pe baie de abur.1 foaie doboş Ornare: Deasupra se ornează la alegere cu ciocolată menaj. 9 linguri de apă se fierb pe aburi până se îngroaşă. un plic de capucino. 2 linguri cacao. Când sunt bătute se pune 450 gr de nucă prăjită şi tăiată mărunt. tava fiind unsă şi tapetată cu hârtie.1 foaie doboş . Rece se amestecă cu 250 gr de margarină. Prăjitură de vis . etc.Crema nr 2 Se face o cremă fiartă din 4 ouă. Prăjitură cu foaie de bezea Foi: 9 albuşuri se bat cu 450 gr de zahăr. Din această compoziţie se fac două foi. Crema: 9 gălbenuşuri. După ce se răceşte se amestecă cu 400 gr de margarină. Aranjarea: .foile de napolitană umplute . Se coc separat. 8 linguri de zahăr. 2 linguri cacao.

Crema: 10 galbenuşuri. Peste biscuiţi se pune 200 gr ciocolată topită cu 4 linguri de ulei. Aranjare: Blat. Când este rece se amestecă cu 400 gr unt. 1 lingură făină şi un praf de copt. După coacere se întoarce invers şi se unge cu 400 gr Finetti. 10 linguri de zahăr. 4 linguri de lapte se fierb pe aburi. 100 gr nucă de cocos. 3 linguri de făină. Crema: 750 ml lapte. După ce s-a răcit se amestecă cu 450 gr unt. 4 linguri nucă măcinată. Prăjitura Kinder În tava unsă şi înfăinată se pune 300 gr nucă tăiată şi prăjită. crema rezultată se împarte în două. crema. . 4 linguri pesmet. Crema se împarte în trei. una rămâne galbenă iar în cealaltă se pune o lingură Finetti şi 100 gr nucă măcinată. 2 linguri făină. 10 linguri de zahăr. ciocolată rasă. 6 linguri de zahăr. A doua parte din cremă. Se fac două foi. Blatul: 6 albuşuri. 3 budinci vanilie. Se pun în tavă peste nuca prăjită. un rând de biscuiţi însiropaţi în 100 ml coniac dizolvat cu 50 ml apă şi 3 linguri de zahăr. cremă maro. a doua foaie şi crema rămasă peste care se rade ciocolată. cremă galbenă.Blatul: 10 albuşuri. Aranjare: Prima foaie. 350 gr zahăr se fierb pe foc până se îngroaşe. 6 galbenuşuri.

Prăjitură Intercontinental Blaturile 15 albuşuri se bat cu 15 linguri de zahăr. 10 linguri de apă se fierb pe baie de aburi. Crema rece se amestecă cu 400 gr de unt. 20 de linguri de zahăr. 21 de linguri de nuci măcinate. . Crema 15 gălbenuşuri. 6 linguri făină. Crema nr 2 Se pun 100 gr stafide ţinute in rom. 4 plicuri vanilie. Se împarte în trei. Crema nr 3 Se pun 100 gr de ciocolată tăiată bucăţi Ornare: Deasupra se rade ciocolată. Crema nr 1 Se pun 100 gr de nucă de cocos. Se fac trei blaturi.

apoi se adauga nuca macinata-300 gr si se lasa crema la racit. BLATUL Snickers: 9 albusuri se bat bine cu 300 gr zahar puse pe rind. Aranjare: Jumătate din cremă se pune peste Nutella. Prajitura Snickers. 5 linguri faina si un praf de copt. se stinge cu 300 gr margarina. Cele 9 galbenusuri se freaca cu 8 linguri zahar si se adauga la caramel pe foc. ARANJARE Prajitura Snickers: Blatul de albusuri cu nuca. se pune un rând de biscuiţi muiaţi în cafea naturală bine îndulcită şi peste biscuiţi restul de cremă. Se toarnă peste nucă şi se coace. 2 linguri pesmet. Blatul: 7 albuşuri. Se intinde peste ciocolata alba. crema si deasupra ciocolata neagra. Se coace in tava unsa bine si tapetata cu faina la foc potrivit. Dupa copt blatul caldut se acopera cu ciocolata alba 200 gr topita intr-un vas pe apa fierbinte adaugind 5 linguri ulei. apoi 300 gr nuca macinata. Se taie a doua zi . ciocolata alba. Deasupra se pudrează cu Capucino. Când este rece se amestecă cu 500 ml frişcă bătută. CREMA Snickers: 7 linguri de zahar se caramelizeaza. Crema: 7 gălbenuşuri.Prăjitură Deliciu Prăjitura Deliciu este intradevar un adevarat deliciu! Cum procedăm: În tava unsă şi tapetată cu făină se pune 300 gr nucă prajită şi tăiată. Deasupra se face o glazura de 200 gr ciocolata menaj topita la cald intr-un vas pe foc cu 5 linguri ulei. Se scoate de la cuptor şi se întoarce invers. 4 linguri nucă măcinată. 2 linguri făină. 10 linguri de zahăr. 200 gr zahăr. 7 linguri de lapte se fierb pe aburi. iar peste nucă se pune Nutella 300 gr (se unge cât este caldă).

(7 linguri zahar se caramelizeaza) FOAIE DOBOS: (2 oua.) CREMA: 5 oua. 2 linguri de cacao. Frişca: 250 gr de frişcă şi câteva vişine. rom după gust. Siropul pentru blaturi:Un pahar de apă. 2 linguri de făină şi se fierb pe foc. 2 linguri zahar. 5 linguri apa. 6 linguri de zahăr. 2 linguri faina. . 200gr de zahăr. Celălalt blat: Următoarea compoziţie se împarte în două şi se fac două blaturi. Peste blat se pune zahar ars. 4 pliculete de ness se bat pe aburi. crema. 300 ml lapte. 20 linguri zahar. 5 linguri nuca macinata. Când începe să se îngroaşe se i-a de pe foc şi se adaugă 200 gr ciocolată menaj. un plic de zahăr vanilat şi puţin rom. Blatul cu cacao: Următoarea compoziţie se împarte în două şi se fac două blaturi. 8 ouă. 1 lingura cacao. Cind este rece se amesteca cu 400 gr margarina. Crema: 4 ouă întregi se bat cu 250 gr zahăr. 2 linguri cacao. Tortul de ciocolată şi frişcă. 11 linguri de zahar. puţin praf de copt dizolvat în zeamă de lămâie se coace la foc potrivit.dupa ce s-a racit. ARANJARE: Foaie maro nuca. 6 linguri făină. foaie dobos si deasupra glazura sau crema. puţin praf de copt dizolvat în zeamă de lămâie. Prăjitură primăriţa BLATUL:6 oua. 6 linguri făină. 8 linguri zahăr. 6 ouă. se coace la foc potrivit. 5 linguri faina. Rece se amestecă cu 400 gr de unt.

1/2 cremă ciocolată. 200 gr zahăr. Când este rece se amestecă cu 250 gr unt. cacao şi ciocolată Blatul cu cacao: 6 ouă. *Peste blatul de cacao se pune cu lingura bucăţi din blatul de cocos. se bat pe aburi. . 4 gălbenuşuri. Se îmbracă în frişcă şi se rade ciocolată deasupra. ornare: Crema obţinută se pune peste blatul scos de la cuptor. 1/2 cremă ciocolată. 100 gr de cocos. 4 linguri de zahăr. 12 linguri de zahăr. un praf de copt. 1 blat galben. 1 blat cacao. 2 linguri cacao. 10 linguri făină. după care se dă la cuptor. o lingură făină. Deasupra se rade ciocolată. Prăjitură cu cocos. 1 blat galben. Crema: 4 ouă. 2 linguri cacao. Blatul cu cocos: 4 albuşuri.Aranjare: 1 blat cacao. frişcă şi vişine. Aranjare. 6 linguri de apă.

3 linguri de ulei şi se ornează deasupra cu compoziţia caldă. Crema: 3 ouă se freacă cu 4 linguri de făină. Toate se încălzesc pe foc. 150 gr zahăr. . 12 linguri de făină. După ce s-a răcit se amestecă cu 250 gr de unt. un praf de copt. Se fac trei foi. un praf de copt. După ce s-a răcit se amestecă cu 250 gr unt şi 100 gr de nucă de cocos. se fierb pe foc. După un clocot se adaugă 400 gr de făină şi se coc trei foi pe dosul tăvii. 200 gr zahăr. 6 linguri de apă. 200 gr de zahăr. 8 linguri lapte. 50 gr de unt sau margarină. o ciocolată se fierb pe foc. Prăjitură cu nucă de cocos Pentru a obţine delicioasa prăjitură cu nucă de cocos procedăm în felul următor: Blaturi: 6 ouă. (aluatul se ţine la cald) Crema: Jumătate litru de lapte. Ornare: Glazură de ciocolată. Glazura: Se topeşte 100 gr de ciocolată.Prăjitură cu cremă de ciocolată Foile: Un ou. 12 linguri zahăr. 300 gr lapte. 2 pachete zahăr vanilat. 4 linguri făină.

se pune trei sferturi din cremă. . Compoziţia se pune în tava unsă şi tapetată cu făină. Se pune un praf de copt dizolvat în puţină zeamă de lămâie. restul cremei se pune deasupra blatului. Când este rece se amestecă cu 250 gr de unt. 7 linguri apă clocotită. Aranjare: Se taie blatul pe la mijloc. Peste cremă se pun nuci prăjite tăiate mărunt şi puţină ciocolată topită. 250 gr zahăr. Crema: 3 ouă întregi. 200 gr de făină şi se amestecă bine. 3 linguri de Vitakava se fierb pe aburi. 5 linguri cafea Vitakava. Albuşurile se bat spumă cu 125 gr zahăr şi se pun pe rând în compoziţie după ce este bătut bine ca un blat de tort.Prăjitură cu Vitakava Blatul: 7 gălbenuşuri se freacă cu 125 gr zahăr.

Aranjare: Blatul copt se taie în două. un ou întreg. o cana de apa. Se ornează cu ciocolată topită. jumătate de cremă se pune la mijloc şi cealaltă jumătate deasupra. o linguriţă de bicarbonat stins cu 1-2 linguri de lapte. după care se coc 2 foi pe dosul tăvii. Prăjitură Rigoleta Blatul: 7 ouă. un zahăr vanilat. 50 gr margarină. o lingură de cacao şi un praf de copt se pun în tavă şi se coace la foc potrivit. 2 linguri de zahăr praf. Sirop: 150 gr de rom. peste care se pune restul de cremă şi deasupra a doua foaie. Deasupra se ornează cu glazură de ciocolată. Se pune la fiert. Când este rece se adaugă esenţă migdale şi 300 gr unt. se face o cocă care se lasă să stea jumătate de ora. o lingură de cacao. . Când este rece se adaugă 300 gr unt şi se amestecă. 200 gr zahăr praf. pişcoturile stropite cu sirop. 100 gr zahar. 7 linguri de făină. Cum le aşezăm: Pe una din foi se pune jumătate din cremă. Crema: 500 ml lapte. 4 linguri făină potrivit de pline. Crema: 600 ml lapte.Prăjitură cu pişcoturi Foile:250 gr făină. o budincă de vanilie se fierb pe foc. Toate se frământă. se înţeapă cu furculiţa pentru a nu face umflaturi. 7 linguri de zahăr.

250 ml vin rosu. Se bat albuşurile spumă cu 2-3 linguri de zahăr şi 400 gr de unt se freacă spumă. (blat normal din 5 ouă) Crema: 5 gălbenuşuri se freacă cu 250 gr de zahăr praf. 5 linguri de zahăr. 2 plicuri gelatina rosie (pt decorat). 200 gr ciocolată menaj topită. Când se scoate de la rece se îmbracă în frişcă. scortisoara. Blatul se taie rotund şi se asază într-o cratiţă împreună cu crema. 3 prune. 50 gr ciocolata menaj alba. Se pune la frigider 2 ore. Tort cu crema si glazura de prune Pentru tort ai nevoie de: 2 oua. Cum procedezi: Bati spuma ouale cu 2 linguri de apa fierbinte. 120 gr faina. 75 gr de zahar si un virf de cutit de sare. jumate lingurita praf de copt. 1 kg prune.Tortul Polar Blatul :5 ouă. . 225 gr zahar. 150 ml suc de portocala. Pentru ornat ai nevoie de: 200 gr frisca. Deasupra se poate rade ciocolată. sare. 3 plicuri gelatina. 5 linguri făină se bat şi se pun în tavă la copt. 600 ml frisca. 2 linguri de lapte şi se adaugă pe rând peste cremă.

o fierbi apoi pe baie de aburi si o amesteci cu piureul de prune. Pregatesti in acest timp crema: Speli jumatate din prune. 8 ouă. Când sunt bătute. fructe. 2 plicuri gelatină. o esenţă rom. Tort cu frişcă şi fructe Tortul cu frişcă şi fructe. Pe urmă se aranjază fructele. 2 linguri de cacao şi 8 linguri făină. apoi il ornezi cu frisca si felii de prune. Inmoi gelatina pentru inchegat intr-o ceasca de apa rece. Dupa ce s-a racit putin torni glazura peste tort. şi se pune la congelator până a doua zi. Se repetă încă o dată. (fructe se pot pune la alegere) Cum procedezi 8 ouă întregi. Siropul: Un litru apă. il dai la rece pt 30 de minute. 100 gr zahar si putina scortisoara si le fierbi cu capac 8-10 minute. Într-o cratiţă de 6 l se pune o folie de celofan udată bine cu apă. Când este gata se strânge celofanul bine să se aşeze blatul şi frişca. Cum procedezi pentru glazura: Speli prunele ramase. Când este bătută frişca. Când este rece se taie în bucăţi de 8/8 cm. frişca şi pişcoturile. şi se ia de pe aburi. le scoti simburii si le pui la fiert cu 100 ml suc de portocale si vinul rosu ramas.Când a fiert se pun 2 plicuri gelatină dizolvată în puţină apă. 350 gr zahăr. Bati frisca. 100 gr vişine compot fără sâmburi. torni compozitia intr-o forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina si o dai la cuptor pentru 25 de minute. un tort pentru ocazii speciale! Blatul :8 albuşuri se bat spumă cu două linguri apă şi 10 linguri zahăr. pişcoturi. adaugi gelatina rosie dizolvata in 2 linguri de suc de portocale si dai totul intr-un clocot. Crema: Ai nevoie de:1 kg friscă. 2 portocale. Se pune la cuptor. se adaugă gălbenuşurile frecate cu puţin praf de copt. 2 plicuri întăritor de frişcă. Pisezi apoi fructele fierte sile lasi piureul sa se raceasca. 350 gr zahăr. frişcă. . După aceea se bate frişca cu 2 plicuri întăritor. 350 ml lapte. se pune pe rând crema de mai sus. 10 linguri zahăr se fierb pe foc. o amesteci cu ciocolata topita pe baie de aburi si cu piureul de prune aproape racit. si le pui intr-o cratita cu 150 ml vin rosu. le cureti de simburi. 3-4 kiwi. Torni crema obtinuta peste blatul copt si dai tortul la frigider pentru 2 ore.Incorporezi apoi treptat faina cu praful de copt. A doua zi se i-a din celofan se întoarce sus-jos şi se asază pe tavă. Când este răcit siropul se înmoaie pişcotul în sirop şi se stoarce să nu fie prea însiropat. 350 ml lapte se fierb pe aburi.

50 ml apa. apa. Cum procedezi pentru aluat de tarta: Intr-un castron freci untul cu o lingura de lemn ca sa se alifieze si il lasi putin asa. Intre timp cerni faina pe care o amesteci cu oul. 1 lingurita de zahar. lasi sa se raceasca si intre timp speli si cureti capsunii. ii pui deasupra citeva boabe de fasole si o dai la cuptor. 50 gr unt pentru uns tava. la foc potrivit pentru 25 de minute. asezi foaia de aluat avind grija ca aceasta sa fie si pe marginile ondulate ale formei. O intepi cu furculita. o acoperi cu o foaie de hirtie speciala pentru tort. 100 gr unt. Pentru umplutura ai nevoie de: 1 kg capsune Pentru sirop ai nevoie de: 150 gr zahar. 1 ou. Ungi forma cu unt.Tarta cu capsune Pentru aluat ai nevoie de: 150 gr faina. Ornezi cu frisca. 1 lingura apa rece. Tort de cacao si visine . Tai capsunii felioare si acoperi cu ele tarta. Dupa ce s-a copt foaia scoti bucata de hirtie si boabele de fasole. Peste capsune torni siropul bine legat de apa cu zahar. Dupa acest timp intinzi o foaie din aluat ceva mai mare decit forma de tarta. Framinti bine ca sa faci un aluat omogen care il dai la frigider pentru 2 ore. zaharul si la urma cu untul.

se amesteca cu crema racita si se pune intre foi. Se fac 4 foi care se intind cu lingura in tava unsa si tapetata bine.doua si dai siropul la rece. dar opresti o parte pentru ornat si asezi a doua parte de blat. CREMA Se face un sirop din 9 linguri de zahar. 300 gr unt se freaca cu zahar dupa gust. Adaugi cacaoa. Pentru crema ai nevoie de: 400 gr zahar.Pentru blat ai nevoie de: 10 oua. 1 cana visine din visinata. 200 gr frisca pentru ornat. albusurile batute spuma si la urma faina. Freci untul spuma si adaugi siropul racit si esenta de rom. In acest timp pregatesti crema. 3 linguri pesmet (sau biscuiti macinati). Cum procedezi: Freci galbenusurile cu zaharul pina isi dubleaza volumul. 9 linguri cacao. Pui compozitia si o dai la cuptor pentru 30 de minute. Pui apa la fiert si amesteci bine pina se dizolva zaharul. intinzi crema. Ungi o tava bine si presari cu faina. 3-4 linguri cacao. 5 linguri cacao. peste ele se toarna siropul fierbinte amestecind continuu ca la maioneza pina se ingroasa. Imbraci tortul cu frisca. Separat se freaca galbenusurile. 4 linguri apa. 400 gr unt. . il ornezi cu crema de cacao si il dai la rece pentru o ora. Tai blatul in doua parti. 1/2 pahar apa. 11 linguri zahar. presari visinele. Tort de ciocolata BLAT 10 albusuri se bat spuma cu 3 pahare (de 100 ml) de zahar. o mai dai intr-un clocot. apoi adaugi cacaoa. 3 pahare nuca macinata. asezi o parte de blat pe un platou. Cind sint batute bine se pun 3 linguri cacao. 3 linguri faina. 1 esenta de rom.

Crema se împarte în trei. 3 linguri de făină. 10 linguri de zahăr. . A doua parte din cremă. crema. Aranjare: Prima foaie. După ce s-a răcit se amestecă cu 450 gr unt. a doua foaie şi crema rămasă peste care se rade ciocolată. un rând de biscuiţi însiropaţi în 100 ml coniac dizolvat cu 50 ml apă şi 3 linguri de zahăr. 10 linguri de zahăr.Prăjitură de vis Blatul: 10 albuşuri. 100 gr nucă de cocos. Se fac două foi. 4 linguri de lapte se fierb pe aburi. Peste biscuiţi se pune 200 gr ciocolată topită cu 4 linguri de ulei. Crema: 10 galbenuşuri.

Crema de cacao CREMA Se face un sirop din 9 linguri de zahar. 4 linguri apa. . Separat se freaca galbenusurile. 300 gr unt se freaca cu zahar dupa gust. se amesteca cu crema racita si se pune intre foi. peste ele se toarna siropul fierbinte amestecind continuu ca la maioneza pina se ingroasa. 3-4 linguri cacao.

Tort Joffre .

Pentru insiroparea blaturilor am pregatit un sirop din zahar ars in care am mai adaugat 2 linguri de coniac. 1 mana nuci prajite si tocate grosier.blat si crema: 6 oua. dupa plac. Asa cum ati observat. 3) am adaugat compozitia racita de zahar cu cacao. iar cealalta jumatate am folosit-o pentru prepararea blatului. am scos blatul si l-am lasat sa se raceasca. o mana de nuci rumenite si macinate grosier si 3 linguri de coniac. 100g zahar pudra. impreuna cu 4 linguri pesmet fin (sau 2 linguri faina si 2 linguri pesmet fin). Pentru ca nu am avut o forma de tort pe masura (adica 22x22cm). am copt blatul intr-o tava si l-am taiat ulterior. asa ca tortul rezultat va avea trei felii de blat si doua de crema. mai intai in doua pe orizontala. compozitia rezultata am turnat-o in forma tapetata si am introdus-o in cuptorul preincalzit. rom sau wisky. apoi am lasat compozitia la racit. Dupa ce s-a copt. pentru glazura: 1 tableta ciocolata neagra (100g) si 100ml frisca lichida Cum am procedat: pentru blat si crema 1) am dizolvat la foc mic 200g zahar tos impreuna cu 100g cacao si o cescuta de cafea cu apa. apoi am adaugat pe rand 6 gelbenusuri. Siropul l-am pregatit astfel: am pus 4 linguri de zahar intr-un ibricel pe . 200g zahar tos. dupa plac. 200g unt. tortul are o forma patrata. coniac. 4 linguri pesmet fin (sau 2 linguri faina+2 linguri pesmet fin). incorporandu-le treptat. 2 linguri dulceata din coji de portocala. 2) am frecat 200g unt spuma. incorporandu-o pana la omogenizare. 100g cacao. 4) am impartit compozitia rezultata in doua parti: o parte am pastrat-o ca umplutura si am introdus in ea 2 linguri de dulceata din coji de portocale. Puteti folosi rom sau wisky. astfel: 5) am batut albusurile spuma tare cu 100g zahar pudra si am incorporat-o in jumatate din crema precedenta. apoi am format doua felii de 22x22cm si din ce a ramas am mai format inca o felie compusa din doua bucati.

apoi am lasat-o sa se racoreasca. Nu cunosc un alt mod mai simplu de a face acest sirop. am turnat glazura peste blat si am nivelat usor cu cutitul. apoi un strat de crema. am asezat pe platou o felie pe care am insiropat-o usor. dupa ce s-a racorit si a devenit doar calduta. iarasi am insiropat usor si am asezat inca un rand de crema si apoi capacul pe care l-am insiropat usor. "Prajitura cu spuma" . *) daca doriti o glazura impecabila. dar sper ca se intelege!) si l-am introdus in frigi pentru cateva ore. Am adaugat apoi o cescuta cu apa (mare grija!!!! caci zaharul se caramelizeaza. pentru ca procedeul meu mi se pare destul de dificil. astfel:am topit la bainmarie ciocolata maruntita in frisca lichida pana s-a disolvat complet. apoi am pus din nou la foc si am lasat pana s-a topit zaharul si s-a format siropul. a doua felie (cea compusa din doua jumatati).foc si am amestecat continuu pana tot zaharul s-a topit si a prins o culoare crem spre maronie. trebuie sa aveti rabdare sa o turnati usor din centru spre margini si sa o lasati sa se deplaseze singura si sa acopere intreaga suprafata si sa nu introduceti tortul imediat la frigi. foarte putina ramasa. daca stie cineva. am uns tortul atat pe capac cat si pe laterale pentru a-i da o forma cat mai uniforma :) (suna ca dracu. din restul de crema. Asamblare: am taiat blatul asa cum deja v-am explicat. Intre timp am procedat la pregatirea glazurii. ci numai dupa ce s-a intarit deja glazura. as fi bucuroasa sa aflu. se produc bule si va puteti accidenta!!!).

Crema: una dintre foi se sfaramiteaza ( dupa ce cele 3 foi au fost coapte vedeti care a iesit cel mai putin frumos si pe aceea o sfaramitati) si se amesteca cu 3 lg gem de caise. 1 lingura faina. 1 lg cacao. . Se amesteca faina. 150 gr untura. 1 lingurita bicarbonat Blat 2: 6 albusuri. Deasupra se poate razui ciocolata. Aluatul in imparte in 3 si si coc 3 foi pe dosul tavii unse cu unt si tapetata cu faina. 3-4 galbenusuri (depine cat de mari sunt ouale). 250 g nuca macinata. Prajitura de la Dora Ingrediente • • • • • • • • • • • Blat 1: 6 albusuri. 1 praf de copt. Glazura: Cele 3-4 albusuri ramase de la foi se bat pe aburi cu 250 gr zahar pudra si apoi se intinde rapid peste prajitura pana nu se intareste spuma. Un pachet de unt se spumeaza cu o cana de zahar pudra si apoi in amestecam cu compozitia din foaia sfaramitata. 250 g zahar. se adauga galbnusurile si lapte cat intra pentru un aluat potrivit de tare. 1 lingura faina.Pentru foi avem nevoie de: 500 gr faina. zaharul si praful de copt cu untura pana devine un aluat sfaramicios. 150 gr zahar. lapte. 25o g zahar. 100 ml rom. Crema rezultata se intinde intre cele doua foi ramase. 25o g cocos.

1 margarina (250 g) Mod de preparare Blat 1: Se bat albusurile spuma cu zaharul dupa care adaugam cocosul.7 linguri zahar.1 pliculet 3 in 1 (eu am folosit strong). Crema: Punem in bain marre un vas in care am pus galbenusurile. 250 g zahar.1 l lapte.Pentru blat amesteci toate ingredientele uscate.2 linguri cafea. 33 x 40) Blat 2: Batem albusurile tare impreuna cu zaharul si adaugam la sfarsit restul ingredientelor. Se coace pana se rumeneste la foc potrivit. Se toarna bezeaua obtinuta intr-o tava tapetata cu hartie de copt.o ceasca de cacao. 3 linguri lapte.4 galbenusuri.7 linguri faina. iar deasupra 3 linguri din crema pe care le-am oprit in prealabil.2 cesti de apa.20 min.o lingurita sare. . Asamblare: Se aseaza prima foaie cea cu nuca. laptele si amestecam din cand in cand pana se ingroasa.2 lingurite bicarbonat de sodiu.apoi adaugi restul ingredientelor si omogenizezi bine compozitia. Cand e rece adaugam esenta si margarina frecata spuna. 1 esenta vanilie (30 ml Oetker). zaharul.2/3 ceasca de ulei.3 linguri apa. Peste crema ornam cu putin cocos.1 pliculet 3 in 1.2 pliculete zahar vanilat. faina si bicarbonatul stins. punem crema de oua si apoi foaia de cocos. (PS: tava mea este de dimensiuni mari. circa 15.2 cesti de zahar. la foc mediu.4 pliculete 3 in 1. Prajitura cu ness Reteta din categoria: Prajituri Timp de preparare: 1 ora si 30 minute (complexitate redusa) Ingrediente: *Pentru blat:3 cesti de faina.un pachet margarina. *Pentru crema:7 linguri zahar.• • • • • • • 1 lingurita bicarbonat Crema: 12 galbenusuri.Lasi blatul sa se raceasca. *Pentru glazura:4 albusuri.O torni intr`o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si dai la cuptor timp de 45 min.2 lingurite otet.2 pliculete zahar vanilat. Mod de preparare: 1.

Pofta buna! Trandafiri cu bezea si nuci O reteta foarte buna. bezea si nuci este exact ceea ce trebuie . la noi in familie se fac de Craciun mai mult de 10 ani .prepari crema.ness`ul si apa si siropul rezultat il mixezi putin cate putin cu albusurile batute spuma.amestecand toate ingredientele in afara de margarina.sau 25g de drojdie proaspata Pasi de urmat .apoi faci glazura:pui pe foc mic zaharul.se topesc in gura si poti manca continuu din ele.apoi pui si margarina si mesteci pana se topeste. Cantitate: 3 kg (vedeti in pasul 15 tava cu fursecuri) Dificultate: mediu Timp de preparare: 120 min Timp total de pregatire: 120 min Ingrediente Oua Unt Smantana Drojdie uscata Zahar Faina alba calitate superioara Nuci 4 buc 300 g 200 g 2 linguri 2 pah 3 pah 1 pah 2 linguri rase .2.Intre timp.intr`un vas maricel pe care`l pui la foc mic pe aragaz.Torni glazura peste crema si dai prajitura la rece pana a doua zi.Dai crema la rece.Lasi sa se racoreasca putin. Combinatia de aluat pufos.Lasi blatul in tava si torni crema peste. 3.si sunt fursecurile preferate a tatalui meu(si el nu este mare amator de dulciuri).Mesteci intr`una pana cand crema se intareste.

apoi il racoriti putin. numai pentru a lucra aluatul pe masa. 6 Urmeaza faina . Daca folositi drojdie proaspata o incorporati mai intai in galbenusuri apoi puneti smantana. amestecati.framantati aluatul.1 Topiti untul la un foc foarte mic. 5 Si drojdia uscata. Albusurile le puneti intr-un bol mic si lasati la frigider pana pregatiti aluatul. 2 Separati albusurile de galbenusuri. . mai incolo. este moale dar nu se lipeste de maini. Sa nu adaugati mai multa faina. 4 Apoi se adauga untul topit. 3 La galbenusuri adaugati smantana si amestecati.

10 Adaugati nucile maruntite bine si amestecati atent. apoi adaugati treptat zaharul si continuati se bateti inca 3-5 min.5 .2 cm din ea. maxim o noapte. . Apoi ungeti cu 2 linguri de bezea(asa am calculat eu si mi-a ajuns exact pentru tot aluatul) foaia intinsa. Le framantati putin cu faina in forma de bilute si le puneti pe o tava/farfurie. Mai intai bateti bine cu mixerul albusurile pana stau bine si nu curg din bolul in care le bateti. 12 Apoi rulati foia si taiati bucatele de 1. 8 Acum incepe procesul de formare a trandafirilor. Este perfect sa o intindeti cat mai subtire(1-2mm) si in forma mai dreptunghiulara (presarati faina in timpul intinderii ca sa nu se lipeasca de masa).7 Acoperiti aluatul cu o folie si il puneti la frigider pentru minim o ora. 9 In acest timp pregatim amestecul de bezea cu nuci. Se poate face aluatul seara si sa se coaca fursecurile dimineata. 11 Pe o suprafata presarata cu faina intindeti fiecare bila de aluat. Mai intai impartiti aluatul in 16 bucatele de aceeasi dimensiune. Lasati 10 min sa se odihneasca.

Daca faceti maioneza in casa se recomanda sa puneti lamaie in mujdeiul de usturoi. 14 Aveti grija sa nu-i prajiti prea tare. Se toaca carnea si ciupercile cubulete. 15 Le scoateti pe o tava sau farfurie mai mare sa se racoreasca. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Salata de ciuperci si pui • . usturoi Mod de preparare: Se fierbe carnea de pui si se lasa la rece. Apoi scoateti trandafirii din ea. 16 Cand ii puneti pe masa festiva puteti sa-i presarati cu putin zahar pudra pentru innobilare :) Pofta Buna! SALATA DE PUI CU CIUPERCI Ingrediente: 1 cutie ciuperci.13 Fiecare bucata taiata o intoarceti si un pic desfaceti marginile astia si sunt trandafirii. Trebuie sa va organizati in asa fel . in timp ce una se coace voi pregatiti a 2-a. Se adauga maioneza. 300 g carne pui. Se pune piper si sare dupa gust. apoi se pune peste salata. Ii puneti pe o tava unsa cu putin ulei si dati la cuptor la temperatura medie. in plus sunt buni chiar si peste o saptamana . Ca si cantitate mi-a iesit o tava buna.pastrati in loc uscat si ermetic. stergeti si iarasi pregatiti cealalta partida pana se coace cealalta tava.sa aveti 2 tavi. 200 g maioneza. se papa foarte bine si repede. o spalati. trebuie sa fie usor roz la culoare. Se piseaza usturoiul si se freaca cu ulei si putina sare. Va asigur ca nu sunt multe.

intr-un tifon. Ciupercile se taie cuburi mici si se scurg bine de zeama.Ingrediente • • • • • • • un piept de pui o cutie de ciuperci taiate o legatura marar verde 2-3 catei de usturoi 3-4 linguri maioneza sare piper alb Mod de preparare Pieptul de pui se spala si se pune la fiert cu putina sare. iar mararul se toaca marunt. Usturoiul se piseaza. Se amesteca toate cu maioneza. se condimenteaza si gata salata! Cantitate: 1 kg (5-6 portii) Dificultate: usor Timp de preparare: 20 min Timp total de pregatire: 60 min Maioneza de casa 200 g Piept de pui 1 buc Ciuperci conservate 2 buc Oua 5 buc Castraveti 500 g Salata verde 1 buc Ceapa alba 2 buc adica 2 borcane de 300g Pasi de urmat . pana devine fraged. Se lasa apoi la racit si se taie cubulete.

se lasa sa se racoreasca in apa rece. Se amesteca bine. .1 Pieptul de pui se spala bine. se scoate amestecul de ciuperci si ceapa intr-un bol in care se va amesteca salata. se pune la fiert aproximativ 30-40 de min. 3 Cand se rumeneste usor. Apoi se lasa la racit pe o farfurie. se adauga ciupercile scurse de apa. 5 Dupa 10 min. 2 Ceapa se taie marunt si se pune la calit in putin ulei. dupa care se curata. 4 Lasati ciupercile 10 min sa se caleasca impreuna cu ceapa. 6 Ouale se fierb tari. ca sa se racoreasca.

puteti adauga aici si porumb la conserva. 9 Ouale se taie marunt si se adauga la restul ingredientelor. Cum am spus mai sus. 8 Se adauga peste ciuperci. 10 Se adauga maioneza. . Aveti grija sa nu puneti prea multa. se amesteca bine.7 Carnea se taie marunt. sa fie mai usoara. 11 Frunzele de salata se spala bine si se aranjeaza pe o farfurie. 12 Castravetii se spala si se taie subtire de-a lungul lor.

formand un fel de trandafir verde. Este foarte buna si satioasa. Taiem ciupercutele si castravetii murati. maioneza si smantana. . recomand sa o incercati. Pieptul de pui se taie felii. Bucatile de castraveti se aranjeaza imprejurul salatei. Aceasta salatica am pregatit o pentru Revelion si s a terminat repede RULADA DE PIEPT DE PUI CU CIRNAT 1 piept de pui * 4 carnati proaspeti * usturoi * patrunjel * rozmarin * sare * 1/2 pahar de vin Usturoiul se piseaza. dar trebuie avut in vedere ca si carnatii au sare. Amestecam bineciupercutele.13 In mijlocul frunzelor de salata se pune amestecul de salata. Se sareaza dupa gust. castravetii. carnea de pui. sau un fel de varza :) 14 Asa ar trebuie sa arate varianta finala. imediat condimentam cu sare si piper dupa gust. apoi se amesteca cu patrunjel verde tocat si rozmarin. Se adauga cateva linguri cu ulei de masline si se omogenizeaza. Pofta Buna! Salata de pui cu ciuperci Ingrediente: un piept de pui fiert 2 borcane ciuperci castraveti murati 200 grame maioneza facuta in casa 3 linguri smantana sare si piper Preparare: Tocam carnea de pui marunt. se acopera cu folie alimentara si se bat putin cu ciocanul de snitele. ii lasam la scurs si apoi eliminam surprusul de apa (riscam sa se taiem maioneza daca nu le scurgem bine de apa).

prăjitură Boema. Se servesc calde. putin ulei de masline si se da la cuptor pana se rumenesc rulourile.Pe fiecare bucata de piept se aseaza cate o bucata de carnat si se ruleaza cat mai strans. Rulourile obtinute se aseaza intr-un vas termorezistent si se ung cu sosul de usturoi. şi după ce se răceşte se amestecă cu jumătate litru de frişcă bătută. 8 linguri făină. Blatul: 5 ouă. O reţetă de prăjitură deosebită. până se îngroaşe. cu mamaliguta. 3 linguri de apă. . 2 linguri cacao. Crema: Un ou întreg. Se toarna deasupra 1/2 pahar de vin si 1/2 pahar de apa. Se pun 4 linguri NESS. 150 gr margarină. 8 linguri zahăr. 350 gr zahăr se freacă bine şi se pune pe aburi. Se coace la foc potrivit.

zahar: 2 cani. Ansamblarea: blatul racit se taie in patrate se insiropeaza. 3. apoi se toarna glazura facuta dupa instructiunile dupa plic se lasa la rece 30 de min. sau cafea naturală. Pentru blat se pune pe foc apa. apoi cu un pos se pune crema de ciocolata in forma de cerc apoi frisca tot cu un pos si ciocolata rasa pe deasupra sau grilaje de ciocolata.. apoi se lasa la racit 5 min. Siropul se face din 200 ml de apa cu 100g de zahar se da in cateva clocote apoi se lasa la racit. cacao: 3 linguri. zaharul. esenta de rom. crema şi deasupra 1/2 litru frişcă bătută. uleiul si cacao pana se topeste zaharul. Se pune blatul. Se da la cuptor pentru 15-20 de min 2.Aranjare: Blatul se însiropează bine cu esenţă de rom. dupa care se adauga faina si nuca pisata si mirodenile si se obtine o compozitie ca si cea de chec. Pentru crema se ciocolata se pune la bain-marie ciocolata cu 200 ml frisca lichida. Pentru decor se bate frisca si se rade putina ciocolata. Prajitura Boema Ingrediente ulei: 2 cani .apa: 2 cani. . 4. faina cat cuprinde 2 plicuri de glazura de ciocolata frisca vegetala (de post): 500 ml ciocolata de menaj (de post): 200 g Sirop: apa: 200 ml zahar: 100 g Preparare: 1. apoi se da la frigider pentru 40 de minute dupa care se scoate si se inspumeaza cu mixarul. NESS. lamaie rasa nuci macinate: 1 cana. vanilie: 3 pliculete. Peste frişcă se ornează cu ciocolată.

se coace la 180 g Dupa ce s-a copt.deasupra punem glazura(1 ciocolata topita cu putin lapte si unt) si gata! .o lasam sa se raceasca. Dupa fierbere.dupa fierbere punem ciocolata rupta bucatele si nessul .rom sau sirop(eu am pus sirop de zahar ars) Dupa ce au trecut 3 ore. Pt blat. Punem compozitia intr-o tava unsa si tapetata(30/35 cm). Punem crema intre foi. Se stropesc (nu se insiropeaza bine)foile cu brandy. Punem intr-un vas pe bain-marie smantana pt frisca. Apoi punem apa.38%) -400 g ciocolata amaruie -2 lingurite ness cafe Glazura: -ciocolata topita(sau ungem partea de sus cu gem si presaram cacao) Prima data facem crema.pt ca trebuie sa stea la frigider cam 3 ore.pe rand.se mai lasa inca 5 minute pe baia de aburi.cate o lingura . Eu in crema am pus si niste nuca putin prajita si taiata bucatele.Dupa ce s-a racit punem in frigider pt 3 ore. Blatul: -6 oua -6 linguri cu zahar -6 linguri cu apa rece -3 linguri cu cacao -4 linguri faina cu agent de crestere Crema: -2 cutii cu smantana pt frisca(de cate 250 ml fiecare.eu am facut-o intr-o tava dreptunghiulara.apoi o taiem in 2.scoatem crema din frigider si se bate spuma. Dupa ce punem faina si cacaua amestecam usor cu o lingura de lemn.Reteta asta se preteaza si pt torturi. In final adaugam cacaua si faina.batem ouale spuma impreuna cu zaharul cam 10 minute.

2 linguri cacao .1 pahar zahar=300 g . ciocolata si crema Avem nevoie:Blat: . fiindca blatul e foarte casant! Pentru stratul de ciocolata.1 plic praf instant de budinca de vanilie Decor: .putin lapte sau smantana de frisca (2-3 linguri) Crema: .Prajitura cu nuca de cocos. Se rade deasupra ciocolata si gata! :) Se pune la frigider cateva ore apoi se . fara sa scoatem hartia de copt. punem toate ingredientele intr-un vas pe bainmarie pana se omogenizeaza dupa care se pune imediat peste blatul racit.1 lingura ness cafe .2 linguri zahar . nu mai mult!!! Lasam la racit. Pentru crema de vanilie punem impreuna smantana cu praful si mixam.ciocolata rasa Mod de preparare: Batem albusurile spuma impreuna cu zaharul pana rezulta o spuma tare si lucioasa. Punem compozitia la copt. Crema rezultata se pune peste stratul de cioco. Se pune nuca de cocos si se amesteca cu o paleta.2 1/2 pahare cu nuca de cocos=250 g Strat de ciocolata:.100 g ciocolata amaruie .1 cutie de smantana pt frisca 38% grasime .4 albusuri .la 160 grade. pana se aureste deasupra.

urmatoarea crema: 1plic praf de budinca de vanilie .daca e mai mare napolitana .cand e gata se lasa la racit in tava.se fierbe cu 1/2 l lapte si 150 g zahar( eu am mai pus si 1 plic de zahar vanilat).se pune cu napolitana ca baza si deasupra peste blat .se taie putin din ea. biscuitii . Rece se amesteca cu un pachet de unt .taie dupa preferinta. 200g zahar. 1/2 praf de copt. Albusele se bat spuma tare . Prajitura cu foaie de napolitana In tava unsa cu putin unt sau margarina . 200g nuca macinata.faina si praful de copt.e una dintre preferatele mele. Se poate inlocui untul cu cateva linguri de frisca batuta. Crema se pune peste blat si peste crema un strat de frisca.punem o foaie de napolitana .Peste napolitana se pune un blat din: 6 oua .se acopera cu folie alimentara ca sa nu faca coaja si se lasa la racit. 5 biscuiti mari macinati.se pun galbenusele . .Compozitia se pune peste foaia de napolitana si se da la cuptor .apoi se scoate .apoi se pune si zaharul batand bine (ca la blat de tort). 1lg faina. E delicioasa prajitura.nuca.

pe lungime.miezul macinat de la 40 nuci . zahar tos sau nuca de cocos.250 ml apa rece Crema alba : -150 g nuca cocos -150 g zahar pudra -250 g unt (margarina) Altele : -coala de celofan -zahar tos sau nuca de cocos Preparare: Sfaramati biscuitii si macinati nuca. jumatatile de la o banana. . Puneti 1/2 din crema neagra si acoperiti-o cu 1/2 din crema alba. Pregatita Fara Foc Ingrediente: 2 banane coapte Crema neagra : . Asezati la marginea de pe latura lunga. Amestecati ingredientele.150 g zahar pudra . Procedati identic si pentru a doua rulada. intinsa pe masa de lucru.Rulada cu Banane. sfaramati .4 linguri pline cu cacao . separat pentru crema neagra si pentru crema alba. pana la omogenizare completa. Rulati cu ajutorul celofanului sub forma de sul si inchideti capetele. Curatati bananele de coaja si taiati-le in doua. Presarati pe o coala de celofan.500 g biscuiti.

piperul. sa dea cateva clocote si sa se raceasca cca 5 minute la rece. Ingrediente 3 kg de ciuperci albe si mici 1 pliculet sare de lamaie 200 ml de otet la 1 litru de apa 1-2 foi de dafin cateva boabe de piper ienibahar sare Mod de preparare Se iau ciupercile se curata. La un kilogram de ciuperci. ai nevoie de 100 ml ulei. Serviti taiata felii. pana acopera ciupercile. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare si sare de lamaie. ienibahar. apoi se scot din zeama. sare care se pun sa fiarba impreuna. foi de dafin. se leaga borcanele si se pastreaza la rece. Se toarna solutia de conservare in borcane. se fierb sub supraveghere pana isi pierd gustul de crud. se pun 2-3 linguri de ulei. e bine cand ai in casa ciuperci conservate. sare si piper dupa gust. piper. CIUPERCI ALBE MARINATE Se aleg ciuperci albe de cultura de mici dimensiuni. . pentru ca aceste ciuperci conservate sunt gata facute si sunt excelente. Amatorii de ciuperci stiu ca ai nevoie tot timpul de ciuperci pentru a pregati ceva bun si pentru ca nu le gasesti proaspete tot timpul. Vei putea folosi aceste ciuperci conservate la tot felul de mancaruri delicioase si vei gati mai repede.Dati la rece cateva ore. Se curata si se spala in mai multe ape. se taie coditele. 4 linguri cu otet. simpla sau decorata cu frisca sau cum doriti. Ciupercile se pun cu uleiul intr-o cratita si se lasa sa fiarba inabusit timp de 10 minute. se spala. doua foi de dafin. se lasa la scurs si se pun in borcane. Se pregateste solutia de conservare cu 200 ml otet la 1 litru de apa. Se adauga sarea. cele mici se lasa intregi.

morcovi si ceapa taiata solzisori. nu va speriati. Buretii se fierb in apa cu sare. taiati pe jumatate. iutari. Se spala si se pun la fiert. In cinci borcane de 800 de grame se pun frunze de telina si marar. Se lasa solutia la racit. Se lasa la bain-marie timp de o ora. intr-o solutie formata din apa. doua aspirine. se completeaza cu moarea ramasa si aspirinele. o lingura cu sare.ori cu alta "porcarie" . se scot din zeama lor. Se iau cinci kilograme de "lactarius piperatus" (adica bureti iuti). Se toarna deasupra solutia racita si se lasa pana a doua zi. Se limpezesc in douatrei ape. GHEBE MURATE Ai nevoie de doua kilograme de ghebe spalate. de preferinta din cei mai mici.a. se curata si se taie. 200 g ceapa. BURETI DE FAG La un kilogram de bureti de fag ai nevoie de 200 g morcovi. atunci nu ai decat sa urmezi reteta. se scurg si se pun intr-un lighean. SALATA DE IUTARI Daca vrei sa ai la iarna o salata de iutari excelenta. Buretii se taie fasii de 2 cm latime si se fierb o ora. Separat se fierbe apa cu otet (o jumatate de litru de otet la un litru si jumatate de apa). cat sa isi lase zeama.). coriandru. Se mai lasa pe foc 5 minute. iar cand lichidul da in clocot. apoi se asaza in borcane de jumatate de litru si se acopera cu celofan sau cu un capac.dafinul si otetul. 40 g de sare. 400 ml otet. nu-i nici un bai! Aista li-i felul! Cand au fiert bine. o jumatate de lingura cu sare si una cu zahar. si se spala din nou. Se pun apoi buretii in borcane. apoi se pun ghebele in borcane. se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit timp de 10 minute. apoi . boabe de mustar si de piper si se asaza buretii frumos. zbarciogi. se toarna peste ciuperci. otet. bureti negri s. Sunt gata dupa o saptamana.. Se lasa timp de o ora. se spala si se taie felii. o jumatate de capatana de usturoi. in borcan si in salatiera. 200 g zahar. dupa cateva clocote. Se toarna fiertura peste buretii din borcan si se pune o folie dubla de celofan ori se infileteaza un capac ermetic si se depoziteaza in camara. sare si piper. busuioc. Daca vedeti ca incep sa capete o culoare verzuie. taiati rondele. sare si zahar. creasta cocosului. Se iau 5 kg de gogosari. sa se "roada". foi de dafin. Intr-o cratita mare se asaza alternativ bureti de fag. se pun capacele si se asaza in pivnita. Separat se fierbe restul de otet cu 600 ml de apa. se scurg si se lasa in lighean. Se pun la fiert trei litri de apa cu 200 ml otet si cand dau in clocot se adauga ciupercile curatate. Se curata si se taie solzisori 4-5 cepe mari (albe) si se taie felii doi-trei morcovi. sub jetul de apa rece. 300 ml de otet. daca manunchiurile de ghebe mici nu se desfac toate!) Se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn si. presarand deasupra bucati de usturoi tocat cu cutitul. se clatesc cu apa curata si se lasa putin la scurs. GOGOSARI CU BURETI Se aleg 3 kg de bureti de padure (ghebe. cu frunze de dafin. un litru si jumatate de apa. Intr-o cratita se pune o jumatate de litru de ulei si se calesc gogosarii. se completeaza cu lichidul din lighean si se leaga cu celofan ori se pune capacul. Se scot ghebele din vas. galbiori. 20 g piper. Separat se pun la fiert morcovii. (Ies si mai frumoase. sa incapa cat mai multi. maghiran. numai buna de combinat cu o friptura de ceafa de porc .

Se toarna la suprafata putin ulei. se sorteaza dupa marime si se spala in mai multe ape. Se fierb impreuna 15 minute. Intr-un vas se pun 4 litri de apa cu doi litri de otet si 400 g de sare. care se umplu apoi cu lichidul rece. se toarna peste buretii reci si se lasa la macerat timp de 10 . 20 g cuisoare. ceapa si morcovul. 4 linguri cu otet. apoi se adauga buretii si se pune totul la fiert. foi de dafin. se scurg si se lasa sa se raceasca. bureti de pin. Ciupercile se pun cu uleiul intr-o cratita si se lasa sa fiarba inabusit timp de 10 minute. dupa care se da la rece. Se lasa pana cand se dizolva bine sarea. La un kilogram de ciuperci. piper. marinata se raceste. galbiori s. se adauga verdeata tocata. piperul. CIUPERCI ALBE MARINATE Se aleg ciuperci albe de cultura de mici dimensiuni. marar. Otetul. foile de dafin. CIUPERCI CU ROSII Ai nevoie de un kilogram de ciuperci albe. lasandu-se apoi la scurs. zbarciogi. se spala. Se mai lasa pe foc 5 minute. piperul si se pune fierbinte in borcane. se oparesc in apa fara sare si se scurg. Se curata si se spala in mai multe ape. se leaga borcanele si se pun la pastrare in camara. dupa care se adauga ciupercile si se continua fierberea la foc mic. Se potriveste de sare. 30 g seminte de marar. Se pun din nou la fiert. apoi se adauga 250 ml de otet. o capatana de usturoi. bureti negri. ghebe. Se adauga sarea. . ai nevoie de 100 ml ulei. Se mai lasa pe foc inca 25 de minute. iutari. apoi se asaza in borcane de jumatate de litru si se acopera cu celofan sau cu un capac. Ciupercile se spala si se taie felii. foi de dafin. se leaga si se fierb la bain-marie. sare si piper dupa gust. dupa ce fierb. Se pun in borcane. doua foi de dafin. patrunjel. 250 ml ulei. Ceapa se toaca si se caleste in ulei. piperul boabe si se mai fierbe un sfert de ora.se toarna peste bureti.12 ore. Se lasa la bain-marie timp de o ora. dafinul si otetul. Se ia spuma si se pun condimentele: 10 foi de dafin. ngrediente: 5 kg bureti albi iuti 1 kg zahar 750 ml otet 3 linguri cu varf sare Mod de preparare: Buretii se curata. un kilogram de rosii. BURETI LA OTET Reteta este pentru 10 kg de bureti de padure. Dupa ce fierbe. zaharul si sarea se pun la fiert pe foc mic pana la dizolvare.a. Buretii se scot cu paleta si se asaza in borcane. Se adauga ardeii taiati rondele si rosiile descojite si se lasa vasul pe foc domol inca 30 de minute. 250 g ardei gras. Buretii se curata. sare. Se sterilizeaza o jumatate de ora la bain-marie. de tot felul: hribi.

în cazul în care. . în această perioadă.A. Interviu . speaking). sterilizate. pe parcursul testului faza de speaking se va verifica şi dicţia candidatului. Test de verificare a cunoştinţelor de limba engleză (listening. în vederea pregătirii pentru dobândirea licenţei de Controlor de Trafic Aerian Dirijare Stagiar. în limba engleză.00 şi cuprinde următoarele etape eliminatorii: • În cadrul Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială Bucureşti: 1. sector1. ora 09.A. 3. • La sediul R. se scot si se pun la pat cald pana a doua zi. să nu fi fost testat în ultimii 2 ani cu testul FEAST. Borcanele se fierb in baie de apa timp de 15 minute.First European Air Traffic Controller Selection Test (FEAST). 4.07.3 litri) si se cuprind cu zeama. • anunturi R. 10. Selecţie în vederea dobândirii licenţei de Controlor de Trafic Aerian Dirijare Stagiar Submitted : Vin. Condiţiile de participare la selecţie sunt următoarele: • • • • vârsta minimă 18 ani. pentru obţinerea certificării medicale clasa a III-a ICAO. comprehension.vor participa doar candidaţii declaraţi „ADMIS” la testul FEAST. ROMATSA "Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian".Buretii se aseaza in borcane ( cu filet. de 1 . Ion Ionescu de la Brad nr. 06/18/2010 . Vizita medicală în cadrul (INMAS). candidatul a mai fost testat cu testul FEAST la o altă organizaţie. Selecţia se va desfăşura începând cu data de 05. de sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii având ca obiect principal de activitate furnizarea de servicii de navigaţie aeriană operatorilor aerieni care operează în spaţiul aerian al României. organizează selecţie pentru ocuparea unor posturi de muncitor necalificat din cadrul subunităţilor sale. candidatului i se va solicita consimţământul pentru folosirea rezultatelor testării la care a fost supus. absolvenţi studii medii. Bucureşti: 2.04:23.2010. Testul Eurocontrol. cunoştinţe avansate de limba engleză (nivel „Higher Intermediate”). . participarea la cea de-a doua etapă. ROMATSA din Bd. Testul FEAST se va desfăşura în două etape. fiind condiţionată de promovarea primei etape.

cantităţi pentru 1(un) chec Ai nevoie de: 6 mere. Amesteci până se topeşte zahărul şi se moaie puţin merele. Regulamentul pentru organizarea selecţiei/repartizării DGO-MPP-REGCTA ediţia 2. 3 ceşti făină (nu pline cu vârf). Ion Ionescu de la Brad. R. candidaţii vor depune un dosar cuprinzând următoarele documente: o o o o o o o cerere de participare la selecţie.36.10.00 şi vineri între orele 09. curriculum vitae. copii documente care să ateste studiile şi pregătirea profesională (cel puţin diplomă de bacalaureat). cazier judiciar copie paşaport. dai cratiţa la o parte şi .0/2010. puţină sare. zahăr vanilat. La înscriere se vor prezenta şi documentele originale în vederea atestării pentru conformitate a copiilor. camera A 005 parter.ro. în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la testare. 1 şi ½ ceaşcă zahăr( mai măricică). REŢETA DE POST CHEC CU MERE.romatsa.00 la tel. (021) 208. ½ ceaşcă nucă mărunţită(merge şi fără). Vârsta sub 30 ani şi domiciliul stabil în localitatea sau localităţile apropiate de unitatea de trafic unde vor exista posturi vacante. Dosarul se va depune până cel mai târziu la data de 30. nr. 1 linguriţă praf de copt.0/2010 poate fi consultat de candidaţi la sediul Administraţiei Centrale R. ROMATSA. pentru probleme administrative. În vederea înscrierii la selecţie. Bucureşti.Bd. Relaţii suplimentare se pot obţine de luni până joi între orele 09.34.A. în funcţie de opţiunea candidatului.00-13. 1 linguriţă scorţişoară.ROMATSA nu va asigura locuinţă candidaţilor încadraţi pe posturile vacante. Cum procedezi: Cureţi merele. 1 ceaşcă ulei.2010 la Administraţia Centrală . zahăr pentru pudrat.A. respectiv de obţinerea calificativului "ADMIS" la etapa anterioară. Dacă merele sunt acre poţi suplimenta cantitatea de zahăr.06. constituie avantaj şi vor fi punctate conform Regulamentului pentru organizarea selecţiei/repartizării DGO-MPP-REGCTA ediţia 2. certificat radiotelefonist (dacă deţine). 1 linguriţă bicarbonat. Încadrarea pe posturile vacante se va efectua la o dată ulterioară prin repartizarea candidaţilor selectaţi.00 – 16.A. Planificarea candidaţilor pentru efectuarea vizitei medicale şi pe serii de testare va fi afişată la sediul R. Sect.ROMATSA şi pe site-ul www. le tai felii subţiri şi mici şi le pui să se călească cu zahărul la foc mic. ½ ceaşcă stafide. 1. copie CI.Participarea candidatului la fiecare din etapele selecţiei este condiţionată de obţinerea certificatului medical clasa a III-a precum şi de promovarea.

250 g orez fiert. dupa gust. turnam apa si le fierbem la bain-marie o ora dupa ce a dat apa in clocot. zah. 400 g bulion de rosii. Intre timp dam in cateva clocote orezul . Cand legumele au fiert adaugam orezul . Lasam cca 5 minute apoi adaugam si ardeiul tocat marunt. bicarbonatul. foi dafin. Delikat) Mod de preparare: Se curata si se taie ceapa marunt.. lasam pe foc cca 10 minute sa se imbine orezul cu toate aromele din vas amestecand incontinuu sa nu se lipeasca orezul de fundul vasului .. Se pun la fiert in aceeasi oala. cateva foi dafin. nuca..2 kg ardei kapia rosii . Tocana de legume .. 2 kg morcovi. Orezul se alege si se fierbe separat. 500 ml ulei. Mod de preparare: Intr-un vas incingem uleiul si punem la inabusit cu cateva linguri cu apa ceapa si morcovul tocate..conserva Pentru zilele de iarna reci .3 cepe potrivite . piper. se curata de seminte si se trec prin masina de tocat (se poate folosi si robotul). se curata si se dau pe razatoarea mare. adaugi şi restul de făină. morcovii se spală. Se serveste rece sau calda dupa preferintele fiecaruia sau pur si simplu intinsa pe felii de paine.adaugi pe rând: o parte din făină. Ingrediente: .cate o legatura din fiecare -sare si piper dupa gust. 6 kg gogosari. uleiul şi omogenizezi compoziţia.simpla si delicioasa. se adauga bulionul. Ungi cu ulei tava şi o tapetezi cu făină. impreuna cu ceapa si morcovii caliti. stafidele şi scorţişoara. apoi il clatim cu apa rece. sarea. piperul. Torni compoziţia şi o coci la foc potrivit 45-50 minute( sau pe încercate cu paiul. Gogosarii se spala. Amesteci bine. apoi le punem intr-un vas in care am asezat un prosopel . Delikat-ul. Se lasa la racit in aceeasi apa pana a doua zi apoi se depoziteaza in camara.500 ml ulei asa e reteta dar eu am pus doar 350 ml -250 g orez -3 catei de usturoi -frunze de patrunjel si telina. După ce s-a răcit în tavă. adaugam usturoiul tocat marunt si verdeata proaspat tocata.amestecam si punem si rosiile pe care eu le-am bagat la robot. atunci cand e post sau nu va recomand aceasta tocana de legume. Se amesteca des sa nu se prinda de oala. se taie şi se pudrează cu zahăr amestecat cu scorţişoară. Împreuna se calesc 10 minute intr-o oala de 14 l cu tot uleiul. Cand compozitia a mai scazut.. vanilat. praful de copt. condimente (sare. pana . Timp de preparare: 3 h 30 min (complexitate redusa) Ingrediente: 2 kg ceapa. sarea. Punem tocana fierbinte in borcanele spalate si uscate in prealabil . Se fierbe în continuare la foc mic.4-5 morcovi maricei . Asezonam cu sare si piper si lasam sa fiarba.2 kg rosii .

numai pentru a lucra aluatul pe masa. Se intorc borcanele cu capacul in jos. Daca se foloseste celofan pentru legat. Urmeaza faina .sau 25g de drojdie proaspata Topiti untul la un foc foarte mic. Combinatia de aluat pufos. la noi in familie se fac de Craciun mai mult de 10 ani . Se pastreaza la rece. .se topesc in gura si poti manca continuu din ele. Daca folositi drojdie proaspata o incorporati mai intai in galbenusuri apoi puneti smantana.si sunt fursecurile preferate a tatalui meu(si el nu este mare amator de dulciuri). se acopera si se lasa la racit pana a doua zi. iar uleiul se ridica deasupra. se umplu borcane de 400 ml (cca 22 buc). borcanele se sterilizeaza. mai incolo. Apoi se adauga untul topit. apoi il racoriti putin. Fierbinte. Albusurile le puneti intr-un bol mic si lasati la frigider pana pregatiti aluatul. Separati albusurile de galbenusuri. Si drojdia uscata. Sa nu adaugati mai multa faina. bezea si nuci este exact ceea ce trebuie . amestecati. Ingrediente Oua Unt Smantana Drojdie uscata Zahar Faina alba calitate superioara Nuci 4 buc 300 g 200 g 2 linguri 2 pah 3 pah 1 pah 2 linguri rase .scade suficient. Se adauga orezul fiert si se lasa pret de 1-2 clocote.framantati aluatul. este moale dar nu se lipeste de maini. Trandafiri cu bezea si nuci O reteta foarte buna. La galbenusuri adaugati smantana si amestecati.

apoi adaugati treptat zaharul si continuati se bateti inca 3-5 min. stergeti si iarasi pregatiti cealalta partida pana se coace cealalta tava. Aveti grija sa nu-i prajiti prea tare. Ii puneti pe o tava unsa cu putin ulei si dati la cuptor la temperatura medie.astia si sunt trandafirii.sa aveti 2 tavi. Mai intai impartiti aluatul in 16 bucatele de aceeasi dimensiune. o spalati. Pe o suprafata presarata cu faina intindeti fiecare bila de aluat. in timp ce una se coace voi pregatiti a 2-a. Apoi scoateti trandafirii din ea. Fiecare bucata taiata o intoarceti si un pic desfaceti marginile . Este perfect sa o intindeti cat mai subtire(1-2mm) si in forma mai dreptunghiulara (presarati faina in timpul intinderii ca sa nu se lipeasca de masa). Le scoateti pe o tava sau farfurie mai mare sa se racoreasca.pastrati in loc uscat si ermetic.2 cm din ea. Se poate face aluatul seara si sa se coaca fursecurile dimineata. Adaugati nucile maruntite bine si amestecati atent. In acest timp pregatim amestecul de bezea cu nuci.5 . Va asigur ca nu sunt multe. trebuie sa fie usor roz la culoare. se papa foarte bine si repede.Acoperiti aluatul cu o folie si il puneti la frigider pentru minim o ora. maxim o noapte. Apoi ungeti cu 2 linguri de bezea(asa am calculat eu si mi-a ajuns exact pentru tot aluatul) foaia intinsa. Lasati 10 min sa se odihneasca. Acum incepe procesul de formare a trandafirilor. Ca si cantitate mi-a iesit o tava buna. Cand ii puneti pe masa festiva puteti sa-i presarati cu putin zahar pudra pentru innobilare :) Pofta Buna! BOEMA Ingrediente: . Apoi rulati foia si taiati bucatele de 1. in plus sunt buni chiar si peste o saptamana . Mai intai bateti bine cu mixerul albusurile pana stau bine si nu curg din bolul in care le bateti. Trebuie sa va organizati in asa fel . Le framantati putin cu faina in forma de bilute si le puneti pe o tava/farfurie.

Cand blatul s-a racit se insiropeaza si se taie in bucatele potrivite in forma de patrat. Esenta se adauga dupa ce acesta s-a racit. Pentru glazura se pune pe foc apa cu untul. zaharul. Mod de preparare Se bat bine albusurile cu un praf de sare. ciocolata.3 linguri cacao (cu varf).Blat 6 oua. 200 g zahar. Glazura: 50 g unt. o cana zahar. Se tine in cuptor pentru 30-40 minute. se adauga pe rand galbenusurile. dupa care se amesteca cu 100 g frisca batuta si cu 100 g unt. Decor: frisca. 200 g ciocolata. Se pastreaza la frigider pana la servire. esenta rom. cacao si zaharul. Se amesteca bine pana la topirea ciocolatei. Sirop: 400 ml apa. . 2 linguri zahar. 50 ml apa. Se lasa la racit dupa care se glazureaza bucatile de prajitura si se orneaza cu frisca.1 pachet praf de copt. Topim 100 g ciocolata. se lasa la racit.o cana faina. Pofta buna! PS: Se poate pune si un strat de crema. 2 linguri cacao. Compozitia se coace intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Intre timp preparam siropul din apa si zahar.6 linguri sifon (apa minerala).3 linguri ulei. La sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt si cacao (cernute bineinteles). apa minerala si uleiul.

Ingrediente: • 250 grame făină . Se bune blatul preparat dupa descrierea de mai sus si se coace in cupotorul preancalzit cca 30 min la temperatuta mica. Cand se raceste se adauga un pachet unt. Crema se face din 7 galbenusuri. se unge cu un strat subtire de finetti. 10 linguri zahar. Intr-o tava se pune hartia de copt unsa cu unt peste care se pun nuci taiate pe lung (care in prealabil au fost putin prajite). mi-a dat reteta si urmeaza s-o execut si eu.Prajitura cu nuca si finetti Nelica Prietena mea Nelica. Se face un blat din 7 albusuri batute spuma. peste care se intinde crema de mai sus si un start subtire de frisca bine batuta. un plic zahar vanilat care se fierb pe foc mic in 100 ml lapte. Se decoreaza sau nu cu ciocolata rasa. Dupa ce s-a racit blatul se rastoarna cu nuca in sus. 12 linguri zahar si 6-7 linguri faina. mi-a facut cadou de Pasti o prajitura foarte buna. o gospodina desavarsita.

2. Încingeţi cuptorul la 190 de grade Celsius. Introduceţi brioşele la cuptor pentru 15-20 de minute. Brioşele cu fulgi de ciocolată se pot consuma atât calde cât.• • • • • • • • • 150 grame zahăr 6 grame praf de copt (un pic mai mult de jumătate dintr-un plic) ¼ linguriţă sare 1 ou 200 ml lapte 110 grame unt topit 1 lingură esenţă vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat) coajă de la 1 portocală 2 linguri fulgi de ciocolată Preparare: 1. nu folosiţi ventilaţia deoarece aluatul fragil al brioşelor se va deforma şi coace ca atare. praful de copt şi sare. 3. Nu folosiţi mixerul şi nu amestecaţi prea mult deoarece aluatul şi brioşele trebuie să rămână pufoase. fără urme de aluat. Dacă scobitoarea introdusă în aluat iese curată. coaja de portocală. Amestecaţi într-un vas adânc ingredientele uscate: făina. Adăugaţi ingredientele umede peste cele uscate şi amestecaţi-le uşor pentru a se combina. zahărul. În funcție de ce fel de forme de brioșe aveți. Ungeţi formele de brioşe cu foarte puţin ulei. 10. 7. asigurați-vă că rămâne spațiu (cam de un deget) până la buza formei. Amestecaţi-le bine tot cu un tel. Aşezaţi formele de brioşe într-o tavă. Într-un alt vas. Adăugaţi fulgii de ciocolată şi încorporaţi-i uşor. 6. 4. 9. Verificaţi brioşele după 15 minute cu o scobitoare. reci. untul topit. amestecaţi ingredientele umede: laptele călduţ. brioşele sunt coapte. . esenţa de vanilie şi oul. Amestecaţi-le bine cu o lingură. Dacă nu aveți forme de brioșe – tavă sau forme individuale de silicon – puteți cumpăra forme de unică folosință din aluminiu. 8. mai ales. Turnaţi în fiecare formă aproximativ 3 linguri de cocă. Dacă aveţi un cuptor cu ventilaţie. 5. Nu turnați cocă până sus.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful