P. 1
Sëmundjet malinje si problem socialo-mjekësor - Agon Bislimi (AgBi)

Sëmundjet malinje si problem socialo-mjekësor - Agon Bislimi (AgBi)

|Views: 2,714|Likes:
Published by Agon Bislimi

mjekesi sociale,semundjet malinje seminar,semundja malinje si problem socialo mjekesor,mjekesia sociale, Agon Bislimi seminare,seminare nga Agon Bislimi,Agon Bislimi shkrime, punime nga Agon Bislimi, te dhena per semundjet malinje,semundjet malinje statistika,seminare mjekesi sociale,seminar mjekesi sociale,mjekesia sociale seminare shqip,seminare per mjekesi sociale,mjekesi sociale seminare, mjekesi sociale punime

mjekesi sociale,semundjet malinje seminar,semundja malinje si problem socialo mjekesor,mjekesia sociale, Agon Bislimi seminare,seminare nga Agon Bislimi,Agon Bislimi shkrime, punime nga Agon Bislimi, te dhena per semundjet malinje,semundjet malinje statistika,seminare mjekesi sociale,seminar mjekesi sociale,mjekesia sociale seminare shqip,seminare per mjekesi sociale,mjekesi sociale seminare, mjekesi sociale punime

More info:

Published by: Agon Bislimi on Jul 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

09/17/2013

$0.99

USD

www.ag-bi.blogspot.

com

www.ag-bi.blogspot.com

Sëmundjet malinje si problem socialo mjekësor

Seminar:Mjekësi sociale

Punoi:Agon Bislimi
www.ag-bi.blogspot.com
1

Anamneza socialo mjekësore dhe epidemiologjike Sëmundjet malinje rradhiten në grupin e sëmundjeve socialo-mjekësore që shkaktojnë probleme serioze si në aspektin shëndetësor ashtu edhe në atë socialoekonomik. Brenda një viti në botë nga sëmundjet malinje preken 10 milion banorë. Të sëmurët detyrohen shpesh të hospitalizohen. Në botë nga sëmundjet malinje vdesin 6 milion banorë në vit. Zvoglojnë aftësinë punuese të të sëmurëve. Karakterizohen me sëmundshmëri dhe vdekshmëri të lartë. punëtorëve shëndetësor por edhe shoqërisë në përgjithësi. Rrisin shkallën e invaliditetit dhe absentizmit. Kërkojnë mjekim të gjatë dhe të shtrejtë. Janë karakteristike për vendet e zhvilluara. Janë sëmundje që kërkojnë angazhim serioz jo vetëm të sëmurit. 2 . Sipas OBSH-së radhiten në vendin e dytë sipas shkakut të vdekjes pas sëmundjeve kardiovaskulare.

Sipas gjinisë te meshkujt sëmundjet malinje më tepër lokalizohen në mushkëri dhe lukth.doket dhe zakonet. Sipas gjinisë te femrat sëmundjet malinje më tepër lokalizohen në gjinjë. Shkaktari apo agjensi Faktorët fizik: rrezatimet jonizuese dhe ultraviolete.Diagnoza socialo mjekësore dhe epidemiologjike Triasi i Gordonit Nikoqiri(shtëpiaku) Të gjitha moshat janë të rrezikuara por sëmundjet malinje më shpesh paraqiten tek moshat e shtyera. mitër dhe lukth. Stili i jetesës. Faktorët biologjik:virusët 3 . Personat që në familje kanë ose kanë pasur ndonjë të sëmurë nga sëmundjet malinje janë të rrezikuar për shkak të veprimit të mundshëm të faktorit trashëgues. Faktorët mekanik: lëndimet.

4 . Shpërndarja e fletëve agjituese dhe posterëve. Përpilimi i programeve nacionale kundër aerondotjes dhe duhanit. Emisionet televizive dhe radio ku ipen mesazhe për parandalimin e sëmundjeve malinje. Shkurtimi i kohës prej lajmërimit të simptomeve të para deri te lajmërimi te mjeku. Mbrojtja specifike Përdorimi i mjetëve mbrojtëse profesionale nga kancerogjenët. Mikro dhe makroklima. Masat e prevencës sekondare Diagnostikimi i hershëm. Organizimi i tribunave për efektet e dëmshme të duhanit.Ambienti Faktorët gjeografik:ndotja e ambientit. Terapia socialo mjekësore dhe epidemiologjike Masat e prevencës primare Mbrojtja primare Ligjerata edukativo shëndetësore me popullatën e gjërë.

Agon Bislimi www. Rehabilitimi social Mundësia e pranimit të të sëmurit me sëmundje malinje në familje dhe shoqëri. Masat për zbulimin e hershëm të sëmundjes. Skriningu Vizitat sistematike Papa testi mamografia. fluorografia Shërimi adekuat Masat e prevencës terciare Rehabilitimi medicinal Trajtimi i pasojave.Kontrolli i grupeve të rrezikuara. vizitat shtëpiake Rehabilitimi profesional Rishkollimi për ushtrim të ndonjë profesioni më të përshtatshëm.blogspot.ag-bi.com www.blogspot.com 5 .ag-bi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->