LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP

NAMA GURU PROGRAM NAMA SEKOLAH

: MOHD HAIRI BIN MD AMZAN : PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA : SEKOLAH KEBANGSAAN TUN ABDUL AZIZ MAJID, HULU LANGAT, SELANGOR

Nama Projek : Program Guru Penyayang Tempoh Pelaksanaan : 2 Julai 2012 Objektif : 1. Menjiwai amalan penyayang adalah budaya guru. 2. Menginsafi bahawa kehadiran murid merupakan rahmat kepada sekolah. 3. Menyedari bahawa setiap murid adalah aset kepada sekolah. 4. Menghargai sumbangan murid, ibu bapa, komuniti dan masyarakat kepada sekolah.

Strategi Pelaksanaan : 1. Mengadakan pelancaran. 2. Membentangkan perancangan program bersama-sama guru penyelaras 3. Menyediakan persiapan awal dengan menyediakan banting dan peralatan yang diperlukan. 4. Menyelaraskan program pelancaran semasa perhimpunan rasmi sekolah. 5. Merakamkan dokumentasi program sebagai bukti pelaksanaan. 6. Menyediakan laporan program dan diserahkan kepada penyelaras program. perbincangan dengan pihak pentadbiran tentang program

Refleksi : 1. Kekuatan a. Guru pelatih dapat mempelajari cara-cara untuk menjalankan sesuatu program di sekolah seterusnya dipraktikkan apabila bertugas sebagai guru sebenar.

Majlis penghargaan murid telah dijalankan semasa perhimpunan rasmi sekolah bagi menghargai murid-murid Tahun 6 yang cemerlang dalam peperiksaan pertengahan tahun serta anugerah nilam peringkat sekolah. Cadangan Penambahbaikan: 1. program ini telah dilancarkan secara rasminya oleh tuan guru besar. Membina hubungan dengan guru-guru di sekolah semasa proses menjalankan program. Tidak ramai guru yang menunggu di pintu pagar untuk menyambut ketibaan murid-murid di awal pagi. Kesimpulan : Secara keseluruhannya. b. Persiapan majlis pelancaran sedikit terjejas kerana pen marker tidak disediakan sebagai tanda pelancaran di banting program. Kumpulan guru bertugas hendaklah mengalu-alukan kedatangan murid ke sekolah di pintu pagar sekolah pada minggu berkenaan. 2. Program Sekolah Penyayang ini akan berjalan sepanjang tahun sekaligus dapat mewujudkan persekitaran sekolah yang penyayang dalam kalangan warga sekolah. Kelemahan a. Menyediakan senarai semak bagi memastikan segala persiapan dapat berjalan dengan lancar. c.b. . 2. Puan Hajah Zuraidah Binti Shaari serta barisan pentadbir sekolah. Program ini telah berjalan dimana terdapat guru-guru yang mengalu-alukan kedatangan murid pada waktu pagi di pagar sekolah dan majlis penghargaan kepada murid. Mengeratkan hubungan antara guru dan murid tanpa mengira latar belakang murid seterusnya mewujudkan suasana harmoni di sekolah.