Kertas kerja kejohanan olahraga trek dan padang sekolah rendah

as salam... enjoy cite tika k...........♥

KERTAS KERJA KEJOHANAN OLAHRAGA TREK DAN PADANG, SEKOLAH KEBANGSAAN PETRI JAYA, TAHUN 2012.

1.0 PENDAHULUAN Sukan memainkan peranan yang penting dalam pembangunan individu. Melalui kegiatan sukan, murid-murid bukan sahaja dapat mencapai kecemerlangan dalam bidang ini, malah juga dalam pengalaman lain seperti sosial, kepimpinan serta dapat mendisiplinkan diri. Selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan, sukan dilihat dapat menggalakkan pertumbuhan kanak-kanak yang cemerlang dari aspek intelek, jasmani, rohani, emosi dan sosial . Atas kesedaran inilah, maka Sekolah Kebangsaan Petri Jaya akan mengadakan satu Kejohanan Olahraga Trek dan Padang menjurus kepada pembentukan insan yang seimbang. Melalui kejohanan ini diharapkan dapat menggalakkan pembangunan diri murid-murid Sekolah Kebangsaan Petri Jaya sekali gus mencapai ke arah matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan. 2.0 RASIONAL Rasional Kejohanan Olahraga Trek dan Padang ini diadakan adalah seperti berikut : i) Memberikan pengalaman yang menyeluruh kepada murid Sekolah Kebangsaan Petri Jaya dalam meyertai acara-acara yang dipertandingkan dalam sesuatu kejohanan olahraga Mencungkil bakat-bakat baru dalam kalangan murid dalam acara-acara olahraga. Melahirkan insan yang cergas dan cerdas dari segi mental dan fizikal. 3.0 MATLAMAT Kejohanan Olahraga Trek dan Padang ini berfokus untuk mendedahkan murid-murid Sekolah Kebangsaan Petri Jaya dengan acara-acara sukan olahraga serta memberikan pengalaman kepada mereka menyertainya sendiri. Selain itu, kejohanan ini juga untuk mencungkil bakat murid-murid dalam acara sukan olahraga bagi mengetengahkan mereka ke tahap yang lebih tinggi.

ii) iii)

Memupuk semangat bekerjasama dan berganding bahu di dalam satu pasukan. 81900 KOTA TINGGI. Pingat acara olahraga individu. 5. 3.4.0 OBJEKTIF i) ii) iii) iv) v) Melalui Kejohanan Olahraga Trek dan Padang ini.0 SASARAN Semua murid Sekolah Kebangsaan Petri Jaya. 1. Perak iii. Emas ii. iii.0 ANGGARAN PERBELANJAAN BIL PERKARA 1 Pingat 1. : 2 MEI 2012 : 7 PAGI – 2 PETANG : SEKOLAH KEBANGSAAN PETRI JAYA. 2. 7. i. MASA DAN TEMPAT Tarikh Masa Tempat JOHOR. Melahirkan insan yang sentiasa berdaya saing dan berlumba-lumba. 2. 6. Pingat acara olahraga pasukan. Memupuk semangat setia kawan dalam kalangan murid dan guru. diharapkan guru pelatih dapat: Menyemarakkan semangat persaingan yang sihat dalam kalangan murid.0 TARIKH. Menggilap bakat istimewa murid di dalam bidang sukan untuk diserlahkan kepada peringkat yang lebih tinggi. Kota Tinggi. 4. 2. Gangsa i. Emas Perak Gangsa Piala Kejohanan Juara Naib Juara Tempat Ketiga Olahragawan dan olahragawati KUANTITI 26 x RM5 26 x RM5 26 x RM5 4 x4 x RM5 4 x4 x RM5 4 x4 x RM5 1x RM25 1 X RM20 1x RM15 2 X RM10 JUMLAH RM130 RM130 RM130 RM80 RM80 RM80 RM25 RM20 RM15 RM20 . ii.

Rahman Encik Tormadi Bin Jono : : : : : . 1. 3.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN JAWATANKUASA INDUK Penasihat Kejohanan Pengurus Kejohanan Penolong Pengurus Kejohanan : : : : Pn Norhay ati Binti Ibrahim Setiausaha Bendahari AHLI JAWATANKUASA Publisiti dan Buku Program Perasmian dan Penutupan Kepegawaian Teknikal Hadiah dan Cenderamata Juruacara : Mohd Nazirul Bin Ahmad Norghahira Binti Ahmad Shukri Mohd Haniff Bin Miohd Suhaimi Mohd Azizi Zamri Bin Ilias Nor Aien Binti Abu Hasan Norainzatun Binti Md. 5. 4. 4.3. 2.Kasim : Cik Nurulain Hasan Tuan Haji Said Bin Hasran Encik Zali Bin A. Hamper Juara Naib Juara Ketiga Keempat Makanan /Minuman Pegawai /guru/ staf Bayaran Pelepas JUMLAH 1 X RM30 1 x RM30 1 x RM20 1x RM20 RM30 RM30 RM20 RM20 100 x RM5 1 x RM120 RM500 RM 120 RM2210 8.

.00 .0 TENTATIF PROGRAM 7.7. 7.Jurugambar Dokumentasi Rekod dan Statistik Penjaga Masa : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Penyelia Peserta Pengadil Lorong Nur Syaima Binti Salleh Nur Zufika Binti Che Rosdi Mohamad Faris Bin Mokhtar Nurulain Binti Hasan Rafeah Binti Badaruddin Mohamad Riezman Bin Ramli Nur Farhana Binti Abd Majid Chia Lee Shan Hamizan Bin Mohd Noor Chia Ee Chiam Ang Angeline Nadia bt Mustafa Muhammad Hamiduddin Bin Shuhaimi Muhammad Hafiz Azree Bin Badrul Hisham Mohd Izuddin b Mohd Zain Muhammad Faris Bin Hashim Muhamad Asyraf Bin Yunus Ruslina bt Hassan Foo Kwee Yee Stefaenus Olver Sabin Muhammad Zulhilmi Bin Rahazat (Rujuk Lampiran 2.50 am  Taklimat dan persiapan perbarisan untuk setiap kontigen SKPJ.30 .30 am   Semua murid dan kakitangan SKPJ berkumpul di dalam khemah rumah sukan masing-masing. Bidang Tugas) Pelepas Penolong pelepas Pelepas panggil balik Hakim Penamat Pencatat Referi Balapan 9. Semua ibu bapa/ penjaga berada di dalam khemah khas untuk mereka.7.

2. kejohanan ini juga diharapkan dapat meningkatkan semangat persaingan yang sihat dalam kalangan murid serta menggalakkan mereka untuk mewakili sekolah dalam acara-acara olahraga.40 .00. .9.1.8.10 am  Ketibaan VIP 8.00 pm Pegawai bertugas mengambil tempat Pertandingan akhir berlangsung Penyampaian pingat-pingat Sambungan acara akhir Penyampaian pingat 1.30 am               Kata alu-aluan juruacara Lintas hormat setiap kontijen Ikrar Temasya Sukan Doa Perarakan masuk bendera Temasya Sukan Tahunan Ucapan Guru Besar Ucapan perasmian Kejohanan Olahraga Kali Ke-12 Perarakan keluar semua kontigen Persembahan padang (senam earobik) 9.10 .0 PENUTUP Kejohanan Olahraga Trek dan Padang ini diharapkan dapat memberikan peluang kepada semua murid Sekolah Kebangsaan Petri Jaya merasai sendiri pengalaman menyertai sukan olahraga. Selain itu.00 pm       Majlis Penutupan Kejohanan Olahraga Tahunan 2012 Kali Ke-12 SKPJ Penyampaian Hadiah Khemah rumah sukan dan kontinjen terbaik Olahragawan 2012 Olahragawati 2012 Hadiah keseluruhan (Rujuk lampiran – Jadual Pertandingan) 10.

Tahun 2012.00 pagi Tempat: Padang Sekolah Kebangsaan Bandar Petri Jaya. Semoga kehadiran Tuan/Puan menambah serikan lagi temasya kami. Kota Tinggi Johor. Kota Tinggi Johor. KOTA TINGGI JOHOR Pengerusi dan Ahli Jawatankuasa Pengelola Kejohanan Olahraga Kali Ke-12. Dengan sukacitanya menjemput dan mempersilakan: Tuan/Puan: _____________________________________________________________ Hadir ke Kejohanan Olahraga kami pada: Hari Khamis ( 26 April 2012) Jam: 8.Lampiran 5 ( Surat Jemputan) KEJOHANAN OLAHRAGA KALI KE-12 SEKOLAH KEBANGSAAN PETRI JAYA. Sekolah Kebangsaan Bandar Petri Jaya. Terima kasih Lampiran 2 BIDANG TUGAS JAWATANKUASA JAWATANKUASA Pengurus Kejohanan BIDANG TUGAS ● ● Penolong Pengurus Kejohanan ● ● Bertangungjawab dalam pengendalian dan menentukan kejohanan berjalan dengan lancar Memastikan semua pegawai telah melapor untuk bertugas Bertanggungjawab membantu Pengurus Kejohanan Bertanggungjawab menguruskan mesyuarat jawatankuasa kerja atau induk dan penyediaan laporan kejohanan Bertanggungjawab kepada pengerusi dalam bidang pengurusan dan pentadbiran Mengumpul semua maklumat dan merekodkan semua fail-fail sebagai rujukan Setiausaha ● ● .

masa. Membuat surat jemputan dif kehormat Mengatur dan melatih pembantu padang. tarikh dan agenda mesyuarat Menyediakan kertas kerja yang diperlukan program Menyusun dan menyediakan tempat dan kemudahan mesyuarat Menyediakan buku program/cenderamata Mengedarkan buku program kepada setiap guru dan tetamu. Menyediakan bendera.● ● ● ● ● ● ● Publisiti dan Buku Program Bertanggungjawab untuk hadir dalam setiap mesyuarat dalam perlaksanaan program Memanggil ahli jawatankuasa untuk mesyuarat Menguruskan urusan surat-menyurat kepada pihak yang berkenaan Menyedia dan mengedarkan catatan minit mesyuarat dan surat pekeliling kepada yang berkenaan Bersama pengerusi menentukan tempat. ● ● ● ● ● Perasmian dan Penutupan ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● Kepegawaian Teknikal . Memastikan persediaan balapan dan padang berjalan dengan lancar Memastikan alatan untuk pertandingan mengikut spesifikasi rasmi Menyediakan dan mengedarkan borang yang diperlukan dalam pertandingan. Menyediakan kain rentang kejohanan Menyediakan senarai nama peserta Menyediakan senarai nama peserta Mengatur aturcara perasmian penutupan kejohanan. Memastikan persediaan petugas-petugas berjalan dengan lancar Menguruskan dan menyediakan semua alatan pertandingan untuk acara padang dan balapan. Menguruskan latihan/raptai perasmian penutupan (termasuk bacaan ikrar) Menguruskan pertandingan perbarisan. papan tanda untuk pasukan yang mengambil bahagian. Menyusun aturcara bagi saringan pertandingan dan akhir kejohanan.

Mengumpul pemenang untuk upacara penyampaian hadiah Memerhati dan memastikan peserta yang bertanding tidak melanggar peraturan.Hadiah dan Cenderamata ● ● ● ● ● ● ● ● ● Juruacara Jurugambar dan Dokumentasi ● ● Rekod dan Statistik ● ● ● Penjaga Masa ● ● ● ● Penyelia Peserta Menyediakan senarai hadiah dan cenderamata Menyusun hadiah. Menyediakan skrip mengikut susunan aturcara dan program Memaklumkan kepada hadirin bagi setiap acara Keputusan bagi setiap acara perlu diumumkan dengan segera Mengumumkan pemenang bagi upacara penyampaian hadiah Bertanggungjawab merakam dan merekod segala aktiviti yang berlangsung sepanjang program Membuat laporan atau dokumentasi setelah program berakhir Menyelia papan markah (Score board) Mengira jumlah markah yang diperolehi daripada pengacara atau pencatat Menyelia markah dari sukantara Memastikan bilangan penjaga masa yang mencukupi bagi semua peserta yang bertanding Mengagihkan tugas-tugas kepada setiap penjaga masa Menyemak kehadiran dan kesediaan peserta-peserta yang bertanding. Menyediakan senarai pemenang hadiah. Memutuskan sebarang bantahan peserta Memastikan peserta berlari mengikut lorong Menunjukkan bendera merah jika berlaku pelanggaran peraturan Menunjukkan bendera putih jika semua peserta sudah bersedia Mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap pesertapeserta yang sedang dalam keadaan sedia Pengadil Lorong ● ● ● ● ● Pelepas ● . piala pusingan dan cenderamata. Menghias meja hadiah Melatih pembantu untuk upacara penyampaian hadiah.

ditandatangani oleh Refri yang berkaitan dan diserahkan kepada Setiausaha Pertandingan Lampiran 3 Aturcara Pertandingan Kejohanan Olahraga Sekolah Kebangsaan Petri Jaya No Acara Kategori Acara . kad keputusan hendaklah dilengkapkan segera.● ● Pelepas panggil balik ● ● Penolong pelepas ● ● ● ● Hakim Penamat ● ● Pencatat ● ● ● ● ● Refri Sebelum memulakan pelepasan pastikan Penjaga masa dan Pengadil lorong sudah bersedia Pastikan berdiri di tempat yang boleh dilihat sepenuhnya oleh peserta sebelum memulakan pelepasan Bertanggungjawab dalam membantu tugas-tugas Pelepas Pastikan berada dalam kedudukan yang sepatutnya supaya dapat memerhati setiap peserta dengan jelas Memastikan semua peserta dalam saringan atau larian yang betul dan memakai nombor Menempatkan semua peserta di lorong atau di tempat permulaan masing-masing Mengumpul semua peserta lebih kurang 3m di belakang garisan permulaan Memberikan syarat kepada Pelepas sekiranya semua peserta sudah bersedia Memastikan dan mencatat pemenang bagi setiap acara yang dipertandingkan Menghantar keputusan kepada Pencatat untuk direkod Menerima dan mencatat keputusan setiap acara ke dalam borang keputusan rasmi Memaklumkan kepada juruacara untuk tindakan selanjutnya Refri yang berasingan dilantik bagi setiap acara Menentukan segala Peraturan dan membuat keputusan terhadap sebarang perkara ketika kejohanan Setelah selesai sesuatu acara.

Khamis. 26 April 2012 (Berkumpul pada 7:30 pg) No No Acara Kategori Peringkat Masa Acara 1 06 200m Perempuan AKHIR 0930 2 3 4 5 07 08 09 10 400m 400m 800m 800m Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR 1000 1015 1030 1045 .01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 Lampiran 4 50m 50m 100m 100m 200m 200m 400m 400m 800m 800m 1500m 1500m 4x50m 4x50m 4x100m 4x100m 4x400m 4x400m Lompat jauh Lompat jauh Lompat tinggi Lompat tinggi Lontar peluru Lontar peluru Lempar cakera Lempar cakera Merejam lembing Merejam lembing Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Jadual Pertandingan Kejohanan Olahraga Sekolah Kebangsaan Petri Jaya.

Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Kejohanan Olahraga Kali Ke-12 Dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa mesyuarat Jawatankuasa Kerja Kejohanan Olahraga Tahunan 2012 kali ke-12 akan diadakan seperti berikut: Tarikh Masa Tempat : 13 April 2012 (Khamis) : 9:00 pagi : Dewan Seri SKPJ 2. SEKOLAH KEBANGSAAN BANDAR PETRI JAYA.0 Agenda-agenda adalah seperti berikut: . Tuan/puan. Semua Jawatankuasa Kerja Kejohanan Olahraga 2012 Sekolah Kebangsaan Bandar Petri Jaya.6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 4x50m 4x50m 4x100m 4x100m 4x400m 4x400m Lompat jauh Lompat jauh Lompat tinggi Lompat tinggi Lontar peluru Lontar peluru Lempar cakera Lempar cakera Merejam lembing Merejam lembing Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan Lelaki Perempuan AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR AKHIR 1100 1115 1130 1145 1200 1230 0900 0930 0900 0930 0800 0830 1400 1400 1000 1030 Lampiran 1 KEJOHANAN OLAHRAGA KALI KE-12. KOTA TINGG JOHOR. 81900 Kota Tinggi Johor.

..4 2... HEM ......2.. Kerjasama dari pihak tuan/puan amat dihargai..3 2.. Tuan guru besar Tuan PK....................2 2.1 2..... Sekian Yang menjalankan tugas .k... ( Cik Nurulain Binti Hasan) Setiausaha Kejohanan Olahraga 2012 s.5 Ucapan Pengerusi Ucapan PK HEM Membentang jenis sukan yang akan dipertandingkan pada karnival sukan Pembahagian senarai jawatankuasa dan fungsi-fungsi Hal-hal lain Diharap tuan/puan dapat melapangkan masa untuk hadir...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful