Hemoroizii

Hemoroizii sunt dilatatii venoase (varicoase), care apar in interiorul canalului anal, la o adancime de circa 4-5 cm, prin dilatarea unor mici pernite venoase in contextul constipatiei, a mostenirii familiale sau a statului prelungit pe sezut ( munca de birou). Este bine de retinut ca, o data aparute, aceste varicozitati continua sa isi mareasca dimensiunile, in contextul in care, prin localizarea lor, sunt zilnic traumatizate de defecatie.

Exista trei tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni cu origine din plexul intern, hemoroizi externi din plexul extern si hemoroizi mixti. HEMOROIZII INTERNI In mod tipic sangereaza sau prolabeaza dar nu cauzeaza durere, decat in cazurile in care se incarcereaza si trombozeaza Pacientii se plang de senzatia de plenitudine rectala, scaune mucoase si sange rosu stralucitor, proaspat, ce picura in toaleta Ocazional, hemoroizii interni se vor incarcera in interiorul orificiului extern al canalului anal si vor dezvolta tromboza si necroza Clasificare: Gradul I – hemoroizi sangeranzi Gradul II – hemoroizi sangeranzi si prolabati dar care se reduc spontan Gradul III – hemoroizi sangeranzi si prolabati ce determina reductie manuala Gradul IV – hemoroizi sangeranzi si incarcerati, ce nu pot fi redusi. HEMOROIZII EXTERNI Sunt situati dedesubtul tegumentului anal Pot creste in timp datorita dilatarii sau a trombozelor repetate Cauzeaza durere chiar si dupa tromboze mici deoarece se dezvolta dedesubtul tegumentului bogat inervat

Ca factori favorizanti se pot enumera constipatia. la fisura netratata. cu lungime de 1-2 cm. adica modificari trofice cu dezvoltarea tesutului conjunctiv pe marginile fisurii. Fisura anala este un defect de mucoasa. enterocolita si altele. Fisura anala este un defect prin rupere al mucoasei canalului anal. consecutiva constipatiei. Cu timpul. Fisurile anale Fisura anala este o afectiune frecvent intalnita. Fundul fisurii expune fibrele musculare ale sfincterului anal. boala inflamatorie intestinala (drenaj purulent dupa defecatie) Condyloma acuminata (umiditate constanta) Prolaps rectal (drenaj mucos si incontinenta) Afectiuni psihice (durere anala fara semne fizice) Tratament Tratamentul medicamentos – administrarea de fibre dietetice.Simptomele hemoroizilor sunt limitate si trebuie avuta grija la evitarea diagnosticelor eronate ale altor afectiuni ano-rectale confundate cu boala hemoroidala: Fisura anala (durere si sangerare dupa defecatie) Anomalie a planseului pelvin (effort crescut la evacuare) Cancer rectal (sange amestecat cu scaun) Abces/fistula. II si partial III. ocupand locul trei in patologia ano-rectala dupa colite si hemoroizi. marginile si fundul se acopera cu tesut de granulatie si depuneri de fibrina. laxative si evitarea efortului sau statului prelungit pe toaleta – in hemoroizii sangeranzi de gradul I si II Ligatura elastica – hemoroizi interni de gradul II si III Fotocoagularea Sclerozarea – pentru oprirea hemoragiilor de la nivelul hemoroizilor de gradul I sau II Criochirurgia si electrocoagularea directa – hemoroizi de gradul I. Simptomatologia include: Durere atroce la defecatie . de forma lineara sau triunghiulara. diareei sau traumatismelor. o rana deschisa. procto-sigmoidita. boala hemoroidala si unele afectiuni inflamatorii precum colitele. Este situata deasupra liniei anocutanate si ajunge pana la linia dintata sau o depaseste. De fisura anala sufera mai mult femeile decat barbatii (60% din pacienti).

de multe ori etichetata eronat drept tromboza hemoroiala. abcesul anorectal reprezinta o urgenta chirurgicala. insotita de febra si alterarea starii generale de sanatate. In cazul in care se intarzie acest lucru. Este o urgenta chirurgicala. el poate fi rezolvat simplu. ea reclama prezentarea de urgenta la medic. dieta 90% din fisurile anale simple se vor vindeca doar cu tratament medicamentos Tratamentul chirurgical Dilatarea anala sau sectionarea sfincterului anal intern Sfincterotomia anala interna laterala este considerata tehnica de electie de catre majoritatea chirurgilor. altfel putand evolua chiar spre septicemie.Sangerare Durere perineala sau perirectala intre defecatii Tratament: Tratamentul medical Administrarea de laxative. Principala acuza a abcesului anal este durerea intensa. in regim ambulator. . complicarea cu o fistula perianala este mai mult decat posibila. bai calde de sezut. executandu-se incizia si drenajul abcesului. Abcesul perianal necesita incizie si evacuarea completa a puroiului. unguente anestezice. asociata cu o umflatura dureroasa in regiunea perianala. cu rata de succes de 90-95% pentru fisurile cronice (ulcere). Abcesul anal Abcesul anal este o colectie purulenta localizata in regiunea anoperianala. Din cauza riscului septic.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful