.

.

.

ialah permainan membentuk huruf menggunakan plastisin. Guru Penyelaras Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran SK Bakar Arang dan guru-guru yang mengajar kanak-kanak bermasalah pembelajaran ini dan terus bergerak ke bilik mesyuarat untuk sesi ucapan alu-aluan dan taklimat ringkas. . Pada jam 8. Apabila tiba di sekolah. Majlis pada pagi itu diakhiri dengan penyampaian cenderahati kepada Guru Besar dan juga Guru Penyelaras Pendidikan Khas.15 pagi. Aktiviti bengkel bersama murid-murid bermasalah pembelajaran bermula pada jam 9. Kami bertolak dari IPGM Kampus Sultan Abdul Halim pada jam 7.45 pagi.15 pagi. kedua ialah aktiviti mewarna dan seterusnya aktiviti menyanyi. Kedah. Pada jam 9. Turut serta bersama kami ketika itu adalah tutor kami iaitu Encik Malik Yaakob dan Encik Abdul Rahman Bidin. Pertamanya. kami bergerak ke kantin SK Bakar Arang untuk sarapan pagi sehinggalah jam 9. Seterusnya. Seramai 27 orang pelajar yang menyertai aktiviti bengkel ini.LAPORAN REFLEKTIF (PROGRAM) Program Bina Insan Guru (BIG) untuk semester kedua ini adalah melibatkan aktiviti kemasyarakatan selama 7 jam dan ceramah/bengkel selama 3 jam. Sungai Petani. rakan saya iaitu saudari Nur Zahiah Zahari telah memberi penerangan tentang perlaksanaan aktiviti yang bakal berlangsung dan pembahagian tugas kepada setiap orang. kelas IP 2F (Pendidikan Khas) telah menjalankan program ini pada 7 Julai 2009 yang lepas.30 pagi dan tiba di SK Bakar Arang pada jam 8. Justeru. wakil dari Kumpulan IP 2F iaitu saudara Jantom Anak Saba memberi ucapan alu-aluan kepada pihak sekolah. kami disambut oleh Guru Besar SK Bakar Arang. Terdapat 3 aktiviti yang diselitkan dalam bengkel bersama murid-murid ini.30 pagi di mana ianya telah berlangsung di dewan SK Bakar Arang.15 pagi.00 pagi. seterusnya diikuti dengan ucapan Guru Besar dan juga guru Penyelaras Pendidikan Khas. Majlis ini telah dipengerusikan oleh rakan sekelas saya iaitu saudari Nurul Asikin Abdul Wahid dan tamat pada jam 8. Kata sepakat telah dicapai oleh kami sekelas di mana kami telah memilih untuk melaksanakan program ini di Sekolah Kebangsaan Bakar Arang.

kami telah diberi masa untuk makan tengah hari. .00 tengah hari. Kami turut serta bernyanyi bersama murid-murid ini. Mereka memberi kerjasama yang baik dalam aktiviti yang kedua ini di mana mereka tekun mewarna gambar yang telah kami beri. aktiviti kedua diteruskan iaitu aktiviti mewarna. ianya mengambil masa selama 1 jam. Untuk aktiviti mewarna ini dapat menarik minat mereka kembali setelah bosan dengan aktiviti pertama tadi. Pada awalnya. Ternyata. Murid-murid ini dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan dua orang guru pelatih akan mengawasi setiap kumpulan yang telah diberikan kepada mereka. mereka mula bosan dengan aktiviti ini. Aktiviti bengkel pada hari itu tamat pada jam 12. rehat dan solat Zohor. Fika dan juga Nurul. penyampaian cenderahati kepada setiap murid telah berlangsung. Aktiviti ini berlangsung selama 1 jam juga. murid-murid ini dibekalkan dengan pensil warna.00 tengah hari hingga jam 2. Kumpulan saya mempunyai 3 orang murid iaitu Naufal. Lagu yang dinyanyikan dalam aktiviti ini ialah “Rasa Sayang” dan “Kalau Rasa Gembira”. Aktiviti ini mengambil masa selama 30 minit sahaja dan sebagai penutup bagi aktiviti bengkel bersama muridmurid ini. Apabila melalui situasi ini barulah saya sedar bahawa dalam mendidik muridmurid ini perhatian sangatlah penting kepada mereka.Bagi aktiviti yang pertama iaitu aktiviti membentuk huruf menggunakan plastisin. dalam mendidik murid-murid ini kesabaran adalah kunci utama kerana setiap daripada mereka mempunyai perangai yang berbeza. Aktiviti yang terakhir dalam bengkel bersama murid-murid ini ialah aktiviti menyanyi. Pada jam 12.00 petang. mereka memberi respon yang baik untuk aktiviti ini tetapi setelah 30 minit berlalu. malah dua daripada murid ini merupakan murid hyperaktif mula mengganggu kumpulan-kumpulan yang lain. Seterusnya. Bagi aktiviti ini. Agak penat juga melaksanakan aktiviti bersama murid-murid ini kerana perlu melayan karenah mereka yang pelbagai tetapi saya berasa gembira dan seronok menjalani aktiviti bengkel ini kerana saya terhibur dengan karenah mereka itu malah saya berpeluang untuk mengetahui situasi yang bakal saya berdepan suatu hari nanti apabila menjejakkan kaki ke alam pendidikan.

kami berjaya menyelesaikan kerja yang telah ditugaskan kepada kami pada jam 4.Tepat jam 2. kami telah dijemput oleh Guru Penyelaras Pendidikan Khas untuk menjamu makanan yang telah disediakan oleh guru-guru yang mengajar pendidikan khas. kami menolong rakan-rakan yang membuat garisan di sepanjang koridor pula. Rasa penat juga pada waktu itu tetapi atas rasa tanggungjawab yang telah diberi.00 petang. . Akhirnya. Akhir sekali. Saya dan 3 orang rakan saya telah diminta untuk memasang langsir di dewan dan apabila saya dan rakan-rakan selesai memasang langsir.00 petang. Kami dikehendaki membuat garisan sepanjang koridor bangunan sekolah itu dan ada juga sebahagian daripada kami diminta untuk memasang langsir di dewan kerana Hari Anugerah Cemerlang sekolah itu bakal berlangsung pada minggu hadapan. ucapan penutup untuk pihak sekolah telah diberikan oleh wakil kumpulan kami iaitu saudara Jantom dan aktiviti pada hari itu selesai pada jam 5. Seterusnya. aktiviti kemasyarakatan bermula. saya dan rakan-rakan tetap meneruskan kerja kami itu.30 petang.

Bagi saya. kerja yang diberikan kepada kami itu dapat dilaksanakan dengan jayanya. kesabaran sangatlah penting kerana kita akan sering berhadapan dengan pelbagai karenah mereka. saya dapat mengetahui kelemahan dan kelebihan bengkel yang berlangsung ini di mana kelemahannya ialah pelajar berasa bosan apabila sesuatu aktiviti itu dilakukan terlalu lama dan kelebihannya pula ialah kita dapat berkenalan dengan lebih rapat lagi dengan pelajarpelajar itu dan dapat mengetahui kehendaknya. Dalam melaksanakan aktiviti kemasyarakatan. setiap program yang saya ikuti memberi saya pengalaman yang berbeza dan ianya sangatlah menarik dalam hidup saya. Program ini juga telah menyedarkan saya tentang erti kesabaran. program ini telah meningkatkan semangat berpasukan dan bekerjasama dalam melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan. Apabila saya mengikuti program ini. Melalui aktiviti bengkel ini. saya perlulah mempelbagaikan kaedah P&P saya sekiranya ingin menarik minat mereka itu. kita tidak boleh bergantung kepada suatu benda yang sama atau menjalankan sesuatu aktiviti terlalu lama kerana mereka mudah berasa bosan. Secara tidak langsung. Atas semangat kerjasamalah. semangat kerjasama sangatlah penting dalam berpasukan kerana sesuatu perkara itu akan cepat diselesaikan dan perselisihan faham dapat dielakkan. Bagi saya. Walaupun terasa agak penat tetapi saya rasa terhibur dan gembira sepanjang program ini berlangsung. Ini merupakan pertama kali saya melakukan bengkel bersama pelajar. Selain itu.MAKLUM BALAS PELAJAR (PENILAIAN KENDIRI) Program Bina Insan Guru (BIG) pada kali ini berbeza dengan Program BIG yang lalu kerana pada kali ini kami perlu melaksanakan aktiviti khidmat masyarakat dan bengkel. kami telah bersama-sama melakukan tugasan yang telah diberikan kepada kami. barulah saya tahu kanak-kanak khas ini sangat memerlukan perhatian yang lebih dan . Dalam mendidik kanak-kanak khas ini. aktiviti bengkel ini menyedarkan saya bahawa apabila ingin menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) dengan murid-murid khas ini. Pengalaman yang saya perolehi semasa program ini ialah bagaimana melaksanakan bengkel bersama pelajar. Justeru.

kita tidak boleh sekali-kali memarahi mereka kerana mereka mungkin akan bertindak ganas atau mengalami tekanan emosi. Secara keseluruhannya. . program BIG ini memberi saya pengalaman baru dan dapat saya gunakannya apabila saya berhadapan dengan kanak-kanak khas dan apabila berada dalam alam pendidikan kelak. Kasih sayang yang adil haruslah diberi kepada mereka supaya mereka tidak merasa diri mereka ini disisihkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful