You are on page 1of 258

A.M.

E

PAPER II
1. Titanium is heat treated for following purpose
a) Thermal hardening to improve strength
b) Annealing offer hot working and cold working to provide maximum
ductility for subsequent cold working
c) Both a & b********
d) None

2. The normal soldering technique of A1 is
a) Similar to that of the other material*******
b) Differ to control the expansion and contraction of metal********
c) Differ to the extent a low heat input is required
d) Both b & c is correct

3. Flux is used in welding of N-alloy is for
a) better penetration
b) fid to oxidation********
c) for better fusion
d) slow down the flow of molten metal

4. Flux used in silver soldering is
a) Zinc chloride*******
b) Orthophaspheric acid
c) Sulphuric acid
d) All are correct

5. Rust is steel is removed by
a) Wire brush
b) Emery paper
c) Controlled sand blasting
d) All are correct*********

6. Barcol tester is used on
a) harder material
b) softer material******
c) all type of material
d) none

7. I-beam is produced by
a) Extruding *******
b) Forging
c) Csting
d) Hot rolling*********

8. Which one is stable wrought alloy
a) piston


b) cylinder head
c) crankshaft
d) alclad*********

9. The load per unit square inch at which material breaks
a) ultimate tensile strength******
b) yield point

10. Ultrasonic testing is used to check
a) fatigue crack
b) disbond
c) weld and inclusion on cast
d) all are correct********

11.Which statement is correct regarding sensitivity of the x-rays
a) The darkness of radiograph does not depend on the radiation penetrating in the
cylinder
b) Thicker the specimen, lighter the image******
c) Thicker the specimen, darker the image

12.Muntz metal is used
a) to make oil and hydraulic filling
b) to make nut and bolts for used in salty atmosphere********
c) to make nut and bolts which are not affected by fresh water
d) none

13. Most N-weldable material is
a) 2 S
b) 17 S
c) 52 S*******
d) 53 S

14. A punch made of tool steel is heat treated to
a) heat to cherry red colour**********
b) as in (a) and dipped in sand
c) heat to dazzling white
d) as in (b) and heat to purple colour

15. Binary no. 11.75 digital form is
a) 1011.11*******
b) 1101.11
c) 1011.10
d) 1111.01


16. Figure indicate
a) X-OR
b) X-NOR**********


c) CMOS-OR
d) X-NAND gate

17. Choose correct no used in hexadecimal
a) 2
b) 8
c) 10
d) 16***********

18. A modern digital computer use
a) Octal No
b) He
c) Binary No.********
d) None

19. Computer perform only the calculation
a) Simple
b) Complex
c) Problem which split into no. of logic step********
d) None

20. High discharge tester is used to check the
a) voltage of battery in normal operating condition
b) efficiency of condenser
c) generator output
d) voltage of battery to find its charge condition and if recharging is
required********

21. Electrical power and energy is expressed in terms of
a) Kilo-watt and kilo-watt hour respectively*********
b) Watt and joule respectively
c) Watt and watt-hour respectively
d) Watt and newton

22. A 3-8 winding rotate with 1800 rpm in magnetic field having 8 poles, its frequency
will be

23. A wire is connected to constant voltage supply while its length and radius is doubled
a) electric field is half
b) electric field is double********
c) heat is unchanged
d) electric field remain same



24. Shunt motor is used in
a) L/G and flap operation
b) Hydraulic motor


c) Gyrometer********
d) Both a & b

25. AC induction motor is used in place of d.c. motor
a) because of less weight
b) it requires less maintenance
c) less expensive than dc motor
d) do not use brush and commutator*******

26. In lead acid battery, temperature correction factor is necessary
a) for temperature above/below 80F**********
b) for temperature above /below 100F
c) for temperature above/below 120F
d) no correction is made

27. A generator relay having silver and copper contact point
a) to provide greater bearing surface and low resistant*********
b) copper make contact and Ag break contact and increase life
c) for the purpose of spark
d) to prevent arcing

28. When a new Ni-cd battery is installed, its cell seal is opened and pour electrolyte to
ensure the full charge battery
a) no charge is required
b) charge is given and boost up and (A)
c) as in (b) and suddenly installed in a/c service
d) as in (b) and after two hours, check the electrolyte and installed in service*******

29. Purpose of flaps and slots is
a) Increase or decrease the speed of a/c
b) To decrease landing and take off speed, in turn reduce runway length*********
c) As in (a) and reduce fuel consumption
d) As in (b) and used in high speed aircraft only

30. When angle of attack increase
a) lift decrease
b) lift increase

31. J-bolt is classified according to
a) outside diameter
b) outside diameter and wall thickness******
c) inside diameter
d) inside diameter and wall thickness

32. If countersunk is not possible to use on thin sheet to get flush surface, then we can use
a) round head rivet
b) brazier head rivet******
c) counter sunk rivet with dimpling********


d) flat head

33. Difference between pipe-thread and screw thread
a) pipe thread is tapered and screw thread is straight******
b) pipe thread is made of iron and steel, where as screw tapered thread is made of
elsewhat
c) pipe has right hand thread and screw has left and thread
d) pipe thread is always made by hand and screw thread is always made by machine

34. Friction lock rivet is
a) can not be replaced by solid shank rivet*******
b) can be replaced by solid shank rivet
c) as in b and available in hollow, self plugging and self locking********
d) as in (b) and increase the dia thrice

35. Cherry lock rivet is
a) replaced by solid shank rivet (due to high fatigue strength)********
b) if reduced diameter used, compressive strength less
c) as in (b) and increase the diameter twice
d) as in (b) and increase the diameter thrice

36. Roll pin is used where
a) frequent removal is not required
b) frequent removal is required
c) as in (a) and made of brass
d) as in (a) and made of spring steel and exacting formed in cylindrical
shape*******

37. Bending radius of Al-alloy tube is
a) 1
b) 12-times of its radius
c) 6-times of its radius*********
d) 3-times of its radius

38. Burrs around drill hole is removed by
a) file
b) empty paper
c) oversize drilling*******

39. When journey from magnetic equator towards pole, the dip and
a) increased**********
b) decreased
c) depend upon direction
d) none

40. Heat energy is converted to electrical energy in
a) Transducer
b) Thermocouple


c) Both**********

41. Which statement is correct
a) Output is energized when all the inputs energized in AND gate**
b) Output is energized when more than one input energized in OR gate
c) Both (a) & (b)
d) None

42. Pure semiconductor shows
a) infinite resistance at 0c
b) increase in resistance with increase in temperature
c) decrease in resistance with increase in temperature**
d) none

43. i. Dos is
a) programme
b) processing unit
c) disk operating system**
d) all

ii. At starting date is given on
a) hard disk
b) ROM
c) RAM**
d) Floppy

44. Software is a
a) programme**
b) language
c) operating system
d) all

45. Most latest device used in computer
a) microprocessor **
b) diode
c) transistor
d) chips

46. In straight conductor, the resistance do not depends upon
a) temperature
b) length
c) material
d) shape of cross section***

47. Electrical bonding and shielding is used to
a) avoid accumulation of static charge
b) give stability in radio reception
c) both a & b**


d) none

48. The work done on a moving charge from one point to another is depend upon
a) the path taken
b) position of two points****

49. Thermo-couple is a device which converts
a) heat energy into electrical energy**
b) electrical energy into mechanical/heat energy

50. Mark the correct statement
a) In AND gate, out put will be high when all inputs are high
b) In Or gate, output will be high when any or all are high
c) Both a & b**
d) None

51. In a transistors symbol the direction of arrow indicates
a) direction of electron flow in emitter
b) direction of majority charge carrier in emitter
c) direction of minority charge carrier in emitter
d) direction of holes flow in emitter**

52. When on NPN transistor is used as an amplifier, the electron flow from
a) emitter to base**
b) base to collector
c) collector to base
d) base to emitter

53. Resistance in pure semi conductor is
a) infinite at 0C**
b) increase with temperature
c) decrease with temperature
d) remains constant

54. The input of computer primarily goes to the
a) RAM**
b) ROM
c) Floppy disc
d) Hard disc
55. Computer processes at a time
a) one instruction**
b) millions of instructions
c) two instructions
d) none

56. Algerithm
a) Consists of finite no.of steps has cutputs are definite***
b) Consists of infinite no. of steps


c) May not have out put
d) None

57. Ceramic fibers are
a) used for high temperature application**
b) heat resistant and dissipates heat slowly
c) both a & b
d) none

58. In composite impact damage and disbounding in honeycomb is detected by
a) thermography
b) flaser holography**
c) visual inspection**
d) none

59. Strength of composite depends upon
a) fiber
b) matric material
c) heat treatment
d) all**

60. After cyaniding quenching is done in
a) water
b) brine
c) oil both
d) c & b******

61. Unix is
a) single operating unit**
b) double operating unit (multi purpose)
c) CAD & record of engineering organization

62. The most powerful computer is
a) micro computer
b) super computer****
c) mini computer
d) laptop computer

63. Matrix is used to
a) transfer stress to fibers
b) takes stress from the fiber
c) increase the hardness of adhesive
d) (a) and give hardness to the fibre***

64. Catalyst in a composite acts as
a) hardness
b) curing agent
c) to increase the properties of resin


d) all***

65. The difference between digital and analog computer
a) analog computer has large memory
b) digital computer has high cost and is difficult to programme
c) analog computer is less accurate***
d) b and c are correct

66. Excess speed of computer depends upon
a) software used****
b) frequency and signal received
c) both software and hardware used
d) only on hardware used***

67. The device having greatest memory
a) Winchester type disk**
b) Tape type recording instrument
c) Floppy disk
d) None

68. Which is rotated to memory
a) hard disk
b) key board
c) CD-ROM***
d) Monitor

69. Representation of GATES is

a) = c) =


b) = d) =


a) 1 & 2 b) 2 & 3 c) 1 & 3**** d) 2 & 4

70. For the lightening protection on the composite material, used
a) carbon/graphide composite one the surface
b) Al-layer to provide a conductive path***
c) No lightening protection is needed for the composite
d) Aromide layer is used

71. Hybride is
a) used as a core material in composite
b) two or more different layer of reinforcing material****
c) used as a met rise material
d) refrigeration of the film



72. Material of the rivet is
a) 5056 Al-alloy
b) 2024
c) monel****
d) none

73. Liquid quenching causes
a) cold water quenching ensures more resistance to corrosion
b) hot water quenching does minimize distortion and eliminates crack
c) hardness of the surface of with brittleness
d) all***

74. Which offers uniform magnetic field
a) earth
b) bar magnet
c) circular magnet****
d) horse show magnet

75. Corrosion between the riveted joints is
a) intergranular corrosion
b) surface corrosion
c) fretting corrosion****
d) stress corrosion

76. Speed of the motor can be increased by
a) field winding****
b) X-sectional area of the field (armature)
c) Exitation winding
d) All

77. Welding full can be detected by
a) Dye penetrant method
b) Ultrasonic test****
c) X-ray
d) Magnetic particle detection

78. 90 angle made on the working edge of the scriber is
a) used to scribe or marks the line on metal surface
b) for reaching and marking through holes****
c) to help the correct marking
d) all

79. Calipers are used for the purpose of
a) Measuring inside diameter
b) Measuring outside dia
c) Measuring distance between two surface
d) All***



80. In a venire micrometer, 9 parts of the main scale is devided into 10 parts of the
vernier scale the main scale has the graduation of 1mm. The least count is
a) 0.01 mm
b) 0.020 mm
c) 0.009 mm***
d) 0.001

81. Mark the correct statement
a) E-glass is electrical glass
b) Has low strength and high wt
c) E- glass is borosilicate glass
d) All***

82. In aramid
a) Kevlar has 4 times the strength of aluminum
b) White colour****
c) All
d) None

83. Boron fibres are
a) made by depositing tungsten on boron
b) boron on tungusten deposite***




ANSWERS:

1. C 2. A, B 3. B 4. A 5. D

6. B 7. A, D 8. D 9. A 10. D

11. B 12. B 13. C 14. A 15. A

16. B 17. D 18. C 19. C 20. D

21. A 22. - 23. B 24. C 25. D

26. A 27. A 28. D 29. B 30.

31. B 32. B, C 33. A 34. A, C 35. A

36. D 37. C 38. C 39. A 40. B, C

41. A 42. C 43. C, C 44. A 45. A

46. D 47. C 48. B 49. A 50. C

51. D 52. A 53. A 54. A 55. A

56. A 57. A 58. B, C 59. D 60. D

61. A 62. B 63. A, D 64. B, D 65. C

66. A, D 67. A 68. C 69. C 70. B

71. B 72. C 73.D 74. C 75. C

76. A 77. B 78. B 79. D 80. C

81. D 82. A 83. B






PAPER II

1. Generally speaking, ball grip length should be
a) one and one half times the thickness of the material through which they extend
b) equal to the thickness of the material through which they extend plus
approximately one diameter
c) equal to the thickness of the material through which they extend
d) twice the thickness of the material through which they extend

2. Which of the following is not contained in type certificate date sheet
a) minimum fuel grade to be used
b) ADS
c) Location of the datum
d) Control surface adjustment

3. Refer the figure, what will the ohmmeter read
figure
a) 20 ohm
b) 0 ohm
c) 40 ohm

4. The numbering system ALPPHT-88 is for
a) blind type lock bolt
b) pull type lock bolt
c) stump type lock bolt
d) none

5. The nut code number AN 320-10 means
a) 5/S inch diameter
b) 10 number of threads cut
c) 5/16 inch diameter
d) 5/32 inch grip length

6. N-Alloy 7075 contains
a) 2.5 Mg
b) 1.2 Mn
c) 5.6 Zn
d) 2.5 Zn

7. Mark the correct statement
a) T4 solution heat treatment
b) T5 solution heat treatment
c) T6 solution heat treatment + artificially aged
d) Both a & c





8. Monel is____
a) heat treatable and non-treatable
b) non-heat treatable
c) magnetic
d) as in (b) and weldable

9. Titanium is heat treated for
a) relief of stresses set up during cold working
b) provide maximum durability
c) thermal hardening to improve strength
d) all are correct

10. Which hardening heating (hardness) is best suitable for sleep and alloy
a) Brinell and Barcol
b) Brinell and Rockwell
c) Rockwell and barcol
d) Barcol (soft) and Rockwell

11. Flexible hose is sized by
a) inside diameter with 1/16 increament
b) outside diameter with 1/16 increament
c) inside diameter with 1/22 increament

12. In Rockwell hardness testing, the minor preliminary load is applied
a) to securely lock the part in place
b) to make indentation in the part
c) to get accuracy of the readily
d) all are correct

13. The color code of fuel line is
a) red
b) black
c) blue
d) yellow

14. Teflon nose is designed to meet the requirement of
a) higher operating temperature and pressure
b) highly resistant to vibration and fatigue
c) high operating strength
d) all are correct

15. If 28 volt current is passed through resistant of 10O, the power consumed by that
component is (P=V=V/R)
a) 78.4 watt b) 780 w c)784 w d) 0.78w




16. Extension tap is used to
a) cutting threads in deep holes & cutting the thread in nut
b) cutting threads in nut
c) start the cutting of the threads
d) production and automatic tapping machine

17. Finished threads on bolt is checked by
a) screw pitch gauge
b) ring thread gauge
c) filler gage
d) all

18. Broken tap in the hole is removed by
a) tap extractor
b) easy out screw extractor (for broken screw)
c) by drilling on the top of tap
d) none

19. If the rpm of the driver gear is 60, then the rpm of driven gear is
a) 120 rpm
b) 100 rpm
c) 60 rpm
d) 30 rpm

20. Identify the figure
a) bevel gear
b) helical gear
c) spur gear
d) worm gear

21. Identify the figure
a) glat drill
b) straight fluited drill
c) twist drill
d) none

22. Identify the figure
a) flared tublar
b) plateless fitting
c) head and stamp
d) imaged plumbing

23. Voltmeter is always connected
a) in series with the circuit
b) in parallel with the circuit


c) either in series or parallel
d) none
24. Stump type lock bolt is driven with the help of
a) pneumatic pulling gun
b) special driving tool
c) pneumatic leveling hammer and bucking bar
d) all

25. Which hammer is used for riveting
a) ball pin hammer
b) straight pin hammer
c) cross pin hammer
d) riveting hammer

26. Class-B fire includes
a) fire in wood, paper, cloth etc
b) fire in petroleum product
c) fire in combustible material
d) all are correct

27. For extinguishing fire in engine
a) CO2 type extinguishing is used
b) Dry chemical extinguishing is used
c) Carbon tetra-chloride extinguishing is used
d) Halogenated type extinguishing is used

28. While jacking one wheel of an aircraft
a) tripod-type jack is used
b) a/c should be raised 6 to 8 above the ground
c) the remaining wheel should be chocked properly
d) all are correct

29. The function of the jack point is to
a) ensure that the a/c load is properly distributed at the jack point
b) prevent damage of the structure of the a/c
c) both a & b
d) none

30. Choose the correct statement regarding towing
a) a/c equip with tail wheel and towed generally from forward
b) nose wheel of a/c are generally towed from forward
c) nose wheel steering should be set to full steer position
d) all are correct

31. When hydraulic lock is detected in an engine then,
a) propeller is pulled through in the opposite direction
b) spark plug is removed and propeller is rotated in opposite direction


c) spark plug is removed and propeller is turned in normal direction
d) none
32. The voltage of an Ni at battery cell is
a)
b)
c)
d)

33. Which of the following depicts deficiency is in cold weld
a) un sufficient heat
b) rough and irregular appearance
c) not feather into the base metal
d) all are correct

34. For fluorescent penetrate inspection, the defect indicated by
a) Brilliant yellow green for defect and deep blue violet for sound
surface
b) Deep blue for defect and yellowish green for sound surface
c) Red for defect and white for sound surface
d) White for defect and red for sound surface

35. A transducer converts
a) electrical energy into mechanical energy
b) mechanical energy into electrical energy
c) chemical energy into electrical energy
d) one form of energy into another (electrical) energy

36. Circular magnetization can detect
a) lateral defect
b) longitudinal defect
c) transaction defect
d) all

37. De-magnetization is carried-out by
a) moving the part away from the alternating field of solenoid
b) deflecting the part to a magnetizing field continuously inversing in direction and
at the same time gradually decreasing the strength
c) passing the a.c. to the part and reduce the current to zero
d) all are correct
38. In chrome-plating process, the crisis deposited on the part from
a) cathode
b) electrode
c) electrolyte
d) tank
39. After tempering, the part is cooled in
a) hot water


b) cold water rapidly
c) the rate of cooling from tempering temperature does not effect on the
reacting structure
d) spraying hot water
40. Round black bar is well inspected by which NDT
a) radiography
b) eddy current
c) ultrasonic

41. The programmer step up the voltage in the ratio of 5:1 and secondary current is 0.20
amp, the primary ?????????

42. What is the descriptive of the annealing process of steel during and after it has been
annealed
a) Rapid cooling, high strength
b) Rapid cooling, low strength
c) Slow cooling, low strength
d) Slow cooling ( high strength) and increasing resistance to wear

43. Clevis bolt is designed to take
a) shear load
b) tensile load
c) external load
d) all

44. The main control unit of computer in present is
a) VDU
b) CPU
c) Key board
d) Hard disk

45. While testing for magnetic testing, it was found non-magnetic, in nitric acid it was
found rapid action, greenish blue color, the material is
a) Ni-steel
b) 18-8 steel
c) monel
d) CRS

46. Analogue computer is
a) more correct than digital computer
b) less accurate than digital computer
c) equal to digital computer
d) none
47. In computer, machine level language is
a) high level language
b) low level language


c) very high level language
d) none



48. Decimal equivalent t binary no. 110 is
a) 2
b) 3
c) 6
d) 9

49. Al-alloys can be heat treated
a) solution heat treatment
b) precipitation heat treatment
c) artificial aging indicated with W(T5)
d) both a & b

50. In NDT, satisfactory performance of magnetic particle inspection cannot be find in
a) Cd
b) Cu
c) Sn & Zn
d) None

51. The transferring metal from one object to another by chemical and coating is done to
protect the base metal from
a) Corrosion
b) Wear
c) Increase the dimension to protect the base metal against chemical reaction
d) all

52. Improve tensile strength, ductility and sleck (shock) resistance of Mg-alloy casting
are normally
a) Case hardened
b) rotation heat treatment
c) none

53. No. of threads can be checked by
a) screw pitch gauge
b) thickness gauge
c) radius gauge
d) all

54. A gear rack when mashed is sued to change
a) rotary motion to reciprocating motion
b) reciprocating motion to rotary motion
c) transmit load
d) none







55. Convert 27 in binary no-
a) 11111
b) 10111
c) 11011
d) 11101

56. The magnitude of induced emf produced in a coil, when a magnet is inserted in it,
does not depend upon
a) no. of turns in coil
b) resistance of coil
c) magnetic moment of magnet (magnetic strength)
d) speed of rotation of magnet

57. Kewlar composite material has
a) a bright grey color
b) less corrosion when in contact with N-alloy

58. Carbon graphite
a) is same strong as kewlar
b) is more stronger than kewlar (compressive strength)
c) is more brittle than kewlar
d) none

59. Metal matrix
a) used in a/c
b) uncommon
c) same as plastic matrix with fibre reinforcement
d) none

60. A transfer is___
a) amplify the low input signal to high output signal
b) used as a rectifier
c) used in transducer set
d) both a & c are correct

61. Which is preferred in a/c
a) TIG welding
b) MIG welding

62. The tool shown is
a) flap wrench


b) die stock
c) none

63. Which Booleans algebra is not true
a) A+B=B+A b) A.0=0 c) A.A=0 d) A.1=0

64. Which is sued as universal building block (gate)
a) AND
b) NAND
c) OR
d) XOR

65. The weld is B (Double bevoled T-joint)
a) V butt weld
b) U butt weld
c) Beveled butt weld
d) T butt weld

66. Brinnel hardness tester is used for
a) larger part and low hardness
b) small part and low hardness
c) small part and large hardness
d) large part and high hardness

67. Barcol tester is used
a) soft material
b) steel
c) hard material
d) all

68. The ATA-100 specification no. for hydraulic, pneumatic, stabilizers and engine is
a) 55,36,29,77
b) 36,29,55,77
c) 29,36,55,77
d) 29,36,77,55

69. The missing edge or planes are shown by
a) dotted line
b) dashed line
c) hidden line
d) all

70. In some large a/c, in the side of main L/G strut, there is a hydraulic jack
a) to jack-up the a/c when one wheel is to be raised
b) to serve the oleo shock strut when a/c is jacked up
c) to jack up the aircraft completely


d) all are correct

71. The precision measuring tool, that is used for measuring crankshaft and main bearing
journal for out of roundness and wear is
a) dial gage
b) depth gage
c) micrometer caliper
d) vemier caliper

72. The dimensional inspection of a bearing in rocker arm can be accomplished by
a) depth gage and micrometer
b) telescoping gage and micrometer
c) thickness gage and push fir arber
d) none

73. The cracks adjust to weld is due to
a) rapid cooling adjacent
b) excessive O2
c) excessive O2Hz
d) all are correct



ANSWERS:

1. C 2. B 3. C 4. B 5. A

6. A, C 7. D 8. B, D 9. D 10. B

11. A 12. A 13. A 14. D 15. A

16. A 17. B 18. A 19. A 20. B

21. C 22. B 23. B 24. C 25. A, D

26. B 27. A 28. C, D 29. C 30. B, C

31. C 32. ?? 33. D 34. A 35. D

36. B 37. D 38. B, C 39. C 40. B

41. A 42. C 43. A 44. B 45. A

46. B 47. B 48. C 49. D 50. D

51. D 52. B 53. A 54. A 55. C

56. B 57. B 58. B, C 59. B 60. A

61. A 62. A 63. D 64. B 65. B

66. A 67. A 68. C 69. C 70. A, B

71. A, C 72. B 73. A




PAPER II

1. Flareless tube fitting consists of following parts
a) body, sleeve, flared tube and nut
b) body, sleeve and nut****
c) sleeve, nut and end terminals
d) sleeve, shoulder, beaded tube, and nut

2. Color of fire extinguisher fluid line is
a) yellow
b) brown or yellow
c) red**
d) maroon**

3. If two end terminals of PN junction is connected through a conducting wire than
a) a steady current flows from P-type to n-type material
b) no steady current flows from wire**
c) steady current flows from n-type material to p-type material through wire
d) any one of the above

4. A prime limitation with directly heated cathode is due to
a) low frequency
b) voltage fluctuation**
c) high frequency
d) phase

5. Bottle jack is used for
a) removing a wheel or complete single wheel assembly form one landing gear
b) only removing brake unit
c) only removing single unit***
d) all of the above****

6. During jacking the a/c outside the hangar
a) face the a/c tail to wing
b) can be jacked in any direction
c) surface should be hard and level*****
d) none

7. Mark the correct statement
a) straight flute remmer has a tendency to reduce chatter
b) buttoning reamer is tapped at bottom for starting aid
c) spiral flute reamer is tapped at bottom for aid in starting****
d) none




8. In a PNP transistor application, a solid state device is turned on when the


a) base is negative w.r.t the emitter****
b) base is positive w.r.t. the emitter
c) emitter is negative w.r.t base
d) any one of above

9. Where is an AN-clevis bolt used in an airplane
a) for tension and shear load conditions
b) where external tension load are applied
c) only for shear load application***
d) only for taking radial loads

10. To detect a minute crank using dye penetrant inspection usually requires
a) That a developer is applied to flat surface
b) A longer than normal penetrating time***
c) The surface to be highly polished
d) Do not require excessive surface preperation

11. CPCP refers to
a) control processing of computer programme
b) corrosion prevention and control programme***
c) corrosion prevention and cause detection programme
d) corroded parts corrugation programme

12. Mark the correct statement
a) ATA code 30 indicates, light
b) ATA 61 code indicates propeller***
c) ATA 29 indicates power plant
d) All are correct

13. When capacitive reactance becomes equal to inductive reactance of a circuit it is
called
a) phase-in
b) phase-out
c) resonant***
d) impedance matching

14. PFD in reference to NDT means
a) Ultrasonic flow detection
b) Dye penetrant inspection****
c) Anodic detection inspection
d) Eddy current testing

15. When a lead-acid battery is charged by constant current method, then its full charge
can be detected as
a) Three testing of electricity gives same specific gravity value
b) Voltage stops rising
c) Gassing will occurs rapidly*****
d) All above are wrong



16. What should be the first step of the procedure in sketching an a/c wing skin repair
a) draw heavy guidelines
b) lay out the repairs***
c) block in the views*****
d) draw extension lines

17. A cathode (electron emitter) used in thermionic emission must have following
characteristics
a) high mech. point
b) high mech. strength
c) low work function
d) all above are correct*****

18. When bolts and rivets are used to joint the metal sheets, then both should be protected
from corrosion by
a) applying grease on both
b) by plating bolt and rivets*****
c) by painting bolt and rivets
d) they must be placed separately approximately, 2-times than the thickness of the
metal being joined

19. Denting in metal tube is acceptable if
a) not more than 10% of tune diameter
b) less than 20% of tube dia******
c) not more than 40% of tube dia
d) must be rejected if dent occurs

20. Primary control surfaces are
a) elevator rudder, aileron and leading edge flap
b) elevator, rudder, aileron and trailing edge flap
c) elevator, slots, spoiler and flaps
d) elevator, rudder and aileron****

21. Crazing in plastics occurs due to
a) manganese
b) phosphorus
c) silicon
d) sulphur****

22. Mark the correct statement
a) single needle pointed end scriber should be sharp and surface should be checked
for flatness with straight edge
b) single needle pointed end scriber should be sharp*****
c) 90 bend, scriber should not be sued as far as possible*****
d) all of the above



23. If a line is divided into 25 division so that 25 divisions of this line is equal to 24
division of another line so that minimum distance that can be measured is equal to
difference between the value of each division . it is the principle of
a) DTI
b) Micrometer
c) Vernier scale*****
d) Rules

24. Magnesium surface should be cleared with
a) stiff-hog bristle****
b) steel wool
c) crocus cloth
d) steel wire brush

25. Which of the following frequency is used for space propagation
a) 2 KHZ
b) 30 MHZ and above
c) upto 30 MHZ
d) 20 KHZ 200 MHZ*****

26. Fusible metals are used for tube bending has
a) low melting point and ductile******
b) hard and high melting point
c) should expand on solidifying
d) both a & b are correct

27. For very accurate readings during such calibrations the thimble may be viewed under
a microscope of
a) low magnification*****
b) medium magnification
c) high magnification

28. When hydraulic fluid lines and electrical line is passing through same portion of a/c,
then
a) Hoses should be fitted above the wires and should be secured to a/c structure
b) Electrical wire should be fitted above and to secure to a/c structure *****
c) A minimum of 4-distance should be maintained between two and any of two can
be unstable above
d) Either of wire can be installed above and a minimum of

29. In straight and level flight
a) lift=drag and thrust=weight
b) lift=thrust and drag=weight
c) lift=weight and drag=thrust******
d) none of the above
30. Black smith anvil is made by
a) machining
b) forging *****


c) extrusion
d) both a & b

31. Crevice corrosion caused due to
a) metal and non-metal comes in contact and oil is present between them
b) contact between metal and non metal******
c) plastic and metal contact*****
d) due to improper heat treatment

32. Modern computer consists of
a) hard-ware
b) soft ware
c) CPU, input/output*****
d) ROM, software and logic gates

33. Fretting corrosion occurs due to
a) Stationary parts are subjected to relative motion to each other***
b) Direct contact with caustic liquid and battery fumes
c) Improper heat treatment
d) Combination of tensile stress and corrosive environment

34. Amount of electron that can be stored on capacitor is proportional to
electrolyte
a) both plate area and distance between them
b) plate area and does not depend upon distance between them
c) plate area and inversely proportional to distance*****
d) distance between plates and inversely proportional to area

35. Resistance for a straight conductor does not depends upon
a) length
b) shape of cross section******
c) temperature
d) material

36. Working voltage of capacitor should be
a) atleast 20% higher than applied
b) atleast 50% higher than applied****
c) equal to applied voltage
d) less than 50% than applied voltage

37. Mark the correct statement
a) Philips screw driver has sharp end*****
b) Reed and prince screw driver has blunt end******
c) Reed and prince screw has larger area in center
d) Both are interchangeable

38. For high speed a/c, it has wing
a) thicker than low speed a/c


b) thinner than low speed a/c and thick wing tip*****
c) equal to low speed a/c
d) any one of the above

39. Digital system of computer is working on
a) decimal
b) binary****
c) hexagonal
d) octagonal

40. Close tolerance bolts
a) can be used in machined parts
b) corrosion resistance area
c) tight fit is permissible****
d) both a & b

41. Mark the correct statement
a) Prick punch is used to mark center mark for drilling purpose
b) Center punch is used for removing binded rivets, bolts
c) Prick punch is used for making reference marks on sheet metal ******
d) All are correct

42. If the thimble scale zero mark is above the zero mark of barrel mark in micrometer, it
indicates
a) positive error
b) negative error****
c) zero error
d) none

43. Mark the correct statement
a) turbo jet engines require shorter runway length than turbofan engine
b) turbo fan engines require lesser runway length for take off than turbo jet engine
c) turbo jet engine produces more thrust than turbo fan
d) both b & c are correct****

44. After welding of butt joint
a) heat treatment is required as cold working to be done******
b) heat treatment is not necessary as no cold working is t be performed
c) with torch heat, heating the welded area only slightly \
d) it is not necessary



45. Mark the correct statement in respect to fuelling
a) a/c can be grounded with carbon cabin
b) refueling van can be grounded with metal chain discharge behind the van
c) both a/c and van are kept at equal potential with a wire
d) all of the above****



46. How many terminals can be taken out from stud
a) one terminal per stud
b) two terminal per stud
c) four terminal per stud*****
d) any no. of terminals can be taken out from one stud

47. While defuelling the sweep back wing a/c
a) outboard wing fuel tanks should be emptied first*****
b) inboard wing fuel tanks should be emptied first
c) empennage fuel tanks should be emptied first
d) any one of the above

48. Mark the correct statement
a) brinell hardness tester measure depth of penetration and reading is directly
indicated on dial
b) barcol is sued for testing steel
c) Rockwell tester measure dia of penetration
d) None of the above*****

49. Depth of screw thread is
a) distance between root and creast measured to axis *****
b)distance between creast of one thread and creast of adjacent thread
c)equal to line joining creast and root
d)none of the above

50. The ability to detect minute crack with radiography is called
a) radio graph resolution
b) radio graph sensitivity*****
c) radio graph processing
d) radiograph density
e) all

51. In plastics, minute crack occurring at weaker area due, to applied load and extends
both sides
a) crazing
b) creeping
c) fatiguing****
d) crevice corrosion



52. Turn buckle consists of
a) brass barrel with left and right hand thread*****
b) stainless barrel with either left hand or right hand thread
c) only cadinium plated steel barrel and end fitting
d) none of the above

r



53. In selecting rivets
a) no type, and size depends on shear stress******
b) as in (a) and tensile strength and does not depends on bearing strength
c) rivet dia should be twice the thickness of metal being joined
d) none of the above

54. If 1 cm of main scale is divided in 20 equal division 24 division of main scale is
divided in 25 equal division of vernier scale, least count is
a) 0.0002 cm
b) 0.002 cm
c) 0.2 cm
d) 2.0 cm

55. Backlash in the gear can be measured by
a) D.T.I*****
b) Micrometer*****
c) Thread gauge (filler gauge)
d) Telescoping gauge

56. Nomex and kevlar are used for making composites as
a) they are used interchangeably******
b) both have some molecular size
c) both have same internal structure
d) both have same strength

57. Ballast is used for
a) bringing the c.g. within c.g. points******
b) leveling the lateral arm on central point
c) both a & b
d) none

58. Levelling of a/c
a) lateral leveling of H/A is more critical than L/A******
b) jacking points are located on longitudinal axis
c) leveling is always done on longitudinal axis
d) leveling of lateral point is always done on longitudinal axis

59. Annealing is done on heat treateable parts to
a) relief internal stresses set up during cold working
b) as in (a) and harden the metal
c) as in (a) and soften the metal*******
d) none of the above

60. Surface plate is checked for accuracy by
a) thickness gauge******
b) surface gauge
c) DTI
d) None



61. A micro switch will close or open a circuit with the movement of
a) 1 or more c) both a & b
16

b) 1 or less****** d) none
16

62. Capacitance of a capacitor is directly proportional to
a) plate area and distance between plates
b) plate area and inversely proportional to distance between plates******
c) distance between plates and inversely proportional to plate area
d) none




ANSWERS:

1. B 2. C, D 3. B 4. B 5. C, D

6. C 7. C 8. A 9. C 10. B

11. B 12. B 13. C 14. B 15. C, D

16. B, C 17. D 18. B 19. B 20. D

21. D 22. B, D 23. C 24. A 25. D

26. A 27. A 28. B 29. C 30. B

31. B, C 32. C 33. A 34. A, C 35. B

36. B 37. E 38. B 39. B 40. C

41. C 42. B 43. D 44. A, B 45. D

46. C 47. A 48. D 49. A 50. B

51. C 52. A 53. A 54. ?? 55. A, B

56. A 57. A 58. A 59. C 60. A

61. B 62. B




PAPER II

1. Clevis pin used
a) with head up position
b) as in (a) & washer must be applied under it***

2. Peel ply means__
a) prevent excess resists
b) remove, after cure
c) prevent vaccum bagging from stricking to the paint
d) all are correct****

3. In magnetic and non-magnetic material, coating thickness of ferrous and non-ferrous
alloy should be measured by
a) eddy current*****
b) magnetic particle test
c) micrometer caliper
d) all

4. Which takes primary load
a) fibre*****
b) metrix
c) both a & b
d) none

5. Which takes in part of transferred load
a) fibre
b) metrix
c) both a & b
d) none

6. In case hardening, nitriding process
a) with the part this heated ammonia gas is circulated within the furnace
chamber****

7. T- section, Z-section and angles are formed by
a) rolling
b) forging
c) extrusion***
d) all

8. Hole must be inspected for cracks or burrs
a) before reaming
b) after reaming
c) before and after reaming***
d) none




9. When two surfaces fit tightly together, but can move relatively to one another
a) fretting corrosion*****
b) intergranular corrosion

10. Unit of magnetic flux is
a) webre****
b) Newton meter
c) Both a & b
d) None

11. Which statement is correct
a) welded joint of thick material can not be inspected by ultrasonic test
b) thin sheet metal welds are more satisfactorily checked by X-rays****

12. P.N. junction in transistor has
a) forward bias
b) reverse bias****

13. Which fibre has higher compressive strength
a) carbon fibre****
b) aramin

14. Mark The correct statement
a) Hot water quenching minimizes distortion and alleviates crack****

15. Galvanometer is transferred in ammeter
a) By connecting low resistance in series to the galvanometer
b) By connecting high resistance in series to the galvanometer
c) By connecting low resistance in parallel to increase range*****
d) By connecting high resistance in parallel to increase range

16. Mark the correct statement
a) Off set screw drivers are constructed with both ends bent at 90 to the shank****
b) Rachet screw driver is used for heavy duty
c) Reed and prince screw driver is interchangeable with Philips so
d) All are correct

17. Where high temperature is used for brazing
a) for high power solder
b) special type of flux is used
c) not used for brazing****
d) none

18. High heat of Al-sheet from fire causes
a) Increase ductility
b) Decrease ductility
c) Increase resistance*****
d) None (increase, conductance)*****



19. In artificial aging, hardening is done at
a) moderate temperature*****
b) room temperature
c) critical temperature
d) none

20. Overnight parking shall be done
a) position the a/c in down wind direction
b) position the a/c in up wind direction
c) as in (b) and light a/c must be tied*****
d) as in and heavy a/c must be tied*****

21. In double start thread
a) lead is equal to pitch
b) lead is 2 times of pitch******
c) pitch is 2 times of lead
d) none

22. Hacksaw blade length is measured
a) between center of end holes******
b) from the one end of blade to other end

23. Color of 2024-T Al-alloy is
a) grey
b) green
c) blue + yellow
d) red****

24. In drawing which shows the position of part in relation to other is
a) detail drawing
b) assembly drawing***
c) installation drawing*****
d) sectioning drawing

25. The minimum distance between two clamps of a/c tube is
a) 16 b) 24***** c)8 d) 36




ANSWERS:

1. B 2. D 3. A 4. A 5. B

6. - 7. C 8. C 9. A 10. A

11. B 12. B 13. A 14. A 15. C

16. A 17. C 18. C, D 19. A 20. C

21. B 22. A 23. D 24. B, C 25. B


JUNE

1. In 7075-0 indicates
a) annealed*******
b) strain hardened
c) solution HT
d) none

2. One r is dash on bolt head indicates
a) CRS bolt
b) NAS close tolerance bolt
c) AN standard bolt******
d) None

3. The line used for reference of parts is
a) reference line
b) hidden line
c) phantom line*******
d) black line

4. The colour of 6053 Al-alloy is
a) red
b) black******
c) grey
d) white

5. Lock bolt, which indicates flat head is
a) ALPP
b) ALPB
c) ACST
d) ALSF******

6. In flexible hoses slack is given
a) 2 to 3% of total length
b) 5 to 8 % of total length*******
c) 3 to 9% of total length
d) 10% of total length

7. When tightening of nut is precious, which tool is used
a) allen wrench
b) torque wrench*******
c) spanner wrench
d) combination wrench




8. Which Al-alloy rivet has highest strength


a) 5056-T
b) 2117-T
c) 2024-T******
d) 5056-W

9. Al-alloy is not heat treated properly to have uniform grain boundaries it has
a) stress corrosion
b) galvanic corrosion
c) intergranular corrosion*******
d) fretting corrosion

10. Which one is unpaired
a) battery accumulator
b) diode NRV
c) AC generator vortex generator*******
d) EMF MMF

11. Which is used to transfer rivet size from template to new sheet is
a) centre punch
b) pin punch
c) alignment punch
d) transfer punch********

12. A side clearance between piston ring and cylinder wall is measured by
a) telescopic gauge
b) thickness gauge*******
c) micrometer
d) plug gauge

13. When base circuit is open at R, then
a) bulb can not be turned off
b) bulb can be turned off******
c) bulb can not be effected
d) high current will flow in circuit

14. The resistance of conductor depends on
a) temperature
b) length and material
c) cross-sectional area
d) all*******

15. In on inductive circuit
a) current lags behind voltage by 90******
b) current leads behind voltage by 90
c) Current and voltage are in phase
d) None
16. In magnetic particle inspection, nickel plating does not give indication of
a) crack


b) discontinuities********
c) corrosion
d) none

17. In dye penetrant inspection, the defects under which light appears
a) black
b) green
c) red ******
d) all

18. Which is unpaired
a) dye penetrant capillary acceptance
b) ultrasonic test peizo electricity******
c) eddy current test current acceptance
d) magnetic test skin test

19. Dye penetrant inspection is applicable to
a) ferrous alloys only
b) plastic and non metal
c) non ferrous alloys metal
d) all******

20. In ultrasonic test, when mechanical stress vibration is applied to crystal quartz then
these are
a) electrical energy and voltage are produced
b) more vibrations are produced
c) as in (A) and varies with the thickness of crystal******
d) none

21. Form of corrosion which occurs between metal and non metal is
a) filliform corrosion
b) crevice corrosion********
c) exfoliation corrosion
d) fretting corrosion

22. Normalizing is applicable to
a) cu-alloys
b) Al-alloys
c) Ferrous alloy only*******
d) Both a & b





23. Main content of 5056 Al-alloys is
a) Zn b) Mg******* c) Cu d) Si



24. Heating the parts in anhydrous ammonia is
a) carburizing
b) nitriding******
c) cyaniding
d) normalizing

25. For maximum elongation, ductility, tensile strength and impact resistance Mg-alloy is
a) solution heat treatment*****
b) casted
c) precipitation heat treatment
d) none

26. Which one is not primary cell
a) Zn-carbon cell
b) Lead acid cell******
c) Alkaline cell

27. Ni-cad battery is charged with
a) constant current varying voltage
b) constant voltage varying current*****
c) both (a) & (b)
d) none

28. An ac circuit consists of inductance of 10O, capacitance 4O & resistance 8O the
impedance of the circuit is Z=\R+(XL-XC)
a) 6O b) 10O c) 5.5O d) 8O

29. Glider has lift due to
a) high aspect ratio (s/c)*****
b) high lift/co-efficient of lift (L/C) ratio
c) symmetrical wing
d) more wing area

30. In flight extending flaps
a) increase lift
b) increase lift and drag both
c) increase drag
d) reduce stalling speed******

31. Which has increasing order of strength
a) 2S, A14ST, 17ST, 24ST
b) 2S, 24ST, 17ST, A17ST
c) 2S, 17ST, 24ST******
d) 2S, A17ST, 24ST, 17ST
32. Composite has
a) resistance to wear
b) high strength to weight ratio
c) resistance to corrosion


d) all*******

33. The static vents with the flat surface plate at two position to
a) minimize position error
b) have is formation freedom
c) both a & b*****
d) none

34. Heat treated defect in metal is detected by
a) ultrasonic test
b) eddy current testing****
c) dye penetrant testing
d) radiography testing

35. An ac circuit has inductance 3O and resistance of 4O, then impedance of the circuit is
a) 3O b) 1O c) 5O d) 7O

36. The maximum radius for bending of Al-alloy should be
a) 3 times the sheet thickness ****
b) 6 times the sheet thickness
c) 9 x sheet thickness
d) 10 x sheet thickness

37. The truth table is for
A B Y
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 0
A) OR-gate
B) X OR gate******
C) AND-gate
D) NAND gate

38. Beryllium copper has greater advantage of
a) creep
b) high strength and uniform properties******
c) corrosion resistance
d) uniform grain structure




39. Mg is ________
a) Susceptible to corrosion
b) Has tendency to crack
c) Resistance to corrosion


d) Both a & b*******

40. For most metals, which oxy-acetylene flame is used
a) neutral flame*****
b) oxidizing flame
c) carburizing flame
d) none

41. Which one is heat treatable alloy
a) 24 S
b) clad 24 S
c) A17S
d) Any Al-cu alloy****

42. Rack is meshed with a gear, it is used to change (the purpose of rack and pinion is to
change)
a) rotary motion to reciprocating motion******
b) reciprocating motion to rotary motion
c) both a & b
d) none

43. Lift depends upon
a) velocity of relative wind
b) density of air
c) wing span (area)
d) all******

44. Metal metrix composite is a recent conceptional material in which
a) resin is reinforced with metal
b) resin and fibres are reinforced with metal
c) fibres are reinforced with metal during molten stage*****
d) all are correct

45. In SAE-1030, carbon percentage is
a) 30% ***** b) 9.5% c) 10 % d) 30%

46. To roll a pure Al-sheet over Al-alloy is called
a) Al-clad
b) Pure clad
c) Laminated Al
d) Both a & b********


47. Magnetic particle inspection (MAP) can be done when flaw is
a) at or near the surface******
b) on or in depth of surface
c) near or in depth of surface
d) all



48. Cd-plating is done on steel parts
a) to prevent corrosion *****
b) to built up
c) to give lusture and brightness
d) all are correct*******

49. Heated-treated and non-heat treated metal 25, distinguished by
a) magnetic particle inspection
b) eddy current test******
c) dye penetrant inspection
d) ultrasonic test

50. Titanium is heat treated by
a) normalizing
b) full annealing*******
c) case hardening
d) all

51. Maximum bending in case of copper tubing is
a) three times to internal diameter******
b) six times to internal diameter
c) nine times to internal diameter
d) twelve times to internal diameter

52. Pickling of steel is carried out in
a) H2SO4****** b) Muriatic acid c) all d) none

53. Peizo electric effect is
a) if mechanical stresses applied to a quartz crystal, then voltage is induced
b) frequency depends on thickness
c) both a & b******

54. Electroplating provides
a) corrosion resistant surface
b) wear resistant surface
c) both a & b*****
d) none




55. Re-heating is done to
a) remove strain and stresses
b) remove effect of heat treatment
c) remove hardness and brittleness*****
d) none



56. In cable strand, the wires are performed to provide
a) corrosion resistance
b) flexibility
c) prevents from ravalling
d) both a & b*******


OCT

1. The piston engine works on
a) Boyles law
b) Brayton cycle
c) Charles law & otto cycle
d) Both a & c*****

2. The mechanical efficiency of piston engine is determined by
a) engine speed
b) fuel used
c) mean effective pressure******
d) mixture ratio (throttle setting)

3. The main alloying element is 7075 Al-alloy is
a) Cu b) Mn c) Zn****** d) Si

4. The tubes are sized by
a) inside diameter in increment of 1/16
b) inside diameter in increment of 1/32
c) out side diameter in increment of 1/16*******
d) out side diameter in increment of 1/32

5. Flared tube fittings used in a/c are made of
a) Al-alloy
b) Cu
c) Steel
d) All are correct*******

6. Muntz metal consists of
a) 60% of Cu and 40% of Zn
b) 60% of Zn and 40% of Cu
c) as in (a) and basically brass******
d) as in (b) and basically brass
7. Steel has fine grain structure, when
a) when heated above the critical temperature****
b) when heated below the critical temperature

8. The soldering of Al-alloys differs from other metals due to
a) high heat expansion and contraction
b) greater heat input*****


c) uneven expansion and contraction
d) all

9. Kirchoffs law is applicable is
a) d.c b) a.c. c) d.c. circuit having resistance d) ac & dc*****

10. In modulation, the available band is
a) one
b) two*****
c) no band
d) many band*******

11. The modulation in which, amplitude is kept constant and frequency is changed is
called
a) amplitude modulation
b) space modulation
c) frequency modulation*******
d) phase modulation

12. The angle of attack is the
a) acute angle between aircraft longitudinal axis and chord line to which aerofoil is
mounted on the aircraft
b) horizontal acute angle between the symmetry aircraft and wind direction from
which it touches the aircraft*****
c) the acute angle between the symmetry of the aircraft and the chord line of aerofoil
section
d) all are correct

13. In NDT of material by Dye Penetrant Inspection (DPI) the volume of defect is
interpreted by
a) Staining rate
b) Staining speed
c) Staining extent******
d) All

14. In UST, scanning is carried out by moving both probes simultaneously in opposite
direction for
a) flash butt joint (weld)********
b) heavy forgings
c) heat treatment defect
d) thickness measurement

15. During fuelling, the most necessary precaution to be observed
a) grounding connection first made to aircraft and then fuelling vehicle
b) grounding connection first made to fuelling vehicle and then the aircraft******
c) skillness of fuelling person
d) all are correct



16. The fluid use for all types of aircraft engines except rocket is
a) gasoline
b) air ******
c) ATF
d) All are correct

17. In composites, the strength is provided by
a) reinforced fibre*******
b) core
c) resin
d) (a) and fibre******

18. In hardness testing of composite, the hardness is measured
a) resin
b) reinforcing fibre
c) specific chart
d) both a & c are correct******

19. In composites, repair the part is steeped rather than to be scrafed for
a) uniform shear stress
b) uniform tensile stress
c) smoothness
d) both a & b*****

20. After honeycomb repair, the moisture entrapment is inspected by
a) radiography
b) ammeter
c) laser holography
d) all******

21. In uniform fluid flow, the fluid is first made to flow through a tube and the pressure
exerted by the fluid is measured by
a) dynamic pressure*******
b) static pressure
c) reynolds no.
d) all



22. PARKETON is used for protection of
a) steel
b) Aluminum
c) Mg
d) As in (a) and cable****

23. The rust and corrosion is removed from highly stressed steel parts by
a) abrasive paper
b) fine buffing cloth on buffing wheel********


c) wire brush
d) all

24. Centre drill is used to produce
a) short hole and CSK hole (countersunk)******
b) short hole and large hole
c) both a & b
d) none

25. During repair procedure of composite part treatment is done for
a) small disbands
b) restore surface protection*****
c) seal honeycomb casting
d) none

26. Synthetic rubber used in the aircraft is designated GRM as
a) poly sulphide polymer
b) isobutylene
c) complex of butylenes and cresylonitrile
d) government rubber mono-vinyl acetylene or neoprene*******

27. To neutralize the surface of Ni-cad battery compartment
a) Boric acid******
b) Water
c) Backing soda
d) All

28. Close tolerance bolt is identified by
a) triangle marking on head
b) crossed triangle marking on head******
c) circle marking on head
d) triangle on head with plus marking within it

29. While jacking, the approved procedure is
a) both wheels are raised together*****
b) wheels are raised one after another
c)
d)
30. The class of fit required for a tight drive fit is
a) class-1
b) class-2
c) class-3
d) class-4******

31. Piston engines mechanical efficiency differs due to
a) difference of pressure
b) difference of temperature
c) difference of grade of fuel used******


d) difference in mass of fuel

32. A device which gives lateral control and is mounted at the opposite surface of wing
a) spoiler ******
b) vertex generator
c) tab
d) flap

33. The presence of water can be detected by
a) USI
b) DPI
c) Endoscope
d) Radiography******

34. Aircraft bolts are generally manufactured with a
a) Class 1 fit for the threads
b) Class 2 fit for the threads
c) Class 3 fit for the threads*****
d) Class 4 fit for the threads

35. The hose of l00LL AVGAS dispenser is
a) red
b) blue******
c) black
d) green

36. Which is low energy logic circuit
a) TTL
b) ECL**********
c) Both a & b
d) None



ANSWERS: JUNE -
1. A 2. C 3. C 4. B 5. D

6. B 7. B 8. C 9. C 10. C

11. D 12. B 13. B 14. D 15. A

16. B 17. C 18. B 19. D 20. C

21. B 22. C 23. B 24. B 25. A

26. B 27. B 28. B 29. A 30. D

31. C 32. D 33. A, C 34. B 35. C

36. A 37. B 38. B 39. D 40. A

41. D 42. A 43. D 44. C 45. A

46. D 47. A 48. A, D 49. B 50. B

51. A 52. A 53. C 54. C 55. C 56. D




ANSWERS: OCT

1. A, D 2. C 3. C 4. C 5. D

6. C 7. A 8. B 9. D 10. B, D

11. C 12. B 13. C 14. A 15. B

16. B 17. A, D 18. D 19. A, B 20.D

21. A 22. D 23. B 24. A 25. B

26. D 27. A 28. C 29. A 30. D

31. C 32. A 33. D 34. C 35. B 36. B






PAPER II

1.Color code of 2024 Al-alloy tubing is
a) white
b) green
c) red******
d) black

2. Head marking of corrosion resistance steel (CRS) bolt is
a) raised dash (single)*****
b) raised ring/dash
c) recessed triangle
d) no head marking

3. Rivet of diameter is replaced by
a) two 1/16 diameter rivet
b) three 1/16 dia rivet
c) three 1/32 dia rivet
d) none four 1/16 dia rivet*****

4. Rivet can be removed by
a) center punch
b) prick punch
c) pin punch (drift punch)- drive or tapered punch***
d) alignment punch

5. head marking shows which bolt
a) CRS b) AN-standard
c) Al-alloy (2024)****** d) close tolerance

6. After welding part must be
a) hardened
b) normalized******
c) annealed
d) tempered

7. When material is forced through a die to take the shape of die, is called
a) Forging
b) Rolling
c) Extrusion******
d) Casting (Mg)

8. All long extruded parts such as bar, tube, pipe etc are stored
a) horizontally
b) horizontally with well supported along its length******
c) vertically inclined at an angle of 60
d) all
9. Bronze is Cu-alloy containing


a) tin *****
b) zinc
c) titanium
d) all

10. Lay lining in the fitting indicates
a) size of the hose
b) types of the fluid to be used
c) date of manufacture
d) to identification of co-axial junction*******

11. Stress corrosion occurs in
a) wing skin****
b) compressed part
c) bolt hole
d) tubing with tabbed thread fitted in cast alloy******

12. In joined part, the opposition offered in crushing
a) shear strength
b) bearing strength
c) compression strength*******
d)

13. The part which is dry and un lubricated, which of the following occurs
a) erosion
b) abrasion******
c) fettlers
d) all

14. In radiography NDT, which of the following factor does not affect the test
a) distance of film and exposure angle
b) time*******
c) material thickness, density, shape & size
d) film characteristic

15. Which of the following pin is used to take shear load
a) taper pin
b) clevis pin******
c) roll pin
d) cotton pin

16. In pulse echo method, liquid coupling used for
a) reduce a caustic attenuation*****
b) reduce a caustic mish match
c)
d)
17. The sketch giving the description of object made up of two or more parts
a) detail drawing


b) assembly drawing********
c) installing drawing
d) none

18. Identify the bolt (CAIP-BL/2-3)
figure
a) 12 point ball
b) 12 point drilled bolt
c) 12 point extender washer bolt (cup washer locked)*****
d) 1 double haxagon head bolt******

19. Minimum bend radius of flexible hose depends upon
a) type of the material
b) size of the hose
c) working pressure
d) both a & c******

20. Regarding the plumbing of rigid tube, which is true
a) less dia tubing requires less distance support******
b) less dia tubing requires more distance support
c) large dia tubing required less distance support
d) large dia tubing requires more distance support

21. Double flaring provides
a) smoothness
b) more concentric
c) seals better
d) all*******

22. Combination of corrosion resistance steel (18-8 steel)
a) 8% Ni and 18% chromium*****
b) 18% Ni & 8% chromium
c) 29% chromium & 8% nickel
d) 8% chromium & 29% nickel

23. As per ATA-100 specification, the correct sequence of air conditioning, fuel,
navigation and oil system is
a) 21,28,34,79*****
b) 21,34,28,79
c) 31,34,52,80
d) 32,28,34,79

24. Find out the reading of metric micrometer
a) 5.46
b) 5.64
c) 0.564




25. Pitch of the micrometer is
a) 20 TPI
b) 40 TPI*****
c) 30 TPI
d) 50TPI

26. Axial distance covered by a threaded fastener in one complete revolution is called
a) pitch
b) lead *****
c) bolts
d) none

27. Identify the figure a) Typical extractor tool
b) Tang break punch
c) inserting tool****
d) none

28. In chisel, the shape of the cutting edge is grounded
a) convex
b) convex to concentrate the shock at the center of the cutting edge*******

29. In engineering drawing, the lines indicate the alternate position of parts or relative
position of a missing part
a) hidden line
b) phantom line*******

30. Least count of micrometer is
a) 0.01 mm******
b) 0.001 mm
c) 0.0001 mm
d) 0.1 mm

31. What amount of load is acting on the bolt f extension bar is used on the torque
wrench as shown in figure
a) 150 lbs
b) 125 lbs*****
c) 175 lbs
d) 200 lbs




32. Magnetic flux depends upon
a) no. of turns
b) rpm
c) rate of cutting of flux
d) all*******



33. Inter granular corrosion is repaired by
a) cleaning the part and coating the zinc-chromate primer
b) replace the part
c) both a & b******
d) none

34. Fatigue crack occurs due to
a) continuous reversal load*****
b) in new parts
c) both a & b
d) none

35. Corrosion in a hole is removed by
a) helicoil insersion
b) acres sleeve used
c) scrap the part
d) drilling*******

36. To reduce the precipitation, the medium used is
a) water
b) air*******
c) oil
d) brine

37. Verticle portion of the structure in aircraft is indicated by
a) butt line
b) water line******
c) station line
d) all

38. Electrolyte in Ni-cad battery
a) takes no part in chemical reaction
b) serves as a conductor on OH ion
c) both a + b are correct******

39. (0.625)10=( )2
a) 0.110 b) 0.101***** c) 0.011 d) 0.100

40. (1010101)2 = ( )10
a) 110 b) 85****** c) 75 d) 95

41. Power factor in d.c. circuit is
a) unity*******
b) infinite
c) zero
d) none




42. Unit of electrical energy is
a) kilowatt hour******
b) ampere
c) watt hour
d) all

43. Power can be calculated by
a) V/R b)lR c) V.l d) all****

44. Effect on the part by varying frequency in eddy current testing is
a) skin effect*******
b)
c)

45. Which instrument is affected by position error
a) Altimeter
b) ASI
c) VSI
d) Both a & c*******

46. Pitot pressure is used in
a) altimeter
b) ASI*******
c) VSI
d) All

47. Figure shows

a) I angle projection
b) II angle projection
c) III angle projection*******
d) Sectional projection

48. The heat conductivity of a metal depends upon
a) heat treatment******
b) alloy in the material********
c)
d) all are correct******

49. VHF is used for
a) short distance communication****
b) in broad casting
c) long distance communication
d) point to point microwave






50. Output is zero when input is 1 or both inputs are 1, the gate is
a) AND gate
b) NAND gate
c) NOR gate*****
d) OR gate

51. For given figure, which is correct a) 0,0,1 b) 1,0,1***** c) 1,1,0
d) 1,0,0




52. Batteries are connect in series
a) total current is equal to the sum of the individual current
b) total voltage is equal to the sum of the individual voltage******
c) both a & b
d) none

53. When three individual resistance are connected in parallel to each other which of the
following is correct
a) R = R1+R2+R3 b) 1/R = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 *************



























A
B
C
1



ANSWERS:

1. C 2. A 3. D 4. C 5. C

6. B 7. C 8. B 9. A 10. D

11. A, D 12. C 13. B 14. B 15. B

16. A 17. B 18. C, D 19. D 20. A

21. D 22. A 23. A 24. C 25. B

26. B 27. C 28. B 29. B 30. A

31. B 32. D 33. A, B 34. A 35. D

36. B 37. B 38. C 39. B 40. B

41. A 42. A 43. D 44. A 45. D

46. B 47. C 48. A,B,D 49. A,C 50. C

51. B 52. B 53. B





PAPER-II

1. Ohms Law does not holds for
a) diode
b) mercury
c) P-N emulsion
d) a & c both*****

2. Speed of motor increases, when load decreases, current decreases because of
a) frictional loss b/w motor moving parts
b) frictional loss b/w field winding and other parts
c) induced back emf increases******
d) none

3. During inspection after swaging if it is found that
a) shank dia is too large that means it is overswaged
b) shank dia is too small that means it is overswaged it should be rejected*******
c) shank dia too small it means underswaged
d) shank dia is too large it means underswaged and it should be rejected

4. Flab tab is
a) balance tab
b) trim tab
c) servo tab
d) none******

5. Geiger counter is used
a) to check the condition of a/c after heavy landing
b) to check the condition of a/c after flight through turbulence
c) to check penetration of a/c by ultraviolet rays
d) none*******

6. Lift depends on
a) wing area
b) wing shape
c) square of velocity and density of air
d) all of above******

7. Mark the correct statements
a) lateral leveling in heavy airplane is more critical*******
b) leveling lateral point always on longitudinal axis
c) leveling is always done in longitudinal axis
d) none






8. Which of the epoxy resin is fire resistant
a) DGEBA
b) Flexible
c) Telogeneted********
d) Cyclo aliphatic

9. Marking of fluid line is given by
a) color and geometrical shape
b) show the function and direction of fluid flow
c) color and wards
d) all of above*******

10. Mark the correct statement
a) carbon graphite has more compressive strength*******
b) Kevlar graphite has more compressive strength
c) Carbon graphite less more tensile strength than Kevlar
d) Carbon graphite has low compressive strength\

11. Identify the figure
a) lead & zinc******
b) rubber

12. Stress corrosion is likely to occur is
a) Al b) Mg c) Stainless steel d) Al & Stainless steel*******

13. Counter sinking is the operation of
a) producing an angular surface at the end of hole
b) made in many diameter sizes and angles
c) making screws and bolt to flush with the surface
d) all******

14. Shear nut thickness depends on
a) as per the dia of nut
b) hall of the usual nut
c) as per the location of nut
d) none*******

15. When re-torquing is required for a nut
a) retightened the nut w/o backing off the nut********
b) retighten the nut with backing of one turn of nut
c) retighten the nut with backing of two turn of nut
d) never re tighten the nut







16. Which fire extinguisher is best for electrical fires
a) water
b) CO2*********
c) Foam
d) All

17. In a transformer is primary frequency changes from 50Hz to 60Hz, keep the peak
voltage constant then frequency
a) increases in secondary by ratio 60/50******
b) decreases in secondary by ratio 50/60
c) both 1 & 2
d) none

18. While riveting hole center can be marked by
a) center punch******
b) template
c) hole finder

19. When in a/c is required, embossing, etching and marking then electrical etching done
by
a) electrical etching pencil if applied lightly
b) electrical etching pencil but only for CRS
c) electrical etching pencil is prohibited in a/c*******
d) both 2 & 3

20. No of threads per inch can be checked by
a) scale
b) screw pitch gage*******
c) center gage
d) all

21. In oxy-acetylene welding to extinguish the flame
a) first close O2 then acctylene
b) first close acetylene then O2 ******
c) close both at a time
d) none

22. Hydrogen gas emits in the battery
a) during all fame in lead acid battery servicing
b) in Ni-Cad battery at the end of charging
c) when battery is overcharged
d) both 1 & 2*******

23. When coil of wire is placed horizontal to the earth surface, and a bar magnet dropped
from the top
a) fall with acceleration equal to g
b) fall with acceleration less than g*********



24. For reaming hole should be undersized
a) .200 to .500 undersized
b) 003 to .007 undersized********
c) undersized
d) none

25. In ATA-100 specification of cable, electrical wire are designated by
a) as prefix and suffix
b) at the end
c) in the middle
d) none****

26. (1010101)
a) (85)10***** b) (58)10 c) (64)10 d) none

27. Die is made used for
a) cutting internal threads
b) cutting external threads
c) as in 2. made of steel, hardened and tempered*******
d) as in 1 and made of steel

28. In fluorescent insp. Defect show as
a) green in black light*******
b) red stain
c) green in white light
d) blue

29. X-ray equipments are rated by
a) current
b) voltage*******
c) power
d) none

30. If size is not marked on drill
a) it can be find by sharpening drill gage
b) by center gage
c) found by drill size gage-no of left, fraction on right
d) found by drill size gage-no of right, fraction left*****

31. Every third tooth of I lacksaw is made straight
a) for sawing clearance
b) raker********
c) repsaw
d) none






32. Cotter pin for castellated nut is made of
a) Steel
b) Cadmium plated low carbon steel******
c) Stainless steel*******
d) Carbon steel

33. Vent plug of Ni-cad battery should be cleaned by
a) de-mineralised water
b) distilled water******
c) warm water and distilled water
d) detergent

34. To improve tensile strength, durability, shock resistance Mg. casting are normally
a) SITT*******
b) PITT
c) Annealing
d) None

35. A magnetic force always exert on
a) a charged particle******
b) a uncharged particle
c) charged particle parallel to magnetic flux

36. Grub screw is used for
a) for locking threaded fasteners
b) by soldering
c) by peening
d) all********

37. Bearing strength is the force resist the
a) stretching & lengthening
b) sliding
c) all the point of tearing
d) none******

38. In square thread
a) depth & width and space is equal
b) strong
c) all*******

39. O-ring can be checked by
a) 4X magnification
b) by rolling the ring on a dowel-inner dia, can be checked
c) by rolling the ring on insp. Cone inner dia can be checked
d) all******





40. Metalizing is the process of
a) rolling pure al, layer on al, alloy surface
b) Ni. And cad plating on steel
c) By spraying Ni, Cad, on steel with oxy-acetylene torch****
d) All

41. Hollow propeller thickness can be checked by
a) eddy current insp
b) eddy current by opening it
c) UFD and can be also detect delamination
d) None

42. Eddy current inspection is a
a) Insp. for sub surface defects only****
b) Insp. for surface defects only*****
c) Insp. by comparative test******
d) Open defects

43. Which of the following are universal gate
a) NAND & AND
b) NOR & OR
c) NAND & NOR******
d) None

44. Combination set can be used as
a) vernier caliper
b) depth gauge, height gage, normal trisqure & scriber******
c) micrometer
d) all

45. What is the speed B gear
a) 200 rpm
b) 600 rpm
c) 300 rpm
d) 166.3 rpm******

46. When a component exceed the alert value
a) it should be rejected before the flight*******
b) it should continue in flight****
c) it can replace in flight or 10 hrs which is earlier
d) none

47. Mark the correct statement
a) brinell hardness is the dia of ball
b) lesser the rock well No. softer the material********
c) more the Rockwell No. softer the material
d) none



48. Mark the correct statement
a) thrust bearing can take radial load
b) radial bearing are used in gears, shaft etc********
c) roller bearing can take less radial load
d) all

49. Alert value for a component
a) recalculated at every 3 years
b) recalculated at every 1 month
c) recalculated if it found unreliable
d) a in 3 & it should be less than original alert value*******

50. When the time b/w soaking and quenching increases
a) hardness increases
b) softer the material
c)
d)

51. In 1 to ten major data, the structure control of comp
a) sequence
b) selection
c) a & repeatation
d) b & repeatation

52. In P.N.P transistor holes diffuse from P-region to N-regionable of
a) higher level of energy
b) thrillision
c) higher concentration of holes in P-region*******
d) none

53. Chemically transfer of metal from one to another is done to
a) corrosion resistance
b) build up
c) resistance to tarnish
d) all********

54. Mark the correct statement
a) tubing size and specification stamped on it
b) small tubing by color code and marking
c) both a & b*****
d) none

55. ANI2115 indicates
a) dia 3/5 and head is not drilled
b) dia 6/8 and head is not drilled
c) dia 6/8 and head is drilled
d) dia 6/8 head and shank is drilled******



56. Engine fires once in
a) one Rev. Of crankshaft
b) two Rev. of crankshaft*******
c) 360 Rev. of crankshaft
d) none of the above

57. Mark the correct statement:
a) The thickness of the laminate and depth of discontinuity does not impose any
problem in C scan method
b) The pulse feathers of acoustic emission is analyzed to detect microscopic defect in
acoustic emission method
c) Thermoscopy is most difficult method since it require material with high thermal
conductivity
d) All of the above********

58. Mark the correct statement:
a) On a/c with a steer able nose wheel, the locking scissors are set to full swivel for
towing *******
b) Tail wheel a/c should always towed backward
c) Release all the hydraulic charge before towing
d) All of the above











ANSWERS:

1. D 2. C 3. B 4. D 5. D

6. D 7. A 8. C 9. D 10. A

11. A 12. D 13.D 14. D 15. A

16. B 17. A 18. A 19. C 20. D

21. B 22. D 23. B 24. B 25. D

26. A 27. C 28. A 29. B 30. D

31. B 32. B, C 33. B 34. A 35. A

36. D 37. D 38. D 39.D 40. C

41. C 42. A,B,C 43. C 44. C 45. D

46. A,B 47. B 48. B 49. D 50. C

51. - 52. C 53. D 54. C 55. D

56. B 57. D 58. A















JUNE

1. Color of the fire, protection fluid line is
a) red
b) brown ******
c) green
d) brown and orange

2. A/c bolts are manufactured with always
a) class 1 fit
b) class 2 fit
c) class 3 fit******
d) class 4 fit

3. Which of the following precision instrument is sued for tightening the nut on bolt with
proper torque is
a) socket wrench
b) torque wrench********
c) ratchet wrench

4. For repairing the oversize hole with sleeve, the hole must be drilled oversized by
a) 3/16 b) 1/32 c) 1/64 **** d) 3/64

5. 7 X 19 size of cable indicates
a) 7 wires of 19 strand
b) 7 strand of 19 wire******
c) 7 strand of 19 strand
d) none

6. Clevis bolt used in fork end of cable fitting
a) AN-CRS bolts********
b) NAS-CRS bolts
c)
d)

7. Intergranular corrosion is normally caused by
a) internal stresses
b) improper heat treatment*******
c) electrolyte
d) all of the above

8. Spilled electrolyte of lead-acid battery is neutralized by
a) ammonia
b) baking soda******
c) vinegar
d) both a & b********



9. What type of battery charger is recommended for final charging of a Ni-cad battery
a) constant current charger
b) constant voltage charger
c) both a & b
d) any one of the above

10. Corrosion product in magnesium is removed by
a) steel wire brush
b) carborundum abrasive
c) stiff hog bristle brush******
d) all of the above

11. Purpose of heat treatment of titanium is
a) thermal hardening to improve strength
b) annealing for subsequent working
c) relieve stresses
d) all of the above*****

12. The process capacity of a computer is determined by
a) MHZ b) KHZ c) RAM d) frequently******

13. Hardness testing method of steel is
a) brinell or barcol
b) barcol or Rockwell
c) brinell or Rockwell********
d) none of the above

14. T6 indicates
a) artificially aged only
b) SHT and cold worked*******
c) SHT and their artificially aged
d) Solution heat treated

15. Mental fatigue of human is caused by
a) long period of duty
b) emotional stress
c) noise
d) all of the above******

16. A micro switch will open or close a circuit with the movement of
a) 1/16 or less*******
b) 1/16 or more
c) both
d) none






17. Range of ammeter is extended by connecting a resistor with moving coil in
a) parallel *******
b) series
c) any one of the above
d) none

18. Capacitance of a capacitor is directly proportional to
a) plate area and distance is directly proportional to
b) plate area and inversely proportional to distance between the plates*****
c) distance between the plates and inversely proportional to plate area
d) both a & b

19. Calculate the power when E=28volts and R=10O
a) 78.4 watts b) 7.84 watts c) 2.8 watts d) 280 watts

20. If Z is impedance, r is internal resistance and R is external resistance, then
a) Z=R + r*** b) Z = R + r c) Z = R + r d) none

21. Unit of radioactivity is
a) Rutherford scane
b) Bequirel
c) Both a & b******
d) None

22. Mark the correct statement
a) straight fluted, reamer prevents chattering
b) spiral fluted reamer is tapered to acid in starting********
c) bottoming reamer is tapered to aid in starting
d) none of the above

23. (110)2 is the binary of decimal
a) 3 b) 5 c) 6******* d) 7

24. Instrument panels are usually shock mounted to absorb----shock
a) low frequency, high amplitude*******
b) high frequency, high amplitude
c) low frequency, low amplitude
d) high frequency, low amplitude

25. Piston engine is depends on
a) charles law
b) brayton cycle
c) boyles law
d) both a & c******






26. End of steel bar sometimes painted in various colors and color combination as a mean
of identifying different grade of steel
a) solid colors identify the alloy and strips identify the carbon contents******
b) strips identify the alloy and solid colors identify the carbon content
c) both a & b
d) none of the above

27. Which gage is used to measure the backlash between gears
a) filler gage
b) screw pitch gage
c) fillet gage
d) DTI******

28. Accuracy of a finished screw thread is determined by
a) screw pitch gauge
b) ring thread gauge******
c) thread gauge
d) plug thread gauge

29. Highest size of drill is
a) No. 80 (0.0135)
b) 3/16 (0.1875)
c) 3.75mm (0.1475)
d) E (0.2500)******

30. Schematic diagrams are used mainly for
a) a/c maintenance and repair
b) trouble shooting******
c) installation of parts
d) all of the above

31. Mark the correct statement
a) turboprop engine requires lengthy runway than piston engine of same power
b) turbojet has more weight than piston engine of same power
c) turbofan required short runway as compare to turbojet********
d) all of the above

32. In towing the a/c (light) mark the correct statement
a) all tail wheel a/c towing towards backward
b) all nose wheel a/c towing towards backward
c) if steerable nose wheel a/c, locking scissors are set to full swivel position*******
d) none of the above

33. While starting the piston engine, which type of fire extinguisher is permitted
a) Water and water based agent
b) Co2, 516 capacity******
c) Dry chemical
d) CC14 (halon gas)



34. Which core material gives deflection in composite
a) honey comb**********
b) synthetic resin
c) foam
d) all

35. Paralketone used on
a) cable **** b) iron c) conduit d) none

36. Interpretation analysis of defect in PFD indicates
a) extent of staining
b)
c)
d)

37. In PFD, when used fluorascent, material color of defective part and sound part is
a) brilliant yellow-green and blue violet*****
b) brilliant yellow-green and bright red
c) bright red and blue violet
d) none of the above

38. ATA-100 code of hydraulic power, pneumatic fire and engine oil is
a) 36,26,79,83
b) 29,36,26,78
c) 29,36,26,79******
d) 79,36,29,26

39. ATA-37 indicates
a) vacuum / pressure*****
b) water / waste
c) pneumatic
d) none of the above

40. Needle bearing is used where movement is
a) oscillatory rather than rotary******
b) rotary rather than oscillatory
c) both an & b
d) none of the above

41. Embrittlement in steel is reduced by
a) heating the steel at 150-200C (tempering)*******
b) increasing the carbon percentage
c) by annealing
d) none





42. Pressure of gas on acetylene welding is depend upon
a) area of welding surface
b) type of material being welded*******
c) as the welder will want
d) none

43. Mark the correct statement regarding monel
a) it can not hardened by heat treatment******
b) it can be hardened by heat treatment
c) either a & b
d) none of the above

44. Mark the incorrect statement
a) ultrasonic inspection_______________ piezo electric effect (radiography)
b) MPI__________ skin effect (ultrasonic)
c) Eddy current____________ current acceptance
d) PED________________ capillary action

45. If no marking of drill, identification of drill can be measured by drill gauge having
a) fraction on right and no. on left
b) fraction on left and no on right*****
c) both a & b
d) none of the above

46. Dia of rivet is
a) 2 times of thickness of sheets
b) 3 times of thickness of thickest sheet******
c) 3 times of thickness of joint sheets
d) equal to grip length

47. Extension tap is used for
a) cut full threads in blind hole to bottom
b) cut the thread in deep hole******
c) thread cuts on long shaft
d) all of the above

48. Lift and drag depends upon
a) more cambered area of upper side and less of lower side of wing*****
b) more cambered area of lower side and less on upper side
c) both a & b
d) none
e) angle of attack******
f) speed of aircraft*****
49. Gear rack is used for
a) change rotary motion to reciprocating motion********
b) change reciprocating motion to rotary motion
c) transmit motion to parallel with it
d) none of the above


50. Indication of Class-B fire is
a) Red **** b) Yellow c) Green d) Brown

51. Color of extruded bar of aluminium alloy in 5 inches is
a) red marking near the end of each length******
b) blue marking near the end of each length
c) stamp of blue and white color
d) none of the above

52. What size of the hole should be bored before cutting a 2.5 internal acme thread
having 3 thread per inch
a) 2.5 b) 2.1667******* c) 3.5 d) 2.75

53. Mark the correct statement
a) light a/c is tied down after every flight******
b) light a/c is not require tied down
c) only when strong air being to flow then tie down
d) both a & c

54. Dis-integrator is used to
a) making hole in conductive metal
b) making hole in non-conductive job
c) making hole clearly and fairly
d) both a & c are correct******






ANSWERS:

1. B 2. C 3. B 4. C 5. B

6. A 7. B 8. B, D 9. A 10. C

11. D 12. D 13.C 14. B 15. D

16. A 17. A 18. B 19. A 20. A

21. C 22. B 23. C 24. A 25. D

26. A 27. D 28. B 29. D 30. B

31. C 32. C 33. B 34. A 35. A

36. - 37. A 38. C 39. A 40. A

41. A 42. B 43. A 44. - 45. B

46. B 47. B 48. A,E,F 49. A 50. A

51. A 52. B 53. A 54. D











PAPER-II


1. Red brass is used
a) for fuel and oil line fittings
b) as in (a) and also called bronze*****
c) as in (b) and has poor casting and forming quality
d) none

2. Nickel in steel increases
a) hardness
b) yield strength
c) elastic limit
d) all of the above*****

3. Geiger counter is used to
a) measure the radioactive contamination of a/c flying above stratosphere*****
b) check the condition of a/c after heavy landing
c) check the penetration of a/c by ultraviolet rays above statosphere
d) none of the above

4. Stalling angle critical angle of attack is the
a) maximum lift angle
b) minimum lift angle
c) as in (a) and at which separation of airflow takes from upper surface of
wing******
d) as in (b) and at which separation of airflow takes from lower surface of wing

5. Angle of ACME thread is
a) 45 b) 38 c) 12 d) 29******

6. Al-alloy rivets can be heat treated
a) maximum 5 times
b) maximum 15 times******
c) infinite times
d) none

7. The type of compressor used in air cycle cooling machine is
a) axial compressor
b) inward flow compressor
c) outward flow compressor*****
d) none

8. Mark the correct statement
a) Al-alloy bolts of dia less than mm are not used in primary structure*****
b) All Al-alloy nuts and bolts are used where frequent removal is required
c) Both a & b are correct


d) None of the above*****

9. Mark the correct statement
a) lap joint is best for oxy-acetylene welding
b) single lap joint is resistance to shearing
c) single lap joint is resistance to bending
d) all of the above are wrong*******

10. Aircraft structural CRS is welded by
a) butt welding
b) spot welding & sea welding
c) butt and spot welding
d) spot welding*******

11. Precision wire wound resistors are wound with
a) carbon
b) copper
c) magnanin*********
d) all of the above

12. Corrosion of titanium and its alloys are
a) difficult to detect
b) easy to detect
c) as in (a) & increase with high temperature and salt******
d) as in (b) & removed with Al-grid or Al-polished

13. If acid is spilled over skin from an Ld-Acid a/c battery then it cleaned with
a) water
b) water & boric acid
c) water & bicarbonate of soda********
d) all

14. Ni-cad battery is rapidly charged with
a) constant current and variable voltage
b) constant voltage and variable current*******
c) variable voltage and variable current
d) both a & b

15. Indication of corrosion on
a) Al and Mg as etching and pitting
b) Copper as greenish film
c) Steel as white marks
d) Both a & b********

16. Which non-ferrous metal can be case-hardened
a) Ni b) Ti****** c) Cu d) Al





17. Jo-bolt is
a) externally threaded two piece rivet
b) externally threaded three piece rivet
c) internally threaded three piece rivet*******
d) can replace general bolts in compression to their strength

18. Turn buckle is
a) for minor adjustment in cable length and cable tension
b) has matching left and right hand threads
c) has internally threaded ends and externally threaded end terminals
d) all of the above*********

19. Extrusion is used for making
a) channels
b) angle
c) T-section
d) All*****

20. Generator frequency depends on
a) no of poles
b) RPM
c) Both a & b********
d) None

21. For a battery to have high ampere hour capacity and high terminals voltage
a) low internal resistance******
b) high internal resistance
c) does not depend on internal resistance
d) none

22. Plug gage is used for
a) checking the internal dia of cylindrical shaft
b) checking the size of plug needed for blanking
c) checking the accuracy of holes
d) all of the above*******

23. A bolt should be installed
a) upward and downward
b) upward & forward*******
c) downward & forward
d) down ward & rearward

24. In a PN function diode, holes move from P-region to N-region because of
a) diffusion
b) pressure difference
c) higher concentration of holes in P-region******
d) electrons in N-region attracts holes from P-region



25. Every third tooth is made straight for
a) sawing clearance
b) racker and for cleaning******
c) rap saw
d) all of the above

26. Shunt ohmmeter measures
a) low resistance******
b) high resistance
c) precision resistance
d) infinite resistance

27. Mark the correct statement for transformer
a) mutual induction is working principle
b) output voltage depends on transformation ratio/turn ratio
c)
d) all of the above*****

28. For constant voltage generator used is
a) series
b) shunt
c) both a & b
d) none*******

29. After heat treatment tempering is done to
a) reduce brittleness and ductility******
b) increase brittleness and ductility
c) increase hardness and strength
d) increase hardness only

30. Pot life and shelf life
a) pot life is related to mixed resin mixture while shelf life is related to resin and
hardened individually***************
b) a) if catalyst is mixed in less amount then it will increase pot life but reducing
curing properties
c) both a & b
d) none

31. Octal no. of 189 is
a) 235 b) 237 c) 265 d) 275******

32. Internal wrenching bolt takes
a) shear load
b) tension load
c) both shear & tension load******
d) none




33. Clevis bolt is used for
a) shear load*********
b) tension load
c) both shear & tension load
d) none

34. 10 KB-105 rivet has
a) flat head
b) countersunk head
c) as in (a) & key*****
d) as in (b) and key

35. 10 KB-107 rivet has
a) flat head
b) counter sunk head
c) as in (a) and with key and close end
d) as in(b) and with key and close end*******

36. In Bristol modified method, defect occurs as
a) white line (thin)******
b) green line on dark
c) red line none of the above

37. In oil and chalk process, defect occurs of
a) dark gray line on light surface******
b) dark line on red back ground
c) green line on dark background
d) none of the above

38. Intergranular corrosion
a) occurs along grain boundaries
b) causes exploitation when it becomes severe
c) as in (a) and (b) and detected by UFD
d) as in and detected EFD*******

39. Porosity in steel castings is detected by
a) MPI
b) As in(a) but DPI is more efficient********
c) Both are equally efficient
d) None

40. Scuttered acts in MPI indicates
a) fine porosity and pitting*******
b) welding cracks
c) tight crack
d) laps




41. Variable canvery pump is used where
a) output does not change with requirement of engine
b) output varied as per engine requirement
c) as in (a) and fitted with no valve
d) as in and fitted with compensated valve for automatic adjusted****

42. Ventral provides
a) longitudinal stability
b) longitudinal and lateral stability
c) lateral stability******
d) none of the above

43. Hydraulic system is based on
a) charles law
b) pascals law*****
c) boyles law
d) newtons law

44. Essential calculating power is are
a) force ???
b) distance traveled
c) time doing work
d) all of the above******

45. 1 HP is usual to
a) 735 electric watts
b) 746 electrical watts*******
c) both a & b
d) none

46. Brinell hardness tester
a) uses ??? ball penetrator
b) as in (a) and measure depth of impression
c) as in (b) and measure dia of impression********
d) none of the above

47. Electric slating is the process of
a) provide corrosion resistance surface
b) provide good surface for further plating
c) for ???
d) all the above**********

48. Transferred metal by chemical action over a surface for
a) provide corrosion resistance surface
b) provide base for further plating
c) forward up
d) all the above********



49. Acetylene gas is
a) colorless
b) as in (a) and if stored above 25 psi it becomes highly unstable
c) as in (b) and produced by reaction of calcium carbide with water
d) as in (a) and produces a yellow colored flame and smoky flame******

50. Which fire extinguisher is best for electrical fire
a) carbon tetrachloride
b) foam
c) water
d) CO2***********

51. While riveting, center hole can be located by
a) center pitch
b) template
c) hole finder
d) all of the above*****

52. In ATA-100 specification of cable, electrical wire no and letters are marked as
a) prefix and suffix
b) side by side******
c) in middle
d) at the end

53. Cotter pin for castlellated nut is made of
a) steel/CRS
b) cadmium plated low carbon
c) stainless steel
d) both b & c******

54. X-ray equipments are rated by
a) ampere
b) KV*******
c) Watt
d) None

55. When a component exceeds the alert value
a) it should be subjected before flight
b) it should continue in flight and corrective action taken******
c) it can be replaced in night or at 10 hrs whichever is earlier
d) none of the above

56. Alert value for a component is
a) recalculated at every 3 years
b) recalculated at every 1 month
c) recalculated if it found unreliable
d) as in and it should be less than original alert value*******



57. When the time between soaking and quenching increases, then
a) hardness increases
b) softer the metal
c) re-precipitation takes place******
d) tensile strength increases

58. O-ring can be checked by
a) 4-times magnification
b) rolling the ring on a dowell and inner dia can be checked
c) rolling the ring on inspection cone & inner dia can be checked
d) all of the above******

59. Metalling is a process of
a) rolling pure Al-alloy on Al-alloy surface
b) Ni and cd plating on steel
c) By spraying Ni, Cr on steel with oxy-acetylene flame*******
d) All of the above

60. Which of the following are universal gates
a) NAND & AND
b) NOR & OR
c) NAND & NOR******
d) NONE

61. An 12 H5 indicates
a) dia 3/5 and head is not drilled
b) dia 6/8 and head is not drilled
c) dia 6/8 and head is drilled
d) dia 6/8 and shank & head is drilled******

62. Engine fires once in
a) one revolution of crankshaft
b) two revolution of crankshaft******
c) 360 revolution of crankshaft
d) none of the above

63. Mark the correct statement
a) On a/c with steerable nose wheel, the locking scissors are set to full swivel for
towing********
b) Tail wheel a/c should always be towed backward
c) Release all the hydraulic charge before towing
d) All of the above

64. Grub-screw is used for
a) locking threaded fasteners
b) by soldering it is locked
c) locked by peening


d) both a & c******

65. Bearing strength is the force that resist the
a) stretching and lengthening
b) sliding
c) at the point of tearing
d) none*******

66. Magnetic force always acts on
a) charged particle*****
b) uncharged particle
c) charged particle parallel to magnetic flux
d) none

67. Hydrogen gas is emits in the battery
a) during all times in lead acid battery servicing
b) in Ni-cd battery, at the end of charging
c) when battery is overcharged
d) both a,b,c*******

68. Ohms law does not hold for
a) diode
b) NPN-transistor
c) Hg
d) Both a & b******

69. Speed of motor increase when load decrease current decrease because of
a) frictional loss between motors moving parts
b) frictional loss between field winding and other parts
c) induced back emf increases******
d) none

70. Marking of fluid line is given by
a) color and geometrical shape
b) color and words
c) show the function and direction of fluid flow
d) all of the above******

71. Mark the correct statement
a) carbon graphite has more compressive strength than Kevlar******
b) Kevlar has more compressive strength than carbon graphite
c) Carbon graphite has more tensile strength than Kevlar
d) All of the above

72. Stress corrosion is likely to occurs in
a) aluminium
b) Mg
c) CRS


d) Al and stainless steel********

73. When re-torqueing is required for a ???
a) re-tighten the nut without backing off the nut***********
b) re-tighten the nut with backing-off the nut one turn
c) re-tighten the nut with backing off by two turn
d) never re-tighten the nut

74. When in a/c. it is required embossing, etching and marking, then electrical etching is
done by
a) electrical etching pencil, if applied lightly
b) electrical etching pencil but only for CRS
c) electrical etching pencil is prohibited in a/c***********
d) both b & c





ANSWERS:

1. B 2. D 3. A 4. C 5. D

6. B 7. C 8. A, D 9. D 10. D

11. C 12. C 13. C 14. B 15. D

16. B 17. C 18. D 19. D 20. C

21. A 22. D 23. B 24. C 25. B

26. A 27. D 28. D 29. A 30. A

31. D 32. C 33. A 34. C 35. D

36. A 37. A 38. D 39. B 40. A

41. D 42. C 43. B 44. D 45. B,C

46. C 47. D 48. D 49.D 50. D

51. D 52. B 53. D 54. B 55. B

56. D 57. C 58. D 59. C 60. C

61. D 62. B 63. A 64. D 65. D

66. A 67. D 68. D 69. C 70. D

71. A 72. D 73. A 74. C






PAPER II (JUNE

1. For commercial annealing, cooling is done in
a) furnance
b) air
c) mica*****
d) both a & b

2. Cyniding of low carbon steel is quenched in
a) oil
b) brine
c) water
d) both a & b (all)*********

3. How long piece of steel is left in a furnace for soaking
a) for long enough to ensure a good even heat throughout
b) for 2 hours for per cubic inch of piece
c) one hour for each square inch of cross section area
d) both a & c*****

4. Seak often forms on the surface of the metal and dirt blocked on it, cleaning of seaks
and dirt from heat treated part is done by
a) steel wire brush
b) sand blasting
c) scap
d) all*******

5. In Rockwell hardness testing
a) softer the piece of metal, the deeper will be the impression under given load
b) the hardness is indicated on a dial gage graduated in the B & C scale
c) for non-ferrous metal, the steel ball should be used and hardness no. read on B
scale
d) all the above*********

6. Flame heating is done for
a) when hardness is required only for a limited depth of the material******
b) for small part
c) both a & b
d) none

7. The heat of the furnace can be controlled or regulated by
a) be watching the color of the furnace
b) barometer*******
c) thermo meter
d) all




8. Fatigue crack is detected by
a) ultrasonic
b) radiography
c) body current
d) all********

9. End of the steel bars are sometime painted in various
a) color and color combination as a means of identifying the carbon
constant*********
b) strips identifying the alloy and solid color identifying the carbon

10. To prevent solder from running away from the surface to be jointed
a) flux is used
b) temperature is maintained
c) clay is commonly used to surround the area to be jointed*******
d) all

11. Braze welding is
a) known as force welding (bronze welding)
b) a welding in which base metal is not fuse
c) a combination of brazing and welding
d) all*****

12. Which statement is correct
a) low temperature brazing is also known as hard soldering or silver soldering
b) silver welding has equal strength of material
c) after silver soldering, further heat treatment is required
d) both a & b*******

13. Unit of radio active material is
a) curies and ratherford scane
b) barcol (bequerel)
c) both a & b******
d) none

14. Radioactive decay is measured in tennis of
a) curies
b) half life******
c) both a & b
d) none

15. Which does not passage in electromagnetic radiation
a) X-ray*****
b) Light
c) Infrared ray
d) Thermal





16. Density of radioactive mean is
a) sharpness of image detail on a radiograph
b) degree of blackening of a radio graph*******
c) relative brightness of two adjacent area
d) both a & c

17. Welding decay in stainless steel is reduced by
a) stainless steel containing titanium*****
b) low temperature
c) by reducing heating time
d) both a & b

18. The term used on worm gear
a) threat b) threat radius c) threat diameter d) all******

19. In flourescent method
a) if wet developer is applied, it must be dried
b) if dry developer is applied, it must not be dried
c) dry for long period
d) all are wrong******

20. Telescoping gage
a) is used for inside measurement
b) range from to 6
c) range from to 1
d) both a & b

21. Hole gage is used for
a) measuring grooves and slots
b) measuring small hole
c) both a & b*****
d) none

22. The size of the flat cold chisel is determined by
a) width of the cutting edge******
b) length of the cutting edge
c) length of chisel
d) all

23. Which statement is correct
a) straight fluted reamer is less tendency the chatter
b) spiral type are tapered for the short distance back of end to and in starting*******
c) bottoming reamer have tapers end and are used to short hole
d) both a & b






24. Thread may be produced by
a) on a lathe with specially shaped cutting tool
b) on spiral machine using rotary cutter
c) by rolling on spiral machine using dies
d) all********

25. Needle file are
a) knurid on both side
b) knurid on one side only
c) use on slat by diameter and watch maker
d) both a & c******

26. Block spanner is used on
a) round nut having series of notches or slots cuts on its side******
b) hexagenol nut with slots
c) ??? nut with slots
d) all

27. Meshing gear have same
a) teeth
b) pitch no. of some size******
c) dedendom
d) all

28. Vernier scale is used on
a) microscope
b) boroscope
c) spheroscope
d) all********

29. Which statement is correct
a) fibre glass is weight more and have less strength than compare to other composite
material ******

30. Fibre glass is
a) also known as E-glass or electric glass
b) E-glass or borosilicate glass
c) Both a & b*******
d) None

31. Weft threads are
a) detection for the warp detection
b) detection is 45 to warp
c) bias
d) perpendicular to warp*******





32. Which statement is correct
a) force is exerted on charged particle
b) force is applied on charged particle moving along the magnetic field*******

33. Strength of composite depending upon
a) type of fiber (bonding material)
b) process of manufacture
c) heat treatment
d) all******

34. When two sphere of same mass, one is +ve charged and other is ve charged, then
new mass will
a) change
b) unchanged******

35. If the conductor is of 4O and it stretched to twice of its length, then its resistance is
a) 1O b) 8O**** c) 12O d) 16O

36. A and B are big and small battery, having same emf. Internal resistance of battery A
is
a) less than B******
b) greater than B
c) equal to B
d) unaffected

37. Which statement is correct
a) battery terminal voltage is equal to battery emf
b) battery terminal voltage is less than battery emf********
c) battery terminal voltage is more than battery emf
d) depends on direction of current flow




ANSWERS:

1. C 2. D 3. D 4. D 5. D

6. A 7. B 8. D 9. A 10. C

11. D 12. D 13. C 14. B 15. A

16. B 17. A 18. D 19. D 20. B, D

21. C 22. A 23. B 24. D 25. D

26. A 27. B 28. D 29. A 30. C

31. D 32. B 33. D 34. B 35. B, D

36. A 37. B





MARCH

1. In a spot welding a typical defect is
a) porosity
b) crack
c) irregular shape
d) both b & c******

2. In oxyacetelene welding while shutting off the flame
a) oxygen is shut out first
b) acytelene is shut off first******
c) both are shut off simultaneously

3. Oxyacetelene flame with equal volume of oxygen and acytelene gives the types of
flame as shown
a) carbonizing
b) oxidizing
c) neutral*****
d) there is no such flame

4. The silver solder metal melts at
a) 200-400 degree cent*******
b) 300-600 degree cent*******
c) 1000-2000 degree cent
d) 850-1200 degree cent

5. The core of reinforce polymer thermoplastic is filled as
a) metal
b) aluminium
c) fibre glass and plastic resin******
d) all of the above

6. Synthetic thermoplastic
a) when heated becomes soft
b) when heated becomes hard
c) when cools become hard
d) both a & c are correct*****

7. A crack may be repaired by
a) out welding******
b) spot welding
c) lap welding

8. In dye penetrant test the indication shown indicates
a) porosity*****
b) tight crack





9. The wood cross section shows the cutting
a) rift sawing
b) tangential sawing******
c) angular
d) a & b are correct

10. Corrosion on the surface of aluminum alloy is indication on the form of
a) metal bulging
b) white powdery deposits*******

11. Fillet weld is a weld which
a) joins the surfaces which are perpendicular to each other******
b) joins the two parts in the same plane by clamping
c) joins the two parts in the same plane by overlapping
d) both a & b are correct

12. Radiography NDT test
a) low wave length and high penetration
b) high wave length and low penetration******
c) invisible ray
d) both a & c******

13. To obtain clean and good weld
a) weld may be filled evenly and slowly******
b) filed with solder and brazing metal
c) none of the above

14. The brazing the flame to be used is
a) neutral flame*******
b) oxidizing flame
c) slightly carbonizing
d) any flame

15. Rockwell hardness tester
a) measures resistance to penetration
b) measures diameter of indention
c) measures depth of penetration
d) both a & c are correct*******

16. Galvanic corrosion occurs between
a) dissimilar metals joined without insulation between them
b) al-alloy structured assembled with steel screw
c) both a & c are correct*******






17. Aviation snip is used for cutting
a) thick metal sheet
b) thick stainless sheet
c) heat treated Al-alloy and stainless steel sheet*******
d) all types of thick sheet

18. Headless grab screws are installed by
a) allen key******
b) special type of ratchet spanner
c) suitable screw driver
d) special tool

19. In a micrometer in the main scale each cm divided into 10 equal parts and in circular
scale, 9 division of main scale equals to 10 divisions of circular scale the least count of
the micrometer is
a) 1mm
b) 0.01 mm
c) 0.01 cm
d) 0.0001 mm

20. In a micrometer the smallest division on main scale is 0.5 mm. The vernier scale is
divided into 25 division and it moves one division on the mainscale for complete rotation
of the vernier scale then the least count of the micrometer is
a) 0.01mm
b) 0.002cm
c) 0.01cm
d) 0.001mm

21. In pitot static system, static vents are placed separately in a/c to reduced
a) vaccum gauge
b) vaccum chamber
c) micromanometer*******
d) all

22. Altimeter in absence of manometer may be checks
a) vaccum gauge
b) vaccum chamber
c) micromanometer*******
d) all

23. An altimeter has
a) stack of three evacuated bellows
b) stack of two evacuated bellows
c) barometric pressure setting provision
d) all*******






24. Identify the clevis bolt

************
25. In four digit N-alloy index system, no-2024, the first digit indicates_____
a) the % of Al-added
b) the different alloy in this group
c) alloy group
d) copper is the major alloying element*****

26. Why it is considered good practice to normalize a part after welding
a) to relieve internal stresses developed within base metal*****
b) to introduce a slight amount of carbon to improve the surface hardness of the weld
c) to remove the surface scales formed during welding
d) all are correct

27. Select the characteristics of a good gas weld
a) the depth of penetration shall be sufficient to ensure fusion of filler rod
b) the height of weld healed should be above base metal
c) the weld should taper off smoothly into base metal******
d) these should be no oxide on the weld

28. Indicates single butt weld
Figure
a)
b)
c)
d)

29. Which tool can be used to measure the alignment of a rotor shaft or the place of
rotation of disk
a) dial indicator (DTI)*******
b) shaft gage
c) protector
d) all

30. The measurement reading on vernier scale
a) 1.411
b) 1.436
c) 1.700
d) 1.456



31. Side clearance of piston ring is measured by
a) micrometer
b) thickness gauge*******
c) depth gauge
d) dial gauge

32. What tool is generally used to set a divider to an exact dimension
a) mechanic scale****
b) surface gauge
c) dial indicator
d) all are correct

33. Which statement is correct regarding tie-down of small a/c
a) manila rope has a tendency to stretch when it gets wet
b) Nylon or Dacron rope is preferred to manila rope*******
c) The a/c should be headed down wind in order to eliminate or minimize wing lift
d) Leave the nose wheel or tail wheel unlocked

34. The color of 100ll fuel is
a)
b)
c)
d)

35. Flow of aviation fuel which passes greater antiknock quality than 100 octane,
classified
a) according to the multiplies of lead
b) by reference to normal neptane
c) by performance number******
d) none

36. A primary cause of intergranular corrosion is
a) improper heat treatment*****
b) dissimilar metal contact
c) improper application of heat
d) none

37. Corrosion caused by galvanic action is result of
a) excessive anodization
b) contact of two unlike metals*****
c) excessive etching
d) all
38. The internal surface of sealed structural steel tubing is best protected against
corrosion by
a) a coating of hot linseed oil*****
b) evacuation of tubing before sealing
c) a coating of Zn-chromate primer
d) none



39. One way to obtain increased resistance to stress corrosion is obtained by
a) releasing compressive stress on metal
b) creating compressive stress on metal*******
c) producing non-uniform deformation while cold working
d) all are correct

40. Which statement is correct regarding hand tap
a) Taper, plug, bottoming
b) as in (a) & bottoming tap is used to cut thread at bottom*****

41. Which maintenance record entry best describe the action taken by FAR when a
0.125 dent in a straight section of Al-alloy tubing is found
a) dent is acceptable limit and repair not necessary
b) dented section removed and replaced with identical new tubing flared 45.
c) Dent removed by drawing appropriate size bullet through the tubing*****
d) Deffered to maintenance check

42. EMF is produced in generator
a) Lenzs law
b) Electromagnetic induction
c) Right hand fleming rule
d) None

43. AN coupling used in Al tube diameter
a) AN 818-5
b) AN 818-2
c) AN 818-8******
d) Any one

44. Roller bearing take more radial load than ball bearing of same size because
a) larger contact area********

45. In brinell hardness testing, the thickness of material should not be less than
a) 5 times
b) 10 times *******
c) 20 times
d) 50 times

46. Which statement is correct
a) swg 0 is small
b) swg 14 is thicker than swg 18*****
c) swg 14 is smaller than swg 18
d) none






47. Bottle jack is used
a) to raise one wheel to remove brake unit
b) to raise single wheel
c) to raise single wheel to remove one brake unit
d) all are correct********

48. Liquid penetrant test is carried out in
a) porous plastic
b) nonferrous metal*******
c) unpainted cleaned wood
d) any one or all

49. Which statement is correct
a) tang inserted into handle is known as safe edge
b) when filing is done, use lubricant
c) blade is made of steel and is not heat treated
d) none*****

50. Ohms law is
a) IV *******

51.Fluxin soldering is
a) chemically clean the metal by removing oxide film
b) increase strength

52. Edge distance is
a) 2 times the shank diameter********
b) 2 times the sheet thickness
c) 2 times of head diameter
d) none

53. Which statement is correct regarding ASI
a) pitot pressure is given inside capsule
b) static pressure is given outside the capsule
c) measure differential pressure
d) all are correct*****

54. Which one is input device
a) keyboard
b) mouse
c) telephone line
d) all are correct****

55. MODAM (Modulator demodulator) used is
a) a part of CPU
b) a software
c) input/output peripheral*******
d) operating system



56. When jacking the a/c
a) a/c nose put to the wind
b) select hard and smooth surface
c) both a & b*******
d) none

57. When defuelling is done on swept back wing a/c. best precaution is
a) outboard tank drain first***
b) fuselage tank drain first
c) inboard tank drain first
d) all tank drained together

58. When a/c fuelling with pressure fuelling, precaution taken
a) fuel nozzle pressure kept minimum to the fuel filter
b) pressure should be adequate******
c) electric s/w on to indicate the fuel quantity on gauge
d) fuel nozzle inserted before grounding

59. Negative plate of Ni-cd battery is of
a) pure cadmium
b) nickel hydroxide
c) cadmium hydroxide*****
d) none

60. Electrolyte used in lead acid battery
a) KOH
b) Dilute H2SO4*******
c) Concentrated H2SO4
d) none

61. Transistor used as
a) voltage regulator/doubler
b) rectifier
c) amplifier*******
d) all are correct

62. Convert 37 decimal into binary
a) 100101 b) 111111 c) 101010 d) 110110

63. How will you remove the screw
a) by welding
b) drill the head*******
c) both a & b
d) none





64. Bevel gear is used to
a) transmit single load
b) transmit heavy load
c) transmit motion at on angle to**********
d) transmit motion between two parallel shaft




ANSWERS:

1. D 2. B 3. C 4. A, B 5. C

6. D 7. A 8. A 9. B 10. B

11. A 12. B,D 13. A 14. A 15. D

16. C 17. C 18. A 19. - 20.

21. C 22. C 23. D 24. C 25. D

26. A 27. C 28. D 29. A 30.

31. B 32. A 33. B 34. - 35.C

36. A 37. B 38. A 39. B 40. B

41. C 42. B 43. C 44. - 45. B

46. B 47. D 48. B,C,D 49. D 50. A

51. A,B 52. A 53. D 54. D 55. C

56. C 57. A 58. B 59. C 60. B

61. C 62. A 63. B 64. C




PAPER II (JUNE

1. After cyaniding quenching is done in
a) brine
b) water
c) oil
d) both a & c******

2. To stop solder from flowing normally
a) clay is used****
b) a flux is used

3. Hard soldering (silver soldering is low temperature brazing)
a) is done at low temperature brazing
b) produces strength equal to parent metal
c) both a & b******
d) none

4. Flame is used to heat metal during heat treatment for
a) small parts
b) where furnace is not available
c) heat treatment requirement is not very exacting
d) large parts and where a particular area is to be heated*******

5. Mark the correct statement
a) detection welds in thicker material UFD is best
b) X-ray best for welds in sheets
c) Both a & b
d) All*******

6. When flying along magnetic equator, dip will be
a) increased
b) remain unchanged*******
c) decreased
d) depend upon direction of flight

7. Identification of alloy is made of by
a) alloy identified by color, content by stripes******
b) alloy by stripes and content by color

8. Heat treated parts having bake-dirt and scale can be cleaned
a) wire brush
b) scraping
c) sand blasting******
d) none





9. Pre & past treatment of cd-plating and ferros part depends on
a) strength of part
b) surface hardening and hard spots
c) corrosion resistance
d) all******

10. The soaking time varies as
a) till alloy uniformally heated******
b) 2 hrs/unit volume
c) 1 hr/unit c.s. area
d) none

11. Vernier scale is also used in
a) microscope and spectrometer
b) sextant and spectrometer
c) both a & b*******
d) none

12. In brazing
a) post heat treatment may be carried to relieve stresses*****
b) post heat treatment may not be carried to relieve stresses

13. Prepregs material is
a) eleminate manual mixing and weighing
b) must be stored in freeze
c) also made in unidirectional
d) all are correct******

14. Which statement is correct
a) boron fibre is made by depositing boron
b) tungsten and ceramic fibre in high heat application
c) ceramic used in heat application, dissipating heat slowly
d) both a & b******

15. Disbond and water in honeycomb and impect damage is detected by
a) laser holography******
b) ultrasonic
c) visual inspection
d) none

16. In npn-transistor, arrow head indicates
a) hole flow*******
b) electron flow
c) minority carrier flow from emitter to base
d) majority carrier flow from emitter to base





17. Which statement is correct
a) weld in thick material can not be detected by ultrasonic
b) weld in thin material can be detected by X-ray******
c) always detected by dye penetrant
d) all above are correct

18. The opposition offered in AC circuit are called
a) impedence *******
b) resistance
c) inductance
d) all

19. Which of the following is sued as voltage regulator device
a) carbon pile voltage regulator
b) magnetic amplifier regulator
c) transistor regulator
d) all are correct******

20. Range of ammeter can be increased by
a) connecting high resistance in parallel
b) connecting high resistance in series
c) connecting low resistance in parallel********
d) connecting low resistance in series

21. Amperemeter has
a) low resistance in series
b) high resistance in series
c) low resistance in parallel*******

22. Transistor is biased
a) base and emitter forward biased******
b) base and emitter reverce biased

23. In tetrode, the screw grid is
a) always at positive potential and the voltage is less than plate voltage*******

24. In square threads
a) width, height and length are same
b) difficult to machine
c) more strength
d) all are correct*******

25. In ATA-100 systems, 36 represents
a) hydraulic system (29)
b) oxygen system (32)
c) pheumatic system (36
d) landing gear system (32)



26. Which of the statement is correct regarding bearing
a) if corrosion is found on the outer surface, it should be rejected
b) bearing must be inspected periodically at least once in a year
c) shielded bearing is used be inspected for corrosion
d) both b & c are correct*****

27. The diameter of the aluminum sheet increase
a) as the gauge no increases
b) as the gauge no decrease*******
c) remain constant
d) varies from gauge to gauge

28. Piezo electricity is produced
a) by the vibration of ceramic
b) by the vibration of quartz, Rochelle salt and ceramic*******
c) sound waves have no connection with this
d) all are wrong

29. Titanium can be identified by
a) spark test (used for various metal & some time from ??
b) moisturing and scratching with a pencil
c) chemical test
d) both a & b are correct*****

30. The heat resistance resin is
a) epoxy (cyclo eliphatic resin)*******
b) polyester
c) thermosetting plastic
d) thermoplastic

31. For maximum ductility, elongation and impact resistance of Mg-alloy is
a) solution heat treatment*******
b) casted
c) precipitation heat treatment
d) both a & c

32. Precaution in Al, welding
a) neutral flame is used
b) preheating is needed
c) flux is used
d) all********

33. The thickness of the conducting and non-conducting coating in ferrous metal can be
measured by
a) vernier caliper
b) vernier micrometer
c) ultrasonic
d) eddy current method********



34. To measure the thickness of the hollow tubular member normally done by
a) distructive method
b) eddy current method
c) ultrasonic method*******
d) none

35. a combination set is used as
a) dipth, gauge, tri-square, scriber
b) protractor, scriber, trisquare
c) center head, protractor, scriber******
d) none

36. Mark the correct statement regarding the hardness tester
a) brinell system uses diamond point
b) vikers uses round ball
c) above are correct
d) none********

37. In nickel cadmium battery
a) during discharging, the current flows the negative pole to positive plate and
oxygen atoms are driven out from the positive plate
b) electrical leakage is measured by millimeter between cell and casting
c) both a & b******

38. Hydrogen is given off during
a) all stages of LAB servicing
b) over charging of Ni-cd batt.******
c) both a & b
d) none

39. Dies are used to cut
a) internal threads of a nut
b) external threads of a nut







ANSWERS:

1. D 2. A 3. C 4. D 5. D

6. B 7. A 8. C 9. D 10. A

11. C 12. A 13.D 14. D 15. A

16. A 17. B 18. A 19. D 20. C

21. C 22. A 23. A 24. D 25. B

26. D 27. B 28. B 29. D 30. A

31. A 32. D 33. D 34. C 35. C

36. D 37. C 38. B 39.





PAPER II (OCT

1. In a capacitor
a) capacity depends on separation of plates and measured in farade
b) capacity depends on area of plates and measured in farade
c) capacity depends on nature of dielectric material
d) all******

2. Relation between volt, ampere and weber is given by
a) amp/volt = weber
b) amp X volt = weber
c) volt / amp = weber
d) none*****

3. Which statement is correct relating to swaging
a) if the diameter of fitting is too large, it has been over swaged
b) if the diameter of fitting is too small, it has been under swaged
c) if the diameter of fitting is too small, it has been over swaged and cable fitting
must be rejected***************
d) none

4. Mooring is the process in which
a) head of the a/c is in prevailing wind whenever possible
b) choke all wheels fore and aft
c) tie down the point on aircraft
d) all****

5. How will you convert a galvanometer in voltmeter
a) by connecting a high resistance in series with galvanometer

6. What is the work of catalyst
a) as curing agent***
b) as hardener
c) mixed with resin
d) all are correct

7. Nomex is a
a) honey comb material***
b) reinforced fibre
c) metrix material
d) none

8. The properties of composite material is
a) do not corrode
b) stress, fatigue resistant
c) it reduce wear
d) all***



9. Zener diode
a) has high forward voltage rating
b) has negative resistance***
c) has a sharp breakdown of low reverse voltage
d) used as amplifier

10. In a dye penetrant test before applying developer, what shall be done
a) dye should be completely flushed out
b) only excessive dye should be removed
c) the rinsing operation is completely carried out
d) both b & c are correct***

11.Which is the correct statement regarding heat treatment of Al-alloy
a) longer soaking time and lower cooling rate result in greater softening*******
b) longer soaking time and higher cooling rate result in greater softening
c) soaking time should be minimum
d) none

12. If a magnet is dropped through a current carrying coil, it will fall with
a) uniform acceleration equal to g
b) uniform acceleration less than g***
c) non-uniform acceleration more than g
d) non-uniform acceleration less than g****

13. Type of heat treatment of component depends on
a) proper used
b) composition of alloying element
c) cold work is done
d) all*****

14. In annealing, greater softening can be achieved, if
a) cooling rate is very low and it is cold in furnace
b) heating just above the upper critical point
c) both *******
d) none

15. Transfer metal from one object to another by chemical and electrical means is done to
a) protect base metal against corrosion and wear
b) increase the dimension of a part
c) protect base metal against reaction
d) all********

16. The symbol shows
a) lead & Zn******
b) Mg. alloy
c) Cu-alloy
d) Fiber




17. Identify the symbol
a) automatic react
b) momentary react type
c) momentary switch type******
d) none

18. Identify the symbol
a) Cam*****
b) Dowel pin
c) Steel
d) Taper pin

19. What is the current direction in the circuit

a b




a) 1/3 from a to b
b) 2/3 from a to b
c) 1/3 from b to a
d) zero******

20.The circular pitch (p) of a gear is
a) point where the pitch circle of two meshing gears touch
b) diameter of pitch circle
c) thread per inch of pitch circle
d) none (distance from the one tooth to the center of next consecutive tooth
measured on the pitch circle)*********

21. In figure (riveting) what fault is shown


a) damage due to riveting tool
b) damage due to bucking bar
c) sheet metal bulging*******
22. The logic symbol indicates
a) OR-gate******
b) AND-gate
c) NOT-gate
d) XOR-gate

23. Identify the symbol or
V = 0


a) capacitor******
b) condenser
c) resistor
d) none

24. Corrosion on Al-alloy is visible in the form of
a) powdery form******
b) grey spot
c) pitting******
d) shining spark around the spot********

25. The hook spanner is used for
a) round nut having slot at internal******
b) square nut having slot at internal
c) hexagonal nut having slot at internal
d) all

26. Aviation snips are used for cutting
a) steel sheets
b) Al-sheets (heat treated)*****
c) Hard material
d) Soft material

27. The sensitivity of voltmeter is expressed in
a) Ohm
b) Watt
c) Emf
d) ampere 1(ohm/volt)****

28. In inspection of bolt holes for pits and cracks is carried out
a) before starting reaming
b) after finishing reaming
c) before and after starting reaming*****
d) done

29. In coolers or radiators where operating temperature is high soldering is not done but
a) soldering can be done with approved flux
b) inert gas welding******
c) seam welding
d) spot welding


30. The function of flux in brazing operation is to
a) minimize oxidation*****
b) to break the surface tension of filling material
c) to flow filler material all round

31. Cracks in thick material welding can be checked by


a) eddy current
b) dye penetrant
c) ultrasound*******

32. Heat, treatment of N-alloy is carried out by
a) solution heat treatment
b) solution and precipitation HT********
c) age hardening
d) all

33. To charge the fire in case of only one tire, the jack should be used
a) to just clear the tire from ground
b) hydraulic jack (single base jack)
c) chocks used with remaining wheel
d) all are correct********

34. Mark the correct statement
a) The diametrical pitch and pitch diameter in a spur gear are same
b) If the dia. Pitch (DP) is given, you can find out the addendum*******
c) If we divide DP by PD, we can get size of teeth
d) If the DP is given, you can not find out the addendum

35. Kevlar is
a) white gliming cloth
b) 4-times more tensile strength than Al*******

36. A charge is moving along magnetic lines of force
a) if force will always act
b) no force will act*****
c) may act or may not act
d) none

37. With prepregs
a) manual application not required
b) has to be kept in freezer
c) both a & b*****
d) none

38. Weld decay can be prevented by
a) presence of titanium & nycheum
b) quick heating
c) both a & b*****
d) low temperature



39. The size of the cold chisel is determined by
a) length of cutting edge


b) weight
c) width of cutting edge*******
d) none

40. The term associated with warm gear is
a) throad
b) throad radius
c) pitch
d) both a & b******

41. Temperature of work in a furnace can be measured by
a) thermistor
b) pyrometer******
c) color of work
d) thermocouple






QUESTIONS:

1. When it is necessary to use electrical connectors where they may be exposed to
moisture
- Use a special type of moisture proof connector.

2. When joining electrical connectors they should be connected by
- Hand only.

3. It is best to set the voltage regulator
- When engine is warmed up.

4. High tension ignition wires are checked for current leakage with
- Hardness tester

5. The wheat stone bridge utilize in a particular type of oil temperature gauge. It is an
electrical device for measurement of electrical resistances and in this instance the
resistance of wire bridge
- Increase with rise in oil temperature

6. The use of small bundles of wire in a/c electrical system is desirable due to
- Better flexibility

7. The Al cable must be numbers smaller than the copper cable
- As the size no. get smaller, the cable itself is larger

8. The purpose of special washers on electrical terminals is
- To better contact and locking purpose

9. When electrical cables or bundles are exposed to high temp
- The size of the cable or bundle will increase

10. The material used is bounding the a/c should be
- The same material as the bounded surfaces.

11. If the generator output were fluctuating, how would you place a resistor in the line to
settle out the fluctuations
- In series with the generator

12. In most aircraft, lighting circuits are
- In parallel to each other

13. As the temperature of a wire increases, the current carrying capacity
- Decreases.





14. What do you use to excite an alternator
- D.C. generator exciter

15. The internal resistance of a battery depends on
- Area of the plate

16. You are about to point a battery compartment, the point should be
- Acid resistance paint

17. A growler may be used to check
- Faulty insulation, shorts in a generator commutator

18. Frequency = No. of poles/2 X rpm/60 F = np(rpm)
120

19. When an a/c is in flight the cabin hater combustion motor get its, power from the
- Battery

20. Landing lights are hooked upto the main line because
- High amperage is required

21. Two preferred locations for VOR antenna are
- Top of tail section and top foreward of the fuselage

22. The heat extinguishing agent for electrical fires is
- Carbon di-oxide

23. A generator field can be flashed by
- Closing the contact point

24. The type of control switch used for a retractable landing light is described as
- A single pole double throw (SPDT)

25. The term spaghells in electrical installation describes as
- The plastic tubing used to cover electrical wires and terminals

26. The voltage regulator has a broken wire in the coil under this circumstances you will
obtain
- Zero voltage

27. When putting in a storage battery you should install
- The +ve lead first

28. Circuit breakers are located
- Close to the power source




29. Generator voltage causes the points of a reverse current relay
- To close

30.Which type of winding used in electric starter motor
- Series circuit of heavy wire

31. The vibrator type voltage regulator has
- Many turns of fine wire

32. During the operation of a four engine aircraft, which of the following generator
controls are available to the pilot
- Each of the four generators has a switch that is in series with each generator field

33. The freezing of fully charged batteries is greatly reduced owing to
- The very low freezing point to the acid solution of the charged battery

34. During flight, all the gear, down lock indicator lights burn-out. How would this affect
the gear warning horn system
- It would have no effect

35. You are about to install some parachute flares. Before actual installation, you should
- Turn both the master switches and flare switch to the off-position

36. During flight, when more electrical power is needed, the generator voltage will
- Remain at a constant voltage, however, the current flow will increase

37. Excessive e resistance at high current carrying connections should be determined by
- A milivolt drop

38. The tensile strength of the cable to terminal joints should be at least equivalent to
- The tensile strength of the cable itself

39. When frequent disconnections are required in the electrical system, the mechanic
should use in order to facilitate maintenance
- Connectors (plugs and receptacles)

40. Soldered electric splices should not be used because they are
- Particularly brittle

41. Electric wiring that offers the advantages of case of installation, simple maintenance
and reduce weight is known as
- Open wiring method






42. Junction boxes should be mounted with the open side facing downward, this
arrangement permits
- Loose metallic objects, such as washers, bolts etc to fall out of the box and
prevent possible short circuits

43. An arcing fault between an electric cable and a metallic flammable, fluid line may
puncture, the line and result in a serious fire, when separation is impracticable, the
electrical cable should
- Be places over flammable fluid line and securely clamped to the structure

44. Junction boxes should be proved with
- Adequate drain holes

45. One of the most common used of rheostats is to vary the
- Intensity of the tight throughout the aeroplane

46. Wheat stone bridge
- When bridge is balanced, current will zero

47. After annealing, component is cooled in
- Furnace itself and s/w off the heating source







ANSWERS:


1. D 2. D 3. C 4. D 5.

6. A 7. A 8. D 9. B 10. D

11. A 12. B,D 13. D 14. C 15. D

16. A 17. C 18. A 19. D 20.D

21. C 22. A 23. A 24. A,C,D 25. A

26. A,B 27. D 28. C 29. B 30. A

31. C 32. B 33. A,D 34. B 35. B

36. B 37. C 38. C 39. C 40. D

41. B




DGCA LICENCE EXAMINATION PAPER II
(A/C GENERAL ENGG. & MAINTENANCE PRACTICES)


1. The given drawing indicates:
a) cutting plane**
b) sectional view
c) vewing plane
d) cutting plane for complex view

2. The given figure indicates:
a) cork, felt, fabric**
b) brass
c) magnesium
d) none of these

3. The given figure indicates: &
a) solenoid & thread batteries
b) transformer & three batteries
c) solenoid & one battery having three cell***
d) all are correct

4. For reaming holes should be under size:
a) about 0.003 to 0.007***
b) about 0.007 to 0.010
c) not necessary
d) none of these

5. Convert 29 into binary system:
a) 111102 *****
b) 101112
c) 110112
d) none of these

6. The radiographic inspection:
a) low wave length signal travel with velocity of light**
b) high wave length signal travel with velocity of light**

7. In ATA 100 systems marking on the cable as per:
a) prefix & strefix**
b) prefix & suffix
c) number & letter**










8. The given figure indicates: +
|

a) universal head**
b) brazier head
c) round head
d) any one of the above

9. In an alto meter if there is absence of barometer is pressure, the pitot line is checked
by:
a) vacuum chamber
b) micrometer**

10. The given figure indicates:
a) shake proof washer
b) internal star washer
c) both a & b**
d) none of these

11. In pitot static system the static vent to of the flat plate tube any where in the a/c
structure to prevent.
a) position error
b) instrument error
c) protection against ice formation
d) both a & c are correct**

12. The purpose of annealing is to:
a) soften the metal
b) releave internal stresses
c) both a & b are correct**
d) none of these

13. The given tool is used for:
a) counter sinking**
b) counter boring
c) drilling
d) any one of the above

14. Aviation ship is used for cutting:
a) heat treated Al-alloy & stainless steel**
b) Cu & its alloy
c) Any soft metal
d) All the above



Shank dia
length


15. This micrometer reading is showing:
a) positive zero error**
b) negative zero error
c) no error
d) none of these

16. the given reading shown:
a) positive zero error
b) negative zero error**
c) no error
d) none of these

17. In silver soldering the temperature ranges between
a) 200 deg.C 400 deg.C
b) 400 deg.C 600 deg.C
c) 505 deg.C 805 deg.C**
d) 800 deg.C 1000 deg.C

18. The A.S.I. instrument consists of:
a) one capsule
b) two set of capsules
c) three set of aneroid capsules
d) there is no aneroid used is A.S.I.**

19. The given figure in computer indicates:
a) entry-ON, exit OFF**
b) entry-OFF, exit-ON
c) data is not available
d) all are wrong

20. Hydrogen gas emits in the battery during servicing:
a) during the process of charging
b) is Ni-cd battery when charging is completed**
c) when battery is over charged
d) when connection on their terminal is versed

21. The given fault (as per figure) found in spot welding is:

a) porosity crack**
b) slashing
c) deforming of weld
d) none of these






22. A screw having no head flush with the structure can be turned by:
a) allean key**
b) screw extractor
c) simple screw driver
d) both (a) if have hex grove head and (b)

23. As per figure it is:
a) sector gear
b) as a & when used with external gear it gives the intermittent rotary motion
c) spur gear having few teeth broken
d) both a & b are correct**

24. In oxyacetylene welding to extinguish the flame it is good practice to:
a) first close oxygen and then acetylene regulator
b) first close acetylene and then oxygen regulator**
c) close oxygen and acetylene regulators at a time**
d) none of these

25. For welding cracks which type of joints should be preferred:
a) butt joining**
b) lap joining
c) edge joining
d) none of these

26. In brazing which type of flame is used:
a) carburizing
b) neutral**
c) oxidizing
d) any one can be used

27. The given tool is used for making spot facing to seal the washer, nut bolt head is:
a) counter sink
b) counter bore**
c) reamer
d) any one of them

28. The extended round portion which is indicated by letter A in the above figure is
known as:
a) pilot**
b) straightner
c) guide
d) all the above are wrong

29. For making neat and clean welding:
a) after welding remove the excess metal with file
b) the filler material should be properly filled and evenly spaced
c) fill the gap with Cu of brass
d) all are wrong**


30. The thermo-plastic material can be:
a) harden after cooling and soften after heating
b) harden after cooling but can not be soften after heating
c) used for making wind shield
d) both a & c are correct**

31. Mg-alloy has no more used in a/c because:
a) suspectable to corrosion
b) chances of cracking
c) highly resistance to corrosion
d) both a & b are correct**

32. Rockwell hardness test is carried on specimen to :
a) measure depth
b) measure resistance to penetration
c) both a & b are correct **
d) measure the diameter of impression

33. In oxyacetylene, the amount of oxygen and acetylene gases are in equal proportion, as
indicated in figure, is the:
a) neutral flame**
b) oxidizing flame
c) reducing flame
d) no flame will be produced in this manner

34. Y & W indicates
a) annealed
b) solution heat treatment & quenched but not aged**
c) solution heat treatment & cold work**
d) stabilized

35. Triode valve consists of
a) heater, cathode, plate & meshing wire screen (grid) between plate cathode**
b) heater, cathode & plate
c) heater, cathode, control grid, screen, grid & plate
d) heater, cathode, control grid, screen suppressor grid & plate

36. For converting galvanometer into voltmeter connect:
a) high resistance wire in series with meter for increase range**
b) low resistance wire in series with meter
c) high resistance wire in parallel with meter
d) low resistance wire in parallel with meter

37. Inductance depends on:
a) No. of turns of the coil
b) Core material of the coil
c) Cross sectional area
d) All the above are correct**


38. Transformer is an electrical device with is used:
a) for carrying high voltage to long distance
b) in radio set
c) both a & b are correct***
d) none of these

39. In silicon control rectifier, there is:
a) three junction **
b) two terminals are forward blased & two are reversed blased
c) four junction
d) none of these

40. This figure indicates:
a) delta connection alternator
b) three phase alternator
c) wire connection alternator
d) both a & b are correct***

41. The given figure indicating:
a) porosity
b) pitting
c) tight crack**
d) partially welded lap or tight crack

42. The drill size dia. Can be classified satisfactory
a) 1 to 80
b) A to Z**
c) Both a & b are correct
d) None of the above






ANSWERS:


1. A 2. A 3. C 4. A 5. A

6. A,B 7. A,C 8. A 9. B 10. C

11.D 12. C 13. A 14. A 15. A

16. B 17. C 18. D 19. A 20. B

21. A 22. A 23. D 24. B,C 25. A

26. B 27. B 28. A 29. D 30. D

31. D 32. C 33. A 34. B,C 35. A

36. A 37. D 38. C 39. A 40. D

41. C 42. B









1. The figure indicating:
a) wire type external circlip
b) wire type internal circlip
c) plate type internal circlip
d) plate type external circlip

2. Coating of Al-alloy by a layer of pure Al is called
a) Alelad or pureclad
b) Alodizing
c) Anodizing
d) All are wrong

3. For changing the direction from linear to reciprocating motion:
a) rack is used with another spur gear
b) rack is used with another rack
c) sector gear is used with external gear
d) both a & c are correct

4. In composite material Kevlar is identified by:
a) yellow colour
b) black colour
c) silver (white) color
d) there is no color identification in composite material

5. Elastic stop nut should not be used where:
a) temperature is very low
b) temperature is higher than 250 deg.F
c) vibration is very high

6. a) How many types of corrosion forms on the a/c structure?
b) What are the factors which affects the corrosion?
c)How preventive measures can be taken to prevent the formation of corrosion on the
a/c?

7. a) Write down the name of the device given in figure?
b)Write about atleast three types.
c) How it functions and describe
its working principle?

8. Step up transformers are characterized by
a) high voltage and low current in secondary
b) high current and low voltage in secondary
c) high current and low voltage in primary
d) high voltage and low current in primary



9. Inductive reactance
a) directly proportional to the frequency of induction

10. The amount of electricity a capacitor can store is increased
a) decreasing the area of the plate
b) decreasing the distance between the plates
c) increasing the distance between the plates
d) selecting the low value of dielectric constant

11. The total current flow in the circuit is
a) 0.24 b) 0.44 c) 1.44 d) 0.84

12. The best matrix material of composite structure must possess low viscosity easier
curing methods and processing conditions. With good chemical thermal stability. On the
above accounts the best matrix is
a) polyester
b) epoxy
c) phenolic and polyamides
d) bismaleimide

13. Which one of the following types of epoxy resin is best for fire resistance
a) standard DGEBA resin
b) epoxy novolic and cyclo-aliphatic resin
c) halogen Ted epoxy
d) flexible epoxy resin

14. Composite structures are tested using conventional radiographic equipment, however
this method can detect defect of
a) large single void
b) porosity
c) cracks parallel to beam axis
d) cracks normal to beam axis

15. Mark the correct statement in respect to inspection methods used for composite
materials
a) the thickness of the laminate and depth of discontinuity does not pose any
problem in C scan method
b) the pulse feature of acoustic emission is analyzed to detect microscopic defect in
acoustic emission method
c) thermos copy is most difficult method since it require material with high thermal
conductivity
d) all the above are correct







16. The deflecting structures like wing should withstand large tensile and compressive
load for which most suitable composite structure is
a) nomad with fiber glass skin
b) sandwich of the fiber glass core and nomad skin
c) sandwich of fiber glass and graphite composite
d) any one of the above method used


(COMPUTER)

17. Main memory unit of computer
a) stores bulk of data and instructions
b) stores small amount of data and instructions
c) performs air thematic
d) supervise the working of all the units

18. The capability of the computer system to take logical decisions helps it in
a) making faster calculations
b) storing huge amount of data
c) decision making
d) none of these

19. The unit of computer performing calculations is
a) input unit
b) memory
c) output unit
d) A.L.U (Arithmetic Logic Unit)

20. The basic arithmetic operation performed by a computer is
a) addition
b) subtraction
c) multiplication
d) division

21. A finite sequence of steps needed to solve a problem is called
a) a process
b) a method of solution
c) an algorithm
d) a flowchart

22. In computing basic control structure always has
a) one entry and two exit points
b) two entry and one exit points
c) one entry and one exit points
d) any number of entry and exit points





23. Reverse revatting is sued where
a) a heavier gun should be used
b) the gun should be opened up
c) there is no room for revet gun
d) all the above are correct

24. Type of Hi-shear pin shown in the sketch is known as
a) dowel pin
b) tapped pin
c) special cam
d) none of the above is correct

25. While revetting if the damage shown in the sketch takes place, it is known as
a) damaged place due to riveting tool
b) cracked head due to hard material
c) rivet tight and plates bulged
d) none of the above is correct

26. Rivet hole can be located by
a) punching pilot holes
b) using of a template
c) using a hole finder
d) all the above are correct

27. A, B & C of the turnbuckle assembly indicates
a) cable eye, battle abdpin eye respectively
b) fork, barrel and fork respectively
c) cable eye, thimble and fork respectively
d) fork, body and pin respectively

28. Tapping screws shown in the sketch A,B & C are
a) counter sunk oval, truss and Philips
b) counter sunk oval, round head and Philips
c) counter sunk, round and slotted
d) both a & b are correct

29. Mark the correct statement
A bolt marked with a cross inside a triangle on its head is
a) Al. alloy both with close tolerance
b) NAS close tolerance
c) Corrosion resistant AN standard steel both
d) AN steel both

30. Bolt AN 6-10 indicates
a) length 3/16 & dia
b) dia 3/8 & length 5/4 (nickel steel)




31. Purpose of heat treating titanium is
a) relief of stress
b) chermal hardening to improve strength
c) a & b and also to provide maximum ductility for subsequent cold working
d) none of the above are correct

32. Channels, angles, T-sections can be made by the process known as
a) rolling
b) extruding
c) forging
d) hammering

33. For gas welding, while lighting the blow pipe, if flash back occurs, the cause may be
due to
a) regulators are not set to correct pressure
b) flow of gas is not ensured before lighting takes place
c) both a & b are correct and over heating
d) none use of spark lighter

34. When certain natural crystal is subjected to
a) vibration sound beam, an altering current is produced
b) mechanical stress, an electric field it produced
c) application of voltage, mechanical stress is produced
d) all the above are correct and also in case of vibration, the frequency of vibration
depends on the thickness of the crystal

35. Delamination can be detected by which method
a) ultrasonic
b) eddy current
c) dye penetrant
d) magnetic particle

36. Zinc chloride is the best flux to use soldering
a) wrought iron, steel or stainless steel
b) cast iron, nickel, lead
c) monel metal, galvanized iron
d) all above are correct

37. Anneanling is the process that
a) makes the metal soft
b) relieves the internal strain
c) that lowers the strength of the metal
d) both a & c correct
38. T4 and W for alluminium alloy indicates
a) solution heat treated and quenched but not aged
b) only solution heat treated
c) precipitation heat treated
d) solution heat treated and artificially aged


39. Phosphating is parcolubrizing for iron and steel

40. The solution used in cadmium planning is
a) sodium cyanide + cadmium oxide + caustic soda in water

41. Scattered dot when viewed under ultra violet radiation indicates
a) fine porosity
b) gross porosity
c) pitting
d) both a & c are correct

42. If a damp flux is used while welding with oxy-acetylene flame, then it will cause
a) porosity
b) lack of penetration
c) craters
d) channeling

43. What is the maximum diameter of the tube
a) 0.500 b) 0.3125 c) 0.3130 d) 0.31255

44. Which treatment process of metal produces a hard and wear resistant surface area
with strong and tough in core
a) case hardening
b) tempering
c) annealing
d) normalizing

45. The diametrical pitch of a gear is
a) An imaginary circle passing through the points at which meshing of teeth takes
place
b) The diameter of the pitch circle
c) The number of teeth per inch of pitch diameter
d) None of the above is correct

46. In connection with square thread, mark the correct statement
a) the width and depth of the thread are equal to the space between threads
b) it is very strong
c) accurate machining of this thread is difficult
d) all of the above are correct

47. While drilling a hole, of the finished hole ahs a rough surface, the cause is
a) dull drill was used
b) the drill penetrated the work very slowly and become very hot while in operation
c) the drill hole was made very rapidly
d) both a & b are correct





48. Length of hackshaw blade is
a) distance from the centre of one hole to the center of the another hole of other end
b) total length over which teeth are spreaded
c) length from one end to the other end
d) all of the above are wrong

49. Micrometer shadow is
a) shadow of the thimble
b) shadow of the sleeve
c) shadow of the spindle
d) none of the above

50. Most accurate method of classifying drill size is
a) 1/16 to 1
b) 1/64 to 11
c) A to Z
d) No. 80 to No.1

51. To ream a hole, the hole must be drilled
a) 0.001 to 0.007 undersize
b) same size as given
c) 0.003 to 0.007 undersize

52. Flux density is measured in tesla weber/m =
a) gauss
b) farad
c) ampere
d) hennery

53. Altimeter in absence of manometer may be checked by
a) vaccum gauge
b) vaccum chamber
c) micromanometer
d) all of the above

54. Zenor diode is used
a) as voltage regulator
b) to prevent spikes
c) both a & b

55. Binary expression is known as
a) bit
b) byte
c) none of the above

56. The symbol of AND gate is
a) none

A
B
C


57. Base of NPN transistor is
a) N type semiconductor
b) P type
c) N-P diode
d) P-N diode

58. Bolt without any specification while using
a) should be cleaned and degreased thoroughly
b) should be greased on the thread
c) should be greased thoroughly

59. Turn buckle is in safety minimum
a) Not more than one thread is exposed outside barrel
b) Half no. of threads are inside the barrel
c) All the threads are inside the barrel
d) Not more than 3 threads are exposed

60. Trammel is used
a) to draw large circle
b) to draw large square
c) to draw large rectangle
d) to draw large pentagon

61. The isometric view identifying the view indicated by the ref. 6093

62. The line used to show an edge which is not visible is a
a) position line
b) phantom line
c) hidden line
d) broken line

63. a drawing in which all the parts are brought together as an











SEPTEMBER

1. The most commonly used symbols for electromagnetic flow direction method is
a) UFD
b) MFD
c) PFD
d) EFD

2. In oxyacetelene welding it is better practice while shutting off the flame
a) Shut off oxygen first
b) Shut off acytelene first
c) Turn off the regulator
d) Turning off simultaneously

3. The silver soldeny metal melts at
a) 200-400 degree cent
b) 500-850 degree cent
c) 1000-1600 degree cent

4. The core of reinforced polymer thermoplastic is filled as
a) metal
b) fibre glass and plastic resin
c) carbon
d) all of the above

5. Synthetic thermoplastic
a) when heated becomes soft
b) when cooled becomes hard
c) when heated becomes hard
d) both a & c are correct

6. A crack may be repaired by
a) butt welding
b) spot welding
c) lap welding
d) edge welding

7. Annealing is the process
a) makes a metal soft
b) relives the internal strain
c) toughen the metal
d) both a & b are correct
8. T & W are the symbols utilized for heat treatment of Al-alloy sheet indicates
a) solution heat treated only
b) solution heat treated & quenched but not aged
c) precipitation heat treated
d) solution heat treated & artificially aged


9. Rockwell hardness tester
a) measures resistance to penetration
b) measures the diameter of the impression
c) measures depth of impression
d) both a & c are correct

10. Which is true in relation to magnesium alloy
a) it is most susceptible metal to corrosion
b) it has get high resistance to corrosion quality and can be heat treated
c) it is the lightest metal used in the a/c structure
d) both a & c are correct

11. Galvanic corrosion is
a) dissimilar metal corrosion

12. Decimal 29 is equivalent to binary number
a) 11101 b) 10110 c) 11110 d) 10101

13. SCR (Silicon Control Rectifier) has
a) 2 terminals
b) 2 terminals are forward biased and 1 terminal are/is reverse
c) 3 terminals
d) none of the above

14. A triode consists of
a) a plate grid and a heater
b) a plate, cathode and a heater
c) plate, screen and a heater
d) plate, cathode, heater and wire screen between the plate and cathode

15. Zenor diode is used
a) to regulate voltage
b) controls the spikes
c) both a & b

16. Diode, triode and transistors
a) obey ohms law
b) does not obey ohms law

17. Taking all the factors into consideration the most commonly used metal as electrical
conducting
a) aluminium
b) copper
c) silver
d) iron





18. A galvanometer maybe converted to a voltameter by connecting
a) low resistance coil in parallel with meter
b) high resistance coil in parallel with meter
c) high resistance coil in series with meter to increase range
d) low resistance coil in series with meter

19. In ATA coding system the size and type of the electrical cables/wires in a/c are given
by:
a) prefix and suffix
b) side by side
c) numbers and letters
d) none of the above

20. Hydrogen gas is given up
a) entire servicing of Ni-cd battery
b) when lead acid battery gets over charged
c) towards the end of the charging of Ni-cd battery
d) both b & c are correct

21. The strength of the electromagnet is determined by
a) No. of turns of the coil
b) Strength of the magnet
c) Speed of rotation of the magnet
d) All of the above

22. - 13 NC-B indicates
a) pitch diameter
b) B-external thread
c) 13 NC- indicates 13 TPI and have national form
d) all

23. A vernier caliper has least count 0.02 cm and have a negative error 0.02mm reading
on main scale is 0.48 and 6
th
division of vernier scale coincide with main scale. The
reading is
a) 0.485 cm
b) 0.488 cm
c) 0.062 mm
d) none

24. Counter boring and spot facing is
a) having same operation
b) counter boring is done for nut
c) spot facing is the operation of making flat circular surface around hole
d) none






25. In gear system, a driver and driven on the shaft to get the same direction of rotation
a) bevel gear is used
b) internal and external gear combination is used
c) as in (a) and no mechanical advantage is obtained
d) none

26. In regular interval, to calibrate a micrometer where you carried out
a) in normal environment and controlled temperature
b) in air conditioned room but does not proof
c) a room is calibrated upto 20-30 microns, but not air conditioned
d) a room is calibrated upto 100-150 microns, and also air conditioned

27. To bring the sheet together to get air tight joint, we use
a) draw set
b) cleco fastener
c) aligning camp
d) none

28. Choose correct statement
a) Philips screw-driver is blunt at end
b) Read and prince screw driver is blunt on end
c) Bot are interchangeable
d) All

29. To avoid vibrating stress in tube lines
a) no bend is done
b) two bend is done
c) atleast one bend is done
d) preferably no bend is done, and if bend is done, it will be less than 45

30. Dzus fastener consists of
a) stud, washer and receptacle
b) stud, gramate and receptacle
c) as in (b) and gromate is made of spring
d) none

31. Air drill in aviation industry is preferred to electric motors
a) no other equipment is required
b) it is available in various shape, sizes, running speed, drilling head angle
c) high initial cost and less maintenance
d) both a & b

32. Double flaring is
a) provide smooth and concentric surface
b) as in (a) and resistance to shearing effect of torque
c) as in (b) and generally used in a/c
d) as in and diameter of tube is reduced



33. Doubller plate is
a) same size
b) double the thickness
c) just half the thickness
d) none

34. Ballast is used to balance the a/c
a) located as near as to CG
b) is minimum weight and places as far as from CG
c) preferable permanent ballast
d) preferable temporary ballast

35. Electric weighing machine
a) switched ON before 30 minutes
b) switched ON just prior to weighing so that equipment is not heated
c) as in (a) and circuit is provided to get stabilized
d) all are correct

36. Static wick is mentioned in the ___chapter of the maintenance manual
a) 21 b) 23 c) 24 d) 32




PAPER II (DGCA QUESTIONS)

1. Aviation snips are used on
a) heat treated Al alloy sheet
b) fibre
c) sheet steel
d) all the above

2. Solder used for electrical connection has the M & range
a) 100-2000 c
b) 100-3000 c
c) 300-6000 c
d) 200-3000 c

3. Helical gears are used for
a) transmit motion to shaft at an angle
b) transmit motion to shaft which is are perpendicular together
c) to carry larger loads
d) none of the above

4. The best conductor available considering all factors in a/c use is
a) copper
b) alluminium
c) brass
d) silver

5. The binary equivalent of 29 is
a) 11101
b) 10101
c) 10011
d) 11111

6. An altimeter consists of
a) two aneroid capsules
b) pressure setting knob for adjusting barometric pressure
c) three aneroid capsules
d) all the above are correct

7. Most headless set screws are turned by
a) screw driver
b) Philips screw driver
c) Internal screw driver
d) Allen wrench
8. SCR is
a) four junction diode
b) three junction diode
c) two junction forward based with one reversed biased
d) plate, cathode, heater and fine mesh of wire between plate and cathode



9. The zener diode
a) is used as rectified
b) is used for voltage regulation

10. The most accurate system for drill size is
a) fraction (1/16 31/2)
b) 1/64 11/2
c) A to Z
d) No. 80 to No. 1

11. In a vernier scale, 24 division are equal to 25 division of vernier so 1cm of main
scale is divided 20 equal parts, find the least count
a) 0.001 cm
b) 0.002 cm
c) 0.002mm
d) 0.001 mm

12. In a vernier micrometer of part of main scale is divided into 10 of scale, the main
scale has the graduations of 1mm find the least count
a) 0.01cm
b) 0.001 cm
c) 0.09mm
d) 0.009 cm

13. The component shown as
a) flange
b) scupling
c) spacer
d) a & b

14. Hydrogen is given off
a) during all stages of battery servicing
b) when battery is over heated in Ni-cd battery
c) during charging operation of the battery
d) during discharging operation of the battery

15. Magnesium is
a) susceptible is corrosion
b) corrosion precisiant and light weight
c) has tendency in crack
d) a & c are correct
16. When switch S is open, voltmeter indicates 1.5v and when closed indicates 1.35 v
current is 1 Amp what is the internal resistance of the battery
a) A Ohm
b) 0.15 ohm
c) 1.35 ohm
d) 1.50 ohm


17. Altimeter is checked by when barometer is not available
a) micro manometer
b) vacuum chamber

18. Static vents in pitot static system are located with
a) free at air stream
b) to eliminate ice formation
c) a & b are correct
d) flexible

19. X-ray used in NDT inspection:
a) have short wave length high penetrating power
b) have long wave length low penetrating power

20. To repair a crack, the join to be formed
a) lap joint
b) butt joint
c) bee joint
d) corner joint

21. A transistor is
a) amply the low input signal to high output signal
b) used as a rectifier
c) used in transducer set
d) a & b are correct

22. Purpose of plates in either straight or twisted drill
a) to provide the flow of the cutting fluid to the cutting edges
b) for clip removal
c) to provide lip cutting edges
d) all of the above

23. Clevis bolt is used for
a) shear loads only
b) tensile loads only
c) as a pin in control systems
d) a & c are correct
24. In a capacitor the voltage rating decreases with increase in
a) dielectric strength
b) thickness of dielectric
c) frequency
d) area of the plates

25. American close tolerance nut is used for
a) machine surfaces
b) heavy forged structures
c) tight fit assemblies
d) b & c are correct


26. In different countries, the same rate battery was charged which gets more charged
a) 80f, 1 hr
b) 80of , 1 hr
c) 60of, 30 min
d) 70of, 45 min

27. BA british unified bolts and screws can be recognized by
a) violet dye
b) UNF stamping on the bolt
c) Raised or recessed circles on the head
d) All of the above

28. In case of flouruscent die penetrant inspection, the developed used is
a) dry power
b) powder suspended in volatile liquid
c) powder suspended in water
d) all of the above

29. Round head rivet is
a) 430
b) 442
c) 462
d) 456

30. Fretting corrosion effect
a) thickness of the parts will be reduce
b) parts get brittleness
c) toughness increase
d) fatigue strength of parts decreases

31. When selecting a rivet for replacement of a solid rivet, we observe for
a) dissimilar actual corrosion
b) shape of head
c) length of rivet
d) none of the above


32. Fillet welding is
a) edges joined perpendicularly by
b) edges joined parallely by clambering
c) edges joined keeping the plates one over the other parallely, one being horizontal
d) clearance done at the edge of the gear teeth

33. American standard control cables are made of
a) Molybenium steel
b) Cast steel
c) Stainless steel
d) Brass



34. For most satisfactory plating on AGS and non steel materials
a) nickel plating
b) cadmium plating
c) zink plating
d) galvanizing

35. Though surface of castings and barrs etc removal, by an abrarive cutting tool is called
a) grinding
b) snagging
c) lapping
d) finishing

36. Replace a solid rivet with a hollow rivet we would check for
a) material and compression strength
b) material and shear strength
c) heat treatment
d) material and tensile strength

37. DTI indicator is
a) eccentricity of a small levels in rotating shafts
b) to measure the dimension
c) to check the depth of large parts
d) all of the above

38. In hot oil and chalk methods the following can not be detected
a) vertical cracks
b) horizontal cracks
c) wavy cracks
d) minute flows and tightly shut cracks

39. The following washers are not used on the part which is exposed to air flow
a) plain washer
b) special washer
c) lock washer
d) a & b

40. How many types of fits according to American standards
a) three
b) six
c) eight
d) four

41. Structural screw will have
a) same strength of the AN bolt
b) half of strength of the AN bolt
c) sometime less than half of strength of the AN bolt
d) both b & c are correct



42. The treatment of Magnesium, the following chemicals are used in
a) electrolyte bath
b) potassium dichromate, sodium chromate and zinc chloride
c) ammonium cyanide, potassium cyanide and zinc sulphate
d) none of the above

43. Society of british aerospace has given rivet standard as
a) AS b) SP c) ACS d) MS

44. Is fastener dimensions are specified as
a) diameter as 1/32 inches and length as 1/8 inches
b) diameter as 1/16 inches and length as 1/16 inches
c) diameter as 1/16 inches and length as 1/8 inches
d) diameter as 1/16 inches and length as 1/100 inches

45. Radio graphic inspection, which of the following waves are used
a) X-rays
b) Y-rays
c) Ultraviolet rays
d) a & b

46. Dump fluid increases
a) porosity
b) lack of penetration
c) channel low
d) clarity of formation

47. Marketing is done on constant barrel
a) to avoid miscalculations
b) more precise valued
c) to create miscalculations
d) none of the above


48. Black pitting and reddish brown corrosion occurs on
a) corrosion resistant steel
b) cast iron
c) magnecium
d) aluminium

49. For getting high ampere hour capacity and high terminal voltage the plate of cells
should be connected as
a) in series so that to get high internal resistance
b) in series so that to get low internal resistance
c) in parallel so that to get low internal resistance
d) in parallel so that to get high internal resistance



50. Regarding thermal runway which of the following is not correct
a) imbalancing of cells
b) deep cell treatment
c) due to constant current more chances for thermal runaway
d) over heating of a cell

51. For any battery the charged with continent current conditions can be found while
changing
a) specific gravity taken at interval of 30 min three consecutive redings should be
same
b) gassing will occur
c) voltage stops rising
d) a & b are correct

52. A 35 AH, 12 V battery is discharged according to the following rates which will give
max. capacity?
a) 10 hrs, discharge rate
b) 15 hrs, discharge rate
c) 20 hrs discharge rate
d) 5 hrs discharge rate

53. Structural screw will have
a) same strength of the AN bolt
b) half of strength of the AN bolt
c) sometimes less than half of strength of the AN bolt
d) both b & c are correct

54. Capacity in lead acid battery depends upon
a) density of electrolyte
b) plate area
c) internal resistance
d) none of cells

55. State of charge of lead acid battery us determined by
a) density of electrolyte
b) plate area
c) internal resistance
d) no. of cells

56. The motor with two different coils wound on difference sence, which can rotate in
two direction is
a) series
b) shunt
c) compound
d) differentially compound motor





57. Shop head of a rivet is
a) formed by pnuementic hammer
b) manufactured head
c) special rivet

58. Melting range occurs in
a) pure material with 5% impurities
b) pure material with 20% impurities
c) alloying materials
d) pure materials

59. Disposable load is
a) fuel that can be thrown out of a/c during emergency conditions
b) all persons and their belongings, fuel, oil that is used in the journey
c) empty load and variable load
d) fuel and oil which is unusable

60. The stretch shows
a) buttress thread
b) ACME thread
c) V-thread
d) Square thread

61. The method used in temper steel depends upon
a) type of steel
b) size of steel
c) density of steel
d) all of the above

62. The readings shown on the instruments is
a) 1.318
b) 1.314
c) 2.300
d) 3.150

63. The computer hard disks and floppy disks are
a) different in use
b) similar but hard disk can store more than floppy disk
c) similar but hard disk can store less than floppy disk
d) none of the above

64. The readings shows as
a) 2.500
b) 0.250
c) 0.275
d) 0.200




65. The CP of bevel gear is
a) tooth per inch
b) the distance from the center of open tooth to the center of next tooth measured on
the pitch circle
c) the distance from the center of one tooth to the center of next tooth
d) none of the above

66. The binary expression of 296 is
a) 101011101
b) 100101000
c) 111001100
d) 110010111

67. The number of TPI is measured by
a) screw pitch gauge
b) SWG
c) Thickness gauge
d) None of the above

68. The output of an OR gate will be given
a) When all inputs are energized
b) When all the inputs are zero
c) Any one of the input is energized
d) A & C are correct

69. Computer consists of
a) printer, decoder, memory
b) input, output, CPU
c) input, output, printer
d) none of the above

70. The decimal number for 10111011101 is
a) 1501
b) 1500
c) 1401
d) 1600

71. The drawing symbol
a) fixed capacitor
b) variable capacitor
c) variable resistor
d) fixed resistor

72. O-rings are checked for internal cracks by
a) 4 power magnifying glass
b) by rolling on inspection cone
c) by rolling on inspection dowel
d) all of the above



73. Memory of computer are
a) ROM, CPU, ALC
b) ROM, RAM, PROM
c) ALC, ROM, RAM
d) None of the above

74. Stress corrosion occurs mainly on
a) magnesium alloys
b) aluminium alloys
c) stainless steel
d) both b & c

75. Purpose of using flux in welding in
a) to reduce oxidation
b) to increase the bonding
c) to provide flow to the molten metal
d) all of the above

76. An optical instrument used to inspect the interior structure of a component is
a) fibroscope
b) boroscope
c) endoscope
d) all of the above

77. The check interior surface condition of cylinders and surfaces, instrument used is
a) boroscope
b) fibrescope
c) endoscope or introscope
d) all of the above

78. Mark correct statement
a) A-radial load, B-radial load & thrust load
b) A-thrust load, B-radial load
c) A & B-thrust load
d) A & B-radial load

79. Reading is:
a) 0.257
b) 0.270
c) two hundredths of an inch
d) three hundredth of an inch

80. Radiography depends on
a) size & shape
b) X-ray
c) Thickness of material
d) All of the above


81. Bevel gears used for
a) transmission of loads for between shafts to each other
b) for variation of speed
c) in speed reducers
d) a & c are correct

82. The component shown is
a) Universal wrench
b) Spanner French
c) Open end wrench
d) None of above

83. The tool shown is
a) torque wrench
b) extension bar
c) allen wrench
d) none of above

84. the drawing is
a) universal joint
b) flex jet socket
c) socket
d) none of the above

85. The D.P. in a gear indicates
a) no. of teeth per inch
b) size of the gear teeth
c) both a & b are correct
d) none of the above

86. Calculate the reading
a) 0.1001
b) 0.250
c) 0.4250
d) 0.200

87. Identify the drawing symbols given below
a) normal C.B., Push-pull C.B., Push-pull C.B.
b) automatic C.B, Push C.B, Push-pull C.B
c) Push-pull C.B, automatic C.B, normal C.B
d) Automatic reset, push reset, push reset pull off

88. Barcol tester is used for
a) Steel
b) Al-alloy
c) Titanium
d) As in (b) & copper



89. Rockwell tester measures
a) resistance to penetration
b) diameter of impression
c) size of indentation
d) none of the above

90. Cleaning of titanium surface
a) steel, steel wool
b) iron scrapers
c) mild abrasive or hand polish with aluminium
d) none of the above

91. PN junction is used as
a) rectifier
b) amplifier
c) oscillator
d) none of the above

92. NPN transistor
a) flow of electrons from emitter to collector
b) holes move from collector to emitter
c) flow of electrons from base to emitter
d) flow of electrons from emitter to base

93. In triode, grid
a) controls the flow from plate to cathode
b) reduces space charge
c) it increases emission of electrons from cathode
d) prevents secondary emission

94. Aluminium alloys are welded with
a) oxidizing flame
b) reducing flame
c) neutral flame
d) reducing flame but first the flame is neutral and then reduced

95. Brass & bronze are welded with
a) oxidizing flame
b) reducing
c) neutral flame
d) reducing flame but first the flame is neutral and then reduced

96. This tool is used for
a) for internal measurements
b) measuring hole diameter
c) outside measurements
d) both a & b are correct



97. Calculate the reading
a) 0.2507
b) 2.507
c) 0.4250
d) 1.200

98. Identify:
a) A & D are variable resistors & b & C are fixed resistors
b) A & C are fixed resistors & b & c are variable resistors
c) A & B are fixed resistors & b & d are variable resistors
d) None of the above

99. Identify:
a) potentiometer
b) resistor
c) auto transformer
d) iron transformer

100. Identify
a) AN standard steel bolt
b) Re-worked bolt
c) Magnetically inspected bolt
d) Aluminium bolt

101. Identify:
a) Re-worked bolt
b) Special bolt
c) Magnetically inspected bolt
d) Aliminium bolt

102. Identify:
a) dry cell battery
b) Ni-cd battery
c) Lead acid battery
d) Noneof the above

103. In fluorescent dye penetrant test, the color of the light under which the part is
inspected
a) green colour in black light
b) green color in white light
c) ultra violet shining light
d) red color in white light

104. Identify:
a) point, face, edge
b) face, heel, edge
c) edge, face, heel
d) heel, face, edge



105. Identify:
a) anchor, nut with double lug
b) anchor nut with single lug
c) anchor nut at corner lug
d) none of the above

106. Identify
a) cylinder
b) conical
c) rectangular
d) circular

107. Mark the correct statement:
a) diode is used as a rectifier
b) triode is sued as a rectifier
c) diode is used as a amplifier
d) all of the above

108. Identify
a) circular shaft
b) splinged shaft
c) gear & pinion
d) bearing

109. Identify:
a) gear & pinion
b) buck & gear
c) worm & worm gear
d) none of the above

110. Identical insulated wire coils are hung from air so that they are racing each other and
supplied with same direction A.C.,
a) anti clockwise rotation
b) both are repelled
c) both are attracted to each other
d) clockwise rotation

111. Identify:
a) improper upsetting
b) bucking bar not in place
c) rivet driven too much
d) over sized rivet
112. Which of the following has negative co-efficient of resistance
a) thermistor
b) transistor
c) semiconductor
d) resistor



113. In a 4 stroke engine the spark plug fires for every
a) 4 revolutions of crank shaft
b) 2 revolutions of crank shaft
c) revolution of crank shaft
d) 360 degree revolution of crank shaft

114. If a wire having a resistance of 4 ohms is stretched twice of its length given its
a) 1 ohms
b) 8 ohms
c) 16 ohms
d) 4 ohms

115. 7 resistors of 20 ohms are connected and battery voltage is 2 volt the ammeter reads
a) 1/10 A
b) 3/10 A
c) 4/10 A
d) 7/10 A

116. Identification of titanium
a) spark test
b) moistering & marking on glass
c) acid test
d) both a & b are correct

117. Inhealed metal is
a) is soft
b) relieved internal stresses
c) low strength
d) all

118. Reading of inside micrometer
a) 0.527
b) 0.425
c) 0.475
d) 2.015

119. Identify:
a) knife edge file
b) mill file
c) three square file
d) none

120. Identify:
a) flat cold chisel
b) single betal chisel
c) diamond point chisel
d) double bend chisel



121. Identify:
a) adjustable tap wrench
b) a) T handle tap wrench
c) T socket wrench
d) Allen wrench

122. Identify:
a) combination wrench
b) box wrench
c) close end wrench
d) crescent wrench

123. The size range of an allen wrench is
a) 3/64 to
b) 1/64 to
c) 3/64 to 1/8
d) 1/64 to 1/8

124. identify
a) collet
b) ring gage
c) check gage
d) none

125. The function nut on an a/c landing gear requires a torque of 100 inch pounds. To
reach the nut, a 3 straight adapter must be used on an 15 torque wrench. How many
inch pound will be indicated on the torque wrench when the required torque of the nut is
reached?
a) 100
b) 83.3
c) .80
d) 115.6

126. Carbon steel is:
a) strongly magnetic and shows slow chemical reaction with nitric acid test
b) non magnetic and non action with HN
c) strongly magnetic and rapid action with HNO3 test
d) slightly magnetic & slow chemical reaction with HNO3 test

127. In a vernier micrometer, 9 part of main scale is divided into 10 parts of vernier scale,
the main scale has graduation of 1mm. Find the least count
a) 0.01 cm
b) 0.001 cm
c) 0.001 mm
d) 0.009mm




128. In a given figure, what may be the cause of fault for the installation of rivet?
a) greater allowance on the formal head
b) snap not regular to the head
c) bueking bar not in position
d) none

129. The type of corrosion which occurs when two making surfaces, normally at rest with
respect to one another, are subject t slight relative motion is know as?
a) stress corrosion
b) fretting corrosion
c) crevice corrosion
d) inter granular corrosion

130. The letter: 0 in heat treatment process represents the following condition
a) strain hardened
b) annealed
c) solution heat treated
d) none

131. When an aircraft catches fire, (made of aluminium) conductivity & resistivity of
aluminium respectively
a) increases decreases
b) decreases increases
c) both will increases
d) both will decreases

132. The rivet head indicates the material
a) 2024
b) 21171
c) monel (nickel copper alloy)
d) none

133. The abbreviation Unix used in computer indicates:
a) a new operating system
b) operating system other than MS-DOS (Microsoft disk operating system)
c) PC-AT computer may have Unix operating system in addition of MS-DOS
d) None of the above

134. The most sophisticated computer is
a) micro computer
b) first generation computer
c) super computer
d) none
135. Which is principal load carrying member in composite materials
a) fabric
b) matrix
c) resin
d) none of the above



136. Two wires each one meter long are kept at a distance of 0.02 mt apart if 1 amp
current is flowing through each wire, then force acting on the wire will be
a) attractive if the direction of the current flowing through wires is same
b) attractive if the direction of current will opposite
c) repulsive if direction of current will be reverse
d) both b and c are correct

137. The symbol represents
a) SCR, rehostat respectively
b) Rehostat, thyristor respectively
c) Resistor, FET (field effect transistor) respectively
d) None of the above

138. In which condition the bridge is said to be balanced
a) R1 is increased, R2 is decreased
b) R3 is increased, R4 is decreased
c) R2 is increased, R3 is decreased

139. Which one of the following statement is true?
a) In Ni-cd battery, charging and discharging can be done rapidly due to low internal
resistance

140. In case of a battery, which of the following quantity can be stored?
a) energy
b) charge
c) current
d) none of the above

141. In a dry cell battery
a) carbon electrode is placed centrally surrounded by aluminium chloride electrolyte
b) zinc chloride is placed centrally surrounded by aluminium chloride electrolyte
c) carbon electrode is placed centrally surrounded by zinc chloride electrolyte
d) both a & c are correct

142. The identical insulated wire coils are hung from air so that they are facing each other
and supplied with same direction
a) both are attracted to each other
b) both are repelled
c) clockwise rotation
d) anti clockwise rotation

143. Hot water quenching
a) minimizes distortion and alleviates cracking
b) ensures maximum resistance to corrosion
c) minimizes distortion but results in cracking
d) a & b are correct



144. Which of the following is correct
a) (i) & (iv) are correct
b) (ii) & (iii) are correct
c) (i) & (iii) are correct
d) (ii) & (iv) are correct

145. When decreasing of composite material is done
a) before initial assembly
b) before sealing operation
c) during wet day up operation
d) after removal of release file

146. (Source: after manufacturing apart, it is painted to seal the surface from moisture
and for cosmetic purposes before which decreasing is required for proper adhesion)

147. The scales on the surface of a heat treatment part is removed by
a) using scrapper
b) sand blasting
c) dipping in any solvent
d) all of the above
(source: scales are removed from heat treated parts by sand blasting and / or pickling
in an acid solution)

148. What is the difference between quantity and quality of X-ray in radiographic
inspection?
a) there is no meaning of quantity and quality means the penetrating power of a
beam of radiation
b) quantity is related with penetrating power of X-ray and quality is related with
frequency of X-ray
c) the quantity refers to the amount of radiation penetrating the specimen which
affects the darkness of a radiograph and quality refers to the penetrating power of
a beam
d) none above

149. Artificially aged and then cold worked is represented by
a) T1 b) T7 c) T10 d) none

150. Which of the following is used as filler material
a) flox
b) chopped fibers
c) both
d) none

151. During welding, the welding torch should be kept
a) into the molten metal
b) above the colten metal
c) depending on welding position and processes
d) all the above


152. Crevice corrosion
a) is an electrochemical attack
b) takes place when metals are in close contact with plastic
c) both a & b true
d) none of the above

153. Main constituent of stainless steel is
a) Cr
b) Ni
c) Carbon
d) None

154. Which statement is true regarding carbon and Kevlar fibers
a) kavlar is a type of Aramid fiber, usually, of yellow color, having excellent tensile
strength and remarkable flexibility nut difficult to cut and drill
b) carbon fiber is a black fiber, very strong and stiff. It is stronger than Kevlar in
compression but more brittle
c) both a & b are true
d) none of the above is true

155. For checking zero error in a micrometer having arrange of 0-1
a) a cylinder of 1 dia should be kept between the faces of anvil & spindle
b) the faces of anvil & spindle will be brought in close contact
c) zero mark on the thimble is exactly inline with the datum line on it sleeve
d) the frame must be held with left hand & thimble rotated with right hand

156. A ratchet mechanism is incorporated in micrometer to
a) to apply correct pr.
b) To prevent damage to the instrument
c) To have pre-set feel to prevent over torque
d) To reduce wear on the measuring faces

157. Three point micrometer
a) measures very accurately with L.C of 0.001
b) measures very accurately with L.C. of 0.002
c) is used for all types of measurement
d) all

158. Hawks bill ship are used to
a) cut inside of curves/radii
b) cut outside of curves
c) cut heavy sheet metal
d) all
159. Included angle of BA thread id
a) 35 degrees
b) 47.5 degrees
c) 33 degrees
d) none


160. Spherical roller bearing take
a) take only radial loads
b) take only axial loads
c) accept a minor degree of misalignment between opposite bearing
d) none

161. Screw differ from bolt is their threads a fit also
a) a/c bolts have generally class 3 fit & screw class 2 fit
b) a/c bolts have generally class 1 fit
c) a/c bolts have generally class fir & screw class 3 fit
d) a/c screw & bolts have class 4 fit only

162. Drill machine can do operations of
a) drilling
b) counter sinking
c) lapping
d) all the above

163. Which statement concerning avdel rivet is correct
a) avdel rivet is supplied in pre-lubricated condition
b) the avdel rivet is coded by length & dia
c) the avdel rivets must be washed in solvent before use
d) a & b are correct

164. C.P.U. contains
a) I/P & O/P unit
b) Memory unit
c) ALU & CU
d) All above

165. The speed of computer is in
a) milliseconds
b) micro second
c) second
d) none

166. Algorithm has the following properties
a) definiteness & finiteness
b) may not be finite
c) none
167. The computer executes
a) one information at a time
b) two information at a time
c) millions of information at a time
d) none





168. Which statement is incorrect
a) X-rays reflected
b) It destroys living cells
c) It produces heat
d) None

169. L.E.D. concerns about
a) Crystals
b) Reverse bias
c) Morelight ommited as temp. increases
d) Combination of holes & current

170. Which is not use done composite
a) dyepenetant
b) X-ray
c) Ultra sound method
d) Radiography

171. The grip length of all line fasteners is given in
a) 1/100
b) 1/1000

172. Meontz metal is a
a) brass and is resistant to salt water
b) is a bronze

173. Which is correct
a) A driven, clockwise
b) B driver, clockwise
c) C driven, clockwise
d) D driven, clockwise

174. identify
a) bimetallic thermal cut out s/w
b) screwtical disconnect
c) notmally ceased s/w

175. Identify
a) pressure s/w
b) push reset s/w
c) thermal s/w
d) toggle s/w

176. In the absence (substitute) of Baron which composite hybrid may be used
a) Aramid + carbon/graphite





177. Be laminations in composite in a coin test gives
a) dull sound
b) perfect solid sound

178. Tappered 1 roller bearings take
a) axial and radial load in one dilution
b) axial load only
c) axial and radial load in either direction

179. Spherodise annealing is applicable to
a) low carbon steel
b) medium and low carbon steel
c) high carbon steel

180. For filling slots and key way use
a) kniffile
b) square file
c) 3-square file
d) half round file

181. Convert into decimal 10111011101
a) 1501
b) 1500
c) 1401
d) none

182. Rheostat has
a) 3 terminals
b) 2 terminals

183. In optical instrument used to inspect the interior structure of the components
a) fibroscope
b) boroscope
c) indoscope
d) all of the above

184. If the driven gear teeth ratio is 21:40 what will be the teeth of the driven gear
a) 30:50
b) 30:35
c) 40:55
d) 63:120

185. Universal gate is
a) AND and OR gate
b) OR and NOR gate
c) NOR and NAND gate
d) NAND gate



186. Such type of device is used for in fig. 69
a) locking purpose
b) locking purpose and used as washers also
c) a & b are correct
d) none of the above

187. Relation between he volt ampere webar is given by

188. In a scale 39 division of main scale concides with 10 division of vernier and 1
division of main scale indicate 1mm. 1 division of vernier scale indicates
a) 0.01cm
b) 0.01mm
c) 1 mm
d) 0.001 cm

189. In a scale 24 main division is concide with 25 division of vernier scale and 1
division of main scale indicate 1 mm then 9 division of vernier scale indicates
a) 0.004 cm
b) 0.001 mm
c) 0.01 mm
d) 0.01 cm

190. Force to be applied on file is backward direction
a) to remove the cutting chips of metal force is applied on file is forward direction
for cutting
b) for saving the life of file
c) more metal to be cut
d) none




PAPER-II (FEB-

1. The tool shown in figure is
a) box-end wrench
b) double end offset wrench
c) flare nut wrench
d) combination wrench

2. Identify the following
a) rheastal and sc diode
b) resistance and photo diode
c) rheastal and SCR
d) none

3. The figure shows
a) collel
b) tap
c) die
d) chuck

4. The figure shows process of
a) riveting with the riveting gun on rivet head
b) bucking bar on the rivet
c) dimpling the rivet
d) none

5. Figure (5.42-5.43, pg. No. 107 and 108 shop theory) shows
a) plug gauge
b) snap gauge
c) ring gauge
d) none

6. For threading a hole, the hole should be drilled
a) approximately 0.003 to 0.007 undersize
b) approximately 0.003 to 0.007 oversize
c) 0.007 undersize
d) none

7. Secondary cell stores
a) capacity
b) energy
c) power
d) work






8. The tool shown is
a) three square file
b) rectangular file
c) knife edge file
d) none

9. O or A indicates
a) anhealed recrystallized
b) quenched
c) forged
d) both a & b

10. As the presence of figure and find the amount of torque applied to a fastener by the
torque wrench
a) 120
b) 150

11. The tool shown in figure is
a) single bewel cape chisel
b) double bewel cape chisel
c) diamond point, chisel
d) none

12. Mark the correct name of the figure
a) turn buckle barrel
b) turn buckle fork
c) turn buckle pin eye
d) both b and c

13. Mark the correct figure
a) a & c
b) b & c
c) a & d
d) b & d

14. With increase in temperature, resistance of cu
a) increase
b) decrease
c) infinite
d) same

15. If the plate is more +ve w.r.t cathode, the electrons
a) will start to flow toward plate
b) will not start to flow toward plate
c) will start to flow toward plate but will damage diode none
d) none




16. Ceramic fibres are often used with
a) modified polyester resin
b) epoxy resin
c) metal metrix
d) none

17. In nitric acid test, the material shows rapid action with greenish blue color, the
material is
a) CRS
b) Carbon steel
c) Nickel steel
d) All

18. Highest compressive strength of composite is
a) carbon/graphite
b) ceramic
c) baron
d) both a & b

19. The tool shown in figure is used for
a) transferring the measurement
b) used in calipers
c) measuring internal diameter and/of hollow cylinder
d) as a squaral drill bit

20. Which NDT cannot be used to test a 0.5mm Al-steet
a) magnetic particle inspection
b) eddy current test
c) X-ray
d) None

21. In a transformer the primary has 200 turns and the secondary has 400 turns. If the
supply of 28v is given in primary then the secondary voltage is
a) 70v
b) 110v
c) 50v
d) 24v

22. Calipers are used for the purpose of
a) measure inside diameter
b) measure outside diameter
c) measure distance between two surface
d) both a & c
23. The flow chart symbol indicates
a) activity
b) input
c) output
d) both b & c


24. Fibre glass sheet is used between Al and carbon/graphite joint to
a) protect it from corrosion
b) used as core metal
c) provide better strength
d) all are correct

25. Mark the correct statement
a) the diametrical pitch and pitch diameter in a spur gear are same
b) if the diametrical pitch (DP) is given, you can find out the addendum
c) if we divide DP by PD, we can get size of teeth
d) if the DP is given, you can fin out the addendum


Feb -


1. The useful load of an a/c is the
a) difference between maximum gross weight and empty weight
b) difference between the net weight and total weight
c) sum of the empty weight and maximum gross weight
d) none

2. What is the color of AN-steel flared tube filling is
a) black
b) blue
c) green
d) while

3. What is the advantage of double flaring on Al-tubing
a) easy of connection
b) it is less resistant to the shearing effect
c) it is more resistant to shearing effect of torque
d) none

4. Flexible hose used in a/c plumbing is classified in size according to
a) outside diameter
b) class sectional area
c) inside diameter
d) all are correct

5. Which tubing has the characteristics (high strength & abbrassive strength) for use un
a high pressure (32,000.psi) hydraulic system of operation of landing gear and flap
a) 2024-T
b) 5052-O Al-alloy
c) CRS
d) 1100-1/2 or 3003-1/2H, Al-alloy



6. Which of the NDT testing method is suitable for the inspection of most metal, plastic
and ceramic surface defects
a) eddy current
b) magnetic particle inspection
c) ultrasonic test
d) dye penetrant method

7. How many of these factors are considered essential of knowledge for x-ray exposure
i) processing of film
ii) material thickness and density
iii) exposure distance
iv) film characteristics

a) 1 b) 2 c) 3 4) 4

8. Which type of crack can be detected by magnetic particle inspection using either
circular or longitudinal magnetization
a) 45
b) longitudinal
c) transverse
d) sub-surface

9. Alclad is metal consists of
a) Al-alloy surface and pure Al-core
b) Pure Al-surface and Al-alloy core
c) A homogenous mixture of pure N and N-alloy
d) All are correct (multiple layer of Al-alloy and pure N)

10. A fibre type self locking nut must not be used on a/c if bolt is
a) under shear load
b) under tensile load
c) subjected to rotation
d) subjected to vibration

11. A triode consists of
a) plate, grid and a heater
b) plate, cathode and heater
c) cathode and a plate
d) plate, cathode, heater and a screen between the plate and cathode

12. Diode, triode and transistors
a) obeys ohms law
b) does not obey ohms law
c) not a linear resistance
d) both b & c are correct





13. Considering all factors the most commonly used metal as electrical conductor in a/c is
a) aluminium
b) copper
c) silver
d) tongesten

14. A galvanometer may be converted to a voltmeter by connecting
a) low resistance coil in parallel with meter
b) high resistance in parallel to meter
c) low resistance in series with meter
d) high resistance in series with meter to increase range

15. The figure indicates
a) three phase delta alternator connection
b) three phase Y connection for alternator
c) three phase delta to Y transformer connection

16. As per ATA 100 code the size & type of electrical wire in aircraft are given
a) by prefix and suffixes
b) side by side
c) at the beginning and at the end
d) by letters and numbers

17. Transformer is a device
a) used in transistors set
b) transfer electrical energy from one circuit to another by changing frequency
c) both a & b

18. Hydrogen evolves
a) towards the end of the charging cycle of Ni-cd battery
b) throughout the servicing of lead acid battery
c) when the battery is over charged
d) all of the above

19. The strength of an electromagnet depends on
a) No. of the turns of the coil
b) Strength of rotation of the magnet
c) Speed of rotation of the magnet
d) All

20. The setting in vernier caliper indicates
a) positive error
b) negative error
c) no error
d) all are false





21. The setting in the micrometer indicates
a) from rotary to reciprocating
b) from reciprocating to rotary
c) rotary to linear
d) all the above

22. When a gear sector is engaged with a rack the motion will be
a) intermittent rotary
b) reciprocatry
c) intermittent straight line

23. The clamp shown in fig. Is known as
a) strap clamp
b) adjustable clamp
c) finger clamp
d) universal clamp

24. Aviation ship is used for cutting
a) thick metal sheet
b) heat treated Al. alloy and stainless steel
c) only stainless steel
d) any sheet metal

25. Setting in micrometer leads BL/3-5/P-4

26. Micrometer setting BL/3-5/P-5

27. Micrometer setting BL/3-5/P-6

28. Headless grab screws is installed by
a) allen key
b) special ratchet spanner
c) suitable screw driver
d) special tool

29. Milling machine is
a) used for surface finishing
b) used for sawing the metal
c) used for grinding the metal
d) all

30. 25 division of vernier scale concides 24 cms of main scale and 1 cm in main scale is
divide into 20 equal parts.
a) 0.01 cm
b) 0.05 cm
c) 0.01 cm
d) 0.1 cm



31. No. of threads per inch is measured by
a) steel rule
b) screw pitch guage
c) ring gauge
d) all

32. Decimal 29 is equivalent to binary
a) 11101
b) 101101
c) 110101
d) 101011

33. SCR has
a) 2 terminals
b) 3 terminals

34. The washer shown in the diagram is
a) shake proof washer
b) crinkle
c) spring
d) none

35. The figure shown is a
a) counter sink
b) drill
c) drill & reamer
d) special reamer

36. In pitot and static system static vents and pitot vents are placed at separate location to
prevent
a) position error
b) ice firmation
c) all of the above

37. Difference of both pressure is measured
a) altimeter
b) ASI

38. The phenomenon which causes continuous spin of outer ring due to coincidence of
rotor ring with outer gimble ring axis is called
a) gyro wander
b) apparent precession
c) gyro tumbling
d) gimble lock






39. Altimeter consists of stack of
a) 3 evacuated capsule
b) 2 evacuated capsule
c) barometric scale adjustment
d) all are correct

40. In an aircraft drawing the symbol indicates
a) stainless steel
b) brass
c) plastic
d) cork & fabric

41. Which of the following statement are associated with the term fillet
a) the space between the back of one teeth and the knee the following teeth
b) a bounded surface to eleminate and sharp corner
c) the relieved angular cutting edge at a tooth corner
d) the bottom surface of the


MARCH

1. Normalizing of steel is done by heating
a) heating just above the critical point and cooling in air

2. In British system of electromagnetic flow detection is indicated by
a) WFD b) EFD c)MFD

3. In british system dye-penetrant flow detection is indicated by
a) PFD
b) UFD
c) MFD

4. Butyl rubber used for
a) tyre and tube
b) seals and gasket
c) a/c fuel tank lining
d) none of the above

5. Dump flux used while welding with oxyacetelene flame will cause
a) porosity
b) crater
c) channeling

6. Alclad is a
a) aluminium alloy sandwiched between for aluminium coating





7. 7075 0 indicates
a) full annealed condition

8. Which of the following revet does not required heat treatment
a) 2017
b) 2117
c) 2024

9. In oxyacetelene welding equipment oxygen and acetylene are identified by
a) left and right hand thread
b) color and length of cylinder
c) diameter of the hose
d) both a & b are correct

10. Cleaning of acrylic and rubber is done by
a) MEK
b) Aliphatic naptha
c) Aromatic naptha
d) Acetone

11. Elastometer rubber is
a) rubber impregnated in metal
b) shock absorber

12. NDT of aluminium alloy is done by
a) penetrant method
b) zyglo method
c) X-ray method
d) Ultrasonic method

13. Heat treatment aluminium alloy is done by
a) heating in KOH and NAOH
b) heating above critical point and cool in air

14. UFD indicates
a) ultrasonic flow detection
b) radiography
c) dye penetrant flow detection

15. Welding for stainless steel the flame used
a) carbursing
b) neutralizing
c) caldizing
16. Carbon in iron at normal temperature remains as
a) ferrite
b) dissolved iron matrix
c) austenite
d) special iron matrix


17. For brazing the flame used
a) oxitizing
b) carbonizing
c) neutral
d) reducing

18. High carbon steel contains carbon
a) 0.50% - 1.5%
b) 0.30% - 1.50%
c) 0.50% - 1.05%
d) 1.50% - 2.2%

19. Crack at the surface should be welded by
a) butt welding
b) lap welding
c) fillet welding

20. In chalk test we used
a) hot fluid
b) cold fluid
c) both
d) none

21. Al. alloy core with pure alluminium coating is knows as
a) al clad
b) pureclad
c) pure clad and electro statically preventive
d) all of the above
22. Bearing strength is
a) the strength that resists a force that tends to tear it apart

23. In NDT X-Ray equipment are graded according to the
a) volt range
b) electromagnetic radiation
c) amp
d) penetrating power

24. To improve the tensile strength, ductility and shock resistance, magnesium alloy
castings normally
a) case hardened
b) solution heat treated
c) precipitation heat treated
d) solution heat treated
25. Thermistor
a) zero temp. coefficient
b) variable temp. coefficient
c) +ve temp. coefficient
d) ve temp coefficient


26. Circuit containing registor, capacitor, diode, semiconductor is a
a) linear circuit
b) non linear circuit
c) bipolar circuit
d) unipolar circuit

27. 1110101 is equivalent to
a) 117
b) 29
c) 63
d) none

28. In lead acid battery sedimentation occurs because of
a) overcharging
b) frequent charging and discharging
c) over discharging
d) high rate of discharge

29. A circular mill is
a) a circular whose diameter is 0.001

30. If the bar magnet in the fig. Will be removed shown the electromagnetic induction
will be
a) oppose the emf
b) act in same direction
c) will not repel but attempt

31. Vent plug of Ni-cd battery should be cleaned by
a) distilled water only
b) distilled water and detergent
c) hot water and distill water
d) detergent

32. Current is 2.5 amp, voltage 12v, used for 1 minute. How much energy it will consume
a) 1800 J
b) 2 J
c) 60 J
d) 18 J

33. Pizu electric effect is

34. In British system of drawing the inverted triangle gives
a) important dimensions
b) heat treatment
c) surface finish





35. Baffles in hydraulic tank is given for
a) providing an expansion tank is given for
b) resisting fuel surging within the tank
c) providing internal structural integrity
d) preventing fuel overflow during refueling

36. In a blind revet the length between manufacture head to the end is
a) grip length
b) grip range
c) shank length of the revet

37. In a revet layout the shank diameter should be
a) twice the thickness of the thicker sheet
b) 1/8
th
thickness of the thicker sheet
c) three times the thickness of the thickest sheet

38. In a bolt and nut assembly after applying troque, cotter pin hole is not aligning the
bolt may be
a) slightly tightened to next slot
b) slightly loosened to next slot

39. A/C chains are specified by
a) load carrying capacity
b) pitch and number of links
c) both

40. Helicoil insert has a natch and tang along end to
a) facilitate installation
b) the removal of tang after it has screwed into the trapped thread hole

41. Unless specified the troque to be applied to a bolt and nut assembly should
a) degreased dry and clean thread
b) lubricated thread

42. Double dash rivet is
a) 2117 rivet
b) 2024 rivet

43. Crinckle washer is used for
a) hard steel to take food
b) instrument mounting for loft load and electrical installation

44. Cotterpin for castellated nut is made off
a) stainless steel
b) corrosion resistant steel
c) cadmium plated low carbon steel
d) both a & c are correct



45. Gyroscope the phenomenon which causes continious spin of outer ring due to
coincidence of rotor ring with cuter gimble ring axis is called
a) gyro wander
b) gyro tambling
c) apparent precession
d) gimble lock

46. Rate of turn indicator
a) rate gyro
b) tied gyro
c) earth gyro
d) free gyro

47. Difference of pilot and static pressure is measured by
a) ASI
b) Altimeter
c) VSI

48. True airspeed of aircraft is maximum

49. Altimeter operation mechanism consists of a
a) two aneroid capsule
b) three aneroid capsule
c) adjustment for barometric pressure provided
d) all

50. Free gyro has
a) the plane of freedom
b) the planes are right angle to each other and three plane

51. Turn and slip indication operates respective by
a) gyro only
b) external force and gravity
c) gyro and gravity

52. Acceptable deviation in compass from the equipment
a) 1 degree from the needle to the compass
b) 2 degree from the needle to the compass
c) 3 degree from the needle to the compass

53. Spherical roller bearing will take
a) radial load heavy
b) axial load slightly
c) both






54. Micron is
a) millionth of meter
b) thousandth of meter

55. A hole to be reamed should be drilled to under
a) 0.001 0.002
b) 0.003 0.007
c) same size

56. Every third tooth of the hackshaw is made straight
a) to give clearence for the cutting
b) repsaw tooth is provided

57. The vernier scale has
a) +ve error
b) ve error

58. Least count is defined as
a) one main scale division is divided into the total division of the vernier / thimble
scale
b) 1 MSD 1 TSD

59. Least count of 50 divisions on the circle of micrometer whose pitch is 1mm
a) 0.01 mm
b) 0.02 mm
c) 0.5mm
d) 0.002 mm

60. Backslash of a micrometer is caused due to
a) manufacturing defect
b) wear and tear
c) wear on the nut
d) all

61. Snap gauge is a
a) go & no. go guage
b) it will snap at preset torque load
c) guage which measure TPI
d) guage which measures outside diameter

62. Aviation snip used for cutting
a) stainless steel and aluminium alloy heat treated sheet
b) chromium sheet
c) heavy sheet metal
d) any sheet metal





63. What is the rmp of the gear having 150 teeth
a) 166.6
b) .500
c) 150
d) 300

64. Which of the following is not contained generally in aircraft specification type date
sheet
a) empty weight of the aircraft
b) useful load of A/C
c) payload of A/C
d) control surface movement

65. Rocker arm bearing is
a) plain bearing

66. Fig. The drawing indicates
a) taper
b) spot facing
c) aluminium sheet

67. Hydrogen is given off during
a) the entire servicing of the lead acid battery
b) charging and discharging
c) at the competition of charging in Ni-cd battery
d) during charging only



PAPER II (JUNE


1. The main memory of a computor is
a) RAM
b) ROM
c) Hard disc
d) Micro processor chips

2. The binary 110 equivalent of 55 is
a) 100011
b) 110001
c) 100001
d) 110011

3. T6 designation of Al-alloy indicates
a) solution heat treated and then artificially aged
b) solution heat treated and then stabilized
c) artificially aged only
d) solution heat treated and then cold worked

4. 0.10 mmis equivalent to
a) 0.039
b) 0.041
c) 0.035
d) 0.045

5. The major alloying element in 7075 Al-alloy is
a) magnesium
b) silicon
c) Mg and Si
d) Zinc

6. The purpose of turnbuckle is to
a) make minor adjustment in cable length
b) adjust cable tension
c) both a & b
d) none

7. A 7x19 cable is made up of
a) 7 strands of 19 wire each
b) 19 strands of 7 wire each
c) both
d) none






8. Which one of the following is boots self locking nut
Figure
a)
b)
c)
d)

9. Identify the given tool
a) adjustable plier
b) spring plier
c) lever jaw wrench
d) none

10. A double flare should be used on
a) stainless steel
b) nickel steel
c) cast iron
d) Al alloy only

11. Bead width of bolt weld should be
a) 2 to 3T
b) 3 to 5T
c) to T
d) 1 T to 1 T

12. In a fillet weld, the penetration requirements are
a) 60 to 80% of the thickness of the base metal
b) 100% of the thickness of the base metal
c) 200% of the thickness of the base metal
d) 25 to 50% of the thickness of the base metal

13. In the fluerescent penetrant inspection,
a) the defect will show the flow as a brilliant yellow green
b) the defect will show the flow as a light yellow green
c) the sound area will appear white (deep blue violet)
d) the diffect will show as deep blue violet

14. In jacking of aircraft
a) main wheels are raised together
b) nose wheel is raised 6 above the ground
c) nose wheel is raised for free movement of it
d) none

15. Centre drill is used to
a) make hole and reaming in one operation
b) make hole and countersunk in one operation
c) make taper hole
d) all of the above


16. For cast iron, the included angle of drill is
a) 118
b) 70
c) 90
d) 140

17. Select the correct statement
a) hand taps are available in two sets
b) bottoming tap is used to smoothen the bottom of a blind hole
c) plug tap is used at the last
d) japer tap is used first

18. The external threads on a bar is made by
a) taps
b) stock
c) dies
d) reamer

19. The defect in wheel nut is inspected by
a) dye penetrant process
b) magnetic particle inspection
c) eddy current testing
d) ultrasonic testing

20. The voltage rating of fully charged cell of 20 Ni-cd battery is
a) 1.8 to 2.1 volt
b) 1.24 to 1.3 v
c) 1.4 to 1.7 v
d) 1.3 to 1.5 v

21. If the temperature of a confined liquid is held constant and its pressure tripled, the
volume will be
a) triple
b) be reduce to 1/3
rd
its original
c) remain the same
d) none

22. If the pitot head is blocked then which instrument is affected
a) ASI
b) Altimeter
c) Turn & bank indicator
d) Slip indicator

23. Which statement is correct
a) QNE setting gives height above sea level of the airport
b) QNH setting gives airfield elevation
c) QFE setting makes the altimete read zero on landing at aerodrome
d) All


24. Through which material will magnetic lines of force pass the most
a) copper
b) iron
c) aluminium
d) all are correct

25. Which symbol represent a variable resistor
a) 2
b) 3
c) 1
d) all

26. With an ohmmeter connected into the circuit as shown, what will ohmmeter read
a) 20 O
b) infinite
c) 10 O
d) none

27. How can the state of charge of a Ni-cd battery be determined
a) by measuring the specific gravity of the electrolyte
b) by measuring charge
c) by the level of electrolyte
d) all

28. Which statement concerning the depicted logic gate is true
a) any input being 1 will produce 0 output
b) any input being 1 will produce 1 output
c) all input must be 1 to produce a 1 output
d) none

29. Zero fuel weight is the
a) dry weight plus the weight of full crew, pax and cargo
b) basic operating weight without fuel
c) maximum permissible weight of a loaded a/c including pax, crew, cargo without
fuel
d) maximum weight of the a/c with crew, oil, pax, less fuel in wing tank

30. The empty weight of an aircraft is determined by
a) adding the net weight of each weighing point and multiplying the measured
distance to the datum
b) subtracting the tare weight from the scale reading and adding the weight of each
weighing point
c) multiplying the measured distance from each weighing point to the datum times
the sum of scale reading less the tore weight






31. Unless otherwise specified, torque value for tightening a/c nuts and bolts relate to
a) clean dry thread
b) clean. Lightly oiled thread
c) either a or b
d) none

32. A fibre type, self locking nut must never be used on an a/c if the bolt is
a) under shear loading
b) under tension loading
c) both tension and shear loading
d) subjected to rotation

33. Aircraft bolts are usually manufactured with a
a) class 1 fit for the threads
b) class 2 fit for the threads
c) class 3 fit for the threads
d) class 4 fit, for the threads

34. Generally speaking, bolt grip length should be
a) one and one half times the thickness of the material through which the extend
b) equal to the thickness of the material through which they extend plus
approximately one diameter
c) equal to the thickness of the material through which they extend
d) 2 times the diameter

35. A particular component is attached to the a/c structure by the use of an a/c bolt and a
castleted tension nut combination, if the cotter pin hole does not align with the
recommended torque range, a acceptable practice is
a) exceed the torque range
b) lubricate the threaded section of the nut, bolt and torque
c) change washers and try again
d) change the nut

36. How is a clevis bolt used with a jork-end cable terminal secured
a) with a shear nut lightened to a snug fit, but with no strain imposed on the fork and
satefied with a cotter pin
b) with a castle nut tightened until slight binding occure between the fork and the
fitting to which it is being attached
c) with a shear nut and cotter pin or a thin self locking nut tightened enough to
prevent rotation of the bolt in the fork
d) all are correct

37. A bolt with an X (cross) inside a triangle on the head is classified as a
a) standard a/c bolt
b) close tolerance bolt NAS
c) CRS bolt
d) Special bolt



38. The measurement reading on the illustrate micrometer is
a) 0.2857
b) 0.2901
c) 0.2511
d) 0.2861

39. A primary cause of inter granular corrosion is
a) improper heat treatment
b) dissimilar metal contact
c) improper application of primary
d) none

40. Galvanic corrosion is likely to be most rapid and sever when
a) the surface area of the cathodic metal is similar than surface area of anodic metal
b) the surface area of the anodic and cathodic metals are approximately the same
c) the surface area of the anodic metal is smaller than the surface area of the
cathodic metal

41. Jet fuel identifiers are
a) performance no. to designate the volatility of the fuel
b) performance no. and are relative to the fuel performance in the a/c engine
c) type no. with no relation to the fuel is performance in the aircraft engine
d) none

42. Brinell hardness testing is applicable to
a) small part and high hardness
b) large part and small hardness
c) small part and small hardness
d) large part and large hardness

43. Identify the given tool
a) indicating snap gauge
b) indicating thickness gauge
c) indicating depth gauge
d) none

44. Which one id incorrect
a) ATA-62 communication
b) ATA-30 ice and rain protection
c) ATA-52 dcor
d) ATA-78 engine exhaust

45. What will be the speed of driven gear if driver gear is 120 rpm
a) 60 rpm
b) 120 rpm
c) 100 rpm
d) 240 rpm



46. Compound gear is used for
a) better efficiency
b) better transmission of motion
c) greater range of speed
d) all

47. Mg-alloy used with other metal should be
a) given two coats of zinc chromate and a coat of pressed vinyl
b) given one coat of zinc chromate and a coat of pressed vinyl
c) given two coat of zinc chromate and two coat of pressed vinyl
d) none

48. An automotive type flaring tool will produce a flare
a) 37 degree
b) 45 degree
c) 60 degree
d) 30 degree

49. Color of AVGAS low lead fuel is
a) died blue
b) color less
c) died green
d) none

50. With prepregs
a) manual application not required
b) has to be kept in freeze
c) both a & b
d) none







1. In dye penetrant test, the vol, of defect can be interpreted by
a) staining route
b) staining extent
c) staining speed
d) all

2. The test sample which can be tested by making both probe simultaneously in opposite
direction to detect flames on surface
a) flush butt metal
b) thin sheet metal
c) cast ingot
d) none

3. During repair procedure of composite, part heat treatment is done for
a) small disbond
b) seal be smallest
c) restore surface protection
d) none

4. When grain size of the steel will be smallest
a) heated first below critical range
b) heated just above critical range
c) below lower critical range
d) none

5. If a body is given shape and lorituation is exposed to uniform flow of incompressible
fluid, each component of the force which the fluid exerts the body can be expressed as
product of
a) area
b) dynamic pressure
c) Reynolds no
d) All

6. PARAL KETONE is used for preventing corrosion of
a) Mg alloy parts
b) Welded steel structure
c) Cables, ferros and non ferros
d) B & C

7. The process used for charging moisture extrapped in composite is
a) radiography
b) ohmmeter
c) laser holography
d) all






8. N.W.V
a) strength of the compositor material
b) strength of the material and composing with charge
c) strength of reinforcing fibre
d) none

9. AN flared tube fitting is made of
a) Al
b) Cu base alloy
c) Steel
d) All

10. Correct statement regarding refueling is
a) earthing is not required
b) disconnect the earthing line first before disconnecting the fuelling nozzle
c) if a/c is earthed, fuelling vehicle, doesnt require earthing
d) none

11. Scales are removed from lightly stressed steel parts by
a) hard abrasive paper
b) buffing wheel
c) wire brush
d) none

12. If you have some 178 rivet, above 3/16 in dia, that had been aged for the hours after
quenching
a) you could use them frouding they have not exceeded 5 hours of ageing
b) you could not use them because 178 rivets should be used within 10 minutes after
quenching
c) you could use them provided they had not exceeds 3 hours of ageing

13. Flux from ferrous metals can be removed by using
a) 25% sol of silver nitrate
b) no need of flux by welding ferrous metals
c) you have to remove flux from ferrous metals
d) a wire brush

14. A flux for silver soldering is obtained by using
a) Zn Cl2
b) Nitric acid
c) Muriatic acid
d) None
15. Welding of AC from welding of steel differs in that
a) it is considered harder to weld because of high temp
b) steel does not have a color change that is apparent in Al
c) M.P. of Al is much lower than steel and the expansion is nearly three times as
great
d) It is much easier to weld because a flux is used


16. What procedure is used to distinguish heat treatable alloys from non heat treatable
alloys
a) 10% solution of caustic soda
b) 5% sol of muriatic acid
c) Rockwell test
d) 10% solof H2Sc

17. When welding various metals you may reduce the chances of during by
a) preheating
b) anodizing
c) heat treating
d) clamping

18. Which of the follow of a/c parts or units should not be welded
a) items which are not responsive to heat treatment
b) plain carbon, Ni-steel of SAE 2300 series
c) turn buckle barrel ends
d) steel tubular members of basic structure

19. When welding a high carbon steel use a
a) low carbon rod
b) high carbon rod
c) rod of either low or high carbon content
d) rod of intermediate carbon content

20. High carbon steel can be readily welded by
a) are welding procedure
b) oxidizing flame and high carbon rod
c) neutral flame and high carbon rod
d) carbonising flame and low carbon rod







1. Mark the correct statement
a) the weld should be taper off smoothly into the base metal
b) the depth of penetration should be different to ensure fusion of the filler rod
c) the height of the weld should be 1/8 inch above the base metal
d) the seams should be evenly spacod and as in 1

2. Mark the correct statement
a) fiber lock nut should not be used on the place where vibration is more
b) fiber lock nut should not be used on the place where temp is above 250F
c) fiber lock nut should not be used on the place where there is relative motion
between parts
d) both b & c are correct

3. Al clad is
a) coating of Al alloy on the pure Al
b) coating of pure Al on the Al-alloy
c) coating of pure Al on non-metal
d) none above correct

4. In SAE 2040, the last two digits indicates
a) percentage of alloying element
b) percentage of carbon content
c) number of carbon molecules
d) both b & c are correct

5. Parts should be normalized after welding
a) to relieve internal stresses
b) to remove the surface scale formed during welding
c) to introduce slight amount of carbon to improve the surface harness of the weld
d) to make improve mechanical property of the metal

6. Match the following:
GEAR BEARING HARNESS TESTER
a) bowel needle spark
b) ball Rockwell idler
c) idler ball Rockwell
d) needle bowel ball

7. The bolts are manufactured in
a) class 2 fit
b) class 1 fit
c) class 3 fit
d) there is no fit for a/c bolts




8. Wrought iron is identified by
a) red colored spark
b) straw yellow spark
c) white spark
d) none above correct

9. Which gage of telescoping gauge is identified by its
a) 1/16 to 6
b) 5/18 to 6
c) 5/8 to 6
d) to 6

10. Line used to show an edge which is not visible is a
a) break line
b) hidden line
c) imaginary line
d) phantom line

11. When flaring Al-tubing for used with AN coupling nuts and sleeves, the flat angle
should be
a) 67
b) 45
c) 37
d) 60

11. The dia of flexible hose for a/d plumbing is classified in size according
a) cross sectional area
b) inside dia
c) outside dia
d) both a & b are correct

12. Make an external thread which tool is used
a) lap
b) threaded spanner
c) die
d) none above correct

13. Pulleys are normally made of
a) asbestos
b) phenolic formaldehyde
c) mica
d) both a & b are correct

14. Function of turnbuckle is to
a) adjust the cable tension
b) adjust the minor length of cable
c) both a & b are correct
d) as in a, & for frequently connecting & disconnecting the cable


15. Purpose of heat treatment is
a) to improve electrical and mechanical property
b) to relieve internal stresses
c) to make material harder and stronger
d) all above correct

16. To carry the petroleum and synthetic fluid which hose material is used
a) Teflon
b) Butyl
c) Buna-N
d) Synthetic

17. The value of induced e.m.f. depends on
a) the speed of rotation
b) the length of the magnetic field
c) the number of wires moving through the magnetic field
d) all above correct

18. In case of maltimeter
a) red lead indicating-ve terminal
b) red lead indicating +ve terminal
c) black lead indicating-ve terminal
d) black lead indicating +ve terminal

19. Mark the correct statement
a) a fuse is a strip of metal that melts when excessive current flow through it
b) a circuit breaker is device that stop current flow when it exceeds a pre-determined
value
c) both a & b are correct
d) A.C.B. is devised that melts when excessive current flow through it

20. The specific gravity of electrolyte in incase of Ni-cd battery is
a) between 1.240 to 1.300
b) between 1.225 to 1.275
c) between 1.225 to 1.300
d) none above correct

21. Battery can be charged by
a) constant current method
b) constant voltage method
c) both a & b are correct
d) none above correct

22. Spray quenching is normally carried on
a) large parts
b) small parts
c) almost Al-alloy
d) as in a & c and minimizes distortion & aliviates quench cracking


23. Purpose of tempering is to
a) reduce the softness
b) reduce the brittleness due to hardening
c) improve the softness/toughness
d) both b & c are correct

24. Corrosion on copper in indicated by
a) white color
b) greenish color
c) blue color
d) redish color

25. Monel is the alloy of
a) Cu-steel
b) Ni-steel
c) Inconel
d) Chromel

26. Self locking nuts should be replaced when
a) it is easily tightened by fingers
b) its locking property decreases
c) its inside dia equal to outside dia of the corresponding bolt threads
d) all above correct

27. The length of tile is measured from
a) tang to tip
b) heel to tip
c) tip to secreted portion
d) none above correct

28. Water in the honey comb structure may be detected by
a) floor ascent inspection method
b) ultrasonic inspection method
c) radiographic inspection method
d) eddy current inspection method

29. To transmit the rotating motion between the shaft and wheel and to allow parallel
movement al the wheel at the same time, the type of key is used
a) woodruff key
b) flat saddle key
c) feather key
d) hollow key

30. The size of drill is indicated by
a) letter A to indicted smallest size
b) letter Z to indicated longest size
c) letter z to indicated smallest size
d) both a & b are correct


31. Minimum number of gear required to make a compound gear train is
a) 3
b) 2
c) 4
d) more than 2

32. Which statement is correct for stub tooth
a) stub tooth is thicker in proportion to its length
b) it is used where more strength is required
c) its operation is not as smooth as involutes tooth
d) all above correct

33. The transmit reciprocating motion into rotary motion, which type of gear normally
used
a) rack and sector
b) sector and gear
c) rack and pinion
d) not possible with gear

34. Which statement is correct regarding shrunk rule
a) it has no.4 graduation
b) the inch marking on the faces are slightly longer than actual inches
c) it is made from 1/10 to 7/16 inch per ft. over size
d) all above correct

35. Composite materials are used frequently in modern a/c. because of
a) high strength to weight ratio
b) not corroded
c) reduced wear
d) all above correct

36. In order to locate a defect in a part which condition is necessary
a) magnetic lines of forces must pass parallel to the defect
b) magnetic lines of forces must pass perpendicular to the defect
c) induced magnetic flux in more than one direction
d) both b & c are correct

37. ATA 100 specification system, 32 indicates
a) oxygen
b) indicating and recording
c) landing gear
d) light

38. Color of dye used in pendants dye process is
a) brown
b) red
c) white
d) none of the above


39. In case of ultrasonic transmission method, which statement is correct
a) in pulse transmission there is only one peak
b) as in (a) and if there is only one peak
c) in pulse transmission there is two peak
d) as in (c) and if there is another peak between transverse & bottom it indicate flaw

40.To case of chromium plating the current density should be
a) between 150-200 amp, per sq. ft
b) between 150-200 amp, per sq. ft
c) between 100-250 amp, per sq. ft
d) between 100-200 amp, per sq. ft

41. Coating of aluminium metal in powder process is called
a) sheradizing
b) granodizing
c) anodizing
d) colorizing

42. In balanced pressure type torch
a) O2 and acetylene comes at the same pressure
b) O2 and acetylene comes at the different pressure
c) As in (a) and have equal size
d) None above are correct

43. Radiographic inspection are used to defect
a) internal and external crack
b) potesity
c) water in the honey comb core
d) all above correct

44. In flexible back blade
a) only the part where the teeth are cut is hardened
b) only the end position where holes are drilled is hardened
c) as in (a) and rest of the blade remaining soft
d) both a & b are correct
45. Half round file is suitable for filing
a) irregular shape
b) large internal radius
c) both a & b are correct

46. Which type of punch should be used to take out rivets, split pins, shack
a) drift punch
b) pin punch
c) center punch
d) prick punch





47. Mark the correct statement
a) coating of pure Al on Al-alloy is called ??
b) titanium has low strength to weight ratio
c) brass and bronze comes under copper
d) both a & c are correct

48. Which instrument is used for measuring the roughness of surface
a) surface gauge
b) surface plate with v-block
c) profilometer
d) pyrometer






1. Knurling is the
a) rolling depression on the soft material
b) rolling depression on any kind of material
c) as in (b) and is used to provide proper grip
d) none above correct

2. To make stretch in the direction of its width
a) use straight peen hammer
b) use cross peen hammer
c) any kind of hammer can be used
d) use ball peen hammer & apply blow with an angle

3. Protective jaw caps are used with vice
a) to protect the vice jaw
b) to protect the parts from becoming damage
c) to apply constant and even pressure on the parts
d) all above correct

4. To make a V-shaped groove the chisel commonly used is
a) round nose chisel
b) flat chisel
c) cap chisel
d) diamond point chisel

5. To locate the center on a round block use
a) surface gauge
b) center square head
c) hermophrodite caliper
d) all

6. Which cutting fluid is used on load steal
a) mineral land oil
b) soluble oil & (a ) is correct
c) sulfurized oil
d) all above correct

7. Mark the correct statement
a) linear sidewise motion is known as backlash
b) reaming should be down after drilling
c) as diametral pith increases, braze of tooth decreases, no. of teeth increases
d) all above correct




8. The given figure indicate the symbol of


a) Rubber
b) cast iron
c) steel
d) brass

9. The lines which is shown here is indicating:
a) red
b) white
c) brown & yellow
d) purple

10. The size of the flexible hose is determined by its
a) outside dia
b) inside dia
c) No. of plies to make hose
d) Cross sectional area

11. Mark the correct statement
a) dia of bolt in 1/16
th
and length in 1/8
th

b) dia of bolt in 1/8
th
and length in 1/16
th

c) dia of rivet in 1/16
th
and length in 1/32th
d) both a & c are correct

12. To prevent sparking
a) connect the condenser in series with the part
b) connect the condenser in parallel with the part
c) connect the condenser in any desire position
d) both b & c are wrong

13. When capacitor is connected in parallel, which formula is used determining the total
capacitance
a) 1/C=1/C1 + 1/C2 + 1/C3
b) C=C1 + C2 + C3
c) C=1 / (C1+C2+C3) x C1+C2+C3
d) None above correct

14. Piezoelectric effect is found on
a) rochelle salt
b) phenolic material
c) quanty and rachelle salt
d) both a & b are correct





15. Conductor having length of 2 ft and resistance 2 ohms, now if we reduce its length
just half of original, then resistance will be


a) just double
b) just half
c) just equal
d) none above correct

16. Which instrument is utilizing both dynamic and static air for its operation
a) Altometer
b) VSI
c) ASI
d) Both a & c are wrong

17. The sensitively of altimeter is increased by increasing
a) No. of gears and sectors
b) No. of gears and pinion
c) No. of capsules
d) Both a & c are correct

18. Mark the correct statement
a) a suspended magnet always assume a north and south position
b) inductors when connected in parallel the total inductance is the south their values
c) inductive reactance is inversely proportional to inductance & frequency
d) all above correct

19. Which instrument is used for checking the insulation resistance
a) ohm meter
b) megger
c) as in (a) and maghometer
d) all above correct

20. D Arsonavel ammeter is used
a) for measuring ammeter A.C. current
b) for measuring D.C. current
c) for measuring A.C. voltage
d) for measuring D.C. voltage

21. Mark the correct statement
a) specific gravity reading between 1.300 to 1.275 indicates a high of charge
b) specific gravity reading between 1.275 to 1.240 indicates a high of charge
c) specific gravity reading between 1.240 to 1.225 indicates a medium charge
d) both a & c are correct

22. In triode tube
a) crid is placed between place & cathode
b) plate is placed between grid & cathode
c) cathode is placed between grid & plate
d) none above correct
23. The given figure indicates
a) NPN transistor


b) PNP transistor
c) As in (a) and arrow indicating emitter
d) As in (b) and arrow indicating emitter

24. In heat treatment of material T8 indicating
a) solution heat treatment and then stabilized
b) solution heat treated and artificially edged and then cold worked
c) solution heat treated and cold worked & then artificially edged
d) solution heat treated, and then artificially edged

25. In Rockwell hardness tester there is two weight except weight pan of machine, one is
red and other is black. Now choose correct answer
a) when there is no load machine applied a load of 60 kg
b) where black wt. Is on the pan, machine applies a load of 150 kg
c) as a & b and when red wt. Is on the pan machine applies a load of 100 kg
d) as a,b, & c and black wt. Is always used with red wt.

26. Titanium is heat treated for the purpose of
a) thermal hardening to improve strength
b) annealing after hot working or cold working
c) relief of stresses setup during cold working
d) all above correct

27. Filler are added in resin to
a) increase strength
b) as in a & b, also control viscosity & wt
c) increase pot, life
d) as in (b) also control viscosity and wt

28. Mark the correct statement regarding composite material
a) carbon/graphite is stronger in compressive strength
b) color of kevler is brown
c) S-glass is borosilicate glass
d) All above correct

29. Mark the wrong statement
a) nomex is the widely used core material
b) urothane can not be cut by hot wire cutter
c) carbon is identified by its black color
d) ciramic fibre are in not used with metal matrix

30. Stress corrosion occurs as a result of
a) combined effect of tensile stress & lack of uniformity in alloy structure
b) relative motion between two parts
c) combined affect of tensile strength and corrosive environment
d) combined effect of compressive stress and corrosive environment
31. Which is the correct statement
a) gasket are always used with backup ring


b) gasket are stationery seals
c) gasket can be used as an oil seal
d) both b & c are correct

32. A bolt having part no. AW 3 DD 6A having following means
a) it indicates that bolt dia is 3/16, length 6/8 & material 2024
b) it indicates that bolt dia is 3/8, length 6/16 & material 2024
c) it indicates that bolt dia is 3/8, length 6/16 & material corrosion resistant steel
d) it indicates that bolt dia is 3/16, length 6/18 & material corrosion resistant steel

33. AW 300 series is used for indicating
a) a/c screws
b) a/c nuts
c) a/c washers
d) a/c bolts

34. The length and dia of DZUS fastener is measured jin
a) length 1/8 and dia 1/16 inch
b) length 1/16 and dia 1/8 inch
c) length 1/8 and dia 1/100 inch
d) length 1/100 and dia 1/16 inch

35. A/C cables are normally made of
a) carbon steel
b) CRS
c) Galvanized steel
d) Both a & b are correct

36. Mark the correct statement
a) Hermaphrodite caliper is used as a marking gauge in layout work
b) In commercial normalizing quenching is normally carried out in air
c) The color of spark in gray cast iron is red at the point of contact
d) All above correct




1. The given figure indicates
a) leader line
b) phantom line
c) center line
d) datum line

2. The figure indicates
a) steel
b) rubber
c) plastic
d) both b & c are correct

3. In ATA 100 specification system chapter 61 is indicating
a) rotars
b) propellers
c) wings
d) powerplant

4. The title block having following contents
a) drawing number
b) date of dispatch
c) No. of parts
d) All above correct

5. The diagram indicating
a) inventor
b) transformer
c) step down transformer
d) step up transformer

6. The figure indicates
a) D.C. motor
b) A.C. motor
c) D.C. motor
d) A.C. motor

7. The most commonly used synthetic material for making flexible hose is
a) Buna-N
b) Butyl
c) Both a & b are wrong
d) Both a & b and Teflon




8. The given figure indicating fault which occur during the bending of tubing which is
correct statement


a) kinked bend
b) wrinkled bend
c) corrugated bend
d) flattened bend

9. The flaring tool produces a flare of
a) 35
b) 35 to 45
c) 30 to 37
d) 35 to 37

10. Bolts are inspected
a) magnetically
b) zyglo
c) as (a) and fluorescent
d) all above correct

11. The place where external tension loads are to be affected
a) use clevis bolts
b) use eye bolts
c) use close tolerance bolt
d) both b & c are correct

12.Wing type bolts self locking nuts are made in range of
a) No. 6 upto

13. Mark the correct statement after referring the figure
a) 0.0105
b) 0.1005
c) 0.0015
d) 0.0115

14. The material used for making the tap is
a) stainless steel
b) hard tempered steel
c) cast iron
d) tool steel

15. The included angle of center punch is
a) 80
b) 75
c) 60
d) 90


16. Mark the correct statement
a) double cut means two different strokes at angle opposite to each other


b) surround cut is line medium smoothness
c) double cut and second cut is same
d) all above correct

17. Name the kind of flux used with soldering the brass
a) zinc chloride
b) zinc carbide
c) rock wax
d) resin

18. The minimum radius that can be measured by fillet gauge is
a) 3/64
b) 1/64
c) 1/32
d) 1/16

19. Accuracy of square gauge can be checked by
a) V-block
b) Revel protector

20. What is the function of ratchet step in micrometer
a) prevent turning of the thimble
b) prevent the use of too much pressure
c) as in (b) and prevent further turning of the thimble after correct pressure has
applied
d) all above correct

21. If a micrometer having negative error then the amount of error
a) must be added to the final reading
b) must be substracted from the final reading
c) must be corrected before taking any other reading
d) both b & c are correct

22. Precision instruments are normally made of
a) tempered steel
b) hemonic metal
c) nichrome steel
d) stallite

23. The given figure is of
a) universal clamp
b) strap clamp
c) finger clamp
d) adjustable strap clamp


24. Hollow reamers are also called
a) fluted chucking reamer


b) shell reamer
c) jobbers reamer
d) none above correct

25. Which statement is correct
a) single thread lead equal to the pitch
b) in double thread, pitch is double of the lead
c) in triple thread, pitch is triple of the lead
d) both b & c are correct

26. During spark test of nickel, which color of spark will produce
a) orange
b) white
c) red
d) straw yellow

27. function of disintegrator is to
a) make hole without producing chips
b) make hole of any shape
c) as in a & b and also make hole in any kind of material
d) check the accuracy of surface plate

28. Mark the wrong statement
a) for insite check, the penetrate dye process is useful
b) crack is indicated by a red stain termed by the dye in case penetrate dye process
c) radiographic inspection is not suitable for surface crack
d) the eddy current inspection offers improved sensitivity as compared other NOT
best

29. The function of torch tip is to control the
a) amount of heat
b) flow of gases
c) both a & b are correct
d) all above wrong

30. Galvanizing is the process of coating zinc is normally carried out on
a) Al-alloy
b) Iron and steel
c) Steel parts
d) Mag-alloy






1. ATA 100 specifications chapter 31 indicating
a) Ice & cain protector
b) Indicating & recording
c) Landing gear
d) Flight controls

2. Circular magnetization is used for
a) detecting cracks running perpendicular to the axis of the part
b) detecting cracks running parallel to the axis of the part
c) detecting cracks which is al. angle to the axis of the part
d) b & c are correct

3. Mark the correct statement
a) fatigue cracks are normally formed on parts that are in services but not on now
parts
b) fatigue cracks give sharp clear pattern
c) fatigue cracks are normally found on L/G torsion link legs attachment point
d) all are correct

4. This figure is telling about
a) internal hexhead bolt
b) clevis bolt
c) eye bolt
d) counter shunk head bolt

5. Intergranular corrosion occurs due to
a) lack of uniformity in the alloy structure
b) as in (a) and is difficult to detect in its original state
c) combine effect of tensile stress and corrosive environment

6. Mark the correct statement
a) As length increases for a given size of wire the resistance increase
b) As size of wire increase for a given wire length resistance decrease
c) As size of wire decrease for a given wire length resistance decrease
d) Only c is wrong

7. A resistor if second color hand is brown then
a) it will indicate the age of tolerance of brown
b) it will indicate the ohmic value of brown
c) no tolerance
d) it will indicate the number of zero to be added
8. This symbol representing the
a) variable resistor
b) fixed resistor
c) both a & b are wrong
d) movable resistor
+



9. In pentude
a) Screen grid is placed between suppressor grid and control grid
b) Control grid is placed between suppressor grid and screen grid
c) Suppressor grid is placed in between control grid and screen grid
d) There is no suppressor grid

10. Zener diode are used for
a) voltage regulation
b) some times called break down diode
c) both a & b are correct
d) converting ac into dc with mechanical aid

11. As per given fig.
a) arrow is indicating direction of conventional current flow
b) A-N type, B-P type
c) Both a & b are correct
d) As in A and A-P type, B-N type

12. Voltage induced by generator is maximum when loop is
a) perpendicular to the lines of force
b) parallel to the lines of force
c) coming away from lines of force
d) going towards the line of force

13. As fig. Is indicating
a) delta connecting inverter
b) wye connecting inverter
c) delta connecting alternator
d) wye connected alternator

14. A two pole alternation having 1800 rpm has freq. Of
a) 60 cps
b) 120 cps
c) 30 cps
d) 90 cps

15. Inverter are producing current at frequency of
a) 300 cps
b) 400 cps
c) 200 cps
d) 450 cps

16. Ball bearing can take
a) radial load only
b) axial load only
c) both radial and axial load
d) it takes thrust only load


17. The minimum thickness which can be measured by fealer gage is
a) 0.0020 inch
b) 0.0015 inch
c) 0.015 inch
d) 0.001 inch

18. Steel containing 0.7 to 2% carbon is known as
a) plain carbon steel
b) medium carbon steel
c) high carbon steel
d) cast iron

19. Which statement is correct for flame hardening
a) normally carried out in shafts, chains
b) normally carried on parts where only a portion is required to be hard
c) the main disadvantage of this method is that the time required for he is much
more
d) all are correct

20. Which statement is correct in case of induction hardening
a) heating the metallic substance by means of alternating magnetic field
b) the depth of the case depends upon frequency intensity of the em field but not on
time period
c) with this method property of core material is not affected
d) all are correct

21. Which statement is true regarding litanium
a) Ti is approx. 70% heavier than Al & 50% lighter than stainless steel
b) Fatigue resistance of Ti is greater than Al and less than steel
c) Corrosion of Ti is uniform and
d) Both a & b are correct

22. Magnetic is
a) the process in which the parts are magnetized
b) the process in which the parts are magnetized out the magnetic power used in
select the flow is fluorescent
c) as in (b) and will glow under black light
d) all are wrong

23. In lead acid battery the +ve plate and the ve plate is made up of
a) +ve plate is made up of lead while ve plate is made up of lead sulphate
b) +ve plate is made up of lead while ve plate is made up of lead peroxide
c) +ve plate is made up of lead peroxide while -ve plate is made up of sulphate
d) ve plate is made up of lead peroxide while +ve plate is made up of sulphate






24. Fuses are normally made up of metal having low melting point statement is true
a) low melting point material is alloy of tin and bismuth
b) if fuses made of copper than it is called current limiter
c) as a & b and fuses are installed in the circuit so that all the current must pass
through it
d) only (a) is correct

25. Micro switches are mostly used in a/c, making contact open or close movement is
about
a) 1/8 inch or less
b) 1/6 inch or less
c) 1/16 inch or less
d) inch or less

26. Which equation is used to find out capacitive reactance
a) Xc=2tfc
b) Xc=1/2tfc
c) Xc=2t/fc
d) Xc=1/4tfc





1. In gas welding of oxygen and acetylene regulators has
a) left hand thread and right hand thread respectively
b) right hand thread and left hand thread respectively
c) both have left hand thread
d) both have right hand thread

2. Pull through rivets are fabricated in two common head styles
a) universal head/protruding head
b) brazier head
c) 100 countershunk head
d) both a & c are correct

3. A rivet head having raised cross indicating
a) 5056 T
b) 2024 T
c) carbon steel
d) corrosive resistant steel

4. Which turn lock fastener contains stud assembly grammet & receptacle
a) air lock
b) cam lock
c) DZUS
d) Both b & c

5. Mark the wrong statement
a) helicoils are made of 18-8 stainless steel
b) screws comes in An 500 NAS 200 series
c) dia of nut is measured in 16
th
of an inch
d) lockwashers should be used only with secondary structure not with present

6. A/c bolts having two dash on its head indicating
a) corrosion resistant
b) Al-alloy
c) 2024 bolts
d) both b & c are correct

7. Corrosion on Mg-alloy is indicating
a) white spots
b) green spots
c) blueish spots
d) yellow spots
8. Solution heat treatment and then cold worked is indicated by
a) T2
b) T3
c) T4
d) T5
9. Match the following


TITANIUM BEARING GEAR
a) Ni-Cr steel Non-magnetic Teeth
b) Teeth Ni-Cr Non-magnetic
c) Non-magnetic Ni-Cr Teeth
d) Teeth Ni-Cr Non-magnetic

10. During carburizing which gas is emitted
a) carbon di oxide
b) carbon mono oxide
c) carbon tetra chloride
d) none above correct

11. Cold water quenching is normally carried out for the parts produced from
a) tubing
b) forging
c) extrusion
d) all above correct

12. Arrange the metals are put their increasing order of conductivity
a) Iron <Al < Nl < Cu
b) Al < Iron < Ni < Cu
c) Iron < Ni < Al < Cu
d) Iron < Ni < Cu < Al

13. In instrument range marking a yellow color indicates
a) permission limit
b) cautionary range and take off range
c) operation permissible for few time
d) operation with certain precautions

14. Mark the correct statement
a) instrument panels are normally made f non-ferrous material
b) panels are usually shock mounted to absorb low frequency, high amplitude shocks
c) No. of shock mount used are depend on length of the unit
d) All are correct

15. Nickel Alloy chisels are normally sharpened by
a) grinder
b) filing (slowly to avoid sparking)
c) both a & b are correct
d) cannot be sharpened

16. Screw driver can be classified according to its
a) shape
b) type of blade
c) as A & blade length
d) both B & C are correct
17. Buttress threads are normally used


a) where a thread requiring great strength in one direction only
b) to vice, jacks etc
c) where it is necessary for transmitting power in either direction
d) only c is wrong

18. In transition fit
a) shaft is longer than the hole
b) shaft is smaller than the hole
c) shaft and the hole are approx of same size
d) all are wrong

19. There is a difference between AN & AC fitting which is correct
a) AN has gray color while AC has yellow color
b) AN has the gray color while AC has the blue color
c) AN is longer while AC is shorter
d) As in B and AM has 35 angle & AC has 37 angle

20. Mark the correct statement
a) parker-kalon Z-type sheet metal screw is a self tapping screw
b) parker-kalon Z-type sheet metal screw are blunt on the end
c) As in B nad are normally used for temporary attachment
d) All are correct

21. Cotter pins are normally made of
a) cadmium plated high carbon steel
b) cadmium plated low carbon steel
c) corrosion resistant steel
d) both B & C are correct

22. How much thread should be exposed after lightening the turn buckles
a) atleast three threads
b) less than three threads
c) not more than three threads
d) not less than three threads and not more than five threads

23. In annealing parts most be cooled in
a) still all
b) furnance
c) brine
d) oil

24. Mark the correct statement
a) impact resistance decreases as metal goes softer and softer & vice
b) impact resistance increases as metal goes softer and softer & vice
c) impact resistance increase as metal goes harder and harder & vice
d) impact resistance decrease as metal goes harder and harder & vice

25. Match the following


a. Electron A Al
b. Alduminium B Mg
c. Duralumin C Al
d. Al clad D Al
a) a-A, b-D, c-C, d-B
b) a-B, b-D, c-C, d-A
c) a-C, b-D, c-A, d-B
d) a-D, b-C, c-A, d-B

26. In brinell tester dia of the ball is
a) 10mm and apply pressure of 8000 kg for ferrous metal
b) 0.3937 inch and apply pressure of 8000 kg for ferrous metal
c) 10mm and apply pressure of 500 kg for non-ferrous metal
d) all are correct

27. In case of torque wrench, the
a) the basic formula for use with extension is Tw=TexA/B
b) the basic formula for use with extension is Tw=TwxA/B
c) the basic formula for use with extension is Tw=TwxB/A
d) the basic formula for use with extension is Tw=twxB/A

28. Match the following
a. DD A 2024
b. C B corrosion resistant steel
c. Zygle C colored lacque

d. D Al alloy

a) a-A, b-D, c-C, d-B
b) a-D, b-A, c-C, d-B
c) a-D, b-B, c-C, d-A
d) a-A, b-B, c-C, d-D

29. Lock bolts are normally used for
a) L/G, fitting, fuel line fitting
b) Primary controls
c) Wing splice fitting, skin splice plates longerons
d) Both a & c are correct

30. The most commonly used composite material is
a) Kevlar
b) Carbon/graphite
c) Fibre glass
d) Boron



31. Kevlar is identified by its


a) black color
b) yellow color
c) white glaming color
d) brown color

32. Thread running at 45 from warp is known as
a) weft
b) bias
c) selvage edge
d) none of the above

33. MEK is used
a) for cleaning dust, grease from composite component
b) for cleaning all parts
c) for cleaning any parts
d) for cleaning electrical equipment

34. Mark the incorrect choice
a) a fine Al screen may be laminated under the top layer of fabric dissipate electrical
charge
b) microballons are mixed with regin to add strength
c) PVC can be cut with a hot wire cutter
d) Todlar is a layer of plastic coating which serves as an addition moisture barrier

35. Variation in uniformity on the cylindrical surface can be checked by
a) DTT
b) Center square
c) Square gage
d) Hermphrodite caliper

36. Mark the correct statement
a) letter A on the drill indicted smallest size while letter Z indicated the largest size
b) letter Z on the drill indicated smallest size while letter A indicate the largest size
c) the algebric difference between main limit and the basic size is low as lower
deviation
d) both B & C are correct

37. The pressure angle of a gear teeth is
a) the angle between the tangent to the pitch circle and the perp. Line the contact
point of the gear teeth
b) the angle between tangent to the line of contact perp. To the pitch circle
c) the angle between the line perp. To the pitch circle and line of contact
d) all the wrong




38. Which formula is used for calculating the inside dia. Of an internal gear


a) Ng Np/2c
b) N 2/DA
c) PD 2/DP
d) Ng Np/2P
e) Ng Np/DP

39. Trammel is also called
a) circle maker
b) divider
c) beam compass
d) both b & c are correct

40. When thimble makes one complete revolution it moves on the sleeve
a) 0.40 inch
b) 0.25 inch
c) 0.025 inch
d) 0.0025 inch

41. Surface plate is made of
a) Cast toon
b) Granite
c) Nimonic alloy
d) Both a & b are correct

42. Vice can be classified according to
a) reference number
b) length of the jaw
c) weight of the vice
d) both a & b are correct

43. Parcoluburizing is carried out on
a) Iron and steel
b) Mg-alloy
c) Al-alloy
d) All above are wrong





1. The head fig. Shown as
a) square head
b) center head
c) pretractor head
d) none of the above

2. Aviation snaps are used on
a) heat treated Al alloy sheet
b) stain steel
c) fibre
d) all of the above

3. Bolder used for electrical connections has the M.P. range
a) 100 degree to 200 degree C
b) 100 to 300 degree
c) 300 600 degree C
d) 200 300 degree C

4. The type of chisel shown in fig. is
a) cape chisel
b) diamond point
c) found nose
d) none of the above

5. Helical grars are used for
a) transmit motion to shaft at an angle
b) transmit motion to shaft which are perpendicular together
c) to scarry larger load
d) none of the above

6. The type of gear shown in fig
a) helical gear
b) spur gear
c) internal gear
d) none of the above

7. The heat conductor available during all features in aircraft used is
a) copper
b) aluminium
c) brass
d) silver





8. The symbol 4. indicates


a) internal thread
b) external thread
c) tap bold
d) none of the above

9. The fig. Shown is
a) major dia, effective dia, pitch
b) effective dia, major dia, axis
c) major dia, minor dia, axis
d) core dia, pitch axis

10. The law concerning to fig
a) kichhoffs law
b) junction role
c) current role
d) a,b, & c are correct

11. The kichoffs law for voltage of circuit in fig
a) E=itrl+i2r2-i3r3
b) E=ilrl+i1r2+i3r3
c) E=ilr2+i2r2+i3r3
d) E=(r1+r2+r3) (i1+i3)

12. The binary equivalen of 29 is
a) 11101
b) 10101
c) 10011
d) 11111

13. An altimeter consist of
a) two aneroid capsule
b) pressure cutting knob for adjusting barometric pressure
c) three aneroid capsule
d) all of the above

14. The potential difference between point a & b current in the circuit shown in the fig
a) 12A, 8V
b) 8A, 12V
c) 8A, 24V
d) 12A, 0V

15. Most headless notch screws are turned by
a) screw driver
b) Phillips screw driver
c) Internal screw driver
d) Allen wrentch

16. The component shown in fig.


a) open end wrentch
b) box and wrentch
c) combination wrentch
d) flayer and wrentch

17. The line is shown in fig
a) central line
b) extension line
c) datum line
d) none of the above

18. The bolt shown in fig
a) Al alloy, close tolerance bolt
b) Carbon steel, close tolerance bolt
c) Corrosion resistance steel, internal wrentching bolt
d) Corrosion resistance steel, close tolerance bolt

19. The bolt shown in fig
a) C steel
b) Anodized Al alloy
c) CRS
d) A & C are correct

20. SCR is
a) four junction diode
b) three junction diode
c) two junction forward biased with reverse biased
d) b & c are correct

21. The triode consists of
a) anode, grid, heater
b) plate, grid & heater
c) anode, plate, grid heater, & cathode
d) plate, cathode, heater & fine mesh of wire between plate & cathode

22. The zenor diode
a) is used as rectifier
b) is used for voltage regulation
c) is used for motor protection & in clippin circuit
d) both b & c

23. The component shown in fig
a) pluge gauge
b) go & not go gauge
c) ring gauge
d) none of the above

24. The joint shown in fig. Is


a) lap joint
b) butt joint
c) single rivets butt joint
d) corner joint

25. The fitting shown in fig. Is
a) elbow
b) reducer
c) universal
d) plug

26. The tarque wrench is
a) flexible beam
b) right beam
c) ratchet type
d) dial indication type

27. The hammer shown is fig
a) straight peen
b) ground peen
c) ground edge
d) flare face

28. The most accurate system for drill size is
a) friction (1/16 inch 3 and inch)
b) 1/63 inch to 1/6
c) a to z letter system
d) no 80 to no. 1 no system

29. In a vernier scale 24 division are equal to 25 division of vernier scale, 1 centimeter of
main scale is divided 20 equal parts and the least count
a) 0.001 cm
b) 0.002 mm
c) 0.02 mm
d) 0.009 cm

30. In vernier macrometer 9 parts of main scale is divided into 10 parts of vernier scale
the main scale has the graduations of 1mm find the length count
a) 0.01 cm
b) 0.001 cm
c) 0.09 mm
d) 0.009 mm





31. To shut the welding torch


a) cylinder valve should be closer first
b) accetelene cylinder valve is close first
c) both are close simultaneously
d) accetelene cylinder pressure is reduced

32. The component shown in fig
a) flange
b) coupling
c) spacer
d) a & b

33. The drawing symbol of given if fig. Indicates
a) splind shaft
b) gear
c) tooth rooler
d) none of the above

34. The figure shown in fig.
a) worm gear
b) gear rack
c) rack pinon
d) none of the above

35. Hydrogen is given off
a) during all stages of battery porvening
b) when battery is over heated
c) during charging operation of the battery
d) during discharging operation of the battery

36. Magnesium is:
a) susceptible to corrosion
b) corrosion resistant and light weight
c) high tendency to crack
d) a & c are correct

37. When switch Mg is open voltmeter indictor 1.5 v and when close indication 1.35V
current is lamp. What is the internal resistant of battery:
a) 1 ohm
b) .15 ohm
c) 1.35 ohm
d) 1.50 ohm

38. The altemeter is checked by when barometer is not available
a) micromonometer
b) vaccum chamber


39. Static vents in pitot static system are located with


a) from at aluminate ice
b) to aluminate ice formation
c) to aluminate position error
d) all of the above are correct

40. Toflon hose is
a) high strength
b) high temperature resistance
c) a & b are correct
d) flexible

41. X-ray used in indity inspection
a) have short wave length high protecting power
b) have a long wave low protecting power
c) a & b are correct
d) none

42. The given drawing symbol in fig.
a) accentricity
b) symotry
c) concentricity

43. The cause of buckling of sheet is
a) small hole
b) long hole
c) hammering
d) heat

44. The repair a crack the joint is to be formed
a) lap joint
b) butt joint
c) tea joint
d) corner joint

45. Identity the fig
a) potentiometer
b) resistor
c) auto transformer
d) iron transformer

46. Identify the fig.
a) A & C are variable resistor and B & C are fixed resistor
b) A & C are fixed resistor and B & C are variable resistor
c) A & B are fixed resistor and C & D are variable resistor
d) None of the above


47. Identify the fig.


a) AN standard steel bolt
b) Re-worked bolt
c) Al alloy bolt
d) Closed tolerance bolt

48. Identify the fig.
a) re-worked bolt
b) special bolt
c) magnetically inspected bolt
d) aluminum bolt

49. Identify the fig
a) dry cell battery
b) Ni-cad battery
c) Lead acid battery
d) None of the above

50. In floroscent dye penetrant test the colour of the light use in the part inspected
a) green color in black light
b) green color in white light
c) ultra violet in white light
d) red color in white light

51. Identify the fig
a) point, face, edge
b) face, heal, edge
c) edge, face, heal
d) heal, face, edge

52. Identify the fig.
a) anchor nut with double leg
b) anchor nut with single leg
c) anchor nut at cornet leg
d) none of the above

53. Identify the fig
a) cylinder
b) conical
c) rectangular
d) circular

54. Mark the correct statement
a) diode is used as a rectifier
b) tiode is used as a rectifier
c) diode is used as a amplifier
d) all of the above

55. Identify the fig


a) gear and pinion
b) rack and gear
c) worn and worm gear
d) none of the above

56. The identical insulated wire coils are hung from air to that the facing each other and
supplied with same directing A.C
a) both are attracted to each other
b) both are repelled
c) clockwise rotation
d) anticlockwise rotation

57. Identify the fig.
a) improper upsetting
b) buckling bar not in place
c) rivet driven too much
d) over sized rivet

58. Which of the following has negative coefficient of resistance
a) thermistor
b) transistor
c) semi conductor
d) resistor

59. In a 4 stroke cycle the spark plug fires for every
a) 4 revolution of crank shaft
b) 2 revolution of crank shaft
c) 1 revolution of crank shaft
d) 360 degree revolution of crank shaft

60. If a wire having a resistance of 9 ohm is increase its length twice, then new resistance
is
a) 1 ohm
b) 8 ohm
c) 6 ohm
d) 4 ohm

61. If resistor of 30 ohm are connect and battery voltage is 2v then a meter reads
a) 1/10 A
b) 3/10 A
c) 7/10 A

62. Identification of titanium
a) spark
b) not standing and making in glass
c) acid best
d) both a & b are correct
63. Annealed metal is


a) to soft
b) low strength
c) relieved internal stresses
d) all above are correct

64. Reading of inside macrometer shown a fig
a) .527
b) .025
c) 0.475
d) 2.015

65. Calculate the reading shown in the fig
a) 0.2507
b) 2.507
c) 0.250
d) 1.200

66. Calculate the reading in fig
a) 0.1001
b) 0.250
c) 0.250
d) 1.200

67. Identify the drawing symbols given
a) normal C,B, push pull C,B, push pull C,B
b) automatic C,B push C,B, push pull C,B
c) push pull C,B, push C,B, push pull C,B
d) automatic reset, push reset, push reset pull off

68. Barcol tested is sued for
a) steel
b) Al alloy
c) Titanium
d) As in (b) and copper

69. Rockwell tested measure
a) resistance to penetration
b) diameter of impression
c) size of identification
d) none of the above

70. P-N junction is used as
a) rectifier
b) amplifier
c) oscillator
d) none of the above

71. Cleaning of titanium surface


a) iron scrappers
b) steel
c) mild aspiration or hand plashed with aluminum
d) all of the above

72. The NPN transistor
a) flow of electrons from emitted to collector
b) holes move from collector to emitter
c) flow of electron from base to emitter
d) flow of electron from emitter to base

73. In triode grid
a) controls the electron flow cathode to plate
b) resource space charge
c) it increase amission of electrone from cathode
d) prevent secondary emission

74. Al alloys are welded with
a) oxidizing flame
b) reducing flame
c) neutral flame
d) reducing flame but in first flame is neutral and then reduced

75. Brace and bronse are welded with
a) oxidizing flame
b) neutral flame
c) reducing flame
d) reducing flame but first the flame is neutral and then reduced

76. Fig shown in 40 tool is used for
a) for internal measurement
b) measuring hole diameter
c) cutaide measurement
d) both a & b are correct

77. The check interior surface condition of cylinder and surface instrument used is
a) boroscopre
b) fluroscope
c) endoscope or introscope
d) all of the above
78. The primary is subjected to 220 v and secondary is step down to give an output of
11v and primary circuit is 5 amp and secondary current is 90 amp the step down
transformer
a) 30
b) 40
c) 0
d) 90 efficiency
79. Mark the correct statement in fig


a) A-redial load B-radial load and thrust load
b) A-thrust load, B-radial load
c) a & b thrust load
d) a & b radial load

80. Reading shown in fig
a) 0.257
b) 0.270

81. Radiography depends on
a) size of & shape
b) X-ray
c) Thickness of material
d) All of the above

82. Bavel gears used for:
a) transmission of loads for between surface at angles to each other
b) for a variation of speed
c) in speed reading
d) a & c are correct

83. Component shown in fig
a) universal wrench
b) spanner wrench
c) open wrench
d) none of the above

84. The tools shown in fig
a) torque wrench
b) tension
c) allen wrench
d) none of the above

85. The drawing shown in fig
a) universal socket joint
b) flex in socket
c) socket
d) none of the above

86. The D.P. in a gear indicates
a) no of teeth per inch
b) size of gear teeth
c) both a & b are correct
d) none of the above



87. The C.P. of bavel gear is


a) teeth per inch
b) the distance from the center of our teeth to another teeth measure pitch circle
c) the distance from the centre one teeth to center of next teeth
d) none of the above

88. The binary expression for 296 is
a) 101011101
b) 100101000
c) 111001100
d) 110010111

89. The nd. of T.P.I. are measured by
a) screw pitch guage
b) SWG (standard wire gage)
c) Thickness guage
d) None of the above

90. The output of an OR gate will be given
a) when all the input are energized
b) when all the inputs are zero
c) anyone of the input is energized

91. Computer consist of
a) printer, decode, memory
b) input, output, C.P.U
c) input, output, printer
d) none of the above

92. The decimal no. for 10111011101 is
a) 1502
b) 1500
c) 1501
d) 1600

93. The drawing symbol shown in fig
a) fixed capaciter
b) variable capaciter
c) variable resister
d) fixed resistor

94. O-rings are checked for internal cracks by
a) 4 power magnifying glass
b) by rolling on inspection cone
c) by rolling on inspection dowel
d) all of the above are correct


95. Memory of computer are


a) Rom, C.P.U. ALU
b) Rom, Ram, Prom
c) ALU, Rom, Ram
d) None of the above

96. Stress corrosion occurs main on
a) magnesium alloy
b) aluminum alloy
c) stainless steel
d) both b & c

97. Purpose of using flux in welding is
a) to reduce oxidation
b) to provide flow to the molten metal
c) to increase the bounding
d) all of the above are correct

98. Optical instrument used to inspect the interior structure of a component is
a) fluroscope
b) foroscope
c) indoscope
d) all of the above

99. The sketch shown in fig
a) buttreus thread
b) acme thread
c) v-thread
d) square thread

100. The method of temper steel depends upon
a) type of steel
b) size of steel
c) density of steel
d) all of the above

101. The reading shown in the fig on the instrument is
a) 1.318 inch
b) 1.314 inch
c) 2.300 inch
d) 3.150 inch

102. In computers hard disk and floppy disk are
a) different in used
b) similar but hard disk can store more than floppy disk
c) similar but hard disk can store less than floppy disk
d) none of the above are correct

103. the reading shown in fig.49


a) 2.500 inch
b) 0.250 inch
c) 0.257 inch
d) 0.200 inch

104. In a fig.50 the logic symbol indicates
a) AND gate
b) NAND gate
c) XOR gate
d) None of the above

105. In a fig. 51 the logic symbol indicates
a) NAND gate
b) OR gate
c) NOT gate
d) XOR gate

106. In the case of circuits ohms law hold for
a) peak values of voltage and current
b) effective value of voltage and current
c) instentenneous value of voltage and current
d) all of the above are correct

107. In a purely inductive circuit the current
a) lags behind the voltage by t / 2
b) loads the voltage by II/? Capacitive circuits
c) is in phase with the voltage
d) legs behind the voltage by II/2 at high frequency

108. The magnetude of the induced emf produced in all coil when a magnet is inserted in
to it does not depend upon the
a) no of turn in the coil
b) reactance of the coil
c) magnetic moment of the magnet
d) speed of the rotation of magnet

109. Chocks is used as resistance in practical inductive reactance in choke and
transformer
a) D.C circuit
b) A.C circuit
c) A & b are correct
d) Full wave rectifier







110. An A.C series circuit contains 4 ohms resistance and 3 ohm inductive reactance
what is the impedance of the circuit
a) 1 ohm
b) 5 ohm
c) 7 ohm
d) 7/R ohm

111. The tool shown in the fig.52 is
a) Slip joint plier
b) Diagonal cutting plier
c) Vise gear plier
d) Long nose plier

112. The sketch 52 indicates
a) all grains punch
b) prick punch
c) pin punch / drift punch
d) coner punch

113. Name of the tools shown in the fig is
a) universal joint
b) socket
c) socket and universal joint
d) knuckle joint

114. The reading shown in micrometer is
a) 0.175 inch
b) .175 inch
c) 1.65 inch
d) 1.35 inch

115. Purpose of tool shown in the sketch is
a) being the typing process
b) supplements in tapper tab
c) cut butt threads to the bolting or a blind bolt
d) both a & b are correct

116. The purpose of ruller hole in the sketch is to
a) prevent strain at the intersection
b) prevent
c) provide
d) all of the above are correct

117. The arrow shown at the tool is
a) cutting angle
b) cutting edge
c) rivet
d) cutting drill


118. Indicates on the tools are
a) thread shank filler
b) tap, cutter, pilot
c) drill cutter
d) none of the above

119. The gage shown in the sketch used for checking
a) sheet on plate
b) average terminate
c) square
d) none of the above

120. Sketch indicates in fig.53
a) NPN transistor
b) PNP transistor
c) Semiconductor diode
d) Universal transistor

121. The symbol indicates fig. 54
a) motor only
b) generator only
c) either motor or generator
d) none of the above

122. The sketch fig 55 indicates
a) hinge
b) turn buckle
c) clevis bolt
d) eye bolt

123. Pretting corrosion normally
a) occur around rivets in a skin
b) indicates by dart deposites
c) occur in only molecules
d) a & b are correct

124. The NDT check inspection is made in white light and dye used is
a) gray
b) red
c) black
d) all are correct

125. Composite material
a) have reduced wear
b) do not corrode
c) have high strength to weight ratio
d) all above are correct



126. The main control unit of computer is present in
a) VDU
b) CPU
c) Keyboard
d) Hard disk

127. Identify:
a) threaded shank, body, pilot
b) mandrel, cutter, locater
c) tap, Cutter, Pilot
d) none of the above

128. While treating for magnetic testing it was found non magnetic, in nitric acid it was
found rapid action, greenish blue
a) nickel steel
b) 18-8 steel
c) monel
d) CRS

129. Analog computer is
a) more correct than digital computer
b) less accurate than digital computer
c) both a & b are correct
d) none of the above

130. In computer machine language is
a) high level language
b) low level language
c) very high level language
d) none of the above

131. Decimal equivalent to binary number 110 is
a) 2
b) 3
c) 6
d) 9

132. Aluminium alloy can be heat treated
a) solution heat treatment
b) precipetation heat treatment
c) both
d) artificial aging

133. In NDT inspection, performance of magnetic particle inspection can not effected by
a) cadmium
b) copper
c) tin & zinc
d) all of the above


134. The transferring metal from one object to another by chemical or electrical wings is
done to protect the base metal
a) against corrosion
b) increase strength to protect the base metal against chemical reaction
c) wear
d) all the above are correct

135. To improve tensile strength, ductility and shock resistance, magnesium casting are
normally
a) case hardened
b) solution heat treatment
c) precipetation heat treatment
d) none of the above

136. Hydrogen is given off:
a) in electrolyte
b) lead acid battery
c) in over heated condition
d) after fully charged condition in Ni-cd battery

137. As per ATA 100, identification of a/c electrical cables, letter and size are marked
a) in the middle
b) side by side
c) prefix & suffix
d) none of the above

138. In fig. 56 indicates
a) OR gate
b) AND gate
c) NOT gate
d) None

139. In modern a/c most popular heat treated aluminum alloy used in structural appliation
a) alloy 2024
b) alloy 5054
c) alloy 5003
d) alloy 7075

140. A coil is helped with a plain horizontal to certain surface and a bar magnet is
dropped vertically downward
a) the magnet will fall with constant acceleration equal to G
b) constant accelaration greater than G
c) constant accelaration less than G
d) non uniform accelaration less than G






141. In computer memory store measured by
a) byte
b) power
c) both a & b
d) none of the above

142. The thickness of conducting and non conducting is done by
a) micrometer
b) eddy current
c) ultrasound
d) caliper

143. Evidence of corrosion on copper is indicated by
a) red spot on the surface steel
b) green spot in the surface
c) grey spot on the surface
d) none of the above

144. Evidence of corrosion on Al, alloy is indicated by
a) more shining portion near the surface area
b) grey spot
c) pitting on surface
d) power form
e) all

145. For high Al alloy the more suitable welding is
a) seam welding
b) spot welding or butt welding
c) electric resistance welding
d) all of the above

146. To measure skin thickness of hollow tubular member is normally done by
a) by distructing the tube
b) by micrometer tube
c) eddy current

147. The NDT radiography method the density means
a) degree of blackness

148. The computer mark the storage device
a) VDU
b) Printer
c) Mouse
d) Floppy disk

149. Expand the term Ram while loss the term Ram means
a) random access memory



150. Which language is the oriented language
a) pascal
b) basic
c) fortran
d) cobol

151. The third generation computer
a) intergretted circuit are used
b) microprocessor are used
c) semitransistor
d) all of the above

152. The unit of the memory is
a) bute
b) bits
c) nibhles
d) all

153. Expand the ??? basic
a) beginners all purpose symbol instruction code

154. The principle had carrying member in a composit structure is
a) fibres
b) matrix
c) adhesive
d) rasin

155. Intraply hybrid composites means
a) inforcing material of same fibre in different layers
b) reinforcing material woven from two more fibre types
c) reinforcing material different indifferent layer
d) none of the above

156. Metal matrix composite is a recent composite material where in
a) resin in reinforced with metal
b) resin and fibre and reinforced with metal
c) fibre are reinforced with metal during melton stage
d) all of the above are correct
157. Replacement of honey comb core segment to the existing honey done with help of
a) film form adhesive
b) freeing adhesive
c) epoxy resin with fibre
d) all of the above are correct

158. Two wires each other meter long are kept at a distance of 0.02 & 16.2 ampire
current is flowing through each wire, then force the wire will be
a) attractive if the direction of the current flowing through
b) repulsive if direction of current will be same


c) repulsive if direction of current will be reverse
d) both a & c are correct

159. One micron is
a) 10 cm
b) 1.0 cm
c) 10 mm
d) all of the above

160. In a vernier caliper, there are 10 vision on the vernier on the main scale is divided in
10 parts while measuring in zero of the vernier lies should of 1.8 cm and 4
th
division
coinsided with a main scale division the length is
a) 1.84 cm
b) 1.04 cm
c) 1.86 cm

161. When the plate current is 16ms, the number of electron flows
a) 10-8 electron / sec
b) 10?? Electron/sec
c) 10 electron /sec
d) none of the above

162. Six equal resistance of 1 ohm each are connects in a circuit ABCDEF, the resistance
offered by the combination, if the current A and leaves at B is:
a) 2.5 ohm
b) 3 ohm
c) 1.5 ohm
d) none

163. A torch bulb when cold has 1 A resistance, it draws a current when growing from a
source of 3v, the resistance of bulb is
a) 5
b) 10
c) 6
d) 8

164. In a electron magnetic induction unit of magnetic flux is
a) weber
b) ampere x meter
c) Newton/meter
d) Newton

165. Mark the correct statement is
a) rheostat is a variable resister used to vary amount of the circuit
b) potential meter is a variable resister used to vary amount in the circuit
c) potentiometer has two terminals
d) none of the above are correct



166. A lead acid cell contains
a) positive plates cooted with lead aproxide
b) liquid electrolyte consists of the sulphate and water
c) negative plate made of lead
d) both a & c are correct

167. Mark the correct statement is
a) AND GATE is one whose output is energized when all energized
b) OR GATE is one whose output is energized when more of the energized
c) A GATE is a logic circuit with one input are many output
d) None of the above

168. In a double thread screw
a) pitch is twice the load
b) load is twice the pitch
c) lead is twice the pitch
d) thread depth is measured parallel to the

169. Indication for the dull drilline is
a) rough finished hole
b) high temp of the drill
c) low drilling speed
d) all of the above

170. Identify the sketch fig. 57
a) NAND gate
b) OR gate
c) NOT gate
d) None

171. Identify the sketch fig. 58
a) NPN
b) PNP
c) Both a & b
d) None
172. In NDT magnetic particle inspection cannot be done if the coating of
a) copper
b) tin
c) nicel & chromium
d) zinc

173. In inspection of a material the material in non magnetic, nitric and rapid action
shows greenish blue mark side for
a) carbon steel magnetic
b) nickel steel
c) monel
d) 18-8 steel



174. The used of grid in a triod is
a) to reduce space charge region
b) to control the electron flow between the cathode, and the anode
c) none of the above
d) a & b are correct

175. The semi conducter having high negative co-efficient is
a) thermister

176. D.P indicates in a gear for
a) distance between two teeth
b) height of the teeth
c) pitch circle
d) all of the above

177. Diode triode or transistor works on
a) ohms law
b) donot obey ohms law

178. Change 1010101 in decimal
a) .85
b) .65
c) .111
d) none of the above

179. PN junction is knows as
a) forward bios
b) reverse bios

180. In a figure 59
a) completely dimensional part
b) perpendicularly
c) symmetry
d) parallelision
181. Counter sunk rivet:
a) when riveting different layers of sheets

182. In a step down transformer the input voltage is 220v and current 5A and the output
voltage is 11v and the current is 90A, the calculate the efficiency of the transformer
a) 30%
b) 90%
c) 60%
d) 70%







183. When 2 conductor of 1 mt in length carrying a current at 2 amp are .025 meter a part
from each other:
a) conductor carrying current in the same direction will attract
b) conductor carrying current in the opposite direction will attract
c) no effect
d) none of the above

184. As sketch of fig. 60
a) internal thread
b) thread barel
c) external thread
d) bending

185. Unix is the
a) Double operating unit
b) CAD & record of engineering organization
c) None of the above

186. The most powerful computer is
a) micro computer
b) super computer
c) mini computer
d) laptop computer

187. Matrix is used to:
a) transfer stress to fibre
b) take stress from the fibre
c) increase the hardness of adhesive
d) none of the above

188. Catalyst in a composite acts as:
a) hardener
b) curing agent
c) to increase the property of resin
d) none of the above

189. The tool shown in the fig. 61 is
a) bore and wrench
b) double edge off set box wrench
c) flare nut wrench
d) combination wrench

190. The tool shown in the fig. 60 is
a) strap wrench






191. The fig. 62 shown in is:
a) rehausted an p.c. diode
b) rehaustace and phot diode
c) rehausted an silicon control rectifier
d) none of the above

192. Fig. 8-35 page 182 shop theory is:
a) collet
b) rack check
c) tap
d) all

193. Fig. Shown in 63 the process is
a) the riveting with the riveting gun on the riveted
b) buckling bar on the rivet
c) dimpling the rivet

194. Fig 5.4 of page 107 and 108 of shop theory
a) plug gauge
b) ring gauge
c) snap gauge
d) none of the above

195. The difference between digital and analog computer
a) analog computer has large memory
b) digital computer cost more and in comparatively difficult to program
c) analog computer is less accurate
d) b & c are correct

196. Excess size of computer depends upon
a) software used
b) frequency & signal received
c) to software & hardware both
d) hardware

197. The greatest memory of which device:
a) Winchester type device disks
b) Tape type recording instrument
c) Floppy disk unit
d) None of the above

198. Which are related to the memory:
a) hard disk
b) keyboard
c) CD-Rom
d) Monitor




199. In a given circuit 1.4A current flowing from point A. what is the current at point B
a) 1.4A
b) 1.0
c) .6 A
d) 1.2A

200. EDP stands for in computer:
a) electrical data processing
b) electronic data processing
c) entry data processing
d) electronic discrete program

201. Electronic digital computer performs :
a) mathematical calculation
b) data processing
c) strees data in given instruction
d) all of the above are correct

202. (010100)2 convert into octal:
a) (24)8
b) (15)8
c) (26)8
d) (50)8

203. This bolt in fig. 64
a) internal wrenching bolt
b) clevis bolt
c) Al alloy close tolerance bolt used with grease
d) As in and cadmium plated

204. Fillers is:
a) epoxy
b) cellulose
c) polyester
d) boron

205. Arrange the following:
a) Reduz i. Cellulose
b) Struz ii. Filler
c) epoxy iii. Thermoplating
d) polister iv. Thermocoating

206. Which statement is true for leveling:
a) leveling of large a/c is critical than lighter a/c
b) leveling is done normally on longitudinal axis
c) leveling is done more accurate on lighteral axis
d) none of the above



207. For jacking the a/c:
a) normally the jack points are given in all a/c
b) three points on a/c for jacking is provided to stabilize the a/c about three points
c) jacking points are located in relation to C.G. position
d) all the above are correct

208. Fuel lines are identified by:
a) color code and geometrical sign
b) color code
c) color code and name
d) all the above are correct

209. In ATA specification the electrical cable no is instructed as
a) extent ion tab a. prefix suffix
b) pound split die b. in middle
c) bottom tap c. side & side
d) a & b are correct d. all of the above

210. Thread in deep holes are cut by:
a) extension tap
b) round split die
c) bottoming tap
d) a & c are correct

211. Tool shown in fig. 65:
a) allen wrench
b) offset screw driver
c) Philips screw driver
d) Common screw driver

212. Punch shown in fig. 66
a) pin punch
b) aligning punch
c) starting punch
d) prick punch
213. Tool shown in fig. 66
a) combination wrench
b) box and wrench
c) open end and box wrench
d) double ended wrench

214. Size of flat cold chisel is identified by:
a) length of cutting edge
b) width of cutting edge
c) weight of the chisel
d) all of the above are correct




215. File shown in fig. 67
a) square file, taper
b) knife file
c) pillar file
d) none of the above

216. If twist drill is not printed clearly, it can be checked by
a) drill size guage no. system on left and fraction system on right
b) drill size guage with no. system on right fraction on left
c) SWG
d) By micrometer

217. Micrometer reading in fig. 68
a) 0.588
b) 0.578
c) 0.568
d) 0.563

218. Mark correct statement
a) A transistor connected in common-base configuration has a low input registance
and high output resistance
b) At transmeter connected in common omitter configuration a medium input
resistance and a output resistance
c) The input and output signals of a common omitter are out of phase
d) All the above are correct

219. The arrow head on the transistor symble always pointing the direction of
a) hole flow
b) electron flow
c) electrons are the majority carrier
d) holes are the majority carrier

220. The energy loss in a transformer is due to:
a) heating the coils
b) eddy current in the core
c) low permeability of ferro magnetic substance
d) both a & b are correct

221. A computer stored instruction in:
a) English language
b) Decimal number system
c) Octal number system
d) Binary number system
222. An input unit of a computer communicate
a) between operate and computer
b) between memory with printer
c) between cpu with monitor
d) between output and computer


223. Assembler is:
a) personal
b) programme
c) language
d) none of the above

224. If a current is a passing through the conductor the magnetic field induced depends
on which law:
a) laplaces law
b) biotsavarts law
c) faradays law
d) none of the above

225. In welding scatter is:
a) scattering of small partials around a finished weld
b) small holes on the welded structure
c) depositing of excess weld
d) none of the above is correct

226. A circuit carrying resistance, inductor, capacitor, across the circuits each carring
low, when the circuit is shorted in inductor then what is the value of capacitor:
a) 10v
b) 10 root 2
c) 10 root 2v
d) .28v

227. Electric are welding
a) it emits ultraviolet
b) infrared rays at high current flow
c) poisonous gas
d) all above are correct

228. soldering of Al alloy differs from other metal
a) low temp setting
b) very high temp, setting
c) no flux is used
d) flux is applied with solder

229. For dye penetrant test mark the correct statement:
a) large penetrating time larger crack
b) small penetrating time smaller crack
c) larger penetrating time smaller detects
d) all the above are correct
230. In X-rays:
a) if thickness is more the blacking is less long on the film
b) thickness of metal as referred to hose density
c) sensitivity of the radiography is determined by TQT
d) all of the above



231. Mark the correct statement
a) corrosion on carbon steel is in form of brown, red color
b) corrosion on C.B.S. in sheets dimeling is the necessary






1. In transformers, mark the correct statement:
a) if any of windwings are shorted, it is easy to detect by measuring resistance
b) in case if shorted windwing, the transformer becomes hot
c) if there is shorted windwing, the output voltage will be very high
d) both b & a are correct

2. If the frequency of the primary voltage of a transformer is increased from 50Hz to 60
Hz, keeping peak voltage same, the voltage in the secondary will
a) increase by a factor of 60/50
b) increased by a factor of 50/60
c) be unpredictable for want of sufficient data
d) not change

3. n identical cells, each of the emf E and internal resistance r, are connected in series to
form closed circuit. An ideal voltmeter connected across n cells will be
a) NE
b) Zero
c) (n-N)E
d) N(1-N/n)E

4. Very high insulation resistance of electric cable is measured by
a) meggar
b) high range ohm meter
c) ammeter
d) voltameter

5. When batteries are connected in parallel
a) voltage increases, capacity remains the same
b) voltage remains same but capacity increases
c) voltage depends upon plate area
d) no effect on either power or voltage

6. To increase the voltage of battery
a) cells are connected in series
b) cells are connected in parallel
c) plates are connected in series
d) electrode area is increased



7. Voltage drop across a conductor of known resistance depends on
a) current flowing inside the circuit
b) voltage of the circuit
c) the amount of thickness of wire insulation

8. E-glass is
a) also known as electric glass
b) also known as borosilicate glass
c) has low strength and weight ratio
d) all






Computers

Objective Questions:

1. A computer in a/an
a) mechanical device
b) electrical device
c) electronic device
d) electromechanical device

2. A flow chart is a
a) step wise representation of a programme
b) a systematic pictorial representation of a programme
c) is a kind of programme written in high level language
d) either a & b

3. In order to drew a flow chart we used this symbol
a) for input/output
b) for processing
c) for start/setup
d) for decision making

4. A digital computer can be operated with
a) only numerical data
b) only non numerical data
c) both numerical and non numerical data
d) neither numerical nor non numerical data
5. Algerithm is a:
a) pictorial representation of a programme
b) a stepwise systematic representation of a programme
c) high level language to represent a programme systematically
d) assembly language to represent a programme systematically


6. An integrated circuit is
a) a complicated circuit
b) much costlier than a single transistor
c) an integrated device
d) fabricated on a tiny silicon chip

7. Analog computers are
a) slower than digital computers
b) less accurate than digital computers
c) costlier than digital computers
d) powerful than digital computers

8. The decrease between a computer and calculator is
a) the former is programmable and later is non programmable
b) the former can process data and the later cannot
c) the former includes control unit and the later does not
d) the former can be note book type but the later cannot be of non portable type

9. ENIAC stands of
a) Electronic numerical integrator and computer
b) Electronical numerical integrator and calculator
c) Electronic numerical integrator and calculator
d) Electronic numeric integrator and computers

10. ENIAC is
a) a first generation computer
b) a second generation computer
c) a third generation computer
d) a fourth generation computer

11. The main component used in 2
nd
generation computer was
a) vaccume tubes
b) transistors
c) Ics
d) Mocroprocesor

12. A microprocessor is a/an
a) integrated circuit fabricated on silicon chip
b) the processing unit of the computer
c) the brain of the computer
d) all of the above

13. The latest of the following:
a) laptop
b) super computer
c) desk top
d) mainframe



14. The most powerful of the following:
a) Minicomputer
b) Microcomputer
c) Mainframe
d) Supercomputer

15. Main difference between PC/ATI and PC/XT are:
a) PC/AT has much more memory than PC/XT
b) PC/AT has much more speed than PC/XT
c) PC/AT has multi terminal facility and PC/XT has only single terminal facility
d) PC/XT has multi terminal facility and PC/AT has single terminal facility
16. Binary equivalent of 0.625
a) 0.010102
b) (0.101)2
c) 0.11002
d) 0.010112

17. If the inputs of a gate are A and B and its output is A+B the gate is:
a) OR gate
b) AND gate
c) X-OR gate
d) X-NOR gate

18. The given truth table is for
A B C
1 1 1
0 0 1
0 1 0
1 0 0
a) XOR gate
b) NOR gate
c) NAND gate
d) OR gate

19. 2 complement of the binary digit is
a) 01
b) 1
c) 10
d) 0

20. XOR gate is:
a) a parallel switching circuit with exclude condition
b) series switching circuit with exclude condition
c) parallel switching circuit
d) series switching circuit





21. Find the odd man out
a) ALU, memory, counters
b) CU, floppy disket, registers
c) Control unit, MPU,
d) ALU, auxiliary memory

22. The CPU of the 4
th
generation computer is
a) An IC chip using VLSI technology
b) Microprocessor
c) Both a & b
d) None of the above

23. INTEL is a company involved in the manufacturing of
a) printers
b) storage devices
c) IC chip
d) None of the above

24. Bill gates is the chairman of
a) IBM
b) Microsoft
c) Intel
d) Motorola

25. The company Microsoft is involved in
a) making of computer hardware
b) making of computer software
c) both a & b
d) none of the above

26. The fastest of the following is
a) 80286 processor
b) 80386 processor
c) 80436 processor
d) Pentium processor

27. The main memory of the computer is
a) RAM
b) ROM
c) Hard disk
d) CD

28. RAM is
a) volatile semiconductor memory
b) read/write memory
c) random access memory
d) all of the above



29. ROM is
a) read memory
b) write memory
c) both a & b
d) none of the above

30. EPROM can be erased by
a) sodium light
b) uv rays
c) Electrical pulses
d) Either UV rays or electrical pulses
31. The fastest memory of the following
a) RAM
b) ROM
c) Cache
d) Hard disk

32. The main memory of a computer is located in
a) the hard disc
b) compact disk
c) floppy disk
d) none

33. ROM is
a) volatile semi conductor memory
b) non volatile semi conductor memory
c) magnetic memory
d) all of the above

34. The processing of the CPU is in the order of
a) millisecond
b) microsecond
c) nanosecond
d) megasecond

35. DRGM is
a) Semi conductor memory
b) Volatile memory
c) Has to be coefficiated with the data after a certain interval of time
d) All of the above

36. 1KB is equal to
a) 1000 bytes
b) 2 bytes
c) 1000 MB
d) none of the above




37. A nibble is equal to
a) 8 bits
b) 4 bits
c) 2 bits
d) 16bits

38. The fastest component of the computer is
a) CPU
b) Computer memory
c) Storage devices
d) Input/output devices
39. Locate the odd man out
a) hard disk
b) floppy disk
c) magnetic tape
d) compatt disk

40. Compact disk is a
a) semi conductor device
b) magnetic device
c) optical device
d) none of the above

41. Locate the odd man out
a) OBR
b) OMR
c) OCR
d) MICR

42. Floppy diskett is a :
a) EPROM
b) RAM
c) EEPROM
d) Flexible storage media

43. The slowest of the following is
a) hard disk
b) floppy disk
c) CD
d) Magnetic tape

44. CPROM is released by
a)
b) infrared light
c) electrical package
d) by appropriate programming only




45. Vol storages are those from where data are lost
a) when the programme is over
b) with respect to time
c) when the power is shutoff
d) all the above except c

46. Locate the odd man out
a) light pen
b) plotter
c) mouse
d) joystick
47. The printed document in computer terminology is termed as
a) soft copy
b) hard copy
c) firm copy
d) live copy

48. The display of MONITOR of a computer system is mostly
a) semi conductor display
b) LED type display
c) LCD type display
d) Electron beam type

49. Choose the correct statement among the following
a) Line printer is non impact printer
b) LASER printer is a non impact printer
c) DOT matrix printer is non impact printer
d) Character printer is faster than line printer

50. Printer is connected through
a) parallel port
b) serial port
c) both a & b
d) none of the above

51. The screen in the laptop computer is
a) CPT
b) LCD
c) Semi conductor display
d) All of the above

52. Which of the following is fixed disk drive
a) hard disk drive
b) floppy disk drive
c) winchaster disk drive
d) CD-ROM drive




53. Modem is an
a) input device
b) output device
c) input/output device
d) none of the above

54. Locate the odd man out
a) Dot matrix printer
b) Inkjet printer
c) Chain printer
d) Drum printer
55. Optical scanner is a
a) input device
b) output device
c) input/output device
d) none of the above

56. A software is a
a) set of programmes
b) set of instructions
c) all of the above
d) none of the above

57. Disk operating system is
a) a system software
b) software environment
c) software utility package
d) a high level language

58. Computer virus is a
a) software programme
b) hardware programme
c) machine language
d) assembly language

59. Assembly language is
a) low level language
b) high level language
c) machine language
d) all generation language

60. Which of the following language used memories
a) machine language
b) assembly language
c) high level language
d) all generation language




61. Which of the following is a scientific language
a) COBOL
b) ADA
c) FOPTRAN
d) BASIC

62. Which of the following is not a language
a) FOXPROT
b) LISP
c) C
d) VISUAL C++

63. Pick the odd man out
a) DOS
b) UNIX
c) WIN-95
d) DBASE

64. A package is a
a) software
b) set of instruction
c) a programme
d) all of the above

65. Windows 3.1 is a/an
a) operating system
b) operating environment
c) package
d) language

66. Which of the following is not a high level language
a) basic
b) C
c) Assembly
d) Cobol

67. Which of the following is not a high level computer language
a) windows
b) visual c++
c) coral
d) pascal

68. DOS stands for
a) data operating system
b) disk operating system
c) diode operating system
d) none of the above



69. Unix is a
a) a software
b) a programme
c) multiuser operating system
d) all of the above

70. Assembler is
a) a software
b) a translator
c) a programme
d) all the above
72. High level language are
a) machine dependent
b) machine independent
c) language in which programme is done in 1 & 0
d) b & c

73. Interpreter in computer field is a
a) software
b) floppy
c) hardware
d) the special electronic circuit which translate high level to low level

74. Internet system is based on
a) WAN system
b) LAN system
c) Mainframe computer system
d) Many computers connected to a other computer
75. GUI stands for
a) graphical user interface
b) graphical user internet
c) graph & user interface
d) graph & user internet
76. Y2K problem is a
a) software problem
b) hardware problem
c) data problem
d) all the above
77. Virus affects
a) hardware
b) software
c) both a & b
d) none of the above
78. Anti virus software is
a) dreaded software
b) software to scan & remove software
c) package
d) none of the above