PENERANGAN: TULANG YANG TERLIBAT KETIKA JOGGING

Ketika sesorang melakukan aktiviti jogging, hanya tulang dan sendi di bahagian tangan serta tulang dan sendi bahagian kaki yang terlibat secara langsung.

1) BAHAGIAN TANGAN 

Lengkungan pektoral ( skapula dan klavikel)

tulang skapula dan klavikel

-

Terdiri daripada 2 tulang, iaitu klavikel di anterior dan skapula di posterior.

-

Klavikel berbentuk rod dan diletak secara mengufuk di bawah leher. Di satu hujung,tulang klavikel bersendi dengan sternum dan satu hujung lagi bersendi dengan skapula.

-

Skapula ialah tulang leper yang berbentuk segi tiga. Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid (ball and socket joint) untuk bersendi dengan kepala humerus tulang lengan.

-

Persendian yang terbentuk disebut sendi bahu.

radius. Di hujung posterior. metakarpus dan falanks). Metakarpus atau tulang tapak tangan bersendi dengan falanks (sendi gelongsor/ saddle joint). Di hujung anterior.ulna. Metakarpus terdiri daripada 5 batang tulang jari. - Radius-ulna merupakan dua batang tulang lengan bawah yang tersusun hampir selari dan berpaut di kedua-dua hujungnya. Tulang lengan dan tulang humerus - Humerus merupakan tulang lengan atas yang panjang. manakala hujung bawah radius-ulna pula bersendi dengan tulang karpus. . karpus. alur yang disebut troklea pada humerus bersendi dengan tulang radius-ulna melalui sendi engsel(pivot joint). - Falanks terdiri daripada 14 batang tulang. humerus bersendi dengan skapula melalui sendi lesung. Tulang lengan (terdiri daripada humerus. - Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon. Ibu jari mempunyai 2 tulang falanks manakala jari-jari lain setiap satunya mempunyai 3 batang tulang falanks. iaitu tulang jari dan karpus.

. terdapat lesung asetabulum yang membentuk sendi lesung dengan tulang femur. - Obturator foramen merupakan satu bukaan yang dilingkungi iskium dan pubis. iskium dan pubis.2) BAHAGIAN KAKI  Lengkungan Pelvis Lengkungan pelvis - Terdiri daripada 2 tulang punggung ( pelvic girdle)serupa yang bercantum dengan turus vertebra di bahagian posterior. - Pada kedua-dua sisi lengkungan pelvis. saraf dan ligamen melaluinya. - Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian iaitu illium. Bukaan ini membenarkan salur darah.

- Metatarsus ialah tulang pada tapak kaki dan bersendi dengan falanks. - Tibia-fibula merupakan tulang kaki bawah yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. fibula. Tibia mempunyai saiz yang lebih besar daripada fibula. metatarsus. Tulang Kaki ( femur. Sendi ini dikenali sebagai sendi gelongsor. Hanya satu tulang tarsus yang bersendi dengan tibia-fibula melalui sendi pelana. dan falanks) Tulang kaki - Femur merupakan tulang paha dan mempunyai satu kepala berbentuk bebola yang bersendi dengan sendi asetabulum pada sisi lengkungan pelvis. tibia. Sendi ini dikenali sebagai sendi pelana (plane joint). tarsus. - Hujung bawah femur bersendi dengan tulang tibia melalui sendi engsel/ Hinge joint (sendi lutut). iaitu tulang jari kaki melalui sendi ellipsoid. Hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. Tumit kaki merupakan tarsus yang paling besar. - Tarsus ialah 5 tulang pada pergelangan kaki yang bersendi dengan metatarsus. Seperti falanks pada jari tangan. Sendi ini ditutup oleh tulang tempurung lutut yang disebut patela. . - Falanks terdiri daripada 14 tulang kecil. ibu jari dibentuk oleh 2 tulang falanks manakala jari kaki yang lain terdiri daripada 3 tulang falanks.

NAMA TULANG YANG TERLIBAT KETIKA JOGGING Skapula dan humerus Humerus dan radius-ulna Lengkungan pelvis dan femur Femur.tarsus dan fibia-tibula Metakarpus dan falanks .

Sendi ini dinamakan patella di mana ia menghubungkan tulang femur dengan tibia-fibula. . 2) SENDI ENGSEL DI SENDI SIKU DAN SENDI LUTUT Sendi engsel di sendi siku membantu dalam menggerakkan otot pada tulang humerus dan tibia-fibula ke atas dan bawah secara antagonis. Sendi bahu ini membantu dalam menggerakkan tangan ke sisi dan ke atas ketika jogging. Sendi ini dinamakan sendi lesung kerana Ia boleh menggerakkan tangan pada semua satah.PENERANGAN: SENDI YANG TERLIBAT KETIKA JOGGING 1) SENDI LESUNG DI SENDI BAHU DAN SENDI PINGGUL Sendi bola dan soket (sendi lesung Glenoid) pada menghubungkan tulang skapula dengan tulang humerus. Fungsi sendi engsel di siku sama dengan sendi engsel di lutut. Sendi lutut ini juga membantu dalam membengkokkan kaki ke atas dan ke bawah pada satu satah pergerakan. Sendi lesung di bahagian punggung pula membantu kaki untuk bergerak dengan pantas pada semua satah ketika melakukan aktiviti jogging. Sendi lesung di punggung ini dikenali sebagai sendi pinggul. Sendi engsel di sendi siku ini dikenali sebagai sendi pivot kerana ia berupaya untuk menggerakkan tangan secara rotasi ke kiri dan ke kanan apabila digerakkan. Ia juga mebenarkan tangan dibengkokkan ke atas dan ke bawah pada pergerakan satu satah sahaja.

. Ia menggerakkan anggota badan pada dua satah pergerakan. Ini menyebabkan tumit kaki dapat diangkat ketika berlari. Sendi pelana atau sendi di pergelangan kaki ini membantu menggerakkan kaki ke atas dan ke bawah ketika berlari. Sendi jari merupakan salah satu jenis sendi engsel kerana ia bergerak pada satu satah sahaja. Sendi-sendi jari ini membantu pelari dalam mengurangkan rintangan ketika berlari. 4) SENDI PERGELANGAN KAKI ( SENDI PELANA) Ketika berlari juga. sendi ellipsoid atau sendi jari membantu pelari menggerakkan jari secara rotasi pada sudut 90 darjah. terutama sekali apbila jari tangan digenggam. sendi di pergelangan tangan yang menghubungkan tulang tarsus dengan tibia dan fibula di kaki juga digunakan. Sendi ellipsoid ini melibatkan sendi jari di bahagian tangan.3) SENDI JARI / SENDI ELIPSOID (BAHAGIAN JARI KAKI DAN TANGAN) Dalam fasa larian ini juga. metakarpus dengan falankas dan sendi jari kaki iaitu metatarsus dengan falanks.

Sendi gelungsur terdapat di antara tulang tarsus dengan metatarsus di bahagian pergelangan kaki dan tulang karpus dengan metakarpus di bahagian pergelangan tangan. Sendi ini dapat membantu dalam menggerakkan pergelangan tangan kaki atau tangan ke atas dan ke bawah ketika berlari.5) SENDI PERGELANGAN TANGAN ( SENDI GELUNGSUR) Seterusnya ialah sendi gelungsur. .

NAMA SENDI YANG TERLIBAT PADA FASA LARIAN Sendi glenoid Sendi siku/engsel-sendi pivot Sendi gelongsor/pergelangan kaki Sendi lutut patela Sendi pelana .

dan 3 falanks pada jari-jari lain .tulang radius-ulna mengandungi 2 batang tulang 3. 2 falanks pada ibu jari.falanks mengandungi 14 batang jari. Scapula (lengkungan pectoral) dengan humerus SENDI YANG TERLIBAT Lesung glenoid (ball and socket joint) JUMLAH TULANG . Metacarpus dengan falanks Sendi ellipsoid .humerus – 1 batang tulang 2.metakarpus mengandungi 5 batang tulang jari .SENDI DAN TULANG YANG TERLIBAT KETIKA BERLARI GAMBAR BAHAGIAN TULANG 1. Humerus dengan tulang radius-ulna Sendi engsel(pivot joint) .skapula – 1 batang tulang .

2 tulang pada tibia dan fibula .4. Tulang kaki (femur dengan tulang tibia) Sendi engsel (hinge joint) .terdapat 2 tulang punggung yang menyambungkan lengkungan pelvis dengan tulang femur 5. Lengkungan pelvis (lengkungan pelvis dengan tulang femur) Lesung asetabulum (ball and socket joint) .

Otot pektoralis major pada sendi bahu terlibat apabila pelari menghayunkan tangan . otot pada sendi bahu iaitu biceps akan mengecut manakala otot triseps akan mengendur. Apabila tangan dalam keadaan fleksi.OTOT YANG TERLIBAT KETIKA JOGGING Pektoralis major Gluteus maximus Otot-otot tangan:      Deltoid Biceps Triceps Brachioradialis flexorcarpiradialais Otot-otot kaki:     Kuadriceps Hamstring Gastrocnemius anterior      Otot tangan pada sendi bahu iaitu deltoid akan membantu ketika pelari menghayunkan tangan. Apabila tangan dalam keadaan hyperektensi pula. otot biseps akan mengendur dan otot triseps akan mengecut. Otot triseps dan biseps ini bersifat antagonis ketika pergerakan tangan.

 Apabila kaki dalam keadaan hyperektensi. Apabila kaki dalam keadaan flexi. otot pada sendi pinggul iaitu hamstring akan mengecut untuk meluruskan kaki dan kuadriceps akan mengendur. otot hamstring akan mengendur dan otot kuadriceps akan mengecut untuk meluruskan kaki. Otot gastrocnimius pada sendi lutut akan mengecut untuk menarik tumit manakala otot anterior iaitu tibialis akan mengendur .   Otot gluteus maximus yang terletak pada sendi pinggul pula akan mengecut untuk menarik tulang femur.

hamstring dan Kuadriceps. Otot pada sendi siku iaitu brachioradialis carpi radialis dan Flexor   Otot pada sendi bahu iaitu pictoralis major. Otot pada sendi pinggul iaitu gluteus maximus. Otot rangka digunakan untuk pergerakan dan postur badan. otot yang terlibat ialah:   Otot pada sendi bahu iaitu deltoid. Nukleus otot ini terdapat di bawah bahagian tengah gentian otot untuk membran plasma yang mengosongkan miofibril. dan hujung satu lagi melintasi sendi dan melekat kepada tulang yang lain seperti humerus). dengan mengenakan daya kepada tulang dan sendi melalui pengecutan. Otot ini biasanya mempunyai salah satu hujungnya terlekat kepada tulang pegun seperti skapula.OTOT RANGKA Otot rangka merupakan sejenis otot bersitra yang menghubungkan antara satu tulang ke tulang yang lain. . Sel otot rangka mempunyai bentuk silinder panjang dan nukleus berbilang. Aturan unik ini membenarkan pergerakan yang lebih berkesan. Otot rangka mengecut secara terkawal melalui stimulasi saraf. Bagi fasa jogging. biceps dan triceps.

otot biseps akan mengendur dan otot triseps akan mengecut. otot biseps akan mengecut dan otot triseps aka mengendur. Apabila tangan dalam keadaan hyperekstensi.OTOT YANG TERLIBAT KETIKA JOGGING OTOT UTAMA Tangan OTOT YANG TERLIBAT Deltoid PENERANGAN Biseps Bersifat antagonis Triseps Apabila tangan difleksikan. Badan Pektoralis major Terlibat ketika pelari menghayunkan tangan Punggung Gluteus maximus Akan mengecut untuk menarik tulang femur Kaki Kuadriseps Mengecut untuk meluruskan kaki .

Hamstring Mengecut untuk membengkokkan kaki Bersifat antagonis gastrocnemuis Bersifat antagonis Mengecut untuk menarik tumit Otot anterior akan mengendur Tumit Akan ada tolakan ke bawah dan ke belakang .

ISTILAH NAMA PERGERAKAN FLEXION: Membengkok pergerakan yang berkurangan sudut antara dua bahagian. HYPEREXTENSION: Awalan hyper. satu membetulkan pergerakan yang pertambahan sudut antara bahagian badan.kadangkala ditambah untuk menegaskan pergerakan melebihi kedudukan lumrah. ibarat dalam hyperflexion atau peluruslampauan (hyperextensi) . Contohnya: membengkok siku EXTENSION: Lawan kelenturan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful