SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

angkup vernier. rambut dan satu sudu teh pasir. Jadualkan keputusan anda. pensil. neraca elektronik. 3. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Ulangi ukuran anda. tolok skru mikrometer. dawai tembaga. Jelaskan? (3 markah) 3. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1.32 cm. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. neraca tuas. Gunakan pembaris meter. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Alat & Bahan: Pembaris meter. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. (4 markah) 2 . Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1.

Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 3. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. 3. (2 markah) 3. 2. Jadualkan keputusan anda. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. 2. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Ulangi ukuran anda. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. (6 markah) 3 . Kepersisan tidak sama dengan kejituan.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. (6 markah) 2. ia tidak persis.

bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Rekod pemerhatian anda. Bahan: Sebuah blok kayu. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda 6.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 5. dawai. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 2. bola ping-pong. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Rekod pemerhatian anda. Prosedur: 1. Letakkan blok kayu di atas lantai. Cuba tolak bola ke dalam air. 3. 4. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Petik dawai di bahagian tengah. Baling bola ping-pong ke udara. 4 . Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas.

bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. 4. 3. dawai penyambung. Bagi setiap kes. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. 6. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. 5.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. jangka masa detik. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. pek kuasa. pita detik. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. 2. Letakkan kerusi di atas meja. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. pemberat jisim 20 g. (6 markah) 4. Bahan: Pengepit. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . (6 markah) 2.

Dengar bunyi yang anda hasilkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Dalam prosedur 6. sederhana atau tinggi. 4. 6 .Praktikal 3: Membuat muzik . Botol A diisi ¼ penuh air. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Rekod kelangsingan setiap bunyi.rendah. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Dekatkan ke telinga anda. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Rekodkan ukuran anda. Isi mangkuk dengan air. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. 6. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . air. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. tala bunyi. 9. Ramalkan apa yang berlaku. Sentuhkan hujung tala ke atas air. pembaris meter. bongkah kayu dan pensil. Apa yang anda memerhatikan? 2. mangkuk. anda menghasilkan bunyi yang lain. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Ketuk tala bunyi lagi. 7. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Rekodkan pemerhatian anda. Bagi setiap botol. Pada botol A. Apa yang anda dengar? 3. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. 5. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Prosedur: 1. Rekod kelangsingan setiap bunyi. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . 8.

bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Dengan melihat data di jadual anda. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 .(4 markah) 4.

Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. plastisin. Tentukan pembesaran teleskop anda. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. 2. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 3. pemegang kanta. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. kanta cembung (2. (4 markah) 2. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. 2.5 D. 14 D. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. 7 D. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. 3. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Bahan: Pembaris meter.

Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 9 . Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. beberapa dawai. bateri. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Lakukan juga untuk litar B. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Litar A Litar B 2. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Tutup suis. (3 markah) 3. 4. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. (3 markah) 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Perhatikan kecerahan kedua mentol. 2 bateri. 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. 6. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Bahan: Pemegang bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. ameter. dawai bersalut. Pasang suis.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari.

suis. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. 5. (3 markah) 2. (3 markah) 3. 2. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Sekarang keluarkan mentol 1. bateri. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. 3. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. 4. Perhatikan kecerahan baki mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Perhatikan kecerahan baki mentol. (3 markah) 10 .

Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. 4. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. (2 markah) 5.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. galvanometer. Prosedur: 1. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 4. 5. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan.20 lilitan. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. (2 markah) 3. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . (2 markah) 2. (2 markah) 6. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. tabung didih dan 2 magnet bar. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan.

2. suis. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. 4. ameter AU. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2 teras besi lembut C. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. bekalan kuasa AU. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. voltmeter AU dan pengapit teras C. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Apakah nama nisbah ini? 12 . 5. mentol. Dalam transformer di atas. 3. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Prosedur: 1. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2.

Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 13 . Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. (2 markah) 6. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7.(2 markah) 4. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

Bahan: Neraca mampat spring. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Sediakan dua bekas A dan B.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. pembaris setengah meter. pemberat 500 g. 300 g. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. batang lidi. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. 400 g dan 500 g. (ii) benang B direntap ke bawah. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. 1 kg. 15 . A Objek berat B benang 2. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. 200 g.

Bahan: Landasan. Yang manakah lebih mudah. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. neraca spring. membentuk hipotesis. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 4. 16 . pembaris lidi Neraca mampat spring 2.Kaedah : 1. Kaedah: 1. menguji hipotesis anda . Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Rekod bacaan di pembaris. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. 3. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. 5. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong.

Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. 3. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. membentuk hipotesis. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. 2. 4. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. menguji hipotesis anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.

dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. membentuk hipotesis. 6. Soalan: 1. 2 biji telur. Rekod pemerhatian anda. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 4. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. mangkok. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. 3. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . larutan garam. 5. Isikan dua silinder bersenggat. Rekod pemerhatian anda. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Di akhir aktiviti ini. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. PPIK 2: Julangan. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 3. menguji hipotesis anda. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. 2. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam.

2. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). ais. Lukiskan pelan anda. tali. kotak kadbod. lembaran polisterin (1 m X 1m). kapas. beg plastik. serkam kelapa. gam. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Buat model anda. Jelaskan pelan anda. kertas perang. membentuk hipotesis. habuk kayu. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. 3. Di akhir aktiviti ini. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. 4. Menguji rekaan anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Prosedur: 1. Soalan: 1. 6. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. 5. dan pita selofan. menguji hipotesis anda. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Pertamanya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful