1. Kesusasteraan Melayu i. Novel ii. Cerpen iii. Sajak iv. Pantun v. Syair vi. Gurindam vii. Seloka viii. Nazam 2.

Struktur Karya i. Plot ii. Tema dan Persoalan iii. Watak dan perwatakan iv. Latar v. Gaya bahasa vi. Sudut pandangan vii. Nilai dan Pengajaran

3. Kajian Karya sastera i. Cerpen ii. Novel iii. Puisi 4. Kritikan sastera i. Pendekatan Struktural ( Formalisme) ii. Pendekatan Sosiologi iii. Pendekatan Feminisme iv. Pendekatan Tekidealisme

5. Sumbangan Sastera Terhadap Pendidikan di Sekolah

Puisi : Moden (Bebas) Sajak Tradisional (terikat) - Pantun - Syair - Gurindam - Seloka - Nazam - Mantera - Dikir

Contoh: “malam lebaran Bulan di atas kuburan” Maksudnya : Suatu malam yang ditunggu-tunggu, tiba-tiba sesuatu yang menyedihkan, maka malam yang dinantikan sudah tidak bermakna lagi.

Pantun: Contoh: Buah langsat kuning mencelah Senduduk tidak berbunga lagi Sudah dapat gading bertuah Tanduk tidak berguna lagi

Ku sangka nenas di tengah padang Rupanya pandan yang berduri Ku sangka panas hingga ke petang Rupanya hujan di tengah hari

2. Novel pengembaraan b. Novel perubatan / perawatan l. Satira o. Cerita misteri m.GENRE SASTERA 1. 5. Fiksyen sejarah k. 8. Cerita rakyat h. Cerita fantasi i. 4. Novel romantic n. Sastera kanak-kanak c. Komik d. Cerita dongeng f. Autobiografi Biografi Memoir Catatan Jurnal Sastera erotic Sastera elektronik Fiksyen a. Fiksyen sains p. Fiksyen tragedy . Cerita hantu/seram j. Mitos dan lagenda g. Fiksyen jenayah / penyiasatan e. 6. 7. 3.

Unsure inti a) Eksposisi (latar.Jenis Sastera 1. gurindam. novel. nazam . watak utama) b) Konflik c) Aksi menaik / krisis d) Klimaks e) Penyelesaian f) Moral dan nilai iii.Latar & gaya .Perwatakan . seloka.Naratif ( berplot ) . syair. situasi. cerpen. skrip drama 2. Sajak . Prosa (menggunakan tatabahasa mudah) Contoh . Puisi ( tidak aturan tatabahasa) Contoh .Haiku & limerich . Novel . Cerpen .Elemen tambahan  Tema  Konflik ii. pantun.Plot .Bukan Naratif ( tidak berplot) i.Mementingkan aspek pemilihan kata . sajak.

Karangan berangkap yang berirama a-b-a-b . Pantun . vi. viii. Syair – karangan berangkap yang berirama a-a-a-a Gurindam – karangan berangkap 2 baris serangkap dengan rima akhir yang sama Seloka – karangan berangkap yang mengandungi pepatah / perumpamaan Nazam  Menyerupai nasyid  Mengandungi pelbagai tunjuk ajar & nasihat .iv. vii.Jenis pantun  Pantun Adat  Pantun Budi  Pantun Agama  Pantun Kepahlawanan  Pantun Nasihat  Pantun Percintaan  Pantun Perpisahan  Pantun Jenaka  Pantun Peribahasa v.

CERPEN Maksud Fiksyen: - Dian Hikmah Consultancy 2007 Sesuatu karya yang berlandaskan imaginasi dan reality penulis Fiksyen – imaginasi + reality Bukan Fiksyen (Faction) – fakta Konsep cerpen Cerpen ( cerita pendek )ialah cerita rekaan berbentuk prosa yang relative pendek. masyarakat Tema Plot Bahasa Watak Sudut pandangan ( Point Of View ) Latar Plot     Jalan cerita yang ditumpukan kepada sebab dan akibat Teras plot sehingga sampai ke tahap klimaks Boleh gunakan teknik imbas kembali dan imbas muka Aspek saspens dan kedekut amat dititikberatkan . Ia boleh dibaca unutk sekali duduk. tema tidak begitu jelas Cinta. Panjang sekitar 500 – 20. watak sehingga 4 watak.000 perkataan Wujud cerpendek. cerpen ( 6-8 halaman ) dan cerpan ( lebih 10. keluarga. latar yang terhad 6 aspek penulisan fiksyen Tema     Merupakan idea cerita atau persoalan besar yang mendasari sesuatu karya Terdapat beberapa persoalan yang menyokongnya Cerpen moden.000 perkataan) Plot tunggal.

Diksi atau pemilihan kata . aksi. pemikiran.Tempo ( pantas atau lambat ) .Langgam penceritaan ( dialog.Sintaksis atau pembentukan ayat (pendek. deskripsi dan eksposisi ) . panjang atau kompleks) .Bahasa  Membabitkan aspek .

HAMPA (Hairil Anwar) Sajak ini ditujukan kepada Sri: Sepi di luar Sepi menekan mendesak Lurus kaku pohonan Tak bergerak sampai ke puncak Sepi memagut. tak satu kuasa Melepas merenggut Segala menanti Menanti Menanti Sepi Tambah ini menanti jadi mencekik Memberat mencengkung pundak Sampai binasa segala Belum apa-apa udara bertuba Syaitan bertempik Ini sepi terus ada Dan menanti .

Sastera Berasal daripada bahasa Sanskrit „castra‟ ---banyak sastera indah 4 unsur dalam sastera ( Hashim Awang ) 1.Cara pengarang menyusun cerita . Imaginasi . Emosi . Intelek .Menimbulkan sesuatu fikiran tertentu yang tertinggi dalam sesebuah hasil karya 2.Ketajaman daya penglihatan dan pengamatan pengarah terhadap sesuatu peristiwa (ilham @ idea) 4. Teknik .Membezakan karya sastera dan bukan sastera 3.

Cerita binatang 3.Sastera Melayu Klasik Sastera tertua yang disampaikan secara lisan yang diwarisi dari satu generasi dan mempunyai tokok tambah Wujud sebelum adanya musim mencetak Dihasilkan sebelum tahu 1800 Gambaran masyarakat Mencerminkan kehidupan Sastera Lisan ( Sastera Rakyat ) Disampaikan dari satu generasi ke satu generasi 1. Cerita jenaka (humor) 4. Cerita asal-usul (dongeng. Cerita lipur lara . riwayat. Cerita lagenda 5. cerita kanak2) 2.

Struktur Dalaman Karya Aspek2 Pembinaan Karya Plot Permulaan-Perkembangan-Penyelesaian Plot Perwatakan Tema & Persoalan Latar Gaya Bahasa Nilai & Pengajaran Watak & Perwatakan Watak – pelaku (manusia @ binatang) Karektor – perwatakan (sifat pelaku) Tema & Persoalan Latar Masa Tempat Zaman Masyarakat Idea yang diketengahkan dalam sesebuah karya 1. Kajian Cerpen 3. Kaji sebuah novel. 2. Kritikan Sastera – Pendekatan Struktural 5. Kajian Puisi 4. Huraikan semua aspek dalam novel tersebut. Pendekatan femenisme 7. Sumbangan Sastera Dalam Pendidikan . Pendekatan Sosiologi 6. Pendekatan Teksidealisme 8.

Penghayatan ( Apresiasi ) Pengamatan.Pengkritik – orang yang mengkritik (kritikus) KARYA Baca Faham Analisis Penilaian Penghakiman Kritikan Sastera  Salah satu cabang ilmu  Bersifat saintifik ( pendekatan tertentu/teori )  Kritikan : 1. pemahaman dan apresiasi Menampilkan pandangan / pentafsiran secara keseluruhan Menekankan penikmatan Penganalisisan Membedah siasat (meneliti) Membuat kajian secara mendalam sebelum memberi penilaian Penilaian / Penghakiman Keputusan akhir yang diperoleh hasil daripada 2 peringkat yang terdahulu Memberi penghakiman (berjaya @ sebaliknya) Mungkin berbeza antara pengkritik2 sastera . 2. 3.

menginterpretasikan & menilai ciri2 sedia ada Sosiologi Kaitkan dengan pengarang Isi Hubungan sastera dengan masyarakat Struktural / Formalism Aspek-aspek yang membina karya Isi Tidak lihat pengarang Aspek-aspek yang membina karya Feminisme Angkat perjuangan wanita Berkembang di Barat Konsep feminism 1. Wujud kerana ada wanita merasa dipinggirkan atau tidak diberikan peluang yang selayaknya - . Pendekatan kritikal – menganalisis.aspek fizikal / biologi 3. Feminisme. Femaleness.isu / status politik 2. Femininit – merujuk tingkah laku yang diperlihatkan kebudayaan.Formalism Teori terawal Menilaikan ciri2 (aspek2) yang ada pada teks Aspek intrinsik(aspek2) teks.

Segi peranannya untuk menentang penindasan dan usaha kea rah kebebasan - Bongkar ketidakadilan pada wanita  Ketidakadilan politik  Ketidakadilan sosial  Ketidakadilan agama Pendekatan kritikan feminisme 1.Membanteras fahaman yang melihat wanita sebagai hamba . Membayangkan reality wanita yang sebenar dan dinilai berdasarkan ukuran pandangan „feminis‟ 2. lemah.Mengenal diri - - Kritikan Sastera ialah satu disiplin ilmu yang membincangkan soal penghayatan. sterotaip dan klise. Kritikan sastera dikatakan ilmu yang saintifik kerana menggunakan metodologi (pendekatan) sewaktu membuat kritikan. 3.Teori Marxist . Psikoanalitis .- Pegangan kritikan feminism 1. 2.Mendedahkan penindasan pada wanita 4.Pembentukan watak wanita agar merasai persamaan . Ginokritik .Menyedarkan mereka untuk merebut kekuasaan yang telah hilang . Ideologikal Berteras pada pemikiran Wanita tidak lagi ditafsirkan sebagai watak yang static. . sajak atau drama. novel. pengalaman dan biologikal. Menghubungkan teks dengan masyarakat 3. Sosiolis . penganalisisan serta penilaian terhadap sesebuah karya kreatif samada cerpen.Sifat-sifat pembeza dengan penulis lelaki dan tumpuan kritikan pada aspek budaya.

pengalaman.  Menulis artikel „Teori Sastera Teksidealisme‟ yang diterbitkan dalam jurnal Rukun. penilaian kerja kepengarangan) Prinsip perlanggaran Prinsip pengukuhan Prinsip keindividualisme. Karya Unggul Agung (berani.  Melontar gagasan idea pada tahun 1993-an. iii. ii. bijaksana)  Teori teksidealisme ini merupakan teori yang diperkenalkan oleh Dr. Mana Sikana ( Abdul Rahman Najmah ) Bekas pensyarah UITM. Prinsip kehadiran ( idea.  Apabila ideanya disiarkan dalam mingguan – menulis kertas kerja berkaitan dengan pendekatan idealism. . sudah pasti tertanam keazaman dala fikirannya untuk menghasilkan karya yang terbaik.Teks . (Pustaka Alam & Tamadun Melayu)  Teori ini mengandungi 4 prinsip i.Idealism (yang terbaik.Pendekatan Teksidelisme. iv.  Gagasan awal teori ini bergerak dari sebuah premis bahawa sesiapa yang ingin menghasilkan sesebuah karya. berpandukan teks. penulisan.  Asalnya cantuman daripada 2 perkataan: . yang unggul)  Berhubung dengan keunggulan sesebuah teks.

 Pengejaban dan penyempurnaan dalam karya.Mengembang.Penilaian kerja Kepengarangan Idea Prinsip Kehadiran Penulisan Pengalaman Prinsip Kehadiran  Penghasilan sesebuah teks yang ideal bermula dengan pengalaman  Idea adalah lintasan – lintasan fikiran yang bergema dalam kesedaran pengarang. Prinsip Pengukuhan  Usaha pendewasaan pengarang untuk menghasilkan teks yang unggul dan kukuh. mematang – teks kreatif  Pengalaman – sumber yang mencetus idea ( hadir daripada pelbagai sumber) .  Usaha pematangan sesebuah karya. pengukuhan)  Setiap pengarang seharusnya berusaha menemui atau mencari peribadi masingmasing dalam karya.Berkumpul dalam fikiran (memudahkan penulisan) Prinsip Pelanggaran  Proses penciptaan dinamik untuk mencari pembaharuan dalam karya.  Pengarang sentiasa berikhtiar dengan kemampuan yang ada untuk memperbaiki karya yang dihasilkan. pelanggaran. Prinsip Keindividualisme  Kemuncak pada ketiga-tiga prinsip (kehadiran. .  Setiap pengarang yang sedar akan konsep kesedarannya akan cuba memperbaiki mutu karyanya. .

(bermaksud) Contoh : Barang siapa mengenal dunia Tahulah ia barang yang terpedaya Barang siapa tiada memegang agama Tiada sekali boleh dibilang nama. Gurindam Baris 1 – soalan / sebab Baris 2 – jawapan / akibat Setiap baris mengandungi fikiran yang lengkap.Mana Sikana menghasilkan sebuah buku „Teori Sastera Teksidealisme‟ ( Pustaka Karya Singapura) 2006. Contoh : Jika kamu lidah bercabang Walau di mana orang tak senang Barang siapa menimba ilmu Tidaklah kelak langkahnya kaku . Rima akhir pada setiap baris adalh sama.

Novel – berkaitan dengan masyarakat -cerminan / dokumentari masyarakat.Novel .50. .20.000 ptah perkataan. 000 pth kta – Novella . Novel lebih panjang Novel banyak watak plot yang berliku2 dan banyak latar Novel tidak terikat pada bentuk @ struktur berbanding drama atau sajak.Sebuah kisah @ sepotong cerita. .Syair Rima akhir a a a a Semua baris saling berkaitan ( 4 baris) Baris perkataan ( 4 & 5) Boleh menceritakan pelbagai cerita Novel Hikayat – Novel (cerita panjang) Prosa (cerita) +Puisi Prosa naratif (Gambaran Lengkap) Ukuran panjang – sekali duduk 8 – 12 m/s -500 – 20. 000 ---. 000 – 50.

Latar masa – menerangkan waktu. hari bulan. tahun Latar tempat – menerangkan kawasan dan hal sekeliling peristiwa berlaku Latar masyarakat – Gaya kehidupan di sesebuah tempat termasuk cara pemikiran Sosiobudaya Kepercayaan dan keagamaan Adat Resam Sistem Ekonomi . masa. Jenis-jenis latar Masa Tempat Masyarakat Aspek binaan sesebuah karya.Struktur Karya Latar Keadaan gambaran ruang cerita yang terkandung dalam sesebuah cereka.

Stail 1. Gaya penegasan  Untuk menegaskan  Inverse (pembalikan) Subjek – predikat Predikat – subjek Tujuan : melahirkan keindahan bahasa. Simili (seperti. Contoh : Benci tapi rindu Sinkof / Sinkope. Personafikasi (orang) ii. . Simpulan Bahasa Paradok Pertentangan maksud dengan kenyataan. bagai) iv.Gaya Bahasa. Metafora (abstrak & Konkrit) iii. Simbolik ( Lambang) v. Hiperbola ( berlebihan ) 2. Pengulangan (Repeatasi) Unsur pengulangan Aliterasi ( Pengulangan Konsonan) Asonansi ( Pengulangan Bunyi Vokal ) Anafora ( Pengulangan perkataan pada awal baris) Epifora ( Pengulangan pada akhir baris) Responsi ( Pengulangan perkataan pada tengah baris) Bahasa Asing Penggunaan bahasa asing yang diselitkan dalam karya. Bahasa Perbandingan i.

o Zaman.Eufemisme Ungkapan yang sopan dan lebih halus. drama adalah kehidupan yang dilukiskan dengan graf serta menyaksikan kehidupan manusia yang diekspresikan secara langsung. . Komponen-komponen yang terdapat dalam drama : i. Pemikiran Penulis o Persoalan atau makna penting yang tersembunyi o Disampaikan secara langsung atau tidak langsung. Drama Menurut Molten.

Konsep Lagu dan Irama  Suara anugerah Allah dan boleh dipupuk / dilatih. Melafazkan / mendendangkan Puisi    Melibatkan kata-kata Bersifat imageri Mesti di fahami secara legap ( taksa) Ketaksaan makna    Tahu maksud Faham erti Tafsir makna Penghayatan ( Apresiasi )   Alam fikir ( Otak / Akal / Fikir ) Alam rasa ( Hati / Kalbu / Rasa ) . Pembelajaran dan pengajaran berkesan Ingatan kekal lama. Bersifat kolektif dan fungsional Tidak bernama (pengarang) Mempunyai bentuk yang terikat (pantun.Ciri Penting Puisi Tradisional      Lisan ( bersifat lisan) Diwarisi dan disebarkan melalui tradisi lisan. syair) Guru perlu kuasai :  Bentuk  Isi  Aspek Penyampaian / lafaz / dendangan Mengapa ?     Menarik minat murid terhadap pembelajaran dan pengajaran Pembelajaran dan pengajaran menyeronokkan.

Unsur Irama Lagu    Ritma = rentak ( cepat / lambat ) Tekanan = tinggi rendah / kuat perlahan Timbangan = lenggok / tingkah suara Nada dan Intonasi o o o o o o o Sesuai Harmonis Indah Berkesan Bermakna Natural bersahaja Sedap diucap – didengar. .

Kritikan yang menggunakan pendekatan. bukti serta hujah.Terdapat pelbagai cara dalam mengkritik sastera dengan menggunakan bahasa yang baik dan lembut . .Jika nilai karya itu baik. 1. (termasuk semua bidang). .Hasil daripada apresiasi dan penganalisisan . mendalami. Saranan . Ia merupakan ilmu saintifik kerana menggunakan pendekatan dalam menjalankan kritikan. pandangan. pengamatan. membedah dengan menggunakan contoh.Teguran yang membina .Yang melibatkan cadangan.Tidak menggunakan pendekatan . i.Menggunakan pendekatan moral ( menyatakan kebaikan / nilai-nilai moral yang terdapat dalam karya) . pemikiran hasil daripada pembacaan.Ini merupakan peringkat awal ii. Teguran . 2.Menekankan kejiwaan sendiri. iv.Membuat penghakiman . Penganalisisan . Penilaian . tanggapan. maka karya itu akan disanjung . 3. Penghayatan ( Apresiasi ) .Aspek terpenting semasa membuat kritikan . pemahaman. penganalisisan serta penilaian terhadap sesebuah karya kreatif. tepat dan meyakinkan Ciri-ciri kritikan sastera Bersifat sanjungan .Apresiasi. . pendapat pengkritik terhadap pengarang.Kritikan Sastera Pengenalan Definisi : Kritikan sastera adalah disiplin ilmu yang membincangkan soal penghayatan (apresiasi).Formalistik.Bukan kritikan yang membunuh iii. menghurai.Penghakiman yang rasional.Membincang.

iv. Pungguk. Pensel Biru) pelopor kritikan sastera. Sejarah Perkembangan Kritikan Sastera di Malaysia Sebelum Perang Dunia ke 2 (1935-1941) Merupakan peringkat awal dalam kritikan sastera. Warta Ahad dan Utusan Melayu. Memperkenalkan karya baru kepada pembaca. Pengkritik tidak menyentuh / membicarakan isi karya. ii. Membantu penulis mendidik masyarakat setelah mengetahui kegemaran pembaca.Fungsi Kritikan Sastera   Memisahkan karya yang bermutu dan tidak bermutu Mengikut Hashim Awang. Kritikan ketika ini disiarkan dalam akhbar seperti majalah guru. Mahanum Haji Razak serta Abdul Kadir Syeikh. Member bantuan besar kepada pembaca menikmati karya sastera iii. Bezakan sastera baik dan tidak baik. Ciri-ciri kritikan : Pengkritik hanya memuja atau menyanjung tokoh-tokoh seperti Mohd Yassin Makmur (Pungguk). Menghapuskan prasangka buruk terhadap sastera. Untuk menyumbang dan mengembangkan pengetahuan. Dikatakan Muhammad Yassin Makmur (Pena Melayu. . v. vi. Perawan Muar Ahmad Aikam. fungsi kritikan ialah : i. Kritikan pada masa ini tidak begitu jelas. Tun Sri Lanang dan Abdullah Munsy. Tulisan beliau yang pertama dalam majalah „Guru” berjudul „Ulasan Tun Sri Lanang(Bendahara/penulis sejarah Melayu) dan Abdullah Munsyi‟ Pengkritik lain  Muhammad Yusof Ahmad.

Usman Awang dan ramai lagi. 2. Menggunakan pendekatan formalistik. lahir pengkritik seperti Aminuddin Bakhi. . A. teknik dan watak. Asraf. Mengkritik tentang kata bual (dialog) yang digunakan dalam novel.Tahap Menjelang Kemerdekaan ( 1949 – 1960 an ) Selepas perang. gaya bahasa. Seni untuk masyarakat ( Asraf )  Apa sahaja yang dibuat adalah untuk membina. Samad Said. Aminuddin Bakhi membuat perubahan dengan menilai kesenian dari sudut karya. menumpukan 2 slogan: 1. Aminuddin Bakhi tidak lagi memuja pengarang / membuat penilaian tema. ayat tersebut tidak perlu ditutur oleh seorang isteri Tertubuhnya ASAS 50 (Angkatan Sasterawan 50). Hamzah. Seni untuk Seni ( Hamzah )  Kepuasan kepada pencipta dan pembaca. Ciri-ciri Lebih baik daripada sebelumnya kerana wujudnya pendekatan Aminuddin Bakhi ( formalistik ) „ Korban Kesucian‟ Sudah membuat penilaian terhadap karya ( baik/tak ) Pengkritik asyik berpolemi (berbalah) untuk menegakkan konsep masing2 (fungsi seni) Kritikan disiarkan dalam radio. majalah akhbar dan ceramah. menegur dan mendidik masyarakat. “Alangkah mesranya pelukan penghabisan itu” Bagi Aminuddin Bakhi. Mengkritik novel “ Korban Kesucian” karya Keris Mas Pandangan seorang penuntut tinggi kita tentang sebuah buku Melayu disiarkan dalam utusan Melayu.

Hashim Awang. Kassim Ahmad. Bahazir. Mohd Nor Azam. Mohd Affendi Awang ) Lebih berdisiplin (pengkritik berpelajaran tahap tinggi) Yahya Ismail – paling profilik .Tahap 60an Ramai pengkritik yang muncul ( Yahya Ismail.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful