Kumpulan 4 En Mohd Kamaruzaman mokhtar En Izham bin Zakaria En Najif bin Anwar En Khairuddin bin Said

EKSPERIMEN 1 TUJUAN RADAS DAN BAHAN Langkah langkah Untuk mengkaji hubungan antara masa nyalaan lilin dengan dengan panjang lilin. : sebatang lilin, pemetik api modeling clay ,pembaris : 1. Sebatang lilin di ukur panjangnya sebelum di nyalakan. Panjang lilin sebelum nyalaan di rekodkan dalam jadual. 2. Lilin di lekatkan pada modeling dan dinyalakan selama 2 minit.panjang lilin selepas di bakar di ukur.

KEPUTUSAN Pemerhatian Kualitatif

Sebelum pembakaran a. Keadaan permukaan lilin rata dan licin b. Sumbu lilin putih Semasa pembakaran
a. .Kelihatan cahaya api

b. Terdapat haba c. Asap dan jelaga terhasil

Sumbu lilin menjadi hitam b. Manakala pemerhatian kuantitatif melibatkan nombor dan kuantiti. Permukaan lilin menjadi kasar dan tidak rata ( kesan lilin yang membeku ) Pemerhatian Kuantitatif Pemerhatian Sebelum pembakaran Selepas pembakaran Panjang lilin 10 cm 7 cm Berat lilin 50g 20g Perbincangan. mengoncang dan mendengar. Lilin yang terbakar menjadi cair Selepas pembakaran a. .d. Bagaimanakah kedua-dua pemerhatian di atas berbeza? Pemerhatian kualitatif menggunakan panca indera untuk menguji isi kandungan seperti merasa. menghidu.

4. Pemerhatian yang bagus dan produktif berbentuk penjelasan yang ditulis atau dilukis secara menyeluruh dan tepat.Yang manakah lebih sesuai digunakan dengan pemerhatian saintifik? Kenapa? Pemerhatian kuantitatif. 5. 2. MENGKELAS BUTANG Bahan-bahan : • 8 jenis butang yang berbeza Kaedah : 1. 3. . Bahagikan butang kepada dua kumpulan di dalam petak di bawah petak besar di bahagian atas. tuliskan sifat yang digunakan untuk mengasingkan butang-butang tersebut. Lukis/ tekapkan butang dan warnakan. Kumpulkan butang-butang tersebut daripada petak itu ke dalam petak yang terdapat di bawah. Letakkan semua lapan butang ke dalam petak di atas jadual pada muka surat seterusnya. Lukis/ tekapkan butang dan warnakan. Di dalam petak tersebut. Kerana pemerhatian ini memberikan maklumat yang lebih tepat berbanding menggunakan panca indera.

6. 8. Pengelasan mengikut Saiz ( Sistem Binari ) 2. Di dalam petak tersebut. Lukis/ tekapkan butang dan warnakan. Di dalam petak tersebut. Pengelasan mengikut warna ( Sistem Siri ) . 7. Lukis/ tekapkan butang dan warnakan. Letakkan satu butang di dalam setiap petak pada helaian kertas. PEMERHATIAN 1. Pengelasan mengikut urutan ( Sistem Siri ) 3. tuliskan sifat yang digunakan untuk mengasingkan butang-butang tersebut. tuliskan sifat yang digunakan untuk mengasingkan butang-butang tersebut.

Keperluan asas hidupan b. a. Pernafasan haiwan d. Pengekelasan pelbagai lapisan dibentuk dengan beberapa peringkat pengkelasan binari kepada satu set objek dan kemudian dilaksanakan kepada subset. • Kekuatan dan kestabilan Apakah kaedah lain benda-benda boleh dikelaskan? Sistem pelbagai lapisan. Hasilnya sistem pengkelasan yang mengandungi pelbagai peringkat. Asid dan alkali l. Bahan konduktor dan penebat g. Sistem solar Rantai makanan k. Pengaratan i. senaraikan tajuktajuk yang anda fikirkan penting dibuat pengkelasan. j. Jenis bahan f. Bahan semulajadi dan bahan buatan manusia h. Pembiakan haiwan/tumbuhan c. . Perkumuhan haiwan e.Jawab soalan-soalan berikut : • Dengan menyemak Spesifikasi Kurikulum Sains Sekolah Rendah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful