You are on page 1of 11

PRAKTIKAL 6

Tajuk

: Sabun dan Detergen

Pengenalan : Sabun ialah sesuatu agent pembersihan yang di gunakan dalam kehidupanseharian kita. Sabun untuk pembersihan diperolehi dari merawat minyak dan lemaksayur-sayuran atau haiwan dengan larutan alkali yang tinggi. Lemak dan minyakadalah terdiri daripada trigliserida: tiga molekul asid lemak yang dilampirkan kepadamolekul tunggal gliserol.Larutan alkali, yang sering disebut sebagai lye (bahan alkali yang menghakis),membawa kepada tindak balas kimia yang dikenali sebagai saponification. Prosessaponification terhasil daripada lemak yang dihidrolisis kepada asid lemak bebas,yang kemudian bergabung dengan alkali membentuk sabun mentah.General overall hydrolysis reaction:fat + NaOH ---> glycerol + sodium salt of fatty acidWalaupun tindak balas yang ditunjukkan sebagai tindak balas satu hala, iaadalah sebenarnya dua hala. Kesan bersih yang bon ester dipecahkan. Gliserolberpaling ke alkohol. Bahagian asid lemak bertukar menjadi garam kerana kehadiranlarutan asas NaOH. Dalam kumpulan carboxyl, satu oksigen (merah) kini mempunyaicas negatif yang menarik ion natrium yang positif.Jenis asid lemak dan panjang rantaian karbon yang menentukan ciri-ciri uniksabun yang pelbagai. Lemak atau lemak haiwan memberikan natrium stearat (18karbon) yang sangat keras, ini akan menjadikan sabun tidak larut di dalam air.Semakin panjang rantaian asid lemak semakin tidak larut ke dalam air. Sebagaihakikatnya, stearat zink yang digunakan dalam serbuk talkum kerana ia adalah air penghalau.

Detergen Detergen sintetik mempunyai struktur molekul yang serupa dan sifat-sifatseperti sabun. Walaupun tindakan pembersihan yang sama, bahan cuci yang tidakmudah bertindak balas dengan ion air keras kalsium dan magnesium.Struktur detergen molekul terdiri daripada rantaian hidrokarbon yang panjangdan kumpulan air ionik larut. Kebanyakan bahan cuci yang mempunyai kumpulan ionnegatif dan dikenali sebagai bahan pencuci anionik. Majoriti detergen adalah sulfatalky. Yang lain "surfaktan" (daripada ejen permukaan aktif) yang secara amnyadikenali sebagai sulfonates benzena alkil.Detergen dan sabun yang digunakan untuk membersihkan kerana air tulentidak boleh membersihkan kotoran berminyak, soiling organik. Sabun membersihkandengan bertindak sebagai pengemulsi. Pada dasarnya, sabun membolehkan minyakdan air untuk mencampur supaya kotoran berminyak boleh dikeluarkan semasamembilas. Detergen kandungan utamanya adalah surfaktan, yang boleh dihasilkandengan mudah daripada petrokimia. Surfaktan merendahkan ketegangan permukaanair, pada dasarnya membuat ia 'lebih lembap' supaya ia kurang cenderung untukmelekat kepada dirinya dan lebih cenderung untuk berinteraksi dengan minyak dangris.

Pembersihan Tindakan Sabun

SOAP Dibuat dari lemak haiwan lemak sayur-sayuran -

vs

DETERGEN Dibuat daripada petroleum kerja-kerja yang lebih baik dalam air liat

Air keras mengandungi mineral w / ion seperti Ca2 +, Mg2 + danFe3 + menggantikan Na1 + pada akhir kutub molekul sabun. Sabun ini diubah ke dalam mendakan tidak larut (iaitu, sisa sabun). micelle: titisan cecair yang dilindungi molekul w / sabun atau detergen

Tujuan Hipotesis

: Menyediakan proses saponifikasi :

Sabun mengandungi sodium atau garam potassium asid lemak yang diperolehi daripada tindabalas minyak biasa atau lemak dengan larutan alkali yang kuat dalam proses yang dikenali sebagai saponification. Bahan/radas :

Minyak sawit, larutan sodium hidroksida, serbuk sodium klorida, kertas turas, air suling, bikar, silinder penyukat, spatula, rod kaca, corong turas, kasa dawai, tungku kaki tiga, Benunu Bunsen dan tabung uji.

Prosedur

1. 10 cm3 minyak sawit dimasukkan ke dalam bikar. 2. 50 cm3 larutan natrium hidroksida (5 mol dm-3) dicampurkan ke dalam minyak sawit. 3. Campuran dipanaskan sehingga mendidih. 4. Larutan itu dikacau menggunakan rod kaca.

5. Pendidihan diteruskan selama 10 minit. 6. Bikar dialihkan 50 cm3 air suling dan 3 spatula penuh natrium klorida dimasukkan ke dalam larutan. 7. Larutan didihkan sekali lagi selama 5 minit. 8. Larutan dibiarkan sejuk. 9. Sabun dituraskan dan dibasuh dengan air suling.

10. Sabun itu ditekan dengan menggunakan akan kertas turas tersebut untuk mengeringkannya. 11. Sabun itu diperiksa dengan menggosokkanya pada kulit tangan. Sedikit sabun dimasukkan ke dalam tabung serta dicampurkan dengan air paip. Larutan tersebut digoncangkan. 12. Pemerhatian direkodkan.

Keputusan

Hasil turasan sabun

Tindakan Digosok pada kulit tangan Digoncang dengan air

Pemerhatian Rasa berminyak dan licin Kelihatan buih terbentuk

Perbincangan

1. Selepas penurasan, baki turasan yang berwarna putih adalah sabun kerana sifatnya yang licin dan membentuk buih apabila digoncang dengan air. 2. Sabun yang terbentuk dapat dimendakkan daripada larutan dengan mencampurkan natrium klorida kepdanya dan dididih semula. 3. Ini kerana natrium klorida akan mengurangkan kelarutan sabun dalam air dan menyebabkannya termendak keluar.

4. Langkah berjaga-jaga yang perlu diambil perhatian dalam eksperimen ini ialah mengawal nyalaan penunu Bunsen. Ini adalah kerana pendidihan campuran minyak sawit dengan larutan natrium hidroksida akan

menghasilkan banyak buih. Sabun adalah sodium larut air atau garam potassium dari asid lemak. Sabun dibuat daripada lemak dan minyak, atau asid lemak setelah dirawat secara kimia dengan alkali kuat. Sabun adalah surfaktan

anionik. Surfaktan dikelaskan mengikut sifat ion mereka (caj elektrik) di air: anionik (cas negatif), bukan ion (tanpa sebarang caj), kationik (cas positif) dan amphoteric (caj sama ada positif atau negatif).

Saponification daripada trigliserida dengan natrium hidroksida.

Saponification lemak dan minyak adalah proses pembuatan sabun yang paling banyak digunakan. Kaedah ini melibatkan pemanasan lemak dan minyak dan bertindak balas dengan alkali cair untuk menghasilkan sabun dan air (sabun kemas) ditambah gliserin.

Proses pembuatan sabun utama yang lain adalah peneutralan asid lemak dengan alkali. Lemak dan minyak adalah terhidrolisis (perpecahan) dengan stim tekanan tinggi untuk menghasilkan asid lemak mentah dan gliserin. Asid lemak kemudiannya ditulenkan melalui penyulingan dan dineutralkan dengan alkali 7

untuk menghasilkan sabun dan air (sabun kemas). Molekul akhir carboxylate sabun tertarik dengan air. Ia dipanggil hidrofilik (penyayang air). Rantaian hidrokarbon tertarik kepada minyak dan gris dan ditolak oleh air. Ia dikenali sebagai akhir hidrofobik akhir (air membenci).

Sabun semulajadi adalah natrium atau garam potassium dari asid lemak, yang asalnya dibuat oleh lemak haiwan bersama-sama dengan lye atau potasy (kalium hidroksida). Hidrolisis lemak dan minyak berlaku, menghasilkan gliserol dan sabun mentah.

Kesimpulan

Sabun boleh disediakan daripada minyak sayuran dengan larutan natrium hidroksida pekat melalui proses saponifikasi.

Soalan

1. Nyatakan ciri-ciri sabun yang dihasilkan. Sabun itu juga mempunyai rasa licin apabila disentuh dengan jari.Perkara ini disebabkan oleh sabun mempunyai sifat alkali yang licinbercampur dengan air. Selain itu, sabun yang kami hasilkan mengeluarkanbuih yang banyak apabila dicampur dengan air. Perkara ini disebabkan olehapabila sabun ditambah di dalam air, ketengangan permukaan air telahberkurang dan molekul air dan molekul sabun akan bersama-sama meregang dengan lebih mudah berbanding dengan molekul air sahaja, kesan regangan tersebut

akan menghasilkan buih yang berbentuk bulatan dimana di dalamnya terdapat udara yang terperangkap.

2. Apakah fungsi natrium klorida dalam eksperimen ini? Natrium klorida ditambah untuk menghasilkan sabun dalam bentuk pepejal atau gumpalan (buku & serbuk).

3. Tuliskan persamaan perkataan bagi proses saponofikasi yang terlibat? Lemak + Natrium hidroksida sabun + gliserol (licin)

4. Ramalkan apa yang berlaku sekiranya air suling digantikan dengan air paip. Terangkan jawapan anda? Campuran sabun dan air suling tidak akan berbuih. Hal ini kerana air suling yang sepenuhnya tidak mempunyai kekerasan seperti air paip. 5. Adakah sabun boleh dihasilkan dengan hidrolisis lemak atau minyak dalam keadaan alkali? Terangkan jawapan anda? Boleh, kerana proses hidrolisis lemak dan minyak dilakukan dengan memanaskan lemak dan minyak tersebut dengan larutan pekat natrium hidroksida yang akan memberikan gliserol dan garam natrium menjadi asid. 6. Namakn 2 teknik berbeza yang digunakan untuk membuat sabun. 1) Saponifikasi 2) Hidrolisis beralkali 7. Apakah keburukan sabun komersial? Produk berasaskan sabun yang sering mengandungi laureth natrium sulfat detergen bahan tambahan boleh menyebabkan pencemaran air dalam system kumbahan, selain itu bahan ini juga boleh memberikan kesan kepada kulit. Selain itu sabun boleh memberikan reaksi asas yang sederhana kepaa kain menyebabkan kerosakan dalam jangka masa panjang. Ini mungkin disebabkan natrium hidroksida yang berlebihan. 10

8. Apakah bahan yang digunakan untuk membuat detergen? Bahan yang berasaskan petroleum

11