You are on page 1of 12

Werkstuk regeling

Naam: Suzanne Spijker Klas: 3gb Vak: Biologie Docent: Vhh Datum :16 Mei 2012

Suzanne Spijker

klas 3gb

1 werkstuk drugs

Inhoudsopgave:
Voorblad Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Slotwoord Bronvermelding Blz.0 Blz.1 Blz.2 Blz.3/4/5 Blz.6 Blz.7 Blz.9/8 Blz.10 Blz.11

Suzanne Spijker

klas 3gb

2 werkstuk drugs

Inleiding:
Dit werkstuk heb ik op gekregen van meneer Verhoef en Wendy. Het hoort bij het vak biologie. Nu zijn we bezig in het hoofdstuk 6. Dit hoofdstuk heet: Regeling. Mijn werkstuk gaat over drugs. Dit onderwerp heb ik gekozen omdat ik het een interessant onderwerp vind, waar ik nog niet zoveel van weet. Dit wil graag leren. Ik wil graag te weten komen wat het met je lichaam doet en wat de gevolgen zijn van drugs innemen. Ik wil een mooi en goed werkstuk, en ik hoop dat dit goed gaat. Met de informatie van het magister kan ik precies lezen wat ik stap voor stap kan doen. Dit is erg fijn.

Suzanne Spijker

klas 3gb

3 werkstuk drugs

Hoofdstuk 1:
Drugs zijn er in vele soorten. Drugs kun je ook wel geneesmiddel of genotsmiddel noemen. Het kan pijn verzachten, je beter laten voelen, maar ook leiden tot verslaving. Het geeft allemaal bijwerkingen aan je lichaam. Je kunt snel moe worden, je kunt ineens misselijk worden, vrolijker of verdrietiger worden, ga zo maar door. Drugs kun je onderscheiden in: stimulerende middelen verdovende middelen bewustzijns veranderende middelen

In Nederland word er verschil gemaakt in drugs. Er zijn twee groepen drugs. Namelijk softdrugs en harddrugs. Een bepaalde hoeveelheid softdrug is niet verboden in Nederland. Harddrugs zijn wel verboden in Nederland. Het is namelijk schadelijk. Het is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. *Ik beschrijf als voorbeeld twee soorten drugs: Herone: Word uit Papaver gehaald. Is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Het verminderd de pijn en angst. Je moet steeds meer nemen voor hetzelfde effect. Je word vaak erg emotioneel. Geeft een grotere kans op infecties. Cocane: Word uit een cocaplant gehaald. Is alleen geestelijk verslavend. Het stimuleert en onderdrukt de vermoeidheid en de honger.je hoeft niet meer in te nemen voor hetzelfde effect. Op langere termijn zorgt het voor gewichtsverlies, slecht kunnen slapen, angst, waanvoorstellingen, zorgt voor uitputting van het lichaam, snelle irritaties.

Suzanne Spijker

klas 3gb

4 werkstuk drugs

*Ook beschrijf ik het effect van alcohol: Ook alcohol kan invloed op je lichaam hebben. Het kan namelijk de hersenen verdoven, en vele effecten hebben op je gedrag en stemming. Ook je concentratie en geheugen vermindert. Dit is in vele situaties erg gevaarlijk. Bijvoorbeeld als je deelneemt aan het verkeer. Vaak word er gecontroleerd met blaastesten en zie je aan de kant van de weg waarschuwingen staan zoals: 100% bob is 0% op!. Ook zijn er leeftijdsgrenzen. Je mag bijvoorbeeld pas vanaf je zestiende alcohol drinken. Natuurlijk nog niet alle alcohol. Je mag pas vanaf je achttiende sterke drank. Voor alcohol heb je verschillende maten van glazen. Een klein glaasje voor sterke drank ( meer procent alcohol) en een groter glas voor zwakkere alcohol (minder procent alcohol). Beide glaasjes bevatten uiteindelijk evenveel provent alcohol.

Alcohol is dus een verdovend middel en verdoofd ook hersencellen. Hersencellen kunnen zelf verloren gaan. Dit kan gebeuren vanaf het dagelijks drinken van zes glazen. Jarenlang te veel drinken kan zorgen voor het krimpen van de hersenen!

Hier ziet u een plaatje van de hersenen. Ik zal u uitleggen wat elk onderdeel voor functie heeft en wat het effect van alcohol is.
Het Frontale cortex zorgt voor de zelfcontrole, goed functioneren, handelen en het oplossen van problemen. Alcohol kan alles verminderen. Hippocampus zorgt voor het geheugen van de mens. Alcohol kan zorgen voor geheugenverlies en vele black-outs. Het Cerebellum (ook wel de kleine hersenen) zorgen voor het cordineren van bewegingen. Alcohol kan zorgen voor het verminderen van de cordinatie. Als je bijvoorbeeld iets wilt pakken, schiet je te ver door met je hand, of je laat iets snel vallen. De Medulla heeft de functie ademhalen en het regelen van het hartslag. Als dit niet goed meer werkt kan het zorgen voor een coma. Ook kun je er aan overlijden. De hypofyse is verantwoordelijk voor het aantal hormonen. Vooral voor de hormoonklieren. Als je teveel drinkt kunnen er groeiproblemen ontstaan. Daarom is het slecht om op jonge leeftijd al te drinken.

Suzanne Spijker

klas 3gb

5 werkstuk drugs

Natuurlijk zijn er nog veel meer situaties waarin alcohol en drugs niet mogen worden gebruikt: Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Dit heeft vele risico`s voor de baby zoals: Groeiachterstand Vroeggeboorte Afwijkingen Afkickverschijnselen

Suzanne Spijker

klas 3gb

6 werkstuk drugs

Hoofdstuk 2:
*Wanneer zijn drugs strafbaar? Je bent strafbaar als je teveel drug bezit hebt, als je ze produceert of verhandelt. Je mag absoluut geen drugs voor je achttiende. In coffeeshops word wel drugs verkocht. Dit mogen ze in een hele kleine hoeveelheid verkopen. De coffeeshops moeten wel voldoen aan voorwaarden. Voorbeelden van voorwaarden zijn: Er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon worden verkocht. Er mogen geen harddrugs worden verkocht. Er mogen geen softdrugs verkocht worden aan minderjarigen. Minderjarigen mogen niet in een coffeeshop worden binnengelaten. Er mag geen alcohol worden geschonken. Er mag geen reclame voor drugs worden gemaakt. Er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt. De handelsvoorraad mag niet meer dan 500 gram zijn

*Waarom zijn drugs strafbaar? Drugs zijn schadelijk voor ons lichaam. Het is bijvoorbeeld voor de zenuwen erg schadelijk. Onderdelen in je lichaam gaan achteruit. Ook je ademhaling en darmen kunnen achteruit gaan. Dit is gevaarlijk. Je kunt er namelijk aan overlijden. *Heeft de omgeving last van drugsgebruik? Ja, sommige soorten drugs hebben een sterke geur die je goed kunt ruiken. Bijvoorbeeld in grote steden zoals Amsterdam. Hier ruik je vaak de geur van wiet. Ook kunnen vrienden, partners, kinderen en familie zich schamen voor het persoon die drugs gebruikt of alcoholist is. Ook kunnen ze een schuldgevoel hebben. Ze kunnen namelijk denken dat hun de reden zijn. Ook zou het zo kunnen zijn dat mensen die drugsgebruiker of alcoholist willen helpen, maar het niet lukt. *Waarom zijn er meer jongeren in aanraking met drugs? Vele jongeren gebruiken vroeg drugs of alcohol. Vaak ligt het aan hun omgeving. Het kan je overkomen dat je vriend/vriendin je iets aanbiedt. Sommige durven geen nee te zeggen en nemen het aan. Vele jongeren willen stoer doen en er bij willen horen. Je kunt verslaafd raken en het dus moeilijk vinden om er mee te stoppen. Ook beginnen jongeren eerder met het gebruiken van drugs en alcohol, als de ouders er gebruik van maken. *Veel jongeren hebben te maken met dit soort problemen.

Suzanne Spijker

klas 3gb

7 werkstuk drugs

Hoofdstuk 3:
*Hoe staan ze in het buitenland tegenover drugs? Als je naar het buitenland gaat en je gaat de grens over, word er altijd goed gecontroleerd op het bezit van drugs. Als je betrapt word kun je een geldboete of gevangenis straf krijgen. Sommige drugs mogen wel mee over de grens, deze mogen mee voor gebruik van medicijnen. In sommige landen is het ook verboden om alcohol te drinken, te verkopen en te exporteren. Je moet dus goed uitkijken als je naar het buitenland gaat!

Suzanne Spijker

klas 3gb

8 werkstuk drugs

Hoofdstuk 4:
Jos (44 jaar)
Het begin Sinds mijn 18 jaar dronk ik regelmatig een glas, was een paar keer dronken tijdens mijn studententijd, maar verder geen problemen. Ik ben gelukkig getrouwd en heb 2 fantastische dochters. Ik werk als bediende in een middelgroot bedrijf. Daar is het begonnen tijdens de middagpauzes. 1 glas tijdens het eten, dan nog 1 erna, dan een aperitief op voorhand, daarna regelmatig afgesproken met collega's na het werk "om de dag af te sluiten". Ik kwam nooit dronken thuis, dus het viel niet onmiddellijk op. Toen vond ik dat een glaasje tijdens het avondeten toch ook wel kon. Mijn vrouw deed af en toe mee, dus best gezellig. Tijdens de avond nog een paar Leffe's voor TV om "nog beter te kunnen ontspannen". Dat ging allemaal heel geleidelijk, maar op den duur dronk ik 10 tot 15 glazen per dag, zonder ooit dronken te zijn! Ik ben geen alcoholist! Om eerlijk te zijn telde na een paar jaar op dit tempo de "gezelligheid" niet echt meer mee. Ik sprak nog wel in die termen en maakte het mezelf ook wijs, maar het werd "moeten". Als de middag- of avondpauze niet kon doorgaan op de vertrouwde manier werd ik kregelig en gespannen. Op het laatste begon dat thuis ook. Ze moesten mij niet te veel lastig vallen, want ik moest kunnen "ontspannen". Toen mijn vrouw de eerste keer een voorzichtige opmerking maakte over mijn drinken, ontplofte ik zowat. Hoe durfde ze nog maar te denken dat ik een probleem zou hebben, ik was toch geen "alcoholist", enzovoort... "Een beetje bang" Er is mij iets beginnen dagen toen ik voor een kleine ingreep werd opgenomen in een kliniek. Mijn vaste patroon werd doorbroken en ik geraakte helemaal verkrampt. Mijn dokter liet verstaan dat mijn bloedwaarden ten gevolge van alcohol niet meer normaal waren. En toen mijn vrouw mij durfde vertellen dat mijn dochters soms "een beetje bang" waren van mij als ik (te veel) gedronken had, was ik helemaal de kluts kwijt. Ik heb toen het roer om gegooid. Het heeft een aantal maanden moeite gekost (en momenteel soms nog), maar ik slaag er nu in om tijdens de week niet meer te drinken. Enkel nog in het weekend, en dan maximum 2 of 3 glazen op een hele dag. Ik kan er nu terug van genieten. En ik geniet terug meer van andere dingen.

Suzanne Spijker

klas 3gb

9 werkstuk drugs

Dit artikel heb ik gevonden op de site:


http://www.alcoholhulp.be/alcohol-hersenen

Een jongen die af en toe voor de gezelligheid wat dronk, werd een snel gerriteerde jongen die steeds meer begon te drinken. Dit deed hij graag voor de gezelligheid. Maar na een langere tijd raakte hij gewend om meer alcohol te drinken. Hij dronk graag wat tijdens het eten en in gezelschap van vrienden. Het werden al snel 15 glazen per dag. En na een lange tijd kon hij niet meer zonder de alcohol. Hij moest gewoon wat drinken. Nu is hij 44 en bewust dat dit erg slecht was voor zijn gezondheid. Dit is gebleken uit een onderzoek. Zijn kinderen en vrouw vonden de situatie niet fijn. Misschien hebben de kinderen hierdoor wel gezien wat alcohol met je lichaam kan doen. Ik vind het erg knap van de man dat hij na zij onderzoek in het ziekenhuis meteen actie heeft ondernomen. Ik hoop dat hij er veel van heeft geleerd en een goed voorbeeld kan geven aan zijn kinderen en omgeving.

Suzanne Spijker

klas 3gb

10 werkstuk drugs

Het slot van mijn werkstuk:


Ik heb veel geleerd over het onderwerp drugs en alcohol. Ik ben beter te weten gekomen wat voor effecten het heeft op je lichaam. Ik vond het een interessant onderwerp. Ik heb er mijn best op gedaan en hoop dat het ook een mooi verslag is geworden. Helaas heb ik in het begin van mijn werkstuk wel andere sites gebruikt. Dit komt doorat ik al eerder was begonnen, en de sites nog niet op het magister stonden. In het begin vond ik het moeilijk om te beginnen met mijn werkstuk. Maar uiteindelijk ging het beter en ben ik trots op het resultaat.

Groetjes Suzanne Spijker

Suzanne Spijker

klas 3gb

11 werkstuk drugs

Bronvermelding:

Alcohol: http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=esite.tonen&pagina=18 http://www.alcoholhulp.be/alcohol-hersenen Drugs: http://www.kennislink.nl/publicaties/hallucinaties-in-je-hersenen

algemeen:
http://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Patienteninformatie/Zwangerschap-en-druggebruik.htm

andere sites:

http://www.vnn.nl/index.cfm?pid=96 http://www.studieinfo.nl/alcoholendrugs/andere_soorten_drugs.html
http://www.jonginnijmegen.nl/showarticle.asp?web_id=1&cat_id=18&art_id=361 http://nl.wikipedia.org/wiki/Drug

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drugs/vraag-en-antwoord/onder-welkevoorwaarden-mogen-coffeeshops-softdrugs-verkopen.html

Suzanne Spijker

klas 3gb

12 werkstuk drugs