You are on page 1of 6

*****************************************************************************************

KERTAS KERJA CADANGAN MENAIK TARAF SURAU SK PASANGAN KG KUANTAN JALAN RAWANG 45600 BESTARI JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

*****************************************************************************************

DISEDIAKAN OLEH : JAWATANKUASA PERSATUAN IBU BAPA DAN GURU SK PASANGAN KAMPONG KUANTAN , SELANGOR.

system audio dan penghawa dingin. Kertas kerja ini akan menjelaskan betapa pentingnya menambah kemudahan seperti kolah wuduk. OBJEKTIF Tujuan kertas kerja ini adalah untuk memaklumkan mengenai penggunaan dan fungsi surau SK Pasangan Kampong Kuantan. majlis bacaan Yasin dan Solat Hajat. pembangunan dan perkembangan ilmu. 1. sesi pengajaran dan pembelajaran al-Quran dan fardhu ain. pembinaan keperibadian. LATARBELAKANG Sejarah Islam menunjukkan bahawa masjid/surau memainkan peranan penting sebagai pusat ibadat. SELANGOR. . Surau ini digunakan untuk tujuan sebagai tempat solat berjemaah. Setakat ini ia digunakan bagi setiap majlis mahupun aktiviti-aktiviti yang mana bertujuan untuk membina shahsiah murid sesuai dengan Falsafah Pendidikan Islam. Kebanyakan pembinaan masjid atau surau pada masa kini adalah disusun atur berhampiran dengan bangunan-bangunan pentadbiran. 2. sahsiah dan peradaban Islam secara menyeluruh dan holistik.KERTAS KERJA CADANGAN MENAIK TARAF SURAU SK PASANGAN KG KUANTAN JALAN RAWANG 45600 BESTARI JAYA SELANGOR DARUL EHSAN JAWATANKUASA PERSATUAN IBU BAPA DAN GURU SK PASANGAN KAMPONG KUANTAN . Objektif pembinaan Surau al-Ikhsan di Sekolah Kebangsaan Pasangan adalah sebagai satu kemudahan terutama bagi murid seramai 200-300 setiap tahun. pusat-pusat perniagaan dan kawasan-kawasan perumahan di sekitarnya supaya ia dapat menjadi focal point atau arah tuju. Program Kem Bestari Solat Pertandingan Hafazan dan Tilawah Quran dan sebagainya. karpet.

bersembahyang secara berjemaah terutamanya di dalam bulan Ramadhan.Dengan keperluan semasa yang mendesak surau al-Ikhsan SK Pasangan ini memerlukan beberapa kemudahan bagi melancarkan perjalanan setiap majlis dan kemudahan terutama kepada murid-murid ketika akitviti-aktivit di sekolah dan ketika aktiviti atau majlis yang melibatkan ibu-bapa. cadangan pembinaan Surau Abu Bakar As Siddiq ini adalah di atas beberapa tujuan utama iaitu: Dapat memberikan kemudahan kepada penduduk Islam setempat untuk menunaikan tanggungjawab fardu kifayah. SISTEM AUDIO DAN PENGHAWA DINGIN Berdasarkan kepada perkara-perkara yang disebutkan di atas. ii. v. iv. Untuk membolehkan penduduk dan para jemaah agar dapat i. Dapat mendorong penduduk Islam setempat meningkatkan perpaduan dan persefahaman melalui aktiviti yang dijalankan secara bersama. . 3. iii. Membolehkan pihak AJK membuat perancangan strategi jangka panjang agar program-program ilmu dapat dijalankan dengan teratur. Mencerminkan komitmen kerajaan dan tanggungjawab sosial bagi meningkatkan syiar Islam seperti mana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan dan juga dasar kerajaan. FAEDAH PEMBINAAN KOLAH SERTA KEMUDAHAN KARPET. berkesan dan selesa.

2 7. Bekalan air dan Kemudahan telefon. Puad Bin Zarkahsi (Parlimen Batu Pahat) Persatuan Penduduk Islam Taman Evergreen Heights. MAKLUMAT ASAS PROJEK Nama Projek : Membina dan Menyiapkan Sebuah Bangunan Surau Abu Bakar As Siddiq Di Taman 2. ruang bilik untuk tetamu/kelas mengaji. 5. tempat mengangkat wudhu' lelaki dan wanita. ruang mesyuarat/perpustakaan dan stor. . 6.4 7. 4. Mukim Simpang Kanan. Taman Evergreen Height. 7. 3.3 7. Johor Taman Evergreen Heights Batu Pahat YB Jaafar Bin Hashim (DUN Senggarang) YB Dr Hj.1 7. pejabat pentadbiran surau dan persatuan penduduk. 5. Batu Pahat. Pelan Lokasi Status tapak Bilangan jumlah rumah Bilangan keluarga Islam : : : : : : Jalan Raya. No 4 Jln EH16. Bekalan elektrik. 83000 Batu Pahat 7. Disertakan. setelah siap kelak bangunan surau baru ini juga akan dilengkapi dengan ruang solat (lelaki dan wanita secara berasingan).5 Maklumat Asas Projek Kedudukan Kemudahan Sediada. Cadangan bangunan Surau ini akan dapat memuatkan lebih daripada 150 jemaah pada satu-satu masa. Dalam proses di wartakan oleh Majlis Agama Islam Negeri Johor 700 buah rumah bercampur 140 buah rumah dengan anggaran jumlah penduduk islam ialah diantara 500-550 orang. 1. Lokasi Projek Daerah ADUN Parlimen Nama/Alamat Pemohon : : : : : Evergreen Height.Mengikut perancangan.

adalah menjadi harapan yang besar kepada keseluruhan penduduk-penduduk Islam taman ini.7. jurutera dsbnya). Dengan terbinanya bangunan ini. dapatlah dirumuskan bahawa matlamat utama pembinaan surau Abu Bakar As Siddiq adalah untuk meluaskan kepelbagaian fungsinya sebagai nadi kehidupan harian masyarakat Islam di taman perumahan ini. Jumlah ini adalah termasuk kos bayaran khidmat juruperunding (arkitek.7 7. .000-00. agar kegiatan keagamaan termasuk pendidikan anak-anak akan dapat berfungsi dengan lebih teratur dan berkesan. 6.8 Anggaran kos Keluasan bangunan Sumber dana : : : Ringgit Malaysia Empat Ratus Tiga Puluh Ribu ( RM430.6 7. Dengan memperuntukkan masa 12 bulan untuk menyediakan modal dana kewangan yang mencukupi untuk kos pembinaan. RUMUSAN Dari laporan yang dibentangkan di atas. Jangkamasa siap pembinaan bangunan adalah dianggarkan selama tempoh 6 hingga 8 bulan. surau ini dijangka akan dapat digunakan sebelum bulan Ramadhan tahun 2011. Masalah seperti ketiadaan tempat khusus bagi urusan keagamaan serta bagi urusan pengurusan jenazah menjadikan penubuhan ini sebagai satu keperluan yang mendesak kepada penduduk di taman ini.000-00) Sahaja. Disertakan Derma orang ramai Adalah dianggarkan pembinaan bangunan baru yang mempunyai ruang builtup area seluas 3775 kaki persegi ini akan menelan belanja sebanyak RM 430.

Bertarikh pada 15hb. .Hasil daripada usaha murni secara bersepakat oleh penduduk Islam di taman ini. Wassalam. Disediakan oleh: Jawatankuasa (Penaja). April 2010. samada untuk kesenangan kehidupan dunia ataupun nikmat kehidupan akhirat. adalah diyakini manfaatnya akan dapat dikecapi oleh semua pihak. Insya Allah. Pembinaan Surau Abu Bakar As Siddiq dan Persatuan Penduduk Islam Taman Evergreen Height.