You are on page 1of 7

SEKOLAH MENENGAH SRI SEREMBAN SEREMBAN, N.

SEMBILAN

KERTAS KERJA

PERKHEMAHAN BERSEPADU UNIT KOKURIKULUM
TEMPAT:

BERHULU CAMP, HUTAN LIPUR SERTING ULU, BATU KIKIR, JEMPOL
TARIKH :

29 JUN – 1 JULAI 2012
ANJURAN:

UNIT KOKURIKULUM MENENGAH

Program ini juga diselitkan dengan aktiviti kerohanian untuk membina keyakinan diri dan mengukuhkan rohani agar dapat membentuk modal insan yang seimbang selaras dengan pembangunan negara yang mampan.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin yang perlu ada dalam setiap pelajar. Ia akan diadakan di Berhulu Camp. Hutan Lipur Serting Ulu. Seseorang pelajar itu wajib menyertai aktiviti kokurikulum untuk menyeimbangkan tahap sosial mereka dalam melangkah ke alam kehidupan yang lebih mencabar. 2. emosi dan jasmani melalui penyertaan dalam bidang kokurikulum. Batu Kikir.MENGADAKAN PERKHEMAHAN BERSEPADU ANJURAN UNIT KOKURIKULUM SEKOLAH SRI SEREMBAN 1. Pelbagai aktiviti disusun dalam program ini agar sifat kepimpinan dalam diri peserta dapat ditonjolkan dan dapat diaplikasi dalam menempuh cabaran yang mendatang. Jempol pada 29 Jun hingga 1 Julai 2012.0 PENDAHULUAN Perkhemahan Bersepadu ini adalah salah satu aktiviti kokurikulum yang dianjurkan oleh Unit Kokurikulum. Ia bertujuan untuk meningkatkan keyakinan diri serta menguji ketahanan fizikal dan mental setiap peserta. Aktiviti ini dilaksanakan selaras dengan kehendak Kementerian Pendidikan Malaysia yang ingin mewujudkan modal insan yang seimbang dari segi intelek. rohani. Pengalaman yang ditimba melalui aktiviti perkhemahan ini bakal diaplikasikan oleh mereka apabila menempuhi alam kedewasaan kelak. . Program ini boleh disertai oleh pelajar yang menjadi ahli-ahli yang terpilih daripada setiap badan-badan unit beruniform.

4 Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 .0 OBJEKTIF 3. Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkan ideaidea yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalam kumpulan. menyesuaikan diri dalam setiap situasi. 4.2 Dilaksanakan selama 3 hari 2 malam 4.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4.5 3.7 Memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman dalam menyertai program kepimpinan. 4. emosi dan sosial. Membentuk Melatih pelajar yang mampu berdikari dan mampu toleransi.2 3. para pelajar untuk memupuk sikap bertanggungjawab dan menghargai alam sekitar.1 3. rohani.3 Masa pelaksanaan melibatkan waktu siang dan malam. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek.1 Tarikh yang dirancang ialah 29 Jun – 1 Julai 2012 iaitu pada hari Jumaat sehingga hari Ahad. 4.3.4 3.6 3.3 3. Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri. Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan.

2 Jumlah guru : 10 orang . 5.3 Kawasan untuk perkhemahan yang agak luas untuk pelbagai aktiviti. 7. Ia akan berlangsung di perkarangan dewan yang disediakan berdekatan dengan tapak perkhemahan. Batu Kikir: 5.2 Keadaan hutan lipur yang sesuai untuk aktiviti perkhemahan. 5. Ketua Pegawai Eksekutif Sekolah SRI Seremban dalam Majlis Perasmian Penutup Perkhemahan Bersepadu. KPE SRI Seremban akan diberi peluang memberi ucapan ringkas sekaligus merasmikan program ini.5 Menyediakan pelbagai perkhidmatan untuk program perkhemahan seperti menyediakan makan minum dan jurulatih berpengalaman untuk para peserta. 6.0 PERASMIAN Program Perkhemahan Bersepadu ini akan dirasmikan oleh Tuan Haji Khalil bin Jali.6 Bebas dari sebarang gangguan luar dan memberikan tumpuan sepenuhnya pada peserta dalam aktiviti mereka. 5.5.1 Kawasan perkhemahan dengan bentuk muka bumi hutan lipur yang tidak terlalu jauh dari sekolah.1 Jumlah peserta : 150 orang (pelajar Tingkatan 2 hingga 5) (senarai nama peserta adalah seperti Lampiran 2) 7. 5. 5.0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 7.4 Berpengalaman selama 3 tahun dalam menganjurkan aktiviti perkhemahan untuk pelbagai agensi termasuk sekolah-sekolah. Hutan Lipur Serting Ulu. Upacara ini akan dilangsungkan selama sekitar 10 minit kerana Tuan Haji Khalil bin Jali.0 TEMPAT (RASIONAL MEMILIH TEMPAT) Rasional pemilihan tempat ini adalah kerana Berhulu Camp.

Mohd Fawwaz bin Rahim : Cik Siti Saliza bt Mat Salleh : Cik Noridayu bt Ibrahim : Pihak Berhulu Camp : Tuan Haji Khalil b. Adinan : Puan Anita bt. Johan : Puan Juliyaniza bt. Jali : Tuan Haji Badrol Hisham b. Mohd @ Seman : Puan Najihah bt. Abu Talib : Puan Razyanti Fitriyah bt. Yahya b. Mokhtar : En. Md Salleh : Puan Kamariah bt.8. Aziz : Cik Noor Hidayah bt. Ahmad : Pihak Berhulu Camp : Pihak Berhulu Camp . Abd. Masarani : Cik Nur Waheeda bt. Johari : En. Razak AJK Disiplin AJK Pengangkutan AJK Kebajikan : Puan Azimah bt. Abd Wahid : En. Abd. Ahmad : Puan Norimtan bt.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penaung Penasihat Ketua fasilitator Fasilitator Jawatankuasa pelaksana Pengerusi Naib pengerusi Penyelaras Setiausaha Bendahari Kem Komandan AHLI JAWATANKUASA AJK Makanan AJK Kerohanian AJK Sijil & Cenderamata : Cik Nurul Hidayah bt. Omar b. Mukhtar : En. Md Rasib : Cik Siti Asma’ Nurul Huda bt. Muhammad Rahmat b.

00 150.00 18 780.Dewan terbuka . Lebihan untuk sekolah dianggarkan sebanyak RM 2 220.00 80.Penginapan (khemah) .00 3 600.00 150.Jurulatih / Fasilitator .0 PERBELANJAAN Berikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan untuk program ini: BIL 1 PERKARA PAKEJ Berhulu Camp (3h 2m) .00 500. 10.00 150.PA system .00 2 3 4 5 6 7 8 9 10 orang X RM 5 1 buah X RM 80 150 X RM 1 150 X RM 1 4 buah bas X RM 900 1 buah X RM 150 10 orang X RM 30 10 orang X RM 50 50.Aktiviti / program (rujuk lampiran) .00 300.Hand-out Cenderamata untuk pihak Berhulu Camp Banner Fail Name tag peserta Pengangkutan (pergi balik) Peti pertolongan cemas Elaun guru Makan minum guru Jumlah • • KUANTITI 150 orang X RM 92 JUMLAH (RM) 13 800.Makan Minum (5 kali sehari) .00 Jumlah keseluruhan yang perlu dibayar oleh setiap peserta untuk program ini ialah sebanyak RM 140.9.0 PENUTUP .Penginapan guru (chalet 2 buah) .

Mohd Fawwaz b. (Tn Hj. Ahmad) Pengetua.. Oleh itu. ....... Semoga segala ilmu dan pelajaran yang akan disampaikan di dalam aktiviti perkhemahan bersepadu ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang..P.... Kerjasama daripada pihak Tuan amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih... Badrol Hisham b... (En.... .... gemilang dan terbilang........... SM SRI Seremban..K Kokurikulum.... …………………………………............. Rahim ) G.Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan.. Disahkan oleh. Disediakan oleh.. SM SRI Seremban.