You are on page 1of 3

Chan Seng Peng 890406-13-5317 4PISMP PJ/PK/BC

LAPORAN BINA INSAN GURU FASA IV PISMP SEMESTER 4 JANUARI 2009 SEBELUM PROGRAM BIG Perancangan bagi program BIG Fasa IV telah dilakukan pada penghujung semester 3 bagi PISMP ambilan Januari 2009 bagi persediaan awal. Ahli Jawatankuasa telah dilantik bagi memastikan program yang dirancang dapat dijjalankan dengan jayanya. Pada awal permulaan semester 4 bagi PISMP ambilan Januari 2009, beberapa mesyuarat telah dijalankan diantara pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP) bersama Ketua Opsyen dan AJK BIG Fasa IV. Pada mesyuarat yang awal, perbincangan serta cadangan mengenai tempat atau lokasi BIG telah dilakukan. Pelbagai cadangan telah diberi dan mendapat kata putus untuk memilih Kampung Johor Lama bagi lokasi menjalani BIG Fasa IV. Selain itu, perbincangan mengenai tarikh perlaksanaan program BIG juga diketengahkan. Setelah beberapa kali ditangguhkan di atas beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan, tentatif program BIG diubah bagi memenuhi jumlah kredit yang diperuntukan bagi tujuan BIG ini. Program BIG Fasa IV dicadangkan untuk dilaksanakan di dalam kawasan institut setelah beberapa mesyuarat diadakan. AJK program kerap berkolaborasi bersama pihak HEP dan pentadbiran bagi mendapat khidmat nasihat serta kelulusan bagi melaksanakan program. Tarikh terakhir yang ditetapkan adalah pada 16 Oktober 2010 (Sabtu) di Insitut Pendidikan Guru Kampus Temenggong Ibrahim Johor Bahru. SEMASA PROGRAM BIG Pada 16 Oktober 2010, program BIG Fasa IV telah dijalankan di Institut Pendidikan Guru Kampus Temenggong Ibrahim Johor Bahru (IPG KTI). Program kali ini lebih melibatkan khidmat masyarakat di mana guru pelatih akan bersama-sama dalam melakukan gotong-royong membersihkan kawasan hutan berhampiran dengan kawasan kampus.

Setiap AJK program pula akan melaporkan setiap agenda program kepada pihak pentadbiran bagi tujuan data dan rekod kursus.00 pagi. Selain itu. para peserta telah mengikuti satu slot ceramah motivasi berkaitan intrapersonal dan interpersonal bersama En. Matlamat gotong-royong ini adalah bagi menjadikan kawasan tersebut lebih ceria dan selamat bagi melaksanakan aktiviti seperti perkhemahan dan membuat gejet. lipan dan sebagainya. Seterusnya. Hairul Hazizi bin Hamzah. kala jengking. Aktiviti gotongroyong bermula pada jam 10.Chan Seng Peng 890406-13-5317 4PISMP PJ/PK/BC Pada awal pagi hari program berlangsung. Refleksi dan laporan yang dibuat akan dihantar kepada tutor masing-masing bagi tujuan penilaian. ia juga bertujuan untuk membersihkan kawasan tersebut agar tidak didiami oleh binatang merbahaya dan berbisa seperti ular. Ceramah motivasi yang berlangsung selama satu jam tiga puluh minit itu tamat pada jam 9. . Selain itu. guru pelatih diminta untuk menyediakan refleksi serta laporan sepanjang menjalani kursus BIG. Ia adalah bagi memastikan kawasan kediaman guru pelatih berhampiran tidak atau kurang berisiko untuk didiami. Seterusnya para peserta kursus diberi rehat bagi menikmati sarapan pagi sebelum diberi taklimat bagi aktiviti seterusnya iaitu gotong-royong. SELEPAS PROGRAM BIG Selepas menjalani program BIG ini. seorang kaunselor IPG KTI. perjumpaan bersama tutor dan guru pelatih juga dilakukan bagi mendapat maklum balasa mengenai program yang dijalankan serta melakukan post mortem bagi tujuan penambah baikan. guru pelatih berkumpul di Dewan Terbuka IPG KTI bagi pendaftaran peserta program seterusnya mengikuti majlis perasmian program.30 pagi dengan pembentangan para peserta mengenai beberapa situasi yang diberi.

Hairul Hazizi bin Hamzah Gotong-royong di kawasan belukar di tepi IPGKTI Gotong royong pembersihan kawasan belukar di tepi institut .Chan Seng Peng 890406-13-5317 4PISMP PJ/PK/BC ceramah yang disampaikan oleh En.