You are on page 1of 9

Rev.R.

Lalrinsanga General Superintendent United Pentecostal Church of North East India Chanchin Kum zabi 20-naa Pentecostal Movement: America ram, Kansas State-a Topeka khuaah January 1, 1901-a Thlarau harhna lo th leng kha, Pentecost-zia (Pentecostal experience) nena kum zabi 20-naa khawvel fa n chhuak Thlarau lam harhna meipui kan ti thei awm e.1 A hmain ram thenkhat khat ah harhna thleng han sawi tur chu awm thin mah se a huap zau lovin a daih rei lo viau thin. He harhna hi chuan America ram chhung State hrang hrang bakah khawve l ram dang dang a deng chhuak a. Mizoram a Kristianna rawn puluttu Zosapte chenn a, Wales ram te pawh he harhna hian kum 1904-ah khan a thleng a, Wales ram harhna tia an sawi lar thin kha a ni. Kum 1904-a Wales rama harhna thlen lai khan Khasi ram Cherapunji-a Wales Missionary, Rev. John Roberts-a, pawh an rama a chawlh l ai a ni a, ani hi harhna hian a nuai ve a, kum 1905-ah Khasi ramah kir lehin hem i kum hian Khasi ramah pawh harhna a lo thleng a ni.2 Khasi rama harhna thleng c hu chhim tur leh kum1906 Mairang Inkhawmpui (Assembly)-a tel turin Mizoram atang in Zosapten mi 10 lai an tir ve a.3 (Mairang leh Moirang hi hriat pawlh loh nise , Moirang chu Manipur-a awm a ni R.L). Khasi rama Inkhawmpui hmanga lo haw leh t en April 4,1906 Nilaini-a Aizawl dai an lo thlenin tuna Bethel Lung awmna, Chalt lang-ah hian an tawngtaia chuta tang chuan Thlarau harhna an chang ta a ni.4 Kum 1901-a America rama harhna chuan 1904-ah Wales ram a thleng a, Wales ram ata ngin 1905-ah Khasi ramah a lo thleng chho ve leh a, chu harhna chu 1906 April th laah Mizoram a lo thleng ta a nih chu. Mizorama harhna a lo thlen lai hun (1906 April) hi America ramah harhna a la thlen nasat lai a ni a. Los Angeles khawpui kawtthler pakhat, Azuza Street an tihah chuan W.J. Seymour-a rawngbawlna atangin April 9, 1906-ah Thlarau harhna a lo thleng a, chawl hauh lovin ni thum leh zan thum inkhawmna an nei chhunzawm a ni. He harhna thleng hian chawlh lailawk nei lovin kum thum chhung a awh a, tuk tin zing dar 10:00 atanga zanlai thleng an in khawm thin a ni. 5 Kum zabi 20-naa Thlarau lam harhna lo thleng hian Pentecost Kohhran tam tak a hring chhuakin an pung chak em em a, tunah hian khawvela Kristian 29.10% hi Pent ecostals ni-a chhut a ni a, thenkhat phei chuan kum zabi 21-naah hian Roman Cath olic kohhran hi tam lamah an lehpelin an ring hial a ni.6 Heti taka an pun chak avang hian kohhran hmasa leh upa zawk ten an huphurh a, sawiselna tur an zawng t hin a. Mizorama pawl thenkhat Pastor-te pawhin an thuziakah Inthendarh hi Penteco stal Movement hripui vei a ni tiin America rama Pentecostal lam chi pawl hrang hr ang hmingte la chhuakin, Pentecostal kohhran sawihnawm nan an hmang a ni.7 Kohhran hrang hrangah hian inthenna leh Pawl thar lo ding chhuak hi sawi tur chu a tam a, Mizorama heti taka kohhran pawl hrang lo tam tate pawh hi kohhran hmas a Presbyterian leh Baptist kohhran atanga chhuak an ni deuh vek a; mahse, a tam ber chu Pentecostal Movement avang ni lova inthen darha pawl thar lo ding an ni zawk a ni. Tin, America rama Pentecostal lam chi kohhran hrang hrangte pawh khu Pentecost Kohhran phel darh ni lovin, kum zabi 20-nain a fa hrin leh Pentecostal Kohhran ni lo atanga Thlarau harhnain a kohchhuahte an ni ber zawk a. Kohhran d ang ang thovin an zinga inthendarh tawkte chu lo awm ve bawk mah se tam tak chu an inzawmkhawm mek zawk a. United Pentecostal Church ngei pawh hi Pentecostal As semblies of Jesus Christ leh Pentecostal Church Incorporated inzawm khawm (merge r) atanga September 25, 1945-a lo piang chhuak a ni. Zosapten kum 12 chhung Mizorama rim taka an beih hnua mi 471 chauh Kristian-a an siam theih laiin Thlarau harhna chuan ringtu a tipung nasa ta hle mai a. Harhna thlen atanga kum 5 lek, kum 1911 chhiarpuiah chuan Mizoramah Kristian 2853 lai an lo tling ta a ni. Pentecostal Movement leh Mizote: Thlarau harhnain Mizoram dung leh vang a fan mek lai leh ringtu an pun chhoh mek laiin chutih laia kohhran hruaitute chuan Thlarau changtute chu dodalin an Thla rau chan tihreh sak an tum a, lalte leh Bawrhsap rorelna hmanga hrem te an awm a . Tawnghriatlohva tawng tawh lo tura Bawrhsapin Kohhrante remtihnaa mihlimte a k oh leh a vau an tam mai.

9 Bawrhsapin Thlarau changte chunga kut a lekna langsar tak pakhat chu kum1937-a Kelkang khuaa harhna thlengah a ni a. Pu Kaphranga, Kelkang khuaa mi sawi dan R ev. Saihnunan a ziakah chuan, Bawrhsap-in Presbyterian kohhran hruaitute a rawn a , an ngaihdante a hriatchian hnuah sipai hruaiin a han bei ta a. Lungina tang tu rin Thanghnuaia, Thanzinga leh Pasina te chu a hruai thla ta a, kum thum tang tu ra tih an ni naa, thla kua an tan hnuah chhuah leh an ni.10 Hetih hun lai vek ku m 1937 leh 1938-ah khan Pu Zakamlova, a hnu a UPC District Pastor ni ta chu a in a mihlim hote an inkhawm thin avangin amah leh unau dangte chu Court-ah vawi tam tak koh an ni a. Pu Zakamlova chu April 29, 1938-ah leh June 6, 1938-ahte Bawrh sap Court hmaah koh a niin, a in thiahsakah vau a ni a, mahse, thiah sak tak tak em lo vin cheng za chawi turin tih a ni leh a, Pu Zakamlova chuan a chawi dawn anih chuan mihlim a nih avanga a pawisa chawi a ni tih chiang taka ziakna receip t a phut ve tlat a, mahse chutiang receipt chu Bawrhsap-in a pek duh si loh avan gin a chawi ta bik lo a ni. 11 Thlarau kohhran din tura hmalakna leh Apostolic Church: Chutianga Thlarau changtu (mihlim) hote an vahvaih mek lai chuan August 11, 1948 -ah Mihlim Kohhran (Thlarau Kohhran) din turin Dawrpui M.E. School, Aizawl-ah ka lkhawm a. He an inhmuhkhawmna tel hote chu: 1) Pu Zakamlova, Aizawl, 2) Pu Zakaithanga, Aiduzawl, 3) Pu Thinlaihnema, Hualtu, 4) Thanthuama, Khuangthing, 5) Pu Lianpuichhinga, Khawrihnim, 6) Pu Lalhema, Aizawl 7) Pu Thanglula, Aizawl Dawrpui Upa te an ni. He an inhmuhkhawmna hi Pu Zakamlovan a kaihruai a, heta an agenda pawimawh tak p akhat chu, Presbyterian-ah hian kan leng lovin hlimna tihreh tumin nasa takin sor kar nen an bei ta si a Thlarau Kohhran din hi a tul tawh em tih a ni a. Pu Thangl ula chuan, "Hmuhsitna leh tihduhdahnate chu kan tuar tur a ni a, hranpaa kohhran din chu a tha lo vang," a ti a. Chairman Pu Kamlova chuan, A tula i hriat ve loh chuan i haw thei e, a ti a Pu Thanglula chuan a haw san ta a. Mi dang zawng chua n kohhran din chu tul an ti a, Thlarau Kohhran chu an rel thlu a, an zawm pui tu r pawh Pu Zakamlovan lo zawng se tih an rel a.12 Tichuan, an hruaitu Pu Zakamlova chuan Mizorama thlarau mite kaihruai theitu tur zawngin lehkhate a thawn kual thin a. Apostolic Kohhran hruaitu, General Bishop , Blankenship-a chu lehkhain a dawr pawp a. Blankenship-a tirhin 1949 January th laah India rama Apostolic Missionary, Sis. R.A. Dover-i chu Mizoramah a lo zin t a a. 13 Ani hian January 26, 1949-ah khan Pu Zakamlova chu Lal Isua hmingin a baptist a, hei hi Mizorama Lal Isua hminga baptisma in chantirna hmasa ber a ni hial aw m e.Tichuan, Apostolic Church chu an zawm ta a, Pastor atan Pu Zakamlova, Pu Zak aithanga, Pu Thanthuama leh Pu Thinlaihnema te hi an tang nghal a, Apostolic Chu rch atangin rawngbawlna Licence pawh an dawng a ni. Apostolic Kohhrante chuan Vawkzawn khuaah 1949 March thlaah inkhawmpui an nei ta a, March 12, 1949-ah Vawkzawn khuaa Pu Thangsavunga inah rorelna neiin Sis. Dov er-in a lo rawn tawh angin Pu Zakamlova ho chuan UPC Kohhran zawm an rel thlu ta a. 14 Mahse Rev. E.L.Scism-a a lo thlen a, UPC Kohhran enkawlna hnuaia awm tura a r awn pawm fel hma chuan UPC Kohhran an la ni lo a ni. United Pentecostal Church a ding ta: Sis. Dover-i hi Mizorama UPC Kohhran a lo dinna tura sulsutu pawimawh tak a ni. Ani hian Pu Zakamlova leh a pawlte chu Apostolic kohhran ai chuan UPC Kohhran za wm zawk turin thu a rawn a. 15 Mizoram atanga a haw leh hnuah Sis. Dover-i hian Rev. Ellis Luther Scism-a (E .L.Scism-a), UPC Missionary chu Mizoram tlawh turin a sawm a, chu sawmna chu nga i pawimawhin Rev. E.L. Scism-a chuan a awmna Kodaikanal chu 23.1.1950-ah chhuahs anin Mizoram lam a pan ta a. A kal pahin Bhagalpur, U.P. a tlawh kual paha hetah hian Sis. Dover-i leh Nathaniel Parmer-a ten an lo zawm ve a. Tichuan, Mizoram

lam an rawn pan ho ta a, February 18, 1950 zanah Aizawl an lo thleng ta a. A tuk February 19, 1950 Pathianni-ah chuan inkhawmnate neiin Rev. E.L.Scism-a, Superi ntendent for India and Ceylon chuan Pu Zakamlova chu Ordained-in District Pastor atan a ruat nghal a. Rev. Zakamlova hi North East India UPC Kohhrana Ordained M inister hmasa ber leh District Pastor hmasa ber a ni. Tichuan, North East India chhungah UPC Kohhran chu a lo ding tan ta a. Chutia kohhran a lo din a, hun enge maw ti chhung rawngbawlnate an neih hnuah Rev. E.L.Scism-a leh a thiante ho chu Mizoram atangin 6.3.1950-ah an haw leh ta a ni.16 North East Indiaa UPC Kohhran din tan ni chungchangah hian February 18 tih leh F ebruary 19 tih sawi neuh neuh a awm a. Thang thar zelten thudik (historical fact ) an hriat theih nan thil tlem han tarlang ila, tu pawi kan sawi em lo ang chu. He thil hi UPC North Mizoram District-in kum 1975-a Silver Jubilee a lawm dawn a tanga awm a ni a. Chutih laia District hruaitu (tuna UPC NEI hnuaia awm tawh lo) tuten emaw Rev. Zakamlova sulhnu tihboral an duh avang leh Rev. Zakamlova Ordai ned ni leh District Pastor atana ruat a nih ni, February ni 19 chu dah pawimawh loh tumna avanga lo awm niin a lang. Chutih laia Jubilee puala booklet District Secretary-in a ziakte pawh chu kohhran mipuiah tlangzarhtir lovin, booklet dang chawpchilh taka siam leh a ni a. Hun lokal zelah tuna he article ziaktu ngei paw h hi District Official zinga a awm tawh hnuah February 18 chu Missionary lo luh ni, tiin Office Chawlh ni (Holiday) ah puan a ni. Chu chuan kum 2000-a UPC NE In dia Golden Jubilee lawm ni tura Kohhran Din Ni tih chungchangah pawh ngaihtuahtu te rilru tlem a tibuai deuh va. February 19, ti a Executive Board-in a lo rel ta wh chu mi thenkhat mitmei venna avangin February 18-ah sawn leh a ni. 17 Engpawhnise, tute sulhnu mah ngaihtuah lo leh tu mitmei mah veng lova Kum 200 0-a UPC NE India Golden Jubilee Souvenir-a article ziaktu Rev. Harry E.Scism-a c huan "....Rev. Ellis Luther Scism-a, Sis. Tellie Greer leh Bro. Nathaniel Parmer -a te chuan February 18, 1950-ah Aizawl an thleng a, chu hmunah chuan February 1 9, 1950-ah khan United Pentecostal Church chu din a ni ta a ni (... Rev. Ellis L uter Scism along with Sis. Tellie Greer and Bro. Nathaniel Parmer traveled to Ai zawl on February 18, 1950, an there established the United Pentecostal Church on February 19, 1950) tiin a ziak a ni.18 Hei hi thil dik tak pawh niin a lang. Am ah Rev. E.L. Scism-an he article ziaktu hnena tawngkaa a sawi dan pawhin an lo k al hmasak ber tum hian zanah Aizawl an lo thleng a ni tih a sawi a, inkhawmna pa wh an nei lo niin a lang.19 Engpawhnise, Kohhran din ni hi February 18 emaw 19 e maw pawh ni se a pawina tak tak a awm lo va; UPC NEI history ziak kan nih tlat a vangin historical fact erawh chu tarlan tula ka hriat avangin ka han tarlang ve hr im hrim a ni.

Pastor hmasate: Kum 1950 February thlaa UPC Kohhran din a nih rual hian Apostolic Kohhrana Pasto r lo ni mek: Pastor Zakamlova, Pastor Zakaithanga, Pastor Thinlaihnema leh Pastor Thanthuama te chu Pastor atan ruat zui nghal an ni a; kum tawp dawn lamah Pu Lianpuichhinga, Khawrihnim leh Pu Laltana, Hmar Chaltlang te chu Pastor atan lak ve leh an ni. 20 Tichuan, North East India-a kohhran a din kum 1950-ah chuan District Pastor R ev. Zakamlova bakah Bialtu Pastor panga an awm a ni. N.E. India a UPC Biak In hmasa ber: North East Indiaa UPC Biak In dinna hmasa ber chu North Lungleng khua a ni a. Ap ostolic Kohhranhoten inkhawmpui neia March 12, 1949-a UPC zawm an relna hmun Vaw kzawn khua nena khaw inthenawm, inzawm deuh reng a ni a. He an inkhawmpui tumah hian March 14, 1949-ah a nawlpuia Isua hminga baptisma inchantirna (Lungsum luia h) an nei a, hei hi Sis. Dover-in Pu Zakamlova baptisma a chantir hnua Isua hming a baptisma inchantir lehna hmasa ber niin Rev. Lianpuichhinga chuan a ziak a ni. Chumi tuma N. Lungleng khuaa Baptisma chang hote chuan Biak In an sa nghal a, a

hnu lawk, March 19, 1949-ah hawn zui a ni a. An Biak In signboard-ah chuan "UPC Biak In hmasa ber dated 19.3.1949" tiin an tar nghe nghe. 21 Mahse, India rama UPC hotu ber, Rev. E.L. Scism-an February 1950-a Official-a UPC Kohhrana a rawn pawm hma kha chuan UPC Kohhran an la ni rih lo a ni. N.E.India a District Hqrs. Biak In hmasa ber: N.E.India a UPC Kohhran lo din tanna Aizawl khawpuiah chuan Rev. Zakamlovan Biak In din turin theihtawp a chhuah a. Tuna North Mizoram District Hqrs Biak In hmun hi Aizawl Bawrhsap-in kum 1951-ah khan Biak In hmun atan kohhran hote a pe a. A hmun te laizawlin Biak In sak zui a ni a; kum 1953-ah khan luah theiha peih fel a ni ta a. March 6, 1955-ah khan Rev. E.L.Scism-an he Biakin hawnna leh hlanna hi a nei ta a ni. Biak In sakna senso 75 % hi International Hqrs. USA atanga an rawn pek a ni nghe nghe a ni. 22 Missionary hmasate: 1) Sis. Roxie Artelie Dover: Sis. Dover-i hi Baptist Kohhran chhungkua atanga sei lian a ni a, a pu phei chu Baptist Pastor a ni.23 Kum 9 mi chauh a la nih laiin India rama missionary tura kohna mumang inlarna atangin a dawng a, chutih laia an Pastor (Baptist Pastor) c hu a hrilh nghe nghe a ni.24 A nulat lai chuan nula hmeltha tak a niin pawl 12 a zirlaiin an School Beauty Queen-ah an thlang a ni.25 Kum 18 mi a nihin Pentecos t Kohhran Biak Inah a inkhawm a, Thlarau Thianghlim a dawng a, a Thlarau chan le h a tawnghriatloh tih reh tumin a pain nasa taka vuain sawisa thin mah se tihreh mai theih a ni lo va. Kum 19 mi a nih atangin a pain an in atangin a hnawtchhua k ta a ni.26 Chutianga Thlarau Thianghlim leh Thuthlung avanga hnawhchhuah hial tawk rinna kawnga mi rorum tak mai chu Mizorama Thlarau mite chhanchhuak turin L alpan a rawn tir lut ta a ni. Sis. Dover-i hian kum 1948 March thlaah India ram a rawn thleng a, hetih lai hian Pentecostal Assemblies of the World Kohhran mi a la ni a. India hmar lam, Mother Mc Carty rawngbawlna Mission hmun, Bhagalpur (U ttar Pradesh) ah thawk tura lo kal a ni a; Bhagalpur hi Missionary Station-atan a hmang a ni.27 Kum 1949 January thlaah Mizoram ah lo thlengin, Pu Zakamlova bap tisma a chantir a, Apostolic Kohhran a phun a. Chung a kohhran phunte chu 1950 F ebruary thlaah Rev. E.L.Scism-a te nen lo kal lehin UPC Kohhranah a hruai lut ta vek a ni. Sis. Dover-i hian Mizoram hi vawi li a rawn tlawh a, 1951 Krismas lai vela Aizawl a rawn tlawh chu Mizoram a tlawh hnuhnun ber a ni ta a ni. 28 2) Rev. E.L. Scism-a: Rev. E.L. Scism-a hi Pentecostal Assemblies of Jesus Christ leh Pentecostal Chur ch Incorporated inzawm khawm (merger)-a UPC Kohhran a din hma atang tawh a Pente costal Church Incorporated Kohhrana Northwestern District Superintendent a ni a; merger hnuah pawh UPC Kohhrana rawngbawltu pawimawh leh sulsutu te zing a mi a ni.29 Pathian kohna chhangin India rama Missionary hna thawk turin an chhungkuai n 26.3.1949-ah lawngin Madras an lo thleng a. An awmna hmun tur Kodaikanal chu 7 .4.1949-ah an pana, Kodaikanal hi India rama an inbenbelna hmasa ber a ni. Trava ncore leh Adur pawh hi Station pawimawhah an hmang zui a. Adur ah hian Bungalow te neiin Bible School te an siam zui a he Bible School hi 1968 hma lam zawng kha chuan India rama UPC Bible School neih chhun a ni.30 Rev. E.L. Scism-a India ram a lo luh tirh khan member pakhat mah an la awm lova, mahse a rawngbawlna hi Lalpan mal a sawm a, India a lo luh a tanga kum 5 a tlin meuh chuan kohhran pawh thahnem tak a lo ding ta a. August, 1954 Report-a a lan dan chuan India chhim lamah kohhran hmun 52-ah din a niin rawngbawltu 61 an lo awm tawh a. N.E. India lamah hian kohhran 102 (Mizoramah kohhran 99 leh Manipurah kohhran 3) din a niin rawngbawltu 44 leh kohhran member 5000 chuang zet an aw m hman a ni. 31 Kum 1958 a rawn inher chhuah meuh phei chuan Mizoramah ngawt pawh member 1004 5 lai an lo tling tawh a ni.32 Rev. E.L.Scism-a hian kum 17 dawn lai India ramah Missionary hna a thawk a; taks a hrisel lohnain a tlakbuak tak avangin kum 1966-ah America-ah a haw ta a, a fap a Rev. Harry E. Scism-an a ai a awh ta a ni.

3) Rev. Harry E. Scism-a: Rev. E. L. Scism-a a taksa hrisel lohna avanga kum 1966-a a lo chawlh takah chua n a fapa Rev. Harry E. Scism-a chu a aiawhtu atan ruat a ni a. Ani hi UPC of Ind ia, Pakistan, Burma leh Ceylon Superintendent atan ruat a lo leh ta zel a.33 A k aihhruaina hnuaiah hian kohhranten nasa takin hma an sawn a. A hnathawh langsar tak pakhat chu Bible School lama a hmalakna hi a ni. Rev. Harry E. Scism-a hi chuan South India lamah ngawt awmhmun khuar lovin, kum 1968-ah Bhopal (Madhya Pradesh)-ah Bible School a buatsaih a, Special Leadership Training tiin a hming a vuah nghe nghe. 34 He Bible School hi kum 1970-ah khan Landour Mussoorie (U.P)-ah a sawn chho va , hetah hian Bible School hming atan "Calvary Bible Institute" tih a vuah ta a. Kum1973-ah Shillong hmunah sawn chhoh a ni leh a, chumi kum chuan Bible School c hu hawn chhunzawm lovin 1974-ah hawn chhunzawm a ni a. Tichuan, vawiin thlengin Shillong-ah a awm ta a ni. He Bible School hi North East India a rawngbawltute c hher chhuaktu pawimawh tak a ni chho ta zel a. Kum 2005 atang phei chuan Degree College-ah hlan kai a ni ta a. A hming "Calvary Bible Institute" tih thin chu ku m 2007 atang khan "Calvary Bible College" tia thlak a lo ni ta bawk a ni. 35 North East India Unit siam a ni ta: India rama UPC Kohhran a din tirh atanga kum 1969 thleng khan India ram pum pui chu hlawm khatin Superintendent pakhat awpna hnuaiah a awm thin a.Society Regist ration Act XXI of 1860 (As Ammended by Madras Act XXIV of 1954) hnuaiah "United Pentecostal Church of India" tiin September 30, 1961-ah khan Madurai-ah Register ed a ni a. Registration no.chu 56 of 1961 a ni .Hun a lo kal zel a, kohhran hmas awn zelna atan leh kohhran insorkarna fel zawk a awm theih nan 20.3.1969 atang k han India ram chu Unit hnihah UPC of India tih leh UPC of North East India ti a then a lo ni ta a. United Pentecostal Church of North East India chu Registrar of Fi rms & Societies, Government of Assam, Shillong hnuaiah Society Registration Act XXI of 1860 dungzuiin March 26, 1969-ah khan Register nghal a ni a. Registration no. chu 100 of 1968 -1969 a ni. North East India-in a huam chin chu tuna state hming ang hian han sawi ila: Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim leh Trip ura te hi an ni a.36 Kum 1998 December thla atang khan West Bengal pawh North Ea st India awpna hnuaiah dah a lo ni ve leh ta a ni.37 North East India Unit siam a nih tirh lai hian North East India huam chhungah Di strict paruk lai a lo awm tawh a, chungte chu: 1) N. Mizo District 2) W. Manipur District 3) Cachar District 4) S. Mizo District 5) E. Manipur District 6) Central Assam District te an ni. 38 General Conference hmasa ber: North East India UPC General Conference hmasa ber chu March 20-21, 1969-ah khan Peak Hotel, Shillong-ah neih a ni a. Conference hi Rev. Harry E.Scism-an a kaihr uai a, Rev. Oscar Vouga, Director of Foreign Missions, UPC International leh Rev . George Shalm-a ten an rawn telpui bawk. He Conference-ah hian North East India hruaitu turte thlanna leh ruatna neih a ni a, hetiangin: (a) Superintendent ruatna: General Board of United Pentecostal Church Internatio nal in thu a pek angin Rev. Oscar Vouga chuan North East India Superintendent hm asa ber atan Rev. Harry E. Scism-a chu a ruat a ni. (b) Asst. Superintendent thlanna: Asst Superintendent hmasa ber atan Rev. J. Dam huala chu thlan a ni. Executive Board Committee hmasa ber: North East India UPC Executive Board Committee hmasa ber chu March 21, 1969-ah P eak Hotel, Shillong-ah neih a ni a. Hetah hian Department hrang hrang hruaitu ru atna neih a ni a, hetiangin: Pentencsotal Youth Department

General President - Rev. K.L.Hnuna General Secretary - Rev. K. Satinvela Sunday School Department General Director - Rev. J. Laltluanga, Lunglei General Secretary - Rev. R. Hrangvunga, Aizawl Ladies Auxiliary Department General President - Sis. Audrene Scism General Secretary - Sis. Thangziki, Hmarkholien Missions Department erawh hi chu din nghal a ni lo va, General Conference vawi 4 -na, Adur, Kerala State-a February 24, 1972-a an neih tumah din tura rel thluk a ni chauh a. Hruaitu atan heng mite hi ruat nghal an ni General Director - Rev. J. Damhluala General Secy/Trea - Rev. K.L.Hnuna General Headquarters: N.E. India Unit a lo pian tirh, kum 1969 atangin Shillong khawpui chu General Hq rs thut hmun atan hman a ni a. Mr. M.N.Phukan-a In leh a hmun ram 29,800sq.ft. a zau Jingkieng, Shillong ami chu Rs. 1,20,000/- in lei a ni a, hei hi General Hq rs. Office atan kum 36 chhung zet hman a ni a. Kum 2003 General Conference rorel angin kum 2004 August thla atangin General Hqrs Office chu Aizawl-ah suan chhoh tan a ni leh ta a. February, 2005-ah General Officers leh staffs insawn chho tu r chi zawngte chu insawn fel a ni a. Aizawl-ah hian General Headquarters atan Ko hhran building neih a nih rih loh avangin Evan.J.H. Lalsawmliana Building, Ramhl un South, Aizawl ami chu February 2005 atangin luah a ni. Shillong-a General Hqr s. hmun erawh chu Calvary Bible College hmun atan hman a ni ta rih a ni.

North East India hruaitu (Officials) te: North East India Unit siam a nih atanga vawiin thlenga Kohhran Puipa (Officials) te chu hengte hi an ni: 39 General Superintendent: 1. Rev. Harry E. Scism 21.03.1969 - 24.02.1979 2. Rev. K. Satinvela 24.02.1979 - 01.08.1994 3. Rev. P. Chunga 01.08.1994 - 19.05.2000 4. Rev. H. Vankunga 19.05.2000 - 31.01.2003 5. Rev. K. Satinvela 31.01.2003 - 01.05.2005 6. Rev. R. Lalrinsanga 01.05.2005 - till date Asst. General Superintendent: 1. Rev. J. Damhuala 1969 - 1976 2. Rev. K.Satinvela 1976 - 1979 3. Rev. Lerthansung 1984 - 2001 (Part time) (Asst. Gen. Superintendent post hi tunah chuan tih tawp a ni ta a ni) General Secretary: 1969-1975 thleng khan General Secretary/Treasurer hna hi Asst. General Superinte ndent-in a kawp tel thin Sa, kum 1975 atang khan General Secretary hi full-timea neih a ni ta a, chungte chu: 1. Rev. K. Satinvela 15.11.1975 - 09.05.1977 2. Rev. K. L.Hnuna 09.05.1977 - 15.04.1979 3. Rev. H. Vankunga 15.04.1979 - 01.08.1994 4. Rev. K. Satinvela 01.08.1994 - 01.05.1996 5. Rev. H. Vankunga 01.05.1996 - 19.05.2000 6. Rev. Ellic Hnehzova 19.05.2000 - 24.05.2004 7. Rev. K. Darsailova 24.05.2004 - 15.05.2008 8. Rev. Ellic Hnehzova 15.05.2008 - till date General Treasurer:

Kan sawi tak angin General Secretary/Treasurer hna hi 1969 - 1975 thleng Asst. G eneral Superintendent-in a kawp tel a. 1975 - 1984 thleng General Secretary-in a kawp tel leh a. 1984 atang chauh khan GeneralTreasurer hi full time-a neih a ni . Chung te chu: 1. Rev. Ellic Hnehzova 15.05.1984 - 01.05.1988 2. Rev. P. Chunga 01.05.1988 - 01.08.1994 3. Rev. Ellic Hnehzova 01.08.1994 - 01.05.1996 4. Rev. K. Darsailova 01.05.1996 - 15.04.2000 5. Rev. P. Chunga 15.04.2000 - 24.05.2004 6. Rev. Ellic Hnehzova 24.05.2004 - 15.05.2008 7. Rev. K. Darsailova 15.05.2008 - till date General Headquarters-a hna peng pawimawh thenkhat te: North East India hnuaia Department hrang hrang leh Bible College leh Orphanage H ome chanchin chu a ziaktu hran an awm bawk a, luhkhung lo mai ila. Chanchinbu, P ress leh Book Store lam chanchin hi tawitein lo chhui leh ila: 1) Pentecostal Voice: General Headquarters atanga thlatin Chanchinbu kan neih chhun Pentecostal Voice hi 1982 May thla atang khan chhuah tan a ni a. Kum 25-na (Silver Jubilee) hial law m a nih hnuah he chanchinbu hi Sorkar lam Registration (RNI Registration) neih a la nih loh avangin harsatna tawh phah lek lek a ni a. Chanchinbu chhuak thar an ga Registrar of News Paper for India, New Delhi hnenah Registration dil a ngai a , mawhphurtuten theih tawp chhuaha an dil hnuah April 17, 2009-ah khan RNI Regis tration chu tihfel a ni ta a,Regn No. chu MIZMIZ/2008/27500 a ni a. He Chanchinb ua Editor lo ni tawhte chu heng mite hi an ni: 1) Rev. K. Darsailova May,1982 - Oct. 1996 2) Evan.R. Laichhingpuia Nov. 1996 - May, 2003 40 3) Rev. V.L. Dika Sailo Jun. 2003 - Oct. 2004 4) Rev. K. Darsailova Nov. 2004 - Feb. 2005 3) Evan. R. Lalrinmawia Mar. 2005 - till date 2) Lynden Offset Press: North East India PYD te hma laknain 1988 atangin General Headquarters-ah Printin g Press bun a ni a. Chu Press hmingah chuan "Pentecostal Press" tih vuah a ni a. Mahse, lehkha chhutna khawl (tradle machine) pahnih te chu khawvel hmasawnnain a tlansan tak avangin kal pui zel theih a ni ta lo va, pakhat hralh a, pakhat da h that a ni ta a. Chutih mek laiin General Headquarters thuthmun sawn buai a nih bawk avangin Press lam pawh thuam that a, tihchangtlun a har hle a. Vanneih thl ak takin Regional Director Rev. Lynden Shalm-a hma laknain Foreign Missions Divi sion chuan Offset Press tha tak mai 2005-ah khan North East India UPC te an rawn lei sak a. Press hming "Pentecostal Press" tih thin pawh chu Rev. Lynden Shalma hming chawiin "Lynden Offset Press" ti a thlak a ni. Tun hma chuan Press Manag er hna hi General Officer-te zinga tu emaw berin an kawp mai thin a. June 2007 a tangin Bro.F. Lalsangliana chu Manager atan Temporary Appointment pek a ni. 3) Pentecostal Book Store: Pentecostal Book Store hmun atana Millenium Centre Building, Block A-3 kum 91 at ana Rs. 9,23,000/- a kohhranin a lei chu November 30, 2007-ah Pathian hnena hlan na Executive Board hoten an nei a. Thil tul ruahman peih fel a nih hnuah March 2 008 atang khan Book Store hi hawn tan a ni ta a. Book Seller hmasa ber atan Sis. P.c. Romawii chu lak a ni. Rawngbawlna lam: North East India UPC kohhran rawngbawlna hi Aizawl, Mizoram atanga intanin North East India chhung hmun hrang hrang leh India ram pawn, Myanmar, Bangladesh leh Nepal ramah te Chanchin Tha famkim nen luha kohhran phun zel a ni a, heng ramte hi tunah chuan mahni ke a ding te leh UPC International Foreign Missions hnuaia enkawl te an ni ta a ni. Tun hnai mai, kum 2003 atang khan Bhutan ramah pawh Missionary-te tirin luh a ni

leh ta a. Tin, India Unit hnuaia awm Andaman & Nicobar Islands-ah pawh tunah hi an Missionary-te ruaiin North East India hian hma a la leh ta mek a. Andaman thl iarkarah hian kum 1979 atang khan N.E.India hian Chanchin Tha meichher kan lo ch hi lut tawh a. Kum 1986 thleng kha he ramah hian rawngbawlna neiin, he thliarkar a rawngbawlna hi India Unit kutah January 1987-ah hlan a ni a. Kum 2007 February thla atang khan Andaman thliarkar a rawngbawlna hi N.E. India kohhranten kan lo chhunzawm leh ta a ni. He kohhran hi a din tirh atangin Setanan hmanraw chi hrang hrang hmangin tihchhia t turmin a lo bei tawh thin a. Mahse, Lalpa kohhran dik tak leh lungpui chunga r emchhoh a nih tlat avangin hnung tawlh lovin, hma lam panin chak takin a la kal zel a ni. Kohhran din tirh atanga kohhran member dinhmun pawh a tlangpui hetiang hi a ni: 1950-ah member 3,000 1955-ah member 5,000 1958-ah member 10,04 5 1975-ah member 35,000 1984-ah member 48,600 1988-ah member 58,870 1992-ah member 69,330 1993-ah member 77,157 1994-ah member 78,348 1995-ah member 67,211* 1996-ah member 67,853 1997-ah member 66,884* 1998-ah member 68,575* 1999-ah member 70,861 2000-ah member 71,308 2001-ah member 73,172 2002-ah member 75,225 2003-ah member 77,770 2004-ah member 78,230 2005-ah member 81,253 2006-ah member 83,961 2007-ah member 85,940 2008-ah member 89,303 2009-ah member ______ * 1995 Member zat hi 1994 aia 11,137 laia a tlemna chhan chu, Mizoram UPC dina k ohhran chhuahsantu engemaw zat an awm a vang a ni. * 1997 member zat hi 1996 aia member 969-a an tlemna chhan pawh hi Mizoram chhun ga Bru-hote hnam intihbuaina avanga an tlan darh avanga member atanga chhiar the ih an nih tak loh avang a ni. * Tin, UPC NE India Golden Jubilee Souvenir-ah khan 1997 leh 1998 Member zat hi Missions Field Member chhiar tel lo va ziak anih avangin heta kan ziak nen hian a inmil lo va. Tuna kan ziak hi District leh Field Member chhiar tela ziak a nih avangin a dik zawk a ni. He kohhran hi a innghahna lungphum Lal Isua Krista a nih avang leh Thlarauva Pat hian chenna tura rem khawm a nih tlat avangin, Lalpan a thlahthlam ngai lo va. Do tu leh beitu tam tak karah pawh hma lam panin a kal zel a. Tunah pawh hian, Thla rau Kohhran (Revial Church) ni reng tur leh Lalpa tana sengkhawm hna nasa zawka thawk turin a inbuatsaih mek zel a ni. THE UNITED PENTECOSTAL CHURCH, NORTH EAST INDIA GENERAL OFFICIALS LISTS (1969 20 09) General Superintendents 1. Rev. Harry E.Scism : 21.3.1969 24.2.1979 (10 yrs) 2. Rev.K.Satinvela : 24.2.1979 31.7.1994 (15 yrs) 3. Rev.P.Chunga : 1.8.1994 - 15.4.2000 (6 yrs) 4. Rev.H.Vankunga : 16.4.2000 21.1.2003 (3 yrs) 5. Rev.K.Satinvela : 22.1.2003 1.5. 2005 (2 yrs) 6. Rev.R.Lalrinsanga : 1 .5.2005 General Secretaries 1. Rev.K.Satinvela : 15.11.1975 1. 5.1977 (2 yrs) 2. Rev.K.L.Hnuna : 1 .5.1977 - 14.4.1979 (2 yrs) 3. Rev.H.Vankunga : 14.4.1979 - 31.7.1994 (15 yrs) 4. Rev.K.Satinvela : 1.8.1994 - 1.5. 1996 (2 yrs) 5. Rev.H.Vankunga : 1.5.1996 - 15.4.2000 (4 yrs) 6. Rev.Ellic Hnehzova : 16.4.2000 - 24.5.2004 (4 yrs) 7. Rev.K.Darsailova : 24.5.2004 - 15.5.2008 (4 yrs) 8. Rev.Ellic Hnehzova : 15.5.2008 General Treasurers 1. Rev.K.Satinvela : 15.11.1975 - 1.5.1977 (2 yrs) 2. Rev.K.L.Hnuna : 1.5.1977 - 14.4.1979(2 yrs)

3. Rev. H.Vankunga : 14.4.1979 - 15.5.1984 (5 yrs) 4. Rev.Ellic Hnehzova : 15.5.1984 - 30.4.1988 (4 yrs) 5. Rev.P.Chunga : 1.5.1988 - 31.7.1994 (6 yrs) 6. Rev.Ellic Hnehzova : 1.8.1994 - 1.5.1996 (2 yrs) 7. Rev.K.Darsailova : 1.5.1996 - 15.4.2000 (4 yrs) 8. Rev.P.Chunga : 16,4,2000 - 24.5.2004 (4 yrs) 9. Rev.Ellic Hnehzova : 15.5.2004 - 15.5.2008 (4 yrs) 10.Rev.K.Darsailova : 15.5.2008

Asst. General Superintendents 1. Rev.J.Damhuala : 1969 - 1976(full time) 2. Rev.K.Satinvela : 1976 -1979(full time) 3. Rev.Lerthansung : 1984 -2001(part time) Kum 1969 atanga 2009 chhunga General Official-te chu a chunga kan tarlante khi a n ni a. Department Head-te erawhchu he Souvenir-ah hian Department chanchinah ka n hmu thei bawk ang. &&& NORTH EAST INDIA AT A GLANCE Statistics 2008 1. Number of Districts : 10 2. Number of Missions fields : 13 3. Total constituents : 89,303 4. Number of males : 43,241 5. Number of females : 44,082 6. 18 years and above : 50,655 7. Below 18 years : 36,869 8. Newly baptised in Jesus Name : 3,195 9. Total number of baptised in J.N : 52,920 10. Newly Holy Ghost baptised : 1,737 11. Total no. of H.G.baptised : 36,335 12. Number of families : 17,588 13. New established churches : 14 14. Total no. of estd. churches : 689 15. Number of preacching points : 90 16. Total no. of new members : 2,409 17. Number of Ordinations : 143 18. Number of General Licence : 255 19. Number of Local Licence : 257 20. Number of Bible women : 98 21. Total no. of Licence holders : 841