KAJIAN RINGKAS BONEKA Pengenalan Seluruh dunia menggunakan boneka dalam bercerita, menyampaikan mesej serta hiburan.

Boneka mempunyai nilai-nilai estetikanya yang tersendiri.Namun ia memerlukan manusia untuk menghidupkan atau menggerakkan wataknya dalam menyampaikan informasi kepada penonton sekaligus membawa mereka ke dalam dunia fantasi atau situasi sebenar sesuatu cerita. Boneka ialah benda bukan hidup atau figura berupa manusia, haiwan atau apaapa jenis benda lain yang dianimasikan atau dimanipulasi oleh sekurang-kurang seorang dalang untuk dipersembahkan dalam teater, filem atau televisyen.Boneka merupakan sebarang benda atau objek yang digeraklakonkan oleh pemain sama ada secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej.Pelbagai objek boleh dijadikan boneka sekiranya objek tersebut digerakkan oleh pemain.Semasa menggerakkan boneka itu, pemain akan mencuba untuk menghidupkan watak sama ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain aksi boneka tanpa suara. Dalam sesi pengajaran dan pembelajaran, boneka digunakan untiuk

menyampaikan cerita agar penyampaian menjadi lebih menarik dan berupaya menarik perhatian kanak-kanak. Di samping itu permainan boneka dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi , melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, meransang daya imaginasi dan menggalakkan kerjasama dalam kumpulan.. Jackman (1977) berpendapat boneka adalah salah satu cara yang menghiburkan dan dapat menarik minat kanak-kanak ke arah pemikiran kreatif dan imaginatif. Menurutnya lagi, penggunaan boneka afektif, kognitif dan fizikal. Nillie Mc Caslin (1984) pula menyatakan bahawa boneka dapat berfungsi sebagai alat bantuan mengajar dan dapat menarik perhatian pelajar, menghidupkan suasana dapat membantu perkembangan kemahiran

Boneka sesuai digunakan sebagai alat bantu pengajaran dan pembelajaran untuk menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan.Selain itu. seterusnya dapat memotivasikan pelajar untuk terus belajar. stoking lama dan pelbagai lagi. Ia boleh digunakan oleh guru untuk menyalurkan emosi kanak-kanak.Bahan semulajadi pula seperti daun. ranting.kreativiti dan juga menyelesaikan masalah atau kebimbangan mereka. bahan semulajadi dan juga bahan-bahan yang ada kaitan dengan sesuatu pembelajaran. pnggan kertas.yang lebih menyeronokkan. boneka juga dapat memberi pengalaman kepada kanakkanak belajar secara berkumpulan. bekerjasama dan berkongsi pengalaman. kulit pokok dan bunga manakala bahan-bahan yang berkaitan dengan pembelajaran pula seperti bulu burung yang dikaitkan dengan sains dan lain-lain yang sesuai. .bekas dadih.melahirkan idea kreatif dalam penciptaan sebenar serta merangsang daya imaginasi.Pendengar iaitu kanakkanak akan dapat menghayati dan memahami sesebuah penyampaian dengan khusyuk di samping melihatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. Eve-Marie Arce dalam bukunya ‘Curriculum for Young Chidren-An Introduction’ menyatakan bahawa . batu kecil. akar pokok. boneka adalah sesuatu yang unik.Mereka juga tidak akan rasa segan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti yang disediakan oleh guru. Kanak-kanak mampu menghasilkan boneka mereka sendiri dengan bantuan daripada guru. Penggunaan boneka memberikan kesan yang cukup baik ke arah pendedahan kanak-kanak untuk berkomunikasi. menarik minat.Bahan-bahan terpakai adalah seperti penutup botol minuman.Pelbagai bahan boleh digunakan untuk menghasilkan boneka sama ada bahan-bahan terpakai. batang aiskrim. Melalui permainan boneka juga kanak-kanak akan merasa seronok kerana mereka dapat meluahkan apa yang terpendam dalam diri mereka dan ini akan menggalakkan mereka melibatkan diri secara aktif.

Belanda kemudiannya. Boneka boleh dimainkan oleh guru sendiri atau sekumpulan kanak-kanak.situasi dan ceritacerita tertentu. penciptaan boneka maju setapak lagi dengan mengenakan rambut . Boneka-boneka ini biasanya dijual sebagai cenderahati. lilin.Boneka dengan kaki dan lengan yang dapat digerakkan dibuat pertama kalinya pada 600 tahun sebelum masihi. penggunaan boneka tidak hanya terhad kepada bentuk orang tetapi juga berbentuk haiwan dan objek-objek lain mengikut watak.Pada masa itu. Boeka tersebut diperbuat daripada kayu. Pada masa dahulu. telah maju setapak dengan mencipta mata boneka yang diperbuat daaripada kaca dan dapat digerak-gerakkan menjadikannya lebih hidup. boneka masih tetap digunakan untuk keperluan keagamaan dan ritual. Augsburg. Ahli sejarah berpendapat bahawa boneka telah mula dijumpai kira-kira 3000 tahun sebelum Masihi oleh orangorang Mesir dan Cina. Sementara di British.muzik latar.Kebiasaannya. boneka bukan dibuat sebagai barang permainan untuk kanak-kanak tetapi banyak digunakan untuk keperluan keagamaan atau upacara adat yang rasmi.Pada abad ke 5 hingga 15. dan Belanda. Boneka yang lebih cantik dibuat daripada lilin dan gading gajah. boneka telah dijadikan permainan kanak-kanak semenjak abad ke 15 iaitu di Kota Nurembergm. membuat pakaian khas mengikut daerah bagi boneka daripada jenis yang sama.Boneka tersebut sangat kaku dan tidak boleh digerakkan. Sejarah ringkas boneka Puppet atau boneka berasal daripada perkataan Latin. suara ataupun bunyi bunyian dimainkan bagi mengiringi pergerakan yang dibuat. dan tanah liat yang dipakaikan dengan pakaian bagi menggambarkan wanita di zaman itu. dan Sonnneberg Jerman. Bahan yang digunakan ialah kayu. Itali. Perancis. Pada tahun 1675.Ketika boneka digerakkan. Boneka Di Barat Di Barat. bentuk boneka tidak menarik dan dikatakan sangat menyeramkan serta menakutkan sehinggakan kanak-kanak enggan untuk memilikinya. tanah liat atau tulang binatang.

Boneka Di Malaysia Suatu ketika dahulu. samada dalam bentuk manusia atau haiwan. Boneka seringkali dijadikan hadiah atau cenderahati kepada kanak-kanak terutamanya pada majlis hari jadi. plastic. Boneka dijual secara meluas di kedai-kedai alatan permainan dalam berbagai bentuk dan rupa. penggunaan boneka di Malaysia lebih kepada bentuk pemujaan. Pembuatan boneka mengorak maju apabila sebuah kilang telah Berjaya mencipta boneka yang dapat menangis pada 1710. kertas. namun tidak dapat dinafikan boneka juga adalah merupakan alat mainan yang sangat popular di kalangan kanak-kanak. kayu. Definisi boneka Boneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakonkan oleh pemain sama ada secara sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. kain dan seumpamanya. Ia merupakan satu alat mainan yanag digemari oleh kanak-kanak semua bangsa di Malaysia. Boneka sebenarnya bukan saja menjadi barang mainan kanak-kanak. Terdapat banyak boneka yang hampir menyerupai menusia sehingga kedapatan kanak-kanak yang menjadikan boneka teman mereka. Antara tahun 1925 dan 1941 industri pembuatan boneka akhirnya telah Berjaya mencipta boneka yang hampir sama dengan objek yang ditirunya iaitu dengan mengenakan mata yang dapat mengerdip lengkap dengan bulu matanya. manakala boneka yabg dapat berjalan pada 1735.sebagaimana boneka hari ini. Amerika telah Berjaya muncul sebagai Negara pengeluar boneka terbesar di dunia pada akhir perang dunia pertama. kapas. mulut yang dapat dibuka hingga memperlihatkan barisan giginya dan terdapat juga boneka yang dapat makan dan minum sendiri. Boneka yang terdapat di Negara ini diperbuat daripada pelbagai bahan misalnya. namun kedapatan juga yang dijadikan hiasan atau sebagai koleksi orang dewasa. Apa sahaja objek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain Pemain akan cuba menghidupkan watak menerusi dialog yang dipertuturkan atau aksi . malah juga turut menjadi kegemaran sebahagian orang dewasa.

boneka tanpa sebarang dialog.Boneka digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Antara bahan asas untuk membuat boneka ialah   sarung tangan atau sarung kaki (boneka sarung tangan) kertas tebal/plastic keras (boneka wayang kulit dan lidi) . Penghasilan boneka tidak kenal tahap kerumitannya. Seperti yang diulas oleh Oscar Wilde "Boneka ada banyak kelebihannya. Pendengar dapat menghayati disamping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. dan tiada kehidupan peribadi.merangsang daya imaginasi dan memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan Terdapat berbagai-bagai jenis boneka yang diperbuat daripada bermacammacam bahan yang sesuai dengan bentuk atau kegunaannya. tidak mengulas seni dengan lantang." Jenis-jenis boneka Terdapat berbagai jenis boneka yang sering digunakan antaranya:        Boneka Jari Boneka Tongkat Boneka sarung tangan Boneka Wayang Kulit Boneka pinggan kertas Boneka Beg Kertas Boneka Lidi dan Boneka Sudu Bahan untuk membuat boneka Bahan dan peralatan membuat boneka adalah berbeza mengikut jenis boneka tersebut. melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita . Kesannya cukup baik ke arah pendedahan komunikasi. termasuklah tidak mampu berhujah.

Bekas telur. Boneka tangan Boneka tangan atau juga dikenali sebagai hand puppets lebih mudah disediakan dan lebih praktikal digunakan oleh kanak-kanak.Dengan menggunakan boneka tangan.Antaranya ialah stoking.Bagi menyediakan boneka jenis ini. Boneka jari . sarung tangan.      beg kertas/beg mabuk udara (boneka beg kertas) sudu kayu atau senduk (boneka sudu) perca kain (boneka sarung kepala dan sarung tangan) pinggan kertas (boneka pinggan kertas) kayu (boneka tongkat) lidi (boneka lidi) Boneka dicipta mengikut kreativiti individu yang menghasilkannya. kanak-kanak lebih bebas membuat pergerakan. Ini bererti seseorang itu tidak perlu menghabiskan banyak duit untuk menghasilkan boneka kerana mereka juga boleh menghasilkan boneka daripada bahan-bahan terbuang. bekas dadih dan lain-lain turut boleh digunakan seperti watak kucing.Kanak-kanak akan memasukkan keseluruhan pergelangan tangan mereka ke dalam watak yang dilukis atau dibentuk. tikus dan sebagainya. pelbagai bahan boleh digunakan. beg kertas dan sampul surat.

Saiz boneka adalah mengikut saiz jari kanak-kanak. lutsinar dan kertas tebal.Boneka jari atau dikenali juga dengan nama finger puppets merupakan boneka yang dimainkan oleh kanak-kanak secara sendiri. Boneka wayang kulit Rupa bentuk boneka dilukis di atas kertas tebal.Boneka ini juga boleh dibuat daripada kulit.Boneka ini diwarnakan dan digam pada keliling bentuk watak tersebut kecuali pada bahagian untuk dimasukkan jari. Boneka jari amat seronok digunakan kerana pelbagai watak boleh dimainkan serentak. .Boneka ini boleh dibuat dari kertas yang dilukis wataknya.Kemudiannya diwarna dan bentuknya dipotong keluar.Biasanya boneka ini nipis dan berbetuk dua dimensi. ia di tempatkan di bahagian belakang atau skrin putih.Lidi digoyanggoyangkan untuk menggerakkan anggota boneka.Lidi-lidi halus diletakkan pada tempat-tempat tertentu pada badan boneka itu.Lampu dinyalakan dan bayang-bayang boneka tersebut akan kelihatan di atas skrin.Semasa memainkan boneka ini.Jari digerakkan semasa watak dimainkan.Satu lagi cara persembahan wayang kulit ialah dengan menggunakan OHP sebagai sumber cahaya dan imej boneka akan terpapar di atas skrin.Boneka jari dilakukan dengan memasukkan jari ke dalam boneka yang bersaiz jari. plastik.

Boneka lidi Boneka ini seakan sama dengan boneka wayang kulit.Tali-tali halus disambungkan kepada bahagian-bahagian boneka yang boleg bergerak. Boneka menggunakan tali atau string puppets berbeza dari segi saiz dan rupa bentuk. plaster-of-Paris atau kayu.Kemudian lidi panjang diletakkan pada badan boneka termasuk pada anggota-anggota tertentu yang bakal digerakkan semasa menggunakannya. Boneka bertali Boneka Bertali atau ‘marionette’ diperbuat daripada bahan-bahan keras seperti papier mache.Bahagian kaki dan tangan watak akan dibentuk supaya boleh digerakkan dengan menggunakan .Ia lebih kompleks kerana kepala watak akan dibentuk dan akan diikat dengan tali bagi tujuan pergerakan.Boneka ini diperbuat daripada bahan yang keras atau tebal.Boneka dijulang pada lidi utama dan lidi-lidi yang lainnya digoyang untuk menggerakkan anggota badan tersebut.

Boneka jenis ini sesuai digunakan bagi cerita-cerita yang memerlukan watak tersebut untuk lari. Memupuk daya kreativiti untuk menghasilkan ciptaan dan karya seni Membina keyakinan diri untuk berkomunikasi secara berkesan. Mempercepat dan mempermudahkan pemahaman kenak-kanak terhadap sesuatu peristiwa ataupun cerita. Kepentingan boneka dalam pengajaran dan pembelajaran         Kanak-kanak dapat mempelajari bahasa dalam suasana yang menarik dan berkesan serta meluaskan perbendaharaan kata. Meredakan tekanan dalam diri kanak-kanak . Melahir rasa seronok dan mengekalkan minat untuk belajar.Tali yang digunakan boleh berupa tali biasa ataupun tali tangsi .Semasa digunakan. Memupuk semangat bekerjasama dan berkongsi pengalaman. terbang.tali. lompat dan menggelongsor. tali-tali itu ditarik-tarik untuk membuat anggota-anggota boneka tersebut bergerak. Mengguna dan memperkukuhkan kemahiran mendengar dan bertutur melalui pengalaman sebenar yang mengembirakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful