Alungirea coroanelor clinice o solutie pentru problemele parodontale,protetice si estetice Introducere

• Procedurile de alungire coronara pot duce la solutii pentru problemele specifice parodontale, proteticerestauratve si estetice.In mod frecvent exista o relatie distincta intre dificultatile care reies din afectiunile parodontale si problemele clinice asociate cu protetica sau estetica dentara • Scopul urmarit de alungirea coronara, indiferent de metoda utilizata, este acela de a sigura un complex dento-gingival stabil si sanatos. Pentru a atinge acest scop trebuie luate in considerare dimensiunile “inaltimii biologice”.

In continuare sunt discutate indicatiile si modalitatile de tratament pentru marirea lungimii coronare.

Cand se insera o restaurare protetica, pastrarea unui parodontiu sanatos intact este mandatorie pentru a prelungii viata dintelui restaurat.Medicul protetician trebuie sa incerce sa inlature toti factorii care ar duce la

Conceptul de “inaltime biologica” .acumularea de placa bacteriana si efectele ei urmatoare asupra tesuturilor gingivale si a tesuturilor care inconjoara osul alveolar De o importanta deosebita sunt rezultatele cu potential de afectare a parodontiului atunci cand marginile restaurarii sunt plasate la nivelul marginii gingivale. mai ales daca se intind pana la nivelul jonctiunii epiteliale. Articolulde fata foloseste definitia data de Wilson simaynard in ceea ce priveste…. Pentru a evita aceste probleme. marirea lungimii clinice coronare poatr de exemplu sa asigure o structura dentara adecvata necesara unei plasari supragingivale a marginilor restauratiei protetice. Inainte de a axamina in detaliu ce semnifica alungirea coronara.este necesara discutia dimensiunilor”psihologice” ale tesuturilor supra-alveolare ale parodontiului sanatos si relevanta acestor dimnsiuni asupra pozitionarii limitelor restaurarilor.

Aceasta situatie ar putea sa apara daca de exemplu. epiteliul jonctional si baza sulcusului gingival.Dimensiunile tesuturilor care ocupa aria dintre sulcusul bazal gingival si creasta alveolara au fost prima data descrise de Garguilo si col. Intr-o recenta revizuire a literaturii legata de acest subiect.insertia tesutului conjunctiv supralveolar.77 si 2. dar ramane constanta…. Starr concluzioneaza ca o distanta de 3-4 mm este . daca acerintele restaurative dicteaza plasare obligatorie intracreviculara(?). Unele studii sugereaza ca pentru a preveni inflamatia gingivala . Inaltimea acestor tesuturi variaza in functie de indivizi. si autorii au aratat ca exista o relatie dimensionala definita intre creasta alveolara. Aceste rezultate au dat acreditare conceptului de “ inaltime biologica”.43 mm).\ Totusi nu exista o dovata definitiva ca trecerea de limita biologica duce la inflamatia gingivala. inaltimea gingivala nu trebuie sa fie afectata de procedurile restaurative. Acestia au examinta materialul de al cadavre si au gasit ca dimensiunea aproximativa dintre epiteliul jonctional si tesutul conjunctiv supra-alveolar era de 2.04 mm medie ( intre 1. si este posibil ca o etiologie multifactoriala sa aduca la inflamatia gingivala.

Este mult mai corect. la nivelul coletului dentar.pentru pastrarea sanatatii gingivale a santului gingival (????) Indicatiile maririi lungimii clinice coronare dentare Din punct de vedere parodontal: O data ce un dinte a atins planul de ocluzie epiteliul jonctional are tendinta sa…………apical ………. . Daca o viitoare repozitionare apicala a epiteliului jonctional are loc.recomandata intre limita restaurarii (marginile sale) si creasta alveolara. Acest proces. eruptia pasiva.expunand mai mut din coroana anatomica. termenul de eruptie pasiva intarziata este frecvent utilizat.termenul de …………. descrie migrarea apicala a epiteliului jonctional de pe suprafata coronara pana la jonctiunea smalt-cement. Cand epiteliul jonctional ramane substantial coronar.

. interventia chirurgicala este frecvent o cerinta pentru crearea unui contur gingival compatibil cu sanatatea parodontiului marginal. a fost bine documentata ideea ca plasarea marginilor restaurarii la nivelul santului gingival (?). Lipsa de retentie: . 1. poate duce la boli parodontale infalmatorii. impiedicand procesul inflamatorsi tinandu-l sub control.S-a sugerat ca in aceste marginea gingivala libera nu este protejata de trauma gingivala si posibila retentie alimentara. Din punct de vedere protetic • Medicul protetician… poate sa se confrunte cu o multitudine de situatii care necesita alungire coronara. Mai mult decat atat. Sub aspectul acestor conditii. pozitia coronara a gingiei poate ingreuna igenizarea interproximala adecvata. care duce la iritatie gingivala cronica..accelerand procesul infalamator. De asemenea.\ Marirea chirurgicala a lungimii coronare va transforma marginile situate la nivelul santului gingival in margini situate supragingival.

cantitatea de structura dentara care va trebui examinata. a unei perforatii radiculare sau a unei rezorbtii radiculare. Prezenta unei coroane plasate subgingival sau a unei fracturi radiculare. eset . 2. 3. Prezenta cariilor subgingivale • Dificultatile de vizualizare si tratamentul cariilor subgingivale pot fi simplificate prin … displacement…? Apicala a marginii gingivale.Alungirea coronara inadecvata rezultataa din eruptia pasiva intarziata sau din lipsa de structura dentara . Cum s-a mentionat in textulanterior. o perforatie iatrogena sau o rezorbtie radiculara are loc. Cand o coroana sau o fractura radiculara. marirea lungimii coronare va facilita restaurarea protetica si va preveni reaparitia bolilor parodontale. frecvent necesita alungirea coronara pentru retentia restaurarilor.

determinata de regulile care guverneaza stabilirea dimensiunilor inaltimii biologice. Terapia ortodontica cu sau fara chirurgie osoasa.si imbunatatirea este seminificativa dupa marirea lungimii coronare clinice. Acest asa numit “zambet gingival” poate sa constituie o problema estetica importanta pentru unii pacienti. Daca coroanele sau fatetele sunt necesare in tratament. Tratament • Frecvent sunt amintite in literatura doua modalitati de tratament pentru alungirea coroanelor clinice dentare: • 1. poate duce la expunerea excesiva a gingiei atunci cand pacientul zambeste sau vorbeste. Chirurgia parodontala -gingivectomia .tehnicile chirurgicale parodontale sau • 2. Combinatia dintre o coroana clinica scurta si o margine gingivala inalta ??. ultima pozitionare a limitelor restaurarii trebuie luata in considerare pentru a prevenii lezarea inaltimii biologice gingivale.

si aproximativ un an dupa gingivectomie pentru a determina pozitia finala a marginii gingival elibere. sau in cazuri de eruptie pasiva intarziata. de exemplu. dupa gingivectomie. Ulterior s-a demonstrat ca . Mai mult decat atat. poate fi dificil de precizat ulterior pozitia finala a marginii gingivale . Totusi.evitant interferenta cu dimensiunile inaltimii biologice gingivale.Persoane tinere cu varste cuprinse intre 9-15 ani au fost tratate prin gingivectomie. intr-o situatie de sanatate clinica parodontala. gingivectomia este efectuata fara sa modifice inaltimea crestei alveolare. Daca. autorii au tras concluzia la sfarsitul studiului lor ca nu a existat nici o pierdere a insertiei epiteliale la subiectii studiului.Gingivectomia a fost indicata ca o metoda predictibila pentru marirea lungimii coronare. noua gingie formata tinde sa se deplaseze coronar. .posibil datorita restabilirii graduale a inaltimii biologice. Rezultatele au aratat o crestere de 1 mm in lungimea coroanelor clinice la 9saptamani de al terapie. s-a demonstrat ca este posibil sa dureze mai mult de 6 luni dupa interventia parodontala cu lambou.Acest lucru a indicat faptul ca gingia a fost indepartata fie in cazuri de hiperplazie gingivala cu false pungi parodontale.

s-a demonstrat ca afecteaza pozitia marginii gingivale libere. • Aceste schimbari se refera deopotriva la cresterea si descresterea in lungimea clinica coronara . ultima .Thus. in timp ce Bragger si col. cu sau fara rezectie osoasa.procedura de gingivectomie poate rezulta in castigarea insuficienta de lungime clinica coronara Interventia chirurgicala parodontala cu lambou • Alungirea clinica coronara prin intermediul operatiilor cu lambou . • Timpul exact necesar din momentulincheierii interventiei chirurgicale si pana la pozitionarea finala a marginii gingivale nu a fost in mod definitiv stabilit. • Gipson relateaza ca rezultate stabile se obtin dupa dupa aproximativ 4 luni. distanta preoperatorie intre fundul/baza santului gingival si creasta osoasa alveolara trebuie luata in considerare ( inaltimea biologica gingivala a pacientului inainte de interventia chirurgicala). • In absenta bolii parodontale.a stabilit ca schimbari vizibile au loc dupa6 luni de la tratament. in absenta bolilor parodontale.

.reprezentand asa numita…. • Este cunoscut de multi ani faptul ca morfologia crestei osoase alveolare este strans legata de pozitia jonctiunii smalt-cement a dintilor sanatosi.la nivelul sau imediat sub nivelul marginii gingivale.desi ei au putut obtine rezultate minore in demonstrarea schimbarilor obtinute dupa 1 an de la operatia cu lambou. • Cele doua posibilitati ale acestei proceduri sunt eruptia fortata urmata de rezectii osoase minore si eruptia fortata combinata cu ? Fiberotomy. • Deoarece cele mai mari schimbari au loc in primele 6 luni de la interventia chirurgicala . Terapia ortodontica • Tehnicile extruzive: • Utilizarea tehnicilor ortodonticed au fost in mod excesiv descrisein literatura paroontala si metodologia a fost recent revizuita de catre Starr. Rezultate asemanatoare au fost obtinute si de Becker si col.de timp pare a fi rezonabil de asteptat inainte de interventiile protetice restaurative.a gingiei in timpul de vindecare. si . • Daca un dinte este fracturat . acest interval. de exemplu..

• Rezectia osoasa poate fi in intregime evitata prin utilizarea celei de-a doua tehnici/alternative:eruptia fortata combinata cu ….pentru rezectia fibrelor supracrestale urmata de planare radiculara la nivelul crestei alveolare.Autorii care indica aceasta metoda.terapia .deci prin urmare se obtine alungire coronara clinica. este de asteptat ca tesuturilede sustinere ale radacinii se vor deplasa coronar. pana cand se obtine gradul de eruptie dorit.restulradacinii este extruzata ortodontic. Rezumat: Alungirea coronara clinica poate simplifica complexele probleme restaurative.Atunci marginea osoasa care inconjoara radacina poate ulterior sa fie indepartata pentru a obtine contur anatomic osos. • Dezavantajul acestei metode este ca pacientul trebuie sa se prezinte la intervale de cate doua saptamani la control.asociate de obicei cu cariile subgingivale si fracturile radiculare.recomanda o perioada de retentie ce urmeaza terapia ortodontic activa.

ofera mijloacele necesare obtinerii maririi lungimii coronare dentare.parodontala. sau o combinatie a tehnivilor.O completa intelegere a bazelor biologice pentru metoda aleasa este esentiala pentru a obtine rezultatul dorit. .ortodontica.Un avantaj in plus este acela legat de imbunatatirea esteticii ce urmeaza tratamentului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful