Haakpatroon uiltje Inge snuffel

Vooraleer je enthousiast naar de haalnaald grijpt: Ik ben iemand die op het gevoel haakt en ben dus niet 100% vertrouwd met patronen schrijven, nee zelfs niet met de correcte haaktermen. Ik haak meestal in Engelse termen, dus ik spreek graag over single crochets (sc – vasten), double crochets (dc – stokjes), treble crochets (tc dubbele stokjes), stitches (st – steken) en slip stitches (sl st – lossen). Ik denk dat dit de correcte vertalingen zijn, maar geef alstublieft een schreeuw als dit niet klopt!

Benodigdheden:
Haalnaald (ik gebruik meestal nr 3) 3 kleuren haakgaren voor het lijfje + vleugels (ik gebruik graag Catania) Eindje wit garen + 2 restjes zwart voor de ogen Eindje oranje/geel/rood garen voor bekje Dikke naald (waar je haakgaren door kan) Schaartje

Werkwijze:
Lijfje • • • • • • • • • In de kleur van het zitvlak: Magische ring van 5 steken (5 st) Haak 2 sc in elke st van de vorige cirkel (10 st) *Haak 2 sc in 1ste st van vorige cirkel, 1 sc in 2de st van vorige cirkel*; herhaal van * tot * 5 maal tot je rond bent (15 st) 1 sc in elke st van vorige cirkel (15) In een nieuwe kleur: 1 sc in elke st (15 st) (bind de uiteindjes van beide kleuren vast en stop weg in je uiltje). 1 sc in elke st (15 st) In een nieuwe kleur: 1 sc in elke st (15 st) (bind de uiteindjes van beide kleuren vast en stop weg in je uiltje). 1 sc in elke st (15 st) 1 sc, 1sc, 1sc, 1 st overslaan, 1sc, 1sc, 1sc, 1sc, 1sc, 1sc, 1 st overslaan, 1sc, 1sc, 1sc, afsluiten met een sl st (13 st). Door twee steken over te slaan creëer je een voor- en achterkant aan je uiltje. De plek waar je nieuwe kleuren begonnen bent, zit nu aan de zijkant en zal je in een volgende stap onder een vleugeltje verbergen.

Draad afbinden en afknippen. Zorg dat je uiteindje draad ongeveer 10 cm lang is en laat voorlopig hangen. Met dit eindje zal je aan het einde het kopje dichtnaaien.

Vleugeltjes (herhaal onderstaande 2x)

• •

In de kleur van het zitvlak: Magische ring van 6 steken (6 st) 1 sc in de 1ste st van de vorige cirkel; in de 2de st: 1 dc, 1 tc, 1dc; 1 sc in de 3de st van de vorige cirkel, afsluiten met een st, draad afbinden en voldoende lang afknippen (ongeveer 10 cm).

Je hebt nu een vleugeltje met twee losse draadjes aan dat er ongeveer uitziet als op de foto hiernaast (rechtsboven). Naai de vleugel vast aan de zijkant van het lijfje met de draad die je zonet afgeknipt hebt. Steek vervolgens ook de begindraad van je magische ring naar binnen en bind beide uiteindjes binnenin samen. En zo ziet dat er dan ongeveer uit (onder). Doe nu exact hetzelfde voor het andere vleugeltje.

• •

Oogjes (herhaal onderstaande 2x) • Met wit: magische ring van 5 steken (5 st), sluiten met een sl st, afbinden en afknippen (voldoende lang uiteinde laten). Neem een stukje zwart garen (ongeveer 10 cm) voor de pupil. Maak in het midden van de draad een dikke knoop (ik doe dit door een uiteinde van de draad 4 keer rond het andere uiteinde te draaien alvorens de knoop aan te trekken, zie foto’s).

Steek beide uiteindjes van één pupil-knoopje samen door het oog van de naald en trek het pupilletje door het witte oogje (zie rechts). Naai beide oogjes vast aan het lijfje. Het mooiste en stevigste resultaat krijg je wanneer je eerst de zwarte pupil-draadjes door het lijfje steekt en binnenin vastknoopt. Daarna kan je met de witte uiteindjes je oogje vastzetten zoals beschreven bij de vleugels.

Bekje • • • Haak 2 lossen in de kleur die je koos voor het bekje Haak 1 sc in de 2de steek van de haaknaald (1ste losse die je haakte) Knip de draad af, voldoende lang (5 cm extra) en bind af. Je bekje ziet eruit als op de foto rechts. Naai het bekje vast aan het lijfje door beide uiteindjes op de gewenste plek naar binnen te steken en binnenin je uiltje vast te knopen.

Afwerking • • Als je al de vorige stappen hebt doorlopen, is je uiltje klaar voor de laatste afwerking. Duw alle losse uiteindjes die je binnenin hebt vastgeknoopt goed naar binnen en kijk of je het uiltje op die manier voldoende gevuld vindt. Indien niet, vul zijn lijfje dan nog wat verder op met wat extra vulling. Bij mij is dit doorgaans niet nodig. Naai nu het kopje van het uiltje dicht met het losse uiteindje bovenaan het lijfje. Je kunt deze draad gewoon door je naald halen en hiermee het kopje over de volledige breedte dichtnaaien zoals aangegeven op onderstaande foto.

(Merk bovendien op aan de toenemende duisternis in mijn foto’s dat uiltjes maken best wel wat werk kost vanwege de kleine onderdeeltjes die je aaneen moet zetten. Allemaal niet moeilijk, maar wel véél gepruts ☺.)

Voor de oortjes: Knip nu twee stukjes draad af in de kleur van het kopje, ongeveer 8 cm elk. Plooi het eerste draadje dubbel en haal het dubbelgevouwen deeltje door je naald zodat er een lusje vooraan uit je naald komt. Haal door een hoekje van het kopje. Zodra de lus er doorheen is, kan je de naald van de lus af schuiven. Haal nu beide uiteindjes door de lus, trek aan en knip af op gewenste lengte. Je eerste oortje is gemaakt. Doe hetzelfde aan de andere kant met het tweede draadje dat je knipte.

Je uiltje is Klaar!!!

Bovenstaand patroon is geschreven voor een klein uiltje (die van mijn zijn ongeveer 6 cm groot. Afhankelijk van het garen en de naald je gebruikt, kan dit schelen). Ik vind dit formaat van uiltjes het schattigst en bovendien de perfecte grootte om als sleutelhanger te gebruiken. Maar uiteraard is dit patroon maar een vertrekpunt. Je kunt eindeloos variëren met kleuren en afwerkingen en je kunt op basis van deze werkwijze ook gemakkelijk grotere uilen maken. In dat geval vertrek je van een grotere magische ring, maak je het lijfje langer en maak je indien nodig de ogen en vleugeltjes ook iets groter door een extra rondje te meerderen. Geen kunst dus ☺ Heel veel plezier ermee!!

Liefs, Inge Snuffel

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful