You are on page 1of 14

BUKU SKRAP GEOGRAFI

TEMA : CUACA DAN IKLIM TAJUK : PENGARUH MANUSIA TERHADAP CUACA DAN IKLIM NAMA : MIRZA SYUHADA BT MOHD JAMAL NO. KAD PENGENALAN : 991018-04-5232 KELAS : 1 KAA 1

. Bangunan konkrit yag boleh memerangkap haba.PULAU HABA Rajah di atas menujukkan cara-cara pulau haba bandar berlaku. Bangunan yang tinggi dan rapat akan menyebabkan sakit kepala.

Bangunan tinggi dan rapat menghalang tiupan angin dan pergerakan udara panas keluar. 2. Punca kejadian pulau haba adalah : 1.Pulau haba bandar ialah keadaan atmosfera bandar mempunyai suhu yag lebih tingggi daripada kawasan pinggir bandar. . Hidup tidak selesa. Kesan:   Sakit kepala. Bangunan kokrit dan jalanraya berturap menyerap serta memerangkap haba.

.HUJAN ASID Rajah di atas menunjukkan cara-cara hujan asid berlaku. Asap kilang yang tidak ditapis akan menyebabkan hujan asid.

2. Wap air berasid dan menjadi hujan asid lalu turun ke bumi. Cat bangunan luntur. Kulit melecur ringan.Asap kenderaan ialah salah satu punca-punca hujan asid. Kesan hujan asid:        Pencemaran air minuman. nitrogen oksida. Asap kenderaan. Besi berkarat. Pembakaran terbuka. Hidupan air pupus. . dan karbon dioksida. Punca hujan asid: 1. Tanaman musnah. Tanih tidak subur dan berasid. Gas-gas tersebut larut dalam wap air dan membentuk asid lemah. 3. Hujan asid berlaku apabila udara tercemar oleh gas sulfur oksida. Asap kilang.

Ia berpunca daripada pertambahan gas-gas rumah hijau (karbon monoksida dan karbon dioksida) .PENINGKATAN SUHU Ais glasier yang cair boleh mengakibatkan paras air laut semakin tinggi. Peningkatan suhu atau kesan rumah hijau ialah fenomena peningkatan suhu bumi akibat haba yang terperangkap dalam lapisan atmosfera. Pembalakan dan pembakaran hutan boleh menyebabkan pemanasan suhu di Bumi.

Pelupusan sampah. Asap kenderaan. Pembakaran bahan api fosil. Kawasan rendah tenggelam. 5. 2.Punca-punca gas rumah hijau di atmosfera: 1. Kesan peningkatan suhu bumi:    Ais di kutub cair. Pembebasan CFC. Pembakaran hampas pertanian. Pembalakan dan pembakaran hutan. 4. Aras laut menigkat. 3. 6. .

. habuk dan bahan-bahan yang tercemar yang terapung di udara. Pembakaran terbuka oleh segelitir masyarakat yang tidak bertanggungjawab.JEREBU Jerebu yang melanda Malaysia akibat daripada pembakaran hutan. asap. Jerebu berlaku kerana terdapat banyak debu.

Pelepasan asap kilang. 3. Hujan asid. 4. 2. Pembakaran terbuka. Pembakaran hutan.Punca-punca yang menyababkan jerebu ialah: 1. . Kesan-kesan jerebu ialah:      Jarak penglihatan terhad. Radang paru-paru. Sakit mata. Pembakaran bahan api. Masalah pernafasan dan asma.

. \ Kanser kulit akibat daripada sinaran UV( ultra violet).PENIPISAN LAPISAN OZON Cara-cara penipisan lapisan ozon berlaku.

Penghawa dingin. Kapal terbang Super Sonik. .Sinaran UV juga boleh meyebabkan seseorang mempuyai katarak mata. 4.     Kanser kulit. 5. Lapisan ozon bertindak sebagai penapis sinaran ultraungu atau ultraviolet UV daripada matahari sebelum sampai ke bumi. Peningkatan suhu. Katarak mata. Kesan pinipisan lapisan ozon. Lapisan ozon ialah satu lapisan gas yang terbentuk 20 hingga 30 km dari permukaan bumi. Baja Nitrogen. Penyembur aerosol. 2. Punca lapisan ozon terhakis ialah: 1. 3. Ujian nuclear. Imunisasi badan menjadi lemah.

KEMARAU Tanah merekah dan kering akibat tidak mempunyai air yang banyak. Hidupan seperti haiwan dan tumbuhan mati akibat daripada kemarau. .

. Suhu meningkat. Punca kemarau ialah: 1. Tanaman musnah. Hutan terbakar. Kesan kemarau ialah:      Hidupan mati. Krisis air.Kemarau ialah keadaan cuaca kering yang berpanjangan. Aktiviti pembalakan (penyahutanan) yang menyebabkan kawasan tadahan musnah dan berlaku kekurangan sumber air.