You are on page 1of 6

Rancangan Pemasaran

Penerangan Perkhidmatan

Perniagaan yang kami jalankan iaitu K-CAR ENTERPRISE menawarkan perkhidmatan menservis alingnment tayar dan balancing tayar daripada pekerjapekerja kami yang berkemahiran serta berpengalaman dalam menservis kenderaan(Skm Tahap 2). Profil Pelanggan Pelanggan merupakan aset terpenting dalam menjalankan sesebuah perniagaan dan merupakan penyebab untung rugi sesebuah perniagaan.Justeru itu,pihak kami menyasar skop pelanggan daripada golongan penduduk dikawasan sekitar pusat servis kami dan juga penduduk di kawasan bandar sekitar alamat oii.

Saiz Pasaran Pihak Kami menanggarkan jumlah saiz pasaran yang telah ditetapkan adalah sebanyak RM……..

Persaing-persaing Utama

Di dalam sesebuah perniagaan persaingan merupakan perkara asas yang perlu dihadapi oleh para usahawan,kerana dikawasan yang kami jalankan perniagaan terdapat beberapa usahawan menjalankan perniagaan yang sama dengan perniagaan yang kami jalankan.Antara persaing-persaing yang terdapat dikawasan kami ialah:1. Tan Car Alingnment Sdn.bhd alamat oiii  Kelebihan Telah menjalankan perniagaan selama 6 tahun.  Kelemahan Kos perkhidmatan yang tinggi dan tidak mesra pelanggan 2. Car Master Enterprise alamat oiii  Kelebihan Mempunyai tenaga kerja dari luar Negara yang berpengalaman  Kelemahan Menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan yang berpendapatan tinggi dan pada kereta mewah sahaja.

Ramalan Jualan Bulanan Ramalan Jualan Bulanan pada tahun pertama
BULAN JANUARI FEBRUARI MAC APRIL MEI JUN JULAI OGOS SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DISEMBER HASIL JUMLAH PERATUS (%)

Ramalan Jualan Bulanan pada Tahun Kedua

BULAN JANUARI FEBRUARI MAC APRIL MEI JUN JULAI OGOS SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DISEMBER

HASIL

JUMLAH

PERATUS (%)

Strategi Pemasaran

Untuk memastikan perniagaan yang dijalankan oleh pihak kami beroperasi dengan lancar terdapat beberapa strategi pemasaran yang telah kami persetujui untuk menarik minat pelanggan datang ke pusat servis kami. Antara strategi pemasaran yang akan kami lakukan ialah dengan mengiklankan perniagaan kami ini di surat khabar,banner,media elektronik dan juga di internet supaya pelanggan mengetahui tentang perniagaan kami.Selain itu,kami juga menawarkan promosi kepada pelanggan iaitu memperkenalkan servis percuma pada bulan pertama kami operasi kepada 50 kenderaan yang datang ke pusat servis kami.Pada bulan ke dua kami beroperasi pihak kami menawarkan potongan harga pada setiap servis kepada 50 kenderaan yang datang ke pusat servis kami. Untuk memastikan pelanggan percaya dan puas hati dengan hasil kerja kami.Kami menawarkan jaminan selama sebulan daripada tarikh kereta itu di servis,jika berlaku keroskkan yang sama pelanggan boleh datang ke pusat servis kami dan kami akan menservis dengan percuma. Malah kami juga menyediakan ruangan menunggu yang selesa kepada pelanggan dengan adanya kemudahan tandas dan tempat duduk yang selesa kepada pelanggan yang datang ke pusat servis kami supaya pelanggan tidak berasa rimas semsa menuggu keretanya siap diservis dan menggangap pusat servis kami ini mesra pelanggan.

Butiran Perbelanjaan Pemasaran

PERKARA Insurans Banner Surat Khabar Media Elektronik JUMLAH

RM RM RM RM RM RM