You are on page 1of 2

Doktor Zhai Like har en välbesökt klinik i Peking och har tidigare arbetat i Europa och Dubai (där

hon behandlade den saudiska kungafamiljen).

Den andra våren

– klimakteriet på kinesiska
Omkring 70 procent av kvinnorna i väst drabbas av problem som värmevallningar och nattliga svettningar i övergångsåldern. Motsvarande siffra i Asien är 10 procent. Hur gör de där? Vi frågar doktor Zhai Like hur den traditionella kinesiska medicinen ser på…
Av Jojje Olsson

…övergångsåldern

I Kina ser man klimakteriet som ett naturligt sätt att sakta ner åldrandet och spara på kroppens livaktighet. Blodet anses vara en del av kroppens energi, och då blodet hindras lämna kroppen saktas även åldersprocessen ner. Övergångsåldern kallas där ibland för “den andra våren” – nytt ljus och nya möjligheter i livet.

…hormonersättningsterapi

Eftersom övergången från fruktsam till ofruktsam ses som en ny fas i livet snarare än en sjukdom, är också behandlingen av eventuella besvär helt naturlig och helt utan bieffekter. I Kina används inte hormonersättningsterapi alls, utan i stället försöker man balansera kroppens hormonsystem på naturlig väg.

…vallningar och nattliga svettningar

I övergångsåldern är det viktigt att balansera kroppens hetta med rätt kost. Såväl hetta som kyla bör undvikas. Drick därför inte kylda drycker, då kylan bara stimulerar hettan ytterligare, även om det tycks hjälpa för stunden. Glass är särskilt skadligt för värmebalansen i kroppen.

Nr 9 2009

87

M

vänd
magasin

Kropps klok
…kostens betydelse
Undvik:
l Glass – gör hettan starkare l Kaffe – max en kopp om dagen l Kryddstark mat – väcker hettan och rubbar balansen Kosten är en av grunderna för att kroppen ska må bra och viktig för vilken åkomma som helst. Just i övergångsåldern är det extra viktigt att tänka på kosten, då kroppens hormoner får en ny balans. naturliga effekter. Men enskilda örter är inte alls lika effektiva som örtblandningar. Dessa blandas efter varje patients individuella behov och har visat sig vara extremt effektiva mot klimakteriebesvär.

…akupunktur

Soja-hälsa!

Ät gärna:

l Bönor och ärter – helst gula bönor l Svamp i alla dess former l Broccoli, spenat och andra grönsaker

Akupunktur kan stimulera viktiga organ för att förbättra blodcirkulationen och stödja kroppens nya balans. Även svensk forskning har visat att akupunktur är särskilt effektivt mot värmevallningar och svettningar. En forskargrupp vid Linköpings universitet menar att de extremt fina nålarna kan påverka neuropeptiden CGRP, en funktion i nervsystemet som vidgar blodkärl och stimulerar svettkörtlar.

…inkontinens …fytoöstrogener

Soja är en basvara i det asiatiska köket, och en kvinna får där i sig omkring 50 gram om dagen, vilket är tio gånger mer än i väst. Soja är rik på fytoöstrogener som effektivt förebygger och hjälper mot besvär i övergångsåldern. Västerländsk mat som innehåller fytoöstrogener är nötter, rågbröd och solrosfrön.

Många kvinnor kan få besvär med inkontinens i övergångsåldern, något som kan avhjälpas genom att själv massera området mellan naveln och livmodern. Effektivast är att dagligen massera 36 varv medurs, med ena handens fyra fingerspetsar.

En ny hälsoprodukt har kommit på marknaden, inspirerad av den traditionella kinesiska medicinen: Nutri5. Tjugo års forskning om sojans positiva hälsoeffekter finns bakom norska företaget Nutri Pharmas (de som gör Nutrilett) satsning på denna produkt för kvinnor i övergångsåldern. Nutri5 innehåller naturliga växtöstrogener från soja (isoflavoner) och är ett slags pulver som också kan användas som måltidsersättning. Kostar cirka 30 kronor om dagen. Man kan köpa och prenumerera på Nutri5 via klimakteriesajten kvinnoliv.se där man även kan diskutera känsliga ämnen i olika forum. Dessutom erbjuds gratis telefonrådgivning.

…harmoni

…örter

Örter har använts i den traditionella kinesiska medicinen i flera hundra år och på senare tid även blivit populärare i väst. Exempelvis marknadsförs Ginseng som en ört med en rad positiva och

Det viktiga i traditionell kinesisk medicin är kroppens harmoni och balans. Förutom att äta rätt är det viktigt att motionera, sova ordentligt samt ”sjunga och vara glad”. Genom att inte tänka på besvären minskar de. Och yoga, andning och avslappning ökar kroppens välbefinnande betydligt.

Kinesisk läkekonst i Sverige
I Sverige finns många utövare av traditionell kinesisk medicin, som ofta förkortas TCM. På sajten chinesemedicalcenter.se finns information och länkar.

Pröva

2.

Andas in, andas ut!
2. För pannan till golvet.

el ö en en k

hor m vning i

: onyoga

1. Sitt upprätt med rak rygg. Samma avstånd mellan knä som höfter. Ta ett djupt andetag.

1.

3. Sträck sedan armarna framåt så långt det går. Andas ut långsamt under rörelsen. Behåll pannan vilande mot golvet, för armarna i en cirkel mot höfterna, handflatorna uppåt. Andas långsamt in under rörelsen.

3.

Tillbaka till utgångsläget och repetera. vänd

M

88

Nr 9 2009

magasin