PROSA 1 : TAJU'L MULUK

SINOPSIS Taju’l Muluk meminta kebenaran daripada ayahandanya untuk mencari bunga bakawali bagi mengubati mata ayahandanya yang buta Namun, Taju’l Muluk perlu menyelamatkan abangabangnya terlebih dahulu yang telah terperangkap akibat kalah bermain catur dengan Puteri Jenuh Hati Taju’l Muluk telah berjaya memperdayakan seorang perempuan tua yang tinggal di mahligai Puteri Jenuh Hati dengan mendapatkan rahsia kehebatan Puteri Jenuh Hati dalam bermain catur Lalu, Taju’l Muluk pergi mencabar Puteri Jenuh Hati untuk bermain catur dan Taju’l Muluk telah memenangi permainan catur tersebut. Taju’l Muluk telah berjaya menyelamatkan keempatempat orang abangnya. Kemudian, Taju’l Muluk meneruskan pengembaraan untuk mencari bunga bakawali dan telah mengalami pelbagai rintangan dan penderitaan semasa menuju ke sempadan negeri Bakawali. Di dalam hutan Taju’l Muluk telah berjumpa dengan raksasa yang simpati dengannya dan mengambil beliau sebagai anaknya Taju’l Muluk berusaha untuk mengambil hati raksasa tersebut dengan memasak makanan yang sedap dan meminta raksasa menolongnya melihat Taman Bakawali Raksasa membantu Taju’l Muluk dengan menyuruh jin utusannya menghantar Taju’l Muluk untuk berjumpa dengan Dewi Hamalah. Dewi Hamalah telah mengahwinkan Taju’l Muluk dengan Puteri Mahmudah TEMA Pengembaraan seorang putera raja untuk mencari penawar bagi menyembuhkan penyakit ayahandanya. PERSOALAN  Kebijaksanaan seorang putera raja  Tanggungjawab seorang anak terhadap keluarganya  Keberanian dalam menghadapi segala cabaran  Sanggup berkorban untuk menyelamatkan saudaranya

Perbuatan yang baik akan dibalas dengan kebaikan

WATAK & PERWATAKAN 1. Taju’l Muluk • Anak raja negeri Syarqastan • Anak bongsu daripada lima orang adik-beradik • Seorang putera raja yang bijaksana • Seorang putera raja yang berani 2. Puteri Jenuh Hati • Seorang puteri yang bijak dengan tipu muslihatnya dalam bermain catur • Akhirnya berjaya ditewaskan oleh Taju’l Muluk dalam permainan catur dan terpaksa berkhidmat kepada Taju’l Muluk 3. Perempuan Tua • Bersimpati kepada Taju’l Muluk • Seorang yang amat kaya • Sangat sayangkan Taju’l Muluk • Membuka rahsia Puteri Jenuh Hati kepada Taju’l Muluk 4. Raksasa 1 • Mempunyai tubuh badan yang besar • Jadikan Taju’l Muluk sebagai anak angkat • Sangat sayangkan Taju’l Muluk • Suka makan makanan yang dimasak oleh Taju’l Muluk Dewi Hamalah • Saudara Raksasa 1 dan Raksasa 2 • Raksasa yang memerintah dua belas ribu raksasa penjaga Taman Bakawali • Menculik Puteri Mahmudah • Mengahwinkan Taju’l Muluk dengan Puteri Mahmudah PLOT Binaan Plot (a) Permulaan : Raja negeri Syarqastan, iaitu Zainu’l Muluk menjadi buta secara tibatiba. Pada pendapata ahli nujum, hanya bunga bakawali yang dapat mengembalikan penglihatan baginda semula. Empat orang putera banginda keluar untuk mencari bunga tersebut mereka telah menjadi hamba kepada Puteri Jenuh Hati apabila gagal menewaskan puteri itu dalam permainan catur. (b) Perkembangan : Selepas keempat-empat abangnya tidak pulang, Taju’l Muluk keluar mencari bunga bakawali. Taju’l Muluk bertemu dengan perempuan tua.

Taju’l Muluk berani menempuh hutan untuk mendapatkan bunga bakawali Kasih sayang . Teknik Plot (a) Teknik Dialong.Taju’l Muluk berusaha mencari bunga bakawali untuk mengubati mata ayahandanya Baik hati .Daripada perempuan tua itu. . Jika ada lagi hayatmu nescaya sampailah engkau ke seberang dan kehendakmu pun akan beroleh. almarhum . Latar Tempat a) Negeri Syarqastan. astaghfirullah Simile : seperti gunung runtuh bunyinya . Contohnya: “Hai Taju’l Muluk. Laras Bahasa Klasik Contoh: Sesungguhnya sekalian susuk jijiknya dan usul sifatnya itu hamba dapati sepenuh-penuh kepada nenekandalah. di istana Zainu’l Muluk b) Istana Puteri Jenuh Hati c) Hutan rimba (Tempat tinggal raksasa) 2. dan jin) NILAI     Berani . apakah yang boleh di makan oleh manusia?” (b) Teknik Monolog Dalaman. ikatlah pinggangmu kukuh-kukuh serta buangkan dirimu seperti menerjun ke dalam lautan. Raksasa itu menjadikan Taju’l Muluk sebagai anak angkatnya. 2. iaitu raksasa yang memerintah dua belas ribu raksasa dan penjaga Taman Bakawali. Latas Masa a) Berlaku pada zaman dahulu kala b) Peristiwa berlaku pada waktu siang dan malam 3. dewa. Latar Masyarakat a) Masyarakat istana b) masyarakat kayangan (raksasa. peri.baginda mengetahui rahsia Puteri Jenuh Hati yang menipu dalam permainan catur. Laras Bahasa Istana Contoh: Maka dia pun menyembah sambil berkata. (c) Klimaks : Taju’l Muluk bertemu dengan Raksasa 1.seraya yang bermaksud sambil atau serta .Taju’l Muluk berjaya membongkar helah Puteri Jenuh Hati yang sentiasa memang bermain catur. kata raksasa itu.” kata Taju’l Muluk di dalam hatinya.Taju’l Muluk tabah menghadapi semua cabaran semasa mengembara untuk mencari bunga Bakawali PENGAJARAN  Kita perlu menggunakan akal sebelum melakukan sesuatu kerja  Janganlah kita suka memperdayakan orang  Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap  keluarga yang dalam kesusahan Kita mestilah sentiasa berbuat baik kepada setiap insan LATIHAN : Terangkan tiga pengajaran yang terdapat dalam Prosa Taju’l Muluk berserta contohnya. GAYA BAHASA Diksi (a) Penggunaan kata-kata Melayu lama. Contohnya: Pada suatu hari. (d) Peleraian : Taju’l Muluk bertemu dengan Raksasa Dewi Hamalah.Taju’l Muluk memaafkan Puteri Jenuh Hati yang telah insaf Ketabahan . sudahlah. “Hai anakku Taju’l Muluk. amir.leta yang bermaksud hina tau keji (b) Penggunaan kata bahasa Arab. Dewi Hamalah mengahwinkan Taju’l Muluk dengan Puteri Mahmudah. Oleh sebab terlihat oleh sifat itu mesralah kasih hamba kepada nenekanda. seperti ribut taufan bunyinya Puisi Ayuhai nasib permintaan badan Sudahlah kecil tiada berdandan Azab di rimba tiada berpadan Laksana beranak tiada berbidan Ayat 1. Jangan lagi tuanku sebut nama bunga bakawali itu keranan sebenarnya Bakawali itu ialah anak raja yang amat besar kerajaannya. Taju’l Muluk berjaya mengalahkan puteri tersebut dan menyelamatkan keempat-empat orang saudaranya. “Ampun tuanku. LATAR 1. Contohnya. Contohnya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful