You are on page 1of 18

ARISTON AMD 129

Masina de spalat rufe cu uscator


SUMAR
Instalare Deazambalare si nivelare Legaturi hidraulice si electrice Setari si primul program de spalare Date tehnice Descrierea masinii de spalat rufe Panoul de control Display Pornire si Programe Initierea unui program Tabelul de Programe Personalizari Reglarea temperaturii Reglarea turatiei de centrifigare Optiuni Uscare Detergenti si rufe de spalat Compartimentul de detergenti Program de albire Sortarea rufelor Rufe delicate Woolmark Platinum Care Precautii si sfaturi Siguranta generala Aruncarea reziduurilor Economie si respectarea mediului nconjurator ntretinere Evacuarea apei si energie electrica Curatarea masinii de spalat cu uscator Curatarea compartimentului de detergenti ngrijirea hubloului si a cuvei Curatarea pompei Verificarea furtunului de alimentare cu apa 22122o149w Anomalii si remedii

Instalarea
Este important sa pastrati acest manual de instructiuni si sa-l consultati n orice moment. n caz de vnzare, cesiune sau transport, acesta serveste noului proprietar n vederea instalarii, utilizarii si remedierii eventualelor probleme ale acestui aparat. Cititi cu atentie instructiunile continute n acest manual : veti gasi informatii referitoare la instalare, utilzare si siguranta.

Dezambalare si nivelare
Dezambalare
1. 2. 3. Dezambalati masina de spalat Verificati ca aparatul sa nu fii fost deteriorat pe durata transportului. Daca este deteriorat, nu l conectati la reteaua electrica si luati legatura cu magazinul de la care l-ati cumparat. ndepartati suruburile de fixare a cuvei pe durata transportului (4 buc.) si cauciucul cu respectivul distantator, situat n partea din spate - a se vedea figura alaturata

4. 5.

nchideti orificiile cu dopurile din plastic aflate n dotare. Pastrati toate piesele : pentru cazul n care masina de spalat cu uscator va trebui transportata, piesele vor trebui remontate. Ambalajele nu constituie jucarii pentru copii.

Nivelare
1. 2. Instalati masina pe o suprafata plana si rigida, fara a o sprijini de ziduri, mobila sau altceva. Daca podeaua nu este perfect orizontala, compensati neregularitatile desurubnd sau nsurubnd piciorusele anterioare (a se vedea figura alaturata) ; unghiul de nclinare, masurat pe planul de lucru nu trebuie sa depaseasca 2.

O nivelare precisa confera stabilitate masinii si evita vibratii, zgomote sau deplasari pe durata functionarii. n cazul mochetelor sau a unui covor, reglati piciorusele astfel nct sa mentineti sub masina de spalat un spatiu suficient pentru ventilare.

Legaturi hidraulice si electrice


Conectarea furtunului de alimentare cu apa 22122o149w
1. Introduceti garnitura A n extremitatea furtunului de alimentare cu apa 22122o149w si nsurubati-l la un robinet filetat de apa rece (a se vedea figura alaturata).

nainte de conectare, lasati apa sa curga pentru a se limpezi. 2. Conectati furtunul de alimentare cu apa la masina de spalat, nsurubndu-l la respectiva priza de apa, n partea posterioara, sus n dreapta (a se vedea figura alaturata).

3.

Fiti atenti ca furtunul sa nu fie nici curbat nici ndoit.

Presiunea apei trebuie sa fie cuprinsa n valorile tabelului Date tehnice Daca lungimea furtunului de alimentare nu este suficienta, adresati-va unui magazin specializat sau unui tehnician autorizat.

Conectarea furtunului de evacuare


Conectati furtunul de evacuare, fara a-l ndoi la o conducta de evacuare sau la o gura de evacuare a apei, situate ntre 65-100 cm de pamnt (1); sau sprijiniti-l pe marginea unei chiuvete sau unei cazi, legnd ghidajul aflat n dotare de robinet (2).

1.

2.

Extremitatea libera a furtunului de evacuare nu trebuie sa ramna cufundata n apa. 3

Nu este recomandabila folosirea furtunelor de prelungire Daca este indinspensabil, furtunul de prelungire trebuie sa aiba acelasi diametru cu furtunul original si nu trebuie sa depaseasca 150 cm.

Legatura electrica
nainte de a introduce stecherul n priza de curent, asigurati-va ca : Priza sa fie cu mpamntare si conform prevederilor legale Priza sa poata suporta sarcina maxima de putere a masinii, indicata n tabelul "Date tehnice" Tensiunea de alimentare sa fie cuprinsa n valorile indicate n tabelul Date tehnice Priza sa fie compatibila cu stecherul masinii de spalat. n caz contrar, nlocuiti priza sau stecherul.

Masina de spalat nu trebuie instalata afara, nici chiar n cazul n care spatiul este protejat de un acoperis, deoarece este foarte periculoasa expunerea aparatului la ploi si furtuni. Nu functioneaza la temperaturi mai mici de 16C. Dupa instalarea masinii priza de curent trebuie sa fie usor accesibila. Nu folositi prelungitoare si prize multiple Cablul nu trebuie sa fie ndoit sau comprimat. Cablul de alimentare trebuie sa fie nlocuit doar de tehnicienii autorizati

Atentie ! Producatorul si declina orice responsabilitate pentru cazul n care aceste norme nu se respecta.

Primul ciclu de spalare


Dupa instalare, inainte de utilizare, efectuati un ciclu de spalare cu detergent si fara rufe, selectnd programul la 90C fara prespalare.

Date tehnice (AMD 109/AMD 129):


Dimensiuni
L- 59,5 - 85 A- 53,5

Capacitate :
de la 1 la 5 kg, pentru spalare de la 1 la 4 kg pentru uscare Legaturi electrice : Tensiune : 220/230 V 50 Hz Putere maxima absorbita : 1850 W Legaturi hidraulice: presiune maxima: 1 Mpa (10 bar) presiune minima: 0,05 Mpa (0,5 bar) capacitatea cuvei: 46 lt

Viteza centrifugare:
1200 rpm

Programe de control conform Normativei IEC 456: Spalare :


programul 3 temperatura: 60C ncarcatura de 5 kg primul program de uscare efectuat cu 1 kg de rufe, stabilind o durata de 40 min ; al 2-lea program de uscare efectuat cu 4 kg de rufe, stabilind nivelul maxin de uscare

Uscare :

Acest aparat corespunde urmatoarelor Directive Comunitare:


-73/23/CEE din 19/02/73 (Tensiuni Joase) si ulterioare modificari -89/336/CEE din 03/05/89 (Compatibilitate Electromagnetica) si ulterioare modificari.

Panoul de control
Legenda de programe Tasta Temperatura Tasta Mode Tasta Pornire/Oprire

Caseta detergent

Tasta Centrifugare

Display Tasta Selectare

Tasta Start/Reset

Selector

Compartimentul de detergenti: este folosit pentru a ncarca detergenti si aditivi (a se vedea pag. 13). Legenda de programe : este folosita pentru a consulta, n orice moment o schema sintetica a programelor : se deschide tragnd spre exterior limba gri . Display : este folosit pentru a programa masina de spalat rufe cu uscator si pentru a urmari starea de avansare a programeleor de spalare (a se vedea pag. 7). Tasta Temperatura : este folosita pentru modificarea temperaturii de spalare. Tasta Centrifuga : este folosita pentru a regla viteza de centrifugare pna la excluderea acesteia. Tasta Mode : este folosit pentru a alege optiunile de personalizare (a se vedea pag. 11). Tasta Selectare : este folosita pentru a stabili optiunile de personalizare (a se vedea pag. 11). Tasta Pornire/Oprire: este folosita pentru a porni/opri masina de spalat rufe cu uscator. Tasta START/RESET : este folosita pentru a seta sau anula programele care au fost alese n mod gresit. Selector : este folosit pentru a alege programele. Selectorul trebuie apasat, n centru pentru a putea fi rotit. Pe durata programului, selectorul nu se roteste.

Display
Display-ul furnizeaza informatii referitoare la programarea masinii (a se vedea pag. 9), la programul de spalare si la starea de avansare.

Dupa ce ati apasat tasta START/RESET pentru a porni programul, pe display va fi vizualizata durata reziduala. Daca a fost stabilita o ntrziere a momentului de pornire, aceasta va fi vizualiyata pe display.

Pe durata programului de spalare sunt vizualizate : Fazele n curs : Prespalare Spalare Clatire Uscare Centrifuga

Tipul de tesatura selectat: Bumbac Colorate Sintetice Lna Matase

Optiuni de personalizare : Optiunile active sunt ncadrate de un chenar. Pentru a alege optiune, a se vedea pag. 11.

Hublou blocat Simbolul aprins indica faptul ca hubloul este blocat pentru a mpiedica deschideri accidentale Nu trebuie sa ncercati, sub nici un motiv sa-l deschideti (simbolul se va stinge pentru a va semnala faptul ca hubloul poate fi deschis). Acest model este echipat cu un dispozitiv care permite deschiderea hubloului chiar naintea primei faze a programului. Aceasta operatie este permisa n momentul n care simbolul nu a fost aprins. La ncheierea programului, display-ul va indica mesajul END .

n cazul aparitiei unei anomalii, display-ul va indica un mesaj de eroare, de exemplu : F-01 ce va trebui comunicat Service-lui autorizat.

Pornirea unui program


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Porniti masina de spalat cu uscator prin apasarea tastei . ncarcati masina si nchideti hubloul. Selectati, cu ajutorul selectorului programul dorit. Temperatura si centrifuga sunt stabilite automat conform programului ales (pentru a le modifica, a se vedea pag. 10). Varsati detergentul si aditivii (a se vedea pag. 13) Initiati programul prin apasarea tastei START/RESET. Pentru a anula programul stabilit, tineti apasata tasta START/RESET pentru 2 secunde La ncheierea procesului de spalare, pe display veti putea citi mesajul : END . Scoateti rufele si lasati hubloul ntredeschis pentru a se usca cuva. .

9. Opriti masina prin apasarea tastei

Programul Zilnic 30 min (programul 8 pentru rufe sintetice)


A fost studiat pentru spalarea tesaturilor care prezinta un grad redus de murdarie n doar 30 min. Se economisesc astfel energie electrica si timp. Puteti spala mpreuna diferite tipuri de materiale (cu exceptia lnii si a matasii) A nu se depasi ncarcatura maxima de 3 kg. Va recomandam sa nu folositi dect detergent lichid. Datele evidentiate mai sus au valoare pur indicativa.

Reglarea temperaturii

Apasnd tasta vizualizati temperatura maxima permisa pentru programul ales. Puteti sa o reduceti prin apasarea butonului aferent. "OFF" indica spalarea la rece. Reglarea temperaturii este activa cu toate programele de spalare.

Centrifugarea

Apasnd tasta vizualizati viteza de centrifugare maxima permisa pentru programul ales. Apasnd aceasta tasta valorile se reduc pna la OFF , ce indica excluderea turatiei de centrifugare (apasati din nou pentru a va ntoarce la valorile cele mai ridicate). Excluderea va fi semnalata prin intermediul simbolului . Reglarea turatiei de centrifugare este activa cu toate programele, printre care : 10 si Evacuare.

10

Optiuni de spalare si curatare

Diferitele optiuni prevazute pentru masina de spalat rufe cu uscator permit obtinerea gradului de spalare si curatare dorit. Pentru a selecta aceste optiuni trebuie sa urmati aceasta procedura :

Cu ajutorul tastei MODE (M) puteti vizualiza toate optiunile disponibile; simbolul active va lumina intermittent. Pentru setare apasati tasta SELECTARE (S) pna cnd, pe display va aparea mesajul ON (pentru Delay Timer va aparea durata, pentru Uscare, nivelele de uscare - a se vedea tabelul de mai jos). Confirmati alegerea prin apaasarea tastei MODE : pe display, simbolul optiunii va nceta sa lumineze intermitent. Optiunile selectate vor fi recunoscute, pe display dupa chenarul care le ncadreaza. 11

Uscarea
Timpii de uscare

Datele evidentiate mai sus au valoare pur indicativa. Daca ncarcatura de rufe de spalat si de uscat este superioara maximului prevazut (a se vedea tabelul cu timpii de uscare) : efectuati programul de spalare ; la sfrsit, mpartiti rufele ; introduceti o parte n tambur ; urmati instructiunile aferente si rulati doar un program de uscare. Repetati operatiile pentru restul de rufe.

Doar uscare
Rotiti selectorul PROGRAME pna ajungeti n dreptul pozitiilor de uscare selectati programul de uscare dorit. ; n functie de tipul de tesatura,

Important :
Pe durata programului de uscare se deruleaza un program de stoarcere daca, n prealabil ati optat pentru programele de bumbac. Daca ati optat pentru excluderea turatiei de centrifugare , nu veti putea opta pentru un program de uscare. Daca doriti sa efectuati un program de uscare, selectati viteza maxima de centrifugare disponibila, dupa care tipul de uscare dorit. Pentru o ncarcatura de bumbac mai mica de 1 kg, utilizati programul de uscare pentru rufele sintetice.

12

Detergenti si tipul de material


Compartimentul de detergenti Un bun rezultat la spalare depinde de o dozare corecta de detergenti : folosirea dozelor elevate de detergent nu contribuie la o spalare mai eficace, ci are ca rezultate ncrustarea partilor interne ale masinii de spalat si poluarea ambientului.

Extrageti sertarul pentru detergenti si introduceti detergentul sau aditivul dupa cum urmeaza : Sertarul 1 : Detergent pentru prespalare (sub forma de praf) - verificati ntotdeauna ca acest compartiment aditional sa fie fost introdus Sertarul 2 : Detergent pentru spalare (praf sau lichid) - se va varsa la nceputul programului de spalare; Sertarul 3: Balsam pentru rufe - nu trebuie sa depaseasca nivelul maxim indicat pe grilaj Sertarul 4: nalbitor

Ciclul de albire
Decolorantul traditional se foloseste pentru tesaturi rezistente albe, cel delicat pentru tesaturi colorate, sintetice si pentru lna.

Introduceti sertarul aditional 4, aflat n dotare, n sertarul 1. Cnd dozati decolorantul, nu depasiti nivelul maxim indicat pe pivotul central (a se vedea fig. alaturata). Pentru efectuarea doar a decolorarii, varsati decolorantul n sertarul aditional 4. Selectati programul Clatire delicata .

13

Pentru albirea n timpul spalarii: varsati detergentul si aditivii; selectati programul dorit; activati optiunea nalbire (a se vedea pag.). Folosirea sertarului aditional 4 exclude prespalarea.

Nu se poate efectua decolorarea cu programele: Program 10 (Matase) Program 8 (Zilnic 30 min)

Woolmark Platinum Care

Delicat ca si spalarea manuala. Ariston a introdus un nou standard de prestatii superioare recunoscute de Compania Woolmark cu prestigioasa marca "Woolmark Platinum Care". Daca pe rufele dvs. apare inscriptia: "Woolmark Platinum Care", acest fapt se traduce prin nregistrarea unor rezultate excelente referitoare la spalarea tesaturilor din lna a caror eticheta recomanda de obicei spalarea manuala (M.00221): Alegeti programul "Lna" pentru toate articolele din lna a caror eticheta recomanda spalarea manuala si utilizati detergenti speciali.

14

Prepararea rufelor
Subdivizati rufele n functie de: tipul de tesatura/simbolul de pe eticheta culori: separati rufele colorate de cele albe

Atentie la greutate! Goliti buzunarele si controlati nasturii!

Pentru a obtine cele mai bune rezultate la spalare, nu depasiti greutatea limita mentionata mai jos (valabila pentru rufe uscate): esaturi rezistente: 5 kg Fibre sintetice: 2,5 kg Fibre delicate: 2 kg Lna: 1 kg

Ct cntaresc rufele? 1 cearsaf 400-500 gr. 1 fata de perna 150-200 gr. 1 fata de masa 400-500 gr. 1 halat de baie 900-1,200 gr. 1 prosop 150-250 gr.

Rufe deosebite: Perdelele tind sa se sifoneze foarte tare. Pentru a mpiedica acest lucru pliati-le si introduceti-le ntrun sac de plasa. De asemenea, spalati-le separat fara a depasi o jumatate de ncarcatura. Utlizati programul "Perdele" care exclude automat turatia de stoarcere. Plapmi si haine: daca captuseala este din fulgi de gsca sau rata, se pot spala n masina de spalat numai cte un singur articol care sa nu depaseasca ncarcatura maxima de 2-3 kg, ntoarceti lucrurile pe dos si repetati programul de clatire o data sau de doua ori. Utilizati numai o turatie de centrifugare delicata. Lna: pentru a obtine cele mai bune rezultate, folositi un detergent specific si nu depasiti 1 kg de rufe.

15

Siguranta generala
Acest aparat electrocasnic este proiectat sa fie utilizat n incinte si sub nici un motiv nu este permisa amplasarea si exploatarea lui n aer liber, chiar daca este protejat de un acoperis. Este extrem de periculos sa lasati acest aparat expus la ploaie sau la alte intemperii. Nu ncercati sa utilizati aparatul daca sunteti descult(a) sau aveti minile sau picioarele umede. Nu trageti niciodata de cablu sau de aparat pentru scoaterea stecherului din priza. Nu deschideti compartimentul de detergenti n timp ce masina este n functiune. Nu atingeti apa provenita din evacuare-poate atinge temperaturi ridicate. Nu fortati hubloul: evitati deschiderile accidentale - mecanismul de siguranta s-ar putea deteriora. Nu permiteti prezenta copiilor n apropierea aparatului. Pe durata procesului de spalare, hubloul poate atinge temperaturi ridicate. Daca masina trebuie transportata, mutata, efectuati aceasta operatie n doua sau trei persoane(masina este foarte grea). nainte de a ncarca masina, verificati daca interiorul acesteia este gol. Pe durata procesului de uscare, hubloul poate atinge temperaturi ridicate. Nu uscati rufe care au fost tratate cu substante inflamabile Asigurati-va ca, pe durata fazelor de uscare robinetul de apa sa fii fost deschis Aceasta masina de spalat cu uscator poate fi folosita doar pentru uscarea rufelor care au fost spalate cu apa. Aruncarea reziduurilor Aruncarea materialelor de ambalare : ambalajele si accesoriile pot fi reutilizate nainte de a va dispensa de vechea dvs. masina de spalat, faceti-o inutilizabila, taindu-i cablul de alimentare cu energie electrica si demontndu-i hubloul. Respectarea mediului nconjurator Tehnologia n serviciul mediului nconjurator Daca, prin hublou se ntrevede o mica cantitate de apa, acest fapt se explica prin aceea ca noua tehnologie Ariston foloseste mai putin de o jumatate de cantitate de apa pentru a obtine curatarea maxima: un scop atins pentru respectarea mediului nconjurator.

16

IN CAZUL UNOR MICI DEFECTIUNI, CITITI ACESTE RANDURI


De-a lungul timpului, la masina dvs. de spalat pot aparea diferite probleme. De cele mai multe ori aceste mici probleme pot fi remediate foarte usor, chiar de dvs. De aceea, nainte de a suna la unitatea de service, consultati instructiunile de mai jos. Masina de spalat rufe nu mai porneste Verificati daca stecherul este corect introdus n priza; Este posibil ca un scurt-circuit sa fi afectat reteaua electrica a casei sau chiar ca ntreaga zona n care se afla si casa dvs. sa fie afectata de o cadere a sursei de curent electric; Verificati daca usa masinii de spalat rufe este nchisa corect. Din ratiuni de siguranta masina de spalat rufe este astfel conceputa nct nu porneste daca usa masinii de spalat nu este inchisa bine; Verificati daca butonul nchis/Deschis este apasat; Verificati daca programatorul A este selectat la pozitia corecta; alta cauza posibila este nedeschiderea robinetului de alimentare cu apa 22122o149w . Verificati daca ati deschis acest robinet si in caz contrar deschideti-l.

Masina de spalat rufe nu se alimenteaza cu apa Verificati daca ati atasat corect furtunul de alimentare la robinet si deasemenea daca nu este cumva oprita apa n zona dvs.; Verificati daca exista suficienta presiune pe conducta de alimentare si daca filru nu este opturat. Acest fenomen se poate produce in zonele unde apa contine foarte mult calcar.

Masina de spalat rufe se alimenteza cu apa si o elimina ncontinuu Verificati daca nu cumva furtunul de evacuare este pozitionat prea jos. Acest furtun trebuie asezat la o naltime ntre 60 - 100 cm de la nivelul solului; Verificati daca gura furtunului este imersata n apa. Daca da, trebuie sa scoateti imediat furtunul din apa; Verificati daca nu exista o fisura n teava de alimentare din perete.

Masina de spalat rufe nu scurge apa sau nu stoarce rufele prin centrifugare Ati verificat n prealabil daca programul setat de dvs. include si operatiunea de scurgere a apei? Anumite cicluri de spalare presupun eliminarea apei manual; Este actionat butonul "anti-sifonare"? Aceasta operatiune comanda masinii de spalat rufe sa retina apa n cuva pna cnd veti hotar dvs. eliminarea apei. Este pompa de evacuare nfundata? Pentru a verifica aceasta posibilitate, nchideti robinetul de alimentare cu apa 22122o149w , scoateti masina de spalate rufe si efectuati operatiunile indicate la pag11. Este furtunul de evacuare nfundat? Acest furtun trebuie sa nu fie obturat n niciun fel.

17

Masina de spalat rufe vibreaza prea tare n timpul operatiunii de centrifugare Ati deblocat cuva n conformitate cu instructiunile de instalare? Verificati nca odata aceasta procedura (detalii la pag..) Ati asezat masina n plan perfect orizontal? Orizontalitatea trebuie verificata nu doar la instalare ci si n timp, deoarece exista posibilitatea ca masina de spalat sa se deplaseze imperceptibil. Ajustati picioarele si verificati orizontalitatea cu ajutorul unei nivele. Ati verificat daca masina de spalat are suficient spatiu pentru vibratii? Masina de spalat rufe este astfel construita nct la centrifugare oscileaza foarte usor. De aceea, lasati ctiva cm n jurul masinii.

Masina de spalat rufe curge Verificati daca surubul de metal al furtunului de alimentare a fost bine strns. Pentru aceasta, opriti alimentarea cu apa si scoateti masina de spalat din priza. Atasati din nou furtunul de alimentare fara sa fortati prea mult. Este obstructionata caseta pentru detergent? Scoateti aceasta caseta si spalati-o sub jet de apa calda.

n masina de spalat rufe se produce multa spuma Verificati daca detergentul folosit este recomsndat pentru spalarea automatica Verificati cantitatea de detergent utilizata. Mai mult detergent nu garanteaza o spalare mai eficienta si poate chiar sa se depuna pe canalele de scurgere ale masinii

Daca dupa toate aceste verificari problemele de mai sus persista, nchideti robinetul de alimentare cu apa 22122o149w , opriti masina de spalat rufe si contactati unitatea de service.

18