You are on page 1of 3

Chapter 3 Questions ___ 1.

The simultaneous processing of information on many parallel tracks is most closely associated with A) REM rebound. B) sleep apnea. C) narcolepsy. D) unconscious mental activity. ___ 2. Drivers detect traffic signals more slowly if they are also talking on a cell phone. This best illustrates the impact of A) delta waves. B) selective attention. C) hypnagogic sensations. D) neuroadaptation. ___ 3. Staying up especially late on weekends is most likely to have an influence on A) narcolepsy. B) sleep apnea. C) the circadian rhythm. D) dissociation. ___ 4. Sleepwalking is most likely to be associated with ________ sleep. A) Stage 2 B) Stage 3 C) Stage 4 D) REM ___ 5. A recurring sleep stage during which most vivid dreams commonly occur is known as ________ sleep. A) Stage 2 B) Stage 3 C) Stage 4 D) REM ___ 6. Which of the following sleep disorders is most strongly associated with obesity? A) narcolepsy B) insomnia C) night terrors D) sleep apnea ___ 7. The distinction between manifest content and latent content is central to ________ theory of dreams. A) the activation-synthesis C) Freud's wish-fulfillment B) the memory consolidation D) Hilgard's dissociation ___ 8. Court systems frequently ban testimony from witnesses who have been hypnotized because the procedure often encourages A) parallel processing. B) hallucinations. C) narcolepsy. D) false memories. ___ 9. Dissociation has been used as an explanation for A) narcolepsy. B) paradoxical sleep. C) hypnotic pain relief. D) the near-death experience.

___ 10. Social influence explanations and divided-consciousness explanations are converging toward a unified account of A) REM rebound. B) hypnosis. C) neuroadaptation. D) the pop-out phenomenon. ___ 11. As drug users experience neuroadaptation, they demonstrate signs of A) dissociation. B) narcolepsy. C) tolerance. D) hallucinations. ___ 12. Research on addictive drugs most clearly indicates that A) the medical use of morphine to control pain typically leads to addiction. B) most of America's ex-smokers were able to kick the habit on their own. C) addictions to narcotic drugs cannot be overcome without professional treatment programs. D) those who occasionally use marijuana will almost always develop an addiction to this drug. ___ 13. Alcohol consumption disrupts the processing of recent experiences into long-term memory by A) decreasing REM sleep. C) decreasing sleep apnea. B) increasing anxiety. D) increasing self-consciousness. ___ 14. Nicotine triggers a(n) ________ in anxiety and a(n) ________ in mental alertness. A) increase; decrease B) increase; increase C) decrease; decrease D) decrease; increase ___ 15. The experience of vivid geometric images and dreamlike scenes is most likely to be triggered by A) LSD. B) heroin. C) Nembutal. D) amphetamines.
Page 1

___ 16. A car driver's ability to navigate a familiar route while carrying on an animated conversation with passengers best illustrates the importance of A) hypnagogic sensations. B) REM rebound. C) biological rhythms. D) dual processing. ___ 17. Selective attention is best illustrated by A) hypnagogic sensations. B) neuroadaptation. C) change blindness. D) narcolepsy.

___ 18. The five-stage sleep cycle provides an example of A) sleep apnea. B) dissociation. C) neuroadaptation.

D) biological rhythms.

___ 19. Bright light inhibits our feelings of sleepiness by influencing the production of A) melatonin. B) dopamine. C) MDMA. D) THC. ___ 20. People who claim to have been abducted by space aliensoften shortly after going to bedcommonly recall being floated off their beds. It is most likely that they have incorporated ________ into their memories. A) sleep spindles B) narcolepsy C) hypnagogic sensations D) sleep apnea ___ 21. The large, slow brain waves associated with Stage 4 sleep are called A) sleep spindles. B) delta waves. C) alpha waves. D) REMs. ___ 22. Chronic sleep deprivation is most likely to contribute to A) weight loss. C) B) increased creativity. D) suppression of the immune system. decreased blood pressure.

___ 23. Those who complain of insomnia typically _______ how long it actually takes them to fall asleep and ________ how long they actually slept. A) underestimate; overestimate C) underestimate; underestimate B) overestimate; underestimate D) overestimate; overestimate ___ 24. Which sleep disorder is most likely to be accompanied by sleepwalking and sleeptalking? A) narcolepsy B) night terrors C) sleep apnea D) insomnia ___ 25. The activation-synthesis theory provides a physiological explanation for A) dreaming. B) sleep apnea. C) narcolepsy. D) hypnosis. ___ 26. In an experiment, hypnotized subjects are told to scratch their ear if they hear the word psychology mentioned later. The fact that they do so only if they think the experiment is still under way most clearly supports the theory that hypnosis involves A) dissociation. B) neuroadaptation. C) role-playing. D) hypnagogic sensations. ___ 27. The experience of physical pain following discontinued use of a psychoactive drug best illustrates A) narcolepsy. B) withdrawal. C) REM rebound. D) dissociation. ___ 28. Which of the following psychoactive drugs produces the quickest and most powerful rush of euphoria? A) alcohol B) marijuana C) cocaine D) barbiturates ___ 29. Hallucinations similar to those that accompany the near-death experience can be produced by A) oxygen deprivation. B) change blindness. C) narcolepsy. D) dissociation. ___ 30. Dr. Brooks seeks to account for the substance abuse of her therapy clients in terms of their abusive home environments, their limited sense of life purpose, and the altered functioning of their neurotransmitter systems. Dr. Brooks is most clearly using a(n) ________ approach to understanding addictive behaviors. A) suprachiasmatic B) biopsychosocial C) parallel processing D) activation-synthesis
Page 2

Answer Key
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. D B C C D D C D C B C B A D A D C D A C B C B B A C B C A B

Page 3