Descentralizarea centrelor

Student Arhitect Bărbulescu Alexandra Grupa 403

Descentralizarea centrelor
-eseu structurat-

Problema megalopolisului super-centralizat În multe metropole contemporane zonele rezidențiale sunt parțial izolate de viața culturală a centrului. „Aglomerarea urbană privează pe toată lumea [de magia marelui oraș] cu excepția puținilor destul de norocoși, sau destul de bogați, care trăiesc în apropierea centrelor mari”. (Christopher Alexander – A Pattern Language) Dezvoltarea informală a metropolelor a condus de la începutul secolului XX la aglomerarea funcțiunilor culturale și a serviciilor în câte un nucleu de dimensiuni reduse în centrul fiecărui oraș. Fenomenul este catalizat de faptul că fiecare afacere nouă ce oferă servicii publice preferă să se amplaseze într-o zonă deja dezirabilă și foarte circulată. De exemplu, în centrul istoric al Bucureștiului s-au aglomerat în doar cinci ani peste două sute de restaurante, cluburi, magazine și baruri într-un proces auto-accelerat începând cu un nucleu de câteva localuri, magazine și teatre ce au făcut zona dezirabilă. În acest timp, în restul orașului nu există alte zone cu densitate comparabilă de servicii. Dezvoltarea puternică a centrului duce la creșterea prețurilor terenurilor și spațiilor, până la nivelul în care persoanele fizice nu își mai permit să locuiască acolo. Zonele rezidențiale sunt împinse către extremități iar distanța medie între locuințe și centru crește. Locuitorii care trăiesc în zonele rezidențiale mari sau în suburbii își pierd interesul pentru funcțiunile și serviciile publice și culturale adunate în nucelu din cauza timpului și costului de transport.

Propunere de rezolvare Metropola modernă ce oferă locuitorilor „magia orașului” trebuie să fie organizată în jurul mai multor centre culturale și de servicii, care să deservească comunități nu mai mari de 300.000 de locuitori. Conform studiului realizat de Otis D. Duncan "The Optimum Size of Cities" (Cities and Society,P. K. Hatt and A. J. Reiss, eds., New York: The Free Press, 1967, pp. 759-72) orașele cu 50.000 de locuitori

Descentralizarea centrelor Student Arhitect Bărbulescu Alexandra Grupa 403 sunt suficient de mari pentru 61 de tipuri de magazine. Unul dintre riscurile acestei abordări este segmentarea orașului în zone mai mici concentrate in jurul nucleelor locale. (1977). operă și televiziuni. un centru zonal ar stimula dezvoltarea locală în cartierele neprivilegiate.000 de locuitori un oraș poate susține universități de specilaitate.. 1967.P. eds. orchestră simfonică și ziar local. (2008). M.. Hatt and A. New York: The Free Press. Ed. S. Fiecare nucleu și-ar pastra intresul pentru toți locuitorii aglomerării urbane. Ishikawa. Universitară Ion Mincu”. Press. În București Implementarea acestei abordări în București ar presupune localizarea a aproximativ șapte noi nuclee în cartierele limitrofe. Pentru a evita această situație. În același timp. . Jacobson.. Reiss. C. Bibliografie Alexander.000 pot avea universitate.M. Descentralizarea nucleului ar micșora timpul de acces către centrele de interes ale aglomerării urbane.. Angel. S. centrul magazinelor cu antichități. Astfel s-ar putea forma centrul teatrelor. Ed. M. De asemenea. Berceni. New York Berza. Oxford Univ. A pattern language: Towns. muzeu. eliminând sentimentul de izolare în cartiere mărginașe si suburbii. constructions. Silverstein... Astfel de centre ar putea fi amplasate. cum ar fi cafenele și restaurante. grădină zoologică. I. centrul vieții de noapte. Rahova. Risc și dinamică urbană. J. în Drumul Taberei. Peste 250. Dezvolatarea nucleelor zonale trebuie acompaniată de o îmbunătațire a infrastructurii de transport urban. V. zone ce nu mai au motive să interacționeze. bibleotecă. buildings. cum ar fi medicină. Fiksdahl-King. K. dar și funcțiuni comune. dupa exemplul zonei Dorobanți. Pantelimon. București Cities and Society. fiecare nucleu zonal trebuie să fie specializat pe anumite domenii de interes. iar orașele peste 100. fiecare nucleu ar acomoda funcțiuni destul de diverse. de exemplu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful