You are on page 1of 3

unnan Penduduk-penduduk awal Yunnan dapat dijejaki dalam sejarah sejak 170 juta tahun dahulu dari

sebuah fosil homo erectus, ‘Manusia Yuanmou’,yang dijumpai pada tahun 60-an. Pada tahun 221 SM, Qin Shihuang berjaya menakluk Yunnan dan menyatukan China dan sejak itu mula menjadi sebuah wilayah dalam China. Teori Mereka ini terkenal dengan teknik menanam tanaman padi untuk dibuat nasi. migrasi Yunnan Teori Melayu Proto berasal dari Yunnan disokong oleh R.H Geldern, J.H.C Kern, J.R Foster, J.R Logen, Slametmuljana dan Asmah Haji Omar. Melayu Proto (Melayu asli) yang pertama sekali datang mempunyai kemahiran dalam bidang pertanian sementara golongan kedua, Melayu Deutro yang tiba sekitar tahun 1500 SM dan mendiami pesisir pantai mempunyai kemahiran

* Persamaan adat resam Melayu dan Assam. Antara bukti-bukti lain yang menyokong teori ini termasuklah: * dari Alatan-alatan batu Asia yang dijumpai di Kepulauan Melayu sama dengan alatan-alatan Tengah. * Bahasa Melayu dan Bahasa Kemboja adalah serumpun kerana tempat asal orang-orang Kemboja berasal dari sumber Sungai Mekong. . berasal dan serta dari Negrito. kedua-dua golongan berkahwin dengan masyarakat-masyarakat dari pulau-pulau penduduk keturunan selatan tempatan seperti yang Jawa. Australasia Walaubagaimanapun masih terdapat beberapa pihak yang tidak mempersetujui teori ini. Semasa berlakunya migrasi itu.menangkap ikan yang tinggi.

Palembang dan Melaka adalah antara tempat berkenaan.Delta tamadun sebelum Khmer mereka Funan di Delta Mekong Mekong. Mereka dalam pantai kemahiran dan teknikal sementara Mekong kumpulan yang lebih maju yang tinggal di lembah Delta menanam padi. Bukti-bukti arkeologi mendapati mahir pesisir penduduk awal Kemboja adalah penduduk dari budaya zaman Neolitik. tamadun terawal ialah Empayar Khmer Angkor ialah yang terakhir mencari perlindungan pelbagai tempat. di Menurut sejarah Khmer. Teks Melayu Tertua .