You are on page 1of 5

API 510 Question Bank 1 (API 510 QB001) (Closed Book)

1. In a 30 mm thick cylindrical shell, the longitudinal as well as circumferential joints are double welded butt welds with full penetration. Which of the following is true as regards the longitudinal and circumferential joints? They are of same category but different types. They are of same type but different categories. Both the category as well as type are same. Both the category as well as type are different. Vessel MAWP of existing vertical vessel will be affected for which of the following? a. If Vessel Part MAWP changes for any vessel part. b. If design pressure is reduced (other factors remaining same) c. Vessel height is changed by adding/deleting a shell course d. A and C A Shell with Inside dia = 2200 mm, and Corr. allow.= 5 mm is to be designed as per ASME Sec. VIII , Div.1. What will the value of R in design formula for shell thickness? 1100 mm 1105 mm 1095 mm 1110 mm In thickness formula for internal pressure for shell, term E refers to: Modules of Elasticity of material Thermal Expansion Joint efficiency of the weld None of above The hydrostatic pressure caused by 10 ft. of liquid column (sp. gr. = 1) will be: 10 psi 43.3 psi 4.33 psi None of the above 6. A new pressure vessel should be inspected to which of the following codes? a. API 510 , b. ASME Sec. 1, c. ASME Sec. VIII Div. 1, d. None of these 7. a. b. c. Code rules for testing vessels in service are detailed in: API 510 API 570 ASME Section VIII Div.1

a. b. c. d. 2.

3. a. b. c. d. 4. a. b. c. d. 5. a. b. c. d.

Question Bank for API 510 Exam Book Code: API510QB001 www.apiXams.blogspot.com Copyright apiXams

API 510 Question Bank 1 (API 510 QB001) (Closed Book)


d. None of above

8. a. b. c. d.
9.

Identify category A joints from following: Longitudinal joints Circumferential joints, shell to shell Shell to hemispherical head joint a and c above
If all other conditions are remains same the design thickness of which dished end (Torispherical, Hemispherical, Ellipsoidal) will be maximum? a. Torispherical b. Hemispherical c. Ellipsoidal d. All will be same Any thickness-offset within the allowable tolerance shell be provided a minimum taper transition of: 3 to 1 min 4 to 1 min 3 to 2 min 1 to 2 min

10. a. b. c. d.

11.

ASME Sec VIII Div. 1 specifies different acceptance level for weld reinforcement, which of the following statements are true in your opinion? a. Permitted reinforcement for long. seems is higher than circ. seems b. Permitted reinforcement for long. seems is lower than circ. seems c. Permitted reinforcement for long. seems is same as circ. seems d. Permitted reinforcement does not depend on location of seems. Vessel MAWP for vertical vessel is measured at:
a. b. c. d. Top most point of vessel Bottom most point of vessel At the mid point between top & bottom None of above

12.

13. Which of the following statements is true? a. All defects are not discontinuities. b. All discontinuities are defects. c. Discontinuities are rejectable defects. d. Defects are rejectable discontinuities.

Question Bank for API 510 Exam Book Code: API510QB001 www.apiXams.blogspot.com Copyright apiXams

API 510 Question Bank 1 (API 510 QB001) (Closed Book)


14. a. b. c. d. 15. a. b. c. d. 16. a. b. c. d. 17. A Pressure Vessel is designed for 0.85 joint efficiency with full penetration welds. RT requirement will be: Nil Spot 100 % T-joints radiography A vessel with 50 inches OD and 1 in. thickness is to be provided Std. torisph. heads. The heads shall be formed with crown radius and min. knuckle radius as follows: 25 inch, 4 inch 50 inch, 3 inch 40 inch, 3 inch 25 inch, 2 inch If there is a conflict between ASME VIII & API 510 Code, for vessels in-service: ASME will precedent API will precedent ASNT will precedent Owner user will decide Two head to shell joints, one joining a seamless Hemisph, head to shell was radiographed for full length and the other joint joining seamless std. torisph. head to shell was spot radiographed, The weld joint efficiency for each of these heads respectively will be: 1, 0.85 1, 1 0.85, 1 0.85, 0.85 ASME Sec. VIII Div. 1 recommends use of U.T. in place of R.T. (for a fully radiographed vessel) for: a. All butt welds in vessel b. All butt and fillet welds in vessel c. For closing seams only d. The code does not permit use of U.T. at all Vessel MAWP for tall vertical vessel will normally be: Greater than vessel part MAWPs Lower than Vessel part MAWPs May be (a) or (b) depending on Vessel height Is always same as vessel design pressure For a vessel constructed with Type 1 welds: RT3 means E = 1 RT2 means E = 0.85 RT1 and RT2 may mean E = 1

a. b. c. d. 18.

19. a. b. c. d. 20. a. b. c.

Question Bank for API 510 Exam Book Code: API510QB001 www.apiXams.blogspot.com Copyright apiXams

API 510 Question Bank 1 (API 510 QB001) (Closed Book)


d. RT4 means spot radiography

Question Bank for API 510 Exam Book Code: API510QB001 www.apiXams.blogspot.com Copyright apiXams

API 510 Question Bank 1 (API 510 QB001) (Closed Book)

ANSWER KEY

Q. NO. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

ANSWER B D B C C C A D A A B A D B C B B C B C

REFERENCE ASME VIII, UW 3 (a) ASME VIII, UG 98 (a) ASME VIII, UG 27 (a), UG -16 (e) ASME VIII, UG 27 (a) Body of Knowledge, 3 (a), Page 2 API 510, 3.2 API 510, 1.1 ASME VIII, UW 3 (a) (1) ASME VIII, UG 32, d, e, f ASME VIII, Fig. UW - 9 ASME VIII, UW - 35 ASME VIII, UG 98 (a) General Knowledge ASME VIII, Table UW - 12 ASME VIII, UW 32 (j) API 510, 3.2 ASME VIII, UW 12 (d) ASME VIII, UW 11 (a) - 7 ASME VIII, 98 (a) ASME VIII, UG 116 (e)

Question Bank for API 510 Exam Book Code: API510QB001 www.apiXams.blogspot.com Copyright apiXams