Model Papers

PAPER 1 Subjective type Questions 1. Describe different methods of preservation of food. 2. Explain selective breeding. 3. What is a lens? Explain the different between convex and concave lens? 4. Describe the occurrence of minerals found in our country and their usage. , Fill in the blanks.
1. 2. 3. 4. 5. 6. Equator is hotter because sunlight strikes there_______. Virus is a _______ word. Algae contain_______. Global warming is taking place due to _______effect. _______ bear hereditary units or genes. Sui gas is_______ gas.

7. Na →Na++_______. 8. Acid present in vinegar is _______. 9. Coal is _______ form of Carbon. 10.There are _______ lenses in our eyes.

,
1.

Choose the correct answer
Rice plants belong to the group of plants: a. Mosses b. Ferns c. Conifers d. Flowering plants Name the animal with jointed legs: a. Jelly fish b. Butterfly c. Starfish d. Octopus Which of the following is the hereditary material: a. DNA b. chloroform c. Interferon d. Insulin When iron gets rust it reacts with: a. Air b. Oxygen in air c. Nitrogen in air d. Oxygen and water Which is not a nitrogenous fertilizer: a. Uera b. Ammonium sulphate c. Ammonium phosphate d. Calcium hydrogen phosphate. The unit of pressure is. a. Kilo joule per mole b. Calorie c. Pascal d. Ampere The liquid usually filled in the bulb of mercury is _______. a. Water b. Alcohol c. Mercury d. Benzene Pupil is made small or large by: a. Ciliary muscles b. Cornea

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Model Papers General Science 8th

c. Iris 9.

d. Retina

The voltage supplied to homes is a. 220 volts b. 100 volts c. 440 volts d. 1000 volts

10. The study of fossils is called. a. Battery b. Zoology c. embryology d. Paleontology

 Mark the following statements true or false.
1. SARS is a viral disease. 2. Wood of conifers is used in making furniture. 3. Insulin is a gene. 4. Nitrate radical can be written as No3 1. 5. NaOH + HCl → NaCl +H2+O2 6. Diamond is a good conductor of heat. 7. Urea is a nitrogenous fertilizer. 8. The size of 1K and 1o F are equal. 9. In Karachi “KANUPP” is producing electricity. 10.Some minerals are made up of only one element.

Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Formic Acid Acetic Acid Oxalic Acid Citric Acid Tartaric Acid lactic Acid Malic Acid Sulphuric Acid Sodium Carbonate Potassium Hydroxide

Column (B)
Orange Dehyderating agnet Apples Salt Ants Tomatoes Grapes Vinegar Base Curd

Column (C)

Short Question. 1. Define species. 2. Write down two characteristic of ferns. 3. Define global warming. 4. What is the use of interferon? 5. Uses of sodium carbonate Na2Co3. 6. Define Pressure. 7. Why ice floats on the surface of water? 8. How white dwarf is converted to black dwarf?

 Fill in the Blanks Answers

1. Directly 2. Latin 5. Chromosomes 6. Methane 9. Amorphus 10.Two

3. Chlorophyll − 7. (e)

4. Green house 8. Acetic Acid

Model Papers

Correct Answer Answers
1. d 5. d 9. a

2. b 6. c 10.d

3. a 7. a

4. d 8. c

True /False Answers
1. 5. 9.

T F T

2. 6. 10.

T F T

3. 7.

F T

4. 8.

T F

Match the Columns
1. Ants 5. Grapes 9. Salt

2. Vinegar 6. Curd 10.Base

3. Tomatoes 7. Apples

4. Orange 8. Dehydrating agent

Short Question

1. A group of closely resembling organisms that breed with one another in nature is called species. 2. i. They have well developed roots, stens and leaves. ii. They do not produce flowers, fruits and seeds. 3. The increase in temperature of the earth due to green house effect is called global warming. 4. Interferon is a substance that protects body against Cancer. 5. Sodium carbonate is used for i. Softening of hard water. ii. The manufacture of glass and soap. 6. The perpendicular for force acting on a unit area of a surface is called pressure. 7. The density of ice is less than the density of water, therefore it floats on the surface of water. 8. During the process of cooking down of white dwarf, initially it is converted into red dwarf and then into black dwarf at the complete emission of light.

Model Papers General Science 8th

PAPER 2 Subjective type Questions 1. Why classification of living organisms is necessary? 2. Give three uses of a. Graphite b. Diamond

3. Explain expansion of liquids with the help of an experiment. Moreover, write one use of thermal expansion. 4. How sedimentary and metamorphic rocks are formed? Explain it. , Fill in the blanks.
1. Pair of tongs is a lever of _______. 2. Iron sulphide is the chemical name of _______. 3. _______ are present in fish for breathing. 4. Calcium phosphate is _______in water. 8. Diamond an allotrope of carbon, is a bad conductor of _______ and _______ . 9. Structurally fungi are composed of numerous thread like structures called._______. 10.Molecular formula is written only for those compounds which exist as_______. 11.All alkalies are bases but all bases are not, _______. 9. Ozone depletion may cause _______ and _______. 10.Felling of trees and destruction of forests is called._______.

,
1.

Choose the correct answer
If we draw a horizontal line in a liquid the pressure would be: a. Different at different parts of the line. a. Same on all of its parts. a. Larger on its right side than on its left side. a. Maximum at the center of the line.

2. The element needed for the growth of plant alongwith nitrogen and potassium: a. Sodium b. Phosphorus c. Sulphur d. Chlorine 3. Which acid is found in Tomatoes? a. Citric acid b. Tartaric acid c. Oxalic acid d. Formic acid

4. Carbon exists in two crystalline forms as diamond and graphite. These are called: a. Isotopes b. Allotropes c. Isomers d. None of these 5. The king of chemicals is: a. KOH b. HCl e. H2SO4 d. NaCl Tell the total number of atoms in Fe2(SO4 )3: a. 6 b. 17 e. 13 d. 7

6.

7. What are the differences in the characteristics of members of a species called? a. heredity b. hereditary characters c. variations d. genes

Model Papers

a. b. c. d.

8. What will be now the arrangement of electrons when potassium and bromine react? Electron is transferred from potassium to bromine. Electron is transferred from bromine to potassium. There is a mutual sharing of electrons between bromine and potassium. There is no change in arrangement of electrons. 9. Which chemical causes Ozone depletion? a. Hydrogen b. Chlorofluorocarbons c Ultra-violet radiation d. Oxygen

10. The group of plants which includes hetrotrophs: a. Algae b. Fungi c. Mosses d. Ferns

Mark the following statements true or false.
1. 2. 3. 4. 5. 6. Natural materials found on the earth are called minerals. An ionic bond is formed by the mutual sharing of electrons between atoms. Pure diamonds are colourless. Carbon dioxide is a supporter of combustion. Potassium is extracted from potassium sulphate. The ray parallel to the principal axis after refraction from convex lens passes through the center of curvature. 7. Chromosomes are present in the cytoplasm of the cell. 8. Butterfly is an insect. 9. When substances burn, carbon dioxide and water are formed. 10.Clay is transformed into marble due to extreme pressure.

Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Ore of iron Ore of chromium Nuclear fuel Preparations Sulphric acid Preparations Phosph-rus Calcium sulphate Sodium chloride German silver Graphite Rhyolite

Column (B)
Uranium Halite Metamorphic rock of Hemolite of Copper Chromite Gypsum Sulpher Igneous rock Phosphate rock

Column (C)

Short Question. 1. What is meant by rocks?

2. Upon what factor does the amount of light entering in a camera depend? 3. Mention the uses of two salts in industries. 4. What is catenation? 5. Why silver jewellery tarnish with lime? 6. Which crystalline form of carbon is a good conductor of electricity? 7. Write two characteristics of flatworms.

Model Papers General Science 8th

8. Why is hydal power preferable to thermal power? Fill in the Blanks Answers
No . 1. 5. 9. Ans. Third kind heat, electricity eye disease, cancer No . 2. 6. 10 . Ans. rust hyphae deforesti ng No . 3. 7. Ans. gills molecule No . 4. 8. Ans. insoluble alkalies

Correct Answer Answers
No . 1. 5. 9. Ans. b c b No . 2. 6. 10. An s. b b b No. 3. 7. Ans. c c No . 4. 8. Ans. b a

True /False Answers
No . 1. 5. 9. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 1. 2. 3. Ans. T T F No . 2. 6. 10. An s. F F F No. 3. 7. Ans. T F No . 4. 8. Ans. F T

Match the Columns
Ans Hemolite Chromite Uranium Sulpher Phosphate rock Gypsum Halite Copper Metamorphic rock Igneous rock The solid materials making the crust of the earth are called rocks. The amount of light entering into camera depends upon the size of aperture. In fact aperture is an opening in the diaphragm. This can be made small or larger according to our need. i. Uses of Sodium chloride NaCl; Sodium chloride is used in the manufacture of a. Chlorine gas Cl2 b. Caustic soda NaOH c. Hydrochloric acid HCl d. Washing soda Na2CO3 10H2O ii. Uses of Sodium carbonate Na2CO3; Sodium carbonate is used for a. Softening of hard water b. The manufacture of glass and soap. The ability of carbon atom to link with other carbon atoms to form long chains or rings is called catenation. It is due to chemical reaction between silver and lime. Graphite is a good conductor of electricity. i. Their body is flat, broad and ribbon like. ii. They are attached to the host by suckers.

Short Question

4. 5. 6. 7.

Model Papers

8. Hydal power is preferable to thermal power because it is of low cost and produces no pollution.

PAPER 3 Subjective type Questions 1. Write a short essay on the use of knowledge of inheritance in human welfare. 2. Write down the names of ten things used at homes which are composed of carbon compounds. 3. Describe viruses are living or non-living. 4. Which laws are obeyed when a chemical reaction takes place? Explain these laws with the help of examples , Fill in the blanks.
4. The _______ gametes of a flower are called Anther. 5. 2H2+O2 →_______. 3. Plants in which seeds are not present in the fruit are called_______. 4. Wings help birds in _______. 5. One carrot is equal to _______ mg. 6. An Aluminium ion carries _______ charges. 7. The sun is at the_______ distance from the center of the Milky Way galaxy. 8. All species living in an area form a _______. 9. Liquid pressure acts _______ on the surface of the containing vessel. 10.The _______ used for nuclear power is uranium or plutonium

,
1.

Choose the correct answer
The activity of metallic ball and ring shows: a. Solid objects expand on heating b. Solids contract on heating c. Solids change their nature on heating d. There is no effect of heat on solids

2. The raw material, other than air, needed to produce urea fertilizer is obtained from: a. Natural gas b. Chlorine gas c. Sulphur dioxide gas d. None of these 3. The unit of electric power is: a. Ampere b. Volt c. Watt d. Kilowatt-hour The pressure at any point in a liquid depends upon: a. Depth of the point b. Area of the mouth of the vessel. c. Area of the bottom of the vessel d. The thickness of the containing vessel. Rice plant belongs to the group of plants: a. Mosses b. Ferns c. Conifers d. Flowering plant

4.

5.

Model Papers General Science 8th

6.

Ionic formula tells the: a. Actual ratio which exists between all atoms. b. Total number of atoms c. Simplest ratio present between different atoms. d. All the above statements are true. What ratio is present between masses of hydrogen and oxygen in hydrogen peroxide (H2O2)? a. 1:16 b. 16:1 c. 1: 8 d. 8:1 In a. b. c. a candle flame partial combustion takes place in: The dark zone around the wick The yellow zone Small blue zone below the flame

7.

8.

9.

For the production of detergents, raw material is obtained from: a. Rocks b. Air c Naphtha d. Natural gas

10. Which fertilizer is used to compensate for the deficiency of phosphorus in plants a. Super phosphate b. Phosphoric acid c. Sodium phosphate d. Calcium phosphate

 Put ( ) statement.

mark

against

correct

statement

and

( )

for

Incorrect

1. The planets revolving between Mars and Jupiter are called meteoroids. 2. Water is filled in the bulb of thermometers. 3. Liquid exerts pressure on the surface of the containing vessel in all direction. 4. Bacteria are of three types according to shape and form. 5. Sand and mud are also rocks. 6. Chlamydomonas is an example of unicellular algae. 7. Acids turn red litmus blue. 8. Animal charcoal do not absorb colour 9. Burning adds pollutions to the atmosphere. 10.No atom can exist independently.

 Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Electrical Energy Power Potential difference

Column (B)

Column (C)

1.5 volts 220 volts Nuclear power station Dry cell Hydal power station Car battery Kilowatt hour Electricity supply to Windmill energy our homes Mangla Dam Volt Kanupp Watt Multan Thermal power plant USA 12 volts

Give Short answers. 1. Name two diseases which have been understood and are being treated by using knowledge of inheritance.

Model Papers

2. What is the use of a bi-metallic plate? 3. The lighting of bulb is a physical change. Why is it not a chemical change? 4. What is a difference between Sterilization and Pasteurization? 5. Complete the following. i. Mg+2HCl → ii. Mg+2CH3COOH → 6. Define focal length. 7. Can image be obtained on the screen by a concave lens? 8. Define classification and species. Fill in the Blanks Answers
No . 1. 5. 9. Ans. male (200) normal No . 2. 6. 10. Ans. (2H2O) (+3) fuel No . 3. 7. Ans. conifers three hundred light years No . 4. 8. Ans. flying community

Correct Answer Answers
No . 1. 5. 9. Ans. a d c No . 2. 6. 10. An s. a d a No. 3. 7. Ans. c a No . 4. 8. Ans. a b

True /False Answers
No . 1. 5. 9. Ans. T T T No . 2. 6. 10. An s. F T T No. 3. 7. Ans. F F No . 4. 8. Ans. F F

Match the Columns
No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 Ans Kilo watt hour Watt Volt 1.5 volts 12 volts 220 volts Hydal power station Nuclear power station Thermal power plant Windmill energy

Model Papers General Science 8th

Short Question
1.

i. Hemophilia ii. Thalassemia 2. When a bi-metallic plate is heated or cooled, it bends. The curvature thus produced is used to control the temperature of oven, electric iron and refrigerators. 3. Lighting of bulb is a physical change because in this process no new thing is produced. The wires of the bulb come to original state when the current is switched off. 4. In Pasteurization, food is preserved by exposing it to a high temperature of 120oC to 126oC, under pressure for 12 to 90 minutes. 5. i. Mg+2HCl →MgCl2+H2 ii. Mg+2CH3COOH →(CH3COO)2 Mg+H2 6. The distance between the optical centre and principal focus is known as focal length of the lens. 7. No a virtual image is formed by a concave lens. This image is erect and smaller in size.

8.

The grouping of living organisms on the basis of similarities and differences is called classification. A group of closely resembling organisms that breed with one another in nature is called species.

Classification

Model Papers

PAPER 4 Subjective type Questions 1. Classify flowering plants. Describe salient features of each group and give examples. 2. What is meant by biotechnology? Explain briefly tissue culture and genetic engineering. 3. Describe salient features of animals with jointed leg and give examples. 4. How are hereditary characters passed on to the next generation? , Fill in the blanks.
1. 2. 3. 4. 5. 6.

Algae contain_______ Beneficial variations help organism to _______ the environment. Raw material for the preparation of detergents is obtained from_______. Births per thousand in an area are called _______. Cholera and T.B. in man are caused by _______. In writing the formula of an ionic compound the negative radical is written on _______ and the positive radical is written on _______. 7. The simplest form of matter which cannot be further sub divided is called_______. 8. Raw material obtained from _______ is used to produce phosphate fertilizers. 9. Bases have _______ taste. 10.An animal or plant resulting from the cross between two different varieties is called _______.

,
1.

Choose the correct answer
The image formed by a concave lens is: a. Virtual b. Real c. Inverted d. Larger A dry cell provides a voltage of : a. 1 volt b. 1.5 volts c. 2 volts d. 3 volts Pupil is made small or larger by: a. Cilliary muscle b. cornea c. Iris d. Retina Bacteria which produce diseases in plants and animals are called: a. Heterotrophic bacteria b. Autotrophic bacteria c. Parasitici bacteria d. Pathogenic bacteria Name the animal which has jointed legs? a. Jelly fish b. Butterfly c. Octopus d. Starfish Ozone layer stops _______ radiations from coming to earth: a. Light b. Heat c. Infra-red d. Ultra-violet The number of elements found naturally, are: a. 90 b. 88 c. 98 d. 109

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Model Papers General Science 8th

8.

When iron gets rust, it reacts with: a. Air b. Oxygen in air c. Nitrogen in air d. Oxygen and water in air

9. Apart from potassium chloride, which compound is used as a source of potassium: a. Potassium hydroxide b. Potassium carbonate c Potassium nitrate d. Potassium dichromate 10. What indications you commonly observe when a chemical reaction takes place? a. Liberation of heat, light or a gas b. Liberation of heat and light c. Liberation of light or gas d. Liberation of heat or gas

 Put ( ) statement.

mark

against

correct

statement

and

( )

for

Incorrect

1. The pressure at any point in a liquid depends upon the extension of the mouth of the containing vessel. 2. Sodium hydroxide does not change the colour of phenolphthalein. 3. All carbonates react with mineral acids liberating CO2 gas. 4. Bacterium has nucleus like typical plant and animals cell. 5. Sodium chloride (Table salt) is an ionic compound. 6. Rochelle’s salt is used as a laxative. 7. CO2 is basic in nature. 8. Pascal is the unit of work. 10.The density of water is maximum at 0oC. 11.Wind mills are very noisy.

 Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Photosynthesis Burning of candle Water change steam ice ∆ Fe+S  FeS → CaCO3 CaO+CO2 Acid + Base 3Hcl+HNO3 Dyeing cloth Fungicide Gun powder

Column (B)
Physical change Potash alum of Combination Plants prepare their food Aqua Regia Simple decomposing Chemical change Potassium nitrate Neutralization Copper sulphate

Column (C)

∆  →

Give Short answers. 1. Define genetic engineering and biotechnology. 2. Why one end of iron girders is placed on rollers in construction of bridges and in roof structure of buildings? 3. Define a lens?

Model Papers

4. Define classification. 5. What is meant by fossils? 6. Why do you feel cool when you sit under a ceiling fan after taking a bath? 7. Why two section of railway track are joined together by fish plates? 8. Write five names of sedimentary rocks.

Fill in the Blanks Answers
No . 1. 5. 9. Ans. No . Chlorophyl 2. l Bacteria 6. Bitter 10. Ans. Adapt Positive radical, negative radical Hybrid No . 3. 7. Ans. Naphtha element No . 4. 8. Ans. Birth rate Phosphate rocks

Correct Answer Answers
No . 1. 5. 9. Ans. a b c No . 2. 6. 10. An s. b d a No. 3. 7. Ans. c d No . 4. 8. Ans. c d

True /False Answers
No . 1. 5. 9. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 Ans. F T F No . 2. 6. 10. An s. F T T No. 3. 7. Ans. T F No . 4. 8. Ans. F F

Match the Columns
Ans Plants prepare their food Chemical change Physical change Combination Simple decomposition Neutrilzation Neutr Aqua Regia Potash alum Copper sulphate Potassium nitrate

Short Question 1. Genetic engineering

It is a biotechnology in which selected genes from an organism are inserted into DNA of the bacteria and the bacteria then start producing materials according to the introduced genes.

Biotechnology
2.

The industrial use of organisms specially the micro-organisms such as bacteria for human welfare is called biotechnology Iron girders are used in the construction of bridges and roof of big buildings. One end of these girders is placed on rollers so that it can move forward or backward according to rise or fall of temperature.

Model Papers General Science 8th

3. 4.

It is a piece of transparent material which is bonded by two spherical surfaces. The grouping of living organisms on the basis of similarities or differences is called classification. 5. Fossils are the remains or signs of dead animals or plants of ancient times present in some rocks. 6. Heat is required for the water attached to the body. This heat is taken from the body when we sit under the fan. That is why we feel cool. 7. The two sections of a railway track are joined together by fish plates. The fish plates are softened by nuts and bolts which are able to slide along the oval holes of the plate. When the rails expand or contract due to rise or fall of temperature , they slide along the fish plates and hence prevent the buckling of the tracks. 8. i. Basalt ii. Granite iii. Gabbro iv. Rhyolite v. Pegmatite

Model Papers

PAPER 5 Subjective type Questions
1. Describe different methods of preservation of food. 2. Explain selective breeding. 3. What are the sources of carbon dioxide in nature? 4. Describe the occurrence of minerals found in our country and their usage.

,

Fill in the blanks.
1. Meat mincing machine is an example of _______. 2. An ionic bond involves the transference of _______ between atoms. 3. Rainbow is formed due to dispersion of _______. 4. Caustic soda and _______ are heating together to get soap. 5. Graphite is _______ in colour. 6. Real _______ can be obtained on the screen. 7. _______ is the chemical name of lime stone. 8. Plants without vascular tissues are called _______ plants. 9. Tartaric acid is present in _______. 10.Liquid exerts pressure at a point inside the liquid _______.

,
1.

Choose the correct answer
The group of animals belongs to warm blooded animals: a. Fish and birds b. Fish and mammals c. Fish and reptiles d. Birds and Mammals Which statement is not true for tissue culture? a. It is a type of vegetative propagation b. New plants are different from parental plants. c. Disease resistant plants are produced by this technology. d. It is an asexual reproductive process like stem cutting. Malic acid is found in: a. Grapes b. Tomatoes c. Ants d. Apples What is the effect of dilute HCl on the colour methyl orange: a. red b. pink c. blue d. orange In free state carbon occurs as: a. CO2 b. Coal gas c. Marble d. Diamond Which is not a nitrogenous fertilizer: a. Ammonium sulphate b. Calcium hydrogen phosphate c. Ammonium phosphate d. Urea In a. b. c. d. state of rest, the level of free surface of a liquid is: Higher at some places and lower at others Higher at the edge of the vessel. Same every where Lower at the edge of the vessel

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Model Papers General Science 8th

8.

The value of 60oC on Fahrenheit scale would be: a. 65oC b. 51oC o c. 76 C d. 140oC Fossils are mostly found in rocks: a. Igneous rocks b. Sedimentary rocks c Metamorphic rocks

9.

10. Thermal expansion does not take place in the: a. An automatic fire alarm b. Thermostat c. Fixing of iron rings on wheels d. Swing of a pendulum

 Put ( ) statement.

mark

against

correct

statement

and

( )

for

Incorrect

1. The pressure at any point inside the liquid is lesser in the upward direction than the pressure in the downward direction. 2. Compounds are always made up of ions. 3. The formula of sodium carbonate is NaCO3. 4. Acetic acid is found in grapes. 5. In luminous zone of candle flame complete combustion takes place. 6. The image of an object placed at the principal focus of a convex lens is formed at infinity. 7. The image formed by convex lens is always erect. 8. There are hundred billion stars in the Milky Way galaxy. 9. Starfish is a kind of fish. 10.A battery provides potential difference across a conductor.

 Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Paramecium Spongilla Jelly fish Leech Tapeworm Butterfly Snails Starfish Toad Tortoise

Column (B)
Coral reefs flatworms Reptiles Shelled animals Spiny animal Unicellular Animal Segmented worms Amphibian Sponges Jointed leg animal

Column (C)

Model Papers

Give Short answers.
1. Define electric power. 2. The boiling point of water is denoted by _______ in Fahrenheit scale. 3. When a vessel full of a liquid is heated, the level of liquid initially falls and then it rises why it happens so? 4. What is the structure of a concave lens?

5. What forces of attraction are present between Na and Cl in sodium chloride? 6. Define pressure. 7. What is meant by migration? 8. What are the differences between mosses and ferns?

Fill in the Blanks Answers
No . 1. 5. 9. Ans. Wheel and Axle Grey Grapes No . 2. 6. 10. Ans. Electrons Image Equally No . 3. 7. Ans. Light Calcium carbonate No . 4. 8. Ans. Vegetable oil/Animal fats Mosses

Correct Answer Answers
No . 1. 5. 9. Ans. d d b No . 2. 6. 10. An s. a b b No. 3. 7. Ans. d c No . 4. 8. Ans. a d

True /False Answers
No . 1. 5. 9. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 1. Ans. T T F No . 2. 6. 10. An s. T T T No. 3. 7. Ans. F T No . 4. 8. Ans. F T

Match the Columns
Ans Unicellular animal Sponges Coral reef Segmented worms Flatworms Jointed leg animals Shelled animals Spiny animals Amphibian Reptiles The electrical energy consumed or converted into other forms of energy in one second is called electrical power. 212oF

Short Question
2.

Model Papers General Science 8th

3. 4. 5. 6. 7. 8.

The level of liquid on heating in a vessel initially falls because the vessel expands first. Then the liquid start expanding. Concave lens is thin at the middle and thicker at the edges. The electrostatic force of attraction the oppositely charged ions (Positively charged − Na+ion and negatively charged cl ion) to form NaCl and these forces are present in ionic bond of NaCl. Pressure is the force per unit area acting perpendicular on a surface. If some individuals move out of an area (from villages to cities) due greater job opportunities, better health and education facilities is called Migration. Results in the increase of population of cities in this case. i. Mosses lack true roots, stems and leaves, but roots stem and leaf like structures are present. Ferns have well developed roots, stems and leaves. ii. Vascular tissues are absent in mosses whereas, fern have well developed vascular tissues i.e, xylem and phloem. iii. Examples of mosses are Funeria and Polytrichum. Examples of Ferns are Dryopteris, Pteris and Adiantum.

Model Papers

PAPER 6 Subjective type Questions 1. Define and explain potential difference. 2. Discuss four different zones of a candle flame. 3. Identify the group of following plants with the help of plant key: Chlamydomonas, Sarson. Mushroom, Funaria, Adiantum, Pinus, Maize,

4. “Micro-organism is a diverse group of living organisms. “Explain. , Fill in the blanks.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Wheel borrow is a _______ of second kind. Oxidation is a _______ property. Bacteria are _______ micro-organisms. Mostly fossils are found in _______ rocks. Acids react with bases to form water and _______. Diamond and_______ are the _______ forms of carbon. The simplest ration present between the masses of carbon and oxygen in carbon dioxide is _______. 8. Lime stone, clay and_______ are used as raw materials for the production of cement. 9. The lightest among the elements is_______. 10._______ is used as a source of potassium.

,
1.

Choose the correct answer
The change in direction of light passing from one medium to another is called: a. reflection b. refraction c. dispersion d. irregular reflection The types of rocks basically are: a. one b. two c. three d. four If we consider a point inside the liquid: a. The upward pressure on this point would be larger than the downward pressure b. Pressure at this point from the right direction would be least. c. Pressure on its right side would be greater than the pressure on its left side. d. Pressure on it would be the same from all directions. The compound used to produce glass: a. Caustic soda b. Washing soda c. Baking soda d. PVC Carbogen is a mixture of oxygen and carbon dioxide. Percentage of carbon dioxide in this mixture is: a. 30% b. 50% c. 70% d. 20% The group of animals belongs to cold blooded animals: a. Fish, amphibians, b. Fish amphibians, mammals c. Fish, amphibians, reptiles d. Fish, reptiles, birds

2.

3.

4.

5.

6.

Model Papers General Science 8th

7.

Sedimentary rocks has the example of: a. Basalt b. Marble c. Gypsum d. Clay The point through which ray of light passes without changing its path is the: a. centre of curvature b. principal axis c. optical centre d. principal focus Hydal power plant converts: a. mechanical energy into electrical energy b. electrical energy into mechanical energy c. chemical energy into electrical energy d. heat energy into electrical energy

8.

9.

10. The distance between the marks of 0oand 100oon the scale of Celsius thermometer is 12cm. If the level of mercury thread is at 4.8 cm what would be the temperature in Celsius scale? a. 72oC b. 40oC o c. 104 C d. 25oC

 Put ( ) mark against correct statement and ( ) for Incorrect statement.
1. A current is induced in the coil when a magnet is pushed into it. 2. Lamp black is used in printing ink. 3. The melting point of ice is denoted by 0oF in Fahrenheit scale. 4. Amphibians have hard and dry scales on their bodies. 5. Group of atoms which keeps its identity during chemical reaction is called radical. 6. Genes are made up of DNA. 7. The size of 1oC is smaller than the size of 1oF. 8. Rocks formed by the cooling of magma or lava are called metamorphic rocks. 9. The temperature of red star is more than the temperature of blue star. 10.Iris is similar to aperture of the camera.

 Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Measles Cholera Canker disease Fire blight Mushrooms Polytrichum Pteris Pines One cotyledon Two cotyledons

Column (B)
mosses Citrus fruit conifers Fungi Dicots Virus Peach monocots Bacteria Ferns

Column (C)

Model Papers

Give Short answers.
1. What is a ray diagram? 2. How is the focal length affected when the lens of eye becomes thicker? 3. Why water is not used in place of mercury in thermometers? 4. Give two differences between Dicots and Monocots. 5. Give examples of plants and animals being produced by hybridization and selective breeding. 6. Why is manganese dioxide and carbon powder used in the dry cell? 7. What is difference between cold blooded and warm blooded animals? 8. Name a salt which can reduce the acidity in our stomach.

Fill in the Blanks Answers
No . 1. 5. 9. Ans. lever Salts Hydrogen No . 2. 6. 10. Ans. Physical Graphite, Allotropic Potassium chlorate No . 3. 7. Ans. Unicellular 3:8 No . 4. 8. Ans. Sendimentar y Calcium

Correct Answer Answers
No . 1. 5. 9. Ans. b b a No . 2. 6. 10. An s. c c b No. 3. 7. Ans. d c No . 4. 8. Ans. b c

True /False Answers
No . 1. 5. 9. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 Ans. T T F No . 2. 6. 10. An s. T T T No. 3. 7. Ans. F F No . 4. 8. Ans. F F

Match the Columns
Ans Virus Bacteria Citrus fruit Peach Fungi Mosses Ferns Conifers Monocots Dicots

Short Question
1. The method to trace image geometrically is called ray diagram.

Model Papers General Science 8th

2.

3. 4. 5.

6. 7.

8.

When we look at something close to us the muscles make the lens thicker. This makes its focal length shorter and the image is formed again on the retina and is not formed again at a point beyond it. Hence the focal length is effected when the lens of the eye becomes thicker. Water freezes to ice at 0oC and boils at 100oC. Mercury does not frazeat at oC and does not boil at 100oC. Moreover mercury has a silvery shine which makes a better visible material than water. i. Dicots have two cotyledons and monocots have one cotyledons. ii. Dicot have broad lens and monocots have long and needle like leaves. Examples of plants produced through hybridization and selective breeding. i. Maxi pak wheat ii. Super Kernal basmati rice iii. Kinnow iv. Guava Examples of animals produced through hybridization and selective breeding. i. Neoli Ravi buffalo ii. Sahiwal cow iii. Teddy goat (short satu red goat) Because the mixture of mangnese dioxide and carbon electrode retain moisture in it. It helps the cell to work for a long time. Cold blooded animals cannot keep their body temperature constant. Their body temperature changes with that of environment (water) e.g; Fish, crocodile etc. Warm blooded animals can maintain constant body temperature. Their body temperature does not change with the change in environment e.g, Mammals. Sodium bicarbonate NaHCO3

Model Papers

PAPER 7 Subjective type Questions 1. Describe salient features of fish and give examples. 2. What is a base? Write down the names and formulae of four bases? 3. Write down the advantages of bacteria. 4. Write a note on ozone depletion. , Fill in the blanks.
1. Car jack is an example of _______ . 2. The steam is a source of _______ energy. 3. Pigments are _______ colours. 4. The gigantic clouds of dust and gases in space are called_______. 5. Vinegar contains _______ acid. 6. Liquid pressure increases with its_______. 7. Mushroom is an example of_______. 8. The natural materials found on the Earth are called _______. 9. Naphtha is constituent of _______. 10.To increase the yield of agricultural products the growers commonly use _______ fertilizers.

,
1.

Choose the correct answer
Which gas present in the atmosphere stops ultra-violet radiations from reaching the earth? a. Oxygen b. Nitrogen c. Ozone d. Carbon dioxide

2. The process by which foreign DNA is incorporated in the DNA of the recipient is called: a. Genetic engineering b. Tissue culture c. Selective breeding d. Hybridization 3. The compound used alongwith vegetable oil for the preparation of soap: a. Sodium hydrogen carbonate b. Sodium Sulphate c. Sodium hydroxide d. Super phosphate When carbon dioxide is passed through lime water, the milkyness is due to the compound: a. Ca(HCO3)2 b. CaCO3 c. H2CO3 d. None of these Our solar system is a part of galaxy: a. Ursa Major b. Andromeda c. Milky Way d. Orion The disease caused by bacteria is: a. Measles b. Small pox c. Cholera d. AIDS

4.

5.

6.

Model Papers General Science 8th

7.

The property of expansion and contraction of liquids due to changes of temperature is used in the instrument: a. Barometer b. Thermometer c. Manometer d. Bicycle pump A lighted bulb consumes: a. Electrons b. Positive charge c. Electrolyte d. Electrical energy

8.

9. A thing telling about the age of Earth, its history and evolution of life present on it: a. Rocks b. Minerals c. Fossils d. Metals 10. Neutron stars soutain_______. a. Neutron b. Proton c. Electron d. Positron

 Put ( ) statement.

mark

against

correct

statement

and

( )

for

Incorrect

1. The lens in the eye moves back and forth to focus the image on retina. 2. Several thousand years are spent in the formation of sedimentary rocks. 3. The cluster of stars is called constellation. 4. Heat is produced by the process of nuclear fission in a thermal power plant. 5. Tissue culture is a type of sexual reproduction. 6. Calcium carbonate is used as raw material for the manufacture of cement. 7. Plants need phosphorus and calcium for their growth in addition to nitrogen. 8. Chlorine gas is a molecular compound. 9. Element are usually found in solid state. 10.The sizes of 1 K and 1oF are equal.

Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Ammonia Methane Calcium chloride Aluminium chloride Aluminum phosphate Potassium sulphate Ammonium carbonate Sodium chloride Carbon dioxide Water

Column (B)
AlCl3 (NH4)2 CO3 CO2 CaCl2 K2SO4 NaCl H2O NH3 Al PO4 CH4

Column (C)

Model Papers

Give Short answers.
1. Write down two characteristics of mammals. 2. Write down names of four diseases of man caused by virus. 3. Carbon dioxide gas is present in air. Can you guess how it is formed? 4. Write down two characteristics of ferns. 5. How is flour fermented? 6. Why is rusting of iron faster in rainy season?

7. Why wind farm is made instead of one windmill for the production of electricity? 8. Define electro magnetic induction.

Fill in the Blanks Answers
No . 1. 5. 9. Ans. Screw Weak Crude oil No . 2. 6. 10. Ans. Mechanical Depth Phosphorous No . 3. 7. Ans. Chemica l Fungi No . 4. 8. Ans. Nebula Minerals

Correct Answer Answers
No . 1. 5. 9. Ans. c c c No . 2. 6. 10. An s. a c a No. 3. 7. Ans. c b No . 4. 8. Ans. a d

True /False Answers
No . 1. 5. 9. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 1. Ans. F F T No . 2. 6. 10. An s. F T F No. 3. 7. Ans. T T No . 4. 8. Ans. T T

Match the Columns
Ans NH3 CH4 CaCl2 AlCl3 AlPO4 K2SO4 (NH4)2 CO3 NaCl CO2 H2O a. Mammals possess hair on their bodies. b. The female mammals feed their young ones on their milk. Following diseases of man are caused by viruses. i. Measles ii. Small pox iii. Cancer iv. SARS

Short Question
2.

Model Papers General Science 8th

3.

4. 5. 6. 7. 8.

Carbon dioxide is formed in air as a result of a. Oxidation of organic matter i.e., i. Wood ii. Petrol b. Burning of carbon i.e., i. Charcoal ii. Soot iii. Coke iv. Coal c. Respiration of animals and plants d. Volcanic activities a. They have well developed roots, stems and leaves. b. They do not produce flowers, fruits and seeds. When yeast is added to flour, the enzymes present in yeast bring about fermented of flour. For rusting water and oxygen is needed. This is too much during rainy season than the dry season. For large scale power generation, a wind farm with a hundred or more wind mills is needed because one wind mill for the production of electricity is not suitable and economical. The generation of current due to relative motion between magnet and coil is called electromagnetic induction.

PAPER 8 Subjective type Questions 1. 2. 3. 4. , Describe different methods of preservation of food. Write a note on green house effect and global warming. What is electromagnetic induction? Explain it. What is the difference between an ionic bond and a covalent bond? Fill in the blanks.
1. 2. 3. 4. 5. 6. Rolling friction is always more than _______ friction. Nichrome is an alloy of Nickel and _______. Elements usually exist in the form of _______. Animals consisting of _______ are called vertebrates. The commonly used nitrogen fertilizer in the world is _______. Living organisms are arranged into different groups on the basis of similarities and differences. This grouping is called._______. 7. Plants which prepare their own food through process of photosynthesis are called _______. 8. The shining objects of gases in nebula are called_______. 9. The melting point of ice is denoted by_______ in Kelvin scale. 10.10.The image formed by a _______ lens is always virtual.

,

Choose the correct answer
1. The value of 113oF on Celsius scale would be: a. 63oC b. 45oC c. 77oC d. 81oC 2. Igneous rock has the example of: a. Rhyolite b. Lignite c. Graphite d. Quartzite 3. In Pasteurization, milk is heated at: a. 62oC for half an hour b. 62oC for 15 seconds

Model Papers

c. 71oC for half an hour d. 100oC for one minute 4. Which one of the following is a good absorber of gases: a. Coke b. Coal c. Potassium d. Sodium 5. Raw material used for the production of cement alongwith lime stone and clay: a. Calcium b. Gypsum c. Potassium d. Sodium 6. Following animal is parasite: a. Amoeba b. Tapeworm c. Mosquito d. Snail 7. If valency of oxygen is 2 and that of aluminium is 3 then the formula of aluminium oxide will be: a. AlO b. Al3O2 c. AlO2 d. Al2O3 8. a. b. c. d. Human growth hormone and interferon are prepared these days by: tissue culture hybridization selective breeding genetic engineering

9. What is the action of caustic soda on the colour of red litmus: a. Turn blue b. Changes pink c. Turns yellow d. None of these 10. Tell the name of disease caused by virus in the following: a. T.B b. Dysentry c. Typhoid d. Polio

 Put ( ) mark against correct statement and ( ) for Incorrect statement.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. When an atom accepts an electron, positive ion is formed. The level of the free surface of a liquid is the same at its different parts. Conifers are also called as Evergreen plants. Power is measured in Kilowatt-hour. The universe is contracting with the passage of time. Coke is used for the extraction of iron in a blast furnace. Vascular tissues are present in ferns. The method of writing the formula of a molecular compound an ionic compound is same. 9. All viruses are parasites. 10.A concave lens spreads the rays out, therefore it is called a converging lens.

 Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Calcium Carbon Chlorine Cobalt Copper Sodium Silver Sulpher Stamnum Gold CO Ag Sn Ca S Cu Au C Na Cl

Column (B)

Column (C)

Model Papers General Science 8th

Model Papers

 Give Short answers. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. How carbon dioxide gas is obtained from molasses? How does human body fulfill its energy requirements? Name any two products which are being made through genetic engineering. Write name of two parasites which are found in man. What is difference between Sterilization and Pasteurization? Write four uses of carbon. Define forestation. How is lamp black prepared?

Fill in the Blanks Answers
No . 1. 5. 9. Ans. Sliding Urea 273 No . 2. 6. 10. Ans. Chromium Classificatio n Concave No . 3. 7. Ans. No . molecule 4. s Autotrop 8. hs Ans. Vertebral column Stars

Correct Answer Answers
No . 1. 5. 9. Ans. b b a No . 2. 6. 10. An s. a b d No. 3. 7. Ans. d d No . 4. 8. Ans. c d

True /False Answers
No . 1. 5. 9. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 Ans. F F T No . 2. 6. 10. An s. T T F No. 3. 7. Ans. T T No . 4. 8. Ans. F F

Match the Columns
Ans Ca C Cl Co Cu Na Ag S Sn Au

Model Papers General Science 8th

Short Questions

1. It is obtained by the fermentation of molasses for the industrial preparation of ethanol, C2H5OH Yeast C6H12O6 → 2C2H 5OH +2CO2 Fermentation 2. During process of respiration , the digested food is oxidized and energy is released. The energy released by the oxidization of food fulfills the energy requirement of the body. 3. i. Insulin ii. Interferon 4. i. Tapeworm ii. Threadworms 5. In sterilization, food is preserved by exposing it to a high temperature of 120oC to 126o, under pressure for 12 to 90 minutes. In pasteurization, milk is preserved by heating it at 71o C for 15 seconds or at 62oC for 32 seconds. 6. i. Extinguishing fire. ii. Making sodium carbonate iii. The manufacture of urea iv. Making carbonated beverages 7. Planting of trees and vacant hand is called forestation. 8. Lamp black is prepared by burning kerosene or vegetable oil in the limited supply of air. The root thus produced is deposited on a cool surface. This root is known as lamp black.

Model Papers

PAPER 9 Subjective type Questions 1. Mention the sources of the followings. i. Citric acid 2. ii. Tartaric acid iii. Acetic acid

Identify group of animals with the help of Invertebrate key. Sea-anemone, Tape-worm, Ascaris, Earth worm, Cockroach, Snail, Starfish.

3. 4. ,

What is meant by thermal expansion? Explain expansion of solids with the help of an experiment. Explain how we come to know about life and environment conditions existing on earth in the past? Fill in the blanks.
1. Root hair absorb salts, _______ and _______. 2. The meat contains _______ of water. 3. Common salt is used as a raw material is prepare _______. 4. A chlorine atom accepts one electron to form_______. 5. Sodium hydroxide is also called _______. 6. Bread, yogurt, and vinegar prepared through_______. 7. Now a days insulin and interferon are produced by _______. 8. The short name of an element is called_______. 9. Sponges have many_______ on their bodies. 10.Measl and Polio in man are caused by _______.

,

Choose the correct answer
1. a. b. c. d. Bacteria which produce disease in plants and animals are called: Heterotrophic bacteria Autotrophic bacteria Parasitic bacteria Pathogenic bacteria

2. The steam which runs electric generator is a source of: a. Nuclear energy b. wind energy c. Potential energy d. mechanical energy 3. Clouds of dust and gases in space are: a. Supernova b. Nebula c. Constellation d. Coma 4. The formula of calcium carbonate is: a. KCO3 b. K2CO3 c. CuCO3 d. CaCO3 5. a. b. c. d. Sodium hydroxide solution in water will: Turn blue litmus red Give pink colour with phenolphthalein Give red colour with methyl orange Not affect the phenolphthalein indicator

6. Which constituents present in air are used buy plants to prepare food? a. Nitrogen, water, carbon dioxide

Model Papers General Science 8th

b. Oxygen, water, carbon dioxide c. Light, water, carbon dioxide d. Light, nitrogen, water 7. Plants prepare their own food through photosynthesis are called: a. Parasites b. Saprotrophs c. Heterotrophs d. Autotrophs 8. a. b. c. d. In Pasteurization, milk is heated at: 62oC for half and hour 62oC for 15 seconds 71oC for half an hour 100oC for one minute

9. Which one does not exist as a molecule?: a. H2 b. Cl2 c. Be d. Ne 10. The group of plants which includes plants without vascular tissue? a. Mosses b. Ferns c. Conifers d. Flowering plants

 Put ( ) mark against correct statement and ( ) for Incorrect statement.
1. The melting points of covalent compounds are higher than those of ionic compound. 2. The distance between optical center and center of curvature is called the focal length. 3. In conifers, seeds are present in the fruit. 4. Phosphorus is added in soil in the form of super phosphate. 5. The symbol of an element is always taken from the English name of that element. 6. When a ray of light passes through a lens, it bends towards its thicker part. 7. Graphite is a bad conductor of electricity. 8. Carbon dioxide turns red litmus blue. 9. Spiny animals are only found in sea. 10.Convex is also called Converging lens.

 Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Antiseptic Manufacture of fertilizer Synthetic fibric Making rayon Slaked lime Treatment of blestring Function of thyroid glands Softness of bread/Cake laxative Removing of poison from the stomach.

Column (B)
Hydrochloric acid Calcium hydroxide Sodium hydroxide Tartar emetic Nitric acid Ammonium hydroxide Rochelle’s salt Sulphric acid Baking soda Potassium iodate

Column (C)

Model Papers

 Give Short answers. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Write down names of four diseases of man caused by viruses. Define refraction of light. Write down names of four bacterial diseases of man. Give a definition of an acid. Name the metal which continues burning in air. What is approximate age of milky way galaxy? Give three uses of Graphite. On what factor does the liquid pressure depend?

Fill in the Blanks Answers
No . 1. 5. 9. Ans. minerals, water Caustic Soda Pores No . 2. 6. 10. Ans. (40%) Fermentatio n Virus No . 3. 7. Ans. Caustic soda Genetic engineering No . 4. 8. Ans. Chloride Symbol

Correct Answer Answers
No . 1. 5. 9. Ans. c b d No . 2. 6. 10. An s. a b d No. 3. 7. Ans. b d No . 4. 8. Ans. d a

True /False Answers
No . 1. 5. 9. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 Ans. F F T No . 2. 6. 10. An s. F T T No. 3. 7. Ans. T F No . 4. 8. Ans. T F

Match the Columns
Ans Hydrochloric Acid Nitric acid Sulphuric acid Sodium hydroxide Calcium hydroxide Ammonium hydroxide Potassium iodate Baking soda Rochell’s salt Tartar emetic

Model Papers General Science 8th

Short Questions
1.

2. 3.

4. 5. 6. 7.

8.

i. Hepatitis B and C ii. Polio iii. AIDS iv. Cold When light passes from one transparent medium to another medium, it changes its direction. This is called refraction of light. i. Typhoid ii. Leprosy iii. T.B iv. Whooping cough A substance which turns blue litmus paper red is called an acid. Magnesium (Mg) It is about 15 billion years. i. As a lubricant ii. As a pigment in Paints iii. In the form of graphite rods which are used as moderate in atomic reactors to reduce speed of neutrons. The pressure exerted by a liquid depends upon its depth.

Model Papers

PAPER 10 Subjective type the Questions 1. 2. 3. What is relationship between population and community? Show the difference between diatomic and tri atomic molecule with examples. Complete the following equations and balance them.
i. S+ ......... →So3 ii. Na2CO2+Hcl →NaCl........CO2 iii. Al + O2 Heat iv. Mg CO3  ......+ CO2 → + v. K ..... →Kcl

4. ,

Write down the names of different groups of non-flowering plants. Describe salient features of each group and give examples. Fill in the blanks.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Micro means _______. Cluster of stars is called _______. Carbogen is used for _______ respiration. Sodium is called _______ in Latin language. Bases have _______ touch. Carbon dioxide is _______ than air. The depth at any point in a liquid is measured by the _______ from the point to the free surface of the liquid living. 8. Viruses are considered as a link between living and_______ things. non-renewable. 9. The resources which can be regenerated with in short period are called_______. 10.The rusting of iron is a _______ change.

,

Choose the correct answer
1. a. b. c. d. 2. a. b. c. d. The chemical name of lime stone is: Potassium carbonate Sodium carbonate Calcium carbonate Barium carbonate Viruses are considered as living organisms because: Can be crystallized Can be observed with electron They are of different shapes They can reproduce

3. Which of the following group of plants consisting to thread like hyphae: a. Algae b. Fungi c. Mosses d. Ferns 4. a. b. c. d. A ray parallel to principal axis, after refraction from convex lens: does not bend Passes through principal focus Passes through centre of curvature Passes through the middle of principal focus and center of curvature.

5. Cobalt is an element, its symbols is: a. C b. CO c. Cu d. Co

Model Papers General Science 8th

6. Which of the following is a hereditary disease? a. Influenza b. Hemophilia c. Small pox d. Dysentry 7. Which one does not exist as a molecule? a. H2 b. Cl2 c. Be d. N2 8. The king of chemical is: a. KoH b. Hcl c. H2SO4 d. NaCl 9. The compound used to Prepare glass is: a. Caustic soda b. Washing Soda c. Baking Soda d. NaCl 10. After which temperature water begins to expand on cooling: o a. 0 C b. 30oC o c. 4 C d. 15oC

 Put ( ) mark against correct statement and ( ) for Incorrect statement.
1. Those Bacteria, which causes diseases in plants and animals are called pathogenic bacteria. 2. The process of transfer of characteristics is called variations. 3. New substances are always formed during a chemical change. These substances have usually different shape and composition. 4. Soap is prepared by heating together sodium hydroxide and vegetable oil or fat. 5. Cement is prepared by mixing stones, clay and potassium. 6. Animals without vertebral column are called invertebrates. 7. All bases are alkalies but all alkalies are not bases. 8. Mercury is also known as Hydragyrum. 9. Our solar system is in Orion orim. 10.Gemstones are used as ornaments.

 Match the column (A) with column (B). No.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Column (A)
Cuprous Magnesium Ferric Phosphate Nitrate Carbonate Carbon Oxygen Nitrogen hydrogen

Column (B)
− 3 four electrons valence shell five electrons valence shell +2 six electron valence shell +3 one electron valence shell +1 − 3 − 2 in in in in

Column (C)

 Give Short answers. 1. 2. 3. What are chromosomes composed of? State three properties of acids. What is shared pair of electrons?

Model Papers

4. What are the uses of sulpher? 5. Name three, mineral acids. 6. How metamorphic rocks are formed? 7. Write down of eight things used at home which are composed of carbon. 8. Define Big Bang. Fill in the Blanks Answers
No . 1. 5. 9. Ans. Small Slippery Non renewable No. 2. 6. 10. Ans. Constellatio n Heaviar Chemical No . 3. 7. Ans. Artificial Pressure No . 4. 8. Ans. Natrium Non living

Correct Answer Answers
No . 1. 5. 9. Ans. c d b No . 2. 6. 10. An s. d b c No. 3. 7. Ans. a c No . 4. 8. Ans. b c

True /False Answers
No . 1. 5. 9. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 Ans. T F T No . 2. 6. 10. An s. F T F No. 3. 7. Ans. T T No . 4. 8. Ans. T T

Match the Columns
Ans (+1) (+2) (+3) (− 3) (− 2) (− 3) Two electrons in shell Six electrons in shell Five electrons in shell one electrons in shell

valence valence valence valence

Short Question
1. 2. 3. 4. 5. Chromosomes are made of hereditary material called DNA. i. All acids have a soure taste ii. All acids turn blue litmus solution red. They also turn methyl orange solution red. iii. Acids usually react with methods to produce salt and hydrogen gas. The pair of electrons which exist between two atoms is called shared pair of electrons. Sulphur is used in the manufacture of Sulphuric acid which is further used in the preparation of fertilizers, gun powder, refining of petroleum and steel industry. i. Hydrochloric acid Hcl ii. Nitric acid HNO3

Model Papers General Science 8th

6. 7.

8.

iii. Sulphuric acid H2SO4 The rocks formed beneath the earth due to extreme pressure and temperature are called metamorphic rocks. i. Pencil ii. comb iii. Paper iv. Chair v. Wooden table vi. Body of T.V vii. kerosene viii. Vegetable oil A tremendous explosion at the beginning of the universe is called big bang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful