Subiecte teoretice BSAD Cuprins 1) Ce este un termocuplu? Pe ce efect se bazeaza functionarea sa?

2) Indicati regimurile de functionare ale unui diode semiconductoare utilzata ca fotodetector(Fotodioda) 3) Principiul de functionare al unui tensometru? Marime masurata, materialele tipice utilizate si performantele oferite 4) Senzorul cu coarda vibranta 5) Ce este un traductor primar? 6) Dati 3 exemple de marimi neelectrice care se pot masura cu traductoare bazate pe semiconductoare 7) Care este marimea masurata de un LVDT? Explicati functionarea traductorului 8) Care este caracterisitica spectrala a unui traductor sensibil la lumina? 9) Care este principiul de functionare al traductoarelor optice cu circuite cu cuplaj prin sarcina? Care sunt semnalele care trebuiesc aplicate?(Senzor CCD) 10) Senzori cu reactanta variabila(Senzori capacitivi) 11) Condensatorul diferential 12) Ce este caracteristica dinamica a unui element din SAD? Dati un exemplu de ordinal 1 si 2

electronii din zona de contact capata energie cinetica si temperatura creste. Termocuplele masoara diferenta intre 2 temperaturi: jonciune rece. . sudate. cea de referinta si jonctiunea calda. temperatura care o masuram. = tensiunea de mers in gol produsa intre 2 puncte pe b) Efectul Pelter(mini-frigidere): degajarea sau absorbtia la caldura la jonctiunea dintre 2 conductori diferiti cand prin acesta circula curent electric. c) Efectul Thompson: trecerea curentului electric printr-un conductor supus unui gradient de temperatura longitudinal produce absorbtia sau degajarea de caldura in functie de sensul circuitului si al gradientului de temperatura. instalatii industriale de temperatura ridicata). Acesta masoara temperaturile inalte(cuptoare.1. Ce este un termocuplu? Pe ce efect se bazeaza functionarea sa? Termocuplul este un senzor termoelectric. Daca prin jonctiune trece un curent electric cu semnul de la cupru la fier. Cu ajutorul unei surse de tensiune se obtine curent electric. temperatra scade. La trecerea unui curent in sens invers. Circuit format din metalele A si B sudate. A si B sunt metale diferite. Functionarea termocuplului se bazeaza pe: a) Efectul Seeback: la curent electric nul apare o tensiune electromotoare daca gradientul termic e nenul. diferenta de temperatura intre cele 2 jonctiuni => diferenta de tensiune Efectul este caracterizat de constanta Seeback: un conductor .

d) Efectul joule se inverseaza sectiunea .Circuitul este format dintr-un singur metal cu sectiuni la temperaturi diferite. Cand care se raceste cu cea care se incalzeste.

2. II. Indicati regimurile de functionare ale unui diode semiconductoare utilzata ca fotodetector(Fotodioda) I. I < 0 => sursa de alimentare. celula fotogalvanica . Curentul de drift predomina in polarizarea directa Curentul de generare -> recombinare predomina in polarizarea inversa Predomina curentul de difuzie. influientat de tensiunea diodei Redimul de fotodioda -> conduce mai mult sau mai putin current in functie de iluminare V>0. IV.

materialele tipice utilizate si performantele oferite Tensometrele sunt traductoare resistive directe care ofera o informative despre starea de deformatie a unui corp solid si reprezinta o solutie ununim acceptata pentru masurarea deformatiilor. .3. a starilor de tensiune mecanica. se alungeste si firul. Principiul de functionare al unui tensometru? Marime masurata. care constituie elemental active al tensimetrului. asezat in zig zag astfel incat oparte cat mai mare din lungimea sa sa fie orientate in aceeasi directive. Principuil de functionare: firul metallic este lipit de obiectul al carui deformare dorim sa o masuram.( ) Exista 2 tipuri de tensometre: a) Cu fir metallic Se obtine prin lipirea unui suprt izolant a unui fir subtire. Cand obiectul se comprima. se comprima si firul. Cand obiectul sealungeste. b) Semiconductor Elemental active este constituit de un filament semiconductor. a fortelor si a cuplurilor.

deformatiile .4. marimi masurate Functionearea acestui traductor se bazeaza pe legatura dintre frecventa proprie si rezonanta a unei coarde si tensiunea mecanica existenta in coarda. Senzorul cu coarda vibranta. presiunea. Coarda vibranta poate fi considerate ca un resonator electromagnetic cu un factor de calitate ridicat. Se aplica un semnal sau se “asculta” un amplificator. Marimi masurate: forta. √ Prin variatie se genereaza o tensiune la bornele bobinei.

.5. Ce este un traductor primar? Traductoarele primare transforma o marime neelectrica intr-o marime neelectrica. cea din urma urmand sa fie mai usor de transformat intr-o marime electrica.

6. Dati 3 exemple de marimi neelectrice care se pot masura cu traductoare bazate pe semiconductoare a) Temperatura ( ) b) Deformatia(tensometru semiconductor) c) Radiatii (diode schottky slab dopata) .

fiabil si performant(masoara deplasari de ordinal micrometrilor .7. Care este marimea masurata de un LVDT? Explicati functionarea traductorului LDTV sau transformatorul diferential variabil linear masoara deplasarea miezului Semnul de deplasare este dat din faza lui Este un transformator simplu.

8. Care este caracterisitica spectrala a unui traductor sensibil la lumina?(caracteristica spectrala a fotorezistorului) .

. mai multi electroni unde am avut lumina mai multa si mai putini electroni unde am avut lumina mai putina Semnalele coboara mai lent pentru ca electronii de sub poarta A sa poata migra catre poarta B si apoi sub poarta C. dupa care se repeat procesul. Lucraeza in 3 regimuri: a) regimul de acumulare -> Vg<0 b) Regimul de golire: Va>0 c) Regimul de inersie: Va>Vt(golurile sunt mai mici decat electronii Principiul de functionare: expunerea scanarea: sub portile A avem imaginea. Care este principiul de functionare al traductoarelor optice cu circuite cu cuplaj prin sarcina? Care sunt semnalele care trebuiesc aplicate?(Senzor CCD) CCD-urile sunt dispositive folosite in captare video.9.

10. s face distanta intre inel si armatura. Senzori cu reactanta variabila(Senzori capacitivi) Sunt sub forma de condensatoare plane: Se introduce un inel de garda. Prin legarea la masa a inelului. capacitatea parazita din condensator nu e perturbata(efectul discontinuitatii este mai mic decat al periferiei) .

11. data -. masa. semnalizarea se face pe mod diferential( data +. alimentare) (USB-ul) . Condensatorul diferential In cazul sistemelor de comunicatie seriale.

12. Reactia negative desensibilizeaza raspunsul sistemului la raspunsul amplificatorului de baza Cu cat scade amplificarea. cu atat sistemul e mai putin sensibil la modificarea parametrilor amplificatorului de baza.> dat de o ecuatie difertntiala de un anumit ordin Sistemele de ordin 1(cele mai intalnite) Sistemele fizic realizate au numarul de zerouri mai mic decat numarul de poli: cel mai simplu system de ordin 1 este filtrul trece jos. Ce este caracteristica dinamica a unui element din SAD? Dati un exemplu de ordinal 1 si 2 Caracteristica dinamica reprezinta comportarea in regim dinamic si rezulta din ecuatia diferentiala ce leaga variata in timp a marimii de iesire de cea de intrare Factorul timp afceteaza rezultatul masuratorii Caracteristicile dinamice sunt:  Eroarea dinamica -> diferenta intre valoarea reala a marimii masurate la un anumit moment si valoarea indicate de sistemul de masura  Timpul de raspuns . Sisteme de ordin 2 √ Modificarea oricarui parametru atrage si modificarea celorlalti .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful