Pengenalan Mengikut Dictionary of psychology(1993) , Perbezaan individu dihuraikan sebagai “ variasi atau ketidaksamaan individu daripada norma

kumpulan, sama ada sifat-sifat kognitif, emosi, fizikal, moral, tingkah laku, sosial, bakat, dan lain-lain aspek yang mungkin terdapat di kalangan individu dalam sesuatu kumpulan”.Huraian ini menjelaskan bahawa setiap individu adalah unik dan mempunyai ciri-cirinya yang tersendiri.

Perbezaan individu ini boleh dihayati daripada beberapa huraian aspek perbezaannya. Terdapat 6 aspek yang terlibat dalam perbezaan individu iaitu aspek fizikal, aspek kognitif, aspek emosi, aspek tingkah laku,aspek sosial, dan aspek rohani. Tugasan kami adalah untuk mengklasifikasi 3 bentuk tubuh badan. Wiliam Sheldon telah mengklasifikasikan tiga set personality dankebolehan fizikal terutama dalam sukan. Tiga bentuk somatotaip tersebut ialah:   

Endomorf Mesomorf Ektomorf

Dalam ketiga-tiga somatotaip ini,masing-masing mempunyai kelebihan dan potensi dalam aktiviti fizikal dan sukan yang diceburi oleh mereka. Yang penting, latihan yang berkesan dan berterusan serta cara hidup yang sihat perlu dititikberatkan agar potensi yang sedia ada tidak disiasiakan.

Endomorf

Jenis tubuh badan ini merupakan bentuk badan yang gemuk dan bulat Selalunya mereka yang memiliki bentuk badan seperti ini akan merasa gusar tentang dirinya. Ada juga dikalangan mereka yang mengalami masalah obesiti. Dengan keadaan fizikal yang berisi membuatkan pergerakan mereka terbatas dan menghalang kelincahan diri mereka. Mereka yang memiliki tubuh seperti ini tidak tegap dan berada dalam keadaan tidak stabil dan juga kelihatan dalam keadaan lembik.

Jika mereka tidak gemuk sekalipun, rangka badannya agak lebar dan besar serta rendah. Bagi aspek personaliti, individu jenis ini dikatakan sebagai seorang periang, suka bergaul, kuat makan dan ekstrovet.

Selalunya mereka bersikap tawar hati dan mudah kecewa serta putus asa dalam melakukan sesuatu perkara.Rajah 1.0 Bentuk badan endomorf Ciri-Ciri Perwatakan Kelihatan lebih besar dengan lebihan lemak terutamanya di sekitar pinggang.Selain itu juga.Pertumbuhan otot mereka berlaku dengan pantas serta berkembang dengan baik apabila mereka bekerja dengan berat. Mereka tidak minat langsung untuk bersenam kerana bagi mereka apanila bersenam mereka akan keletihan yang melampau.Mereka akan selalu lapar pada setiap ketika terutamanya selepas membuat sesuatu kerja yang mengeluarkan peluh.Kegemukan mereka mudah untuk dilihat pada keseluruhan tubuh badan mereka. peha dang punggung.Salah satu penampilan mereka ialah selalu ingin kelihatan gempal.Jumlah kalori dalam badan juga tinggi disebabkan kalori yang terkumpul kerana kurang bersenam.orang luar akan memikirkan mereka sentiasa cergas namun mereka tidak akan bersetuju dengan pendapat tersebut. mereka akan selalu berkata bahawa bentuk badan mereka seperti buah pear kerana mereka kelihatan lebih bulat terutamanya di bahagian bawah.Apabila mereka melihat cermin.Selain itu. . Kadangkala. rangka badan juga besar dengan pergelangan tangan dan kaki besar lebih dari kebiasaan. Cabaran paling besar dalam hidup mereka ialah untuk menghilangkan berat badan mereka kerana diet mereka yang tidak dapat dikawal. kemurungan sering kali menghantui mereka terutamanya apabila memikirkan tentang berat badan dan persaingan. Bagaimana untuk mengenal pasti Tidak mudah untuk menurunkan berat badan dalam masa yang singkat atau tanpa sebarang usaha yang berterusan.

Individu mesomorf mempunyai bentuk badan tegap semulajadi tetapi mereka perlu melakukan senaman latihan yang sewajarnya untuk mengekalkan dan menambah baik bentuk badan mereka. Rajah 1. keras dan kuat. Individu endomorf mudah meningkat berat badan jika pemakanan dan aktiviti fizikalnya tidak dijaga. Anda perlu melakukan latihan bebanan secara bersederhana serta tidak berehat terlalu lama bagi setiap set. Memandangkan mereka mengalami pergerakan yang terhad jadi adalah amat sukar bagi mereka untuk membina kelincahan tetapi mereka mempunyai kekuatan eksplosif yang tinggi.Bidang sukan yang sesuai diceburi Bagi pemilik badan endomorf. Mereka tidak mengalami masalah berat badan berlebihan ataupun masalah kekurangan berat badan. . sukan yang sangat sesuai bagi mereka adalah seperti angkat berat.Dari segi prestasi dalam sukan.1 Bidang sukan yang diceburi oleh badan jenis endomorf Mesomorf Mesomorf merupakan individu yang kebanyakannya berkecendurangan dalam bidang sukan sebagai atlet. Latihan yang keras boleh dilakukan selalu ataupun bagi suatu sesi yang lama bagi mereka.. individu ini lebih sesuai kepada sukan yang memerlukan kuasa eksplosif otot. tetapi haruslah dilakukan secara berhati-hati dan tidak melebihi daripada sepatutnya kerana dikhuatiri akan memudaratkan tubuh badan. Oleh itu adalah tepat untuk mereka menceburi bidang sukan yang tidak memerlukan pergerakan yang banyak yang memerlukan kuasa eksplosif yang tinggi. lontar peluru dan lempar cakera. Mereka boleh makan apa sahaja yang diingini tanpa telalu risau mengenainya. Anda akan dapat lihat di mana otot anda akan terbina dengan mudah. Mereka mempunyai susuk tubuh yang tegap.

Namun begitu mereka sering tidak mengambil peduli tehadap sebarang tanggapan dan fikiran orang lain terhadap apa yang mereka lakukan. Individu mesomorf mempunyai susuk tubuh yang tegap.0 Bentuk badan mesomorf Ciri-Ciri Perwatakan Kebiasaannya mereka yang mesomorf adalah terdiri di kalangan mereka yang sering bekecimpung dalam bidang sukan ataupun lebih dikenali sebagai atlit. kelihatan matang daripada umur sebenar. Ini menunjukkan tahap keyakinan diri yang tinggi dalam diri mereka. Bagaimana untuk mengenal pasti Dari segi fizikal.Rajah 2. Keistimewaan dan kelebihan tersebut membolehkan mereka sering mencapai kejayaan dalam bidang sukan. Hal ini mereka memiliki keistimewaan fizikal berbanding individu endomorf dan ektomorf. Mereka mempunyai sifat keberanian yang tinggi dalam mencuba sesuatu perkara baru. Rangka mereka adalah sederhana besar dan skala kelebaran dan ketinggian aak sempadan. Secara lazimnya. Selain daripada mudah untuk membina otot. . Mereka juga merupakan individu yang suka melakukan aktiviti yang dapat memberikan diri mereka sebarang cabaran. mereka juga mudah mengurangkan serta menambah berat badan mereka bagi satu tempoh masa yang singkat. Selain tegas dalam memutuskan sesuatu perkara. kulit yang kasar dan mempunyai postur badan yang tegap atau lurus. individu lelaki mesomorf memiliki bentuk badan jenis segi empat bujur manakala si wanitanya memiliki bentuk badan jenis ”hourglass”. Antara keistimewaan fizikal individu mesomorf ialah mereka mempunyai otot badan yang sasa. Mereka cenderung ke arah sebarang memiliki tenaga dan penguasaan terhadap sesuatu perkara. keras dan kuat. individu endomorf juga memiliki semangat daya saing yang tinggi serta sukakan kepada apa jua bentuk cabaran dan peluang yang diberikan.

Walaupun individu mesomorf boleh menambah dan mengurangkan berat badan dengan mudah. Rajah 1. Mereka juga kurang aktif dan pesimistik dalam tindakan.1 Bidang sukan yang diceburi oleh badan jenis mesomorf Ektomorf Individu yang memiliki badan ektomorf adalah kurus. semua kumpulan otot mereka boleh digunakan untuk memperolehi kesan latihan yang positif. tinggi dan pergerakannya berkemungkinan agak perlahan dan lembut. mereka dapat mengekalkan tahap rendah lemak badan mereka. Mereka selalunya dikaitkan dengan gaya lembik dan berkelihatan kurus. Tambahan pula. Penampilan dirinya seakan kurang mature dan tidak meyakinkan. Individu ini berangka kecil tetapi tinggi. Emosi pula mudah tidak stabil dan sering kelam kabut dalam tindakannya. Mereka juga mudah diselubungi oleh kemurungan dan kurang tahan dengan tekanan. namun ianya tetap bergantung kepada sukan yang diceburinya. Selain itu juga. .Bidang sukan yang sesuai diceburi Para atlit yang mempunyai bentuk badan jenis mesomorf boleh memberikan tindakbalas yang baik bagi sebarang bentuk latihan samada latihan kardiovaskular ataupun latihan berbentuk halangan.

ciri ini jelas menunjukkan mereka yang berbentuk badan ini mampu menyertai acara sukan seperti larian jarak jauh . abdomen dan badan yang agak kecil. beremosi.0 Bentuk badan ektomorf Ciri-Ciri Perwatakan Individu yang mempunyai badan ektomorf. lemak yang sedikit. Mereka yang berbadan ektomorf memilikii bahu dan pinggang yang kecil. namun begitu mereka tidak sesuai untuk acara ice hockey goalie. .. mereka juga mempunyai susuk dada. oleh itu. Begitu juga dengan lengan dan kaki mereka yang kecil. weightlifter.bahu . and hammer thrower. Dari segi berat badan. Selain itu . tidak suka bergaul. aktiviti berbasikal dan acara triatlon. punggung .tinggi dan pergerakannya berkemungkinan agak perlahan atau lembut. Dari segi personaliti.Rajah 3. mereka mempunyai lipid yang kurang dan otot mereka juga tidak begitu besar. Individu ini berangka kecil tetapi dari segi ketinggian. acara lompat tinggi memerlukan mereka yang mempunyai otot yang tinggi dan ringan untuk membuat kuasa ketangkasan dan mudah untuk mengangkat badanya. umum mengetahui .mereka adalah tinggi. pemalu dan cerdik. ciri . lompat tinggi . dada dan abdomen yang berbentuk sederhana. Bagaimana untuk mengenal pasti Individu ektomorf adalah individu yang kurus . golongan ini umunya agak pendiam. ciri -ciri bentuk badan ini ialah tangan dan kaki yang kurus. kelebihan ini lebih tertumpu kepada mereka yang mempunyai bentuk badan ektomorf ini.

bola keranjang dan lompat tinggi bagi acara olahraga. bola jaring. Rajah 1. mereka amat berpotensi tinggi untuk cemerlang dalam sukan yang diceburi.1 Bidang sukan yang diceburi oleh badan jenis ektomorf .Bidang sukan yang sesuai diceburi Individu ektomorf adalah mereka yang berbadan kurus dan tinggi. Majoriti individu seperti ini kurang berminat dalam sukan. Selain itu. tetapi mereka yang menceburi diri. Acara lari jarak jauh amat sesuai bagi individu ektomorf. sukan yang memerlukan ketinggian dan sesuai dengan mereka adalah seperti bola tampar. Individu seperti ini selalunya agak sukar dalam peningkatan berat badan. Mereka berangka kecil tetapi tinggi.

Acara Lari Jarak Jauh 5000 Meter. Penyertaan acara ini terbuka kepada lelaki dan wanita. Pelari hendaklah berlari dari mula hingga tamat larian untuk memenangi sebarang kedudukan. 5000 meter dan acara 10000 meter. dalam beberapa perjumpaan olahraga. spikes ataupun tanpa berkasut. Pelari boleh berlari sama ada dengan memakai kasut. Acara ini tidak diadakan untuk lelaki dewasa. sejak bertahun-tahun dahulu. Ini disebabkan acara pada jarak jauh yang lebih daripada itu mungkin terlalu jauh bagi pelajar-pelajar sekolah. terdapat juga acara lari jarak jauh sejauh 3000 meter tanpa halangan. Pelari akan berlari tanpa mengikut lorong tertentu. Daripada ketiga-tiga acara ini hanya 5000 meter turut disertai oleh wanita. mungkin penganjur menghadkan bilangan acara sehingga 1500 meter sahaja untuk lelaki dan wanita. terdapat tiga acara lumba lari yang boleh dikategorikan sebagai acara lari jarak jauh.Larian jarak jauh Secara tidak rasmi. Pelari hendaklah memakai pakaian yang sesuai baru dibenarkan untuk berlari. Ini bermakna pelari akan berlari sejauh lima kilometer. acara ini biasanya diadakan untuk bahagian junior dan wanita. Selain daripada itu. Di peringkat sekolah.Pegawai perlumbaan akan membunyikan isyarat (biasanya loceng) atau siren apabila pelari mempunyai baki satu pusingan lagi untuk menamatkan larian. acara-acara yang dinyatakan di atas adalah termasuk dalam senarai acara yang dipertandingkan dalam sukan olahraga.Pelari dibenarkan berjalan sebentar jika perlu dan kemudian meneruskan larian. Acara lari jarak jauh 5000 meter dijalankan dalam 12 ½ pusingan balapan 400 meter. iaitu 3000 meter lari berhalangan. Di peringkat antarabangsa .Pemilihan acara ini bagaimanapun harus dipersetujui oleh IAAF. ini bermakna permulaan untuk acara ini ialah pada tempet permulaan acara 200 meter. Oleh sebab jumlah keseluruhan pusingan ialah 12 ½ pusingan. manakala dua acara lagi adalah khusus untuk lelaki sahaja.ari lain. tetapi garisan permulaan tidaklah seperti dalam acara 200 meter. tetapi dia mesti berada di dalam balapan dan tidak mengganggu pe. Pelari yang menarik diri dikira batal dan terkeluar daripada perlumbaan. Dalam perjumpaan sukan utama dunia seperti Sukan Olimpik.tetapi pastikan kasut itu tidak mendatangkan masalah atau kemungkinan mendapat kecederaan. Pelari tidak dibenarkan . sehingga sekarang. sama ada di peringkat kebangsaan ataupun antarabangsa. Aturan Dan Cara Larian Pelari akan berlari sebanyak 12 ½ pusingan balapan bersaiz 400 meter. Pihak penganjur sesuatu pertandingan olahraga boleh menetapkan acara-acara yang sesuai diadakan dalam sesuatu perjumpaan itu. Pelari hendaklah berlari dengan mematuhi aturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh IAAF.

Ini bertujuan mengelakkan diri daripada berlari pada jarak yang jauh sedikit jika terus berlaku di lorong luar serta untuk mengelakkan diri daripada kemungkinan gangguan peserta lain semasa berlari. mereka akan melalui peringkat saringan. Mereka akan mencatat pusingan yang telah dilepasi oleh setiap pelari supaya tidak ada pelari yang berlari dengan jumlah pusingan yang berkurangan daripada yang lain tetapi memenangi perlumbaan itu. Apabila terlalu ramai peserta yang layak untuk mengambil bahagian dalam sesuatu perlumbaan. tidak kira pelari itu sudah teerkenal ataupun tidak. sebaik-baiknya hendaklah mengekori pelari di hadapan pada jarak yang tidak terlalu jauh dan mengekalkan larian di samping menyimpan tenaga untuk membuat pecutan pada peringkat akhir larian. Tidak ada istilah untuk mengambil bahagian dalam acara ini sekadar mencuba atau secara suka-suka. daya ketahanan yang teguh dan keyakinan pada diri sendiri diperlukan daripada seseorang pelari acara ini. peserta untuk acara 5000 meter ini juga memerlukan latihan intensif yang mungkin memakan masa yang agak lama. mencederakan atau membatalkan lariannya. Pelari seboleh mungkin hendaklah berusaha mengelakkan diri daripada kumpulan pelari yang ramai. memadai jika pelari dapat meningkatkan kelajuannya untuk mencapai garisan penamat. lelaki atau wanita. Sebaliknya mereka akan terus mengadakan peringkat akhir dengan bilangan peserta yang lebih ramai sedikit daripada acara lain. sebelum menyertai sesuatu pertandingan. Teknik Larian Seperti setiap acara yang ingin disertai oleh seseorang atlit. Melakukan Larian . Disebabkan jarak yang jauh sudah tentu banyak tenaga. Permulaan Semua peserta akan memulakan acara ini dengan menggunakan gaya berdiri. stamina yang tinggi. Pegawai perlumbaan akan memberi isyarat batal jika terdapat pelari yang bertindak demikian. Bagaimanapun kebiasaannya disebabkan jarak yang jauh untuk acara ini.melakukan sesuatu kepadapelari lain dengan niat untuk menghalangnya berlari. Semua pelari akan beratur di hadapan garisan permulaan dengan memakai pakaian dan peralatan yang sesuai. pihak penganjur tidak mengadakan peringkat saringan ataupun separuh akhir. Sekiranya tidak terdaya memecut. Untuk acara-acara seperti ini pegawai-pegawai pencatat pusingan untuk setiap peserta atau beberapa peserta tertentu. Pelari akan cuba memasuki lorong paling dalam berlari sebaik sahaja permulaan dilakukan oleh pegawai pelepas.

Ada baiknya jika pelari mengikut dengan rapat mana-mana pelari yang mendahului larian. Setelah berlari beberapa jarak tertentu. Mungkin pelari berkenaan sudah kehilangan tenaga dan keupayaan untuk meneruskan larian dan dengan demekian dia tidak mempunyai harapan untuk memenangi acara ini. walaupun peluangnya untuk memenangi acara itu sudah tiada. Untuk mengelakkan perkara sebegini daripada berlaku. adalah penting bagi pelari berlari sambil menyimpan tenaganya dengan cara mengekalkan kelajuan sehingga ke peringkat akhir larian. berikut adalah beberapa cara atau teknik yang mungkin boleh digunakan sebagai panduan dalam melaksanakan larian ini : Berlari di lorong yang paling dalam. Berlari mengikut rentak keupayaan sendiri.Walaupun kederasan larian bergantung kepada ketahanan dan keupayaan daya seseorang pelari. Ini disebabkan seseorang itu akan berlari pada jarak yang lebih jauh jika dia menggunakan lorong luar dan permulaan untuk acara ini sebenarnya tidak memberikan kelebihan kepada mana-mana pelari. kederasan tidak dapat dikekalkan berterusan sepanjang larian. Pelari hendaklah berusaha mengekalkan kepantasan sendiri. Pelari tersebut harus cuba menamatkan lariannya. Satu cara lagi ialah dengan berlari dalam kumpulan. Bagi mengelakkan perkara sebegini daripada terjadi dan untuk menjadikan larian lebih berkesan. tetapi dalam acara 5000 meter ini. sambil bersedia untuk meninggalkan kumpulan itu pada jarak terakhir larian. Semangat kesukanan harus dijadikan alasan untuk peserta menghabiskan larian itu. pelari akan keletihan dan tenaganya berkurangan. Sebagai seorang olahragawan yang terlatih dalam acara lari jarak jauh ini. Ada kalanya kita lihat pelari yang tidak dapat mengekalkan lariannya dan terpaksa berhenti tanpa menghabiskan larian. Pelari hendaklah berlari mengikut rentak larian sendiri dan tidak mudah terpengaruh oleh larian pelari lain sehingga boleh menjejaskan larian sendiri. . Berlari di lorong yang paling dalam dapat mengurangkan jarak sebenar larian. Pelari mesti berusaha untuk mendapatkan lorong paling dalam. Cuba mengekalkan kepantasan. tindakannya itu seharusnya tidak terjadi. menyebabkan lariannya menjadi perlahan.

Pelari yang menarik diri dikira . Oleh sebab jaraknya agak jauh. iaitu dengan mendepankan bahagian torso. Acara ini juga tidak disertai oleh kaum wanita.Pelari hendaklah mengelakkan diri daripada berlari mengikut rentak dan teknik larian peserta lain. berikut adalah sebahagian daripada aturan dan undang-undang larian untuk acara 10 000 meter. sebaliknya hendaklah mengikut rentak dan strategi sendiri.Pelari akan berlari sebanyak 25 pusingan balapan bersaiz 400 meter. Dalam satu pusingan akhir itu. tetapi jangan sampai ketinggalan jauh daripadanya. Meningkatkan kepantasan pada akhir larian Walaupun kebanyakan pelari tidak terdaya lagi untuk membuat pecutan pada peringkat akhir larian. Ini bermakna pelari akan berlari sejauh 10 kilometer. Acara Lari Jarak Jauh 10 000 Meter Acara lari jarak jauh 10 000 meter dijalankan dalam 25 pusingan balapan 400 meter. pegawai perlumbaan juga akan membunyikan loceng atau siren memberi isyarat apabila pelari mempunyai satu pusingan lagi untuk menamatkan lariannya. Jika ada pelari yang memintas di hadapan adalah lebih baik membiarkannya. Cara menamatkan larian untuk acara ini adalah sama. namun setidak-tidaknya dia hendaklah menyimpan sedikit tenaga untuk meningkatkan kelajuan dalam mencapai garisan penamat. Seperti yang dinyatakan. ini bermakna permulaan untuk acara ini ialah pada tempat permulaan di garisan penamat acara larian. pelari boleh membuat perancangansendiri tentang bentuk larian yang akan digunakan. Tempat larian Seperti dalam acara 5000 meter. Hanya pelari itu sahaja yang tahu akan keupayaannya ketika perlumbaan dijalankan. Pelari dinasihatkan supaya memahami aturan ini sebelum dia dapat mengambil bahagian dalam sesuatu kejohanan atau perlumbaan. acara 10 000 meter ini tidak terdapat dalam kebanyakan kejohanan olahraga di peringkat sekolah. pelari hendaklah meningkatkan larian pada peringkat akhir lariannya. Oleh sebab jumlah keseluruhan pusingan ialah 25 pusingan. Aturan Larian Sebagai panduan.Pelari akan berlari mengikut lorong tertentu. Pelari hendaklah berlari dari mula hingga akhir larian untuk memenangi sebarang kedudukan.

dia hendaklah sihat tubuh badan dan telah mengikuti latihan intensif dan bersistem selama satu tempoh tertentu. Walaupun secara umumnya. Pelari hendaklah mengambil bahagian dengan penuh semangat kesukanaan dan tidak bermegah jika mencapai kemenangan serta tidak pula berkecil hati atau kecewa jika tidak berjaya. tetapi dia mesti berada di balapan dan tidak mengganggu pelari lain yang sedang berlari. dia akan berlari sejauh 10 000 meter. stamina dan daya ketahanan daripada pelari yang ingin mengambil bahagian dalam acara ini yang merupakan acara larian paling jauh dalam olahraga. Pegawai perlumbaan akan memberi isyarat batal jika terdapat pelari yang bertindak demikian. pelari harus bijak membuat perancangan supaya lariannya berkesan dan tidak mendatangkan kemudaratan kepadanya.batal dan terkeluar daripada perlumbaan. Bayangkan jika pelari itu tidak bersedia.Pelari dibenarkan berhenti atau berjalan sebentar jika perlu dan kemudian meneruskan larian. Perancangan adalah penting disebabkan jaraknya yang jauh. sudah tentu akan membebankan dirinya. Teknik Larian Disebabkan acara 10 000 meter ini juga merupakan acara lari jarak jauh. Sebelum seseorang pelari berhasrat untuk mengambil bahagian dalam acara ini. Pelari tidak dibenarkan melakukan sesuatu kepada pelari lain dengan niat untuk menghalangnya untuk berlari. pelari hendaklah serius dalam acara ini sama ada dari segi latihan ataupun perlumbaan.Pelari hendaklah memakai pakaian yang sesuai dan dibenarkan untuk berlari serta mempunyai nombor peserta serta logo atau bendera pasukan atau negara yang diwakilinya. sudah tentu memerlukan banyak tenaga. Permulaan . Pelari hendaklah berlari dengan mematuhi aturan serta undang-undang yang ditetapkan oleh IAAF. Pegawai perlumbaan akan membunyikan isyarat arat siren apabila pelari mempunyai satu pusingan lagi untuk menamatkan lariannya. cara atau teknik larian acara ini juga adalah sama dengan acara 5000 meter. supaya dia benar-benar bersedia secara fizikal dan mental. spikes ataupun tanpa berkasut. Pelari boleh berlari sama ada dengan kasut. tetapi kasut itu hendaklah tidak mendatangkan masalah atau kemungkinan kecederaan kepada pelari itu atau pelari lain. untuk mencederakannya atau untuk membatalkan lariannya. teknik larian acara 10 000 meter ini adalah sama dengan larian 5000 meter. Dengan kata lain.

jika tidak sudah tentu pelari berkenaan akan berlari bersama pelari lain dalam kumpulan. Sebaikbaiknya pelari hendaklahmemulakan larian dengan agak laju sedikit bagi melepaskan diri daripada kumpulan pelari lain. namun dia harus berusaha . pelari hendaklah mengekalkan kepantasan yang sama sepanjang larian. tetapi pada garisan lurus bukan seperti untuk permulaan 400 meter. Berlari pada lorong bahagian dalam Pelari harus berusaha berlari di lorong paling dalam supaya jarak tidak berlebihan berbanding berlari di lorong luar. mereka akan beratur di hadapan garisan permulaan dengan memakai peralatan serta pakaian yang sesuai. Pegawai pencatat pusingan sudah tentu akan sibuk dengan senarai nama peserta yang mengambil bahagian. Melakukan Larian Tidak dapat dinafikan bahawa tidak mungkin pelari untuk acara ini mampu berlari dengan kederasan yang tinggi dan dikekalkan di sepanjang jarak.Gaya berdiri adalah cara biasa yang digunakan oleh pelari dalamperlumbaan 10 000 meter ini. Setelah semua pelari bersedia. Apa yang penting ialah pelari hendaklah dapat menyimpan tenaga untuk kekal sepanjang larian. Garisan permulaan bagi acara ini ialah padaa permmulaan 400 meter. Kedudukan pelari di garisan permulaan adalah sama. Pegawai permulaan akan memastikan semua peserta bersedia. Pelari yang tidak dapat menyimpan tenaga sudah tentu mendapati sukar untuk meneruskan atau menamatkan larian. Arahan atau isyarat yang diberikan oleh pegawai pelepas adalah sama. Mengekalkan kepantasan Selepas melakukan larian dengan baik. sebelum pegawai pelepas memberi isyarat untuk memulakan perlumbaan. Umumnya teknik larian 10 000 meter ini adalah sama seperti larian 5000 meter atau sebarang jarak jauh yang lain. Pelari hendaklah berlari pada kelajuan yang sama dan meningkatkan sedikit kelajuan pada peringkat akhir larian. Seperkara lagi ialah pelari hendaklah berlari mengikut rentak dan keupayaan sendiri tanpa mengikut atau pengaruh oleh larian pelari lain. pelari akan cuba memasuki lorong yang paling dalam bagi mengelakkan diri daripada berlari pada jarak yang lebih jauh jika lorong luar digunakan. Sebaik perlumbaan bermula . Mereka mencatat setiap pusingan yang dilepasi oleh para pelari bagi mengelakkan kemungkinan pelari berlari dengan bilangan pusingan yang berkurangan atau berlebihan. Walaupun pelari keletihan selepas jarak tertentu.

Jurulatih itu juga hendaklah menjadualkan corak latihan yang akan dijalankan dan pelbagai aspek lain berkaitan dengan pelari dan acara larian itu. Perkara ini merangkumi latihan meningkatkan stamina. Menamatkan Larian Selepas para pelari melepasi pusingan ke 24. latihan angkat berat dan keadah mengekal dan meningkatkan larian. Latihan yang berkesan haruslah diawasi oleh jurulatih atau guru pengawas atau seseorang yang lebih berpengalaman dalam acara itu. kehausan dan ketiadaan tenaga. merangka jadual dan larian. Menyimpan tenaga Pelari harus bijak berlari tanpa menggunakan tenaga yang banyak sehingga gagal meneruskan larian disebabkan keletihan.ari sendiri akan terperangkap dan mungkin tidak dapat menamatkan larian. Peserta yang paaling awal tiba di garisan penamat diistiharkan pemenang. tiada jalan singkat atau mudah untuk seseorang mencapai kejayaan melainkan melalui latihan. Berlari mengikut rentak dan cara sendiri Jangan sekali-kali berlari mengikut rentak lawan untuk acara jarak jauh keran pe. Ketika inilah pelari akan membuat perancangan sendiri tentang bentuk larian yang akan mereka lakukan semasa menamatkan larian acara ini. Keperluan Latihan Dalam sukan olahraga dan acara jarak jauh khasnya. loceng atau siren akan dibunyikan oleh pegawai perlumbaan. yang bermakna mereka mempunyai baki satu pusingan lagi untuk menamatkan larian. Dalam menjalani latihan untuk lari jarak jauh. Jurulatih harus merangkumkan empat aspek ini dalam latihannya. Seseorang pelari itu mungkin mempunyai kelebihan semula jadi yang ditambah dengan bentuk fizikalnya yang sesuai tetapi tidak mungkin dia akan menjadi pelari jarak jauh yang berjaya jika dia tidak memberi perhatian serious kepada latihan. pelari hendaklah mematuhi empat perkara penting yang wajar diikuti oleh setiap setiap pelari jarak jauh. Walaupun pada peringkat ini kebanyakan pelari sudah keletihan dan mulai kehilangan tenaga. jika boleh pelari hendaklah meningkatkan sedikit kepantasan pada peringkat akhir larian.mengekalkan kelajuan itu sehingga tamat larian dan menyimpan sedikit tenaga untuk meningkatkan larian pada akhir perlumbaan.masing dalam mengendalikan latihan tetapi hakikatnya . Ada antara jurulatih mempunyai keadah dan cara masing .

. Joging Jogging adalah berlari pada suatu jarak yang jauh di samping melakukan beberapa latihan fizikal yang bertujuan memberi ketahanan dan kelenturan kepada pelari supaya dia berkemampuan untuk mengambil bahagian dalam acara jarak jauh itu. Latihan ini biasanya diadakan bersama latihan lain atau sebagai gabungan dengan latihan larian.mereka mempunyai matlamat yang sama iaitu untuk meningkatkan larian pelarinya dan mencipta sesuatu ytang diharapkan. memadailah sekadar seminggu sekali atau dua kali. kerana mereka beranggapan bahawa larian untuk joging tidak mengikut kehendak dan kelajuan yang sesuai untuk acara jarak jauh. Pelari boleh meningkatkan bilangan dan jenis latihan yang sesuai dari semasa ke semasa. Tidak semestinya latihan ini diadakan setiap hari. 2. Bagaimanapun latihan ini adalah lebih sesuai sebagai latihan di luar musim sebagai cara mengekalkan kecergasan diri dan persedian untuk latihan sebenar. setiap pelari harus mengikuti latihan angkat berat sebagai keperluan asas mereka. Mengadakan latihan secara berterusan mengikut jadual yang ditetapkan. Latihan mingguan yang agak berlainan daripada latihan harian. Latihan Pelaziman Latihan pelaziman bertujuan meningkatkan stamina pelari hendaklah diadakan sebagai persedia awal pelari. 3. Ada baiknya latihan pelaziman merangkumi tiga aspek utamanya seperti berikut: 1.bagai kelajuan atau berlari bersama bebanan. walaupun ada antara mereka yang tidak bersetuju.aspek seperti berjoging dan lari pecut untuk jarak tertentu. Bentuk latihan hendaklah berunsur pelaziman yang melibatkan semua anggota tubuh badan. Latihan memanaskan badan yang antara lain merangkumi aspek . Cara paling baik dalam berjoging bagi meningkatkan prestasi pelari jarak jauh ialah dengan menggunakan cara larian yang berbagai . Latihan Angkat Berat Sebagai olahragawan. Latihan ini adalah satu bentuk latihan yang sesuai.

000 meter 2. Antara ciri-ciri adalah seperti berikut:  Pelari jarak sederhana dan jarak jauh harus mempunyai keupayaan fizikal dan mental yang tinggi. 10. 3000 meter. 3000 meter berhalagan 3. ketahanan kelajuan dan dayatahan semasa berlari .  Larian Jarak Sederhana 1. cuma berbeza dari segi teknik dan perlakuan sahaja. 10 km. 800 meter 2. dayatahan kelajuan dan kelajuan terutama semasa menghampiri garisan penamat. strategi dan psikologi yang tinggi semasa mengambil bahagian dalam larian. Perbezaannya cuma dari segi jarak.  Mempunyai keseimbangan yang tinggi antara kelajuan.  Pelari memerlukan taktik. separuh marathon dan marathon  Ciri-ciri Pelari Jarak Sederhana dan Jarak Jauh Pelari yang mengambil bahagian dalam acara-acara jarak sederhana dan jauh perlu mempunyai ciri-ciri tertentu. 1500 meter  Larian Jarak Jauh 1. Larian jarak sederhana dan jauh memerlukan daya tahan.Sub Tajuk 2. 5000 meter. Bentuk dan pendekatan latihan lari jarak sederhana dan jarak jauh sedikit berbeza dengan lari pecut terutama dari segi jenis-jenis latihan dan juga intensiti latihan. Merentas desa.  Larian jarak sederhana dan jarak jauh mempunyai persamaan dari segi teknik berlari.4 : Lari Jarak Sederhana dan jarak jauh  Larian jarak sederhana dan jarak jauh sama dengan lari pecut. 2000 meter berhalangan. halangan dan peraturan larian.  Pelari bijak mewujudkan pendekatan terbaik untuk lariannya tanpa banyak terpengaruh dengan larian peserta lain. .

Mata pelari hendaklah ditumpukan pada satu titik lebih kurang tiga meter dihadapannya. Kombinasi keseluruhan badan akan memberi kelebihan dan kekuatan untuk bergerak dengan lebih pantas. Berlari di lorong paling dalam.   Bagi acara 800 meter.   Semasa Larian Teknik-teknik larian bergantung kepada bentuk badan serta kekuatan ayunan kaki dan tangan pelari. Berlari mengikut rentak keupayaan sendiri Meningkatkan dan mengekalkan kelajuan sepanjang larian.  Permulaan Larian Semua permulaan bagi lari jarak sederhana dan jarak jauh adalah sama iaitu dengan cara berdiri.  Jika peserta 8 orang dan kurang. pelari akan bermula larian dengan dua cara iaitu: Jika peserta lebih dari 8 orang. pelari akan bermula di garisan permulaan satu setengah ’stagger’ dengan pelari akan berlari di lorong masing-masing sehingga selepas 100 meter barulah pelari memotong masuk ke lorong sebelah dalam. pelari akan berlari dipermulaan ’mess start’ iaitu bermula di garisan lengkung secara beramai ramai dan terus masuk ke lorong sebelah dalam. kedudukan badan pelari hendaklah dalam keadaan lurus dengan kepala pada kedudukan selari dengan torso serta dalam situasi menegak dan seimbang.    Pelari hendaklah mengelak dari menoleh ke belakang atau ke sebelah. . Bagaimana pun latihan sistematik adalah penting penyesuaian diri pelari tersebut dengan acara yang disertainya. Permulaan larian dilakukan oleh pelepas di tempat permulaan dengan arahan ’ Ke garisan!!. dan tembakan pistol dilepaskan’. bagi   Teknik berlari dengan betul: Semasa berlari.  Dalam semua acara larian jarak sederhana dan jarak jauh. Teknik Larian Teknik larian bermaksud cara pelari melakukan larian dari permulaan larian sehingga ke penamat larian. pelari akan bermula larian dengan cara ’mess start’ iaitu bermula di garisan lengkung beramai-ramai.

jika keadaan cuaca memerlukan ia disediakan. Perlakuan menghalang pelari lain dikira satu kesalahan dan larian pelari tersebut dibatalkan. Peraturan Larian Jarak Sederhana dan Jarak Jauh - Permulaan larian menggunakan gaya berdiri Bagi acara-acara sehingga dan termasuk 10km.   Elak memotong pelari lain di bahagian selekoh balapan Menamatkan Larian Cara menamatkan larian adalah sama dengan acara-acara larian yang lain iaitu dengan menghampiri bahagian torso ke garisan penamat. Pelari tidak dibenarkan mengambil minuman dari mana-mana tempat yang bukan dikhaskan Bagi acara 800 meter dengan garis permulaan satu setengah ’stagger’. peserta akan berlari mengikut lorong masing-masing sehingga ke 100 meter pertama dan selepas melintasi satu garisan lengkung yang ditanda dengan bendera diluar balapan. . minuman/pembasahan hendaklah disediakan. peserta bebas memasuki lorong yang dikehendaki.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful