Pengenalan Gimnastik artistik menitikberatkan seni pergerakan manusia sama ada dengan menggunakan alatan atau tanpa alatan

khusus. Disiplin-disiplin dalam gimnastik artistic banyak menyumbang kepada pembinaan kemahiran dan kecergasan motor dalam kalangan murid-murid, membina keyakinan diri, membentuk pemahaman dan apresiasi terhadap prinsip-prinsip dan nilai pergerakan yang indah dan berestetika.

1

1.0 Pencarian sumber dan bahan serta membuat pemahaman tentang : 1.1 Rudolf Laban Dan Analisis Pergerakannya 1.1.1 Rudolf Laban – Visi, Ahli Seni dan Ahli Teori Rudolf Laban (1879-1958) telah dilahirkan di Austria. Beliau adakah seorang penari, pereka tari dan ahli teori pergerakan yang telah melibatkan diri dalam bidang tarian secara meluasnya. Beliau juga merupakan salah seorang pelapor dalam Tarian Moden Orang Eropah. Hasil daripada kerjanya, Laban mengiktiraf status tarian sebagai satu bentuk seni dan penjajahannya kepada teori dan amalan bagi tarian serta pergerakan mengubah sifat biasiswa tarian. Beliau menubuhkan choreology, disiplin analisis tarian dan tercipta satu sistem tatatanda tarian, dikenali kini sebagai Kinetography Laban. Laban (Labanotation) mengkaji di mana satu dapat sistem tatatanda penari tarian untuk

membantu

menaikkan prestasi tarian. Beliau adalah orang pertama untuk memajukan kelompok tarian dan beliau telah menyatakan keinginannya untuk menyusun semula peranan pendidikan tarian dan menekankan kepercayaan iaitu tarian patut dibuat untuk semua orang. Pada 1948, Laban memulakan hidupnya sebagai Art Movement Studio di Manchester dan berpindah ke Addlestone di Surrey kerana berkembang pesat pada tahun 1953. Laban telah meninggal dunia pada tahun 1958 dan pelajar-pelajarnya telah menyambung dan memperkembangkan lagi teori dan sistem laban yang sedia ada. Laban meninggalkan legasi pentingnya untuk lebih
2

mengusai pergerakkan yang lebih mendalami daripada tarian. Beliau telah mendedahkan undang-undang am pergerakan manusia sebagai pembuktian mereka dalam kerja dan pada permainan, dalam pernyataan yang berkaitan / berhubungan dan dalam kehidupan harian. Laban percaya pergerakan badan itu dan ianya adalah asas aktiviti manusia. LMA (Laban Movement Analysis) diperolehi oleh pelajarpelajar Laban bagi melanjutkan dalam mengkodifikasikan dan membangunkan teori-teori Laban serta mengamalkannya.

Berdasarkan pandangan global Laban yang jelas dan luas, sistem itu telah digunakan oleh satu julat yang besar. Pelbagai kumpulan-kumpulan dan individu-individu termasuk penaripenari, atlet-atlet, pelakon-pelakon, penyelidik-penyelidik, ahliahli sosiologi, ahli-ahli psikologi, ahli-ahli terapi dan pengajarpengajar juga menggunakan teori ini.

3

atlet dan terapi fizikal. Analisis tersebut membuat kajian tentang Analisis Pergerakan Laban. terdapat 4 kategori penting iaitu badan. Sejarah analisis teori ini pada mulanya lebih dikenali sebagai Laban / Barteneiff Movement Analysis atau Laban Movement Studies. usaha. Rudolf Laban telah mengkaji dan melontarkan teori ini. Sejak daripada titik itu. Beliau menyatakan bahawa Analisis Pergerakan Laban adalah berdasarkan aksi usaha (effort) dan bentuk (shape) untuk menyatakan pergerakan manusia. Sistem ini banyak digunakan oleh penari. mengenal pasti dan menyatakan semua jenis bentuk pergerakan.1. Anatomi dan Kinesiologi. Bartenieff Fundamentals (sm) dan Labanotation. Analisis pergerakan yang menggunakan bahasa itu merujuk kepada pergerakan yang insane daripada suatu gerak isyarat di dalam perbualan untuk tindakan yang kompleks. Analisi Pergerakan Laban atau Laban Movement Analisis (LMA) boleh ditakrifkan sebagai satu sistem serta bahasa untuk memahami. Analisis Pergerakan Laban adalah hasil daripada pembangunan teori Laban. bentuk dan ruang. Analisis Pergerakan Laban (LMA) adalah satu modul atau indicator yang digunakan oleh seseorang individu untuk menjelaskan sesuatu pergerakannya atau perlakuannya. 4 . turut menyumbang idea dalam menghasilkan reori analisis ini. Berdasarkan teori dan analisis yang telah dilakukan. Pentaulihan latihan pertama dalam Analisis Pergerakan Laban ialah pada tahun 1966 di New York City.2 Analisis Pergerakan Rudolf Laban. LMA juga boleh digunakan bagi memahami dan menerokai aspek psikologikal diri pelaku. Oleh kerana setiap pergerakan manusia mampu memperlihatkan dan menggambarkan perasaan dan cara manusia hidup di dunia. Irmgard Bartenieff.1.

Sehingga kini.Bahagian badan berbeza kepada satu sama lain. Majoriti hasil kerja kategori ini bukan dihasilkan oleh Laban. 5 .  Connection/ .3 Fizikal Badan Manusia Ini menggambarkan ciri-ciri struktur dan fizikal badan manusia itu sedang bergerak. Kategori ini adalah untuk menggambarkan bahagian badan yang sedang bergerak. dan bahagian-bahagian yang dipengaruhi oleh orang lain. sukan. Beberapa subkategori Fizikal Badan adalah: Initiation/Penjetusan . gerak tubuh badan dan somatis. teknik tarian.1. sedemikian teori-teori Laban ini terus dikembangkan melalui kerja CMAS dan digunakan ke atas bidang-bidang peluasan. pengasas Laban / Bartenieff Institute dalam NYC. Analisi Pergerakan Laban telah berkembang dan mengandungi kemahiran dan pengajian tentang latihan dan penyelidikan tarian. dan lain-lain lagi. melalui "Asas-asas Bartenieff" (sm). pemulihan. berhubungkait. kesihatan. meneruskan perkembangan melalui kerja CMAS . Selain itu. kejurulatihan korporat. fisioterapi dan koreografi. psikoterapi dan psikoanalisis. seperti: kesihatan. 1.latihan dakam Analisis Pergerakan Laban telah mengupas satu pengetahuan teoretis dan pengalaman pergerakan manusia. Kategori fizikal badan manusia serta kategori-kategori lain. somatik terapi.Permulaan pergerakan khususnya daripada bahagian badan. dan digunakan ke atas bidang-bidang peluasan yang lain. terapi tarian dan pendidikan dan kejurulatihan. tetapi berhasil oleh pelajarnya / kolaborator Irmgard Bartenieff. ia juga mengandungi kajian tentang sains anatomi dan biomekanik manusia.

1. atau "Pola-pola Otot Saraf". dan  Patterns/corak Organisasi badan dan persambungan.Pergerakan antara bahagian-bahagian badan mengikut rangkaian urutan. kawalan pergerakan dan masa pergerakan sangat berbeza. Sequencing/Rangkaian . adalah satu sistem untuk pemahaman lebih berciri halus kira-kira cara sebuah pergerakan adalah dibuat terhadap keperhatinan dalaman. setiap yang mana mempunyai dua kekutuban bertentangan.4 Usaha Usaha / dinamik. "Polapola Pergerakan Perkembangan". dipanggil "Pola-pola Persambungan Badan Berjumlah". 1.  Space: Direct / Indirect  Weight: Strong / Light  Time: Sudden / Sustained  Flow: Bound / Free 6 . Usaha mempunyai empat subkategori. Perhatian untuk kekuatan pergerakan.

Punch(Tujah). ia kerana terdapat nama-nama khusus untuk konfigurasi Flow-less Action Effort. dan Press. Dab. Secara umum ia amat sukar bagi membuang Flow daripada banyak pergerakan. dan Masa) the Effort Actions. Lebih mudah untuk di ingati. Lapan penggabungan adalah deskriptif dinamakan Float. Wring. Slash. 1. Tanpa sebarang Flow Effort. Berat. Seharusnya ditafsir dengan pengalaman. cara perubahan-perubahan badan membentuk. maka analisis penuh Effort lazimnya perlu melampaui batas Effort Actions. pergerakan haruslah mengandungi dalam satu permulaan perseorangan dan tindakan.Rajah 1 : Laban Effort Graph Laban menggabungkan tiga kategori pertama (Ruang.5 Shape / Bentuk Manakala kategori Body ia mengutamakan pembangunan hubungan antara dalam badan dan badan / niat ruang. Semua kategori itu adalah berkaitan. Action Efforts telah digunakan secara meluas dalam sesetengah sekolah-sekolah bertindak melatih keupayaan untuk mengubah dengan cepat antara manifestasi fizikal emosi. or Action Drive. dan Shape adalah sering satu penyatuan faktor 7 . Glide.1. Flick.

untuk penggabungan kategori-kategori itu kepada pergerakan bermakna.1. Kategori Space pada masa ini di bawah pembangunan berterusan. Dalam tempohtempoh yang praktikal. Kategori ini melibatkan persekitaran dan dengan pola-pola ruang. Seperti dengan muzik. lebih supaya sejak penjelajahan bagi geometri nonEuclidian dan fizik telah berkembang. Beberapa gabungan dan pertubuhan-pertubuhan adalah lebih dari segi teori dan menyenangkan dari segi estetik. pepejal-pepejal Platonic. pada asalnya diarahkan kepada seni lakon. dan baris-baris ketegangan ruang. terdapat kebanyakan daripada kategori Space yang tidak khususnya menyumbang untuk idea-idea Space Harmony. Skala ini boleh diamalkan dengan tujuan menapis pelbagai pergerakan dan mendedahkan pergerakan kesukaan. telah merebak kepada 8 . 1. Space Harmony kadang-kadang mengambil bentuk itu set skala pergerakan dalam bentuk-bentuk geometri. Laban menggambarkan ia sebagai satu sistem yang kompleks bergeometri berdasarkan bentuk-bentuk habluran. Permohonan-permohonan LMA / BF.6 Space/Ruang. Kedalaman teoretis sebahagian dari sistem ini sering dianggap menjadi lebih hebat lagi daripada sistem selebihnya. Dia merasakan bahawa ruangyang terhasil disebabkan pergerakkan boleh dilaraskan dengan musik. lorong-lorong. dan struktur badan manusia.

Ringan (light) Rajah 2 : 4 jenis pergerakan Pergerakan utama terhasil daripada gabungan subkategori usaha antara ruang ( terus / fleksibel) dan berat (kukuh/ringan). Kukuh (firm) 3. Terus (direct) 4. terdapat 4 jenis pergerakan utama dalam gimnastik. 1. Lentur (flexible). Setiap jenis pergerakan mempunyai dua perwatakan mengikut ciri masa iaitu Menahan (Sustained) atau Mengejut (Sudden). Berdasarkan analisis pergerakan Laban. antropologi. Kukuh (firm) Lakaran Simbol 2. psikoterapi. sementara pergerakan mengejut (suddenness) ditunjukkan sebagai 9 . pembangunan kepimpinan. Ringan (light). kesihatan. 1. Pergerakan menahan (sustainment) adalah dirakamkan sebagai satu garisan pendek yang terletak di bawah sudut kiri graf. Lentur (flexible). seperti kajian keamanan. Bilanga n. perundingan perniagaan.banyak dan bidang-bidang menarik baru.2Empat jenis pergerakkan bersama lakaran simbol mengikut analisis Laban. Pergerakan Terus (direct).

tangan. Rajah 5 : menekan / press 1. paling penting sekali adalah merintangi badan dan menghala ke hadapan secara mendalam. 1. Simbol ini terletak di Menahan (Sustained) Rajah 3 ~ Diwakili dengan satu garisan pergerakan pendek yang mempunyai satu satu sudut kiri pada graf. badan. 10 .1. Gabungan garisan ini (masa) menghasilkan lapan aksi usaha asas pergerakan .3 Lapan aksi usaha asas pergerakan bersama lakaran simbol mengikut analisis Laban.3.bahu dan kaki. Mengejut (Sudden) Rajah 4 ~ Diwakili dengan graf pergerakan sebagain garisan pendek yang mempunyai sudut kanan.(Terus. Menekan / Press . Tanda bagi sesuatu usaha akan di tandakan dengan satu garisan pendek yang condong. Menahan) - Aksi ini member kesan yang ketara dan sesuai dilakukan pada bahagian lengan. - Tekanan pada tangan akan dibawa terus ke variasi zon yang berbeza. tengah graf pergerakan gimnastik.satu garisan pendek di bawah sudut kanan graf.

ke hadapan. - Terdapat pelbagai kemungkinan yang terjadi jika tekanan serentak dikenakan pada tapak tangan atau dengan bahagian tubuh badan lain. ke tepi. - Aksi ini tidak ke arah ruang yang bertentangan dengan badan tetapi menghala ke arahnya. - Aksi yang kuat dari menekan adalah menolak. pinggul. melintang . membaling dan sebagainya. ke atas. ke atas. 11 . belakang badan. menarik. lutut. pinggang . - Menekan juga boleh dirasai dengan bahagian badan yang lain seperti bahu. lutut dan tapak kaki. setiap tangan akan berpisah atau bersama-sama ketika menekan ke bawah. dan kaki. - Pergerakan akan dianggap kuat dan kukuh apabila usaha yang berterusan adalah otot yang tegang serta bertentangan dengan otot rehat. dada. dada. di belakang dan pelbagai arah lagi. - Berkemungkinan. memulas. di hadapan. - Contoh: pinggan akan ke bawah ketika tangan ke arah depan. belakang. Arah yang terhasil adalah pelbagai.- Menekan juga boleh dilakukan dengan sebelah tangan atau kedua-dua belah tangan serta boleh dilakukan ke bawah. untuk memenuhi ruang dalam semua arah - Menekan perlu dirasai oleh semua bahagian tubuh badan seperti bahu. memukul dengan kuat. di sisi. dan kebelakang.

Kukuh) - Aksi usaha ini melibatkan tangan dan lengan seseorang pelaku. melutut. Kaki boleh ditendang ke udara dalam pelbagai arah. - Menumbuk juga boleh dilakukan dengan berdiri. pelaku tersebut memerlukan daya tumpuan yang kuat pada seluruh anggota badan. - Satu pergerakan dianggap cepat apabila satu usaha yang mengejut atau tiba-tiba pada otot yang diamalkan padanya. 12 . memukul. - Ia juga boleh digunakan pada anggota badan yang lain seperti kaki. duduk. menolak dan sebagainya.2. dan baring serta diikuti dengan mengubah kepada pelbagai posisi. - Aksi cepat selain menumbuk adalah melibas.3. - Aksi menumbuk boleh dilakukan dalam pelbagai arah pada semua anggota badan dengan satu tangan pada satu masa bersama kaki yang menolak dengan sisi yang sama tau sisi bertentangan. - Pergerakan pertama yang dilakukan ialah dengan membuat genggaman dan menekan dengan kuat serta pantas pada satu garisan lurus terus kepada satu titik sasaran. - Pada bahagian kaki pula aksi menumbuk seperti langkah menekan ketika melompat iaitu dengan menghentak kaki. - Untuk melakukan aksi ini secara berkesan. - Kawasan utama bagi menumbuk adalah berkesan dengan tangan menyilang badan dan ke arah belakang. Kaki juga boleh melakukan aksi menumbuk dengan cara menghentak. Menumbuk / Punch – (Terus.Rajah 6 : menumbuk / punch 1.

terapung .3. 13 .3. melibas. pinggang dan pergelangan kaki. Aksi ini melibatkan beberapa bahagian angota badan seperti bahu. - Aksi fleksibel selain mengilas adalah seperti memotong. - Bentuk mengilas boleh dihasilkan melalui kaki dengan memutarkan kaki seperti menyekru dan berat badan dipindahkan kepada kaki ketika lakuan di jalankan. - Fleksibiliti seseorang pelaku bertambah dengan melakukan aksi mengilas yang memberi kesan pada sendi. tangan. Kukuh) - Aksi mengilas melibatkan pergerakan ‘menarik’ iaitu melalui aktiviti kilasan. Mengilas / Wring – (Lentur. dan sebagainya.Rajah 7 : mengilas / wring 1. - Contoh aktiviti yang mudah untuk aksi usaha mengilas ialah aktiviti memerah baju. kaki. - Aktiviti mengeliat badan merupakan salah satu aktiviti mengilas yang mampu melibatkan seluruh anggota badan.

4.3. Menghayun / Slash – (Kukuh. pingul. siku. Lentur) - Terdapat pelbagai variasi yang dapat dilakukan seperti memukul. - Melompat dengan langkah dan aksi usaha mengilas boleh digabungkan dengan pergerakan memotong pada bahagian atas badan 14 . - Kaki boleh melakukan aksi usaha mengilas di udara tetapi memerlukan langkah tersendiri terutama ketika melompat. - Menghayun melibatkan banyak bahagian badan selain tangan dan kaki seperti bahu. lutut dan kepala. - Aksi usaha hayunan kaki hampir menyerupai dengan aksi usaha merejang kaki tetapi ianya melibatkan tenaga yang lebih kuat daripada aksi usaha merejang kaki.Rajah 8 : menghayun / slash 1.

5. 15 . - Melungsur boleh dilakukan dengan cara berdiri. Antara variasi dalam lungsuran adalah melungsur secara serentak dengan kedua belah tangan ke arah yang berlainan. atau melungsur dengan bahagian badan yang berlainan dalam pelbagai arah. merengkuk. Melungsur menggunakan badan secara sendiri adalah amat susah tetapi melungsur patut dirasai badan seperti pada tangan dan kaki dalam pergerakan yang menunduk dan bergoyang. duduk atau baring serta dapat bergerak dari satu kedudukan ke kedudukan yang lain dengan pergerakan melungsur. Terus) Contoh aktiviti pergerakan ini adalah meletakkan tapak tangan ke bawah peda permukaan lantai dan bergerak selari atau sejajar dengan permukaan lantai dalam semua arah sambil badan dalam keadaan membulat (guling depan / guling belakang).Rajah 9 : melungsur / glide 1. Melungsur /Gliding .(Ringan.3. Bentuk melungsur boleh dihubungkait dengan bentuk melungsur pada mana-mana bahagian anggota badan. Kaki boleh lungsur di atas udara atau di atas lantai.

dada. pipi. 16 . dan bahagian belakang badan boleh menghasilan pergerakan mengesat. Kuis / Dabbing . Ringan ) Aksi usaha ini lebih tertumpu pada pergelangan tangan seseorang. Namun begitu. lutut.3. dada dan bahagian belakang. Apungan / Floating – (Lentur. dagu. Ringan) Aksi yang mudah untuk merasai aksi usaha ini adalah dengan layangan ke udara ketika seseorang pelaku itu melompat. Rajah 11 : Apungan / Float 1. bahagian anggota badan yang besar seperti pinggang .3. Aksi usaha ini juga boleh melibatkan anggota badan seperti bahu.6. kepala. kepala dan lutut.(Terus. siku. pinggul.7. Aktiviti ini juga boleh melibatkan bahu serta berlaku ketika pergerakan pantas mengerakkan kepala. Kuis juga perlu dilakukan oleh bahagian anggota badan yang lain seperti bahu.Rajah 10 : Kuis / Dab 1.

- Ia juga dapat dilakukan menggunakan bahagian badan yang lain seperti bahu. pinggul. - - Kaki boleh terapung terbang di udara dalam pelbagai arah atau langkah terapung boleh dilakukan dengan menyentuh lantai menggunakan hujung jari kaki. pergelangan kaki dan kaki. lutut. - Langkah di atas boleh digabungkan bersama pergerakan terapung dengan semua bahagian atas badan dalam semua arah sesuatu ruang. melutut. dada. kepala. 17 . siku. baring. Aksi usaha ini bukan sahaja melibatkan pergerakan menjauhi ruang tapi mendekati ruang atau menggunakan ruangan yang kecil. - Apungan boleh dilakukan semasa berdiri.

Rajah 12 : Merejang / Flick 1. - Kedua-dua belah kaki boleh di libas ketika melompat di udara. Pergerakan melibas boleh dihasilkan oleh anggota badan seperti bahu. dan keadaan baring. pulasan yang cepat pada pergelangan dan jari dengan pantas jika melibas habuk keluar dari baju.8. Merejang / Flick – (Ringan. - Kaki juga boleh dilibas semasa di udara dalam pelbagai jenis arah atau ke arah lantai dengan menyentuhnya.3. kepala. melutut. - Kawasan yang paling penting ketika melibas tangan perlu dilatih dalam keadaan terbuka dan ke arah belakang yang tinggi. 18 . Langkah aksi melibas boleh dibuat sebagai tarian dalam Tap Dancing - Aksi usaha ini dapat dilakukan dalam keadaan berdiri. dan kaki. duduk. lentur) Aksi ini akan dirasai pada tangan dengan lembut.

berat. Bil . memotong.2. masa) sebagai satu aksi usaha.0 Perancangan dan penstrukturan maklumat satu contoh kemahiran asas gimnastik dalam bentuk gambar foto. tumbuk. Aksi Usaha Usaha ataupun dinamik merupakan satu sistem untuk memahami lebih lanjut mengenai perwatakan dan merupaka satu jalan bagi sesuatu pergerakan dilakukan dengan niat yang mendalam Usaha mempunyai empat subkategori . Maka hasil lapan aksi usaha asas pergerakan iaitu terapung. melibas dan menekan. • Ruang : Terus / Fleksibel • Berat • Masa • Aliran : Kukuh / Ringan : Mengejut / Menahan : Terikat / Bebas Laban menamakan tiga kategori pertama (ruang. Aksi Usaha Lakaran Simbol Gambar Foto 19 . setiapnya mempunyai dua kutub yang berbeza. Terdapat lapan aksi usaha yang terhasil daripada gabungan tiga kategori tersebut . luncur.menyentuh. memulas.

Lentur 5.1. Terus 20 . Mengilas (Wring) – Lentur. Kukuh 3. Menumbuk (Punch) – Terus. Menghayun (Slash) – Kukuh. Menekan (Press) – Terus. Melungsur (Glide) – Ringan. Kukuh 4. Menahan 2.

21 . Ringan 8. Merejang (Flick) – Ringan. Kuis (Dab) – Terus. Lentur Jadual 1 : lapan aksi usha asas pergerakan bersama lakaran symbol mengikut analisis Laban. Apungan (Float) – Lentur. Ringan 7.6.

Larian mesti lurus Menghayun dan terkawal untuk pendekan jarak. Lonjakan .Tegaskan postur yang baik.Angkat sebelah tangan untuk menunjukan keadaan bersedia. 22 .Lonjak dengan dua belah kaki atas papan ajal.Hayunan keduadua tangan haruslah lurus ke depan dan belakang semasa berlari. FASA 1. kakii rapat.3. . .Berdiri tegak. Larian .Lari beberapa langkah ke arah papan anjal. .0 Analisis Pergerakan – Kemahiran Hambur Tangan Atas Peti Lombol Kangkang. . Persediaan AKSI BADAN BUTIRAN MENGAJAR . tangan di sisi paha. 3. 2.

.Luruskan badan dan kaki 23 . kemudian tangan menapak di atas Menekan peti. . .Kaki rapat. .Lakukan lonjakan pada papan anjal dengan hujung kaki dan kaki Menghayun diluruskan. .Berat badan dijatuhkan kepada kedua-dua tangan.Siku tangan diluruskan.Kaki diangkat ke atas dalam keadaan lurus sehingga posisi vertikal.Hayun tangan dari bawah ke atas. .Menumbuk . .Otot-otot pinggul hendaklah dikeraskan.

4.Jatuhkan badan Apungan untuk mendarat di mana tangan dilepaskan dari peti lombol dan diangkat ke atas. 24 . Merejang . Layangan - Flicking dilakukan. Hayunkan kaki ke depan dengan lurus.Badan direntik ke belakang.sepanjang pergerakan. .

Bengkokkan lutut Menekan sedikit untuk menyerap daya. . Pemulihan . Jadual 2 : analisis pergerakan beserta gambar foto 4.5.0 Video Analisis – Kemahiran Hambur Tangan Atas Peti Lombol Kangkang FASA 1.Luruskan kaki. berdiri tegak dan angkatkan keduadua tangan lurus ke atas. Persediaan KELEMAHAN KEKUATAN Murid menunjukkan 25 . Pendaratan . 6.Mendarat dengan kedua-dua belah kaki.

Menapak tapak tangan dengan jari yang terbuka( luas ). keyakinan dan bersemangat untuk melakukan aktiviti. 3. Larian Tangan haruslah dihayun ke depan dan belakang dengan lurus. . Lakukan lonjakan pada papan anjal dengan hujung kaki. 26 . lurus dan terkawal telah dilakukan. Lonjakan .Siku dan kaki perlu diluruskan untuk mendapatkan lonjakan yang cantik di mana badan melancar ke depan dan ke atas.postur yang baik. - Larian yang pantas. 2. Lonjakan yang kuat dengan dua belah kaki serentak.

badan dan kaki sepanjang pergerakan. tangan diluruskan supaya badan menjadi garisan lurus. - Badan dapat direntikan dengan baik. Luruskan dibengkokkan sedikit semasa mendarat.4. 27 .Pendaratan - Mendarat di - Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. 5. .Disebabkan posisi badan tidak betul semasa fasa layangan. - Otot-otot pinggul dapat dikeraskan. Layangan - Kaki perlu dirapatkan. tangan. Lutut dalam keadaan yang kurang stabil. - Tolakan yang kuat menghasilkan layangan yang tinggi.

Jadual 2 : video analisis ke atas satu kemahiran asas gimnastik.6. Refleksi Satu daripada bidang Pendidikan Jasmani yang kurang diberi perhatian di sekolah ialah Pendidikan Gimnastik. Pemulihan - Angkat kedua- - Badan tegak. sekolah tidak mempunyai peralatan atau kemudahan 28 . kaki rapat dan tangan diluruskan di sisi badan. Beberapa sebab telah dikemukakan bagi kewujudan keadaan ini seperti guru tidak yakin kerana tidak mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang mencukupi tentang Pendidikan Gimnastik. dua belah tangan ke atas dan bukannya sebelah tangan sahaja. Angkat tangan lurus ke atas arah langit.

Kecergasan boleh dicapai melalui Pendidikan Gimastik. Kesimpulannya. Guru haruslah melengkapi diri dengan pengetahuan dan kemahiran supaya pengajaran dapat diberi dengan tepat. kita haruslah mendidik dan memberi tunjuk ajar kepada anak-anak murid tentang cara mengembangkan pontensi yang ada dalam diri untuk menonjolkan kebolehan semasa kelas Pendidikan Jasmani. Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah saya iaitu Encikxxx yang banyak berkongsi ilmu pengetahuan dan memberi tunjuk ajar. terima kasih. 29 . Saya telah menerokai kefahaman tentang Rudolf Laban dan analisisi pergerakannya. Saya juga dapat menguasai serta mengaplikasikan kemahiran gimnastik dalam situasi sebenar. beliau masih gigih dan bersemangat semasa menyampaikan kuliah serta menjalankan aktiviti amali. guru haruslah memahami konsep Pendidikan Gimnastik dalam Pendidikan Jasmani termasuk nilai-nilai murni yang berkaitan dengan Pendidikan Gimnastik supaya ia dapat diaplikasikan dalam kehidupan kita bagi melahirkan seorang insan yang cergas dan cerdas di samping memperkembangkan potensi kita secara menyeluruhan yang selari dengan matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan negara Malaysia. Kita harus memahami dan menggunakan prinsip pengajaran dan pembelajaran serta kaedah mengajar yang betul semasa mengendalikan dan menjalankan pelajaran Pendidikan Gimnastik di sekolah. Saya telah memperolehi banyak manfaat dengan melalui kertas kerja ini. Walaupun sudah hampir umur bersara. Saya perlu mempunyai idea yang lebih kreatif dan kritis supaya memastikan pelaksanaan yang disediakan boleh dijalankan dengan lancer dan menarik. Sebagai seorang guru Pendidikan Jasmani. betul dan berkesan.yang mencukupi dan sebagainya. Amali kemahiran telah meningkatkan kreativiti saya semasa membina satu kemahiran asas gimnastik yang licin yang teratur. Sekian.

Gimastik. Siri Pendidikan Jasmani Dan Sukan : Gimnastik Artistik . London: Heinemann Educational Books Ltd. G. Perak : Sutrapadu (M) Sdn Bhd.Schembri (1983). Introductory Gymnastic. Buckland. Sundaralingam (2007). Autralian Gymnastics 30 .Rujukan Amran Lee Abdullah & P.D. (1969).

(1965). Mauldon.Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani.2010) http://www. London: Mac Donald and Evans Ltd. Akses internet : http://www. Kementerian Pendidikan Malaysia (1997). Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan.06.E and Layson.scribd. J.scribd. Kuala Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum. Kuala Lumpur: Pusat Perkembangan Kurikulum.11.10.2010) http://www.docstoc..scribd.2010) http://www.com/doc/38070217/Laban-meraban (akses pada 30.scribd.06.scribd.com/doc/28378425/Gimnastik-Rudolf-LabanMovement ( akses pada 29. Saifol Bahary & Hasnul Faizal(2007).Federation.2010) http://www.2010) http://www.com/doc/39229270/DIRIAN-KEPALA (akses pada 25. Kuala Lumpur : Open University (OUM). Teaching Gymnastick.11.com/doc/40957521/esemen-gimnastik (akses pada 05.com/docs/9035491/klp-XII-d (akses pada 29. Kementerian Pendidikan Malaysia (2000).09.com/doc/44110383/asigment-gim (akses pada 27.2010) 31 . Buku Panduan Guru : Gimnastik Artistik.

32 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful