Decor: Pe fundal, o cortină de culoare albastră (cerul), pe care se agaţă desene reprezentând păsări.

Două podiumuri, nu prea înalte, se află de o parte şi de alta a unui copac, pe care copiii vor aşeza frunze, flori, cireşe, frunze ruginii, fulgi, în funcţie de anotimp. Fiecare anotimp are un portret, pe care copiii îl vor lega de trunchiul copacului. Când iese un anotimp din scenă, alaiul său va recupera obiectele de decor.

Personaje: • Doi prezentatori; • Anul; • Primăvara:  Ghiocelul;  Vioreaua;  Mariuţa;  Urzicuţa;  Patru Rândunele  Dansul „Rândunelelor”; • Vara:  Macul;  Trandafirul;  Floarea – Soarelui;  Soarele;  Baletul „Lacul Lebedelor”;  Trei Raţe;  Dansul „Fetele de la Căpâlna”; • Toamna:  Greieraşul;  Crizantema;

1

 Trei Frunze;  Castanul; • Iarna:  Trei Fulgi
( Decorul iernii fiind pregătit, se poate continua cu serbarea „În aşteptarea lui Moş-Crăciun” (dacă acest carnaval va fi prezentat la serbarea de Crăciun). Educatoarea va completa decorul cu un brad împodobit, cu scaunul lui Moş-Crăciun, iar într-un colţ cu un om de zăpadă.) Dansurile pe care le propun sunt: „Dansul Rândunelelor”, Baletul „Lacul Lebedelor” pe un fragment de Tchaikovsky, „Fetele de la Căpâlna”.

Prezentator1: Avem astăzi, dragi părinţi, Patru fete invitate, Care, după rugăminţi S-au lăsat înduplecate, Prezentator2: Un spectacol să prezinte. Tatăl lor le însoţeşte Şi aşteaptă ca să intre. Iată-l! Chiar acum soseşte!
În scenă intră patru fetiţe îmbrăcate în costume naţionale şi care poartă pe cap coroniţe potrivite cu anotimpul pe care-l interpretează. Fetele dansează pe o melodie adecvată sau interpretează cântecul Tatianei Donciu „Anotimpurile” Ies din scenă şi se întorc mai târziu, costumate în lebede, pentru a interpreta baletul „Lacul Lebedelor

Anul: Sunt un tată fericit, Patru fete am în casă, Care vremea-au împărţit În caldă şi friguroasă. Primavara şi cu Vara, Sunt mai calde, mai blajine Şi aduc în toată ţara Zbor de păsări şi albine. Iarna, Toamna, pun pe fugă Gâzele şi fluturaşii, Păsările le alungă... Dar vin fulgii, drăgălaşii!

2

Personajele ies din scenă pe muzică de Vivaldi. Intră Primăvara, care este costumată într-o rochie galbenă, poartă pe cap o coroniţă de flori, iar agăţate de coroniţă, panglici lungi, pe care s-au cusut flori de măr şi frunze. În mână poartă un coşuleţ cu flori. Alaiul Primăverii aruncă flori în sală, agaţă flori în copac, leagă tabloul Primăverii de trunchiul copacului. Cântă: Să cântăm un câtecel Să ne bucurăm cu el Anotimpuri , bucurii, Bucurii pentru copii. Primăvara, aduce din depărtări Mândre şi frumoase flori, ghiocei... Grâul verde, iarăşi încolţeşte Şi grădina toată înfloreşte.

Primăvara: Mi-am adus alai de soare Ghiocei şi viorele, Codrului îi dau culoare Şi le chem pe rândunele. În văzduh, simţiţi parfumul Pomilor ce dau în floare? De acum, deschis e drumul, Spre a vieţii sărbătoare!
Copiii interpretează cântecul „Primul ghiocel” muzica şi versurile Petre Ţipordei.

Ghiocelul: Din pământul aburind, Iese-un clopoţel de-argint Şi-nclinând căpşoru-şi spune: „Bine am venit pe lume!” „Bine ai venit!”, răspund, Mii de gâze, rând pe rând, Ce-au ieşit să se-ncălzească Şi natura să privească. „Este semn bun, c-ai ieşit, Dragă clopoţel de-argint! Este semn că primăvara, Se aşterne-n toată ţara!”
Copiii interpretează cântecul „Înfloresc grădinile” versuri de St. O. Iosif.

Vioreaua:

3

Dintr-un pâlc de ghiocei Se aude zarvă mare, Cum că nu e ca şi ei, Noua floare ce apare. - Staţi puţin, nu mai ţipaţi, Eu sunt vioreaua care, Vă are pe voi ca fraţi Şi aduce-n crâng culoare! Alb şi mov, nestingherite, Floricelele trăiesc Şi se leagănă-mpletite, Pe pământul românesc! Prezentator1: În poiană, Măriuţa, S-a-ntâlnit cu Urzicuţa: Măriuţa: Tii, ce plante înăltuţe Şi ce puf au pe frunzuţe... Hărnicuţe-au răsărit Şi poiana-au înverzit, (Îndemnând-o să culeagă, Câteva, în mare grabă!)
O atinge cu mâna pe Urzicuţă.

- Au!!! Ce-nţeapă! Băşici face! Floarea asta are ace? Ce mă ustură mânuţa! Prezentator2: Plânge-ntr-una Măriuţa. Urzicuţa: - Du-ne-acasă, Măriuţă! Te temi de o urzicuţă? Fiecare suntem pline, De fier şi de vitamine. Mama îţi va face-acasă, O mâncare sănătoasă. Pân-atunci, mergi şi te plimbă... Măriuţa: - Nu mănânc! Mă-nţep la limbă!
Intră cele patru Rândunele, care sunt îmbrăcate cu fracuri negre, bluze albe, cu fundiţe roşii la gât, au în mână bastoane, pe cap pălării negre şi vor dansa pe o muzică ritmată, antrenantă. Pentru a avea timp să se odihnească după dans, copiii interpretează cântecul „La căsuţa noastră mică”: La căsuţa noastră mică,

4

A sosit o rândunică Şi din paie şi din lut, Cuib sub streşini şi-a făcut. Şi în cuib, a pus apoi, Aşternut de pene moi, Fir de aur, fir de soare Şi vreo patru ouşoare. La căsuţa noastră mică Patru pui de rândunică Stau în cuibul auriu Şi spun mamei: Piu, piu, piu.

Rândunica1: Drumul lung, istovitor, Rândunica-l face-n zbor, Să se-ntoarcă înapoi, La căsuţa din zăvoi. Cuibuşorul împletit O aşteaptă primenit De micuţul Nicuşor, Ce-o aşteaptă răbdător. Rândunica2: Rândunica îl zăreşte Şi în juru-i se roteşte Ciripind un tril uşor: „Salutare, Nicuşor!” - Bun sosit, te-am aşteptat, Foarte mult, am numărat Zilele în calendar, Ce-au rămas, pân’ să vii iar. Dar acum, din nou vom fi, Fericiţi în orice zi, Să te-aud din nou voioasă, S-aduci fericirea-n casă! Rândunica3: Spune povestea că odată, O rândunică-ngrijorată De focul ce putea s-aprindă Cuibul cu ouă, de sub grindă, Nu mai gândi prea mult, drăguţa Şi luă jarul cu bărbuţa

5

Purtându-l spre o apă care Stinse jăratecul cel mare. Atunci simţi cum o durere, Îi seacă trupul de durere Şi-n apă se aruncă drept, Să stingă focul de la piept. Rândunica4: Al Păsărilor Domn luă, Durerea mare şi-i lăsă, În loc, o floare-nflăcărată Răsplată pentru a sa faptă. De-atunci, când lumea o zăreşte Cu zâmbete o răsplăteşte, Pentru curajul ce-a salvat Casa de focul nevegheat!
Alaiul Primăverii iese pe muzică, după ce recuperează toate obiectele de decor. Intră Vara cu alaiul său interpretând: Cântă: Să cântăm un câtecel Să ne bucurăm cu el Anotimpuri , bucurii, Bucurii pentru copii. Iată şi vara, Şi pe valul înspumat O vacanţă minunată va veni... Curcubeu de flori şi fluturi în grădină Holde aurite de lumina. Copiii care fac parte din alaiul Verii, pun cireşe şi frunze verzi în copac, iar pe trunchi leagă tabloul Verii. Vara este îmbrăcată într-o rochie verde, pe care s-au cusut flori, iar pe cap are o coroniţă din spice de grâu şi maci. Rătuştele intră mai târziu.

Vara: Cât mă bucur să găsesc Natura-mbrăcată-n floare Şi copiii să vestesc: „Este vară. Hai la mare!” Câmpurile însorite Se alintă-n vânt molcom Şi cireşele-nroşite, Se fălesc în vârf de pom.

6

Eu sunt Vara. Bun găsit! Vin cu ploi şi curcubee, Trandafirul înflorit, Vă salută pe allee!

Macul: De atâta cald şi soare Parcă simt c-am să iau foc. Printre grâne, nu pot oare, Să m-ascund? S-o iau din loc? Am slăbit de zăpuşeală, Faţa mi s-a-mbujorat, Simt aşa, ca o sfârşeală, În trupşoru-mi subţiat... Prezentator1: Un puiuţ de vânt îndoaie Pe micuţul măcuşor Şi-i trimite-un pic de ploaie Pe un pufos norişor.

Trandafirul: Printre florile surori Mă înalţ cu fruntea sus, Le înţep la subţiori... Să ştie: Ca mine, nu-s! „Ce mai ţanţoş şi-ngâmfat!” Şoptesc florile surate. Eu, răspund cu un oftat: Sunt invidioase, frate! Lăudându-mş aşa, N-auzii pe gospodină, Care cu un gest uşor, Mă culese din grădină...

7

Floarea – Soarelui: La-nceputul lumii când Domnul le-a făcut pe toate, Ne-a cusut galben veşmânt Şi la soră şi la frate. Soarele: Năravaş şi prea fiebinte, Fratele pe cer l-a dus, Sora, blanda şi cumite, Într-un câmp cu flori a pus. Floarea – Soarelui: „Tu, băiete, să fii Soare Lumea să o luminezi, Iar tu fată, să fii floare, Şi pe Soare să-l veghezi!” Floarea – Soarelui si Soarele: Înfloriţi şi iubitori Toată ziua ne zâmbim, Din apus şi până-n zori, Ne retragem, ne-odihnim. Prezentator2: Cine lunecă pe ape, Printre trestii se ascunde Aplecându-şi căpuşorul Între aripi tremurânde?
Urmează baletul „Lacul lebedelor” pe muzică de Tchaikovsky.

Balerinele sunt îmbrăcate în costume de balet albe, fustiţe foarte scurte şi foarte apretate, ciorapi albi, papucei albi, ale căror panglici se leagă pe glezne în cruce. Părul este adunat în coc, peste care se leagă un fileu alb. Solista intră, dansează un minut, se aşază jos, cu capul pe mâini. Intră celelalte patru balerine, care o ridică pe solistă şi o iau în mijlocul lor. Dansând numai pe vârfuri, balerinele execută urmatoarele combinaţii de paşi (timpul alocat dansului este de maxim trei minute; braţele sunt încrucişate în

8

faţă): opt paşi la dreapta, cu capul aplecat spre dreapta; opt timpi pe loc; opt paşi la stânga, cu capul aplecat spre stânga; opt timpi pe loc; schimbă poziţia braţelor (încrucişate la spate): opt timpi se rotesc în linie, până ajung în poziţie iniţială; opt timpi pe loc; opt timpi se rotesc în sens invers; opt timpi pe loc; se desprind de mâini, se aliniază una în spatele celeilalte, prima în poziţie ghemuit, iar următoarele din ce în ce mai ridicate, aşa încât ultima balerină stă dreaptă; au braţele întinse spre lateral, capul drept, privirea înainte; pe ultimul acord muzical, balerinele îşi apleacă brusc capetele. Apoi se ridică, se iau de mâini, părăsesc sala în pas de dans .

Vara : De pe baltă vin pe drum Răţişoarele curate, Vor să vă explice cum, Au fost foarte-aplaudate.
Raţele intră una după alta, legănându-se:

Raţa1: La concursul de înot Unde am participat, Aproape fără efort, Locu-ntâi am ocupat! Am ţâşnit ca o săgeată Startul când s-a dat Şi am atins degajată, Malul celălalt. Am stat şi m-am plictisit Până ce, mai dragă, Concurentele-au sosit, Stoarse, fără vlagă.

Raţa2: Ce raţă lăudăroasă, N-ascultaţi, mac, mac... Eu sunt cea mai valoroasă, N-am pereche-n lac. Mă scufund iute ca gândul, Nu mă tem deloc Şi înot, ating pământul Cu un peşte-n cioc! Raţa3: Mai avem o calitate:

9

Seara, printre flori, Dansăm fără greutate Pentru spectatori. Ce să vă mai spun, e clar, Că în lumea păsărească, Talente ca noi, mai rar, Poate lumea să găsească! Vara: Seara vine cu răcoare Peste satul românesc, La Căpâlna-i sărbătoare, Dansuri se pornesc. Fetele în ie alba S-au înlănţuit, Una, doua, ca o salbă, În şir au pornit.
Urmează dansul „Fetele de la Căpâlna”. Fetele sunt îmbrăcate în ii albe, fuste lungi, albe, deasupra cărora sunt prinse fotele în dungi albe şi negre. Pe cap au pălării cu boruri mari, pe care s-au prins flori. După ce dansează, ies din scenă, iar alaiul Verii recuperează obiectele de decor. Un greieruş intră în scenă strigând disperat:

Greierele: Vară, Vară, stai un pic, Unde pleci aşa grăbită? N-am strans hrana nici un pic Şi cămara mi-i golită! Iar m-am luat cu cântatul, Cu dansul şi voia bună Şi-am amânat adunatul... Mai rămâi... măcar o luna!!!
Intră Toamna cu alaiul sau. Este îmbrăcată în rochie ruginie, cu coroniţă de frunze galbene pe cap. Fetele care interpretează rolul de Frunze, sunt îmbrăcate în rochii lungi, bej, pe care s-au prins în faţă şi în spate, frunze mari, confecţionate din carton, pictate în culorile toamnei, bine conturate cu negru. Crizantema are o rochie până la genunchi, de orice culoare, cu fusta alcătuită din petale, mai lungi dedesubt şi mai scurte deasupra. În păr şi pe unul dintre braţe sunt prinse crizanteme, iar pe papucei se prind frunze de crizantemă.

Greierele: Nu veni, Toamnă, drăguţă! Ce mă fac acum? Iar ajung la furnicuţă, Iar m-alungă-n drum!
Toamna are în mână un coşuleţ, pe care-l oferă generoasă, Greieruşului:

10

Greieruş micuţ, flămând, Uite, un coş cu grăunte, Ca să nu te vad plângând La uşă la furnicuţe.
Greieruşul iese din scenă mulţumind Toamnei. Cântă: Să cântăm un câtecel Să ne bucurăm cu el Anotimpuri , bucurii, Bucurii pentru copii. Vine şi toamna, Păsările vor pleca, Florile s-or scutura, în vânt. Roadele se-adună în cămară Ploile ne-alungă de pe-afară.

Toamna: Eu sunt toamna ruginie Şi-am intrat tiptil în vie Să împrăştii dintr-odată Parfumuri de poamă coaptă. Mărul mândru se întoarce, Şi cu mâna semn îmi face Să-mi arate poame coapte, Gălbioare şi brumate. Iar grădina dintre nuci, Plină de legume dulci Vrea să fie vizitată. Eu sunt! Toamna cea bogată!
Copiii interpretează un cântec despre toamnă.

Crizantema: Sunt a toamnei preferată Crizantema mă numesc, Înfocata şi brumată, În grădina înfloresc. Floarea, un ghem de petale Râde-n soare-mbujorată, Răspândind aramă moale De toamnă întărziată. Frunza1: Ce mai frig şi ce mai ploi, Fac brăduţii haz de noi! Spun că suntem gălbejite

11

Şi cu rugină stropite. Spun că suntem fără viaţă, Că avem pistrui pe faţă Şi mai spun, că nu pot crede, C-am avut culoarea verde! Frunza2: Mai spun că suntem uscate Şi cu hainele uzate, Spun că nu-i mult până când, Vom ajunge pe pământ. Vântul vuind de va vrea, Pân’ la cer ne va-nălţa Învârtindu-ne-n rafale Şi-aruncându-ne în vale. Frunza3: Nu suntem prea supărate, Fiindcă timpul trece, frate... Noi ne ducem la odihnă, Voi, la iarnă... n-aveţi tihnă! Iar apoi, la primavară, O să ne întoarcem iară, Proaspete, frumoase, moi, Nu prăfuite ca voi!
Castanul (este îmbrăcat în salopetă de culoare maro şi poartă pe spate o creangă pe care s-au agăţat câteva castane):

Mă înalţ drept către soare Foarte mândru, foarte gros, Doamne, cât mai sunt de mare, De-ncărcat şi de frumos! Fructele le ţin dosite Tocmai sus în vârf. Le vezi? În cămaşi cu ţepi tivite, Parcă-s buzdugane verzi. Trece-un vânt fără păsare Printre crengile bătrâne Şi aşterne-n grabă mare, Un covor de frunze brune. După ce pătuţu-i gata, Buzduganele se-ndeamnă, Cad. Strigă un domn, drăguţul: Sunt castanele! E toamnă!
Toamna iese din scenă cu alaiul său, după ce recuperează obiectele de decor.

12

Intră Iarna într-o caleşcă trasă de Fulgi de Zăpadă. Caleaşca este confecţionată din carton, este fixată pe o şipcă de lemn şi are o fereastră prin care se poate vedea Iarna. Aceasta iese din caleaşcă, iar copiii cântă: Cântă: Să cântăm un câtecel Să ne bucurăm cu el Anotimpuri , bucurii, Bucurii pentru copii. Iată şi iarna, Vine cu albe ninsori, La fereastră ne-a pus flori, îngheţând... Derdeluşul tot se-nveseleşte, Moş-Crăciun cu brazi în sănii soseşte.

Prezentator1: Vine iarna îngheţată Cu ghetuţe moi de vată, Pe copaci pune fuioare Şi pe câmpuri plăpumioare. Prezentator2: Şi apoi, cum e ghiduşă, Se strecoară pe sub uşă, Suflă gheaţă peste geamuri Şi pictează flori şi ramuri. Prezentator1: Copilaşii îi ciupeşte De obraji şi le clădeşte, Derdeluşuri înăltuţe Pentru schi şi săniuţe.

Iarna: Din palatul meu de gheaţă Am plecat în grabă mare, Să aştern pe-a lumii faţă, Albe văluri de ninsoare. Vânturile dezlegate Tot mai tare se-nteţesc, Prin păduri întunecate, Şuierând se năpustesc. Ceru-n două se desparte... Sfâşiat, un norişor, Las-un roi de nestemate, Să plutească-n primul zbor.

13

Copiii interpretează cântecul „Fulgi de nea” – muzica Temistocle Popa, versurile Anghel.

Fulg1: Să plutim, să zburăm, Pe copii să-i bucurăm Să aşternem pe căsuţe, Gulere şi danteluţe. Să plutim, să-ngheţăm, Peste ape să duram Sloiuri – vesele bărcute Pentru plimbat vrăbiuţe! Fulg2: Ce grăsun! Ce fulg burtos! Nu-i ca mine de frumos! Şi nu ştie să danseze, Să plutească, să valseze! N-are graţie, supleţe Şi nu zboară cu fineţe. M-a lovit! Ce m-a durut... Fulgul ăsta-i un mamut! Fulg3: Ce bine-am călătorit Cu caleaşca mea de-argint! Iarna albă ne-a promis, Multe sărbători de vis. Am văzut venind pe drum, Pe bătrânul Moş-Crăciun! Şi vă rog, copii, să fiţi, Ascultători şi cuminţi! Iar în noaptea fermecată, Moşul o să bată-n poartă, Încărcat cu daruri multe Şi cu brăduţi de la munte!
Fulgii dansează pe o melodie veselă, ritmată.

Prezentator2: Fără veste am aflat, Carnavalul s-a-ncheiat! Pe artişti îi invităm, Pe scenă, să-i lăudăm! Prezentator1: Cu aplauze fierbinţi, De la fraţi, de la părinţi!
Toţi copiii care au participat la serbare revin în scenă şi interpretează cântecul „Anotimpurile” integral.

14

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful